Hazai Lászlóné dr. OKMÁNYHAMISÍTÁS? OKMÁNYVÉDELEM!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hazai Lászlóné dr. OKMÁNYHAMISÍTÁS? OKMÁNYVÉDELEM!"

Átírás

1 Belügyi Szemle, 50. évf sz., 2002 Hazai Lászlóné dr. OKMÁNYHAMISÍTÁS? OKMÁNYVÉDELEM! Hamisítás évezredek óta létezik. A hamisítási tevékenység, és így az ezzel összefüggő probléma a történelem során többször jelentős méretet öltött. Napjainkban a hamisítási tevékenység gyakorlatilag az életünk minden területét érintő okmányok, iratok, értékcikkek körére, illetőleg a bankjegyek, az egyéb fizető eszközök hamisítására kiterjed. A digitális forradalom eredményeként a számítástechnika robbanás szerű fejlődésével és a reprodukciós technikák széleskörű elterjedésével a hamisítók lehetőségei is megnövekedtek. A jól kiépített személyi számítógépek és perifériák (nagy sebességű processzor, nagy felbontású scanner, fotó minőségű inkjet nyomtató, kép átalakító és szerkesztő software) hozzáférhető áron megvásárolhatók. A hamisítók tehát egyre fejlettebb technikai eszközöket alkalmaznak és a házilagosan kivitelezett, egyedi hamisításokról a hangsúly az elmúlt években fokozatosan a nyomdai, illetve a számítástechnikai rendszereken, korszerű másolástechnikai eszközökön elkészített nagyobb példányszámú hamisítások irányába tevődött át. A bűnözői csoportok jól felkészült és jól felszerelt hamisítókat alkalmaznak, hamisítói csoportokat hoznak létre. Az okmányvédelem területén dolgozó, és a hamisítások felfedésén munkálkodó szakterületeknek a feladata ennek a kihívásnak megfelelni, a lehetőségekhez mérten maximálisan megnehezíteni az illegális termékek elkészítését, illetve biztosítani a gyors felismerés és azonosítás lehetőségét. Optimális okmányvédelem, okmányfejlesztés elvei, irányai A korszerű informatikai eszközök, számítástechnikai konfigurációk a hamisítások felderítésében és az okmányvédelemben, a biztonságtechnikai koncepciók kialakításában is fontos szerepet játszanak. A fontos és kiemelt jelentőséggel bíró biztonsági okmányokat 1 illetően nemzetközi törekvés az okmányvédelem terén egy integrált, egységes, hatékony technikai koncepció kialakítása. Az Európai Unióban a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni harc fontos eleme 1 86/1996. (VI. 14.) Korm. rendelet 1. biztonsági okmány: a természetes és jogi személyekkel, tárgyakkal, objektumokkal közvetlen vagy közvetett kapcsolatban lévő olyan irat, amely tulajdonosának (birtokosának) személyét hitelesen igazolja, vagy jogosultságok gyakorlását, illetve kötelezettségek teljesítését teszi lehetővé, amennyiben az irat jogszerűtlen, illetve rendeltetésellenes használata nemzetbiztonsági, közbiztonsági-bűnügyi, igazgatási vagy egyéb nemzetgazdasági érdekeket súlyosan sérthet.

2 - 2 - a hamisításokkal szembeni védekezés, az egységes védelmi és ellenőrzési terv kidolgozása. Ennek érdekében, az okmányvédelmet illetően az uniós szintű szabályozások 2 része a tagállamok közös álláspontjának kialakítása, a biztonságot, az okmányvédelmet erősítő közös intézkedések elfogadása, illetve elfogadtatása, és a cél a: - a biztonság fokozása, - a liberalizmus érvényesítése, az állampolgárok szabad mozgásának biztosítása, - az ellenőrzés hatékonyságának, gyorsaságának növelése. A biztonsági okmányok hamisítás elleni védelmének általános elvei: az okmányok előállítása a kockázati és a felderítési tényezők mérlegelésével a lehető legmagasabb technológiai, okmányvédelmi színvonalon történjen; az okmányok előállítására, védelmére felhasznált anyagokat és módszereket hatékonyan védeni kell az esetleges visszaélésekkel szemben; az okmányok védelmének kialakításánál különböző szintű védelmet kell alkalmazni, és biztosítani kell az egyes szintekhez tartozó okmányvédelmi megoldások, eredetiséget igazoló jellegzetességek egységes, gyors és biztonságos ellenőrzési feltételeit. Általános követelmény, hogy minden biztonsági okmányt, illetve egyéb - biztonsági megoldásokat kötelezően tartalmazó - okiratot, vagy más terméket (bankjegy, értékcikk, stb.) olyan stabil ellenőrizhető kémiai, technológiai, illetve adminisztratív védelemmel kell ellátni - amely megnehezíti, optimális esetben megakadályozza a hamisítást; - amely biztosítja a hamisítványok azonosítását. A klasszikus okmányvédelmi elemek tárháza (anyagok, módszerek, technológiák) igen széleskörű és folyamatos, dinamikus fejlesztés jellemzi. Újabb és újabb anyagok, megoldások, okmányvédelmi módszerek szükségesek a korszerű okmány előállítási technológiákhoz. Az optimális okmányvédelemre törekvő fejlesztési koncepcióban a biztonsági okmányok egy komplex rendszer részei. A rendszerben az okmányok adattartalma, okmánybiztonsági elemei, ismérvei (kémiai, technológiai, adminisztratív) és a gépi kiértékelő- és feldolgozó program együtt teszik lehetővé a biztonság javítását az ellenőrzés hatékonyságának és gyorsaságának növelését. A kiemelt fontosságú okmányok utazásra, határátlépésre, személyazonosításra alkalmas okmányok - okmánytechnikai fejlesztésénél, a gépi azonosításnál az ICAO 3 (International Civil Aviation Organization) - mint a feladatra kijelölt nemzetközi szervezet - előírásai, 2 Schengen-i Egyezmény, Az EU Tanács vonatkozó határozatai, előírásai. 3 Az ICAO útlevél szabvány koncepciója az 1920-as évekre vezethető vissza novemberében adták ki a géppel olvasható útlevelek alap dokumentumaként a nemzetközileg elfogadott, és az EU tagállamaiban kötelező érvényű 9303 számú specifikációt, és az ebben foglaltak fejlesztése folyamatos.

3 - 3 - illetve ajánlásai az irányadók, ezeket ISO szabványként is rögzítették. Ennek elfogadása és alkalmazása az EU csatlakozás része. Az ICAO folyamatosan fejleszti gépi azonosító programját. A technika fejlődése és a géppel olvasható okmányoknál a gyakorlatban felmerülő problémák szükségessé teszik, hogy folyamatosan javítsák, fejlesszék a programot. Az ICAO főbb fejlesztési célkitűzései napjainkban: a géppel olvasható okmányok alkalmazásának kiterjesztése; specifikációk kidolgozása az okmányok adattároló kapacitásának továbbfejlesztésére az optikai karakter felismerő szabvány (OCR) megtartásával; nemzetközi koncepciók kidolgozása az okmányok és tulajdonosuk azonosítására biometriai azonosítási módszerek alkalmazásával; az okmányok eredetiségét igazoló ismérvek, okmányvédelmi elemek gépi azonosításának nemzetközileg alkalmazható módszereinek kidolgozása (digitális grafikai, szöveges, képi információk). Az okmányok biztonságának növelése, az eredetiség ellenőrzésére alkalmas módszerek A géppel történő eredetiség, hitelesség megállapítás lehetséges eszközei a következők: az okmányok egyes biztonsági elemeinek, jellemző tulajdonságainak detektálása (színtani tulajdonságok, lumineszcencia, anyagszerkezet, mágneses tulajdonságok, stb.) az un. információs elemek detektálása (digitálisan kódolt képi, illetve szöveges információk, hagyományos, vagy digitális grafikai rendszerek elemei) adatkonfigurációk vizsgálata (ellenőrző jelek, kódolt, illetve kódolatlan adatok és más okmánybiztonsági elemek kombinációja) Az, hogy melyik módszer valósítható meg, az több tényező függvénye. A választást meghatározza, egyrészt az adott fizikai paraméter, okmányvédelmi elem, illetve biometriai azonosító tárolási hely igénye, másrészt az adott okmány, illetve az okmányon elhelyezhető adathordozó tároló kapacitása. Az ellenőrzés jelentősége és szintjei az okmányvédelemben Az okmányvédelem alapelveinél megfogalmazott harmadik axióma az okmányok védelmi szintjei és az ezekhez tartozó ellenőrzési feltételek összefüggéseire hívja fel a figyelmet.

4 - 4 - Az okmányok védelmének tervezésénél fontos szempont az ellenőrzési szinteknek, szituációknak az ismerete, illetve figyelembe vétele. Az ellenőrzési helyzeteknek megfelelően, az ellenőrzés technikai adottságaitól függően különböző szintű okmányvédelem kialakítására kell törekedni. Ez az okmányok tervezését végző szakemberek feladata. Ugyanakkor nagyon fontos eleme a hatékony ellenőrzésnek az okmányvédelem és az ellenőrzés szakterületeinek az együttműködése, az ellenőrzést végzők számára a szükséges ismeretek, információk átadása, illetve az ellenőrzés tapasztalatainak figyelembe vétele az okmányvédelem fejlesztésénél. Az ellenőrzés szintjei: vizuális I. szint ellenőrzés a felhasználók teljes köre (mindenki, aki az okmányt kézbe veszi) részére készült azonosító jellegzetességek. Az alap szintű biztonsági elemek jól látható, gyorsan megtanulható, alapvetően vizuális ellenőrzéssel azonosítható jellegzetességek. Ilyenek lehetnek az okmányok, biztonsági termékek formai, szöveges, grafikai és speciális képi tulajdonságai (megjelenés, szín, stb.). Példának említhető az új, technológiájában, okmányvédelmi színvonalában az EU követelményeknek megfelelő Vízum bélyeg. 105 x 75 mm méretű, lekerekített sarkú öntapadós papírra készült bélyeg.

