A FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 2006. ÉVI TEVÉKENYSÉGE"

Átírás

1 1 A FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGE

2 2 TARTALOMJEGYZÉK BUDAPEST TŰZVÉDELMI HELYZETE 2006-BAN...3 GAZDASÁGI KÖRNYEZET...3 TÁRSADALMI KÖRNYEZET...4 ÚJ BERUHÁZÁSOK A FŐVÁROSBAN...4 TŰZMEGELŐZÉSI TEVÉKENYSÉG...8 SZAKHATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG...8 A HATÓSÁGI JOGÉRVÉNYESÍTŐ ÉS JOGALKALMAZÓ TEVÉKENYSÉG...12 EGYÉB TEVÉKENYSÉG...15 TŰZOLTÁSI MENTÉSI ÉS KATASZTRÓFAELHÁRTÁSI TEVÉKENYSÉG...17 TŰZVIZSGÁLATI ÉS BEAVATKOZÁS-ELEMZÉSI TEVÉKENYSÉG...44 BEAVATKOZÁSELEMZÉS...46 HUMÁN TEVÉKENYSÉG...49 A HSZT. ÉS A KÖZALKALMAZOTTI TÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSÁNAK HELYZETE...49 PSZICHOLÓGIAI TEVÉKENYSÉG...62 EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG...66 PÉNZÜGYI TEVÉKENYSÉG...71 KÖLTSÉGVETÉSI ÉS SZÁMVITELI FELADATOK...71 TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÉS ILLETMÉNY SZÁMFEJTÉSI FELADATOK...72 TECHNIKAI ÉS ANYAGI TEVÉKENYSÉG...74 BESZERZÉSEK...74 TECHNIKAI ELLÁTOTTSÁG, JAVÍTÓ, KARBANTARTÓ TEVÉKENYSÉG...75 SELEJTEZÉS, ÉRTÉKESÍTÉS...76 KÁRTÉRÍTÉSI TEVÉKENYSÉG...77 LAKÁSCÉLÚ MUNKÁLTATÓI KÖLCSÖNÖK, BÉRLAKÁS ELLÁTÁS...77 INGATLANFENNTARTÁSI TEVÉKENYSÉG...78 ÖNERŐS ÁLLAGMEGÓVÁSI MUNKÁK...79 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS...79 KÜLSŐ KIVITELEZŐK ÁLTAL VÉGZETT MUNKÁK, SZOLGÁLTATÁSOK...79 ENERGIA FELHASZNÁLÁS...80 INFORMATIKAI TEVÉKENYSÉG...81 KOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉG...83 KIEMELT RENDEZVÉNYEK...83 KIADVÁNYOK...83 ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓ...84 MÉDIA KAPCSOLATOK...84 AZ IFJÚSÁGI TŰZVÉDELMI PEDAGÓGIAI PROGRAM...86 TITKÁRSÁGI, MUNKAVÉDELMI, ÜGYKEZELÉSI TEVÉKENYSÉG...87 KOORDINÁLÁSI ÉS SZERVEZÉSI TEVÉKENYSÉG...87 NEMZETKÖZI KAPCSOLATTARTÁS...89 ÜDÜLTETÉS...90 ÜGYKEZELÉSI TEVÉKENYSÉG...91 A MUNKAVÉDELMI TEVÉKENYSÉG SZERVEZETE, SZEMÉLYI FELTÉTELEI, BELSŐ SZABÁLYOZÁSA...92 ÖSSZEGZÉS...99

3 3 BUDAPEST TŰZVÉDELMI HELYZETE 2006-BAN GAZDASÁGI KÖRNYEZET Az egy lakosra jutó beruházások értéke Budapesten meghaladja az országos érték másfélszeresét, s a növekedés üteme megfelel az országosnak (ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó beruházási összegek különbsége növekszik az ország és Budapest között). Az üzleti infrastruktúra és a szolgáltatások színvonala országos viszonylatban Budapesten a legfejlettebb. Az ipar (építőipar nélkül) 18,5%-kal részesedik a Közép-magyarországi Régió gazdaságából, ugyanakkor 32,6%-kal az ország ipari termeléséből. A régió adja a hazai építőipar teljesítményének 40,6%-át, régión belüli súlya 4,4%. Budapesten működik az ország feldolgozóiparának közel egynegyede. A gazdaság koncentrálódásának megfelelően az ezer lakosra jutó működő társas vállalkozások száma közel kétszerese az országos értéknek. A legmagasabb értéket a belső kerületek mutatják. A vállalkozások számában megmutatkozó növekedés a fővárosban megegyezik az országos tendenciával. A kisvállalkozások ezer lakosra vetített száma szintén jóval dinamikusabban nő a fővárosban, mint a Közép-magyarországi Régióban és az ország más területein. Az ezer főre jutó működő kis- és középvállalkozások számában tükröződik a vállalkozói aktivitás magas szintje. A felsőoktatásban az elmúlt évtizedben közel megháromszorozódott a hallgatók száma. A Régió, ezen belül Budapest egyértelműen az ország felsőfokú oktatási központja. Budapest hagyományosan kulturális központ. Jellemző a kulturális intézmények, színházak, mozik, kiállítótermek, múzeumok relatív magas száma, és az országos média koncentrációja. Budapesten Európa egyik legnagyobb színházi kínálata működik. A koncertszervező tevékenység jelentősen kibővült, a kínálat nemzetközi mércével is mérhető. A kiállítóhelyiségek számának emelkedése (magángalériák megjelenése) mellett a látogatók száma csökkent, de a tendencia pozitív (a nemzetközi kiállítások jóvoltából). A személygépkocsi ellátottság növekedését nem követi a fővárosban a közúton kívüli parkoló felületek létesítése. A közterületeken várakozni kívánók kb %-a helyezhető el szabályosan. Az évek óta tartó, jelentős beruházási tevékenység következtében formálódó főváros épített és természetes környezete, szerkezete, a beépítettség jellege, a közlekedési valamint a parkolási helyzet befolyással bír mind a tűzmegelőzési, mind a mentő tűzvédelmi tevékenységünkre.

4 4 TÁRSADALMI KÖRNYEZET A társadalmi viszonyokat vizsgálva fontos tényező a város népességének alakulása. Budapest befogadó várossá vált, folyamatosan emelkedik a külföldiek aránya. A szociális problémák sokaságával, a hajléktalanok jelenlétével összefüggésbe hozhatók azon tűzesetek, amelyek leggyakrabban melegedés céljából használt nyílt lánggal járó tevékenység következtében keletkeztek. Továbbra is gondot jelent a lakótelepeken a tűzoltási-, felvonulási területeken történő szabálytalan parkolás, a beépített tűzvédelmi berendezések (száraz felszálló vezetékek) csatlakozó szerelvényeinek eltulajdonítása, tönkretétele. Az épített környezet minősége a lakosság életminőség érzésének szintén fontos tényezője. A rendezett, tiszta településkép elérése, az identitást erősítő közösségi terek kialakítása, a lakótelepek, a romló állagú belső kerületek, a jellegtelen és funkciójukat vesztett külső kerületi központok rehabilitációja, funkcióbővítése meghatározó jelentősséggel bír a lakosság életkörülményeinek javításában. A meglévő gondok ellenére is megfelelő biztonságot nyújtottak a lakó-, közösségi- és ipari épületek a fővárosban lakók, illetőleg az itt tartózkodók mindennapi életének, tevékenységének folytatásához. ÚJ BERUHÁZÁSOK A FŐVÁROSBAN A folyamatos beruházások eredményének köszönhetően Budapest épített környezete az elmúlt évben is értékes épületekkel gazdagodott. Jelentős beruházás közé sorolható több megkezdett, illetőleg befejezett létesítmény, mint például: Tovább folytatódott a 2-es METRÓ felújítása. Az állomások korszerűsítése a tűzvédelem területén is kiemelkedő eredményekkel jár. A beépített tűzvédelmi berendezések éles próbái (füstpróba, vízköddel oltó próbája) értékes, a jövőt illetően rendkívül hasznos tapasztalatokat eredményeznek. Folytatódtak a 4-es METRÓ tervezett állomásainak engedélyezési eljárásai. Füstpróba (Blaha Lujza tér)

5 5 Duna Torony ((XIII. kerület) Befejeződtek az Árpád-híd hídfőjénél épülő torony épületek kivitelezési munkái, megtörtént a használatbavétel, illetve megkezdődtek a helyiségek bérbeadásai és az ezzel járó belső kialakítások. Közreműködtünk a X. kerület Mázsa téri épület együttes (irodaház, üzletház, lakóépület) engedélyezési eljárásában. A budai oldalon az építési engedélyezési ügyek közel azonos mértéket mutatnak, mint az előző években. Megépült az MLSZ székház, a Kondorosi úti lakónegyed II. üteme, az IP West Irodaház, az Új-Buda Center. IP West Irodaház (XI. ker.) SAP Irodaépület (III. ker.) A III. kerületi új beruházások, korszerűsítések, felújítások kielégítették a vonatkozó tűzvédelmi követelményeket. Pl. SAP Irodaépület (III. Záhony u. 7.), Budapest Motors Kft. (Bp., III. Szentendrei út ), Vegyes Rendeltetésű lakóépület (Bp., III. Bécsi út 314.), Lakópark (III., Bécsi út 137.) A XXII. kerületben egyre nagyobb teret kapnak a kerület életét is befolyásoló kiemelt jelentőségű beruházások, mint pl.: Harbor Park tovább építése, 150 férőhelyes Habilitációs Intézet, Raktár bázisok, Campona Rendezvény Központ, Háros utcai lakópark, Vencel-kerti lakópark II. ütem és a Művelődés utcai lakópark. UM Nagyker. raktár (XXII. ker.)

6 6 József Attila Művelődési Központ (XIII. kerület.) A pesti oldal északi területe az egyik legdinamikusabban fejlődő része a fővárosnak. A formálódó épített és természetes környezet, a belső szerkezet, a beépítettség jellege befolyással van mind a megelőző, mind a mentő tűzvédelmi tevékenységünkre. Lakóházak (pl.: Centrál lakópark, Marina Part továbbépítése, stb.) és iroda épületek létesítési ügyeivel találkoztunk. Megkezdődött a Honvéd Kórház használatbavétele. Jelentősebb létesítmény az egyidejűleg 4000 fő befogadására alkalmas SYMA csarnok. Tovább folyik, de észrevehetően lassult a Paskál lakóparkok építési üteme. Szórakozás, kultúra területén a Szépművészeti Múzeum évtizedes rekonstrukciója, továbbá a Fővárosi Állat- és Növénykert felújítása folytatódott. Raiffeisen irodaház (XV. kerület) Royal Spa (VII. kerület.) A közép-pesti területeken is igen jelentős beruházások folytak az elmúlt évben, így többek között a VI. kerületben a MÁV kórház M1 műtőblokk, a Nagymező utcai mélygarázs, a Király u. 6. sz. alatti szálloda, épült. A VII. kerületben a Garay téri piac, a Gozsdu udvar, míg az Akácfa utcában egy gépesített parkolóház készült el. A Corvin sétány jelenleg Közép- Európa legnagyobb városrehabilitációs projektje. A Corvin mozi mögötti területen, üzleti negyed, lakónegyed és tudásközpont épül. A József körút, Üllői út, Práter utca és Szigony utca által határolt területeken az elmúlt egy évben lebontották a jórészt komfort nélküli, rossz minőségű, építészeti értéket többnyire nem képviselő épületeket. Lakóépület (VIII. kerület)

7 7 Kőbányán folytatódtak a változások, a terület iparos jellegét próbálják átalakítani lakóövezetté, melynek következménye, hogy a lakások építése még mindig folyamatosnak mondható. Természetesen azért ipari beruházások, illetve középületek építése és felújítása is fellelhető. Több lakóépület épült, ilyenek például az Újhegyi úti középmagas lakóépületek. Lakóépület (X. ker.) A XVII. kerület a főváros legnagyobb kiterjedésű peremkerülete, ahol nagy, szabad, beépítésre váró területek, valamint a privatizált, egykor mezőgazdasági hasznosítású területek és az ehhez tartozó létesítmények találhatók. Jellemző a családi házas beépítés, de középmagas lakóépületek is találhatók a városrész központjában. Fémszerkezet gyártó üzem (XVII. kerület.) A főváros XVIII. kerületének lakóövezeti jellege az elmúlt években számottevően nem változott. Ezt tovább erősítette az előző évek folytatódó lakásépítési tendenciája, a nagy beruházások a társasházi lakásépítésekhez kötődnek, ezzel egyidejűleg említésre méltó ipari beruházás nem történt. A Lőrinci piac megnyitásával, továbbá a környező ingatlanokon felépült, illetve épülő többszintes társasházak megjelenésével új városközpont alakult ki. Sportkastély (XVIII. kerület.) A XX. kerületben a Duna és a Helsinki út közötti terület fejlesztése, beépítése tovább folytatódik lakóházakkal, sportlétesítményekkel. Jelentősebb létesítések Csepelen: MASPED logisztikai központ 8000 m 2 alapterületű új raktár építési, használatbavételi ügye, a Budapesti Szennyvíztisztító Nagydunasor u. építési ügyei. Soroksár újabb kereskedelmi létesítményekkel bővült. Jégcsarnok (XX. kerület.)

8 8 TŰZMEGELŐZÉSI TEVÉKENYSÉG SZAKHATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG évben, az előző esztendőhöz viszonyítva 4%-kal kevesebb (3.244 db) építési engedélyezésre (rendezési terv; terület-felhasználás; építés, létesítés), 12 %-kal kevesebb (2932 db) használatbavételre (beleértve a rendeltetésváltozást és a fennmaradási ügyeket is) került sor Budapesten. 14%-kal növekedett a beépített tűzvédelmi berendezéssel kapcsolatos ügyek (létesítés, használatbavétel) száma (1.791 db), míg mintegy 12%-kal nőttek az egyéb (beleértve a működési ügyeket, telepengedélyezési eljárásokat is) szakhatósági közreműködéseink mutatói (5.063). Az előző évihez képest lényegesen, 57%-kal növekedett a pirotechnikai termékek felhasználásához kiadott szakhatósági állásfoglalások száma (234). Az izotópok alkalmazásával kapcsolatos szakhatósági eljárások száma 38%-kal emelkedett (88). Megállapítható, hogy a szakhatósági tevékenység összesített mutatói évente folyamatosan néhány százalékot mindig emelkednek (+3%), annak ellenére, hogy tovább csökkent az építési ügyek (-8%), a telepengedélyezési eljárások (-2%) száma. Az OKF saját hatáskörben, szakvéleményünk kérése nélkül kiadott eltérési ügyek következtében tovább csökkent az eltérési közreműködések száma 31%-kal (217). Szakhatósági tevékenység 5 év átlaga ( ) Építés-létesítés rendezési terv; területfelhasználás; Használatbavétel, rendeltetés vált., fennmaradás Beépített tűzvédelmi berendezés (lét., haszn. vétel.) Pirotechnika Egyéb (+ működési, telephely engedély; izotóp) Összesen: Konzultáció Szakhatósági ügyek alakulása a fővárosban ban

9 Szakhatósági ügyek 5 év ( ) átlaga Egyéb 39% Építési ügyek 46% Pirotechnika 2% Beépített tűzvédelmi berendezés 13% Szakhatósági ügyek megoszlása a fővárosban 2006 ban Építési engedélyezési ügyek Az építési engedélyezési ügyek (rendezési terv; terület-felhasználás; építés; használatbavétel; rendeltetésváltozás; fennmaradás) száma 2005-ben még emelkedést mutatott, de az elmúlt évben jelentősen csökkent, így a tevékenység számszaki mutatói a megelőző évek átlaga alatt maradtak.

10 Építés, létesítés 5 év ( ) átlaga Építési, létesítési ügyek számának alakulása a fővárosban Használatbavételi ügyek évhez képest 9%-os csökkenés tapasztalható az eljárások számának alakulásában. Ennek oka a beruházások számának csökkenése, illetve, hogy egyes építkezések elhúzódása következtében azok csak később jelentkeznek. A használatbavételek során tapasztaltak azonban nem térnek el jelentősen az előző évek eljárásai során megismertektől Használatbavétel 5 év ( ) átlaga Használatbavételi ügyek számának alakulása a fővárosban

11 11 Beépített tűzvédelmi berendezések A főváros területén az automatikus tűzjelző és automatikus tűzoltó berendezések telepítése folyamatos emelkedést mutat. Az építési engedélyezési ügyek és a beépített tűzvédelmi berendezések létesítésének arányát vizsgálva elmondhatjuk, hogy jelentős fejlődés tapasztalható. Az építési ügyek csökkenése mellett a berendezések létesítési száma növekedett, ami azt jelenti, hogy egyre többet fordítanak a beruházók az aktív tűzvédelemre is Beépített tűzvédelmi berendezések 5 év ( ) átlaga Beépített tűzvédelmi berendezések létesítése és használatbavétele a fővárosban Összesen 760 tűzjelző- (+14%), és 209 tűzoltó- (-7%) rendszert terveztek ban. Tűzjelző berendezés átadására 634 esetben (+17%), automatikus oltó rendszer üzembe helyezésére, pedig 188 esetben (+36%) került sor. Pirotechnikai ügyek A korábbi évekhez képest ismét emelkedett a tűzijátékkal kapcsolatos kérelmek száma. Pirotechnikai ügyekben 234 esetben (+57%) adtunk ki szakhatósági állásfoglalást. Jelentősebb pirotechnikai eseményeknél (központi állami ünnepségek: augusztus 20., december 31.) a szakhatósági állásfoglalás kiadását több egyeztetés és helyszíni szemle előzte meg. Mindkét alkalommal sor került a kiadott határozatokban előírt kikötések betartásának ellenőrzésére is, több helyszínen november és december hónapban 41 esetben működtünk közre átmeneti pirotechnikai tároló és árusítóhely hatósági engedélyeztetésében. Budapest különböző pontjain voltak az árusítóhelyek, főként nagyobb bevásárlóközpontok, hipermarketek, áruházak parkolóiban. A vonatkozó kormányrendelet alapján, valamennyi helyszínen az engedélyező hatósággal közösen kellett szemlét tartani, ez a munkaszervezésben jelentős kötöttséget jelentett. A korábbi években általunk tanúsított szigorú eljárási magatartás következtében, már csak olyan kérelmek érkeztek, ahol biztosítani tudták a jogszabályban előírtakat.

12 Pirotechnika 5 év ( ) átlaga Pirotechnikai ügyek számának alakulása a fővárosban Eltérési ügyek A jogszabályokban, nemzeti szabványokban foglalt tűzvédelmi előírásoktól való eltérési ügyben 217 esetben adtunk ki szakhatósági állásfoglalást, illetőleg szakmai véleményt a Fővárosi Igazgatási és Hatósági Ügyosztály, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére. Ez az előző évi adatokat tekintve a tevékenység 31%-os csökkenését jelentette. A leggyakrabban előforduló eltérési kérdéskör továbbra is a tűzoltási, felvonulási területek, a nagyobb tűzszakasz-méretek, a gépjárműtárolók gépesítésével kapcsolatban felmerülő kérdések, és a tetőterek beépítésével középmagassá váló épületek kialakításával, valamint a festék- és háztartási boltok működési engedélyezése során a veszélytelenebb tűzveszélyességi osztályba sorolásával kapcsolatban jelentkezett. A HATÓSÁGI JOGÉRVÉNYESÍTŐ ÉS JOGALKALMAZÓ TEVÉKENYSÉG A hatósági jogérvényesítő és jogalkalmazó tevékenységünkről a számok tükrében a következők állapíthatók meg. Tűzmegelőzési tevékenység mutatói: 5 év átlaga Tűzvédelmi ellenőrzés Hatósági felhívás Szabálysértés kezdeményezése Helyszíni bírság Tűzvédelmi bírság kezdeményezése Hatósági kötelezés

13 ban összesen tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottunk a létesítmények, intézmények és a gazdálkodó szervezetek területén. Ez a szám az előző évhez képest ismét emelkedett (14%-kal), és az elmúlt 5 éves időszak ( ) átlagát is meghaladja Tűzvédelmi ellenőrzések 5 év ( ) átlaga Tűzvédelmi ellenőrzések számának alakulása a fővárosban Az eljárásaink során az intézkedési kötelezettségünknek eleget téve folyamatosan és következetesen eljártunk a jogszabálysértő személyekkel, illetve vállalkozásokkal szemben. Az elmúlt évhez képest a tűzvédelmi ellenőrzéseket követően az intézkedések és szankciók száma az alábbiak szerint alakult. A kiadott hatósági felhívások száma re (-12%), a szabálysértés kezdeményezéseinek száma 272-re csökkent (-40%). Az év során 21 esetben került sor tűzvédelmi bírság kezdeményezésére (+5%). A helyszíni bírságok száma 282 (-18 %) volt. Az alkalmazott szankció típusok közül a helyszíni bírság száma meghaladja az öt év átlagát.

14 Szabálysértés kezdeményezése 5 év ( ) átlaga Szabálysértések kezdeményezése a fővárosban Hatósági kötelezés kezdeményezése 5 év ( ) átlaga Hatósági kötelezés kezdeményezése a fővárosban Az általános érvényű jogszabályi előírások és egyedi tűzvédelmi hatósági határozatokba foglaltak teljesítése érdekében kezdeményezett hatósági kötelezések száma 214 db volt. Ez az előző évhez képest 20%-os emelkedést jelent. Az élet- és vagyonbiztonság, a tűzoltási erők és eszközök gyorsabb és hatékonyabb beavatkozása érdekében az eljárásaink során indokolt esetekben arra törekedtünk, hogy a létesítmények védelmét ellátó automatikus tűz észlelő és jelző berendezések tűzjelzése közvetlenül jusson el a Fővárosi Tűzoltóparancsnoksághoz.

15 15 Közérdekű bejelentés alapján 246 esetben (-21%) tartottunk helyszíni szemlét, illetve célellenőrzést. A bejelentések zöme a lakóépületekben előforduló szabálytalan tárolással, a folyosó szakasz lezárásokkal voltak összefüggésben. A bejelentések panaszok intézése szakszerűen a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával történt. A tűzvédelmi koncepcióban foglaltaknak megfelelően és az éves munkaterv alapján az elmúlt évben átfogó vizsgálatot és értékelést készítettünk a következő területeken: a Magyar Posta ZRt. postahivatalai és egyéb létesítményei, a MÁV ZRt. főváros területén levő létesítményei, a főváros területén levő általános- és középiskolák, valamint a magasházak területén. A munkatervi feladatainkon túl tartottunk ellenőrzést az alábbi helyeken, és értékeltük azok tűzvédelmi helyzetét: az 50 fő feletti befogadóképességű zenés, táncos vendéglátó- és szórakozóhelyeken, a színházakban, felsőoktatási intézményekben (egyetemek, főiskolák) található, az oktatási tevékenységhez szorosan nem kapcsolódó, eltérő rendeltetéssel, a talajszint alatti területeken működő gazdálkodó szervezetek területén, valamint a gyalogos tömegközlekedés lebonyolítását szolgáló aluljárók területén működő kereskedelmi célú üzletekben, és a bevásárlóközpontok, áruházak kiürítési, közlekedési területén. A közterületeken végrehajtott ellenőrzésekhez segítséget kaptunk a Fővárosi Közterület Felügyelet munkatársaitól. A munkatervben szereplő feladataink során 880 átfogó, és a rendkívüli ellenőrzéseken 359 átfogó, illetve célellenőrzést tartottunk. Az ellenőrzésekről megküldtük értékelésünket a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságainak és a létesítmények vezetőinek. Veszélyes árut szállító gépjárművek közúti ellenőrzésén a jóváhagyott éves ellenőrzési ütemtervben foglaltak szerint a BRFK-val és a Közlekedési Felügyelettel együttműködve 36 esetben működtünk közre. Az arról készült adatlapokat, jelentéseket határidőre felterjesztettük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra. EGYÉB TEVÉKENYSÉG Új feladatként jelentkezett a tűzvédelmi szakvizsgáztatást végző oktatásszervezők és vizsgáztatók regisztrálása, a vizsgáztatások nyilvántartása. A vizsgált időszakban 84 oktatásszervező és 143 vizsgáztatásra jogosult személyt regisztráltunk, tovább 179 tűzvédelmi szakvizsgát jelentettek be, küldték meg a vizsgáztatás jegyzőkönyveit. Közel tíz szakvizsgáztatást ellenőriztünk, és a tapasztalt hiányosságok megállapítását követően körlevélben hívtuk fel a tapasztaltakra az oktatásszervezők figyelmét.

16 16 A hatályos Tűzmegelőzési Tevékenység Rendjének gyakorlati alkalmazását folyamatosan figyelemmel kísértük, a tapasztalatokat gyűjtöttük és az év végén, a hatósági jogkör módosulásából adódható új feladatoknak megfelelően a teljes anyagot átdolgoztuk (kiadása a kormányrendelet hatálybalépését követően történik). Az elmúlt évben a tűzjelző berendezések vonatkozásában vizsgáltuk a téves jelzések eredetét, amely időszak alatt 516 téves jelzés érkezett az FTP hírközpontjába. Az adatlapok alapján célellenőrzésen vizsgáltuk a riasztások eredetét. Megállapítottuk, hogy a jelzések 40 % -a fakad műszaki, illetve nem megállapítható meghibásodásból, a többi jelzésnél a tűzjelző a funkciójának megfelelően jelzett (a kiváltó ok karbantartás, füstképződéssel járó tevékenység, stb.volt), viszont tűzeset nem következett be. A megelőzési állomány folytatta a 24/48-as szolgálat ellátását, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A tűzoltási és a tűzmegelőzési szakterület közötti kölcsönös tapasztalat és információ csere, a másik tevékenységének megismerése, elismerése, közvetlen létesítési- és használati problémák tapasztalatai, mind a szolgálat ellátás javulását eredményezi. Az elmúlt évben a régiók új szervezeti felállásban végezték a munkájukat. Csökkent a vezetői létszám, valamennyi régióban a régióvezető mellett, két osztályvezető (a korábbi négy helyett) végzi a szakmai irányító munkát. Megkezdtük a szakosodást is, így szakhatósági és hatósági területen dolgoznak a kollégáink. Az elvégzett munka mennyisége, minősége bizonyítéka annak, hogy a megelőző tűzvédelmi területen dolgozó állomány leterheltsége változatlanul igen nagy. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tűzmegelőzési tevékenysége összességében hatékonyan szolgálta a tűz elleni védekezésre vonatkozó követelmények érvényesülését, a főváros tűzvédelmi helyzetét.

17 17 TŰZOLTÁSI MENTÉSI ÉS KATASZTRÓFAELHÁRTÁSI TEVÉKENYSÉG Az elmúlt év statisztikai adatait elemezve megállapítható, hogy az előző évben összesen 1047 bajbajutott embert mentettek meg a fővárosi tűzoltók ember, illetve családjuk, barátaik, szeretteik, akik most még nagyobb szeretettel és megbecsüléssel gondolnak a tűzoltókra. Talán ez a legszebb a mi hivatásunkban, legyen bármilyen jellegű nehézség, amely az utunkba áll, mi mindig megtesszük a lehető legtöbbet az elsődleges feladatunk maradéktalan végrehajtásáért, az emberi élet mentéséért. Sajnos ez a hivatás magában hordozza a szépsége mellett a veszélyeit is. A év a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság történetében az eddigi legtragikusabb év volt. Augusztus 8-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületének -2. szintjén kigyulladt lőtér oltása közben három kollégánk halt hősi halált, és többen füstmérgezést szenvedtek. Az elmúlt év szörnyű tragédiája azt erősítette meg, hogy minden beavatkozás során számolni kell azzal a ténnyel, miszerint bárhol, bármikor, bármivel lehet találkozni. A tragédia, a mérhetetlen fájdalom mellett újabb feladatokat is adott számunkra. Közös célunk, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ilyen ne fordulhasson elő többé. Természetesen erre csak törekedni tudunk, de teljes körűen megakadályozni nem. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság személyi állománya a tragédiát követően példát mutatott hivatástudatból. Hiszen megőrizte egységét, tartását. Pedig folyamatosan voltak, és vannak erők akik az egység megbontására törekedtek. De a munkatársak a következő szolgálatban is példaértékűen helytálltak és felszámolták a káreseteket, lehettek azok pincetüzek vagy egyéb tűzoltói feladatok. Mindent meg kell tennünk a beavatkozások, és a beavatkozók biztonsága érdekében. Ezért első lépésként január elsejétől készenlétbe állt a Biztonsági Tiszti Szolgálat. Feladata a beavatkozások helyszínén a végrehajtás biztonságos feltételeinek ellenőrzése, biztosítása. A beosztásra, és csakis erre a beosztásra történő személyek előzetes megbízása nem új gondolat, hiszen az Egyesült Államokban már régóta működik ez a szolgálat.

18 18 A tűzesetek és műszaki mentések gyors felszámolása során elsődleges szempont az életmentés, melyben meghatározó szerep jut egyrészt az emberi tényezőknek (azaz az elméletben és gyakorlatban is felkészült beavatkozói állománynak), másrészt a technikai eszközök színvonalának. A szakszerű beavatkozás elengedhetetlen feltétele a jó színvonalú és korszerű felszerelés. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság folyamatosan arra törekszik, hogy ezek a feltételek egyre nagyobb számban rendelkezésre álljanak. Ezért az év során több esetben tettünk szakmai javaslatokat különböző eszközök beszerzésére és málházására. A kárfelszámolások közben számos tényező nehezíti a beavatkozásokat, ezért tőlünk független okok miatt később kerül sor az életmentésre, a tűzoltásra, valamint a műszaki mentésre. A nehezítő körülmények folytán tovább növekedhet a kárérték is, melynek visszaszorítására a munkavégzés során szintén nagy figyelmet kell fordítani, például tűz oltását a lehető legkevesebb oltóanyag felhasználása mellett kell végezni. Itt kell megemlíteni, hogy sok esetben a tűz hatására a fűtés csövek, radiátorok is megsérülnek, így azok a bennük lévő vizet kiengedve tovább növelik a másodlagos károkat. A beavatkozásokat a következő tényezők nehezíthetik: az áramtalanítási lehetőségek hiánya, vagy a szabálytalan áramvételezés, késedelmes tűzjelzés, téves tűzjelzések, vaklármák, részleges vagy teljes információ hiány az eseményről, a helyszínről, veszélyes anyagok szállítási előírásainak és a tárolási szabályok figyelmen kívül hagyása, vonulást nehezítő körülmények, közlekedési dugók, útlezárások, jelenleg a szereken még mindig nincs naprakész tűzcsapkimutatás, az oltóvíz hiánya (különös tekintettel a főváros közigazgatási területén kívüli elsődleges működési körzetben), a meglévő oltóvíz hálózat esetében annak állapota, fellelhetősége, megközelíthetősége, a száraz felszálló vezetékek hiányosak, kötelező karbantartásuk elmarad, felvonulási utakon, területeken lévő akadályok, szabálytalan parkolások, hő-és füstelvezetők karbantartatlansága, működésképtelensége, kiürítési útvonalak lezárása, rácsok elhelyezése, a raktárakban tárolt és felhalmozott anyagok mozgatása (pl.: nem áll rendelkezésünkre rakodógép stb.). A beavatkozásokat nehezítő tényezőkön túl több eseménynél nem mindennapi körülmények fogadták a kollégáinkat:

19 19 Februárban a ferihegyi repülőtérre vezető úton a magasságkorlátozó darálta le egy busz tetejét, két ember halálát okozva. A beavatkozást nehezítette, hogy a busz emeletén megsérült utasokat nehéz volt megközelíteni, illetve a mentésükre alkalmazott felszereléseket biztonságos, stabil helyről működtetni. A beavatkozás tapasztalatai alapján került sor a feltételeket biztosítani képes mobil állvány beszerzésére. Márciusban egy töltőállomás földalatti tartályába tartálykocsiból fejtették át a gázt, majd a jármű vezetője nem csatlakoztatta le tömlőjét a főcsonkról és elindult a kocsival. A tartályautó csatlakozó csonkja megrongálódott, erősen szivárgott a gáz. A kiérkező egységek leleményességének köszönhetően a forgalmas környezetben nem alakult ki robbanásveszély és nem történt tragédia. A szivárgást egy fadarab segítségével szüntették meg. Az árvízi védekezéseknél is kivette a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság a részét. A Margitsziget védekezésnél hathatós segítséget nyújtottunk, de az ország több területén is, az ottani munkatársakkal közösen végezve a védekezési munkákat. Fontos megemlíteni, hogy több mint 300 fővárosi tűzoltó vállalta önként, hogy ha kell megy és segít. Augusztus 20-án a már megszokott precizitással készült a tűzoltóság a rendezvények biztosítására (tűzijáték), mikor is eddig még nem tapasztalt vihar érte el a főváros területét. A biztosítási feladatból három napig tartó folyamatos kárfelszámolás lett. Ismételten felmerült, hogy be kell szerezni több olyan felszerelést, ami elősegíti a viharkárok gyors, hatékony felszámolását. Javaslatot tettünk kisebb méretű, maximum 20 méter munkamagasságú emelők beszerzésére, illetve teleszkópos gallyazó fűrészek rendszerbe állítására. Ezek beszerzésére még nem került sor.

20 20 A tűzesetek, műszaki mentések felszámolása, végrehajtása nem történhet meg külső szervek, intézmények, szakértők együttműködése nélkül. A kárhelyen az esemény felszámolása során szükségszerűen kisegítő tevékenységek iránt is igény merül fel (lakosság elhelyezése átmeneti jelleggel, a szennyezett védőfelszerelések mentesítése, statikus szakvéleményének beszerzése, forgalomirányítás, káreset területének lezárása stb.). Többek között ezen feladatok végrehajtásának elősegítésére hozta létre a Fővárosi Önkormányzat a Veszélyhelyzet Információs Központot (VIK), melyet a hírközpontban dolgozó munkatársak illetve az informatikai főosztály dolgozói működés közben is megfigyelhettek. A káresetekhez már több esetben tudtunk riasztani statikust rajtuk keresztül. Az előző évben életbe lépett Riasztási és Segítségnyújtási Tervről (továbbiakban: RST) szóló 57/2005. (XI. 30.) BM rendelet, amely a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok működési területéről, valamint a tűzoltóságok vonulásaival kapcsolatos költségek megtérítéséről szól. A jogszabály alapján a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság felvette a kapcsolatot az érintett katasztrófavédelmi igazgatóságokkal és tűzoltóságokkal. A jogszabályi változásból adódó szakmai segítséget megadtuk. Pilisjászfalu, Piliscsaba és Tinnye kikerült az elsődleges működési körzetből, hiszen az Esztergomi tűzoltóság hamarabb tud segítséget nyújtani azokon a településeken bajbajutott embereknek. Együttműködés az önkéntes tűzoltó egyesületekkel Általánosságban elmondható, hogy a Pest- megyei működési területünk közlekedési, forgalmi helyzetének utóbbi időszakban bekövetkezett drasztikus romlása a fővárosi egységek vonulására, kiérkezésére olyan hatást gyakorol, amely a helybeli önkéntes tűzoltók szerepét rendkívüli módon felértékeli. A évben tovább erősödött a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a Pestmegyei működési területén tevékenykedő Önkéntes Tűzoltó Egyesületek kapcsolata. A év végén hat tűzoltó egyesülettel aláírt Együttműködési megállapodás révén a napi szakmai együttműködés egészen új dimenziója jöhetett létre. A tűzoltó egyesületek sms-ben történő értesítése a tűzoltói eseményekről nem csak az egyesületek vonulási számának 20-50%-os növekedését eredményezte, hanem biztosította azt is, hogy a káresetről időben értesülve a beavatkozást minél hamarabb megkezdjék ban immár megszokottá vált, hogy a riasztott fővárosi egységek kiérkezésekor az önkéntes tűzoltók már megszerelt sugarakkal dolgoznak, a sérülteket feszítő-vágóval a gépjárműből kiemelték. Nem egy esetben a káresetet önállóan felszámolták, így a vonuló rajokat visszafordítva, csak az adatfelvétel céljából kellett 1 gépjárműnek a helyszínre kimenni. A 2-es rádiócsatorna közös és fegyelmezett használata a káresetek során történő együttműködést pontosabbá, hatékonyabbá tette.

FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. / 459-2300 info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp.

FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. / 459-2300 info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp. FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. / 459-2300 info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp.hu Parancsnok bende@tuzoltosagbp.hu / 459-2400 / fax: 459-2440 Szám:

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

A mentő tűzvédelem diszlokációja

A mentő tűzvédelem diszlokációja Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A mentő tűzvédelem diszlokációja 2013. november 06. Fülep Zoltán tű. ezredes Tűzoltósági Főosztályvezető A mentő tűzvédelem magyarországi

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 95-6/2014/GYKK Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése A Jásziványi ÖTE II-es típusú együttműködési megállapodást kötött a Gyöngyösi

Részletesebben

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados Kuti Rajmund tűzoltó százados KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A terrorizmus kezelése napjaink állandó problémája. Az elmúlt években a világ több pontján bekövetkezett

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Barta-Vámos László tű. százados 2013.06.05-06. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

A mentő tűzvédelem rendszere

A mentő tűzvédelem rendszere Főigazgató-helyettesi Szervezet Tű A mentő tűzvédelem rendszere Fülep Zoltán tű. alezredes Országos Tűzoltósági Fő Tűzoltósági főosztályvezető Mentő tűzvédelem A 2011. évi CXXVIII. Törvény kimondja, hogy

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Ma Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vonatkozó előírások I. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni

Részletesebben

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások Szűcs Tamás tű. ezredes OKF Mentésszervezési Főosztály főosztályvezető A múlt: A hazai tűzvédelmi

Részletesebben

Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston**

Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston** Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston** *Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola H-1011 Budapest, Hungary

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016.

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 22. (1) Az általános és középiskolákban, a szakképző iskolákban, valamint

Részletesebben

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása

LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE. A közlekedők kialakítása LAKÓÉPÜLETEK KÖZLEKEDŐIVEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK ÉRTELMEZÉSE A közlekedők kialakítása Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő

Részletesebben

Az előadás tartalma Jogszabályi hátterek A Tűzvédelmi Szakvizsgáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat Égéselmélet Alapvető tűzoltási módok Tűzoltó készülékek Palackok kezelése Robbanóképes közegek, robbanásvédelem

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL

SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL --------------- SZABÁLYZAT A TŰZVÉDELEMRŐL NYME TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK KUTATÓKÖZPONT (LABOR ÉPÜLET) Sopron, Bajcsy Zs.u. 4. --------------- 1./Tűzészlelés A tüzet személyes észleléssel lehet érzékelni

Részletesebben

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1

NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1 NÁDASDY-VÁR PINCEKLUB TŰZRIADÓ TERV 1-2010- Sárvár, 2010. szeptember 6. Tűzriadó Tervet jóváhagyom: Intézményvezető 1a módosított 30/1996 (XII.6.) BM rendelet 4. -a alapján. Tűzjelzés: 1) A helyszíntől

Részletesebben

25. Ismertesse a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági és szakhatósági tevékenységének rendszerét.

25. Ismertesse a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági és szakhatósági tevékenységének rendszerét. 25. Ismertesse a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági és szakhatósági tevékenységének rendszerét. A./ Jogalkotás jogalkotó szervek jogszabály ÁLTALÁNOS rendelkezések Jogalkalmazás hatóság/bíróság

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései 2 Az üzemeltetés buktatói Személyi feltételek Környezeti feltételek Műszaki feltételek Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás Téves

Részletesebben

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva)

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva) LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉS TÁRSASHÁZAK ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKMAI SZÖVETSÉGE Tárgy: Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások értelmezése. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Részletesebben

32/2002. (XII. 12.) BM

32/2002. (XII. 12.) BM 32/2002. (XII. 12.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak képesítési követelményeiről és képzési rendszeréről A

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének Előterjesztő: Tárgy: Polgármester A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját

Részletesebben

A módosított kormányrendeletek hatásai a tűzvédelmi szakhatósági eljárásokra. A deregulációról egymás közt

A módosított kormányrendeletek hatásai a tűzvédelmi szakhatósági eljárásokra. A deregulációról egymás közt A módosított kormányrendeletek hatásai a tűzvédelmi szakhatósági eljárásokra A deregulációról egymás közt Hatásköri rendezés A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996.

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól 53/2005. (XI. 10.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZMEGELŐZÉS A hőtermelő berendezések és a bútorok, éghető anyagok között tartsuk meg a biztonságos távolságot! Ha gázszagot érzünk, ne csengessünk, ne kapcsoljunk villanyt, azonnal

Részletesebben

III. Országos Tűzmegelőzési Vetélkedő Balatonföldvár, november

III. Országos Tűzmegelőzési Vetélkedő Balatonföldvár, november III. Országos Tűzmegelőzési Vetélkedő Balatonföldvár, 2016. november 21-22. 1. feladat 20 pont 2016. október 18-án kéménytűz káresemény történt egy olyan településen, ahol a kéményseprő-ipari tevékenységet

Részletesebben

Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető

Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető A megújult tűzvédelmi hatósági szervezetrendszer, a tűzvédelmi hatósági

Részletesebben

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 35. -a (1) bekezdésének b) pontjában

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA Biztonságtechnikai rendszerek karbantartása konferencia Békéscsaba 2007 november 8-98 FŐVÁROSI TŰZOLTÓ PARANCSNOKSÁG TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA 1. rész Szabályozási háttér Csepregi Csaba régióvezető

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09.

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos

Részletesebben

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03. Szekuriti Blog Központi Épület 1010 Budapest, Hamis cím tér 1. Iktatószám: 12/1a3/2010 Tűzriadó terv Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése:

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése: A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépését megelőzően széleskörű szakmai konferenciákat,

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Út a Minősített Tűzvédelmi Vállalkozás cím eléréséig. Országos Tűzvédelmi Konferencia 2013.10.21-22 Vecsés A tűzvédelemmel kapcsolatos minden tevékenység: - tervezés - engedélyeztetés - kivitelezés - ellenőrzés

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2005. év

Közhasznúsági jelentés 2005. év KÖZÉP-BUDAI ÖNKÉNTES POLGÁRI VÉDELMI EGYESÜLET Közhasznúsági jelentés 2005. év Budapest, 2006. április 10. Bakai Kristóf Péter elnök A) Számviteli beszámoló B) Költségvetési támogatás felhasználása Költségvetési

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Magyarország mentő tűzvédelme Hivatásos tűzoltóság 105

Részletesebben

Kecskeméti Kórház Létesítése és Használatbavétele 2008-2014. Tűzvédelmi szempontok

Kecskeméti Kórház Létesítése és Használatbavétele 2008-2014. Tűzvédelmi szempontok Kecskeméti Kórház Létesítése és Használatbavétele 2008-2014 Tűzvédelmi szempontok -10 hektáros terület, melyet 1980-ban vettek használatba. - az első emeleten minden épület össze van kötve zárt folyosókkal

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 10. NAPIREND Ügyiratszám: 1/ 272/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 04-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Tájékoztató az Önkormányzati

Részletesebben

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások Dr. habil Vass Gyula tű. ezredes igazgató Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 2017. MAVESZ Konferencia Veszélyes anyagokkal

Részletesebben

Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) munkaértekezlet keretében értékelte az FKI 212. első félévi tevékenységét. Az értekezleten az igazgatóság

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013- ban nyújtandó támogatások keretében

Részletesebben

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló 9/2008 (II.22.) ÖTM. Rendelet OTSZ. Szerint Létesítmény neve:............ Megnyitás ideje:... Zárás ideje:... BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (NEVE,

Részletesebben

Parancsnok bende@tuzoltosagbp.hu / 459-2400 / fax: 459 2440

Parancsnok bende@tuzoltosagbp.hu / 459-2400 / fax: 459 2440 FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. 459-2300* / info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp.hu Parancsnok bende@tuzoltosagbp.hu / 459-2400 / fax: 459 2440 BESZÁMOLÓ

Részletesebben

A TŰZVÉDELEM KOMPLEX OKTATÁSA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZETÉBEN

A TŰZVÉDELEM KOMPLEX OKTATÁSA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZETÉBEN Tűzvédelmi Szakai Nap 2016 Tudományos Konferencia 2016. március 2. Szentendre, Magyarország A TŰZVÉDELEM KOMPLEX OKTATÁSA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZETÉBEN RESTÁS Ágoston -

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 4. sz. melléklet a 16/2013. BM OKF Utasításhoz Jóváhagyom! Budapest,... Dr. Bakondi György tű. altábornagy főigazgató EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület) amely létrejött

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEK ELSŐ FÉLÉVI ALAKULÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEK ELSŐ FÉLÉVI ALAKULÁSÁRÓL KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEK 2010. ELSŐ FÉLÉVI ALAKULÁSÁRÓL 1. 2010. első félévében az ajánlatkérők összesen 4356 eredményes közbeszerzési t folytattak le, ami közel 145-os növekedést

Részletesebben

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu Köszöntök mindenkit! Pintér Ferenc alezredes vagyok a Győri Tűzoltóság parancsnokhelyettese E-mail címem: pinter.ferenc@t-online.hu Internet címünk www.gyorituzoltosag.hu A beavatkozás veszélyei tűzesetek,

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Kirendeltség Megyei (Fővárosi) Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság BM OKF.

Katasztrófavédelmi Kirendeltség Megyei (Fővárosi) Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság BM OKF. Első fokon eljáró tűzvédelmi szakok 3. (1) A Kormány első fokú tűzvédelmi szakként ha kormányrendelet másként nem rendelkezik a katasztrófavédelmi kirendeltséget jelöli ki. 1. A tűzvédelmi szak közreműködésének

Részletesebben

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Hatósági feladatok az oktatási intézményekben Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Angyal István tűzoltó őrnagy osztályvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

C tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetén; terepszint alatt két szintnél több pinceszinttel rendelkező építmény esetén;

C tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetén; terepszint alatt két szintnél több pinceszinttel rendelkező építmény esetén; C tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetén; A - B tűzveszélyességi osztályú helyiségeket tartalmazó épületek esetén; 500 m 2 - szintenkénti összesített - alapterület feletti D - E tűzveszélyességi

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA Biztonságtechnikai rendszerek karbantartása konferencia Békéscsaba 2007 november 8-98 FŐVÁROSI TŰZOLTÓ PARANCSNOKSÁG TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA 2. rész Műszaki háttér Csepregi Csaba régióvezető

Részletesebben

Előterjesztés. évente beszámol a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat

Előterjesztés. évente beszámol a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat Előterjesztés Beszámoló a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település tűzvédelmi helyzetéről, a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és

Részletesebben

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2016. szeptember 14. Szabó Mónika Halas Tűzvédelem Kft. Karbantartási munkavégzés feltételei Tűzvédelmi

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

Hazai tűzvédelmi rendszer

Hazai tűzvédelmi rendszer Hazai tűzvédelmi rendszer Az emberiség történetét végigkíséri a tűz. Megszelídítése, ellenőrzött körülmények közötti használata rendkívüli jelentőséggel bír a létfenntartás, a társadalmi, az ipari, gazdasági

Részletesebben

Készítette a Főépítészi Iroda * 2008. november

Készítette a Főépítészi Iroda * 2008. november BELSŐ FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓ 2008. ÉVI ÉRTÉKELÉS 2009. ÉVI PROGRAM Készítette a Főépítészi Iroda * 2008. november TARTALOMJEGYZÉK 2008. ÉVI ÉRTÉKELÉS Változások a városrészben Önkormányzati feladatok

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság. A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság. A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Előzmények A tűzvédelem szabályrendszerének általános problémái: 2 - Tűzveszélyességi osztályba sorolás problematikája

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Katasztrófavédelem Tűzvédelem Polgári védelem Iparbiztonság Katasztrófavédelem szervezeti felépítése Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatósága KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Miskolc, 2006. május 23. Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatóság, 2006 ISBN 963 215 973 X Igazgató: Dr. Kapros

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás,

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

A hivatásos és a létesítményi tűzoltók közös kárfelszámolási gyakorlatának tapasztalatai

A hivatásos és a létesítményi tűzoltók közös kárfelszámolási gyakorlatának tapasztalatai Nagy Zsolt A hivatásos és a létesítményi tűzoltók közös kárfelszámolási gyakorlatának tapasztalatai A tűzoltóság kárfelszámolási és a mentési tevékenységének ellátásához szükséges, hogy megfelelő hangsúlyt

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes Budapest, 2017. május 03. Az előadás

Részletesebben

A fővárosban működő fegyveres biztonsági őrségek helyzete

A fővárosban működő fegyveres biztonsági őrségek helyzete A fővárosban működő fegyveres biztonsági őrségek helyzete A H A T Ó S Á G I E L L E N Ő R Z É S E K É S A Z Ő R S É G P A R A N C S N O K I K O N F E R E N C I A T A P A S Z T A L A T A I Nyikos Attila

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Dr. Mógor Judit tű. ezredes BM OKF főosztályvezető Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Budapest, 2014.

Részletesebben

: VIKTÓRIA TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ KFT Tel.: hu

: VIKTÓRIA TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ KFT Tel.: hu V I K T Ó R I A TANÁCSADÓ, SZOLGÁLTATÓ KFT. Mottó: Előbb azt kell tudnunk, hogy mit nem ismerünk RENDSZERGAZDA TÁRSASHÁZ RENDSZER (VTR) 1082 Bp., Corvin köz 4. II/4. VIKTÓRIA Kft Ügyvezető igazgató A honlapon

Részletesebben

az üzemképtelen járművek közterületen való tárolásának szabályairól

az üzemképtelen járművek közterületen való tárolásának szabályairól DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 46/2007. (X. 25.) rendelete * az üzemképtelen járművek közterületen való tárolásának szabályairól Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a helyi

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség SZERVEZETI ÉS MŰVELETI IRÁNYELV

BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség SZERVEZETI ÉS MŰVELETI IRÁNYELV BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel: (06-1)469-4116 Fax: (06-1)469-4388

Részletesebben

Villamos és villámvédelmi berendezések

Villamos és villámvédelmi berendezések Villamos és villámvédelmi berendezések az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.1: 2015.03.05.)-ben Villamos tűzvédelmi követelmények építmények tervezése és

Részletesebben

Költségvetési szerv alapokmánya

Költségvetési szerv alapokmánya Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-1081 Budapest, Dologház utca 1. : 1443 Budapest, Pf.: 154. Tel: (06-1) 459-2400 Fax: (06-1) 459-2429 Szám: 15-1/2012/HCGY Tárgy: FKI 2012. évi költségvetési

Részletesebben

A HALANDÓSÁG ALAKULÁSA

A HALANDÓSÁG ALAKULÁSA 4. Az átlagos szülési kor egyenletesen emelkedett a kerületekben az utóbbi 15 évben, mérsékelt különbség növekedés mellett. Hipotézisünk úgy szól, hogy a kerületi átlagos szülési kor párhuzamosan alakul

Részletesebben

A Bajai Szent Rókus Kórház hotelépületének létesítése 2009-2014

A Bajai Szent Rókus Kórház hotelépületének létesítése 2009-2014 A Bajai Szent Rókus Kórház hotelépületének létesítése 2009-2014 Schmidt Károly tű. alez. tűzoltósági tanácsos hatósági osztályvezető Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Az egyeztetések kezdete: 2009

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére Munka- és tűzvédelmi oktatás hallgatók részére A munkavédelem mindenki feladata! A munkavédelem nem egy külön tevékenység, azt a tanulás közben kell csinálni! 2 A munkavédelem feladata: megvédeni a veszélyektől

Részletesebben