Kedves Érdeklődő! A programváltozás jogát fenntartjuk! Maráczi Fanni programszervező

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Érdeklődő! A programváltozás jogát fenntartjuk! Maráczi Fanni programszervező"

Átírás

1

2 Kedves Érdeklődő! Az ELTE Konfuciusz Intézet Kína hivatalos kulturális intézete Magyarországon, ilyen tekintetben az első. Célunk a kínai nyelv oktatása, a kínai kultúra népszerűsítése. Kína a Világ legnépesebb, második legnagyobb, és gazdaságilag az Amerikai Egyesült Államokéval veteksző országa. Mindenkinek van róla véleménye. Mi ingyenesen látogatható, változatos programjainkkal igyekszünk lehetőséget nyújtani véleményük megalapozására, megváltoztatására, vagy megerősítésére. Célunk minél közelebb hozni Önökhöz ezt a rendkívül izgalmas és sokszínű országot, és bíztatunk mindenkit, hogy jobban megismerje a mind gazdaságilag, mind politikailag egyre növekvő fontosságú Kínát. Ingyenes programjainkra azt gondoljuk, nem csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik komolyan foglalkoznak ázsiai nyelvekkel, de azoknak is, akik szívesen tudnak meg újat bármely országról. Igyekszünk olyan rendezvényeket szervezni, melyekre ellátogatva itthonról ismerkedhetnek meg Kína nyelvével, történelmével, szokásaival, művészetével, ételeivel és sorolhatnánk. Ősszel is folytatódik Ismerkedés a mai Kínával című előadássorozatunk, összesen négy alkalommal, Kína és a környező országok történelmét és jelenét bemutató előadásokkal. Szeptemberben ünnepeljük a Konfuciusz Intézetek Napját, melyet az egész világon, minden Konfuciusz Intézet egy napon rendez meg. Ott leszünk a TEK Küzdősport Gáláján, a Füvészkertben megrendezett Gingko Napokon, a Nyelvparádén és az ELTE Feszten is. Szokásos, négyalkalmas mini-tanfolyamaink is mind megrendezésre kerülnek. Új programjaink a kungfu tanfolyam, a bubble tea délután, a kínai táncház, a mesedélután és a kínai zenét bemutató előadás. Nagyon sok szeretettel várjuk a rendezvényeinket évek óta hűségesen látogatókat és az új érdeklődőket, gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt! A programváltozás jogát fenntartjuk! Maráczi Fanni programszervező Az ELTE Konfuciusz Intézetről Alapítva: 2006-ban Hanban kiváló minősítése: 2007, 2011, városban, 35 intézmény évente több mint 2000 diák 30 anyanyelvű szaktanár saját magyar nyelvű tankönyv évente 50 kulturális rendezvény Wen Jiabao miniszterelnök fogadása, 2011 Európai Konfuciusz Intézetek 3. Konferenciájának megrendezése, 2011 Az ELTE Konfuciusz Intézet 2014 II. félévének programfüzete Szerkesztő: Maráczi Fanni Tördelőszerkesztő: Bukovics Zoltán Nyomdai munkálatok: Komáromi Nyomda és Kiadó Kft.

3 Az Ismerkedés a mai Kínával őszi félévének előadásai A négy előadás során igyekszünk bemutatni Kína és vele határos országok kapcsolatait, megismertetni viszonyaik alakulását a történelem folyamán és végig venni a tényezőket, amik a mai napig befolyásolják Kína nemzetközi kapcsolatait. Megvizsgáljuk Kína nem elhanyagolható gazdasági, kulturális és társadalmi hatását a vele szomszédos országokra, és áttekintjük a különböző népek közötti békés és háborús lépéseket egyaránt. Ezek az országok Mongólia, Korea, Japán és Oroszország szeptember :00 Dr. Birtalan Ágnes Kína és Mongólia október :00 Dr. Csoma Mózes Kína és a Koreai-félsziget november :00 Zentai Judit Kína és Japán december :00 Dr. Filippov Szergej Kína és Oroszország Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Programfüzet 2014/II.

4 Négyalkalmas mini-tanfolyamaink Taiji tanfolyam A tavaszi alkalomhoz hasonlóan, ősszel is a szabadban megrendezett taiji tanfolyamunkra várjuk azon kedves érdeklődőket, akik szívesebben megismerkednének ezzel a hagyományos kínai mozgásformával, mely mind a testre, mind a lélekre nyugtató hatással van. Csatlakozzanak hozzánk az ELTE BTK kertjében és élvezzék jótékony hatásait ennek a méltán népszerű, hamisíthatatlanul kínai mozgásformának! Jelentkezni a oldalon tudnak. Időpont: szeptember 10., 17., 24., október 1. szerda 17:00 Kalligráfia tanfolyam Évek óta megrendezett kalligráfia tanfolyamunk a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. Ki ne szeretne többet tudni a gyönyörű szép, látszólag rettentő bonyolult kínai írásjegyekről. Négyalkalmas minitanfolyamunkon elsajátíthatják az alapvonásokat melyekből minden írásjegy összeáll, megtanulhatnak számokat és egyszerűbb szavakat leírni. Minden, a kínai írás iránt érdeklődőt várunk nagyon sok szeretettel! A tanfolyamra jelentkezni a weboldalon lehet. Helyszín: Kerényi terem Időpont: szeptember 18., 25., október 2., 9. csütörtök 17:00 Csomózó tanfolyam A kínai csomózás a kézműves foglalkozások nehezebb fajtái közé tartozik. A karácsony előtt nem sokkal megrendezett négyalkalmas tanfolyamunkon megtanulhatóak lesznek ennek az ősi népművészeti formának az alapjai, majd az utolsó órán elkészíthetnek egy bonyolultabb technikával készülő, apró ajándékot is. A tanfolyamot ajánljuk mindenkinek, aki számára kikapcsolódást jelent a kézműveskedés, és szívesen kipróbálná ezt a jellegzetesen kínai válfaját. Jelentkezni a weboldalon tudnak. Várjuk Önöket nagyon sok szeretettel! Időpont: november 28., december 5., 12., 19. péntek 17:00

5 Új! Kungfu tanfolyam Az Állatkertben megrendezett Föld Fesztivál során kungfu óránk olyan népszerűnek bizonyult, hogy úgy döntöttünk, ezentúl négyalkalmas tanfolyam formájában igyekszünk lehetőséget kínálni, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az ősi kínai harcművészettel. A négyalkalmas tanfolyam a többihez hasonlóan ingyenes mindazok számára, akik a weboldalunkon regisztráltak. A négy hét folyamán megismerkedhetnek az alapmozdulatokkal és a kungfu mögött rejlő gondolkodásmódhoz is közelebb kerülhetnek. Kérjük, érkezzenek kényelmes öltözetben. Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk! Időpont: október 1., 8., 15., 22. szerda 17:00 Papírkivágás tanfolyam A papírkivágás népszerűségét annak köszönheti, hogy minden életkorban és ügyességi szinten sikerélménnyel jár. A tanfolyamon elsajátítható legegyszerűbb minták is a kínai kultúra fontos motívumai. Tanfolyamunkat ajánljuk mindenkinek, aki szívesen megismerkedne Kína művészetével, azonban nem kifejezetten gyakorlott a kézügyességet igénylő foglalkozásokban. Természetesen azok is tanulhatnak újat, akik más művészeti ágakban már jártasak. Jelentkezni a weboldalon tudnak. Mindenkit sok szeretettel várunk! Helyszín: 15/6-os terem Időpont: november 5., 12., 19., 26. szerda 17:00 A mini-tanfolyamok helyszíne: ELTE Konfuciusz Intézet Programfüzet 2014/II.

6 Konfuciusz Nap A kínai nyelvet, kultúrát, történelmet, művészeteket és szokásokat népszerűsítő Konfuciusz Intézetből a világon ma már több mint négyszáz működik. Az elsőt 2004-ben alapították meg, a miénk megnyitása 2006-ban követte. Az Intézetek létrejöttének tizedik évfordulóját megünnepelendő, mi is a korábbiaknál sokkal nagyobb szabású rendezvénnyel készülünk. Az egész napos program során az ELTE BTK Kampuszon felállított állomásainknál végig izgalmas foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Lesz kalligráfia, csomózó, és papírkivágó állomás is, de asztalainknál akár a kínai állatövi jegyek gipszfiguráinak festésére, a pálcikahasználat elsajátítására, teakóstolásra, vagy arcfestésre is lehetőség lesz majd. Kínai bemutató órák Reggeltől késő délutánig minden órában indítunk húsz perces bemutató órákat. Az órák folyamán megismerkedhetnek kínai tanárainkkal, az ő tanítási stílusukkal és elsajátíthatják a leggyakoribb köszönési és bemutatkozási formákat is. Fotópályázat és kiállítás A korábban kihirdetett fotópályázatra beérkező képeket kiállítjuk, hogy a látogatók megszavazhassák a nekik legjobban tetsző művet. A napot eredménysorsolással zárjuk. Kínai táncház A nap folyamán két alkalommal indítunk táncházat, amelynek során megismerkedhetnek Kína legjellegzetesebb néptáncaival. Kulturális előadások Három alkalommal vehetnek részt kulturális előadásokon, melyeken vagy kínai tanáraink, vagy a témához értő hazai szakemberek tartanak majd.

7 Beszélgetések A szintén három alkalommal megrendezett beszélgetéseken az érdeklődők kínai tanárainknak tehetik fel kérdéseiket, vagy vitathatnak meg velük sokakat foglalkoztató kérdéseket. Taiji és Kungfu órák A három negyvenperces taiji és kungfu órán elsajátíthatják a legalapvetőbb mozdulatokat. Kalligráfia verseny A versenyen szeretettel várjuk bármely korábbi diákunkat, aki vagy a nyelvtanfolyamok, vagy kalligráfia tanfolyamaink során megismerkedett a kínai írásjegyekkel, és most szívesen összemérné tudását másokkal. A legszebb műveket kiállítjuk. Jiaozi készítés A jiaozi egyfajta töltött gombóc, melyet vagy vízben főznek meg, vagy olajban sütnek ki. Számos töltelék létezik: zöldséges, húsos, vagy a kettő keveréke. Kínában egész évben kapható, egyike a legjellegzetesebb gyorsételeknek, Holdújévkor azonban az ünnep része, ilyenkor az egész család együtt tölti, és fogyasztja a jiaozit. A program során kínai tanárnőnk bemutatja a jiaozi történetét, és szerepét a kínai kultúrában, majd segítségével együtt készítjük, és fogyasztjuk a gombócokat. A program jelentkezéshez kötött. Filmvetítés A nap lezárásaként 18:00 órás kezdettel filmvetítésen vehetnek részt az érdeklődők. A programokról bővebb információ találhatnak a weboldalon és Facebook oldalunkon is! Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Programfüzet 2014/II.

8 Tanár-diák pingpong verseny A tavaszi félév végén megrendezett verseny nagy népszerűségére való tekintettel, ebben a félévben két alkalommal is megrendezzük a programot! A versenyre jelentkezhet minden jelenlegi, vagy korábbi diákunk, aki szívesen összemérné tehetségét kínai tanárainkkal, ebben a hamisíthatatlanul kínai sportban. A versenyt az első emeleti tanáriban rendezzük meg, a győztes izgalmas nyereményekkel távozhat. A versenyre nézőket is sok szeretettel várunk! Versenyzőként jelentkezni a weboldalon lehet. Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Nyelvparádé A sokadik éve megrendezett Nyelvparádé igyekszik lehetőséget kínálni a nyelvtanulóknak megismerkedni különböző nyelvoktatással foglalkozó iskolákkal, intézetekkel, tananyagokkal, és magukkal a nyelvekkel is. Ahogy korábban több alkalommal, idén is képviseltetjük magunkat egy standdal, ahol nem csak tanárainkkal, tankönyveinkkel és tanfolyamainkkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de kipróbálhatják a kínai kalligráfiát, papírkivágást és csomózást is. A három napos rendezvény minden napján ott leszünk, hogy kérdéseiket megválaszoljuk, illetve pénteken és szombaton még ismerkedő órán is részt vehetnek, akik korábban regisztráltak. Vasárnap tombolát sorsolunk! Sok szeretettel várunk mindenkit! Helyszín: Millenáris B csarnok I. kerületi generációs nap A Budavári Gyermekjóléti és szociális szolgáltatási központ illetve a Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpont minden év szeptemberében generációs napot rendez, melyen elsősorban az I. kerületi lakosok minden korosztályának igyekeznek izgalmas programokat szervezni. A tavasszal megrendezett programhoz hasonlóan ezen is jelen leszünk. Asztalunknál kipróbálhatóak lesznek különböző kínai kézműves foglalkozások, gyerekeknek arcfestéssel, az idősebbeknek pedig taiji órával készülünk. A nap végi tombolasorsoláson a Konfuciusz Intézet ajándékait is megnyerhetik. Helyszín: Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpont 1016 Budapest, Czakó utca 11.

9 ELTE Feszt Az évente kétszer megrendezett ELTE Feszt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsész Karának nyílt napja, melynek során igyekszik minél több tanszék, és az Egyetemen működő Intézet megismertetni munkáját és képzéseit. Mi is ott leszünk, hogy az ELTE leendő és meglévő hallgatóinak bemutassuk nyelvtanfolyamainkat és különböző programjainkat. Taiji és kungfu órával is készülünk, délután pedig dr. Salát Gergely, az ELTE és a PPKE kínai tanszékének tanára tart előadás. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk asztalunknál! Helyszín: ELTE Bölcsész kar Konferencia a magyar-kínai kapcsolatok történetéről a diplomáciai kapcsolat felvételének 65. évfordulója alkalmából Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Kodály Terem Programfüzet 2014/II.

10 Terrorelhárítási Központ Küzdősport Gálája Idén első alkalommal veszünk részt a Syma csarnokban megrendezett küzdősport gálán. A Terrorelhárítási Központ által megrendezett összejövetel mindig is nagyon népszerű volt a férfiak körében, idén azonban a család többi részének is szeretnének programokkal készülni. A rendezvényen megjelenő küzdősportok egy része Kínából származik, így minket kértek fel, hogy gondoskodjunk Kínának nemcsak a sport, de a kultúra oldaláról való megismertetéséről. A számunkra kijelölt területen egésznap lehetőségük nyílik a résztvevőknek kipróbálni a kínai művészet több ágát, mint a kalligráfia, a papírkivágás vagy a csomózás, egy külön a számunkra fenntartott teremben pedig előzetes regisztrációhoz kötött, ismerkedő kínai nyelvórán vehetnek részt azok, akik a nyelvről szeretnének többet megtudni. Ezeken kívül lesz még taiji és kungfu óra is, a kisebbeknek különböző játékokkal készülünk. Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk! Helyszín: Syma csarnok 1146 Budapest, Dózsa György út 1. Új! Bubble Tea délután Aki az utóbbi években járt Kínában, az ha nem is kóstolta meg, de biztosan számtalan helyen találkozott a bubble teavel. Sokféle változata létezik, de a legelterjedtebb talán a naicha, azaz tejes tea. Ebbe, és a tej nélküli, vagy különböző szirupokkal édesített változatokba is előszeretettel tesznek tápiókagolyókat, amelyeket külön erre a célra használatos, vastag szívószálon szívhatnak fel, majd fogyaszthatnak a teával együtt. A teadélutánunkon együtt készítjük majd el a naicha legegyszerűbb változatát, benne a buborékokkal, azaz a tápiókagolyókkal. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a weboldalon tudnak. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk! Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet

11 Kínai filmdélután négy alkalommal Jiping tanárnő évek óta Intézetünk és a Kínai Tanszék egyik legnépszerűbb tanárnője, nemcsak hogy nagyon szereti a filmeket, de ért is hozzájuk! Az ő ötlete volt filmdélutánok megrendezése, melyek során a film megtekintése után kínai, illetve angol nyelven beszélgethetnek az érdeklődök az adott műről. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a weboldalon tudnak. Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Új! Kínai mesedélután A délutáni program folyamán meghallgathatják Kína legnépszerűbb és legfontosabb meséit és történeteit. A történetek meghallgatása után a jelentkezők nyelvi szintjének megfelelően vagy angol vagy kínai nyelven beszélgetnek majd a mesékről, azok történetéről és a kínai kultúrában elfoglalt szerepükről. Kérjük, részvételi szándékukat a oldalon jelezzék. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk! Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Programfüzet 2014/II.

12 Új! Kínai táncház Első alkalommal megrendezett kínai táncházban az érdeklődők kínai tanáraink segítségével elsajátíthatják a legjellegzetesebb, könnyen megtanulható kínai táncokat, és megismerkedhetnek a leghíresebb kínai dalokkal is. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, a hu weboldalon tudnak jelentkezni. Mindenkit sok szeretettel várunk! Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Teadélután A kínaiak híres egészségéért egyesek szerint a teafogyasztás felelős. Korra való tekintet nélkül mindenki fogyasztja és szereti a különböző teákat, nem telik el nap nélkülük. Teadélutánunk alkalmával bemutatjuk a leghíresebb kínai teafajtákat, a teafogyasztás mikéntjét, majd meg is kóstolhatják a fekete, zöld és oolong teákat. Jelentkezni a weboldalon tudnak. Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel! Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet

13 Új! Kína legszebb dalai He Zhen tanárnőnk egyike az angolt legjobban és legmagabiztosabban használó tanárnőink közül, de ezek mellett nemcsak az énekhangja, de a kínai zenei tudása is irigylésre méltó. Őt választottuk tehát, hogy bemutassa az érdeklődőknek Kína leghíresebb, legszebb nép- illetve műdalait. A program folyamán a dalok meghallgatása, a dalszövegek áttanulmányozása után együtt beszélgetünk azok történetéről, és a mai Kínában elfoglalt szerepükről. Kérjük Önöket, hogy a weboldalon jelezzék jelenléti szándékukat. Mindenkit sok szeretettel várunk! Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet ELTE Konfuciusz Intézet Rendezvényeinken készült képeinket Facebook oldalunk albumai közt, és Tumblr oldalunkon tekinthetik meg. konfuciuszgaleria.tumblr.com Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet Programfüzet 2014/II.

14 Kedves Érdeklődő! A 2014/2015-ös tanévben immár 43 anyanyelvi szaktanár segítségével kezdjük meg az oktatást az ELTE Konfuciusz Intézetben, valamint oktatási központjainkban. Az érkező tanárok száma is mutatja, hogy az ELTE Konfuciusz Intézet minden eddiginél jobban élvezi a HANBAN támogatását, hogy minél szélesebb körben kezdhessük meg a kínai nyelv oktatását és a kínai kultúra terjesztését. Mint minden évben, idén is törekedni fogunk rá, hogy javítsuk az oktatás színvonalát, és diákjaink közül egyre többen szerepeljenek sikeresen a nyelvi versenyeken, illetve a HSK nyelvvizsgán, és minél többen pályázhassanak ösztöndíjra, hogy még jobban elmélyíthessék kínai nyelvtudásukat. Ebben segítségünkre lesz a 2013 novemberében létrejött ELTE Konfuciusz Intézet Közép- és Kelet-Európai Regionális Továbbképző Központ, amely a régió tanárainak továbbképzését tűzte ki céljául június 4-8. tartottuk meg első továbbképzésünket, amely nagy sikert aratott, és segítséget nyújtott a résztvevő tanároknak, hogy még jobban tudjanak alkalmazkodni a helyi diákok elvárásaihoz, és még hatékonyabbá tegyék oktatási módszereiket. Reméljük, hogy minden tanulni vágyó talál az ELTE Konfuciusz Intézetben a szintjének és időbeosztásának megfelelő tanfolyamot, vagy kiegészítő programot, amelyen próbára teheti nyelvtudását! Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az ELTE Konfuciusz Intézetben és oktatási központjainkban egyaránt! Farkas Izabella oktatási igazgató

15 Nyelvtanfolyamok az ELTE Konfuciusz Intézetben Ősszel induló tanfolyamok: Szeptemberben kezdődő órák Modul H-Sz Chen Xuan Modul H-Sz Xie Jing Modul H-Sz Liu Jing Modul H-Sz Ji Ping Modul K-Cs Cui Li Modul K-Cs Liu Yuan Modul K-Cs Chen Xuan Ismerkedő 16: H-P He Zhen Ismerkedő 18: H-P Li Yan Modul H-Sz Cui Li Modul K-Cs Kong Meng Októberben kezdődő órák Ismerkedő 16: H-P He Zhen Ismerkedő 18: H-P Li Yan Modul H-Sz Kong Meng Modul H-Sz Wang Yuanyuan Modul K-Cs Xie Jing Modul H-Sz Xie Jing Novemberben kezdődő órák Ismerkedő 16: H-P He Zhen Ismerkedő 18: H-P Li Yan Modul H-Sz Chen Xuan Modul H-Sz Liu Jing Modul H-Sz Ji Ping Modul K-Cs Cui Li Modul K-Cs Liu Yuan Modul K-Cs Chen Xuan Modul H-Sz Modul H-Sz Cui Li Decemberben kezdődő órák Ismerkedő 16: H-P He Zhen Ismerkedő 18: H-P Li Yan Modul K-Cs Kong Meng Modul H-Sz Kong Meng Modul H-Sz Wang Yuanyuan Modul K-Cs További tanfolyamaink: Az ELTE Konfuciusz Intézet a változtatás jogát fenntartja. Programfüzet 2014/II.

16 Oktatási központjaink: Győr Veszprém Budapest Eger Szolnok Miskolc Tokaj Nyíregyháza Debrecen Pécs

17 Felsőoktatási intézményekben: Budapest Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Károli Gáspár Református Egyetem Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Piliscsaba Pécs Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pécsi Tudományegyetem Debrecen Debreceni Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Tudományegyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Veszprém Győr Pannon Egyetem Széchenyi István Egyetem Programfüzet 2014/II.

18 Közép- és általános iskolákban: Budapest ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Britannica International School Madách Imre Gimnázium Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Veres Péter Gimnázium Fasori Evangélikus Gimnázium Eger Pécs Dobó István Gimnázium Leőwey Klára Gimnázium Mecsekaljai Általános Iskola PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Miskolc Győr Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Révai Miklós Gimnázium Kazinczy Ferenc Gimnázium Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Szolnok Tokaj Nyíregyháza Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Tokaji Ferenc Gimnázium T.C.S. Stúdió Kft. Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium

19 HSK nyelvvizsga Írásbeli Követelmény Szóbeli Közös Európai Nyelvi Referenciakeret Tanfolyamok HSK 1 HSK 2 HSK 3 HSK 4 HSK 5 HSK 6 egyszerű kínai karakterek felismerése és alkalmazása kommunikáció egyszerű mondatokkal kínai nyelv egyszerű és direkt módon történő alkalmazása kommunikációs jártasság mindennapi helyzetekben kínai nyelv alkalmazása magánéletük, tanulmányaik és munkájuknak megfelelően középhaladó kommunikációs feladatok teljesítése önálló idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges nyelvismeret folyamatos, változatos és természetes kommunikáció akár anyanyelvi partnerrel is nyelv teljes eszköztárának biztonságos használata szóban és írásban változatos és hosszú szövegek megértése, rejtett jelentéstartalmak megértése irodalmi köznyelv és nem standard nyelvváltozatok felismerése és használata 150 írásjegy A1 Modul 1 Modul 2 Modul 3 Modul írásjegy Alapfokú A2 Modul 5 Modul 6 Modul 7 Modul 8 Modul írásjegy B1 Modul 10 Modul 11 Modul 12 Modul 13 Modul 14 Modul írásjegy Középfokú B2 Modul 16 Modul 17 Modul 16 Modul 17 Modul írásjegy C1 Modul 19 Modul 20 Modul 21 Modul 22 Modul írásjegy Felsőfokú C2 A következő HSK nyelvvizsga időpontjáról, helyszínéről és árairól a oldalon tájékozódhatnak. A HSK nyelvvizsgák felépítéséről és követelményeiről további információkat a oldalon találnak. Programfüzet 2014/II.

20

罗 兰 大 学 孔 子 学 院. ELTE Konfuciusz Intézet 节 目 手 册 PROGRAMOK 2010/I.

罗 兰 大 学 孔 子 学 院. ELTE Konfuciusz Intézet 节 目 手 册 PROGRAMOK 2010/I. 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 ELTE Konfuciusz Intézet 节 目 手 册 PROGRAMOK 2010/I. 2009 legfontosabb eseményei képekben Kedves Barátunk! Az ma már megkérdőjelezhetetlen tény, hogy Kína nemcsak a jövő egyik legbefolyásosabb

Részletesebben

罗 兰 大 学 孔 子 学 院. ELTE Konfuciusz Intézet 节 目 手 册 PROGRAMOK 2010/II.

罗 兰 大 学 孔 子 学 院. ELTE Konfuciusz Intézet 节 目 手 册 PROGRAMOK 2010/II. 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 ELTE Konfuciusz Intézet 节 目 手 册 PROGRAMOK 2010/II. 2010 I. félévének legfontosabb képei Kedves Barátunk! 2010. február 14. óta a változásokat ígérő Tigris évében vagyunk. A változások ebben

Részletesebben

Konfuciusz Krónika. Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja VI. évfolyam 2012/1 2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2012 年 第 一 二 期 免 费 发 行

Konfuciusz Krónika. Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja VI. évfolyam 2012/1 2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2012 年 第 一 二 期 免 费 发 行 Konfuciusz Krónika Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja VI. évfolyam 2012/1 2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2012 年 第 一 二 期 免 费 发 行 Konfuciusz Krónika Miért tanuljunk kínaiul? A kínai a legtöbbek

Részletesebben

progr2008-1:layout 1 2/14/2008 12:31 Page 1 ELTE Konfuciusz Intézet PROGRAMOK Az ELTE Konfuciusz Intézet támogatója: 2008 I.

progr2008-1:layout 1 2/14/2008 12:31 Page 1 ELTE Konfuciusz Intézet PROGRAMOK Az ELTE Konfuciusz Intézet támogatója: 2008 I. progr2008-1:layout 1 2/14/2008 12:31 Page 1 ELTE Konfuciusz Intézet Az ELTE Konfuciusz Intézet támogatója: PROGRAMOK 2008 I. progr2008-1:layout 1 2/14/2008 12:31 Page 3 Tisztelt Olvasó! ELTE Konfuciusz

Részletesebben

a 2015/2016-os tanévre

a 2015/2016-os tanévre A Debreceni Ady Endre Gimnázium Ady Endre Secondary School FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETE érdeklődő diákok és szüleik részére a 2015/2016-os tanévre Harminc évesek vagyunk! Debrecen 2014. október 31. Kedves

Részletesebben

AVASTETŐI PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA ÁLTALÁNOS, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY

AVASTETŐI PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA ÁLTALÁNOS, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY AVASTETŐI PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA ÁLTALÁNOS, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MAGYAR-ANGOL I. Helyzetelemzés Tartalomjegyzék I.1. Az intézményben melyik tanévben

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA SZAKDOLGOZAT. Bayer Katalin Közszolgálati Alapszak 2010.

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA SZAKDOLGOZAT. Bayer Katalin Közszolgálati Alapszak 2010. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA SZAKDOLGOZAT Bayer Katalin Közszolgálati Alapszak 2010. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA NYELVTANÍTÁS MÁSKÉPPEN AVAGY AZ ÉLET KENYERE ALAPÍTVÁNY MUNKÁJÁNAK BEMUTATÁSA A DIFFERENT

Részletesebben

Iskola- és pályaválasztási kiállítás. katalógusa 2008.

Iskola- és pályaválasztási kiállítás. katalógusa 2008. Iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008. Sulimix iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008 1 Sulimix Iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008. Szakmai szerkesztő: Kelédiné

Részletesebben

ÚTJELZŐ. Vas megyei középiskolák tájékoztatója. Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ.

ÚTJELZŐ. Vas megyei középiskolák tájékoztatója. Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. ÚTJELZŐ Vas megyei középiskolák tájékoztatója Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Szombathely, 2013 A kiadvány a középfokú iskolák vezetőitől kapott tájékoztatás

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Várjuk önöket szeretettel az őszi-téli szezonban is! a WKK munkatársai. Hétvégi rendezvények. Programok hétköznapra

TARTALOMJEGYZÉK. Várjuk önöket szeretettel az őszi-téli szezonban is! a WKK munkatársai. Hétvégi rendezvények. Programok hétköznapra Bevezető TARTALOM Kedves Látogatóink! A kultúrház őszi-téli programkínálatában a már közkedveltté vált hétköznapi foglalkozások mellett sok újdonságot is találhatnak. Ilyen a Pliccs-placcs klub, ahová

Részletesebben

Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány. 2015/16 tanévre. Baranya megye

Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány. 2015/16 tanévre. Baranya megye Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány 2015/16 tanévre Baranya megye Tartalom I. fejezet... 5 Kedves Olvasó!... 5 Hova tovább? A közoktatás intézményei a 8. osztály után... 7 A felvételi eljárás ütemezése

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Miben rejlik az ELTE Plusz program különlegessége?

Tisztelt Partnerünk! Miben rejlik az ELTE Plusz program különlegessége? Tisztelt Partnerünk! Az utóbbi években egyre több cég ismerte fel, hogy az egyetemi hallgatók ma már szinte minden vállalkozás esetében fontos célcsoportnak számítanak. A 18-26 éves korcsoport meghatározó

Részletesebben

A Felvételi Információs Szolgálat országos felmérése a 2003-ban és 2004-ben biztosan felvételiző középiskolás diákok körében

A Felvételi Információs Szolgálat országos felmérése a 2003-ban és 2004-ben biztosan felvételiző középiskolás diákok körében A Felvételi Információs Szolgálat országos felmérése a 2003-ban és 2004-ben biztosan felvételiző középiskolás diákok körében Felvételi Információs Szolgálat 2002. A Felvételi Információs Szolgálat országos

Részletesebben

Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is!

Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is! A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2012-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is! Összeállította: Vid Natasa 1 Bemutatkozás. Kik vagyunk? Szövetségünket,

Részletesebben

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január A KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOK-TÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január 1 Tartalomjegyzék I. Bevezető 3. oldal II. Klauzál Gábor Budafok-Tétényi

Részletesebben

2014.I. (összevont 20. szám)

2014.I. (összevont 20. szám) 2014.I. (összevont 20. szám) SZERKESZTŐI KÖSZÖNTŐ Kedves Olvasóink! Miként Menciusz, az ősi Kína filozófusa több mint kétezer évvel ezelőtt mondta egykor: Jobb a vidámság megosztása a többiekkel, mint

Részletesebben

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW Tájékoztató füzet Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC & MÓDSZERTANI ROADSHOW Vértes Agorája Tatabánya Szent Borbála tér 1. www.avertesagoraja.hu

Részletesebben

Középiskolai Hívogató

Középiskolai Hívogató Középiskolai Hívogató TÉGED VÁR BÉKÉSCSABA, A DIÁKOK VÁROSA! A Csabai Mérleg oktatási különszáma. Felelôs kiadó: Békéscsaba Vagyonkezelô Zrt. INGYENES VÁROSI LAP Kedves diákok, tisztelt szüleik! A városháza

Részletesebben

A Szent István Általános Iskola Évkönyve

A Szent István Általános Iskola Évkönyve A Szent István Általános Iskola Évkönyve Készült az iskola 135. tanévében 2005 / 2006. A kiadásért felel: Molloné Balog Éva igazgató A szerkesztõ bizottság tagjai: Urbanics Sándorné igazgatóhelyettes Deák

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN HEVES I NTÉZET PEDAGÓGI AI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ Általános

Részletesebben

Kedves Tagtársak, Barátaink!

Kedves Tagtársak, Barátaink! A Kiss Áron Magyar Játék Társaság lapja. Megjelenik negyedévente. XIV. évfolyam 4. szám, 2013. december Kedves Tagtársak, Barátaink! Különböző nehézségeink, akadályoztatásaink után sikeres és boldog újévet

Részletesebben

Új aszfaltréteg. városunk legforgalmasabb útján. Városunk lapja XXVI. évf. 23. szám 2014. november 20. városháza Önkormányzati sportfejlesztések

Új aszfaltréteg. városunk legforgalmasabb útján. Városunk lapja XXVI. évf. 23. szám 2014. november 20. városháza Önkormányzati sportfejlesztések Városunk lapja XXVI. évf. 23. szám 2014. november 20. Új aszfaltréteg városunk legforgalmasabb útján városháza Önkormányzati sportfejlesztések aktuális Továbbtanulási körkép Sportkalauz Történelmi bokszsikerek

Részletesebben

Kovács Judit Innováció a kéttannyelvűségben: a párban történő magyar-angol általános iskolai program vizsgálata

Kovács Judit Innováció a kéttannyelvűségben: a párban történő magyar-angol általános iskolai program vizsgálata Kovács Judit Innováció a kéttannyelvűségben: a párban történő magyar- általános iskolai program vizsgálata KOVÁCS JUDIT (PhD MEd) az ELTE TÓFK Idegen Nyelvi és Irodalmi Tanszékének docense. Történelem,

Részletesebben

20 MICE? 21 Magyarországi fizikatanárok a CERN-ben 22 Magyar diákok egészségi állapota és az iskola - Dr. Aszmann Anna tanulmánya

20 MICE? 21 Magyarországi fizikatanárok a CERN-ben 22 Magyar diákok egészségi állapota és az iskola - Dr. Aszmann Anna tanulmánya Hírlevél TARTALOMJEGYZÉK Fókuszban az iskolakezdés 4 Tanévkezdési információk 6 Megvonják az iskoláztatási támogatást 6 Szeptembertől ismét bukhatnak az alsósok 7 Tíz százalékkal többen jelentkeztek idén

Részletesebben

A közösségi kertek kora

A közösségi kertek kora III. év folyam 1. szám 2015. március 26. ingyenes Újpalotai közösségi lap A közösségi kert többet jelent, mint városi kertészkedés. Egy közösségi kert többek közt szólhat a társas kapcsolatokról, az önellátás

Részletesebben

Voltál Te már Zöld Kakas?

Voltál Te már Zöld Kakas? Voltál Te már Zöld Kakas? Fókuszban Nem fogadó, nem kreatív önképző csoport, hanem egy középiskola. Azaz mégis, mindegyikből egy kicsi: hiszen a Zöld Kakas név egy olyan intézményt takar, ahol az egymásra

Részletesebben

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT 2013 KÉSZÍTETTE: SZABÓ ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok Név: Szabó István Sándor Születési hely és idő: Kecskemét,

Részletesebben

A kisebbségi önkormányzatok 10 éve Budapesten

A kisebbségi önkormányzatok 10 éve Budapesten A kisebbségi önkormányzatok 10 éve Budapesten A Barátság melléklete A Városháza Dísztermében 2006. június 20-án megtartott konferencia szerkesztett anyaga Megyesné Dr. Hermann Judit aljegyző megnyitója

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS ISKOLA.10 II. ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS 11 III. MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA..12

I. ÁLTALÁNOS ISKOLA.10 II. ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS 11 III. MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA..12 Tartalomjegyzék INTÉZMÉNYÜNKRŐL.3 ISKOLAI ÉLET AZ ABIGÉLBEN 5 INTÉZMÉNYÜNK NYÍLT NAPJAI.6 PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEK 6 SZAKMAI BEMUTATÓ NAPJAINK...7 I. ÁLTALÁNOS ISKOLA.10 II. ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS

Részletesebben

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja Híreink Géniusz Országos Tehetségnap A Magyar Géniusz Program március 27-én rendezi meg a Géniusz Országos Tehetségnapot, ahol az országszerte működő immár 200 Tehetségpont (erről Hírlevelünkben még bővebben

Részletesebben