Tájékoztató. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról. Kalász Ákos igh.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról. Kalász Ákos igh."

Átírás

1 Tájékoztató az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról Kalász Ákos igh.

2 I. Érettségi Érettségi jelentkezés - jelentkezési lapokat legkésőbb február elején kiadjuk az iskolában - határidő: február 15. (Február 16-án, hétfőn is fogadjuk!) - Az iskolában történik, az iskola irányításával, a nagykorú diákok aláírásával

3 2. Miből kell/érdemes érettségizni? - legalább 5 tárgyból kell - kötelező: - magyar, - matematika, - történelem, - idegen nyelv (latin is lehet) - választható: bármilyen tárgy (akár 2. nyelv is) (A felvételi és az érettségi kapcsolata vö. később!)

4 3. Technikai információk - az előrehozott érettségi eredményét igazoló eredeti törzslapkivonatota jelentkezéskor csatolni kell (korábbi érettségi eredményét tartalmazó hiteles iratok) - a szintet be kell jelölni: emelt/közép - a középszintű vizsgákat a középiskola szervezi helyben vizsgáznak, a tanító tanárok vizsgáztatnak - Az emelt szintű vizsgát az Oktatási Hivatal szervezi külső vizsga (külső helyszín, idegen tanárokkal) - érettségizni nem kell természettudományos tantárgyból

5 4. Felvételi és érettségi kapcsolata: - Az adott szakon megjelölt tárgyakból kell legyen érettségi eredmény. - A felvételi eljárásban emelt szintű érettségi is kellhet egy vagy két tárgyból. - A felvi.hu-n szakonként megtekinthetők az emelt szintű érettségi letételére vonatkozó előírások: Például:

6 II. Felvételi eljárás alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőfokú szakképzésre (OKJ) Hivatalos források: Felsőoktatási felvételi tájékoztató (csak digitálisan, a felvi.hu oldalon), Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Oktatási Hivatal, EDUCATIO Kft. kiadványai felvi.hu oldal (támogatott keretszámok: január végéig még változhat!) Más hiteles felület nincs!(tv, Rádió, bulvár lapok,..)

7 A felvi.hu e-felvi alrendszere

8 Belépés regisztrációval és biztonsági kóddal

9 Személyes felületem

10 Felvételi jelentkezés - elektronikus (felvi.hu oldalon)! Fteljárási díjért3 db helyre, + további helyenként 2000 Ft-ért (de így is csak max. 5 hely) jelölhető meg; - ha csak a finanszírozási formábantér el 2 jelentkezés, 1-nek számít - fizetés csak banki átutalással vagy bankkártya segítségével történő internetes tranzakcióval lehet; - nincs sárga/rózsaszín csekk! - a határidő: február 15. éjfél VASÁRNAP! (jelentkezés+befizetés) A határidő jogvesztő!

11 - HITELESÍTENI2015. február 23-ig kell legkésőbb! A határidő jogvesztő! Kétféle módon is lehet: 1. Nyomtatott hitelesítő lap > posta > ajánlott küldemény VAGY 2. Előzetesen Okmányiroda > Ügyfélkapu > elektronikus aláírás - adatpótlások, kiegészítések, dokumentumfeltöltés: július 9-ig a felvi.hu-n kell! Nyelvvizsgák, Gimnáziumi végbizonyítvány (a es bizonyítvány oldalai) Érettségi bizonyítvány,

12 Minden kiderül: július 23! Az egyetemek nyilvánosságra hozzák a bejutás ponthatárait.

13 III. Pontszámítás Alapvetően kétfajta*: * Lásd később a kivételeket!

14 Tanulmányi pontok(max. 200): KÖZÉPISKOLAI BIZONYÍTVÁNY max. 100 pont a középiskolai bizonyítvány nyomán kétszeresen számolva: magyar(utolsó két évvégi jegye) történelem(utolsó két évvégi jegye) matematika(utolsó két évvégi jegye) bármilyen idegen nyelv(utolsó két évvégi jegye) természettudományostárgy (egy tárgy utolsó kettő vagy két tárgy utolsó éves eredménye) < fizika, biológia, kémia, földrajz> ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNY max. 100 pont az érettségi bizonyítvány nyomán az érettségi százalékos eredményének átlaga magyar, matematika, történelem, bármilyen idegen nyelv(latin is lehet) választható: bármilyen tárgy (akár 2. nyelv is), de vö. az egyetemi szakok által előírt felvételi követelmények! Több érettségi tárgy esetén a legjobb 5 eredményéből számolnak!

15 A szakok által előírt két tárgy érettségijének százalékos eredményének összege 100%+100%=200% = 200 pont

16 Többletpontok(max. 100 pont): Emelt szintért 50 pont tárgyanként min. 45%-os eredmény esetén, ha az adott szakon előírták. nyelvtudásért: max. 40 pont középfokú komplex (B2): 28 pont / emelt szintű komplex (C2): 40 pont 60% feletti emelt szintű nyelvi érettségi = B2 nyelvvizsga! Két különböző nyelvből tett B2 vizsga is csak max. 40 pontot ér! Ha az adott szakon emelt szintű nyelvi érettségi a követelmény, azért a nyelvért nem számítható nyelvvizsga többletpont. Csak az emelt szintű visgáért járó többletpont jár! Az egy lóról egy bőrt-elv érvényesül Esélyegyenlőségért (max. 40 pont) igazolt hátrányos helyzetért, gyermeknevelésért Képzési területenként : tanulmányi- és sportverseny-eredményekért (pl. OKTV = 100 többletpont)0

17 Duplázási lehetőség az érettségi pontokra 400 pont Automatikusan a kedvezőbbet veszik figyelembe!

18 Egyéb esetek Felsőfokú szakképzésben azonban 3 féle pontszámítás lehet: A tanulmányi pontokat duplázzák! Automatikusan a kedvezőbben veszik figyelembe! Művészet és művészetközvetítés területein: Alkalmassági vizsga (max. 200X2 többletpontok nincsenek)