Globális üzletek: Világbanki projektek magyarokkal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Globális üzletek: Világbanki projektek magyarokkal"

Átírás

1 1. oldal (összes: 6)

2 Magyarország, míg korábban ezen intézmények fejlesztéseinek célországa volt, ma már donorországként is részt vesz a projektekben, miután hazánk a közép-kelet európai térségben elsőként írt alá erről szóló megállapodást a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Pénzügyi Társasággal (IFC). Az EXIM vezető nemzetközi üzletfejlesztési menedzsere, Kabai Éva lapunknak elmondta: a magyar agrárium cégei is jó esélyekkel indulnak ilyen nemzetközi projektekben. 2. oldal (összes: 6)

3 Magyarország 2014-ben együttműködési megállapodást kötött a Világbank-csoporthoz tartozó IFCvel, amelynek az első eredményei is megmutatkoznak, például hazánk mára nemzetközileg is elismert donor- országgá vált. Mit jelent mindez a magyar vállalatoknak? A Világbank-csoport, és több más globális fejlesztési intézmény (EBRD, EIB, AIIB stb.) célja a szegénység felszámolása olyan területeken, illetve fejlődő országokban, ahol különféle beruházások szükségesek az életminőség alapvető eszközökkel történő javítására. Itt sokféle fejlesztés jöhet szóba, de nélkülözhetetlen a tiszta ivóvíz, a mezőgazdasági termékek, alapvető élelmiszerek, egészségügyi ellátás valamint az oktatás köré csoportosuló projektek. A Világbank-csoporttal való együttműködés meghatározó lépéseként 2014 márciusában került sor az IFC és az EXIM közötti partnerségi együttműködési megállapodás (Partnership Trust Fund) megkötésére. A szerződéssel Magyarország a Világbank-csoport aktív donorjává vált, mely új szintre helyezte hazánk és a nemzetközi szervezet kapcsolatát. A megállapodásban a déli és a keleti nyitás kormányzati stratégiának megfelelően Afrika egyes országai, a Nyugat-Balkán, a FÁK-országok és Ázsia egyes kiemelt országai preferált régiókként szerepelnek. Iparágak tekintetében a vízipar, a mezőgazdaság, az egészségügy, az energetika és az ICT kerültek nevesítésre. Az Együttműködési Alapba befizetett összeg 20 millió dollár. Magyarország a közép-kelet európai térségben elsőként írt alá ilyen jellegű megállapodást az IFC-vel. A korábbiakban kedvezményezett szerepben, mostanra donorrá előlépett országra vonatkozólag nincs kidolgozott stratégiája a Világbank-csoportnak, így ők is kiemelt figyelemmel kísérik a magyar fejleményeket. Ennek érdekében kezdeményezte az IFC saját forrásból a country mapping projekt elindítását. A projekt fő célja azon magyar vállalatok feltérképezése, amelyek alkalmasak lehetnek fejlődő országbeli beruházások kivitelezésére, illetve részben önerőből történő finanszírozásra is. Hogyan kell elképzelni az együttműködés előnyeit a gyakorlatban? Mit kap a szerződés értelmében Magyarország? Ezzel a megállapodással Magyarország, pontosabban a magyar vállalatok hozzáférhetnek egy óriási adatbázishoz, tudáshalmazhoz, amelyben a kiírt projektek mellett az előkészítés alatt álló programok is szerepelnek. Ez utóbbi azért is fontos, mert az előkészítés szakasza hónapokig, adott esetben még tovább eltarthat, és ezen idő alatt a hazai cégek is felkészülhetnek arra, hogy részt vegyenek egy-egy projektben. A nyugat-európai országok esetében ez sokszor zökkenőmentesen zajlik, a magyar cégeknek azonban kellett, illetve kell némi idő, hogy ilyesmiben részt vegyenek. Mekkora azon vállalkozások köre, amelyek szóba jöhetnek ezen a szinten? 3. oldal (összes: 6)

4 Amikor három és fél évvel ezelőtt feltérképeztük a szóba jöhető vállalkozások számát, tíznél kevesebb olyan céget találtunk, amelyek tevékenységi körük, tapasztalatuk, egyéb adottságaik révén alkalmasak lehetnek egy-egy ilyen projektben való részvételre. Az elmúlt két év során több mint 500 céggel, szakmai szervezettel folytattunk megbeszélést, melynek eredményeképp jelenleg mintegy 140 céggel alakítottunk ki olyan kooperációs kapcsolatot, mely keretein belül a nemzetközi tenderekbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk megosztásával létrejött egy szűk szakmai kör. Mi jellemzi azokat a vállalkozásokat, amelyek sikerrel tudnak a projektekbe bekapcsolódni? Azon cégek tudnak sikeresen részt venni ebben a tevékenységben, amelyek megfelelően magas színvonalú exportképes tudásbázissal, kapacitással, nyelvtudással, referenciával, stabil pénzügyi háttérrel, illetve kitartással rendelkeznek. A legfontosabb, hogy konzorciumban induljanak, hiszen ez az együttes részvétel elengedhetetlen előfeltétele a sikeres pályázásnak, a tenderek százalékát konzorciumok nyerik. Így kifejezetten ösztönözzük a látókörünkben levő vállalatokat mind az egymás közötti, mind a fejlődő országbeli, mind a nyugat-európai vállalatokkal való konzorciális együttműködésre. A nyugati/fejlett országok közül különösen az osztrák cégekkel van jó kapcsolatunk, de számos más országgal (pl. Írország, Spanyolország) is igyekszünk fejleszteni ezeket az együttműködéseket. Ezekre a kapcsolatokra szükség is van, hiszen globális projektekről van szó, ahol kőkemény versenyben kell helytállni tapasztalt cégekkel, amelyek például Kanadából, Japánból, vagy Európa nyugati részéből jönnek. Ebben a versenyben csak a nagyok vehetnek részt, vagy labdába rúghatnak kisebb szereplők is? Tévedés lenne azt gondolni, hogy ilyesmiben csak nagyvállalatok vehetnek részt, hiszen éppen a konzorciumok miatt akár kisebb vállalkozások is sikerrel tudnak egy-egy részfeladatot felvállalni. Van olyan 20 millió Ft árbevételű Bt., amely szerepelt az egyik tenderen, de magánszemély tanácsadó is részt vett már ilyesmiben. 4. oldal (összes: 6)

5 Mi az, ami okvetlenül kell ahhoz, hogy valaki érdemben beszálljon egy-egy ilyen projektbe? A jelentkező cégeknél/tanácsadóknál mindig azt kell nagyon pontosan felmérnünk, hogy az adott vállalkozás/tanácsadó hol, milyen szinten áll az ilyen projektekben való részvétel szempontjából. Az egyik legfontosabb előfeltétel, hogy anyagilag stabil legyen a vállalkozás, mert ilyen projektekre nem adnak hitelt, vagyis saját forrásból kell előkészíteni a munkát. Fontos még, hogy legyen a cégben legalább egy ember, aki tárgyalóképesen tud angolul, valamint tud és hajlandó is utazni a projekt érdekében. Ha mindezek a feltételek fennállnak, mi az, ami előnyt jelenthet? A konzorciumok alapfeltétele még az, hogy az összeálló cégek közül legalább egynek legyen meggyőző referenciája. A tapasztalat, a referencia, az a tudás, hogy valaki csinált már olyasmit, ami a projektkiírásban van, nagy súllyal esik latba a pályázatok elbírálása során. Hasonló okok miatt nem árt az sem, hogy legyen a konzorciumnak helyi tagja, vagyis olyasféle cég, amely ismeri a helyi viszonyokat, a helyi szervezeteket, és főleg az ottani jogszabályokat. A részvételre pályázó cégeket mi mindig bátorítjuk arra, hogy látogassanak el a projektben érintett országba, mutatkozzanak be a finanszírozó szervezetek helyi irodáiban, vagy az érintett minisztériumokban. Ehhez egyébként a külgazdasági attasék is segítséget nyújtanak, ilyen találkozókat gyakorta szerveznek. Ezen felül előadások, workshopok és üzletember- találkozók is rendszeresen vannak, amelyeken a részvétel nagyon előnyös lehet. Az agrárium területén milyen projektek jöhetnek szóba reálisan a magyar szereplők számára? A mező- illetve élelmiszergazdaság terén számos projekt szóba kerülhet, de a magyarok számára különösen kedvező lehet néhány szakterület. Az élelmiszerbiztonságban, a helyi gazdák, vagy feldolgozók képzésében jó eséllyel indulhatunk. Első lépésként jellemzően a tanácsadó jellegű projektekben tudnak jó eséllyel részt venni az új szereplők. De nem csak tudásexportról van itt szó: adódik beszállítói projekt is, amely érinthet technológiát, vetőmagot, élőállatot vagy takarmányt is. A mezőgazdaság teljes vertikuma rendelkezésre áll, az a kérdés, hogy ki miben tud részt venni. Mire készüljön fel az, aki úgy érzi, hogy be tudna szállni ilyen munkákba? 5. oldal (összes: 6)

6 Sok kitartás kell az ilyen projektekben való részvételhez, hiszen itt nem rövid távú programokról van szó, legalább 2 3 éves időtartamot ölel fel az az időszak, amire termőre fordul a munka, amire nyereséget hoz a benne résztvevőknek. De mindenkivel, aki úgy érzi, hogy ilyesmiben részt tudna venni, kifejezetten nyitottak vagyunk egy személyes találkozóra, amelynek során átbeszéljük a lehetőségeket, és meghatározzuk azokat az irányokat, célországokat, ahol érdemes projektek után kutakodni. A célországokat jól körül kell határolni, hiszen ezen múlhat a részvétel sikere. Olyan térségeket érdemes választani, ahova már köti az adott céget valami: tapasztalata van abban az országban, üzleti vagy egyéb kapcsolatai, nyelvtudása segíthet a részvételben. Mely országokban számíthatnak sikerre a magyarok? A magyar cégek elsősorban a nyugat-balkáni országok iránt érdeklődnek, majd a FÁK-országok következnek. Ezekben a térségekben gyakorta már van üzleti tapasztalata a magyar vállalkozásoknak, sokszor személyes, üzleti kapcsolat köti oda a pályázni kívánó vállalkozást. De nem csak ezek az országok jöhetnek szóba, hiszen sikerrel lehet indulni az észak-afrikai régióban, de akár Dél-Kelet Ázsiában is. Milyen adminisztrációs terhekre, papírmunkára kell felkészülni? Az EXIM tud segíteni ennek az intézésében? Tudunk ajánlani olyan partnereket amelyek a helyi előírásokat jól ismerve segítenek az adminisztrációban. Ráadásul összességében azt mondhatnám, hogy nem áttekinthetetlen vagy megoldhatatlan a részvétellel járó adminisztráció. Az első lépésként egy bemutatkozó anyagot kell készíteni, amely nem különösebben bonyolult, néhány hangsúlyos pontnak kell benne lennie főleg a referenciáknak és a vállalkozás erősségeinek, szakértelmének. A helyi partnerek felkutatásában is tudunk segíteni, részben a már említett külgazdasági attasékon keresztül, de bátran lehet fordulni az EXIM külföldi irodáihoz is, amelyek Belgrádban, Moszkvában és Isztambulban működnek. Itt helyismerettel, tapasztalattal rendelkező kollégák segítenek a helyi viszonyok közötti eligazodásban. Persze a budapesti irodánkban is bármikor szívesen látjuk a részt venni kívánó cégeket. (x) Szerző: EXIM Közzététel ideje: , szerda, 08:00 A forrás webcíme: 6. oldal (összes: 6)

AZ EXIM NEMZETKÖZI ÜZLETFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGE. Kabai Éva Nemzetközi Akvizíció

AZ EXIM NEMZETKÖZI ÜZLETFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGE. Kabai Éva Nemzetközi Akvizíció AZ EXIM NEMZETKÖZI ÜZLETFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGE Kabai Éva Nemzetközi Akvizíció NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK INTERNATIONAL FINANCIAL INSTITUTIONS NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK INTERNATIONAL FINANCIAL

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A K ORM ÁNYZAT E XPORTFEJ LESZTÉSI E SZKÖZRENDSZERE

A K ORM ÁNYZAT E XPORTFEJ LESZTÉSI E SZKÖZRENDSZERE A K ORM ÁNYZAT E XPORTFEJ LESZTÉSI E SZKÖZRENDSZERE Joó István helyettes államtitkár Budapest, 2019. március 6. EU average (¹) United Kingdom Greece Cyprus Ireland Italy Malta Netherlands Germany Spain

Részletesebben

Az induló klaszter projekt eddigi eredményei

Az induló klaszter projekt eddigi eredményei Az induló klaszter projekt eddigi eredményei Lenkey Péter klasztermenedzser Klaszter Közgyőlés & Üzletember találkozó Miskolc, 2012.05.30. 1 Projekt adatok CÍM: ÉMOP-1.2.1.-11-0018 A NAUTILUS Klaszter

Részletesebben

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S A KKV- K E X P O R T T Á M O G A T Á S Á N A K H A T É K O N Y E S Z K Ö Z E M A G U N K R Ó L - A L A P Í T Ó K S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S ÚJ INTEGRÁLT INTÉZMÉNYI STRUKTÚRA KÜLÜGY KÜLGAZDASÁG

Részletesebben

MAGUNKRÓL ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Kormány: KELETI NYITÁS STRATÉGIA Új piacok, új lehetőségek! CÉL 2018-RA

MAGUNKRÓL ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Kormány: KELETI NYITÁS STRATÉGIA Új piacok, új lehetőségek! CÉL 2018-RA ÚJ IRÁNYVONALAK A HAZAI KKV EXPORTÖSZTÖNZÉSBEN MAGYAR KKV-K SZÁMÁRA KÍNÁLKOZÓ KÜLPIACI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK ELŐTT IS NYITVA A KAPU Gyula, 2015. február 10-11. MAGUNKRÓL ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM

Részletesebben

Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel!

Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel! Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel! Nagyobb támogatottság, nagyobb versenyképesség! Glósz és Társa innováció menedzsment www.glosz.hu Innováció

Részletesebben

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27.

Enterprise Europe Network. Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. Enterprise Europe Network Best Practice Meeting Nyíregyháza, 2013.06.27. 2 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fqjmbzhweoa

Részletesebben

NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN. Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr)

NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN. Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr) NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr) CÉLOK a magyar export-szektor, kiemelten a kkv szektor versenyképességének erősítése az exportcélú beruházások,

Részletesebben

Az Ausztria-Magyarország határmenti együttműködés tapasztalatai

Az Ausztria-Magyarország határmenti együttműködés tapasztalatai 0 Az Ausztria-Magyarország határmenti együttműködés tapasztalatai 1 Programterület A program központi területe Ausztria Burgenland Bécs környéki területek déli része Bécs Magyarország Győr-Moson-Sopron

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

A Közép-Európai Év Külpolitikai és Külgazdasági Prioritásai

A Közép-Európai Év Külpolitikai és Külgazdasági Prioritásai A Közép-Európai Év Külpolitikai és Külgazdasági Prioritásai KEK tagállamok Visegrádi Négyek Előzmények Közép-európai Kezdeményezés (KEK) o 1989. 11.11. Budapest, Ausztria, Jugoszlávia, Magyarország és

Részletesebben

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása 2009 június Tartalom Elan SBI Capital Partners Tőkealapkezelő Zrt.- Bemutatása SBI European Tőkealap (Alap) - Bemutatása SBI European Tőkealap

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Antal András Nyugat-Dunántúli Régió Vas és Zala megyei Információs Pont 2012. szeptember 27. A HITA létrejötte 2011. január 1. óta működik a Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Üzleti lehetőségek Kuvaitban KERÉKGYÁRTÓ ÁRON KGA, KUVAIT

Üzleti lehetőségek Kuvaitban KERÉKGYÁRTÓ ÁRON KGA, KUVAIT Üzleti lehetőségek Kuvaitban KERÉKGYÁRTÓ ÁRON KGA, KUVAIT KUVAITRÓL DIÓHÉJBAN Hatalmas olajvagyon (bevételek 90 %-a), amely az állampolgárok és a kvalifikáltabb külföldiek számára kiemelkedő életszínvonalat

Részletesebben

Versenyképesség-növelő Alapcsomag

Versenyképesség-növelő Alapcsomag ÉRJEN EL hozzáadott értékkel és együttműködésekkel nagyobb profitot, több minőségi vevőt, versenyelőnyt, illetve hatékonyabb működést! Vereb István vagyok. Az én dolgom, hogy mentorként fejlődéshez és

Részletesebben

Aktuális üzleti programok. ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana

Aktuális üzleti programok. ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana INNOVATION FOR AFRICA Aktuális üzleti programok ÜZLETI UTAZÁS: Dél-Afrika, Botswana 3 kiválasztható állomás: Durban Johannesburg Gaborone 2015. november 15-28. Kongói-Magyar Gazdasági Hét 2016. február

Részletesebben

T/6985. számú. törvényjavaslat

T/6985. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6985. számú törvényjavaslat a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló 2014. évi XC. törvény, valamint a közbeszerzésekről szóló

Részletesebben

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Dr. Bakonyi Péter Tudományos tanácsadó BME Smartpolis Tudásközpont Okos város konferencia Infotér

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

ÚJ IRÁNYVONALAK A HAZAI KKV EXPORTÖSZTÖNZÉSBEN MAGYAR KKV-K SZÁMÁRA KÍNÁLKOZÓ KÜLPIACI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK ELŐTT IS NYITVA A KAPU Szilvásvárad 2015. március 10-11. MAGUNKRÓL ALAPÍTÓK: MAGYAR

Részletesebben

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Hazánk tudománya, innovációja és versenyképessége szakmai vitafórum Nagykanizsa, 2012. november 7.

Részletesebben

LIFE kapacitásépítés Magyarországon

LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE14 CAP/HU/000010 2016. június 20. LIFE természetvédelmi tréning Földművelésügyi Minisztérium, Darányi Ignác terem Fidlóczky Anna LIFE kapacitásépítés Magyarországon

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP6-16.9.1-17 Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató

Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium háttérintézménye, összekötő kapocs a gazdasági kormányzat, a külföldi cégek

Részletesebben

Milyen lesz a KAP? Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Milyen lesz a KAP? Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Kis Miklós hozzátette: az Európai Unió mezőgazdasági célkitűzéseivel egyetért a kormány, de az azokhoz rendelt eszközöket nem tartja célravezetőnek. Magyarország az uniós agrárcélokat támogatja, de a Bizottság

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai

Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Enterprise Europe Network szolgáltatásai Juhász Gabriella, tanácsadó Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Környezetvédelmi tréning a fémipari szektor szereplőinek Eger, 2012.

Részletesebben

Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról

Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról Arnóczi Rozália tanácsos Vidékfejlesztési Főosztály 2011. február 16. Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról A főbb probléma

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től. Wertheim-Huszár Zoltán Közép-alföldi Regionális Képviselet

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től. Wertheim-Huszár Zoltán Közép-alföldi Regionális Képviselet A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től Wertheim-Huszár Zoltán Közép-alföldi Regionális Képviselet Állami exportösztönzés Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt Stratégiai

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Hamarosan újra pályázható két KKV-kat támogató vállalkozásfejlesztési felhívás

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Hamarosan újra pályázható két KKV-kat támogató vállalkozásfejlesztési felhívás Pályázati Hírlevél RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2016. október Hamarosan újra pályázható két KKV-kat támogató vállalkozásfejlesztési felhívás Társadalmi egyeztetésre került két, korábban felfüggesztett

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

Miskolc, 2008. okt. 15. Dr. Petrás Ferenc A prezentáció tematikája Regionális Fejlesztési Programok a számok tükrében ROP gazdaságfejlesztés 2009-10 ROP Akcióterv gazdaságfejlesztés újdonságai Regionális

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

FEJLESZTÉSI PROJEKTGENERÁLÁS- A SZÜKSÉGES ÉS ELÉGSÉGES ELİRETEKINTÉS. Kolozsváry-Kiss Árpád Ügyvezetı REevolutio Kft.

FEJLESZTÉSI PROJEKTGENERÁLÁS- A SZÜKSÉGES ÉS ELÉGSÉGES ELİRETEKINTÉS. Kolozsváry-Kiss Árpád Ügyvezetı REevolutio Kft. FEJLESZTÉSI PROJEKTGENERÁLÁS- A SZÜKSÉGES ÉS ELÉGSÉGES ELİRETEKINTÉS Kolozsváry-Kiss Árpád Ügyvezetı REevolutio Kft. Nemzetközi és Térségi kihívások nemzetközi gazdasági válság hatásai globális pénzügyi

Részletesebben

Fókuszban az üzlet. Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter

Fókuszban az üzlet. Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter Fókuszban az üzlet Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter Az IKT vállalatok vállalkozásfejlesztés támogatása modern eszközökkel érett és éretlen piacokon, mint például Hollandia és Törökország. Szántó

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

AZ IKIR TANULSÁGAI ÉS KITERJESZTÉSE

AZ IKIR TANULSÁGAI ÉS KITERJESZTÉSE AZ IKIR TANULSÁGAI ÉS KITERJESZTÉSE Minta projekt a gördülékenyebb együttműködés reményében 1. Intézményközi Információs Rendszer Adatkommunikációs központ Elektronikusan elérhető tájékoztató és adatszolgáltató

Részletesebben

Fókuszban a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) NEFE Kézikönyv. az EU külkapcsolati és fejlesztési pénzügyi eszközeiről

Fókuszban a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) NEFE Kézikönyv. az EU külkapcsolati és fejlesztési pénzügyi eszközeiről KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM Fókuszban a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) NEFE Kézikönyv az EU külkapcsolati és fejlesztési pénzügyi eszközeiről Vállalatok és más pályázók számára Nemzetközi

Részletesebben

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től

A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től A magyar export támogatása lehetőségek az EXIM-től Boros Gergely, Képviseletvezető - Pécs 2015. január 20. Állami exportösztönzés Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt Stratégiai

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

HITA - Enterprise Title Europe Network-

HITA - Enterprise Title Europe Network- PLACE PARTNER S LOGO HERE HITA - Enterprise Title Europe Network- Sub-title környezetvédelem Holly Sára, osztályvezető Enterprise Europe Network Osztály Nemzeti Külgazdasági Hivatal European Commission

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser Budapest A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser A CluStrat projekt 8 pilot tevékenysége 1. Folyamat fejlesztés: innováció fokozása

Részletesebben

Előzmények, megalakulás

Előzmények, megalakulás 2013. Előzmények, megalakulás Magyarországon mára szinte teljesen elveszett a hatalmas piacot jelentő, fejlődő országok irányában kereskedő szakmai tudás és kapcsolatrendszer. A közelmúlt pénzügyi világválsága

Részletesebben

Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara

Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara Kereskedelmi Program Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara A Kanadai Kereskedelmi Kamara úgy vállal felelősséget magyarországi jelenlétével, hogy felkészítő és képzési lehetőségeket nyújt, amelyek révén a

Részletesebben

Médiafigyelés FIGYELŐ (66,67. OLDAL)

Médiafigyelés FIGYELŐ (66,67. OLDAL) FIGYELŐ - 2017. 11. 09. (66,67. OLDAL) Dubéczi Zoltán Kamasz Melinda Évente több mint ezer közgazdasági tanuló folytat tanulmányokat vagy kap ösztöndíjat az MNB oktatási programjainak a segítségével. Újabban

Részletesebben

EUGA. EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) Vicze Gábor EU Üzletfejlesztési tanácsadó v-gaborv@microsoft.com www.microsoft.

EUGA. EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) Vicze Gábor EU Üzletfejlesztési tanácsadó v-gaborv@microsoft.com www.microsoft. EUGA EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) Vicze Gábor EU Üzletfejlesztési tanácsadó v-gaborv@microsoft.com www.microsoft.com/hun/euga EUGA projekt háttere Lisszaboni program Az EU 2010-re a világ

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

Társadalmi kapcsolathálózat-elemzés

Társadalmi kapcsolathálózat-elemzés A CENTROPE K+F EGYÜTTMŰKÖDÉSI HÁLÓZAT Társadalmi kapcsolathálózat-elemzés Első eredmények Az ÖAR-Regionalberatung GmbH és a CONVELOP cooperative knowledge design gmbh együttműködésében Graz, 2010. február

Részletesebben

Önjáró targoncák a Gyermelyi új tésztagyárában

Önjáró targoncák a Gyermelyi új tésztagyárában A legmodernebb technológiái megoldások jellemzik a Gyermelyi Zrt. újonnan átadott tésztagyárát; a 7,2 milliárd forintos beruházással a cég egy új, teljesen automatizált magasraktárral is bővült, melyet

Részletesebben

Közösség és megújulás: a magyar egyházak szerepe és feladatai a 2014-2020 időszak fejlesztéspolitikai céljainak megvalósításában

Közösség és megújulás: a magyar egyházak szerepe és feladatai a 2014-2020 időszak fejlesztéspolitikai céljainak megvalósításában : a magyar egyházak szerepe és feladatai a 2014-2020 időszak fejlesztéspolitikai céljainak megvalósításában Balás Gábor - A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca 19. www.hetfa.hu Áttekintés

Részletesebben

Együttműködés a kínai exporthitel ügynökségekkel

Együttműködés a kínai exporthitel ügynökségekkel Együttműködés a kínai exporthitel ügynökségekkel Lengyel László, igazgató Nemzetközi kapcsolatok ChinaCham Hungary, Üzleti Klubest Budapest, 2013. március 6. Állami exportösztönzés Exporthitel ügynökségi

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban Az EU bankjaként gazdaságilag életképes, fenntartható beruházásokat finanszírozunk, támogatunk szaktudásunkkal Európa határain belül és túl. Az EU 28 tagállamának

Részletesebben

SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ

SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ SZAKMAISÁG FRISSESSÉG INNOVÁCIÓ SZÖVETSÉG TECHNOLÓGIAI VÍZ NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ÉLETCIKLUS SZEMLÉLET EGYÜTTMŰKÖDÉS INNOVÁCIÓ IVÓVÍZ CSATORNÁZÁS VÍZELLÁTÁS TECHNOLÓGIA ÉRTÉKET KÉPVISELÜNK TUDÁSTRANSZFER

Részletesebben

ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése. Akcióterv

ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése. Akcióterv ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése Akcióterv 2009-2010 Prioritás tartalma A prioritás támogatást nyújt: az üzleti környezet fejlesztéséhez, ipari parkok, ipari területek, inkubátorházak,

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Dél-alföldi Innovációs Üzleti Hálózat

Dél-alföldi Innovációs Üzleti Hálózat Dél-alföldi Innovációs Üzleti Hálózat (South-Hungarian Innovation Business Network) 6720 Szeged, Széchenyi tér 16. www.ditak.eu (+36) 62/315-430 Versenyképességi problémák a tanácsadói piacon Piaci egyenlőtlenségek

Részletesebben

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD közbeszerzési politikával kapcsolatos tevékenységei. Jan Jackholt Igazgató Közbeszerzés

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD közbeszerzési politikával kapcsolatos tevékenységei. Jan Jackholt Igazgató Közbeszerzés Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Az EBRD közbeszerzési politikával kapcsolatos tevékenységei Budapest, 2011. november Jan Jackholt Igazgató Közbeszerzés European Bank for Reconstruction and Development

Részletesebben

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 16-tól 2018. január 15-ig lehetséges.

Részletesebben

A Regionális Fejlesztési Holding bemutatása

A Regionális Fejlesztési Holding bemutatása 1 A Regionális Fejlesztési Holding bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. A Magyar Fejlesztési Bank Stratégiai Csoportjának tagja. Az RFH küldetése,

Részletesebben

LOKÁLIS KAPCSOLATOK

LOKÁLIS KAPCSOLATOK LOKÁLIS KAPCSOLATOK 2018.02.28. JÖVŐKÉPÜNK: megváltoztatja a [vásárlókét] [kollégákét] [partnerekét] életet ÉRTÉKEINK BIZALOM KIVÁLÓSÁG NYITOTTSÁG 2 meggyőződésünk Az Auchannál azt gondoljuk, hogy A kereskedő

Részletesebben

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP 1.4.5-12/1-2012-0011 azonosítószámon. Kedves Olvasó! A kiadvány,

Részletesebben

Export elő és utófinanszírozás, exportbiztosítás, garanciavállalás az EXIM től

Export elő és utófinanszírozás, exportbiztosítás, garanciavállalás az EXIM től Export elő és utófinanszírozás, exportbiztosítás, garanciavállalás az EXIM től Labancz Margit, igazgató Német-Magyar Üzleti Fórum Budapest, 2013. április 4. Állami exportösztönzés Exporthitel ügynökség,

Részletesebben

lyázatok lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m

lyázatok lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m Energetikai témájút KEOP-pály lyázatok Az önellátó energiagazdálkod lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m 25. 1 Pályázni válság idején? Milyen kiutat

Részletesebben

Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében

Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében Dr. Fábián Emília osztályvezető Kína Főosztály Külgazdasági és Külügyminisztérium Kétoldalú Kapcsolataink

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Erasmus fiatal vállalkozóknak - Partnerségi Keretmegállapodás (FPA)

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Erasmus fiatal vállalkozóknak - Partnerségi Keretmegállapodás (FPA) KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises

Részletesebben

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért

Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Összefogás a fenntartható életmódhoz szükséges termékek és szolgáltatások piacra jutásáért Lenkey Péter klaszter menedzser Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012 Budapest, 2012. november 21. 1 Hogyan működik

Részletesebben

2012. ELSŐ FÉLÉV ATTASÉ BESZÁMOLÓ. Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking

2012. ELSŐ FÉLÉV ATTASÉ BESZÁMOLÓ. Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking 2012. ELSŐ FÉLÉV ATTASÉ BESZÁMOLÓ Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking A kínai mezőgazdaság szerkezete I. A mezőgazdaságban a lakosság 55-60%-a dolgozik(600 millió ember) A Mezőgazdaság

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések

Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések Dr. Boda György Boda & Partners Kft partnere Budapesti Corvinus egyetem, egyetemi docens.. XXIII. Magyar

Részletesebben

NÖVEKEDÉS A TŐZSDÉVEL

NÖVEKEDÉS A TŐZSDÉVEL NÖVEKEDÉS A TŐZSDÉVEL ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel VÉGH RICHÁRD vezérigazgató BÉT A SIKERES HAZAI VÁLLALKOZÁSOKÉRT 2016. november 16. A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE STRATÉGIÁJA Főbb stratégiai célok

Részletesebben

Az osztrák gazdaság főbb mutatói

Az osztrák gazdaság főbb mutatói Üzleti lehetőségek Ausztriában Nyitott szemmel a német és osztrák piacon Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kecskemét 2013.05.23. Az osztrák gazdaság főbb mutatói Lakosság millió fő A GDP értéke

Részletesebben

Interjú Szántó Zoltánnal, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával

Interjú Szántó Zoltánnal, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával Interjú Szántó Zoltánnal, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával E.: Az Educatio folyóirat aktuális számához kapcsolódva Az összehasonlító helyi fejlesztési tanulmányok angol nyelvű közös mesterszakról

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat tervezetének rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master Degrees Education, Audiovisual

Részletesebben

Hogyan nyerjünk és hajtsunk végre sikeres pályázatot? Gyakorlati tapasztalatok egy projektvezető szemével. Prof. Dr. Ambrus Árpád NÉBIH ÉKI

Hogyan nyerjünk és hajtsunk végre sikeres pályázatot? Gyakorlati tapasztalatok egy projektvezető szemével. Prof. Dr. Ambrus Árpád NÉBIH ÉKI Hogyan nyerjünk és hajtsunk végre sikeres pályázatot? Gyakorlati tapasztalatok egy projektvezető szemével Prof. Dr. Ambrus Árpád NÉBIH ÉKI Elmúlt évtizedek 23 projekttapasztalata (1981 2013) 3 db FAO támogatással

Részletesebben

LIFE kapacitásépítés Magyarországon

LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE14 CAP/HU/000010 II. LIFE Természetvédelmi tréning 2017. március 23. Földművelésügyi Minisztérium Szatmári Adrienn Egy tagállam egy projekt benyújtására jogosult,

Részletesebben

Jean Monnet támogatás egyesületeknek

Jean Monnet támogatás egyesületeknek Jean Monnet támogatás egyesületeknek Ez a Jean Monnet tevékenységtípus olyan egyesületeket támogat, amelyek kifejezett hozzá kívánnak járulni az európai integrációs folyamatra vonatkozó tanulmányokhoz.

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

DIAGNOSZTIKA - A FOLYAMAT FELMÉRÉS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZE

DIAGNOSZTIKA - A FOLYAMAT FELMÉRÉS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZE ERP-rendszerek bevezetésének csupán egyharmada mondható sikeresnek. Unalomig ismert tény, hogy az informatikai projektek mintegy 2/3-a sikertelennek minősíthető, és még a fennmaradóknak is csupán csekély

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

Közép-Európa oly közel és mégis oly távol

Közép-Európa oly közel és mégis oly távol Közép-Európa oly közel és mégis oly távol Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé? Közlekedésfejlesztés Magyarországon 2015. május 12-14. Balatonföldvár Dr. Egyházy Zoltán

Részletesebben

Nemzetközi partnerkapcsolatok építése a magyar cégek és szervezetek szempontjából. Előadó: Kautny Alexander 2012. április 13.

Nemzetközi partnerkapcsolatok építése a magyar cégek és szervezetek szempontjából. Előadó: Kautny Alexander 2012. április 13. Nemzetközi partnerkapcsolatok építése a magyar cégek és szervezetek szempontjából Előadó: Kautny Alexander 2012. április 13. 0) Nemzetközi piacra lépés és partnerkeresés 1) Miért kell stratégia a külföldi

Részletesebben

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése Az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és nemzetközi szervezete,

Részletesebben

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára Pályázati Hírlevél RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2015. június Megjelent két új vállalkozásfejlesztési pályázat KKV-k számára 2015. június 9-én megjelent két új GINOP pályázat KKV-k kapacitásbővítésének

Részletesebben

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban

Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban Az Európai Beruházási Bankról dióhéjban Az Európai Unió bankjaként gazdaságilag életképes és fenntartható beruházásokat finanszírozunk és támogatunk szaktudásunkkal Európában és Európán kívül. Tulajdonosaink

Részletesebben

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 dr. Teperics Károly Debreceni Egyetem TTK Földtudományi Tanszékcsoport AZ EURÓPÁBA IRÁNYULÓ ÉS 2015-TŐL FELGYORSULT MIGRÁCIÓ TÉNYEZŐI, IRÁNYAI ÉS KILÁTÁSAI A Magyar Tudományos

Részletesebben

Hazai vállalati kompetenciák az állam és a külgazdaság szemszögéből

Hazai vállalati kompetenciák az állam és a külgazdaság szemszögéből Title of the presentation Date # Hazai vállalati kompetenciák az állam és a külgazdaság szemszögéből Mészáros Mónika Alíz Üzletfejlesztési Főosztály-főosztályvezető helyettes Enterprise Europe Network-osztályvezető

Részletesebben

Tájékoztató a vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (GINOP 2.1.1.) pályázathoz

Tájékoztató a vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (GINOP 2.1.1.) pályázathoz Jelen tájékoztatóban foglaltak nem nyújtanak teljes körű tájékoztatást és nem minősülnek ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltése a céljuk. A pályázatokkal kapcsolatos információk tájékoztató jellegűek,

Részletesebben

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató,nypjmk Budapest, 2014. november 20. Fejlődési alapok Növekedési tengelyek Verseny-előnyök Hatások

Részletesebben

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni News From Aon Médakapcsolatok: Hering Orsolya orsolya.hering@hewitt.com 06-20-978-5080 Azonnal közölhető Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben

Részletesebben

GINOP-2.3.2-15 STRATÉGIAI K+F MŰHELYEK KIVÁLÓSÁGA

GINOP-2.3.2-15 STRATÉGIAI K+F MŰHELYEK KIVÁLÓSÁGA GINOP-2.3.2-15 STRATÉGIAI K+F MŰHELYEK KIVÁLÓSÁGA PÁLYÁZAT CÉLJA: A hazai, állami fenntartású tudásbázisok K+F kapacitásának erősítése, annak érdekében, hogy nemzetközileg jegyzett, magas színvonalú kutatási

Részletesebben