Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 GeoGreen Zrt Budapest, Batthyány u. 56. telefon: fax: info@geogreen.hu

2 GeoGreen a GeoGreen misszió A GeoGreen Zrt. célja, hogy a megújuló energiák felhasználását elõsegítve hatékonyan hozzá tudjon járulni a klímaváltozás káros hatásainak és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentéséhez. Fõ tevékenységünk a kiemelkedõen jó magyarországi geotermikus és geotermális adottságok kihasználása, annak energiatermelésre és energiaszolgáltatásra való felhasználásával.

3 energia forrása a geotermikus és geotermális energia forrása, melyet hasznosítunk miért miért dolgozzon velünk? Magyarország világviszonylatban is kiemelkedõ geotermális és geotermikus adottságokkal rendelkezik. Ahol a földkéreg elvékonyodik, ott a felszínre jutó hõáram megnõ. Ilyen területek általában a mély medencék területei. Az alföldi hõáram Magyarországon körülbelül kétszerese a földi hõáram világátlagának. Minél mélyebbre hatolunk a föld belsejébe, annál melegebb lesz. Ezt a hõmérsékletnövekedést a geotermikus gradiens írja le. Az országunk területének 80%-án a geotermikus gradiens a világátlagot jelentõsen meghaladja. Az Alföldön az átlagos geotermikus gradiens 60 C/km, szemben az európai átlaggal, amely 30 C/km. Ennek egyik következménye, hogy Magyarország termálvizekben gazdag és balneológiai eredményei hõmérsékletek a föld alatt Celsius fok világhírûek. Mindezek az adottságok lehetõvé teszik, hogy az országos energiafelhasználásban a geotermális és geotermikus energiahasznosítás részaránya akár a világátlagot meghaladóan is növekedjen. A GeoGreen az elsõ olyan társaság a geotermikus és geotermális energiahasznosításban, amelynek többségi tulajdonosa az amerikaimagyar Green-Invest jelentõs pénzügyi erõforrásokkal bír. Ha Magyarországon a geotermikus energiahasznosítás túl akar lépni a lakóépület méretû és bonyolultságú projekteken, akkor semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül a finanszírozási hátteret, mint kiemelt versenytényezõt. A nagy projektek bonyolultsága nem csak mûszaki/technológiai profeszszionalizmust, de komplex, világszínvonalú, projektvezetést is igényel. Hisszük, hogy projektjeink megvalósulásának két egyenrangú feltétele van: a.) a finanszírozás hatékony és kreatív megszervezése az ügyfél számára és b.) az ügyfél energetikai problémáinak az adott projekten túlmutató megértése.

4 szolgáltatások GeoGreen szolgáltatásai hõközpont lakóépület A GeoGreen Zrt a Green-Invest Csoport tagjaként vállalja geotermikus és szénhidrogén mélyfúrások, termálkutak, vízkutak, fürdõk fáradtvizeinek közvetlen vagy hõszivattyús kiegészítésû rendszereinek kulcsrakész megvalósítását, tervezési, kivitelezési és karbantartási feladatait, valamint hosszú távú energiaszolgáltatást is. Társaságunk elõnyben részesíti a komplex geotermikus megoldások tervezését és kivitelezését. Ezek az ún. kaszkád-rendszerek, a fogyasztók részére a fosszilis energiahordozók árához képest lényegesen versenyképesebb áron biztosítják az energiaszolgáltatást. Projektek finanszírozása esetén a GeoGreen Zrt. kérésre segítséget nyújt az optimális lehetõség megtalálásához. A Green-Invest Csoport pénzügyi tapasztalata segítséget nyújt a projektek elindításában és finanszírozási hátterének kialakításában. Szakembereink többéves tapasztalattal rendelkezve kiválasztják az Ön épületéhez, mûszaki objektumához illõ legmegfelelõbb, környezetbarát fûtési/hûtési geotermikus energia, hõszivattyús rendszert a legrövidebb megtérülési idõ és a legkedvezõbb üzemeltetés szem elõtt tartásával, akár más mûszaki megoldások kombinációjával is (napelemek, napkollektorok, szélkerekek, biomassza, biogáz hõközpontok megvalósításával), amelyet gyors szakszerû és garanciális kivitelezéssel meg is valósítunk. Technológiai felkészültségünk, megszerzett tapasztalataink, és referenciáink alapján képesek vagyunk az alábbi komplex geotermikus energiahasznosító megoldások kivitelezésére: Meddõ szénhidrogén (CH) kútpárok energetikai kiaknázása. Az országban a szénhidrogén kutatófúrások eredményeként létrejött mélyfúrású kutak megfelelõ átalakítás után geotermikus energiahasznosításra is alkalmasak. Termelõ és visszasajtoló kútpáros rendszerek hasznosítása. Ennek során a termálvízzel a felszínre hozott hõmennyiség, az arra alkalmas hõhasznosító rendszerben kinyerhetõ majd a lehûlt víz egy másik kútba visszavezethetõ, biztosítva ezzel a termál vízkészletek hosszú távú egyensúlyát, megújuló energiaforrás fenntartását. hõszivattyú víz visszasajtolás altalaj hõcserélõ vízkiemelõ mû termálvíz réteg

5 kondenzátor elektromos energia betáplálás kompresszor mûködés a hõszivattyúk mûködése hõleadás a környezet felé (fûtés) hõelvonás a környezettõl (hûtés) fojtó szelep elpárologtató A hõszivattyú alacsony hõmérsékletû környezetbõl (levegõbõl, vízbõl vagy földbõl) hõt von el, és azt egy nagyobb hõmérsékleten teszi felhasználhatóvá, pl. egy épületben. A módszerrel a környezetbõl a hõt külsõ energia befektetésével szivattyúzza át a hasznosítható hõmérsékletre. Általában 75% megújuló földhõt hasznosítunk 25% elektromos energia befektetésével. primerenergetikai hatásfok százalékban [%] Az ábrából jól láthatók a különféle hõszivattyúk használatának energetikai elõnyei. A hagyományos energiaforrások hatásfoka legjobb esetben sem haladhatja meg a 100%-ot. A hõszivattyús rendszerek azonban 100% feletti (három legmagasabb oszlop) primer befektetett energiára vonatkozó hatásfokot is elérhetnek. A hõszivattyúk üzemeltetésük során a bevitt energiát megtöbbszörözve adnak le hõt. 0 villanyfûtés régi olajkazán régi gázkazán új olajkazán új gázkazán kondenzációs gázkazán abszorpciós gázhõszivattyú villamos hõszivattyú gázmotoros hõszivattyú

6 hõnyerés honnan nyerhetünk hõt a hõszivattyú mûködéséhez? talaj-kollektor Több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpenynyel ellátott rézcsövet, vagy polietilén csövet fektetnek le horizontálisan 1-2 méter mélyen. Hátránya, hogy nagy felületen (a fûtött alapterület másfél-háromszorosán) kell megbontani a telket a csövek lefektetésekor, ezért leginkább új építésû házak esetén jöhet szóba. A talaj-kollektor hatásfoka kisebb, mint a vertikális földszondáké, COP (energia hasznosítási arányszám, értéke minél nagyobb annál kedvezõbb az energianyerés): 3,5. földhõ szonda Ennél az eljárásnál kb. 15 cm átmérõjû, méter mély lyukat fúrnak a földbe függõlegesen. Ebbe helyezik az U alakú (szimpla vagy dupla, 2 vagy 4 csöves) szondát, amiben zárt rendszerben cirkulál a hûtõközeg. 100 méteres mélység esetén területi adottságtól függõen C-os a kõzet hõmérséklete. A földhõszonda hatékonysága jó. COP: 4,0-4,5 és biztonságos, örökös energiaellátást biztosít.

7 talajvíz-kút Talajvíz, vagy rétegvíz kútból búvárszivattyúval nyert víz hõjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe (patak, tó, folyó) vezetik, vagy elszivárogtatják földbe fektetett dréncsöveken át. A talajvíz állandó hõmérséklete (10 C-12 C) és jó hõvezetõ-képessége révén ideális hõforrás. További speciális alkalmazás, amikor hõforrásként egy tó szolgál. Ebbe helyezik el körkörösen a kollektorként szolgáló csöveket. A talajvíz-kút hatékonysága magas értékû, COP 5,0 körüli. Passzív hûtés esetén közvetlen kútvíz felhasználással a hûtési energia megtakarítás különösen magas lehet. külsõ levegõ Ventillátorokkal kerül beszívásra a levegõ, amit a hõszivattyú hût le. Hátránya, hogy a külsõ környezeti levegõ hõmérséklete nem állandó, így a rendszer általában -5 C-ig mûködik hatékonyan. Az új fejlesztésû levegõs rendszerek hõhasznosítása még -15 C-on is mûködik. A ventillátorok által keltett zajszint a modern fejlesztésû levegõs hõszivattyúknál egyre csökken. A külsõ levegõs hõszivattyúk hatékonysága: közepes. COP: 2,5-2,9. Itt szükséges kiegészítõ cirkófûtés kiépítése.

8 fûtés hova kerülhet a hõszivattyúból a hõ? A hõleadó oldal kialakítása messzemenõkig rugalmasan alakítható a megrendelõ igényeinek megfelelõen. A legelterjedtebb megoldási lehetõségek: radiátorfûtés, megfelelõen méretezett nagyságú radiátorokkal az alacsonyabb vízhõmérséklet miatt (35-45 C) padlófûtés falfûtés-hûtés mennyezetfûtés-hûtés légbefúvásos fûtés-hûtés, fan coil rendszerek Lehetõség van a már kialakított rendszerek átalakítására is, utólagos fûtési eljárások beépítésére a már meglévõ épületek adottságainak megfelelõen. Energetikai felmérés alapján javaslatot adunk a hatékony átalakításra. Blokkházak komplett hõtechnikai felújításához (külsõ szigetelés, nyílászáró csere) kapcsolódva elkészítjük a megújuló energián alapuló gazdaságos, automatikus szabályozású hõközpontot, ezzel szükség esetén kiváltva a távhõszolgáltatást. radiátor és padlófûtés légbefúvásos fûtés-hûtés fal és mennyezet fûtés-hûtés

9 igazgatóság Ádám Béla vezérigazgató Bányamérnök, mélyfúrási, geológiai, geofizikai és projekt vezetési gyakorlatát a MOL NyRt-nél hazai és külföldi olaj és gázkutatás területén szerezte az olajiparban. A geotermikus energia hasznosításával és hõszivattyús rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik tõl a hazai alkalmazások egyik kezdeményezõje és a megújuló energiák felhasználásának hazai és nemzetközileg ismert képviselõje. A Magyar Mérnöki Kamara szakértõje több szakterületen, köztük a megújuló energia hasznosítása területén. Dr. Pozsonyi Gábor igazgatóság elnöke 1991 óta kereskedelmi bankárként és pénzintézeti tanácsadóként dolgozik. Az OTP Bank stratégiai igazgatójaként, majd a KPMG Közép-európai Pénzintézeti Tanácsadó csapatában Senior Manager-ként dolgozott tõl, két pénzügyi éven át a cég pénzintézeti tanácsadásért felelõs Partnere Közép-Európában. Ebben a szerepében elsõsorban ügyfélgazdálkodási (CRM) és kockázat kezelési tanácsadással foglalkozott ban csatlakozott a CIB Bank Rt.-hez, mint értékesítési- és marketing ügyvezetõ igazgató, majd a Carnation Rt. igazgatóságának elnöki posztját töltötte be áprilisától vállalatvezetési tanácsadással foglalkozik.

10 referenciák Raiffeisen Bank Rt Back Office, kW Monicomp Kft Logisztikai központ, kW Oriental Herbs Kft Iroda+raktár+gyógyszerüzem, kW AIVAREX Kft Ipari üzem és Iroda, kW TESCO Áruház Dorog, kW Gablini M3 Autószalon, kW Suzuki SÓS Kft Autószalon Hatvan és Jászberény, kW és 56kW Családi és társasházak, kW

INFORMÁCIÓS NAP Budaörs 2007. április 26. A geotermális és s geotermikus hőszivattyh szivattyús energiahasznosítás s lehetőségei a mezőgazdas gazdaságbangban Szabó Zoltán gépészmérnök, projektvezető A

Részletesebben

Hőszivattyúk. Hőszivattyúk csoportosítása hőforrás szerint. Talaj

Hőszivattyúk. Hőszivattyúk csoportosítása hőforrás szerint. Talaj Hőszivattyúk A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, ill. melegvizet előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát

Részletesebben

Hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon, innovatív példák

Hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon, innovatív példák A geotermikus energia hasznosításának lehetőségei konferencia- Budapest 2013 Hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon, innovatív példák Dr. Ádám Béla PhD HGD Kft. ügyvezető igazgató Budapest, 2013. október

Részletesebben

2009/2010. Mérnöktanár

2009/2010. Mérnöktanár Irányítástechnika Hőszivattyúk 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Bevezetés Egy embert nem taníthatsz meg semmire, csupán segíthetsz neki, hogy maga fedezze fel a dolgokat. (Galilei) 2 Hőszivattyúról

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4.

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Hőszivattyús rendszerek HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Tartalom Telepítési lehetőségek, cél a legjobb rendszer kiválasztása Gazdaságosság üzemeltetési költségek, tarifák, beruházás, piacképesség Környezetvédelem,

Részletesebben

Irodaházak, önkormányzati épületek, passzív ház szintű társasházak megújuló energiaforrásokkal

Irodaházak, önkormányzati épületek, passzív ház szintű társasházak megújuló energiaforrásokkal ZÖLD ENERGIA 4. BKIK Irodaházak, önkormányzati épületek, passzív ház szintű társasházak megújuló energiaforrásokkal Ádám Béla HGD Kft., ügyvezető Budapest 2011.10.26. HIDRO-GEODRILLING Geotermikus Energiát

Részletesebben

Hőszivattyús földhőszondák méretezésének aktuális kérdései.

Hőszivattyús földhőszondák méretezésének aktuális kérdései. Magyar Épületgépészek Szövetsége - Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség Középpontban a megújuló energiák és az energiahatékonyság CONSTRUMA - ENEO 2010. április 15. Hőszivattyús földhőszondák

Részletesebben

Fűtő / HMV hőszivattyúk

Fűtő / HMV hőszivattyúk Fűtő / HMV hőszivattyúk A Vaporline (HW;HDW) hőszivattyúkkal optimális belső klímát hozhatunk létre magas hőmérsékletű radiátoros és légtechnikai rendszerek, valamint alacsony hőmérsékletű fűtési redszerek-fal,

Részletesebben

Élő Energia 2009-2012 rendezvénysorozat jubileumi (25.) konferenciája. Zöld Zugló Energetikai Program ismertetése

Élő Energia 2009-2012 rendezvénysorozat jubileumi (25.) konferenciája. Zöld Zugló Energetikai Program ismertetése Élő Energia 2009-2012 rendezvénysorozat jubileumi (25.) konferenciája Zöld Zugló Energetikai Program ismertetése Ádám Béla HGD Kft., ügyvezető 2012. május 22. : 1141 Bp., Zsigárd u. 21. : (36-1) 221-1458;

Részletesebben

Geotermikus Energiahasznosítás. Készítette: Pajor Zsófia

Geotermikus Energiahasznosítás. Készítette: Pajor Zsófia Geotermikus Energiahasznosítás Készítette: Pajor Zsófia Geotermikus energia nem más mint a föld hője Geotermikus energiának nevezzük a közvetlen földhő hasznosítást 30 C hőmérséklet alatt. Geotermikus

Részletesebben

Dióhéjban a hőszivattyúkról

Dióhéjban a hőszivattyúkról ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.6 2.4 Dióhéjban a hőszivattyúkról Tárgyszavak: geotermikus energia; hőszivattyú; fűtés; talajvíz; hőforrás. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú a

Részletesebben

Termálvíz gyakorlati hasznosítása az Észak-Alföldi régióban

Termálvíz gyakorlati hasznosítása az Észak-Alföldi régióban NNK Környezetgazdálkodási,Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Iroda: 4031 Debrecen Köntösgátsor 1-3. Tel.: 52 / 532-185; fax: 52 / 532-009; honlap: www.nnk.hu; e-mail: nnk@nnk.hu Némethy

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

Havasi Patrícia Energia Központ. Szolnok, 2011. április 14.

Havasi Patrícia Energia Központ. Szolnok, 2011. április 14. Az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjához kapcsolódó megújuló energiaforrást támogató pályázati lehetőségek Havasi Patrícia Energia Központ Szolnok, 2011. április 14. Zöldgazdaság-fejlesztési

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

A geotermia ágazatai. forrás: Dr. Jobbik Anita

A geotermia ágazatai. forrás: Dr. Jobbik Anita A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita A természetes geotermiks rendszer elemei hőforrás geotermiks flidm hőszállító közeg (víz) repedezett kőzet rezervoár Forrás: Dickson & Fanelli 2003 in Mádlné

Részletesebben

1. Statisztika 2. Földhő potenciál 3. Projektpéldák 4. Hatásfok 5. Gazdaságosság 6. Következtetések

1. Statisztika 2. Földhő potenciál 3. Projektpéldák 4. Hatásfok 5. Gazdaságosság 6. Következtetések Álom-e a rezsimentes otthon Ingatlanok energia hatékony fűtésehűtése, meleg víz ellátása megújuló energiaforrásokkal, projekt példák bemutatásával Ádám Béla Magyar Hőszivattyú Szövetség, elnök 2012. február

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Bemutatása Megújulók szerepe az épületenergetikában

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Bemutatása Megújulók szerepe az épületenergetikában CEU Auditorium A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia Bemutatása Dr. Ádám Béla Megújuló Energia Platform elnökségi tag, Budapest Tartalom A Megújuló Energia Platform (MEP) bemutatása: alapelvek, céljai,

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Energia Szakosztálya A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz

Részletesebben

GeoDH EU Projekt. Budapest 2014. november 5. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz Kft.

GeoDH EU Projekt. Budapest 2014. november 5. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz Kft. GeoDH EU Projekt Budapest 2014. november 5. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz Kft. Geotermikus Távfűtő Rendszerek Európában GeoDH Geotermikus projektek tervezése és a N technológiák üzemeltetése

Részletesebben

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Mi is az a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, a közvetítő közeg így lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk

Részletesebben

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L Magas nagyobb energiaigényű lakásokhoz is NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ (földhő/víz) NILAN JVP hőszivattyú Takarítson meg pénzt a

Részletesebben

Nagyugrás a geotermikában A kínai modell

Nagyugrás a geotermikában A kínai modell Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány, Magyar Termálenergia Társaság, Szegedi Tudományegyetem, Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Szervezete A geotermikus energia hasznosításának

Részletesebben

Fürdőlétesítmények energia optimalizálása

Fürdőlétesítmények energia optimalizálása XXXIV. Országos Vándorgyűlés Balneotechnikai Szakosztály 2016. július 6-8. Fürdőlétesítmények energia optimalizálása Papp Dóra A cél pedig olyan fürdő megvalósítása, amely az esztétikus külső, a jó hatásfokú

Részletesebben

Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjához kapcsolódó megújuló energia forrást támogató pályázati lehetőségek az Észak-Alföldi régióban

Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjához kapcsolódó megújuló energia forrást támogató pályázati lehetőségek az Észak-Alföldi régióban Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjához kapcsolódó megújuló energia forrást támogató pályázati lehetőségek az Észak-Alföldi régióban Kiss Balázs Energia Központ Debrecen, 2011. április

Részletesebben

A geotermális energia energetikai célú hasznosítása

A geotermális energia energetikai célú hasznosítása Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért A geotermális energia energetikai célú hasznosítása Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Vajdahunyadvár,

Részletesebben

Energetikai audit, adatbekérő

Energetikai audit, adatbekérő ÉSK Tervezőiroda Kft. - 1079 Budapest, Peterdy u. 39. IV.em. - tel.: +36-1-788-86-65 - fax: +36-1-788-86-65 cégjegyzéksz.:13-09-126977 - adószám:14673733-2-13 - számlázási cím:2000 Szentendre, Mandula

Részletesebben

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon Műhelymunka A SEAP finanszírozási lehetőségei: Fókuszban a megtakarítás-alapú energiaszolgáltatási

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában

Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában A PÉTÁV és a Pécsi Tudományegyetem közös tanulmányának bemutatása Dr. Fülöp László Főiskolai tanár Pécsi Tudományegyetem Pollack

Részletesebben

Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon

Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon Pásztor József Zoltán Projektmenedzser, Mórahalom Városi Önkormányzat Ügyvezető, Móra-Solar Energia Kft. Budapest, Benczúr Ház 2015. 02.12. Geotermikus

Részletesebben

Szolgáltatások önkormányzatok részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások önkormányzatok részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások önkormányzatok részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés Megújuló

Részletesebben

Energiakulcs - az alacsony energiaigényű épület gépészete. Előadó: Kardos Ferenc

Energiakulcs - az alacsony energiaigényű épület gépészete. Előadó: Kardos Ferenc Energiakulcs - az alacsony energiaigényű épület gépészete Előadó: Kardos Ferenc Épületgépészeti feladatok alacsony energiaigényű épületekben Fűtés Szellőztetés Használati melegvíz-előállítás Komforthűtés

Részletesebben

Sekély geotermikus energiahasznosítás: Kutatási eredmények és üzemeltetési tapasztalatok

Sekély geotermikus energiahasznosítás: Kutatási eredmények és üzemeltetési tapasztalatok Sekély geotermikus energiahasznosítás: Kutatási eredmények és üzemeltetési tapasztalatok Az Ing-Reorg Kft. Logisztikai Központjának Energiaellátása Siófok 2008. szeptember 17. Elıadó: Dibáczi Zita Napkollektor

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú

Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú Megújuló források integrálása az épületekben Napenergia + hőszivattyú Dr. Ádám Béla PhD HGD Kft. ügyvezető igazgató 2016.11.25. Német-Magyar Tudásközpont, 1024 Budapest, Lövőház utca 30. Tartalom HGD Kft.

Részletesebben

Buderus: A kombináció szabadsága

Buderus: A kombináció szabadsága Buderus: A kombináció szabadsága Az egyik leggyakrabban feltett kérdés: Tudunk-e más fûtôberendezéseket a rendszerbe illeszteni? A Buderus Logatherm hôszivattyúi a választás szabadságát kínálják: gyakorlatilag

Részletesebben

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései dr. Nyikos Attila Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2016. november 24. Tartalom Célok

Részletesebben

A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból - a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főbb jellemzői

A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból - a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főbb jellemzői A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból - a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főbb jellemzői Napjainkban a fellendülő építőipar eredményeként több irodaház, üzletház, családi ház épül,

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

GEOTERMIKUS ER M LÉTESÍTÉSÉNEK LEHET SÉGEI MAGYARORSZÁGON MGtE workshop, Szegvár 2005. június 9.

GEOTERMIKUS ER M LÉTESÍTÉSÉNEK LEHET SÉGEI MAGYARORSZÁGON MGtE workshop, Szegvár 2005. június 9. GEOTERMIKUS ER M LÉTESÍTÉSÉNEK LEHET SÉGEI MAGYARORSZÁGON MGtE workshop, Szegvár 2005. június 9. Geotermikus er m magyarországi létesítésének kulcs témakörei Kapcsolódás globális energiapolitikai folyamatokhoz

Részletesebben

Készítette: Csernóczki Zsuzsa Témavezető: Zsemle Ferenc Konzulensek: Tóth László, Dr. Lenkey László

Készítette: Csernóczki Zsuzsa Témavezető: Zsemle Ferenc Konzulensek: Tóth László, Dr. Lenkey László Készítette: Csernóczki Zsuzsa Témavezető: Zsemle Ferenc Konzulensek: Tóth László, Dr. Lenkey László Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezet-földtudomány szakirány 2009.06.15. A téma

Részletesebben

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások WARMWASSER ERNEUERBARE ENERGIEN KLIMA RAUMHEIZUNG Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások 2010 április 06 A STIEBEL ELTRON történelmének áttekintése» Alapító Dr.Theodor Stiebel mérnök-feltaláló

Részletesebben

1. Technológia és infrastrukturális beruházások

1. Technológia és infrastrukturális beruházások AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK NAGYVÁLLALATOKNAK A 2009-2010 ÉVEKBEN 1. Technológia és infrastrukturális beruházások Technológia fejlesztés I. Támogatás mértéke: max. 30% Támogatás összege:

Részletesebben

A hazai hőszivattyús helyzet, a fejlődési lehetőségek projektpéldákon keresztül. Hazai jogi és gazdasági feltételek.

A hazai hőszivattyús helyzet, a fejlődési lehetőségek projektpéldákon keresztül. Hazai jogi és gazdasági feltételek. A hazai hőszivattyús helyzet, a fejlődési lehetőségek projektpéldákon keresztül. Ádám Béla Magyar Hőszivattyú Szövetség, elnök 2010. december 1. : 1141 Bp., Zsigárd u. 21. : (36-1) 221-1458; Fax :(36-1)

Részletesebben

Geotermikus távhő projekt modellek. Lipták Péter

Geotermikus távhő projekt modellek. Lipták Péter Geotermikus távhő projekt modellek Lipták Péter Geotermia A geotermikus energia három fő hasznosítási területe: Közvetlen felhasználás és távfűtési rendszerek. Elektromos áram termelése erőművekben; magas

Részletesebben

A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései. II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap

A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései. II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Buday Tamás Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszék 2011. május 19. A geotermikus

Részletesebben

Miért éppen Apríték? Energetikai önellátás a gyakorlatban

Miért éppen Apríték? Energetikai önellátás a gyakorlatban Miért éppen Apríték? Energetikai önellátás a gyakorlatban A mai kor követelményei Gazdaságosság Energiahatékonyság Károsanyag-kibocsátás csökkentés Megújuló energia-források alkalmazása Helyi erőforrásokra

Részletesebben

A MATÁSZSZ JAVASLATAI A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁVHŐFEJLESZTÉSEIRE. dr. Orbán Péter projektvezető

A MATÁSZSZ JAVASLATAI A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁVHŐFEJLESZTÉSEIRE. dr. Orbán Péter projektvezető A MATÁSZSZ JAVASLATAI A 2014-2020 KÖZÖTTI IDŐSZAK TÁVHŐFEJLESZTÉSEIRE dr. Orbán Péter projektvezető Röviden a MaTáSzSz-ról A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége 1993- ban alakult. A hazai távhőszektor

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász

Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász Épületenergetikai fejlesztések Varga Zoltán szakközgazdász 2016.11.04. Vállalkozói költségek csökkentése A vállalkozás energia felhasználásának csökkentése beruházással A vállalkozás energia felhasználásának

Részletesebben

Energiahatékony gépészeti rendszerek

Energiahatékony gépészeti rendszerek Energiahatékony gépészeti rendszerek Benkő László okl. gépészmérnök épületgépész tervező épületenergetikai szakértő Az előadás mottója: A legjobb energiamegtakarítás az, amikor nem használunk fel energiát.

Részletesebben

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok GeoDH Projekt, Nemzeti Workshop Kujbus Attila, Geotermia Expressz Kft. Budapest,

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST Polgár Győző energetikai szaktanácsadó CÉGFILOZÓFIÁNK Fenntartható energiaszolgáltatás Környezetvédelem és energiamegtakarítás Hosszú távú

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI- ÉS FELDOLGOZÓ ÜZEMEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK JAVÍTÁSA VP

MEZŐGAZDASÁGI- ÉS FELDOLGOZÓ ÜZEMEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK JAVÍTÁSA VP MEZŐGAZDASÁGI- ÉS FELDOLGOZÓ ÜZEMEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK JAVÍTÁSA VP5-4.1.6-4.2.3-17 A felhívás lehetőséget teremt kertészeti termesztésre, állattartásra, továbbá élelmiszer-feldolgozásra és borászati

Részletesebben

A hazai termálvizek felhasználásának lehetőségei megújuló energiaforrások, termálvízbázisok védelme

A hazai termálvizek felhasználásának lehetőségei megújuló energiaforrások, termálvízbázisok védelme A hazai termálvizek felhasználásának lehetőségei megújuló energiaforrások, termálvízbázisok védelme Horváth Szabolcs igazgató Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Üzletág Aquaprofit Zrt. Budapest, 2010.

Részletesebben

Operatív programok. TÁMOP 966,0 milliárd Ft

Operatív programok. TÁMOP 966,0 milliárd Ft Energiaracionalizálást támogató pályázati források Energiahatékonysági Információs Nap 2010. március 31. Bükiné Foki Ariel regisztrált pályázati tanácsadó ÚMFT forrás megosztás összegben Operatív programok

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

...komfort Neked. naturalhouse. épületgépészet

...komfort Neked. naturalhouse. épületgépészet ...komfort Neked naturalhouse épületgépészet Energiatakarékosság A természet energiája a lábunk elõtt hever A hõszivattyú biztosítani tudja Önnek a szükséges energiát a fûtéshez, melegvíz készítéshez.

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Energiamegtakarítás = függetlenség Energiamegtakarítás

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13.

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Támogatható tevékenységek köre I. Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenergia-,

Részletesebben

A különböző megoldások rövid ismertetése: Egyedi hőszivattyús fűtési módok

A különböző megoldások rövid ismertetése: Egyedi hőszivattyús fűtési módok A geotermikus energia, a magmából ered és a földkéreg közvetíti a felszín felé. A hő felszínre jutása az útjába akadó közegek jellegétől és azok vastagságától függ. A Kárpát-medence üledékes eredetű, porózus

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

Magyarországon. Dr. Ádám Béla PhD Okleveles bányamérnök Megújuló energia szakértő. 2012. szeptember 25.

Magyarországon. Dr. Ádám Béla PhD Okleveles bányamérnök Megújuló energia szakértő. 2012. szeptember 25. Jó példák a Megújuló Energiaforrások felhasználására az Európai Unióban: Jelen és Jövő Ahőszivattyús hűtés-fűtés lehetőségei Magyarországon g Dr. Ádám Béla PhD Okleveles bányamérnök Megújuló energia szakértő

Részletesebben

Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig. Előadó: Kardos Ferenc

Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig. Előadó: Kardos Ferenc Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig Előadó: Kardos Ferenc Épületgépészeti feladatok alacsony energiaigényű épületekben Fűtés Szellőztetés Használati melegvíz-előállítás Komforthűtés Előtemperálás

Részletesebben

Geotermikus energia. Előadás menete:

Geotermikus energia. Előadás menete: Geotermikus energia Előadás menete: Geotermikus energia jelentése Geotermikus energia fajtái felhasználása,világ Magyarország Geotermikus energia előnyei, hátrányai Készítette: Gáspár János Környezettan

Részletesebben

Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása. Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök

Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása. Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök A szennyvizek hőjének energetikai hasznosítása Energiaforrás lehet a kommunális,

Részletesebben

A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ KIFEJLESZTÉSE. Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.

A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ KIFEJLESZTÉSE. Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ SZAKÉRTŐI RENDSZER KIFEJLESZTÉSE Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. I. GEOTEST projekt előzménye 1. A hazai

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás Magyarországon

Geotermikus energiahasznosítás Magyarországon Trendek és gyakorlati példák 2015. február 10. Geotermikus energiahasznosítás Magyarországon A veresegyházi példa Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök A kezdetek 1878

Részletesebben

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1 ENERGIA- RÉZZEL MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL SOROZAT/ 1 Sorozat előszó A réz tartós és fenntartható fémként, hosszú élettartammal és teljesmértékű újrahasznosíthatósággal,

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

Nagyléptékű energia-hatékony megoldások és megújuló energiaforrások alkalmazása az Európai Únió támogatásával Szentendrén PIMES CONCERTO projekt

Nagyléptékű energia-hatékony megoldások és megújuló energiaforrások alkalmazása az Európai Únió támogatásával Szentendrén PIMES CONCERTO projekt Nagyléptékű energia-hatékony megoldások és megújuló energiaforrások alkalmazása az Európai Únió támogatásával Szentendrén PIMES CONCERTO projekt Dr. Matolcsy Károly Tudásközpont igazgató. PIME S receives

Részletesebben

Hulladékhő hasznosítás és hőveszteség csökkentési lehetőségek. gondolatok és példák a gazdaságos üzemeltetéshez

Hulladékhő hasznosítás és hőveszteség csökkentési lehetőségek. gondolatok és példák a gazdaságos üzemeltetéshez Hulladékhő hasznosítás és hőveszteség csökkentési lehetőségek gondolatok és példák a gazdaságos üzemeltetéshez Amit látunk... És ami mögötte van... incs olyan folyamat, amely a befektetett energiát teljes

Részletesebben

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS RÉZZEL PADLÓFŰTÉS ÉS HŰTÉS RÉZCSÖVEK HASZNÁLATÁVAL SOROZAT/ 3 Sorozat előszó A réz tartós és fenntartható fémként, hosszú élettartammal és teljesmértékű újrahasznosíthatósággal, döntő

Részletesebben

Levegő-víz inverteres hőszivattyú

Levegő-víz inverteres hőszivattyú Levegő-víz inverteres hőszivattyú RENDSZER FELÉPÍTÉSE Levegő-víz hőszivattyú rendszer A Carrier bemutatja az XP Energy a lakossági fűtési megoldást megújító levegő-víz hőszivattyú rendszert. Az energia

Részletesebben

Megújuló energiák felhasználása az épületekben, különösen a hőszivattyúk használata szemszögéből

Megújuló energiák felhasználása az épületekben, különösen a hőszivattyúk használata szemszögéből Megújuló energiák felhasználása az épületekben, különösen a hőszivattyúk használata szemszögéből Napjainkban Magyarországon jelentősen növekszik a megújuló energiát használó épületek száma; Okok: - fosszilis

Részletesebben

EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Mayer Petra Környezettudomány M.Sc. Környezetfizika Témavezetők: Mádlné Szőnyi Judit Tóth

Részletesebben

Vállalati szintű energia audit. dr. Balikó Sándor energiagazdálkodási szakértő

Vállalati szintű energia audit. dr. Balikó Sándor energiagazdálkodási szakértő Vállalati szintű energia audit dr. Balikó Sándor energiagazdálkodási szakértő Audit=összehasonlítás, értékelés (kategóriába sorolás) Vállalatok közötti (fajlagosok alapján) Technológiai paraméterek (pl.

Részletesebben

Hőszivattyús s rendszerek

Hőszivattyús s rendszerek Hőszivattyús s rendszerek Hőszivattyú Konferencia, Szombathely, 2010. december 1. Hőszivattyú történetének nek főbb f állomásai 1800-as évek közepe: hőszivattyú szerkezetének megalkotása (Lord Kelvin,

Részletesebben

Innovatív energetikai megoldások Kaposváron

Innovatív energetikai megoldások Kaposváron MET XVII. Energia Műhely 2016. április 6. HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont Innovatív energetikai megoldások Kaposváron Zanatyné Uitz Zsuzsanna Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. távfűtési műszaki vezető MMK Településenergetikai

Részletesebben

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok Előadó: Egyházi Zoltán okl.gm. (Dr. Oddgeir Gudmundsson) 2017.10.08 Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Részletesebben

GEOTERMIKUS ENERGIA. Hőszivattyú

GEOTERMIKUS ENERGIA. Hőszivattyú GEOTERMIKUS ENERGIA A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 C-kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás

Részletesebben

Működési elv. Hőszivattyú eladási statisztika (Ausztria) Németországi hőszivattyú értékesítés. Hőszivattyú eladási statisztika (Svédország)

Működési elv. Hőszivattyú eladási statisztika (Ausztria) Németországi hőszivattyú értékesítés. Hőszivattyú eladási statisztika (Svédország) Működési elv Hőszivattyúk az épületgépészetben Dr. Csoknyai Tamás Egyetemi docens, Talamon Attila Egyetemi tanársegéd, Debreceni Egyetem Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék 2010. november 11.

Részletesebben

TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN

TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN KORSZERU TECHNOLÓGIÁK A TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN KUTATÁSI EREDMÉNYEK ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATOK 2013 Tartalomj egyzék Kóbor B, Kurunczi M, Medgyes T, Szanyi ], 1 Válságot okoz-e a visszasajtolás? 9

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A Fejlesztési program eszközrendszere: Energiahatékonyság Zöldenergia megújuló energiaforrások

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

Földhőszondás primer hőszivattyús rendszerek tervezési és méretezési elvei

Földhőszondás primer hőszivattyús rendszerek tervezési és méretezési elvei Földhőszondás primer hőszivattyús rendszerek tervezési és méretezési elvei Dr. Ádám Béla PhD Budapest, Lurdiház HGD Geotermikus Energiát Hasznosító Kft. : 1141 Bp., Zsigárd u. 21. Székhely: 1141 Bp.;Zsigárd

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú A Zöldparázs Kft megtervezi, és kivitelezi az Ön hőszivattyús rendszerét! A Fujitsu Waterstage márkanév alatt három különböző sorozatot gyárt: Komfort sorozat (Fujitsu

Részletesebben

VRV rendszerek alkalmazása VRV III referenciák

VRV rendszerek alkalmazása VRV III referenciák TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC Nagy Roland mérnök tanácsadó VRV rendszerek alkalmazása VRV III referenciák Hővisszanyerős VRV rendszer felépítése 2 Hővisszanyerős VRV rendszer főbb jellemzői

Részletesebben

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS 6209-11 FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS Tartalomjegyzéke Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész

Részletesebben

MTA Konferencia Települési hőellátás helyi energiákkal hőszivattyús technológiával

MTA Konferencia Települési hőellátás helyi energiákkal hőszivattyús technológiával MTA Konferencia Települési hőellátás helyi energiákkal hőszivattyús technológiával Dr. Ádám Béla PhD Magyar Hőszivattyú Szövetség alapító elnök 2015.10.08., Budapest MEP Megújuló energia platform Tartalom

Részletesebben

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az alternatív energiák fizikai alapjai Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az energia felhasználása Hétköznapi energiafelhasználás: autók meghajtása, háztartási eszközök működtetése, fűtés ipari méretű

Részletesebben

Épületenergetika, de hogyan? Megoldások, és források vállalkozásoknak

Épületenergetika, de hogyan? Megoldások, és források vállalkozásoknak Épületenergetika, de hogyan? Megoldások, és források vállalkozásoknak Hol éri meg? ahol magas a víz, villany és fűtési igénye a termelésnek ahol magas a végtermék árában az energiaköltség ahol a fix költségek

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Viczai JánosJ egyetemi adjunktus BME Építész Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Egy kis törtt rténelem Működési elve már m r régóta r ismert,

Részletesebben

A geotermikus távfűtés hazai helyzetképe és lehetőségei

A geotermikus távfűtés hazai helyzetképe és lehetőségei Földhő alapú településfűtés hazánkban és Európában Budapest, 2014. november 5. A geotermikus távfűtés hazai helyzetképe és lehetőségei Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE)

Részletesebben