Hiper hatékony munkakeresési módszerek Angliába tartóknak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hiper hatékony munkakeresési módszerek Angliába tartóknak"

Átírás

1 Hiper hatékony munkakeresési módszerek Angliába tartóknak Hogyan találj magadnak jól fizető munkát Angiában gyorsan, olcsón és fejfájás nélkül Daróczi Norbert

2 Tartalom Vigyázat!...4 Miért éppen Anglia?...5 Itt kezdd vagy inkább el se kezdd..8 Egy magyar 007-es ügynök Angliában - Hol rejtőznek a munkák?...12 A munkakeresési szuperstratégiád - B terv kizárva.. 15 Bábeli zűrzavar Hogyan használd az internetet hatékonyan?...20 Akcióterv..27 Önéletrajz így ne csináld 29 Nyerő Kisérőlevél Tippek..32 Nyerő Önéletrajz Minták 35 Sikeres Állásinterjú Titkok.38 A határ a csillagos ég.42 Függelék..43

3 Felhasználási Feltételek A Hiperhatékony Munkakeresési Módszerek című ebookban található anyagokat kizárólag az SPO Online Marketing Solutions Limited kizárólagos engedélyével lehet módosítani, újra elõállítani, nyílvánosan közzétenni, elõadni, terjeszteni, illetve egyéb módon a nyilvánosságot szolgáló vagy kereskedelmi célzattal felhasználni. A SPO Online Marketing Solutions Limited nem vállal felelõsséget a Hiperhatékony Munkakeresési Módszerek című ebook használatából eredõ közvetett vagy közvetlen károkért. A Hiperhatékony Munkakeresési Módszerek című ebookban található tippek és tanácsok kivitelezésének következményeiért SPO Online Marketing Solutions Limited csak abban az esetben vállalja a felelõsséget, ha a kivitelezés az SPO Online Marketing Solutions Limited közvetlen irányítása alatt történik.

4 Vigyázat! Bizonyos állásközvetítők nem szerették volna ha megszületik ez az e-book. A módszerekkel, amikkel találkozni fogsz lehet szokatlanok lesznek és jelentős mértékben el fognak térni attól, amivel eddig találkoztál. Azonban egy BIZTOS ezek a módszerek MŰKÖDNEK. És ami a legjobb az egészben neked nem kell keresztülmenned ugyanazon a fájdalmas és idegtépő kisérletezésen amin én keresztülmentem mire felfedeztem. Egy NAGYON FONTOS DOLOG Ne vesztegesd az időt, ha te is egyike vagy azoknak a millióknak akik álmodoznak arról, hogy megnyerik a lotto főnyereményt, de még el sem jutnak odáig, hogy megvegyék maguknak a szelvényt, akkor inkább most hagyd abba az olvasást mert ez az e-book nem neked szól. Nem fogok neked hazudni, nem lesz egyszerű. Keményen meg kell dolgoznod érte, de ha követed az itt leírtakat akkor egy valamit garantálni tudok neked: Azt, hogy eléred a célod. De ne aggódj, ha elég elszánt vagy és pontosan fókuszálsz a célra akkor egyszerűbb lesz mint gondolnád. Minden jót és sok sikert kivánok a munkakeresésben!

5 Miért éppen Anglia? Eléggé sokrétű és egymásnak ellentmondó információ kering arról, hogy miért jó az, ha valaki Angliában munkát vállal. Hadd adjak neked egy átfogóbb képet arról, hogy miért annyira félrevezetőek ezek. Alapjában véve 2 főbb kategóriára lehet sorolni azokat, akiktől ezeket a benyomásokat kaphatod. Az első: azok akik szeretnék, hogy kigyere mert nekik érdekük (üzleti) fűződik hozzá. A második: pedig akik már itt élnek (vagy éltek) és nekik aztán teljesen mindegy, hogy kijössz vagy nem. Hogy melyik a megbízható? Azt kell mondanom, hogy egyik sem feltétlenül nyújt valós képet arról, ami itt rád vár. Miért? Akinek üzleti érdeke fűződik hozzá, az tiszta sor. Egészen egyszerűen neki abból van pénze ha te kijössz, ezért minden erővel azon lesz, hogy ugy fesse le neked az egészet mintha életed legnagyobb hibája lenne ha kihagynád. Ez veszélyes, mert ha nem akkor lépsz amikor valóban képes vagy megállni itt a helyed, akkor nagyon nehéz dolgod lesz itt kint. És nagy valószinűséggel csalódottan fogsz távozni A másik kategória akinek mindegy, hogy te maradsz vagy mész. Ő a saját tapasztalatát fogja veled megosztani, ami ismételten lehet, hogy nem fog nálad működni. A kulcsszó itt az elfogulatlan. Ők se lesznek elfogulatlanok, mert London mindenkinek más.

6 Ha valaki végigszenvedte az itt eltöltött időt és alig várta már, hogy hazamenjen akkor nem fog neked sokat segíteni abban, hogy elhatározd magad. A tények: kb magyar él ma a UK-ben. Hivatalos adat sehol sem lelhető fel, de ha felmész az iwiwre ott nagyjából hasonló számot kapsz. Egy 2001-es adat szerint en laktak, tehát a csatlakozás óta több tizezer magyar jött ki, és ez nem véletlen. Az elsődleges tényező általában a jobb körülmények (elsősorban anyagi) és a nyelvtanulás, na meg persze a tapasztalatszerzés és végül, de nem utolsó sorban a könnyű kijutás. Vizsgáljuk meg mindegyiket külön-külön, ok? A magyarországi minimálbér jelenleg brutto Ft. Angliában a jelenlegi minimálbér ezzel szemben brutto 5.80 GBP/óra ami napi 8 órában számolva kb 928 GBP jelenlegi árfolyam mellett számova Ft. Tehát az Angliai minimálbér a Magyarnak több mint négyszerese. Nos az, hogy mennyiből lehet itt kint megélni az mindenkinek a személyes igényeitől függ. Az élelmiszer árakban meglepő módon nem sok különbség van, sőt vannak olyan dolgok amik itt kint olcsóbbak mint Magyarorszagon. A szállás az ami itt a legnagyobb költség, de ha ügyes vagy és van egy kis tartalékod, akkor ezt is rendkivül olcsón meg tudod oldani. Ha nyelvet szeretnél tanulni akkor Anglia a legjobb hely erre. Hidd el nekem hiába hiszed azt, hogy egy angol nyelvizsgával már beszélsz angolul, mert nem. Ha valaki kijön ide úgy, hogy szinte alig beszél angolul, de rá van kényszerítve, hogy nap mint nap megértesse magát a munkahelyén, akkor egy rövid idő után valószinüleg jobb lesz az angolja mint annak, aki Magyarországon évekig tanulta az angolt iskolában, vagy akár le is nyelvvizsgázott.

7 És igen Anglia még mindig tárt karokkal várja a magyar munkavállalókat, annak ellenére, hogy az itteni közvélemény nem feltétlenül repes örömében és a gazdasági válság itt is érezhető nyomott hagyott. Sokan félnek attól, hogy ez a helyzet hamarosan meg fog változni az új konzervatív kormány megalakulásával, de egyrészt a magyar bevándorlók száma elenyésző a többi bevándorlóhoz képest, másrészt ha az angol kormány megszegi azt a megállapodást, amit az EU-val kötött (miszerint nem korlátozhatja a magyarok szabad munkaerővállalását a UK-ban) akkor ez az EUból való kizárásátt is jelentheti. Miért van még mindig jó esélyed a munkavállalásra Angliában? Nagy multinacionális cégek de a kicsik is arra törekednek, hogy minnél inkább lecsökkentsék a költségeiket. Nekik teljesen mindegy, hogy a munkát egy angol végzi el vagy egy emmigráns, addig amig az nekik növeli a profitjukat. Ha fizikai munkáról van szó egy óriási különbség viszont van egy angol és egy emmigráns munkavállaló között, ami egy cég szemében kulcsfontosságu lehet mikor arról döntenek, hogy kit alkalmazzanak. Ez pedig a motiváció. Egy emigráns aki éppen most jött ki Angliába akkor az sokkal keményebben fog dolgozni, boldogan tulórázik, mert neki a fennmaradása függ ettől. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam. Mióta kint vagyok volt szerencsém felügyelni magyarokat és angolokat is és megmondom őszintén az angolok teljesítménye messze elmaradt a magyarokétól.

8 Itt kezdd vagy inkább el se kezdd Ez egy kritikus fontosságú lépés. Ha ezt kihagyod nagyon hamar ki fogsz égni és szinte észrevehetetlenül teljesen értelmét veszti az, hogy kijöttél. Lehet egy kicsit tul egyszerünek hangzik és már valószinüleg ezerszer hallottál róla, de mégis rendkivül nagy jelentősége van. Ez pedig a CÉLKITŰZÉS. Mielőtt kijössz pontosan határozd meg, hogy mit szeretnél elérni. És most nem arra gondolok, hogy hát igen én azért akarok kijönni hogy több pénzt keressek vagy jobb életkörülmények között éljek. Nem, ez nem vezet sehova. És hadd magyarázzam meg miért. Egy célt ha nem kellő körültekintéssel tűzöl ki és nem veszel elég komolyan akkor az első akadály megjelenésekor fel fogod adni. Ha ezzel szemben pontosan meghatározod, hogy mit akarsz akkor addig fogod űzni, hajtani míg el nem éred. Most monthatod, hogy te még nem igazán tudod pontosan mit akarsz. Az sem gond, csak tűzz ki magad elé valamit. Gondolj csak bele Ha nem tudod merre tartasz, hogy várhatod el, hogy megérkezz. Ha több pénzt szeretnél keresni akkor tűzz ki magad elé egy pontos összeget (mondjuk 2549 GBP). Olyan célokat tűzz ki magad elé, amiknek az elérésére reális esélyed van. Elég nagy stressz nehezedik rád egyebként is azzal, hogy kijössz. Hidd el óriásit fog lendíteni az önbizalmadon akár egy apró siker is az elején. Legtöbbünk gyenge, vagy olyan angolnyelvtudással vágott neki Angliának, amit Magyarországon nem igazán használt.

9 Ha te is ilyen vagy akkor az elején próbálkozz olyan munkával, amihez kevés angoltudás kell. Ez elég egyértelmű nem igaz? A teljesség igénye nélkül itt egy lista azokról a munkákról, amiket meg lehet próbálni ha te a fenti kategóriába esel (angolul irom le őket munkák szerint csoportositva, igy könnyebb megtalálni őket az interneten): Takaritó:Cleaner,Housekeeper, Janitor, Maid, Valet, Domestic Helper Konyhai kisegítő: Kitchen Porter, Kitchen helper, Bar helper, Kitchen assistant, Dishwasher, Szórólap kiosztó elnézést a nem éppen magyaros kifejezésért de a lényeget tükrözi: Leaflet Distributor, catalogue distributor Munkás:Labourer, Warehouse operative (raktári munkás) Caretaker (idos apolo), Baby sitter, Au-pair, Nanny, Dog sitter (kutyasétáltató), A lista korántsem teljes, de ezekkel már el lehet indulni. Már csak ezzel az egy lépéssel óriási sikereket fogsz itt elérni. Miért? Mert mások nem csinálják. Néhány elengedhetetlenül fontos dolog amire jó ha előre felkészülsz. Általában minden munkához szükséges az angol bankszámlaszám. Egy jó pár évvel ezelőtt, ez egy igazi fejfájást okozó tényező volt, mert ugy nem tudtál munkát vállalni, hogy nem volt bankszámlád, viszont ugy nem tudtál bankszámlát nyitni, hogy nem tudtál munkát leigazolni. Ez hál Istennek már sokkal egyszerűbb mint régen. Az HSBC nevű bank kinál egy passport nevű számlacsomagot kimondottan az újonnan kiérkezőknek, rendkivül jó feltételekkel. A bankszámlának nincs havidíja és egy utlevélen kivül nem szükséges más igazolás hozzá. Biztos vagyok benne, hogy más bankok is kinálnak ehhez hasonló, rugalmas bankszámlacsomagot egy kicsit körül kell nézni, ha a fenti nem felel meg neked.

10 Home Office regisztráció A munkába állást követő 30 napon belül regisztráltatnod kell magad a belügyminisztériumnál. A regisztráció postai úton történik, az ügyintézés illetéke 90 egyszeri alkalommal. A szükséges űrlapot (WRS form = Worker Registration Scheme) a weboldalról lehet letölteni. A formanyomtatványhoz tartozik egy többoldalas tájékoztató is, amely tartalmazza a pontos címet, ahova a kitöltött űrlapot küldeni kell, ill. mindazon dokumentumok (útlevél/személyi igazolvány, 2 db igazolványkép, postai utalvány vagy csekk 90 értékben postal order-, munkáltatói igazolás) listája, melyeket szintén mellékelned kell. Néhány héten belül elküldik a regisztrációs kártyát, a hozzá tartozó igazolást. A csatolt személyi igazoló dokumentumot általában egy héten belül visszaküldik. A magyar jogosítvány angolra való honosítására több szempontból is szükség lehet; Angliában két hivatalos módja van annak, hogy igazold lakcímed. Az egyik, ha a nevedre közüzemi számla érkezik, illetve, ha rendelkezel angliai jogosítvánnyal. A cseréhez szükséges nyomtatványt ( D 1 -es) minden postahivatalban ingyenesen be lehet szerezni. A csere díja 45 postaköltség, amit egy ún. postal order -en, azaz postai illetékcsekken kell befizetni. A csere postai úton történik, a kitöltött nyomtatvánnyal a következő dokumentumokat kell mellékelni: - a magyar jogosítványt (eredetit, nem másolatot!) - személyi igazolványt vagy útlevelet (eredetit, nem másolatot!) - 1db színes, fehér hátterű igazolványképet - az illetékcsekket (postal order-t) A mellékelt személyi igazolványt vagy útlevelet a jogosítvánnyal együtt visszapostázzák, a cserefolyamat kb. másfél-kéthét alatt lezajlik. Ha nincs jogsid abban az esetben igényelhetsz egy un. provisional, azaz tanuló jogosítványt.

11 Ennek az elintézése majdnem teljesen úgy működik, mint a magyar jogosítvány cseréje, azzal a különbséggel, hogy a D 1-es nyomtatványon az ennek megfelelő mezőt kell megjelölni. Ez a fajta jogosítvány ugyanúgy alkalmas a lakcímünk igazolására is. További infó: Az NI number nagyon fontos a munkáltatók számára, legalábbis ha legális keretek között alkalmaznak téged. Ahhoz, hogy megkapd fel kell hívnod ezt a számot , ahol adni fognak neked egy időpontot személyes interjúra. Ha telefonon még nem vagy magabiztos megkérheted az egyik ismerősöd, aki tud angolul, hogy felhívja őket neked. Én is segítettem nem egy ismerősömnek és őszintén elmondtam nekik mi a helyzet és ők teljesen rugalmasak voltak. Bővebben erről a témáról itt ax/dg_ Túl nehéz? Nem hiszem. Legalábbis nem annyira, hogy pénzt kellene rá kifizetni, bár ha neked így könnyebb az a te döntésed. De jó ha tudod akár tolmácsot is kérhetsz, bár ez területtöl függ, mert nem mindenhol rendelkeznek magyar tolmáccsal. Még egy dolog Ha már van esetleg konkrét állásajánlatod, akkor az interjút még otthon lebeszélheted, hogy kiérkezés után gyorsabban megkapd az NI numbert.

12 Egy Magyar 007-es ügynök Angliában A titkos ügynökök már ősidök óta fontos szerepet töltöttek be az országok vezetőinek stratégiájában. Miért olyan lényegesek? Mert olyan adatokat gyűjtenek, amik mások számára nem elérhetőek vagy titkosak. Ahhoz, hogy sikeres légy neked is hasonlóan kell cselekedned. Rengeteg adatot kell begyűjtened, amire sokan nem gondolnak vagy elkerülte a figyelmüket. Ha ezt ügyesen csinálod akkor máris megvan egy előny a többiekkel szemben, amire a mostani óriási versenyben mindenképpen szükséged lesz. Felmérést kell készitened a munkákról, amikre pályázni szeretnél és saját magadról is. Az utóbbi azért fontos, hogy tudd mennyi időt tudsz munkakereséssel eltölteni. Ismered azt a mondást, hogy addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér? Ha Angliában szeretnél munkát vállalni akkor a legjobb kiindulópont London. Itt van a legtöbb lehetőség, de ez a legdrágább hely is egyben. Néhány támpont a tervezéshez: Londonban a két legnagyobb költség a szállás ás az utazás. Az élelmiszer árak nagyjából azonos szinten vannak az otthoniakkal. A legolcsóbb ha szobát bérelsz, ami 110GBP-nel kezdődik hetente, ha megosztod a szobát valakivel (pároddal, barátoddal ismerősöddel). A főbérlők általában 2 hét depozitot és 2 hetet előre kérnek, ami az utóbbi felállásban (félszobát bérelsz) neked 220 GBP-be kerül. Ez tehát 2 hetet ad neked. Lehet meg tudsz állapodni, hogy lelakd a depozitot és akkor ez 4 hetet jelent. Azonban én erre nem alapoznék, mert a deposit (kaució) arra van ha valamilyen kárt okozol a lakásban akkor ez azt fedezze.

13 Sürgősen munkát keresel?itt a megoldás A másik nagy költség az utazás. Ez nyilván attól függ, hogy milyen messze dolgozol a szállásodtól, és mennyi időt szánsz utazásra. Nos Kelet-Londonban olcsóbb a szállás de talán nincs annyi lehetőség. Nyugat-Londonban több a lehetőség, de a szállásért egy kicsit többet kell fizetni Utazással kapcsolatos árakról bővebb info itt Az tény ha spórolni akarsz akkor ne használd sokat a metrot, de busszal nagyobb távolságokat egy örökkévalóság megtenni, pláne a londoni forgalomban. Ha pénzt akarsz megtakarítani akkor viszont mindenképpen egy lehetséges út. Sok emberrel beszélek személyes konzultáció során és mikor felteszem ezt a roppant egyszerű kérdést, akkor általában nem tudnak vele mit kezdeni. Ime: Miért gondolod, hogy sikeres leszel Angliában? Gondolkozz el rajta egy kicsit. Te mit válaszolnál erre a kérdésre? Ha nem sikerül, ne aggódj mert nem vagy egyedül és ez a könyv azért van, hogy segítsen neked ebben. OK. Ez egy kritikusan fontos kérdés és ha erre tudod a jó választ akkor azt garantálom, hogy szép sikereket fogsz itt elérni. Nem tudom hallottad-e már ez, de ha esetleg ellátogattál az ingyenesangliaimunkalehetosegek.com weboldalra, akkor találkozhattál vele: Az idézet Zig Ziglartól származik: "You can have everything in life you want, if you will just help enough other people to get what they want." Szabadfordításban: Bármit megkaphatsz az életben, ha eleget segítesz másoknak, hogy megkapják azt, amit ők szeretnének. Tehát előszőr azt kell kitalálnod, hogy mire van szüksége az itteni munkáltatóknak. Magyarán mik azok a munkák, amikre itt kint igény van, amikből hiány van. A listát összehasonlitod a te jelenlegi képességeiddel, tapasztalataiddal, és ha van egyezés akkor az már fél siker.

14 Ha nincs akkor mérd fel a képességeid és keress olyan cégeket amiknek szüksége van rád. Ha ezt nem teszed meg sokkal hosszabb és fájdalmasabb lesz az egész munkakeresés Valószinüleg sikertelen is. - Határozd meg a milyen képességeid vannak. Ezután nézz körül és keress olyan lehetőségeket, amikre valóban szükség van. De mégis, hol lehet ezeket fellelni? Kattints ide a legfrissebb listához geoccupationlist.pdf Nos a lista elég hosszú és a nagy többségéhez rendkivül jó angoltudás szükséges. Ha te még ezzel nem rendelkezel ( ami elég általános ) akkor olyan munkákat kell megcéloznod amik segítenek neked kint maradni mig találsz valami jobbat. Ha még most jössz ki, akkor rövid távu célokra kell fókuszálnod (ami az, hogy minél hamarabb munkába állj) Teljesen őszinte leszek hozzád. A kezdet itt sem egyszerű és az itt letelepedett nagy számu emmigránsok egyáltalán nem teszik könnyebbé a beilleszkedést. De ha sikerül ezt átvészelned akkor nyert ügyed van. Hogyan tedd túl magad a kritikus én nem tudom ezt tovább csinálni perióduson? Nem egyszerű, és egy kicsit hasonlit egy ügynök munkájához. Addig kell keresned a lehetőségeket, interjukat míg el nem éred a célod. A fejlődésedet pontosan nyomon kell követned, hogy lásd elértél fejlődést.

15 Gondolkodj pozitívan. Fontos, hogy bízz önmagadban és meggyőzd magad arról, hogy sikeres vagy és eléred a célod. Beszélj jelen időben mikor a céljaidról van szó.

16 A szuperstratégiád, B terv kizárva Cirkuszban biztos jártál már. Ha nem is élőben, de talán a tv-ben találkoztál tányér zsonglőrökkel. Tudod ők csinálják azt a fantasztikus mutatványt, mikor több rud végére tányért helyeznek, megpörgetik őket és igyekeznek mindegyiket fennt tartani. Ha nem elég ügyesek, gyorsak akkor valamelyik tányér leesik és vége a mutatványnak. A munkakeresés nagyban hasonlit erre. Csak a tányérok a téged népszerűsítő, bemutató eszközök (Önéletrajz, Kisérőlevél, stb) A Te feladatod az, hogy a tányérjaid folyamatosan a levegőben legyenek, minél több annál nagyobb az esélyed a sikerre. Viszont ha nem koncentrálsz eléggé, akkor szépen lassan a tányérjaid le fognak potyogni. A sikeres munkakereséshez tehát szükséged van egy ütős stratégiára, amit lépésről-lépésre meg kell valósitanod ahhoz, hogy minéll hamarabb munkába állhass. A baj csak az, hogy annyiféle módszer van, hogy rendkivül nehéz eldönteni melyik számodra a megfelelő. Arról nem is beszélve, hogy mindenki más adottságokkal vág neki Angliának. Ha nem olyan jó az angolod akkor nem biztos, hogy érdemes foglalkozni olyan taktikákkal, amiket jó angolosok sikerrel bevethetnek. Tehát folyamatosan tesztelni, finomítani kell a stratégiád és ez fogja majd meghatározni később, hogy mire mennyi időt szánj. Milyen álláskereső taktikák a leghatékonyabbak? Arról, hogy a magyaroknak Angliában melyik álláskereső taktika működik legjobban, még nincs hivatalos adat. Az eddigi tapasztalataim alapján azt tudom mondani (ami az itteni magyarokkal folytatott konzultációkból derült ki), hogy a legjobb eredményeket a munkáltatók direkt, személyes felkeresésével tudod

17 elérni. Ettől tartanak általában a legtöbben, de talán ha rangsorolni kell, akkor ezt helyezném a legelejére a csoportnak. Második a networking mikor barátaid, ismerőseid, volt kollégáid segítségét kéred. Harmadik az interneten fellelhető munkalehetőségek. A negyedik az ügynökségek, fejvadászok. Ötödik pedig az ujsághirdetések. Pontos adatot egyikre sem tudok mondani mert ilyen felmérés még nem született, de a sorrend nagyjából igy néz ki. A rejtett álláspiac Sok munkát még meghirdetés előtt betöltenek és azért kezdem ezzel, mert ez egy olyan taktika amit mindenki sikeresen alkalmazhat. A legtöbb munka ugy keletkezik, hogy valakit elbocsájtanak vagy valaki önszántából távozik. Mikor a cég növekszik a tulajdonos vagy a munkaerőtoborzásért felelős személy tudja, hogy szükség van uj munkaerőre, de nem akar keresztül menni a toborzás fárasztó, időigényes és költséges folyamatán. Tehát a munka rejtett marad, holott az igény már jelentkezett. Amikor elbocsájtanak valakit, a manager először megpróbálja úgy müködtetni a céget, hogy ne kelljen mást felvenni. Ha ez nem járható ut akkor elkezd valakit cégen belül keresni a munka betöltésére. Ha ez sem működik akkor kezdik el csak hirdetni a munkát különféle csatornákon keresztül. Ahogy a fenti példákból látod, a munkát titok fedi akár több hónapig is, míg teljesen szükségszerűvé válik a munkatoborzás. Neked ezt az időszakot kell ügyesen kihasználnod és felderítened azokat a cégeket, akik még hivatalosan nem keresnek munkaerőt. Mégis hogyan? Ha van elég önbizalmad akkor személyesen is felkeresheted őket. Ez egyáltalán nem egyszerű, mégis az egyik leghatékonyabb munkakeresési módszer, ha jól csinálod. Beszéltem egy itt kint élő munkaerőtoborzással foglalkozó magyar hölggyel és ő azt mondta, hogy összehasonlíthatatlanul ez a módszer a legjobb.

18 Ők is kipróbálták egyszer, hogy csak ugy kisérletezés kedvéért végig sétáltak London egyik városrészének forgalmas utcáján. Betértek minden lehetséges üzletbe és a nap végén 7 új állásajánlattal lettek gazdagabbak. Persze ez csak egy kisérlet, de hűen tüközi ennek a módszernek kiemelkedő hatásosságát. Persze itt is jó, ha odafigyelsz néhány dologra mielőtt nekiállsz: Kedvenc idézetem: Success comes when preparation meets opportunity Ha elég felkészült vagy, akkor a legapróbb lehetőségből is gond nélkül sikert tudsz kovácsolni. A legfontosabb tehát mielőtt elindulsz, hogy körbenézz egy kicsit, felderítsd a terepet, hogy lásd mivel állsz szemben. Tervezd meg pontrol-pontra, hogy melyik üzletet mikor keresed fel. Ha lehet csoportosítsd őket és készíts mindegyik potenciális pozicióhoz illő önéletrajzot. Ha ez meg van, akkor szedd össze minden bátorságod és vágj bele! Nem gond ha nem tökéletes az angolod, a lényeg az, hogy lássák rajtad, hogy akarsz nekik dolgozni. A lelkesedés, néha többet ér ezer szónál. Hidd el sokkal nagyobb esélyed lesz, ha a tulajdonossal közvetlenül állsz szemben, mint egy munkaközvetítő ügynökkel, aki már eleve kiszur téged, ha nem felelsz meg a kritériumoknak. A cégvezetőkkel teljesen más a helyzet, pláne ha kis cégekről van szó. Ők nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, mint a legtöbb ügynök így őket könnyebben meg lehet győzni még akkor is ha nem te vagy a legjobb jelölt. Melyek azok a cégek amiket gyenge angollal is érdemes felkeresni? A Mcdonalds egy óriási cég és mivel nem fizetnek valami jól kezdéskor, ezért elég nagy a munkaerőingadozás, ami jó hír hiszen e-miatt a legtöbb egységükben szinte folyamatosan toboroznak. Pret-a porter itt szendvicskészítőket folyamatosan keresnek. A cégnek sok kirendeltsége van, elképzelhető ha nem is ott van lehetőség ahol éppen kerestél, de a cégen belül máshol van. Nagyobb áruházláncoknál (Tesco, Sainsbury s, Asda meg irni) mindig keresnek embereket. Nagyon fontos, hogy mikor megjelensz akkor igyekezz nekik azt

19 előadni, hogy te már dolgoztál ilyen környezetben (árufeltöltő, bolti kisegítő) ha még nem is ez a heyzet akkor találj ki valami sztorit, mert ellenkező esetben jelentősen csökken az eséyed. Ez egyébként a többi munkára is vonatkozik. Az ok roppant egyszerű: Minden managernek, döntéshozónak az az elsődleges, hogy az adott pozicióra olyan embert találjon, aki minél kevesebb időráfordítással (tréning), minél hamarabb munkába tud állni és minél kevesebbet kér. Ha te azt adod elő, hogy neked már van tapasztalatod, akkor nincs szükség arra, hogy sokáig betanítsanak. Mivel munkád nincs, ezért azonnal tudsz kezdeni és a minimálbér egy jó kezdet neked az elején, a munkaadódnak pedig ideális. Ami nagyon fontos, hogy mosolyogj és légy pozitív még ha nem is megy annyira az angol mindig probáld azt a látszatot kelteni, hogy te nagyon akarod a munkát és mindent megtennél érte. Networking Közhely de szerintem nagyon találó: A siker nem attól függ mit tudsz, hanem attól kit ismersz. A networking (kapcsolatépítés) a legjobb módszer arra, hogy munkát találj. Körülbelül 2x olyan jól működik, mint az összes többi együttvéve. Gondolj csak bele. Mennyivel egyszerűbb úgy bejutni valahova, ha valaki ajánl téged. Az esetek nagy többségében a sikertelenség szinte teljesen kizárt. Miért? Mert valaki olyan fog ajánlani téged, akiben a munkáltató már megbízik, ezért bátran alkalmaz téged. Természetesen itt olyan poziciókról van szó, amikhez különös képzettségre nincs szükség. De ha nem is kerülsz be egyből. Ha kapsz egy fülest valahonnan ( belső alkalmazottól, vagy éppen valakitől aki régen ott dolgozott), hogy xy cég munkaerőt keres, sokkal de sokkal nagyobb eséllyel indulsz, mint mondjuk ha az interneten kezdesz el állást keresni és poziciónként több ezer emberrel kell versenyezned.

20 Mégis hol kezd? Talán érdemes a közeli barátaiddal kezdeni, akiknek valamilyen (nem feltetlenül közvetlen) kapcsolatuk van valakivel aki már a UK-ban él és dolgozik. Ezután írhatsz neki egy t a barátodra hivatkozva, hogy éppen Angliába tartasz és nincs-e valami ötlete, hogy hol kezd a munkakeresést. Jó ha megemlited milyen munkákat szeretnél megcélozni és akkor neki is könnyebb lesz tanácsot adni. Sokan azt gondolják, hogy az emberek ezt tolakodásnak veszik, de hidd el addig amig nem vagy rámenős, csupán általában érdeklődsz, nem ez a helyzet. A magyarok összetartásának hiányáról itt a UK-ban sok történetet lehet hallani, de ez szerintem nem igaz. Ezt olyan emberek terjesztik, akiket valamilyen módon becsaptak, nem volt sikeres az itteni munkavállalás és emiatt másra próbálják hárítani a felelősséget, vagy éppen nem a megfelelő módon közelítették meg azokat akik itt élnek. Mert segíeni mindenki fog addig, amig nem kerül neki több időbe a szükségesnél. A legjobb példa erre a weboldal. Az oldalra elindítás után szinte rögtön kerültek fel munkák és nem általam hanem segítő szándékú magyaroktól. A szándék benne van mindenkiben, de nyilvánvalóan senki sem szereti ha zaklatják. Akkor kezdjük a legismertebb hálózattal az iwiwel. Azt hiszem ez nem igényel különösebb bemutatást. Ha valakit keresel az Egyesült Kiráyságban, akkor itt valószinüleg meg fogod találni. A másik a facebook ami annyira még nem elterjedt magyarok között, de mivel technikailag évekkel az iwiw előtt jár, bár ez helyzet szerintem hamar meg fog változni. Én is jobb szeretem a facebookot mert sokkal interaktivabb mint az iwiw. Még megemliteném a ot. Még nagyon fiatal az oldal és még sokat kell fejlődnie, de már az eddigi eredmények magukért beszélnek.

21 Bábeli zűrzavar Hogyan használd az internetet hatékonyan? Az internet nagyon hasznos forrás, ahonnan rengeteg munkalehetőséget lehet meríteni. A probléma viszont éppen ebben lakozik. Legtöbbszőr mikor rákeresel egy adott munkára az interneten, mondjuk a google-on a találatok száma olyan sok, hogy már akkor kedvedet szegheti amikor még el sem kezdted. Lássuk csak mi történik, ha rákeresel mondjuk egy takarítói pozicióra. A google-t fogom használni, mert jelenleg ők a legnagyobbak. Ha rákeresek a következő kifejezésre Cleaner job London akkor több mint 1 millió találat jön fel (egészen pontosan 1,670,000). Persze lehet tovább szűkíteni, pontosabban behatárolni a helyet, ahol keresel, de az eredmény még akkor is több lesz, mint amennyit te valaha meg tudnál pályázni. A következőkben pontosan megmutatom mire van szükséged, hogy urrá tudj lenni ezen az óriási mennyiségen.

22 Kritikusan fontos, amit már a könyv elején is kifejtettem a célmeghatározás. Pontosan tudnod kell, mik azok a munkák, amiket szeretnél. Ha kevés pénzed van nyilvánvalóan olyanokat akarsz megpályázni, amiket rövid időn belül meg tudsz kapni. Ha több pénzed van és úgy érzed a tapasztalataid alapján eséllyel indulhatsz komolyabb poziciókért, akkor azokra kell koncentrálnod, bár ha nincs itteni tapasztalatod és nem rendelkezel otthoni releváns tapasztalattal, akkor nagyon nehéz dolgod lesz. Mivel manapság szinte mindenki az interneten keres állást, ezért sokkal nehezebb igy munkát találni. Egy felmérés kimutatta, hogy az emberek több mint 96%-a használja az internetet munkakeresésre. Ezzel szemben a hatékonyság messze elmarad (48%) az imént említett networkinggal szemben. Hol keress munkát a neten? Vannak olyan weboldalak amiket többnyire ügynökségek használnak és vannak olyanok, amiken munkáltatók közvetlenül hirdetnek. Neked az utóbbira kell koncentrálnod, mert sokkal egyszerűbb bejutni egy intejura, ha nem egy dörzsölt ügynökkel állsz szemben. Az egyik legelterjedtebb és szerintem a leghatékonyabb a Itt a munkáltatók általában közvetlenül és nem ügynökökön keresztül hirdetnek. Inkább kisebb cégek tesznek közzé munkákat, de ezeknél sokkal nagyobb az esély a sikerre. Viszont rendkivül hamar cselekedni kell, mert a weboldal nagyon népszerű és éppen emiatt óriási a látogatottsága. Az angol munkaügyi központ hivatalos weboldala is nagyon jó, mert itt sem csak ügynökségek hírdetnek: Még a következő weboldalakon érdemes regisztrálni illetve nézegetni:

23 www. jobrapido.co.uk, Tudom a lista elég hosszú és egy kicsit ilyesztőnek tűnik elsőre. Feliratkozhatsz mindegyik weboldalon és minden nap küldeni fogják a legfrissebb munkákat az cimedre. Ha nem akarsz ezzel rengeteg időt elpazarolni, akkor van egy olyan módszer, sokkal jobb eredményt fogsz elérni. Még annyira nem elterjedt éppen ezért rendkivül hatékony, és emiatt jelentős mértékben meg fogja könnyíteni a dolgod. Ezzel a módszerrel szinte megfelezheted az interneten munkakereséssel töltött időt és ami a legfontosabb, hogy a friss munkákról szinte elsőkézből értesülsz. A weboldal cime reader.google.com.

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Kedves Barátunk! A Külfödi munkavállalói kézikönyv azért készült, hogy könnyebbé tegye számodra a külföldi munkavállalást. Segít Neked a munkakeresésben, a szakmai

Részletesebben

Álláskeresők kézikönyve

Álláskeresők kézikönyve Álláskeresők kézikönyve 1 Kézikönyv tartalomjegyzék Oldal Bevezetés 3 1. Keretrendszer 5 2. Célcsoportok 7 3. Áttekintés 9 4. Tanulási pálya 11 5. Álláskeresés és a munkavállalói kompetenciák 14 5.1. Egyéni

Részletesebben

KARRIER: START TIPPEK AZ ÁLLÁSKERESÉSHEZ

KARRIER: START TIPPEK AZ ÁLLÁSKERESÉSHEZ KARRIER: START RMDSZ Ügyvezetõ Elnökség Szórvány, Szociális és Ifjúsági Fõosztály E-Meló Munkaközvetítõ Hálózat Felelõs kiadó Kovács Péter Szerkesztõ Szõcs Edit Szerzõk Dániel Csaba, Barna Katalin Csiszér

Részletesebben

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H ISBN 978-80 - 970349-3 - 1 Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H Tartalom 3 Tartalom 1 Előszó 4 2 Álláskeresők 6 2.1 Pályakezdők

Részletesebben

Útmutató munkakeresőknek

Útmutató munkakeresőknek Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia Budapest, 2015., 2. aktualizált kiadás 1 Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia 2015. március 2. kiadás Grafika és borító: Csorba Gergely

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Tartalom. marketing. Kisokos

Tartalom. marketing. Kisokos Tartalom marketing Kisokos 1 3 Előszó 4 Szerzők 5 Bevezető 8 Mi az a tartalommarketing? 12 Mire használható és mire nem? 17 Milyen a jó tartalommarketing? 19 Kinek ajánlott? 23 Ki készítse a tartalmat?

Részletesebben

Útmutató munkakeresőknek

Útmutató munkakeresőknek Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia Budapest, 2009 A kiadványt az FKA-KT-71/2008 projekt keretében az NSZFI megbízásából a Munkaerőpiaci Alap terhére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Részletesebben

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Pénzügyi kéziköny Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Előszó Bizonyára ismered a három kismalac meséjét: az első szalmából építette a házát, a második deszkából, a harmadik pedig téglából. Amikor jött a

Részletesebben

1. fejezet: Célok. Küldetésem, hogy birtokába juss mindazon tudásnak és technikának, ami lehetővé teszi, hogy sikeres emberré válj.

1. fejezet: Célok. Küldetésem, hogy birtokába juss mindazon tudásnak és technikának, ami lehetővé teszi, hogy sikeres emberré válj. 1. fejezet: Célok Üdvözöllek a SIKER dióhéjban című rövid ebook-ban! Küldetésem, hogy birtokába juss mindazon tudásnak és technikának, ami lehetővé teszi, hogy sikeres emberré válj. Ha elültettük a siker

Részletesebben

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek

A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek GOLD FOREX TRADING 1 A 10 legnagyobb hiba, amit a Forex kereskedők elkövetnek Kész vagy. Megcsináltad a házi feladatot. Elolvastál minden hasznos

Részletesebben

ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK

ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK B Ő V Í T E T T 3. KIADÁS Szerző: Kajárik Béla Részedre elküldte: Kajárikné Kovács Kati és Kajárik Béla Látogasd meg a honlapunkat: Kattints IDE! Copyright 2009, Minden jog fenntartva!

Részletesebben

Legyen Hatékonyabb Honlapod!

Legyen Hatékonyabb Honlapod! 1. Kiadás Legyen Hatékonyabb Honlapod! 2 Hónap alatt TARTALOM: [ÍGY KERESTEM 450.000 FT OT ] [Gyakorlati útmutató a SEO Sales honlaphoz] Legyen Jobb honlapod módszer 1. kiadás Hatékonyabb honlap gyakorlatban!

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka A hatékony weboldalak 9 titka Hogyan mutasd be a cégedet, és terméked az interneten úgy, hogy túléld a sorsdöntő első

Részletesebben

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza!

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! A teljes könyv beszerezhető dr. Tóth András internetes könyvesboltjában: http://tothandras.shoprenter.hu/

Részletesebben

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Brian Tracy AZ ELADÁS PSZICHOLÓGIÁJA Brian Tracy Az eladás pszichológiája Hogyan értékesíthetsz többet, könnyebben és gyorsabban, mint valaha gondoltad volna

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Joe Ross. Kereskedők kézikönyve

Joe Ross. Kereskedők kézikönyve Joe Ross Kereskedők kézikönyve Tippek, trükkök, stratégiák és taktikák tőzsdei kereskedőknek 2002. A könyv szerzőjéről... 4 Bevezetés... 5 I. rész... 6 1. fejezet: Elégedetlenség... 6 2. fejezet: Mindig

Részletesebben

AZ ASEA MUTATJA AZ UTAT

AZ ASEA MUTATJA AZ UTAT ÚT A SIKERHEZ* AZ ASEA MUTATJA AZ UTAT A hálózati marketing történelmében fontos szerepet játszott számtalan olyan személy, akik túlteljesítették saját elvárásaikat, és óriási sikereket értek el bármiféle

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek

Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Tóth Mihály E-KERESKEDJ OKOSAN Praktikus útmutató webáruház üzemeltetőknek Író: Tóth Mihály Első kiadás Minden jog fenntartva. A könyv - a kiadó írásos jóváhagyása nélkül - sem egészében, sem részleteiben

Részletesebben

lmmagazin.com 2014. Tavasz

lmmagazin.com 2014. Tavasz lmmagazin.com 2014. Tavasz I N G Y E N E S J Á T É K! Nyerj egy kétszemélyes DISCO belépőt a Londoni Magyar Buliba, vagy 2x20 GBP értékű vásárlási utalványt londoni boltjaink egyikébe. Ehhez nem kell

Részletesebben

Fókuszban az üzlet. Ready Business. Így legyen az Ön cége is 2014/4.

Fókuszban az üzlet. Ready Business. Így legyen az Ön cége is 2014/4. Fókuszban az üzlet 2014/4. Így legyen az Ön cége is Ready Business Fordítson egyet! Cégvezetőként néha úgy érzi, túl nagy teher nehezedik Önre? Nem biztos abban, hogy felkészült a jelen és a jövő kihívásaira?

Részletesebben

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 1 Hallássérültek Magyarországon IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 Írta: Deli Gábor, Összeállította: Mecsné Fullajtár Ildikó Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete 1 2 Milyen

Részletesebben