EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki?"

Átírás

1 EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki? Hol is lehet elkezdeni a történetet azok számára, akik most hallottak először az Európai Önkéntes Szolgálatról és azon gondolkodnak, hogy ők maguk is kipróbálják ezt a lehetőséget? Mit is kell tudni arról, hogy hogyan lesz valakiből EVS önkéntes? Ebben a kis segédletben összefoglaltuk számodra a legelső lépéseket és legfőbb tudnivalókat. Az Európai Önkéntes Szolgálat projekt egy olyan külföldi kaland és kihívás egyben, amelyben lesz nagyon sok örömteli és élményekkel gazdag nap, de tele lesz erőpróbával és nem várt meglepetésekkel is, sőt elkedvetlenítő nehézségekkel, amelyek mind arra várnak, hogy te keresd és találd meg rájuk a megoldást. Az Európai Önkéntes Szolgálat minden 17 és 30 év közötti fiatal számára nyitott. A program elnevezésével ellentétben Európán kívüli országok is részt vehetnek a programban. Évente több ezer, legfeljebb 12 hónapos EVS küldő és fogadó projekt megvalósítását támogatja az Európai Unió. Az apró részletek azonban ettől jóval izgalmasabbak. Programországok és partnerországok Az Erasmus+ programban megkülönbözteti a programországok és partnerországok fogalmát. Az önkéntes nézőpontjából azért fontos ismerni a két kategóriába tartozó országok körét, mert egyrészt nem árt tudni, hogy milyen lehetőségek közül lehet választani, másrészt egy kissé eltér a két kategóriához tartozó pályázati eljárásrend. A programországok körébe az EU27 tagországai, az EFTA országok (Norvégia, Izland és Liechtenstein), valamint az előcsatlakozás alatt álló Törökország és Macedónia tartozik. A partnerországok körébe az alábbiak tartoznak: Örményország, Azerbajdzsán, Fehér- Oroszország, Grúzia, Moldova, Ukrajna, Oroszország, Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia, Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró és Szerbia, valamint Svájc. Az itt felsorolt országokon túlmenően is van lehetőség más Európán kívüli országokban Európai Önkéntes Szolgálat teljesítésére, de ebben az esetben a brüsszeli központi irányító hatósághoz kell benyújtani a pályázatot. A Fiatalok a Vidékért Egyesület kizárólag programországokba vállalja EVS önkéntesek küldését. Ennek leginkább az az oka, hogy a partnerországokban nem működik nemzeti iroda, így az ott működő fogadó szervezetek nem tudják megpályázni a projekt költségeit. Az ilyen jellegű partneri együttműködések esetében valamelyik EU tagállamban (programországban) működő szervezet jogosult pályázni saját nemzeti irodájához, amelynek következtében a küldő oldalról kell finanszírozni a fogadó oldali költségeket.

2 A Fiatalok a Vidékért Egyesület nem rendelkezik a 20%-os előleg megfinanszírozását lehetővé tevő pénzügyi háttérrel, továbbá nem látjuk biztosítottnak egy távoli országban működő projekt feletti kontroll megteremtését. Mennyi időre érdemes Európai Önkéntes Szolgálatot tervezni? A program különbséget tesz rövid és hosszú távú önkéntesség között. A rövidtávú EVS 2 hét és 2 hónap közötti időtartamot ölel fel. A hosszú távú EVS 2 hónap és 12 hónap közötti időszakra vonatkozik. Minden 17 és 30 év közötti fiatal legfeljebb 12 hónapra lehet önkéntes az EVS programban. Ha valaki először rövidtávú EVS-ben vesz részt, akkor a 12 hónapból fennmaradó időre még egyszer részt vehet hosszú távú EVS projektben. Fordítva ez nem lehetséges. Ha valaki egy 12 hónapnál kevesebb időtartamú, de hosszú távú EVS projektben vesz részt, akkor a fennmaradó hónapok elvesznek számára az EVS-t illetően, tehát ezek az úgymond fennmaradó hónapok később már nem használhatók fel. Az Erasmus+ program által már támogatott, megvalósítás alatt álló önkéntes szolgálatot nem lehet meghosszabbítani, még abban az esetben sem, ha az önkéntes szolgálat pályázatban tervezett hossza kevesebb, mint 12 hónap. Az önkéntes szolgálat hossza azonban csökkenthető a projekt-tervben szereplő időtartamhoz képest. Az EVS program 2014 és 2020 között az Erasmus+ program részét képezi. Ha valaki EVS-ben vesz részt az Erasmus+ keretein belül, az nem zárja ki, hogy a későbbiekben részesülhessen az Erasmus+ program egyéb pályázati lehetőségeiből. Az viszont szabály, hogy amíg valaki EVS önkéntes, addig nem részesülhet az Erasmus+ program egyéb juttatásaiból (tehát egy EVS önkéntes nem vehet részt az önkéntesség időtartama alatt ifjúsági cserében vagy ifjúsági munkások mobilitási programjaiban stb.). A gyakorlatban megvalósuló EVS projektek jelentős része (erősen közelítve a 100%-hoz) hosszú távú. Rövidtávú EVS projektet kifejezetten nehéz találni. A nyári szünetre 1-2 hónapos EVS projektet találni kifejezetten nehéz a projektek alacsony száma miatt. A már megvalósult EVS projektek tapasztalatai alapján a hosszú távú EVS projektek jelentős része 6-12 hónapos önkéntes szolgálat. A programra jelentkezőknek ezzel az intervallummal érdemes számolniuk, a fogadó szervezetek javarészt ezt az időtartamot preferálják, ennyi időre keresnek önkénteseket. Küldő oldalról szemlélve ugyanezt preferáljuk. Ez az az időtartam, amely alatt el lehet érni a kitűzött fejlődési és tanulási célokat, ezért a Fiatalok a Vidékért Egyesület elsősorban 6-12 hónapos önkéntes szolgálatra toboroz önkénteseket. Ki lehet önkéntes az EVS programban?

3 Az Erasmus+ program szabályai szerint minden 17 és 30 év közötti fiatal lehet EVS önkéntes. Magyarországi küldő szervezet által az utazhat ki EVS projektre, aki magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik. Ebből következően tartósan Magyarországon élő, lakcímkártyával rendelkező külföldi állampolgárok is kiutazhatnak magyar küldő szervezeten keresztül, még abban az esetben is, ha nem az Európai Gazdasági Térség valamely országának állampolgárai. A programban az a fiatal vehet részt, aki a kiutazás napján betöltötte a 17. életévét, illetve a pályázat benyújtásához rendelt pályázati határidő napján még nem töltötte be a 31. életévét, de az önkéntes szolgálat megkezdésekor már lehet 31 éves. A programban való részvételnek nincs más, egyéb feltétele, tehát a részvétel nem kötött sem iskolázottsághoz, sem egyéb képesítésekhez, továbbá diákok és hallgatók is részt vehetnek a programban, függetlenül attól, hogy befejezték-e az iskolát vagy sem. A Fiatalok a Vidékért Egyesület 18 év alatti önkéntest nem küld Európai Önkéntes Szolgálatra. Fontos tudni, hogy a legtöbb EVS projekt egyéni program, ami csupán azt jelenti, hogy a fogadó szervezetnél történő kiválasztás egyéni alapon történik. A legritkább esetben fordul csak elő, hogy egynél több önkéntes együtt utazik ki egy adott projektre, azaz két vagy több összetartozó és együtt jelentkező önkéntest együtt választanak ki egy projektre. Rendszeresen előforduló igény, hogy párok vagy barátok együtt szeretnének részt venni a programban, azaz egy fogadó szervezetnél tölteni az önkéntes szolgálatot. A szabályok szerint ez nem kizárt, de az EVS program eddigi gyakorlata alapján nagyon kevés esélyt látunk erre, és még ennél is kevesebb megtörtént esetet tudnánk felsorolni. Ugyanakkor fogyatékkal élők esetében kifejezetten indokolt kísérőszeméllyel együtt részt venni a programban. Jó tudni azonban, hogy az EVS-nek létezik egy csoportos megvalósítási formája is, amely nagyszabású rendezvények megvalósításához kapcsolódva szokott előfordulni. Ilyen például egy világbajnokság megrendezése. Ebben az esetben a projektben legfeljebb 30 fő önkéntes vehet részt, akik egyénileg vagy csoportban teljesíthetnek önkéntes szolgálatot. Hol találod az EVS küldő és fogadó szervezeteket? A év közötti önkéntesek csak olyan fogadó szervezeteknél lehetnek önkéntesek, amelyeket már korábban akkreditáltak önkéntesek fogadására. Ehhez hasonló módon, a küldő oldalon csak olyan küldő szervezet által lehet bekerülni a programba, amely akkreditációval rendelkezik. A Fiatalok a Vidékért Egyesület egy ilyen akkreditált EVS szervezet. Az EVS programban fő profilunk a hazai önkéntesek külföldre küldése, de koordinálunk hazai megvalósítású fogadó projekteket is.

4 Az akkreditált EVS szervezetek angol nyelvű adatbázisa itt érhető el. Itt találod tehát az összes olyan EVS küldő, fogadó és koordináló szervezet elérhetőségeit és bemutatkozását, amelyek által részt vehetsz a programban: Az oldalon található filter list by alatt tudod beállítani a keresési feltételeket az alábbiak szerint: ország, város, az akkreditációs típusa (küldő, fogadó, koordináló), a szervezet tevékenysége, fogadnak-e hátrányos helyzetű önkénteseket, a szervezet neve vagy az akkreditáció száma. A találati lista egyes elemeire kattintva olvashatod a szervezet főbb adatait és profilját, valamint az önkéntesek számára tervezett tevékenységek leírását. Minden leírásban szerepel, hogy milyen szempontok szerint választanak önkéntest a jelentkezők közül, illetve hogy az adott szervezetnél mi a jelentkezés módja és feltételei. Az adatbázisból nem derül ki, hogy egy adott fogadó szervezet jelenleg fogad-e/keres-e önkénteseket. Jelenleg nem létezik ilyen adatokat tartalmazó teljes körű és hivatalos adatbázis. Az önkénteseket aktuálisan kereső fogadó szervezetek letapogatása időbefektetést igénylő folyamat. Az adatbázisban szereplő fogadó szervezetek leírásának módszeres átolvasása már önmagában is sok időt igényelne, ezért inkább azt javasoljuk, hogy első körben érdemes csupán a filter list by szempontjai szerint leválogatni az ország/város/téma szerint szóba jöhető fogadó szervezeteket. Az így kapott találati listáról csupán az akkreditációs számot, valamint az címet érdemes lejegyezni. Első lépésként azonban érdemes felvenned a kapcsolatot egy akkreditált küldő szervezettel és a további lépéseket velük együttműködve megtenni kihasználva a szervezeteknél felhalmozódott EVS tapasztalatokat. Pályázati határidők A küldő és fogadó szervezetek számára minden évben három határidő áll rendelkezésre, hogy benyújtsák pályázataikat az Erasmus+ programhoz (február 1., május 1, október 1.). Az akkreditált EVS szervezetek tehát ezen határidőkig tudják benyújtani az EVS projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források igényléséről szóló pályázataikat. Ez számodra, mint önkéntes számára azt jelenti, hogy még ez előtt érdemes megtalálnod azt a fogadó szervezetet, amely a te fogadásoddal járó projekt költségeire pályázik majd a következő pályázati határidőre. Egyesületünk abban tud segíteni számodra, hogy mit és milyen sorrendben, milyen tartalommal érdemes megtenned ahhoz, hogy fogadó szervezetet találj. Mi adjuk a feladatokat, te pedig megtöltöd őket tartalommal. A kettőnk közös munkájából, együttműködéséből fog megszületni az a jelentkezési anyag, amely végül elvezet téged

5 ahhoz, hogy legyen fogadó szervezeted. Ezt a folyamatot lépésről lépésre bemutatjuk a Hogyan találok EVS fogadó szervezetet? című segédletünkben. Mi lehet egy EVS projekt témája? Az EVS projektek témája rendkívül változatos, de általánosságban megállapítható, hogy valamennyi non-profit területen valósul meg. Ezen belül csak néhány példát említünk a projektek témájának szemléltetését illetően (a valóságban ettől sokkal színesebb a paletta): ifjúság információ, ifjúságpolitika, oktatás, polgári szerepvállalás, szociális ellátás, fogyatékossággal élők befogadása, természet és környezet, nem formális oktatási programok, információs és kommunikációs technológiák, média, kultúra és kreativitás, sport, szabadidő, egészséges életmód stb. Mi az, ami nem képezheti EVS projekt tárgyát? alkalmi, szervezetlen, részmunkaidős önkénteskedés; vállalati szakmai gyakorlat; fizetett munka; rekreáció vagy turistaként végzett tevékenység; nyelvtanfolyam; olcsó munkaerő alkalmazása; külföldi tanulmányi vagy szakképzési időszak Egy EVS projekt támogatási formái Az EVS projektben részt vevő szervezetek felelősek a következőkért: az önkéntesek ellátása, lakhatása és helyi közlekedése; olyan feladatok és tevékenységek megtervezése az önkéntesek számára, amelyek megfelelnek az európai önkéntes szolgálat chartájában ismertetett minőségi alapelveknek; a tevékenység időtartama során a feladatokkal kapcsolatos folyamatos támogatás biztosítása az önkénteseknek, valamint folyamatos nyelvi, személyes és adminisztratív támogatás. Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében megvalósuló tevékenységben való részvételnek az önkéntesek számára ingyenesnek kell lennie, kivéve az utazási költségekhez való esetleges hozzájárulásukat (amennyiben az Erasmus+ támogatás nem fedezi teljes mértékben az utazási költségeket) és a nem a tevékenység végrehajtásához kapcsolódó járulékos kiadásokat. Ilyen például a hazai egészségbiztosítási járulék fizetése az önkéntesség időtartamára is abban az esetben, ha az önkéntes az önkéntesség ideje alatt nem rendelkezik egyéb jogcímen egészségbiztosítási jogviszonnyal.

6 Az EVS keretében megvalósuló tevékenységben való részvétel alapvető költségeit Erasmus+ támogatásból vagy a részt vevő szervezetek által nyújtott egyéb eszközökből fedezik. Melyek ezek a támogatási tételek? Utazás (A származási helytől a tevékenység helyszínéig történő utazásra, illetve a visszaútra fizetett, a résztvevők utazási költségeihez való hozzájárulás). Egységköltség alapú. Magyarországról indulva a legtöbb Európai helyszín elérése az km sávba esik km-es távolság esetén: 180 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 275 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 360 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 530 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 820 EUR/résztvevő 8000km-es és nagyobb távolság esetén: 1100 EUR/résztvevő Szállásköltség: az önkéntes számára megfelelő szállás és hozzá kapcsolódó rezsi biztosításával. Étkezés: az önkéntes számára megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés biztosításával. Munkába járás költségei: az önkéntes lakóhelye és munkahelye közötti közlekedés biztosítása. Zsebpénz: Országonként eltérő mennyiségű. Általában 90 és 135 EUR/hó között alakul, de vannak olyan országok ahol ettől kevesebb, és ahol ettől magasabb zsebpénz jár az önkénteseknek. Nyelvi képzés: a fogadó ország vagy a projektben használt munkanyelvnek megfelelő nyelvi képzés biztosítása az önkéntes számára. Egészség, baleset és felelősségbiztosítás az Európai Unió által kötött csoportos biztosítási program keretében. Hogyan jelentkezhetsz a Fiatalok a Vidékérért Egyesülethez EVS önkéntesnek? Amennyiben eldöntötted, hogy érdekes lehet számodra az EVS program, arra kérünk, hogy töltsd ki azt a jelentkezési lapunkat. Ezzel jelzed felén, hogy érdeklődsz a program iránt. Ez alapján küldünk számodra meghívót soron következő kiscsoportban megvalósuló EVS tájékoztató napjainkra. A jelentkezési kérdőívre adott válaszaid alapján képet kapunk arról, hogy milyen tapasztalatokkal, kompetenciákkal és tanulási célokkal rendelkezel. Ez alapján már nagyjából látjuk azt rólad, hogy milyen irányban érdemes fogadó szervezeteket keresgélned. Ha még nem töltötted ki a jelentkezési lapot, akkor kérjük, hogy tedd meg azt ezen a webhelyen: https://docs.google.com/forms/d/16fevclnyqrypzhxh0exi8s1q6bpxvtall_gztycwurq/view form

7 Akkor tudunk igazán segíteni számodra, ha lehetőséget adsz arra, hogy személyesen is megismerjünk téged. Havonta több alkalommal is szervezünk személyes tájékoztató napokat az EVS programról. Ezek időpontjáról és helyszínéről -ben küldünk értesítést mindenki számára, aki korábban kitöltötte a fent megadott jelentkezési kérdőívet. Arra kérünk, hogy lehetőleg a folyamat elején vegyél részt egy ilyen személyes, kiscsoportos beszélgetésen. A folyamat további lépéseinek megtételéhez személyes támogatást nyújtunk minden jelentkező számára. Ennek további folyamatáról, következő lépéseiről a már említett Hogyan találok EVS fogadó szervezetet? című segédletünkben írunk részletesebben. Készítette: MOKOS Béla és ZAKAR Eszter A Lépésről lépésre segédlet a Nemzeti Együttműködési Alap pénzügyi támogatásával készült, kizárólag a Fiatalok a Vidékért Egyesület nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem felelős az abban foglalt tartalomért.

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz Oktatás és képzés 1. Az oktatási politika helye az EU jogrendszerében 1.1 Az oktatás és az acquis Az európai

Részletesebben

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató (Érvényes: 2012. január 1-től) 1 TARTALOM TARTALOM 3 BEVEZETÉS.. 4 A RÉSZ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ A FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAMRÓL 5 1. Melyek

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

Erasmus+ Pályázati útmutató

Erasmus+ Pályázati útmutató Erasmus+ Pályázati útmutató Amennyiben a különböző nyelvű változatok között jelentésbeli eltérések vannak, az angol nyelvű változat az irányadó a más nyelvű változattal szemben. 3. verzió (2015): 16/12/2014

Részletesebben

Az első EURES-állásod

Az első EURES-állásod Az első EURES-állásod 2014-2015 Útmutató munkakeresőknek és munkáltatóknak eures.europa.eu ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob Szociális Európa Az első EURES-állásod Megkönnyítjük a szabad mozgást és

Részletesebben

kézikönyv Tartalomjegyzék 2 Előszó 3 1 Bevezetés

kézikönyv Tartalomjegyzék 2 Előszó 3 1 Bevezetés p a r t n e r s é g e k kézikönyv 2 012 Tartalomjegyzék 2 Előszó 3 1 Bevezetés 3 3 1.1 Az Egész életen át tartó tanulás program 1.2 Az együttműködések keretei: résztvevő országok, időtartam, szerepek,

Részletesebben

Pályázati kalauz Erasmus + 2. kulcstevékenység (KA2): Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén

Pályázati kalauz Erasmus + 2. kulcstevékenység (KA2): Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén Pályázati kalauz Erasmus + 2. kulcstevékenység (KA2): Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén Stratégiai partnerségek /Köznevelési projektek 2015 Tartalomjegyzék I. Általános tudnivalók...

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Segédlet. az iskolai közösségi szolgálat megszervezéséhez

Segédlet. az iskolai közösségi szolgálat megszervezéséhez Segédlet az iskolai közösségi szolgálat megszervezéséhez Budapest, 2012 TARTALOM ELŐSZÓ... 4 A SEGÉDLET CÉLJA... 6 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 6 A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL SZÓLÓ 2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY... 7 A NEMZETI

Részletesebben

i k e r i n t é z m é n y i p r o g r a m

i k e r i n t é z m é n y i p r o g r a m i k e r i n t é z m é n y i p r o g r a m Tartalomjegyzék I. Bevezető 4 II. A Twinning program általános bemutatása Mit kell tudnunk a programról? 5 1. Twinning program, mint az EU bővítési és partnerségi

Részletesebben

A FiAtAlok lendületben ProgrAm hét éve

A FiAtAlok lendületben ProgrAm hét éve A Fiatalok Lendületben Program hét éve 2 1 A Fiatalok Lendületben Program (FLP) 1.1 Az FLP alprogramjai 2 Az FLP a számok tükrében 2.1 A benyújtott és támogatott pályázatok száma 2.2 Honnan érkeztek a

Részletesebben

KÖZBESZERZÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN:

KÖZBESZERZÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN: Sigma Állami és Közigazgatási Fejlesztés Támogatása A Sigma az OECD és az Európai Unió közös kezdeményezése, elsősorban EU finanszírozással KÖZBESZERZÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN: AZ UNIÓS ÉRTÉKHATÁR

Részletesebben

EURÓPAI FÜZETEK 59. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Fiatalok az Európai Unióban. Oktatás és képzés

EURÓPAI FÜZETEK 59. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Fiatalok az Európai Unióban. Oktatás és képzés EURÓPAI FÜZETEK 59. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ A MAGYAR CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL Dr. Móder Judit Endrész Kinga Fiatalok az Európai Unióban Oktatás és képzés A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati

Részletesebben

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Oktatási, képzési, ifjúsági Oktatás és képzés A jövőnk záloga és sportpolitika Az oktatásba és a képzésbe való befektetés kulcsfontosságú a fiatalok személyes

Részletesebben

Az Európai Bizottság EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS PROGRAMJA Magyarországon 2009. Éves beszámoló

Az Európai Bizottság EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS PROGRAMJA Magyarországon 2009. Éves beszámoló Az Európai Bizottság EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS PROGRAMJA Magyarországon 2009. Éves beszámoló (1) Az Európai Bizottság Egész életen át tartó programja Magyarországon 2009. Éves beszámoló Impresszum:

Részletesebben

Útmutató EVS önkénteseknek

Útmutató EVS önkénteseknek Útmutató EVS önkénteseknek 2014 M E S S Z E L Á T Ó E G Y E S Ü L E T www.messzelato.hu egyesulet@messzelato.hu Tartalomjegyzék Mi az EVS?... 2 Alapfogalmak... 2 Hányszor mehetek EVS-re?... 3 Utazás...

Részletesebben

KEDVES OLVASÓNK! AKTUÁLIS PC GURU EGYETEMI KÉPZÉSEK, AHOL LEHETŐSÉG VAN NON-PROFIT SZEKTORRA SPECIALIZÁLÓDNI. Egyéb kiegészítők

KEDVES OLVASÓNK! AKTUÁLIS PC GURU EGYETEMI KÉPZÉSEK, AHOL LEHETŐSÉG VAN NON-PROFIT SZEKTORRA SPECIALIZÁLÓDNI. Egyéb kiegészítők PC GURU lik. A laptopok merevlemezei akár 120 GB adat tárolására is képesek lehetnek, de ezek a meghajtók már nagyon sokba kerülnek, legtöbb esetben csak 60 GB-os vagy 80 GB-os merevlemezt használnak.

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNTESSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 1 TARTALOMJEGYZÉK

A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNTESSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 1 TARTALOMJEGYZÉK A MAGYARORSZÁGI ÖNKÉNTESSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 1 TARTALOMJEGYZÉK I. VEZETÕI ÖSSZEFOGLALÓ 2 Önkéntesség definíciója 3 Háttér 3 1. A stratégia indokoltsága 3 2. Kutatási eredmények, az önkéntesség hazai

Részletesebben

Egészségbiztosítás az Európai Unióban

Egészségbiztosítás az Európai Unióban Elek Diána 1 Egészségbiztosítás az Európai Unióban A magyarok között egyre több a külföldön munkát keresők és vállalók száma, akik az idegen országban több, előre nem várt nehézséggel szembesülhetnek.

Részletesebben

A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta.

A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta. A kiadvány megjelenését az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatósága támogatta. A kötetben kifejtett nézetekért a szerzők vállalják a felelősséget, e vélemények nem feltétlenül tükrözik az Európai

Részletesebben

A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017. Dr. Czike Klára F. Tóth András

A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017. Dr. Czike Klára F. Tóth András A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017 Dr. Czike Klára F. Tóth András TARTALOMJEGYZÉK I. HÁTTÉR...3 1. A stratégia indokoltsága...3 2. Kutatási eredmények, az önkéntesség hazai helyzete...5

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSE KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSE KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSE A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN AJÁNLÁS Jelen dokumentummal segíteni kívánjuk a kulturális intézmények munkatársait az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó

Részletesebben

Ke ziko nyv az EGT Alap O szto ndı j program inte zme nyi megvalo sı ta sa hoz

Ke ziko nyv az EGT Alap O szto ndı j program inte zme nyi megvalo sı ta sa hoz Ke ziko nyv az EGT Alap O szto ndı j program inte zme nyi megvalo sı ta sa hoz Szeme lyzeti/oktato i mobilita s egye b, nem felso oktata si, oktata si/ke pze si inte zme nyek sza ma ra (M3) Tempus Közalapítvány

Részletesebben

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára i Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára Készült a KKT - Készség, Kompetencia, Tudás A Budapesti Gazdasági Főiskola komplex szolgáltatásfejlesztése a munkaerőpiac kompetenciafejlesztési

Részletesebben

Pályázati Felhívás. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott ÖTLET Program

Pályázati Felhívás. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott ÖTLET Program Pályázati Felhívás Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott ÖTLET Program Felhívás Fogadószervezetek részére az ÖTLET programban való részvételre Félúton Alapítvány, Budapest (Speciális

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSA

A MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSA ORSZÁGGYŰLÉSI K ÖNYVTÁR - KÉPV ISELŐI KUTATÓSZOLGÁLAT A MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSA ELEMZÉS ÖSSZEÁLLÍTOTTA: ELEKHÁZY NÓRA 2008. OKTÓBER A Képviselői Kutatószolgálat információs szolgáltatásai:

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK http://healthcareeruk.com Tartalom Gyakran Ismételt Kérdések Egyesült Királyság... 4 1. Milyen országokból közvetít a HealthCareerUK?... 4 2. Milyen országokban van lehetőség

Részletesebben

TANULÓSZERZŐDÉSSEL és EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSSAL

TANULÓSZERZŐDÉSSEL és EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSSAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Gyakorlati képzés TANULÓSZERZŐDÉSSEL és EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSSAL a munka világában BUDAPEST 2015 A szakmai anyagot készítette: Kajdy József Lektorálta és szerkesztette:

Részletesebben