Önérvényesülök a Dél-alföldi régióval Veletek közösen! Pályázat összefoglaló 2011.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önérvényesülök a Dél-alföldi régióval Veletek közösen! Pályázat összefoglaló 2011."

Átírás

1 Önérvényesülök a Dél-alföldi régióval Veletek közösen! Pályázat összefoglaló

2 B E V E Z E T Ő Az Értelmi fogyatékosok és a mentális zavarokkal élők Dél-alföldi Régió 5 civil szervezete összefogott, hogy közös céljaik eléréséhez közös akciót valósítsanak meg pályázati támogatásból, és az egyesületek szerény mértékű pénzügyi lehetőségeiből. Ehhez az ÉFOÉSZ által összehangolt közös projektet dolgoztak ki, melyet az NCA-DP számú Önérvényesülök a Dél-alföldi régióval Veletek közösen nevű pályázatként nyújtottunk be a Nemzeti Civil Alaphoz április hónapban. A kedvező döntésről az igényelt teljes támogatás megítéléséről júliusban kaptunk értesítést. Ezt követően felgyorsítottuk az előkészületi tevékenységet, hiszen projektünk a Dél-alföldi Régió területén között 5 civil szervezet együttműködésével valósult meg Szegeden 3, Békéscsabán valamint Kalocsán 1-1 helyszínen. Fő célunk az Értelmi fogyatékossággal vagy mentális zavarokkal élő emberek önérvényesülésének támogatása a következőkkel. 2

3 . EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERVEZETEK BEMUTATÁSA ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete Székhelye: 5600 Békéscsaba, Szabadság tér Elnök: Wolf Klára Telefon:06-66/ , 30/ Taglétszám: 540 fő Egyesületünk céljai: Értelmi fogyatékossággal élők érdekeinek képviselete Segítés az önérvényesítésben, önkiteljesítésben Társadalmi integráció, diszkrimináció megszüntetése Tevékenységünk: Egyesületünk információs irodát működtet a megyeszékhelyen, ahol programszervezési és adminisztratív tevékenységet folytat. Segítséget nyújtunk a hozzánk forduló értelmi sérültet nevelő családok életvezetésében, szülői fórumokat szervezünk. A szabadidő hasznos eltöltése érdekében játékos sportversenyeket rendezünk. Minden évben megünnepeljük a farsangot, gyermeknapot, karácsonyi Ünnepet. Az elmúlt években több alkalommal társpályázók voltunk az értelmi sérülteket a munka világába segítő projektekben. Jelen pályázat keretében az önérvényesítő csoportban résztvevő fiatalok lehetőséget kaptak önmaguk és környezetük gondolatainak, vágyainak megismerésére, saját véleményük kialakítására és sikeres kommunikálásra. A csoportmunka során megismerték önmagukat, szűkebb és tágabb környezetüket, jogaikat, kötelezettségeiket 3.

4 Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület Székhelye: 6300 Kalocsa, Katona István u. 15. Elnök: Melcher Györgyné Telefon: (30) Egyesületünk legfőbb célja elsősorban Kalocsa és térsége területén élő értelmileg sérült embertársaink érdekérvényesítésük, esélyegyenlőségük segítése, családtagjaik támogatása. Tevékenységeink években fontosnak tartottuk az értelmileg sérült fiatalok könnyen érthető módszerrel történő képzését szakemberek és szakmai kiadványok bevonásával. Interaktív szerepléssel bemutatkozunk az önérvényesítők idei országos szakmai találkozóján. Közösségépítés céljából részt veszünk az Épek és Fogyatékkal Élők Klagenfurti nemzetközi találkozóján. Partnerszervezetként kapcsolódunk be Kalocsa kistérség öt hátrányos helyzetű településén nyarán megrendezendő önkéntesek nemzetközi programsorozatba. Együttműködünk a Kalocsai ÉNO-val, amely csoportvezetője Greksáné Tóth Ágnestől és Kocsis Erzsébettől sok segítséget kapunk. Rajtuk kívül köszönet illeti önkénteseinket is segítő munkájukért. Taglétszámunk 68 fő, egyesületünket 5 fős elnökség irányítja. Működésünket tagdíjból, pályázatból, adományokból finanszírozzuk. Megköszönjük, ha adója 1 %-t programjaink támogatására ajánlja fel Adószámunk: A közös projekt eredményei Az önérvényesítő foglalkozások jól szolgálták a fiatalok tanulását és közösség építését. Örömmel vettek részt a közös munkában. Ösztönözte őket a programokba bekapcsolódás a műsorokra felkészülés, mely személyiségüket is fejlesztette. A tapasztalat cseretalálkozók segítették, hogy kinyíljanak fiataljaink az újak felé, barátokra találjanak. Fiataljaink igénylik a folytatást. A holtig tartó tanulás, és az ismétlés a tudás anyja jegyében kívánjuk a projekt lendületét és tapasztalatait hasznosítani, tovább vinni. 4.

5 Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület Székhelye: 6721 Szeged, Teleki u. 3. Elnök: Bern Tamásné Telefon: 06-62/ Szervezet céljai: Egyesületünk a budapesti székhelyű Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége tagszervezeteként jött létre 1982-ben, mint ernyőszervezet, 2004-től működünk közhasznú egyesületként. Jelenleg közel 1000 fő regisztrált tagunk van. Célunk és egyben feladatunk az Értelmi Fogyatékossággal élő személyek és családjuk érdekképviselete és - érvényesítése, társadalmi elszigeteltségének csökkentése, az Értelmi Fogyatékossággal élő emberek önállóbb életvitelének és önérvényesítésének elősegítése. Tevékenységeink: - Tanácsadó irodánkban hétköznapokon 8-16 óráig nyújtunk általános, szociális és jogi tanácsadást, valamint Ügyfélszolgálatot tartunk fenn - Teleházas szolgáltatásunk keretében tagjaink díjmentesen fénymásolhatnak, internetezhetnek és használhatják irodai infrastruktúránkat - Önálló Életvitel Központunk fejlesztő foglalkozásait hetente három alkalommal tartjuk az értelmi sérült fiataloknak, melynek keretében manuális készségfejlesztő foglalkozásokat vezetünk a számukra - kulturális programok, kirándulások szervezése - egészségmegőrző foglalkozások tartása, sportprogramok szervezése - szakmai programok szervezése - pályázati programok megvalósítása. Együttműködés: Együttműködő partnereinkkel közös fellépéseket, és közös programokat szerveztünk az Értelmi Fogyatékossággal élők érdekvédelmében. Ez, a partner-szervezetekkel való együttműködés javulását, szakmai kapcsolataink erősebbé válását eredményezte, mely a további projektek közös, eredményes megvalósítását vonja maga után. Ebben az eredményességben nagy szerepe van önkénteseinknek is, akiknek külön is köszönjük a közreműködéseiket 5.

6 Szegedi Sólyom Utcai Segítő Kezek Alapítvány Székhelye: 6723 Szeged, Sólyom u. 4. Elnök: Kristó Judit Telefon: 06-62/ Szegedi Sólyom Utcai Segítő Kezek Alapítványt 1997-ben iskolánk három tanára alapította. Az alapítvány célja: A szegedi Sólyom utcai Óvoda és Általános Iskolai oktatási és nevelési célkitűzéseinek támogatása, az iskola hátrányos helyzetű, tanulási képességükben korlátozott tanulói élményekben gazdagodjanak, rendezvényeken részt tudjanak venni, és díjakat kaphassanak, a szociálisan rászorultak anyagi segítségben részesüljenek. Az alapítvány céljainak elérése érdekében az alábbi közhasznú tevékenységeket végzi: - szociális tevékenység, - nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, - kulturális tevékenység, - hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, - sport tevékenység. Az önérvényesítő csoportunk munkája az év során igen jó hangulatban telt. A fiatalok szívesen vettek részt a foglalkozásokon, problémáikra, kérdéseikre igyekeztünk legjobb tudásunk szerint válaszolni nekik. A kézműves munkák készítésének igen nagy sikere volt, melybe még a legvisszahúzódóbb fiatal is szívesen kapcsolódott be. A szülők a fórumainkat gyakran látogatták, bizalommal fordultak hozzánk felismerve segítő szándékunkat. A projekt során betekintést nyerhettünk az együttműködő csoportok munkájába, életébe, Kalocsán és Békéscsabán. Az ott töltött szép napra nagy szeretettel emlékezünk vissza. Az alapítvány köszönetet szeretne mondani a SZKTT Közoktatási Intézménye Sólyom Utcai Óvoda és Általános Iskola igazgatónőjének Godár Máriának, az iskola igazgatóhelyetteseinek Tölcséry Erzsébetnek és Neuné Nádai Csillának valamint az iskola minden egyes dolgozójának, akik lehetővé tették számukra, hogy az"önérvényesülök a Dél-alföldi régióval" elnevezésű projektben zavartalanul, tevékenyen dolgozhattunk. Külön köszönjük a főpályázónknak, az ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület /Szeged, Teleki u. 3./, hogy ezt a sikeres, közös munkát lehetővé tette számunkra. Tisztelettel és köszönettel: Salemné Pálfi Ildikó Szegedi Sólyom Utcai Segítő Kezek Alapítvány kuratóriumi tagja 6.

7 . INTEGRITÁS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET a páciensek és hozzátartozóik pszichiátriai rehabilitációs érdekvédelmi és önsegítő szervezete Székhelye: 6724 Szeged, Leányszállás köz 2/A. Elnök: Olajos Árpád Telefon: (30) Internet: olajos_arpad@fre .hu integritasegyesulet.neobase.hu KÜLDETÉSÜNK Egyesületünk a pszichiátriai betegek és hozzátartozóik számára a Dél-alföldi Régióban tagjai mozgósítása által közösséget, ismeretterjesztést és érdekérvényesítést nyújt, valamint elősegíti a társadalomba való visszailleszkedést, esélyegyenlőséget, és a közvélemény toleránsabbá formálását. Céljaink érdekében: tagjaink részére csoportfoglalkozásokat szervezünk, tanácskozást tartunk a pácienseket érintő közösségi kérdésekben, támogatjuk a páciensek rehabilitációs tevékenységét, szorgalmazzuk a korszerű rehabilitáció elterjedését, fontos a rehabilitációban közreműködők munkakörülményeket, fennállásunk 10. évfordulóján a CIMET projekt keretében szervezetünket év végéig korszerűsítjük, tevékenységünk fejlesztéséhez önkénteseket, segítőket, anyagi támogatókat veszünk igénybe, együttműködünk céljainkat támogató szervezetekkel, és támogatjuk a fogyatékosok, hátrányos helyzetűek civil szervezeteit. Egyesületünk tevékenységét 7 fős elnökség irányítja és 3 fős felügyelő bizottság ellenőrzi. Évente közgyűlésen számolunk be tagságunknak. Taglétszámunk 40 fő, de tevékenységünk kiterjed a pszichiátriai rehabilitációba bekapcsolódó több száz főre is. Működésünket pályázatokból, tagdíjakból, támogatásokból és SZJA adományokból finanszírozzuk. Adószámunk:

8 PROJEKTBEN VÁLLALT FELADATOK TAPASZTALATAI 1. Önérvényesítő csoportfoglalkozások és 2. Személyiség fejlesztő tréning: Az önismeretet és a személyiséget fejlesztő foglalkozások során az egyéni és közös gyakorlatok alkalmával önmaguk megismerését segítettük elő, az önkifejezés erősítését, valamint a beszédkészség, a verbális és a non-verbális kommunikáció fejlesztését helyeztük előtérbe. Jelentős szerepet szántunk az önbizalom fejlesztésének is az önérvényesítő képesség erősítése érdekében, melyeket tapasztalatunk szerint eredményesen véghez vittünk. 3. Szülői és Hozzátartozói Fórum: Mind az 5 szervezetnél havonta egy alkalommal csoportos, illetve személyes konzultáció történt a hozzátartozókkal előzetes időpont-egyeztetést követően, melynek eredményeként a szülők jobban megismerhették gyermekeik tudásának alakulását, fejlődését. A konzultációs fórumon felvilágosítással, tájékoztatással szolgáltunk a szülőknek, hozzátartozóknak, gondnokoknak gyermekeik havi önérvényesítő csoportfoglalkozások tematikájának (Önismeret) megértéséről, feldolgozásáról. Ezekről - a fiatalok által kitöltött tesztlapokkal, tudásuk felmérésével, annak eredményes fejlődésével - tudtuk prezentálni megszerzett tudásanyagukat, melyet a hozzátartozók pozitívan fogadtak. 4. Könnyen-érthető kiadványsorozat: A szerkesztése első lépéseként az anyag vázlata készült. Ebből a második lépcsőben a fogyatékosok részére egyszerűsített, képekkel kiegészített könnyen érthető változat lett a lentebbi szemléltetés szerint. 9 kiadványban A5 méretben oldal terjedelemben az alábbi témákat adtuk kézbe a foglalkozások résztvevőinek, akik ezeket örömmel fogadták. Szeptember: Önismeret Október: Emberi és állampolgári jogok. Támogatott döntéshozatal November: Higiéniai alapismeretek December: Hivatali ügyintézés Január: Házimunka Február: Közlekedés Március: Munkahely és álláskeresés Április: Egészség, egészséges életmód, táplálkozás Május: Szabadidő, hobby, kultúra 8.

9 5. Sikereink c. pályázat lefolytatása: A pályázati felhívásra 30 pályázótól érkezett be pályázati anyag ezek közül a Csongrád Megyei ÉFOÉSZ-tól 12 fő, a Bács-Kiskun megyei ÉFOÉSZ-tól 10 fő, a Szeged Sólyom utcai Alapítványtól 6 fő, az Integritás Egyesülettől 2 fő pályázott. A beküldött alkotások téma választása gazdag, és műfaja nagyon sokszínű. A pályázatokat elbíráló zsűri úgy ítélte meg a pályamunkákat, hogy nem tud néhányat kiemelni, mint győztest a pályázók közül, mert mindegyik mű a maga módján kifejezi alkotójának önmagához mért erőfeszítését, ügyességét, a sikerhez vezető utat. Erre tekintettel mind a 30 pályázót elismerésben részesítette, és műveit kiadványban mutatta be. A pályaművekből április 15-én hangulatos Kiállítást és díjátadást rendeztünk Szegeden az ÉFOÉSZ székházában. 6. Sikereink" c. kiadvány és CD megjelentetése Ebben a szervezet tagjai saját alkotásaikkal bemutathatták saját egyéni sikereiket. Pályázónként egy egy pályamunka fért bele. Ha a pályázó és alkotása közösen szerepelt a fényképen, akkor ez a kép került a kiadványba. A pályázók életkora nagyon változó volt ezért a zsűri úgy döntött, hogy egységesen mindenkit családi neve kezdő betűjével, keresztnevével és szervezete székhelye feltüntetésével mutat be. A pályázók meglepetésként vették át az elismerő oklevelet és serleget, valamint a Sikereink pályázat eredményei kiadványt. A CD-n a projekt kép és videó anyagait mutatjuk be. 7. A Dél-alföldi Önérvényesítő Hírmondó Célja: a projekt eredményeiről az együttműködő szervezetek és tagjaik tájékoztatása, valamint motiválás a jövőbeni időszakra. A Hírmondó tördelését alapvetően a fenti cél határozza meg. Egyes információkat szükség szerint felhívások, hírek, közlemények, események címszóval kiemelhetők. A Hírmondó a következő fejrésszel jelenik meg. 9.

10 Dél-alföldi Önérvényesítő Hírmondó az Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete, a Szeged Sólyom utcai Segítő Kezek Alapítvány, a kalocsai Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete, és a szegedi Integritás Közhasznú Egyesület közös kiadványa az értelmi vagy mentális hátrányokkal élők önérvényesítésének támogatására I. évfolyam év augusztusi száma 8. Szakmai műhelymunka: A szakmai műhelymunkákon - az elsősorban partnerenkénti személyes - megbeszélések során az alábbi pontok általános jellegű egyeztetéseire került sor. 1. Projekt tevékenységek, illetve azok főbb elemeinek előkészítése, kivitelezése 2. A projekt során közösen és szervezetenként vállalt feladatok megosztása, végrehajtása 3. A projekttervezetben kialakított költségek egyeztetése A műhelymunkán folyó közös munka során elsősorban a projekt tevékenységeinek részletes megbeszélésére és kidolgozására került sor. A projekt tevékenységeit illetően felosztásra kerültek a közösen, illetve a szervezetenként, egyénileg vállalt részfeladatok is. A legfőbb kiadások tekintetében egyeztettük a költségmódosítási javaslatokat. A szervezetek részletesen bemutatták egymásnak fő tevékenységi területüket és addigi szakmai munkájukat is, valamint hogy hogyan kapcsolódtak be a projektbe. A partnerek kaptak egy, a projektben résztvevő szervezetek elérhetőségeit tartalmazó dokumentumot is. A szakmai műhelymunkák megfelelő összehangolása, alkalmazása, eredményes 10.

11 9. Közös szakmai internetes felhasználói felület létrehozása: A projekt a honlapon önálló felületként jelenik meg. A honlap menü szerkezetében a projekt a következők szerint került beépítésre a Galériák menüpont elé. Ezzel a projekt internetes elérhetőséget biztosítjuk. ÁLTALÁNOS INFÓK KÖNNYEN ÉRTHETŐ VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK DÉL-ALFÖLDI EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUM Együttműködő szervezetek és elérhetőségeik Önérvényesülök a Dél-alföldi Régióval - Veletek Közösen! projekt Bemutatkozás Dél-alföldi Önérvényesítő hírmondó Könnyen érthető kiadvány Híreink GALÉRIÁK Kép galéria Önérvényesülök... projekt képei Videó galéria 10. Rendezvények és Tapasztalatcsere találkozók Békéscsabán, Kalocsán, Szegeden: A projekt során különböző rendezvényeket és Tapasztalatcsere találkozókat szerveztünk. Rendezvények: 1. Szegedi helyi projektnépszerűsítő rendezvény (egyben Díjkiosztó rendezvény), Szeged, április Projekt záró rendezvény (egyben 6. Szakmai műhelymunka, illetve Tapasztalatcsere találkozó), Szeged, május 07. Tapasztalatcsere találkozók: Mindhárom megyében, azaz regionális szinten Tapasztalatcsere találkozókra került sor. 11.

12 Ezeknek célja kettős: a projektben együttműködő partnerszervezetek megismerjék egymást, és szakmai kapcsolataik erősödjenek a projekt tevékenységei során szerzett tapasztalatok, jó megoldások és példák megosztása, és a projekt együttes alakítása Időpontok és helyszínek: november 24. Kalocsa április 01. Békéscsaba május 07. Szeged Rendezvényeinket, és Tapasztalatcsere találkozónkat jó hangulatban és eredményesen hajtottuk végre. A PROJEKT FOLYTATÁSA 1. Önérvényesítő csoportfoglalkozások A foglalkozások heti rendszerességén nem kívánunk változtatni. Tartalmát a jövőben nem kívánjuk központilag koordinálni, az a helyi szervezet feladata. Központi ajánlásokra, jó ötletek közreadására sor kerülhet. 2. Személyiségfejlesztő tréning A foglalkozások tematikájába beépítve kerül megtartásra. 3. Szülői és Hozzátartozói Fórum A fórum havi gyakoriság melletti tartalmi fejlesztés a helyi szervezetek hatáskörébe kerül a jövőben. Központi ajánlásra, sor kerülhet. 4. Könnyen érthető kiadványsorozat A kiadvány sorozat jövőbeni bővítését csak megfelelő pénzügyi forrás biztosítása esetén tervezzük. 5. Sikereink c. pályázat lefolytatása A tagok alkotó képességének bemutatását egyszerűbben Felhívás Bemutatkozó Kiállításra keretében a tapasztalatcsere találkozón tervezzük. 12.

13 6. Sikereink" c. kiadvány és CD megjelentetése Jövőben a kiadványt piacképesen szponzor vagy könyvkiadó támogatása mellett tudjuk felvállalni. 7. A Dél-alföldi Önérvényesítő Hírmondó A Hírmondó további (igény szerinti két háromhavi) megjelenése a szerkesztési feladatok jobb megosztásával tudjuk biztosítani. 8. Szakmai műhelymunka A jövőben utazási és telefon költség valamint időtakarékos megoldással ( , Skype, E-tanácskozás) tervezzük megoldani. 9. Közös szakmai internetes felhasználói felület létrehozása A jövőben a létrehozott felület további hasznosítását tűzzük célul. 10. Rendezvények és Tapasztalatcsere találkozók A tapasztalatcsere találkozókat évenként rotációs alapon tervezzük megtartani más-más településen. Tartalmát Bemutatkozó Kiállítással és közös játékos vetélkedők szervezésével kívánjuk színesíteni Ehhez közös pályázattal és egyéb módon szükséges támogatást szerezni. 13.

14 TANÁCSOK az összefogásra épülő hasonló projektek szervezéséhez A pályázat kidolgozásakor részletesen végig kell gondolni a projekt feladatait, a költséghatásokat, a végrehajtás feltételeit, a végrehajtás idő tényezőit, az eredmények, teljesítmények mérését A pályázat benyújtása után haladéktalanul meg kell kezdeni a végrehajtás előszítését, különös tekintettel a tárgyi feltételek biztosítására, a pénzügyi elszámolásra és annak nyilvántartására, a projekt adminisztrációjára, dokumentálására, a feladatok időbeli összehangolására, a határidők, felelősök kijelölésére, a közreműködő segítők, felelősök kiválasztására a projekt első számú felelőseinek (vezető, koordinátor, asszisztens, ellenőr, stb.) megbízás előkészítését, alvállalkozók bevonásának mérlegelését. A projekt végrehajtása során fontos a feladatok, költségek, határidők, felelősök összehangolt lebontása, írásbeli dokumentálása, a pénzügyi felhasználás átlátható, részletes és teljes körű, ellenőrzött nyilvántartása., projekt szakaszok értékeléssel lezárása, a vállalt feladatok fegyelmezett teljesítése, a járulékos feladatokra kellő figyelmet fordítani o kommunikáció, és média kapcsolatok o a rendezvények írásos és képi dokumentálása, o alvállalkozók összehangolása, az operatív feladatokhoz a személyes kommunikációt megszervezni, (mobil, skype, , stb.) a nagyobb létszámra szervezett rendezvények biztonságáról gondoskodni. 14.

15 15

16 . Köszönjük támogatásukat! Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nemzeti Civil Alapprogram ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. valamint a Dél-alföldi Együttműködési Fórum alábbi tagszervezeteinek Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete, Szeged Sólyom utcai Segítő Kezek Alapítvány, Kalocsai Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete, Integritás Közhasznú Egyesület, közreműködő, tisztségviselőinek, önkénteseinek segítőkész áldozatos munkáját. A kiadvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Civil Alapprogram NCA és az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. támogatásával készült. A kiadvány az NCA-DP-10-A-0098 sz. Önérvényesülök a Dél-alföldi Régióval Veletek közösen! c. projekt keretében, jelent meg. 16.

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs 2007. évi Fogyatékosügyi Keretre benyújtott pályázatok eredményei: Pályázó neve Pályázat célja Megítélt (e támogatás Ft) 1. Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs Szegedi csoport

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről

Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről Közhasznúsági jelentés Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2009. évi tevékenységéről Az Értetek Veletek Fogyatékosokért Közhasznú Alapítvány 2006 óta támogatja a fogyatékos fiatal felnőtteket.

Részletesebben

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület bemutatása A Figyelj

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka

Táblázat a Fogyatékosügyi Keretre évben beérkezett nyertes pályázatokról. Megvalósítás időszaka 1/5 1. 2. 3. 4. Mozgáskorlátozottak Egyesülete Szeged Városi csoportja Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézete Halmozottan Sérültek Szövetsége

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Kovács Melinda. Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének érdekvédelmi tevékenysége

Kovács Melinda. Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének érdekvédelmi tevékenysége Kovács Melinda Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének érdekvédelmi tevékenysége Bevezető Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége legfontosabb

Részletesebben

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Jó gyakorlatok és kihívások az önálló életvitel kialakítása területén ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Bemutatkozás A Szövetség 1997-ben alakult

Részletesebben

Életjel Alapítvány 2006. évi

Életjel Alapítvány 2006. évi Életjel Alapítvány 2006. évi közhasznúsági jelentése I. Szervezet alapadatai: Név: Életjel Alapítvány Adószám: 18230745-1-43 Bankszámlaszám: Budapest Bank RT. XVIII.ker. fiók 10103881-55275644-00000004

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

ÉTA. ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA. ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége ÉTA ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (Bejegyzett angol nyelven: ÉTA HungarianFederation of Associations and Foundations Serving People with Mental

Részletesebben

Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg

Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg Társadalmi Megújulás Operatív Program Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok Ifjúságügyi komponens TÁMOP 5.2.5-B-10/2 Izsák Imre ÁMK ifjúsági

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

Éves beszámoló 2010. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk.

Éves beszámoló 2010. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk. Éves beszámoló 2010 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2010. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége 2011. évi tevékenységéről

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége 2011. évi tevékenységéről Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége E-mail: teszrszfk@t-online.hu 8901 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. 8901 Pf. 11. Telefon: 92/511-425 Fax: 92/312-240 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS a Társadalmi Egyesülések

Részletesebben

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek együttműködési lehetőségei Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek szerepe Részvételi demokrácia elősegítése Állampolgárok csoportjai véleményének

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003.

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003. Adószám: 18689156-1-13 Bejegyző szerv: PEST MEGYEI BÍRÓSÁG Regisztrációs szám: 1100 SZENTJÁNOSBOGÁR KÖZHASZNÚ EGYESÜLET 2099. Dobogókő, Fény utca 1. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003. Fordulónap: 2003. december

Részletesebben

Együttműködő partnerszervezetek

Együttműködő partnerszervezetek Együttműködő partnerszervezetek 1. Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesülete 2. Dejtár Község Önkormányzata 3. Drégelypalánk Község Önkormányzata 4. Érsekvadkert Község Önkormányzata 5. Gondoskodás

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Szám: 11275/2015. Javaslat Salgótarján Megyei Jogú Város középtávú gyermek és ifjúsági koncepciójában foglaltak rövid távú megvalósítása érdekében a 2015-2016.

Részletesebben

Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉV

Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉV Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2009. ÉV A közgyűlés a jelentést elfogadta. A szervezet adatai: Elnevezés: Viharsarok Néptáncszövetség Képviselő: Dombi Ildikó Székhely: 5600 Békéscsaba,

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓS LAP FOGADÓ SZERVEZETEK RÉSZÉRE

REGISZTRÁCIÓS LAP FOGADÓ SZERVEZETEK RÉSZÉRE REGISZTRÁCIÓS LAP FOGADÓ SZERVEZETEK RÉSZÉRE AZ ÖNKÉNTESSÉG ELTERJESZTÉSE BIHARBAN ALAPINFORMÁCIÓK 1. Szervezet neve: 2. (Rövidítése: ) 3. Szervezet közhasznúsági besorolása: nem közhasznú közhasznú kiemelkedően

Részletesebben

Különböző fejlesztési modulok

Különböző fejlesztési modulok Szakmai program Különböző fejlesztési modulok 1. Megvalósítók felkészítése 2. Toborzás, tájékoztatás, egyéni fejlesztési tervek, csoportba vonás 3. Szociális készségek fejlesztése 4. Közösségi fejlesztések,

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

Civil szervezetek működési célú támogatása 2015 (NEA-15-M)

Civil szervezetek működési célú támogatása 2015 (NEA-15-M) Civil szervezetek működési célú támogatása 2015 (NEA-15-M) A pályázatok benyújtása az alábbiak szerint lehetséges: Közösségi környezet kollégiuma esetén: 2015. március 16-ig Mobilitás és alkalmazkodás

Részletesebben

Előterjesztés. - a Közgyűléshez

Előterjesztés. - a Közgyűléshez NYíREGYHÁZA Ügyiratszám: szoc-8266-1/2016. Ügyintéző: Dr. Krizsai Anita Előterjesztés - a Közgyűléshez - "Gyermekeinkért 16" Alapítvány által benyújtani kívánt a "Társadalmi szerepvállalás erősítése a

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020.

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. A koncepcióban megfogalmazott feladatok elvégzéséhez szükséges elkészíteni a cselekvési tervet, amely tartalmazza a felelősöket

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása

Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása PÁLYÁZAT Program neve Támogatás szakmai iránya Program kódja Megvalósítandó cél: Kedvezményezettek Társadalmi Megújulás Operatív Program Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP-3.3.14.A-12/1

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL. Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT)

AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL. Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) BEMUTATKOZÁS A fogyatékos emberek szervezeteinek ernyőszervezete

Részletesebben

Civilek a Fiatalokért Egyesület bemutatása

Civilek a Fiatalokért Egyesület bemutatása Tisztelt Partnereink! Egyesületünk EFOP-1.2.1-15-2016-00681 pályázattal kapcsolatban a megvalósításhoz partnereket keres, kérem engedje meg, hogy részletesebben bemutassam az egyesületünk és az említett

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2009

Közhasznúsági Beszámoló 2009 Hallatlan Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2009 Adószám: 18187128-1-42 Tartalom Oldalszám Egyszerűsített éves Közhasznú beszámoló eredménykimutatása 3 Tájékoztató adatok 4 o Személyi jellegű ráfordítások

Részletesebben

Éves beszámoló 2012. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk.

Éves beszámoló 2012. A település élhetõbbé tétele szempontjából az itt élõk bevonása a község életébe az egyik legfontosabb célkitûzésünk. Éves beszámoló 2012 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Kapott támogatások és egyéb bevételek bemutatása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Vagyon kimutatás a 2012. évre 5. A cél szerinti

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

Haszn Haossz i s t ö i l d té Ęt s öeltké: sek: ih elyi újságokban újságok ban

Haszn Haossz i s t ö i l d té Ęt s öeltké: sek: ih elyi újságokban újságok ban Szabadid, hobbi, hobbi, kultúra kultúra 2011. 2011. 1 1 Minden Minden városnak városnak vannak vannak saját saját kulturális kulturális programjai, programjai, melyek melyek hasznos hasznos id töltést

Részletesebben

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Egy kis számtan Magyarország lakossága: 10.000.000 ember 600.000 fogyatékkal élő felnőtt ember 80.000 fogyatékkal élő diák

Részletesebben

ESÉLYTEREMTŐ PROGRAM

ESÉLYTEREMTŐ PROGRAM ESÉLYTEREMTŐ PROGRAM A XVIII. kerületi SOFI (Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) OM-kód: 038432 Az intézmény felépítése: --óvodai csoport (2)

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 22389/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Javaslat az EFOP-1.3.5-16. kódszámú, Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című pályázati konstrukció keretében

Részletesebben

DARU KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

DARU KÖZHASZNÚ EGYESÜLET DARU KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Bemutatkozás: A DARU Közhasznú Egyesületet (a Bács-Kiskun Megyei Roma Ifjúsági Egyesület jogutódjaként) 2002.02. 23-án alapították meg többségében mélykúti roma/cigány személyek,

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2010.

Közhasznúsági jelentés 2010. Adószám: 18560293-1-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs 2053 szám: 4025 Debrecen, Barna u. 2. fsz./1. Közhasznúsági jelentés 2010. Fordulónap: 2010. december 31. Beszámolási időszak:

Részletesebben

Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről

Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről HAJDÚSÁGI JELNYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről A Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület a Hajdú-Bihar

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés A Lét Teljessége Egyesület 2010. január 01-jétől 2010. december 31-éig folytatott tevékenységéről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Alkalmazott könyvelés: egyszeres könyvvitel. Az Egyesület

Részletesebben

Tudásdepó Expressz A könyvtári hálózat fejlesztése a Keményben az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP 3.2.4A 11/1 2012-0043

Tudásdepó Expressz A könyvtári hálózat fejlesztése a Keményben az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP 3.2.4A 11/1 2012-0043 Tudásdepó Expressz A könyvtári hálózat fejlesztése a Keményben az élethosszig tartó tanulás érdekében TÁMOP 3.2.4A 11/1 2012-0043 Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Társadalmi Széchenyi Megújulás István

Részletesebben

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Sok éves vállalkozói vagy vállalkozásokat segítő tapasztalattal rendelkezik? Szívesen használná tudását, tapasztalatát mélyszegénységben élő közösségek segítésére?

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE MOZGÁSSÉRÜLTEK VESZPRÉM MEGYEI EGYESÜLETE (8200 Veszprém, Budapest út 16.) KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2011. december 31. Kelt: Pápa, 2012. május 4. Glück Ferenc György gazdálkodó képviselője A közhasznú szervezetről

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei Társadalmi Megújulás Operatív Program Első lépés alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és

Részletesebben

A évi Fogyatékosügyi Keretből támogatott pályázatok. Megvalósítás Pályázó neve Pályázó címe Pályázat célja Program helye időszaka

A évi Fogyatékosügyi Keretből támogatott pályázatok. Megvalósítás Pályázó neve Pályázó címe Pályázat célja Program helye időszaka (E Ft) Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Angyalok táncos 6721 Szeged, 1 Érdekvédelmi Szervezete mulatsága 2010-12-01 320 Teleki u. 3. ÉFOÉSZ Közhasznú Szentestén Szegedi Kistérség Többcélú Kirándulás

Részletesebben

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete 1989-ben alakult, azzal a céllal, hogy hatékony segítséget nyújtson Miskolcon és vonzáskörzetében

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK AUGUSZTUS 31-EI ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK AUGUSZTUS 31-EI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám: III-1778-3/2017. ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2007.

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2007. Adószám: 18689156-1-13 Bejegyző szerv: PEST MEGYEI BÍRÓSÁG Regisztrációs szám: 60086/2000/3 SZENTJÁNOSBOGÁR KÖZHASZNÚ EGYESÜLET 1085 Budapest, Horánszky utca 20. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2007. Fordulónap:

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2006

Közhasznúsági Beszámoló 2006 Közhasznúsági Beszámoló 2006 Adószám: 18187128-1-42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés A Lét Teljessége Egyesület 2011. január 01-jétől 2011. december 31-éig folytatott tevékenységéről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Alkalmazott könyvelés: egyszeres könyvvitel. Az Egyesület

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása

Részletesebben

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft Eredmények Pályázattal megvalósított programjaink 1999. Szülőcsoport Célja a sérült gyermekek szüleinek előadássorozat tartása a gyermekük fejlesztéséhez. Időtartam: 1999.10.01.-2000.05.31. Eredmény: 9

Részletesebben

Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny

Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ 2014 Tartalom BEVEZETÉS... 2 1.1 Az 1%-os kampány és eredménye... 3 1.2 Rendezvények 2014-ben... 3 2. Az Alapítvány működési feltételei

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (VII.21.) számú rendelete a helyi Közművelődésről

Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (VII.21.) számú rendelete a helyi Közművelődésről Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (VII.21.) számú rendelete a helyi Közművelődésről Magyarszerdahely község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2010

Közhasznúsági Beszámoló 2010 Hallatlan Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2010 Adószám: 18187128-1-42 Tartalom Oldalszám Egyszerűsített éves Közhasznú beszámoló eredménykimutatása 3 Tájékoztató adatok 4 o Személyi jellegű ráfordítások

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

KONTAKTUS Egyesület 4450 Tiszalök, Arany J. u. 42. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011.

KONTAKTUS Egyesület 4450 Tiszalök, Arany J. u. 42. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. KONTAKTUS Egyesület 4450 Tiszalök, Arany J. u. 42. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. TARTALOM 1. A szervezet alapadatai 2. Egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített éves beszámoló mérlege 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

SMaragd SM Egyesületnél elfogadva 2015.04.25 1. oldal/4 SMaragd Kecskemét és Vonzáskörzete Sclerosis Multiplexes Betegeinek Egyesülete Közhasznúsági jelentés szöveges kiegészítés 2014 évről SMaragd SM

Részletesebben

Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny

Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ 2010 Tartalom BEVEZETÉS... 2 1.1 Az 1%-os kampány és eredménye... 3 1.2 Rendezvények 2010-ben... 3 2. Az Alapítvány működési feltételei

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. november 30-i ülése 11. sz. napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. november 30-i ülése 11. sz. napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. november 30-i ülése 11. sz. napirendi pontja Javaslat együttműködési megállapodások elfogadására a megyében működő fogyatékosok érdekvédelmi

Részletesebben

Angyal fény Közhasznú Alapítvány 1153 Budapest, Eötvös u. 9. ½ évi Közhasznúsági jelentése

Angyal fény Közhasznú Alapítvány 1153 Budapest, Eötvös u. 9. ½ évi Közhasznúsági jelentése Angyal fény Közhasznú Alapítvány 1153 Budapest, Eötvös u. 9. ½. 2010. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2011. február 10. Bús Gábor elnök Angyal fény Közhasznú Alapítvány Közhasznúsági jelentése a

Részletesebben

AJÁNLAT. 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek

AJÁNLAT. 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek AJÁNLAT 2013. I. negyedévében civil szervezetek számára kínált lehetőségek IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Kálvária sgt. 88-90. Telefon/Telefax: 62-444-188 Mobil: 0630-9381-702

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés a SZÉKESFEHÉRVÁRI OTTHON SEGÍTÜNK ALAPÍTVÁNY 2011. évi működéséről

Közhasznúsági jelentés a SZÉKESFEHÉRVÁRI OTTHON SEGÍTÜNK ALAPÍTVÁNY 2011. évi működéséről Közhasznúsági jelentés a SZÉKESFEHÉRVÁRI OTTHON SEGÍTÜNK ALAPÍTVÁNY 2011. évi működéséről ÁLTALÁNOS RÉSZ Az alapítvány neve: Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány Székhelye: 8000. Székesfehérvár,

Részletesebben

Pályázat. Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP-

Pályázat. Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP- Második esély program TÁMOP-3.3.9 D-12-2012-0008 Pályázat Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP- 3.3.9.D-12-2012-0008) Pályázat adatai Pályázat száma TÁMOP-3.3.9.D-12-2012-0008

Részletesebben

75/2009. (VI. 18.) Kgy. határozat. Mohács Város Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzat pedagógiai szakmai együttműködési megállapodása

75/2009. (VI. 18.) Kgy. határozat. Mohács Város Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzat pedagógiai szakmai együttműködési megállapodása 75/2009. (VI. 18.) Kgy. határozat Mohács Város Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzat pedagógiai szakmai együttműködési megállapodása 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése jóváhagyja a Baranya

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2009.

Közhasznúsági jelentés 2009. Adószám: 18997659-1-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs Pk. 60173/2007/4/I., 2007.12.14. szám: 4028, Debrecen, Damjanich u. 23. 2/9. 2009. Fordulónap: 2009. december 31. Beszámolási

Részletesebben

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt pszicho-szociális és

Részletesebben

Pályázati támogatások

Pályázati támogatások Pályázati támogatások 2011. 2010. 2008. 2007. Időtartam2011. 06. 01. -2011. 10. 31. Eredmény: pedagógiai fejlesztés, családterápia biztosítása; működési kiadásokhoz hozzájárulás Támogatás mértéke: 103.000

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2008 1. Számviteli beszámoló

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2008 1. Számviteli beszámoló KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 2008 1. Számviteli beszámoló A Mérleg és az Eredménykimutatás mellékelve 2. Költségvetési támogatás felhasználása Az egyesület ilyen támogatást

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ SZOCIÁLIS ÜGYEKÉRT ÉS TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG TELEPÜLÉSEK JÖVŐKÉPE VÍZIÓ FEJLESZTÉS

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2006

Közhasznúsági jelentés 2006 Közhasznúsági jelentés 2006 A szervezet megnevezése: Pressley Ridge Magyarország Alapítvány A szervezet címe: 1142 Budapest, Alsóőr u. 9/b. A szervezet adószáma: 18190931-1-42 Számviteli beszámoló 2006.

Részletesebben

SUHANÓK éves munkaterve (SÚlyosan-HAlmozottan sérült személyekkel foglalkozó Nevelők és Oktatók Közössége) tanév

SUHANÓK éves munkaterve (SÚlyosan-HAlmozottan sérült személyekkel foglalkozó Nevelők és Oktatók Közössége) tanév SUHANÓK éves munkaterve (SÚlyosan-HAlmozottan sérült személyekkel foglalkozó Nevelők és Oktatók Közössége) 2015-2016. tanév 0 Összeállították: Aknai Dóra Orsolya Bálint Zsuzsanna Beke Anita Gombor Zsuzsa

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet pályázatot hirdet az ÉAOP-2009. 5.1.1/D-09-2f 2011 0006 számú, Kisújszállás városközpont funkcióbővítő

Részletesebben

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG hirdet a Kulturális és tudományos keretből elnyerhető támogatásra. A felosztható keretösszeg: 3 millió Ft. 1. A 2012. évben megvalósítandó ünnepi rendezvényekre, eseményekre, kiemelten az irodalmi, történelmi,

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005.

Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005. Hang-Kép Kulturális Egyesület 4026 Debrecen, Garai u. 13. Közhasznúsági jelentés 2005. Adószám: 18559334-2-09 Bejegyző szerv: Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Regisztrációs szám: Pk. 62 121/2000 Fordulónap:

Részletesebben

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek A partnerszervezetek nevei és rövidítése: Belvárosi Tanoda Alapítvány - BTA Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola Leo Amici 2002 Addiktológiai

Részletesebben

A törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola felújítása a korszerű oktatási környezet kialakítása céljából. Egy iskola újjászületik!

A törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola felújítása a korszerű oktatási környezet kialakítása céljából. Egy iskola újjászületik! A törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola felújítása a korszerű oktatási környezet kialakítása céljából Egy iskola újjászületik! 1 Befektetés a jövőbe! Törökszentmiklós Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

ZALASZENTGYÖRGYI IFJÚSÁGÉRT KULTURÁLIS ÉS SPORT KÖZALAPÍTVÁNY ZALASZENTGYÖRGY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. ÉV

ZALASZENTGYÖRGYI IFJÚSÁGÉRT KULTURÁLIS ÉS SPORT KÖZALAPÍTVÁNY ZALASZENTGYÖRGY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. ÉV ZALASZENTGYÖRGYI IFJÚSÁGÉRT KULTURÁLIS ÉS SPORT KÖZALAPÍTVÁNY ZALASZENTGYÖRGY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. ÉV TARTALMI BESZÁMOLÓ A Zalaszentgyörgyi Ifjúságért Kulturális és Sport Közalapítványt 2001.

Részletesebben

Sikereink pályázat eredményei

Sikereink pályázat eredményei Sikereink pályázat eredményei 2011 1 Ezt a kiadványt 5 szervezet készítette. Az 5 szervezet neve: 1. Csongrád megyei ÉFOÉSZ 2. Bács-Kiskun megyei ÉFOÉSZ 3. Békés megyei ÉFOÉSZ 4. Integritás Egyesület 5.

Részletesebben

2012. évi közhasznúsági jelentése

2012. évi közhasznúsági jelentése KOSSUTH ISKOLA GYŐR A KORSZERŰ SZAKKÉPZÉSÉRT ALAPÍTVÁNY 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 7. 2012. évi közhasznúsági jelentése 1 TARTALOM Tartalom 1. A SZERVEZET ALAPADATAI... 3 2. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ... 4

Részletesebben

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Foglalkoztatás és önálló közlekedés Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Szociális foglalkoztatás 112/2006 (V.12.) Kormányrendelet alapján A szociális foglalkoztatás

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Küldetés Alapítvány BÉKÉS, Teleki u. 39. Adószám: 19057464-2-04 VII. Tartalmi beszámoló közhasznú tevékenységéről VII. TARTALMI BESZÁMOLÓ TÁRGYÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL 2010. év Alapítványunk évek óta

Részletesebben

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001

A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 A MUNKÁÉRT PROJEKT TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 TÁMOP CÉL Országos munkavállalói szövetségek, országos munkaadói szövetségek kapacitásának erősítése, együttműködésük elősegítése Konzorcium: LIGA szakszervezetek,

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény komplex szolgáltatásainak

Részletesebben