5 - 5-1) A biztonsági alnyomatban, a kitöltési mező közepén kék színben a Parlament épülete látható, az OCR (gépi olvasással ellenőrizhető adatmező) sávban futó lovak rajzolódnak ki. 2) Arany-zöld színváltó (OVI) grafikai elem. 3) Egyedi grafikájú, pozicionált kinegram, amely lekerekített pajzs alakú, hullámos szélű. A kinegram bal felső részén H betű, a jobb alsó részén Európa térkép látható, benne Magyarország. A H betű alatt a HUNGARY felirat olvasható. 4) Látenskép (rejtett kép) - közel szemmagasságban, síkban elforgatva a Vízum bélyeget a grafikai elemből H betű rajzolódik ki. 5) Metszetnyomtatott grafikai elem, benne negatív VÍZUM felirat. 6) Sorszám, amely egy betűből (H) és hét szám karakterből áll. 7) Az adat mező területét fedő vonal rendszer, az adat feliratok metszetnyomtatással készülnek. II. szint gépi azonosítás egyszerű eszközökkel történő vizsgálat vizuális ellenőrzés Az adott okmánnyal hivatalból foglalkozók, az ellenőrzést végző szakterületek munkáját segítő, összetett azonosító jellegzetességek. Az ellenőrzés helyétől függően különböző környezeti, technikai feltételek és szituációk lehetnek és ez indokolja a szinten belüli fokozatok létrehozását.

6 - 6 - Példák a II. szintű okmányvédelmi megoldásokra: Speciális technikájú grafikai megoldások. UV fénnyel történő megvilágítás esetén látható nyomatok (különböző hullámhosszú megvilágítás, különböző színű nyomatok). Normál megvilágításnál UV 365nm megvilágításnál Normál megvilágításnál UV 365nm megvilágításnál Gépi olvasásra: OCR kód Kétdimenziós bar kód

7 - 7 - III. szint speciális ismérvek és A szakértők, speciális szakmai vizsgálati módszerek ismeretekkel rendelkezők az okmányvédelem szakterületei részére alkalmazott azonosítási jellegzetességek /különböző szinten minősített információk/. A III. szintű speciális védelemre két példa. Grafikába rejtett mikro betűk Speciális grafika Mint azt az előzőekben már említettem a védelmi megoldások palettája igen színes. Nagyon sokféle technika, megoldás lehetséges. Fontos azonban tudni, hogy az okmányvédelmi elemek, technikák, megoldások akkor jók, ha okmányvédelmi rendszerben is jól működnek, és nem oltják ki vagy gyengítik egymást. Az okmányhamisítás gyakori kísérője az illegális migrációnak, az embercsempészetnek, a pénzmosásnak. A hamisítás elleni hatékony fellépés csak az okmányvédelmi fejlesztés és az ellenőrzés stratégiai együttműködésén alapulhat.

8 - 8 - Okmánytechnika, okmányvédelem hazai helyzete A biztonsági okmányok védelmének, gyártásának hatósági felügyeletének szabályait a 86/1996. (VI.14.) Korm. rendelet írja elő. A kormányrendelet hatósági jogkörrel ruházza fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot. A hatósági jogkörrel járó feladatok: a biztonsági okmányok okmányvédelmére és az eredetiség ellenőrzésére vonatkozó általános szempontok meghatározása; az okmányvédelmi tervek és az okmányok előállítóinak technikai és okmánybiztonsági véleményezése; az okmányok előállításának engedélyezése és a biztonsági okmányok védelmének, gyártásának időszakos technológiai ellenőrzése; a kibocsátók szakértői támogatása a biztonsági okmányok védelmével kapcsolatban, tájékoztatás és továbbképzés; a szakértői tapasztalatok, valamint az okmány-előállítás technológiájának fejlődése ismeretében időszakonként a biztonsági okmányok felülvizsgálata, védettségi színvonalának véleményezése és újraminősítése. Az okmányvédelmi szempontból szükségesség váló változtatások kezdeményezése. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézete az előzőekben felsorolt feladatok ellátásán túl e témakörben a biztonsági okmányok védelmi szintjét növelő új okmányvédelmi módszerek, technológiák kutatásával, fejlesztésével, illetve ezek alkalmazhatóságának vizsgálatával, az ellenőrzés szempontjainak meghatározásával segíti a hazai okmányok megfelelő védelmi szinten tartását. Ezen túl szakvéleményeket készít okmánytechnikai, technológiai kérdésekben és javaslatokat tesz új védelmi módszerek bevezetésére, szem előtt tartva az európai gyakorlat, és az Európai Unió ajánlásait és határozatait. Az EU Tanács rendeletei, határozatai, előírásai az Európai Unión belül az utazásra és tartózkodásra jogosító biztonsági okmányok vonatkozásában konkrét és egységes elvárásokat határoznak meg, melyeknek való megfelelés része az ország megítélésének. A magyar okmányok helyzete, okmányreform Összhangban az európai törekvésekkel és figyelemmel az ICAO és az EU Tanácsának ajánlásaival az új, védelmi rendszerében megújított, technológiájában korszerű okmánycsalád fejlesztése 1996-ban kezdődött el, és az alábbi ütemben kerültek bevezetésre a kiemelt okmányok: szeptember1. Útlevelek január 1. Jármű forgalmi engedély és Törzskönyv január 1. Személyazonosító igazolványok január 1. Gépjármű vezetői engedély Vízum Tartózkodási engedély és letelepedési engedély

9 - 9 - Az előzőekben felsorolt okmányok az előállítás technikáját, az okmányvédelmi szintet illetően korszerű, EU kompatibilis okmányok. Az EU gyakorlatában a biztonsági okmányok védelmét folyamatosan fejlesztik, és minden két évben felülvizsgálják az okmányok védelmét, biztonsági és technikai színvonalát. Függetlenül attól, hogy történt-e hamisítás, vagy hiányoznak-e biankó okmányok, mert ezekben az esetekben a felülvizsgálat értelemszerű. A hazai szakemberek részére fontos az ICAO és az EU vonatkozó új fejlesztéseinek követése, az okmányvédelmet és az okmányok ellenőrzését érintő döntések, határozatok, ajánlások ismerete. A magyar okmányok esetén az EU csatlakozáskor megismerhető védelmi és ellenőrzési szempontok figyelembevételével (az egységes formátumú és egységes védelmi rendszerű okmányok esetén) és a minimum biztonsági követelmények teljesítésével (az egységes formátumú és védelmi rendszerében az EU által felállított minimum követelményeknek megfelelő okmányok esetén) kell az optimális okmányvédelmi rendszereket kialakítani, és a fejlesztést folytatni. * * *

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 4. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 4. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. július 4. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0198 (COD) 10904/16 ADD 1 MIGR 128 CODEC 1018 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. június 30. Címzett: az

Részletesebben

Okmányvédelem, az NBSZ okmányvédelemmel kapcsolatos szakértői, hatósági tevékenysége Hazai Lászlóné dr. 1

Okmányvédelem, az NBSZ okmányvédelemmel kapcsolatos szakértői, hatósági tevékenysége Hazai Lászlóné dr. 1 Okmányvédelem, az NBSZ okmányvédelemmel kapcsolatos szakértői, hatósági Hazai Lászlóné dr. 1 Absztrakt: A tanulmány a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok által végzett, az okmányvédelemmel kapcsolatos

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 4. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 4. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 4. (OR. en) 12874/16 ADD 4 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 3. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM A műszaki szabályozás alakulása Rendezvény helyszíne Kecskemét 2008.03.28. Békési László vezető-főtanácsos, GKM Üzleti Környezet Fejlesztése A magyarországi üzleti környezet a 66., az adminisztratív ügyintézés

Részletesebben

PE-CONS 20/2/17 REV 2 HU

PE-CONS 20/2/17 REV 2 HU EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Strasbourg, 2017. július 4. (OR. en) 2015/0134 (COD) LEX 1746 PE-CONS 20/2/17 REV 2 VISA 154 COMIX 316 CODEC 719 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE A

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására Előterjesztő: Székhely település polgármestere Készítette: Ózdi Polgármesteri Hivatal Belső

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Forintbankjegyek valódiságvizsgálata UV-fény segítségével

Forintbankjegyek valódiságvizsgálata UV-fény segítségével Forintbankjegyek valódiságvizsgálata UV-fény segítségével A forintbankjegyek tartalmaznak kétféle UV-fényben, az ún. UV-A és UV-C fénytartományokban 1 egyaránt ellenőrizendő ún. bifluorenszcens biztonsági

Részletesebben

any.hu Magyar-Afrika Fórum Üzletkötési tapasztalatok Ghánában

any.hu Magyar-Afrika Fórum Üzletkötési tapasztalatok Ghánában Magyar-Afrika Fórum Üzletkötési tapasztalatok Ghánában ANY Biztonsági Nyomda csoport főbb adatai ANY Csoport: Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia, Moldova CEE régió vezető biztonsági nyomdája Budapesti

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.2.25. C(2019) 1280 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2019.2.25.) a határregisztrációs rendszerben biometrikus ellenőrzés és azonosítás céljából nyilvántartott

Részletesebben

Tájékoztató a húszezrest érintő új típusú hamisítványról

Tájékoztató a húszezrest érintő új típusú hamisítványról Tájékoztató a húszezrest érintő új típusú ítványról 2009. október elejétől új típusú, a korábbiaknál megtévesztőbb húszezres ítvány bukkant fel. A ítványon a húszezres egyes biztonsági elemeinek imitációja

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA Jordán László elnökhelyettes 2015. január 5. A növényvédelem helye az élelmiszerláncban Élelmiszer-biztonság egészség Élelmiszerlánc-biztonság Egészség gazdaság - környezet

Részletesebben

tekintettel a Tanács 15139/2004. számú dokumentumban meghatározott iránymutatásaira, amelyet november 24-én továbbítottak a Parlamenthez,

tekintettel a Tanács 15139/2004. számú dokumentumban meghatározott iránymutatásaira, amelyet november 24-én továbbítottak a Parlamenthez, P6_TA(2004)0073 Útlevelek biztonsági jellemzői és biometrikus elemei * Az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása az európai uniós polgárok útlevelének biztonsági jellemzőire és biometrikus elemeire

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga B Vizsgafeladat megnevezése: B) A szakmai gyakorlati munkásság bemutatása a portfólióval időtartama: 20 perc A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ

TÁJÉKOZTATÓ SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL 2016. SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV PROJEKTVEZETŐ Önkormányzati ASP 1.0 Az Önkormányzati

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Dr. Dedinszky Ferenc kormány-főtanácsadó Informatikai biztonsági felügyelő Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkárság

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 2OOO FORINTOS BANKJEGY BIZTONSÁGI SZÁL bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú,

Részletesebben

Belső Biztonsági Alap

Belső Biztonsági Alap Belső Biztonsági Alap Rendészeti-bűnügyi információk, uniós szintű információcsere. Tóth Judit főosztályvezető 2016. május 25. 1 Elérhető Források Rendszere (Uniós és hazai társfinanszírozás együttesen)

Részletesebben

2004.12.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 385/1

2004.12.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 385/1 2004.12.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 385/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A TANÁCS 2252/2004/EK RENDELETE (2004. december 13.) a tagállamok által kiállított útlevelek és úti okmányok

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.5. COM(2014) 338 final 2014/0172 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az OTIF felülvizsgálati bizottságának 25. ülésén a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezménynek (COTIF)

Részletesebben

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz Poszler Gergő Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság C/2 csoport Közbeszerzési jog I. A jelen prezentációban szereplő információk

Részletesebben

Tájékoztató az új típusú hamis 20 000 forintos bankjegyekről

Tájékoztató az új típusú hamis 20 000 forintos bankjegyekről Tájékoztató az új típusú 20 000 forintos bankjegyekről 2009. október elejétől új típusú, a korábbiaknál megtévesztőbb húszezer forintos ítványok jelentek meg a forgalomban. A ítványon a bankjegyek egyes

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 115/1 RENDELETEK

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 115/1 RENDELETEK 2008.4.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 115/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK A TANÁCS 380/2008/EK RENDELETE (2008. április

Részletesebben

11203/16 ok/anp/kf 1 DG D 1 A

11203/16 ok/anp/kf 1 DG D 1 A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. július 12. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0099 (NLE) 11203/16 SCH-EVAL 117 SIRIS 114 COMIX 522 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum:

Részletesebben

11170/17 ol/eo 1 DGG1B

11170/17 ol/eo 1 DGG1B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 11. (OR. en) 11170/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk EF 162 ECOFIN 638 UEM 230 SURE 29 A Tanács következtetései

Részletesebben

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 15/1995.(VI.15.) sz. RENDELETE

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa A SZERVEZETT ÉS SÚLYOS NEMZETKÖZI BŰNÖZÉSRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZAKPOLITIKAI CIKLUS

Az Európai Unió Tanácsa A SZERVEZETT ÉS SÚLYOS NEMZETKÖZI BŰNÖZÉSRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZAKPOLITIKAI CIKLUS Az Európai Unió Tanácsa A SZERVEZETT ÉS SÚLYOS NEMZETKÖZI BŰNÖZÉSRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZAKPOLITIKAI CIKLUS A SZERVEZETT ÉS SÚLYOS NEMZETKÖZI BŰNÖZÉSRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZAKPOLITIKAI CIKLUS

Részletesebben

49/2001. (XII. 29.) BM-KüM együttes rendelet

49/2001. (XII. 29.) BM-KüM együttes rendelet 49/2001. (XII. 29.) BM-KüM együttes rendelet a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alá tartozó személyek igazolványának tartalmi és formai követelményeiről A szomszédos

Részletesebben

csoportos tréning BudaNet C. Kft. BUDANET CONSULTING web:

csoportos tréning BudaNet C. Kft. BUDANET CONSULTING web: csoportos tréning BudaNet C. Kft. BUDANET CONSULTING web: www.budanet.hu Veszteség anti fraud anti MLN Üzleti kockázat Üzleti veszteség + további költségek elkerülése Csalás megelőzés Hamis bankjegyek

Részletesebben

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének Előterjesztő: Tárgy: Polgármester A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 13/2005. (VI. 27.) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 13/2005. (VI. 27.) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének 13/2005. (VI. 27.) MNB rendelete a magyar és a külföldi törvényes fizetőeszközök hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai és egyéb feladatokról A Magyar Nemzeti

Részletesebben

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Általános rendelkezések 1.1 Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja Szerződéses és leendő partnereink tájékoztatása a DFL Systems Kft.

Részletesebben

Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan

Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan 24/2016. (VII. 18.) NFM rendelet Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan Kiss László MÁV-START Zrt. Műszaki

Részletesebben

TUDNIVALÓK. a Kérelem egyéni vállalkozók részére nyomtatvány-garnitúra kitöltéséhez

TUDNIVALÓK. a Kérelem egyéni vállalkozók részére nyomtatvány-garnitúra kitöltéséhez TUDNIVALÓK a Kérelem egyéni vállalkozók részére nyomtatvány-garnitúra kitöltéséhez A nyomtatvány-garnitúra 7 kitöltendő oldalból, 1 tájékoztató oldalból, továbbá 3 opcionálisan kitöltendő oldalból áll:

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY

KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 1. Fejezet száma, megnevezése X. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2. Költségvetési szerv a., azonosító adatai törzskönyvi nyilvántartási szám, 721473 Közigazgatási és

Részletesebben

Zalaszentgrót Városi Önkormányzat. 1 /1992. /I. 31. / számú. r e n d e l e t e

Zalaszentgrót Városi Önkormányzat. 1 /1992. /I. 31. / számú. r e n d e l e t e Zalaszentgrót Városi Önkormányzat 1 /1992. /I. 31. / számú r e n d e l e t e a város címeréről, zászlajáról és pecsétjéről (Módosításokkal egységes szerkezetben) Zalaszentgrót városi önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

Nemzeti Tájstratégia

Nemzeti Tájstratégia Nemzeti Tájstratégia 2017-2026 Pádárné Dr. Török Éva, osztályvezető AM - Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Műhelybeszélgetés és kiállítás megnyitó a Táj Nemzetközi Napja alkalmából Alapvető Jogok Biztosa

Részletesebben

képzési program BUDANET CONSULTING BudaNet C. Kft. 1121 Budapest, Rege út 14/A.

képzési program BUDANET CONSULTING BudaNet C. Kft. 1121 Budapest, Rege út 14/A. képzési program BudaNet C. Kft. 1121 Budapest, Rege út 14/A. BUDANET CONSULTING Telefon: (1) 395 73 48 Fax: (1) 225 38 77 e-mail: info@budanet.hu web: www.budanet.hu Veszteség anti fraud anti MLN Üzleti

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

Jogalkotási előzmények

Jogalkotási előzmények Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény jogalkotási tapasztalatai és a tervezett felülvizsgálat főbb irányai Dr. Bodó Attila Pál főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Munkaanyag a Kormány álláspontját nem tükrözi! A külügyminiszter..../2007. (... ) KüM rendelete

Munkaanyag a Kormány álláspontját nem tükrözi! A külügyminiszter..../2007. (... ) KüM rendelete Munkaanyag a Kormány álláspontját nem tükrözi! A külügyminiszter.../2007. (... ) KüM rendelete a diplomáciai és a nemzetközi jogon alapuló kiváltságot és mentességet élvező személyek beutazásának és tartózkodásának

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2019. II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE Jogszabály 1. törvény Cím A jogszabálytervezet várható közzétételének időpontja Egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról 2019.

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint!

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Tevékenységünk A célgépgyártás fejlődésében jelentkező igények időbeni felismerése alapozta meg azt a döntést, hogy cégünk 2002- ben

Részletesebben

Nemzetközi jogszabályi háttér I.

Nemzetközi jogszabályi háttér I. SZ2 Az elektronikus információbiztonságról szóló jogszabályok és a létfontosságú rendszerek Budapest, 2016. szeptember 28. Selyem Zsuzsanna tű. alezredes (zsuzsanna.selyem@katved.gov.hu) Nemzetközi jogszabályi

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

A helyi önkormányzatokról Ukrajnában c. törvény 43. cikkelye 1. részének 16. pontja alapján a járási tanács ELHATÁROZTA:

A helyi önkormányzatokról Ukrajnában c. törvény 43. cikkelye 1. részének 16. pontja alapján a járási tanács ELHATÁROZTA: Берегівська районна рада Закарпатської області Beregszászi Járási Tanács Kárpátalja Р І Ш Е Н Н Я 17-ої сесії VI скликання від 31.01. 2014р. 326 м.берегово _ VI _összehívású_17_ülésszaka 2014.01.31.én

Részletesebben

SZAKMAI CÉLKITŰZÉSEK, TEVÉKENYSÉGEK BELÜGYMINISZTÉRIUM JÚLIUS 17.

SZAKMAI CÉLKITŰZÉSEK, TEVÉKENYSÉGEK BELÜGYMINISZTÉRIUM JÚLIUS 17. SZAKMAI CÉLKITŰZÉSEK, TEVÉKENYSÉGEK BELÜGYMINISZTÉRIUM 2018. JÚLIUS 17. Rendészeti Együttműködés (SO.5) 5.1.1: EMPACT műveletek számának növelése, részvétel közös nyomozócsoportokban (JIT) 5.1.2: Súlyos

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FEBRUÁR ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR KRUCSÓ BALÁZS AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FEBRUÁR ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR KRUCSÓ BALÁZS AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL 2017. FEBRUÁR ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR KRUCSÓ BALÁZS Az önkormányzati ASP rendszer elemei Keretrendszer

Részletesebben

Egyéni vállalkozói igazolvány

Egyéni vállalkozói igazolvány Egyéni vállalkozói igazolvány Egyéni vállalkozói igazolvány igénylése illetékmentes Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. Törvény (Evctv.), valamint a kapcsolódó végrehajtási

Részletesebben

A GS1 DataMatrix felépítése és műszaki előírásai

A GS1 DataMatrix felépítése és műszaki előírásai A GS1 DataMatrix felépítése és műszaki előírásai Krázli Zoltán vezető szakértő A 2dimenziós DataMatrix kód alkalmazása az egészségügyben é 2009. október 15. A DataMatrix szabványai ISO/IEC 160022:2006

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 Fejlődés és tradíció 1OOO FORINTOS BANKJEGY A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra

Részletesebben

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés dr. Pócza András főosztályvezető Infokommunikációért Felelős Helyettes Államtitkárság Európai Uniós

Részletesebben

Az elektronikus ügyintézés: a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton történő ellátása, az eközben felmerülő tartalmi és formai kezelési

Az elektronikus ügyintézés: a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton történő ellátása, az eközben felmerülő tartalmi és formai kezelési Az elektronikus ügyintézés: a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton történő ellátása, az eközben felmerülő tartalmi és formai kezelési munkamozzanatok összessége. Az elektronikus út:az eljárási

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

Az uniós szintű adatcsere, konszolidációs törekvések, információcsere modellek és ezek lehetőségei a tagállami rendészeti szervek számára

Az uniós szintű adatcsere, konszolidációs törekvések, információcsere modellek és ezek lehetőségei a tagállami rendészeti szervek számára Az uniós szintű adatcsere, konszolidációs törekvések, információcsere modellek és ezek lehetőségei a tagállami rendészeti szervek számára Pető Gabriella, Szolnoki Zsolt Belügyminisztérium Európai Együttműködési

Részletesebben

SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 12/1991.(VIII. 12.) számú rendelete egységes szerkezetben a 13/2009.(X.27.) számú rendelettel

SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 12/1991.(VIII. 12.) számú rendelete egységes szerkezetben a 13/2009.(X.27.) számú rendelettel SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/1991.(VIII. 12.) számú rendelete egységes szerkezetben a 13/2009.(X.27.) számú rendelettel a városi címer és zászló alkotásának és használatának rendjéről.

Részletesebben

28/2007. (V. 31.) IRM rendelet

28/2007. (V. 31.) IRM rendelet 28/2007. (V. 31.) IRM rendelet a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos eljárások díjáról A

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Pécs 2005 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 3 2.1. AZ Informatikai Védelmi Szabályzat célja... 3 2.2.

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. augusztus 8. (OR. en) 2006/0146 (COD) PE-CONS 3627/08 CODIF 54 TRANS 128 CODEC 521 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés Összefoglaló jelentés A 2018. évi országgyűlési képviselők választásának lebonyolítási időszakában a választást támogató informatikai rendszerek működése során történt informatikai események vizsgálatáról

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 4. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0086 (COD) 8838/17 ADD 7 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 2. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 207. szeptember 20. (OR. en) 206/098 (COD) PE-CONS 30/7 MIGR 07 VISA 237 COMIX 452 CODEC 075 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI

Részletesebben

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége Az önkormányzati térinformatikai rendszerek szolgáltatási problémái és lehetőségei Digitális alaptérkép és a közműnyilvántartás vezetésének nehézségei, a Takarnet rendszer használata az önkormányzatoknál

Részletesebben

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám A TANÁCS 1968. október 15-i 68/360/EGK IRÁNYELVE a tagállami munkavállalók és családtagjaik Közösségen belüli mozgására és tartózkodására vonatkozó korlátozások eltörléséről AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA,

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.4.4. C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az (EU) 2016/797 európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján a vasúti

Részletesebben

A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI

A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI Hagyományok és kihívások IV. Könyvtárszakmai nap az ELTE Egyetemi Könyvtárban Budapest, 2015. augusztus

Részletesebben

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu Belső ellenőrzés és compliance Cover szolgáltatások KPMG.hu Stratégiai fontosságú lehetőségek a belső ellenőrzésben Valós képet nyújt a szervezet működésének hatásosságáról és hatékonyságáról. Felderíti

Részletesebben

Ügyfélkapu. etananyag

Ügyfélkapu. etananyag Ügyfélkapu etananyag 1. Bevezető Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008 Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2008 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

Határigazgatás cél-eszköz mátrix

Határigazgatás cél-eszköz mátrix Célkitűzés igénye 1) Románia és Horvátország teljes jogú schengeni tagálammá válásáig az ideiglenes külső határként működő határszakaszok támogatása, illetve felkészülés a belső határrá válással jelentkező

Részletesebben

A8-0065/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0065/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 7.9.2017 A8-0065/1 Módosítás 1 Claude Moraes az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság nevében Jelentés A8-0065/2017 Jussi Halla-aho A harmadik országok állampolgárai tartózkodási engedélye egységes

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére INFOKOMMUNIKÁCIÓÓÉRT FELELŐS KORMÁNYBIZTOS XIX- /1/2009 1 ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a közigazgatási hatósági eljárásokban felhasznált elektronikus aláírásokra és az azokhoz tartozó tanúsítványokra,

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

A TELEPÜLÉSI VÍZKÁR-ELHÁRÍTÁSI TERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉSZÍTETT ÚJ MMK SEGÉDLET BEMUTATÁSA

A TELEPÜLÉSI VÍZKÁR-ELHÁRÍTÁSI TERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉSZÍTETT ÚJ MMK SEGÉDLET BEMUTATÁSA A TELEPÜLÉSI VÍZKÁR-ELHÁRÍTÁSI TERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉSZÍTETT ÚJ MMK SEGÉDLET BEMUTATÁSA Gombás Károly ÉDUVIZIG MMK VZ-T 08-1150 MHT XXXIII. Vándorgyűlés, Szombathely, 2015. július 01. Segédlet jogszabályi

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.23. COM(2016) 280 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió nevében az egyrészről az Európai Unió és az Európai Atomenergiaközösség,

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

RAKTÁRSÁTRAK KISVÁLLALKOZÁSTÓL A NAGYVÁLLALATIG

RAKTÁRSÁTRAK KISVÁLLALKOZÁSTÓL A NAGYVÁLLALATIG RAKTÁRSÁTRAK KISVÁLLALKOZÁSTÓL A NAGYVÁLLALATIG RAKTÁROZÁSA NINCS MEGOLDVA, ESETLEG IDEIGLENESEN TÁROLNA? MEGLÉVŐ RAKTÁRÉPÜLETÉT SZERETNÉ BŐVÍTENI? MEGOLDÁS: A RAKTÁRSÁTOR! HELYETTESÍTHET EGY CSARNOKOT

Részletesebben

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK , BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ. -

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK , BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ.   - EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK 2011-2018, BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ http://www.refertil.info - biochar@3ragrocarbon.com AZ EU MŰTRÁGYA RENDELETÉNEK EC 2003/2003 FELÜLVIZSGÁLATA JOGSZABÁLY HARMÓNIZÁCIÓ ÉS

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE Ref. Ares(2018)2964154-06/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.31. COM(2018) 371 final 2018/0219 (APP) Javaslat A TANÁCS RENDELETE az euró pénzhamisítás elleni védelmét szolgáló csere-, segítségnyújtási

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON Berta Tamás KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI AKCIÓPROGRAM

Részletesebben

Módosult a Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez című felhívás

Módosult a Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez című felhívás Módosult a Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez című felhívás A Széchenyi 2020 keretében megjelent Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer

Részletesebben

Elektronikus okmány-nyilvántartó rendszerek ifado, NEKOR

Elektronikus okmány-nyilvántartó rendszerek ifado, NEKOR Elektronikus okmány-nyilvántartó rendszerek ifado, NEKOR Slezák Róbert r. őrnagy ORFK RFI HRFŐO Dokumentációs Osztály slezakr@orfk.police.hu Tel.: 06-1-443-5447 BM: 30-747 Az okmányellenőrzést támogató

Részletesebben

Országos - érvényes útlevél, új tipusú vezetői engedély - a lejárt személyazonosító igazolvány - lakcímigazolvány (amennyiben rendelkezik vele)

Országos - érvényes útlevél, új tipusú vezetői engedély - a lejárt személyazonosító igazolvány - lakcímigazolvány (amennyiben rendelkezik vele) Személyazonosító okmány csere (rongált) Személyazonosító okmány csere (rongált) országos Amennyiben a fénykép azonosítható: - a rongálódott személyazonosító igazolvány (amennyiben rendelkezik Amennyiben

Részletesebben