Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség. Készítette: Palánki József

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség. Készítette: Palánki József"

Átírás

1 2011 Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség Készítette: Palánki József

2 Mire valók ezek? Elsősorban a jobb eladhatóságot szolgálják? Esetleg a biztonságot?

3 Az intelligens járműrendszereket három csoportba sorolhatjuk: Vezetőt támogató rendszerek (Driver Assitance Systems) Ütközés elkerülő rendszerek (Collision Avoidance Systems) Ütközésértesítő rendszerek (Collision Notification Systems)

4 Electronic Stability Program Elektronikus stabilitás program Okos elektronika, ami sok érzékelő jeleit kombinálva megérzi, ha autónk megcsúszni vagy megpördülni készül, és gázelvétellel, illetve egy vagy több kerék különálló fékezésével segít megúszni a bajt Különösen hasznos járműszerelvények esetében.

5 Az ESP célzott fékezéssel gondoskodik azoknak a vezetői hibáknak a korrigálásáról, amelyek alul- vagy túlkormányzáshoz vezethetnek. Amikor az autó a kanyarban keresztbe akar fordulni, az ESP kissé lefékezi a kanyar külső ívén lévő első kereket, mielőtt még az autó hátsó része kitörhetne. Amikor azonban az autó alulkormányozottá válik, az ESP pont ellenkezőleg, a kanyar belső ívén lévő kereket fékezi le, és visszatéríti az autót a normál ívre.

6 A fékezési beavatkozás villámgyorsan megtörténik, és csak a másodperc tört részéig tart Túlkormányzás: a hátsó kerekek elvesztik az úttal való kapcsolatot, és az autó a hossztengelye körül kismértékben befelé fordul a kanyarban. Alulkormányzás: az első kerekek elvesztik az úttal való kapcsolatot, és az autó a hossztengelye körül kismértékben kifelé fordul a kanyarban.

7

8

9 Electric Power Steering Elektronikus kormány rásegítő, vagy aktív szervó kormány, ami a rásegítő erőt változtatja. Ennek újabb fejlesztése a VRGS Variable Ratio Gear Steering, amely az áttételt is változtatja. ( Kis sebesség - kevés kormány fordulat könnyen kis áttétel, nagy sebesség - sok kormányfordulat, nehezen nagy áttétel)

10

11 Adaptive Cruise Control Alkalmazkodó sebességtartó automatika. Tartja a sebességet, de ha bevágnak a kocsi elé, nem engedi bekövetkezni az ütközést, mert lassít. (Okosabb, mint néha én. Nemcsak a gázt tudja nyomni, a féket is!)

12 Distronic Adaptive Cruise Control Distronic Adaptive Cruise Control

13 Intelligens sebesség-vezérlés (Intelligent Speed Control): Az intelligens infrastruktúrában (pl. rádiójeles jelzőtábla) foglalt eszközök jelzései alapján határozza meg a jármű optimális haladási sebességét.

14 Lane Departure Warning sávelhagyásra figyelmeztető Optikai rendszer, mely a visszapillantó tükrökbe van beépítve. Mindkét oldalon figyeli a felfestett vonalakat. Mihez kezd olyan úton,ahol nincs a középvonal jelölve? Olyan megoldás is létezik, ahol jeladók sokaságát telepítik az aszfaltba.

15

16 Sávelhagyás megakadályozó rendszer (Lane Keeping System): a jármű úthoz viszonyított helyzete alapján kiszámítjuk, hogy az adott nagyságú és irányú sebességgel haladva a jármű mikor hagyná el a sávhatárokat. Amennyiben a rendelkezésre álló jelekből megállapítható, hogy a vezető nem megfelelően irányítja a járművet, akkor kormánykorrekciókkal megakadályozza a sávelhagyást.

17 Sávváltás-támogatás (Lane Changing Assistant): sávváltások alkalmával figyeli a szomszédos sávokban lévő járművek haladását, hangjelzéssel, a jármű mozgási irányának megtartásával beavatkozik, ha a sávváltás ütközéshez vezetne.

18 Global Position System Helymeghatározó rendszer Segítségünkre siet az ég is! Honnan ered? Kérjük-e továbbra is a térkép olvasást a kategóriás vizsgákon?

19

20 Hogyan találja meg a navigációs rendszer az utat? A globális helymeghatározó rendszer biztosítja, hogy az elektronikus útvonal-meghatározó egység megfelelő útvonalakat javasoljon. Ebben a rendszerben, amelyet eredetileg katonai célokra fejlesztettek ki, 24 műhold pontosan meghatározott pályán körbekeringi a teljes Földet. Ezek a műholdak folyamatosan jeleket továbbítanak, amelyeket a GPS vevőegységek vesznek. A körülbelül tíz méter pontosságú helyzet meghatározáshoz, három műhold jeleinek vételére van szükség. A navigációs rendszer ezeket az információkat a tárolt térképadatokkal kombinálva útvonal javaslatokká alakítja át. A globális helymeghatározó rendszer segítségével akár a speciális szenzorral felszerelt, ellopott autók helyzetét is meg lehet határozni.

21 A közlekedési információs csatorna (TCM) a közlekedési híreket sugárzó rádióadók digitális adatcsatornáját jelenti, amely folyamatosan frissülő közlekedési információkkal szolgál. A kérdéses útvonalra vonatkozóan az úti céltól mintegy 200 km-ig terjedően ellenőrzi a forgalmi helyzetet, legfőképpen a forgalom haladását. Az információk megjelenítése a használó által beállított ország nyelvén történik. forgalom haladását.

22 A legújabb nemzedékű multimédia berendezés Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat Nagymértékben növeli a biztonságot A rádió hangszóróját és beépített mikrofonját használja

23 Supplementary Restraint System Kiegészítő visszatartó rendszer Biztonsági öv és kiegészítők (teljes cucc) Övfeszítő Överő határoló

24

25 Antrieb Slupf Regelung Vonóerő csúszás szabályozás Kipörgésgátló! Erős autó béna sofőr A kipörgésgátló működését villogó kontroll lámpa jelzi a műszerfalon. Magába foglalja az ún. elektronikus differenciálzár funkciót (EDS), ami része az elektronikus stabilitásprogramnak (ESP) is. A kipörgésgátlót az ESP-kapcsolóval lehet kikapcsolni.

26 A kipörgés gátló lehetővé teszi a harmonikus indulást és gyorsítást az egész sebességtartományban kipörgő kerekek és oldalcsúszás nélkül. Amennyiben érzékeli valamelyik hajtott kerék fordulatszámának növekedését (megcsúszás), a rendszer beavatkozik a vezérlésbe, csökkenti a motor teljesítményét és megakadályozva a kipörgést.

27 Driver Assistance Systems Vezetőt támogató rendszerek Vetített kijelzés A vezetéshez fontos információk nem tükröző, áttetsző polikarbonát lemezre vetítve jelennek meg. A vezető egy vetítőlemezen látja a sebességet, a sebességrögzítő/határoló beállítását, és a követési távolság figyelőt, anélkül, hogy levenné a szemét az útról. Ez nemcsak nagyon kényelmes, de jelentősen fokozza a primer biztonságot is. Haditechnika ez is (vadászrepülők)

28 APS (akusztikus parkolás segítő rendszer)

29 Akadályérzékelő rendszer (Obstacle Detection System): érzékeli az úton lévő, a jármű haladásának akadályt jelentő objektumokat (járművek, állatok, tárgyak), figyelmezteti a vezetőt a veszélyt jelző akadályokra.

30 Dombsegéd (visszagurulás gátló) A kényelmet és a biztonságot szolgálja a dombsegéd. Az ESP-vel együttműködő berendezés két másodpercig álló helyzetben tartja az autót, míg a vezető átlép a fékről a gázpedálra. Ez előre-, és hátramenetben is működik, 3 százalékos lejtőszögtől kezdve.

31 Önműködő elektromos rögzítőfék A használata nagyon kényelmes: azonnal kiold, amikor elindul az autó, a motor leállításakor pedig behúz. Az ESP-vel közös elektronikus vezérlés számítja ki, mennyire kell behúzni a féket, hogy megtartsa a lejtőn az autót. Ha kell, növeli az erőt. A vezető, ha akarja, ki is kapcsolhatja (vontatáskor, tréleren szállításkor stb.). Ha a gyújtás kikapcsolása nélkül áll le az autó, a vezető manuálisan működtetheti a rögzítőfék kapcsolóját. Az automatikus működtetést célszerű kikapcsolni egyes esetekben, például fagyos időben.

32 A motorféknyomaték szabályozás (MSR) a motor fékező hatása révén megakadályozza a hajtott kerekek blokkolását síkos úton, amikor a vezető hirtelen leveszi a lábát a gázpedálról vagy gyorsan alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsol. Ilyenkor, a motor fékező hatása miatt a hajtott kerekek hajlamosak lehetnek a megcsúszásra. Rövid időre megszűnik a tapadásuk, és az autó instabillá válik. Ilyen helyzetekben a motorféknyomaték szabályozás elősegíti a menetstabilitás megőrzését, ezáltal növeli a biztonságot.

33

34 A szaggatott sípolás a távolság csökkenésével gyorsul. Folyamatossá válik. Végül koppan.

35 Az automatikus távolság-szabályozó a radarszenzoros sebességszabályozó-berendezés bővítése, és bizonyos rendszerkorlátokon belül automatikusan biztosítja a megfelelő követési távolságot: lassabban közlekedő járműhöz közeledünk, az automatikus távolság-szabályozó ennek megfelelően csökkenti a sebességet, és betartja a vezető által előzőleg megszabott követési távolságot. elénk besoroló jármű esetében is az illető járművére csökkenti a sebességet. Kanyargós útszakaszon, mostoha időjárási viszonyok között, ködös időben, erős esőzés közben, valamint csúszós utakon használata nem javasolt. szemmel tart egy 180 méteres távolságot a jármű előtt.

36 A blokkolásgátló rendszer hirtelen fékezésnél vagy csúszós útfelületen megakadályozza a kerekek blokkolását, elősegítve ezzel a gépjármű kormányozhatóságának megőrzését. A blokkolt kerek esetében megszűnik az oldalvezető erő, ennek következtében az autó irányíthatatlanná válik. Az ilyen esetek elkerülése érdekében a blokkolásgátló szerkezet fordulatszám mérő szenzorok segítségével figyeli a gépjármű kerekeinek fordulatszámát. A kerék blokkolásakor működésbe lép a blokkolásgátló vezérlőegységében található elektromágneses szelep, amely addig csökkenti az adott kerék féknyomását, míg az újra pörögni nem kezd.

37 A DSG kétféle vezetési programbeállítással rendelkezik: normál és sport üzemmód. A sport üzemmódban a DSG tovább húzat egy-egy sebességfokozatot, és később is vált vissza. A Tiptronic útján kézzel, szekvenciálisan is kapcsolhatók a sebességfokozatok. Különösen sportos váltást tesz lehetővé a multifunkciós kormánykeréken elhelyezett Tiptronic kapcsoló.

38 A dinamikus sebességváltó program az automata és a Tiptronic sebességváltó részét képezi. Az autóra és a vezetőre vonatkozó adatok figyelembevételével önállóan kiválasztja az éppen optimális sebességfokozatot. a váltóvezérlő berendezés a jellemző motoradatoktól és a pillanatnyi vezetési helyzettől függően kiválasztja a mindenkori legmegfelelőbb sebességfokozatot

39 A teljesen automata, 6- fokozatú váltó kiemelkedő tulajdonságát a vonóerő megszakadása nélküli sebességváltás jelenti. Ennek köszönhetően a váltás rendkívül könnyedén és az utasok számára szinte észrevehetetlenül történik. Az egyik tengelykapcsoló nyitása és a másik zárása között mindössze 3-4 századmásodperc telik el. A vezető manuálisan kezelheti a DSG-t, vagy hagyhatja, hogy a váltások automatikusan történjenek.

40 Mi az OBD és OBD2? OBD (On Board Diagnosis) fedélzeti diagnoszikát az USA-ban vezették be (1988).Az OBD-I szerint ellenőrizni kell az emissziókorlátozó azon rendszereit melyek a központi vezérléssel kapcsolatban állnak. A keletkező hibák kijelzéséhez a műszerfalon elhelyezett MIL (Malfunction Indicator Light) lámpát helyeznek el. Honnan tudható,hogy az autó OBD 2 rendszerű?

41 Kanyarfényszóró A xenon fényszórónak,a hagyományos izzóénál háromszor erősebb, kékesfehér fénye jelentősen javítja az éjszakai látást. A fényszóró irányfunkciója jelentősen javítja a kanyarok láthatóságát. Ez 5 és 160 km/óra között működik, és alkalmazkodik a körülményekhez: olyan, mintha előre tudná a következő kanyart, ami persze nemcsak kellemes, hanem nagyon biztonságos is. 35 fokos szögben több méter távolságban megvilágítja a jármű kanyarodási területét.

42 Adaptív fényszórószabályozás Az adaptív világításasszisztensek működésének lényege, hogy a szembejövő és az előttünk haladó forgalmat figyelve állítják be a fénykéve formáját és a megvilágított útszakasz hosszát.

43

44 Az adaptív fényszóró szabályozásnak köszönhetően lehetőség van az úttest lehető legjobb megvilágítására a szembejövő és az elöl haladó forgalom elvakítása nélkül

45 Az adaptív rendszer legfontosabb eleme a kamera, amely a szélvédő középső vonalában a belső visszapillantó tükör mögött helyezkedik el. Ennek a kamerának a segítségével ismeri fel a rendszer a szembe jövő vagy előttünk haladó járművet. A szabályozó elektronika a kamera jelei alapján folytonosan állítja a fénykéve formáját és az előrevilágítás hosszát úgy, hogy az gyakorlatilag mindig a szembejövő autó előtt érjen véget A tompított fényszóró megvilágított területének hossza 65 és 300 méter között változhat. Amennyiben az ellentétes irányú forgalom sávja üres, úgy a rendszer finom átmenettel a tompítottról távolsági fényszóróra vált át. Abban a pillanatban, amint egy jármű 800 méternél közelebb ér az autónkhoz, a szabályozás milliszekundumok alatt reagál a kialakult helyzetre, és folytonosan csökkenti a megvilágított útszakasz hosszát. A fent vázolt rendszer 55 km/h sebesség felett válik aktívvá

46 Az elektronikus differenciálzár sima és komfortos elindulást tesz lehetővé a különböző tapadású útfelületeken. Amikor valamelyik kerék kipörög, az elektronikus differenciálzár célirányosan lefékezi azt, miközben a vonóerőt a nagyobb tapadású kerekekhez továbbítja. Az elektronikus differenciálzár csökkenti a gumikopást, és körülbelül 40 km/h (a 4MOTION esetében kb. 80 km/h) sebességig működik. Az elektronikus stabilizálóprogram (ESP) és a kipörgésgátló (ASR) szerves részét képezi.

47 Fékezésnél minden autó súlypontja előre tolódik. Ezáltal fennáll annak a veszélye, hogy a tapadás csökkenése miatt blokkolnak a hátsó kerekek. Az elektronikus fékerő-elosztó a blokkolásgátló egységben található mágnesszelep segítségével szabályozza a hátsó kerekekre ható fékezőerőt, ezáltal az első és hátsó kerekeknél egyaránt maximális fékerőt biztosít, és normál körülmények között megakadályozza, hogy a hátsó kerekek túlfékezettsége miatt a jármű hátulja kifaroljon. Az elektronikus fékerő-elosztó az ABS funkció részeként működik. A fékerő-elosztó működési tartománya

48 Vészfékrásegítő (Emergency Brake Assist) Abból, hogy a vezető milyen gyorsan lép a fékpedálra és milyen erővel nyomja azt, felismeri, ha az autó vészhelyzetbe került, és szükség esetén azonnal aktiválja az autó maximális fékerejét.

49 Fáradt vezető detektálás (Drowsy Driver Warning): a kimerült, alvó sofőrt riasztja, felébreszti, megelőzve ezzel a sáv-, vagy útelhagyást.

50 Az E azt jelenti, hogy elektronikus. Az E-Gas funkcióval felszerelt autóknál a gázpedál szenzorként működik. Ez a pedál állása alapján azonnal felismeri, hogy a vezető mekkora teljesítményt igényel. A motormenedzsment rendszer ennek a kimenő jelnek az alapján szabályozza a fojtószelepet, a töltőnyomást és a gyújtást. Ez az elektronikus rendszer felváltja a kábeleket használó hagyományos vezérlési technológiát, és jelentős előnyökkel szolgál: az elektronikus gázpedál egyszerűbbé teszi a motorvezérlést, gyorsabban reagál és műszaki szempontból az elektronikus stabilizáló program (ESP) előfeltételét jelenti.

51

52 Köszönjük figyelmét! Balesetmentes közlekedést kívánunk! Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL IFC DO NOT PRINT 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 A LEGBIZTONSÁGOSABB TARTÓZKODÁSI HELY AZ ÚTON Minden általunk gyártott Mazda számos

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

Mobileye okostelefon alkalmazás

Mobileye okostelefon alkalmazás Mobileye okostelefon alkalmazás Használati útmutató 1. Bevezetés A Mobileye okostelefon alkalmazás olyan járművel csatlakoztatva működik, melybe telepítették a Mobileye 5 rendszert, hogy figyelmeztessen

Részletesebben

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei:

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei: 1/5 1) Termékleírás A beep&park /keeper egy olyan első és hátsó tolatóradar, amely egyben védi is parkoló járművét más autósok figyelmetlen parkolási manőverei ellen. A termék részei: Ellenőrző kijelző

Részletesebben

INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK. Dr. Tóth János 2015.11.18.

INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK. Dr. Tóth János 2015.11.18. INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK Dr. Tóth János 2015.11.18. Tartalom ITS definíció, EU direktíva Közúti információs és forgalombefolyásolási rendszerek csoportosítása Statikus és dinamikus rendszerek

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu A FÉKEZÉS HELYES TECHNIKÁLYA! A KRESZ szabályai

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: # Vectra C Blokk-kapcsolási rajz vezérlkészülék mködésmód- VECTRA-C 15 Gyújtás BE (15-ös kapocs) B52_L Kerékfordulatszám-érzékel3 el3l balra 30 Akkumulátor pozitív pólusa (30-as kapocs) B52_R Kerékfordulatszám-érzékel3,

Részletesebben

http://www.bosch-mobilitysolutions.com/en/de/specials/specials_safety/bosch_abs_1/abs_startpage.html

http://www.bosch-mobilitysolutions.com/en/de/specials/specials_safety/bosch_abs_1/abs_startpage.html 1 http://www.bosch-mobilitysolutions.com/en/de/specials/specials_safety/bosch_abs_1/abs_startpage.html ABS: Antilock Braking System. A kerekek blokkolását gátolja meg, minden keréknél van egy keréksebesség-mérő

Részletesebben

Járműinformatika Bevezetés

Járműinformatika Bevezetés Járműinformatika Bevezetés 2018/2019. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 Autó elektronika az 1970-es években

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért

Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért Új évtized, új kihívások a közlekedésbiztonságban közúti közlekedésbiztonsági konferencia Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért Szűcs Lajos elnök ITS Hungary

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 Tisztelt Gépkocsivezető! A BIZTONSÁG Autósiskola nagy részt vállal a baleset megelőzésben, a vezetői engedéllyel

Részletesebben

Használati útmutató 1/9. 1) Termékleírás. 6 szettből álló kínálat

Használati útmutató 1/9. 1) Termékleírás. 6 szettből álló kínálat 1/9 1) Termékleírás A beep&park egy olyan parkolást segítő rendszer, amely jelzi a vezetőnek a jármű előtt és/ vagy mögött észlelt akadályokat. 6 szettből álló kínálat 1 sz. szett 4 hátsó érzékelő 1 hangszóró

Részletesebben

Önvezető autók. Gondos Bálint. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány

Önvezető autók. Gondos Bálint. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány Önvezető autók Név: Gondos Bálint Dátum: 2015-11-30 2015-11-30átu Gondos Bálint Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány A megoldott probléma: A teljesen

Részletesebben

Járműinformatika Bevezetés

Járműinformatika Bevezetés Járműinformatika Bevezetés 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 Autó elektronika az 1970-es években

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

2. A gépkocsi vezetése

2. A gépkocsi vezetése 2. A gépkocsi vezetése 1. Általában balról jobbra milyen sorrendben találjuk a gépkocsiban a gáz-, fékés a tengelykapcsoló pedálokat? a) Gáz fék tengelykapcsoló. b) Tengelykapcsoló fék gáz. c) Fék gáz

Részletesebben

Felszereltség Suzuki Swift

Felszereltség Suzuki Swift 1.2L 1.2L 1.L 5 5 Sebességváltó / / FUTÓMŰ Abroncsok és keréktárcsák 175/65R15 + acél keréktárcsa (teljes méretű dísztárcsával) 185/55R16 + könnyűfém keréktárcsa S S - S - S - Defektjavító készlet KÜLSŐ

Részletesebben

Az ITS és motorkerékpáros közlekedés kapcsolata Szűcs Lajos 2014. március 5. Hunguest Hotel Griff

Az ITS és motorkerékpáros közlekedés kapcsolata Szűcs Lajos 2014. március 5. Hunguest Hotel Griff Az ITS és motorkerékpáros közlekedés kapcsolata Szűcs Lajos 2014. március 5. Hunguest Hotel Griff Az Európai Motorkerékpárosok Fóruma találkozóhoz kapcsolódó hazai szakmai rendezvény Hol tartunk a közlekedésbiztonsági

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Részletesebben

Örömautózás a legmagasabb szinten: szenvedély, sportosság, intelligencia

Örömautózás a legmagasabb szinten: szenvedély, sportosság, intelligencia Örömautózás a legmagasabb szinten: szenvedély, sportosság, intelligencia A Mercedes-Benz E-osztály klasszikus Coupé és négyüléses Cabrio modellje a felső középkategória legbecsesebb járművei közé tartozik.

Részletesebben

Megújult Hyundai i20 akár már Forintért!

Megújult Hyundai i20 akár már Forintért! Megújult Hyundai i20 akár már 3 149 000 Forintért! Karosszéria Teljesítmény Listaár Kedvezmény Entry 1.25 LP 5 ajtós / M/T 75 LE 3 749 000 600 000 Euro 6c Kedvezményes ár 3 149 000 Life 1.25 LP 5 ajtós

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Hyundai i20 akár már Forintért!

Hyundai i20 akár már Forintért! Hyundai i20 akár már 2 999 000 Forintért! Karosszéria Teljesítmény Listaár Kedvezmény Entry 1.25 LP 5 ajtós 75 LE 3 599 000 600 000 Kedvezményes ár 2 999 000 Life A/C 1.25 LP 5 ajtós 75 LE 3 949 000 500

Részletesebben

FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED

FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED KENDERESY KOPPÁNY SZABÓ BENCE SIÓFOK FIGYELEM ELŐADÁS ELŐTTED 2018 JÁTÉK Közlekedj okosan játék Minden helyes válasz SZÁM Számsor TELEFON SZÁM Első SMS NYER SIÓFOK JÁTÉKSZABÁLY 2018 LEVEL 0 SZEMET MEGVEZETŐ

Részletesebben

Megújult Hyundai i20 akár már Forintért!

Megújult Hyundai i20 akár már Forintért! Megújult Hyundai i20 akár már 3 149 000 Forintért! Karosszéria Teljesítmény Listaár Kedvezmény Entry 1.25 LP 5 ajtós / M/T 75 LE 3 749 000 600 000 Kedvezményes ár 3 149 000 Life 1.25 LP 5 ajtós / M/T 75

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. II. Előadás Hajtási módok, kanyarodás, fékek Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Hajtási módok Elsőkerék-hajtás Hátsókerék-hajtás Összkerékhajtás Hátsókerék-hajtás Orrmotoros

Részletesebben

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért Tata, 2016.12.01 Czakó László Protruck Kft TB Busz-hajtástechnika Hybrid Automata sebességváltó HyLife Manuális sebességváltó EcoLife Automatizált sebességváltó

Részletesebben

Megújult Hyundai i20 akár már Forintért!

Megújult Hyundai i20 akár már Forintért! Megújult Hyundai i20 akár már 3 149 000 Forintért! Karosszéria Teljesítmény Listaár Kedvezmény Entry 1.25 LP 5 ajtós / M/T 75 LE 3 749 000 600 000 Kedvezményes ár 3 149 000 Life 1.25 LP 5 ajtós / M/T 75

Részletesebben

Csatlakozási állapot megjelenítése

Csatlakozási állapot megjelenítése Csatlakozási állapot megjelenítése Ellenőrizheti a vevő és a jármű között a csatlakozás állapotát. Ezek a kapcsolatok felelősek az olyan információkért, mint a GPS információ és a parkolási jelzések. 1

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

GVOE 2010 finszter@tuvnord.hu

GVOE 2010 finszter@tuvnord.hu Gépjárművek illetéktelen átalakítása. - Elektronikus rendszerek - Kerekek-gumiabroncsok dr. Gellér Józsefné, Finszter Ferenc finszter@tuvnord.hu Illetéktelen beavatkozás Szakszerűtlen javítás - fékrendszer

Részletesebben

Műszaki leírás/adatlap. 1. rész

Műszaki leírás/adatlap. 1. rész Műszaki leírás/adatlap Adásvételi szerződés keretében személygépjármű beszerzés az Országos Vízügyi Főigazgatóság részére tárgyú közbeszerzési eljárás 1. rész 1 db szolgálati használatra szánt, önálló

Részletesebben

Új Hyundai i30-as akár már Forintért!

Új Hyundai i30-as akár már Forintért! Új Hyundai i30-as akár már 4 499 000 Forintért! Karosszéria / váltó Teljesítmény Listaár Kedvezmény Kedvezményes ár Life 1.4 MPi 5 ajtós / M/T 100 LE 4 999 000 500 000 4 499 000 1.0 T-GDi 5 ajtós / M/T

Részletesebben

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Részletesebben

MEGANE GT KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

MEGANE GT KEZELÉSI ÚTMUTATÓ MEGANE GT KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kijelzőegység:.......................................................................... 2 Visszajelzőlámpák.................................................................

Részletesebben

Új Hyundai i30-as akár már Forintért!

Új Hyundai i30-as akár már Forintért! Új Hyundai i30-as akár már 4 499 000 Forintért! Karosszéria / váltó Teljesítmény Listaár Kedvezmény Kedvezményes ár Life 1.4 MPi 5 ajtós / M/T 100 LE 4 999 000 500 000 4 499 000 1.0 T-GDi 5 ajtós / M/T

Részletesebben

ismerd meg az autód A megrendelés adatai: A megrendelés idöp.: Megrendelö: Lízingcsoport: Gazdacég: Ügyletazonosító: Költséget fizeti: Rendszám:

ismerd meg az autód A megrendelés adatai: A megrendelés idöp.: Megrendelö: Lízingcsoport: Gazdacég: Ügyletazonosító: Költséget fizeti: Rendszám: A megrendelés adatai: A megrendelés idöp.: Megrendelö: Lízingcsoport: Gazdacég: Ügyletazonosító: Költséget fizeti: Rendszám: Alvázszám: Eurotax: Márka: Típus: Gépjármü bruttó eladási ára: Eredetiségvizsgálat:

Részletesebben

AJTÓK/ RENAULT KÁRTYÁK (1. fejezet) Különlegességek a használattal kapcsolatban. Távirányító üzemmód. (5) az ajtón vagy a csomagtartóajtón.

AJTÓK/ RENAULT KÁRTYÁK (1. fejezet) Különlegességek a használattal kapcsolatban. Távirányító üzemmód. (5) az ajtón vagy a csomagtartóajtón. AJTÓK/ RENAULT KÁRTYÁK (1. fejezet) 1 24088 3 2 4 5 Távirányító üzemmód Kinyitás: gomb (1). Bezárás: gomb (3). Csak a csomagtartó kinyitása és bezárása: gomb (2). Különlegességek a használattal kapcsolatban

Részletesebben

Új Hyundai i30-as kombi akár már Forintért!

Új Hyundai i30-as kombi akár már Forintért! Új Hyundai i30-as kombi akár már 4 779 000 Forintért! Karosszéria / váltó Teljesítmény Listaár Kedvezmény Kedvezményes ár Life 1.4 MPi kombi / M/T 100 LE 5 279 000 500 000 4 779 000 1.0 T-GDi kombi / M/T

Részletesebben

Méretek AGV2500. Műszaki adatok AGV2500. Vonóerő AGV2500 (kg) irányfüggetlen vezető nélküli szállítórendszer (FTS) fokozatmentes, max.

Méretek AGV2500. Műszaki adatok AGV2500. Vonóerő AGV2500 (kg) irányfüggetlen vezető nélküli szállítórendszer (FTS) fokozatmentes, max. ADATLAP Movexx AGV2500 2018 Műszaki adatok AGV2500 Méretek AGV2500 Megnevezés Alkalmazás Kocsik súlya Sebesség Kanyarsebesség Kanyar sugár Navigáció Hajtás Hajtott kerekek Fék Rögzítőfék Energiaellátás

Részletesebben

2 3 4 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 18 19 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120

Részletesebben

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória 1. Gumiabroncsok ellenőrzése: légnyomás -szemmel láthatóan nem lapos sérülés ne legyen az oldalán (vágás repedés) futófelület bordázatának a mélysége nem lehet

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Székesfehérvár MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KRG-620 frsz-ú VOLKSWAGEN TRANSPORTER 7HK típusú jármő esetében. Az állapotlap 8 oldalt tartalmaz. Készítette:

Részletesebben

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok

B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok B Változások 2017 B kategóriás forgalmi vizsga feladatok A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. A forgalmi vezetés

Részletesebben

A Linde balesetvédelmi műszaki megoldásai. Péterffy Gábor Gyula

A Linde balesetvédelmi műszaki megoldásai. Péterffy Gábor Gyula Péterffy Gábor Gyula 2016.06.08 1. Passzív megoldások: a. Linde ikerpedál b. Linde BlueSpot c. Linde Roadster d. Linde futómű 2. Aktív megoldások a. Linde Drive Assist b. Linde Safety Pilot c. Linde Speed

Részletesebben

Az új Volkswagen Beetle V6

Az új Volkswagen Beetle V6 Az új Volkswagen Beetle V6 1-4 3 éves éves kor kor fölött között ajánlott Összeszerelési útmutató 6V Volkswagen The Beetle 1. Használati útmutató 2. Kormánykerék 3. Töltő 4. Visszapillantó tükör 5. Szélvédő

Részletesebben

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Jármővezetıt támogató rendszerek 12. Haszongépjármő Mőszaki Konferencia Várgesztes, 2011. június 2-3. Törvényi elıírások 2 Piaci helyzet világszerte Nehéz tehergépjármővek,

Részletesebben

Motor A 200 CDI Limuzin

Motor A 200 CDI Limuzin Illusztráció Illusztráció Összefoglalás Motor A 200 CDI Limuzin Design-változat "Style" kivitel Egyedi modellek & csomagok Szín Déltengerkék metálfényezés Kerék Könnyűfém keréktárcsák (4x) 5-duplaküllős

Részletesebben

Méretek AGV1000. Műszaki adatok AGV1000. Vonóerő AGV1000 (kg) irányfüggetlen vezető nélküli szállítórendszer (FTS) fokozatmentes, max.

Méretek AGV1000. Műszaki adatok AGV1000. Vonóerő AGV1000 (kg) irányfüggetlen vezető nélküli szállítórendszer (FTS) fokozatmentes, max. ADATLAP Movexx AGV1000 2018 Műszaki adatok AGV1000 Méretek AGV1000 Megnevezés Alkalmazás Kocsik súlya Sebesség Kanyarsebesség Kanyar sugár Navigáció Hajtás Hajtott kerekek Fék Rögzítőfék Energiaellátás

Részletesebben

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 112 12 13 [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163] 300

Részletesebben

JELZETT HIBA. Kevés az üzemanyag. Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint. A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét.

JELZETT HIBA. Kevés az üzemanyag. Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint. A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét. ÜZEMANYAG Kevés az üzemanyag Keresd meg a legközelebbi töltőállomást és tankold meg autódat. HŰTŐRENDSZER Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét.

Részletesebben

Hyundai i20 akár már Forintért! Life Limited felszereltség most akár Forint kedvezménnyel!

Hyundai i20 akár már Forintért! Life Limited felszereltség most akár Forint kedvezménnyel! Hyundai i20 akár már 2 999 000 Forintért! Life Limited felszereltség most akár 690 000 Forint kedvezménnyel! Karosszéria Teljesítmény Listaár Kedvezmény Kedvezményes ár Entry 1.25 LP 5 ajtós 75 LE 3 599

Részletesebben

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint)

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) 1. Előre készüljön fel a forgalomra A lehető legnagyobb távolságban

Részletesebben

Hyundai i20 akár már Forintért! Life Limited felszereltség most akár Forint kedvezménnyel a készlet erejéig!

Hyundai i20 akár már Forintért! Life Limited felszereltség most akár Forint kedvezménnyel a készlet erejéig! Hyundai i20 akár már 2 999 000 Forintért! Life Limited felszereltség most akár 990 000 Forint kedvezménnyel a készlet erejéig! Karosszéria Teljesítmény Listaár Kedvezmény Kedvezményes ár Entry 1.25 LP

Részletesebben

Sajtóinformáció. RBHU/MK aa_abs25j_h. A Bosch ABS blokkolásgátló 25 éve az innovációtól a szériafelszerelésig

Sajtóinformáció. RBHU/MK aa_abs25j_h. A Bosch ABS blokkolásgátló 25 éve az innovációtól a szériafelszerelésig Sajtóinformáció RBHU/MK aa_abs25j_h A Bosch ABS blokkolásgátló 25 éve az innovációtól a szériafelszerelésig A gépkocsik menetbiztonságáért felelős egyik fontos rendszer évfordulóját ünnepelhetjük: 25 éve

Részletesebben

Ellenőrző lista Autót nézek

Ellenőrző lista Autót nézek Gépjármű főbb adatai Márka: Típus: Évjárat: Hengerűrtartalom: Alvázszám: Kivitel: Motorszám: Rendszám: Műszaki érvényessége: Km óra állása: Üzemanyag: Teljesítmény (LE): Váltó típusa: Hajtás: Első / Hátsó

Részletesebben

Intelligens Közlekedési Rendszerek 2

Intelligens Közlekedési Rendszerek 2 Intelligens Közlekedési Rendszerek 2 Máté Miklós 2016 Október 11 1 / 14 Szenzor (érzékelő): mérés, detektálás Mérés elmélet emlékeztető Jó mérőműszer tulajdonságai Érzékeny a mérendő tulajdonságra Érzéketlen

Részletesebben

SPY LP828. Visszapillantó tükör rendszer. Kijelző. A kijelző első és hátsó része: Tulajdonságok:

SPY LP828. Visszapillantó tükör rendszer. Kijelző. A kijelző első és hátsó része: Tulajdonságok: SPY LP828 Visszapillantó tükör rendszer Kijelző A kijelző első és hátsó része: Tulajdonságok: Parkoló szenzor + Bluetooth + Alkoholszonda, három az egyben, emberközpontú formatervezés és valódi szituáció

Részletesebben

Megérkezett a Ssangyong Tivoli!

Megérkezett a Ssangyong Tivoli! 2 Megérkezett a Ssangyong Tivoli! Sokszáz millió eurós beruházás, 4 évnyi fejlesztés, vadonatúj moduláris padlólemez, sportos és fiatalos dizájn, igényes belső kialakítás, vadonatúj motorok és kiemelkedő

Részletesebben

Hyundai i es limitált szériák akár már Forintért!

Hyundai i es limitált szériák akár már Forintért! Hyundai i30 2019-es limitált szériák akár már 5 149 000 Forintért! Karosszéria / váltó Teljesítmény Listaár Kedvezmény Kedvezményes ár Family '20 - kizárólag a készlet erejéig 1.4 MPi 5 ajtós / M/T 100

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

Robotika. Relatív helymeghatározás Odometria

Robotika. Relatív helymeghatározás Odometria Robotika Relatív helymeghatározás Odometria Differenciális hajtás c m =πd n /nc e c m D n C e n = hány mm-t tesz meg a robot egy jeladó impulzusra = névleges kerék átmérő = jeladó fölbontása (impulzus/ford.)

Részletesebben

Garázsajtó nyitó (R-1350 G)

Garázsajtó nyitó (R-1350 G) Garázsajtó nyitó (R-1350 G) Mûszaki adatok: Húzóerô: 1100 N/R-1350G Vezérlô: CPU Vezérlési módszer: impulzus indukció Motor: 24 V Világítás: 1 25 W, E14 Ajtó sebessége: 11 cm/mp Biztosíték típusa: teljesítmény

Részletesebben

Összefoglalás Gratulálunk az új Mazda 6 összeállításához! Íme, egy összefoglaló az alapjellemzőkről és az Ön által kiválasztott kiegészítőkről.

Összefoglalás Gratulálunk az új Mazda 6 összeállításához! Íme, egy összefoglaló az alapjellemzőkről és az Ön által kiválasztott kiegészítőkről. Összefoglalás Gratulálunk az új Mazda 6 összeállításához! Íme, egy összefoglaló az alapjellemzőkről és az Ön által kiválasztott kiegészítőkről. Mazda6 8,696,800.00HUF Külső tulajdonságok Dátum 2019. 04.

Részletesebben

TWINGO AKTUÁLIS AKCIÓ. FELSZERELTSÉG MOTOR LISTAÁR Dynamique 1,2 16V 55 kw / 75 LE 2 790 000 1,2 16V 55 kw / 75 LE Quickshift*** 3 040 000

TWINGO AKTUÁLIS AKCIÓ. FELSZERELTSÉG MOTOR LISTAÁR Dynamique 1,2 16V 55 kw / 75 LE 2 790 000 1,2 16V 55 kw / 75 LE Quickshift*** 3 040 000 TWINGO AKTUÁLIS AKCIÓ OOAlakítsd a stílusod szerint! Válassz az egyéniségedhez illő színt és akár felnit is! FELSZERELTSÉG MOTOR LISTAÁR 1,2 16V 55 kw / 75 LE 2 790 000 1,2 16V 55 kw / 75 LE Quickshift***

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. IV. Előadás Fékrendszerek, ABS, kormányművek, kormányrásegítők Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Főfékhenger Feladata: Nyomás létesítése a fékkörökben. Hőmérséklet változáskor

Részletesebben

A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül.

A forgalmi vezetés vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban járművet vezetnie 50 percen keresztül. B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó rendelkezik-e a személygépkocsi biztonságos közlekedéséhez szükséges ellenőrzési ismeretekkel,

Részletesebben

(a készlet erejéig!) Az árak az ÁFA és a regisztrációs adó összegét tartalmazzák. A kép illusztráció.

(a készlet erejéig!) Az árak az ÁFA és a regisztrációs adó összegét tartalmazzák. A kép illusztráció. (a készlet erejéig!) 1.0 T-GDi LP 3 ajtós 100 LE 4 824 000 1 025 000 3 799 000 Az árak az ÁFA és a regisztrációs adó összegét tartalmazzák. A kép illusztráció. Biztonság kényelmi funkciók Comfort + 16"

Részletesebben

Az előadásban taglalt gépjárműtechnikai rendszerek elsősorban irányíthatóság fenntartó funkciót látnak el és információ szolgáltatók.

Az előadásban taglalt gépjárműtechnikai rendszerek elsősorban irányíthatóság fenntartó funkciót látnak el és információ szolgáltatók. 1 2 A gépjármű közlekedésbiztonságát külső és belső tényezők határozzák meg. Meghatározó és továbbra is első helyen áll minden korszerű technikai segítség ellenére is - a gépkocsi vezető magatartása, szituációs

Részletesebben

INFINITI G CABRIO ÁRAK, FELSZERELTSÉG ÉS MŰSZAKI ADATOK

INFINITI G CABRIO ÁRAK, FELSZERELTSÉG ÉS MŰSZAKI ADATOK INFINITI G CABRIO ÁRAK, FELSZERELTSÉG ÉS MŰSZAKI ADATOK Az árak 2012. március 1-től érvényesek, Magyarországon 2 3 G CABRIO Egy autó, nemcsak a kellemesebb hónapokra, hanem a kompromisszumoktól mentes

Részletesebben

Steel Mate PTSV402. tolatóradar kamerával és monitorral

Steel Mate PTSV402. tolatóradar kamerával és monitorral Steel Mate PTSV402 tolatóradar kamerával és monitorral 1 Steel Mate PTSV402 tolatóradar kamerával és monitorral Használati és beszerelési útmutató Nyilatkozat A parkolást segítı rendszert arra tervezték,

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban

Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban Általános követelmények a kép tartalmával és minőségével kapcsolatban A következő követelmények egyrészt azért fontosak, hogy megfelelően dokumentálják az eseményeket (bizonyítékként felhasználóak legyenek),

Részletesebben

Szériafelszereltség. Autó Széles Kft. T6 Multivan High. 2.0TDI SCR BMT DSG SGMHH700. Teljesítmény: 204 LE/150 kw

Szériafelszereltség. Autó Széles Kft. T6 Multivan High. 2.0TDI SCR BMT DSG SGMHH700. Teljesítmény: 204 LE/150 kw Autó Széles Kft. Szériafelszereltség Modell T6 Multivan High. 2.0TDI SCR BMT DSG SGMHH700 Teljesítmény: 204 LE/150 kw Megnevezés "Composition Colour" rádió - "Composition Colour" rádió - 5"-érintőképernyő

Részletesebben

A Suzuki Környezeti Koncepciója

A Suzuki Környezeti Koncepciója A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet végzünk

Részletesebben

Vágyj arra, amire szükséged van

Vágyj arra, amire szükséged van Vágyj arra, amire szükséged van Mindannyian próbáljuk egyensúlyban tartani a munkánkat és a szabadidőnket. A X-MAX 300 pedig képes könnyebbé, egyszerűbbé és élvezetesebbé tenni minden napot. A motorkerékpár

Részletesebben

STEELMATE PTS400EX-F. Parkolást Segítő Rendszer. Gondolj a biztonságra, gondolj Steelmate-re...

STEELMATE PTS400EX-F. Parkolást Segítő Rendszer. Gondolj a biztonságra, gondolj Steelmate-re... STEELMATE PTS400EX-F Parkolást Segítő Rendszer Gondolj a biztonságra, gondolj Steelmate-re... Tartalom Felhasználói útmutató Fontos tudnivalók Nyilatkozat Termék bemutatás Főbb tulajdonságok Technikai

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS MIELŐTT ELINDULNÁNK Ellenőrizzük a lámpák és a fékek működőképességét! A tolatólámpa, illetve a féklámpa

Részletesebben

Garázsajtó nyitó R-1350 G

Garázsajtó nyitó R-1350 G Garázsajtó nyitó R-1350 G Mûszaki adatok: Húzóerô: 1100 N/R-1350G Vezérlô: CPU Vezérlési módszer: impulzus indukció Motor: 24 V Világítás: 1 25 W, E14 Ajtó sebessége: 11 cm/mp Biztosíték típusa: teljesítmény

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

A rendszer legfontosabb jellemzőit az alábbiakban foglalhatjuk össze:

A rendszer legfontosabb jellemzőit az alábbiakban foglalhatjuk össze: GPS nyomkövető készülék, illetve navigációs rendszerek A GPS a Global Positioning System angol rövidítése és globális helymeghatározó rendszert jelent. Egy rendszer, amely 24 műholdból áll, melyet az USA

Részletesebben

Garázsajtó nyitó (R-1350 G)

Garázsajtó nyitó (R-1350 G) Garázsajtó nyitó (R-1350 G) Mûszaki adatok: Húzóerô: 1100 N/R-1350G Vezérlô: CPU Vezérlési módszer: impulzus indukció Motor: 24 V Világítás: 1 25 W, E14 Ajtó sebessége: 11 cm/mp Biztosíték típusa: teljesítmény

Részletesebben

A bemutatott típus egy Jazz 1.3 i-vtec Elegance Sunset Orange színváltozatban, 16" könnyűfém kerekekkel és választható Honda CONNECT rendszerrel,

A bemutatott típus egy Jazz 1.3 i-vtec Elegance Sunset Orange színváltozatban, 16 könnyűfém kerekekkel és választható Honda CONNECT rendszerrel, ÚJ JAZZ A bemutatott típus egy Jazz 1.3 i-vtec Elegance Sunset Orange színváltozatban, 16" könnyűfém kerekekkel és választható Honda CONNECT rendszerrel, Garmin Navigation szolgáltatással kiegészítve.

Részletesebben

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató Beszerelés ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató LCD kijelző 1,5 m Szint 1 Biztonságos Zöld 1,1-1,4 m Szint 2 Biztonságos Zöld 0,8-1,0 m Szint 3 Riasztás Sárga 0,6-0,7 m Szint 4 Riasztás Sárga

Részletesebben

Méretek AGV1000-UR. Vonóerő AGV1000-UR (kg) kétirányú vezető nélküli szállítórendszer (FTS) aláfutó raklapkocsi szállító. fokozatmentes, max.

Méretek AGV1000-UR. Vonóerő AGV1000-UR (kg) kétirányú vezető nélküli szállítórendszer (FTS) aláfutó raklapkocsi szállító. fokozatmentes, max. ADATLAP Movexx AGV1000-UR 2018 Műszaki adatok AGV1000-UR Méretek AGV1000-UR Megnevezés Alkalmazás Kocsik súlya Aláfutási magasság Sebesség Kanyarsebesség Kanyar sugár Navigáció Hajtás Hajtott kerekek Fék

Részletesebben

HIVATALOS ÁRLISTA. CT 200h. ÉRVÉNYES: január 1-től visszavonásig

HIVATALOS ÁRLISTA. CT 200h. ÉRVÉNYES: január 1-től visszavonásig HIVATALOS ÁRLISTA CT 200h ÉRVÉNYES: 2018. január 1-től visszavonásig CT 200h ELEGANCE SFX: SJ LISTAÁR: 9 000 000 Ft KEDVEZMÉNYES ÁR: 7 900 000 Ft * ÁRELŐNY: 1 100 000 Ft EBD elektronikus fékerőelosztó

Részletesebben

1. ADAS RENDSZER: BEVEZETÉS...

1. ADAS RENDSZER: BEVEZETÉS... INDEX 1. ADAS RENDSZER: BEVEZETÉS... 3 1.1 ITS (Intelligens Szállítási és Szállítmányozási rendszerek)...4 2. A VEZETŐI TÁMOGATÓ RENDSZEREK LEÍRÁSA ÉS MŰKÖDÉSE... 7 2.1 Sávelhagyás Figyelmeztető Rendszer

Részletesebben

Fedezze fel a Citroën DS4- et rövid klippünk segítségével, melyet az alábbi QR kód leolvasásával pillanatok alatt elérhet okostelefonjáról.

Fedezze fel a Citroën DS4- et rövid klippünk segítségével, melyet az alábbi QR kód leolvasásával pillanatok alatt elérhet okostelefonjáról. CITROËN DS4 Fedezze fel a Citroën DS4- et rövid klippünk segítségével, melyet az alábbi QR kód leolvasásával pillanatok alatt elérhet okostelefonjáról. Csábítás Rafinéria Stílus Citroën DS4 Igazi

Részletesebben

Kezelési útmutató. RC helyiség hõmérséklet szabályozó. Általános elõírások. A helyiség hõmérséklet szabályozó kézi beállítása

Kezelési útmutató. RC helyiség hõmérséklet szabályozó. Általános elõírások. A helyiség hõmérséklet szabályozó kézi beállítása 7055 4700 11/00 Kérjük õrizze meg! Kezelési útmutató RC helyiség hõmérséklet szabályozó Általános elõírások Az RC helyiség hõmérséklet szabályozó egy, a következõkkel felszerelt moduláló helyiség hõmérséklet

Részletesebben

hivatalos árlista CT 200h Érvényes: augusztus 23-tól visszavonásig

hivatalos árlista CT 200h Érvényes: augusztus 23-tól visszavonásig hivatalos árlista CT 200h Érvényes: 2017. augusztus 23-tól visszavonásig CT 200h elegance SFX: 17 LISTAÁR: 9 000 000 Ft KEDVEZMÉNYES ÁR: 7 900 000 Ft ÁRELŐNY: 1 100 000 Ft Tempomat Halogén fényszóró Intelligens

Részletesebben

Ez a kiegészítés a Fiat Bravo gépkocsiknál használt Dualogic elektronikus vezérlésű mechanikus sebességváltó használati útmutatásait tartalmazza.

Ez a kiegészítés a Fiat Bravo gépkocsiknál használt Dualogic elektronikus vezérlésű mechanikus sebességváltó használati útmutatásait tartalmazza. F I A T B R A V O D U A L O G I C Ez a kiegészítés a Fiat Bravo gépkocsiknál használt Dualogic elektronikus vezérlésű mechanikus sebességváltó használati útmutatásait tartalmazza. A sebességváltó helyes

Részletesebben

STÍLUSOS UTAZÁS. A Citroën C8 fedélzetén utazni mindig élvezet. Ez az elegáns, nagy egyterű kivételes

STÍLUSOS UTAZÁS. A Citroën C8 fedélzetén utazni mindig élvezet. Ez az elegáns, nagy egyterű kivételes CITROËN C8 STÍLUSOS UTAZÁS A Citroën C8 fedélzetén utazni mindig élvezet. Ez az elegáns, nagy egyterű kivételes tulajdonságokkal rendelkezik a vezethetőség, a biztonság, a modularitás és a kényelem terén

Részletesebben

Garázsajtó nyitó R-1350 G

Garázsajtó nyitó R-1350 G Garázsajtó nyitó R-13 G Mûszaki adatok: Húzóerô: 1100 N/R-13G Vezérlô: CPU Vezérlési módszer: impulzus indukció Motor: 24 V Világítás: 1 25 W, E14 Ajtó sebessége: 11 cm/mp Biztosíték típusa: teljesítmény

Részletesebben

Összefoglaló táblázat Tolókapu mozgató motorok

Összefoglaló táblázat Tolókapu mozgató motorok Összefoglaló táblázat Tolókapu mozgató motorok ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT TOLÓKAPU MOZGATÓ MOTOROK - SL / SLi SZÉRIA KAPUSÚLYOK ALAPJÁN Termékkód Tápellátás / motor teljesítmény Nyitási sebesség maximum kapusúly

Részletesebben

Felszereltség Suzuki Swift Sport

Felszereltség Suzuki Swift Sport uzuki wift port ebességváltó PORT FUTÓMŰ Abroncsok és keréktárcsák Defektjavító készlet 175/65R15 + acél keréktárcsa (teljes méretű dísztárcsával) 185/55R16 + könnyűfém keréktárcsa 195/45R17 + könnyűfém

Részletesebben

Az Ön kézikönyve OPEL CORSA http://hu.yourpdfguides.com/dref/2824886

Az Ön kézikönyve OPEL CORSA http://hu.yourpdfguides.com/dref/2824886 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

DÖNTŐ Gyakorlati feladatsor Általános szabályok

DÖNTŐ Gyakorlati feladatsor Általános szabályok DÖNTŐ Gyakorlati feladatsor Általános szabályok A feladatsort nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel kell elkezdeni és befejezni. A feladatsor megkezdésekor a versenyjárműben a versenyző

Részletesebben

Beszerelési útmutató 1/14. Termékleírás

Beszerelési útmutató 1/14. Termékleírás 1/14 Termékleírás A beep&park egy olyan parkolást segítő rendszer, amely jelzi a vezetőnek a jármű előtt és/vagy mögött észlelt akadályokat. A teljes kínálat 6 különböző szettből áll: 1. szett (Valeo cikkszám

Részletesebben