Nagyszeben Hermannstadt Fiatal 1191 óta

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nagyszeben Hermannstadt Fiatal 1191 óta"

Átírás

1 A KULTÚRA, A KULTÚRÁK VÁROSA Nagyszeben Hermannstadt Fiatal 1191 óta Turisztikai útmutató

2 2 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 5 Nagyszeben Fiatal 1191 óta 11 Hogyan juthatok el Nagyszebenbe? 13 Séta Nagyszebenben

3 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 3 25 Szórakozás Nagyszebenben 43 Nagyszeben múzeumai 57 Nagyszeben közelében 61 Hasznos információk/szállás

4 4 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

5 Sibiu Nagyszeben Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 5 Fiatal 1191 óta Az első írásos feljegyzés a városról (Cibinum megnevezéssel) 1191-ből maradt fenn ban Nagyszebent Vila Hermanni név alatt említik, vidéki jellegű településként. A tatárok támadásai 1241 és 1242 között borzalmas következményekkel jártak, amelynek következtében szükségessé vált a település erődítése. Megkezdődik a várfal építése, az erődítés tovább folytatódik a következő évszázadokban, így lett Nagyszeben az V. században Erdély legbiztonságosabb, legvédettebb települése ben Nagyszebenben nyitja meg kapuit Románia első kórháza, a Biserica Azilului-ban, amely még ma is létezik ban említik először Nagyszebent városként Hermannstadt név alatt. A török támadásoknak ellenálló vár felhívta magára egész Európa figyelmét. Maga IV. Jenő pápa úgy nevezi meg Nagyszebent, mint a kerszténység védőbástyája. A XV. században a vár gazdasági-társadalmi élete valamint a legfontosabb események a három piactéren zajlott: a Kispiacon, Nagypiacon és a Huet téren. Nagyszeben

6 6 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A XIX. században Liszt Ferenc és Johann Strauss adtak a városban koncerteket. három tere sajátos ésszerűséggel volt kialakítva, a Kispiacon a kereskedők és a kézművesek laktak, a Nagypiacot a patriciusok impozáns lakásai, épületei dominálták. Ebben az időszakban jelentősen megnövekedik a jól megszervezett kézműves céhek száma. A céhek termékei nemcsak Erdélybe, hanem Európa nagy városainak a piacára is eljutottak ben, az osztrák megszállás következtében, Erdély a Habsburg Birodalom része lesz, autonom fejedelemségként és Nagyszeben a következő évszázadban Erdély fővárosa lesz ( között) A XVIII. század folyamán a város középkori arculata átalakul, modern, nyugati jellemvonások válnak uralkodóvá, a lenyűgöző templomoknak és a bécsi barokk stílusú épületeknek köszönhetően. Rohamosan fejlődni kezd a kulturális élet, a zene és a színház igencsak jelentős szerepet játszik a vár életében. Ebben az időben épült a Brukenthal palota.

7 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 7 Brukenthal palota Erdély legkiemelkedőbb barokk épületeinek egyike, amely Erdély gubernátora, Samuel von Brukenthal hivatalos rezidenciája volt, de emellett a képgyűjteményének is otthont adott. A palotában ma a Brukenthal Múzeum működik, egyike Románia legjelentősebb művészeti múzeumainak.

8 8 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Erdély egyesülése Romániával (1918) lényegi változásokat hozott a város életében, főként a városrendezés és társadalmi-kulturális élet területén, megjelennek a román nyelvű oktatási intézmények és az ezt követő időszakban alapítják meg a modern kultúra legfontosabb intézményeit, nevezetesen az Állami Színházat (1947) és az Állami Filharmóniát (1949). A kommunista rendszerrel együtt 1945 után beindult a szocialista iparosítás folyamata, amely látványos visszafejlődést hozott főként a városrendezést illetően. Az 1989-es forradalom után a város középkori arculatának megőrzése végett, a központot védett történelmi területté alakították. A régi város védett középkori építészeti örökség, amely 80 hektárnyi területet jelent többnyire műemléknek nyilvánított épületekkel, amelyet 4 várgyűrű övez.

9 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 9 Nagyszeben 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, ilymódon hangsúlyossá tehette különleges kulturális és történelmi örökségét. Ennek köszönhetően jelentősen javult a város arculata, olyannyira hogy az idelátogató turisták Nagyszebent Európa legszebb öt fővárosa közé sorolták. Ez a tény igazolja, hogy Nagyszeben igencsak pozitív benyomást kelt és képes megtartani európai rangú kulturális és turisztikai vonzerejét.

10 10 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Nagyszeben megközelíthetősge U K R A I N E REPÜLŐVEL H U N G A R Y R O M A N I A A Nagyszebeni Nemzetközi Repülőtér a várostól 5 kilométerre helyezkedik el nyugati irányba és közvetlenül elérhető az E81-es országútról. A Nagyszebeni Repülőtéren a Tarom, a Carpatair, az Austrian Airlines, a Blue Air és a Lufthansa járatait veheti igénybe az utazóközönség. A légi járatok menetrendjét megtalálják a sibiuairport.ro honlapon vagy megtudhatják a telefonszámon. VONATTAL Közvetlen információkat a vonatok menetrendjéről, a csatlakozásokról a vasúti információs irodában, a Agenţia CFR Sibiu, Nicolae Bălcescu, 6 szám alatt kaphatnak, továbbá a illetve a telefonszámon érdeklődhetnek vagy a hivatalos vasúti honlapon tájékozódhatnak. AUTÓVAL Nagyszebent érintik a a E68 (Arad-Sibiu-Braşov) és a E81 (Cluj-Sibiu-Piteşti-Bucureşti) európai utak. Sibiu B U L G A R I A

11 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 11

12 12 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Séta Nagyszebenben Az általunk ajánlott városnézés a Kispiacról, a Hazugok Hídjáról indul. Hazugok Hídja Kispiac Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. A híd nevéhez fűződő legenda szerint, az éppen rajta áthaldók hazugságától a híd nyikorogni kezdett, mintegy jelezve, hogy összeomlik egy nagyobb hazugság súlya alatt. A Kispiacon meglátogathatjuk a Tanácstornyot.

13 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 13 Tanácstorony Nagypiac, 1 szám (bejárat a Kispiacról) A város legismertebb műemlékeinek egyike. A torony megnevezését onnan kapta, hogy közvetlen szomszédságában volt az egykori polgármesteri hivatalnak, ahogy ezt az 1324-ből fennmaradt dokumentumok említik. A torony különféle célokat szolgált, volt gabonaraktár, tűzesetek megfigyelő állomása, börtön, a XVII. század derekán természettudományi múzeum. A torony alatt áthaladva átjutunk a Nagypiacra, ahol érdemes elidőzni az alábbi látványosságok mellett: Haller ház Nagypiac, 10 szám A reneszánsz stíusú épület sok vonatkozásban megőrizte eredeti arculatát. A Haller ház a Haller család tulajdona volt 345 éven át.

14 14 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A Polgármesteri Hivatal épülete Brukenthal utca, 2 szám A XX. század elején épült és kölönleges építészeti stílus jellemzi, a homlokzaton figuratív elemek sokasága dominál, míg a belső terek kialakításában a Jugendstil elemei vannak leginkább jelen. Az első emeleten egy Art Nouveau stílusú vitrálium figyelhető meg, a hallban görög motívumok és oroszlánfejek láthatóak. Az épület restaurálását 2006-ban fejezték be, jelenleg itt zajlik a város igazgatása.

15 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 15 Sétánkat a Nagypiac után a Gen. Magheru utcában folytatjuk: Szentháromság Római Katolikus Templom Nagypiac, 3 szám Naponta látogatható. A templomot a jezsuita szerzetesek építették között, korai bécsi barokk stílusban. Kifejezetten értékes a Mária és kisded freskó, amely 1777-ben készült, a XVIII. századból fennmaradt barokk stílusú gyóntatók, a vitráliumok és az 1860-ból való orgona Orsolyarendi templom General Magheru utca, 38 szám A templom naponta látogatható től kezdődően a templom épületében egy domokosrendi kolostor működött, amely ban a reformáció következtében átkerült a lutheránusok tulajdonába. Később a templomot az orsolyarendi nővérek kapták meg, akik újjáépítik 1728-tól kezdődően. A templom gótikus külsejű, azonban a nővérek kérésére a belső teret barokk stílusúvá alakították át.

16 16 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Ha áthaladunk közvetlenül a templom mellett található átjárón a Selarilor utcába jutunk, ahol a ferencesrendi templomot látogathatjuk meg. A városnézés irányvonala a Filarmonicii utcán a Cetătii utcáig halad. Ferencesrendi templom Selarilor utca, 14 szám A templom naponta látogatható. Kezdetben a templom a klarissza nővérek tulajdonát képezte, késbb 1716-ban került át a ferencesekhez. A templom épülete vegyes stílusú, gótikus és barokk jegyek keveredése jellemzi.

17 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 17 A Cetătii utca mentén található várfal A várfal megőrizte XV. századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. A Cetătii utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. A tornyok a céhek nevét viselik: Ácsok tornya, Fazekasok tornya, Muskétások tornya. Mindenik torony különféle stílusú, hiszen különbőző időpontban épültek és mindenik céh szerette volna saját ízlését is hangsúlyozni. Grósztorony (Ma az Állami Filharmónia épülete) Cetătii utca, 5 szám A Grósztorony 1540-ben épült, része volt a védelmi várgyűrűnek és több szintű támadást tett lehetővé, ennek okán igazi háborús gépezetnek tartották után, amikor elveszítette a védelmi szerepét, városi színházzá alakították ban ebben a színházteremben tartották meg az első filmvetítést Nagyszebenben. A nemrég renovált épület ma a Nagyszebeni Állami Filharmónia otthona.

18 18 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A Vár (Cetătii) utca után a Papiu Ilarian utcában folytatjuk sétánkat, majd a Nicolae Bălcescu sugárútra illetve a Mitropoliei utcába jutunk. Itt megcsodálhatjuk a Bethlen Házat Mitropoliei utca, 13 szám Az 1786-ban épült Bethlen Ház a Karüatidás Ház néven is ismert, de Kis Palota néven is emlegették, hiszen a Brukenthal palota egyes motívumait is átvette. A bejáratnál két karüatida látható, amely a késő barokk jellemző motívuma. Szent Háromság Érseki Katedrális Mitropoliei utca, szám A templom naponta látogatható. A katedrális épületét az impozáns bizánci hajó határozza meg, amelyet az isztambuli Szent Zsófia templom inspirált. A katedrálist 1906-ban szentelték fel és azóta többször restaurálták és időközben egy szép neobizánzi freskóval is gazdagodott.

19 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 19 Református templom Mitropoliei utca, 9 szám Az között épült templomra az egyszerűség jellemző, figyelemre méltó a barokk homlokzata. A Mitropoliei utcából lesétálhatunk az Al. Odobescu utcába, a Történelmi Múzeum mellé, ahol felfedezhetjük a: Lépcsőátjárót A lépcsőátjáró a boltíves fal mellett összeköti az Alsóvárost a Felsővárossal két lépcsőnyúlvány segítségével valamit az evangálikus templom körüli várfal árkádjai által. Az átjáró jobb oldali része a második várgyűrű része volt.

20 20 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Lépcsőtorony Huet tér, (Piata Huet), 3 szám A XIII. században épült és egyike a legrégebbi nagyszebeni épületeknek. A torony ma látható formáját 1542-ben kapta. Az első szinten egy boltíves kapu a lépcsőátjáróhoz vezet. Inasok Háza Huet tér (Piata Huet), 3 szám Az épületet a XIII.-XIV. századból származik és az utazó inaslegények hajdani szálláshelyéül szolgált. Az első inasház Németország, Svájc illetve Franciország határain túl.

21 Szent Mária Evangélikus Templom Huet tér (Piata Huet), 1 szám Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 21 A templom naponta látogatható, nyáron óra közt, az év többi részében óra közt. Az evangélikus templom egyike Nagyszeben legmeghatározóbb épületeinek. A XIV.-XVI. századból való épületet leginkább a központi, hétszintes torony határozza meg, amelyet négy saroktorony övez. Itt látható Erdély második legmagasabb tornya, a Besztercei (Bistrita) (73,34) torony után. A templomban található Románia egyik legszebb bronz kersztelőmedencéje, amelyen 228 apró domborműplakett látható, sokuk közülük bizánci jellegű motívumokat tartalmaz.

22 22 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A kersztelőmedence 1438-ból származik és a legenda úgy tartja, hogy azokból a török bronzágyukból készült, amelyeket 1437-ben szereztek meg a szebeniek tól kezdődően, 300 éven keresztül a templom a polgármesterek, főispánok és más előljáróságok temetkezési helyéül is szolgált. Itt található Samuel von Brukenthal sírhelye is. A sírköveket 1853-ban átköltöztették a templom hajójából és beépítették a mellékhajó falaiba, így jött létre egy 67 síremlékből álló galéria, amely egyedi egész Romániában. Nyáron, szerda estenként ebben a mellékhajóban koncerteket tartanak.

23 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 23 A városnéző séta alatt ne átallják megnyitani egyik-másik régi ház kapuját, hogy betekintést nyerhessenek titokzatos, szűk utcácskákba, hogy megérinthesse Önöket egykori idők hangulata. Békés hangulatú ebédet fogyaszthatnak el a Kispiac valamelyik teraszán. Fedezzék fel a régi várost és élvezzék ugyanakkor a város és lakói fiatalságát, derűjét. Számos olyan részletére bukkanhatnak a városnak, amely egyértelműen meggyőzi Önöket, hogy jól választottak, amikor idejöttek.

24 24 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Szórakozás Nagyszebenben Éves események rövid összefoglalója Nagyszeben 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, de természetesen szeretné megőrizni kulturális tekintélyét, amelyet kivívott magának és évente színes kulturális kínálattal gazdagítja a város életét. Nem feledkeztek meg a programszervezők a motorsportok kedvelőiről sem.

25 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 25 MÁRCIUS A Népzene Fiatal Előadóinak Nemzeti Fesztiválja versennyel egybekötve a Nyár, nyár, tavasz címet viseli. Népdal és néptánc látható a fesztiválon. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, (Centrul judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Cindrelul-Junii Sibiu) Tel: Web: ÁPRILIS Nagyszebeni karnevál A karnevál nyitja meg a nagyszebeni nyári kulturális eseménysort, amelyet hangulatos, mulatságos felvonulás és véletlenszerű koncertek tesznek érdekessé. Szervező: A Nagyszebeni Lovagok Egyesülete

26 MÁJUS Európa énekel és táncol Európai népzenei fesztivál. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben- a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, (Centrul judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Cindrelul-Junii Sibiu) Tel: Web: Egyetemisták Jazz-gálája Jazzkoncertek egyetemista jazzzenészek előadásában Szervező: Az Egyetemisták Nagyszebeni Kultúrháza (Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu) Tel: Web:

27 MUST Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 27 SEE! Nagyszebeni Jazzfesztivál A nagyhírű európai jazzfesztiválnak hagyománya van. Hét napon keresztül számos koncert, jam-session és workshop kínál változatos programot az idesereglőknek. A fesztivál célja, hogy a jazz illetve a jazz és más műfajok közti átjárhatóság lehetőségét megmutassa. Szervező: Pro Art Hermannstadt Alapítvány Web:

28

29 Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál MUST Nagyszeben - Fiatal 1191 óta SEE! Legnevesebb romániai színházi fesztivál, több mint 350 eseményt, előadást foglal magába, amelyet több mint 70 ország előadói biztosítanak. A fesztivál leglátványosabb részét az utcai előadások és a Nagypiacon sorra kerülő koncertek jelentik. Szervező: Radu Stanca Nemzeti Színház, Nagyszeben (Teatrul Naţional Radu Stanca, Sibiu) Tel: Web:

30 30 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta JÚNIUS TIFF Nemzetközi Filmfesztivál, Nagyszeben A nemzetközi játékfilmfesztivál nemcsak a minőségi programkínálat révén vált ismertté, hanem hírnevét öregbíti a kítűnő szervezés, a pezsgő hangulat és a sokszínű eseménysor is, amelyet szemináriumok, műhelyek, koncertek és mulatságok, bulik tarkítanak. Szervező: A Román Filmért Egyesület (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) Nyári koncertek - Románamerikai zenei napok Amerikai zene műfaji megkötés nélkül Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web:

31 JÚLIUS Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Crazy Bike Hill Climb Nemzetközi Fesztivál Extrém sportbemutatók. Szervező: Moto Club Crazy Bike Tel: Web: Nagyszebeni rally Szervező: Scorpion Racing Team Sportegyesület (Asociaţia Sportivă Scorpion Racing Team)

32 32 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta MUST SEE! ARTMANIA Fesztivál Az utóbbi években a fesztivál színpadján neves rockegyüttesek léptek fel, olyanok mint: Him, Amorphis, Tristania, Anathema, Lacrimosa, Tiamat sau My Dying Bride. Szervező: Artmania Alapítvány (Fundaţia Artmania) Web:

33 AUGUSZTUS Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 33 Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraverseny előadók és zeneszerzők számára Klasszikus zenei verseny és fesztivál. Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web: Nyári Nemzetközi Fesztivál Gyermek és ifjúsági színházi évad Szervező: Gong Ifjúsági és Gyermekszínház, Nagyszeben, (Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, Sibiu) Tel/ fax: Web: A hegyek énekei Nemzetközi Népdalfesztivál Román népdal és néptáncfesztivál. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, (Centrul Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Cindrelul Junii, Sibiu) Tel: Web: Romániai Néphagyományok Nemzeti Fesztiválja A fesztivál hét tematikus szakterületet ölel magába: vallásos művészet (a vallásos szertartások kultikus hagyománya), népi irodalom (mesék, versek, népszínház), népzene (énekesek és zenészek), táncművészet (néptánc), képzőművészet (kézművesek), technikai művészet (hagyományos technika) és gasztronómia (hagyományos étkek). Szervező: Astra Nemzeti Múzeumkomplexum, (Complexul Naţional Muzeal Astra) Web:

34 34 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta MUST SEE! Erdélyi Várak - Középkori Fesztivál ideje alatt Nagyszeben vára három napon át átalakul valódi középkori piaccá, ahol tánccal és színházi előadásokkal, lovagi tornával, középkori zenei koncertekkel, cirkuszi mutatványokkal találkozhatnak az érdeklődők. Minden előadás a középkori művészetet idézi. Szervező: Városi Kultúrház (Casa de Cultură a Municipiului) Tel: Web:

35 Red Bull Romaniacs Motocros hard enduro Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 35 Contact: Adrenalin Sportegyesület és Sportklub, (Asociaţia Club Sportiv Adrenalin) Web: Geiger Mountain Bike Challenge Szervező: Triatlon és Bicikliklub, Nagyszeben, (Club Ciclism şi Triatlon Sibiu) SZEPTEMBER Fazekasok vására Az egész országból fazekasok sereglenek Nagyszebenbe, a legnevesebb fazekasműhelyek képviselői. A vásár idején a nagyszebeni Nagypiac viszszakapja újra eredeti vásári rendeltetését. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja Tel: Web:

36 George Enescu Nemzetközi fesztivál Szimfónikus zeneri koncertek. Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia, (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web: Most. Balett. (Acum. Balet.) A kortárs balettfesztivál célja, hogy fiatal művészek képzését valamint a műfaj széleskörű megismertetését biztosítsa. Szervező: A Nagyszebeni Lovagok Egyesülete, (Asociaţia Cavalerilor de Sibiu) OKTÓBER Balett-miniévad Szervező: Nagyszebeni Lovagok Egyesülete Jazz and More Nemzetközi Fesztivál A fesztivál az avantgárd muzsikát és a legaktuálisabb kortárszene megismertetését célozza. Szervező: Interzone Kulturális Egyesület (Asociaţia Culturală Interzone) Web: Nagyszebeni nemzetközi lírai fesztivál Opera, operett, balett és szavalóestek, egyéni előadóestek gazdag kínálatából válogathatnak az érdeklődők, a műfaj nagy mesterei nek tolmácsolásában. Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia, (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web:

37 MUST SEE! Nagyszeben - Fiatal 1191 óta ASTRA Filmfesztivál Kelet-Európa egyedi nemzetközi filmfesztiválja, amely a legjobb román és nemzetközi dokumentumfilmek bemutatásra vállalkozik és lehetőségek biztosít, hogy a filmbarátok találkozhassank a világ számos országából idesereglett filmalkotókkal. Az Astra Filmfesztivál a kortárs szociális tematika dokumentumfilmes bemutatásának az elkötelezettje. Szervező: Astra Filmstúdió (Studioul de film Astra) Tel: Web:

38 NOVEMBER Ioan Marcea Emlékére Román Folklor Fesztivál Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, Tel: Web: Nagyszebeni Táncfesztivál Hazai és külföldi, amatőr illetve hivatásos táncosok előadásait láthatják az érdeklődők, de ellátogathatnak szakmai műhelyekbe valamint a tánctematikát feldolgozó fotókiállításokra. Szervező: Nagyszebeni Egyetemisták Kultúrháza (Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu) Tel: Web: Nemzeti Népzene és Versfesztivál Szervező: Gong Ífjúsági és Gyermekszínház, (Teatrul pentru Copii şi tineret Gong) Tel/ Fax: Web:

39 DECEMBER Karácsonyi vásár A vásárt egy kis, 40 faházikóból álló ünnepi városka keretében tartják, ahol az idénynek megfelelő termékeket mutatnak be illetve értékesítenek. A gyerekeket kis vonat, körhinta hívogatja a vásárra. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben. A vásár ideje alatt műkorcsolyabemutatók, koncertek, kántálás gazdagítja a hangulatot. Web:

40 40 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Magic Show Nemzetközi Fesztivál A nemzetközi fesztivál célja, hogy animációt, mozgásszínházat, árnyszínházat valamint bűvészprodukciókat mutasson be, olyan előadásokat amelyek a táncművészet és cirkusz határvonalán alakultak ki. Az előadások a szórakoztatás mellett gyakran alkalmat kínálnak, hogy maga a közönség is kipróbálhassa a műfajt. Szervező Gong: Ífjúsági és Gyermekszínház, (Teatrul pentru Copii şi tineret Gong) Tel/ Fax: Web: Acapella koncertek A legismertebb kántálások és karácsonyi dalok szólalnak meg a Grupul Vocal Acapella énekkar nagyszerű előadásain. Az együttes repertoárja elegyíti a klasszikus és a modern zenei darabokat, előadásmódjuk eredeti, olyan dalokat hallhat közönségük amelyeket a Trei Crai de la Răsărit és a Crăciun cu Acapella lemezeikről ismerhetnek meg. Szervező: Acapella Kulturális Egyesület Web:

41 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta december Nagyszebeni Szilveszter Szilveszter éjszakáján a nagyszebeniek a Nagypiacon gyűlnek össze, ahol koncerteket hallgathatnak és szemtanúi lehetnek a nagyszerű tűzijátéknak. Szervező: Városi Kultúrház, (Casa de Cultură a Municipiului) Tel: Web:

42 Nagyszeben múzeumai

43 BRUKENTHAL NEMZETI MÚZEUM Samuel von Brukenthal Múzeum Cím: Nagypia, (Piaţa Mare), 4-5 szám Nyári program (Március-október) Kedd-Vasárnap: , Hétfőn zárva. Minden hónap első keddjén zárva. Téli prgram: (Október-március) Szerda-Vasárnap: , Hétfő és kedd zárva. Tel: Belépőjegy felnőtteknek: 12 lej Belépőjegy gyerkeknek, egyetmistáknak és nyugdíjasoknak: 3 lej A múzeumot 1817-ben nyitották meg a nagyközönség számára, ekkor a múzeum Samuel von Brukenthal magánképtárát foglalta magába. Európai festménygyűjtemény A múzeum a XV.-XVIII. század közt működő legfontosabb európai festőiskolák alkotásaiból egy körülbelül 1200 darabból álló gyűjteménnyel rendelkezik. A flamand és a holland iskola Európa neves festőközpontjaiban nevelkedett mestereinek munkáival találkozhatunk, a német és az osztrák iskola reneszánsz korszakából több mint 430 mű került a gyűjteménybe, az olasz iskolából pedig olyan neves alkotók munkáit láthatjuk mint Tullo Lombardo, Tiziano Vecello, Alessandro Magnasco és még sokan mások. Metszetek gyűjteménye A legnagyobb európai mesterek metszeteit tartalmazza a gyűjtemény, úgy mint: Albrecht Durer, Marcantonio Raimondi, Agostino Carraci, Hendrick Goltzius, Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 43 Egidius Sadeler, Boetius şi Schelte Bolswert, Cornelis Galle, Robert Nanteuil, Giambattista Piranesi, Giovanni Battista Tiepolo. A kollekció 1843-ban 60 újabb metszettel bővült, többek közt Franz Neuhauser alkotásaival illetve román mesterek munkáival, olyanokéval mint: Theodor Aman, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza. A gyűjtemény megtekintéséhez külön beléptidíjat kell fizetni.

44 44 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

45 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Román Művészeti Galéria A galériában festmények, grafikák, szobrok, bútorok, ezütnemű, porcelánok, üvegnemű látható, a XV. századtól napjainkig. Az alkotók közül megemlítjük Franz Neuhauser, Robert Wellmann, Fritz Schullerus, Octavian Smigelschi, Emerich Tamas, Friedrich Miess, Nicolae Grigorecu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Hans Mattis Teutsch és Corneliu Baba nevét. Diszítőművészeti kollekció A Brukenthal Múzeum jelentős diszítőművészeti kollekciót is birtokol, többek közt oltárokat, szokrokat, világi és vallásos ezüstneműt (a XV.- XVIII. századból), üvegárút, keleti szőnyegeket és bútorokat, különleges művészi értékkel bíró darabokat, amelyek stílusa és előállítási technikája igazolja a közép-európai térséghez való tartozásukat. Altemberger Ház Történelmi Múzeum Cím: Mitropoliei utca, 2 szám Nyitvatartás: Szerda-vasárnap , hétfőn, kedden zárva. Árak (az állandó kiállításra): felnőttek - 12 lej, gyerekek, tanulók, egyetemisták és nyugdíjasok 4 lej A múzeum épülete jelentős gótikus műemlék, amelyet kezdetben Altemberger polgármester építetett a XV. században, amelyet később alakítottak. A legnagyobb gótikus polgári épület Románia területén.

46 46 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

47 Állandó kiállítás A paleolitikummal kezdődően és a középkorral bezárólag a dél-erdélyi közösségek fejlődését mutatja be. A múzeum termeit kronológikus sorrendben alakították ki, barlangot, neolitikus települést (Starcevo- Cris és Vinca kultúrákból) valamint eneolitikus települést (Petresti kultúrából) is láthatunk. További termek a bronzkor és a vaskor időszakának településeit ismertetik meg. A hatodik teremben egy dák szentélyt rekonstruáltak, a hetedik teremben egy római lakást, az utolsó teremben pedig egy középkori települést mutatnak be. Fegyver és páncélgyűjtemény A gyűjtemény 1900 darabot foglal magába, a fegyverek egy része az egykori város tulajdonát képezte, a városi fegyvertár (Stadtische Rustkammer) részeként, amelyet 1872-ben alapítottak, másik része az 1880 alapított Erdélyi Kárpátegyesület Múzemának tulajdona volt, a harmadik része pedig az egykori Astra Múzeum gyűjteménye volt, amelyet 1919-ben az Erdélyi Csapatok parancsnoksága adományozott. Természettudományi Múzeum Cím: Cetatii utca, 1 szám Nyitvatartás: Szerda-vasárnap: , hétfőn és kedden zárva. Árak: felnőtteknek 8 lej, gyerekeknek, tanulóknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 3 lej A múzeumot 1849-ben alapították az Erdélyi Természettudományi Egyesület létrehozásval egyidőben. A múzeum gyűjteménye több mint darabot foglal magába a geológia, a paleontológia, a botanika és a zoológia területéről decemberében megnyitották Románia legmodernebb természettudományi kiállítását. Tematikai szempontból a kiállítás követi a legfontosabb állatfajok filogenetikai fejlődését. Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 47

48

49 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Gyógyszerészeti Múzeum Cím: Kispiac (Piata Mica), 26 szám Nyitvatartás: Szerda-vasárnap: , hétfőn és kedden zárva. Árak: felnőtteknek 6 lej, gyermekeknek, tanulóknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 3 lej. A múzeumot 1972-ben nyitották meg és több mint darabot foglal magába a XVI.-XIX. századból, amelyek különböző győgyszertárak, orvosi rendelők és magánszemélyek tulajdonát képezték. A múzeum épülete gótikus és reneszánsz elemeket magán viselő műemlék. A kiállított tárgyak közül említésre méltók a különböző mérlegek, szűrők, desztillálók, fém, üveg és kerámia tálak. A múzeum birtokában van egy homeopátiás gyűjtemény, amely 2900 darabból áll.

50 50 Sibiu - Tânăr din 1191 ASTRA NEMZETI MÚZEUMKOMPLEXUM Astra Hagyományos Népi Civilizáció Múzeuma Cím: Nagyszeben, Calea Răşinari Nyitvatarás: Október-március Kedd-vasárnap: Április-május Kedd-vasárnap: Május-szeptember Kedd-vasárnap: Tel: Árak: Felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek, tanulóknak és egyetemistáknak 4 lej A Dumbrava erdőben elhelyezkedő Astra Hagyományos Népi Civilizáció Múzeuma 96 hektáron fekszik, 10 kilométeres kerülettel. Ez az egyetlen szabdtéri múzeum Nagyszebenben. Az egész Románia területéről származó hagyományos falusi civilizáció eredeti műemlékeivel találkozhatnak a látogatók. Különböző vidékekről kerültek ide

51 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta rekonstruált falusi épületek, amelyek beltere is megőrizte eredeti formáját, háztartási eszközeivel, díszeivel együtt, de a kiállítás részét képezik kézműves műhelyek, fatemplomok, útszéli keresztek, fogadók, játékpavilonok, egy tekepálya és egy mérleghinta ban újabb 10 épülettel gazdagodott a múzeum: szőlőtermesztő ház 1835-ból, műemléképület Bălănestirol (Gorj megye), fatemplom (a XVII. századból fennmaradt műemlék) Comănesti községből, Suta faluból (Gorj megye), gáterház Gura

52 52 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

53 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 53 Raului településről (Szeben megye), állattartó gazda háza Simon-Brad településről (Brassó megye), kovácsműhely Fundu Moldovei (Suceava megye), kalapács-ványoló Jlet településről (Hunyad megyéből), csűr istállóval szász fazekasház mellől Sachiz településről (Maros megye). A múzeum télen lehetőséget kínál lóvontatta szánsétákra, nyáron pedig lófogatos szekérrel lehet körbejárni a múzeumparkot. A múzeum területén található tavat csónakkal sétálhatják körül, a múzeum vendéglőjében hagyományos román népi ételeket fogyaszthatnak a látogatók. (A turisztikai információs központban megtudhatják a fent említett szolgáltatások árát.) Nyáron a gyerekek részt vehetnek az Ethno Techno Parc tevékenységein a Gyermekek Múzeumában, ahol játékosan vezetik be a népi technikai eszközök (malmok, lovas fogatok, ványolók) elkészítésének világába. A szabadtéri múzeumtól a turistavillamossal egy különleges szépségű környezetet fedezhetnek fel az érdeklődők a Nagyszeben- Dumbrava Erdő- Állatkert-Rasinari útszakaszon. A villamos egyik vagonját átalakították vendéglővagonná, ahol kávét és üdítőitalokat lehet fogyasztani. Ugyancsak a szabadtéri múzeumból el lehet jutni az állatkertbe, amely 15 hektáron fekszik és 135 állatnak ad otthont, ahol 35 madárfaj tekinthető meg. Kuriózum az állatkert bejáratánál található 400 éves tölgy.

Tartalom. Jelmagyarázat 6, 24 25, 51, 55. Hasznos információk 5. Városi közlekedés 11. Múzeumok, templomok 14. Kulturális Sugárút 22

Tartalom. Jelmagyarázat 6, 24 25, 51, 55. Hasznos információk 5. Városi közlekedés 11. Múzeumok, templomok 14. Kulturális Sugárút 22 Tartalom 5 Hasznos információk 5 Városi közlekedés 11 Múzeumok, templomok 14 14 Kulturális Sugárút 22 Nevezetességek, városnézés 26 Antiklesen 36 Zene, színház, események 38 Budapest környéke 40 11 42

Részletesebben

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés.

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés. hivatalos Guide magyar nyelv ingyenes Fesztiválok, események M vészet és dizájn Bulizóna Pihenés, feltölt dés Budapest környéke Nevezetességek Hasznos információk BTH Budapesti Turisztikai Nonpro t Kft.

Részletesebben

Borító II. Kedves Olvasó! Beköszöntő. www.budapestinfo.hu 3

Borító II. Kedves Olvasó! Beköszöntő. www.budapestinfo.hu 3 Borító I. Borító II. Kedves Olvasó Nem mindennapi élmény részese lehet Budapesten az a turista, aki most ezt a kiadványt tartja kezében A gazdag történelmi múlttal és egyedülálló kulturális örökséggel

Részletesebben

MISKOLC. Miskolcznak javai TARTALOMJEGYZÉK

MISKOLC. Miskolcznak javai TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék 2-3 A Belváros 4-6 A belvárosi templomok 7 Mária út 8-9 Az Avas és a Népkert 10-11 Miskolctapolca MISKOLC Szrogh Sámuel Miskolcznak javai Van jó levegője: Vize, melyen

Részletesebben

Kalandozás a királyok városában. Székesfehérvár. Történelem Látnivalók Programok. www.szekesfehervar.hu

Kalandozás a királyok városában. Székesfehérvár. Történelem Látnivalók Programok. www.szekesfehervar.hu Kalandozás a királyok városában Székesfehérvár Történelem Látnivalók Programok KIRÁLYI FOGADTATÁS Álljon meg egy kis időre, foglaljon helyet a történelmi Belváros hangulatos kávézóinak teraszán, és szívja

Részletesebben

Katalógus HIVATALOS. INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz

Katalógus HIVATALOS. INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz Katalógus HIVATALOS BUDAPESTINFO Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ NEVEZETESSÉGEK KULTÚRA KIRÁNDULÁSOK ESEMÉNYEK GYÓGYFÜRDŐK GASZTRONÓMIA VÁSÁRLÁS SZÓRAKOZÁS

Részletesebben

488-0475 488-0474 var@budapestinfo.hu ó 9 19 h

488-0475 488-0474 var@budapestinfo.hu ó 9 19 h 3 KEDVES Olvasó! Szeretettel üdvözlöm Önt Budapesten, egy olyan városban, mely gazdag történelmi múlttal és egyedülálló kulturális örökséggel ajándékozza meg vendégeit, s mely csábító atmoszférájával,

Részletesebben

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014.

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS B A R Á T S Á G H A T Á R O K N É L K Ü L SELMECBÁNYA D I Á K Ú T I K A L A U Z LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA HAGYOMÁNYOK ESEMÉNYEK-RENDEZVÉNYEK SPORT: AKTÍV PIHENÉS VENDÉGLÁTÁS INFORMÁCIÓK

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

Lengyelország Városok és kulturális örökség

Lengyelország Városok és kulturális örökség Lengyelország Városok és kulturális örökség Lengyel Idegenforgalmi Szervezet ul. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa tel. +48-22 536 70 70 fax +48-22 536 70 04 e-mail: pot@pot.gov.pl, www.pot.gov.pl Lengyelország

Részletesebben

Kossuth Lajos Tudomány Egyetem

Kossuth Lajos Tudomány Egyetem Kossuth Lajos Tudomány Egyetem Debrecen, Magyarország második legnagyobb városa, a keleti országrész tudományos és kulturális központja, fesztiválváros. A protestantizmus egyik fellegvára, amiért gyakran

Részletesebben

GYSEV. magazin HÚSVÉT KÖRMEND SPORT PRÁGA KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ROVAT II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS

GYSEV. magazin HÚSVÉT KÖRMEND SPORT PRÁGA KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ROVAT II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS GYSEV II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS magazin ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÖRMEND HÚSVÉT SPORT ROVAT KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL PRÁGA Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható Túravonat a Bakonyba

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2011-2015.

KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2011-2015. KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2011-2015. Keszthely, 2011. február 14. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 1.1. A koncepció célja... 5 1.2. A koncepció jogi háttere... 6 1.2.1. A kultúra

Részletesebben

Kulturális Örökség Napjai EZER MAGYAR HÁZ MAGYARORSZÁG. 2011. szeptember 17 18. 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám

Kulturális Örökség Napjai EZER MAGYAR HÁZ MAGYARORSZÁG. 2011. szeptember 17 18. 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám EZER MAGYAR HÁZ Mezőkövesd, Matyó örökség Budapest, Barabás villa Székesfehérvár, Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes Budapest, MÁV Nosztalgia Kft., Élményvonat Kulturális

Részletesebben

ÖRÖKSÉG TARTALOM 2007. ÁPRILIS XI. ÉVFOLYAM 4. SZÁM A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FOLYÓIRATA WWW.KOH.HU JEGYZET JEGYZET ...

ÖRÖKSÉG TARTALOM 2007. ÁPRILIS XI. ÉVFOLYAM 4. SZÁM A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FOLYÓIRATA WWW.KOH.HU JEGYZET JEGYZET ... 2007. ÁPRILIS XI. ÉVFOLYAM ÖRÖKSÉG 4. SZÁM M Û E M L É K R É G É S Z E T M Û T Á R G Y A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓ FOLYÓIRATA WWW.KOH.HU TARTALOM KISPIAC LÁBASHÁZAK, HUET TÉR EVANGÉLIKUS

Részletesebben

GYSEV. magazin HORVÁTORSZÁG SPORT SZÉKESFEHÉRVÁR KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ÚTI CÉL AJÁNLÓ ROVAT II. ÉVFOLYAM 03. 2013. NYÁR

GYSEV. magazin HORVÁTORSZÁG SPORT SZÉKESFEHÉRVÁR KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ÚTI CÉL AJÁNLÓ ROVAT II. ÉVFOLYAM 03. 2013. NYÁR GYSEV II. ÉVFOLYAM 03. 2013. NYÁR magazin KÜLFÖLDI ÚTI CÉL HORVÁTORSZÁG SPORT ROVAT KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ SZÉKESFEHÉRVÁR Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható TISZTELT TARTA- UTASUNK,

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben

JELMAGYARÁZAT: ÜDVÖZÖLJÜK KASSÁN

JELMAGYARÁZAT: ÜDVÖZÖLJÜK KASSÁN JELMAGYARÁZAT: A VASÚTI FŐPÁLYAUDVARRAL BUSZMEGÁLLÓ INFORMÁCIÓS KÖZPONT PARKOLÁS POSTA GYÓGYSZERTÁR ATM PÉNZVÁLTÁS POGGYÁSZMEGŐRZÉS SZOBA WC REPÜLŐTÉR ÜDVÖZÖLJÜK KASSÁN Próbáljon ki valami új, eddig fel

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

v á r o s a v á r o s b a n

v á r o s a v á r o s b a n város a városban Tisztelt Látogatók, Kedves Vendégek! város a városban Szeretettel köszöntöm Önöket Óbudán, Budapest második legnagyobb kerületében, a 2000 éves városban. Óbuda különleges hely, ahol egyszerre

Részletesebben

Székesfehérvár. Kalandozás a királyok városában. Látnivalók Élmények Program. Szállás Étterem. www.turizmus.szekesfehervar.hu

Székesfehérvár. Kalandozás a királyok városában. Látnivalók Élmények Program. Szállás Étterem. www.turizmus.szekesfehervar.hu Székesfehérvár Kalandozás a királyok városában Látnivalók Élmények Program Szállás Étterem www.turizmus.szekesfehervar.hu SZÉKESFEHÉRVÁR FEDEZZE FEL ÚJRA 2013-BAN! KIRÁLYI NAPOK Augusztus 14-24. Augusztus

Részletesebben

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja város története Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetõk, hiszen már az õskorban lakott hely volt. Õsidõk óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülõ

Részletesebben

Városlátogatások HÉTVÉGE BERLINBEN. városlátogatások

Városlátogatások HÉTVÉGE BERLINBEN. városlátogatások Városlátogatások Róma, London, Párizs ki ne tudná felidézni a jellegzetes nevezetességeket a Colosseumtól a Big Benen keresztül az Eiffel toronyig. Repülős városlátogatásaink során megelevenednek a számtalanszor

Részletesebben

KEZDÉSRE HANGOLVA SAJTÓANYAG PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010-ES PROGRAMJAIRÓL PÉCS, 2009. JÚNIUS 12. www.pecs2010.hu

KEZDÉSRE HANGOLVA SAJTÓANYAG PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010-ES PROGRAMJAIRÓL PÉCS, 2009. JÚNIUS 12. www.pecs2010.hu KEZDÉSRE HANGOLVA SAJTÓANYAG PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010-ES PROGRAMJAIRÓL PÉCS, 2009. JÚNIUS 12. www.pecs2010.hu KÖSZÖNTÔK 4 NAGYRENDEZVÉNYEK, FESZTIVÁLOK 8 KÉPZÔMÛVÉSZET, KIÁLLÍTÁSOK 13 KOMOLYZENE

Részletesebben

Country Tours U T A Z Á S. Török Riviera - Alanya. Szabadságán, legyen szabad! éves az iroda

Country Tours U T A Z Á S. Török Riviera - Alanya. Szabadságán, legyen szabad! éves az iroda U T A Z Á S Country Tours 25 2015 éves az iroda Török Riviera - Alanya HOTEL WIEN *** REPÜLŐVEL, FÉLPANZIÓS ELLÁTÁSSAL, Háztól-házig transzferrel 1. nap: Elutazás a Liszt Ferenc repülőtérről, várhatóan

Részletesebben

4/3 turnusok: VI.20.; VII.19. IX.26. 5/4 turnusok: III.29., V.17.; VIII.18.; X.18. Utazás: az Air France menetrend szerinti járatával

4/3 turnusok: VI.20.; VII.19. IX.26. 5/4 turnusok: III.29., V.17.; VIII.18.; X.18. Utazás: az Air France menetrend szerinti járatával HÉTVÉGE PÁRIZSBAN Párizs Európa legromantikusabb városa a kultúra és a divat fővárosa is. A város számtalan pontjáról élvezhetik az egyedülálló panorámát, a jellegzetes párizsi kávéházak teraszáról megfigyelhetik

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Budapest és környéke A Dunakanyar minden évszakban változatos sportolási lehetőségekkel vár minket, vízen és szárazföldön egyaránt! A Duna elbűvölő látványa, a különböző hangulatú

Részletesebben

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 W W W. B L A G U S S. H U 2 KEDVES UTAZÓ! Örömmel nyújtjuk át Önnek a 2014- es autóbuszos utazásainkat bemutató megújult katalógusunkat. A közkedvelt és immár hagyományosnak számító

Részletesebben