Nagy Imre. SDiLA MENEDZSMENT kurzus, 1.beszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nagy Imre. SDiLA MENEDZSMENT kurzus, 1.beszámoló"

Átírás

1 1 SDiLA MENEDZSMENT kurzus, 1.beszámoló

2 2 Takaros és Takarnet rendszerek bevezetése a földhivatalokban, a közigazgatás korszerűsitésének tükröződő példája. 1. Bevezetés A modern ember egyik legalapvetőbb gondja az egyre növekvő információáradat befogadása, rendszerezése és feldolgozása. Ehhez a feladathoz nagy teljesítményű elektronikus számítógépek nyújtanak segítséget. A fejlett polgári társadalmakban, a magántulajdonon alapuló és piaci körülmények között működő gazdaság egyik legfontosabb információtechnológiai infrastrukturális eleme a korszerű informatikához kapcsolódó, jogilag és műszakilag hitelesités és korrekt számítógépes kataszter (nyilvántartás). A kataszter működőképessége a privatizáció egyik alapfeltétele a mezőgazdaságban, de más (ipar, vízügy, környezetgazdálkodás stb.) ágazatokban is. Ezért fontos, hogy a kataszter gyorsan és megbízhatóan dolgozzon, azaz: a./ a természetben bekövetkezett változásokat gyorsan és megbízható módon vezesse át a földmérési térképeken, földkönyvön és tulajdoni lapokon, b./ az ingatlanok megváltozó adatait (földmérési térkép tartalma, tulajdoni viszonyok változása stb.) nagy mennyiségben és gyorsan szolgáltassa. A földhivatal legfőbb feladata az ingatlantulajdoni adatok pontos és naprakész vezetése, ami az állam által garantált tulajdonbiztonság fenntartásához nélkülözhetetlen. A nyilvántartásnak fontos szerepe, hogy megbízható állapotot szolgáltat az egyes pénzügyi kötelezettségek megállapításához, statisztikai adatgyűjtéshez, a rendeltetésszerű földhasználat állami ellenőrzéséhez és a különféle területrendezési tevékenységekhez. A felsorolt okok miatt szükséges volt létre hozni a számítógépes kataszteri rendszert, amely korszerûsítette a földhivatali munka minõségét, a racionális, jogbiztonságos és kulturált ügyfélszolgáltatás érdekében.

3 3 1. A földhivatalok elõírt feladatából adódó igények: az ingatlan tulajdon nyilvántartása, teljesség, hitelesség, hozzáférhetõség a földrészletek földrajzi (geometriai) adatainak nyilvántartása Az ingatlan tulajdon nyilvántartása egy ún. országos nyilvántartás. Ez a minõsítés három tényezõ meglétét feltételezi : teljesség, hitelesség, hozzáférhetõség A teljesség azt jelenti, hogy az alapnyilvántartás az összes adatot (országosan) tartalmazza. A földhivatalok tulajdoni nyilvántartása esetében ez a feltétel automatikusan fennáll, mivel a nyilvántartás a jogszabály által elõirt valamennyi adatról értesül. Mindezek ellenére már a teljességet is érintõ problémákkal küzd a jelenlegi nyilvántartási rendszere. Egyrészt a hivatalok viszonylag laza kapcsolatban állnak az államigazgatás más területeivel, így az adatok esetleges változását az egyes nyilvántartásokban nem követik azonnal (pl. a nyilvántartás a személyek bejelentéskori címét tartalmazza, illetve elõfordulhat elhunytak tulajdonoskénti nyilvántartása is). Ugyan jogszabály írja elõ a nyilvántartás tartalmában bekövetkezett változások kötelezõ bejelentését, azonban ez esetenként nem funkcionál. Egy másik probléma, hogy egyes földhivatalokban 3-8 hónapos lemaradás volt a benyújtott kérelmek nyilvántartásba történõ bevezetésénél. Ez már olyan nagy méretû, hogy a nyilvántartás teljességét és hitelességét veszélyezteti (széljegyezve az adat rendelkezésre áll, de a normál jogügyletekhez szükséges mértékben a nyilvantartásban nem található meg). Lásd 1. számú ábra és 2. számú ábra.

4 4 Ügyiratok forgalma Ügyirat érkezés E lintézett ügyirat Elsõf. határozat Tulajdoni lap Hátral. ügyirat Fellebbezés 1. számú ábra. Ügyiratok forgalma a Kaposvári Körzeti Földhivatalnál évi ügyiratok forgalma jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec. érkezés nyilvántartás feldolgozás hátralék 2. számú ábra. Ügyiratok forgalma a Kaposvári Körzeti Földhivatalnál 1996.

5 5 A hitelesség a tulajdon - nyilvantartásban igen magas követelményszintet jelent, mivel itt egy közhiteles nyilvántartásról van szó. Ennek a funkciónak a nyilvántartás eddig lényegében megfelelt, de a technika ugrásszerû fejlõdését nem követte, a jelenlegi, a mai technikai szinten megvalósítható hamisításokkal szemben gyakorlatilag védtelen. A most folyamatban lévõ számítógépes fejlesztések sem jelentenek érdemi elõrelépést ezen a téren, sõt a bûnözés számára egy másik lehetõséget alkotnak (számítógépes bûnözés). A hozzáférhetõség - a nyilvántartás a jelenlegi, az ingatlantulajdon forgalommal járó gazdasági életben a követelményektõl már jelentõsen elmarad. A nyilvántartások regionális jellegû hozzáférése (csak az ingatlan helye szerint illetékes földhivatalban kérhetõ adat) nem illeszkedik az egyre rugalmasabb tulajdonosi szerkezethez (valakinek az egész országban lehetnek ingatlanai). A közigazgatás, igazságszolgáltatás intézményrendszere számára sem kielégítõ a hozzáférés (önkormányzat, ügyészség, bíróság stb.). A nyilvántartás nem segíti elõ a gyors hitel bírálatot, a jelzálog gyors érvényesítése, illetve ellenõrzése alapfeltétele egy piacgazdaságnak. A jelenlegi nyilvántartás nem teszi lehetõvé az országos áttekintés, elemzés elvégzését, ezzel jelen formájában nehezíti a kitûzött gazdasági célok elérését (pl.vagyonadózás egyes típusai). Az emlitett igények diktálják a földhivatali informatikai rendszer fejlesztésének a szükségességét. 2. TAKAROS ( Térképen Alapuló Kataszteri Rendszer Országos Számítógépesítése) rendszer bevezetése. A TAKAROS eredményeként egy olyan földinformációs rendszer jött létre, ami valamennyi földhivatali tevékenységet támogatja, az adminisztratív-, a tulajdonjogi információk, illetve a kataszteri térképi és a földmérési adatok kezelésével. Mind az ingatlan - nyilvántartási, mind a digitális kataszteri térképi adatbázisok összekapcsolhatók. Ez a számítástechnikai rendszer bevezetése egyben lehetõvé teszi a földmérési és ingatlan - nyilvántartási adatok egy helyen tárolását, kezelését és felhasználását. A kétféle állomány között szoftveres kapcsolat lesz (ha pl.a monitorra kivetített " digitális térkép " egy vagy több földrészletét kiválasztjuk, meg kell, hogy jelenjen az ahhoz tartozó egyéb nyilvántartási adat is vagy fordítva). Ezáltal az adatszolgáltatás korszerûsítése valósul meg, (3. ábra).

6 6 Térkép- és tulajdoni lap másolat Kőtelek A tulajdoni lap adatai : M= 1 : A 224 hrsz határpontjai Pontszám Y X AREA HRSZ FEKVÉS TERÜLET MEGNEVEZÉS POSTACÍM «TULLAP «HRSZ «JOGCÍM «HATSZÁM «NÉV «LAKCÍM «SZEMSZÁM «TULHÁNYAD «UTALÁS «TÖRÖLT m 224 BELTERÜLET 1795 Lh, ud, gép Erkel Ferenc utca Vétel 9154/2/ Márkus István Pál 7453 Kőtelek Erkel F.u / Igen Kaposvár, Kiállitotta: 3. ábra Térkép és tulajdoni lap másolat 8. TAKARNET - nagyterületi telekommunikációs hálózat a földhivatalokban A TAKAROS rendszer kialakításához tartozik egy széleskörû távközlési infrastruktúra megvalósítása és használata. Ennek felel meg a TAKARNET. A TAKARNET létrehozásának célja elsõsorban az, hogy a földnyilvántartási szektor információs anyagainak felhasználói elektronikus eszközök alkalmazása révén is hozzájuthassanak az új adatbázisok tartalmához (ellenõrzött biztonsági intézkedések mellett). Tehát a TAKARNET WAN hálózat összeköti a telephelyek LAN hálózatait, amivel biztosítani fogja a külsõ felhasználók számára az adathozzáférést. A TAKARNET létrehozása lehetõvé tette a levelezést,(ehhez szolgál InterOffice levelező rendszer - keresések, kérelmek ezen úton továbbíthatók a földhivatalokhoz) és WWW böngészést.

7 7 3. ÉSZREVÉTELEK Szerintem a legfontosabb fejlesztési irányok a következõk kell, hogy legyenek: 1/. elérhetõ, országos szintû, egységes rendszer kialakítása, 2/. összekapcsolhatóság kialakítása, 3/. új szolgáltatási terület kialakítása, 4/. új szolgáltatási szint kialakítása, 5/. biztonság növelése. Elérhetõ, országos szintû, egységes rendszer kialakítása A jelenlegi informatikai háttér figyelembe vételével és lehetõség szerinti felhasználásával el kell érni, hogy a földhivatali nyilvántartás elveszítse regionális jellegét a hozzáférés szempontjából és minden pontján országos szintû nyilvántartásként, viselkedjen. Összekapcsolhatóság kialakítása A nyilvántartással szemben környezeti összekapcsolódási igények még csak vázlatosan fogalmazódtak meg, ezért a rendszert olyan architektúrára kell átalakítani, ahol megteremtõdik a más rendszerekkel való késõbbi kapcsolatkialakítás lehetõsége. Természetesen a rendszer adataihoz való hozzáférésnek - az adatok védelme (közhitelessége fenntartása) érdekében - bizonyos szabályai kell, hogy legyenek. Új szolgáltatási terület kialakítása Megfelelõ elektronizálás után, az új rendszerben kezelt nyilvántartások jelentõs tartalékokkal rendelkeznek majd az új szolgáltatások befogadására vagy támogatására. Ezek közül néhány területen már középtávon reális igényt látnék (pl. vagyonadóhoz kötõdõ értékjellemzők nyilvántartása stb). Új szolgáltatási szint kialakítása A szolgáltatási szint javításában alapvetõen három témát emelnék ki: 1/. az ügyintézés sebességének növelése, 2/. távoli ügyintézés bevezetése, a kérelem beadási illetve adatlekérdezési lehetõségét bõvítené területi kötöttség nélkül, 3/. távoli elérés biztosítása, mind a közigazgatáson belül ( rendõrség, ügyészség, adóhivatal stb. ), mind az állampolgárok részére biztosítani szükséges a közvetlen adathozzáférés lehetõségét.

8 8 Biztonság növelése A biztonság növelése, és a kor technológiájához igazítása, kiemelt fontosságú feladat. Fontos lenne, hogy a várható technológiai fejlõdést is figyelembe véve a közhitelesség fenntartásához szükséges védelmi szint biztosított legyen. Az elektronikus iratmozgásra és tárolásra való átállás jelentõs lépés jelentene a földhivatalok korszerûsítésében. 3. ÖSSZEFOGLALÁS Az igények növekedése miatt miatt mindenképpen a TAKAROS és TAKARNET rendszerek kedvezõ elmozdulást ígérnek e területeken. A rendszerek fejlesztésének várt elõnyei a következõk : - a tulajdoni biztonság növelése, közhitelesség fenntartása, - a földhivatali adatok felhasználói számára országos hozzáférhetõség, - ügyintézési idõ csökkenése, - jobb minõségû és új szolgáltatások megjelenése, - adatminõség és adatbiztonság növelése, - föld és egyéb ingatlanokkal kapcsolatos adatok integrációja. A rendszerek fejlesztésén nagyon fontosnak találom a humán erõforrások fejlesztését, amely szükséges a korszerûsítési feladatok megvalósításánál. Ide tartozik a dolgozók folyamatos szakmai és informatikai továbbképzése.

Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések

Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen 2007. Székesfehérvár március 12-14. Az előadás tartalma: A TAKARNET hálózaton

Részletesebben

A DALNET24 projekt aktualitásai

A DALNET24 projekt aktualitásai GISopen 2015. Székesfehérvár 2015. március 27. Doroszlai Tamás FÖMI-FFÜO ov Földmérési és Távérzékelési Intézet Digitális földhivatal Földhivatali elektronikus dokumentum kezelés Az elektronikus dokumentum

Részletesebben

Földhivatali szolgáltatások

Földhivatali szolgáltatások Földhivatali szolgáltatások 1. Betekintés a tulajdoni lap tartalmába: Az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés céljából az érintett tulajdoni lap tartalmát számítástechnikai eszközzel, olvasható formában

Részletesebben

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

A Magyar Egységes Ingatlan-nyilvántartás szolgáltatásai az Európai Uniós elvárások tükrében

A Magyar Egységes Ingatlan-nyilvántartás szolgáltatásai az Európai Uniós elvárások tükrében A Magyar Egységes Ingatlan-nyilvántartás szolgáltatásai az Európai Uniós elvárások tükrében Osskó András GIS Open 2003 2003 március 10-12 Bevezetés Ma már tényként elfogadható, hogy a földügyi igazgatás,

Részletesebben

6. Az ingatlan-nyilvántartás adatainak felhasználása és az adatszolgáltatás

6. Az ingatlan-nyilvántartás adatainak felhasználása és az adatszolgáltatás Dr.Fenyő György: Ingatlan-nyilvántartási ismeretek 6. Az ingatlan-nyilvántartás adatainak felhasználása és az adatszolgáltatás Tartalom: 6. AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS ADATAINAK FELHASZNÁLÁSA ÉS AZ ADATSZOLGÁLTATÁS...6-1

Részletesebben

Földhivatal vállalkozói szemmel

Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal és a vállalkozók közös érdeke: a meglévő adatállomány megőrzése dokumentálása az állományok folyamatos javítása, pontosítása a létrejövő új adatok feldolgozása

Részletesebben

TAKARNET értesítésküldő rendszer szolgáltatásai, tapasztalatok

TAKARNET értesítésküldő rendszer szolgáltatásai, tapasztalatok országos földhivatali hálózat TAKARNET értesítésküldő rendszer szolgáltatásai, tapasztalatok Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI

AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI AZ INGATLANNYILVÁNTARTÁS ALAPJAI Az ingatlan-nyilvántartási eljárás az ingatlannal kapcsolatos jogok bejegyzésére és tények feljegyzésére, illetve az ingatlan és a jogosultak adataiban bekövetkezett változások

Részletesebben

Egységes Digitális Közműnyilvántartás

Egységes Digitális Közműnyilvántartás Egységes Digitális Közműnyilvántartás Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2233/2007. (XII. 12.) Korm. Határozat a közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok

Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok 1. Közszolgáltatás megnevezése: Ingatlanügyi hatósági ügyek intézése első fokon az ingatlan fekvése

Részletesebben

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban Iván Gyula Institóris István Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2010 Kataszter Térinformatika - Társadalom Székesfehérvár, 2010.

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

Telekkönyv és ingatlan-nyilvántartás az igazságügyi szakértői gyakorlat szemszögéből

Telekkönyv és ingatlan-nyilvántartás az igazságügyi szakértői gyakorlat szemszögéből Telekkönyv és ingatlan-nyilvántartás az igazságügyi szakértői gyakorlat szemszögéből 1 Dr. Forgács Zoltán igazságügyi szakértő Ha a perben jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához vagy megítéléséhez

Részletesebben

TakarNet hálózat igénybevételéről szóló szabályzata

TakarNet hálózat igénybevételéről szóló szabályzata Csobánka Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal TakarNet hálózat igénybevételéről szóló szabályzata Csobánka, 2011. július 29. Majorné dr. Stahácz Éva jegyző Csobánka Község Önkormányzat Polgármesteri

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL GIS Open 2006. 1 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS a magyar ingatlan-nyilvántartásban a jogi és térképi adatok egységet képeznek természetes elvárás az adatok integrált rendszerben történő kezelése

Részletesebben

KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ing) Szőnyi Lőrinc

KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ing) Szőnyi Lőrinc KÖFOP-1.2.1. E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ing) Szőnyi Lőrinc INDOKOLTSÁG: Papír alapú eljárás drága és időigényes PROJEKT INDOKOLTSÁGA ÉS CÉLJAI A meglévő informatikai rendszerek nem egységesek,

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek.

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek. BUDAPEST FövÁROS KORMÁNYHIvATAIA Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály B melléklet Műszaki, szolgáltatási melléklet ggb melléklet A szolgáltatás leírása 1.1

Részletesebben

e-aláírás és az e-fizetés bevezetése a földhivatali szolgáltatásoknál

e-aláírás és az e-fizetés bevezetése a földhivatali szolgáltatásoknál e-aláírás és az e-fizetés bevezetése a földhivatali szolgáltatásoknál Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen 2008. Székesfehérvár március 12-14 Tartalomjegyzék Az e-aláírással és az

Részletesebben

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Fábián Zoltán Dr. Horváth Zsolt, 2011 Kiindulás SZTE SZAKK információ információ adatvédelmi szabályozás napi gyakorlat információ Milyen az összhang? belső

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FEBRUÁR ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR KRUCSÓ BALÁZS AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FEBRUÁR ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR KRUCSÓ BALÁZS AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL 2017. FEBRUÁR ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR KRUCSÓ BALÁZS Az önkormányzati ASP rendszer elemei Keretrendszer

Részletesebben

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK különös tekintettel a vagyonkezelői jogra Vagyongazdálkodási napok Siófok, dr. Tóth Balázs osztályvezető, Fm Ingatlan-nyilvántartási Osztály Ingatlan-nyilvántartást

Részletesebben

A térségi tervezés térinformatikai támogatása

A térségi tervezés térinformatikai támogatása A térségi tervezés térinformatikai támogatása Balatonfüred, 2016. november 10. Juhász Géza Péter projektvezető, Lechner Tudásközpont Tartalom KÖFOP felhívás, célok KÖFOP célok a gyakorlatban Térségi tervezés

Részletesebben

Közigazgatási változások tapasztalatai

Közigazgatási változások tapasztalatai Közigazgatási változások tapasztalatai Horváth Gábor István főosztályvezető, Földügyi Főosztály GISopen, 2011. március 16-18. 2011-től új helyzet 2011. január 1: a megyei és körzeti földhivatalok a kormányhivatalok

Részletesebben

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu TakarNet24 Szolgáltatások, aktuális helyzet Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu Közvetlen célok A szolgáltatások non-stop rendelkezésre állása E-szolgáltatások felhasználói körének bővítése Adatszolgáltatás

Részletesebben

TAKARNET24 szolgáltatásai

TAKARNET24 szolgáltatásai TAKARNET24 szolgáltatásai Szilvay Gergely Földmérési és Távérzékelési Intézet ÖSSZEFOGLALÁS A Digitális Földhivatal k özéptávú fejlesztési terv első lépések ént a befejezéséhez k özeledik az EKOP-1.1.3

Részletesebben

GISopen. Fölmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.18. Zsilvölgyi Csaba, Oláh Róbert

GISopen. Fölmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.18. Zsilvölgyi Csaba, Oláh Róbert GISopen Fölmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.18. Mivel gazdálkodik az állam? Miért van szükség az Országleltárra? Az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a jelenlegi nyilvántartások nem naprakészek,

Részletesebben

Térben Tudatos Társadalom

Térben Tudatos Társadalom Térben Tudatos Társadalom Iván Gyula műszaki főtanácsadó GIS Open 2014 Keretek Technológiák Tapasztalatok - Teendők Székesfehérvár, 2014. április 15-17. Térben Tudatos Társadalom (Spatially Enabled Society)

Részletesebben

A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége. Szalai Sándor Szent István Egyetem

A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége. Szalai Sándor Szent István Egyetem A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége Szalai Sándor Szent István Egyetem Szalai.sandor@mkk.szie.hu Az aszály tulajdonságai Természetes jelenség Relatív Vízhez köthető, a normánál kevesebb A vízhiány

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1b) a polgármesteri

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK HELYZETE ÉS

ÖNKORMÁNYZATOK HELYZETE ÉS ÖNKORMÁNYZATOK HELYZETE ÉS KITÖRÉSI PONTJAI INFORMATIKAI SZEMPONTBÓL Keringer Zsolt irodavezető Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Informatikai és Infokommunikációs Iroda e-mail: keringer@szombathely.hu

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése portfólió Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP 1.2.1-16 Pályázat célja A hazai ipar fejlesztése érdekében a pályázat célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó

Részletesebben

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT Miért? Az információ áramlás rendezetlen! Végrehajtási kontroll körülményes vagy hiányos! KSH adatbázis naprakészsége? Városról naprakész adatok

Részletesebben

Digitális Nemzet Az infokommunikációs iparág stratégiai irányai. Nyitrai Zsolt Infokommunikációs államtitkár, NFM

Digitális Nemzet Az infokommunikációs iparág stratégiai irányai. Nyitrai Zsolt Infokommunikációs államtitkár, NFM Digitális Nemzet Az infokommunikációs iparág stratégiai irányai Nyitrai Zsolt Infokommunikációs államtitkár, NFM Szervezet Infokommunikációs Államtitkár Hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes

Részletesebben

Osztatlan közös tulajdon megszüntetéss előkészítése Sárváron

Osztatlan közös tulajdon megszüntetéss előkészítése Sárváron Osztatlan közös tulajdon megszüntetéss előkészítése Sárváron 1 Vas megye Sárvári Járás 42 település 68546 ha 2 Előzmények: 2002-2012.január 1.: 4190 kérelem 2012. január 1-június 1.: 2421 kérelem Kérelmek

Részletesebben

Osztatlan közös tulajdon megszüntetés I. üteme a sárvári járásban

Osztatlan közös tulajdon megszüntetés I. üteme a sárvári járásban Osztatlan közös tulajdon megszüntetés I. üteme a sárvári járásban Smidéliusz Ervin 2016. január 26. Osztatlan közös tulajdon megszüntetése gyakorlati szemmel Szombathely 1 Vas megye Sárvári Járás 68546

Részletesebben

A TakarNet24 projekt

A TakarNet24 projekt országos földhivatali hálózat A TakarNet24 projekt Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogi keretek Eljárások TAKAROS koncepción

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

7. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése

7. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése 7. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése A fejezet ismerteti: az ingatlan-nyilvántartás célját, tárgyát, részeit a nyilvántartott adatok és az adat kezeloinek körét a számítógépesítés fázisait a

Részletesebben

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 16-tól 2018. január 15-ig lehetséges.

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlethatár változások vázrajzának készítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek kialakításának

Részletesebben

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE Támogatás célja: A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során

Részletesebben

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 Előadó: Kaszás Kata, szakmai vezető Belügyminisztérium 2016. november 10. Témák Projekt

Részletesebben

Közigazgatási informatika tantárgyból

Közigazgatási informatika tantárgyból Tantárgyi kérdések a záróvizsgára Közigazgatási informatika tantárgyból 1.) A közbeszerzés rendszere (alapelvek, elektronikus árlejtés, a nyílt eljárás és a 2 szakaszból álló eljárások) 2.) A közbeszerzés

Részletesebben

Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel

Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel Biró Gyula 2010.03.17. Az MFGVE elnökeként kaptam meg a felkérést. Munkacímből lett az előadás témaválasztása. Fogalmi definíciót adni nagyon nehéz

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Az Alsónémedi szennyvíztisztító telep 1999. óta üzemel. Az elmúlt években a tisztító bővítése és korszerűsítése vált szükségessé.

Az Alsónémedi szennyvíztisztító telep 1999. óta üzemel. Az elmúlt években a tisztító bővítése és korszerűsítése vált szükségessé. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez a KEOP-1.2.0/B/10 Szennyvízelvezetés és tisztítás konstrukcióra benyújtott Alsónémedi szennyvíztisztító

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

GAZDASÁGI INFORMATIKUS

GAZDASÁGI INFORMATIKUS GAZDASÁGI INFORMATIKUS 7. szakmacsoport Informatikus szakképesítésének elágazása OKJ SZÁM: 54 481 04 0010 54 01 Számítógépet kezel, szoftvereket használ Munkaszervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez

Részletesebben

ciós rendszerek Kormányzati informáci PhD hallgató

ciós rendszerek Kormányzati informáci PhD hallgató Kormányzati informáci ciós rendszerek a gazdák számára és a termelők IT felkész szültsége Készítette:Cseh András PhD hallgató Előad adás s vázlatv Az e-közigazgate zigazgatás s rövid r bemutatása Kormányzati

Részletesebben

Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztálya egy átfogó TAKAROS koncepciót fejlesztett ki és vezetett be az elmúlt időszakban lépésről lépésre.

Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztálya egy átfogó TAKAROS koncepciót fejlesztett ki és vezetett be az elmúlt időszakban lépésről lépésre. Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztálya egy átfogó TAKAROS koncepciót fejlesztett ki és vezetett be az elmúlt időszakban lépésről lépésre. TAKAROS-FÖNYIR TAKARNET META A TAKAROS koncepció a földhivatalok

Részletesebben

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 1.) Az egységes pályázati rendszer kiterjed: a) a Közös Önkormányzati Hivatal valamennyi szervezeti egységének tevékenységi körébe tartozó, b) a szervezeti

Részletesebben

TÁMOP kiemelt projekt. Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében

TÁMOP kiemelt projekt. Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések a szociális szolgáltatások modernizációja keretében Kovács Ibolya - Vincze Viktória Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Az információ

Részletesebben

A Heves Megyei Földhivatal költségvetési alapokmánya

A Heves Megyei Földhivatal költségvetési alapokmánya Heves Megyei Földhivatal 3301 Eger, Barkóczy u.7. Pf. 14. Telefon: 36/312-644 Telefax: 36/516-374 ------------------------------------------------------------------------------------------------- A Heves

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ

TÁJÉKOZTATÓ SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL 2016. SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ Önkormányzati ASP 1.0 Az Önkormányzati

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I.

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. IKTATÓ BÉLYEGZŐ HELYE A vékony vonallal bekeretezett rovatokat a kérelmező vagy a nevében eljáró képviselő tölti ki. A kérelem kitöltésével kapcsolatban a kérelmező/

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 1. Agrártéradat- és egyéb adatbázisok Földmérési és Távérzékelési Intézet fontosabb adatbázisai

Részletesebben

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 110. (7) bekezdés r) pontjában

Részletesebben

A statisztikai rendszer korszerűsítése

A statisztikai rendszer korszerűsítése Migráció és integráció Magyarországon A statisztikai rendszer korszerűsítése Gárdos Éva Szakmai főtanácsadó 2010. május 17. Transznacionalizmus és integráció Migráció Magyarországon a második évezred első

Részletesebben

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere 20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Első lépések Döntés a Digitális Földmérési alaptérkép

Részletesebben

IT megoldások a 4F rendszerben

IT megoldások a 4F rendszerben IT megoldások a 4F rendszerben Speiser Ferenc 1, Vass József 1, Gaál Zoltán 1, Nikl István 2 1 Pannon Egyetem, Automatizálás Tanszék 2 InterMap Kft. Bemutatkozás D-e-Meter labor fejlődése 2001-óta Hardver

Részletesebben

Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása. Szakdolgozat Védés 2007

Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása. Szakdolgozat Védés 2007 Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása Szakdolgozat Védés 2007 Konzulens: Dr. Szepes András Készítette: Szigeti Ferenc Elızmények Szervezeti felépítés, szervezeti hierarchia Igazgató

Részletesebben

Az e-közigazgatási rendszer fejlesztésének aktuális feladatai

Az e-közigazgatási rendszer fejlesztésének aktuális feladatai Az e-közigazgatási rendszer fejlesztésének aktuális feladatai Dr. Baja Ferenc kormánybiztos 2008. április 29. Áttekintés Problémák Paradigmaváltás E-közszolgáltatások stratégiai modellje EKOP ÁROP mint

Részletesebben

Digitális lépésváltás

Digitális lépésváltás Digitális lépésváltás Fekete Gábor főosztályvezető - Földmérő Nap és továbbképzés Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. 1592 Budapest, Pf.: 585 Telefon: +36

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci adatok

MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci adatok MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci adatok Regisztrált álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében 2010 2014 20 000 18 000 16 000 14 000 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 - j a n. f e b r. m á r c.

Részletesebben

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat 2011. szeptember 17. Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Jelenlegi helyzet TECHNOLÓGIA GIS alapú nyilvántartási rendszerek nyílt forráskódú szoftverek széleskörű

Részletesebben

A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága

A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága A szakmai tudás és a szakmai ismeretek fontossága Dr. Engler Péter Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja Budapest, 2018. március 21.

Részletesebben

Szakmai következetlenességek

Szakmai következetlenességek Szakmai következetlenességek Gisopen 2013 következetességek következetlenességek következetlenességek következetlenségek A közigazgatásban ma jelentős változások történnek Szemelvények Dr. Detrekői Ákos

Részletesebben

1. A TAKAROS programrendszer általános jellemzői

1. A TAKAROS programrendszer általános jellemzői DR.VINCZE LÁSZLÓ: SZÁMÍTÓGÉPES INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS 1. A TAKAROS programrendszer általános jellemzői Tartalom: 1. A TAKAROS programrendszer általános jellemzői... 1-1 1.1. Bevezető... 1-1 1.2. A programrendszer

Részletesebben

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Kistérségi Információs Rendszer Fejlesztési Irányok Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Balaton-Park 2000. Kht. A Környezetvédelmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot, 8

Részletesebben

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról OptiJUS Opten Kft. 1 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról 2015.04.01. óta hatályos szöveg A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

Szűkség van e könyvtárra századunkban? Szőcs Géza

Szűkség van e könyvtárra századunkban? Szőcs Géza KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Szűkség van e könyvtárra századunkban? Szőcs Géza a Miniszterelnök főtanácsadója az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke

Részletesebben

Oktatás és tanulás online környezetben

Oktatás és tanulás online környezetben A digitális átállás hatása a Könyvtári Intézet továbbképzéseire avagy Miért foglalkozunk az online tanulással? Oktatás és tanulás online környezetben Szepesi Judit Bánkeszi Katalin Szepesi Judit Miről

Részletesebben

Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel

Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel portfólió Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16 A pályázat célja Az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődésének,

Részletesebben

38298 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 183. szám

38298 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 183. szám 38298 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 183. szám A Kormány 429/2012. (XII. 29.) Korm. rendelete a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

KÖFOP VEKOP HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER FEJLESZTÉSE ÉS BEVEZETÉSE (IKIR) KIEMELT PROJEKT

KÖFOP VEKOP HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER FEJLESZTÉSE ÉS BEVEZETÉSE (IKIR) KIEMELT PROJEKT Önkormányzati Államtitkárság KÖFOP 2.3.1. VEKOP 16 2016 00001 HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER FEJLESZTÉSE ÉS BEVEZETÉSE (IKIR) KIEMELT PROJEKT BUDAPEST, 2017. ÁPRILIS 25. Tartalom Adatelemzés,

Részletesebben

4. előadás: Az ingatlan-nyilvántartás részei

4. előadás: Az ingatlan-nyilvántartás részei 4. előadás: Az ingatlan-nyilvántartás részei Az ingatlan-nyilvántartást községenként (városonként, Budapesten és egyes megyei jogú városokban kerületenként) kell vezetni. Az ingatlan-nyilvántartás vezetésének

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év Ikt. szám: 200/2006. A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya 2006.

Részletesebben

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen Székesfehérvár 2006. március 16-17. Az előadás tartalma Térképszolgáltatás TAKARNET-en A szolgáltatás háttere,

Részletesebben

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI 1. GÉPÍRÁS ÉS IRATKEZELÉS GYAKORLAT 1.1 A vakírás alapja - A tízujjas vakírás szabályos technikájával tudja kezelni a

Részletesebben

Szolgáltatásmenedzsment (ITIL) alapú IT-erőforráskihelyezés a megrendelő szempontjából dr. Klár András

Szolgáltatásmenedzsment (ITIL) alapú IT-erőforráskihelyezés a megrendelő szempontjából dr. Klár András Szolgáltatásmenedzsment (ITIL) alapú IT-erőforráskihelyezés a megrendelő szempontjából dr. Klár András 06marc23 itsmf 1 A projekt IT-reorganizáció Fejlesztés (2004 2005) Üzleti folyamatok IT támogatása

Részletesebben

Infokommunikációs fejlesztések. Dr. Kelemen Csaba február 22.

Infokommunikációs fejlesztések. Dr. Kelemen Csaba február 22. 2014-2020 Infokommunikációs fejlesztések Dr. Kelemen Csaba 2014. február 22. EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSE Az Európai Bizottság Ex-ante feltételekhez köti a támogatások odaítélését Digitális növekedésre

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI

A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI Detrekői Ákos Keszthely, 2003. 12. 11. TARTALOM 1 Bevezetés 2 Milyen geometriai adatok szükségesek? 3 Néhány szó a referencia rendszerekről 4 Geometriai adatok forrásai

Részletesebben

Nemzeti Téradat Infrastruktúra kialakítása (NTI)

Nemzeti Téradat Infrastruktúra kialakítása (NTI) KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-25 Nemzeti Téradat Infrastruktúra kialakítása (NTI) Rudan Pál A projekt indokoltsága A közszférában keletkező adatok túlnyomó része térbeli adat (téradat), a döntések 60-80%-nak alapjául

Részletesebben

OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában

OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában Előnyök hátrányok felhasználási tapasztalatok Dr. Molnár Attila (Földmérési és Távérzékelési Intézet) A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból

Részletesebben

A nem pénzügyi vállalati, a háztartási és a bankközi forintkamatok augusztusában

A nem pénzügyi vállalati, a háztartási és a bankközi forintkamatok augusztusában A nem pénzügyi vállalati, a háztartási és a bankközi forintkamatok 2001. ában Az egységes statisztikai szektorbontásnak megfelelően jelen közleményünktől kezdődően 2001. áig visszavezetve teljes körű lett

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

FÖLDHASZNÁLATI BEJELENTÉSI ADATLAP

FÖLDHASZNÁLATI BEJELENTÉSI ADATLAP Földhivatal neve: Érkezési idı:... Iktatószám:... Pótlapok száma:... Mellékelt szerzıdések száma:... FÖLDHASZNÁLATI BEJELENTÉSI ADATLAP I. Földhasználó adatai 1. Magánszemély földhasználó adatai: Születési

Részletesebben

A DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL PROGRAM TÁVLATAI

A DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL PROGRAM TÁVLATAI A DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL PROGRAM TÁVLATAI Szendrı Dénes informatikai tanácsadó Földmérési és Távérzékelési Intézet AZ ELİADÁS TARTALMA: Az egységes ingatlan-nyilvántartás nyilvántartás helyzete Földhivatali

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2012-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2012-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2012-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2011-ben. 2. A 2012. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009.

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. Tamási Város Polgármesteri Hivatala SWOT analízis SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. SZEMPONTOK A kérdések megválaszolásához 1. VEZETÉS A vezetés szerepe a hivatali küldetés

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben