SZENT-GYÖRGYI EST. XXII. kerületi látnivalók. 1. Barlanglak és Emlékkiállítás. Cím: 1222 Budapest, Veréb utca 2 Telefon:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZENT-GYÖRGYI EST. XXII. kerületi látnivalók. 1. Barlanglak és Emlékkiállítás. Cím: 1222 Budapest, Veréb utca 2 Telefon: 226 0664"

Átírás

1 1 XXII. kerületi látnivalók 1. Barlanglak és Emlékkiállítás SZENT-GYÖRGYI EST Cím: 1222 Budapest, Veréb utca 2 Telefon: Nyitva tartás: III.1-XI.30.: Sze, P-Szo Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján bármikor) Előzetes bejelentkezés: Lakatos család Bp., Mező utca 52.

2 2 2. Memento Park Cím: Budapest (Magyarország) XXII. kerület (Dél-Buda), Balatoni út - Szabadkai utca sarok. Web: Tel: (1) Fax: (1) Nyitva tartás: A Memento Park valamennyi látnivalója mindennap 10 órától napnyugtáig látogatható. Jegyárak: Teljes árú belépőjegy: Ft Diákjegy, pedagógus (pedagógus-igazolvánnyal): Ft Belföldi diák-, vagy pedagógusigazolvánnyal: 600 Ft 14 év alatti gyermek, nyugdíjas, 300 Ft Családi jegy (legfeljebb 2 felnőtt + gyerekek): Ft Nagylétszámú csoportok számára előzetes egyeztetéssel további kedvezmények. 6 év alattiak - érvényes jeggyel rendelkező szülő/k kíséretével - a parkot ingyen látogathatják. Diákoknak: Miképp hagyhatta Sztálin a csizmáit Budapesten, ha soha nem járt ott? Van-e sapka Lenin kezében, ha a fején is van egy? Hányszor lehet ledönteni ugyanazt a szobrot? Mit mondott Hruscsov, amikor Csepelen járt? És vajon tényleg kőolajból készült a Bambi üdítő? Mi volt a véleménye Kádár Jánosnak a hosszú hajú fiúkról? És hányan férnek be egy Trabant gépkocsiba?

3 3 Ezek a kérdések talán nem a legfontosabbak Magyarország XX. századi történelméből, a válaszok mégis közelebb visznek ahhoz, hogy mindenki megértse a kommunista időszak hétköznapjait, az egyének boldogulásának lehetőségeit és szorongásainak okait, valamint a mindent átszövő politikai hatalom működési mechanizmusát. A Memento Park múzeumpedagógiai foglalkozásai ezeket a fogalmakat járják körül, mutatják be és teszik érthetővé olyan módszerekkel, amik a tizenévesek érdeklődését is felkelthetik e témák iránt. Az es magyarországi politikai rendszerváltozás során a főváros utcáiról és tereiről eltávolított, az előző hatalom ideológiai útmutatásai alapján készült alkotások árnyékában könnyebb megérteni, és talán lehetséges valamiféleképp átérezni is ennek az időszaknak az eseményeit, hangulatát és az egyénre gyakorolt hatásait, azok máig élő következményeit, valamint történelmi tanulságait. Tárlatvezetés A Memento Parkban 50 perces, egyéni és csoportos tárlatvezetéseket kínálunk magyar, angol, német és spanyol nyelven. A program során látogatóink betekintés nyerhetnek a Memento Park és a bemutatott szobrok történetébe, illetve az általuk megidézett történelmi korszakba. A különböző tematikájú vezetéseken sok hasznos információ és érdekes történet hallható a szobrok születésének körülményeiről, alkotóikról, az alkotások későbbi történetéről, illetve a mindezeket sajátságos keretbe foglaló időszakról. A vezetés a látogatást megelőzően igényelhető! Áraink: Belépő: (Teljes árú felnőtt belépőjegy: Ft/fő) Diák, pedagógus (pedagógus-igazolvánnyal): Ft /fő Belföldi diákigazolvánnyal: 600 Ft/fő Tárlatvezetés díja (a belépőjegyen felül): Egyéni: Ft/fő Csoportos, magyar nyelvű: Ft/csoport Csoportos, idegen nyelvű, 20 főig: Ft/csoport Csoportos, idegen nyelvű, 20 fő fölött: Ft/csoport

4 4 Múzeumpedagógiai programok A hagyományos tárlatvezetésen kívül, különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokat is kínálunk forradalmának megidézése Sztálin marsall árván maradt bronzcsizmái alatt, kiselőadás a Tanácsköztársaságról Kun Bélával a háttérben, vagy beszélgetés a szabadság és diktatúra fogalmairól a géppisztolyos szovjet katona mellett minden tanuló számára maradandó élmény. A foglalkozásokon a történelmi ismeretek átadásán és szemléltetésén túl, a különböző korcsoportok tudásszintjéhez illeszkedően, interaktív és játékos formában igyekszünk érthetőbbé és átélhetőbbé tenni a felidézett eseményeket. E foglalkozásokon a tanulók könnyebben megérthetik az itt látható emlékművek által megidézett korszakot, annak sajátosságait, például a politikai propaganda eszközrendszerét, a diktatúra szimbolikáját, vagy az egyén és a hatalom viszonyát. Programjaink a tananyagban előforduló jelentősebb történelmi folyamatokhoz és eseményekhez (munkásmozgalom története, kommunista hatalomátvétel, 1917, 1919, 1945, Rákosi-korszak, 1956, Kádár-korszak, es politikai rendszerváltozás), illetve a XX. század történetéhez tartozó fontosabb társadalmi fogalmakhoz (diktatúra, demokrácia, elnyomás, stb.) kapcsolódnak. Foglalkozásaink: Tárlatvezetés feladatokkal Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzetünk segítségével egyénileg, kisebb vagy nagyobb csoportokban, különböző feladatok megoldásával és a hozzájuk köthető ismertetőkkel dolgozható fel a park által megidézett történelmi korszak. A diákok a füzet gondolatmenete alapján haladnak a történelem rejtélyes, olykor nehéznek tűnő, bonyolult világában. A városés utcanév-változtatások logikája, a hosszú haj rövid haj vitája, vagy a kommunista rendszer szimbólumainak állandó jelenléte példázza a korszak politikai rendszerének az egyén életére gyakorolt hatásait. Rajzokkal, totókkal, labirintusok megfejtésével kerül egyre közelebb a füzet fő rejtvényének megoldása, miközben két kitalált figura, Béla és Feri beszélgetése révén a tanulók megismerkedhetnek a korszakra jellemző ellentmondásokkal, az akkor jobb volt most jobb örök kételyeivel. A foglalkozás időtartama:1 óra A foglalkozás díja:400 Ft/fő (az ár nem tartalmazza a múzeumi belépőjegy árát) Ajánlott korosztály:10-18 éves korig Tematikus múzeumi óra A foglalkozáson a diákok interaktív tárlatvezetést kapnak, amelynek során előre egyeztetett tematika szerinti állomáspontokon különböző feladatok megoldásával fedezik fel a tárgyalt téma sajátosságait. A tanulók nagyobb aktivitását igénylő helyzetekben hol játékos, hol pedig komolyabb feladatok megoldásával indulhatnak tovább a következő állomás felé, ezáltal szerezve egyre több ismeretet az adott témában. A foglalkozás egy nagy csoportban, vagy kisebb csoportokban, egymással vetélkedve is bonyolítható.

5 5 A foglalkozás időtartama:1,5 óra A foglalkozás díja:5.000 FT/csoport (legfeljebb 40 fő) (az ár nem tartalmazza a múzeumi belépőjegy árát) Ajánlott korosztály:14- éves kortól Ajánlott témák: szimbólumok, hatalom, elnyomás korszakok Magyarország XX. századi történetében hősök és antihősök az 1956-os forradalom az es politikai rendszerváltozás diktatúra-demokrácia Speciális múzeumi foglalkozás A foglalkozásra előzetesen fel kell készülni, a felkészítő pedagógus és a Memento Park múzeumpedagógusa által egyeztetettek szerint. A foglalkozáson a diákok interaktív tárlatvezetést kapnak, melynek során előre egyeztetett tematika szerinti állomáspontokon különböző feladatok megoldásával fedezik fel a tárgyalt téma sajátosságait, ugyanakkor minden helyszínen maguk is aktív részesei lesznek a feladatok ismertetésének, illetve a háttéranyagok (irodalmi szemelvények, kordokumentumok) megismertetésének. A tanulók játékos és komolyabb feladatok megoldásával indulhatnak tovább a következő állomás felé, ezáltal szerezve egyre több ismeretet az adott témában. A foglalkozás egy nagy csoportban, vagy kisebb csoportokban, egymással vetélkedve is bonyolítható. A foglalkozás időtartama:1,5 óra A foglalkozás díja:5.500 FT/csoport (legfeljebb 40 fő) (az ár nem tartalmazza a múzeumi belépőjegy árát) Ajánlott korosztály:16- éves kor fölött Ajánlott témák: a munkásmozgalom története Magyarország és a világ a XX. század első felében az 1956-os forradalom szimbólumok, hatalom, elnyomás a rettegés évszázada, az egyén és a hatalom az es politikai rendszerváltozás szabad országban élek Múzeumpedagógiai programjainkkal kapcsolatban kérjük, keressék Holp Juditot a kapcsolatok oldalon keresztül.

6 6 Múzeumpedagógiai programjaink egész napos vagy félnapos kirándulássá bővíthetőek a Memento Park közvetlen környékén található, tömegközlekedéssel is jól elérhető egyéb látványosságokkal, nevezetességekkel és különböző szabadidős helyszínek ajánlataival. Az intézményünknél megrendelt programcsomagok a listaárakhoz képest kedvezményesebb díjakon érhetők el. Csoportoknak: Csoportok számára - külön térítés ellenében - idegenvezetést, illetve különjárati autóbuszt biztosítunk. Bővebb információért kérjük, keresse munkatársainkat kapcsolat oldalunkon, illetve a budapesti telefonszámon! IDEGENVEZETÉS perces vezetés rendelhető csoportok részére magyar, angol, német, olasz, francia és spanyol nyelveken. A tematika alkalmazkodik a résztvevők életkori és egyéb sajátosságaihoz, vagyis az egészen komoly hangvételű prezentációtól a lazább, oldottabb hangulatú bemutatóig bármilyen program igényelhető. TRANSZFER Bármilyen kapacitású különjárat rendelhető a Memento Park meglátogatásához, illetve háztólházig szállításra, vagy akár egész napos programok bonyolítására. Különleges igények is teljesíthetők veterán Ikarus autóbuszokkal, illetve a rendelkezésre álló 8 személyes eredeti retro Barkas mikrobusszal. TRABANT-TOUR Nemcsak kipróbálható (és hallgatható, valamint szagolható!) az eredeti Trabant, de akár a parkba is jöhet a vendég egy maga vezette ilyen gépkocsival! MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAM A 2009 szeptemberében induló múzeumpedagógiai program célja, hogy a Memento Park látnivalói a fiatalabb korosztályok számára is érdekesek, tanulságosak legyenek, valamint hogy ismereteket szerezzenek a bemutatott korszakról, annak eseményeiről, főbb szereplőiről és a hétköznapi élet pillanatiról is. A múzeumpedagógiai program külön tematikával készül a 6-10 és a éves korosztály, valamint az érettségire készülő nagyobb diákok számára. PROGRAMCSOMAG NYUGDÍJAS CSOPORTOK RÉSZÉRE A 2009 szeptemberétől elérhető, kedvezményes árú, különleges programcsomag belföldi nyugdíjas csoportoknak szól. A program idegenvezetéses Memento Park-látogatást, filmvetítést, ebédet, valamint plusz egy környékbeli látnivaló megtekintését tartalmazza.

7 7 MOLOTOV KOKTÉL PARTY A látogatás idejére welcome-drink, illetve kisebb fogadás biztosítható garantáltan korhű, vagy akár exkluzív körülmények között. GULYÁS KOMCSI PARTY A látogatás kombinálható hosszabb időtartamú helyszíni étkezéssel, gulyásozással, kitelepült catering által biztosítva. A programhoz a teljes terület, vagy egy részének lezárása csak az esti időszakban biztosítható. ELEMLÁMPA-TÚRA Hátborzongató, ugyanakkor felejthetetlen élmény villanyoltás után, éjszaka a sötétben végigtapogatni a szoboróriásokat. A különleges látogatás kalandkedvelő csoportoknak ajánlható. A túra még érdekesebb, ha az valamilyen játékkal, feladatmegoldó akcióval kombinálható. CSAPATÉPÍTÉS Önállóan a Memento Parkban, vagy akár a környék más érdekességeinek bevonásával megvalósítható 1-4 órás kalandprogram nagyobb létszámú csoportok részére. PRIVÁT RENDEZVÉNYEK Nyilvános vagy zárt céges rendezvények a helyszínen megvalósíthatók, de csak az intézmény rendes nyitvatartási idején túl, vagyis kizárólag az esti órákban. Ezekhez megfelelő, a helyszín szellemiségéhez kapcsolódó programok összeállítása, bonyolítása megrendelhető. Utazási kedvezmény csoportok részére Kedvezményes, csoportos vasúti jegy váltható 9 fő feletti csoportok tagjai számára, a belföldi MÁV-Start járatokra, ha legalább 10 fő együtt utazik, illetve, ha a menetjegyet legalább 10 fő után megfizetik. A teljes árú vasúti jegy árából adható kedvezmény mértéke: fő részére 20% fő részére 33% 50 vagy több személy részére 50%. Nyugdíjasoknak: Dél-Budai kirándulások nyugdíjas csoportok számára Budapest rejtett kincsei akár villamossal is elérhetőek a belvárosból! Érdekes helyszínek, csodás természeti értékek és növényritkaságok, izgalmak és meglepetések ráadásul egy jó ebéd is - mindez pedig forinton belül.

8 8 I. Kis kiruccanás Kedvező árú, ugyanakkor tartalmas kirándulás. Program: 1. Memento Park Szoborpark: Az es politikai változások előtt Budapest közterein állt szobrok múzeuma; Osztapenko és Steinmetz kapitány, a Tanácsköztársaság emlékműve, a gellérthegyi szovjet katona és még sok más alkotás egy helyen. A vezetéses sétát kiállítás és kamaramozi teszi teljessé. 2. Fitoland Dísznövénykertészet: Előadás és bemutató a korszerű dísznövénytartásról, növényritkaságok megtekintése (például orchideák, ciklámenek, bonsai-ok, broméliák), valamint kedvezményes vásárlási lehetőség. 3. Kétfogásos ebéd az Akácos Vendéglőben. A program részvételi díja személyenként Ft Időtartam: körülbelül 4 óra. Bejárt távolság: kb. 4,5 km, ebből gyalogosan: kb. 1 km Közlekedési lehetőség a helyszínek között: gyalogosan, illetve a 150-es autóbusszal. II. Nagy kimozdulás Hosszabb kulturális-szabadidős program nagyszerű élményekkel. Program: közel azonos a Kis kiruccanással, plusz: 3. Kétfogásos ebéd a Betérő a Sekrestyéshez Vendégfogadóban vagy az Akácos Vendéglőben. 4. Nagytétényi Kastélymúzeum. A Magyar Iparművészeti Múzeum bútortörténeti állandó kiállítása, valamint időszaki tárlatok a csodálatos, barokk Száraz-Rudnyánszky kastélyban. A program részvételi díja személyenként Ft Időtartam: körülbelül 6 óra. Bejárt távolság: kb. 10 km, ebből gyalogosan: kb. 1,5 km. Közlekedési lehetőség a helyszínek között: gyalogosan, illetve a 150-es és a 33-as autóbuszokkal.

9 9 III. Az én programom A program kezdete azonos a Kis kiruccanással, alapára Ft/fő, és az alábbi lehetőségek egyikével vagy akár több ponttal is bővíthető. - Törley Pezsgőpincészet: A programban a vendégek megismerkednek a patinás pezsgőpincészet történetével, a pezsgőkészítési eljárásokkal, végezetül pedig egy pohár remek habzó itallal koccintanak a közös kirándulásra. Részvételi díj fejenként: Ft. - Álomautó Múzeum: A 60-as évek amerikai álomautói közötti séta időutazás a fiatalkori álmok birodalmába. Részvételi díj fejenként: 900 Ft. - Tropicarium: A Camponában található óceanárium kétségtelenül a környék és a főváros egyik legizgalmasabb látványossága. Mosolygó cápák, terebélyes ráják úszkálnak a látogató feje felett. Állat- és növényritkaságok, az óceánok és a mélytengerek ismeretlen és csodálatos világa. Részvételi díj fejenként: 900 Ft. - Tétényi-fennsík tanösvény: a 112 hektár kiterjedésű természetvédelmi terület. Színes fajtagazdagság jellemzi a tanösvény flóráját, ahol galagonyás, fenyérfűtenger, fenyőerdő váltja egymást e tenyérnyi, oltalom alatt álló területen. A fennsík látogatása ingyenes. - Diósdi Rádió és Televíziótörténeti Múzeum: Ma már múzeumban láthatóak azok a rádió- és televíziókészülékek, amiken nem is olyan régen annyi érdekes műsort lehetett figyelemmel kísérni. A kiállítás itt nemcsak a tárgyakat, hanem az egykori adások legnépszerűbb szereplőit is felidézi. Részvételi díj fejenként: 200 Ft. - Magyar Földrajzi Múzeum, Érd: A világ a magyar felfedezők szemével, a Kárpátmedencétől a távoli Afrikáig. Részvételi díj fejenként: 500 Ft. Étkezés: o o Hétköznap: A napi menü (az időpont ismeretében pontos tájékoztatás kapható). Hétvégén választható menük: 1. Húsleves, rántott hús, rizibizivel, savanyúsággal 2. Gyümölcsleves, pörkölt, főtt burgonyával vagy tésztával és savanyúsággal 3. Gulyásleves, palacsinta vagy máglyarakás vagy aranygaluska A látványosságok egymáshoz közel, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthetően helyezkednek el. Étkezési lehetőséget az adott kiránduláson valamelyik helyszín közelében biztosítunk. Igény szerint, kedvező áron különjárati autóbusz is igényelhető. Nyugdíjasok számára összeállított programjainkról érdeklődjön Holp Judit munkatársunknál a kapcsolat oldalunkon, illetve a budapesti telefonszámunkon!

10 10 3. Nagytétényi Kastélymúzeum Cím: 1225 Budapest, Kastélypark u Tel.: , Fax: Információ: /102, Web: Nyitva tartás: szombat - vasárnap óráig. Előzetesen bejelentett csoportokat hétköznapokon is fogadunk, keddtől péntekig óráig. Tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozás hétköznapra is igényelhető. Jegyárak: Ingyenes belépés: Előzetes bejelentkezés alapján a 26 éven aluli diákok szervezett oktatás keretében. Állandó kiállítás: Teljes árú / felnőtt: 600 Ft Kedvezményes / 6-26 év között: 300 Ft Kedvezményes / év között: 300 Ft Kedvezményes / családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 1200 Ft Kedvezményes / Budapest Kártya (20%): 480 Ft Kedvezményes / MÁV IC kártya (10%): 540 Ft

11 11 Időszaki kiállítás: Teljes árú / felnőtt: 800 Ft Kedvezményes / gyermek, diák: 400 Ft Kedvezményes / pedagógus: 400 Ft Kedvezményes / nyugdíjas: 400 Ft Kedvezményes / családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 1600 Ft Kombinált jegy: (Az időszaki és állandó kiállításra együtt) Teljes árú / felnőtt: 1000 Ft Kedvezményes / gyermek, diák: 500 Ft Kedvezményes / pedagógus: 500 Ft Kedvezményes / nyugdíjas: 500 Ft Kedvezményes / családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 2000 Ft RENDEZVÉNYJEGY Teljes árú / felnőtt: 1200 Ft Kedvezményes / gyermek, diák: 600 Ft Kedvezményes / nyugdíjas: 600 Ft Kedvezményes / családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 2400 Ft Állandó kiállítás: BÚTORMŰVÉSZET A GÓTIKÁTÓL A BIEDERMEIERIG (A kiállítást rendezte: Batári Ferenc-Vadászi Erzsébet) A kastélymúzeumban rendezett bútorművészeti kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született. A magyar és külföldi bútorok legjelentősebb része 1914-ig került a múzeumba, 1945 után elsősorban a századi gyűjtemény gyarapodott. Ekkor került az Iparművészeti Múzeum kezelésébe a nagytétényi kastély, amely megfelelő lehetőséget nyújtott és nyújt a helyigényes bútoranyag bemutatására. A "Bútorművészet a gótikától a biedermeierig" című, 2000 tavaszán megnyitott kiállításunk az európai bútorművességnek megközelítően 1440-től 1850-ig terjedő szakaszát mutatja be. A korábbinál nagyobb alapterületen megrendezett kiállításon, a kastély 27 termében mintegy 300 bútor és bútoregyüttes látható. Az elrendezés a kastély architektúrájához igazodva kronológiai sorrendben követi az európai bútorok történetét, enteriőrök helyett egyedi remekművekkel reprezentálva az egyes európai stíluskorszakokat, s ezáltal az iparművészet történetét. A kiállítást egyéb berendezési tárgyak: korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények teszik teljesebbé. A kiállítás első részét magába foglaló földszinti dunai szárny őrizte meg a legtöbb középkori építészeti részletet: a szabálytalan alaprajzú, alacsony boltindítású szobasor önként kínálkozott a legkorábbi, a gótikus és reneszánsz bútoranyag bemutatására. Az anyag a

12 12 középkori ácsmesterség keretei között kibontakozó európai bútorművességet képviseli. TÁRLATVEZETÉS A) Csoportos tárlatvezetés magyar, német, angol, francia, orosz, szerb-horvát nyelven. (előzetes jelentkezéssel faxon: ) Díja: Magyar nyelvű tárlatvezetés: 4000 Ft/csoport (maximum 20 fő), 20 fő fölött minden további résztvevő számára személyenként 300 Ft (A szűk közlekedőterek miatt az ideális csoportlétszám 15 fő) B) Kosztümös tárlatvezetés A bútortörténeti kiállításhoz kapcsolódóan a kosztümök is a gótikától a biedermeierig idézik fel a történelmi korok divatját. Az utcai ruhára felvehető, jelzésszerű jelmezeket a tárlatvezetésen résztvevő felnőttek és gyerekek viselik, akik le is fotózhatják magukat a jelmezben. (A fotójegy ára 400 Ft, amely a kastély egész területén érvényes.) A tárlatvezetésen egy alkalommal 15 főt tudunk fogadni, ezért kérjük előzetes jelentkezésüket a /105 telefonon. Díja: 800 Ft/fő

13 13 MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK : A város szélén álló kastélymúzeum meglátogatása már önmagában kellemes kirándulást biztosít vendégeink számára. A nagyváros lüktetéséből ideérkező látogatót a kastély parkjában idilli nyugalom fogadja. A kastélypark eleganciája, időtlensége és csendje, a kastélyegyüttes épülettömbjének zárt, védett öble biztosítja a gyermekek és pedagógusok számára a megfelelő ráhangolódást az épületben látható kiállításra. A kastélymúzeum munkatársai tárlatvezetéssel egybekötött, játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak az állandó- és időszaki kiállításokhoz kapcsolódóan. A foglalkozások jellegét, formáját és mélységét a tanulók életkori sajátosságai és történelmi előképzettsége határozza meg. Jelentkezési határidő: legalább 1 héttel a múzeumi látogatás előtt a /2-es melléken vagy az címen. VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK: 1. "Cifra palota..." Múzeumi foglalkozás óvodások, kisiskolások részére A Nagytétényi Kastélymúzeum épületének hívogató látványa, különleges szobrászati dísze az óvodásokat is rögtön megszólítja, és messze repíti őket régi korok, régi történetek világába. A kastély kiváló helyszíne lehet a gyermek első múzeumi élményének, ahol kiderül, kik lakták egykor, és mi minden népesíti be ma ezt az izgalmas épületet. Megtudják, mi történik egy múzeumban, és milyen szépséges tárgyakat rejtenek a kastély falai. Az épület barokk szobrai pedig csak mesélnek, mesélnek... Kiscsoportos óvodásokat is szívesen látunk!

14 14 A foglalkozás időtartama korosztálytól függően perc, díja 400 Ft/fő. 2. "Tükröm, tükröm..." - a régi bútorok és tükrök világa Múzeumi foglalkozás alsó tagozatos diákok részére A foglalkozás során a kisiskolások megismerkednek a kastély és a múzeum fogalmával, mindezt egy játékos, vidám séta keretében a bútorok között. Megnézzük a kastély érdekes bútorait, tükreit, melyek életük több száz éve alatt sok mindent láttak, és a régmúlt időkről mesélnek a gyerekeknek. A főúri bútorok mellett a keresztény vallás szimbólumait és asztalos remekeit is megvizsgáljuk. Hallgatunk régi muzsikát, játszunk grimasztükröt és bekeretezzük saját magunkat! Választható tematika: reneszánsz (földszinti termek) barokk és rokokó (emeleti termek) A foglalkozás időtartama 90 perc, díja 600 Ft/fő. 3. "Mi fán terem?" Tematikus foglalkozás 3-5. osztályos diákok részére A kastélymúzeum 500 év lakáskultúráját bemutató kiállításán a legkülönfélébb faanyagokból készült bútorok láthatók, ez adja a foglalkozás apropóját. Alaposan megvizsgáljuk ezt a számunkra létfontosságú anyagot, mellyel évezredek óta együtt élünk: környezetünk, lakásunk általa lesz kényelmes, meghitt, szép és meleg, a bölcsőtől életünk végéig kísér minket. Fény derül az intarziakészítés titkaira, arra, hogy a kastélyban "nem mind arany, ami fénylik", és hogy miért "a száraz fa a legjobb gazdasszony". A foglalkozás időtartama 60 perc, díja 400 Ft/fő. 4. Mátyás király esküvője Múzeumi óra 4-6. osztályos diákok részére Milyen volt nagy királyunk, Mátyás, és a nápolyi királylány, Beatrix esküvője? A történeti források segítségével felidézzük a reneszánsz kori királyi esküvőt, és kitaláljuk, mit rejthetett Beatrix kelengyeládája. Ajándékot is viszünk a királyi párnak: a korszak berendezési és használati tárgyait megvizsgálva, magunk is elkápráztatjuk a násznépet a szebbnél szebb, hasznosabbnál hasznosabb ajándékokkal! Végül az esküvő emlékére egy díszes kötésű Corvina is készül, amit az osztály emlékül hazavihet saját könyvtárába! A foglalkozás időtartama 90 perc, díja 600 Ft/fő. 5. Kisinasok vándorúton - mesélő céhládák

15 15 Múzeumi foglalkozás 4-6. osztályos diákok részére Pillants be régi idők mestereinek életébe: tapasztald meg, a kis asztalos inasból hogyan vált mester a régi Magyarországon. Fogd a tarisznyádat, s indulj utadra, hogy te is megismerd távoli országok kézműves remekeit. Ha nyitott szemmel jársz, a vándorút végére annyi tudást szerzel, hogy az asztalos céh is a soraiba fogad, és magad is mesterré válhatsz! A játékos időutazás során a gyerekek kézbe vehetik az asztalos mesterek által használt anyagokat, megismerik a díszítőtechnikákat, megvizsgáljuk az európai bútorművészet legszebb asztalos remekeit. A foglalkozás második felében díszes céhlevelet készítünk. A foglalkozás időtartama 90 perc, díja 600 Ft/fő. 6. Pandora szelencéje - ókori hősök a kastélyban Múzeumi foglalkozás 4-6. osztályos diákok részére Hogy kerülnek a kastélyba ókori hősök? A barokk épület és parkja egykori szobrászati dísze ókori hősök világába vezet minket, s ha belépünk a régi tárgyak birodalmába, görög hősök egész sorával találkozunk: Atlasz, Héraklész, Pandóra s az ő kalandos életük egy-egy epizódja elevenedik meg a foglalkozás során, melyen különböző próbatételek várnak a diákokra is. A foglalkozás második felében ókori malomjátékot készítünk. A foglalkozás időtartama 90 perc, díja 600 Ft/fő. 7. "Nem mind arany, ami fénylik!" - Főúri életmód Magyarországon Mária Terézia idején Múzeumi óra 7-8. osztályos és középiskolás diákok részére A Nagytétényi Kastélymúzeum épülete a 18. századi késő-barokk építészet egyik legszebb emléke az országban. Emeleti termeiben fennmaradtak a korabeli falképek, a berendezett szobák pedig betekintést nyújtanak a 18. századi főúri életformába. A foglalkozás során a diákok megismerik nem csak a barokk kastély ismertetőjegyeit, berendezését, de a barokk és rokokó stílus formavilágát is. A rokokó stílus megismeréséhez a francia és magyar divat bemutatása is hozzájárul: fény derül a korabeli öltözködési szokásokra, kiderül, "ki hordta a nadrágot" a Rudnyánszky családban, ha ugyan hordtak nadrágot akkoriban...megnézzük, milyen körülmények között, kitől és mit tanultak a főúri családok ifjú tagjai a szerzetesi iskolákban, és tanulás helyett hogyan szórakoztak a bálteremben, ahol korabeli tánczenét hallgatunk, és legyezőnyelven beszélgetünk. A korabeli viszonyok ismertetése alkalmat ad a korszak árnyalt bemutatására. A foglalkozás időtartama 90 perc, díja 600 Ft/fő. Információ, jelentkezés:

16 16 Jelentkezni írásban lehet, legalább egy héttel a kért időpont előtt. Óvjuk együtt környezetünket, ha teheti, jelentkezzen ben. Telefon: /102, fax: , Nagytétényi Kastélymúzeum, 1225 Budapest, Kastélypark u Az állandó kiállítás élményszerű feldolgozásához általános iskolás gyermekeknek szóló leporelló vásárolható a múzeum jegypénztárában, ára 100 Ft. Azoknak is ajánljuk, akik nem kérnek tárlatvezetést a diákcsoport részére, illetve akik otthon vagy iskolai keretek között szeretnék feleleveníteni az itt látottakat.

17 17 4. Tropicarium Cím: 1222 Budapest, Nagytétényi út (Campona Bevásárlóközpont) - térkép Web: Tel: (1) , (1) Fax: (1) Nyitva tartás: Az év minden napján 10 és 20 óra között. A pénztár 19 órakor zár. Jegyárak: FELNŐTT (18-62 év között) GYERMEK, DIÁK, SENIOR (4-18 év között, felnőtt kíséretében és felnőtteknek 62 év felett) GYERMEK, HALLGATÓ (1 fő gyermek részére 14 éves korig, felnőtt kísérő nélkül) (1 fő nappali tagozatos egyetemista részére 26 éves korig) Ft/ fő Ft/ fő Ft/ fő CSOPORTKEDVEZMÉNYEK Legalább 15, egy korosztályba tartozó fő látogatása esetén! CSOPORTOS FELNŐTT (1 fő felnőtt részére, ha felnőtt csoport tagjaként érkezik.) (18-62 év között) CSOPORTOS GYERMEK, DIÁK, SENIOR (0-18 év között és felnőtt részére 62 év felett) Ft/ fő Ft/ fő

18 18 CSALÁDI KEDVEZMÉNYEK Ft Ft Ft Ft Ft (Minden további gyermekjegy Ft) Ft Ft Ft Ft = Ft = Ft = Ft Amennyiben rendelkezik bérlettel, az Ön kíséretében lévő családtagjait, barátait, ismerőseit is kedvezményes jeggyel lepjük meg. a felnőtt bérlet ára Ft/ fő a gyermek bérlet ára Ft/ fő Csoport bejelentkezéskor (Tel.: ) kérheti kollégáink érdekes, és a látványt teljes mértékben kiegészítő idegenvezetését. Így az élmény még teljesebbé, az információ maradandóbbá tehető. Az idegenvezetést csak olyan hétköznapokon tudjuk 10 és 16 óra között vállalni, amikor nincs túl sok csoport bejelentve. Hétvégenként általában nagyszámú látogató közönség érkezik hozzánk. Látnivalók: Nem csak a mélyvízi világ egy részét mutatjuk meg a látogatóknak, hanem a trópusi esőerdő egy kicsiny darabját is, ahol negyedóránként megdördül az ég, elered az eső és villámok cikáznak a lustán elnyúló Mississipi aligátorok felett. Mindemellett a Tropicariumban található Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriuma a 1.4 millió liter sós vizet magába foglaló cápaakvárium, melyben 8 db kétméteres cápa és több száz színpompás egyéb fajta hal úszkál békés nyugalomban. A hatalmas akvárium mellett még legalább 50 más fajta kisebb ( !! literes) akvárium és terrárium is látható. Tegyünk egy kis sétát és nézzük, milyen állatok is "laknak" nálunk. Az 1. teremben a magyar fauna halai láthatók, köztük a magyar védett halak is. Külső medencénkben természetes környezetben figyelhető meg a víz alatti világ. Továbbhaladva már az esőerdők mélyére képzelhetjük magunkat, hisz fejünk felett szabadon röpködő egzotikus, színpompás madarakkal, és játszi könnyedséggel ugráló selyemmajmokkal találkozhatunk, nem beszélve az elegánsan elnyújtózó zöld, sárga, piros és más színű kígyókról.

19 19 A következő teremben az aligátorok és a trópusi esők birodalmába lép az ember. A galérián a kaméleonok, óriás teknősök, pókok és skorpiók várják a látogatókat, természetesen ők nem szabadon. Az édesvízi osztályon Ázsia és Afrika gyönyörű és érintetlen tavaiban élő halakat láthatják a látogatók az eredetihez hű környezetben, fantasztikus zöld vízinövények és sziklák között. Itt a piranják a "sztárok", hiába, a hírük nem tökéletes A 11 méteres látványalagút és a hatalmas, 4 méter mély cápaakvárium, ahol karnyújtásnyira úsznak el a látogatók felett a félelmetesnek tűnő homoki tigris-, a leopárd- és barna cápák, lenyűgöző látvány. A Tropicarium szakképzett és búvárvizsgával rendelkező állatgondozói hetente merülnek le, hogy kézből etessék a cápákat és tisztítsák a medencét. Alkalmanként kg tengeri halat adnak a ragadozóknak. A cápaetetés minden csütörtökön 3-4 óra között történik, néhány különleges esettől eltekintve. A látogatók méltán egyik kedvenc helye a rája-simogató medence, ahol a gondozók segítségével és felügyelete mellett kézből lehet etetni és megérinteni ezeket a selymes bőrű, angyalarcú jószágokat. Programok: Csodák Világa Egész napos oktatás- játékos formában. Kaland, élmény, szórakozás egy kiránduláson Biológia, környezeti nevelés, a Tropicariumban, fizika, matematika a Csodák Palotájában. A Csodák Palotája és a Tropicarium elhatározta, hogy megkönnyíti a pedagógusok munkáját és megszervez egy budapesti kirándulást osztályuk számára. Nem kell mást tenni, mint elolvasni ajánlatunkat és kitölteni a mellékelt jelentkezési lapunkat, ami alapján összeállítjuk a programot és értesítjük Önöket a pontos időpontokról, árakról.

20 20 Önök bizonyára tudják, hogy egy 2002-es kormányrendelet alapján "az ország területén működő magyar általános iskolák, szakiskolák, szakmunkásképző iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő tanulói az iskola által szervezett csoportos utazás keretében "díjmentes vasúti utazással" látogathatják meg az országos hatáskörű múzeumokat és a Parlamentet. A Tropicarium és a Csodák Palotája sajnos nem tartozik ebbe a körbe! Kényelmes, megbízható megoldást kínálunk, hisz egyrészt összeállítjuk a kirándulás teljes programját, másrészt buszt szervezünk Önöknek pályaudvartól pályaudvarig, s még kísérőt is biztosítunk, aki az utazás ideje alatt megismerteti a gyermekeket Budapest történelmével, látványosságaival és röviden bemutatja a látogatni kívánt intézményeket. RÉSZVÉTELI SZÁNDÉKUKAT a mellékelt jelentkezési lap faxon, en vagy postai úton történő visszaküldésével jelezzék. Kérjük, a kirándulás előtt legalább három héttel értesítsenek bennünket, hogy az Önök igényeit és a lehetőségeket figyelembe véve szervezhessük meg a nap programját. A jelentkezési lapon jelöljék meg a látogatás kívánt dátumát (ha lehet, többet is a múzeumok különböző nyitvatartási rendje miatt) és írják meg azt is, mikorra tervezik a megérkezést és a visszaindulást. Amint megkapjuk a jelentkezési lapjukat, intézzük a visszaigazolást, s küldjük Önöknek. A VONATJEGYET az iskola intézi az utazás előtt legalább 72 órával, illetve, ha közös elhelyezést is kérnek azt az utazás előtt minimum hét nappal. A pedagógusnak szüksége lesz: (1.) az általunk elküldött múzeum látogatásról szóló visszaigazolásra. Kérni fogják a (2.) Bejelentőlap tanulmányi kiránduláshoz" c. nyomtatványt, amelyet az állomáson tud megvenni, valamint (3.) az utazó diákok névsorát és (4.) a kísérő tanárok nevét. Az ingyenes vonatjegy a tanulóknak és 10 gyermekenként 1 pedagógusnak jár. Az IC pótdíjat külön kell fizetni. Kérem, a Bejelentőlapot a csoport vezetője hozza magával a kirándulásra, hogy lepecsételtethesse azt. Az utazáskor kérhetik a diákoktól a diákigazolványukat is. ALTERNATÍVAN választható programjaink a Csodák Palotája és a Tropicarium megtekintése mellett: Ha szeretnék igénybe venni az ingyenes vasúti utazást, kérem a következő lehetőségekből válasszák ki a harmadik programot! Parlament, Szent korona (ingyen), Országos hatáskörű múzeumok: Budapesti Történeti Múzeum (200.- Ft/fő), Hadtörténeti Múzeum (80.- Ft/fő), Iparművészeti Múzeum (50.- Ft/fő), Közlekedési Múzeum (150.- Ft/fő), Magyar Mezőgazdasági Múzeum (200.- Ft/fő), Magyar Nemzeti Galéria (300.- Ft/fő), Magyar Nemzeti Múzeum (100.- Ft/fő), Magyar Természettudományi Múzeum (150.- Ft/fő), Néprajzi Múzeum (150.-Ft/fő), Petőfi Irodalmi Múzeum (100.- Ft/fő), Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (70.- Ft/fő), Szépművészeti Múzeum (díjmentes). Díjmentes vasúti utazás nélkül a következő programokat vehetik igénybe: Planetárium (600.-Ft/fő), Fővárosi Nagycirkusz ( Ft/fő), Mátyás Templom (300.- Ft/fő), Opera épületének megtekintése (200.- Ft/fő). Áraink tájékoztató jellegűek és néhol a felnőtt és gyermek belépőjegyek ára eltérő lehet.

www.oszifesztival.hu különszám 16+ 2013/24. INGYENES / FREE programok Rajzolás Tárgydoktor rendel! A Nagy A lámpás én vagyok!

www.oszifesztival.hu különszám 16+ 2013/24. INGYENES / FREE programok Rajzolás Tárgydoktor rendel! A Nagy A lámpás én vagyok! Tárgydoktor rendel! INGYENES / FREE 2013/24. különszám A lámpás én vagyok! A Nagy Rajzolás Szakmai programok Pincétől a padlásig Kulturális tereink másként Diákok buli előtt 16+ Múzeumok délidőben www.oszifesztival.hu

Részletesebben

Katalógus HIVATALOS. INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz

Katalógus HIVATALOS. INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz Katalógus HIVATALOS BUDAPESTINFO Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ NEVEZETESSÉGEK KULTÚRA KIRÁNDULÁSOK ESEMÉNYEK GYÓGYFÜRDŐK GASZTRONÓMIA VÁSÁRLÁS SZÓRAKOZÁS

Részletesebben

Városnéző, szabadidős és csapatépítő Programok

Városnéző, szabadidős és csapatépítő Programok Lonely Planet ajánlásával Városnéző, szabadidős és csapatépítő Programok Shermans Travel Smart Luxury Díj nyertese 2010 Frommer s ajánlásával a Local Travel Movement tagja Személyre szabott Utazás és Programszervező

Részletesebben

Kedves Lányok és Fiúk!

Kedves Lányok és Fiúk! Kedves Lányok és Fiúk! Megint eltelt egy év, ismét itt a nyár, újra kezetekbe vehetitek a szegedi vakáció kedvelt programfüzetét. Jobbnál jobb ajánlatok sorakoznak benne, amelyek elkalauzolnak Benneteket

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

MAGAZIN. www.oc.hu. Beszélgetés Kamarás Ivánnal. Akár ötszázalékos kompenzáció. Tippek a vidék és a kerékpározás szerelmeseinek

MAGAZIN. www.oc.hu. Beszélgetés Kamarás Ivánnal. Akár ötszázalékos kompenzáció. Tippek a vidék és a kerékpározás szerelmeseinek MAGAZIN III. évfolyam 2. szám, 2008. nyár www.oc.hu FÉNYEK, SZÍNEK ÉS SZÍNPADOK Beszélgetés Kamarás Ivánnal ÉRTÉKESÍTÉSI GARANCIA Akár ötszázalékos kompenzáció NYARALÁSOK BELFÖLDÖN Tippek a vidék és a

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT JÁTSZANI JÓ, JÓ, JÓ! Kis játékmesterek Csanádapácán A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, Akarsz-e mindig, mindig játszani (Kosztolányi Dezső) Ezzel a kérdéssel

Részletesebben

Átadták az Erzsébet királyné Szállodát Február 14-én, csütörtökön ünnepélyes

Átadták az Erzsébet királyné Szállodát Február 14-én, csütörtökön ünnepélyes XVII. évf. 7. szám 2008. február 21. Terjesztői ára: 75 Ft Hotel, étterem, kávézó, üzletek, mélygarázs Átadták az Erzsébet királyné Szállodát Február 14-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között felavatták

Részletesebben

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés helyett...3. I.) Múzeumpedagógiáról dióhéjban 4. II.) Módszerek a múzeumban.7. 1.) Általános módszertan..7. 2.)

Részletesebben

Kedves Tagtársak, Barátaink!

Kedves Tagtársak, Barátaink! A Kiss Áron Magyar Játék Társaság lapja. Megjelenik negyedévente. XII. évfolyam 1. szám, 2011. március Kedves Tagtársak, Barátaink! Ki gondolta volna, hogy a múltkori Forgóban meghirdetett papírmasé program

Részletesebben

Nagymaros. Elõtérben a pénzügyek. Minden kedves nagymarosi családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk!

Nagymaros. Elõtérben a pénzügyek. Minden kedves nagymarosi családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk! Nagymaros 2006. december 5. - a lap ingyenes! polgárváros, királyi panorámával Nagymaros Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja Elõtérben a pénzügyek Interjú Petrovics László polgármesterrel Október

Részletesebben

Kedves Lányok és Fiúk!

Kedves Lányok és Fiúk! Kedves Lányok és Fiúk! Megint eltelt egy év, ismét itt a nyár, újra kezetekbe vehetitek a szegedi vakáció kedvelt programfüzetét. Sorjáznak benne a jobbnál jobb ajánlatok, amelyek elkalauzolnak Benneteket

Részletesebben

Miért pont az Inside Word?

Miért pont az Inside Word? Nyelvtanulás külföldön Általános nyelvtanfolyamok Ifjúsági nyelvi táborok Nyelviskolai tanév Középiskolai tanév Egyetemi tanév Tanár-tréning ösztöndíjjal Tanulás + munka Szaknyelvi tanfolyamok Szakmai

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓ TAVASZKÖSZÖNTÕ BERHIDA. XXI. évfolyam 3. szám 2014. április. Városi Önkormányzat lapja

ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓ TAVASZKÖSZÖNTÕ BERHIDA. XXI. évfolyam 3. szám 2014. április. Városi Önkormányzat lapja ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓ BERHIDA XXI. évfolyam 3. szám 2014. április Városi Önkormányzat lapja Szép hagyomány városunkban, hogy minden év tavaszán egész napos rendezvénnyel köszöntjük a tavaszt. Nem volt ez

Részletesebben

Kiállítás az egykori virágházban és fürdőben. Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 SZÁMUNK TARTALMÁBÓL

Kiállítás az egykori virágházban és fürdőben. Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 SZÁMUNK TARTALMÁBÓL Gödöllői Szolgálat XIV. évf. 15. szám 2005. április 21. Terjesztői ára: 75 Ft Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 Kiállítás az egykori virágházban és fürdőben Ha a falak beszélni tudnának Az építtető Grassalkovichok

Részletesebben

Aláírták a támogatási szerződést

Aláírták a támogatási szerződést XIX. évf. 5. szám 2010. február 10. Terjesztői ára: 75 Ft www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 Rövidesen megkezdődnek a munkák Aláírták a támogatási szerződést Gödöllő önkormányzata,

Részletesebben

Ú PESTI NAPLÓ. Megújul a Görgey. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám

Ú PESTI NAPLÓ. Megújul a Görgey. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám Ú PESTI NAPLÓ JÚJPEST ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS HIVATALOS LAPJA LAPJA WWW.UJPEST.HU Fotó: Várai Mihály Megújul a Görgey A

Részletesebben

BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. Rendhagyó történelemóra

BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. Rendhagyó történelemóra BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. 2006. ÁPRILIS 28. A X X I I. K E R Ü L E T I Ö N K O R M Á N Y Z A T I N G Y E N E S L A P J A M E G J E L E N I K K É T H E T E N T E 3 4 6 7 8 9 10 13 Kerületi óvodai

Részletesebben

Paksi Hírnök. Elhunyt a Szentlélektemplom. Országos hírűvé teszik a fesztivált. megálmodója 13. oldal. Több mint kétszáz dal a repertoár

Paksi Hírnök. Elhunyt a Szentlélektemplom. Országos hírűvé teszik a fesztivált. megálmodója 13. oldal. Több mint kétszáz dal a repertoár Hol sportemberként, túravezetőként, hol újságíróként, hol alkalmi utazásszervezőként találkozhatunk Gyulai Jánossal. A ma már nyugdíjas, négygyermekes gépészmérnök különös érdeklődést táplál a technika

Részletesebben

2008. Kilencedik szám

2008. Kilencedik szám 2 2008. Kilencedik szám Reneszánsz év-2008 RENESZÁNSZ ORSZÁGJÁRÁS eszközeinkben, legfeljebb nem tudunk róla. Mi megmutatjuk, hogy a népzene és az irodalom mit őrzött meg és használt fel belőle az elmúlt

Részletesebben

KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA. XX. évfolyam 2. szám I 2012. január 31. I Megjelenik: kéthetente. Polgármester: Józsefvárosban nem lesz ebadó

KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA. XX. évfolyam 2. szám I 2012. január 31. I Megjelenik: kéthetente. Polgármester: Józsefvárosban nem lesz ebadó A VIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XX. évfolyam 2. szám I 2012. január 31. I Megjelenik: kéthetente Polgármester: Józsefvárosban nem lesz ebadó ÖNKORMÁNYZAT Újabb 150 millió forint Józsefvárosnak

Részletesebben

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről Tanulmányi terület kódszáma: 02 2010-2011 Közgazdasági POLITECHNIKUM Gimnázium és Szakközépiskola 1096 Budapest, Vendel u. 3. Tel.:

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. P A N O R Á M A U T A Z Á S I É S G Y E R M E K N A P I M E L L É K L E T T E L 1 5-3 3. O L D A L Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál Program a 27.

Részletesebben

Csoportos és egyéni szervezésben. december május INGYENES: Felszállás 12 városban. Parkolás repül s útjainknál. Európa Amerika Afrika Ázsia

Csoportos és egyéni szervezésben. december május INGYENES: Felszállás 12 városban. Parkolás repül s útjainknál. Európa Amerika Afrika Ázsia Csoportos és egyéni szervezésben 2014 2015 december május INGYENES: Felszállás 12 városban Parkolás repül s útjainknál Európa Amerika Afrika Ázsia Tisztelt Útitársunk! Ön a Proko Travel tél-tavasz katalógusát

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Klaudia a japánok kedvence INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN!

ÚJPESTI NAPLÓ. Klaudia a japánok kedvence INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2012. november 8., VI. évf., 37. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Klaudia a japánok kedvence Az újpesti Kozma Klaudia Japánban

Részletesebben

Kedves Lányok és Fiúk!

Kedves Lányok és Fiúk! Kedves Lányok és Fiúk! Megint eltelt egy év, ismét itt a nyár, újra kezetekbe vehetitek a szegedi vakáció kedvelt programfüzetét. Sorjáznak benne a jobbnál jobb ajánlatok, amelyek elkalauzolnak Benneteket

Részletesebben

annon Gratulálunk! Honismereti munka támogatásáért emléklapot kapott Tóth Bencze Tamás helytörténeti könyvtáros

annon Gratulálunk! Honismereti munka támogatásáért emléklapot kapott Tóth Bencze Tamás helytörténeti könyvtáros P 2011. évi retrospektív szám annon Könyvesház A Veszprém megyei könyvtárak tájékoztatója Gratulálunk! 2011. január 22-én, a Magyar Kultúra napja alkalmából Bibliotéka Emlékérem díjat kapott Egyházy Tiborné

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSE KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSE KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSE A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN AJÁNLÁS Jelen dokumentummal segíteni kívánjuk a kulturális intézmények munkatársait az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó

Részletesebben

A múzeumpedagógia szoros kapocs a múzeum és iskola között BEVEZETÉS

A múzeumpedagógia szoros kapocs a múzeum és iskola között BEVEZETÉS Dr. Hadnagy Imre József A múzeumpedagógia szoros kapocs a múzeum és iskola között BEVEZETÉS A Tűzoltó Múzeum az ismeretterjesztés jó terepe, ahol a múzeumpedagógiai munka nem ismeretlen, itt elméleti és

Részletesebben

Természettudományos tudásközpont a gimnáziumban

Természettudományos tudásközpont a gimnáziumban www.sarvarvaros.hu facebook.com/tdmsarvar hirlap@sarvar.hu 26. évfolyam 22. szám november 21. SÁRVÁRI HÍRLAP SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA Természettudományos tudásközpont a gimnáziumban A biológia

Részletesebben