EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki?"

Átírás

1 EVS lépésről lépésre 1. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki? Hol is lehet elkezdeni a történetet azok számára, akik most hallottak először az Európai Önkéntes Szolgálatról és azon gondolkodnak, hogy ők maguk is kipróbálják ezt a lehetőséget? Mit is kell tudni arról, hogy hogyan lesz valakiből EVS önkéntes? Ebben a kis segédletben összefoglaltuk számodra a legelső lépéseket és legfőbb tudnivalókat. Az Európai Önkéntes Szolgálat projekt egy olyan külföldi kaland és kihívás egyben, amelyben lesz nagyon sok örömteli és élményekkel gazdag nap, de tele lesz erőpróbával és nem várt meglepetésekkel is, sőt elkedvetlenítő nehézségekkel, amelyek mind arra várnak, hogy te keresd és találd meg rájuk a megoldást. Az Európai Önkéntes Szolgálat minden 17 és 30 év közötti fiatal számára nyitott. A program elnevezésével ellentétben Európán kívüli országok is részt vehetnek a programban. Évente több ezer, legfeljebb 12 hónapos EVS küldő és fogadó projekt megvalósítását támogatja az Európai Unió. Az apró részletek azonban ettől jóval izgalmasabbak. Programországok és partnerországok Az Erasmus+ programban megkülönbözteti a programországok és partnerországok fogalmát. Az önkéntes nézőpontjából azért fontos ismerni a két kategóriába tartozó országok körét, mert egyrészt nem árt tudni, hogy milyen lehetőségek közül lehet választani, másrészt egy kissé eltér a két kategóriához tartozó pályázati eljárásrend. A programországok körébe az EU27 tagországai, az EFTA országok (Norvégia, Izland és Liechtenstein), valamint az előcsatlakozás alatt álló Törökország és Macedónia tartozik. A partnerországok körébe az alábbiak tartoznak: Örményország, Azerbajdzsán, Fehér- Oroszország, Grúzia, Moldova, Ukrajna, Oroszország, Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia, Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró és Szerbia, valamint Svájc. Az itt felsorolt országokon túlmenően is van lehetőség más Európán kívüli országokban Európai Önkéntes Szolgálat teljesítésére, de ebben az esetben a brüsszeli központi irányító hatósághoz kell benyújtani a pályázatot. A Fiatalok a Vidékért Egyesület kizárólag programországokba vállalja EVS önkéntesek küldését. Ennek leginkább az az oka, hogy a partnerországokban nem működik nemzeti iroda, így az ott működő fogadó szervezetek nem tudják megpályázni a projekt költségeit. Az ilyen jellegű partneri együttműködések esetében valamelyik EU tagállamban (programországban) működő szervezet jogosult pályázni saját nemzeti irodájához, amelynek következtében a küldő oldalról kell finanszírozni a fogadó oldali költségeket.

2 A Fiatalok a Vidékért Egyesület nem rendelkezik a 20%-os előleg megfinanszírozását lehetővé tevő pénzügyi háttérrel, továbbá nem látjuk biztosítottnak egy távoli országban működő projekt feletti kontroll megteremtését. Mennyi időre érdemes Európai Önkéntes Szolgálatot tervezni? A program különbséget tesz rövid és hosszú távú önkéntesség között. A rövidtávú EVS 2 hét és 2 hónap közötti időtartamot ölel fel. A hosszú távú EVS 2 hónap és 12 hónap közötti időszakra vonatkozik. Minden 17 és 30 év közötti fiatal legfeljebb 12 hónapra lehet önkéntes az EVS programban. Ha valaki először rövidtávú EVS-ben vesz részt, akkor a 12 hónapból fennmaradó időre még egyszer részt vehet hosszú távú EVS projektben. Fordítva ez nem lehetséges. Ha valaki egy 12 hónapnál kevesebb időtartamú, de hosszú távú EVS projektben vesz részt, akkor a fennmaradó hónapok elvesznek számára az EVS-t illetően, tehát ezek az úgymond fennmaradó hónapok később már nem használhatók fel. Az Erasmus+ program által már támogatott, megvalósítás alatt álló önkéntes szolgálatot nem lehet meghosszabbítani, még abban az esetben sem, ha az önkéntes szolgálat pályázatban tervezett hossza kevesebb, mint 12 hónap. Az önkéntes szolgálat hossza azonban csökkenthető a projekt-tervben szereplő időtartamhoz képest. Az EVS program 2014 és 2020 között az Erasmus+ program részét képezi. Ha valaki EVS-ben vesz részt az Erasmus+ keretein belül, az nem zárja ki, hogy a későbbiekben részesülhessen az Erasmus+ program egyéb pályázati lehetőségeiből. Az viszont szabály, hogy amíg valaki EVS önkéntes, addig nem részesülhet az Erasmus+ program egyéb juttatásaiból (tehát egy EVS önkéntes nem vehet részt az önkéntesség időtartama alatt ifjúsági cserében vagy ifjúsági munkások mobilitási programjaiban stb.). A gyakorlatban megvalósuló EVS projektek jelentős része (erősen közelítve a 100%-hoz) hosszú távú. Rövidtávú EVS projektet kifejezetten nehéz találni. A nyári szünetre 1-2 hónapos EVS projektet találni kifejezetten nehéz a projektek alacsony száma miatt. A már megvalósult EVS projektek tapasztalatai alapján a hosszú távú EVS projektek jelentős része 6-12 hónapos önkéntes szolgálat. A programra jelentkezőknek ezzel az intervallummal érdemes számolniuk, a fogadó szervezetek javarészt ezt az időtartamot preferálják, ennyi időre keresnek önkénteseket. Küldő oldalról szemlélve ugyanezt preferáljuk. Ez az az időtartam, amely alatt el lehet érni a kitűzött fejlődési és tanulási célokat, ezért a Fiatalok a Vidékért Egyesület elsősorban 6-12 hónapos önkéntes szolgálatra toboroz önkénteseket. Ki lehet önkéntes az EVS programban?

3 Az Erasmus+ program szabályai szerint minden 17 és 30 év közötti fiatal lehet EVS önkéntes. Magyarországi küldő szervezet által az utazhat ki EVS projektre, aki magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik. Ebből következően tartósan Magyarországon élő, lakcímkártyával rendelkező külföldi állampolgárok is kiutazhatnak magyar küldő szervezeten keresztül, még abban az esetben is, ha nem az Európai Gazdasági Térség valamely országának állampolgárai. A programban az a fiatal vehet részt, aki a kiutazás napján betöltötte a 17. életévét, illetve a pályázat benyújtásához rendelt pályázati határidő napján még nem töltötte be a 31. életévét, de az önkéntes szolgálat megkezdésekor már lehet 31 éves. A programban való részvételnek nincs más, egyéb feltétele, tehát a részvétel nem kötött sem iskolázottsághoz, sem egyéb képesítésekhez, továbbá diákok és hallgatók is részt vehetnek a programban, függetlenül attól, hogy befejezték-e az iskolát vagy sem. A Fiatalok a Vidékért Egyesület 18 év alatti önkéntest nem küld Európai Önkéntes Szolgálatra. Fontos tudni, hogy a legtöbb EVS projekt egyéni program, ami csupán azt jelenti, hogy a fogadó szervezetnél történő kiválasztás egyéni alapon történik. A legritkább esetben fordul csak elő, hogy egynél több önkéntes együtt utazik ki egy adott projektre, azaz két vagy több összetartozó és együtt jelentkező önkéntest együtt választanak ki egy projektre. Rendszeresen előforduló igény, hogy párok vagy barátok együtt szeretnének részt venni a programban, azaz egy fogadó szervezetnél tölteni az önkéntes szolgálatot. A szabályok szerint ez nem kizárt, de az EVS program eddigi gyakorlata alapján nagyon kevés esélyt látunk erre, és még ennél is kevesebb megtörtént esetet tudnánk felsorolni. Ugyanakkor fogyatékkal élők esetében kifejezetten indokolt kísérőszeméllyel együtt részt venni a programban. Jó tudni azonban, hogy az EVS-nek létezik egy csoportos megvalósítási formája is, amely nagyszabású rendezvények megvalósításához kapcsolódva szokott előfordulni. Ilyen például egy világbajnokság megrendezése. Ebben az esetben a projektben legfeljebb 30 fő önkéntes vehet részt, akik egyénileg vagy csoportban teljesíthetnek önkéntes szolgálatot. Hol találod az EVS küldő és fogadó szervezeteket? A év közötti önkéntesek csak olyan fogadó szervezeteknél lehetnek önkéntesek, amelyeket már korábban akkreditáltak önkéntesek fogadására. Ehhez hasonló módon, a küldő oldalon csak olyan küldő szervezet által lehet bekerülni a programba, amely akkreditációval rendelkezik. A Fiatalok a Vidékért Egyesület egy ilyen akkreditált EVS szervezet. Az EVS programban fő profilunk a hazai önkéntesek külföldre küldése, de koordinálunk hazai megvalósítású fogadó projekteket is.

4 Az akkreditált EVS szervezetek angol nyelvű adatbázisa itt érhető el. Itt találod tehát az összes olyan EVS küldő, fogadó és koordináló szervezet elérhetőségeit és bemutatkozását, amelyek által részt vehetsz a programban: Az oldalon található filter list by alatt tudod beállítani a keresési feltételeket az alábbiak szerint: ország, város, az akkreditációs típusa (küldő, fogadó, koordináló), a szervezet tevékenysége, fogadnak-e hátrányos helyzetű önkénteseket, a szervezet neve vagy az akkreditáció száma. A találati lista egyes elemeire kattintva olvashatod a szervezet főbb adatait és profilját, valamint az önkéntesek számára tervezett tevékenységek leírását. Minden leírásban szerepel, hogy milyen szempontok szerint választanak önkéntest a jelentkezők közül, illetve hogy az adott szervezetnél mi a jelentkezés módja és feltételei. Az adatbázisból nem derül ki, hogy egy adott fogadó szervezet jelenleg fogad-e/keres-e önkénteseket. Jelenleg nem létezik ilyen adatokat tartalmazó teljes körű és hivatalos adatbázis. Az önkénteseket aktuálisan kereső fogadó szervezetek letapogatása időbefektetést igénylő folyamat. Az adatbázisban szereplő fogadó szervezetek leírásának módszeres átolvasása már önmagában is sok időt igényelne, ezért inkább azt javasoljuk, hogy első körben érdemes csupán a filter list by szempontjai szerint leválogatni az ország/város/téma szerint szóba jöhető fogadó szervezeteket. Az így kapott találati listáról csupán az akkreditációs számot, valamint az címet érdemes lejegyezni. Első lépésként azonban érdemes felvenned a kapcsolatot egy akkreditált küldő szervezettel és a további lépéseket velük együttműködve megtenni kihasználva a szervezeteknél felhalmozódott EVS tapasztalatokat. Pályázati határidők A küldő és fogadó szervezetek számára minden évben három határidő áll rendelkezésre, hogy benyújtsák pályázataikat az Erasmus+ programhoz (február 1., május 1, október 1.). Az akkreditált EVS szervezetek tehát ezen határidőkig tudják benyújtani az EVS projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források igényléséről szóló pályázataikat. Ez számodra, mint önkéntes számára azt jelenti, hogy még ez előtt érdemes megtalálnod azt a fogadó szervezetet, amely a te fogadásoddal járó projekt költségeire pályázik majd a következő pályázati határidőre. Egyesületünk abban tud segíteni számodra, hogy mit és milyen sorrendben, milyen tartalommal érdemes megtenned ahhoz, hogy fogadó szervezetet találj. Mi adjuk a feladatokat, te pedig megtöltöd őket tartalommal. A kettőnk közös munkájából, együttműködéséből fog megszületni az a jelentkezési anyag, amely végül elvezet téged

5 ahhoz, hogy legyen fogadó szervezeted. Ezt a folyamatot lépésről lépésre bemutatjuk a Hogyan találok EVS fogadó szervezetet? című segédletünkben. Mi lehet egy EVS projekt témája? Az EVS projektek témája rendkívül változatos, de általánosságban megállapítható, hogy valamennyi non-profit területen valósul meg. Ezen belül csak néhány példát említünk a projektek témájának szemléltetését illetően (a valóságban ettől sokkal színesebb a paletta): ifjúság információ, ifjúságpolitika, oktatás, polgári szerepvállalás, szociális ellátás, fogyatékossággal élők befogadása, természet és környezet, nem formális oktatási programok, információs és kommunikációs technológiák, média, kultúra és kreativitás, sport, szabadidő, egészséges életmód stb. Mi az, ami nem képezheti EVS projekt tárgyát? alkalmi, szervezetlen, részmunkaidős önkénteskedés; vállalati szakmai gyakorlat; fizetett munka; rekreáció vagy turistaként végzett tevékenység; nyelvtanfolyam; olcsó munkaerő alkalmazása; külföldi tanulmányi vagy szakképzési időszak Egy EVS projekt támogatási formái Az EVS projektben részt vevő szervezetek felelősek a következőkért: az önkéntesek ellátása, lakhatása és helyi közlekedése; olyan feladatok és tevékenységek megtervezése az önkéntesek számára, amelyek megfelelnek az európai önkéntes szolgálat chartájában ismertetett minőségi alapelveknek; a tevékenység időtartama során a feladatokkal kapcsolatos folyamatos támogatás biztosítása az önkénteseknek, valamint folyamatos nyelvi, személyes és adminisztratív támogatás. Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében megvalósuló tevékenységben való részvételnek az önkéntesek számára ingyenesnek kell lennie, kivéve az utazási költségekhez való esetleges hozzájárulásukat (amennyiben az Erasmus+ támogatás nem fedezi teljes mértékben az utazási költségeket) és a nem a tevékenység végrehajtásához kapcsolódó járulékos kiadásokat. Ilyen például a hazai egészségbiztosítási járulék fizetése az önkéntesség időtartamára is abban az esetben, ha az önkéntes az önkéntesség ideje alatt nem rendelkezik egyéb jogcímen egészségbiztosítási jogviszonnyal.

6 Az EVS keretében megvalósuló tevékenységben való részvétel alapvető költségeit Erasmus+ támogatásból vagy a részt vevő szervezetek által nyújtott egyéb eszközökből fedezik. Melyek ezek a támogatási tételek? Utazás (A származási helytől a tevékenység helyszínéig történő utazásra, illetve a visszaútra fizetett, a résztvevők utazási költségeihez való hozzájárulás). Egységköltség alapú. Magyarországról indulva a legtöbb Európai helyszín elérése az km sávba esik km-es távolság esetén: 180 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 275 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 360 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 530 EUR/résztvevő km-es távolság esetén: 820 EUR/résztvevő 8000km-es és nagyobb távolság esetén: 1100 EUR/résztvevő Szállásköltség: az önkéntes számára megfelelő szállás és hozzá kapcsolódó rezsi biztosításával. Étkezés: az önkéntes számára megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés biztosításával. Munkába járás költségei: az önkéntes lakóhelye és munkahelye közötti közlekedés biztosítása. Zsebpénz: Országonként eltérő mennyiségű. Általában 90 és 135 EUR/hó között alakul, de vannak olyan országok ahol ettől kevesebb, és ahol ettől magasabb zsebpénz jár az önkénteseknek. Nyelvi képzés: a fogadó ország vagy a projektben használt munkanyelvnek megfelelő nyelvi képzés biztosítása az önkéntes számára. Egészség, baleset és felelősségbiztosítás az Európai Unió által kötött csoportos biztosítási program keretében. Hogyan jelentkezhetsz a Fiatalok a Vidékérért Egyesülethez EVS önkéntesnek? Amennyiben eldöntötted, hogy érdekes lehet számodra az EVS program, arra kérünk, hogy töltsd ki azt a jelentkezési lapunkat. Ezzel jelzed felén, hogy érdeklődsz a program iránt. Ez alapján küldünk számodra meghívót soron következő kiscsoportban megvalósuló EVS tájékoztató napjainkra. A jelentkezési kérdőívre adott válaszaid alapján képet kapunk arról, hogy milyen tapasztalatokkal, kompetenciákkal és tanulási célokkal rendelkezel. Ez alapján már nagyjából látjuk azt rólad, hogy milyen irányban érdemes fogadó szervezeteket keresgélned. Ha még nem töltötted ki a jelentkezési lapot, akkor kérjük, hogy tedd meg azt ezen a webhelyen: form

7 Akkor tudunk igazán segíteni számodra, ha lehetőséget adsz arra, hogy személyesen is megismerjünk téged. Havonta több alkalommal is szervezünk személyes tájékoztató napokat az EVS programról. Ezek időpontjáról és helyszínéről -ben küldünk értesítést mindenki számára, aki korábban kitöltötte a fent megadott jelentkezési kérdőívet. Arra kérünk, hogy lehetőleg a folyamat elején vegyél részt egy ilyen személyes, kiscsoportos beszélgetésen. A folyamat további lépéseinek megtételéhez személyes támogatást nyújtunk minden jelentkező számára. Ennek további folyamatáról, következő lépéseiről a már említett Hogyan találok EVS fogadó szervezetet? című segédletünkben írunk részletesebben. Készítette: MOKOS Béla és ZAKAR Eszter A Lépésről lépésre segédlet a Nemzeti Együttműködési Alap pénzügyi támogatásával készült, kizárólag a Fiatalok a Vidékért Egyesület nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem felelős az abban foglalt tartalomért.

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Erasmus+ Az Európai Önkéntes Szolgálat Nagyszabású Eseményei 2017 Learning

Részletesebben

EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET. Pályázati lehetőségek külföldön és belföldön

EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET. Pályázati lehetőségek külföldön és belföldön EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET Pályázati lehetőségek külföldön és belföldön MI EZ? Az Európai Unió új programja tapasztalatok: EVS és Erasmus+ önkéntesség, LIFE és Európa a polgárokért program Célok: szolidaritás

Részletesebben

Tájékoztató alkalom az EVS programról. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki? Ki, hol és mennyi időre lehet EVS önkéntes?

Tájékoztató alkalom az EVS programról. EVS önkéntes szeretnék lenni hogyan kezdjek neki? Ki, hol és mennyi időre lehet EVS önkéntes? 2014. május 19. Tájékoztató alkalom az EVS programról Az Európai Önkéntes Szolgálatról, az abban való részvétel módjáról és folyamatáról személyes tájékoztatót tart egyesületünk. Minden EVS iránt érdeklődőt

Részletesebben

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak HÁLÓZAT Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak Az Eurodesk Európa 34 országában van jelen. 33 hazai partnerszervezet: helyi és regionális civil szervezetek, közintézmények, ifjúsági irodák, közösségi

Részletesebben

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel Education and Culture Erasmus+ Miről szól a nemzetközi kreditmobilitás? Erasmus nemzetközi kinyitása Rövid-időtartamú mobilitás

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok. Holik Mónika Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Fókuszban a partnerországok Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master Degrees Education, Audiovisual

Részletesebben

A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek

A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek Erasmus+, CEEPUS, Campus Mundi és Államközi ösztöndíjak Budapest, 2019. június 17. Winkler-Antal Krisztina

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 16. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 16. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek 2019. január 16. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás teljes költségvetés megtervezése

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam: 2007-2013 Költségvetés: 885.000.000 Célcsoport: 13-30 éves fiatalok 2 A Fiatalok

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között ELŐZMÉNYEK 7 korábbi uniós program Fiatalok Lendületben Program Nemzetközi felsőoktatási programok (ErasmusMundus, Tempus,

Részletesebben

START+ INFORMÁCIÓS NAP

START+ INFORMÁCIÓS NAP START+ INFORMÁCIÓS NAP CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd Társadalmi befogadás Az ifjúsági munka fejlesztése Eredmények

Részletesebben

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS 2014 1. Erasmus + Mi az Erasmus +? Az ERASMUS+ egy átfogó programcsomag, amely

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 18. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek január 18. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók Erasmus+ - Iskolai, óvodai partnerségek 2018. január 18. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás teljes költségvetés megtervezése

Részletesebben

Mobilitási projektek a felnőttoktatásban dolgozó munkatársak/szakemberek/oktatók számára

Mobilitási projektek a felnőttoktatásban dolgozó munkatársak/szakemberek/oktatók számára Mobilitási projektek a felnőttoktatásban dolgozó munkatársak/szakemberek/oktatók számára Az ilyen típusú mobilitási projektek az alábbi egy vagy több tevékenységből állhatnak: Munkatársak/szakemberek/oktatók

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tájékoztatója Egyetemi Hallgatók Egészségbiztosításáról Magyarországon 1

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tájékoztatója Egyetemi Hallgatók Egészségbiztosításáról Magyarországon 1 Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tájékoztatója Egyetemi Hallgatók Egészségbiztosításáról Magyarországon 1 Magyar állampolgár hallgatók egészségbiztosítása Amennyiben az Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

START+ információs nap január 25.

START+ információs nap január 25. START+ információs nap 2019. január 25. ERASMUS+ 2014-2020 ERASMUS+ 2014-2020 CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés: Uniós segítségnyújtási önkéntesek kirendelése, beleértve a pályakezdő szakemberek gyakornoki kihelyezését és a végrehajtó

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 08. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 08. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2019. január 08. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max. annyi ítélhető

Részletesebben

A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak. Add tovább! mobilitási élménybeszámoló

A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak. Add tovább! mobilitási élménybeszámoló A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak Add tovább! mobilitási élménybeszámoló Miről lesz szó? Erasmus+ mobilitások Nyári egyetemek Erasmus Mundus közös mesterképzések

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatszerzés ösztöndíjjal

Nemzetközi tapasztalatszerzés ösztöndíjjal Nemzetközi tapasztalatszerzés ösztöndíjjal A Tempus Közalapítvány által koordinált nemzetközi mobilitási ösztöndíjak Székely Ágnes, Tempus Közalapítvány Budapest, 2017. április 5. Tempus Közalapítvány

Részletesebben

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető

Zala Megyei Civil Információs Centrum. Horváth Rita - irodavezető Zala Megyei Civil Információs Centrum Horváth Rita - irodavezető Tevékenységek Szakmai tanácsadási rendszer biztosítása: Jogi, közhasznúsági Pénzügyi, könyvviteli és adózási Pályázati Forrásteremtési Számítógép-kezelési

Részletesebben

Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus / Comenius / Grundtvig Ceepus Képzések Tudásközpont

Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus / Comenius / Grundtvig Ceepus Képzések Tudásközpont Pályázati lehetőségek a közoktatás számára Tempus Közalapítvány 2010. 11.24. Előadó: Csótiné Hajdú Valéria Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus / Comenius

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Erasmus+ Tudásszövetségek Pályázat megnevezése (angol) Knowledge Alliances 2017 Pályázat kódja EAC/A03/2016 Általános

Részletesebben

Kapacitásépítés az ifjúságügy terén

Kapacitásépítés az ifjúságügy terén Kapacitásépítés az ifjúságügy terén A kapacitásépítési projektek céljai Az ifjúsági kapacitásépítési projektek céljai a következők: a világ különböző régióiban1 található programországok és partnerországok

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között. 2014.december 13.

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között. 2014.december 13. Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között 2014.december 13. 7 korábbi uniós program MEGOLDANDÓ PROBLÉMÁK Növekvő szükséglet a magasan képzett munkaerőt igénylő munkalehetőségek

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

E bejelentések alapján a mellékelt táblázat pontosítja azokat az időpontokat, amikor az ilyen kumulációk alkalmazandóvá

E bejelentések alapján a mellékelt táblázat pontosítja azokat az időpontokat, amikor az ilyen kumulációk alkalmazandóvá C 67/8 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2.20. A Bizottság közleménye a pán-euromediterrán preferenciális származási szabályokról szóló regionális egyezmény vagy az ezen egyezmény szerződő felei közötti

Részletesebben

Európai Uniós pályázati lehetıségek

Európai Uniós pályázati lehetıségek UWEX: Urban Water Expert Európai Uniós pályázati lehetıségek Egész életen át tartó tanulás program Bethleni Zsuzsanna Tempus Közalapítvány Budapest, 2011. október 11. Pályáztatás Tempus Közalapítvány Egész

Részletesebben

Egész életen át tartó tanulás program Erasmus intenzív programok

Egész életen át tartó tanulás program Erasmus intenzív programok Egész életen át tartó tanulás program Erasmus intenzív programok Pályázhatnak: Erasmus University Charterrel rendelkező felsőoktatási intézmények Részt vevő országok köre: a 27 EU-tagállam, továbbá Norvégia,

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA MUNKAHELYTEREMTÉS- GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 kódszámú felhívás ELŐADÓ: NAGY GÁBOR A PROGRAMRÓL RÖVIDEN Magyarország Kormánya az Európai Unióval együttműködve átfogó programot

Részletesebben

PRIORITÁSOK. Egészséges életmód, sport. Infokommunikációs eszközök, online felületek. Soknyelvűség, nemzetköziesítés

PRIORITÁSOK. Egészséges életmód, sport. Infokommunikációs eszközök, online felületek. Soknyelvűség, nemzetköziesítés ERASMUS+ IFJÚSÁG CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd Társadalmi befogadás Az ifjúsági munka fejlesztése Eredmények

Részletesebben

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20.

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20. ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban 2016. október 20. Széll Adrienn 2. KULCSTEVÉKENYSÉG (KA2) FELSŐOKTATÁS Stratégiai partnerségek

Részletesebben

Pályázati lehetőségek az Egész életen át tartó tanulás programban Tempus Közalapítvány Előadó: Csesztregi Eszter Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 15. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 15. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2018. január 15. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max. annyi ítélhető

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 12. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 12. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2017. január 12. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max.

Részletesebben

Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató

Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató Szombath Zita, Vaprezsán Viktória Tempus Közalapítvány Szent István Egyetem 2017. november 30. Tempus Közalapítvány Államközi ösztöndíjak Kétoldalú államközi megállapodások

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi részképzés

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. A pályázat célja: Az oktatói mobilitás célja

Részletesebben

Fiataloknak és ifjúságsegítőknek szánt mobilitási projekt

Fiataloknak és ifjúságsegítőknek szánt mobilitási projekt Fiataloknak és ifjúságsegítőknek szánt mobilitási projekt 1 2019-ben a projektek kiválasztása során a hangsúly a következőkre helyeződik: a perifériára szorult fiatalok megszólítása, a sokszínűségnek,

Részletesebben

Mobilitási projektek az iskolák munkatársai/szakemberei/oktatói számára

Mobilitási projektek az iskolák munkatársai/szakemberei/oktatói számára Mobilitási projektek az iskolák munkatársai/szakemberei/oktatói számára Az ilyen típusú mobilitási projektek az alábbi egy vagy több tevékenységből állhatnak: Munkatársak/szakemberek/oktatók mobilitása:

Részletesebben

EVS megoldás fiataloknak és civil szervezeteknek

EVS megoldás fiataloknak és civil szervezeteknek Ifjúságsegítő hallgatók figyelmébe! A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálata és a Civilek a Jövőért Alapítvány képzést hirdet az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben

Részletesebben

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek

Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Erasmus+ Felsőoktatási intézmények közötti együttműködések Centralizált (brüsszeli benyújtású) pályázati lehetőségek Holik Mónika Head of Unit A3 Erasmus+: Higher Education Erasmus Mundus Joint Master

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között ELŐZMÉNYEK - KERETEK CÉLOK - PRIORITÁSOK STRUKTÚRA PÁLYÁZÁS FELTÉTELEK - FINANSZÍROZÁS INFORMÁCIÓ ÉS TANÁCSADÁS ELŐZMÉNYEK

Részletesebben

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 2018.05.23. ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM SZÉCHENYI ISTVÁN SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA

Részletesebben

A Debreceni Egyetem számokban

A Debreceni Egyetem számokban Debreceni Egyetem A Debreceni Egyetem számokban 29 000 hallgató 4321 külföldi hallgató 105 országból 13 képzési terület 14 kar 68 alapképzési szak, 80 mesterszak, 6 osztatlan szak 23 doktori iskola 200

Részletesebben

EXIMBANK ZRT OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK

EXIMBANK ZRT OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK EXIMBANK ZRT. 2016. OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK Hatályos 2016. október 21. 2016. október 21-től hatályos országkockázati besorolás és kockázatvállalási

Részletesebben

II. Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási projektek - egyéni beszámoló

II. Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási projektek - egyéni beszámoló 1 of 23 2016.06.17. 8:08 II. Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási projektek - egyéni beszámoló Kérjük, a visszautazást követő 15 napon belül küldje el az on-line kitöltött tartalmi beszámolót

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Az EU segítségnyújtási önkénteseinek kirendelése, beleértve az

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Stratégiai partnerségek/felsőoktatási projektek

Stratégiai partnerségek/felsőoktatási projektek Az Erasmus+ felsőoktatási pályázattípus célja, hogy lehetőséget biztosítson innovatív gyakorlatok, módszerek kidolgozásával, bevonásával, terjesztésével és alkalmazásával az oktatás minőségének fejlesztésére.

Részletesebben

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Együttműködési Ajánlata. címmel meghirdetett pályázati felhíváshoz

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Együttműködési Ajánlata. címmel meghirdetett pályázati felhíváshoz Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Együttműködési Ajánlata Kulturális szakemberek továbbképzése a szolgáltatásfejlesztés érdekében címmel meghirdetett pályázati felhíváshoz Kódszám: TÁMOP-3.2.12.

Részletesebben

A 2018-as pályázati felhíváshoz kapcsolódó intézményi mobilitási főpályázat elkészítésével kapcsolatos információk

A 2018-as pályázati felhíváshoz kapcsolódó intézményi mobilitási főpályázat elkészítésével kapcsolatos információk A 2018-as pályázati felhíváshoz kapcsolódó intézményi mobilitási főpályázat elkészítésével kapcsolatos információk Erasmus+ felsőoktatási mobilitási pályázati információs és konzultációs nap Budapest,

Részletesebben

Európai mobilitási lehetıségek

Európai mobilitási lehetıségek Európai mobilitási lehetıségek Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Sinkó Zsófia Anna Sopron, 2012. május 21. Tempus Közalapítvány 1996-tól, jelenleg a Nemzeti Erıforrás Minisztériumának felügyelete

Részletesebben

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 23. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor

Pénzügyi tudnivalók. KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium január 23. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium 2018. január 23. Laczó Éva Pénzügyi monitoring koordinátor Általános tudnivalók tevékenység alapú támogatás, max. annyi ítélhető

Részletesebben

CEEPUS Central European Exchange Program for University Studies

CEEPUS Central European Exchange Program for University Studies CEEPUS Central European Exchange Program for University Studies Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Kilin Emőke 16 CEEPUS tagország

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2017/2018-as tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

MEHIB ZRT JANUÁR 15-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT JANUÁR 15-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2019. JANUÁR 15-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2019. január 15. 2019. január 15-től hatályos országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben MFP-NHI/2019 A nemzeti és helyi identitástudat erősítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged,

Részletesebben

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23.

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23. ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása 2016. február 23. Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös

Részletesebben

Mobilitási projekt a szakképzésben résztvevő tanulók és munkatársak számára

Mobilitási projekt a szakképzésben résztvevő tanulók és munkatársak számára Mobilitási projekt a szakképzésben résztvevő tanulók és munkatársak számára A szervezetek/intézmények kétféleképpen pályázhatnak mobilitási projektekre a szakképzésben résztvevő tanulók és munkatársak

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Erasmus+ Európai szakpolitikai kísérletek az oktatás, a képzés és az ifjúságpolitika

Részletesebben

Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló

Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló LimeSurvey - Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási p... 1. oldal, összesen: 24 oldal Hallgatói nyári egyetem (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló Kérjük,

Részletesebben

A KA103-as intézményi mobilitási főpályázat a 2019-as pályázati felhívásban

A KA103-as intézményi mobilitási főpályázat a 2019-as pályázati felhívásban A KA103-as intézményi mobilitási főpályázat a 2019-as pályázati felhívásban Erasmus+ felsőoktatási mobilitási pályázati információs és konzultációs nap Budapest, 2018. december 11. Tóth Tibor Alapvető

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019 PÓTPÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pótpályázatot hirdet hallgatói részére a 2018/2019-es tanév tavaszi félévére. I. Általános tudnivalók

Részletesebben

Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a karunkon

Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a karunkon Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a karunkon Miért érdemes pályázni? Erasmus + Hogyan pályázzak? Pályázási szempontok Ösztöndíj Nyelvismeret fejlesztése Szakmai ismeretek bővítése Új iskola-, oktatási

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Helyesbítés az Erasmus+ pályázati útmutatójának évi változatához

Helyesbítés az Erasmus+ pályázati útmutatójának évi változatához Helyesbítés az Erasmus+ pályázati útmutatójának 2017. évi változatához 1. verzió (2017): 20/01/2017 1 Európai Bizottság Helyesbítés az Erasmus+ pályázati útmutatójának 2017. évi változatához A Helyesbítés

Részletesebben

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Comenius Közoktatás Egész életen át tartó tanulás program LLP Erasmus Felsıoktatás és felsıfokú szakképzés Leonardo da Vinci Grundtvig Felnıttoktatás

Részletesebben

Fiatalokkal dolgozol? Szeretnél lehetıséget teremteni a szervezetetekben / intézményetekben lévı fiataloknak arra,

Fiatalokkal dolgozol? Szeretnél lehetıséget teremteni a szervezetetekben / intézményetekben lévı fiataloknak arra, Projektmenedzsment a nemzetközi ifjúsági projektekben 90 órás képzés fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára nemzetközi projektmenedzsment témakörben A képzés szervezıje: NCSSZI Mobilitás Országos Ifjúsági

Részletesebben

1/2019. számú hirdetmény

1/2019. számú hirdetmény 1/2019. számú hirdetmény a Western Union tranzakciók és kapcsolódó szolgáltatások díjairól, költségeiről, igénybe vehető pénznemekről, valamint az átutalható összegek nagyságáról 1 Hatályos: 2019. június

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2018/2019-es tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA2 FELSŐOKTATÁSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK

ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA2 FELSŐOKTATÁSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA2 FELSŐOKTATÁSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK 1. Projektmenedzsment és megvalósítás Hozzájárulás a koordinátor intézmény tevékenységeihez 500 euró havonta Hozzájárulás a partner

Részletesebben

Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances)

Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) Erasmus+Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. November 3. Beke Márton E+ Fogalmak Key Action 1 - KA1 Erasmus

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 20-I ÜLÉSÉRE NÉPJÓLÉTI ÉS SPORT BIZOTTSÁG

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 20-I ÜLÉSÉRE NÉPJÓLÉTI ÉS SPORT BIZOTTSÁG IKTATÓSZÁM: 07-7/12-10/2013. TÁRGY: AZ EGYESÍTETT EGÉSZSÉG- ÜGYI INTÉZMÉNYEK IGAZGA- TÓSÁGA TÁMOP 6.1.2-13/1. PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉ- TELE MELLÉKLET: 1 DB E LŐTERJESZT É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

HALLGATÓI ERASMUS + ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT /2017-es TANÉV

HALLGATÓI ERASMUS + ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT /2017-es TANÉV HALLGATÓI ERASMUS + ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT - 2016 /2017-es TANÉV SZAKMAI GYAKORLAT A Színház- és Filmművészeti Egyetem pályázatot hirdet az egyetem hallgatói részére ERASMUS+ ösztöndíj elnyerésére európai

Részletesebben

ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA202 SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK

ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA202 SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA202 SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK 1. Projektmenedzsment és megvalósítás Hozzájárulás a koordinátor intézmény tevékenységeihez 500 euró havonta Hozzájárulás a partner

Részletesebben

Motorral a Fekete-tenger körül 2011

Motorral a Fekete-tenger körül 2011 A nevem Pap György, 2011 óta foglalkozom motoros kalandtúrákkal. Rendszerint egyénileg utazom, bár az utolsó kalandra a kutyám, Brigi is elkísért. Saját stílusom esetenként az extrém túrázáshoz közelít,

Részletesebben

Külföldiek egészségügyi ellátása. Egészségügyi ellátás az EU-ban. Balatonfüred, 2009. szeptember 12.

Külföldiek egészségügyi ellátása. Egészségügyi ellátás az EU-ban. Balatonfüred, 2009. szeptember 12. Balatonfüred, 2009. szeptember 12. Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon, Egészségügyi ellátás az EU-ban Dr. Lengyel Balázs Nemzetközi és Európai Integrációs Főosztály Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Kis együttműködési partnerségek

Kis együttműködési partnerségek Kis együttműködési partnerségek A kis együttműködési partnerségek céljai A kis együttműködési partnerségek lehetőséget teremtenek szervezetek számára hálózatok kialakítására és megerősítésére, a nemzetközi

Részletesebben

ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA2 KÖZNEVELÉSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK

ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA2 KÖZNEVELÉSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK ALKALMAZANDÓ TÁMOGATÁSI RÁTÁK KA2 KÖZNEVELÉSI STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK 1. Projektmenedzsment és megvalósítás Hozzájárulás a koordinátor intézmény tevékenységeihez 500 euró havonta Hozzájárulás a partner

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 Általános információ A világ gyorsan változik körülöttünk új kihívások: növekvő szükséglet a magasan képzett munkaerőt igénylő munkalehetőségek

Részletesebben

II. Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló

II. Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló 1 of 24 2016.06.17. 8:11 II. Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló Kérjük, a visszautazást követő 15 napon belül küldje el az on-line kitöltött

Részletesebben

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók?

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Dr. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Egyetem TEMPUS Közalapítvány Fókuszban a minőségfejlesztés Az oktatók szerepe a felsőoktatás

Részletesebben

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program

Erasmus. Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak. Sopron, 2008. május 26. Az Erasmus páratlan program Erasmus Külföldi ösztöndíj-lehetőség hallgatóknak és oktatóknak Sopron, 2008. május 26. Tempus Közalapítvány Az Erasmus páratlan program 1987 - Erasmus 3244 hallgató 1997 - Magyarország csatlakozik 856

Részletesebben

Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló

Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló LimeSurvey - Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilit... 1. oldal, összesen: 25 oldal Hallgatói szakmai gyakorlat (M2) - Felsőoktatási mobilitási pályázatok - Egyéni záró beszámoló Kérjük,

Részletesebben

Erasmus+ stratégiai partnerségek - szakképzés és felnőtt tanulás

Erasmus+ stratégiai partnerségek - szakképzés és felnőtt tanulás Erasmus+ stratégiai partnerségek - szakképzés és felnőtt tanulás A program legfontosabb elemeinek áttekintése Pályázatíró szeminárium, 2016. január 21. Projekt Pályázat kötött idő- és költségvetési keretben

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2015/2016-os tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ Március 07.

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ Március 07. ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ 2018. Március 07. ERASMUS PLUS PROGRAM Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös képzések),

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2014. január 1-től 2014. I. félévre vonatkozó országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok (táblázatban

Részletesebben

FOGALOMMAGYARÁZAT. Családtag:

FOGALOMMAGYARÁZAT. Családtag: FOGALOMMAGYARÁZAT Családi életközösség: akkor valósul meg, ha a kérelmező harmadik országbeli állampolgár a bevándorolt, letelepedett, illetve menekültként elismert harmadik országbeli állampolgárral életvitelszerűen

Részletesebben

Erasmus tájékoztató. Ml AZ ERASMUS PROGRAM?

Erasmus tájékoztató. Ml AZ ERASMUS PROGRAM? Erasmus tájékoztató B E N E D E K Ml AZ ERASMUS PROGRAM? Az ERASMUS az EU Lifelong Learning Programme - LLP Egész életen át tartó tanulás program felsőoktatási fejlesztési alprogramja. A program a neves

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2017/2018-as tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

Társadalmi felelősségvállalás. Miért támogatja a MOL az iskolai közösségi szolgálatot?

Társadalmi felelősségvállalás. Miért támogatja a MOL az iskolai közösségi szolgálatot? Társadalmi felelősségvállalás Miért támogatja a MOL az iskolai közösségi szolgálatot? Mi a társadalmi szerepvállalás? ALAPGONDOLAT Nem elég kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtani, meg kell találnunk

Részletesebben