Ibolyán túli és távoli vörös

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ibolyán túli és távoli vörös"

Átírás

1 Az első ultraibolya (UV) sugárzáson alapuló terméshozam-növelő rendszer létrehozója, az új-zélandi BioLumic cég arról számolt be, hogy a Rabobank Food and Agri Innovation Fund és jelenlegi újzélandi befektetőik együttműködése eredményeként az AgTech befektetői csoport 5 millió dolláros A sorozatú finanszírozáshoz (Series A Financing) jutott. A cég ultraibolya fényt kibocsátó, szabadalmaztatott világítórendszerével a vetőmagokat és a magoncokat kezeli (1.kép). Az UV-fény hosszú távú termesztési előnyöket ad: többek között egységesebb növényállományt, magasabb terméshozamot és jobb betegségellenállóképességet. A technológia nagy értékű kultúrák esetében már világszerte használatban van. A BioLumic együttműködik nagyüzemi termelőkkel és feldolgozókkal Kaliforniában és Mexikóban, és volt ahol 22 százalékos hozamnövekedést értek el. Spanyolországban és az Egyesült Királyságban pedig kereskedelmi szintű teszteket folytat. A kritikus szakaszban Az UV-vel dúsított fénnyel a növény fejlődésének kritikus szakaszában történő rövid időtartamú 1. oldal (összes: 6)

2 kezelés hatására olyan tulajdonságok alakulnak ki, amelyek hatására javul a mag vagy a magonc betegség-, vagy kártevő-ellenállósága és a növény teljes életciklusa során jobban hasznosítja a talajból fölvett nedvességet és tápanyagokat. A folyamat során a pontos UVkezelés hatására fölgyorsul a növény gyökér- és levélfejlődése, aktiválódik a másodlagos anyagcsere. A BioLumic céget Jason Wargent, az UV növényi interakcióira szakosodott fotobiológus alapította. A technológia az Új-Zélandi Massey Egyetemen folytatott AgTech kutatásból származik, amely immár 10 éves múltra tekint vissza. A cég kezdetben csak saláta-, brokkoli-, eper- és paradicsompalánták kezelésére gondolt, ezt a finanszírozási támogatást a vetőmagközpontú technológia további fejlesztésére és piaci terjesztésére kívánja használni, és a sorokban termesztett növényekre és egyéb zöldségfélékre is kiterjeszti ezt az UV-technológiát. A támogatásból bővítik a BioLumic csapatot Új-Zélandon és a cég új, Kaliforniában működő irodájában, valamint gyorsítják az UVtechnológiák terjedését a világon. Fertőtlenít, véd Az ultraibolya sugárzás ( nm) csak a bioszférát elérő teljes napsugárzás körülbelül 7-9 százalékát teszi ki. A légkör ózontartalma teljes mértékben elnyeli az UV-C-t (<280 nm), az UV-B ( nm) jelentős részét, de átengedi az UV-A-sugárzás ( nm) zömét. Nagy frekvenciájának köszönhetően viszont az ultraibolya sugárzás magas energiatartalmú, ellentétben más típusú napfényösszetevőkkel. Ez azt jelenti, hogy behatolva az anyagba, reakciókat válthat ki az érintett molekulákban. Általában az UV-C-t használják fertőtlenítésre az élelmiszerek, a levegő és a víz kezelése során. Ultraibolya sugárzással dúsított fénykezelés 2. oldal (összes: 6)

3 Az UV-B sugárzásról az terjedt el, hogy rontja a terméshozamot és a minőséget. Hatása azonban változik a sugárzás intenzitásával és időtartamával összefüggésben, és jelentős különbségek figyelhetők meg a növény fejlődésének egyes szakaszaiban is. Az egyes növényfajok, sőt fajták esetében is nagymértékben különbözik az UV-B sugárzással szembeni érzékenység. Az UV-B sugárzási tartomány másik ismert, jótékony hatása, hogy segíti a D-vitamin képződését. Kutatások azt is alátámasztják, hogy számos, az emberi egészségre hasznos növényi eredetű tápanyag, például a fenolok felhalmozódását is segíti. Az ultraibolya sugárzás csökkentheti a kórokozóktól származó növényi fertőzéseket is, mivel az ilyen sugárzás okozta károsodásra a gombák és a baktériumok általában érzékenyebbek, mint a növények. Sőt, az ultraibolya sugárzás hatására létrejövő egyes fenolos anyagok sokszor antimikrobiális hatásúak is. Az is bebizonyosodott, hogy az ultraibolya sugárzással végzett kezelés növelheti a növény aszálytűrését és fordítva is, az aszálytűrő növények valószínűleg jobban tolerálják ezt a sugárzást. A rovarok nem egységesen reagálnak az ultraibolya fényre. Van rovarfaj, amely látja az ibolyán túli fényt, mások viszont nem. Az UV-fényt megkötő műanyag fóliák alkalmazása, amelyek blokkolják az UV-A-sugárzást ( nm), hatásosnak bizonyultak a különböző kártevők távoltartására az üvegházakban. Feltételezések szerint az ilyen területet a rovarok sötétnek látják, de hasonló a helyzet a beporzásban fontos szerepet játszó méhek esetében is. A növények virágzatában megtalálható flavonoidok is elnyelik az UV-fényt, egyes rovarok számára így vonzóbb a magasabb flavonoidtartalmú virágzat. A gyakorlatban használt rovarcsapdák egyes típusai is UV-A fényforrást tartalmaznak, amellyel csapdába csalják a repülő rovarokat. Kiegészítésként A távoli vörös fény ( nm) a növények növekedését és fejlődését szabályzó fényspektrum vörös tartományának szélén, de még az infravörös előtt található (2. ábra). Nem része a fotoszintézis szempontjából hasznos PAR és az emberi szemmel látható ( nm) tartománynak, ezért általában nem tartják hasznosnak a termesztés szempontjából. A növények a klorofill abszorpciós spektruma miatt nagymértékben visszaverik, vagy átengedik; a növények fotoreceptor fitokrómja viszont érzékeli, és néhány élőlény energiaforrásként hasznosíthatja a fotoszintézis során. A fitokróm a legtöbb növény levelében megtalálható, a magvak csírázásának szabályozására, a csíranövények megnyúlására, a levelek méretének, alakjának és számának kialakítására, sőt a klorofill szintézisére is hatással van. 3. oldal (összes: 6)

4 Megfigyelték, hogy ha a távoli vörös fénnyel kiegészítik a fotoszintézis szempontjából hasznos PAR fényt, akkor az jótékony hatást gyakorol a fotoszintézisre. Kedvező hatású a generatív tulajdonságokra, a virágképzésre és a gyökeresedésre. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a LED vagy SON-T világítás távoli vörös fény hozzáadásával növelte a paradicsom termésátlagát és javította a minőségét. Az extra távoli vörös fény befolyásolja az asszimilátumok eloszlását, több asszimilátum jut a gyümölcsökhöz. A termesztés során azonban figyelembe kell venni a távoli vörös fényt adó lámpák extra költségét, valamint azok villamosenergia- fogyasztását is. A kérdés tehát az, hogy milyen arányban érdemes távoli vörös fényt telepíteni a vörös/ kék PAR-fény helyettesítésére, vagy kiegészítésére (3. ábra). A Wageningen Egyetem kutatási és üzleti részlegében Bleiswijkben paradicsompalántákat kezelnek 210 μmol/ m2-es vörös/kék LED-fénnyel, illetve 35 μmol/m2-es távoli vörös fénnyel, amit 175 μmol/ m2-es vörös/kék fénnyel kombinálnak. Azt vizsgálják, hogy mi a hatása a PAR-fény távoli vörössel való részleges kiváltásának a fotoszintézisre, az asszimilátumok eloszlására, a növény növekedésére és a terméshozamra. A kertészeti LED-es lámpatestek legfontosabb gyártói, a Philips, az Osram, a Lumileds, a LumiGrow, a Heliocpectra, az Illumitex, a Valoya Oy és a Seoul Semiconductor saját dinamikus LED-es megvilágítási modulokkal rendelkeznek. A LED-ek világítási spektrumának szélesítésével, ideértve a távoli vörös és néha ibolyántúli fényt, a fényforrások mind jobban hasonlítanak a természetes napfény spektrumához (5. ábra). 4. oldal (összes: 6)

5 A termelők számára így olyan megvilágítási technológiák hozhatók létre, amelyekkel dinamikusan állítható a fényintenzitás és a színspektrum a napszaknak vagy a termesztési folyamatnak megfelelően. Plazmalámpa A brit Ceravision cég a 2018-as Greentech vásáron, Amszterdamban mutatta be Ceravision UV420 plazmalámpáját és szabadalmaztatott fényspektrumát. Ez a megoldás kivételes lehetőséget kínál azoknak a termesztőknek, akik növelni szeretnék a fotoszintézist, a termésátlagokat és növényeik betegség- ellenállóságát. Az UV420 a termesztők számára jelentősen megnöveli az UV-B-szintet, ami akár 30 százalékos hozamnövekedést és magasabb tápanyagszintű, jobb minőségű termést eredményezhet. A Ceravision UV420 lámpák másik kedvező alaptulajdonsága az ultrahosszú élettartam. A tesztek szerint a fém halogénlámpák élettartama csak 10 ezer óra, a standard LED-eké 20 ezer óra körüli, míg a Ceravision UV420 lámpák átlagos élettartama legalább 50 ezer óra. Az UV420-as lámpákat a cég kutatóbázisán kívül a Rothamsted Kísérleti Állomáson, Hertfordshireben, és az egyik multinacionális vállalat kísérleti kutatóközpontjában, Cambridge- ben is tesztelték. 5. oldal (összes: 6)

6 Átengedik Az üvegházakban kevesebb ultraibolya sugárzás éri a növényeket, ami hátrányos az élelmiszerek minőségére. A normál üveg nem engedi át az UVB- sugárzást, az UV-A háromnegyede viszont átjut rajta, azaz nagyrészt átengedi az UV-A-sugarak hosszabb hullámhosszait. A kvarcüveg a teljes UVsugárzást átengedi. Megjelentek a piacon az UV-sugárzást átengedő, erős és hosszú élettartamú akrillemezek. A Deglas Alltop UV-fényt átengedő (UVT) akrillemezek a napfény teljes spektrumát beengedik az üvegházba. Az Evonik Industries (Darmstadt, Németország), az akriltermékek világszinten vezető beszállítója Plexiglas márkanéven forgalmazza termékeit (az amerikai kontinensen Acrylite ez a márkanév). Az akriltermékeket 1933-ban Otto Röhm és csapata fedezte föl. A korábbi Röhm GmbH ma az Evonik Industries portfóliójának részeként működik. Az UV-A és az UV-B fényt számos alkalmazásban hasznosítják az üvegházakon kívül is, például az orvosi kezeléseknél. Szerző: Székely Géza/ Varga Zsófia/Boros Ildikó Fruzsina Közzététel ideje: , csütörtök, 15:02 A forrás webcíme: 6. oldal (összes: 6)

LED világítástechnika alkalmazása a növénytermesztésben Harnos Noémi

LED világítástechnika alkalmazása a növénytermesztésben Harnos Noémi LED világítástechnika alkalmazása a növénytermesztésben Termőtalaj, víz, levegő, tápanyag, hőmérséklet. NASA Hosszú űrutazások lehetővé tétele: friss élelem és oxigén Cél: zárt rendszerű bioregeneratív

Részletesebben

GINOP

GINOP MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. szeptember 21-én zártuk a GINOP-2.1.1-15-2015-00422 számú Integrált növénytermesztési technológia fejlesztése vertikális gazdaságokban című pályázatunkat, amelynek megvalósítása során,

Részletesebben

Bevezetés. 1 Vállalat 2 Csoport 3 Koncepció 4 Növényházi fóliák szerepe 5 Tulajdonságok

Bevezetés. 1 Vállalat 2 Csoport 3 Koncepció 4 Növényházi fóliák szerepe 5 Tulajdonságok Bevezetés 1 Vállalat 2 Csoport 3 Koncepció 4 Növényházi fóliák szerepe 5 Tulajdonságok AGRIPOLYANE VÁLLALAT ÁTALÁNOS BEMUTATÁS Francia vállalat Alapítva 1960-ban Saint-Chamondban Koncepció és gyártása

Részletesebben

A jól láthatóságra tervezve

A jól láthatóságra tervezve PHILIPS LED kisgömb lámpa (szabályozható) 5W (40W) E27 Meleg fehér szabályozható A jól láthatóságra tervezve A megszokott formák, melyeket ismer és kedvel. A legújabb energiatakarékos LED-technológiának

Részletesebben

Tartós kialak. kiemelő LED világítás ragyogó, irányított fénysugár

Tartós kialak. kiemelő LED világítás ragyogó, irányított fénysugár PHILIPS LED Spotlámpa (szabályozható) 5 W / 35 W GU5.3 Meleg fehér szabályozható Tartós kialak. kiemelő LED világítás ragyogó, irányított fénysugár A Philips LED spotlámpák fókuszált, ragyogó fénysugarat

Részletesebben

Ragyogó LED megvilágítás kiváló fényminőséggel

Ragyogó LED megvilágítás kiváló fényminőséggel PHILIPS LED Fényforrás 12,5 W 100 W E27 Hideg fehér Nem szabályozható Ragyogó LED megvilágítás kiváló fényminőséggel A Philips LED fényforrások hideg fehér fényt árasztanak, kivételesen hosszú élettartamot

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos VTT Szeminárium, Budapest, 2017-10-10 Bevezetés Néhány szó a fényről A fényforrások csoportosítása Az emberi

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Sejtfal szintézis és megnyúlás Környezeti tényezők hatása a növények növekedésére és fejlődésére Előadás áttekintése

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

A jól láthatóságra tervezve

A jól láthatóságra tervezve PHILIPS LED Kisgömb izzó 2,2 W (25 W) E14 Meleg fehér Nem szabályozható A jól láthatóságra tervezve A megszokott formák, melyeket ismer és kedvel. A legújabb energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően

Részletesebben

Nappali és éjszakai fényérzékelő LED-es fényforrás

Nappali és éjszakai fényérzékelő LED-es fényforrás PHILIPS LED Fényforrás 6,5 W (60 W) E27 Hideg fehér Nem szabályozható Nappali és éjszakai fényérzékelő LED-es fényforrás A beépített automatikus fényérzékelővel rendelkező fényforrás automatikusan bekapcsol

Részletesebben

Kellemes fény a szemnek

Kellemes fény a szemnek PHILIPS LED Spot 3,1 W (25W) GU10 Meleg fehér Nem szabályozható Kellemes fény a szemnek A rossz minőségű fényforrások kifárasztják a szemet. Kiemelten fontossá vált az otthonok megfelelő megvilágítása.

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Kellemes fény a szemnek

Kellemes fény a szemnek PHILIPS LED Kisgömb izzó 4 W (25 W) E27 Meleg fehér Nem szabályozható Kellemes fény a szemnek A rossz minőségű fényforrások kifárasztják a szemet. Kiemelten fontossá vált az otthonok megfelelő megvilágítása.

Részletesebben

Kellemes fény a szemnek

Kellemes fény a szemnek PHILIPS LED Kisgömb izzó 7 W (60 W) E27 Hideg fehér Nem szabályozható Kellemes fény a szemnek A rossz minőségű fényforrások kifárasztják a szemet. Kiemelten fontossá vált az otthonok megfelelő megvilágítása.

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

Halogén izzólámpák. Innovatív fény a jobb látásért

Halogén izzólámpák. Innovatív fény a jobb látásért Halogén izzólámpák Innovatív fény a jobb látásért Az IRC elv részleteiben Az OSRAM innovatív IRC-halogénlámpáinak titka a hővisszanyerés elvének felhasználásában rejlik. Egy speciális, a lámpaburára felvitt

Részletesebben

A jól láthatóságra tervezve

A jól láthatóságra tervezve PHILIPS LED Gömb 7 W (60 W) E27 Meleg fehér Nem szabályozható A jól láthatóságra tervezve A megszokott formák, melyeket ismer és kedvel. A legújabb energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően körülbelül

Részletesebben

A napenergia alapjai

A napenergia alapjai A napenergia alapjai Magyarország energia mérlege sötét Ahonnan származik Forrás: Kardos labor 3 A légkör felső határára és a Föld felszínére érkező sugárzás spektruma Nem csak az a spektrum tud energiát

Részletesebben

ERFO Nonprofit Kft. Telefon: Fax: E-mail: Web:

ERFO Nonprofit Kft. Telefon: Fax: E-mail: Web: ELEKTRONIKAI ÜZEM Elektronikai összeszerelő üzemünkben a néhány részegységből álló termékektől a bonyolultabb szerkezetek összeszereléséig kvalifikált munkatársaink segítségével számos feladatot tudunk

Részletesebben

Kellemes fény a szemnek

Kellemes fény a szemnek PHILIPS LED Spot 4,6 W (50 W) GU10 Hideg fehér Nem szabályozható Kellemes fény a szemnek A rossz minőségű fényforrások kifárasztják a szemet. Kiemelten fontossá vált az otthonok megfelelő megvilágítása.

Részletesebben

Meleg, természetes módon

Meleg, természetes módon Meleg, természetes módon INFRAVÖRÖS FŰTÉS a láthatatlan fény www.solarcellhungary.com A láthatatlan fény Az infravörös hullám láthatatlan, mely fénysebességgel éri el a Naptól Földünket. Ellentétben az

Részletesebben

Élvezze a gyönyörűen megvilágított kertet

Élvezze a gyönyörűen megvilágított kertet PHILIPS mygarden Falilámpa Samondra antracitszürke LED Élvezze a gyönyörűen megvilágított kertet A Philips Samondra LED kültéri fali lámpa tartós, kiváló minőségű antracit alumíniumból készül. A jól ismert

Részletesebben

led.osram.hu/professional LED fény új dimenziója Fedezze fel az OSRAM prémium minőségű LED fényforrásainak sokoldalú alkalmazásait Light is OSRAM

led.osram.hu/professional LED fény új dimenziója Fedezze fel az OSRAM prémium minőségű LED fényforrásainak sokoldalú alkalmazásait Light is OSRAM led.osram.hu/professional LED fény új dimenziója Fedezze fel az OSRAM prémium minőségű LED fényforrásainak sokoldalú alkalmazásait Light is OSRAM A mi LED szakértelmünk segít az Ön üzleti sikereiben Az

Részletesebben

Alkalmazás. Alap színek. Jellemzők. GS1A lámpatest család benzinkút világításhoz (Ver2.3) Fehér

Alkalmazás. Alap színek. Jellemzők. GS1A lámpatest család benzinkút világításhoz (Ver2.3) Fehér H Alkalmazás Benzinkút világítás Gyár és raktár világítás Kiállítóterem és konferenciaközpont világítás Alap színek Fehér Jellemzők Egyedi szabadalmaztatott IP68 (legmagasabb védelmi szintű) LED modulok;

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1689/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A GE Hungary Kft. Technológia-Budapest, Fotometria Laboratórium (1044 Budapest, Váci út 77.) akkreditált területe: I. Az

Részletesebben

Az öntözés, mint megelőző technológia

Az öntözés, mint megelőző technológia Új utak a hazai aszálykezelés területén Az öntözés, mint megelőző technológia az aszály elleni küzdelemben Bíró Tibor Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Szarvasi Campus Célok

Részletesebben

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő világoskék folyadék,

Részletesebben

Kellemes fény a szemnek

Kellemes fény a szemnek PHILIPS LED Spot 3,1 W (25W) GU10 White Nem szabályozható Kellemes fény a szemnek A rossz minőségű fényforrások kifárasztják a szemet. Kiemelten fontossá vált az otthonok megfelelő megvilágítása. A Philips

Részletesebben

Árassza el fénnyel a külső tereket

Árassza el fénnyel a külső tereket PHILIPS mygarden Oszlopos/talapzatos kialakítás Riverside antracitszürke LED Árassza el fénnyel a külső tereket Biztosítsa éjszaka is kertjének nagyszerű nappali látványát ezzel a minimalista, antracit

Részletesebben

II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 11. Világítástechnika Hunyadi Sándor

II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 11. Világítástechnika Hunyadi Sándor A 2015. LVII-es energiahatékonysági törvényben meghatározott auditori és energetikai szakreferens vizsga felkészítő anyaga II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 11. Világítástechnika

Részletesebben

Szalay Péter (ELTE, Kémia Intézet) Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben?

Szalay Péter (ELTE, Kémia Intézet) Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben? Szalay Péter (ELTE, Kémia Intézet) Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben? Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Budapest, 2011. október 27. www.meetthescientist.hu

Részletesebben

avagy van élet a 100-as izzón túl

avagy van élet a 100-as izzón túl Világítástechnika avagy van élet a 100-as izzón túl Baktai Gábor Fő felhasználói területek A Világítás Jövője Üzlet Kórház Ipari Iroda Utca Lakás Közlekedés Néhány alapfogalom Káprázás Fényáram (lm) Közvetlen

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

A jól láthatóságra tervezve

A jól láthatóságra tervezve PHILIPS LED Gyertyaizzó 4,3 W 40 W E14 Meleg fehér Nem szabályozható A jól láthatóságra tervezve A megszokott formák, melyeket ismer és kedvel. A legújabb energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Korszerű járművilágítás. Lámpahibák, javítási lehetőségek

Korszerű járművilágítás. Lámpahibák, javítási lehetőségek Korszerű járművilágítás Lámpahibák, javítási lehetőségek Járművilágítás fejlődése 1908 elektromos világítás 1915 szimmetrikus tompított fény 1924 egyesített fényszóró (bilux) 1957 aszimmetrikus tompított

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés 440 BC Democritus, Leucippus, Epicurus 1660 Pierre Gassendi 1803 1897 1904 1911 19 193 John Dalton Joseph John (J.J.) Thomson J.J. Thomson

Részletesebben

Változtassa a napfényt LED-fénnyé

Változtassa a napfényt LED-fénnyé PHILIPS mygarden Falilámpa Dusk antracitszürke LED Változtassa a napfényt LED-fénnyé Gyűjtse be a napenergiát a Philips mygarden Dusk fali lámpával. A nagy kapacitású napelem és a hatékony LED-ek együtt

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés J.J. Thomson (1897) Katódsugárcsővel végzett kísérleteket az elektron fajlagos töltésének (e/m) meghatározására. A katódsugarat alkotó részecskét

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1689/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: GE Hungary Kft. Technológia-Budapest, Fotometria Laboratórium 1044 Budapest,

Részletesebben

Sugárzásos hőtranszport

Sugárzásos hőtranszport Sugárzásos hőtranszport Minden test bocsát ki sugárzást. Ennek hullámhossz szerinti megoszlása a felület hőmérsékletétől függ (spektrum, spektrális eloszlás). Jelen esetben kérdés a Nap és a földi felszínek

Részletesebben

Fokozatmentes fényerőszabályozás,

Fokozatmentes fényerőszabályozás, PHILIPS Szabályozható LED Phase kettős spotlámpa szabályozható fény Hangulat teremtésére tökéletes Lágy LED, szemkímélő Kiváló minőségű anyagok Fokozatmentes fényerőszabályozás, a ragyogótól a lágy fényig

Részletesebben

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA előnevelési praktikák ANYAGCSERE 2014 06 24. Vágvölgyi Erika Egyéves egynyári növény: lágyszárú, egy év alatt csírázik, virágzik, termésérés után elpusztul. (kukorica, borsó, karfiol,

Részletesebben

KENKOLIGHT. Egy természetesebb fény előnyei az otthonában és az irodában

KENKOLIGHT. Egy természetesebb fény előnyei az otthonában és az irodában KENKOLIGHT Egy természetesebb fény előnyei az otthonában és az irodában TEGYE DERŰSEBBÉ A NAPJÁT! Az embereknek nem kellene mindig zárt térben tartózkodniuk. Miért? Mert a napsütés jót tesz nekünk fizikálisan

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratórium LED-es

Részletesebben

Graze QLX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek közepes fényerősségű megvilágítása

Graze QLX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek közepes fényerősségű megvilágítása Lighting Graze QLX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek közepes fényerősségű megvilágítása ColorGraze QLX Powercore Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális

Részletesebben

A fény természetes evolúciója 2013. Natural Evolution of Light

A fény természetes evolúciója 2013. Natural Evolution of Light A fény természetes evolúciója 2013 Natural Evolution of Light Egy ragyogóbb jövő Kisebb energiafogyasztás, nagyobb kényelem: A Panasonic új generációs LED fényforrásaival másként látja majd otthonát és

Részletesebben

Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás

Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás 2 AEGIS reflektorok AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás A bejegyzés alatt álló Constant Light technológia ellensúlyozza a LED teljesítménycsökkenését.

Részletesebben

Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben?

Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben? Szentjánosbogár, trópusi halak, sarki fény Mi a közös a természet fénytüneményeiben? Szalay Péter egyetemi tanár ELTE, Kémiai Intézet Elméleti Kémiai Laboratórium Van közös bennük? Egy kis történelem

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

Infravörös melegítők. Az infravörös sugárzás jótékony hatása az egészségre

Infravörös melegítők. Az infravörös sugárzás jótékony hatása az egészségre Infravörös melegítők Infravörös melegítőink ökológiai alternatívát jelentenek a hagyományos fűtőanyag alapú készülékekkel szemben. Készülékeink nagytömegű meleget állítanak elő, anélkül, hogy szennyeznék

Részletesebben

Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra

Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra KISS LOLA VIRÁG, SERES ANIKÓ ÉS NAGY PÉTER ISTVÁN Szent

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Lighting Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása ecolor Graze MX Powercore Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális

Részletesebben

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Ritvayné Szomolányi Mária Frombach Gabriella VITUKI CONSULT Zrt. A távérzékelés segítségével: különböz6 magasságból, tetsz6leges id6ben és a kívánt hullámhossz tartományokban

Részletesebben

Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan?

Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan? Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan? Molnár Károly Zsolt Óbudai Egyetem KVK MTI molnar.karoly@kvk.uni-obuda.hu Tematika Alapfogalmak A világítás célja A jó világítás követelményei Fényforrások fajtái

Részletesebben

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Bevezetés A dohánytermesztők körében a vajvirág vagy dohány virág jól ismert,

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK

LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK NAPELEMES TERMÉKEK NAPELEMES KÜLTÉRI LÁMPA (LION-SOLAR-SL-9W -WY2) Oszlopra szerelhető, széles világítási szögű napelemes kültéri világítás, amely 3-4 m magasságba felszerelve

Részletesebben

LED Katalógus 2015. LED a holnap világossága. Oxygen Communication Kft. oxygen-2.com/ledvilagitas

LED Katalógus 2015. LED a holnap világossága. Oxygen Communication Kft. oxygen-2.com/ledvilagitas LED Katalógus 2015. LED a holnap világossága Oxygen Communication Kft. oxygen-2.com/ledvilagitas LED cső Termékjellemzők: - azonnali, teljes fényerő - beépített tápegység - energiatakarékos: 65 -kal több

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

1 NO (záróérintkező) 1 NO (záróérintkező) 1 NO (záróérintkező) Tartós határáram / max. bekapcs. áram

1 NO (záróérintkező) 1 NO (záróérintkező) 1 NO (záróérintkező) Tartós határáram / max. bekapcs. áram 18- - Kombinált kapcsolók (fénykapcsoló + mozgásérzékelő) 10 A 18- Mozgás- és jelenlétérzékelők Érzékelési teru let max. 120 m 2 A 18.51-es típusnál két érzékelési teru let: - Belső (4 x 4) m-es teru let:

Részletesebben

Dr. Bittsánszky András. Növények a jövőnkért. Földes Ferenc Gimnázium Miskolc, 2012. február 7. www.meetthescientist.hu 1 26

Dr. Bittsánszky András. Növények a jövőnkért. Földes Ferenc Gimnázium Miskolc, 2012. február 7. www.meetthescientist.hu 1 26 Dr. Bittsánszky András Növények a jövőnkért Földes Ferenc Gimnázium Miskolc, 2012. február 7. www.meetthescientist.hu 1 26 Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Központ Növényvédelmi Intézet www.nki.hu

Részletesebben

Fotoszintézis. fotoszintetikus pigmentek Fényszakasz - gránum/sztrómalamella. Sötétszakasz - sztróma

Fotoszintézis. fotoszintetikus pigmentek Fényszakasz - gránum/sztrómalamella. Sötétszakasz - sztróma Fotoszintézis fotoszintetikus pigmentek Fényszakasz - gránum/sztrómalamella Sötétszakasz - sztróma A növényeket érı hatások a pigmentösszetétel változását okozhatják I. Mintavétel (inhomogén minta) II.

Részletesebben

CoreLine SlimDownlight - az egyértelmű választás a LED-ek világában

CoreLine SlimDownlight - az egyértelmű választás a LED-ek világában Lighting CoreLine SlimDownlight - az egyértelmű választás a LED-ek világában CoreLine SlimDownlight A CoreLine SlimDownlight egy ultralapos süllyesztett lámpatestekből álló termékcsalád, amely a kompakt

Részletesebben

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED Egy fényforrás által minden inrányba kisugárzott fény mennyisége Jele: Ф Egysége: lm A Φ sugárzott teljesítményből, a sugárzásnak a CIE szabványos fénymérő észlelőre gyakorolt hatása alapján származtatott

Részletesebben

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Lighting Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális távolságról képes megvilágítani

Részletesebben

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 MDOSZ 5. Az antioxidánsok Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 Fogalmak ROS: Reaktív oxigén species. Ide tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, szuperoxidgyök, lipidperoxil-gyök

Részletesebben

www.osram.com A sokoldalú LED fény Nagyszerű a maga nemében: az OSRAM új LED termékválasztéka Nekünk csak a jobb elég jó Light is OSRAM

www.osram.com A sokoldalú LED fény Nagyszerű a maga nemében: az OSRAM új LED termékválasztéka Nekünk csak a jobb elég jó Light is OSRAM www.osram.com A sokoldalú LED fény Nagyszerű a maga nemében: az OSRAM új LED termékválasztéka Nekünk csak a jobb elég jó Light is OSRAM OSRAM LED fényforrások Főbb jellemzők Modern technológia, innováció

Részletesebben

Környezeti klimatológia I. Növényzettel borított felszínek éghajlata

Környezeti klimatológia I. Növényzettel borított felszínek éghajlata Környezeti klimatológia I. Növényzettel borított felszínek éghajlata Kántor Noémi PhD hallgató SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék kantor.noemi@geo.u-szeged.hu Egyszerű, kopár felszínek 1 Növényzettel

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása

Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása Lighting Graze MX Powercore többemeletes homlokzatok és felületek nagy fényerősségű megvilágítása ColorGraze MX Powercore Számos építészeti szerkezetnél szükséges olyan lineáris lámpatest, amely minimális

Részletesebben

Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben

Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben kft Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben Az ieog ( indirekt Elektrolízises Ózon Generátor ) ózonvizes technológia előnyei a hagyományos korona kisüléses ózongenerátor rendszerekkel

Részletesebben

Árassza el fénnyel a külső tereket

Árassza el fénnyel a külső tereket PHILIPS mygarden Falilámpa Riverside antracitszürke LED Árassza el fénnyel a külső tereket Biztosítsa éjszaka is kertjének nagyszerű nappali látványát ezzel a minimalista, antracit színű Philips fali lámpával.

Részletesebben

Frissüljön fel a gyönyörű természetes fénnyel

Frissüljön fel a gyönyörű természetes fénnyel PHILIPS mybathroom Falilámpa Seabird króm LED Frissüljön fel a gyönyörű természetes fénnyel Csobbanjon egyet a Philips mybathroom Seabird fali lámpa által sugárzott meleg fehér fényben. Így a reggeli és

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 1: Növényvédelmi stratégiák Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.03.29. 2012/04. szám

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.03.29. 2012/04. szám DEKALB HÍRLEVÉL 2012.03.29. 2012/04. szám Vetésidő ajánlás DEKALB hibridekhez Szabó Szilárd- Monsanto Fejlesztési vezető Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás www.monsanto.hu

Részletesebben

Élvezze a gyönyörűen megvilágított kertet

Élvezze a gyönyörűen megvilágított kertet PHILIPS mygarden Falilámpa Puddle szürke LED Élvezze a gyönyörűen megvilágított kertet A Philips mygarden Puddle mennyezeti és fali lámpa erőteljes és gyönyörű LED-világítást bocsát ki szilárd alumínium

Részletesebben

A világítástechnika professzionális, energiatakarékos megközelítése

A világítástechnika professzionális, energiatakarékos megközelítése Lighting A világítástechnika professzionális, energiatakarékos megközelítése MASTER PL-Electronic Bura nélküli energiatakarékos MASTER lámpák tökéletes választás olyan végfelhasználók számára, akik a legjobb

Részletesebben

Miért a Hungaro Lux Light?

Miért a Hungaro Lux Light? Hungaro Lux Light Miért a Hungaro Lux Light? Megbízható partner 3/5/8 év garancia 5 év garancia fényáramtartásra 5 év garancia színhőmérséklettartásra 2000 óta fejleszt és szállít LED termékeket Kíváló

Részletesebben

Mi alapján válasszunk árnyékolót?

Mi alapján válasszunk árnyékolót? Mi alapján válasszunk árnyékolót? Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Bevezetés Egy árnyékolástechnikai

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás CoreLine Recessed Spot A CoreLine Recessed Spot egy süllyesztett LED-es termékcsalád, amely a hagymoányos halogén lámpatestek kiváltására

Részletesebben

A fény keletkezése. Hőmérsékleti sugárzás. Hőmérsékleti sugárzás. Lumineszcencia. Lézer. Tapasztalat: a forró testek Hőmérsékleti sugárzás

A fény keletkezése. Hőmérsékleti sugárzás. Hőmérsékleti sugárzás. Lumineszcencia. Lézer. Tapasztalat: a forró testek Hőmérsékleti sugárzás A fény keletkezése Hőmérsékleti sugárzás Hőmérsékleti sugárzás Lumineszcencia Lézer Tapasztalat: a forró testek Hőmérsékleti sugárzás Környezetének hőfokától függetlenül minden test minden, abszolút nulla

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

Fényesebb életstílus Új megvilágításban az Audi A4

Fényesebb életstílus Új megvilágításban az Audi A4 www.light-up.osram.info Fényesebb életstílus Új megvilágításban az Audi A4 Az OSRAM fiatalos és egyedi megjelenést ad az Audinak. Kapcsoljon a stílusos megjelenésre és ragyogó megvilágításra az Audi A4

Részletesebben

Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök től érvényes

Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök től érvényes Zöldségtermesztés szakmai modul/specializáció szakdolgozat és diplomamunka témakörök - 2017-től érvényes Sorszám Konzulens neve Témakör Téma Fő jellemző Ajánlott irodalom Megjegyzés 1 Balázs Gábor Kabakosok

Részletesebben

Nagynyomású kisülőlámpák

Nagynyomású kisülőlámpák Nagynyomású kisülőlámpák Több fény a középpontban A működési elvből következő nagy fényhasznosítás Ezen fényforrások működése az ívkisülésen alapul. A két elektród között villamos ív alakul ki, amelynek

Részletesebben

Ütős fény Szakít a konvenciókkal Új dimenzióba vezet

Ütős fény Szakít a konvenciókkal Új dimenzióba vezet www.osram.com/nightbreakerlaser Ütős fény Szakít a konvenciókkal Új dimenzióba vezet NIGHT BREAKER LASER Legyen a csúcson az OSRAM új, fényes, nagy teljesítményű halogénlámpáival. Light is OSRAM OSRAM

Részletesebben

ColorBlast IntelliHue Powercore gen4. testreszabható kültéri LED-es fényvető lámpatest, intelligens színes fénnyel. Előnyök

ColorBlast IntelliHue Powercore gen4. testreszabható kültéri LED-es fényvető lámpatest, intelligens színes fénnyel. Előnyök Lighting ColorBlast IntelliHue Powercore gen4 testreszabható kültéri LED-es fényvető lámpatest, intelligens színes fénnyel ColorBlast IntelliHue Powercore gen4 A ColorBlast IntelliHue Powercore nagy teljesítményű

Részletesebben

A levélanalízis alapjai

A levélanalízis alapjai A levélanalízis alapjai Vona Viktória Ügyvezető Csernozjom Kft. Levélanalízis A levélanalízis a monitoring, ellenőrzés eszközeként használható A tápanyag-gazdálkodási program ellenőrizhető általa megfelelő

Részletesebben

Infravörös melegítők. Az infravörös sugárzás jótékony hatása az egészségre

Infravörös melegítők. Az infravörös sugárzás jótékony hatása az egészségre Infravörös melegítők Infravörös melegítőink ökológiai alternatívát jelentenek a hagyományos fűtőanyag alapú készülékekkel szemben. Készülékeink nagytömegű meleget állítanak elő, anélkül, hogy szennyeznék

Részletesebben

Okosfarmot de hogyan?

Okosfarmot de hogyan? A megfelelő technológiák okszerű használata azonban kiemelkedő előnyöket ígér a kérdés mindig a megvalósítás mikéntjében rejlik. A Bábolnai Gazdanapokon szeptember 6-án és 7-én megrendezendő SMARTFARM,

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben