ös egyetemi év felvételi követelményei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2014-2015-ös egyetemi év felvételi követelményei"

Átírás

1 ös egyetemi év felvételi követelményei Alapképzés : ÓVODAI ÉS ELEMI OKTATÁS PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY Felvételi kritériumok: 50 %- az érettségi átlag 50 %- nyelvi és alapvető matematikai kompetenciákat mérő tesz eredménye Egyező átlag esetén: Ha a jelöltek pontszáma azonos, a rangsorolás a következő szempontok alapján történik: 1. A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga jegye, vagy a román nyelv és irodalom érettségi vizsga jegye azon felvételizők esetén, akik román tannyelvű középiskolában érettségiztek. 2. Abban az esetben, ha az 1-es pontban jelzett rangsorolási eredményeként is azonosak az átlagok, az érettségi második tantárgyának írásbeli vizsgaeredménye a meghatározó. A nyelvi és matematikai kompetenciákat mérő teszt felépítése: 1. Helyesírási gyakorlat( nyelvi, nyelvhelyességi, helyesírási és központozási hibák javítása adott szövegben) 2. Szövegértési gyakorlat ( nem irodalmi szövegrész tartalmának rögzítése, a tartalomhoz kapcsolódó kérdésekre adott válaszok megfogalmazása) 3. Szövegalkotási gyakorlat (max. 30 soros szöveg alkotása adott témáról pl. Saját iskolai élmények, pályaválasztás indoklása, érdekes élettörténet stb) 4. Matematikai kompetenciákat mérő feladat ( Feladatok alapvető matematikai műveletek elvégzésével)

2 Ajánlott szakirodalom: A magyar helyesírás szabályai, 2000, Budapest, Akadémiai Kiadó(az 1984-es tizenegyedik kiadás tizenkettedik lenyomata). Laczkó Krisztina Mártonfi Attila 2006: Helyesírás, Budapest, Osiris. Deme László Fábián Pál Tóth Etelka szerk. 1999: Magyar helyesírási szótár, Budapest, Akadémiai. (és újabb kiadások) Fercsik Erzsébet 1995: Helyesírási kalauz, Budapest, Korona. Hernádi Sándor 1993: Észtekergető helyesírási játékok, Budapest, Tankönyvkiadó. Hernádi Sándor 1994: A helyesírási készség fejlesztése, Szeged, Mozaik. Nádasdy Ádám 2003: Ízlések és szabályok, Budapest, Magvető ( ) Noll Katalin 2006: Helyesírás mindenkinek, Budapest, Mozaik. Vass Antal 2003: Nem is nehéz a helyesírás. Szabályok, feladatok, megoldások, Budapest, Athenaeum A felvételi ütemezése Beiratkozás-előiratkozás Tagozat székhelyén: Márton Áron tér 2.sz. földszint, tanszéki terem július Írásbeli felvételi teszt július 22. Felvételi eredmények kifüggesztése július 23. Óvások benyújtása, rendezése július 23, 24. Óvások utáni eredményhirdetés július 25.

3 A hely elfoglalása a felvételi okiratok leadásával és a tandíj első részletének kifizetésével; az újraelosztási kérelmek leadása július 26, 28,29 Az újraelosztást követő eredmények kifüggesztése július 30. Az újraelosztást követő hely elfoglalásának megerősítése a felvételi okiratok leadásával, a tandíj első részletének kifizetése július 30. A végső eredmény kifüggesztése július 31. EGYETEMI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Nappali tagozat és távoktatás - tanító és óvónőképző - 60 hely 24 tandíjmentes, 36 tandíjas - 30 tandíjas hely távoktatás A helyek száma tájékoztató jellegű Beiratkozási díjak:-120 lej vizsgadíj (Taxă de examen) -30 lej nyilvántartási díj (Taxă de procesare) A beiratkozási iratcsomónak tartalmaznia kell: -Érettségi diploma és egyetemi diploma (hitelesített másolat vagy eredeti diploma) -anyakönyvi kivonat hitelesített másolata (foaia matricola) -Születési bizonyítvány hitelesített másolata

4 -Személyi igazolvány másolat -Orvosi igazolás családorvostól - eredeti -2 darab ¾-es színes fénykép -150 lej beiratkozási díj Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației -A pedagógus szülők gyermekei igazolást hoznak a szülő munkahelyéről és akkor csak a 30 lejt (nyilvántartási díj) fizetik -mappa dosszié A beiratkozási díjat a postahivataloknál lehet átutalni a következő számlaszámra: Universitatea Babeş-Bolyai Cont: RO76TREZ X B.N. Trezoreria Cluj Cod fiscal: Az utalvány hátsó felén írják fel a kar nevét is (Facultatea de Psihologie). A honlapon található postaszelvény mintaként felhasználható, csak a Taxa de scolarizare helyett a taxa de admitere si de procesare-t kell írni, és az összeg az 150 lej. Udvarhelyen a Márton Áron tér 2 szám alatt kell íratkozni, naponta 9-13 óráig. További tájékoztatással a 0266/ os telefonszámon szolgálunk.

5 Igazgatóság