A kiadvány az Ausztria Magyarország Határon Átnyúló Együttmıködési Program keretében megvalósuló FERTO-NEU-NAT projekt része.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kiadvány az Ausztria Magyarország Határon Átnyúló Együttmıködési Program keretében megvalósuló FERTO-NEU-NAT projekt része."

Átírás

1 EUROPEAN UNION European Regional Development Fund A kiadvány az Ausztria Magyarország Határon Átnyúló Együttmıködési Program keretében megvalósuló FERTO-NEU-NAT projekt része. Impresszum Kiadja: FertŒ-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság FelelŒs kiadó: Dr. Kárpáti László igazgató / Fotók: Goda István, Pellinger Attila Szerkesztette: Goda István, Kiss Miklós / Nyomdai munka: Neusiedl am See

2 PROGRAMNAPTÁR Családok és egyéni látogatók számára meghirdetett programjaink Kenutúra a nádasban Kalandos túra a Hanságban Szomszédolás Ausztriában Madárles a szikes tavaknál Hajnali madárles Június Június Június H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V Július Július Július H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V Augusztus Augusztus Augusztus H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V Június Július Augusztus H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V Madármegfigyelés a Nyirkai-Hanyban Június Július Augusztus H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V H K Sz Cs P Sz V

3 1 Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük a FertŒ-Hanság Nemzeti Parkban! Magyarország nyugati kapujában a mondák és mesék egykor titokzatos vidékrœl szóltak. A FertŒ és a Hanság vadvizekben, ingoványokban gazdag rejtélyes világa azóta sokat változott. A tó, és az ember által átformált hansági táj ma két ország közös nemzeti parkját rejti. A hajdani vasfüggöny által elrekesztett területek felszabadulását követœen, a két szomszédos ország természetvédelmi erœfeszítésének köszönhetœen, az érdeklœdœ ismét látnivalók egész sorában gyönyörködhet, kedvére pihenhet vagy túrázhat ezeken a szépséges tájakon. A szabadidœ tartalmas és élménydús eltöltéséhez nyújt segítséget nemzeti parkunk turisztikai programajánlója. Amennyiben kínálatunk felkeltette érdeklœdését, várjuk szeretettel! A nemzeti park dolgozói FertŒ-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság H-9435 Sarród Rév-Kócsagvár, Pf.: 4 Tel.: , Fax: Web:

4 2 LÁTOGATÓKÖZPONT... Csapody István Látogatóközpont A Dr. Csapody István erdœmérnök, botanikus nevét viselœ épület 2007 májusában nyitotta meg kapuit. A védett területek ölelésében, FertŒújlak település szélén elhelyezkedœ épület valaha a határœrség egyik bázishelye volt. Jelenleg a FertŒ-Hanság Nemzeti Parkba érkezœ látogatók, kirándulók, iskolás- és diákcsoportok, nyári táborozók, kerékpáros turisták igényeinek mind teljesebb kiszolgálását célul kitızve egy multifunkcionális látogatóközpont és szálláshely mıködik benne. A látogatóközpont nyitva tartása:ása: December - Január - Február: ElŒzetes bejelentkezéssel látogatható! Március: H-P: ; SZO-V-Ü: ElŒzetes bejelentkezéssel látogatható! Április - Szeptember: H-P: ; SZO-V-Ü: Október - November: H-P: ; SZO-V-Ü: ElŒzetes bejelentkezéssel látogatható! Információszolgáltatás telefonon egész évben folyamatosan! A látogatóközpont belépœjegy váltása nélkül szabadon látogatható! MegközelíthetŒségét lásd a térképmellékletben. GPS: N / E Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, FertŒújlak Tel.: Fax: Web:

5 INFORMÁCIÓS KÖZPONT... 3 Információs Központ (Illmitz, Ausztria) A Neusiedler See Seewinkel Nemzeti Park Információs Központja 1996 óta várja az érdeklœdœ természetbarátokat. A látogatók széleskörı tájékoztatása mellett a nemzeti park megœrzœ zónájába szervezett programok bázishelyeként is mıködik. Az Illmitz település északi határán fekvœ m 2 alapterületı épület a látogatók kiszolgálása mellett rendezvényeknek is otthont ad. Az Információs Központ természetesen akadálymentesített, tolószékkel is megközelíthetœ. Az udvarán álló 12 méter magas toronyból kiváló kilátás nyílik a környezœ védett területekre. Az információs pultok és szemléltetœ anyagok mellett egy könyvtár áll a látogatók rendelkezésére, amely közel darabos könyvválasztékával átfogó tájékoztatást nyújt a nemzeti parkot érintœ különbözœ témákról. Rendezvény-épületként (a régió lakossága számára is) lehetœséget ad konferenciák, workshopok, szemináriumok és projektnapok megtartására is. Az 50 férœhelyes mozi terem és a 200 férœhelyes elœadóterem ideális helyszíne a vetített elœadásoknak és konferenciáknak. A kínálatot két szeminárium- és kiállító terem zárja, amelyek 50, ill. 70 m 2 területtel rendelkeznek. Az épület infrastruktúrájának része egy étterem és egy ajándékbolt (Nemzeti Park - Shop), mely utóbbi április elejétœl október végéig minden nap nyitva tart. Április végétœl egy külön kiállítás keretében az Élet a vízben témakörrel foglalkozunk. Kezdve a halaktól egészen a mikroszkopikus méretı élœlényekig terjed a látnivalók sora. A kiállítás másik része a nemzeti park magyar oldalán, FertŒújlakon, a Csapody István Látogatóközpontban tekinthetœ meg. Az Információs Központ nyitva tartása: Áprilistól - októberig: H P: 8-17, Sz/V/Ünnepnapok: NovembertŒl - márciusig: H P: 8-16

6 4 SZÁLLÁSHELYEK a Kócsagvárban A FertŒ-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központjának elsœ három épületszárnyában szálláshely mıködik. A 10 szobában 28 ágy, a kihúzható (kétszemélyes) ágyakkal összesen 44 férœhely áll a vendégek rendelkezésére. Minden szobához külön fürdœszoba, WC tartozik. Négyszobánként egy felszerelt konyha biztosítja a szállóvendégek egyéni étkezését. Csoportok menüs étkeztetését elœzetes egyeztetés után a közeli éttermek helyszíni kiszállítással vállalják. Az épületben állandó ügyelet mıködik. A Kócsagvárhoz zárt udvar, illetve gépkocsi parkoló tartozik, melyet éjszaka kutyák Œriznek. Utóbbi miatt ebek a házba nem hozhatók! A szálláshely egész évben folyamatosan üzemel. Cím: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár MegközelíthetŒségét lásd a térképmellékletben. GPS: N; E a Csapody István Természetiskola - Ifjúsági szállóban FertŒújlak szélén, a védett területek ölelésében elhelyezkedœ látogatóközpontban szálláshely is mıködik. A 10 db 4 ágyas és 1 db 2 ágyas szobában, összesen 42 férœhellyel várjuk látogatóinkat. Két szobánként közös fürdœszoba (zuhanyzó, WC) áll vendégeink rendelkezésére. Csoportok menüs étkeztetését elœzetes egyeztetés után a közeli éttermek kiszállítással vállalják. A szálláshely egész évben üzemel. Cím: 9434 FertŒújlak, PetŒfi S. u. 23/A MegközelíthetŒségét lásd a térképmellékletben. GPS: N; E Szállásfoglalás és információ: Tel.: ; Fax: Web:

7 TANÖSVÉNYEK... 5 a FertŒ-tájon Sziki Ãszirózsa Tanösvény A szikes puszta és tavak életközösségével, valamint a régi magyar háziállatoknak a védett területek megœrzésében és hasznosításában betöltött szerepével ismerkedhetnek meg a tanösvény látogatói. A tanösvény egy 4 km hosszú gyalogos és kerékpáros túraútvonal a Sarródtól 7 km-re északra elterülœ szikes pusztai területen. Kiindulópontja a Sarród- FertŒújlak útvonalon, a Hansági-fŒcsatorna zsilipjénél található. Ajánlott felkeresési idœszak: egész évben, de különösen áprilistól júliusig, valamint szeptembertœl október végéig. a Hanságban Hany Istók Tanösvény Az 5 km hosszú tanösvény kiindulópontja az Osli és Földsziget között található Esterházy Madárvárta. Az épület az ország egyik legrégebbi madárvártája, amely kiállítóhely is egyben. A madárvártától az út a fokozottan védett Csíkos Éger-erdŒ, majd az erœsen elöregedett állományú Király-égeres mellett vezet a Király-tóig. A tœzegbányászatot követœen növényzettel sırın benœtt tó környékén találták meg egykor Hany Istókot, tanösvényünk névadóját. Az Esterházy Madárvárta csak elœzetes bejelentkezés alapján látogatható. Ajánlott felkeresési idœszak: egész évben. a Répce mentén TŒzike Tanösvény A mintegy 4 km hosszúságú tanösvény Csáfordjánosfa község határában található, megközelíthetœségét tábla jelzi. A Répce folyó ágait fahidakon átszelœ útvonal az ártéri területek talán legszebb, természeti értékek tekintetében legváltozatosabb részleteit igyekszik bemutatni 5 ismertetœ tábla segítségével. A Répce menti tölgy-kœrisszil ligeterdœben már kora tavasszal, március elején nagy tömegben virít a védett tavaszi tœzike. Ajánlott felkeresési idœszak: egész évben.

8 6 TÚRAVEZETÉS Csoportok, iskolai osztályok elœre egyeztetett, írásban megrendelt idœpontokban vehetnek részt a túravezetéseinken. Ünnep- és vasárnapokon a csoportvezetés szünetel. Csoportos látogatóink a következœ programok közül választhatnak: Kenutúra a FertŒ nádasában A FertŒ nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belsœ tavak élœvilágát mutatjuk be egy kalandos, 6 km hosszú kenutúra alatt. Az útvonal nyomvonala a FertŒ összefüggœ, sırı nádasába vágott közlekedœ csatornáin haladva viszi be az érdeklœdœt egy szinte zavartalan világba, a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó közötti részre, ahol a figyelmes szemlélœdœt megannyi csoda várja. Ezek közül is talán a legérdekesebb a rencés hínár az aranysárga virágú rovaremésztœ rencével, a nádi énekesmadarak (nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege), nagy kócsag, a vörös gém, a szárcsa és különféle récék megfigyelésének lehetœsége. A túra a Csárdakapui-csatorna bejáratától indul, amely Balf és FertŒrákos települések között található. MegközelíthetŒségét lásd a térképmellékletben. Parkolási lehetœség a Csárdakapuicsatornánál biztosított. A program meghatározott résztvevœszámmal indul, május közepétœl szeptember közepéig. A 14 év alatti jelentkezœk csak tanári illetve kísérœi felügyelettel vehetnek részt rajta. Javasoljuk a megfelelœ ruházat, fejfedœ, szúnyogriasztó használatát. A túra idœtartama 3 óra. Bizonytalan idœjárási körülmények esetén a program lebonyolítását nem tudjuk vállalni. Részvételi díj: Ft/fŒ, a program minimális díja: Ft. KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

9 csoportoknak, iskolai osztályoknak 7 Kirándulás a FertŒ szikes tavai mentén A program a Sziki Ãszirózsa Tanösvényen zajlik. Tartalmazza a madármegfigyelést, a régi magyar háziállatok bemutatását, valamint ürgelest. A program helyszínének megközelítéséhez autóbusz, vagy kerékpár szükséges. A túra idœtartama 2-3 óra. Javasoljuk megfelelœ ruházat, esœkabát, fejfedœ, használatát. A túra jellege: buszos és gyalogos, vagy kerékpáros. Kirándulás Hany Istók birodalmában A program kiindulási pontja az Osli és Földsziget között található Esterházy Madárvárta. Innen barangoljuk be a Hanság minden rejtett zugát. A programhelyszínek megközelítéséhez autóbusz szükséges. A túra idœtartama 2-4 óra, jellege: buszos és gyalogos. Részvételi díj: Minimális programdíj: Óvodás csoport: 400 Ft/fŒ Ft Diákcsoport: 700 Ft/fŒ Ft FelnŒtt csoport: Ft/fŒ Ft Lovas kocsival a nemzeti parkban! A szolgáltatás májustól-szeptemberig, a hét minden napján igényelhetœ, legalább 10 fœ fizetœvendég jelentkezése esetén. A kirándulás idœtartama kb. másfél óra. Részvételi díj: 2000 Ft/fŒ JELENTKEZÉS ÉS INFORMÁCIÓ: Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, FertŒújlak Tel.: Fax: Web:

10 8 TÚRAVEZETÉS Családok és egyéni látogatók számára kínált programok: Kenutúra a nádasban A FertŒ zegzugos csatornáinak és a nádasba záródott belsœ tavainak az élœvilágát fedezzük fel a Vízi Rence Túraútvonalon haladó kenutúra alkalmával. A 3 órás program során a nádas mocsár vízi ösvényének érdekes mocsári növényeivel és a nádas rejtekében élœ állatokkal találkozhatunk utunk során. A program meghatározott résztvevœszámmal indul! Hajnali madárles A FertŒ szikes tavainál pihenœ (ébredezœ) vízi madárvilágot figyelhetjük meg a kora reggeli órában. A FertŒ keleti oldalán húzódó sekély vizı tavak a helyi és a vonuló madárvilág jelentœs pihenœ, táplálkozó és fészkelœ helyei. Ezt igazolja az itt eddig megfigyelt közel 300 madárfaj is. A program meghatározott résztvevœszámmal indul! Szomszédolás Ausztriában A túra a Nationalpark Neusiedler-See Seewinkel természetes állapotú szikes tavaihoz vezet. A FertŒzug sekély tavainál vagy a Hölle kilátójából az ausztriai védett területek élœvilága tárul a látogatók szeme elé. Közlekedési eszközt biztosítunk. Madárles a szikes tavaknál A FertŒ szikes tavainak jellegzetes madarait figyelhetjük meg szakavatott kísérœ segítségével. A program meghatározott résztvevœszámmal indul! Kalandos túra a Hanságban Barangolás a hajdani vadvíz ország rejtett útjain. Hany Istók nyomán haladva a Hanság nehezen megközelíthetœ helyeinek élœvilága tekinthetœ meg e túra során. Közlekedési eszköz - Land Rover Defender - biztosított. Madármegfigyelés a Nyirkai-Hanyban A 2001-ben helyreállított vizes élœhely 2006 óta Ramsari terület. A Hanság lecsapolása óta nem látott, de most újra nagy számban elœforduló vízimadár fajainak megfigyelésére nyújt lehetœséget a program. A program meghatározott résztvevœszámmal indul! KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

11 NYÁRI TÁBOROK... 9 Hasznos információk családok és egyéni látogatók számára a programnaptárban szereplœ programokhoz Érdemes tudni, hogy... Fontos, hogy......a túráinkon való részvétel feltétele az elœzetes jelentkezés! Ezt megtehetik telefonon, vagy írásban a Csapody István Látogatóközpont elérhetœségein. Tel: legalább egy nappal a programok indulása elœtt megtegyék jelentkezésüket, mivel túráink meghatározott résztvevœszámmal indulnak! A jelentkezéseket idœrendi sorrendben tartjuk nyilván. Mindig az idœjárásnak megfelelœ ruházatot, kényelmes lábbelit viseljenek a túrák során. Védjék magukat az erœs napsütéstœl, kisebb esœtœl, a szúnyogok csípéseitœl! Bizonytalan idœjárási körülmények esetén programjainkat nem tudjuk lebonyolítani. Ebben az esetben idœben értesítjük kedves vendéginket!...a programok részvételi díját a mindenkori túravezetés helyszínén a túra vezetœjénél lehet fizetni, készpénzben. Hasznos tudnivaló! Az egyes programok helyszíneinek megközelíthetœsége a Programajánló oldalán található térképeken látható. A programváltoztatás jogát fenntartjuk! JELENTKEZÉS ÉS INFORMÁCIÓ: Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, FertŒújlak Tel.: Fax: Web: KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

12 Március Március elsœ felében TŒzike-program TŒzike virágzás idején a Csáfordi - erdœben vezetett túrákat indítunk. A túrák ideje a tavaszi tœzike idei virágzásától függ. További részleteket aktuálisan a honlapunkon (www.ferto-hansag.hu) teszünk közzé Április Április 3. V. KezdŒ Madarászok Napja TP: Látogatóközpont, FertŒújlak A tavasszal újra benépesülœ szikes tavak érdekes madarait ismerhetik meg szakemberek segítségével. A rendezvény egy elœadással kezdœdik, ezt követi a madármegfigyelés a szikes tavaknál. A részvétel térítésmentes! Április 16. Szo. Húsvéti játszóház TP: Látogatóközpont, FertŒújlak Szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt készítsük el a húsvéti asztal ünnepi díszeit. A részvétel térítésmentes! Április 16. Szo. Fehér-tavi túra TP: Fehértó, Fehér-tavi Madárvárta GPS: N / E TúravezetŒ: Fülöp Tibor Tel: / Április 22. P. Föld Napja TP: Látogatóközpont, FertŒújlak A program részleteit honlapunkon tesszük közzé! (www.ferto-hansag.hu) A részvétel térítésmentes! KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

13 11 Április 30. Szo. Madármegfigyelés Lipóton a Morotva-tónál TP: Lipót, Holt Duna Camping bejárata (Holt Duna út 1.) GPS: N / E TúravezetŒ: Szabó Csaba Tel: / Április 30. Szo. Tavaszi madárhangok a Soproni-hegyvidéken TP: Sopron, Csík Ferenc Uszoda parkolója GPS: N / E TúravezetŒ: Mogyorósi Sándor Tel: 30 / Május Május 7. Szo. Gyöngyvirág túra a Szárhalmi-erdŒben TP: Tómalom fürdœ bejárata, parkoló GPS: N / E TúravezetŒ: Udvardy Ferenc Tel: / Május 7. Szo. Madarak és fák napja TP: Látogatóközpont, FertŒújlak A program részleteit honlapunkon tesszük közzé! (www.ferto-hansag.hu) A részvétel térítésmentes! Május 21. Szo. Orchidea túra a Szárhalmi-erdŒben TP: Tómalom fürdœ bejárata, parkoló GPS: N / E TúravezetŒ: Udvardy Ferenc Tel: / Május 21. Szo. Természetismereti nyílt túra a Holt-Rába Természetvédelmi Bemutató Útvonalon TP: GyŒr-Gyirmót, 37-es busz második megállója TúravezetŒ: Peimli Piroska Tel: /

14 12 Május 22. V. Európai Nemzeti Parkok Napja TP: Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, FertŒújlak GPS: N ; E Egész napos kerékpáros túra a FertŒ-Hanság Nemzeti Parkban és a Nationalpark Neusiedler See - Seewinkelben. A túra hossza kb. 40 km. Kerékpárbérlés a Látogatóközpontban, igény szerint! A részvétel térítésmentes! 2011 Június Június 16. Cs. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Június 17. P. Kenutúra a nádasban Június 18. Szo. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Június 18. Szo. Kenutúra a nádasban Június 21. K. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló

15 13 Június 21. K. Kenutúra a nádasban GPS: N ; E Június 22. Sze. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Június 22. Sze. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Június 23. Cs. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Június 23. Cs. Kenutúra a nádasban Június 24. P. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Június 25. Szo. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló A programok rövid leærása a Programajánló 8. oldalán olvasható!

16 14 APRIL Június 25. Szo. Kenutúra a nádasban Június 28. K. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Június 28. K. Kenutúra a nádasban Június 29. Sz. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Június 30. Cs. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Június 30. Cs. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra Július Július 1. P. Kenutúra a nádasban

17 15 Július 2. Szo. Kenutúra a nádasban Július 2. Szo. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 5. K. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 5. K. Kenutúra a nádasban Július 6. Sze. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 6. Sze. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 7. Cs. Kenutúra a nádasban KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

18 16 Július 8. P. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 9. Szo. Kenutúra a nádasban Július 9. Szo. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 12. K. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 12. K. Kenutúra a nádasban Július 13. Sze. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 13. Sze. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló A programok rövid leærása a Programajánló 8. oldalán olvasható!

19 17 Július 14. Cs. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 14. Cs. Kenutúra a nádasban Július 15. P. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 16. Szo. Kenutúra a nádasban Július 16. Szo. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 19. K. Kenutúra a nádasban Július 20. Sze. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

20 18 Július 20. Sze. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 20. Sze. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 21. Cs. Kenutúra a nádasban Július 22. P. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 23. Szo. Kenutúra a nádasban Július 23. Szo. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 26. K. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló A programok rövid leærása a Programajánló 8. oldalán olvasható!

21 19 Július 26. K. Kenutúra a nádasban Július 27. Sze. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 27. Sze. Madárles a szikes tavaknál TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Július 28. Cs. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Július 29. P. Kenutúra a nádasban Július 30. Szo. Kenutúra a nádasban Augusztus 2. K. Kenutúra a nádasban KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

22 Augusztus Augusztus 3. Sze. Madármegfigyelés a Nyirkai-Hanyban TP: BŒsárkány, Templom GPS: N / E Augusztus 3. Sze. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 4. Cs. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Augusztus 4. Cs. Kenutúra a nádasban Augusztus 5. P. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 6. Szo. Kenutúra a nádasban A programok rövid leærása a Programajánló 8. oldalán olvasható!

23 21 Augusztus 9. K. Kenutúra a nádasban Augusztus 10. Sze. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Augusztus 10. Sze. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 11. Cs. Madármegfigyelés a Nyirkai-Hanyban TP: BŒsárkány, Templom GPS: N / E Augusztus 11. Cs. Kenutúra a nádasban Augusztus 12. P. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 13. Szo. Kenutúra a nádasban KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

24 22 Augusztus 16. K. Kenutúra a nádasban Augusztus 16. K. Madármegfigyelés a Nyirkai-Hanyban TP: BŒsárkány, Templom GPS: N / E Augusztus 17. Sze. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Augusztus 17. Sze. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 18. Cs. Kalandos túra a Hanságban TP: Esterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között GPS: N / E Részvételi díj: 3000 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 19. P. Kenutúra a nádasban Augusztus 20. Szo. Kenutúra a nádasban A programok rövid leærása a Programajánló 8. oldalán olvasható!

25 23 Augusztus 23. K. Kenutúra a nádasban Augusztus 24. Sze. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló Augusztus 25. Cs. Madármegfigyelés a Nyirkai-Hanyban TP: BŒsárkány, Templom GPS: N / E Augusztus 25. Cs. Kenutúra a nádasban Augusztus 26. P. Szomszédolás Ausztriában TP: Kócsagvár, Sarród GPS: N / E Részvételi díj: 2200 Ft/fŒ, de min Ft/túra. Augusztus 27. Szo. Kenutúra a nádasban Augusztus 30. K. Hajnali madárles TP: Hansági-fŒcsatorna, parkoló KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

26 24 Augusztus 30. K. Kenutúra a nádasban 2011 Szeptember Szeptember 10. Szo. Nyílt túra a Holt-Rába Természetvédelmi Bemutató Útvonalon TP: GyŒr-Gyirmót, 37-es busz második megállója A túrát vezeti: Peimli Piroska. Tel: 30 / Szeptember 10. Szo. Ciklámen túra a Soproni-hegyvidéken TP: Sopron, Csík Ferenc Uszoda parkolója A túrát vezeti: Udvardy Ferenc terület felügyelœ. Tel: / Október Október 1. Szo. Nemzetközi MadármegfigyelŒ Nap a FertŒ szikes tavainál TP: Hansági - fœcsatorna, parkoló GPS: N / E A részvétel térítésmentes! Október 1. Szo. Állatok Világnapja TP: Látogatóközpont, FertŒújlak A program részleteit honlapunkon tesszük közzé! (www.ferto-hansag.hu) A részvétel térítésmentes! Október 8. Szo. V. Dunántúli Magyar Szürke Szarvasmarha tól Tenyészbika Bemutató és Vásár Helyszínek: Hídi-major, Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, (FertŒújlak) Program: Tenyészbika szemle és vásár, egész napos kézmıves kirakodóvásár, játszóház, filmvetítés. A részvétel térítésmentes!

27 25 Október 15. Szo. Nyílt túra a Holt-Rába Természetvédelmi Bemutató Útvonalon TP: GyŒr-Gyirmót, 37-es busz 2. megállójában TúravezetŒ: Peimli Piroska. Tel: / Október 15. Szo. Téli madártársaink: Ragadozómadár megfigyelés a Nyirkai-Hanyban TP: BŒsárkány, Templom GPS: N / E TúravezetŒ: Váczi Miklós. Tel: / Október 29. Szo. Hullámtéri túra TP: Dunasziget, Nagy sziget u., töltés. TúravezetŒ: Szabó Csaba.Tel: / November November 5. és 12. Szo. Vadludak esti húzása TP: Hansági - fœcsatorna, parkoló GPS: N / E A részvétel térítésmentes! 2011 December December 10. Szo. Adventi játszóház TP: Sarród, Kócsagvár GPS: N ; E Sarród község Önkormányzatával közösen megrendezett játszóház. Szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt süssünk mézeskalácsot, készítsünk ajtódíszeket, ablakdíszeket. A részvétel térítésmentes! KÉRJÜK, hogy a programokon való részvételi szándékukat elœre jelezzék!

28 26 MEGKÖZELÍTHETÃSÉG

29 27

Turisztikai programajánló

Turisztikai programajánló Körös-Maros Nemzeti Park Kiadja: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Felelős kiadó: Tirják László igazgató Szerkesztették: Bánfi Péter, Domokos Andrea, Lestyan-Goda Judit, Orcsikné Fazekas Edit, Tóth-Gyenes

Részletesebben

BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMLEHET

BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMLEHET BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMLEHET SÉGEK Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont Tourinform Hortobágy 4071 Hortobágy, Pet tér 9. (GPS: 47 34'56.20"N; 21 9'4.18"E) Tel.: 52/589-000 Tel./fax: 52/589-321 E-mail:

Részletesebben

Programok a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban

Programok a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban Programok a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban A programváltoztatás jogát fenntartjuk! A meghirdetett túravezetések min. 5 fő részvételével indulnak, a programokra kérjük csoportok előzetes bejelentkezését!

Részletesebben

a Fertő Hanság Nemzeti Park és a Nationalpark Neusiedler See Seewinkel közös kiadványa Kócsagtoll

a Fertő Hanság Nemzeti Park és a Nationalpark Neusiedler See Seewinkel közös kiadványa Kócsagtoll a Fertő Hanság Nemzeti Park és a Nationalpark Neusiedler See Seewinkel közös kiadványa Kócsagtoll 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.: 4., Tel.: 99/537-620, 537-622 Fax: 99/537-621, fhnpititkarsag@fhnp.kvvm.hu

Részletesebben

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N Nemzeti parkok N I A M Â N I N A U K R A J R O O i CRNA GORA S K SRBIJA V E S L O A S K V A T H R H C E I R R T E Ö S I S L O V É N J A 3 Útbaigazító És befejezésül néhány kérés. A látogatás során tartsák

Részletesebben

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK Környezeti nevelés aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Környezetinevelés Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 3 A Fertő-táj 5 I. A szikes puszta

Részletesebben

Cincér. A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 9. évfolyam 2. szám 2013. Nyár

Cincér. A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 9. évfolyam 2. szám 2013. Nyár Cincér A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 9. évfolyam 2. szám 2013. Nyár TARTALOM 1 2 3 4-5 ÚGY GONDOLOM... AJÁNLÓ Zöld eseményeink LÁTOGASSON EL! A Velencei-tóhoz AKTUÁLIS Építve védünk 6

Részletesebben

ERDEI ISKOLÁINK PROGRAMOK SZÁLLÁSHELYEK

ERDEI ISKOLÁINK PROGRAMOK SZÁLLÁSHELYEK ERDEI ISKOLÁINK PROGRAMOK SZÁLLÁSHELYEK 2004 Kiadványunkat szeretett barátunk, Lehoczky János emlékére ajánljuk Vándorló gondolat Mi, terepen járó emberek igazán tudjuk, hogy milyen csábereje van egyegy

Részletesebben

GYALOGTÚRÁZÓK XVI. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA SZOLNOK TISZALIGET 2009 PÜNKÖSD

GYALOGTÚRÁZÓK XVI. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA SZOLNOK TISZALIGET 2009 PÜNKÖSD GYALOGTÚRÁZÓK XVI. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA SZOLNOK TISZALIGET 2009 PÜNKÖSD Rendezvény helyszínek Vasútállomás 7 2 3 4 5 1. Turisztikai és szabadidő központ 2. Főiskola Campus 3. Motel Tiszaliget 4. Trojka

Részletesebben

16. Bikk-Makk Erdészeti Erdei Iskola

16. Bikk-Makk Erdészeti Erdei Iskola 16. Bikk-Makk Erdészeti Erdei Iskola Észak-Magyarország (Bükk-hegység) 3559 Répáshuta Üzemeltetõ: Északerdõ Zrt. Répáshutai Erdészet Szállásfoglalás: 3559 Répáshuta, Herman O. u. 44. Tel./Fax:46/ 390-176

Részletesebben

Vendégváró Tápió-vidék

Vendégváró Tápió-vidék ELÕSZÓ A Budapesttõl alig 40 km-re fekvõ Tápió-vidék a közép-magyarországi régió legizgalmasabb, de ugyanakkor legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik. A fõ közlekedési útvonalakból kiesve a Gödöllõi-dombság

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember HÍREK Az Év ökoturisztikai létesítménye A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett kölkedi Fehér Gólya Múzeum 2. helyezést

Részletesebben

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki

Részletesebben

POROSZLÓ. Barangolás a zöld közepén TE ÖN RE FP

POROSZLÓ. Barangolás a zöld közepén TE ÖN RE FP POROSZLÓ Barangolás a zöld közepén Kedves Vendégeink! Kis falunk lakói, vendéglátói évrôl-évre alig várják, hogy a tavasz eljöttével elkezdôdjön az élet. A madarak csivitelése, a hóvirág megjelenése a

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014.

Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014. Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014. Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki tájban, melynek természeti, táji, településszerkezeti

Részletesebben

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Vakáció POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Tisza-tó ATisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, 127 km 2 -nyi területével

Részletesebben

Bevezető Kedves Olvasó!

Bevezető Kedves Olvasó! Bevezető Kedves Olvasó! Egyesületünk, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hat éve foglalkozik aktívan turizmussal, illetve annak környezeti ártalmaival. Hat eszendő alatt számos negatív példát láttunk

Részletesebben

Köszöntjük az erdészeti erdei iskolák világában! Az erdészek szerepe az erdei iskola mozgalomban

Köszöntjük az erdészeti erdei iskolák világában! Az erdészek szerepe az erdei iskola mozgalomban Köszöntjük az erdészeti erdei iskolák világában! ERDÉSZETI ERDEI SZAKOSZTÁLY 1996 ISKOLA Az erdõ a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy, és nyitott szemmel

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria 2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia Erdély Lengyelország Horvátország Csehország Szlovákia Olaszország Ausztria ELŐSZÓ FONTOS A programfüzetben szereplő utazások minimum 35 fő utaslétszám esetén indulnak.

Részletesebben

IRÁNY AZ ERDŐ! Turisztikai programnaptár 2015 TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL

IRÁNY AZ ERDŐ! Turisztikai programnaptár 2015 TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL IRÁNY AZ ERDŐ! Turisztikai programnaptár 2015 HASZNOS TUDNIVALÓK: A programokon mindenki saját felelősségére vehet részt. Ruházat: gyalogláshoz megfelelő öltözet, cipő szükséges. Esetleges eső miatt vízhatlan

Részletesebben

J E L E S - T Á. Kecskemét, 2013. március 01 - november 22. p r o g r. a m f. e t N A P

J E L E S - T Á. Kecskemét, 2013. március 01 - november 22. p r o g r. a m f. e t N A P ENERGIATAKARÉKOSSÁGI VILÁGNAP - A VÍZ VILÁGNAPJA - A FÖLD NAPJA J E L E S p r o g r N A P a m f ü z R - T Á e t EUROPAI AUTÓMENTES NAP KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP - MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE MADARAK ÉS

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Hív a természet. 2013. Április. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Hív a természet. 2013. Április. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Hív a természet 2013. Április Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 10 ÁPRILIS 20

Részletesebben

Miskolc turizmusa 2010-2014 között Készítette: Nagy Júlia MIDMAR Nonprofit Kft

Miskolc turizmusa 2010-2014 között Készítette: Nagy Júlia MIDMAR Nonprofit Kft MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit kft. Miskolc helyi TDM szervezete 3530 Miskolc, Széchenyi u. 16. Tel.: +36 46 350 425 info@hellomiskolc.hu www.hellomiskolc.hu Miskolc turizmusa 2010-2014

Részletesebben

Kalandra várja az Ipoly völgye!

Kalandra várja az Ipoly völgye! Kalandra várja az Ipoly völgye! www.sugarkankalin.hu Tagjaink a dejtári Tájház tornácán A kerékpártúrázók hosszú sora Madárgyûrûzés a Csadó-tanyán A gombatúra egyik szépsége A "Sugárkankalin Turisztikai

Részletesebben

Minden élménnyel több leszel 2014. MÁRCIUS FÓKUSZBAN NYUGAT-DUNÁNTÚL

Minden élménnyel több leszel 2014. MÁRCIUS FÓKUSZBAN NYUGAT-DUNÁNTÚL Minden élménnyel több leszel 2014. MÁRCIUS Ingyenes turisztikai programajánló magazin FÓKUSZBAN NYUGAT-DUNÁNTÚL Egészségesen 2014. MÁRCIUS Tartalom S x2 HA AKAROM TABLET, HA AKAROM NOTEBOOK. 28 20 NYUGAT-DUNÁNTÚL

Részletesebben

CINCÉR. Természetvédelem az Ipoly-völgyben. 2009 Tavasz A DUNA IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HÍRLEVELE. 5. évfolyam 1. szám

CINCÉR. Természetvédelem az Ipoly-völgyben. 2009 Tavasz A DUNA IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HÍRLEVELE. 5. évfolyam 1. szám CINCÉR A DUNA IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HÍRLEVELE 5. évfolyam 1. szám Természetvédelem az Ipoly-völgyben 2009 Tavasz TARTALOM ÚGY GONDOLOM Egy felértékelõdõ erõforrás: a szakmai partnerség..............

Részletesebben

www.orfu.hu szálláskatalógus z t legyen a vendégünk!

www.orfu.hu szálláskatalógus z t legyen a vendégünk! www.orfu.hu Színezd újra a z éle t e d szálláskatalógus legyen a vendégünk! legyen a vendégünk! Hegyek és tavak, népi hagyományok és gasztronómia, napozás és édes semmittevés, fürdõzés és vízi sportok,

Részletesebben

CINCÉR DANUBEPARKS. összefogtak a Duna menti nemzeti parkok. 2009 Nyár A DUNA IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HÍRLEVELE. 5. évfolyam 2.

CINCÉR DANUBEPARKS. összefogtak a Duna menti nemzeti parkok. 2009 Nyár A DUNA IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HÍRLEVELE. 5. évfolyam 2. CINCÉR A DUNA IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HÍRLEVELE 5. évfolyam 2. szám DANUBEPARKS összefogtak a Duna menti nemzeti parkok 2009 Nyár TARTALOM ÚGY GONDOLOM DANUBEPARKS...2 ESEMÉNY Volt...3 ESEMÉNY Lesz...5

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI NYÁRI CSEREÜDÜLÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI NYÁRI CSEREÜDÜLÉSRŐL TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI NYÁRI CSEREÜDÜLÉSRŐL FDSZ MISKOLCI EGYETEMI BIZOTTSÁGA MISKOLC-EGYETEMVÁROS 2011 Tartalomjegyzék: Oldal Siófok, Galamb-köz 4 Balatonszepezd 6 Budapest, Balassa Intézet kollégiuma

Részletesebben