EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Egészségügyi alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 14. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének az értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) - A zárt jellegű feladatoknál (teszt) ha a vizsgázó az összes lehetséges választ megjelöli, nem kap pontot. Ha a javítási-értékelési útmutatóban szereplő megoldások számánál több választ jelöl meg, akkor a többletválaszok számával a pontszámot csökkenteni kell. A feladatokra kapott pontszám nem lehet negatív. - A nyílt jellegű feladatoknál tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el. - A dolgozatban előforduló esetleges megoldási hibákat, tévedéseket kérjük, feltűnően jelöljék. - Fogalom meghatározása esetén a megoldásban aláhúztuk az ún. kulcsszavakat. Maimális pontszám csak akkor adható, ha a kulcsszavak maradéktalanul szerepelnek a vizsgázó megoldásában. A feladat részmegoldása esetén, ha erre lehetőség van, akkor az adott feladat javítási-értékelési útmutatójában található meg a részpont értéke. - A csillaggal (*) jelölt feladatoknál (általában a felsorolásoknál) több helyes megoldás is lehetséges, mint a feladat utasításában megoldásként elvárt (pl. Írjon hármat /3/!). Ezeknél a feladatoknál a javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de tartalmában azonos, egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / október 14.

3 Teszt jellegű feladatok 1. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 7 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis A test biológiai halála akkor következik be, amikor az anyagcsere teljesen leáll, és az életműködések teljesen megszűnnek. Nők körében gyakrabban figyelhető meg az epeutak betegsége. Átlagos testsúlyú felnőttnek kb. napi 100 gr fehérje a szükséglete. A betegséget élő és élettelen kórokozók idézhetik elő. Vízben oldódó vitamin az A. A kemény víz kevés oldott ásványi anyagot tartalmaz. A vitamintúladagolás következménye a hipovitaminózis. 2. Húzza alá az igaz állításokat! 4 pont A. A köldökzsinórban kocsonyás kötőszövetbe ágyazva kettő ér fut. B. A magzatot az anyával a köldökzsinór köti össze. C. A vérnyomás a vérnek az erek falára gyakorolt nyomása. D. A májról a gyomorra áthajló hashártyaredő a nagycseplesz. E. A hashártya feladata a hasüregi szervek védelme. F. Az arteriolák falát endothel, simaizom és kötőszövet építi fel. G. A májkapun három ér lép be. 3. Írjon jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 8 pont vagy hamis az állítás! Állítások Igaz Hamis Védőoltást csak akkor adnak, ha az egyén segítség nélkül nem tudja a betegséget leküzdeni. A bőr a pórusain át segíti a gázcserét. A védőoltások ritkán oltási károsodást okoznak. A meleg borogatást általában idült panaszok esetén alkalmazzuk. A szalmonellabaktérium ételmérgezést okoz. Szűrővizsgálatokat csak csecsemőkorban végeznek. Székrekedést okozhat a rostdús táplálkozás. A zsíros bőrű emberek nem igényelnek bőrápolást. írásbeli vizsga / október 14.

4 4. Húzza alá az igaz állításokat! 3 pont 1. Az érett újszülött a 30. hétre születik. 2. Újszülött légzése 34-40/perc. 3. Az újszülött vérnyomása 100/60 Hgmm. 4. Az újszülött testtömege az első hónapban kb. 300 grammal növekszik. 5. Az újszülött az anyatejjel elegendő mennyiségű D-vitamint kap. 6. A koraszülötteknél nincs kifejlődve a szopási refle. 5. Csoportosítsa a hormonok hatásait! 6 pont Írja a hatásuk elé, a kipontozott vonalra, a megfelelő hatás betűjelét! A - Közvetlen hatás B - Közvetett hatás C - Endokrin hatás D - Antagonista hatás E - Parakrin hatás F - Szinergista hatás A C E F D B A hormon egy adott szervre hat. A hormon a vér útján fejti ki hatását. Diffúzióval a szomszédos szövetekre fejti ki a hatást. A hormonok egymás hatását segítik. A hormonok ellentétes hatásúak. Más mirigyek közvetítésével fejtik ki a hatásukat. 6. Húzza alá az igaz állításokat! 3 pont 1. Az élettani sárgaság a szülés után azonnal jelentkezik. 2. A méh visszafejlődését segítik elő az utófájások. 3. Az újszülött testét születéskor magzatmáz borítja. 4. A terhesség gyanújele a menstruáció elmaradása. 5. A méhnyak kevés izmot tartalmaz, főként kollagén rostokból áll. 6. A folliculus stimuláló hormon a sárgatest hormon termelését szabályozza. írásbeli vizsga / október 14.

5 7. Húzza alá az igaz állításokat! 4 pont 1. A petesejt az egyik legnagyobb emberi sejt. 2. A here, belső nemi szerv. 3. A petesejt élettartama 72 óra. 4. Az elsődleges vizelet a vérplazma fehérjementes szűrlete. 5. A vizelet enyhén lúgos vegyhatású. 6. A nyálamiláz az összetett szénhidrátokat maltózra bontja. 8. Állítsa sorrendbe a véralvadás folyamatát az alábbiak alapján! 3 pont Írja a helyes sorszámot a kipontozott vonalra! 2... prothrombin thrombinná alakul thoromboplasztin enzim szabadul fel fibrinogénből fibrinszálak képződnek. (Csak a helyes sorrend esetén adható 3 pont.) 9. Karikázza be a hamis állítások betűjeleit! 2 pont A. A szervezet működését csak külső okok tudják megváltoztatni. B. A fertőtlenítés célja a környezetbe került kórokozók elpusztítása, fertőzőképességük csökkentése. C. A passzív immunizálás esetén a hatás a védőoltás beadásától számított kb. 3 hét alatt alakul ki, és tartós védettséget biztosít. D. A védőoltások közül nem mindegyik kötelező, és nem mindegyik van életkorhoz kötve. 10. Írjon a kipontozott részre I (igaz) vagy H (hamis) betűt minden 4 pont állítás elé, miután eldöntötte, hogy igazak vagy hamisak! I. Gerinc- és medencetörés vagy annak gyanuja esetén hanyatt fekvő helyzetbe helyezzük el a sérültet. H. Magyarországon 107 az a hívószám, amelyen a mentőket lehet riasztani....i... A betegnek van spontán légzése és keringése, de eszméletlen stabil oldalfekvésbe kell helyezni. I A szervezetben áthaladó áram erősségét befolyásolja a bőr vastagsága (ellenállása) és szárazsága. írásbeli vizsga / október 14.

6 11. Írjon a kipontozott részre I (igaz) vagy H (hamis) betűt minden 3 pont állítás elé, miután eldöntötte, hogy igazak vagy hamisak! I... Idős korban a bélműködés gyakran válik renyhévé, és szorulás léphet fel....h.. A nagykutacs a fej tetején található lágy rész, amely röviddel a születés után záródik..i... A magzati szívhangok sokkal szaporábbak, mint a felnőtt ember szívműködése. 12. Karikázza be a hamis állítások betűjeleit! 3 pont A. Az egészségi szükséglet az emberi élet folyamatosságát és fejlődését biztosító feltételek rendszere. B. Betegség esetén az egyén részéről érezhető objektív és kívülről is megállapítható szubjektív elváltozások jönnek létre. C. A drogokat két módon lehet a szervezetbe juttatni, szájon át, valamint az emésztőrendszer megkerülésével. D. A keringés- és légzésleállást követő 3-4 percen belül beáll a biológiai halál. 13. Írja le, hogy hol helyezkednek el az agykamrák! 3 pont Válaszát a kipontozott vonalra! I. és II. agykamra:...az agyféltekék állományában.... III. agykamra:......a köztiagyban IV. agykamra:..... az utóagyban *. Ismertessen a szem időskori változásai közül ötöt! 5 pont - Az éleslátás romlik. - Csökken a könnyelválasztás. - A szemmozgás terjedelme csökken. - A szemhéj bőre elvékonyodik. - A szivárványhártya szürkés árnyalatúvá válik. - A látóidegben a sejtek pusztulnak. - A lencse rugalmassága csökken. - A szemgödör zsírszövete fogyatkozik. írásbeli vizsga / október 14.

7 15*. Soroljon fel az AIDS megelőzésének módjai közül kettőt! 2 pont - Hűséges párkapcsolat - Gumióvszer használata - Kábítószer-fogyasztás mellőzése - Részvétel szűrővizsgálaton 16. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! Válaszait írja a kipontozott vonalra! 6 pont A normális légzésszám: 12-16/perc A normál testhőmérséklet: 36,4-37,2 C A normális vérnyomás értéke: 120/80 Hgmm A C- vitamin felfedezője: Szent-Györgyi Albert A normális pulzusszám: 60-80/perc Az idioszinkrázia fogalma: Ha valaki teljesen eltérően reagál egy szerre, mint ahogy azt várnánk. 17*. Soroljon fel a bőrelváltozások formáiból négyet! 4 pont - Folt - Göbcse - Csalángöb - Göb - Daganat - Hólyag 18. Sorolja fel a törzs nagyobb izmait! 4 pont - Nagy mellizom - Kis mellizom - Fűrészizom - Külső és belső bordaközti izom írásbeli vizsga / október 14.

8 19. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! Válaszait írja a kipontozott vonalakra! 5 pont Melyek a tüdő részei? - A tüdőalap - A tüdőcsúcs - A tüdőkapu Mely szívüregbe érkezik az oigéndús vért szállító tüdővisszér? - A bal pitvarba Melyik ér biztosítja a tüdőszövet oigénellátását? -Tüdőhörgő verőér ( artéria bronchialis) 20*. Egészítse ki a máj feladatainak a felsorolását! 4 pont Írjon az alábbiakhoz még négy feladatot! - Epét termel - Méregtelenít - Fontos fehérjéket termel (pl. albumin, globulin stb.) - Vitaminokat raktároz - Részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében - Vasat raktároz - A magzati életben vérképző szerv - Fontos szerepe van az A- vitamin képzésében (Helyes válaszonként 1-1 pont adható.) 21. Sorolja fel a csontos labirintus részeit! 3 pont - Az előcsarnok - A csontos ívjáratok - A csontos csiga 22. Nevezze meg jellemzőik alapján az alábbi szerveket! 5 pont Válaszait írja a kipontozott vonalakra! Átvezeti az ingerületeket a szívkamrákba. A His-nyaláb Feladata a nyirok megszűrése. A nyirokcsomó A pylorusnál kezdődő bélszakasz. A patkóbél A vesekaputól indul ki, és a húgyhólyagba szájadzik. A húgyvezeték (uréter) Fontos fénytörő közeg, kétszer domború. A szemlencse írásbeli vizsga / október 14.

9 23. Sorolja fel az újszülöttkori átmeneti működészavarokat! 3 pont - Fiziológiás tömegcsökkenés - Élettani sárgaság - Kiszáradásos láz 24*. Soroljon fel hat olyan esetet, amikor nem helyezhető stabil oldalfekvő helyzetbe a beteg! 6 pont - Gerinctörés - Súlyos mellkasi sérülés - Felkarcsonttörés - Nyílt hasi sérülés - Medencetörés - Combcsonttörés írásbeli vizsga / október 14.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉG VZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006.május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Egészségügyi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉG VZSGA 2010. október 18. SZOCÁLS ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ NEMZET ERŐFORRÁS MNSZTÉRUM Fontos tudnivalók -

Részletesebben

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Az érettségi vizsgakövetelmények emelt szintje magában foglalja a középszint követelményeit is. A vizsgaleírás szerint a feladattípusok többsége is közös. Ezek

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16.

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázók

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET Miskolc, 2011 EGYÉNI TANULÁST TÁMOGATÓ TANANYAG Készítette Mgr. Kiss Andrea Mgr. Góra Terézia Projekt koordinátor Juga Aliz Szakmai koordinátor

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam. 4. anyag 2006. január

Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam. 4. anyag 2006. január Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam 4. anyag 2006. január 4/8 anyag, 2. oldal Biológia kétszintű érettségi felkészítő levelező tanfolyam Kedves levelező hallgatóink! Negyedik anyagunk

Részletesebben

Testi egészség fenntartása I. rész

Testi egészség fenntartása I. rész Egészségügyi szakmacsoport Általános asszisztens Modulszám: 1.0/2328-06 Fazekas Marianna Testi egészség fenntartása I. rész A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése a Humán szakmák moduláris képzésével,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 5. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 5. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz http://keptar.demasz.hu/arthp/html/l/leonardo/drawings/body/ 1 Mozgás 36. Az emberi csontváz (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési

Részletesebben

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2007/2008. tanév

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2007/2008. tanév Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2007/2008. tanév 1 MEGOLDÁSI ÚTMUTATÓ Ábraelemzés Az ábrához

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás

Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás Tartalomjegyzék Ajánlás Előszó Bevezetés A vérről és a vérképzésről A vér alkotóelemei és funkciói A vér sejtes (alakos) elemei A vér nem sejtes alkotórészei

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Biológia

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2013/2014. tanév Támogatónk: Egyszerű választás 1.Mi jellemző a sejtjeinket

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. május 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben