EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1221 ÉRETTSÉG VZSGA október 15. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK EMELT SZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének az értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) - A zárt jellegű feladatoknál (teszt) ha a vizsgázó az összes lehetséges választ, akkor nem kap pontot. a a javítási-értékelési útmutatóban szereplő megoldások számánál több választ jelöl meg, akkor a többletválaszok számával a pontszámot csökkenteni kell. A feladatokra kapott pontszám nem lehet negatív. - Tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el. - A dolgozatban előforduló esetleges megoldási hibákat, tévedéseket kérjük, feltűnően jelöljék. - Fogalom meghatározása esetén a megoldásban aláhúztuk az ún. kulcsszavakat. Maximális pontszám csak akkor adható, ha a kulcsszavak maradéktalanul szerepelnek a vizsgázó megoldásában. A feladat részmegoldása esetén, ha erre lehetőség van, akkor az adott feladat javítási-értékelési útmutatójában található meg a részpont értéke. - A csillaggal (*) jelölt feladatoknál (általában a felsorolásoknál) több helyes megoldás is lehetséges, mint amennyi a feladat utasításában megoldásként elvárt (pl. Írjon hármat /3/!). Ezeknél a feladatoknál a javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de tartalmában azonos, egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / október 15.

3 Teszt jellegű feladatok 1. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 3 pont vagy hamis az állítás! Állítások gaz amis A gyógyszerek legális drogok, és rendszeres fogyasztásuk x során hozzászokás alakulhat ki. A holisztikus egészségszemlélet lényege, hogy figyelembe x veszi a test mentális és szellemi aspektusait is. Az élettelen kórokozók nem okoznak betegséget. x 2. Írjon jelet az igaz állítások mellé, és jelet a hamis állítások mellé! 6 pont A test biológiai halála akkor következik be, ha az anyagcsere teljesen leáll, és az életműködések teljesen megszűnnek. Nők körében gyakrabban figyelhető meg az epeutak betegsége. Az asténiás alkatú egyén teste nyúlánk, gyenge izomzat jellemzi. A vitamintúladagolás következménye a hipovitaminózis. Védőoltást csak akkor adnak, ha az egyén segítség nélkül nem tudja a betegséget leküzdeni. A végbélkúp hatóanyaga lassan szívódik fel. 3. úzza alá az igaz állításokat! 4 pont 1. A vércsoportú egyén vörösvértestjei A agglutinogént tartalmaznak. 2. A légcsövet fedőhám béleli. 3. A monocyták a legkisebb méretű fehérvérsejtek. 4. A plazmában kétféle antitest izohemagglutinin van. 5. A szervezet Ca tartalmának 99%-a a csontokban található. 6. A kannaporc páratlan porc. 7. Verőtérfogaton egy kamrai systole során a nagyartériákba jutó vér mennyiségét értjük. írásbeli vizsga / október 15.

4 4. Írjon x jelet a mondatok mellé annak megfelelően, hogy igaz 3 pont vagy hamis az állítás! Állítások gaz amis A védőoltásokat kísérheti láz, rossz közérzet. x A drogfüggőségnek testi, tárgyi és magatartási tünetei x vannak. Gerinctörésnél minden esetben fordítsuk stabil oldalfekvésbe a sérültet. x 5. úzza alá az igaz állításokat! 3 pont 1. A haemoglobin a vérben található Ca-tartalmú vegyület. 2. A nyiroksejtek a szervezet védekező reakcióiban vesznek részt. 3. A T-lymphocitáknak a helyi (celluláris) immunitásban van szerepük. 4. Bilirubin a globulinok anyagcseréje folytán keletkezik. 5. a a vérrög létfontosságú szervben akad el, halált okozhat. 6. Az A vércsoportú egyén vörösvértestei B agglutinogént tartalmaznak. 6. Válassza ki az alábbi listából a szülés megindulásának biztos jeleit! 3 pont A megfelelő betűjeleket írja a kipontozott vonalra! A: Magzatvíz elfolyása. B: Derékfájás. C: Méhizomzat rendszeres összehúzódása. D: üvely vöröses elszíneződése. E: Magzati szívhangok változása. G: Véres váladék ürülése a hüvelyen keresztül.... A,..C,.. G 7. úzza alá az igaz állításokat! 2 pont 1. A női emlő a borda magasságában helyezkedik el. 2. Az emlő állományát tejmirigyek, kötőszövet és zsírszövet építi fel. 3. Az üllő a kalapácsot és a kengyelt kapcsolja össze. 4. Az egyensúlyozó szerv a középfülben található. írásbeli vizsga / október 15.

5 8. Párosítsa a csontokat a jellemzőikkel! 5 pont A. Sípcsont B. Rostacsont C. Falcsont D. Ékcsont E. Térdkalács 1. A koponyatetőt alkotja. 2. Teste átmetszetben háromszög alakú. 3. Gesztenye alakú csont. 4. Az orrüreg vázának alkotásában vesz részt. 5. A koponyaalapon középen helyezkedik el. A: 2., B: 4., C: 1., D: 5., E: Írjon jelet az igaz állítások mellé, és jelet a hamis állítások mellé! 3 pont A BCG oltást három éves korban adják. Nőknél a légzés a mellkas emelkedésével jár. Az idült betegség évekig is tarthat. 10. Válassza ki és húzza alá az igaz állítást! 1 pont 1. A verőerek belső rétegét laphám (endothel) építi fel. 2. Végartériák csak páros szervekben találhatók. (elyes válaszra 1 pont adható.) 11. Írja a kipontozott vonalra a véralvadék lebontására vonatkozó 3 pont hamis állítások betűjeleit! A. Az alvadék lebontásában fontos szerepet játszik a plazmin. B. A fibrinolysis megakadályozza a véroldást. C. Vérzékenységről beszélünk, ha az alvadási idő 1-2 perc. D. A veleszületett vérzékenységet haemophiliának nevezzük. E. A véralvadást mesterségesen Na-mal meggátolhatjuk.... B,..C,..E.... (elyes válaszonként 1-1 pont adható.) írásbeli vizsga / október 15.

6 12. úzza alá az igaz állítást! 1 pont 1. Az interoceptorok a külvilág változásainak ingereit érzékelik. 2. A látópálya receptorai a retinában lévő pálcák és csapok. (elyes válaszra 1 pont adható.) 13. Csoportosítsa a vizeletképzésre vonatkozó állításokat a megadott 5 pont szempontok szerint! Írja a betűjeleket a megfelelő helyre! A. A vizeletképzés a Malpigi-testecske glomerulusaiban történik. B. A vizeletkialakulás a csatornarendszerben történik. C. Mennyisége kb. 1-1,5 liter. D. A vérplazma fehérjementes szűrlete. E. A vizelet cukrot is tartalmaz. Elsődleges vizelet:.. A,.. D,..E... Végleges vizelet:...b,..c Írjon jelet az igaz állítások mellé, és jelet a hamis állítások mellé! 3 pont Az újszülött mozgása összerendezett, idegpályái fejlettek. A magzati szívhangok szaporábbak, mint a felnőtt ember szívműködése. Az elválasztást 7-8 hónapos korban ideális elkezdeni. 15. Írjon jelet az igaz állítások mellé, és jelet a hamis állítások mellé! 4 pont 1. A riadt, nyugtalan tekintet, csillogó kidülledt szemek pajzsmirigy túlműködésre utalnak.. 2. Agyhártyagyulladás esetén a beteg hanyatt fekszik fejét előre hajlítja. 3. Combnyaktörés esetén kifelé fordított lábfejjel fekszik a beteg Vizenyő (oedema) a leggyakrabban keringési elégtelenségben, vesebetegségben vagy allergia esetén alakul ki Soroljon fel a Kretschmer-féle három testalkati típusokat! 3 pont 1. atléta alkat 2. piknikus alkat 3. aszténiás alkat írásbeli vizsga / október 15.

7 *17. Soroljon fel a sántítás (járászavar) okai közül hármat! 3 pont 1. fájdalom 2. ízületi mozgáskorlátozottság 3. izombénulás 4. végtagrövidülés 5. ízületi instabilitás 18. Tegyen x jelet a gerincsérülés tünetei mellé! 5 pont asa betapintható, deszkakemény: Szabálytalan hajlás vagy görbület látható a gerincoszlopon:... x.. A sérültnek hányingere van: Fejfájás, szédülés: Testét, végtagjait nehéznek, ügyetlennek érzi a sérült:....x. Vizelet- és széklet-visszatartási nehézségek jelentkeznek:....x. Szem körül pápaszemszerű vérömleny: Vizelési, székelési inger kialakulása:....x. Légzési nehézségek figyelhetők meg:...x.. ányinger, hányás: Rövid válaszokat igénylő feladatok 19. Sorolja fel a vesecsatorna-rendszer szakaszait a vizelet haladása szerint! 4 pont 1. Elsődleges kanyarulatos csatorna 2. enle-kacs 3. Másodlagos kanyarulatos csatorna 4. Egyenes gyűjtőcsatorna (Csak a helyes sorrend esetén adható a 4 pont. Rész pontszám nem adható.) *20. Soroljon fel a halláscsökkenés okai közül hármat! 3 pont 1. vezetéses 2. idegi 3. kevert *21. atározza meg a tölcsérmellkas lényegét! 1 pont Az elülső mellkasfal középvonali behorpadása (cipészmellkas). (elyes válaszra 1 pont adható.) írásbeli vizsga / október 15.

8 22. Sorolja fel a szem fénytörő közegeit! 4 pont - szaruhártya - csarnokvíz - üvegtest - szemlencse 23. A gerincvelő szürkeállományában milyen idegsejtek találhatók? 3 pont Válaszait írja a kipontozott vonalakra! A hátsó szarvban: érzőidegsejtek A mellső szarvban: mozgató idegsejtek Az oldalszarvakban: vegetatív idegsejtek 24. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! Válaszait írja a kipontozott vonalakra! 5 pont Melyik hormon szabályozza a mellékvesekéreg működését?... ACT (Adrenocorticotrop hormon) ol termelődnek a hormonok?... A belső elválasztású mirigyekben Mit értünk ovuláció alatt?... Az érett tüsző felrepedésének, a petesejt kiszabadulásának folyamatát. ol teremt összeköttetést a magzati életben a Botallo-vezeték?... A tüdőverőér és az aorta között Milyen feladatot lát el a köldökvéna?... Oxigént és tápanyagdús vért visz a magzat felé *25. Soroljon fel, fájdalom fennállása esetén mit figyelünk meg a betegen! 2 pont Írjon le két megfigyelési szempontot! 1. a fájdalom helye 2. a fájdalom jellege 3. a beteg viselkedése 4. a fájdalom erőssége *26. Jellemezze a leggyakoribb mellkasi fájdalmakat! 4 pont Tüdőembólia: a vénás rendszerből az artéria pulmonalisba jutott vérrög idézi elő, a betegnek nehéz légzése van Myocardialis infarktus: a fájdalom a szegcsont mögött, illetve a bal szívfélben keletkezik, kisugárzik a bal vállba, a bal karba (elyes válaszonként 2 2 pont adható.) írásbeli vizsga / október 15.

9 *27. Soroljon fel az iskolaérettségi vizsgálat területei közül négyet! 2 pont 1. Testarányok 2. Mozgáskoordinácó 3. Rajz és íráskészség 4. Érzékszervek működése 5. degrendszer terhelhetősége 6. Testtömeg, magasság (Két helyes válaszra 1 pont adható.) *28. atározza meg az újszülöttkori élettani sárgaságot! 3 pont A magzati életben nagyobb számú vörösvérsejt szállítja az oxigént, mint megszületés után. A feleslegessé váló vörösvérsejtekben lévő haemoglobin bilirubinná alakul, és a bőrt sárgásan elszínezi. *29. Sorolja fel az artériás vérzéscsillapítás menetét! 3 pont - Ültesse vagy fektesse a sérültet! - Keresse a megfelelő artériás nyomópontot és nyomja az artériát a csontos alaphoz! - Társa készítse el a nyomókötést! - A kötésátvérzése esetén az előző kötést ne vegye le helyezzen rá újabb kötést! - Végtagsérülés esetén helyezze a sérült végtagot nyugalomba! - ívjon azonnal mentőt! *30. atározza meg az ADS fogalmát, sorolja fel a legveszélyeztetettebbek 6 pont csoportjait! ADS fogalma: A megnevezés tünetegyüttest, szindrómát jelöl, amely testi és laboratóriumi tünetek összességéből áll. Rizikócsoportok: - omo- és biszexuális férfiak - ntravénás kábítószer élvezők - ADS fertőzött partnerei - Prostituáltak - Vérzékenységben szenvedők - Gyakori partnercserét végzők (A fogalomra 1 pont, a rizikócsoportokra 5 pont adható.) írásbeli vizsga / október 15.

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉG VZSGA 2010. október 18. SZOCÁLS ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ NEMZET ERŐFORRÁS MNSZTÉRUM Fontos tudnivalók -

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2007/2008. tanév

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2007/2008. tanév Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2007/2008. tanév 1 MEGOLDÁSI ÚTMUTATÓ Ábraelemzés Az ábrához

Részletesebben

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET Miskolc, 2011 EGYÉNI TANULÁST TÁMOGATÓ TANANYAG Készítette Mgr. Kiss Andrea Mgr. Góra Terézia Projekt koordinátor Juga Aliz Szakmai koordinátor

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16.

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológia 2002. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázók

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 80 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók A vizsgázó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Testi egészség fenntartása I. rész

Testi egészség fenntartása I. rész Egészségügyi szakmacsoport Általános asszisztens Modulszám: 1.0/2328-06 Fazekas Marianna Testi egészség fenntartása I. rész A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése a Humán szakmák moduláris képzésével,

Részletesebben

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt

Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Tájékoztató a feladatsor megoldása előtt Az érettségi vizsgakövetelmények emelt szintje magában foglalja a középszint követelményeit is. A vizsgaleírás szerint a feladattípusok többsége is közös. Ezek

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Akupresszőrök részére 2002. május 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Források használata és értékelése

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Források használata és értékelése EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Források használata és értékelése 1.1 Egészséggel kapcsolatos fogalmak gyűjtése 1.2 Különböző típusú forrásokból

Részletesebben

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz http://keptar.demasz.hu/arthp/html/l/leonardo/drawings/body/ 1 Mozgás 36. Az emberi csontváz (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Biológia emelt

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2013/2014. tanév Támogatónk: Egyszerű választás 1.Mi jellemző a sejtjeinket

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2007 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 A MENTŐHÍVÁSRÓL...4 HOGYAN REAGÁLJUNK, HA MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉSEIT HASZNÁLÓ JÁRMŰVEL TALÁLKOZUNK?...5 A BALESETI

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 12. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Biológia

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára II. RÉSZ SÉRÜLÉSEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben