ÜZEMBEHELYEZÉSI ÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÜZEMBEHELYEZÉSI ÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV"

Átírás

1 1 ÜZEMBEHELYEZÉSI ÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV

2 Tartalomjegyzék SZERELÉSI ÚTMUTATÓ... 4 Általános tanácsok... 4 A rendszerek főbb részegységei és azok kiépítése Szerelés megkezdése előtt, pár szó a biztonságos munkavégzésről... 5 Napkollektorok szerelése... 7 Kapcsolási lehetőségek:... 7 Kollektorok nyomásvesztése... 8 Kollektorok dőlésszöge... 8 Csővezeték rendszer... 9 Csővezetékek típusának kiválasztása... 9 Megfelelő csőátmérő kiválasztása A csővezeték kialakításával szemben támasztott követelmények A csővezeték szigetelése Tágulási tartály Tágulási tartály kiválasztása Tágulási tartály méretezése A tágulási tartály elhelyezése Tartályok Használati meleg víz tároló (WWKS tárolók) Puffer tárolók (FWSS és BS tárolók) Szivattyú egység (SST25) Vezérlő egység (STRG2) Hőmérséklet érzékelők beépítése Villám védelem... 17

3 ÜZEMBE HELYEZÉSI ÚTMUTATÓ Az üzembe helyezésről általában Feltöltés megkezdése előtti teendők A fagyálló folyadék keverési aránya Fagyálló folyadék baleset megelőzési utasítás Feltöltés és légtelenítés a napkollektoros rendszerben Térfogat áram beállítása Ellenőrzési lista... 22

4 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ Általános tanácsok A kézikönyv hasznos információkat és útmutatásokat tartalmaz a Solavis napkollektoros rendszerek kiépítéséhez és üzembe helyezéséhez. 4 A Solavis által forgalmazott napkollektoros rendszereket csak kényszer keringtetett, zárt rendszerű, fagyálló folyadékkal feltöltött rendszerek kiépítéséhez javasoljuk. Más rendszerben történő kiépítés esetén a garanciális feltételek nem minden elemre terjednek ki. A napkollektoros rendszer üzembe helyezését pontosan az Üzembehelyezési Útmutatóban leírtak szerint végezze el. A rendszerhez mellékelt bekötési rajzok pontos követése garantálja a rendszer biztos működését. A javasolt hidraulikai kapcsolástól eltérő kapcsolások is kialakíthatóak, de ebben az esetben a megfelelő működést nem tudjuk garantálni. Kérjük, vizsgáljon meg minden tartozékot közvetlenül átvétel előtt, az esetleges sérüléseket jegyezze be a szállítólevélbe és erősítesse meg a szállítást végző személlyel. Beépítés előtt vizsgálja meg az anyagok alkalmasságát a mindenkori felhasználási és környezeti feltételek szempontjából is. A kollektoros rendszer elektromos bekötését és földelését szakemberrel végeztesse el.

5 A rendszerek főbb részegységei és azok kiépítése 5 Nagy általánosságban a napkollektoros rendszerek az alábbi fő egységekből állnak: Napkollektor(ok) Tároló(k) használati meleg vízre vagy fűtési puffer tároló(k) Szivattyú egység(ek) Vezérlés Tágulási tartály Egyéb hidraulikai modul(ok) fűtésrásegítésnél friss-víz egység és/vagy fűtési keverő modul Csővezeték rendszer csövek, idomok, fittingek, csőhéj szigetelés, tömítések, stb A kivitelezés során a következő folyamatok kerülnek elvégzésre Kollektor(ok) felszerelése a tetőre vagy egyéb felületre Tároló(k) elhelyezése Hidraulikai modulok, vezérlés felszerelése Csővezeték rendszer kiépítése Csővezeték rendszer nyomáspróbája Elektromos szerelés - érzékelők elhelyezése tároló(k)ba, kollektor(ok)ba, kábelezés Üzembe helyezés vezérlés elektromos bekötése, programozása, víz kör feltöltése (tároló), szolár kör feltöltése, tágulási tartály nyomásának beállítása, légtelenítés, üzemi nyomás beállítása Karbantartás 3 évenkénti felülvizsgálat javasolt Szerelés megkezdése előtt, pár szó a biztonságos munkavégzésről A kollektorok felszerelése ügyeljen a törvényi előírásokra, és tartsa be a vonatkozó munkavédelmi óvórendszabályokat és biztonsági előírásokat. Védőfelszerelések: szemüveg, kesztyű, biztosító öv, sisak Biztonsági felszerelések: zuhanás gátló heveder, biztosító kötél, karabinerek Használat előtt ellenőrizze a biztonsági és védő felszereléseket, valamint a szerszámok állapotát. Használatra alkalmatlan vagy hibás szerszámokkal és felszerelésekkel nem lehet a munkát megkezdeni. A kollektorok felszerelése a tetőre a mindenkori szerelési útmutató szerint történjen! Amennyiben a kollektorok hosszabb időn keresztül napsugárzásnak vannak kitéve a kivezető csonkok felforrósodhatnak és ez azok érintésekor égési sérüléshez vagy egyéb balesethez vezethetnek. A kivezető és csatlakozó csöveknél a kollektor nem emelhető, mert károsíthatja a csővezetéket. A felforrósodott csonkokra rögzített kötél vagy műanyag heveder balesetveszélyes!

