Nagyszeben Hermannstadt Fiatal 1191 óta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nagyszeben Hermannstadt Fiatal 1191 óta"

Átírás

1 A KULTÚRA, A KULTÚRÁK VÁROSA Nagyszeben Hermannstadt Fiatal 1191 óta Turisztikai útmutató

2 2 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 5 Nagyszeben Fiatal 1191 óta 11 Hogyan juthatok el Nagyszebenbe? 13 Séta Nagyszebenben

3 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 3 25 Szórakozás Nagyszebenben 43 Nagyszeben múzeumai 57 Nagyszeben közelében 61 Hasznos információk/szállás

4 4 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

5 Sibiu Nagyszeben Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 5 Fiatal 1191 óta Az első írásos feljegyzés a városról (Cibinum megnevezéssel) 1191-ből maradt fenn ban Nagyszebent Vila Hermanni név alatt említik, vidéki jellegű településként. A tatárok támadásai 1241 és 1242 között borzalmas következményekkel jártak, amelynek következtében szükségessé vált a település erődítése. Megkezdődik a várfal építése, az erődítés tovább folytatódik a következő évszázadokban, így lett Nagyszeben az V. században Erdély legbiztonságosabb, legvédettebb települése ben Nagyszebenben nyitja meg kapuit Románia első kórháza, a Biserica Azilului-ban, amely még ma is létezik ban említik először Nagyszebent városként Hermannstadt név alatt. A török támadásoknak ellenálló vár felhívta magára egész Európa figyelmét. Maga IV. Jenő pápa úgy nevezi meg Nagyszebent, mint a kerszténység védőbástyája. A XV. században a vár gazdasági-társadalmi élete valamint a legfontosabb események a három piactéren zajlott: a Kispiacon, Nagypiacon és a Huet téren. Nagyszeben

6 6 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A XIX. században Liszt Ferenc és Johann Strauss adtak a városban koncerteket. három tere sajátos ésszerűséggel volt kialakítva, a Kispiacon a kereskedők és a kézművesek laktak, a Nagypiacot a patriciusok impozáns lakásai, épületei dominálták. Ebben az időszakban jelentősen megnövekedik a jól megszervezett kézműves céhek száma. A céhek termékei nemcsak Erdélybe, hanem Európa nagy városainak a piacára is eljutottak ben, az osztrák megszállás következtében, Erdély a Habsburg Birodalom része lesz, autonom fejedelemségként és Nagyszeben a következő évszázadban Erdély fővárosa lesz ( között) A XVIII. század folyamán a város középkori arculata átalakul, modern, nyugati jellemvonások válnak uralkodóvá, a lenyűgöző templomoknak és a bécsi barokk stílusú épületeknek köszönhetően. Rohamosan fejlődni kezd a kulturális élet, a zene és a színház igencsak jelentős szerepet játszik a vár életében. Ebben az időben épült a Brukenthal palota.

7 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 7 Brukenthal palota Erdély legkiemelkedőbb barokk épületeinek egyike, amely Erdély gubernátora, Samuel von Brukenthal hivatalos rezidenciája volt, de emellett a képgyűjteményének is otthont adott. A palotában ma a Brukenthal Múzeum működik, egyike Románia legjelentősebb művészeti múzeumainak.

8 8 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Erdély egyesülése Romániával (1918) lényegi változásokat hozott a város életében, főként a városrendezés és társadalmi-kulturális élet területén, megjelennek a román nyelvű oktatási intézmények és az ezt követő időszakban alapítják meg a modern kultúra legfontosabb intézményeit, nevezetesen az Állami Színházat (1947) és az Állami Filharmóniát (1949). A kommunista rendszerrel együtt 1945 után beindult a szocialista iparosítás folyamata, amely látványos visszafejlődést hozott főként a városrendezést illetően. Az 1989-es forradalom után a város középkori arculatának megőrzése végett, a központot védett történelmi területté alakították. A régi város védett középkori építészeti örökség, amely 80 hektárnyi területet jelent többnyire műemléknek nyilvánított épületekkel, amelyet 4 várgyűrű övez.

9 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 9 Nagyszeben 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, ilymódon hangsúlyossá tehette különleges kulturális és történelmi örökségét. Ennek köszönhetően jelentősen javult a város arculata, olyannyira hogy az idelátogató turisták Nagyszebent Európa legszebb öt fővárosa közé sorolták. Ez a tény igazolja, hogy Nagyszeben igencsak pozitív benyomást kelt és képes megtartani európai rangú kulturális és turisztikai vonzerejét.

10 10 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Nagyszeben megközelíthetősge U K R A I N E REPÜLŐVEL H U N G A R Y R O M A N I A A Nagyszebeni Nemzetközi Repülőtér a várostól 5 kilométerre helyezkedik el nyugati irányba és közvetlenül elérhető az E81-es országútról. A Nagyszebeni Repülőtéren a Tarom, a Carpatair, az Austrian Airlines, a Blue Air és a Lufthansa járatait veheti igénybe az utazóközönség. A légi járatok menetrendjét megtalálják a sibiuairport.ro honlapon vagy megtudhatják a telefonszámon. VONATTAL Közvetlen információkat a vonatok menetrendjéről, a csatlakozásokról a vasúti információs irodában, a Agenţia CFR Sibiu, Nicolae Bălcescu, 6 szám alatt kaphatnak, továbbá a illetve a telefonszámon érdeklődhetnek vagy a hivatalos vasúti honlapon tájékozódhatnak. AUTÓVAL Nagyszebent érintik a a E68 (Arad-Sibiu-Braşov) és a E81 (Cluj-Sibiu-Piteşti-Bucureşti) európai utak. Sibiu B U L G A R I A

11 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 11

12 12 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Séta Nagyszebenben Az általunk ajánlott városnézés a Kispiacról, a Hazugok Hídjáról indul. Hazugok Hídja Kispiac Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. A híd nevéhez fűződő legenda szerint, az éppen rajta áthaldók hazugságától a híd nyikorogni kezdett, mintegy jelezve, hogy összeomlik egy nagyobb hazugság súlya alatt. A Kispiacon meglátogathatjuk a Tanácstornyot.

13 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 13 Tanácstorony Nagypiac, 1 szám (bejárat a Kispiacról) A város legismertebb műemlékeinek egyike. A torony megnevezését onnan kapta, hogy közvetlen szomszédságában volt az egykori polgármesteri hivatalnak, ahogy ezt az 1324-ből fennmaradt dokumentumok említik. A torony különféle célokat szolgált, volt gabonaraktár, tűzesetek megfigyelő állomása, börtön, a XVII. század derekán természettudományi múzeum. A torony alatt áthaladva átjutunk a Nagypiacra, ahol érdemes elidőzni az alábbi látványosságok mellett: Haller ház Nagypiac, 10 szám A reneszánsz stíusú épület sok vonatkozásban megőrizte eredeti arculatát. A Haller ház a Haller család tulajdona volt 345 éven át.

14 14 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A Polgármesteri Hivatal épülete Brukenthal utca, 2 szám A XX. század elején épült és kölönleges építészeti stílus jellemzi, a homlokzaton figuratív elemek sokasága dominál, míg a belső terek kialakításában a Jugendstil elemei vannak leginkább jelen. Az első emeleten egy Art Nouveau stílusú vitrálium figyelhető meg, a hallban görög motívumok és oroszlánfejek láthatóak. Az épület restaurálását 2006-ban fejezték be, jelenleg itt zajlik a város igazgatása.

15 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 15 Sétánkat a Nagypiac után a Gen. Magheru utcában folytatjuk: Szentháromság Római Katolikus Templom Nagypiac, 3 szám Naponta látogatható. A templomot a jezsuita szerzetesek építették között, korai bécsi barokk stílusban. Kifejezetten értékes a Mária és kisded freskó, amely 1777-ben készült, a XVIII. századból fennmaradt barokk stílusú gyóntatók, a vitráliumok és az 1860-ból való orgona Orsolyarendi templom General Magheru utca, 38 szám A templom naponta látogatható től kezdődően a templom épületében egy domokosrendi kolostor működött, amely ban a reformáció következtében átkerült a lutheránusok tulajdonába. Később a templomot az orsolyarendi nővérek kapták meg, akik újjáépítik 1728-tól kezdődően. A templom gótikus külsejű, azonban a nővérek kérésére a belső teret barokk stílusúvá alakították át.

16 16 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Ha áthaladunk közvetlenül a templom mellett található átjárón a Selarilor utcába jutunk, ahol a ferencesrendi templomot látogathatjuk meg. A városnézés irányvonala a Filarmonicii utcán a Cetătii utcáig halad. Ferencesrendi templom Selarilor utca, 14 szám A templom naponta látogatható. Kezdetben a templom a klarissza nővérek tulajdonát képezte, késbb 1716-ban került át a ferencesekhez. A templom épülete vegyes stílusú, gótikus és barokk jegyek keveredése jellemzi.

17 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 17 A Cetătii utca mentén található várfal A várfal megőrizte XV. századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. A Cetătii utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. A tornyok a céhek nevét viselik: Ácsok tornya, Fazekasok tornya, Muskétások tornya. Mindenik torony különféle stílusú, hiszen különbőző időpontban épültek és mindenik céh szerette volna saját ízlését is hangsúlyozni. Grósztorony (Ma az Állami Filharmónia épülete) Cetătii utca, 5 szám A Grósztorony 1540-ben épült, része volt a védelmi várgyűrűnek és több szintű támadást tett lehetővé, ennek okán igazi háborús gépezetnek tartották után, amikor elveszítette a védelmi szerepét, városi színházzá alakították ban ebben a színházteremben tartották meg az első filmvetítést Nagyszebenben. A nemrég renovált épület ma a Nagyszebeni Állami Filharmónia otthona.

18 18 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A Vár (Cetătii) utca után a Papiu Ilarian utcában folytatjuk sétánkat, majd a Nicolae Bălcescu sugárútra illetve a Mitropoliei utcába jutunk. Itt megcsodálhatjuk a Bethlen Házat Mitropoliei utca, 13 szám Az 1786-ban épült Bethlen Ház a Karüatidás Ház néven is ismert, de Kis Palota néven is emlegették, hiszen a Brukenthal palota egyes motívumait is átvette. A bejáratnál két karüatida látható, amely a késő barokk jellemző motívuma. Szent Háromság Érseki Katedrális Mitropoliei utca, szám A templom naponta látogatható. A katedrális épületét az impozáns bizánci hajó határozza meg, amelyet az isztambuli Szent Zsófia templom inspirált. A katedrálist 1906-ban szentelték fel és azóta többször restaurálták és időközben egy szép neobizánzi freskóval is gazdagodott.

19 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 19 Református templom Mitropoliei utca, 9 szám Az között épült templomra az egyszerűség jellemző, figyelemre méltó a barokk homlokzata. A Mitropoliei utcából lesétálhatunk az Al. Odobescu utcába, a Történelmi Múzeum mellé, ahol felfedezhetjük a: Lépcsőátjárót A lépcsőátjáró a boltíves fal mellett összeköti az Alsóvárost a Felsővárossal két lépcsőnyúlvány segítségével valamit az evangálikus templom körüli várfal árkádjai által. Az átjáró jobb oldali része a második várgyűrű része volt.

20 20 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Lépcsőtorony Huet tér, (Piata Huet), 3 szám A XIII. században épült és egyike a legrégebbi nagyszebeni épületeknek. A torony ma látható formáját 1542-ben kapta. Az első szinten egy boltíves kapu a lépcsőátjáróhoz vezet. Inasok Háza Huet tér (Piata Huet), 3 szám Az épületet a XIII.-XIV. századból származik és az utazó inaslegények hajdani szálláshelyéül szolgált. Az első inasház Németország, Svájc illetve Franciország határain túl.

21 Szent Mária Evangélikus Templom Huet tér (Piata Huet), 1 szám Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 21 A templom naponta látogatható, nyáron óra közt, az év többi részében óra közt. Az evangélikus templom egyike Nagyszeben legmeghatározóbb épületeinek. A XIV.-XVI. századból való épületet leginkább a központi, hétszintes torony határozza meg, amelyet négy saroktorony övez. Itt látható Erdély második legmagasabb tornya, a Besztercei (Bistrita) (73,34) torony után. A templomban található Románia egyik legszebb bronz kersztelőmedencéje, amelyen 228 apró domborműplakett látható, sokuk közülük bizánci jellegű motívumokat tartalmaz.

22 22 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta A kersztelőmedence 1438-ból származik és a legenda úgy tartja, hogy azokból a török bronzágyukból készült, amelyeket 1437-ben szereztek meg a szebeniek tól kezdődően, 300 éven keresztül a templom a polgármesterek, főispánok és más előljáróságok temetkezési helyéül is szolgált. Itt található Samuel von Brukenthal sírhelye is. A sírköveket 1853-ban átköltöztették a templom hajójából és beépítették a mellékhajó falaiba, így jött létre egy 67 síremlékből álló galéria, amely egyedi egész Romániában. Nyáron, szerda estenként ebben a mellékhajóban koncerteket tartanak.

23 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 23 A városnéző séta alatt ne átallják megnyitani egyik-másik régi ház kapuját, hogy betekintést nyerhessenek titokzatos, szűk utcácskákba, hogy megérinthesse Önöket egykori idők hangulata. Békés hangulatú ebédet fogyaszthatnak el a Kispiac valamelyik teraszán. Fedezzék fel a régi várost és élvezzék ugyanakkor a város és lakói fiatalságát, derűjét. Számos olyan részletére bukkanhatnak a városnak, amely egyértelműen meggyőzi Önöket, hogy jól választottak, amikor idejöttek.

24 24 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Szórakozás Nagyszebenben Éves események rövid összefoglalója Nagyszeben 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, de természetesen szeretné megőrizni kulturális tekintélyét, amelyet kivívott magának és évente színes kulturális kínálattal gazdagítja a város életét. Nem feledkeztek meg a programszervezők a motorsportok kedvelőiről sem.

25 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 25 MÁRCIUS A Népzene Fiatal Előadóinak Nemzeti Fesztiválja versennyel egybekötve a Nyár, nyár, tavasz címet viseli. Népdal és néptánc látható a fesztiválon. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, (Centrul judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Cindrelul-Junii Sibiu) Tel: Web: ÁPRILIS Nagyszebeni karnevál A karnevál nyitja meg a nagyszebeni nyári kulturális eseménysort, amelyet hangulatos, mulatságos felvonulás és véletlenszerű koncertek tesznek érdekessé. Szervező: A Nagyszebeni Lovagok Egyesülete

26 MÁJUS Európa énekel és táncol Európai népzenei fesztivál. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben- a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, (Centrul judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Cindrelul-Junii Sibiu) Tel: Web: Egyetemisták Jazz-gálája Jazzkoncertek egyetemista jazzzenészek előadásában Szervező: Az Egyetemisták Nagyszebeni Kultúrháza (Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu) Tel: Web:

27 MUST Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 27 SEE! Nagyszebeni Jazzfesztivál A nagyhírű európai jazzfesztiválnak hagyománya van. Hét napon keresztül számos koncert, jam-session és workshop kínál változatos programot az idesereglőknek. A fesztivál célja, hogy a jazz illetve a jazz és más műfajok közti átjárhatóság lehetőségét megmutassa. Szervező: Pro Art Hermannstadt Alapítvány Web:

28

29 Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál MUST Nagyszeben - Fiatal 1191 óta SEE! Legnevesebb romániai színházi fesztivál, több mint 350 eseményt, előadást foglal magába, amelyet több mint 70 ország előadói biztosítanak. A fesztivál leglátványosabb részét az utcai előadások és a Nagypiacon sorra kerülő koncertek jelentik. Szervező: Radu Stanca Nemzeti Színház, Nagyszeben (Teatrul Naţional Radu Stanca, Sibiu) Tel: Web:

30 30 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta JÚNIUS TIFF Nemzetközi Filmfesztivál, Nagyszeben A nemzetközi játékfilmfesztivál nemcsak a minőségi programkínálat révén vált ismertté, hanem hírnevét öregbíti a kítűnő szervezés, a pezsgő hangulat és a sokszínű eseménysor is, amelyet szemináriumok, műhelyek, koncertek és mulatságok, bulik tarkítanak. Szervező: A Román Filmért Egyesület (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) Nyári koncertek - Románamerikai zenei napok Amerikai zene műfaji megkötés nélkül Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web:

31 JÚLIUS Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Crazy Bike Hill Climb Nemzetközi Fesztivál Extrém sportbemutatók. Szervező: Moto Club Crazy Bike Tel: Web: Nagyszebeni rally Szervező: Scorpion Racing Team Sportegyesület (Asociaţia Sportivă Scorpion Racing Team)

32 32 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta MUST SEE! ARTMANIA Fesztivál Az utóbbi években a fesztivál színpadján neves rockegyüttesek léptek fel, olyanok mint: Him, Amorphis, Tristania, Anathema, Lacrimosa, Tiamat sau My Dying Bride. Szervező: Artmania Alapítvány (Fundaţia Artmania) Web:

33 AUGUSZTUS Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 33 Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraverseny előadók és zeneszerzők számára Klasszikus zenei verseny és fesztivál. Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web: Nyári Nemzetközi Fesztivál Gyermek és ifjúsági színházi évad Szervező: Gong Ifjúsági és Gyermekszínház, Nagyszeben, (Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, Sibiu) Tel/ fax: Web: A hegyek énekei Nemzetközi Népdalfesztivál Román népdal és néptáncfesztivál. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, (Centrul Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Cindrelul Junii, Sibiu) Tel: Web: Romániai Néphagyományok Nemzeti Fesztiválja A fesztivál hét tematikus szakterületet ölel magába: vallásos művészet (a vallásos szertartások kultikus hagyománya), népi irodalom (mesék, versek, népszínház), népzene (énekesek és zenészek), táncművészet (néptánc), képzőművészet (kézművesek), technikai művészet (hagyományos technika) és gasztronómia (hagyományos étkek). Szervező: Astra Nemzeti Múzeumkomplexum, (Complexul Naţional Muzeal Astra) Web:

34 34 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta MUST SEE! Erdélyi Várak - Középkori Fesztivál ideje alatt Nagyszeben vára három napon át átalakul valódi középkori piaccá, ahol tánccal és színházi előadásokkal, lovagi tornával, középkori zenei koncertekkel, cirkuszi mutatványokkal találkozhatnak az érdeklődők. Minden előadás a középkori művészetet idézi. Szervező: Városi Kultúrház (Casa de Cultură a Municipiului) Tel: Web:

35 Red Bull Romaniacs Motocros hard enduro Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 35 Contact: Adrenalin Sportegyesület és Sportklub, (Asociaţia Club Sportiv Adrenalin) Web: Geiger Mountain Bike Challenge Szervező: Triatlon és Bicikliklub, Nagyszeben, (Club Ciclism şi Triatlon Sibiu) SZEPTEMBER Fazekasok vására Az egész országból fazekasok sereglenek Nagyszebenbe, a legnevesebb fazekasműhelyek képviselői. A vásár idején a nagyszebeni Nagypiac viszszakapja újra eredeti vásári rendeltetését. Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja Tel: Web:

36 George Enescu Nemzetközi fesztivál Szimfónikus zeneri koncertek. Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia, (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web: Most. Balett. (Acum. Balet.) A kortárs balettfesztivál célja, hogy fiatal művészek képzését valamint a műfaj széleskörű megismertetését biztosítsa. Szervező: A Nagyszebeni Lovagok Egyesülete, (Asociaţia Cavalerilor de Sibiu) OKTÓBER Balett-miniévad Szervező: Nagyszebeni Lovagok Egyesülete Jazz and More Nemzetközi Fesztivál A fesztivál az avantgárd muzsikát és a legaktuálisabb kortárszene megismertetését célozza. Szervező: Interzone Kulturális Egyesület (Asociaţia Culturală Interzone) Web: Nagyszebeni nemzetközi lírai fesztivál Opera, operett, balett és szavalóestek, egyéni előadóestek gazdag kínálatából válogathatnak az érdeklődők, a műfaj nagy mesterei nek tolmácsolásában. Szervező: Nagyszebeni Állami Filharmónia, (Filarmonica de Stat Sibiu) Tel: Web:

37 MUST SEE! Nagyszeben - Fiatal 1191 óta ASTRA Filmfesztivál Kelet-Európa egyedi nemzetközi filmfesztiválja, amely a legjobb román és nemzetközi dokumentumfilmek bemutatásra vállalkozik és lehetőségek biztosít, hogy a filmbarátok találkozhassank a világ számos országából idesereglett filmalkotókkal. Az Astra Filmfesztivál a kortárs szociális tematika dokumentumfilmes bemutatásának az elkötelezettje. Szervező: Astra Filmstúdió (Studioul de film Astra) Tel: Web:

38 NOVEMBER Ioan Marcea Emlékére Román Folklor Fesztivál Szervező: Cindrelul-Junii Nagyszeben - a Hagyományos Kultúra Megőrzésének Megyei Központja, Tel: Web: Nagyszebeni Táncfesztivál Hazai és külföldi, amatőr illetve hivatásos táncosok előadásait láthatják az érdeklődők, de ellátogathatnak szakmai műhelyekbe valamint a tánctematikát feldolgozó fotókiállításokra. Szervező: Nagyszebeni Egyetemisták Kultúrháza (Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu) Tel: Web: Nemzeti Népzene és Versfesztivál Szervező: Gong Ífjúsági és Gyermekszínház, (Teatrul pentru Copii şi tineret Gong) Tel/ Fax: Web:

39 DECEMBER Karácsonyi vásár A vásárt egy kis, 40 faházikóból álló ünnepi városka keretében tartják, ahol az idénynek megfelelő termékeket mutatnak be illetve értékesítenek. A gyerekeket kis vonat, körhinta hívogatja a vásárra. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben. A vásár ideje alatt műkorcsolyabemutatók, koncertek, kántálás gazdagítja a hangulatot. Web:

40 40 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Magic Show Nemzetközi Fesztivál A nemzetközi fesztivál célja, hogy animációt, mozgásszínházat, árnyszínházat valamint bűvészprodukciókat mutasson be, olyan előadásokat amelyek a táncművészet és cirkusz határvonalán alakultak ki. Az előadások a szórakoztatás mellett gyakran alkalmat kínálnak, hogy maga a közönség is kipróbálhassa a műfajt. Szervező Gong: Ífjúsági és Gyermekszínház, (Teatrul pentru Copii şi tineret Gong) Tel/ Fax: Web: Acapella koncertek A legismertebb kántálások és karácsonyi dalok szólalnak meg a Grupul Vocal Acapella énekkar nagyszerű előadásain. Az együttes repertoárja elegyíti a klasszikus és a modern zenei darabokat, előadásmódjuk eredeti, olyan dalokat hallhat közönségük amelyeket a Trei Crai de la Răsărit és a Crăciun cu Acapella lemezeikről ismerhetnek meg. Szervező: Acapella Kulturális Egyesület Web:

41 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta december Nagyszebeni Szilveszter Szilveszter éjszakáján a nagyszebeniek a Nagypiacon gyűlnek össze, ahol koncerteket hallgathatnak és szemtanúi lehetnek a nagyszerű tűzijátéknak. Szervező: Városi Kultúrház, (Casa de Cultură a Municipiului) Tel: Web:

42 Nagyszeben múzeumai

43 BRUKENTHAL NEMZETI MÚZEUM Samuel von Brukenthal Múzeum Cím: Nagypia, (Piaţa Mare), 4-5 szám Nyári program (Március-október) Kedd-Vasárnap: , Hétfőn zárva. Minden hónap első keddjén zárva. Téli prgram: (Október-március) Szerda-Vasárnap: , Hétfő és kedd zárva. Tel: Belépőjegy felnőtteknek: 12 lej Belépőjegy gyerkeknek, egyetmistáknak és nyugdíjasoknak: 3 lej A múzeumot 1817-ben nyitották meg a nagyközönség számára, ekkor a múzeum Samuel von Brukenthal magánképtárát foglalta magába. Európai festménygyűjtemény A múzeum a XV.-XVIII. század közt működő legfontosabb európai festőiskolák alkotásaiból egy körülbelül 1200 darabból álló gyűjteménnyel rendelkezik. A flamand és a holland iskola Európa neves festőközpontjaiban nevelkedett mestereinek munkáival találkozhatunk, a német és az osztrák iskola reneszánsz korszakából több mint 430 mű került a gyűjteménybe, az olasz iskolából pedig olyan neves alkotók munkáit láthatjuk mint Tullo Lombardo, Tiziano Vecello, Alessandro Magnasco és még sokan mások. Metszetek gyűjteménye A legnagyobb európai mesterek metszeteit tartalmazza a gyűjtemény, úgy mint: Albrecht Durer, Marcantonio Raimondi, Agostino Carraci, Hendrick Goltzius, Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 43 Egidius Sadeler, Boetius şi Schelte Bolswert, Cornelis Galle, Robert Nanteuil, Giambattista Piranesi, Giovanni Battista Tiepolo. A kollekció 1843-ban 60 újabb metszettel bővült, többek közt Franz Neuhauser alkotásaival illetve román mesterek munkáival, olyanokéval mint: Theodor Aman, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza. A gyűjtemény megtekintéséhez külön beléptidíjat kell fizetni.

44 44 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

45 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Román Művészeti Galéria A galériában festmények, grafikák, szobrok, bútorok, ezütnemű, porcelánok, üvegnemű látható, a XV. századtól napjainkig. Az alkotók közül megemlítjük Franz Neuhauser, Robert Wellmann, Fritz Schullerus, Octavian Smigelschi, Emerich Tamas, Friedrich Miess, Nicolae Grigorecu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Hans Mattis Teutsch és Corneliu Baba nevét. Diszítőművészeti kollekció A Brukenthal Múzeum jelentős diszítőművészeti kollekciót is birtokol, többek közt oltárokat, szokrokat, világi és vallásos ezüstneműt (a XV.- XVIII. századból), üvegárút, keleti szőnyegeket és bútorokat, különleges művészi értékkel bíró darabokat, amelyek stílusa és előállítási technikája igazolja a közép-európai térséghez való tartozásukat. Altemberger Ház Történelmi Múzeum Cím: Mitropoliei utca, 2 szám Nyitvatartás: Szerda-vasárnap , hétfőn, kedden zárva. Árak (az állandó kiállításra): felnőttek - 12 lej, gyerekek, tanulók, egyetemisták és nyugdíjasok 4 lej A múzeum épülete jelentős gótikus műemlék, amelyet kezdetben Altemberger polgármester építetett a XV. században, amelyet később alakítottak. A legnagyobb gótikus polgári épület Románia területén.

46 46 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

47 Állandó kiállítás A paleolitikummal kezdődően és a középkorral bezárólag a dél-erdélyi közösségek fejlődését mutatja be. A múzeum termeit kronológikus sorrendben alakították ki, barlangot, neolitikus települést (Starcevo- Cris és Vinca kultúrákból) valamint eneolitikus települést (Petresti kultúrából) is láthatunk. További termek a bronzkor és a vaskor időszakának településeit ismertetik meg. A hatodik teremben egy dák szentélyt rekonstruáltak, a hetedik teremben egy római lakást, az utolsó teremben pedig egy középkori települést mutatnak be. Fegyver és páncélgyűjtemény A gyűjtemény 1900 darabot foglal magába, a fegyverek egy része az egykori város tulajdonát képezte, a városi fegyvertár (Stadtische Rustkammer) részeként, amelyet 1872-ben alapítottak, másik része az 1880 alapított Erdélyi Kárpátegyesület Múzemának tulajdona volt, a harmadik része pedig az egykori Astra Múzeum gyűjteménye volt, amelyet 1919-ben az Erdélyi Csapatok parancsnoksága adományozott. Természettudományi Múzeum Cím: Cetatii utca, 1 szám Nyitvatartás: Szerda-vasárnap: , hétfőn és kedden zárva. Árak: felnőtteknek 8 lej, gyerekeknek, tanulóknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 3 lej A múzeumot 1849-ben alapították az Erdélyi Természettudományi Egyesület létrehozásval egyidőben. A múzeum gyűjteménye több mint darabot foglal magába a geológia, a paleontológia, a botanika és a zoológia területéről decemberében megnyitották Románia legmodernebb természettudományi kiállítását. Tematikai szempontból a kiállítás követi a legfontosabb állatfajok filogenetikai fejlődését. Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 47

48

49 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta Gyógyszerészeti Múzeum Cím: Kispiac (Piata Mica), 26 szám Nyitvatartás: Szerda-vasárnap: , hétfőn és kedden zárva. Árak: felnőtteknek 6 lej, gyermekeknek, tanulóknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 3 lej. A múzeumot 1972-ben nyitották meg és több mint darabot foglal magába a XVI.-XIX. századból, amelyek különböző győgyszertárak, orvosi rendelők és magánszemélyek tulajdonát képezték. A múzeum épülete gótikus és reneszánsz elemeket magán viselő műemlék. A kiállított tárgyak közül említésre méltók a különböző mérlegek, szűrők, desztillálók, fém, üveg és kerámia tálak. A múzeum birtokában van egy homeopátiás gyűjtemény, amely 2900 darabból áll.

50 50 Sibiu - Tânăr din 1191 ASTRA NEMZETI MÚZEUMKOMPLEXUM Astra Hagyományos Népi Civilizáció Múzeuma Cím: Nagyszeben, Calea Răşinari Nyitvatarás: Október-március Kedd-vasárnap: Április-május Kedd-vasárnap: Május-szeptember Kedd-vasárnap: Tel: Árak: Felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek, tanulóknak és egyetemistáknak 4 lej A Dumbrava erdőben elhelyezkedő Astra Hagyományos Népi Civilizáció Múzeuma 96 hektáron fekszik, 10 kilométeres kerülettel. Ez az egyetlen szabdtéri múzeum Nagyszebenben. Az egész Románia területéről származó hagyományos falusi civilizáció eredeti műemlékeivel találkozhatnak a látogatók. Különböző vidékekről kerültek ide

51 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta rekonstruált falusi épületek, amelyek beltere is megőrizte eredeti formáját, háztartási eszközeivel, díszeivel együtt, de a kiállítás részét képezik kézműves műhelyek, fatemplomok, útszéli keresztek, fogadók, játékpavilonok, egy tekepálya és egy mérleghinta ban újabb 10 épülettel gazdagodott a múzeum: szőlőtermesztő ház 1835-ból, műemléképület Bălănestirol (Gorj megye), fatemplom (a XVII. századból fennmaradt műemlék) Comănesti községből, Suta faluból (Gorj megye), gáterház Gura

52 52 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta

53 Nagyszeben - Fiatal 1191 óta 53 Raului településről (Szeben megye), állattartó gazda háza Simon-Brad településről (Brassó megye), kovácsműhely Fundu Moldovei (Suceava megye), kalapács-ványoló Jlet településről (Hunyad megyéből), csűr istállóval szász fazekasház mellől Sachiz településről (Maros megye). A múzeum télen lehetőséget kínál lóvontatta szánsétákra, nyáron pedig lófogatos szekérrel lehet körbejárni a múzeumparkot. A múzeum területén található tavat csónakkal sétálhatják körül, a múzeum vendéglőjében hagyományos román népi ételeket fogyaszthatnak a látogatók. (A turisztikai információs központban megtudhatják a fent említett szolgáltatások árát.) Nyáron a gyerekek részt vehetnek az Ethno Techno Parc tevékenységein a Gyermekek Múzeumában, ahol játékosan vezetik be a népi technikai eszközök (malmok, lovas fogatok, ványolók) elkészítésének világába. A szabadtéri múzeumtól a turistavillamossal egy különleges szépségű környezetet fedezhetnek fel az érdeklődők a Nagyszeben- Dumbrava Erdő- Állatkert-Rasinari útszakaszon. A villamos egyik vagonját átalakították vendéglővagonná, ahol kávét és üdítőitalokat lehet fogyasztani. Ugyancsak a szabadtéri múzeumból el lehet jutni az állatkertbe, amely 15 hektáron fekszik és 135 állatnak ad otthont, ahol 35 madárfaj tekinthető meg. Kuriózum az állatkert bejáratánál található 400 éves tölgy.

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN 2015 C Főépület C épület 1. emeleti terasz Kilátás a Kupolából Múzeumunk a műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelő és a helyszínhez

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

Marosvásárhely Segesvár

Marosvásárhely Segesvár 1 MAROS MEGYE Maros megye Közép-Románia északi részén fekszik, felülete 6.696 km² (az ország összfelületének 2,8%-át teszi ki). Lakossága 584.089 fős, ebből 309.192 városokban él. A Kárpát-medencében elterülő

Részletesebben

Magyarul beszélő közjegyzők Erdélyben - 2012

Magyarul beszélő közjegyzők Erdélyben - 2012 Magyarul beszélő közjegyzők Erdélyben - 2012 Készült a Román Közjegyzői Kamara nyilvántartása alapján, 2012 áprilisában. ARAD Reisz Medre Attila A közjegyzői iroda címe: Mircea Stanescu utca 1-3, ap.6

Részletesebben

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár

GYULAI LÁTNIVALÓK. Gyulai vár GYULAI LÁTNIVALÓK Az árak és a nyitva tartás a leírásban csak tájékoztató jellegűek, kérlek benneteket, hogy mindig kérjetek friss információt ez ügyben! Gyulai vár A gyulai vár a 15.század első felében

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

XIV. Tour de Délvidék

XIV. Tour de Délvidék XIV. Tour de Délvidék Dél-Erdély: Szászvidék és Székelyföld 2015. július 30. augusztus 9. Nagyszebentől Brassóig a szászok földjén a Tour első négy napja A szászokat a XII. században a magyar királyok

Részletesebben

ANSIRO TOUR 2007 PETROŞANI

ANSIRO TOUR 2007 PETROŞANI ANSIRO TOUR PETROŞANI ROMANIA Str. Mihai Viteazul, Nr.3, Cod 332014 Tel / Fax: +40-254-506047 www.ansirotourpetrosani2007.xhost.ro; ansirotourpetrosani2007@yahoo.com ANSIRO TOUR 2007 PETROŞANI Hét napos

Részletesebben

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL 2013. szeptember 6 8. Gasztronómiai és Kulturális Rendezvény 2013. szeptember 06. péntek Helyszín: Kikötő, Szabadtéri színpad 20:00 Románia Magyarország Világbajnoki selejtező mérkőzés

Részletesebben

ALEXANDRU IOAN CUZA TUDOMÁNYEGYETEM, JÁSZVÁSÁR

ALEXANDRU IOAN CUZA TUDOMÁNYEGYETEM, JÁSZVÁSÁR Egyetemi címjegyzék ALEXANDRU IOAN CUZA TUDOMÁNYEGYETEM, JÁSZVÁSÁR cím: Iaşi, b-dul Carol I nr.11. tel.: 0232-201000, fax: 0232-201201 e-mail: contact@uaic.ro honlap: www.uaic.ro BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM,

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16.

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A trianoni

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és májusi programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi Kalendárium 2011. május 14. A Népi Kalendárium májusi témája a gyapjú. Ez alkalommal

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

Bukovinai Találkozások

Bukovinai Találkozások Program tervezete és szabályai Bukovinai Találkozások XXIII. Nemzetközi Foklórfesztivál Lengyelország Pi³a, Jastrowie Ukrajna Csernovic Románia Câmpulung Moldovenesc Magyarország Bonyhád Szlovákia Turèianske

Részletesebben

A Budai Várnegyed és Várlejtõk fejlesztési koncepcióvázlata 2011.06.14

A Budai Várnegyed és Várlejtõk fejlesztési koncepcióvázlata 2011.06.14 A Budai Várnegyed és Várlejtõk fejlesztési koncepcióvázlata 2011.06.14 Megrendelõ: Budapest I. kerület, Budavári Önkormányzat Generáltervezõ: Középülettervezõ Zártkörûen Mûködö Részvénytársaság BEVEZETÕ

Részletesebben

IV. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2007. október 5-14. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului

IV. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2007. október 5-14. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului IV. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2007. október 5-14. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11.

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11. 2010. NOVEMBER 11. (CSÜTÖRTÖK) 15.00-17.00 Nemcsak a húszéveseké a világ! Örökifjak bálja zenél a Seres Duó zártkörû rendezvény helyszín: Aranytíz, Lovagterem, 18.00 Reitter Ferenc Díjátadó Ünnepség A

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Erdélyi barangolás - Marosvásárhely

Erdélyi barangolás - Marosvásárhely 2011 február 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Erdély középsõ részén fekszik, festõi földrajzi környezetben. Átszeli a Maros folyó, s tölgy és bükk erdõkkel

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

gyógyszertárak bútorwtából, gyógyszerészeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti

gyógyszertárak bútorwtából, gyógyszerészeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti Az Erdélyi Történeti Múzeum gyógyszerészettörténeti gyűjteménye régi kolozsvári épület helyiségeit foglalja el. Műemlék maga az épület is, az úgynevezett Hintz-ház": mai alakjában a XVIII. század második

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal

Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Időpont: 2016. augusztus 13-17. (szombat-szerda) 3 NAP SZABI! Utazás: légkondis különbusszal Szállás: igényes panzióban Nagyszebenben, 2-3 ágyas szobákban Étkezés: az étkezéseket nappal, egyénileg kell

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén Turisztikai Hírlevél Tourinform Sárospatak Decemberi programok Sárospatakon és Környékén A Művelődés Háza és Könyvtára programjai: December 01. 17.00 óra Cserepes nap Értékes fazekas hagyománnyal bír Sárospatak.

Részletesebben

Tisztelettel, Antal Árpád András, Elnök Tóth Birtan Csaba, Ügyvezető elnök. Választói körzetek száma- 2012 dec 14.232 17 4.

Tisztelettel, Antal Árpád András, Elnök Tóth Birtan Csaba, Ügyvezető elnök. Választói körzetek száma- 2012 dec 14.232 17 4. Tisztelt Választmányi Tag! Tekintettel arra, hogy a Sepsiszentgyörgyi RMDSZ körzeti struktúrája (8 városi körzet + Kilyén és Szotyor) nehézkessé teszi a Küldött gyűlés körzeti képviselőinek megválasztását,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok Ny rbætor VÆros 2014. Øvi K zm vel døsi RendezvØnyterve Nyírbátor Város 2014. évi Rendezvényterve I. Kiemelt Önkormányzati programok Magyarország nemzeti ünnepei: Március 15. Augusztus 20. Október 23.

Részletesebben

Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs

Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs Pécs Magyarország ötödik legnépesebb városa, körülbelül 200 000 lakossal. Baranya megye székhelye, mely a Dunántúl déli részén, a Mecsek hegység déli lejtõin fekvõ,

Részletesebben

ASTRA Nemzeti Múzeum Központ

ASTRA Nemzeti Múzeum Központ ASTRA Nemzeti Múzeum Központ A névadó ASTRA elnevezés egy egyesület rövidítése, éspedig a Román Nép Irodalmának és Kultúrájának Erdélyi Egyesületnek (Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura

Részletesebben

MÚLTSZÁZADI ERDÉLYI KASTÉLYKERTEK BEMUTATÁSA. Kovács Loránt 1

MÚLTSZÁZADI ERDÉLYI KASTÉLYKERTEK BEMUTATÁSA. Kovács Loránt 1 MÚLTSZÁZADI ERDÉLYI KASTÉLYKERTEK BEMUTATÁSA A GERNYESZEGI KASTÉLYKERT Kovács Loránt 1 Gernyeszeg (Gorneşti) a Maros mentén, Marosvásárhelytől mintegy 21 km-re északra elterülő, több utcás falu. Királyi

Részletesebben

Miskolc Pass Turisztikai Kártya

Miskolc Pass Turisztikai Kártya Miskolc Pass Turisztikai Kártya Szerezzen felejthetetlen élményeket a Miskolc Pass turisztikai kártyával! Kényelmesen, külön jegy megvásárlása nélkül, ingyenesen élvezheti 15 attrakció szolgáltatását,

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82.

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82. Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82. Tisztelt Kuratórium! Tárgy: A 7. Con Spirito Egyházzenei Fesztivál megrendezésére szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3707/12072 A Filharmónia

Részletesebben

Programm 2012. Hungarian

Programm 2012. Hungarian Hungarian Programm 2012 Nyelveket tanulni Heidelbergben F+U Az idegen nyelvek akadémiája Heidelberg-romantikus város a Neckárnál Természeti szépségeivel,a kastély, az óváros és a folyó harmóniájával, a

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

A régi és új Kolozsvár fényképekben

A régi és új Kolozsvár fényképekben HAZAI TÜKÖR A régi és új Kolozsvár fényképekben Fényképek fekszenek előttem. Kolozsvár első fényképészének, a nagytudású Veress Ferencnek néhány, városképet ábrázoló felvétele. 1850-től több mint hatvan

Részletesebben

KÉPJEGYZÉK. 1. A gyulafehérvári székesegyház nyugati kapuja, 1270 körül (Entz Géza Antal felvétele)

KÉPJEGYZÉK. 1. A gyulafehérvári székesegyház nyugati kapuja, 1270 körül (Entz Géza Antal felvétele) KÉPJEGYZÉK 1. A gyulafehérvári székesegyház nyugati kapuja, 1270 körül (Entz Géza Antal 2. A gyulafehérvári székesegyház kelet felől az 1270-es években újjáépített főszentéllyel (Josef Fischer felvétele,

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm.

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Tájház Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Strifler Károlyné Mezőkovácsháza, 2016. november 30. HELYI ÉRTÉK

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

Bogácsi programok 2014

Bogácsi programok 2014 Bogácsi programok 2014 III. Falusi Kamra Mustra és IV. Bogácsi Kocsonyafőző Verseny 2014. február 01. Közösségi Ház A III. alkalommal megrendezésre kerülő Falusi Kamra Mustra vendégei több település éléskamrájába

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

2012. június 8., péntek. 2012. június 9., szombat. 2012. június 10., vasárnap. A Miskolci Operafesztivál programjai:

2012. június 8., péntek. 2012. június 9., szombat. 2012. június 10., vasárnap. A Miskolci Operafesztivál programjai: A Miskolci Operafesztivál programjai: 2012. június 8., péntek 18.00: Nyitóparádé, Fesztiválzóna Széchenyi utca, 19.00: Puccini élete és munkássága, Miskolci 19.00: Miskolc Dixieland Band koncert, Szent

Részletesebben

Komlóskáról neten található linkek:

Komlóskáról neten található linkek: Komlóskáról neten található linkek: Komlóska Községről, Budapest, Corvinus Egyetem, KOVÁSZ http://kovasz.bkae.hu/konferencia/hazigazda.html Komlóska bányászatának története http://diak.budai-rfg.sulinet.hu/~havassy/komloska/banyasz.html

Részletesebben

Stroia Anamaria. Szakmai önéletrajz. 0365-809582 0745-870599 stroia.anamaria@yahoo.com

Stroia Anamaria. Szakmai önéletrajz. 0365-809582 0745-870599 stroia.anamaria@yahoo.com Szakmai önéletrajz SZEMÉLYES ADATOK Család- és keresztnév STROIA Anamaria Lakcím Románia, Marosvásárhely, Bul. 1 Decembrie 1918, 207 Otthoni telefonszám Mobiltelefonszám E-mail 0365-809582 0745-870599

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Házasságkötő terem. Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény -

Házasságkötő terem. Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény - Január Február Március 22. Csütörtök 17 órától Ünnepi műsor a Magyar Kultúra Napja alkalmából Házasságkötő terem,, Etyeki Versmondó Kör 24. Szombat Etyeki piknik Szépvölgy, Újhegy Roxer Produkció 3. Kedd

Részletesebben

Visszatérő kulturális események:

Visszatérő kulturális események: Visszatérő kulturális események: Magyar Kultúra Napja: Minden év januárjában a Magyar Kultúra napja (január 22.) alkalmából egész hetes programsorozat várja Mezőberény lakosságát és az idelátogatókat.

Részletesebben

Eltűnő kultúrák nyomában

Eltűnő kultúrák nyomában Eltűnő kultúrák nyomában VI. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2009. október 5-12. Torockó-Verespatak--Gura Humorului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 30/2013. (I. 30.) számú. h a t á r o z a t a. a 2013. évre tervezett kulturális programokról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 30/2013. (I. 30.) számú. h a t á r o z a t a. a 2013. évre tervezett kulturális programokról ÚJFEHÉRTÓ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Képviselő-testületének 2013.

Részletesebben

JEGYÁRAK. "AZ OTTHON MELEGE". CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731

JEGYÁRAK. AZ OTTHON MELEGE. CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731 JEGYÁRAK GYŐR XÁNTUS JÁNOS MÚZEUM 9022 Széchenyi tér 5. Telefon: 96/310-588, 524-888 Fax: 96/310-731 IV. 1.-IX. 30: 10-18 óráig, (X. 1.-III. 31.:10-16 óráig) szünnap: hétfő Könyvtár: Kedd: 10-14 óráig,

Részletesebben

A Zene Nyelvén. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak.

A Zene Nyelvén. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak. A Zene Nyelvén Pályázatnak köszönhetően, lehetősége nyílt a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola 40 fős tanulói csoportjának és kísérő tanáraiknak, Pármában (Olaszország) 2015. 07.01-05. között

Részletesebben

Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó. Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál

Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó. Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál V. Vőfélytalálkozó Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó és Fesztivál Szent György-napi Országos Biovásár Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál XV. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

Grafikai Szemle I. Székelyföldi Grafikai Biennále

Grafikai Szemle I. Székelyföldi Grafikai Biennále Grafikai Szemle I. Székelyföldi Grafikai Biennále Kiírás és jelentkezési lap Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja és a Művelődési

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON

SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON Mag. a Istvanits Kerstin (Ausztria) SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON Az alábbi feladatokat úgy építettem fel, hogy a diákoknak egy adott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk.

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

Magyar országgyűlési választás

Magyar országgyűlési választás Magyar országgyűlési választás 2014. 1. 17. Hogyan szavazunk a magyar országgyűlési választáson? Nézze meg a szavazási segédletben, kattintson az alábbi ábrára. Forduljon bizalommal az EMNT Demokrácia-központokhoz,

Részletesebben

KOLOZSVÁR. Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21

KOLOZSVÁR. Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21 KOLOZSVÁR Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21 A népvándorlás századai után, a X. és XI. század fordulóján a régi Napoca helyén, a jelenlegi

Részletesebben

Rendezvények királyi környezetben

Rendezvények királyi környezetben A gödöllôi kastély Magyarország legnagyobb beépített alapterületû barokk kastélyegyüttese, amely páratlanul gazdag történelmi múltjáról és stílustô építészeti értékeirôl nevezetes. Építtetôje Grassalkovich

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat 392. szám KULTÚRPONT HÍRLEVÉL 2011-06-09 ************************************************************************** Nemzetközi kulturális hírek A KultúrPont Iroda ingyenes elektronikus hírlevele hirlevel@kulturpont.hu

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21.

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21. 2014. évi 4. szám MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2014. június 21. Múzeumok éjszakája a Bartók Zeneházban 2014. június 21-én este tartották a Rákosmentén is a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot. Rájöttünk, hogy

Részletesebben

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Bevezetés A Muzsika Hídja Fesztivál Szervezőbizottsága 2015-ben is megrendezi a Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivált Budapesten 2015. július 25-26-án, első

Részletesebben

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST 2012. május 8., 18 óra, Bécs Tisztelt (az eseményen jelenlévők függvénye). Különleges és talán minden másnál alkalmasabb két egymáshoz ezernyi szállal kötődő nemzet kapcsolatainak

Részletesebben

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és 26. Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország 2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

1. Az idő és a kereszt 80x70 cm; tempera, olaj, farost

1. Az idő és a kereszt 80x70 cm; tempera, olaj, farost 1. Az idő és a kereszt 80x70 cm; 2. A város 85x100 cm; 3. Sötét víz 110x80 cm 4. Világítótorony 70x50 cm; 5. Veranda télen 120x90 cm; 6. Hó és köd 80x100 cm; 7. Védett öböl 80x90 cm; 8. Ódon házak 90x80

Részletesebben

Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között

Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között DR. TAKÁCS JÓZSEF Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között Bevezetés Mindjárt első mondatommal szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy előadást tarthattam és szeretném átadni a székesfehérvári

Részletesebben

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Programfüzet Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Augusztus 8. péntek Futóverseny Göncről Vizsolyba 10.00 Szenczi Molnár Albert nyomában futóverseny Gönc és Vizsoly

Részletesebben

Laroba Wellness & Tréning Hotel****

Laroba Wellness & Tréning Hotel**** Laroba Wellness & Tréning Hotel**** Budapesttől 1 órányi autóútra, a Balaton északi partján, Balatonalmádi és Balatonfüred között félúton, Alsóörsön található, a parttól mindössze 250 méterre, a szálloda

Részletesebben

AZ IPA TAPOLCAI SZERVEZETE 2013. szeptember 05-től szeptember 09-ig a Hunguest Hotel Pelion **** Tapolca Köztársaság tér 10. szám alatt rendezi meg a 20 éves jubileumi ünnepségét, rendezvényét. A rendezvényre

Részletesebben

Kedves MKKSZ nyugdíjas tagok! Kedves nyugdíjas közösségek!

Kedves MKKSZ nyugdíjas tagok! Kedves nyugdíjas közösségek! H Í R V I R Á G Kedves MKKSZ nyugdíjas tagok! Kedves nyugdíjas közösségek! 2015. év 2. szám A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Országos Nyugdíjas Tanács

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város 2015.évi Közművelődi Rendezvénytervének elfogadásáról A Képviselő-testület Nyírbátor Város

Részletesebben

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA CSUPOR KERT Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET V I S 1 Z Á K KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET TÖRTÉNETÜNK Két évvel később egy újabb vállalkozásba

Részletesebben

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY KAPUK A KÁPTALANDOMBRA Megnyílt Magyarország legnagyobb területû egyházi

Részletesebben

Kedvezményes téli ajánlatok

Kedvezményes téli ajánlatok KISBÉR TOURIST Engedély:R 1068 Utazási Iroda 2870 Kisbér Komáromi u.1. Telefon: 34/352-700 és 06/30/217-8722 Kedvezményes téli ajánlatok Program ajánlat: Szállást kínálunk Budapesten Hotel Rubin****6.450

Részletesebben

A XI. BÁCSFEKETEHEGYI FALUNAP ÉS A XII. BÁCSFEKETEHEGYI MEGGYNAPOK MŰSORA. 2015. június 12. - 13. - 14. (péntek szombat vasárnap) 10.

A XI. BÁCSFEKETEHEGYI FALUNAP ÉS A XII. BÁCSFEKETEHEGYI MEGGYNAPOK MŰSORA. 2015. június 12. - 13. - 14. (péntek szombat vasárnap) 10. A XI. BÁCSFEKETEHEGYI FALUNAP ÉS A XII. BÁCSFEKETEHEGYI MEGGYNAPOK MŰSORA 2015. június 12. - 13. - 14. (péntek szombat vasárnap) Péntek: (2015.06.12.) Helyszín: Óvoda Piactér Központ - Óvoda 10.00 Karneváli

Részletesebben

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével.

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével. Cantemus IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Nyíregyháza Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével 2012. augusztus 15-22. Nyíregyháza A Fesztivál A Nyíregyházi Cantemus

Részletesebben

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap 2014. július 11-12-13. Parád Nagyközség Önkormányzata és Bodony Község Önkormányzata szervezésében A rendezvény fővédnöke: Horváth László Országgyűlési képviselő

Részletesebben

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. július 26. FŐVÉDNÖK: DR. VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. 2014. július 26.

Részletesebben

Regisztrációs adatlap

Regisztrációs adatlap Regisztrációs adatlap 1. A fesztivál hivatalos neve:.. 2. A fesztivál honlapjának címe:... 0 - nincs honlapcím 3. A fesztivál szervező hivatalos neve :.. címe: város.....utca házszám telefon száma: e-mail

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

Legyél te is határvadász! - Pályázati felhívás

Legyél te is határvadász! - Pályázati felhívás 2016.09.07. Legyél te is határvadász! - Pályázati felhívás Részletek HIRDETMÉNY HATÁROZAT - A 301060-508 számú vadászterület határának megállapítása (VEH/001/1013-1/2016. HIRDETMÉNY 1 / 7 HATÁROZAT - A

Részletesebben

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Rudabányai református templom Megközelítés: H-3733 Rudabánya,Temető u. 8.; GPS koordináták: É 48,38152 ; K 20,62107 ; Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Jelenlegi

Részletesebben