Fagyvédelem légkeveréssel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fagyvédelem légkeveréssel"

Átírás

1 A tavaszi fagyok elleni védekezésre jó néhány lehetőség ismert, tökéletes megoldás azonban egyelőre nincs. Valamennyi módszer esetében beszélhetünk előnyös és hátrányos tulajdonságokról, amelyek erősen befolyásolják a hatékonyságukat. Általánosan érvényes, hogy a perspektivikus fagyvédelmi módszerek (pl. korona fölötti esőztető öntözés, paraffingyertyás ültetvényfűtés) drágák, vagy alkalmazásuk magas fokú szervezettséget igényel, míg a kevésbé költséges, egyszerűbb megoldások (pl. füstölés, ködösítés) hatékonysága jóval kisebb. Ezek alapján természetesnek tekinthetők az újabb fagyvédelmi technológiák fejlesztésére, vizsgálatára irányuló törekvések. Mobil légkeverő 1. oldal (összes: 9)

2 Tow & Blow szélgép A Tow & Blow légkeverésen alapuló fagyvédelmi berendezés kisugárzási fagyok esetén alkalmazható. A felsőbb, melegebb légréteget az alsóba juttatja, így emeli az ültetvény hőmérsékletét, a levegő folyamatos keringetésével pedig nem engedi feltorlódni a hideg levegőt. A szélgépet a toronyrészben található 33 lóerős dízelmotor hajtja. Az eszköz 8,5 méter magas. A ventilátor feje hidraulikusan mozgatható, lapátjainak átmérője egy méter. A gép legfőbb előnye, hogy mobil berendezés, traktorral vagy terepjáróval összekapcsolható, így könnyen hordozható. Az ültetvényben nincs szükség tereprendezésre, a négy stabilizáló teleszkópos lábnak köszönhetően bárhol könnyedén elhelyezhető, áthelyezhető. A ventilátor szögállása, forgási és oszcillációs ideje, magassága állítható. Működése automatikus, start-stop funkcióval, hőmérsékletvezérléssel, amihez 2. oldal (összes: 9)

3 az áramot akkumulátor szolgáltatja, így nem igényel felügyeletet, munkaerőigénye nincs. Viszonylag csendes berendezés, 300 méter távolságból 45 decibel a zajterhelése. Energiatakarékos, üzemanyagfogyasztása hat liter óránként. A gyártó leírása alapján egy eszköz 4-5 hektár terület megvédésére alkalmas. Markáns légmozgás Általánosan elmondható, hogy ahogy nő a távolság a gép középpontjától számítva, úgy mérséklődik a hatása. A közvetlen érzékelhető hatás teljes szélcsendben körülbelül méter után megszűnik. A géptől méterre a szél ereje a fák elágazásait is megmozgatta, de 80 méterről ez már nem volt érzékelhető. Markáns légmozgást tehát méternél távolabb már nem okozott. Látványos hatásként érzékelhető volt a fű deresedése, ami a levegőben lévő nedvesség kicsapódását jelzi, vagyis hogy 0 C alá esik a hőmérséklet. A gép közelében ez nem volt tapasztalható, méter távolságnál viszont az aljnövényzeten már kismértékben megmutatkozott a fagyott harmat, méternél pedig már teljesen deres lett a fűtakaró. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fák koronamagasságában is fagypont alá esik a hőmérséklet, ezt a méréseink is igazolták. 3. oldal (összes: 9)

4 A szélgép hatótávolságán kívül deressé vált a fűtakaró Kísérlet Nyírbátorban Megfigyeléseinket a nyírbátori telephelyű Bátori Alma-Fa Kft.-nél végeztük 2017 és 2019 között. A gazdaságban közel 15 hektáros területen termelnek almát. Az ültetvény nagyobbik felét (9,1 ha) 2010-ben telepítették 4,15 1,15 méter térállásban, M26-os alanyon, míg a kisebbik felét (5,0 ha) 2004-ben, 6 3 méter térállásban, MM106 alanyon. Koronaformaként karcsú orsót és szabad orsót alakítottak ki. A teljes terület felén Golden Reinders, negyedén Idared, 20 százalékán Gala, a fennmaradó részben Granny Smith és Early Gold almafajták teremnek. Az ültetvény egésze támoszlopos, jégvédőhálóval, csepegtetőöntözéssel ellátott. A év tavaszán kezdődő megfigyeléseinkhez március 30-án négy gép érkezett a gazdaságba. Az I. és a III. gépet a táblák közepére, a II. és IV. gépet a kettes tábla két szélén helyezték el, így értelemszerűen az I. és III. gépek 360 fokot, míg a II. és IV. gépek 180 fokot írtak le működés 4. oldal (összes: 9)

