INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI"

Átírás

1 INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 7. előadás Göcs László mérnöktanár Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék félév

2 Vállalati biztonság

3 Előkészítés Az információbiztonsági osztály meghatározása ( A,F,K) Rendelkezésre állás kalibrálása

4 OSI réteg védelme Minden egyes rétegnek megvan a meghatározott védelme. Maximális védelem kialakítása minden rétegben.

5 Fizikai réteg védelme Itt történik a jeltovábbítás (Kábelezés, csatlakozás). A kábeleken lévő jeleket, biteket ( ) kódolási eljárással és órajel segítségével továbbítják.

6 Fizikai réteg védelme A fizikai réteg védelme a helységek, berendezések biztonsága, hozzáférhetősége. Tápellátás megszüntetése (szerver leállás) Kábel megsértése (bejövő internet, helyi hálózat megszakítása) Beléptetés, biztonságtechnikai felügyelet.

7 IP címek védelme DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Dinamikus IP cím kiosztás a hálózaton.

8 IP címek védelme Alhálózatok kialakítása (Maszkolási technika) Jelöl Címek Alhálózati maszk Alhálózati maszk binárisan /22 4x /23 2x /24 1x /25 128x /26 64x /27 32x /28 16x /29 8x /30 4x /31 2x /32 1x

9 IP címek védelme MAC-cím (Media Access Control) cím alapján történő IP cím kiosztás. Egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózati kártyák újlenyomata. (parancssori utasítással: getmac) A9-AF-23-C8-F2-2B ->

10 Menedzselhető switchek A switch portjait külön menedzselhetjük VLAN-ok létrehozása Port tiltások (80-as http port) Port Sec

11 Vezeték nélküli kommunikáció (WiFi) SSID Maga az azonosító szöveges és alfa numerikus karakterekből állhat és maximum 32 karakter hosszú lehet. Az egy hálózathoz tartozó eszközöknek ugyanazt az SSID-t kell használniuk. Fontos a jó elnevezés, mert a default beállításokból megfejthető a Router konfigurációs elérése. Az SSID elrejtése TP_link_0234war -> x -> admin

12 Vezeték nélküli titkosítás A Wired Equivalent Privacy (WEP) = Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózat mára már egy korszerűtlen algoritmus az IEEE ben megfogalmazott vezeték nélküli hálózatok titkosítására. Nem biztonságos, könnyen feltörhető. Régi eszközök miatt még néhol használatos.

13 Vezeték nélküli titkosítás A Wi-Fi Protected Access (WPA és WPA2) a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja. A WPA tartalmazza az IEEE i szabvány főbb szabályait, és egy átmeneti megoldásnak szánták, amíg a i szabványt véglegesítik. A WPA2 a teljes szabványt tartalmazza, de emiatt nem működik néhány régebbi hálózat kártyával sem. Mindkét megoldás megfelelő biztonságot nyújt, két jelentős problémával:

14 Vezeték nélküli titkosítás Vagy a WPA-nak, vagy WPA2-nek engedélyezettnek kell lennie a WEP-en kívül. De a telepítések és beállítások során inkább a WEP van bekapcsolva alapértelmezettként, mint az elsődleges biztonsági protokoll. A Personal (WPA-PSK) módban, amit valószínűleg a legtöbben választanak otthon és kishivatali környezetben, a megadandó jelszónak hosszabbnak kell lennie, mint a jellegzetes 6-8 karakter, amit az átlagfelhasználók általában még elfogadhatónak tartanak.

15 MUNKACSOPORT / TARTOMÁNY 4-7 kliens gép Munkacsoport 7-10 gépnél több állomás Tartomány KÖZPONTOSÍTOTT FELÜGYELET

16 Központosított menedzsment Központi beléptetés a kliens gépekre A Kliens gépeket Tartományba fűzni Az Active Directory ban a felhasználók kezelése Központilag, 1 szerveren történik a menedzsment Egy nagy ADATBÁZIS a vállalatról

17 Központosított menedzsment Központilag kezelt házirend (Group Policy) Felhasználóra vagy Kliens gépre történő beállítások Tiltások, engedélyezések

18 Központosított menedzsment Adat Biztonság, adatvédelem RAID technológia Időzített biztonsági mentés (Backup) Replikáció Tükrözés

19 RAID A RAID technológia alapja az adatok elosztása vagy replikálása több fizikailag független merevlemezen, egy logikai lemezt hozva létre. Minden RAID szint alapjában véve vagy az adatbiztonság növelését vagy az adatátviteli sebesség növelését szolgálja. A RAID-ben eredetileg 5 szintet definiáltak (RAID 1- től RAID 5-ig). Az egyes szintek nem a fejlődési, illetve minőségi sorrendet tükrözik, hanem egyszerűen a különböző megoldásokat.

20 A RAID 0 az egyes lemezek egyszerű összefűzését jelenti, viszont semmilyen redundanciát nem ad, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész tömb hibáját okozza. A megoldás lehetővé teszi különböző kapacitású lemezek összekapcsolását is, viszont a nagyobb kapacitású lemezeken is csak a tömb legkisebb kapacitású lemezének méretét lehet használni (tehát egy 120 GB és egy 100 GB méretű lemez összefűzésekor mindössze egy 200 GB-os logikai meghajtót fogunk kapni, a 120 GBos lemezen 20 GB szabad terület marad, amit más célokra természetesen felhasználhatunk).

21 A RAID 1 eljárás alapja az adatok tükrözése (disk mirroring), azaz az információk egyidejű tárolása a tömb minden elemén. A kapott logikai lemez a tömb legkisebb elemével lesz egyenlő méretű. Az adatok olvasása párhuzamosan történik a diszkekről, felgyorsítván az olvasás sebességét; az írás normál sebességgel, párhuzamosan történik a meghajtókon. Az eljárás igen jó hibavédelmet biztosít, bármely meghajtó meghibásodása esetén folytatódhat a működés. A RAID 1 önmagában nem használja a csíkokra bontás módszerét.

22 A RAID 2 használja a csíkokra bontás módszerét, emellett egyes meghajtókat hibajavító kód (ECC: Error Correcting Code) tárolására tartanak fenn. A hibajavító kód lényege, hogy az adatbitekből valamilyen matematikai művelet segítségével redundáns biteket képeznek. Ezen meghajtók egy-egy csíkjában a különböző lemezeken azonos pozícióban elhelyezkedő csíkokból képzett hibajavító kódot tárolnak. A módszer esetleges lemezhiba esetén képes annak detektálására, illetve kijavítására

23 A RAID 3 felépítése hasonlít a RAID 2-re, viszont nem a teljes hibajavító kód, hanem csak egy lemeznyi paritásinformáció tárolódik. Egy adott paritáscsík a különböző lemezeken azonos pozícióban elhelyezkedő csíkokból XOR művelet segítségével kapható meg. A rendszerben egy meghajtó kiesése nem okoz problémát, mivel a rajta lévő információ a többi meghajtó (a paritást tároló meghajtót is beleértve) XOR-aként megkapható.

24 A RAID 4 felépítése a RAID 3-mal megegyezik. Az egyetlen különbség, hogy itt nagyméretű csíkokat definiálnak, így egy rekord egy meghajtón helyezkedik el, lehetővé téve egyszerre több (különböző meghajtókon elhelyezkedő) rekord párhuzamos írását, illetve olvasását (multi-user mode). Problémát okoz viszont, hogy a paritás-meghajtó adott csíkját minden egyes íráskor frissíteni kell (plusz egy olvasás és írás), aminek következtében párhuzamos íráskor a paritásmeghajtó a rendszer szűk keresztmetszetévé válik. Ezenkívül valamely meghajtó kiesése esetén a rendszer olvasási teljesítménye is lecsökken, a paritás-meghajtó jelentette szűk keresztmetszet miatt.

25 A RAID 5 a paritás információt nem egy kitüntetett meghajtón, hanem körbeforgó paritás (rotating parity) használatával, egyenletesen az összes meghajtón elosztva tárolja, kiküszöbölvén a paritás-meghajtó jelentette szűk keresztmetszetet. Minimális meghajtószám: 3. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosan végezhetőek. Egy meghajtó meghibásodása esetén az adatok sértetlenül visszaolvashatóak, a hibás meghajtó adatait a vezérlő a többi meghajtóról ki tudja számolni. A csíkméret változtatható; kis méretű csíkok esetén a RAID 3-hoz hasonló működést, míg nagy méretű csíkok alkalmazása esetén a RAID 4-hez hasonló működést kapunk. A hibás meghajtót ajánlott azonnal cserélni, mert két meghajtó meghibásodása esetén az adatok elvesznek!

26 A RAID 6 tekinthető a RAID 5 kibővítésének. Itt nemcsak soronként, hanem oszloponként is kiszámítják a paritást. A módszer segítségével kétszeres meghajtó meghibásodás is kiküszöbölhetővé válik. A paritáscsíkokat itt is az egyes meghajtók között, egyenletesen elosztva tárolják, de ezek természetesen kétszer annyi helyet foglalnak el, mint a RAID 5 esetében.

27 Ez egy olyan hibrid megoldás, amelyben a RAID 0 által hordozott sebességet a RAID 1-et jellemző biztonsággal ötvözhetjük. Hátránya, hogy minimálisan 4 eszközre van szükségünk, melyekből 1-1-et összefűzve, majd páronként tükrözve építhetjük fel a tömbünket, ezért a teljes kinyerhető kapacitásnak mindössze a felét tudjuk használni. Mivel a tükrözés (RAID 1) a két összefűzött (RAID 0) tömbre épül, ezért egy lemez meghibásodása esetén az egyik összefűzött tömb mindenképp kiesik, így a tükrözés is megszűnik.

28 Hasonlít a RAID 01 megoldáshoz, annyi különbséggel, hogy itt a lemezeket először tükrözzük, majd a kapott tömböket fűzzük össze. Ez biztonság szempontjából jobb megoldás, mint a RAID 01, mivel egy diszk kiesése csak az adott tükrözött tömböt érinti, a rá épült RAID 0-t nem; sebességben pedig megegyezik vele.

29 Biztonsági mentés A szerver beállításairól, megosztott mappákról időzített mentés.

30 Biztonsági mentés típusok Normál: minden kiválasztott állományról az A attr.-tól függetlenül. Az A attr. törlődik. Másolat: minden kiválasztott állományról az A attr.-tól függetlenül. Az A attr. nem törlődik. Különbségi: a kiválasztottak közül csak az A attr.-al rendelkezőket. Az A attr. nem törlődik. Növekményes: a kiválasztottak közül csak az A attr.-al rendelkezőket. Az A attr. törlődik. Napi: a kiválasztottak közül csak azokat, amelyek módosultak a mentés napján. Az A attr. nem törlődik.

31 Biztonsági mentési terv példa Mikor? Milyen? Mit ment? Hétfő Növekményes Vasárnap óta változottakat Kedd Növekményes Hétfő óta változottakat Szerda Növekményes Kedd óta változottakat Csütörtök Növekményes Szerda óta változottakat Péntek Növekményes Csütörtök óta változottakat Szombat Növekményes Péntek óta változottakat Vasárnap Normál Mindent

32 SZERVERSZOBA KIALAKÍTÁSA

33 SZERVERSZOBA Biztonságtechnikai-, beléptető-, vagyonvédelmi rendszerek

34 SZERVERSZOBA Szünetmentes tápellátó berendezések (rendelkezésre állás)

35 SZERVERSZOBA Túlfeszültség-, és zavarvédelmi megoldások

36 SZERVERSZOBA Érintésvédelem Az érintésvédelem üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő vezető részek érintéséből származó balesetek elkerülésére szolgáló műszaki intézkedések összessége.

37 SZERVERSZOBA Füstérzékelők, tűzérzékelő- és oltóközpontok, Tűzoltórendszerek Szén-dioxid Oltóanyaga élelmiszeripari tisztaságú szén-dioxid, mely elsődlegesen éghető folyadékok és gázok tüzeinek oltására alkalmas. De alkalmas feszültség alatti berendezések oltására is. A Széndioxid térfogat-kitöltéssel megállítja az égést, azaz lecsökkenti az égéshez szükséges Oxigén mennyiséget.

38 SZERVERSZOBA Páratartalom, hőmérséklet

39 Helyi gépek biztonsága

40 Internetes böngészés Automatikus bejelentkezés kezelése Kizárólag a kényelem szempontjából előnyös, hiszen ha már valaki a munkaállomásunkon van, akkor nevünkben rendelhet terméket, írhat kéretlen levelet, küldhet adatot. Cookie-k szerepe Kódolatlanul tárolódnak a böngészési információk. A cookie-k lehetnek memóriában tárolt (munkamenet-) cookie-k vagy a merevlemezen tárolt (állandó) cookie-k. Ezeket a különböző kémprogramok információszerzésre használhatják.

41 Inkognitó mód (Private Browsing) A megnyitott oldalakról semmilyen információt sem tárol el a böngésző. A program bezárásakor törlődnek a cookie-k, az előzmények közé sem kerül be semmi, a jelszavakat sem tárolja el a szoftver, és a mentett állományok is eltűnnek a letöltések listájából.

42 Helyi autentikáció A kliens gépre lokális veszünk fel user-t. Rendszergazda jelszó fontossága!

43 Mindent Vissza! Comodo Time Machine egy ingyenesen alkalmazható program. Jóval többet tud, mint a Windows beépített szolgáltatása; nemcsak a főbb rendszerkomponenseket és programjainkat menti, hanem dokumentumainkat is, azaz a teljes rendszert, így tényleg bármikor vissza tudunk állni egy korábbi állapotra.

44 Teljes rendszer feltelepítése, szoftverek beállításai A rendszerről SnapShot készítése Újraindításkor betöltődik a SnapShot Mindig az eredeti állapot kerül betöltésre

45 Telepítés és újraindítás után nevet adunk az állapotnak, és beírhatunk egy pár szavas megjegyzést is, hogy miért készítettük el ezt a mentést.

46 Az időzítést a Scheduled Tasks lapon állíthatjuk be. Alul kiválaszthatjuk, hogy éppen készíteni szeretnénk-e egy mentést, vagy egy korábbit visszaállítani, majd a megjelenő ablakban válogathatunk az időzítések között.

47 Hardveres védelem

48 PC védelmi kártya Egyszerűen használható, univerzális PC védelmi megoldás. Segítségével nagyszámú számítógép konfiguráció üzemeltethető könnyen, fölösleges fáradozás nélkül, akár távmenedzsment rendszereken keresztül is. Használatával csökkenthető a hibajavításokkal eltöltött idő, jelentősen csökkenti a szervizhívásokat, és a fenntartási költséget. A PC védelmi kártya egy erős biztonsági pajzsot alakít ki a számítógép körül.

49 PC védelmi kártya Mindig működőképes rendszert biztosít - ezáltal növeli a hatékonyságot -, valamint drasztikusan csökkenti a hibalehetőségeket - ezáltal csökkenti a költségeket. A számítógép mindig megtartja azt a beállítást, amellyel hatékonyan tud dolgozni!

50 Alkalmazási területek Egyetemeken és oktatási központokban Számítógépes laboratóriumokban Állami hivatalokban Játéktermekben Bankokban Távközlési vállalatoknál Internetkávézókban Információs pultoknál Help Desk központokban Katonai és biztonsági szolgálatoknál Hi-Tech vállalatoknál

51 Hol alkalmazható? Gyakorlatlanságból adódó hiba: rendszer- vagy programbeállítások megváltoztatása miatt a programok nem megfelelően működnek Véletlen fájltörlés, formattálás (pl. FORMAT C:), partíció törlése (pl. FDISK-el) Szándékos károkozás, külső hacker támadás Számítógépes vírusok támadása (csak a védett partíción hatásos, a más helyen tárolt fájlokat vírusvédelmi programmal kell megvédeni)

52 Hol alkalmazható? Az operációs rendszer összeomlása (regisztrációs adatbázis sérülése, rendszerbeállítások nem kívánatos megváltozása) Áramkimaradásból adódó hiba (lezáratlan, logikailag sérült fájlok) Jogosulatlan programhasználat (az illegálisan telepített programok újraindítás után eltűnnek a gépről) A fájlok töredezettsége miatt megnövekszik az elérési idő (a kártya telepítése előtt töredezettség-mentesíteni kell a partíciót)

53 Típusai LPE olyan számítógépekhez ajánljuk, ahol gyakori legalább naponta, a gép indulásakor végrehajtott - helyreállítás szükséges (iskolák, oktatótermek), illetve nem biztosítható állandó gépfelügyelet (kioszkok, információs pultok). SLP az előző verziótól eltérően olyan számítógépekben alkalmazható, ahol csak ritkán - hetente, havonta - van szükség a helyreállítási folyamat futtatására: hivatalok, otthoni felhasználás.

54 Típusai MLP alkalmazási területe megegyezik az SLP verzióéval, viszont ez a kártya nem csak egy helyreállítási pontot tud elmenteni, hanem elvileg korlátlan számút. A helyreállítás tetszőleges helyreállítási pontra végrehajtható. A kártya kétszintű mentési jogosultságot kezel: rendszergazdai és felhasználói. A felhasználó tetszőleges számú helyreállítási pontot hozhat létre, és állíthat vissza, viszont csak a rendszergazdának van joga a legelső helyreállítási pont módosítására.

55 Típusai USB használatában teljesen megegyezik az MLP verzióval, tehát több helyreállítási pontot képes kezelni. Elsősorban notebookokhoz ajánlott, de asztali PC-kben is ugyanúgy használható. A számítógép csak akkor indítható, ha a telepítéskor használt USB kulcsot a gép portjához csatlakoztatjuk. Minden kulcs egyedi, így a helyreállítás mellett, személyre szabott hozzáférésvédelemre is használható.

56 Típusai LNX Linuxos gépek védelmére kialakított kártyatípus. Amennyiben a Linux mellett valamilyen Windows operációs rendszer is van a gépen, úgy a kártya a Linux mellett a windowsos partíciók védelmét is el tudja látni. Remote SLP, MLP működése és alkalmazási területe teljesen megegyezik az SLP, illetve MLP verzióéval, de ezeket a kártyát egy távoli (rendszergazdai) számítógépről is vezérelhetjük. Egyszerűen integrálható a legelterjedtebb távmenedzsment programokba: Tivoli, Microsoft SMS, Novell ZenWorks, HP OpenView.

57 Típusai SmartGroup (SG) ezt a szoftvert elsősorban a PC védelmi rendszer távmenedzseléséhez fejlesztette ki a PC védelmi kártya gyártója, de sokoldalú kiegészítő szolgáltatásainak köszönhetően a PC védelmi rendszertől függetlenül is kitűnően használható távoli munkaállomásoknál dolgozó felhasználók támogatásához SG+SLP,MLP Remote a SmartGroup kiterjesztett változata. Konzoljáról közvetlenül vezérelhetők a hálózati munkaállomásokba épített Remote SLP, MLP kártyák. A helyreállítási, mentési, jelszó-változtatási parancsok mellett a munkaállomás távoli kikapcsolására, elindítására és újraindítására vonatkozó utasítások is kiadhatók.

58

59 Adatmegsemmisítés

60 Fájl törlése Lemezterület felszabadítása Az ismétlődő vagy szükségtelen adatok eltávolítása Érzékeny információk elérhetetlenné tevése mások számára

61 Véletlen eltávolítás érdekében Később bebizonyosodik hogy fontos az adat Biztonsági másolat Nem törlődik azonnal, hanem áthelyezésre kerül Lomtár

62 Véletlen eltávolítás érdekében MS-DOS korszakban UNDELETE Akkor lehetett alkalmazni,ha más egyéb fájl nem használta fel a blokkot. Fájlok csak olvasási joggal rendelkezzenek Read Only

63 Hardveres adatmegsemmisítés A legegyszerűbb megoldás, ha egy kalapáccsal az adathordozót megsemmisítjük, de vannak erre intelligensebb megoldások. Erre a célra kifejlesztett HDD fizikai megsemmisítő alkalmas. Vannak olyan berendezések, amelyek az adathordozót teljes mértékben bezúzzák újrahasznosítás céljából.. PD-4 HDD Fizikai megsemmisítő Célja fizikailag tönkretenni a merevlemezt. Nagynyomású fej egysége tengely irányban fejti ki hatását, így megrepesztve a burkolatot, meghajlítva vagy épp eltörve az adattárolást szolgáló lemezeket, megsemmisítve az iró/olvasó fejet, és minden belső elektronikát.

64 Ha magát az adathordozót nem akarjuk megsemmisíteni, csak az adatokat törölni, akkor mágneses törlést kell alkalmazni. HD-2 Hard Drive Degausser Merevlemeztörlő berendezés Nagy erejű mágneses teret gerjesztve, a törlendő mágneses adathordozókon található minden információ véglegesen a semmivé lesz

65 Szoftveres adatmegsemmisítés Az operációs rendszerünkben történő adattörlés vagy akár egy partíció formázása nem jelent kellő biztonságot adatunk törlésére. Egyszerű szoftverekkel visszanyerhetőek az adtok. Ahhoz hogy véglegesen törölni tudjuk az adatainkat, pontosabban hogy ne lehessen helyreállítani a törölt adatokat, bizonyos algoritmikus eljárásokat kell alkalmazni az adathordozón. Pseudorandom Data First/Last 16kB British HMG IS5 Russian GOST P US Army AR US AirForce 5020 British HMG IS5 German VSITR Schneier RCMP TSSIT OPS-II US DoD M (8-306./E, C&E) Gutmann (35)

66 Guttmann-35 Pass 1-35: Writes a random character DoD M Pass 1: Writes a zero and verifies the write Pass 2: Writes a one and verifies the write Pass 3: Writes a random character and verifies the write

67 RCMP TSSIT OPS-II Pass 1: Writes a zero Pass 2: Writes one Pass 3: Writes a zero Pass 4: Writes one Pass 5: Writes a zero Pass 6: Writes one Pass 7: Writes a random character and verifies the write

68 Schneier -7 Pass 1: Writes a one Pass 2: Writes a zero Pass 3: Writes a random character Pass 4: Writes a random character Pass 5: Writes a random character Pass 6: Writes a random character Pass 7: Writes a random character

69 German VSITR -7 Pass 1: Writes a zero Pass 2: Writes a one Pass 3: Writes a zero Pass 4: Writes a one Pass 5: Writes a zero Pass 6: Writes a one Pass 7: Writes a random character

70 British HMG IS5-3 Pass 1: Writes a zero Pass 2: Writes a one Pass 3: Writes a random character and verifies the write US AirForce Pass 1: Writes a zero Pass 2: Writes a one Pass 3: Writes a random character and verifies the write

71 US Army AR Pass 1: Writes a random character Pass 2: Writes a specified character (i.e. zero) Pass 3: Writes the complement of the specified character (i.e. one) and verifies the write Russian GOST P Pass 1: Writes a zero Pass 2: Writes a random character

72 British HMG IS5-1 Pass 1: Writes a zero Pass 2: Writes a one Pass 3: Writes a random character and verifies the write

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 5. előadás Göcs László főiskolai tanársegéd Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2017-18. 2. félév Vállalati biztonság Előkészítés Az

Részletesebben

I. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

I. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Adat replikáció, RAID, RAID szintek A RAID-ben eredetileg 5 szintet definiáltak (RAID 1-től RAID 5-ig). Az egyes szintek nem a fejlődési, illetve minőségi sorrendet tükrözik, hanem egyszerűen

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 8. előadás Göcs László Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék 2014-15. 1. félév Támadási lehetőségek Az emberi tényező az IT biztonságban Az ember szerepe az IT

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 7. előadás Göcs László mérnöktanár Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2016-17. 1. félév Titkosítás, hitelesítés 3 ASZIMETRIKUS KULCSÚ

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció 7. Göcs László főiskolai tanársegéd NJE-MIK GAMF Informatika Tanszék 2017-18. tanév tavaszi félév Megosztások a tartományban Megosztások közzététele Active Dirtectory tartomány

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 11. előadás Göcs László főiskolai tanársegéd Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2018-19. 1. félév Az informatikával kapcsolatos törvények

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 4. előadás Göcs László Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék 2013-14. 1. félév VÁLLALATI BIZTONSÁG ELŐKÉSZÍTÉS Az információbiztonsági osztály meghatározása (

Részletesebben

Virtualizációs Technológiák SAN/NAS/DAS RAID szintek Storage virtualizáció Kovács Ákos

Virtualizációs Technológiák SAN/NAS/DAS RAID szintek Storage virtualizáció Kovács Ákos Virtualizációs Technológiák SAN/NAS/DAS RAID szintek Storage virtualizáció Kovács Ákos SAN Storage Area Network Dedikált hálózat mely hozzáférést biztosít valamilyen tárhely szolgáltatáshoz blokk szinten

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

12. tétel. Lemezkezelés

12. tétel. Lemezkezelés 12. tétel 12_12a_1.5 Lemezkezelés (Particionálás, formázás, RAID rendszerek) A partíció a merevlemez egy önálló logikai egysége, amely fájlrendszer tárolására alkalmas. Alapvetően két esetben hozunk létre

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI Levelező - 2. konzultáció Göcs László főiskolai tanársegéd Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2017-18. 2. félév Vállalati biztonság

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. 2015-16. tanév 1. félév Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához

54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET. Windows áttelepítő használatához INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANULÓI SEGÉDLET Windows áttelepítő használatához INFORMATIKA TANTÁRGY 2014. január 31.......

Részletesebben

TANMENET 2018/2019. tanév

TANMENET 2018/2019. tanév Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 2-3. Tel:06-56-424-955, Fax: 06-56-513-925 e-mail cím: titkarsag@palfy-vizugyi.hu TANMENET 2018/2019. tanév

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A WiFi hálózatok biztonsága

IT hálózat biztonság. A WiFi hálózatok biztonsága 9. A WiFi hálózatok biztonsága A vezeték nélküli WIFI hálózatban a csomagokat titkosítottan továbbítják. WEP A legegyszerűbb a WEP (Wired Equivalent Privacy) (1997-2003), 40 vagy 104 bit kulcshosszú adatfolyam

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Függelék Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 0 43 0 8 0.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 8. Gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok 2016.04.07. Számítógép hálózatok gyakorlat 1 Vezeték nélküli adatátvitel Infravörös technológia Még mindig sok helyen alkalmazzák

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

IP: /24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234. Hálózati ismeretek

IP: /24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234. Hálózati ismeretek IP: 192.168.10.100/24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234 Hálózati ismeretek Szinte minden otthoni hálózat vezeték nélküli (WiFi) hálózat. Ezen keresztül lehet a különböző

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

1. Használatba vétel. 1.1 Biztonsági előírások. 1.2 Rendszerkövetelmények. 1.3 A csomag tartalma

1. Használatba vétel. 1.1 Biztonsági előírások. 1.2 Rendszerkövetelmények. 1.3 A csomag tartalma 1. Használatba vétel 1.1 Biztonsági előírások Kérjük, hogy mielőtt használatba venné a Prestigio Data Racer I készüléket, olvasson el minden biztonsági figyelmeztetést. A használati utasításban ismertetett

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 68-06

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs

Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs Szerver-üzemeltetés - Tudásközpont, Pécs Hamburger György, informatikai osztályvezető hamburger.gyorgy@lib.pte.hu Az alapötlet Munkaállomások tömeges telepítése megoldott. Kamatoztassuk a tapasztalatokat

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról OTP BANK NYRT. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztató az átállásról Bankunk ügyfeleink folytonos szoftverhasználatát biztosító szempont alapján úgy döntött, hogy az új verziót (6.01-01) most nem a megszokott

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció 6. Göcs László főiskolai tanársegéd NJE-MIK GAMF Informatika Tanszék 2017-18. tanév tavaszi félév Kiselőadás tartása + dokumentáció Témák: Power Shell és az Active Directory

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 5. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 5. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 5. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.22. Active Directory Active Directory Eredeti definíció: Active Directory Domain Services

Részletesebben

tovább használhatjuk a Windows-t.

tovább használhatjuk a Windows-t. Complete PC Backup A Windows Vista többfajta adatmentési és rendszer-helyreállítási funkcióval rendelkezik, ezek közül az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a teljes rendszert egy gombnyomással visszaállítani

Részletesebben

55 810 01 0010 55 06 Hálózati informatikus Mérnökasszisztens

55 810 01 0010 55 06 Hálózati informatikus Mérnökasszisztens Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

USB keylogger PRO. Használati útmutató. A szállító elérhetősége:

USB keylogger PRO. Használati útmutató. A szállító elérhetősége: USB keylogger PRO Használati útmutató A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 Tel: +36 70 290 1480, e-mail: info@spystore.hu 1. oldal 1. Termékleírás Az USB keylogger egy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv AE6000 Vezeték nélküli, kétsávos mini USB AC580 adapter a Tartalom Termék-összefoglaló Funkciók 1 Telepítés Telepítés 2 Vezeték nélküli hálózati beállítások Wi-Fi védett telepítés

Részletesebben

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés Melyik Windows Vista verzióról lehet melyik Windows 7 verzióra helyben frissíteni? Windows Vista Business -> Windows 7 Professional Windows Vista Business -> Windows 7 Home Premium Windows Vista Ultimate

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 8 03 000 0 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató.

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. 1. Doboz Tartalma: 3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. Rendszer követelmények Az alábbi böngészők támogatottak:ie,firefox, Google Chrome, Safari, Opera. Az alábbi operációs rendszerek

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

1. Rendszerkövetelmények

1. Rendszerkövetelmények A SZIE WiFi hálózatának elérése (Beállítási segédlet a SZIE vezetéknélküli hálózatának használatához) Ezzel a dokumentummal szeretnénk segíteni a vezetéknélküli (wireless) számítógépes hálózathoz történő

Részletesebben

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Informatika érettségihez

Ubuntu Érettségi Remix Telepítési és beállítási leírás. Informatika érettségihez Ubuntu Érettségi Remix 17.04 Telepítési és beállítási leírás Informatika érettségihez Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Telepítés... 3 A rendszer beállításai... 8 Új felhasználó létrehozása... 8 A rendszer

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1 Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok 2017.02.20. M2M Statusreport 1 Mi a Packet Tracer? Regisztrációt követően ingyenes a program!!! Hálózati szimulációs program Hálózatok működésének

Részletesebben

VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY

VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. értékelési divíziója, mint a NAT által a NAT-1-1578/2008 számon akkreditált vizsgáló laboratórium

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 06 3 06 68 06.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 5 8 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Wi-Fi Direct útmutató

Wi-Fi Direct útmutató Wi-Fi Direct útmutató Egyszerű beállítás a Wi-Fi Direct használatával Hibaelhárítás Tartalomjegyzék A kézikönyv használata... 2 A kézikönyvben használt szimbólumok... 2 Jogi nyilatkozat... 2 1. Egyszerű

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Tipikus időbeli internetezői profilok nagyméretű webes naplóállományok alapján

Tipikus időbeli internetezői profilok nagyméretű webes naplóállományok alapján Tipikus időbeli internetezői profilok nagyméretű webes naplóállományok alapján Schrádi Tamás schraditamas@aut.bme.hu Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék BME A feladat A webszerverek naplóállományainak

Részletesebben

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 240 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról

3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 3/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói Utasítás a PTE rendszereihez az egyetem külső partnerei részére adott távoli hozzáférések szabályozásáról 1. oldal Telefon: +36 (72) 501-500 Fax: +36 (72) 501-506 1. Dokumentum

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Tartalomjegyzék 1. Hardver telepítése... 1 2. Számítógép beállításai... 2 3. Bejelentkezés... 4 4. Modem beállítások...

Részletesebben

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Előadó: Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató 720p AHD valós idejű DVR-ek Duál technológia (analóg/ahd) Automatikus videojel felismerés

Részletesebben

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter Ez a terméket bármely ma használatos web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 or Netscape Navigator 7.0) beállítható. Kezdő lépések DP-G321 AirPlus G 802.11g/2.4GHz Vezeték nélküli Multi-Port Nyomtató

Részletesebben

Hálózati projektor használati útmutató

Hálózati projektor használati útmutató Hálózati projektor használati útmutató Tartalomjegyzék Előkészületek...3 Projektor csatlakoztatása a számítógéphez...3 Vezetékes kapcsolat... 3 A projektor távvezérlése LAN-on keresztül...5 Támogatott

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG II. rész. Összeállította: Huszár István

HÁLÓZATBIZTONSÁG II. rész. Összeállította: Huszár István HÁLÓZATBIZTONSÁG II. rész Összeállította: Huszár István 1. Védelmi alapmegoldások Felhasználói név + jelszó. Kiszolgáló esetén fokozottabb követelmények a jelszóval kapcsolatban. Belépés után az erőforrásokhoz

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok telepítése szoftveresen tárolt tanúsítványok esetén Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren, PFX fájlban található tanúsítvány és kulcsok esetében 1(10) 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

Thomson Speedtouch 780WL

Thomson Speedtouch 780WL Thomson Speedtouch 780WL Thomson Speedtouch 780WL Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a Thomson Speedtouch 780WL eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység -06 3-06 68-06 -- --.. Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 5 8 03 0000 00 00 Informatikai rendszergazda Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video)

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video) felületének használati útmutatója Élő kép (Live Video) Belépés után rögtön látható a kamera élő képe, váltható a stream minősége (a beállításoktól függően), valamint a képre jobb kattintással előhozható

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben

14. óra op. rendszer ECDL alapok

14. óra op. rendszer ECDL alapok 14. óra op. rendszer ECDL alapok 26. El kell-e menteni nyomtatás előtt egy dokumentumot? a) Nem, de ajánlott, mert a nem mentett dokumentum elveszhet. b) Igen, mert mentés nélkül nem lehet nyomtatni. c)

Részletesebben

Mikrotik 6.22 telepítés

Mikrotik 6.22 telepítés Mikrotik 6.22 telepítés - 128 MB RAM - 1 GB tárhely o Hálózat, kártya 1, engedélyezett, NAT o Hálózat, kártya 2, engedélyezett, belső kártya - a all - i install - y yes - DVD csatolás törlése - reboot

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető

Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető Az Uniós országokban már alkalmazott új lehetőségek Korszerű zárt hálózatok, rendszerek,

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter

Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter Netis vezeték nélküli, N típusú USB adapter Gyors üzembe helyezési útmutató WF-2109, WF-2111, WF-2116, WF-2119, WF-2119S, WF-2120, WF-2123, WF-2150, WF-2151, WF-2190, WF-2503 1 A csomag tartalma A csomag,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben