2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)"

Átírás

1 2010/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2 2 Tisztelt Olvasó! Szeszélyes és szélsőséges időjárás jellemezte az idei nyarat, melynek a szokatlanul korán jött, és nagy lehűléssel beköszönő ősz vetett véget. Idő közben becsengettek az iskolába is, így szinte hihetetlen számunkra, hogy alig néhány napja még a Balatonban, vagy a tiszakécskei strandon lubickolhattak a gyerekek. Pedig így igaz, sőt, nem csak az augusztus vége, hanem tulajdonképpen az egész nyár programokban bővelkedett, támogatóink jóvoltából egyik rendezvény érte a másikat, és bízom benne, hogy valamennyi mindenkinek kijutott belőle. Hírlevelünk aktuális számával néhány napsütéses, örömteli pillanatot szeretnénk felidézni, illetve azokról a rendezvényekről, eseményekről beszámolni, ami a mindennapjainkat kitöltötte, emlékezetessé tette. Feledhetetlen élményben volt része mindazoknak, akik június 19.-én ott voltak a Művészetek Palotájában, és látták az Integrált Színház előadását. Az Isten pénze című musical-t mutatták be, ami attól volt különleges, hogy profi színészek sérült emberekkel együtt vitték színre az előadást, melynek fináléjában a közönség állva tapsolt, a színészek pedig együtt sírtak a meghatódott nézőkkel. Mi a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából kaptuk a tiszteletjegyeket. A mindennapi munkánkat jelentősen megkönnyítette támogatónk, a GeneralCom Kft jóvoltából kialakított új levelezési rendszerünk. Sokéves elmaradásunk került most pótlásra azzal, hogy saját szerverrel működő, céges címeket használhatunk a jövőben. Az egyesület általános ügyekben az info@feszekegyesulet.hu címen várja a leveleket. Július folyamán megkezdtük a Komárom-Esztergom megyét ellátó Názáret Szociális Szolgáltató felkérésére egy csoport nevelőszülő képzését. Nagy megtiszteltetés és elismerés ez az Egyesület számára, hogy a képzési programunkra és szakmai tapasztalatainkra olyan területen is számítanak, ahol az Egyesület eddig még nem volt jelen ben a nevelőszülői képzéseinket a Vialto Consulting Kft anyagi támogatásával valósíthatjuk meg. A Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom jóvoltából két táborban is részt vehettek a gyerekeink, az egyik Siófokon, a másik Csillebércen került megrendezésre. De a HEGYEM támogatást nyújtott számunkra az Egyesület által szervezett tábor finanszírozásában is, konkrétan a bogácsi Kincskereső kalandtábor keretében a strandbelépők finanszírozását vállalta. Ez a tábor július közepén vette kezdetét, és bár az időjárás nem egyformán volt kegyes a két turnus résztvevőihez, azért bízom benne, hogy mindannyian szereztek kellemes élményeket. Szintén a HEGYEM támogatásával juthattunk el Somogydöröcskére is augusztus folyamán.

3 3 Július 24.-én férjez adtuk Hell Szilvi kolléganőnket, aki lassan már egy évtizede a Fészek Egyesület munkatársa, és örömmel kísértük el őt életének erre a fontos eseményére. Július végén meghívott vendégként képviseltette magát a Fészek Egyesület egy Kárpátalján megrendezett nemzetközi, szakmai összejövetelen a Kezünkben a Jövő Alapítvány meghívására. Így bepillantást nyerhettünk az Ukrajnában működő gyermekvédelmi rendszer mindennapjaiba is. Augusztus folyamán a Baptista Szeretetszolgálat vendégházában, Bükkszentmártonban több családunk nyaralhatott. A felajánlás úgy szólt, hogy nem csak a nyári időszakban, hanem az egész év folyamán lesz lehetőségünk jelképes térítési díj ellenében üdülni. Az érdeklődők a tanácsadóktól kaphatnak tájékoztatást a részletekről. A Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából kaptunk ismételten több, mint 300 jegyet a Fővárosi Nagycirkusz előadásaira. Ugyancsak az ő segítségükkel vehettünk részt 450 fővel augusztus 20.-a alkalmából azon az a hajófelvonuláson, melynek fénypontja a Lajta nevű hadihajó újrakeresztelése volt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt feledhetetlen élményt jelentett a Dunáról megtekinteni a szikrázó napsütésben pompázó Budapestet. Augusztus végére még egy ajándékot kaptunk, 40 fő számára 5 napos, ingyenes táborozási lehetőséget Zánkán, az Egyenlő Esélyek táborában. És híven a nyár eseménygazdagságához, a szeptember sem indulhatott programok nélkül. Az első hétvégén került megtartásra támogatónk, a Rendezvényparádé Kft szervezésében a Nyelvparádé című rendezvény, melyen a Fészek Egyesület, mint a szervező cég támogatottja volt jelen. A júniusi fenntartó váltást követően anyagi helyzetünkben egyértelmű stabilizálódás látszik, ennek bizonyítéka volt a táborozási program visszaállítása, az augusztusban kiutalásra került rendkívüli beiskolázási támogatás, illetve szeptember hónap folyamán átdolgozásra kerül a rendkívüli költségek térítésének szabályzata is annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő ellátását minden esetben biztosítani tudják a nevelőszülők. Ehhez az Egyesület pedig megpróbálja a megfelelő segítséget hozzátenni szakmai szolgáltatásokkal, anyagi támogatással, és nem utolsó sorban a nevelőszülők többletmunkájának, érdemeinek elismerésével, erkölcsi támogatásával. A részletekről a nevelőszülői tanácsadók nyújtanak tájékoztatást.

4 4 Mindez persze nem azt jelenti, hogy megnyugodhatunk, és hátra dőlhetünk, hiszen megéltünk már olyan időket, amikor a források elapadtak. Hogy többé ne kerüljünk ilyen helyzetbe, most kell megteremtenünk a több lábon állás feltételeit. Ezúttal csupán egy példát szeretnék megemlíteni: idén az első nem végleges adatok szerint alig több, mint 1 millió forintot kapunk az adó 1% felajánlásokból, a tavalyi 1,5 millióval szemben. Ez az összeg az APEH hivatalos tájékoztatása szerint mindösszesen 225 adózó felajánlásából jött össze. Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesületnek több, mint 130 nevelőszülői családja van, 25 alkalmazottja, és a visszajelzések alapján vannak a tagság körein kívül eső támogatóink is, akkor láthatjuk, hogy ez a 225 adó 1% felajánló egy igen szerény szám. A fentiek átgondolására most még van időnk, addig is következzenek a nyári élménybeszámolók, amihez jó olvasást kívánok! Báló Ottília ügyvezető SZÉP VOLT DZSENIFER! Kohon Dzsenifer 11 éve nevelkedik Tiszakécskén, Matúz Béláné Erzsike nevelőszülő családjában ötödmagával. A családnak mindig fontos volt, hogy a nála nevelkedő gyerekek szabadidejüket olyan tevékenységgel töltsék ki, amely egyrészt szórakoztat, másrészt a személyiségük fejlődését is szolgálja. Így Dzsenifer eleinte csak mozgásfejlesztés célzattal úszott, majd a sok gyakorlás, az úszásnemek megtanulása, különböző megmérettetéseken való részvétel, az edző és nem utolsó sorban Erzsike áldozatkész hozzáállásának köszönhetően bajnokot avattak Olaszországban június 13 és 20 között Loanoban megrendezett Úszó Európa Bajnokságon a Magyar Parasport Szövetség és a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség sportolójaként öt váltószámban I. helyezést, a 4x200 m-es gyors váltóban európai csúcsot úszott, és az 50 m-es hátúszásban is első lett, illetve további hat helyezést szerzett még. További kitartást és sikereket kívánunk Dzsenifernek a FÉSZEK Gyermekvédő Egyesület nevében!

5 5 DE NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA! Becsengettek. Idén is megkezdődött a tanítás szeptember 1-én. A hosszú, forró nyár már a múlté, s ma már csak a tankönyvekre, füzetekre, tollakra és ceruzákra koncentrál minden gyerek. Vagy mégsem? Ez a tanév nálunk nem kezdődött zökkenőmentesen. Egyik fészeklakó gyermekünk nem tudta elkezdeni ott a tanévet, ahol tervezte az édesanyja, mert egy buta törvény ezt megakadályozta, így még nálunk lakik, s továbbra is egy érdi iskola tanulója, amíg el nem rendeződnek a dolgok. Egy érdekes helyzet is előállt, ami még nem fordult elő soha az egyesület történetében. Történetesen az, hogy az érdi átmeneti gyermekotthon lakói közül hárman is egy iskolában, egy osztályban kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat. Közülük csak egyikük helye volt biztos. Őt már júniusban beírattuk. Azóta iskolát kellett váltania egy másik lakónknak, s érkezett a napokban egy lány, akit szintén oda tudtunk beíratni. Így most mindhárman osztálytársak lettek. Ennek sok előnye is van. Könnyebb utána nézni, hogy mi a leckéjük, s ha valamelyikük megbetegedne, - reméljük ilyen nem sűrűn fog előfordulni - el tudják hozni egymásnak a leckét. Reggelente együtt ébrednek, együtt indulnak, s együtt érnek vissza az otthonba. Ösztönzőleg hatnak egymásra, s remélhetőleg így nem nagyon fognak az iskola mellé járni. Tankönyve, felszerelése mindenkinek van. Sikeres tanévet kívánunk! Takács Attiláné Nevelő FEKETE ZOLTÁN: REGGEL RÁM KÖSZÖNT Reggel rám köszönt a fecske: Hova mész, te gyerekecske? Mondom neki: Hallod, fecske, Nem vagyok már gyerekecske, Fejszém vágtam keményfába, Sietek az iskolába. Iskolás lesz majd belőlem, Sokat tanulhatsz majd tőlem!

6 6 BOGÁCSI TÁBOR Ez egy nem mindennapi tábor. Kincskereső tábor a javából. A tábori szálláshelyünk a Hor patak partján található egy festői szépségű Bogácson volt. Szó szerint a patak partján, ami nagyon szép és hangulatos, de a mi eleven gyermekeinknek kissé veszélyes. Nem történt senkinek semmi baja, de a "félsz" megvolt bennünk. Folyton azt kellett lesnünk, hogy nem merészkedett-e túl közel egy gyermek. Szerencsére a mi turnusunk jó időt fogott ki, s egy fél napot leszámítva végig jó időnk volt. Néha még túl jó is. Annyira meleg volt. Így több strandolást is beiktattunk a tábor programba, mint azt eredetileg terveztük. Még éjszakai fürdőzésre is elmentünk. Az volt ám a móka! De el kell, hogy áruljam, mitől is "kincskereső" ez a tábor. Az egész lényege, lelke a XX. század egyik nagy találmánya, a GPS. Ennek a remek kis szerkezetnek a segítségével kellett megkeresni a csapatoknak versenyszerűen Bogács kincseit, azaz nevezetességeit, műemlékeit, emlékműveit. Így nagyon izgalmas feladatokat róttak a csapatokra. Ezzel a szerkezettel, már az első este megismerkedtünk. Nagyon jól teljesítettek gyermekeink, mert senki sem tévedt el. Legfeljebb csak később értek vissza. Az első este nagyon hamar elcsendesedtek a házak. Mindenki jól elfáradt. Másnap mennydörgésre ébredtünk, amihez kiadós eső is társult, de a mi lelkes kis csapataink így is nekivágtak a kincskeresésnek. Így még izgalmasabb volt. Akkor még nem gondoltuk, hogy délután mégis strandolhatunk, ahogy terveztük. De az idő megkönyörült rajtunk, az eső elállt, s még a napot is előcsalogattuk a felhő mögül. A strandolásnak kicsik is, nagyok is egyaránt nagyon örültek. Olyan jó volt látni a boldog mosolyukat! Annyira felszabadultak a vízben. Az este disco-val zárult. Ismét jó fáradtan bújtak ágyba. Másnap délelőtt rádiós vetélkedőn vicces, néha mégis fejtörést okozó feladatokat kellett megoldaniuk. Délután pedig tájékozódási futóversenyen vettek részt. Az este egy hangulatos gitáros daltanulással záródott tábortűz mellett. Kirándultunk Cserépfalura is. Utunk egy színpompás napraforgómezőn keresztül vezetett. Félúton kettéváltunk. A nagyok felmásztak a "Subalyuk"-ig, a kicsik egy alacsonyabban fekvő kilátóig. Nekik még az is sok volt. Újabb strandolás, majd vízipók-foci, lufi-röpi volt a következő napi program. Mindegyik sport nagyon tetszett nekik.

7 7 Újabb discóval fáraszthatták ki végkimerülésig magukat. A kincskeresés még nem ért véget. Másnap egy GPS-es akadály-versenyen vettek részt. A sikeres verseny után ismét a standon hűsítettük le magunkat. Öt gyermek a táborban ünnepelte születésnapját. Az utolsó este köszöntöttük fel őket. Még tortát is kaptak. De a legszebb az volt, amikor mindenki őket köszöntötte egy születésnapi dallal. Utána még karaoke-zni is lehetett. Sok-sok dalt énekeltek el a táborzáró esten. Vidám is volt, meg szomorú is ez az este. Vidám, mert nagyon jó hangulatot varázsoltak a táborvezetők, szomorú, mert ez volt az utolsó közös esténk. Sajnos másnap végleg el kellett búcsúznunk egymástól. Barátságok, szerelmek szövődtek néhány nap alatt. Ezért nehéz volt az elválás, hosszú volt a búcsú. De mindenki szívesen gondol vissza erre az igazán izgalmas és tartalmas táborra. S álljon itt végül egy dal a táborról, mely Margó néni, Steibli Vivi és Szabó Karcsi alkotása: Vár, vár a vidám nyár, a Hor pataknál, ahol a kincskeresés vár. A Fészek csapat mindig jól halad, itt kő kövön nem marad. Fogd a hátizsákod, ismerd meg Bogácsot vedd a GPS-ed, s használd a józan eszed! Vár, vár a vidám nyár Légy boldog velünk, Fogd meg a kezünk, Együtt erősek leszünk! Fogd a hátizsákod Vár, vár a vidám nyár Barátok leszünk, Mindig nyerhetünk, Így lesz közös emlékünk. Fogd a hátizsákod Takács Attiláné Nevelő

8 8 BOGÁCSON NYARALTUNK július17-23-ig Kincskereső Kalandtúrában volt szerencsénk részt venni. Több abonyi gyermek túrázhatott GPS segítségével Bogácson és környékén. Csapatokat alkotva kerestük meg az érdekes helyeket. Így jártunk Cserépfalun a sziklabarlangban, a bogácsi kilátóban és más környékbeli helyeket is megtaláltunk. Esténként disco és tábortűz volt, valamint részt vehettünk éjszakai fürdőzésben is. Sok közös barátság alakult ki más tábor résztvevőkkel, és élményekkel teli napokban telt el a hét. Különböző versenyeket rendeztek a tábor szervezői a lakóknak: volt vízipók foci, lufis játék, karaoké és tisztasági. Az ételek mindennap ízletesek és bőségesek voltak mindenki számára. Mi nagyon jól éreztük magunkat, s remélem a többiek is. Sok-sok élménnyel gazdagodva hagytuk el a táborhelyünket. Bízunk benne, hogy jövőre is lesz lehetőségünk nyaralni. Köszönet a tábor szervezőinek és minden felnőttnek, aki lehetővé tette számunkra a nyaralást. Antal Judit és 4 testvére Sok boldog születésnapot kívánunk a júliusban születetteknek! Balog Erik Márk Balogh Emese Bogdán Viktor Balázs Csontos Evelin Dudus Krisztina Goda Nándor Gyarmati Krisztián Horváth Alex Horváth Annamária Horváth Vivien Jánosi Eszter Kanalas Norbert Kohon Krisztián Kokos Anett Komáromi Réka Klára Komáromi Roland Lakatos Szintia Magyar Botond Moller Alexandra Németh Alexandra Palásti István László Schors Krisztina Szente Zsolt Tamás Gabriella Tóth Adrienn Tóth Ilona Vadászi Mercédesz Ilona Víg József Gergely Víg Zoltán

9 9 KARATE TÁBOR CSILLEBÉRCEN JÚNIUS 10. ÉS 15. KÖZÖTT Ki gondolta volna, hogy ezen a nyáron eljutunk egy jutalom táborba? És ami a legjobb benne, hogy egy KARATE edzőtáborba. Június 10-én négy kíváncsi gyerek indult el Gyuri bácsival autóval Szolnokig, onnan Budapestre a Keletibe vonattal, ahol Deményi Virág néni már várt egy ötödik fiúval. Juhász Pisti, Mrena Krisztián, Németh Attila és én várakoztunk egy kicsit Csillebércen Szlobodnik Laci bácsira, mert ő vezetett el a szállásunkra. Kicsit furcsán néztünk, hogy a karatésok egymásnak azt mondják, hogy OSZ. Kérdeztük egymást, hogy ezek min osztoznak? Utána megismertük a mi felügyelőnket, aki mindent elmagyarázott. A karate három alap dologból áll: TISZTELET, KITARTÁS, BECSÜLET. Aznap már négy órakor elkezdődött az első edzésünk, amely 6 óráig tartott. Onnantól kezdve minden nap edzettünk reggel fél 7-től 8-ig, majd 10-től délig, délután pedig ismét 4-től 6-ig. Volt éjszakai edzés is tornateremben 22 órától 24 óráig. A csütörtöki nap mindenki számára nagyon fontos volt, mert vizsgáztak fekete övre és 3 danra. Aki fekete övet akar szerezni, annak ki kell bírnia 30 menetet, aki 3 danos szeretne lenni, annak 50 menetben kell jobbnak lenni. Pénteken még volt egy délelőtti edzés, majd sok-sok élménnyel és már némi karate tudással indultunk haza. Nagyon szépen köszönünk mindent a Tábor rendezőinek, a FÉSZEK Egyesületnek, és azt is, hogy mi mehettünk el. Rozner János és Mrena Krisztián Nagy hiba előre számítgatni egy küzdelem kimenetelét, nem arra kell gondolnunk, hogy vajon győzünk-e, vagy sem. Hagyjuk a dolgokat természetesen folyni. A mi feladatunk, hogy ütünk a megfelelő pillanatban. Bruce Lee

10 10 SOMOGYDÖRÖCSKEI TÁBOROZÁS én a Déli Pályaudvaron izgatott kis csoport gyülekezett, hátizsákokkal, bőröndökkel. A fészkes csapat nyaralni indult Somogydöröcskére. Ezt a lehetőséget ajándékba kaptuk a harcművészek által alapított HEGYEM -től. Karate tábornak neveztük el, bár nem sokat tudtunk arról, mi is vár bennünket. 26 gyermekkel terveztük az indulást, de csak 24-en érkeztek meg. A 8 éves Bence és a 12 éves Erzsike vendégként jött a csoporthoz, de nálunk az új gyermekek azonnali befogadása természetes. A vonaton külön fülkénk volt, amit majd szétvetett a lelkes gyerekhad. Siófokra érni csak egy pillanatnak tűnt. Az árvízkárosult gyerekcsoport már a buszon várt bennünket. A nagyfiúk cipelték a kicsik táskáját, a nagylányok anyáskodva terelgették az apróságokat. Olyannak tűntünk, mint egy család, csupán a létszámunk, és persze a hangerőnk volt nagyobb. Somogydöröcske egy igazi kis gyöngyszem, csodálatos természeti környezetben. A tábor, helyi házak mintájára több lakóházból épült, zöld zsalugáterekkel, tornáccal, rendezett virágos udvarral. A szobák berendezése nagyon egyszerű, de ez nem zavarta a gyerekeket, hiszen egész nap a jól felszerelt tágas foglalkoztatókban, a szabadtéri edzőterepen, a romantikus kerti bútorok között, vagy az állatoknál töltötték a napjaikat. A programokat három fiatal fiú szervezte. Gergő, Máté és Tamás évek óta lelkesen szervezi a tábori életet, tudják, mit szeretnek a gyerekek leginkább: készült gipszmaszk, kabala állat, csapatzászló, festettünk pólókat, vásznakat, megismertük a falut, kirándultunk a hegyekben, játszottunk vizes sorjátékot, röpiztünk, métáztunk, számháborúztunk, discoztunk és persze énekeltünk a tábortűz mellett. Minden este gyerekhad indult lovagolni. Kabala, a türelmes ló, és a fehér pónik csak rótták a köröket, miközben villogott a vakú, készültek a fényképek a büszke kis lovasokról. Néhány gyerek már korán reggel felkelt, hogy segítsenek az álatok körüli teendőkben. Ettől persze lassabban haladtak a munkálatok, de a gyerkőcök számára ez különleges élményt jelentett. Kedden délután megérkezett a Kyokushin karate csapat, akik megismertették ezzel a sportággal a gyerekeket. Játékos formában minden este edzést tartottak a lelkes résztvevőknek. Többen mondogatták, nagyon szeretnék ezt folytatni, ha lehetőségük lesz otthon is. Esténként a dombtetőről és a szobák

11 11 ablakából nem győztük csodálni a környéket, a bájos kis falut, a fehér templomtornyot, amit utoljára a nap megvilágított. A konyhán minden nap finomságok készültek számunkra, és ami a legfontosabb, mindig volt repeta. A srácok csillogó szemmel vonultak akár az ötödik adag étellel az asztalukhoz. Ez a kis falu tele volt számunkra különleges élménnyel, hiszen itt még a mozgó postást is zászlóval fogadtuk, aki kürtjellel jelezte, hogy a faluba érkezett. Az egy hét elteltével fájó szívvel csomagoltunk és búcsúzkodtunk. Csak az vigasztalta a csapatot, talán jövőre is eljöhetünk. Köszönjük a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Közhasznú Nonoprofit Kft.- nek, hogy eltölthettünk egy boldog hetet a gyerekekkel Somogydöröcskén. Vargáné Pozderka Terézia Nevelőszülői tanácsadó Sok boldog születésnapot kívánunk az augusztusban születetteknek! Antal Judit Bakk Félix Lóránd Bakk Sándor Tamás Balog Ferenc Bata Attila Bogdán Barbara Gyarmati Károly Horváth Márk Miklós Isa Dénes Kelemen Adrienn Kovács Gergő Lengvárszky László Nyilas Barbara Mónika Oláh Kitti Orbán László Patai Géza Pataki Richárd Sándor Ricz Anna Rozner Tamás Sárközi Gergő Schors Alexandra Steibli Daniella Tarczali Zsolt Tóth Dzsenifer Virág Eszter A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben. Abraham Lincoln

12 12 RÉKA & KARESZ ZÁNKÁRÓL Egész éjszaka alig aludtunk, olyan izgatottak voltunk a zánkai nyaralás miatt! Reggel jó korán keltett minket anya, reggeliztünk, felöltöztünk, fogat mostunk. Izgultunk, hogy mikor indulunk már! Elindultunk az állomásra Abonyba, ahol azért már voltak mások is, pedig azt hittük mi leszünk az elsők. A végén azért Juditka néni is odaért. Fél tízkor indult a vonat, anya is elkísért bennünket, Cegléden pedig Ibolya néni szállt fel két gyerekkel, Kőbányáig ő is elkísért bennünket, mert onnan Piroska néni jött velünk! Nagyon klassz volt vonatozni, több helyen is szálltak fel gyerekek. Végre 6-óra vonatozás után elérkeztünk Zánkára!!!! A szálláshelyig sokat kellett sétálni, de megérte, mert gyönyörű volt! Mindenkinek ki kellett pakolni a táskájából a szekrénybe. Körülnéztünk utána mentünk vacsorázni. Másnap reggel elkezdődtek a programok. Minden nap voltunk fürödni a Balatonban. Sok új barátot találtunk, reméljük, találkozunk velük jövőre is. Hazaindulás előtti napon elmentünk moziba, nagyon jó volt a film, a címére sajnos nem emlékszünk!!:) Hazaindulásunk napján megreggeliztünk utána visszamentünk a táborba összecsomagolni. Búcsúzóul megnéztük a Balaton vizét, onnan pedig az állomásra sétáltunk. Felszálltunk a vonatra, hazaúton sok jó viccet meséltünk egymásnak és szkubidúztunk (ezek színes kis műanyag kötelek, amiket lehet fonni stb.) útközben egyre fogytunk, ahogy érkeztek haza a gyerekek. Már mi is vártuk, hogy otthon legyünk és átadjuk az ajándékokat anyáéknak! Leszálltunk, elköszöntünk egymástól és reménykedünk, hogy jövőre is lesz ilyen lehetőség!! Puszi mindenkinek, aki vigyázott ránk.

13 13 SZAKMAI GYAKORLATON A FÉSZEK GYERMEKVÉDŐ EGYESÜLET ÁTMENETI OTTHONÁBAN Kissé félve indultam el a gyakorlatra, hiszen tapasztalhattam már, hogy a gyermekotthoni élet nem könnyű az ott lakóknak és az ott dolgozóknak se. Ennek ellenére nagy megkönnyebbülés fogott el, miután eltöltöttem az első öt percet az átmeneti otthonban. Az itt dolgozóktól azt tapasztaltam, hogy szívük minden melegével és a következetesség minden erejével foglalkoznak a gyerekekkel. A gyermekfelügyelőktől sokat tanultam, több esetben fordult elő, hogy a jól megtervezett napot egy váratlanul érkezett adomány megváltoztatta. Ezekben az esetekben a gyermekfelügyelő rugalmasan megváltoztatta a napirendet, és a gyermekeket ellátva az új feladatot is megoldotta. Kreativitásuk, feladatmegoldó képességük, szervezői képességük sok esetben felülmúlta az eddig tapasztaltakat. Mindezeken felül kedvességükkel bearanyozták a környezetüket. A gyermekekhez elfogadóan és tudatosan fordultak, minden esetben egy rejtett fejlesztési lehetőséget kihasználva. Az átmeneti gyermekotthon épülete jól elrendezett, az előírásoknak mindenben megfelelő terep. A díszítések igazi otthonná, a személyes holmik és a személyes terek kialakítása valóban otthonossá tette. Mindennek megvan a helye és ez a rend és rendszer a gyermekeknek egy újabb biztos pontot jelent az életében. Tudja, hogy ha bemegy a nappaliba, ott lesz a polcon az Ablak-Zsiráf, bármikor elveheti és használhatja. Az általános napirend is egyfajta biztonságot ad a gyerekeknek. A gyermekcsoport tagjai érdeklődve, eleinte kis távolságot tartva fogadtak, de hamar sikerült a bizalmukat elnyerni, tevékenységeikben segítséget nyújtani. Az gyakorlaton eltöltött idő mindenképpen hasznos volt, sokat épültem szakmailag, gyarapodtam tudásban, emberségben és telítődtem pozitív érzelmekben. Köszönöm: Kati Köszönöm, amit látok: a teremtett világot, hogy még a rossz sem céltalan; mindennek jelentése van. Vas István

14 14 EGY KONFERENCIA MARGÓJÁRA Beszámoló Az ÁG Egyesület által szeptember én szervezett konferenciájáról a felnőtté válás útjáról a szakellátásban és egyebekről Beszámolómat azzal kezdeném, hogy bár ma már senki nem beszél erről én még emlékszem arra az időre, amikor úgy 14 évvel ezelőtt az ÁG egyesületet létrehoztuk néhányan, Lochman Lászlóné Ani kezdeményezésére és javaslatára. Ani akkoriban a Pest Megyei GYIVI (ma TEGYESZ)-nél volt a nevelőszülői tanácsadók csoportvezetője és többnyire nevelőszülői tanácsadó (akkoriban felügyelő) kollégákból alakult ez a közösség. Az Egyesület létrejöttének célja az volt már akkoriban is, hogy segítsük Pest megye gyermekvédelmi gondoskodásában élő és utógondozott fiataljait, valamint az Egyesület tagjait szakmai előrejutásukban. Azután Lochmanné Ani elment a GYIVI-ből és sok évig élt álomban az Egyesület. Néhány évvel ezelőtt azonban feléledt és újra elkezdte a munkáját, elsősorban Klacsman Dorottya elnök és Kis Ildikó a szakmai képzésekért és pályázatokért felelős munkatársak jóvoltából. Így jöhetett létre ebben az évben 2010 szeptember közepén ez a fantasztikus konferencia, amiről itt most írnék az érdeklődőknek. Ez egy kreditpontot is szerző konferencia volt, de be kell vallanom én nem a pontok miatt és nem is az igazán érdekes témák miatt mentem el, hanem elsősorban azért, hogy találkozhassak réges-régi kollégáimmal és ebben sem csalódtam. Eljött Simon Lajos bácsi, aki több, mint 25 évvel ezelőtt vett fel a Pest Megyei GYIVI-be, mint akkoriban még szakképzetlen nevelőszülői tanácsadót és mivel ő maga is szerelmes volt a gyermekvédelmi szakmába így szerelmessé tett engem is. És eljöttek sokan a régi kollégák közül és voltak még sokan jelenlegi kollégák, sok nevelőszülő és sok gyerek. Emellett, ami érdekessége, különlegessége volt ennek a konferenciának, hogy nagyon tisztességesen volt előkészítve és megszervezve. Sok-sok hónappal a meghirdetett időpont előtt már lehetett tudni az időpontját és azt is, hogy a szervező, Kis Ildikó az Egyesület nevében Szubjektív önéletrajz címmel pályázatot írt ki volt növendékek számára, ahol írásban várta a beszámolóikat életútjukról, tapasztalataikról, felnőtté válásuk folyamatáról. Ezzel egy időben rajzpályázat is meg lett hirdetve és itt most tényleg valóban a gyerekek voltak fontosak. Mindenki nyert, ötletesen az írások beadói arany-ezüst és bronz pendrive-ot, (ez attól függött, hogy hány gigás a pendrive, a rajzok készítői pedig koruknak megfelelő ajándékokat, mindenki kapott oklevelet és egy kis ajándékot mellé, az is, aki nem ért el helyezést, senki nem távozott üres kézzel, szomorúan.

15 15 Nagyon okos ötlet volt az is, hogy a konferenciát egybekötötték a nevelőszülők képzésével. Az első napon fantasztikus előadásokat hallhattunk és én most csak egyet emelnék ki ezek közül, mert most ez foglalkoztat a legtöbbet, Dr. Németh Tünde előadása, ami a magzati élet, a szülés és a kamaszkor fontosságáról, összefüggéseiről szólt. Azért gondolom, hogy fontos erről újra meg újra hallani, írni, olvasni és beszélni, mert az a tapasztalatom, hogy a serdülő és kamaszkor problémáival tudnak a legkevésbé mit kezdeni a szülők (így természetesen a nevelőszülők is), ilyenkor van a legtöbb konfliktus, ami nagyon gyakran válik kezelhetetlenné és gyakran ekkor kerülnek visszaadásra gyerekek, ami egy rossz, nem kívánatos és mindenképpen megállítandó tendencia. Dr. Németh Tündéről, aki az előadást tartotta azt kell, hogy tudjátok, hogy osztályvezető az Országos Gyermek egészségügyi Intézet Perinatális és Koragyermekkori Prevenciós Osztályán. Ez Budapesten van a XIV. kerület Bolgárkerék u. 3-ban. Elérhetőségei: Levelezési címe: OGYEI, Bp. Pf Telefonszáma: címe: nemethtu@ogyei.hu. Szerintem mindenkinek szívesen segít, ad tanácsot, keressétek nyugodtan, ha szükségetek van Rá! Hogy el tudjátok dönteni, mikor is lehet szükségetek a segítségére, röviden leírom, hogy mikről is beszélt ezen konferencián az előadásában. Azzal kezdte, hogy azoknak a gyerekeknek a megszületését, akik nevelőszülőkhöz kerülnek, általában nem nagyon várják a szüleik. Ha azonban egy gyermeket nem terveznek, nem várnak, az a legújabb kutatások szerint már a magzati életben egy magára maradottságot él át. Már ekkor megtanulja, hogy ő nem örömre született, nem szabad élveznie az életet, nem szabad sikeresnek lennie. Már a magzati életben átéli az ilyen leendő kis emberke a magára hagyottság érzését. (Nevelőszülők emlékezzetek csak a Bori és az András baba történetére!) Az előadó beszélt egy centrális oxitocin nevű hormonról, ami az örömmel történő sima szülés alatt felszabadul és meghatározza a korai kötődést és szorongást csökkentő hatása is van. És ekkor így vagy úgy ilyen vagy olyan magzati élet után és az oxitocin jelenlétében vagy hiányában megszületik a várt vagy nem várt újszülött. Elkezdődik a csecsemőkori szocializáció, ahol eldőlhet, hogy a gyerek, kamasz, felnőtt mikor, hogyan, mennyire lesz képes önállóan enni, inni, játszani, dolgozni, kapcsolatot teremteni, stb.

16 16 A nevelőszülőknél lévő gyerekek gyakran nem várt gyerekek és oxitocinnak se vannak bővében. Azután csodálkozunk, hogy viszonylag gyorsan és látszólag ok nélkül elkezdenek csípni, rúgni, harapni, vágni. Ilyenkor a hiányait próbálja kielégíteni, egyértelmű tehát, hogy nem fegyelmezni kell, ezzel nem sikerül eredményt elérni, hanem a hiányait kell pótolni.(azt remélem, hogy minden nevelőszülő tudatában van annak, hogy a hiány kielégítés csakis sok öleléssel, simogatással, szeretgetéssel, dicsérettel lehetséges.) Közben múlik az idő és azt vesszük észre, hogy óvodás- iskolás korra a gyerekek elviselhetetlenül akaratossá válnak. Fontos, hogy minden szülő tudja, hogy ezt az akaratosságot sem szabad letörni. Korlátok, szabályok persze vannak, de ha az akaratát letörjük a gyereknek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz öntudatos személyiség, nem lehet kompetens a saját életében. Engedjünk neki, egyezzünk meg vele! Gondoljunk bele, hogy mi is történik akkor, ha engedjük, hogy úgy történjenek gyakran dolgok, ahogy ő szeretné? Lesz e ennek negatív hatása az ő személyiségére, a mi kapcsolatunkra a gyerekkel? Megtehetjük persze, hogy letörjük az akaratát, nem vesszük figyelembe őt magát. Csak ne csodálkozzunk majd, ha ez esetben semmit nem akar már, nem akar majd iskolába járni sem és nem akar tanulni sem. Soha ne feledjük, hogy a beszélgetések, visszajelzések a legfontosabbak minden emberi kapcsolatban, így a szülő-gyerek kapcsolatban is. És a nevelőszülőknél nevelkedő gyerekeknél ez még fokozottan fontos. És gyorsan nő a gyerek, már itt is vagyunk a kamaszkornál. Ez az utolsó időszak, amikor jó nevelési módszerek megválasztásával korrigálni lehet a magzati korban, a szülés időszakában, a koragyermekkorban és az óvodás-iskoláskorban kialakult hiányokat, problémákat. (Csak rengeteg türelem, szeretet, munka, odafigyelés, lemondás szükségeltetik hozzá. Csak az vállalkozzék kamasz nevelésére, akiben mindez megvan. Sőt továbbmegyek: mivel az újszülöttből, csecsemőből, kisgyerekből, óvodásból is lesz egyszer kamasz, csak az vállalkozzék nevelőszülőségre, akiben mindez megvan.) Hogyan is néz ki a kamasz? Függetlenedik, de figyelmet akar és minden eszközével kiköveteli magának ezt. Nagyon sokat kell rá figyelni, de észrevétlenül, csak ott kell lenni, jelen kell lenni, hogy ha neki szüksége van ránk, mindig megtaláljon. Magába vonul, hagyj békén, mondja, át kell élnie a koszt, káoszt, rendetlenséget maga körül és hagynunk is kell, persze a közös helységekben megköveteljük, hogy rendet hagyjon, de a szobája az övé. A cigarettát és alkoholt ki lehet próbálni, tudjunk róla, mesélhesse el. Ha igent mondok, nem biztos, hogy csinálja, ha nemet mondok, igen. A drogot nem próbálhatja ki, ha másra igent mondok, jobban elfogadja ezt az egy nemet.

17 17 Ellenáll, nem megy a nagymamához, nagynénihez, utálok odamenni, mondja, azután ha mégis rá tudjuk venni, ő érzi a legjobban magát, várta is, hogy hívjuk többször is, hogy nekünk is fontos legyen, hogy ő jöjjön, és jó volt a krémes, a beszélgetések, az, hogy őt is várták. Sok mindenre oda kell figyelni serdülőkorban: 1. Csavargások, kortársbántalmazások vagy depresszió 2. Iskolai teljesítmény csökken, iskolai nehézségek 3. Veszélyt kereső viselkedés - gyorsmotorozás, gyorshajtás autóval, stb. 4. Falcolás (ereit vágja, piros, meleg, ölelő vér) 5. Mintagyerek ez is nagy probléma! 6. Elidegenedés 7. Munkanélküliség 8. Szexuális problémák 9. Kockázatkerülő viselkedés Fontos, hogy ne egy lakásba, hanem otthonba menjen haza. Fontos, hogy tudja, hogy bár gyakran nem értek egyet azzal, amit csinál, nem mindig tetszik a viselkedése, de attól én még őt szeretem. Fontos, hogy tudja, érezze, az emberi kapcsolatokban fontos az érintés, ölelés, a nevelőszülők is mutassák ki ily módon, hogy szeretik egymást. Fontos a MINTA-önfegyelem a nevelőszülőben is. Kedves Kollégák, nekem most ezek jutottak eszembe, illetve ezeket jegyeztem le a konferencia kapcsán. Túl hosszú voltam és kicsi a Hírlevelünk ezért itt és most be is fejezem. Jussanak mások is szóhoz! Szívesen venném a következő számban nevelőszülők tapasztalatait, észrevételeiket a témával kapcsolatban! Remélem, segítettem egy kicsit áttekinteni milyen is volt ez a konferencia és megérteni, milyenek is vagyunk mi szülők és milyenek a gyerekek? Szeretettel: Vincze Dezsőné Danica Ne félj attól, hogy valaki szeret téged, gondolj csak bele ez nem a vég, hanem a kezdete valaminek...talán egy jobb élet kezdete is lehet.

18 18 Sok boldog születésnapot kívánunk a szeptemberben születetteknek! Antal Edit Antal Mónika Balog Dzsenifer Coman Róbert Egyed Szilvia Mónika Erdélyi Dávid Fejes Vivien Goda Brigitta Hup Norbert Jakab István Jávori Hella Dorina Jóni Márk Juhász István Kassai Beatrix Kelemen József Tamás Kitzinger Bettina Lakatos Anita Lakatos István Lakatos Szabina Lakatos Szilvia Lengvárszky Cintia Nagy Éva Németh Emerencia Nun Levente Oláh Andrea Palócz Annamária Pocsári Melinda Pocsári Mónika Rinyu Melinda Szente Árpád Szilágyi Dorottya Takács Bettina Gréta Todorov János Tóth Katalin Váradi Attila Gyula BRUNO FERRERO - NEM VÁSÁROLHATÓ Fiatal pár lép legyen a város legszebb játéküzletébe. A férj és a feleség hosszasan nézegetik a színes játékokat. Némelyek fenn sorakoznak az állványokon, mások a mennyezetről lógnak le vagy a pultokon fekszenek szívderítő tarkaságban. Vannak itt síró és nevető babák, elektronikus játékok, kicsike konyhák, melyekben lángost és süteményt sütnek. Nem tudják eldönteni, melyiket vegyék meg. A csinos eladónő hozzájuk lép. - Nézze - kezdi magyarázni a feleség -, nekünk egy egészen kicsi lányunk van, és mi sokat vagyunk távol hazulról, Gyakran még este is. - Olyan kislány, aki keveset mosolyog - folytatja a férj. Szeretnénk venni neki valamit, ami boldoggá tenne - veszi át a szót újra az asszony -, akkor is, ha mi nem vagyunk mellette... Valamit, aminek örülne, ha egyedül van. Nagyon sajnálom - szólal meg udvariasan az eladónő -, de mi nem árulunk szülőket.

19 19 Dönteni arról, hogy gyermekünk legyen, olyan nagydolog, mintha szerződést kötnénk vele egy mérhetetlen feladatról, amelyet Az emberi ész elképzelni is alig képes. A kicsinyek mind olyan meghívóval érkeznek hozzánk, amely az egész életre szól, és azt mondják: - Hívtál. Itt vagyok. Mit ADSZ? - Itt kezdődik minden nevelési feladat. Tejet akartam, És szörpöt kaptam. Szülőket akartam, És játékot kaptam. Beszélni akartam És televíziót kaptam. Tanulni akartam, És bizonyítványt kaptam. Gondolkodni akartam, És eszmécskét kaptam. Függetlenséget akartam És fegyelmet kaptam. Szeretetet akartam, És erkölcsöt kaptam. Szakmát akartam, És állást kaptam. Boldogságot akartam, És pénzt kaptam. Szabadságot akartam, És autót kaptam. Tehetséget akartam, És érvényesülést kaptam. Reményt akartam, És félelmet kaptam. Változni akartam, És szánalmat kaptam. Akartam élni...

20 20 Olyan nagyképűen, magabiztosan szoktunk ítélni! Megvan a véleményünk: ez ilyen, az olyan. Pedig dehogy tudjuk, milyen a másik ember! Egy másik életből csak a felszínt látjuk, a jéghegy csúcsát. De hogy mi is történt egy másik ember életében a születésétől kezdve mostanáig, hogy mitől lett ilyenné, milyen terheket hordoz, mennyi érték és szépség van benne, csak talán nem volt, aki előcsalogassa, észrevegye - sokszor alig-alig sejtjük! A Hírlevelet Remete Katalin eredeti elgondolása alapján írták és szerkesztették: Báló Ottilia Antal Judit Mrena Krisztián Rozner János Vargáné Pozderka Terézia Vincze Dezsőné Takács Attiláné Arató Rita A szerkesztőség címe: 2030 Érd, Karolina u. 3. Tel./fax: info@feszekegyesulet.hu Bankszámlaszám: Szívesen fogadunk fényképeket, írásokat; melyet külön kérésre visszaküldünk.

Általános Iskola. Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért. Bogyiszló Eredmények

Általános Iskola. Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért. Bogyiszló Eredmények Általános Iskola Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért Bogyiszló 2009.02.18. Eredmények Helyezés/Név Osztály D1 D2 Idő Fiú (6) 1 Bencze Máté Márk 1.oszt. 4:24 4:24 2 Végh

Részletesebben

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele.

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele. Pihenőház A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete 2001. februárjában alapította meg a dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményét, melynek fő feladata azoknak a halmozottan sérült

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Tanuló neve azonosító felvételi sorrend Megjegyzés

Tanuló neve azonosító felvételi sorrend Megjegyzés Élelmiszer- és vegyiáru eladó Tervezett létszám: 12 fő Süveges Attila 10. B 1 felvéve Földvári Beáta 10. B 2 felvéve Vadász Brigitta 10. B 3 felvéve Kun Ibolya 10. B 4 felvéve Baktai Vivien 10. B 5 felvéve

Részletesebben

V. korcsoport. Fiú ( ):

V. korcsoport. Fiú ( ): HAJDÚ-BIHAR MEGYEI FOGYATÉKOS SPORTOLÓK SZÖVETSÉGE 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. Lev. cím:4024 Debrecen, Piac u. 71. Tel.: 0670/370-4737 E-mail: hafoszov@hafoszov.ehc.hu Fogyatékos tanulók nevelését,

Részletesebben

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám P E V I 2015. 1. szám 2 0 1 5. A N E M Z E T K Ö Z I F É N Y É V E Fé n y e s e r e d m é n y e k Ve r s e n y e k Szemünk fényei Fa r s a n g Színkeveréses virágültetés Színes tojások Pilvax Színes 48

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

2014. március 4. - Szóbeli meghallgatás szakközépiskolába jelentkezett tanulóknak Bizottság Sorszám Időpont Tanuló neve Születési hely Születési idő

2014. március 4. - Szóbeli meghallgatás szakközépiskolába jelentkezett tanulóknak Bizottság Sorszám Időpont Tanuló neve Születési hely Születési idő 2014. március 4. - Szóbeli meghallgatás szakközépiskolába jelentkezett tanulóknak Bizottság Sorszám Időpont Tanuló neve Születési hely Születési idő I. 1 13:00 Ákos Anita Budapest 1999.05.31 I. 2 13:07

Részletesebben

Alkotóházzá alakult át a Bácsalmás 2. lakás

Alkotóházzá alakult át a Bácsalmás 2. lakás Alkotóházzá alakult át a Bácsalmás 2. lakás Végre itt a jó idő, melegszik a levegő, így egyre többször alkalmunk nyílt a hónapban a szabadban szervezett programokra. Ismét sok színes közös programon vehettek

Részletesebben

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók!

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók! Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában Tisztelt Szülők, Tanulók! Hiánytalanul megérkeztek a 2018/19-es tanévre megrendelt tankönyvek. Osztásukra a következő időpontokban kerül sor: 2018. augusztus

Részletesebben

KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez

KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 008 E-mail: muvhfold@t-online.hu Iktatószám: /2013. 13. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez

Részletesebben

AMPLIFON Atlétikai Országos Bajnokság 2009. május 23.

AMPLIFON Atlétikai Országos Bajnokság 2009. május 23. 60 m Leány - I. kcs. 1 4 Varga Viktória Debrecen 9,06 16 II. if. 2 67 Fábián Dóra Kaposvár 9,19 15 I. if. 3 52 Mihály Réka Szeged 9,26 14 II. if. 4 99 Molnár Patrícia Sopron 9,49 13 I. if. 5 3 Gál Rita

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina 1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina Hörcsöki Alíz Kovács Antónia M. Kovács Dávid Kovács

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Wadokai Magyar Bajnokság 1. forduló EGYESÜLETI PONTTÁBLA. Bronz pontok (3)

Wadokai Magyar Bajnokság 1. forduló EGYESÜLETI PONTTÁBLA. Bronz pontok (3) Rangsor Egyesület Wadokai Magyar Bajnokság 1. forduló EGYESÜLETI PONTTÁBLA Arany pontok (10) Ezüst pontok (6) Bronz pontok (3) 4. hely pontok (1) Összpontszám 1 I.C. TATAMI 140 120 57 15 332 2 NÓVA 110

Részletesebben

KÖSZÖNET. Zánkai tábor 2014

KÖSZÖNET. Zánkai tábor 2014 Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesülete 2120 Dunakeszi Garas utca 24 fsz 1 Telefon : 06-70-421-3473 noe.dunakeszi@gmail.com Zánkai tábor 2014 Oldal 1 Tisztelt Kísérőink, Önkéntes segítőink! A Dunakeszi

Részletesebben

Tanuló neve Osztálya Verseny neve Helyezés

Tanuló neve Osztálya Verseny neve Helyezés Sor-sz. Gábor Á. Ált. Isk. Tanuló neve Osztálya neve Helyezés Felkészítő pedagógus 1. Antal Norbert 1.b. Versmondó I Polizosz Tünde 2. Le Uyen Trang Kitti 7.a Nyelvünkben élünk Révész 3. Dömötör Dóri 8.c

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

"Fut mint a nyúl" - Lagroland Utcai Futóverseny 3,6km Kategória Eredmények

Fut mint a nyúl - Lagroland Utcai Futóverseny 3,6km Kategória Eredmények 3,6km Gyerek I. fiú 2000-2003 1 105 Perusza Zoltán 2000 8:13 16:55 2 92 Bácsai Balázs 2001 8:19 17:21 3 96 Németh Péter 2001 8:29 18:09 4 103 Ruppert Péter 2000 8:47 18:28 5 104 Csatlós Dániel 2000 9:02

Részletesebben

2017. júniusi programbeszámoló Bácsalmási Gyermekotthon

2017. júniusi programbeszámoló Bácsalmási Gyermekotthon 2017. júniusi programbeszámoló Bácsalmási Gyermekotthon Végre itt a várva várt nyár és a gyerekek nagy örömére eljött az iskolai tanév vége. A 8. osztályos tanulók elballagtak, megkezdődött a nyári szünidő.

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

IDEIGLENES KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI RANGSOR 2013 2014 TANÉV

IDEIGLENES KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI RANGSOR 2013 2014 TANÉV Dankó Pista Egységes Óvoda - Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium 4235 Biri Mező Imre út 21. Tel/fax: 42-263-137 e-mail: info@dankop.hu, www.dankop.hu IDEIGLENES KÖZÉPISKOLAI

Részletesebben

Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem!

Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! 2015-02-15 12:00:00 Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán!

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG III-IV. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG III-IV. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ 2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA III-IV. KORCSOPORT Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ Helyszín (település, és versenyhelyszín): Gyulai István Atlétika Stadion, 4032 Debrecen, Oláh Gábor utca 5. Időpont

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

XVIII. Utcai Futóverseny Óvodások Martfűi Úszó és Triatlon Klub

XVIII. Utcai Futóverseny Óvodások Martfűi Úszó és Triatlon Klub Óvodások Összesen 1. 181 DÓCZI LILI MARTFŰ 2009 00:00,0 2. 187 TÓTH KIRA MARTFŰ 2010 00:00,0 3. 190 DUNAI PÉTER MARTFŰ 2007 00:00,0 4. 121 GÁSPÁR BARNABÁS KENGYEL 2006 00:00,0 5. 120 SZIKSZAY NÁNDOR MARTFŰ

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

Eredménylista. 3. Papp Richárd Márton Gabriella Báthory István Általános Iskola Szilágysomlyó 149,5

Eredménylista. 3. Papp Richárd Márton Gabriella Báthory István Általános Iskola Szilágysomlyó 149,5 Eredménylista Körzet: Szilágysomlyó Megye: Szilágy megye Osztály: 1. osztály Ssz. Tanuló neve Felkészítő neve neve Település Pontszám 1. Budai Petra Márton Gabriella Báthory István Általános Szilágysomlyó

Részletesebben

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket:

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: 2008. szeptember 1-jén 32 kíváncsi, izgatott és talán egy kicsit megszeppent gyerek érkezett az 5.a osztályba.

Részletesebben

Kedves Hallgatók! Jó tanulást kívánunk: Gabi és Nóra

Kedves Hallgatók! Jó tanulást kívánunk: Gabi és Nóra Kedves Hallgatók! Az alábbiakban találjátok a csoportbeosztást. Kérjük, hogy a tanfolyam kezdő napján, a megadott időpontban, a megadott teremben jelenjetek meg. Kérjük, hogy a tankönyvre mindenki hozzon

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

Sávolyok fiataljainak identitás erősítő találkozója 2018 augusztus

Sávolyok fiataljainak identitás erősítő találkozója 2018 augusztus Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja XI. évfolyam III. szám 2018. szeptemberi szám melléklete Sávolyok fiataljainak identitás erősítő találkozója 2018 augusztus 13-21. Augusztusban immáron

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Nyitra Utcai Általános Iskola Erzsébet tábor II. turnus

Nyitra Utcai Általános Iskola Erzsébet tábor II. turnus Nyitra Utcai Általános Iskola Erzsébet tábor II. turnus 2018. 05. 25.-29. Hétfő: A tábor reggel 8-kor indult, névsorellenőrzéssel és gyors programismertetővel. Reggeliztünk, majd három csoportra osztottuk

Részletesebben

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT Csapatnév Vörösmarty-Fröccs Település Pincehely Interjúalany Spacérné Szili Zsuzsanna INTERJÚALANY: SPACÉRNÉ SZILI ZSUZSANNA CSAPAT NEVE: VÖRÖSMARTY-FRÖCCS 1/1

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

EREDMÉNYLISTA. Körzet: Sarmaság Megye: Szilágy 1. osztály

EREDMÉNYLISTA. Körzet: Sarmaság Megye: Szilágy 1. osztály Körzet: Sarmaság Megye: Szilágy 1. osztály EREDMÉNYLISTA Sor- Tanuló neve Felkészítő neve Iskola neve Település Pont 1. Keresztes Nóra-Andrea Szász Mónika Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum Sarmaság

Részletesebben

Yonex Nagydíj ranglisták a 6. forduló után

Yonex Nagydíj ranglisták a 6. forduló után Yonex Nagydíj ranglisták a 6. forduló után -35 női egyéni toll labda 1. Szuchovszky Evelyn 30 pont 2. Vida Alexandra 22 pont 3. Jung Ágnes 16 pont -35 férfi egyéni toll labda 1. Tóth Richárd 106 pont 2.

Részletesebben

SPORTEREDMÉNYEK 2016/17

SPORTEREDMÉNYEK 2016/17 SPORTEREDMÉNYEK 2016/17 Tiboldi Tibor Kosárlabda Emléktorna szeptember Tiszaligeti Napok szeptember 21-25. lányok Bozsó Katica 11. c Mukácsi Éva 11. c Deme Zsófia 11. d Ratkai Bonita 11. d Józsa Viktória

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Berettyóújfalu,2011.márc.19.

JEGYZŐKÖNYV Berettyóújfalu,2011.márc.19. 100m fiú gyorsúszás - 1.versenyszám 1. Molnár Bálint 2002 Debreceni Sportiskola 1:20,10 2. Sándor Benedek 2002 Debreceni Sportiskola 1:24,00 3. Szabó Róbert 2002 Herpály SE 1:31,30 4. Nagy Dávid 2002 Herpály

Részletesebben

AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22.

AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22. AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22. 187 fő versenyző (BJG 84 fő, 52 fő Sághy 51, fő Bársony.) 1993-as fiúk 1. Lelik András Bársony 8:26 2. Bürgés Ferenc Bársony 8:51

Részletesebben

A turai Hevesy György Általános Iskola 2012/2013 tanévéről. Körzeti és kistérségi eredményeink Dicsőségkönyv III.

A turai Hevesy György Általános Iskola 2012/2013 tanévéről. Körzeti és kistérségi eredményeink Dicsőségkönyv III. A turai Hevesy György Általános Iskola 2012/2013 tanévéről Körzeti és kistérségi eredményeink Dicsőségkönyv III. Matematika Bajza verseny Lajtos Laura 7. a Meleg Eszter 8. d Mekes Cintia 8. d 2. hely 6.

Részletesebben

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most 2011. március 3 TÉL-FÉNY 2011. XI. alkalommal megrendezett fotókiállításon Afrikától Furugyon át Új-Zélandig láthattunk fényképeket a tárlaton. Először lehetett szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

2012. augusztus Szakiskola

2012. augusztus Szakiskola 2012. augusztus Szakiskola Tanuló neve Osztály Tantárgy Terem Vizsgáztató tanár 24.aug 27.aug 28.aug Ajtai Krisztián Péter 09E Élelmiszer ismeret 9 Irházi Emőke 1.n. 9:00-10:00 Ajtai Krisztián Péter 09E

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás

Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás Képzőművészeti tagozat elméleti vizsga beosztás A képzőművészeti és a tánc tagozat szóbeli felvételije két részből áll (elméleti és gyakorlati). (Angyalföld tér 7.) aulájában szakmai tájékoztató (csoport

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák!

Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák! Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák! A Felső- Szabolcsi Iskolaszövetség angol nyelvi szóbeli versenye

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

Prevenciós program. anno 1999

Prevenciós program. anno 1999 Prevenciós program anno 1999 Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesületünk egyik fő feladatának tekinti a vízibalesetek számának csökkentését. Baleset-megelőzési előadásaink során felhívjuk a figyelmet

Részletesebben

Csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzési szak

Csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzési szak Beosztás a 2015. június 17 19 között tartandó záróvizsgára Bizottság száma : 23. sz. Terem szám:, B épület 537. terem Záróvizsga időpontja: 2015. június 17. 8. 00 órától Balázsi Éva Kata Béres Nikoletta

Részletesebben

Dél-Alföld Régió Sport XXI. Alapprogram Nyílt Mezei Futóverseny. Békéscsaba, október 25. JEGYZŐKÖNYV. Rendezők:

Dél-Alföld Régió Sport XXI. Alapprogram Nyílt Mezei Futóverseny. Békéscsaba, október 25. JEGYZŐKÖNYV. Rendezők: Dél-Alföld Régió Sport XXI. Alapprogram Nyílt Mezei Futóverseny Békéscsaba, 2012. október 25. JEGYZŐKÖNYV Rendezők: Magyar Atlétikai Szövetség Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club Utánpótlás Központ Helyszín:

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

tanév 9.A osztályfőnök: Bíró Krisztina első sor: Bekő Katalin, Kovács Anna Eszter, Vadalma Ferenc, Galamb Attila, Siklósi Márton, Dénes

tanév 9.A osztályfőnök: Bíró Krisztina első sor: Bekő Katalin, Kovács Anna Eszter, Vadalma Ferenc, Galamb Attila, Siklósi Márton, Dénes 2009-2010. tanév 9.A osztályfőnök: Bíró Krisztina első sor: Bekő Katalin, Kovács Anna Eszter, Vadalma Ferenc, Galamb Attila, Siklósi Márton, Dénes Dávid, Szabó Bence második sor: Aranyos Gergely, Takács

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Budapest XXI. kerületi Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Különös közzétételi lista 2014/2015. tanév 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2007-2008. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Tanulóink

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

2017. április. Húsvétvárás és utazások a Bácsalmás 2. lakásban. Közös húsvéti vacsora

2017. április. Húsvétvárás és utazások a Bácsalmás 2. lakásban. Közös húsvéti vacsora 2017. április. Húsvétvárás és utazások a Bácsalmás 2. lakásban Közös húsvéti vacsora Bár az idei április valóban igazán szeszélyes hónap volt, azért sok szép napsütötte nappal ajándékozott meg minket,

Részletesebben

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával 2010. 06. 10. csütörtök Az élet megoldja magát Interjú Spilák Klárával "Ha nem jártam volna be ezt az utat, abba belehaltam volna, de megismertem, tudom milyen, és nem kérem" - mondja a színészetről Spilák

Részletesebben

AMPLIFON - Országos Atlétikai Bajnokság Hallássérült diákok részvételével

AMPLIFON - Országos Atlétikai Bajnokság Hallássérült diákok részvételével 100 m III. kcs. Fiú 1 Hatházi Hunor NH. Bp. 12,32 1 16 2 Korotki Dániel Eger 12,44 2 15 3 Kéri Dávid Debrecen 12,55 3 14 4 Csontó Ádám Eger 12,61 4 13 5 Pap Attila Bp. Siketek 12,77 5 12 6 Orsós Gábor

Részletesebben

Jézus vére, ments meg minket!

Jézus vére, ments meg minket! ÜZENET A CSÉPAI, SZELEVÉNYI, TISZAUGI ÉS TISZASASI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEK TÁJÉKOZTATÓJA V. évfolyam, 6. szám, 2007. július HÍREK, INFORMÁCIÓK, LELKISÉG, GYERMEKSAROK Jézus vére, ments meg minket!

Részletesebben

FIÚ LABDARÚGÁS I. korcsoport 3. helyezés

FIÚ LABDARÚGÁS I. korcsoport 3. helyezés y FIÚ LABDARÚGÁS I. korcsoport 3. helyezés Nagy Miklós, Berencsi Sándor, Jádi Bence, Dálnoki László, Kosdi Bálint, Pócsi Balázs, Páter Gergő, Lakatos Patrik LÁNY LABDARÚGÁS (5.oszt.) 3. helyezés Koszta

Részletesebben

2. oldal Dolhai Balázs Dombi Ádám dr. Buséter Gábor dr. Galó Zsolt dr. Gyürke Bettina dr. Kovács Nikolett dr. Nagy Dóra Zita dr. Németh István dr. Sán

2. oldal Dolhai Balázs Dombi Ádám dr. Buséter Gábor dr. Galó Zsolt dr. Gyürke Bettina dr. Kovács Nikolett dr. Nagy Dóra Zita dr. Németh István dr. Sán 1. oldal Személyi rész a Hivatalos Értesítő 2018/2. számában A Honvédelmi Minisztérium személyügyi hírei 2017. december 1. - 2017. december 31. közötti időszakban Kormányzati szolgálati jogviszony létesült

Részletesebben

II. S.Pártai Félmarathon

II. S.Pártai Félmarathon 1 8008 BERTALAN Renátó 2014 00:00:00 00:14:03 00:27:48 +00:00:00 3:28 min/km 1 2 8121 BARABÁS Gábor 2014 00:00:00 00:14:03 00:28:30 +00:00:42 3:33 min/km 2 3 8118 ZATYKÓ Miklós 1977 00:00:00 00:14:09 00:29:26

Részletesebben

Itt a vakáció! Kulcsi

Itt a vakáció! Kulcsi Kulcsi 2015. július VIII. évfolyam 2. szám Krónika KULCS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KIADVÁNYA A települési stratégia részeként a környezet, a természet adta lehetőségek kiaknázásával, az egészségügy fejlesztésével

Részletesebben

A sportnap eredményei

A sportnap eredményei 48 1 eredmények 2 A sportnap eredményei 9. évf. 9. évf. Távolugrás 1. Karancsi Zsófia (7. b) 415 cm 1. Cervenak Márton (7. c) 420 cm 2. Nagy Emese (7. b) 380 cm 2. Szórádi Balázs (7. a) 415 cm 3. Szabó

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

Beteg gyerekek felhőtlen rallyzása

Beteg gyerekek felhőtlen rallyzása Igaz, hogy az idén már két OB versenyen is túl van a Bakó Team csapata, de azért számunkra a felejthetetlen élményt mégis egy Debrecenben megtartott körverseny nyújtotta. A debreceni Gázvezeték utcai salakpályán

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI GYERMEK VERSENY Székesfehérvár,Sóstói-stadion 2007.május 20.

FEJÉR MEGYEI GYERMEK VERSENY Székesfehérvár,Sóstói-stadion 2007.május 20. FEJÉR MEGYEI GYERMEK VERSENY Székesfehérvár,Sóstói-stadion 2007.május 20. FIÚK 60 M SÍKFUTÁS 12 ÉVESEK I. ELŐFUTAM 1. Szloboda Bence 95 DVSI 8.56 D 2. Bándli Olivér 95 TSC Dózsa 8.75 D 3. Katona Bence

Részletesebben

Tövises az út a csillagokig

Tövises az út a csillagokig Tövises az út a csillagokig T á b o r i ú j s á g a z Ú r 2 0 1 5. e s z t e n d e j é b e n j ú l i u s h a v á n a k 2 8. n a p j á n C s í k c s o m o r t á n S z é k e l y f ö l d i Ve r s t á b o

Részletesebben

Beszámoló Szabó Letícia

Beszámoló Szabó Letícia Beszámoló Szabó Letícia A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember Portfólió Név: Szklenár Bence Dátum:. szeptember 1 A mobilitás adatai: A kiutazó neve, évfolyama: Szklenár Bence 1/13log. A küldő intézmény neve: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Részletesebben

NEM NYERTES PÁLYÁZÓK febrár 8. és február 22. között kiírt KÖLTSÉGELVŰ LAKÁSPÁLYÁZAT

NEM NYERTES PÁLYÁZÓK febrár 8. és február 22. között kiírt KÖLTSÉGELVŰ LAKÁSPÁLYÁZAT NEM NYERTES PÁLYÁZÓK 2016. febrár 8. és február 22. között kiírt KÖLTSÉGELVŰ LAKÁSPÁLYÁZAT Ssz. Név 1. Bakos Zoltán 2. Bakos Zoltán 3. Bakos Zoltán 4. Bakos Zoltán 5. Balog Csaba 6. Balog Csaba 7. Balog

Részletesebben

24km: abszolút férfi

24km: abszolút férfi 24km: abszolút férfi 1. Lakatos Roland 1977 209 Zalaegerszeg 01:34:15 2. Fehér Ferenc 1970 143 Zalaegerszeg 01:47:16 3. Szeredi Miklós 1958 203 Zalaegerszeg 01:49:45 4. Lubics György Dr. 1971 208 Nagykanizsa

Részletesebben

Eredménylista Fürkész verseny, körzeti szakasz, osztály

Eredménylista Fürkész verseny, körzeti szakasz, osztály Eredménylista Fürkész verseny, körzeti szakasz, 2016-2017 Megye: Bihar Körzet: Székelyhíd és környéke 5. osztály Ssz. A tanuló neve Felkészítő tanár neve Az iskola neve Helység Tollbamondás 1. Cservid

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola, Kereskedelmi Szakiskola

Bezerédj István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola, Kereskedelmi Szakiskola tagozat kód: 11 tagozat megn.: szakközépiskola: 4 középiskolai évf. + a szakképző évfolyam(ok); kerettantervekre épülő helyi tanterv; kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport; a tagozaton

Részletesebben

12 TÚRA BUCSA KÖRÜL RÉSZVÉTEL

12 TÚRA BUCSA KÖRÜL RÉSZVÉTEL 12 TÚRA BUCSA KÖRÜL RÉSZVÉTEL NÉV CÍM 1.TÚRA 2.TÚRA 3.TÚRA 4.TÚRA 1. ÁDÁM BIANKA BUCSA, JÓZSEF ATTILA U. 2. 2. ÁDÁM CINTIA BUCSA, JÓZSEF ATTILA U. 2. 3. AUER BRIGITTA BUCSA, KOSSUTH U. 96/B 4. AUER GABRIELLA

Részletesebben

Eredménylista Sarmaság

Eredménylista Sarmaság Eredménylista Megye: Szilágy Osztály: I. 1. Szász Adrienn-Anikó Kocsis Gabriella Liceul Technologic Sărmășag 146 2. Petkes Patrik Kocsis Melinda,,Ady Endre``Általános iskola Lompért 141 3. Forgács Dominik-Attila

Részletesebben

Sporteredmények 2011/2012

Sporteredmények 2011/2012 Sporteredmények 2011/2012 Időpont Szeptember 22-24. Verseny megnevezése Tiszaligeti Napok Eredmény Résztvevők 4. hely Lány csapat: 12.D;; Hegyi Réka 12.A;;; Horváth Zsófia 10.B; Graff 11.C; Gazdag Zsófia

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

Ifi Eb Grenoble 2017

Ifi Eb Grenoble 2017 Ifi Eb Grenoble 2017 Az Ifi Eb-re történő felkészülés 2016 szeptember végén már elkezdődött. A jelöltek nagyobb részének felkészítését Balogh Ákos a Gószövetség elnöke vezette (Köllner Barnabás, Réti Zoltán,

Részletesebben

es tanévre előzetesen felvett tanulók Általános adatok

es tanévre előzetesen felvett tanulók Általános adatok sor szám Beküldő iskola OM azonosítója 2010-2011-es tanévre előzetesen felvett tanulók Általános adatok Tanuló OM neve Tanuló neve Tagozat kód azonosító 1. 031589 ÁMK Mezőtárkány Egerfarmos Bakondi Zsófia

Részletesebben