5 közben. A védekezés megkezdésének időpontját, vagyis a be- és kikapcsolási automatikát 4 C-ra állították be abból a megfontolásból, hogy a hideg ellen nem akkor kell védekezni, amikor bekövetkezik, hanem a hideg kialakulását kell megakadályozni. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a térségben a levegő sokszor nagyon hirtelen lehűlt, különösen kisugárzási fagyoknál. A használatukkal kapcsolatos tapasztalat hiányában a ventilátorok dőlésszögének beállítása okozta az egyik legnagyobb fejtörést, aminek pedig komoly jelentősége van a hatásfok szempontjából. A dőlésszög meghatározásánál el kell dönteni, hogy mi a célunk: minél messzebb eljuttatni a levegőt és pusztán a felszínhez közeli levegő mozgatásával mérsékelni a fagyhatást, vagy minél magasabbról, lehetőség szerint minél melegebb levegőt leszívni és szétfújni. Utóbbi esetben viszont csak viszonylag kisebb területet tudunk lefedni. Véleményünk szerint az optimális hatásfok megtalálásához hosszú évek tapasztalata, esetleges káresemény bekövetkezése szükséges. A kísérleti ültetvényben szakirodalmi adatokra támaszkodva 5-8 -os szögállást állítottunk be. Távolodva csökken a hatás A szélgép előnye az automatikus start-stop funkció és a hőmérsékletvezérlés. A védekezés elindítása tehát csak annyiban emberi döntés, hogy milyen érzékelési szintre programozzuk be a gépet. Mi 4 C hőmérsékletre állítottuk be, vállalva annak az anyagi kockázatát is, ha esetleg szükségtelenül kapcsol be a gép, mivel a hőmérséklet nem süllyed fagypont alá. Az ültetvény hőmérsékletét csupán egyszerű, klasszikus száraz hőmérőkkel ellenőriztük, valamennyi esetben a talajfelszíntől 150 centiméter magasságban. A szélgépek elhelyezkedése (Nyírbátor, 2017) 2017-ben a gépek működését illetően érdemi tapasztalatokat április 18-án éjszaka szereztünk. Akkor az ültetvény bejáratánál, ahol egyik gépnek sem volt hatása, mínusz 2,8 C-ot mértünk. Az I. számú gép hőmérője ugyanakkor plusz 1,2 C-ot mutatott, ami 4 C-kal volt több, mint a védekezésben nem érintett területen. Azt is megfigyeltük, hogy minél távolabb kerültünk a géptől, annál alacsonyabb volt a hőmérséklet. A géptől 20 méterre elhelyezett hőmérő plusz 1 C-ot, az 50 méterre lévő már csak plusz 0,6 C-ot mért. A fagyponthatárt 90 méternél mértük, 100 méternél pedig már mínusz 1,0 C-ot jelzett a hőmérő. Vagyis ezen a területen már fagyott, de még mindig melegebb volt 1,8 C-kal, mint a védekezésben nem érintett részeken. A berendezéstől 150 méterre pedig már gyakorlatilag nem volt különbség. A gép hatékonyságát százalékosan úgy lehetne jellemezni, hogy ha a közvetlen közelében lévő területet 100-nak vesszük, akkor tőle 20 méterre 80, 50 méterre 50, 110 méterre pedig már csak kb. 6 százalékos, 150 méternél nagyobb távolságra pedig már nem fejt ki hatást. 5. oldal (összes: 9)

6 A védekezéssel nem érintett területen nagy számban elbarnultak a virágok A II., III. és IV. számú gépek esetében a hatásmechanizmus hasonló volt, mint az I. gépnél leírtaknál, viszont eltérést tapasztaltunk a hőfok és a hatékonyság esetében. Míg az I. számú gépnél 100 méter sugarú körben mínusz 0,8 C-ot jelzett a hőmérő, addig a másik három gépnél 100 méternél (az együttes hatásnak köszönhetően) plusz 0,6 C-ot mértünk. Egyértelműen látszott, hogy a három szélgép egymást részben átfedve, egymás hatását erősítve nagyobb hatékonyságú védelmet adott az I. számú géphez viszonyítva. A bekövetkezett fagykár mértékével kapcsolatban elmondható, hogy a fagy által károsodott virágok, kis gyümölcsök száma egyértelműen összefüggött a gépektől való távolsággal. Ahogy távolodtunk tőle, értelemszerűen úgy nőtt a károsodás mértéke. Ez a fagyos éjszaka után jól látható volt, ugyanis az elbarnult virágok száma a géptől távolodva nőtt. A bekövetkezett biológiai kár ellenére gazdasági kár mégsem volt, hiszen az ültetvény fagyvédelemben nem részesült szegélyrészein is 50 tonnát 6. oldal (összes: 9)

7 meghaladó termésátlagot szüreteltek. Ennek elsődleges oka a 2016-os kihagyó év miatti gazdag termőrügykínálat, ami rendkívül nagy mennyiségű virágot és időben elhúzódó virágzást eredményezett. A szélgép a KITE bemutatóján A 2018-as fagymentes évben nem volt szükség a berendezés üzembe helyezésére. Idén, 2019-ben viszont igen erős lehűlés érte az ültetvényt. Március 25-én a kontrollterületen, a gépek hatótávolságán kívül mínusz 6,8 C-ra hűlt le a levegő. Ekkor a működésben lévő szélgépek hőmérői mínusz 2,1 és mínusz 3,4 C közötti értékeket mutattak. 50 méterre a szélgépektől mínusz 4,0 és mínusz 4,5 C-ot mértünk, míg 100 méter távolságra már mínusz 6,2, illetve mínusz 7,0 C-ra süllyedt a hőmérséklet. Az idei tapasztalatok tehát egyértelműen megerősítették a 2017-es eredményeket, miszerint a szélgépek jelentős mértékben képesek mérsékelni a kisugárzási fagy okozta hőmérséklet-csökkenést. 7. oldal (összes: 9)

8 Másra is jó Az eszköz gazdasági megtérülését segítheti, hogy a fagyvédelem mellett más területeken is fölhasználható. Alkalmas például a növényállomány és a gyümölcs szárítására, a repedésre hajlamos cseresznye és meggy esetében ez nagy jelentőségű. Hosszan tartó nyári melegben a szélgéppel a gyümölcs felületi hőmérséklete is csökkenthető, ami a napégés megelőzését szolgálhatja. Emellett fölhasználható állattartó telepeken a légtér frissítésére és szellőztetésére, a legyek, rovarok elhajtására, valamint szabadtéri rendezvények, fesztiválok hűtésére is. Megfigyeléseink alapján kijelenthető, hogy ezen fagyvédelmi technológia gyakorlati alkalmazását mindenképp érdemes tovább vizsgálni. A korlátozott tapasztalatszerzési lehetőségek miatt az alkalmazásával és megtérülésével kapcsolatban még nem tehetünk általános érvényű kijelentéseket, de azt felelősséggel elmondhatjuk, hogy bizonyos lehűlések esetén jó eszköz lehet a fagykár mérséklésében, elhárításában. Gazdasági megtérülése az ültetvény áruérték-termelő képességével párhuzamosan javul. Költségek, megtérülés A szélgép beruházási költsége millió forint közötti, ami százalékos támogatás mellett 5,5-6 millió forint saját tőkét feltételez. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a védett terület 4 hektár, akkor hektáronként 1,3-1,5 millió forint befektetést igényel. Fajlagos beruházási költsége tehát még állami támogatás mellett is viszonylag magas, így 4-5 hektárnál kisebb ültetvényekben nem is ajánlható az alkalmazása, gazdasági megtérülése csak nagy áruértékű, intenzíven ápolt ültetvényben várható. Ha figyelembe vesszük a korábbi évek fagykárait a térségben, az elmúlt 15 év alatt háromszor volt teljes, egyszer 80 százalékos fagykár, illetőleg ezen kívül is voltak érdemi, gazdasági kárt okozó lehűlések. Hektáronként 50 tonnás hozamokból és 100 Ft/kg-os értékesítési árból kiindulva 5 millió forintos 8. oldal (összes: 9)

9 árbevétellel számolhatunk, ami azt jelenti, hogy egy gép bekerülési költsége egy hektár terület árbevétele egy átlagosnak tekinthető évben. A gép üzemeltetési költsége viszonylag alacsony. Két 30 literes üzemanyagtartálya órás üzemeltetési időszakra elegendő, egy üzemórában tehát 5-6 liter a fogyasztása, vagyis (400 forintos gázolajárral számolva) egy óra alatt forint a költsége, ami természetesen a fordulatszámtól is függ. Szem előtt kell azonban tartani azt is, hogy a berendezés hatékonysága nem tekinthető állandónak, mivel nincs két egyforma fagyos éjszaka vagy hajnal. Hatásfoka nagyban függ az adott védekezési időszak meteorológiai sajátosságaitól (inverziótól), emiatt nem várható el, hogy minden körülmények között egyenletes védelmet nyújthat. Fotók: Láng Attiláné, dr. Csihon Ádám Szerző: Láng Attiláné / dr. Csihon Ádám Közzététel ideje: , péntek, 17:00 A forrás webcíme: 9. oldal (összes: 9)

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

A GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK FAGY- ÉS JÉGVÉDELMI LEHETŐSÉGEI Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens

A GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK FAGY- ÉS JÉGVÉDELMI LEHETŐSÉGEI Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet A GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK FAGY- ÉS JÉGVÉDELMI LEHETŐSÉGEI Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens Magyar Meteorológiai Társaság Budapest, 2016.

Részletesebben

A tavaszi fagykárok elleni védekezés lehetőségei a gyümölcstermesztésben

A tavaszi fagykárok elleni védekezés lehetőségei a gyümölcstermesztésben A tavaszi fagykárok elleni védekezés lehetőségei a gyümölcstermesztésben Dr. Apáti Ferenc DE Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Gazdálkodástudományi Intézet A gyümölcsösöket alapvetően a téli és

Részletesebben

TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL

TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL Hagyja, hogy az elegancia kiemelje a többiek közül! Keret nélküli tükör felszín Hűtés közben hideg, kék színű fényhatás A szuperkemény felületnek köszönhetően időtálló és karcmentes

Részletesebben

Dr. SZŐKE LAJOS. főiskolai tanár. A helyi meteorológiai mérések szerepe és alkalmazása a szőlő növényvédelmében

Dr. SZŐKE LAJOS. főiskolai tanár. A helyi meteorológiai mérések szerepe és alkalmazása a szőlő növényvédelmében Dr. SZŐKE LAJOS főiskolai tanár A helyi meteorológiai mérések szerepe és alkalmazása a szőlő növényvédelmében 37.Meteorológiai Tudományos Napok Az agrometeorológia kihívásai és helyzete Magyarországon

Részletesebben

Távirányító használati útmutató

Távirányító használati útmutató Távirányító használati útmutató MODEL RAR-5F1 Távirányító használati útmutató Oldalak: 1~8 A legjobb teljesítmény elérése és a problémamentes használat érdekében kérjük, olvassa végig ezt az útmutatót!

Részletesebben

alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN

alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN KERET NÉLKÜLI TÜKÖR FELSZÍN HŰTÉS KÖZBEN HIDEG, KÉK SZÍNŰ FÉNYHATÁS H agyja, hogy az elegancia kiemelje a többiek közül! A SZUPERKEMÉNY FELÜLETNEK KÖSZÖNHETŐEN

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei A veszprémi ipari park területén egy szigetelőanyagokat gyártó üzemben keletkezett tűzben az időnként 10-20 m magasságba

Részletesebben

Takarítson meg akár 20 50%-ot a fűtési hűtési költségeiből!

Takarítson meg akár 20 50%-ot a fűtési hűtési költségeiből! Takarítson meg akár 20 50%-ot a fűtési hűtési költségeiből! Csökkenti a fűtési költséget 20 50%-kal Csökkenti a széndioxid kibocsátást 20 50%-kal Csökkenti a páralecsapódást Kicsi, sokoldalú, diszkrét

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet

A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. szeptember 24. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet 2018.

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató

Havi hidrometeorológiai tájékoztató Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2011. január 1. Meteorológiai helyzet Az év első hónapja az átlagosnál melegebb és lényegesen csapadékszegényebb volt. A havi átlaghőmérsékletek országos területi átlaga

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A művelési rendszer fogalma és elemei A koronaformák csoportosítása A fontosabb koronaformák, szerkezetük és jellemzőik Szerkesztette: Simon Gergely

Részletesebben

A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN

A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN A K I I Budapest 2003 Agrárgazdasági Tanulmányok 2003. 6. szám Kiadja: az Agrárgazdasági

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 21. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása

A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása 1 A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása Nagy Zoltán Dr. Szász Gábor Debreceni Brúnó OMSZ Megfigyelési Főosztály Debreceni

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Új GARDENA AquaContour automatic: Az esô, mely az Ön kertjéhez alkalmazkodik

Új GARDENA AquaContour automatic: Az esô, mely az Ön kertjéhez alkalmazkodik Új GARDENA AquaContour automatic: Az esô, mely az Ön kertjéhez alkalmazkodik GARDENA AquaContour automatic: Mert minden kert más! 380 m 2 -ig egy esôztetôvel öntözhet Az új GARDENA AquaContour automatic

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés Dr. Lakotár Katalin Felhő- és csapadékképződés Legfontosabb víztározók víztározó víztömeg (kg) a teljes víztömeghez viszonyított arány (%) óceánok, tengerek szárazföldi vizek tartózkodási idő 1338,1 10

Részletesebben

CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók

CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók Nyugat-Dunántúli Iroda 17:2 IRVENT 9700 Szombathely, Zanati út 4. Tel/Fax: [94] 333-483 Kelet-Magyarországi Iroda 4026 Debrecen, Irinyi u. 20. Tel/Fax: [52] 422-643

Részletesebben

Vitafruit jégháló rendszerek. Jégvédő hálós támrendszerek tervezése, építése a gyakorlatban

Vitafruit jégháló rendszerek. Jégvédő hálós támrendszerek tervezése, építése a gyakorlatban Vitafruit jégháló rendszerek Jégvédő hálós támrendszerek tervezése, építése a gyakorlatban Előnyök: Közvetlen jégkár elleni védelem Jégverés következtében fellépő tűzelhalás elleni védelem Napégés elleni

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Magyarország éghajlata. Dr. Lakotár Katalin

Magyarország éghajlata. Dr. Lakotár Katalin Magyarország éghajlata Dr. Lakotár Katalin Magyarország három éghajlati terület határán: időjárását a keleti kontinentális, a nyugati óceáni, a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja - évi középhőmérséklet:

Részletesebben

Újdonság az INTERAT-nál Agrex mobil terményszárítók! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Újdonság az INTERAT-nál Agrex mobil terményszárítók! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( 1. oldal (összes: 9) Az olasz AGREX cég által gyártott mobil szárítóberendezések kis és közepes gazdaságokban jól használhatók. Megrendelhetők traktor erőleadó tengelyéről üzemeltetett M változatokban

Részletesebben

Szemes termények tárolástechnológiái és jelentőségük

Szemes termények tárolástechnológiái és jelentőségük 2009. június Szemes termények tárolástechnológiái és jelentőségük Bellus Zoltán, Komka Gyula FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, Gödöllő A tárolókapacitások jelenlegi helyzete Mezőgazdaságunk átlagos

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található.

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. VÍZ A LÉGKÖRBEN A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. A víz körforgása a napsugárzás hatására indul meg amikor a Nap felmelegíti az óceánok, tengerek vizét; majd a felmelegedő

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Miskolc villámárvizeinek elemzése a Bükki források és a városi szennyvízelvezető rendszer hozamadatai alapján Ilyés

Részletesebben

Féléves hidrometeorológiai értékelés

Féléves hidrometeorológiai értékelés Féléves hidrometeorológiai értékelés Csapadék 2015 januárjában több mint kétszer annyi csapadék esett le a KÖTIVIZIG területére, mint a sok éves havi átlag. Összesen területi átlagban 60,4 mm hullott le

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék;

Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék; Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék; 21.5.28. Bevezetés: a városi hősziget Vizsgálatára alkalmas módszerek bemutatása Az általunk felhasznált

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

Hangterjedés szabad térben

Hangterjedés szabad térben Hangterjeés szaba térben Bevezetés Hangszint általában csökken a terjeés során. Okai: geometriai, elnyelőés, fölfelület hatása, növényzet és épületek. Ha a hangterjeés több mint 100 méteren történik, a

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Tanczné Óvári Csilla osztályvezető Agrárminisztérium DriDanube Nemzeti Aszályszeminárium Budapest, 2019. április 15. A klímaváltozás negatív hatásai a mezőgazdasági

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

DistanceCheck. Laser nm

DistanceCheck. Laser nm 44 Laser 645-655 nm Laser 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline 02 x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Olvassa el végig a kezelési útmutatót és a mellékelt Garanciális és egyéb útmutatások c. füzetet. Kövesse

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21.

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21. A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL 2018. február 21. A HÓVÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSÁNAK NÉHÁNY JELLEGZETESSÉGE A tényleges érték nem mérhető, tapasztalati úton nem becsülhető

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése.

Elvégezni a motor kezelését Bishop's Original termékkel, mely csökkenti a súrlódást és a motor elhasználódását és a jellemzők következetes mérése. NANTESI EGYETEM NANTESI EGYETEM ÁLLAMI MŰSZAKI EGYETEM E.M.S.M. 1 Rue de la Noe 44072 NANTES CEDEX Tel: (40) 74.79.76 Műszai Intézet Technológia és gyártás Saját jelzés: TTPLM/AD/270 79 Motor- és géplaboratórium

Részletesebben

2018. április. Havi hidrometeorológiai tájékoztató. 1. Meteorológiai értékelés

2018. április. Havi hidrometeorológiai tájékoztató. 1. Meteorológiai értékelés Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2018. április 1. Meteorológiai értékelés Nagyon meleg és száraz áprilison vagyunk túl, térségünkben mindössze 10-20 mm csapadék hullott le, ami a szokásosnak mindössze

Részletesebben

7.1. A kutatásunk célja. - A nemesítők részére visszajelzést adni arról, hogy az új hibridek a herbicidek fitotoxikus hatását mennyiben viselik el.

7.1. A kutatásunk célja. - A nemesítők részére visszajelzést adni arról, hogy az új hibridek a herbicidek fitotoxikus hatását mennyiben viselik el. 7. A HERBICIDEK SZELEKTIVITÁSÁNAK ILLETVE A KÜLÖNBÖZŐ GENOTÍPUSÚ KUKORICAHIBRIDEK ÉS AZOK SZÜLŐPARTNEREINEK SPECIFIKUS HERBICID- ÉRZÉKENYSÉGÉNEK VIZSGÁLATA 7.1. A kutatásunk célja - A nemesítők részére

Részletesebben

Hajápolási termékek 28 HAJÁPOlÁsI TErméKEK 2009

Hajápolási termékek 28 HAJÁPOlÁsI TErméKEK 2009 Hajápolási termékek 28 HAJÁPOLÁSI TERMÉKEK 2009 30 HAJÁPOLÁSI TERMÉKEK 2009 Az új Satin Hair Colour termékcsalád új új új ES3 EC2 SPI-C 2000 ES3 hajegyenesítő készülék: Könnyen kezelhető, a hajtípusnak

Részletesebben

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata.

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata. NEMES VÁLLALKOZÁS Mérnöki és Szolgáltató Bt. H-4225 Debrecen-Józsa, Erdőhát u. 47. Tel: 06-20/3318944 E-mail: nemes.attila@t-online.hu www.nemesvallalkozas.hu Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése DL drainback napkollektor rendszer vezérlése Tartalom Rendszer jellemzői Rendszer elemei Vezérlés kezelőfelülete Működési elv/ Állapotok Menüfunkciók Hibaelhárítás Technikai paraméterek DL drainback rendszer

Részletesebben

Baksay Gergely- Szalai Ákos: A magyar államadósság jelenlegi trendje és idei első féléves alakulása

Baksay Gergely- Szalai Ákos: A magyar államadósság jelenlegi trendje és idei első féléves alakulása Baksay Gergely- Szalai Ákos: A magyar államadósság jelenlegi trendje és idei első féléves alakulása Az MNB által publikált előzetes pénzügyi számlák adata szerint Magyarország GDP-arányos bruttó államadóssága

Részletesebben

SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD

SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD Forgalmazó: Extrémplast Bt 8000 Székesfehérvár, Berényi út 1/A Tel.:22 784 270, Mobil:70 327 0746 info@extremplast.hu www.extremplast.hu SHD-U EURO GARAT SZÁRÍTÓ CSALÁD SHD-U "EURO" garatszárítók a fentről

Részletesebben

Elektromos HelyiségfÛtés

Elektromos HelyiségfÛtés Elektromos HelyiségfÛtés CFK 5 fali konvektor fagymentesítésre A CFK 5 kis teljesítményû fali elektromos konvektor tökéletes megoldás lehet a kis alapterületû helyiségek alap temperálására. Elsôsorban

Részletesebben

HOGYAN... ellenőrizzük a csibék

HOGYAN... ellenőrizzük a csibék Ellenőrizzük a csibék MIÉRT LÉNYEGES, HOGY A CSIBÉK KOMFORTÉRZETE JÓ LEGYEN? HOGYAN... Mikor a csibék kikelnek, nem képesek szabályozni a testhőmérsékletüket. A helyes csibetárolási hőmérséklet a légsebességtől

Részletesebben

GROSENS. Lehetőség a precíz öntözésre.

GROSENS. Lehetőség a precíz öntözésre. GROSENS Lehetőség a precíz öntözésre www.grodan.com/grosens A precíz termesztés A precíz termesztés a leghatásosabb és leghatékonyabb termesztési forma, melynek középpontjában a minimális input anyagok

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

A 2016-os év értékelése éghajlati szempontból

A 2016-os év értékelése éghajlati szempontból ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT A 2016-os év értékelése éghajlati szempontból Lakatos Mónika, Hoffmann Lilla, Kircsi Andrea Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztály Alapítva: 1870 WMO előzetes

Részletesebben

Szivattyú vezérlések, szintkapcsolók

Szivattyú vezérlések, szintkapcsolók Szivattyú vezérlések, szintkapcsolók Brio 2000 MT áramláskapcsoló A Brio 2000 MT áramlás és nyomás ellenőrzésére alkalmas szivattyús rendszerekben. Amíg vízáramlás van a rendszerben, az ellenőrző egység

Részletesebben

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő 1. Áttekintés Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta! A biztosnágos és megfelelő működés érdekében, kérjük alaposan olvassa át a Qick Start kézikönyvet. A globálisan

Részletesebben

Klíma és légtechnika szakmai nap

Klíma és légtechnika szakmai nap Klíma és légtechnika szakmai nap Hővisszanyerők műszaki paraméterei és jelentésük Tóth István Zehnder Group Magyarországi Képviselet 12/8/2015 Zehnder és Paul hővisszanyerők lakásba, családi házba 2 08.12.2015

Részletesebben

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Miért érdemes a Syen-t választania? Többszörös szűrőrendszer: Intelligens leolvasztás:

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Kezelési útmutató. RC helyiség hõmérséklet szabályozó. Általános elõírások. A helyiség hõmérséklet szabályozó kézi beállítása

Kezelési útmutató. RC helyiség hõmérséklet szabályozó. Általános elõírások. A helyiség hõmérséklet szabályozó kézi beállítása 7055 4700 11/00 Kérjük õrizze meg! Kezelési útmutató RC helyiség hõmérséklet szabályozó Általános elõírások Az RC helyiség hõmérséklet szabályozó egy, a következõkkel felszerelt moduláló helyiség hõmérséklet

Részletesebben

Alvin Kereskedőház Zrt. CIEMME oldószer regeneráló és eszköz mosó berendezések

Alvin Kereskedőház Zrt. CIEMME oldószer regeneráló és eszköz mosó berendezések Alvin Kereskedőház Zrt. CIEMME oldószer regeneráló és eszköz mosó berendezések Tartalom: Oldószer regeneráló berendezések K2 típus... 3 K16 EX típus... 3 K16 TUV típus... 4 J16 típus... 4 K30 EX típus...

Részletesebben

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva Kedvezményes csomagok Érvényes: 2012. aug. 31-ig VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva M M A Vitocal 200-S műszaki jellemzői: Levegős hőszivattyú 4, 7, 10, és 13 kw-os névleges

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

A szilva intenzív koronaformái és a metszés A szilva intenzív koronaformái és a metszés Dr. Gonda István professor emeritus Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet Ültetési rendszer kísérlet négy szilvafajtával Telepítés éve: 1997 tavasz Alany:

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ. a HBI_E készülékbe épített vezérlı

HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ. a HBI_E készülékbe épített vezérlı HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ a HBI_E készülékbe épített vezérlı JELLEMZİK R410A hőtıközeggel Üzemmódok: hőtés főtés HMV készítés DC inverteres kompresszor a hatásfok maximalizálására, a

Részletesebben

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől A Képviselő-testület 2015. november 26-án tartandó rendkívüli ülésére Tárgy: A települési adó Illetékes Bizottság: Pénzügyi Bizottság Döntési

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben Horváth Gyula Szakmai elnökhelyettes Alapítva: 1870 Mezőgazdaság a meteorológiában meteorológia a

Részletesebben

Miért éppen Energiaültetvény? Energetikai önellátás a gyakorlatban A mai kor követelményei Gazdaságosság Energiahatékonyság Károsanyag-kibocsátás csökkentés Megújuló energia-források alkalmazása Helyi

Részletesebben

2.2.17. CSEPPENÉSPONT

2.2.17. CSEPPENÉSPONT 2.2.17. Cseppenéspont Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0 1 2.2.17. CSEPPENÉSPONT A cseppenéspont az a hőmérséklet, amelyen a megolvadó vizsgálandó anyag első cseppje az alábbi körülmények között lecseppen a vizsgáló

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna Méretei: 2000x1950x2100 2-4 személyes Candlenut diófa infraszauna Füstszínű üvegajtó Színterápiás világítás

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások Dr. Gombos Béla SZENT ISTVÁN EGYETEM Agrár- és Gazdaságtudományi Kar MMT Agro- és Biometeorológiai Szakosztályának ülése

Részletesebben

CDP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók

CDP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók DP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók Nyugat-Dunántúli Iroda 17:12 IRVENT 9700 Szombathely, Zanati út 4. Tel/Fax: [94] 333-483 Kelet-Magyarországi Iroda 4026 Debrecen, Irinyi u. 20. Tel/Fax: [52]

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

Szabadonálló gázüzemű főzőüst

Szabadonálló gázüzemű főzőüst A 700XP sorozat több, mint 100 modellt foglal magába. Minden készülékek nagy teljesítményű, megbízható, energiatakarékos, biztonságos és ergonómikus. A modul rendszer megszámlálhatatlan konfigurációban

Részletesebben

Kondenzvíz képződés okai a kisfeszültségű erősáramú berendezésekben.

Kondenzvíz képződés okai a kisfeszültségű erősáramú berendezésekben. Kondenzvíz képződés okai a kisfeszültségű erősáramú berendezésekben. HENSEL HUNGÁRIA Villamossági Kft. Luczek András Mi az a kondenzvíz? A kondenzvíz kondenzáció révén keletkező páralecsapódás. A kondenzáció

Részletesebben

Szellőző tisztítás TvMI

Szellőző tisztítás TvMI 1 Szellőző tisztítás TvMI A műszaki irányelv legfőbb feladatai: Az alapvető fogalmak tisztázása, biztonságos és ellenőrizhető tisztítási technológia vázolása, a minimálisan szükséges dokumentálás meghatározása.

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben