2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)"

Átírás

1 2010/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2 2 Tisztelt Olvasó! Szeszélyes és szélsőséges időjárás jellemezte az idei nyarat, melynek a szokatlanul korán jött, és nagy lehűléssel beköszönő ősz vetett véget. Idő közben becsengettek az iskolába is, így szinte hihetetlen számunkra, hogy alig néhány napja még a Balatonban, vagy a tiszakécskei strandon lubickolhattak a gyerekek. Pedig így igaz, sőt, nem csak az augusztus vége, hanem tulajdonképpen az egész nyár programokban bővelkedett, támogatóink jóvoltából egyik rendezvény érte a másikat, és bízom benne, hogy valamennyi mindenkinek kijutott belőle. Hírlevelünk aktuális számával néhány napsütéses, örömteli pillanatot szeretnénk felidézni, illetve azokról a rendezvényekről, eseményekről beszámolni, ami a mindennapjainkat kitöltötte, emlékezetessé tette. Feledhetetlen élményben volt része mindazoknak, akik június 19.-én ott voltak a Művészetek Palotájában, és látták az Integrált Színház előadását. Az Isten pénze című musical-t mutatták be, ami attól volt különleges, hogy profi színészek sérült emberekkel együtt vitték színre az előadást, melynek fináléjában a közönség állva tapsolt, a színészek pedig együtt sírtak a meghatódott nézőkkel. Mi a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából kaptuk a tiszteletjegyeket. A mindennapi munkánkat jelentősen megkönnyítette támogatónk, a GeneralCom Kft jóvoltából kialakított új levelezési rendszerünk. Sokéves elmaradásunk került most pótlásra azzal, hogy saját szerverrel működő, céges címeket használhatunk a jövőben. Az egyesület általános ügyekben az címen várja a leveleket. Július folyamán megkezdtük a Komárom-Esztergom megyét ellátó Názáret Szociális Szolgáltató felkérésére egy csoport nevelőszülő képzését. Nagy megtiszteltetés és elismerés ez az Egyesület számára, hogy a képzési programunkra és szakmai tapasztalatainkra olyan területen is számítanak, ahol az Egyesület eddig még nem volt jelen ben a nevelőszülői képzéseinket a Vialto Consulting Kft anyagi támogatásával valósíthatjuk meg. A Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom jóvoltából két táborban is részt vehettek a gyerekeink, az egyik Siófokon, a másik Csillebércen került megrendezésre. De a HEGYEM támogatást nyújtott számunkra az Egyesület által szervezett tábor finanszírozásában is, konkrétan a bogácsi Kincskereső kalandtábor keretében a strandbelépők finanszírozását vállalta. Ez a tábor július közepén vette kezdetét, és bár az időjárás nem egyformán volt kegyes a két turnus résztvevőihez, azért bízom benne, hogy mindannyian szereztek kellemes élményeket. Szintén a HEGYEM támogatásával juthattunk el Somogydöröcskére is augusztus folyamán.

3 3 Július 24.-én férjez adtuk Hell Szilvi kolléganőnket, aki lassan már egy évtizede a Fészek Egyesület munkatársa, és örömmel kísértük el őt életének erre a fontos eseményére. Július végén meghívott vendégként képviseltette magát a Fészek Egyesület egy Kárpátalján megrendezett nemzetközi, szakmai összejövetelen a Kezünkben a Jövő Alapítvány meghívására. Így bepillantást nyerhettünk az Ukrajnában működő gyermekvédelmi rendszer mindennapjaiba is. Augusztus folyamán a Baptista Szeretetszolgálat vendégházában, Bükkszentmártonban több családunk nyaralhatott. A felajánlás úgy szólt, hogy nem csak a nyári időszakban, hanem az egész év folyamán lesz lehetőségünk jelképes térítési díj ellenében üdülni. Az érdeklődők a tanácsadóktól kaphatnak tájékoztatást a részletekről. A Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából kaptunk ismételten több, mint 300 jegyet a Fővárosi Nagycirkusz előadásaira. Ugyancsak az ő segítségükkel vehettünk részt 450 fővel augusztus 20.-a alkalmából azon az a hajófelvonuláson, melynek fénypontja a Lajta nevű hadihajó újrakeresztelése volt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt feledhetetlen élményt jelentett a Dunáról megtekinteni a szikrázó napsütésben pompázó Budapestet. Augusztus végére még egy ajándékot kaptunk, 40 fő számára 5 napos, ingyenes táborozási lehetőséget Zánkán, az Egyenlő Esélyek táborában. És híven a nyár eseménygazdagságához, a szeptember sem indulhatott programok nélkül. Az első hétvégén került megtartásra támogatónk, a Rendezvényparádé Kft szervezésében a Nyelvparádé című rendezvény, melyen a Fészek Egyesület, mint a szervező cég támogatottja volt jelen. A júniusi fenntartó váltást követően anyagi helyzetünkben egyértelmű stabilizálódás látszik, ennek bizonyítéka volt a táborozási program visszaállítása, az augusztusban kiutalásra került rendkívüli beiskolázási támogatás, illetve szeptember hónap folyamán átdolgozásra kerül a rendkívüli költségek térítésének szabályzata is annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő ellátását minden esetben biztosítani tudják a nevelőszülők. Ehhez az Egyesület pedig megpróbálja a megfelelő segítséget hozzátenni szakmai szolgáltatásokkal, anyagi támogatással, és nem utolsó sorban a nevelőszülők többletmunkájának, érdemeinek elismerésével, erkölcsi támogatásával. A részletekről a nevelőszülői tanácsadók nyújtanak tájékoztatást.

4 4 Mindez persze nem azt jelenti, hogy megnyugodhatunk, és hátra dőlhetünk, hiszen megéltünk már olyan időket, amikor a források elapadtak. Hogy többé ne kerüljünk ilyen helyzetbe, most kell megteremtenünk a több lábon állás feltételeit. Ezúttal csupán egy példát szeretnék megemlíteni: idén az első nem végleges adatok szerint alig több, mint 1 millió forintot kapunk az adó 1% felajánlásokból, a tavalyi 1,5 millióval szemben. Ez az összeg az APEH hivatalos tájékoztatása szerint mindösszesen 225 adózó felajánlásából jött össze. Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesületnek több, mint 130 nevelőszülői családja van, 25 alkalmazottja, és a visszajelzések alapján vannak a tagság körein kívül eső támogatóink is, akkor láthatjuk, hogy ez a 225 adó 1% felajánló egy igen szerény szám. A fentiek átgondolására most még van időnk, addig is következzenek a nyári élménybeszámolók, amihez jó olvasást kívánok! Báló Ottília ügyvezető SZÉP VOLT DZSENIFER! Kohon Dzsenifer 11 éve nevelkedik Tiszakécskén, Matúz Béláné Erzsike nevelőszülő családjában ötödmagával. A családnak mindig fontos volt, hogy a nála nevelkedő gyerekek szabadidejüket olyan tevékenységgel töltsék ki, amely egyrészt szórakoztat, másrészt a személyiségük fejlődését is szolgálja. Így Dzsenifer eleinte csak mozgásfejlesztés célzattal úszott, majd a sok gyakorlás, az úszásnemek megtanulása, különböző megmérettetéseken való részvétel, az edző és nem utolsó sorban Erzsike áldozatkész hozzáállásának köszönhetően bajnokot avattak Olaszországban június 13 és 20 között Loanoban megrendezett Úszó Európa Bajnokságon a Magyar Parasport Szövetség és a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség sportolójaként öt váltószámban I. helyezést, a 4x200 m-es gyors váltóban európai csúcsot úszott, és az 50 m-es hátúszásban is első lett, illetve további hat helyezést szerzett még. További kitartást és sikereket kívánunk Dzsenifernek a FÉSZEK Gyermekvédő Egyesület nevében!

5 5 DE NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA! Becsengettek. Idén is megkezdődött a tanítás szeptember 1-én. A hosszú, forró nyár már a múlté, s ma már csak a tankönyvekre, füzetekre, tollakra és ceruzákra koncentrál minden gyerek. Vagy mégsem? Ez a tanév nálunk nem kezdődött zökkenőmentesen. Egyik fészeklakó gyermekünk nem tudta elkezdeni ott a tanévet, ahol tervezte az édesanyja, mert egy buta törvény ezt megakadályozta, így még nálunk lakik, s továbbra is egy érdi iskola tanulója, amíg el nem rendeződnek a dolgok. Egy érdekes helyzet is előállt, ami még nem fordult elő soha az egyesület történetében. Történetesen az, hogy az érdi átmeneti gyermekotthon lakói közül hárman is egy iskolában, egy osztályban kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat. Közülük csak egyikük helye volt biztos. Őt már júniusban beírattuk. Azóta iskolát kellett váltania egy másik lakónknak, s érkezett a napokban egy lány, akit szintén oda tudtunk beíratni. Így most mindhárman osztálytársak lettek. Ennek sok előnye is van. Könnyebb utána nézni, hogy mi a leckéjük, s ha valamelyikük megbetegedne, - reméljük ilyen nem sűrűn fog előfordulni - el tudják hozni egymásnak a leckét. Reggelente együtt ébrednek, együtt indulnak, s együtt érnek vissza az otthonba. Ösztönzőleg hatnak egymásra, s remélhetőleg így nem nagyon fognak az iskola mellé járni. Tankönyve, felszerelése mindenkinek van. Sikeres tanévet kívánunk! Takács Attiláné Nevelő FEKETE ZOLTÁN: REGGEL RÁM KÖSZÖNT Reggel rám köszönt a fecske: Hova mész, te gyerekecske? Mondom neki: Hallod, fecske, Nem vagyok már gyerekecske, Fejszém vágtam keményfába, Sietek az iskolába. Iskolás lesz majd belőlem, Sokat tanulhatsz majd tőlem!

6 6 BOGÁCSI TÁBOR Ez egy nem mindennapi tábor. Kincskereső tábor a javából. A tábori szálláshelyünk a Hor patak partján található egy festői szépségű Bogácson volt. Szó szerint a patak partján, ami nagyon szép és hangulatos, de a mi eleven gyermekeinknek kissé veszélyes. Nem történt senkinek semmi baja, de a "félsz" megvolt bennünk. Folyton azt kellett lesnünk, hogy nem merészkedett-e túl közel egy gyermek. Szerencsére a mi turnusunk jó időt fogott ki, s egy fél napot leszámítva végig jó időnk volt. Néha még túl jó is. Annyira meleg volt. Így több strandolást is beiktattunk a tábor programba, mint azt eredetileg terveztük. Még éjszakai fürdőzésre is elmentünk. Az volt ám a móka! De el kell, hogy áruljam, mitől is "kincskereső" ez a tábor. Az egész lényege, lelke a XX. század egyik nagy találmánya, a GPS. Ennek a remek kis szerkezetnek a segítségével kellett megkeresni a csapatoknak versenyszerűen Bogács kincseit, azaz nevezetességeit, műemlékeit, emlékműveit. Így nagyon izgalmas feladatokat róttak a csapatokra. Ezzel a szerkezettel, már az első este megismerkedtünk. Nagyon jól teljesítettek gyermekeink, mert senki sem tévedt el. Legfeljebb csak később értek vissza. Az első este nagyon hamar elcsendesedtek a házak. Mindenki jól elfáradt. Másnap mennydörgésre ébredtünk, amihez kiadós eső is társult, de a mi lelkes kis csapataink így is nekivágtak a kincskeresésnek. Így még izgalmasabb volt. Akkor még nem gondoltuk, hogy délután mégis strandolhatunk, ahogy terveztük. De az idő megkönyörült rajtunk, az eső elállt, s még a napot is előcsalogattuk a felhő mögül. A strandolásnak kicsik is, nagyok is egyaránt nagyon örültek. Olyan jó volt látni a boldog mosolyukat! Annyira felszabadultak a vízben. Az este disco-val zárult. Ismét jó fáradtan bújtak ágyba. Másnap délelőtt rádiós vetélkedőn vicces, néha mégis fejtörést okozó feladatokat kellett megoldaniuk. Délután pedig tájékozódási futóversenyen vettek részt. Az este egy hangulatos gitáros daltanulással záródott tábortűz mellett. Kirándultunk Cserépfalura is. Utunk egy színpompás napraforgómezőn keresztül vezetett. Félúton kettéváltunk. A nagyok felmásztak a "Subalyuk"-ig, a kicsik egy alacsonyabban fekvő kilátóig. Nekik még az is sok volt. Újabb strandolás, majd vízipók-foci, lufi-röpi volt a következő napi program. Mindegyik sport nagyon tetszett nekik.

7 7 Újabb discóval fáraszthatták ki végkimerülésig magukat. A kincskeresés még nem ért véget. Másnap egy GPS-es akadály-versenyen vettek részt. A sikeres verseny után ismét a standon hűsítettük le magunkat. Öt gyermek a táborban ünnepelte születésnapját. Az utolsó este köszöntöttük fel őket. Még tortát is kaptak. De a legszebb az volt, amikor mindenki őket köszöntötte egy születésnapi dallal. Utána még karaoke-zni is lehetett. Sok-sok dalt énekeltek el a táborzáró esten. Vidám is volt, meg szomorú is ez az este. Vidám, mert nagyon jó hangulatot varázsoltak a táborvezetők, szomorú, mert ez volt az utolsó közös esténk. Sajnos másnap végleg el kellett búcsúznunk egymástól. Barátságok, szerelmek szövődtek néhány nap alatt. Ezért nehéz volt az elválás, hosszú volt a búcsú. De mindenki szívesen gondol vissza erre az igazán izgalmas és tartalmas táborra. S álljon itt végül egy dal a táborról, mely Margó néni, Steibli Vivi és Szabó Karcsi alkotása: Vár, vár a vidám nyár, a Hor pataknál, ahol a kincskeresés vár. A Fészek csapat mindig jól halad, itt kő kövön nem marad. Fogd a hátizsákod, ismerd meg Bogácsot vedd a GPS-ed, s használd a józan eszed! Vár, vár a vidám nyár Légy boldog velünk, Fogd meg a kezünk, Együtt erősek leszünk! Fogd a hátizsákod Vár, vár a vidám nyár Barátok leszünk, Mindig nyerhetünk, Így lesz közös emlékünk. Fogd a hátizsákod Takács Attiláné Nevelő

8 8 BOGÁCSON NYARALTUNK július17-23-ig Kincskereső Kalandtúrában volt szerencsénk részt venni. Több abonyi gyermek túrázhatott GPS segítségével Bogácson és környékén. Csapatokat alkotva kerestük meg az érdekes helyeket. Így jártunk Cserépfalun a sziklabarlangban, a bogácsi kilátóban és más környékbeli helyeket is megtaláltunk. Esténként disco és tábortűz volt, valamint részt vehettünk éjszakai fürdőzésben is. Sok közös barátság alakult ki más tábor résztvevőkkel, és élményekkel teli napokban telt el a hét. Különböző versenyeket rendeztek a tábor szervezői a lakóknak: volt vízipók foci, lufis játék, karaoké és tisztasági. Az ételek mindennap ízletesek és bőségesek voltak mindenki számára. Mi nagyon jól éreztük magunkat, s remélem a többiek is. Sok-sok élménnyel gazdagodva hagytuk el a táborhelyünket. Bízunk benne, hogy jövőre is lesz lehetőségünk nyaralni. Köszönet a tábor szervezőinek és minden felnőttnek, aki lehetővé tette számunkra a nyaralást. Antal Judit és 4 testvére Sok boldog születésnapot kívánunk a júliusban születetteknek! Balog Erik Márk Balogh Emese Bogdán Viktor Balázs Csontos Evelin Dudus Krisztina Goda Nándor Gyarmati Krisztián Horváth Alex Horváth Annamária Horváth Vivien Jánosi Eszter Kanalas Norbert Kohon Krisztián Kokos Anett Komáromi Réka Klára Komáromi Roland Lakatos Szintia Magyar Botond Moller Alexandra Németh Alexandra Palásti István László Schors Krisztina Szente Zsolt Tamás Gabriella Tóth Adrienn Tóth Ilona Vadászi Mercédesz Ilona Víg József Gergely Víg Zoltán

9 9 KARATE TÁBOR CSILLEBÉRCEN JÚNIUS 10. ÉS 15. KÖZÖTT Ki gondolta volna, hogy ezen a nyáron eljutunk egy jutalom táborba? És ami a legjobb benne, hogy egy KARATE edzőtáborba. Június 10-én négy kíváncsi gyerek indult el Gyuri bácsival autóval Szolnokig, onnan Budapestre a Keletibe vonattal, ahol Deményi Virág néni már várt egy ötödik fiúval. Juhász Pisti, Mrena Krisztián, Németh Attila és én várakoztunk egy kicsit Csillebércen Szlobodnik Laci bácsira, mert ő vezetett el a szállásunkra. Kicsit furcsán néztünk, hogy a karatésok egymásnak azt mondják, hogy OSZ. Kérdeztük egymást, hogy ezek min osztoznak? Utána megismertük a mi felügyelőnket, aki mindent elmagyarázott. A karate három alap dologból áll: TISZTELET, KITARTÁS, BECSÜLET. Aznap már négy órakor elkezdődött az első edzésünk, amely 6 óráig tartott. Onnantól kezdve minden nap edzettünk reggel fél 7-től 8-ig, majd 10-től délig, délután pedig ismét 4-től 6-ig. Volt éjszakai edzés is tornateremben 22 órától 24 óráig. A csütörtöki nap mindenki számára nagyon fontos volt, mert vizsgáztak fekete övre és 3 danra. Aki fekete övet akar szerezni, annak ki kell bírnia 30 menetet, aki 3 danos szeretne lenni, annak 50 menetben kell jobbnak lenni. Pénteken még volt egy délelőtti edzés, majd sok-sok élménnyel és már némi karate tudással indultunk haza. Nagyon szépen köszönünk mindent a Tábor rendezőinek, a FÉSZEK Egyesületnek, és azt is, hogy mi mehettünk el. Rozner János és Mrena Krisztián Nagy hiba előre számítgatni egy küzdelem kimenetelét, nem arra kell gondolnunk, hogy vajon győzünk-e, vagy sem. Hagyjuk a dolgokat természetesen folyni. A mi feladatunk, hogy ütünk a megfelelő pillanatban. Bruce Lee

10 10 SOMOGYDÖRÖCSKEI TÁBOROZÁS én a Déli Pályaudvaron izgatott kis csoport gyülekezett, hátizsákokkal, bőröndökkel. A fészkes csapat nyaralni indult Somogydöröcskére. Ezt a lehetőséget ajándékba kaptuk a harcművészek által alapított HEGYEM -től. Karate tábornak neveztük el, bár nem sokat tudtunk arról, mi is vár bennünket. 26 gyermekkel terveztük az indulást, de csak 24-en érkeztek meg. A 8 éves Bence és a 12 éves Erzsike vendégként jött a csoporthoz, de nálunk az új gyermekek azonnali befogadása természetes. A vonaton külön fülkénk volt, amit majd szétvetett a lelkes gyerekhad. Siófokra érni csak egy pillanatnak tűnt. Az árvízkárosult gyerekcsoport már a buszon várt bennünket. A nagyfiúk cipelték a kicsik táskáját, a nagylányok anyáskodva terelgették az apróságokat. Olyannak tűntünk, mint egy család, csupán a létszámunk, és persze a hangerőnk volt nagyobb. Somogydöröcske egy igazi kis gyöngyszem, csodálatos természeti környezetben. A tábor, helyi házak mintájára több lakóházból épült, zöld zsalugáterekkel, tornáccal, rendezett virágos udvarral. A szobák berendezése nagyon egyszerű, de ez nem zavarta a gyerekeket, hiszen egész nap a jól felszerelt tágas foglalkoztatókban, a szabadtéri edzőterepen, a romantikus kerti bútorok között, vagy az állatoknál töltötték a napjaikat. A programokat három fiatal fiú szervezte. Gergő, Máté és Tamás évek óta lelkesen szervezi a tábori életet, tudják, mit szeretnek a gyerekek leginkább: készült gipszmaszk, kabala állat, csapatzászló, festettünk pólókat, vásznakat, megismertük a falut, kirándultunk a hegyekben, játszottunk vizes sorjátékot, röpiztünk, métáztunk, számháborúztunk, discoztunk és persze énekeltünk a tábortűz mellett. Minden este gyerekhad indult lovagolni. Kabala, a türelmes ló, és a fehér pónik csak rótták a köröket, miközben villogott a vakú, készültek a fényképek a büszke kis lovasokról. Néhány gyerek már korán reggel felkelt, hogy segítsenek az álatok körüli teendőkben. Ettől persze lassabban haladtak a munkálatok, de a gyerkőcök számára ez különleges élményt jelentett. Kedden délután megérkezett a Kyokushin karate csapat, akik megismertették ezzel a sportággal a gyerekeket. Játékos formában minden este edzést tartottak a lelkes résztvevőknek. Többen mondogatták, nagyon szeretnék ezt folytatni, ha lehetőségük lesz otthon is. Esténként a dombtetőről és a szobák

11 11 ablakából nem győztük csodálni a környéket, a bájos kis falut, a fehér templomtornyot, amit utoljára a nap megvilágított. A konyhán minden nap finomságok készültek számunkra, és ami a legfontosabb, mindig volt repeta. A srácok csillogó szemmel vonultak akár az ötödik adag étellel az asztalukhoz. Ez a kis falu tele volt számunkra különleges élménnyel, hiszen itt még a mozgó postást is zászlóval fogadtuk, aki kürtjellel jelezte, hogy a faluba érkezett. Az egy hét elteltével fájó szívvel csomagoltunk és búcsúzkodtunk. Csak az vigasztalta a csapatot, talán jövőre is eljöhetünk. Köszönjük a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Közhasznú Nonoprofit Kft.- nek, hogy eltölthettünk egy boldog hetet a gyerekekkel Somogydöröcskén. Vargáné Pozderka Terézia Nevelőszülői tanácsadó Sok boldog születésnapot kívánunk az augusztusban születetteknek! Antal Judit Bakk Félix Lóránd Bakk Sándor Tamás Balog Ferenc Bata Attila Bogdán Barbara Gyarmati Károly Horváth Márk Miklós Isa Dénes Kelemen Adrienn Kovács Gergő Lengvárszky László Nyilas Barbara Mónika Oláh Kitti Orbán László Patai Géza Pataki Richárd Sándor Ricz Anna Rozner Tamás Sárközi Gergő Schors Alexandra Steibli Daniella Tarczali Zsolt Tóth Dzsenifer Virág Eszter A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben. Abraham Lincoln

12 12 RÉKA & KARESZ ZÁNKÁRÓL Egész éjszaka alig aludtunk, olyan izgatottak voltunk a zánkai nyaralás miatt! Reggel jó korán keltett minket anya, reggeliztünk, felöltöztünk, fogat mostunk. Izgultunk, hogy mikor indulunk már! Elindultunk az állomásra Abonyba, ahol azért már voltak mások is, pedig azt hittük mi leszünk az elsők. A végén azért Juditka néni is odaért. Fél tízkor indult a vonat, anya is elkísért bennünket, Cegléden pedig Ibolya néni szállt fel két gyerekkel, Kőbányáig ő is elkísért bennünket, mert onnan Piroska néni jött velünk! Nagyon klassz volt vonatozni, több helyen is szálltak fel gyerekek. Végre 6-óra vonatozás után elérkeztünk Zánkára!!!! A szálláshelyig sokat kellett sétálni, de megérte, mert gyönyörű volt! Mindenkinek ki kellett pakolni a táskájából a szekrénybe. Körülnéztünk utána mentünk vacsorázni. Másnap reggel elkezdődtek a programok. Minden nap voltunk fürödni a Balatonban. Sok új barátot találtunk, reméljük, találkozunk velük jövőre is. Hazaindulás előtti napon elmentünk moziba, nagyon jó volt a film, a címére sajnos nem emlékszünk!!:) Hazaindulásunk napján megreggeliztünk utána visszamentünk a táborba összecsomagolni. Búcsúzóul megnéztük a Balaton vizét, onnan pedig az állomásra sétáltunk. Felszálltunk a vonatra, hazaúton sok jó viccet meséltünk egymásnak és szkubidúztunk (ezek színes kis műanyag kötelek, amiket lehet fonni stb.) útközben egyre fogytunk, ahogy érkeztek haza a gyerekek. Már mi is vártuk, hogy otthon legyünk és átadjuk az ajándékokat anyáéknak! Leszálltunk, elköszöntünk egymástól és reménykedünk, hogy jövőre is lesz ilyen lehetőség!! Puszi mindenkinek, aki vigyázott ránk.

13 13 SZAKMAI GYAKORLATON A FÉSZEK GYERMEKVÉDŐ EGYESÜLET ÁTMENETI OTTHONÁBAN Kissé félve indultam el a gyakorlatra, hiszen tapasztalhattam már, hogy a gyermekotthoni élet nem könnyű az ott lakóknak és az ott dolgozóknak se. Ennek ellenére nagy megkönnyebbülés fogott el, miután eltöltöttem az első öt percet az átmeneti otthonban. Az itt dolgozóktól azt tapasztaltam, hogy szívük minden melegével és a következetesség minden erejével foglalkoznak a gyerekekkel. A gyermekfelügyelőktől sokat tanultam, több esetben fordult elő, hogy a jól megtervezett napot egy váratlanul érkezett adomány megváltoztatta. Ezekben az esetekben a gyermekfelügyelő rugalmasan megváltoztatta a napirendet, és a gyermekeket ellátva az új feladatot is megoldotta. Kreativitásuk, feladatmegoldó képességük, szervezői képességük sok esetben felülmúlta az eddig tapasztaltakat. Mindezeken felül kedvességükkel bearanyozták a környezetüket. A gyermekekhez elfogadóan és tudatosan fordultak, minden esetben egy rejtett fejlesztési lehetőséget kihasználva. Az átmeneti gyermekotthon épülete jól elrendezett, az előírásoknak mindenben megfelelő terep. A díszítések igazi otthonná, a személyes holmik és a személyes terek kialakítása valóban otthonossá tette. Mindennek megvan a helye és ez a rend és rendszer a gyermekeknek egy újabb biztos pontot jelent az életében. Tudja, hogy ha bemegy a nappaliba, ott lesz a polcon az Ablak-Zsiráf, bármikor elveheti és használhatja. Az általános napirend is egyfajta biztonságot ad a gyerekeknek. A gyermekcsoport tagjai érdeklődve, eleinte kis távolságot tartva fogadtak, de hamar sikerült a bizalmukat elnyerni, tevékenységeikben segítséget nyújtani. Az gyakorlaton eltöltött idő mindenképpen hasznos volt, sokat épültem szakmailag, gyarapodtam tudásban, emberségben és telítődtem pozitív érzelmekben. Köszönöm: Kati Köszönöm, amit látok: a teremtett világot, hogy még a rossz sem céltalan; mindennek jelentése van. Vas István

14 14 EGY KONFERENCIA MARGÓJÁRA Beszámoló Az ÁG Egyesület által szeptember én szervezett konferenciájáról a felnőtté válás útjáról a szakellátásban és egyebekről Beszámolómat azzal kezdeném, hogy bár ma már senki nem beszél erről én még emlékszem arra az időre, amikor úgy 14 évvel ezelőtt az ÁG egyesületet létrehoztuk néhányan, Lochman Lászlóné Ani kezdeményezésére és javaslatára. Ani akkoriban a Pest Megyei GYIVI (ma TEGYESZ)-nél volt a nevelőszülői tanácsadók csoportvezetője és többnyire nevelőszülői tanácsadó (akkoriban felügyelő) kollégákból alakult ez a közösség. Az Egyesület létrejöttének célja az volt már akkoriban is, hogy segítsük Pest megye gyermekvédelmi gondoskodásában élő és utógondozott fiataljait, valamint az Egyesület tagjait szakmai előrejutásukban. Azután Lochmanné Ani elment a GYIVI-ből és sok évig élt álomban az Egyesület. Néhány évvel ezelőtt azonban feléledt és újra elkezdte a munkáját, elsősorban Klacsman Dorottya elnök és Kis Ildikó a szakmai képzésekért és pályázatokért felelős munkatársak jóvoltából. Így jöhetett létre ebben az évben 2010 szeptember közepén ez a fantasztikus konferencia, amiről itt most írnék az érdeklődőknek. Ez egy kreditpontot is szerző konferencia volt, de be kell vallanom én nem a pontok miatt és nem is az igazán érdekes témák miatt mentem el, hanem elsősorban azért, hogy találkozhassak réges-régi kollégáimmal és ebben sem csalódtam. Eljött Simon Lajos bácsi, aki több, mint 25 évvel ezelőtt vett fel a Pest Megyei GYIVI-be, mint akkoriban még szakképzetlen nevelőszülői tanácsadót és mivel ő maga is szerelmes volt a gyermekvédelmi szakmába így szerelmessé tett engem is. És eljöttek sokan a régi kollégák közül és voltak még sokan jelenlegi kollégák, sok nevelőszülő és sok gyerek. Emellett, ami érdekessége, különlegessége volt ennek a konferenciának, hogy nagyon tisztességesen volt előkészítve és megszervezve. Sok-sok hónappal a meghirdetett időpont előtt már lehetett tudni az időpontját és azt is, hogy a szervező, Kis Ildikó az Egyesület nevében Szubjektív önéletrajz címmel pályázatot írt ki volt növendékek számára, ahol írásban várta a beszámolóikat életútjukról, tapasztalataikról, felnőtté válásuk folyamatáról. Ezzel egy időben rajzpályázat is meg lett hirdetve és itt most tényleg valóban a gyerekek voltak fontosak. Mindenki nyert, ötletesen az írások beadói arany-ezüst és bronz pendrive-ot, (ez attól függött, hogy hány gigás a pendrive, a rajzok készítői pedig koruknak megfelelő ajándékokat, mindenki kapott oklevelet és egy kis ajándékot mellé, az is, aki nem ért el helyezést, senki nem távozott üres kézzel, szomorúan.

15 15 Nagyon okos ötlet volt az is, hogy a konferenciát egybekötötték a nevelőszülők képzésével. Az első napon fantasztikus előadásokat hallhattunk és én most csak egyet emelnék ki ezek közül, mert most ez foglalkoztat a legtöbbet, Dr. Németh Tünde előadása, ami a magzati élet, a szülés és a kamaszkor fontosságáról, összefüggéseiről szólt. Azért gondolom, hogy fontos erről újra meg újra hallani, írni, olvasni és beszélni, mert az a tapasztalatom, hogy a serdülő és kamaszkor problémáival tudnak a legkevésbé mit kezdeni a szülők (így természetesen a nevelőszülők is), ilyenkor van a legtöbb konfliktus, ami nagyon gyakran válik kezelhetetlenné és gyakran ekkor kerülnek visszaadásra gyerekek, ami egy rossz, nem kívánatos és mindenképpen megállítandó tendencia. Dr. Németh Tündéről, aki az előadást tartotta azt kell, hogy tudjátok, hogy osztályvezető az Országos Gyermek egészségügyi Intézet Perinatális és Koragyermekkori Prevenciós Osztályán. Ez Budapesten van a XIV. kerület Bolgárkerék u. 3-ban. Elérhetőségei: Levelezési címe: OGYEI, Bp. Pf Telefonszáma: címe: Szerintem mindenkinek szívesen segít, ad tanácsot, keressétek nyugodtan, ha szükségetek van Rá! Hogy el tudjátok dönteni, mikor is lehet szükségetek a segítségére, röviden leírom, hogy mikről is beszélt ezen konferencián az előadásában. Azzal kezdte, hogy azoknak a gyerekeknek a megszületését, akik nevelőszülőkhöz kerülnek, általában nem nagyon várják a szüleik. Ha azonban egy gyermeket nem terveznek, nem várnak, az a legújabb kutatások szerint már a magzati életben egy magára maradottságot él át. Már ekkor megtanulja, hogy ő nem örömre született, nem szabad élveznie az életet, nem szabad sikeresnek lennie. Már a magzati életben átéli az ilyen leendő kis emberke a magára hagyottság érzését. (Nevelőszülők emlékezzetek csak a Bori és az András baba történetére!) Az előadó beszélt egy centrális oxitocin nevű hormonról, ami az örömmel történő sima szülés alatt felszabadul és meghatározza a korai kötődést és szorongást csökkentő hatása is van. És ekkor így vagy úgy ilyen vagy olyan magzati élet után és az oxitocin jelenlétében vagy hiányában megszületik a várt vagy nem várt újszülött. Elkezdődik a csecsemőkori szocializáció, ahol eldőlhet, hogy a gyerek, kamasz, felnőtt mikor, hogyan, mennyire lesz képes önállóan enni, inni, játszani, dolgozni, kapcsolatot teremteni, stb.

16 16 A nevelőszülőknél lévő gyerekek gyakran nem várt gyerekek és oxitocinnak se vannak bővében. Azután csodálkozunk, hogy viszonylag gyorsan és látszólag ok nélkül elkezdenek csípni, rúgni, harapni, vágni. Ilyenkor a hiányait próbálja kielégíteni, egyértelmű tehát, hogy nem fegyelmezni kell, ezzel nem sikerül eredményt elérni, hanem a hiányait kell pótolni.(azt remélem, hogy minden nevelőszülő tudatában van annak, hogy a hiány kielégítés csakis sok öleléssel, simogatással, szeretgetéssel, dicsérettel lehetséges.) Közben múlik az idő és azt vesszük észre, hogy óvodás- iskolás korra a gyerekek elviselhetetlenül akaratossá válnak. Fontos, hogy minden szülő tudja, hogy ezt az akaratosságot sem szabad letörni. Korlátok, szabályok persze vannak, de ha az akaratát letörjük a gyereknek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz öntudatos személyiség, nem lehet kompetens a saját életében. Engedjünk neki, egyezzünk meg vele! Gondoljunk bele, hogy mi is történik akkor, ha engedjük, hogy úgy történjenek gyakran dolgok, ahogy ő szeretné? Lesz e ennek negatív hatása az ő személyiségére, a mi kapcsolatunkra a gyerekkel? Megtehetjük persze, hogy letörjük az akaratát, nem vesszük figyelembe őt magát. Csak ne csodálkozzunk majd, ha ez esetben semmit nem akar már, nem akar majd iskolába járni sem és nem akar tanulni sem. Soha ne feledjük, hogy a beszélgetések, visszajelzések a legfontosabbak minden emberi kapcsolatban, így a szülő-gyerek kapcsolatban is. És a nevelőszülőknél nevelkedő gyerekeknél ez még fokozottan fontos. És gyorsan nő a gyerek, már itt is vagyunk a kamaszkornál. Ez az utolsó időszak, amikor jó nevelési módszerek megválasztásával korrigálni lehet a magzati korban, a szülés időszakában, a koragyermekkorban és az óvodás-iskoláskorban kialakult hiányokat, problémákat. (Csak rengeteg türelem, szeretet, munka, odafigyelés, lemondás szükségeltetik hozzá. Csak az vállalkozzék kamasz nevelésére, akiben mindez megvan. Sőt továbbmegyek: mivel az újszülöttből, csecsemőből, kisgyerekből, óvodásból is lesz egyszer kamasz, csak az vállalkozzék nevelőszülőségre, akiben mindez megvan.) Hogyan is néz ki a kamasz? Függetlenedik, de figyelmet akar és minden eszközével kiköveteli magának ezt. Nagyon sokat kell rá figyelni, de észrevétlenül, csak ott kell lenni, jelen kell lenni, hogy ha neki szüksége van ránk, mindig megtaláljon. Magába vonul, hagyj békén, mondja, át kell élnie a koszt, káoszt, rendetlenséget maga körül és hagynunk is kell, persze a közös helységekben megköveteljük, hogy rendet hagyjon, de a szobája az övé. A cigarettát és alkoholt ki lehet próbálni, tudjunk róla, mesélhesse el. Ha igent mondok, nem biztos, hogy csinálja, ha nemet mondok, igen. A drogot nem próbálhatja ki, ha másra igent mondok, jobban elfogadja ezt az egy nemet.

17 17 Ellenáll, nem megy a nagymamához, nagynénihez, utálok odamenni, mondja, azután ha mégis rá tudjuk venni, ő érzi a legjobban magát, várta is, hogy hívjuk többször is, hogy nekünk is fontos legyen, hogy ő jöjjön, és jó volt a krémes, a beszélgetések, az, hogy őt is várták. Sok mindenre oda kell figyelni serdülőkorban: 1. Csavargások, kortársbántalmazások vagy depresszió 2. Iskolai teljesítmény csökken, iskolai nehézségek 3. Veszélyt kereső viselkedés - gyorsmotorozás, gyorshajtás autóval, stb. 4. Falcolás (ereit vágja, piros, meleg, ölelő vér) 5. Mintagyerek ez is nagy probléma! 6. Elidegenedés 7. Munkanélküliség 8. Szexuális problémák 9. Kockázatkerülő viselkedés Fontos, hogy ne egy lakásba, hanem otthonba menjen haza. Fontos, hogy tudja, hogy bár gyakran nem értek egyet azzal, amit csinál, nem mindig tetszik a viselkedése, de attól én még őt szeretem. Fontos, hogy tudja, érezze, az emberi kapcsolatokban fontos az érintés, ölelés, a nevelőszülők is mutassák ki ily módon, hogy szeretik egymást. Fontos a MINTA-önfegyelem a nevelőszülőben is. Kedves Kollégák, nekem most ezek jutottak eszembe, illetve ezeket jegyeztem le a konferencia kapcsán. Túl hosszú voltam és kicsi a Hírlevelünk ezért itt és most be is fejezem. Jussanak mások is szóhoz! Szívesen venném a következő számban nevelőszülők tapasztalatait, észrevételeiket a témával kapcsolatban! Remélem, segítettem egy kicsit áttekinteni milyen is volt ez a konferencia és megérteni, milyenek is vagyunk mi szülők és milyenek a gyerekek? Szeretettel: Vincze Dezsőné Danica Ne félj attól, hogy valaki szeret téged, gondolj csak bele ez nem a vég, hanem a kezdete valaminek...talán egy jobb élet kezdete is lehet.

18 18 Sok boldog születésnapot kívánunk a szeptemberben születetteknek! Antal Edit Antal Mónika Balog Dzsenifer Coman Róbert Egyed Szilvia Mónika Erdélyi Dávid Fejes Vivien Goda Brigitta Hup Norbert Jakab István Jávori Hella Dorina Jóni Márk Juhász István Kassai Beatrix Kelemen József Tamás Kitzinger Bettina Lakatos Anita Lakatos István Lakatos Szabina Lakatos Szilvia Lengvárszky Cintia Nagy Éva Németh Emerencia Nun Levente Oláh Andrea Palócz Annamária Pocsári Melinda Pocsári Mónika Rinyu Melinda Szente Árpád Szilágyi Dorottya Takács Bettina Gréta Todorov János Tóth Katalin Váradi Attila Gyula BRUNO FERRERO - NEM VÁSÁROLHATÓ Fiatal pár lép legyen a város legszebb játéküzletébe. A férj és a feleség hosszasan nézegetik a színes játékokat. Némelyek fenn sorakoznak az állványokon, mások a mennyezetről lógnak le vagy a pultokon fekszenek szívderítő tarkaságban. Vannak itt síró és nevető babák, elektronikus játékok, kicsike konyhák, melyekben lángost és süteményt sütnek. Nem tudják eldönteni, melyiket vegyék meg. A csinos eladónő hozzájuk lép. - Nézze - kezdi magyarázni a feleség -, nekünk egy egészen kicsi lányunk van, és mi sokat vagyunk távol hazulról, Gyakran még este is. - Olyan kislány, aki keveset mosolyog - folytatja a férj. Szeretnénk venni neki valamit, ami boldoggá tenne - veszi át a szót újra az asszony -, akkor is, ha mi nem vagyunk mellette... Valamit, aminek örülne, ha egyedül van. Nagyon sajnálom - szólal meg udvariasan az eladónő -, de mi nem árulunk szülőket.

19 19 Dönteni arról, hogy gyermekünk legyen, olyan nagydolog, mintha szerződést kötnénk vele egy mérhetetlen feladatról, amelyet Az emberi ész elképzelni is alig képes. A kicsinyek mind olyan meghívóval érkeznek hozzánk, amely az egész életre szól, és azt mondják: - Hívtál. Itt vagyok. Mit ADSZ? - Itt kezdődik minden nevelési feladat. Tejet akartam, És szörpöt kaptam. Szülőket akartam, És játékot kaptam. Beszélni akartam És televíziót kaptam. Tanulni akartam, És bizonyítványt kaptam. Gondolkodni akartam, És eszmécskét kaptam. Függetlenséget akartam És fegyelmet kaptam. Szeretetet akartam, És erkölcsöt kaptam. Szakmát akartam, És állást kaptam. Boldogságot akartam, És pénzt kaptam. Szabadságot akartam, És autót kaptam. Tehetséget akartam, És érvényesülést kaptam. Reményt akartam, És félelmet kaptam. Változni akartam, És szánalmat kaptam. Akartam élni...

20 20 Olyan nagyképűen, magabiztosan szoktunk ítélni! Megvan a véleményünk: ez ilyen, az olyan. Pedig dehogy tudjuk, milyen a másik ember! Egy másik életből csak a felszínt látjuk, a jéghegy csúcsát. De hogy mi is történt egy másik ember életében a születésétől kezdve mostanáig, hogy mitől lett ilyenné, milyen terheket hordoz, mennyi érték és szépség van benne, csak talán nem volt, aki előcsalogassa, észrevegye - sokszor alig-alig sejtjük! A Hírlevelet Remete Katalin eredeti elgondolása alapján írták és szerkesztették: Báló Ottilia Antal Judit Mrena Krisztián Rozner János Vargáné Pozderka Terézia Vincze Dezsőné Takács Attiláné Arató Rita A szerkesztőség címe: 2030 Érd, Karolina u. 3. Tel./fax: Bankszámlaszám: Szívesen fogadunk fényképeket, írásokat; melyet külön kérésre visszaküldünk.

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele.

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele. Pihenőház A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete 2001. februárjában alapította meg a dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményét, melynek fő feladata azoknak a halmozottan sérült

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

AMPLIFON Atlétikai Országos Bajnokság 2009. május 23.

AMPLIFON Atlétikai Országos Bajnokság 2009. május 23. 60 m Leány - I. kcs. 1 4 Varga Viktória Debrecen 9,06 16 II. if. 2 67 Fábián Dóra Kaposvár 9,19 15 I. if. 3 52 Mihály Réka Szeged 9,26 14 II. if. 4 99 Molnár Patrícia Sopron 9,49 13 I. if. 5 3 Gál Rita

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám P E V I 2015. 1. szám 2 0 1 5. A N E M Z E T K Ö Z I F É N Y É V E Fé n y e s e r e d m é n y e k Ve r s e n y e k Szemünk fényei Fa r s a n g Színkeveréses virágültetés Színes tojások Pilvax Színes 48

Részletesebben

Tanuló neve Osztálya Verseny neve Helyezés

Tanuló neve Osztálya Verseny neve Helyezés Sor-sz. Gábor Á. Ált. Isk. Tanuló neve Osztálya neve Helyezés Felkészítő pedagógus 1. Antal Norbert 1.b. Versmondó I Polizosz Tünde 2. Le Uyen Trang Kitti 7.a Nyelvünkben élünk Révész 3. Dömötör Dóri 8.c

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

KÖSZÖNET. Zánkai tábor 2014

KÖSZÖNET. Zánkai tábor 2014 Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesülete 2120 Dunakeszi Garas utca 24 fsz 1 Telefon : 06-70-421-3473 noe.dunakeszi@gmail.com Zánkai tábor 2014 Oldal 1 Tisztelt Kísérőink, Önkéntes segítőink! A Dunakeszi

Részletesebben

Kedves Hallgatók! Jó tanulást kívánunk: Gabi és Nóra

Kedves Hallgatók! Jó tanulást kívánunk: Gabi és Nóra Kedves Hallgatók! Az alábbiakban találjátok a csoportbeosztást. Kérjük, hogy a tanfolyam kezdő napján, a megadott időpontban, a megadott teremben jelenjetek meg. Kérjük, hogy a tankönyvre mindenki hozzon

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

IDEIGLENES KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI RANGSOR 2013 2014 TANÉV

IDEIGLENES KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI RANGSOR 2013 2014 TANÉV Dankó Pista Egységes Óvoda - Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium 4235 Biri Mező Imre út 21. Tel/fax: 42-263-137 e-mail: info@dankop.hu, www.dankop.hu IDEIGLENES KÖZÉPISKOLAI

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG III-IV. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG III-IV. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ 2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA III-IV. KORCSOPORT Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ Helyszín (település, és versenyhelyszín): Gyulai István Atlétika Stadion, 4032 Debrecen, Oláh Gábor utca 5. Időpont

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22.

AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22. AUTÓMENTES VILÁGNAP középiskolás mezei futóverseny 2011. szeptember 22. 187 fő versenyző (BJG 84 fő, 52 fő Sághy 51, fő Bársony.) 1993-as fiúk 1. Lelik András Bársony 8:26 2. Bürgés Ferenc Bársony 8:51

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzési szak

Csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzési szak Beosztás a 2015. június 17 19 között tartandó záróvizsgára Bizottság száma : 23. sz. Terem szám:, B épület 537. terem Záróvizsga időpontja: 2015. június 17. 8. 00 órától Balázsi Éva Kata Béres Nikoletta

Részletesebben

2012. augusztus Szakiskola

2012. augusztus Szakiskola 2012. augusztus Szakiskola Tanuló neve Osztály Tantárgy Terem Vizsgáztató tanár 24.aug 27.aug 28.aug Ajtai Krisztián Péter 09E Élelmiszer ismeret 9 Irházi Emőke 1.n. 9:00-10:00 Ajtai Krisztián Péter 09E

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

Tövises az út a csillagokig

Tövises az út a csillagokig Tövises az út a csillagokig T á b o r i ú j s á g a z Ú r 2 0 1 5. e s z t e n d e j é b e n j ú l i u s h a v á n a k 2 8. n a p j á n C s í k c s o m o r t á n S z é k e l y f ö l d i Ve r s t á b o

Részletesebben

Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák!

Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák! Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda 4493. Tiszakanyár, Fő út 23. Tisztelt Igazgató Nő/Úr! Kedves Nyelvtanár Kollégák! A Felső- Szabolcsi Iskolaszövetség angol nyelvi szóbeli versenye

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

Prevenciós program. anno 1999

Prevenciós program. anno 1999 Prevenciós program anno 1999 Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesületünk egyik fő feladatának tekinti a vízibalesetek számának csökkentését. Baleset-megelőzési előadásaink során felhívjuk a figyelmet

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Budapest XXI. kerületi Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Különös közzétételi lista 2014/2015. tanév 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

EREDMÉNYEINK. 2012/2013 tanév KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉG. - II. helyezés Benczenleitner Tárkány É/2. cs. Felkészítő: Friedrich-Mészáros E.

EREDMÉNYEINK. 2012/2013 tanév KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉG. - II. helyezés Benczenleitner Tárkány É/2. cs. Felkészítő: Friedrich-Mészáros E. EREDMÉNYEINK 2012/2013 tanév KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉG Felfénylő szavak Szavalóverseny Regionális Döntő Iregszemcse - I. helyezés Benczenleitner Tárkány É/2. cs. Felkészítő: Friedrich-Mészáros E. - I. helyezés

Részletesebben

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most 2011. március 3 TÉL-FÉNY 2011. XI. alkalommal megrendezett fotókiállításon Afrikától Furugyon át Új-Zélandig láthattunk fényképeket a tárlaton. Először lehetett szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

Angol I. nyelv 3 óra New English File Pe-Intermediate Haladó

Angol I. nyelv 3 óra New English File Pe-Intermediate Haladó 2015/2016. tanév 9. évfolyam nyelvi csoportjai Könyv: Angol I. nyelv 3 óra New English File Pe-Intermediate Haladó Osztály 1 Korossy Ádám A 2 Borsos Áron A 3 Schmeiszer Gergő A 4 Családi Krisztián A 5

Részletesebben

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2007-2008. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Tanulóink

Részletesebben

Csapat Név Szektor Rajtszám Fogott súly Pontszám. Nógrád Megye Kovács Gergely E 11 6330 1. Győr-Moson-Sopron Megye Csöre Ákos E 4 6110 2

Csapat Név Szektor Rajtszám Fogott súly Pontszám. Nógrád Megye Kovács Gergely E 11 6330 1. Győr-Moson-Sopron Megye Csöre Ákos E 4 6110 2 Felnőtt Nógrád Megye Kovács Gergely E 11 6330 1 Győr-Moson-Sopron Megye Csöre Ákos E 4 6110 2 Bács-Kiskun Fekete Ferenc E 5 5510 3 Szolnok Közép-Tisza Hajdú Tamás E 6 5240 4 Ráckeve-Dunaági Sz. Lukácsa

Részletesebben

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre!

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre! Sikerek 2013/2014: Iskolánkban nagyon népszerű a Bendegúz Levelezős Verseny. Az idén is több diákunk jutott el a Tatán megrendezett megyei fordulóba, ahonnan nagyon szép helyezésekkel tértek haza. Bencz

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

A jelentkező által elsőhelyen megjelölt terület. 09 szakképzés virágkötő és virágkereskedő. 03 szakközépsiskola kereskedelem ágazat

A jelentkező által elsőhelyen megjelölt terület. 09 szakképzés virágkötő és virágkereskedő. 03 szakközépsiskola kereskedelem ágazat 03 szakközépsiskola kereskedelem ágazat 1. Kuczi Péter 79213857479 elutasítva 1. SZANDI 73221928073 felvéve 2. Marton Mietta 71730071397 felvéve 3. Sebestyén Áron 76028483679 felvéve 4. Erb Daniella 76066834680

Részletesebben

Atlétika 2013. 10. 03. Pécs PVSK

Atlétika 2013. 10. 03. Pécs PVSK SPORTEREDMÉNYEK TANAK 2013/2014. tanév Atlétika 2013. 10. 03. Pécs PVSK Tordai Miklós I. helyezett 100 m síkfutás I. helyezett 200 m síkfutás I. helyezett Hegedűs Péter II. helyezett magasugrás I. helyezett

Részletesebben

Versenyek 2012 I. negyedév

Versenyek 2012 I. negyedév Versenyek 2012 I. negyedév 1. A Polgárőrség Biztonságos közlekedés című rajzpályázata (2012. 03.09.) 1.helyezett: Takács Kitti 4.s Különdíj: Kerek Martina és Tóth Szelina 4.s Felkészítő tanáruk: Némethné

Részletesebben

Verseny neve I. HELYEZETT II. HELYEZETT III. HELYEZETT. Budaházi Máté 3.b Monostori Róbert 3.b Bánfalvi Boglárka 3.b Oláh Tamás 3.

Verseny neve I. HELYEZETT II. HELYEZETT III. HELYEZETT. Budaházi Máté 3.b Monostori Róbert 3.b Bánfalvi Boglárka 3.b Oláh Tamás 3. Széchenyi matematika verseny 3. évfolyam Széchenyi matematika verseny 4. évfolyam Budaházi Máté 3.b Monostori Róbert 3.b Bánfalvi Boglárka 3.b Oláh Tamás 3.b Tollár Anna 4.b Maczkó Flórián 4.b Janovich

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaraton

Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaraton 2015-06-07 12:17:09 Helyezés Rajtszám Név Egyesület Idő Hátrány 7km F1 férfi 1 140 Riczu Balázs UFC 00:33:01 00:00:00 Tempo Sport Kft 1/ 13 2015-06-07 12:17:09 Helyezés Rajtszám Név Egyesület Idő Hátrány

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

EREDMÉNYEINK. Bárány Viktória 7.c Fizika Kerület fizika tan. verseny II. hely

EREDMÉNYEINK. Bárány Viktória 7.c Fizika Kerület fizika tan. verseny II. hely EREDMÉNYEINK Bárány Viktória 7.c Fizika Kerület fizika tan. verseny II. hely Csernyánszkiné N. Tünde Kőrösi Lilla Vadász Dóra 11.a Történelem Fővárosi IX.hely Takács Judit Tóth Vilmos Binder Nikolett Takács

Részletesebben

Hallássérültek Országos Atlétikai Bajnoksága 2012. június 8. Margitsziget

Hallássérültek Országos Atlétikai Bajnoksága 2012. június 8. Margitsziget 60 m fiú I. kcs. 1 66 Orsós József Kaposvár 8,70 2 81 Rontó Tamás Eger 8,79 3 98 Végh Kornél Sopron 9,25 4 82 Pukti László Eger 9,50 5 114 Kis Szabolcs NH. Bp. 9,68 6 113 Antal Dániel NH. Bp. 9,72 7 33

Részletesebben

Országos Levelező Verseny Döntő helyezések 2011/2012.

Országos Levelező Verseny Döntő helyezések 2011/2012. Nagykőrös Országos Levelező Verseny Döntő helyezések 2011/2012. Tantárgy Évf. Helyezés Neve Város/Iskola neve Bibliaismeret 2. I. Czagány Lotti Mezőcsát, Dr. Enyedy Andor Ref.Ált.Isk. II. Szabó Petra Mezőcsát,

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

2002/2003-as tanév versenyeredményei. Aszalós Krisztina, Busi Alma Mater Oktatási Központ Száraz Anna 5.b 13.

2002/2003-as tanév versenyeredményei. Aszalós Krisztina, Busi Alma Mater Oktatási Központ Száraz Anna 5.b 13. Tantárgy Helyezés Tanuló neve Megnevezés Szint Felkészítő nevelő 6. Gaál Ramónia 6.a Kisokos 2000 angol verseny országos Fodorné Nagy Erika 3. Kanyó Attila 4.b Kisokos 2000 angol verseny országos Aszalós

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

Kiemelkedő versenyeredményeket elért tanulók (2008/2009.tanév) Országos 1-10. helyezett Fővárosi 1-10. helyezett Kerületi 1-6.

Kiemelkedő versenyeredményeket elért tanulók (2008/2009.tanév) Országos 1-10. helyezett Fővárosi 1-10. helyezett Kerületi 1-6. Kiemelkedő versenyeredményeket elért tanulók (2008/2009.tanév) Országos 1-10. helyezett Fővárosi 1-10. helyezett Kerületi 1-6. helyezett Név Osztály Verseny ág (szint) Eredmény Felkészítő tanár Tallósi

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

Bólyai Matematika Csapatverseny 2012.10.12. Megyei forduló. 3.a Gézengúzok: Béres Eszter Csákó András Elek Attila Fényes Gréta. 7.

Bólyai Matematika Csapatverseny 2012.10.12. Megyei forduló. 3.a Gézengúzok: Béres Eszter Csákó András Elek Attila Fényes Gréta. 7. Bólyai Matematika Csapatverseny 2012.10.12. Megyei forduló 3.a Gézengúzok: Béres Eszter Csákó András Elek Attila Fényes Gréta 3.a Csipet csapat: Bereczki Enikő Darabos Zsombor Lakato Réka Major Eszter

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

I. Tanévnyitó Amatőr Úszóverseny

I. Tanévnyitó Amatőr Úszóverseny 1/11 Délelőtti végeredmény Versenyszám Futam Sáv Egyesület Név szül nev. Idő vers. idő helyezés 1 25 m fiú gyors 3 Győri Vízisport SE Török Donát vk 2004 9:99,9 0:22,3-1 25 m fiú gyors 4 Győri Vízisport

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

Michelin Bringafesztivál - Bringarally

Michelin Bringafesztivál - Bringarally Amatőr férfi 1 325 Trabach Norbert 01:38:48 00:00:00 2 116 Gyurkó László 01:48:14 00:09:25 3 84 Farkas József 01:48:46 00:09:57 4 237 Ónodi Péter 01:48:52 00:10:03 5 82 Evinyih Zsolt 01:53:00 00:14:12

Részletesebben

PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ

PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ 2010. ÁPRILIS Tisztelt Pusztaföldváriak! Az április előreláthatólag igen sok eseményt tartogat számunkra. A legjelentősebbek az országgyűlési képviselőválasztások. Szeretném itt

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

Hiszek az alkotásban, mely a lélek nyelve, a magasabb lelkeké Hiszek a munkában Hiszek a nehézben. Hogy nem lehetetlen!

Hiszek az alkotásban, mely a lélek nyelve, a magasabb lelkeké Hiszek a munkában Hiszek a nehézben. Hogy nem lehetetlen! Hiszek az alkotásban, mely a lélek nyelve, a magasabb lelkeké Hiszek a munkában Hiszek a nehézben. Hogy nem lehetetlen! (Babits Mihály: Örökkék ég a felhők mögött) 1 Tartalom: MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

Részletesebben

A körülmények és a környezet hatnak ránk, de magunkért csakis mi vagyunk felelősek. (Paulo Coelho) Ballagási meghívó

A körülmények és a környezet hatnak ránk, de magunkért csakis mi vagyunk felelősek. (Paulo Coelho) Ballagási meghívó A körülmények és a környezet hatnak ránk, de magunkért csakis mi vagyunk felelősek. (Paulo Coelho) Ballagási meghívó 2007 2012 A MÁTÉSZALKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM végzős diákjai 2012. május 4-én

Részletesebben

VERSENYEREDMÉNYEK Tagintézmény. Pék- cukrász OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója. Lótenyésztő OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója

VERSENYEREDMÉNYEK Tagintézmény. Pék- cukrász OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója. Lótenyésztő OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója VERSENYEREDMÉNYEK Tagintézmény 2003. Vadász-Ember Andrea 9/E birkózás Orbán Barbara 12/KÉ Gödri Zoltán 13/PC Szalai Dávid 13/PC Horváth Annamária 12/L Pacsi Terézia 12/L Boros Mónika 12/KÉ Takács Szelina

Részletesebben

02 Közgazdasági szak

02 Közgazdasági szak 01 Közlekedési szak Balogh Barbara József Attila Dombóvár 78648474882 Koller Imre Vásárosdombó 76338751299 Lelkes Réka Belvárosi 74829857000 Boros Szabina József Attila Dombóvár 77194104062 Vincze Balázs

Részletesebben

Szerző: Horváth-Lukács Judit

Szerző: Horváth-Lukács Judit Örömteli családi ünnepségre készülünk! Bendegúz, legidősebb unokám, 6. születésnapja lesz a vasárnap. A szülinapi torta kapcsán jutottak eszembe a következő gondolatok. Kedves Olvasóm! Hadd meséljek el

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

SZEKSZÁRD VÁROS TEREMATLÉTIKAI BAJNOKSÁGA 2011-01-15 VÁROSI SPORTCSARNOK

SZEKSZÁRD VÁROS TEREMATLÉTIKAI BAJNOKSÁGA 2011-01-15 VÁROSI SPORTCSARNOK SZEKSZÁRD VÁROS TEREMATLÉTIKAI BAJNOKSÁGA 2011-01-15 VÁROSI SPORTCSARNOK Rajtverseny 2000-01-es lányok Döntı 1. Bambach Emese Gyakorló 2. Kovács Adrienn Gyakorló 3. Adorján Rebeka Dienes 4. Gellér Fanni

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Itt a vakáció! Kulcsi

Itt a vakáció! Kulcsi Kulcsi 2015. július VIII. évfolyam 2. szám Krónika KULCS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KIADVÁNYA A települési stratégia részeként a környezet, a természet adta lehetőségek kiaknázásával, az egészségügy fejlesztésével

Részletesebben

Hallássérültek Országos Atlétikai Versenye

Hallássérültek Országos Atlétikai Versenye 60 m Fiú I. kcs. 1 81 Turó József Eger 8,20 2 82 Farkas Gusztáv Eger 8,40 3 65 Bogdán László Kaposvár 8,50 4 33 Papp Balázs Bp. Siketek 8,80 5 6 2 Tóth József Debrecen 9,10 5 6 114 Rigó Marcell NH. Bp.

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

Járási tantárgyi vetélkedők

Járási tantárgyi vetélkedők Járási tantárgyi vetélkedők Magyar nyelv és irodalom 1. Belovics Alexandra 1 4.B (8.oszt) Hnatik-Riskó Márta 2. Darcsi Barbara 1 4.B (8.oszt) Hnatik-Riskó Márta 3. Homoki Eszter 2 4.A (8.oszt) Hnatik-Riskó

Részletesebben

RÖPLABDA NAPTÁR - 2013 SZEPTEMBER

RÖPLABDA NAPTÁR - 2013 SZEPTEMBER RÖPLABDA NAPTÁR - 2013 SZEPTEMBER 16 20:00 17 SZUPER MINI 15:00-16:00 _ PETZELT 19:00-21.00 18 GYEREK 'A és 'B 16:00-18:15 19:00 21:00 19 SZUPER MINI 17:00-18:00 20 21 MINI 'A és GYEREK 'B 15:30 SZUPER

Részletesebben

IV. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny!

IV. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny! IV. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny! Az idén IV. alkalommal került megrendezésre a páros pontyfogó versenyünk, a közel 12 hektáros, VII. számú tavunkon. Ebben az évben is 37 párost tudtunk egymás

Részletesebben

9.Sülysápi Futónap EREDMÉNYLISTA. Ovis futam abszolút befutó lista

9.Sülysápi Futónap EREDMÉNYLISTA. Ovis futam abszolút befutó lista EREDMÉNYLISTA Ovis futam abszolút befutó lista 1. Berki Maja 1 Tápógyörgye 01:19 2. Berki Illés 100 Tápógyörgye 01:36 3. Bosánszki Zoé Kira 2 Kóka 01:40 4. Győri Iringó 3 Sülysáp 02:39 Gyerek I. abszolút

Részletesebben

100 m. fiú gyorsúszás 1. versenyszám Országos csúcs: 0:47.31 (Takács Krisztián - 2009)

100 m. fiú gyorsúszás 1. versenyszám Országos csúcs: 0:47.31 (Takács Krisztián - 2009) 100 m. fiú gyorsúszás 1. versenyszám Országos csúcs: 0:47.31 (Takács Krisztián - 2009) 1. Holoda Péter 1996 Hőgyes G SZKI Hszob. 0:52,74 2. Gyulai Dávid 1996 Tóth Á G Debrecen 0:56,12 3. Kosina Gergő Péter

Részletesebben

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket:

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: 2008. szeptember 1-jén 32 kíváncsi, izgatott és talán egy kicsit megszeppent gyerek érkezett az 5.a osztályba.

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

Férfi felnőtt 1000 m III. előfutamegyesület

Férfi felnőtt 1000 m III. előfutamegyesület 9:40 Férfi felnőtt 1000 m I. előfutam egyesület 1 7. Kasper Bleibach DKF 3:47.12 2 1. Molnár Gergely Csepel 4:05:04 3 2. Szakál Lóránt UKSC 4:21:39 6. Demeter István MULTI SE DNS 9:48 Férfi felnőtt 1000

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

A TANULMÁNYI PÁLYÁZAT NYERTES TANULÓI

A TANULMÁNYI PÁLYÁZAT NYERTES TANULÓI 7/a Ábrahám Lilla 5 7/a Borók Boldizsár 5 7/a Nagy Vivien Loretta 5 7/a Szilágyi Csenge 5 7/a Csikós Katalin 4,85 7/a Harmati Panna 4,85 7/a Heidrich Zsófia 4,85 7/a Ónozó Zsófia 4,85 7/a Pesti Bianka

Részletesebben

Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének

Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének a) jegyzıkönyve b) határozata : 9/2013 Napirendi pontok: 1.

Részletesebben

SPORTEREDMÉNYEK. Id pont Verseny megnevezése Helyezés Tanuló

SPORTEREDMÉNYEK. Id pont Verseny megnevezése Helyezés Tanuló SPORTEREDMÉNYEK Id pont Verseny megnevezése Helyezés Tanuló 1997. Megyei Mezei Futóverseny 3. Kovács András Országos Mezei Futóverseny 52. Kovács András Megyei Atlétika 100 m síkfutás 1. Ács Tamás Országos

Részletesebben

Versenyeredmények 2013-2014-es tanév

Versenyeredmények 2013-2014-es tanév Versenyeredmények 2013-2014-es tanév Gárdonyi Géza területi matematikaverseny (Ács) A versenyen évfolyamonként egy-egy tanuló vett részt. 4. évfolyam Nagy Adél 6. évfolyam Kocsis Anett 8. évfolyam Kelemen

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Beszámoló a 24 órás sportnapról:

Beszámoló a 24 órás sportnapról: Beszámoló a 24 órás sportnapról: A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázatunk iskolai hagyománnyá tehető eseményei között immár 2. alkalommal rendeztük meg a tanév vége előtti 24 órás sportnapot, amely

Részletesebben

130-as terem (új szárny, 1. emelet)

130-as terem (új szárny, 1. emelet) 130-as terem (új szárny, 1. emelet) 1. Ambrus Ramóna Margit 1999-10-08 2. Bácskai Zsolt László 1999-09-10 3. Baki Réka 2000-04-24 4. Bakóczy Kira Orsolya 1998-01-06 5. Bakonyi Kinga Beatrix 2000-05-15

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

Baranya 25-50-75-100 kerékpáros túra. Négy Évszak Futás (tavasz) Négy Évszak Futás (nyár) 2012 másodperces. DÖKE 25-50-75 kerékpáro s túra

Baranya 25-50-75-100 kerékpáros túra. Négy Évszak Futás (tavasz) Négy Évszak Futás (nyár) 2012 másodperces. DÖKE 25-50-75 kerékpáro s túra Tó- s - Ádám Kriszt nincs nincs Ambrus Norbert X nincs nincs Asszonyi Veronika X X nincs nincs Balla Antal nincs nincs Balogh Bettina X X X X X X X X X ezüst arany Balogh János X X nincs nincs Balogh Judit

Részletesebben

Szombathely 2015. április 20 hétfő

Szombathely 2015. április 20 hétfő Szombathely 2015. április 20 hétfő Tavaszi Csótó-pótló Hegyifutó A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség, a Szombathelyi Egyetemi SE és a NYME Sporttudományi Intézete közösen rendezte meg a major s papír

Részletesebben

2013. február 25., hétfő Egyházi Biológia Angol 112-es szoba Bandzsal Dóra Református, Kmét 14.30 Ld. 02.27. Barta Zsuzsa Református, Kmét 14.30 Ld.

2013. február 25., hétfő Egyházi Biológia Angol 112-es szoba Bandzsal Dóra Református, Kmét 14.30 Ld. 02.27. Barta Zsuzsa Református, Kmét 14.30 Ld. 2013. február 25., hétfő 112-es szoba Bandzsal Dóra Református, Kmét 14.30 Ld. 02.27. Barta Zsuzsa Református, Kmét 14.30 Ld. 02.27. Basky Éva Református, Kmét 14.30 Ld. 02.27. Benke Ádám Református, Kmét

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 1 Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592-660 Pf.: 76. fax: 592-676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG V-VI. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG V-VI. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ 2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA V-VI. KORCSOPORT Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ Helyszín (település, és versenyhelyszín): Gyulai István Atlétika Stadion, 4032 Debrecen, Oláh Gábor utca 5. Időpont (év,

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

Chek Nisszá Kupa. Tárgy: Chek-Nisszá Fesztivál támogatása

Chek Nisszá Kupa. Tárgy: Chek-Nisszá Fesztivál támogatása Chek Nisszá Kupa Tárgy: Chek-Nisszá Fesztivál támogatása 2011 1 Bemutatkozás: A Chek-Nisszá kispályás labdarúgócsapatot 1998-ban alapítottuk. Eleinte csak a sport területén próbáltuk megmutatni, mire is

Részletesebben