6 6 Tetőn történő munkavégzés megkezdése előtt a leesés és leejtés védelmi DIN és DIN szabványok betartásának lehetőségét ellenőrizze Ha a fenti szabványok betartására nincs mód, úgy minden esetben használjon biztonsági övet és gondoskodjon a megfelelő rögzítésről A biztosító köteleket mindig a használó felett rögzítse. Vegye figyelembe a kikötési pont terhelhetőségét! Soha ne használjon sérült vagy hibás létrát! Soha ne javítson létrát! Csak minősített munkavédelmi eszközöket (öv, heveder, beülő, kötél, karabiner, stb) használjon A tetőn történő munkavégzés szabályainak és szabványainak nem megfelelően történik a munkavégzés abból súlyos sérüléssel vagy halállal járó baleset történhet Süllyedős talajon, csúszós felületen elhelyezett létrákon, illetve azok billenése ellen nem megfelelően történő rögzítése esetén, a munkavégzés balesethez vezethet. Amennyiben a helyszín felett vagy annak közvetlen közelében nagyfeszültségű kábelek illetve távvezetékek futnak, úgy a munkavégzés csak abban az esetben kezdje meg ha: Azok feszültségmentesítve lettek A feszültség alatt lévő vezetékek megfelelően elhatárolva lettek Az előírás szerinti biztonsági távolság megtartható Biztonsági távolság: 1000 V-ig 1 méter 1000 V V-ig 3 méter V V-ig 4 méter V V-ig 5 méter ismeretlen feszültség 5 méter A gyártó közelezettséget vállal az ecoemblémával ellátott termékek begyűjtésére és újrahasznosítására Csak az előírt hőátadó közeg használható! Gondoskodjon a létra biztonságos elhelyezéséről. A létra szabályos dőlésszöge között van. Csak stabil felületeknek támasszon létrát. A járda felett elhelyezett létra környékén kordonnal kötelező elzárni a gyalogos forgalom elöl Feszültség alatt lévő vezetékek érintése súlyos sérüléssel járó vagy halálos balesetet okozhat Használjon biztonsági védő szemüveget fúrásnál, vagy vákuumcsöves kollektor szerelésénél. Használjon biztonsági munkavédelmi lábbelit Vágás- és szakadás-biztos munkavédelmi kesztyűt használjon különösen ha vákuumcsöves kollektort vagy síkkollektort szerel Munkavégzés idején használjon védősisakot!

7 Napkollektorok szerelése Kapcsolási lehetőségek: Sorba kapcsolás 7 Alapvetően 6 db kollektor minden probléma nélkül sorba kapcsolható. Több kollektor felszerelésénél sorba kapcsolás esetén egy dilatációs csővezetéket kell beépíteni. Ez lehet rozsdamentes acélból készített flexibilis cső 180 C hőmérséklet állóságú csőhéj szigeteléssel ellátva. Párhuzamos kapcsolás Nagyobb kollektor darabszám felett indokolt a párhuzamos kapcsolás (pl. Solavis THERMICA 2000 rendszer esetén). Ilyen esetben az egyes kollektor mezőknél külön beépített átfolyási mennyiség mérő (tömegáram szabályzó) beépítése szükséges. A Tichelmann elv kollektor összekötésnél nem alkalmazható, mert az azonos hőmérsékletű és viszkozitású folyadékokra vonatkozik. A kollektoros mező esetén nagy hőmérséklet különbség jelentkezik az előremenő és a visszatérő ágban, ráadásul a hőátadó közegként alkalmazott fagyálló folyadék keverék viszkozitása a hőmérséklet hatására változik.

8 Kollektorok nyomásvesztése 8 A kollektorok nyomásvesztési adatai az áramlási mennyiség függvényében az alábbi táblázatból olvasható le. Nyomásvesztés Δp (mbar) Kollektorok dőlésszöge Tömegáram (kg/h) Magyarországon az ideális kollektor elhelyezés déli tájolást és 45 -os dőlésszöget jelent. Ha a tájolás az ideálistól 45 -kal eltér (Dél-kelet vagy Dél-nyugat) a kollektorok teljesítménye várhatóan kb. 5-10%-kal romlik. 30 tetőhajlásszög alatt a kollektorok kiemelése szükséges a kívánt teljesítmény eléréséhez.

9 Csővezeték rendszer Csővezetékek típusának kiválasztása 9 A napkollektoros rendszer csővezeték anyagának, azok összekötéséhez használt elemeknek és tömítéseknek el kell tudni viselni az esetlegesen fellépő nyomás és hőmérséklet változásokat, valamint a fagyálló folyadék összetételét. A napkollektoros kör csővezeték rendszere készülhet: Rézcsővel, keményforrasztással (DIN 8513) a csővezeték rendszer teljes átmosásával, átöblítésével a feltöltés előtt Rézcsővel, présidomos kötéssel, szolár tömítő gyűrűk (zöld) használatával, átöblítés nélkül Szénacél csővel (pl. Geberit Mapress, Viega Prestabo, stb) présidomos kötéssel, szolár tömítő gyűrűk (zöld) használatával, átöblítés nélkül Rozsdamentes, felxibilis csővezeték rendszerrel (pl Gebo Sunset, stb) A csővezeték minden elemének el kell viselni a propilén glikol (szolár fagyálló) folyadékot, a 6 bar-os maximális nyomást, a 180 C hőmérsékletet és a -25 C külső hőmérsékletet, illetve az ezekből adódó méret változásokat. A csővezeték anyagának kiválasztása után a kollektorok mennyiségének megfelelő átmérő kiválasztása a következő lépés.

10 Megfelelő csőátmérő kiválasztása A napkollektoros rendszerben az áramlási mennyiség függvényében a rendszer eleminek ellenállása és az alkalmazott szivattyú mérete határozza meg a cső átmérőjét. 10 Általánosságban a következő táblázat tartalmazza a megfelelő kollektor mező méretéhez tartozó áramlási mennyiséget, ami irányérték. Nagyobb ellenállású, hosszabb, vagy sok kanyarulatot tartalmazó cső esetén a táblázatban feltüntetettnél egy mérettel nagyobb átmérőt válasszunk vagy kérjünk segítséget szakembertől. kollektor felület (m 2 ) 5 m 2 -ig (2 kollektor) 5-8 m 2 (3 kollektor) 8-12 m 2 (5 kollektor) m 2 (9 kollektor) m 2 (14 kollektor) csőátmérő (réz vagy szénacél, max 25 m) csőátmérő (rozsdamentes felxibilis) áramlási mennyiség, max 40 l/m 2 /h számolva Ø DN 16 3 liter/perc Ø 15 DN 16 5 liter/perc Ø 18 DN 20 8 liter/perc Ø 22 DN 20 (max 15 méter) 13 liter/perc Ø liter/perc Minden csővezetéket nyomáspróbának kell alávetni melyet célszerű levegővel végezni. Vízzel való nyomáspróbánál a próbafolyadék a kollektorokba visszaáramolhat, és nem lehet leüríteni.

11 A csővezeték kialakításával szemben támasztott követelmények 11 Lehetőség szerint a csővezeték a tárolóktól kezdődően folyamatosan emelkedjen a kollektorok felé. Ha ez nem oldható meg akkor légtelenítő pontokat kell alkalmazni a magaspontokon és ürítőpontokat az alacsonypontokon. A légtelenítés csak kézi légtelenítő szelep lehet (automata légtelenítő használata csak annak kizárhatóságával lehetséges). A légtelenítő szelepeknek és ürítő pontoknak is meg kell felelnie a csővezetékkel szemben támasztott követelményeknek. IDEÁLIS HELYTELEN HELYES MEGOLDÁS A tárolók rákötésének az előremenő ág csővezetékét két megoldással lehet csatlakoztatni, az esetleges gravitációs áramlás kiküszöbölése érdekében. Amennyiben egyik megoldás sem kerül kialakításra, úgy előfordulhat, hogy a tárolóból a hő vagy a kollektorok, vagy fűtési rendszereknél a padlófűtési kör irányában elcirkulál.

12 Termoszifonos kialakítás: 12 Gravitációs fékkel ellátott kialakítás

13 A csővezeték szigetelése A szolár köri csővezeték hőszigetelésével kapcsolatban az alábbi követelményeknek kell megfelelni: C-ig hőállóság UV sugárzás és kártevőkkel szembeni védettség Vízállóság Hővezetési tényezője minimum 0,04 W/mK Ezen követelményeknek megfelelő csőhéj szigetelések (a forgalmazók termékkínálatának függvényében) HT Armflex Kaiflex Alukasírozott kőzetgyapot csőhéj, időjárásálló burkolattal A csővezeték szigeteléssel együtt mért átmérője a cső átmérőjének körülbelül háromszorosa kell legyen. D 3 x D

14 Tágulási tartály Tágulási tartály kiválasztása 14 A tágulási tartályokkal különösen a tágulási tartály membránjával - szemben támasztott követelmények: maximum 100 C hőállóság fagyálló folyadék kémiai összetételével szembeni ellenállóság maximum 6 bar nyomásállóság. A szolár körbe épített a Solavis rendszerek részét képző tágulási tartály a fenti követelményeknek megfelel. A zárt rendszerű kialakítás miatt a tágulási tartályok méretezésénél figyelembe kell venni, hogy a kollektorok túlmelegedésekor az üresjárati hőmérséklet elérésénél a folyadék gőz halmazállapotúvá válik és térfogata sokszorosára növekszik, mint a kollektorokban lévő folyadék térfogata. Túlzottan rövid csővezeték esetén a vezeték teljes hosszának 50%-ban is gőzzé alakulhat a fagyálló folyadék a rendszer üresjárata esetén. Ebben az esetben a tágulási tartályt is fokozott hő terhelés érheti melyet kerülni kell. Beszerelés előtt mindig ellenőrizze a tágulási tartály előnyomását mely 20 C-on 2,5 bar. Tágulási tartály méretezése A kiválasztáshoz ismerni kell a kollektorban lévő folyadék mennyiségét és minőségét, valamint a rendszer nyomását. Ez alapján meghatározható a forráspont és ezután a térfogat növekedés is. A kiválasztáshoz az alábbi táblázat ad segítséget síkkollektorokra vonatkozóan. Kollektor mező felülete Tágulási tartály térfogata 8 m2-ig 25 liter 12 m2-ig 35 liter 16 m2-ig 50 liter 20 m2-ig 80 liter 30 m2-ig 100 liter A fenti adatok 3,2 bar rendszer nyomás esetén 25 méter csőhosszra lettek kiszámítva.

15 A tágulási tartály elhelyezése 15 HELYES MEGOLDÁS HELYTELEN A tágulási tartályt a szivattyú egységgel minimum 2 méter csővezetékkel kell összekötni Ø22 mm csővel vagy annak megfelelő rozsdamentes csővezetékkel. Nagyon fontos, hogy ezt a vezetéket soha ne szigeteljük. A tágulási tartály és a szivattyú egység közé minden esetben vagy gyorskuplungot vagy egy véletlen elzárás elleni szelepet kell beépíteni. Ne feledje! Ha Solavis THERMICA fűtésrásegítő rendszer kivitelezését végzi akkor a puffer tárolóban lévő víz mennyiségének és hőmérséklet változásának mértékével a térfogat is változik. Ennek megfelelően nagyobb fűtési tágulási tartályt kell felszerelni.

16 Tartályok A beépítéshez mindenképpen az egyes tartályokhoz tartozó beszerelési útmutatókat és hidraulikus kapcsolásokat vegyék figyelembe. Ivóvíz vezetéket minden esetben a vonatkozó szabvány előírásainak megfelelően kell kialakítani. 16 Használati meleg víz tároló (WWKS tárolók) A meghatározott maximális nyomás 10 bar. Ettől magasabb rendszer nyomás esetén nyomáscsökkentő szelep beépítése szükséges. A tartályok biztonságos működtetése 8 bar alatti nyomáson optimális Puffer tárolók (FWSS és BS tárolók) A tartályok maximális nyomása 3 bar. A tároló beépítésénél figyelembe kell venni annak térfogatát is a fűtési rendszer tágulásának méretezése esetén, mivel ebben az esetben jelentősen nagyobb tágulási tartály beépítése szükséges. Szivattyú egység (SST25) A szivattyú csoportok beszereléséhez csak a berendezésekhez tartozó szerelési útmutató utasításait kövesse. Hibás szerelésből adódó károsodás a garancia elvesztését vonja maga után. A szivattyú egységet csak alapos légtelenítés után szabad üzembe helyezni.

17 Vezérlő egység (STRG2) 17 Elektromos csatlakozásokat mindig szakemberrel végeztesse el. A hibás szerelésből adódó károkért és meghibásodásokért felelősséget csak a kivitelező szakember tud vállalni. Az elektromos csatlakoztatást a vezérlő egység kézikönyvében foglaltak szerint kell elvégezni. A vezérlés elektromos bekötése kivitelezési-, programozása üzembe helyezési feladat! Hőmérséklet érzékelők beépítése Szükség esetén az érzékelők vezetékét 50 méter hosszig meghosszabbíthatja 2 x 0,75 mm2 vezetékkel mely maximum 50 V feszültség vezetésére alkalmas. A kollektor és a tároló érzékelőit erre a célra kialakított helyekre kell beépíteni és kiesés ellen biztosítani. A kollektor érzékelők és a tároló érzékelők nem cserélhetők fel mert a hőmérséklet állóságuk különböző. Villám védelem Villám védelem kiépítésénél a következő szabványok előírásai az irányadóak: VDE 0185 DIN VDE A következő épülettípusoknál különösen ajánlott ezen rendszerek kiépítése: Gyulladás vagy robbanás veszélyes üzemek, csarnokok, középületek Rendkívül értékes épületek vagy rendkívül értékes tárgyak tárolására szolgáló épületek Közösségi épületek, iskolák, óvodák, bölcsődék Kórházak, egészségügyi intézmények A napkollektoros berendezés csöveit a ház többi fémszerkezetével együtt a potenciál kiegyenlítő sínhez kell kötni. A gyűjtővezeték földelését csak erre szakosodott szakemberrel végeztesse és a mérési eredményeket rögzítő jegyzőkönyv egy példányát őrizze meg.

18 ÜZEMBE HELYEZÉSI ÚTMUTATÓ Az üzembe helyezésről általában 18 A Általános Szerződési Feltételeinek megfelelően a garancia feltétele a szakszerű erre jogosult szakember által elvégzett üzembe helyezés. Amennyiben az üzembe helyezést nem ennek megfelelően végezték, úgy a garancia részlegesen vagy teljes mértékben elvész. A beüzemelés során az alábbi munkafolyamatok kerülnek elvégzésre: Kiépített csővezeték rendszer átvizsgálása Elektromos bekötések ellenőrzése Rendszer feltöltése fagyálló folyadékkal Nyomás beállítása a kollektor körben illetve a tágulási tartályban Vezérlő egység programozása Üzembe helyezési jegyzőkönyv kiállítása Rövid felhasználói oktatás Értelemszerűen a fenti feladatok előfeltételeként elvégzett munka befejeztével kell az üzembe helyezést elvégezni. A jegyzőkönyvet és természetesen a vásárlást igazoló számlát - kérjük gondosan őrizze meg hiszen ezen dokumentumok szükségesek a lehetséges problémák okainak meghatározásához illetve a garancia érvényesítéséhez.

19 Feltöltés megkezdése előtti teendők A szolár kör fagyállóval történő feltöltése előtt feltétlenül győződjön meg arról, hogy 19 A napkollektoros rendszer teljes, nyomáspróbázott és elektromosan csatlakoztatott legyen A napkollektorok hőmérséklete 100 C alatt legyen A tágulási tartály nyomása 2,5 bar A fagyálló folyadék keverési aránya Solavis rendszerekhez, csak a Solavis-tól vásárolt fagyállót használjon! A rendszerekhez biztosított fagyálló folyadék koncentrátum, melyet 60% ioncserélt víz 40% fagyálló folyadék arányban kell hígítani. Ebben az esetben a fagyállóság -25 C és a ph érték 7,5 8 között lesz. Bekeverés után minden esetben ellenőrizni kell a fagyáspontot (propilén-glikol oldalt vizsgálatához kalibrált) kézi refraktométerrel, a ph értéket pedig megfelelő mérőeszközzel.

20 Fagyálló folyadék baleset megelőzési utasítás 20 A fagyálló használatánál ajánlatos védőkesztyűt és védőszemüveget használni. A bőrre kerülve a fagyálló folyadék vízzel és szappannal lemosható. Amennyiben a szembe kerül, mossa ki alaposan a szemhéjakat is vízzel. 3. Veszélyesség szerinti besorolás Rendkívüli veszélyek az emberre és a környezetre nézve nem ismertek 4. Elsősegélynyújtás Általános utasítások: piszkos ruhát eltávolítani Belélegzés esetén: gőz/aeroszol belélegzése után fellépő légzési zavarok esetén orvosi kezelés szükséges Bőrrel történő érintkezés esetén: vízzel és szappannal lemosni. Szembe kerülés esetén alaposan bő vízzel ki kell mosni a szemhéjakat is. Lenyelés esetén: a szájat ki kell mosni és bő vizet inni Útmutató az orvosnak: szimptomatikus kezelés (fertőtlenítés, életfunkciók), nincs ismert ellenszer. 6. Intézkedések véletlen kiömlés esetén Személyeket érintő óvintézkedések: használjunk védőruhát Környezetvédelmi óvintézkedések Nem szabad hagyni, hogy csatornába / felszíni vízkivételbe / talajvízbe jusson. Nem szabad hagyni, hogy az altalajba / talajba jusson Feltakarítás / felvétel módja 7. Kezelés és tárolás Kezelés: a tárolási hely és a munkahely jó levegőzését biztosítsuk Tűz- és robbanásveszély elleni védelem: Intézkedjünk a készülékek elektrostatikus feltöltődése ellen. Az elektromos termékek meg kell hogy feleljenek a T2 (VDE 0165) hőmérsékleti osztály előírásainak. A nagy forróságnak kitett edényeket vízzel hűtsük. Tárolás: a termék higroszkópikus. A tartályokat lezárva, száraz helyen tároljuk. Cinkelt tartályokban a tárolás nem javasolt. 11. Toxikológiai adatok LD50/szájon át/patkányoknál: >2000 mg/kg Elsődleges bőrirritáció/házinyúlnál: nem irritáló (404-es OECD irányelv) Elsődleges nyálkahártyairritáció/házinyúlnál: nem irritáló (404-es OECD irányelv) További útmutató: A terméket nem vizsgáltuk. A kimutatás az egyes alkotóelemek tulajdonságai alapján készült 12. Ökológiai információk Toxikus hatás a környezetre nézve: Halak: oncorhynchus mykiss/lc50 (96h) >100 mg/l Keveredés a vízben: EC50 (48h) > 100 mg/l Vízinövények: EC50 (72h) >100 mg/l Mikroorganizmusok /iszaposodás: DEV-L2 >1000 mg/l. Kis mennyiségű koncentrátum szakszerű bejuttatása az adaptált biológiai tisztítóberendezésekbe az iszaposodási folyamat lebontását nem zavarja. A vízi toxicitás értékelése: A terméket nem vizsgáltuk. A kimutatás az egyes alkotóelemek tulajdonságai alapján készült. Ellenálló- és lebontóképesség: Adatok az eliminálhatósághoz: OECD 301A kísérleti metódus (új) analízis: DOC-csökkenés; eliminálhatóság >70% Értékelés: biológiailag könnyen lebontható További útmutató: A környezethez viszonyított további tulajdonságok: a terméket nem szabad előzetes ellenőrzés nélkül a természetes vizekbe juttatni. 13. hulladékkezelés, ártalmatlanítás A fagyállót a helyi előírások figyelembevételével pl. egy erre alkalmas lerakóba vagy égetőbe kell szállítani. 100 l alatti mennyiség esetén a helyi hulladékkezelő vállalatnak kell átadni. Ki nem tisztított csomagolás: a nem kontaminált csomagolások újrahasznosíthatóak. A ki nem tisztítható csomagolások elszállításáról az anyaga alapján kell gondoskodni.

21 Feltöltés és légtelenítés a napkollektoros rendszerben Feltöltést a kollektorok 100 C hőmérséklet felett nem szabad megkezdeni. A feltöltés történhet kézi szivattyúval vagy automatikus feltöltő és légtelenítő egységgel. 21 Kézi feltöltés esetén a legalacsonyabb ürítő pontról kezdjük tölteni a csővezetéket és fokozatosan töltve légtelenítsünk is egyben. A töltés vége felé a légtelenítő szerelvények gőzkicsapódás léphet fel. Automatikus feltöltő szivattyú használatakor alaposan átforgatjuk a folyadékot a rendszerben és egyben eltávolítjuk a légbuborékokat is. Fontos a napkollektoros rendszer teljes és maradéktalan légtelenítése a későbbi üzembiztonság és a fagyálló folyadék védelmének szempontjából. Térfogat áram beállítása A légtelenítés után a megfelelő térfogat áram beállítása is fontos. A kollektoros rendszer jó teljesítményének egyik alapfeltétele a megfelelő áramlási mennyiség beállítása. Ez a kollektor felületéből adódó mennyiség. A szivattyú egységben beépített áramlásmérő mérési tartománya liter/perc mennyiségre kalibrált. Az 1 m 2 kollektor felületen átáramló mennyisége maximum 0,6 liter/perc. Ebből adódóan pl. 10 m 2 kollektor felületen átfolyó folyadék mennyiség 6 liter/perc.

22 Ellenőrzési lista Rendszer üzemi nyomása 3 3,5 bar 22 A szivattyú fokozatával állítsa be a nagyságrendi térfogat áramot majd a kézi szeleppel állítsa be pontosan a térfogatáramot a szivattyú 100%-os teljesítménye mellett. Vezérlés üzembe helyezése Ellenőrizze a hőmérséklet érzékelők működését és azt hogy azok valós értéket mutatnak-e Mérje meg a fagyálló fagyáspontját és ph értékét. Az adatokat jegyezze fel Ellenőrizze a szivattyúk és szelepek működését kézi üzemmódban A napkollektoros rendszert időközönként (3 évente) ellenőrizni kell. Ehhez kérje szakember segítségét. Ellenőrizze a hidraulikus kapcsolás és a vezérlés működésének összhangját. Állítsa a kimeneteket automata üzemmódba Jegyezze fel a beállított paramétereket

Szolárállomás AGS 5... 50

Szolárállomás AGS 5... 50 Telepítési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Szolárállomás AGS 5... 50 7747006489.00-.SD AGS 5 AGS 5E AGS 0 AGS 0E AGS 0 AGS 50 6 70 6 85 Hu (007/05) Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági

Részletesebben

Szakemberek részére. Szerelési és karbantartási útmutató. aurostep plus. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez

Szakemberek részére. Szerelési és karbantartási útmutató. aurostep plus. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez Szakemberek részére Szerelési és karbantartási útmutató aurostep plus Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez 1.150 M 2.150 M HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a

Részletesebben

KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK. Használati útmutató. Victrix Zeus 26kw HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 3.020239. MD12001-2012-01-02 Műszaki dokumentáció

KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK. Használati útmutató. Victrix Zeus 26kw HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 3.020239. MD12001-2012-01-02 Műszaki dokumentáció KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használati útmutató 2012 Victrix Zeus 26kw MD12001-2012-01-02 Műszaki dokumentáció 3.020239 2 tartalomjegyzék 1. A KAZÁN TELEPÍTÉSE KIVITELEZŐK SZÁMÁRA 5 1.1. Telepítési

Részletesebben

VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I

VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I Használati útmutató figyelmeztetések HU VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I *1.036116ITA* Kedves Vásárlónk! Gratulálunk, hogy egy csúcsminőségű Immergas terméket választott, amely hosszú ideig fogja az Ön kényelmét

Részletesebben

IST 03 C 489-01 ANTEA CONDENSING HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS

IST 03 C 489-01 ANTEA CONDENSING HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS IST 03 C 489-01 ANTEA CONDENSING HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót,

Részletesebben

ALKON 09. Használati útmutató a TELEPÍTÕ és KARBANTARTÓ részére. kondenzációs gázkazánok

ALKON 09. Használati útmutató a TELEPÍTÕ és KARBANTARTÓ részére. kondenzációs gázkazánok ALKON 09 kondenzációs gázkazánok R 12 fûtõ R 18 fûtõ C 18 combi R 24 fûtõ C 24 combi A combi kazán használható csakfûtõkazánként is! Sõt, a combira csatlakoztatható egy üres HMV tároló is! 00333178 2.

Részletesebben

Kezelési útmutató. Elite RBC 24 Elite RBS 24. készülékekhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY

Kezelési útmutató. Elite RBC 24 Elite RBS 24. készülékekhez. CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI S.p.A. Montelabbate (PU) ITALY Kezelési útmutató Elite RBC 24 Elite RBS 24 készülékekhez Fali gázkazánok bitermikus hőcserélővel Telepítési, működési, összeállítási és karbantartási útmutató CE 0694 Műszaki dokumentáció RADIANT BRUCIATORI

Részletesebben

HERCULES Condensing 20 / 27 kondenzációs álló hőközpont beépített tárolós használati melegvíz ellátással

HERCULES Condensing 20 / 27 kondenzációs álló hőközpont beépített tárolós használati melegvíz ellátással HERCULES Condensing 20 / 27 kondenzációs álló hőközpont beépített tárolós használati melegvíz ellátással Kedves Vásárló! Gratulálunk, hogy egy, a csúcsminőséget képviselő Immergas terméket vásárolt, amely

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató FALI GÁZKAZÁN Használati, szerelési és beüzemelési útmutató RenovaStar C 24 E BT RenovaStar F 24 E BT Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok megőrzése...2 3 Biztonság...2

Részletesebben

Használati útmutató VICTRIX 26 2 I *1.031272HU*

Használati útmutató VICTRIX 26 2 I *1.031272HU* Használati útmutató HU VICTRIX 26 2 I *1.031272HU* Kedves Vásárlónk! Gratulálunk, hogy egy csúcsminőségű Immergas terméket választott, amely hosszú ideig fogja az Ön kényelmét és biztonságát szolgálni.

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ÁTFOLYÓS KOMBI GÁZKAZÁN MIKROAKKUMULÁCIÓS TARTÁLLYAL Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ThemaFAST F 25 E H-MOD Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok

Részletesebben

1. BEVEZETŐ_... 2 1.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...2 1.2 A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA...2 1.3 AZONOSÍTÁS...2

1. BEVEZETŐ_... 2 1.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...2 1.2 A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA...2 1.3 AZONOSÍTÁS...2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ_... 2 1.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...2 1.2 A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATA...2 1.3 AZONOSÍTÁS...2 2. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK_... 3 2.1 VÉSZHELYZETEK...3 2.2 BESZERELÉSRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI

Részletesebben

AC TÍPUSÚ KONDENZÁCIÓS, GÁZÜZEMŰ HŐLÉGFÚVÓ MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

AC TÍPUSÚ KONDENZÁCIÓS, GÁZÜZEMŰ HŐLÉGFÚVÓ MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA AC TÍPUSÚ KONDENZÁCIÓS, GÁZÜZEMŰ HŐLÉGFÚVÓ MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2014.06.19. - 2 - Tartalomjegyzék 1.1. Az útmutatóban használt jelzések... 3 1.2. Általános tudnivalók...

Részletesebben

Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY CE 0694 HU RBS 24 - SERIE ENERGY - RAD - ING - MAN.INST - 1303.1 - készülékhez

Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY CE 0694 HU RBS 24 - SERIE ENERGY - RAD - ING - MAN.INST - 1303.1 - készülékhez Kezelési útmutató RBS 24 ENERGY készülékhez Zárt égésterű, átfolyós fali gázkészülék bitermikus hőcserélővel, LCD kijelzővel IPX5 Telepítési, kezelési, összeállítási és karbantartási útmutató. CE 0694

Részletesebben

Remeha Avanta Plus. Remeha Avanta Plus. Telepítési és szervizelési útmutató. Remeha Avanta Plus 22/28c. Remeha Avanta Plus 30/35c

Remeha Avanta Plus. Remeha Avanta Plus. Telepítési és szervizelési útmutató. Remeha Avanta Plus 22/28c. Remeha Avanta Plus 30/35c Telepítési és szervizelési útmutató Remeha Avanta Plus Remeha Avanta Plus Remeha Avanta Plus 22/28c Remeha Avanta Plus 30/35c Remeha Avanta Plus 34/39c Remeha Avanta Plus 24s TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET ÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV R30 R30/45/65/85/100/120

TERVEZÉSI SEGÉDLET ÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV R30 R30/45/65/85/100/120 Műszaki kézikönyv TERVEZÉSI SEGÉDLET ÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV R30 R30/45/65/85/100/120 1 Tartalom jegyzék: 1 Bevezető...5 1.1 Rendamax...5 1.2 A beszállító...5 1.3 A kézikönyv...5 1.4 Szervizelés...6

Részletesebben

S pumps, ranges 72-74-78

S pumps, ranges 72-74-78 GRUNDFOS KEZELÉSI UTASÍTÁSOK S pumps, ranges 72-74-78 S2, S3, S4, ST 55-520 kw Telepítési és üzemeltetési utasítás Magyar (HU) Magyar (HU) Telepítési és üzemeltetési utasítás Az eredeti angol változat

Részletesebben

A FOGYASZTÓKNÁL ELHELYEZETT CSEPPFOLYÓSÍTOTT PROPÁN-BUTÁNGÁZOS NYOMÁSTARTÓ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

A FOGYASZTÓKNÁL ELHELYEZETT CSEPPFOLYÓSÍTOTT PROPÁN-BUTÁNGÁZOS NYOMÁSTARTÓ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI 2. számú melléklet A FOGYASZTÓKNÁL ELHELYEZETT CSEPPFOLYÓSÍTOTT PROPÁN-BUTÁNGÁZOS NYOMÁSTARTÓ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI a 23/2006. (II. 3.) Kormányrendelet és a Nyomástartó Berendezések Műszaki-Biztonsági

Részletesebben

EUROLINE fali készülék 2004.

EUROLINE fali készülék 2004. EUROLINE fali készülék 2004. Euroline ZS/ZW 18/23-1 KE kéményes fali készülékek Mûszaki adatok Készülék típusa ZS/ZW 18-1 KE ZS/ZW 23-1 KE Melegvíz elõállítás Névleges hõteljesítmény kw 6,0-20,0 7-22,6

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logano plus GB312

Szerelési és karbantartási utasítás Logano plus GB312 Kondenzációs gázkazán 6 720 801 303-00.1T Szerelési és karbantartási utasítás Logano plus GB312 6 720 801 541 (2013/01) HU Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szükséges az általános és a készülékre speciálisan vonatkozó el_írásokat!

Szükséges az általános és a készülékre speciálisan vonatkozó el_írásokat! Általános ismeretek 1. A kézikönyv a készülék fontos tartozéka ezért a készülék tartozékai között gondosan őrizze meg, hogy szükség esetén a felhasználó vagy a szerviz alkalmazottja számára rendelkezésére

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató KONDENZÁCIÓS FŰTŐ GÁZKAZÁN Használati, szerelési és beüzemelési útmutató Ecosy F 28 E AS Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok megőrzése...2 3 Biztonság...2 3.1

Részletesebben

Szakemberek számára. Telepítési és karbantartási útmutató. ecocompact. Kompakt kondenzációs gázkészülék VSC 196-C 150

Szakemberek számára. Telepítési és karbantartási útmutató. ecocompact. Kompakt kondenzációs gázkészülék VSC 196-C 150 Szakemberek számára Telepítési és karbantartási útmutató ecocompact Kompakt kondenzációs gázkészülék HU VSC 96-C 50 Tartalomjegyzék Inhaltsverzeichnis Megjegyzések a dokumentációhoz........ 3. A dokumentumok

Részletesebben

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A HU Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A Tartalom 1 Bevezetés...............................................................................3

Részletesebben

2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 1. Ecosy

2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 1. Ecosy 2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 1 Ecosy 2000225296-2 Ecosy Hongrie.qxd 7/05/04 14:54 Page 2 HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1-Indítás/leállítás. 2-Kijelző : Vagy a fűtőkör nyomása (bar) Vagy a fűtőkör

Részletesebben

INSULPEX - FLEXIBILIS CSŐVEZETÉKRENDSZER TÁVHŐELLÁTÁSHOZ

INSULPEX - FLEXIBILIS CSŐVEZETÉKRENDSZER TÁVHŐELLÁTÁSHOZ ENERGIA- HATÉKONYSÁG INSULPEX - FLEXIBILIS CSŐVEZETÉKRENDSZER TÁVHŐELLÁTÁSHOZ Műszaki tájékoztató 878.600/2 HU 2009. JÚLIUS Érvényesség kezdete: 2009. július A műszaki változtatás jogát fenntartjuk. www.rehau.hu

Részletesebben

Szerelési- és karbantartási utasítás Kondenzációs falikazánok

Szerelési- és karbantartási utasítás Kondenzációs falikazánok Szerelési- és karbantartási utasítás Kondenzációs falikazánok CGB-35 CGB-50 Tisztelt felhasználó! A szerelési utasítást õrizze meg! Ha a szerelési utasítás elõírásait nem tartják be, úgy a Wolf cég a berendezésért

Részletesebben

BVF WFD 20 SERIES TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BVF WFD 20 SERIES TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BVF WFD 20 SERIES TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék Fontos biztonsági figyelmeztetés 3 1 Általános ismertető 3 1.1 A használati és telepítési útmutató ismertetése 3 1.2 Biztonsági követelmények

Részletesebben

2. füzet Első osztályú füves labdarúgópályák öntözése 15 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr.

2. füzet Első osztályú füves labdarúgópályák öntözése 15 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 2. füzet Első osztályú füves labdarúgópályák

Részletesebben

Szerelési, üzembehelyezési és karbantartási útmutató

Szerelési, üzembehelyezési és karbantartási útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. ELÕÍRÁSOK, SZERELÉSI ÚTMUTATÓ:... 2 1.1 ÁLTALÁNOSSÁGBAN:... 2 1.2 A KÉSZÜLÉK FELÁLLÍTÁSI HELYE:... 2 2. KÉSZÜLÉKEK LEIRÁSA... 3 3. SZÁLLÍTÁS...4 4. A KÉSZÜLÉK BESZERELÉSE:... 4 4.1 VÍZOLDALI

Részletesebben