A textilbiztonság vezérfonala. Általános felhasználású biztonsági szövetek.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A textilbiztonság vezérfonala. Általános felhasználású biztonsági szövetek."

Átírás

1 A textilbiztonság vezérfonala Általános felhasználású biztonsági szövetek.

2 Szép szövetek szigorú tűzvédelmi előírásokhoz. A biztonság joggal korunk egyik nagy trendje. És sehol nem olyan szigorúak a biztonsági előírások, mint a gyúlékony anyagok terén, amilyen például a szövet. Ezért jó tudni, hogy vannak olyan szövetek, amelyek lángra se lobbannak. Még ennél is jobb, hogy ezek az anyagok különösen szépek. És hogy igen gyorsan fel lehessen őket ismerni, mindannyian a Trevira CS márkajelzést viselik.

3 Hogy a nyaralók jól érezzék magukat, az üdülő klubok mint a Med Sandpiper Florida a Trevira CS kényelmét és biztonságát igénylik. Az álomhajóknak, amilyen a Majesty of the Seas is, nehezen gyulladó berendezéssel kell rendelkezniük. A Trevira CS segítségével teljesítik ezt a követelményt. A tűzvédelem terén rendkívül magas követelményeknek kell megfelelniük az olyan ápolási intézményeknek, mint a Trevira CS-sel felszerelt Aschaffenburgi Klinika. A nyilvános rendezvények szinte mindig nagy közönség előtt zajlanak. Ezért - mint a barcelonai Gran Teatre del Liceuban mindig jelen van a Trevira CS is. Felkapott hely Milánóban: a Club Miro és textíliái a Trevira CS-sel.

4 A csekély különbség és messze ható következményei. A Trevira CS nehezen gyullad, ennek oka szilárdan beépült a molekulaláncba, és kioldhatatlan Valaki játszik a tűzzel, és hirtelen terjedni kezd a pusztító tűzvész. Ennek a veszélynek a csökkentésére a nehezenéghető textíliák a megelőzés vitathatatlanul fontos eszközének számítanak. Ez érvényes mind az objektumvédelemre, mind a magánélet színtereire. Az utólag impregnált anyagoktól eltérően (amelyek elveszíthetik a védőfunkciójukat pl. a mosásnál) a tartósan nehezen gyulladó Trevira CS szövetek hosszútávú biztonságot nyújtanak. Ez a csekély, de döntő különbség szilárdan a molekuláris szerkezetben gyökerezik: egy lánggátló, a polimerszálba kioldhatatlanul integrált komonomerben. Ezáltal a nehezen meggyújthatóságot sem a tisztítás, sem a kopás vagy öregedés, sem bármilyen egyéb tényező nem befolyásolhatja.

5 Az utólag lánggátló képességgel ellátott szálak (jobbra) a védelmüket a használat, az öregedés vagy gyakori mosás révén elveszíthetik. A Trevira CS szálak (balra) teljes mértékben nehezenéghető tulajdonságúak. Örökre. A párnákra érvényes brit szabványos vizsgálat (British Standard Test) többek között égő máglyát is előír hőforrásként Ami a Trevira CS párnahuzatnál azt jelenti, hogy a láng nem terjed, és a tűzfészekkel együtt kialszik. A Trevira CS nehezenéghetőségét nemzeti és nemzetközi vizsgálati eljárások sokaságával teszik próbára. Ezeknek a kísérleti összeállításoknak mindegyikében teljesítik vagy felülmúlják a Trevira biztonsági szövetek a nehezen meggyújthatóság szabványértékeit. Például Németországban a 4102 (1/B szakasz) és a (Pa) DIN-szabványt. Ez éppen elég indok arra, hogy a Trevira CS időközben a világ egyik legjelentősebb márkájává vált a megelőző tűzvédelem terén. Egyébként van egy döntő különbség a természetes anyagokkal szemben, amilyen a pamut. A szövet szerkezete és a jellemző tulajdonságok, például a légzésaktivitás, a színtartósság vagy a nyomásállóság megfelelnek a természetes szálakénak, vagy túl is szárnyalják. Ezzel a Trevira CS a kényelem és a biztonság ideális párosítását nyújtja.

6 Mindenkinek, aki a szálakat a kézben akarja tartani. A fonóknak és cérnázóknak a rendkívül sokoldalú Trevira CS típusprogram egy sor továbbfeldolgozási lehetőséget kínál. A kínálat a legfinomabb, függönyökhöz alkalmas 1,3 és 1,7 dtex közötti rostfinomságtól a finom, 2,4 és 3,6 dtex közötti értékeken át a durva-, szőnyegekhez alkalmas 13 dtex-ig terjed. A fonók számára ez adja meg a teljes fonalpalettához a legjobb alapot. A szövetgyártóknak pedig lehetővé teszi, hogy tetszőleges továbbfeldolgozási technikát alkalmazzanak. A nehezen gyulladó Trevira CS szálak gond nélkül feldolgozhatók bármelyik fonási eljárással. Mind a gyűrűs, mind az OE-rotoros, mind a fésűsfonó eljárással, mint ahogyan a kártolással is mindig kiemelkedő minőséget érnek el. A különösen tetszetős alkalmazáshoz a matt, a félmatt és a fényes száltípusok kínálkoznak. A flammé, buklé, muliné, tweed, noppos, ondé, zsenília fonalak újabb és újabb érdekes konstrukciókká állnak össze.

7 A függönyök számára készült sima filamentfonalak, különösen puha fogású dekoranyagokhoz láncfonalként. A hamissodratú texturált filamentfonalak terjedelmesek, és könnyű, de sűrű szövetet tesznek lehetővé. A Jet-Tex vagy Jet-Tweed fonalak jó fedési képességgel rendelkező terjedelmesített fonalakhoz tartoznak. A díszes filamentfonalak a dekor- és bútorszöveteknek markáns jelleget kölcsönöznek. Átfogó szálprogramunk minden szálat az Ön kezébe ad. A szövetgyártók a fontfonalak mellett mindenekelőtt a nehezen gyulladó Trevira CS filamentfonalakat használják. A puha, áttetsző vagy fényes függöny- és dekoranyagokat nagymértékben kapilláris tulajdonságú filamenttípusokkal érik el dtex szálfinomság között. A bútorszöveteknél a levegőtextúrált fonalak 3150 dtex értékig biztosítják a minőségérzetet. A filament- és a rostfonalak kevert feldolgozása tovább bővíti a tervezők mozgásterét. A szállítható egyszerű és effektfilamentfonalak sokasága a sima és hamissodratú texturálttól a Jet-Tex és Jet-Tweed fonalakig terjed. Az effektfonalak, mint például a Knit-de-Knit technikával készült klokírozott fonal egészítik ki a kínálatot, és a markáns textiltervek további sokaságát teszik lehetővé. A nehezen éghető Trevira CS filamentfonalak kiemelkedő minősége lehetővé teszi a továbbfeldolgozást mind lánc-, mind vetülékfonallá, valamint effektfonalak előállítását és a felhasználást a cérnázóban.

8 Napnál világosabb, hogy a színminőségnél semmi sem fontosabb. Állandó fény behatása mellett is hosszú távon színtartó. A kiváló színezési tulajdonságok a Trevira CS anyagokat a színgazdag kollekciók ideális alapanyagává teszik. Természetesen a fantáziadús ötletek és tervek is egyszerűen megvalósíthatók. A nagyfokú fény- és színtartósság miatt a színek még hosszú idő elmúltával sem fakulnak ki. Ez egy olyan előny egyébként, amit a szál a kémiai felépítésének köszönhet, és gyakori használat és mosás mellett sem változhat meg. Mellesleg egy független vizsgálat kimutatta, hogy a nehezen gyulladó Trevira CS rost- és filamentfonalak 7-es osztályzat fölötti fénytartósságot érhetnek el ami kiváló eredmény. A szokásos poliészterrel szemben (jobbra) a módosított Trevira CS rostok (balra) gyorsabban, mélyebben és ragyogóbban átszíneződnek.

9 Még a legvilágosabb anyagok sem veszítik el gyakori használat mellett ragyogó színüket. A Xeno tartós vizsgálat igazolja az összes nehezen gyulladó Trevira CS fajta nagyfokú fénytartósságát. Míg ennél a vizsgálatnál főleg a természetes rostok hamar morzsalékossá válnak, a nehezen gyulladó Trevira CS rostjainak szilárdsága szélsőséges fénybehatás után is hosszú időre messzemenően fennmarad. A függönytől kezdve az ágyig összeillő árnyalatok. Minden anyagminőség lehetséges minden színben. A Trevira CS anyagok minden árnyalatban lehetővé teszik a színek lágy összjátékát.

10 Kiváló tulajdonságok mind az emberek, mind a természet számára. A Trevira CS anyagok sokáig élnek, és kevéssel beérik. Dekoratív és lágyan leomló a dekoranyagokhoz, strapabíró a párnahuzatokhoz, színtartó a függönyökhöz, puha a hálóruhákhoz vagy lágy a gyerekjátékokhoz hogy a Trevira CS anyagok minden felhasználáshoz a lehető legjobban alkalmazkodhassanak, egész sor elismerésre méltó tulajdonsággal rendelkeznek. Mérettartósságuk rendkívüli, a kialakult gyűrődések általában maguktól kisimulnak. A Trevira CS mosási tulajdonságai is kiszámíthatóak: a gyors tisztítás, alacsony mosási hőmérséklet és a rövid száradási idő csökkenti a költségeket és a környezet hasznára válik. Sok Trevira CS szövet vasalásmentességének köszönhetően gyakran elmaradhat ez az energiát és időt rabló munka. Ökológiai szempontból a Trevira CS még számos pozitív tulajdonsággal szolgál. A nehezen gyulladó Trevira CS rostok előállításánál így sem szennyezett víz, sem gázok nem keletkeznek, és nem használnak fel oldószereket. A legmodernebb eljárási technikával az energiafelhasználás is szűk korlátok között marad.

11 Akár puha, lágyfogású, akár merev - a Tevira CS-sel bármilyen anyagminőség elképzelhető. Tiszta ügy: a Trevira CS anyagokat könnyen és energiatakarékosan lehet kimosni. 30 A maximális mosási hőmérséklet a szövetektől függ. Általában kímélő fokozatban ajánlatos mosni. Terméktől függően lehetséges a klóros kezelés a vegyi fertőtlenítés érdekében. A vegytisztítás lehetséges a dobban. Elegendő alacsony hőmérsékleten vasalni. Nagyfokú ellenállás nedves dörzsöléssel szemben: egy nedves, fehér kendőn a Trevira CS akkor sem hagy nyomot, ha az anyagot erősen dörzsölik vele. Szárítás a szárítógépben, termikus megterheléssel. A Trevira CS molekulák különleges felépítése feleslegessé teszi a környezetet megterhelő pótlólagos lángvédelmi kezelést. Mint minden poliésztert, a Trevira CS-t is gond nélkül újra lehet hasznosítani. Ezeknek az előnyöknek az összessége hogy kiemelkedően környezetbarát ami ahhoz vezetett, hogy a nehezen éghető Trevira CS rostokat és filamentfonalakat az európai Ökotex szabvány 100 tanúsítvánnyal díjazták. Az Ökotex feltételek szerinti megítélésénél ugyancsak fontos a Trevira CS különleges bőrbarát jellege. Ez a vizsgálat az ülőbútorok jellemző igénybevételét szimulálja. A Trevira CS a dörzsöléssel és kopással szemben nagymértékű ellenálló képességet mutat.

12 Szövetek, amelyek Önért tűzbe mennek. 5 sek 40 sek 60 sek 90 sek Ez az összehasonlító vizsgálat megmutatja, hogy a nehezen gyulladó Trevira CS szövetek (balra) a szokásos szövetekhez képest (jobbra) a gyújtóanyag kialvása után csak lassan leolvadnak. Bármennyire szépek is legyenek, a Trevira CS anyagoknak a tartósan nehéz meggyújthatóság a döntő előnye. És itt mindenre gondoltunk: kívülállók által, nemzeti és nemzetközi szabványok szerint elvégzett vizsgálatok sokasága garantálja, hogy ezek a biztonsági textíliák nem teszik lehetővé a lángok terjedését. Ezen felül az összes szövetet alávethetjük a saját tűzállósági kísérleti berendezésünkben a világszerte legfontosabb tűzállósági vizsgálatoknak. Egyébként ez az egyik oka annak, hogy a nehezenéghető textíliák terén ilyen hírnévre tettünk szert. A különféle intézményektől több országból elnyertük azokat az általános tanúsítványokat, amelyeket az ügyfeleink is felhasználhatnak. Ezeket a tanúsítványokat egészíti ki az ISO-9001 minőségtanúsítvány, ami az ISO minőségbiztosítási tanúsítványok sorából a világon a legmagasabb fokozatú okirat.

13 Franciaországban a textíliáknak a világon az egyik legkeményebb égési vizsgálatot kell kiállniuk a Bruleur électrique - ben. A Trevira CS márka alapja a DIN 4101, B1 osztály (nehezenégnető anyagok) szabvány szigorú feltételeinek a teljesítése. Amit saját biztonsága érdekében feltétlenül tudnia kell: A Trevira CS márkát kizárólag a Trevira CS alapanyagból készült nehezen gyulladó szövetek viselhetik, márkaszerződés és védjegyhasználati megállapodás alapján. 100% TOXICITÁS MÉRTÉKE 0% Modacryl Modacryl Gyapjú Pamut FR1 Trevira CS 300 C 600 C 700 C Az összes hasonló szövet közül a nehezen gyulladó Trevira CS szövetek érik el a messze legkedvezőbb értékeket a füstgáz-toxicitás terén.

14 Azonnal keressen fel bennünket a Trevira CS Neten. Egyetlen egérkattintás elegendő, és Ön a Trevira CS szövetminták sokaságát találhatja meg a címen található honlapon. Az íróasztala mellől a legrövidebb idő alatt áttekintheti a vezető gyártók szerteágazó választékát, és a legfontosabb információkat a különféle szövetekről. Itt kérhet eladási és kirakatba szánt információkat, vagy megtalálhatja a szakértők válaszait a nehezenéghető anyagokra vonatkozó döntő kérdésekre. Tekintse a Trevira CS Netet egyszerűen a biztonsági szövetek világába vezető kapunak. Profitáljon a velünk való együttműködésből. A nehezen gyulladó poliészterszálak végül is a Trevira cég találmányai, és kiérdemelték a német gazdaság Innovációs Díját. A mi termékeink vannak a legrégebb óta a piacon. Az új szálak és fonalak kifejlesztése a saját kutató- és kísérleti műhelyeinkben történik folyamatosan.

15 Egyetlen pillantással az összes előny: Minden fontos szabványosítási testületben részt veszünk. Használja ki ezeket a tapasztalatokat a saját sikeréhez a Trevira CS-sel. Képek forrásjegyzéke: 2. o. Gran Teatre del Liceu; 3. o. (fentről lefelé) Club Med Sandpiper, Florida; Chantiers de L Atlantique; Klinikum Aschaffenburg; Miro Bar, Milano; o. Trevira; 8. o. Designers Guild; 9. o. (fentről lefelé) Sahco Hesslein; Sahco Hesslein; Metropolitan Hotel, London, Creation Baumann;10 o. Christian Fischbacher; 11. o. (fentről lefelé) Christian Fischbacher; Designers Guild; o. Trevira A minták széles választéka bútorszövetekhez, függönyökhöz, ágyneműkhöz, árnyékvetőkhöz, rolókhoz, szalagfüggönyhöz, térelválasztókhoz, stb. Innovatív termékek a Trevira állandó továbbfejlesztése révén Ragyogó színek és magas fokú fénytartósság Könnyen kezelhető Rövid mosási ciklusok alacsony hőfokon; kevesebb víz-, mosószer- és energiafogyasztás Gyűrhetetlen Mérettartó Nagyfokú dörzsállóság A kárpitanyagoknál nagyfokú üléskomfort a légzésaktivitás miatt Káros anyagoktól mentes Az Ökotex 100 szabvány által tanusítva Antiallergén A poliészterszálak módosítása révén tartósan nehezenéghető, azaz beépített lángvédelemmel rendelkezik A nehezenégehetőség sem a használattal, sem a mosás során, sem az öregedéssel nem csökken Nincsenek pótlólagos szerek a nehezen meggyújthatóság érdekében Általános vizsgálati tanúsítványok által igazoltan biztonságos, mint például a nehezenéghető anyagokra vonatkozó DIN 4102, B1 osztály Tűz esetén nagyon csekély a füstképződés Nincs utólagos izzás Nem rohad, nem penészedik Az összes fertőtlenítési módszer alkalmazható A Trevira folyamatos márkaellenőrzése révén nagyértékű termékek Az intenzív piaci támogatás magas szintű ismertséget eredményez

16 TC UNG-07/05/042 Trevira registered trademark Trevira GmbH Marketing & Sales Philipp-Reis-Str. 2 D Hattersheim Tel Fax Internet: Member Reliance Group

A lakók és a TERVEZŐK MÉG NYUGODTABBAN ALHATNAK. www.rehau.hu. Construction Automotive Industry

A lakók és a TERVEZŐK MÉG NYUGODTABBAN ALHATNAK. www.rehau.hu. Construction Automotive Industry A lakók és a TERVEZŐK MÉG NYUGODTABBAN ALHATNAK RAUPIANO PLUS LEFOLYÓRENDSZEREK PRÉMIUM KATEGÓRIÁJÚ HANGGÁTLÁSSAL www.rehau.hu Construction Automotive Industry A MAI ÉPÜLETEKBEN TÖBB MINDEN HALLATSZIK

Részletesebben

A megfelelő lakókörnyezet a jobb életminőségért. Az én házam. kényelem esztétika innováció gazdaságosság ökológia.

A megfelelő lakókörnyezet a jobb életminőségért. Az én házam. kényelem esztétika innováció gazdaságosság ökológia. A megfelelő lakókörnyezet a jobb életminőségért kényelem esztétika innováció gazdaságosság ökológia Az én házam az én ablakaimmal Forma és funkció GEALAN-Profilrendszerek Nagy különbségek vannak műanyag

Részletesebben

Képzelje csak el! Homlokzatok kompromisszumok nélkül

Képzelje csak el! Homlokzatok kompromisszumok nélkül Képzelje csak el! Homlokzatok kompromisszumok nélkül Homlokzatok kompromisszumok nélkül ROCKWOOL 4 az 1-ben Közismert, hogy a Rockwool termékek kiváló hőszigetelők, de ezenfelül még további négy hasznos

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

STR-Prinzip. A tartós biztonság alapja. Homlokzati hõszigetelõ rendszerek dûbelezése

STR-Prinzip. A tartós biztonság alapja. Homlokzati hõszigetelõ rendszerek dûbelezése R STR-Prinzip R A tartós biztonság alapja Homlokzati hõszigetelõ rendszerek dûbelezése Impresszum Kiadó: EJOT Hungaria Kft., H-139 Budapest, Ócsai út 1-3. www.ejot.hu Felelõs szerkesztõ: Gellér Ákos Szakmai

Részletesebben

ÚJ OTTHONI TERMÉKCSALÁD MÉG NAGYOBB HATÉKONYSÁG MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁS 2014-2015

ÚJ OTTHONI TERMÉKCSALÁD MÉG NAGYOBB HATÉKONYSÁG MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁS 2014-2015 ÚJ OTTHONI TERMÉKCSALÁD MÉG NAGYOBB HATÉKONYSÁG MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁS 2014-2015 ÚJ OTTHONI LEVEGŐ-LEVEGŐ HŐSZIVATTYÚ 2014 / 2015 2 Jobb élet, jobb világ : a Panasonic Csoport új szlogenje jól tükrözi a

Részletesebben

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007.

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007. Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

ez egy álomszerű világ.

ez egy álomszerű világ. Amikor a levegő megváltoztatja az életünk minőségét, ez egy álomszerű világ. Samsung Érzékekre hangolva A környezettudatosság jegyében alkotta meg a Samsung új környezetbarát légkondicionálóját. Ezen környezettudatos

Részletesebben

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ GYAKORLATI ÚTMUTATÁS A MUNKÁJUK SORÁN VEGYI ANYAGOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOKNAK KITETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÉNEK ÉS BIZTONSÁGÁNAK VÉDELMÉHEZ (a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6.

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Dr. Morvai Edit és Dr. Poór Zoltán 2006 Korai nyelvoktatás Európában az Európai Unió ajánlásai 2005.11.22-én hozta nyilvánosságra az Európai Közösségek

Részletesebben

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Köszönetnyilvánítás Ez a kézikönyv a CoESS (Biztonsági Szolgáltatók Európai Szövetsége)

Részletesebben

Vezetői összefoglaló. Bevezetés

Vezetői összefoglaló. Bevezetés Tanulmány a közpolitikában a társadalmi befogadással és szociális védelemmel kapcsolatos szempontok érvényesítésének eszközeként alkalmazott társadalmi hatáselemzésről az EU tagállamaiban 1 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

Version SE_023827 AJ Date December 2014. Egyéb tudnivalók. (tisztítási és sterilizálási útmutatóval)

Version SE_023827 AJ Date December 2014. Egyéb tudnivalók. (tisztítási és sterilizálási útmutatóval) Version SE_023827 AJ Date December 2014 Egyéb tudnivalók (tisztítási és sterilizálási útmutatóval) Egyéb tudnivalók 2 Alapvető instrukciók a traumatológia, az ortopédia és az osteosynthesis területén alkalmazott

Részletesebben

Mosógép. használati útmutató. képzelje el a lehetőségeket

Mosógép. használati útmutató. képzelje el a lehetőségeket WF1124ZA(C/U) WF1124ZB(C/U) WF1124XA(C/U) WF1124XB(C/U) Mosógép használati útmutató Az útmutató 100%-ban újrahasznosított papírból készult. képzelje el a lehetőségeket Köszönjük, hogy Samsung terméket

Részletesebben

Mit jelent valójában a CO 2 geológiai tárolása?

Mit jelent valójában a CO 2 geológiai tárolása? Mit jelent valójában a CO 2 geológiai tárolása? Tartalomjegyzék Klímaváltozás és a CO 2 geológiai tárolásának szükségessége 4 1. Hol és milyen mennyiségű CO 2 tárolható a föld alatt? 6 2. Hogyan történik

Részletesebben

Közösség által támogatott mezőgazdaság

Közösség által támogatott mezőgazdaság ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND Közösség által támogatott mezőgazdaság Útmutató

Részletesebben

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN Harmadik Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia London, 1999. június 16-18. Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Iroda Cselekvés partnerségben EUR/ICP/EHCO 02 02 05/12 038279 1999. április

Részletesebben

Forradalom a Föld megmentéséért

Forradalom a Föld megmentéséért TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk problémáit TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk

Részletesebben

A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása

A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása LUKÁCS GÁBOR 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Master of Business Administration szakirányú

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid Műhelytanulmányok Vállalatgazdaságtan Intézet 1053 Budapest, Veres Pálné u. 36., 1828 Budapest, Pf. 489 (+36 1) 482-5901, fax: 482-5844, www.uni-corvinus.hu/vallgazd Vállalatgazdaságtan Intézet Logisztikai

Részletesebben

Hőszigetelt szendvicspanelek. Rendszerek Tűzbiztonság felsőfokon

Hőszigetelt szendvicspanelek. Rendszerek Tűzbiztonság felsőfokon Hőszigetelt szendvicspanelek 2010 Rendszerek Tűzbiztonság felsőfokon Insurer Approved Systems Bemutatjuk a szendvicspanelek legújabb generációját, a biztosítótársaságok által is elismert rendszert. Az

Részletesebben

Növénynemesítés és innovatív mezőgazdaság

Növénynemesítés és innovatív mezőgazdaság Technológiai alternatívák 10 milliárd ember élelmezésére Science and Technology Options Assessment Növénynemesítés és innovatív mezőgazdaság Összefoglalás HU Tudományos és Technológiai Alternatívák Értékelési

Részletesebben

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József A RÁDIÓAMATŐR ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN Lektor és szerkesztő: Papp József HAJDÚ QTC 2015. A kiadvány szabadon terjeszthető, ára kizárólag

Részletesebben

1. A magyar és az EU-tagállamok festőinek összehasonlítása

1. A magyar és az EU-tagállamok festőinek összehasonlítása 1. A magyar és az EU-tagállamok festőinek összehasonlítása Az európai festők, szobafestők, mázolók és fényezőmunkások összetételének, struktúrájának széleskörű összehasonlítása nagyon bonyolult feladat

Részletesebben

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1. Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet

Részletesebben

Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra

Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra A fordítás a Trends in extreme weather events in Europe: implications for national and European

Részletesebben

Az informális és nem formális tanulás elismerése Útmutató és háttéranyagok vállalati szakszervezeti képviselők számára

Az informális és nem formális tanulás elismerése Útmutató és háttéranyagok vállalati szakszervezeti képviselők számára EQF Gyakorlati és Információs Hálózat Az informális és nem formális tanulás elismerése Útmutató és háttéranyagok vállalati szakszervezeti képviselők számára 510698-LLP-1-2010-1-DE-Leonardo-LNW A projektet

Részletesebben

ESTA szabvány A vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer

ESTA szabvány A vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer Cím ESTA szabvány Változat 1.2 ESA _12.0271 Dátum 2012. május 4. Szerző R Scheffer ESTA szabvány A vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben