Ihász István AZ ECMWF közötti fejlesztési terve, az ECMWF modellek használatát elősegítő OMSZ-beli fejlesztések Beszámoló a 2001.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ihász István AZ ECMWF 2001-2004 közötti fejlesztési terve, az ECMWF modellek használatát elősegítő OMSZ-beli fejlesztések Beszámoló a 2001."

Átírás

1 Az ECMWF közötti fejlesztési terve, az ECMWF modellek használatát elősegítő OMSZ-beli. OMSZ intézeti továbbképzés Budapest február 6., 14.

2 Az ECMWF közötti fejlesztési terve, az ECMWF modellek használatát elősegítő OMSZ-beli fejlesztési tervek. Bevezetés július 1-én Magyarország a kelet-közép európai országok közül elsőként csatlakozott az Európai Középtávú Előrejelző Központhoz. A csatlakozásunk következtében az utóbbi 5 évben a hazai középtávú (2-10) napos előrejelzések beválása jelentősen megnőtt. Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (közismert angol rövidítése ECMWF = European Centre for Medium Range Weather Forecast) 18 európai ország Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Finnország, Írország, Jugoszlávia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Portugália és Törökország - összefogásaként 1973-ban readingi (Egyesült Királyság) székhellyel alakult meg. Az első real-time középtávú előrejelzés júniusban készült, majd 1979 augusztus 1-től naponta operatívan fut a numerikus előrejelzési modell. Az ECMWF-hez később társult tagként időrendben a 70-es években Izland, majd a 90-es évek közepén Magyarország, Horvátország és Szlovénia csatlakozott. Az ECMWF-ről, tevékenységi köréről az ECMWF honlapjain ( ihttps:// kaphatunk információt, a tag és társult tagállamok részére a honlap még több információt tartalmaz.

3 Az előrejelző központ alapvető célja jó minőségű középtávú (2-10 napos időtartamú) numerikus előrejelzések készítése. Az ECMWF numerikus előrejelzési produktumok közvetlen az RMDCN (Regional Meteorological Data Communication Network) hálózatán - nagysebességű (legalább 64 kbit/s) vonalon - keresztül a tagállamok és társult tagállamok számára teljes egészében rendelkezésre állnak. A Meteorológiai Világszervezet (WMO = World Meteorological Organization) többi tagja részére a Globális Távközlési Rendszeren (GTS = Global Telecommunication System) keresztül csak három meteorológiai mező (tengerszinti légnyomás, 850 hpa-os hőmérséklet, 500 hpa-os magasság) kb. 250*250 km-es felbontású naponkénti mezői állnak rendelkezésre. Az ECMWF operatívan futó globális skálájú - az egész Földet lefedő - numerikus időjárás előrejelzési modell a hagyományos felszíni (SYNOP, SHIP) és magaslégköri (TEMP) megfigyelések mellett felhasználja a tengeri úszó bóják (BUOY), repülőgépes megfigyelések (AIREP) és a műholdas megfigyelések (SATEM, SATOB, stb) adatait is. A számítástechnika utóbbi évtizedbeli rohamos fejlődése miatt lehetővé vált a modell jelentős fejlesztése, így napjainkban az ECMWF 4 napos előrejelzésének beválása meghaladja a 70-es évekbeli 1 napos előrejelzését. Hosszú évek óta az ECMWF-ben található az egyik legnagyobb teljesítményű meteorológiai célú szuperszámítógép. A 90- es évek első felében használt CRAY Y MP-t néhány évvel ezelőtt a japán FUJITSU VPP 700 majd VPP 5000 számítógép váltotta fel. Az ECMWF operatív numerikus modelljei Az ECMWF-ben naponta a 12 UTC-s kezdeti meteorológiai mezőkből kiindulva 10 napos modell előrejelzéseket futtatnak, a determinisztikus modell a hidrotermodinamikai egyenleteket oldja meg. A modell számos fizikai kölcsönhatást vesz figyelembe, így például az óceán - légkör, talajnedvesség és légkör, hótakaró és légkör közötti kölcsönhatást. A modell parciális differenciál egyenleteit spektrális térben oldják meg. A determinisztikus modell a felszín és a 0.1 hpa nyomási felület között 59 réteget tartalmaz. A determinisztikus modell mellett un. ensemble - valószínűségi - előrejelzések is készülnek. Az előrejelzés bizonytalansága az előrejelzés időtartamának növekedésével általában növekszik. A valószínűségi előrejelzések megvalósítását az 1995 második felében operatívan meginduló un. ensemble előrejelzések megindulása tette lehetővé. Az ensemble előrejelzések készítése során a kiindulási meteorológiai állapotra az aktuális légköri állapottól függően perturbációt ültetnek, ily módon egymástól kissé eltérő kezdeti állapotból néhány nap múlva már egymástól jelentősebb mértékben eltérő előrejelzett állapot alakulhat ki. A perturbációt illetve a perturbáció tükörképet a légköri mozgásrendszerek fejlődése szempontjából kritikus térbeli földrajzi térségekben ültetik rá a kezdeti mezőre.

4 Napjainkban az ensemble előrejelzés során 50 különböző kezdeti állapotból indul a modell, az ensemble előrejelzési modell dinamikai és fizikai felépítése a determinisztikus modellével megegyezik, csupán a jelentős számítógép idő csökkentése céljából a térbeli felbontása gyengébb. Az ensemble modell térbeli felbontása fele (jelenleg 80 km) a determinisztikus modell felbontásának (jelenleg 40 km). A modell a 12 UTC-s megfigyelések felhasználásával készíti el a 10 napos érvényességű előrejelzést. Az ECMWF a kísérleti évszakos előrejelzési programot 1995-ben indította el. Az első operatív szezonális előrejelzés júniusban készült el. A kapcsolt légkör-óceán modellt hetente háromszor 6 hónapos időszakra integrálják. A következő időszakra vonatkozó előrejelzés minden hónap 28-án áll rendelkezésünkre. A legutóbbi években a tudomány és technika fejlődése lehetővé tette a tengerfelszín hőmérsékleti (SST sea surface temperature) rendellenességek - anomáliák - légkörre gyakorolt hatásának vizsgálatát is. A légkör alsó határfeltételei, mint a tengerfelszín hőmérséklet, talajnedvesség és hótakaró hosszabb időre erősen befolyásolja a légkör állapotát. Az általános légkörzésre jelentős hatása van az un. El Nino jelenségnek. Az El Nino a Csendes óceán Dél-Amerika partjaihoz közeli, egyenlítői területeken a tengerfelszín jelentős felmelegedésével jár, s szinte az egész Föld időjárására kihat. A kapcsolt légkör-óceán modellek alkalmazásával lehetővé válik az előrejelzási időtartam kiterjesztése. Az előrejelezhetőség javulása két tényezőnek köszönhető: 1. a helyszíni un. in situ megfigyelési technika fejlődése a Csendes óceán egyenlítői területein, amely révén a felső 500 m vastag réteg hőmérsékleti viszonyait ismerhetjük meg. Az európai, amerikai és japán mesterséges holdak mérései szintén sok információt adnak a szél, hőmérséklet és nedvesség eloszlásáról. 2. Az óceán és a légkör közötti kölcsönhatásokat leíró numerikus modellek szintén sokat fejlődtek az utóbbi időkben, s térbeli felbontásuk is sokat javult.

5 Az ECMWF 10 éves stratégiai terve ( ) Az elmúlt évtizedbeli eredményekre alapozva az ECMWF 1998-ban elkészítette az 1999 és 2008 közötti időszakra vonatkozó stratégiai tervét. A tervet az ECMWF Vezetői Tanácsa 1999 júniusban egyhangúlag elfogadta. A terv a következő fő stratégiai célokat tartalmazza: I. Az ECMWF elsődleges hosszútávú célkitűzése a kutatási és operatív tevékenység eredményeként a középtávú (3-10 napos) előrejelzések beválásának a növelése. II Megbízható évszakos előrejelzések megalapozása és fejlesztése. Célkitűzések I. A középtávú előrejelzések beválásának kiterjesztése 1 nappal I. Az elmúlt 40 évre visszamenőlegesen az évszakos előrejelzések elkészítése II. A produktumok megbízható előállításának növelése, valamint a számítástechnikai lehetőségek bővítése a tagállamok számára III. A szélsőséges időjárási események megbízható 4-5 napos előrejelzése Emellett az ECMWF - az európai igényeknek megfelelően - törekszik a kiterjesztett időtartamú (10-30 napos) előrejelzések kifejlesztésére. A fenti célok megvalósítása érdekében a kutatási és operatív tevékenység az alábbi fő területekre összpontosul. I. Az adatasszimilációs rendszer továbbfejlesztése, hogy a rendszer képes legyen az összes lehetséges adatforrás (különös tekintettel a műholdas adatok) analízisére és az analízis bizonytalanságának becslésére. II. III. IV. Nagyfelbontású modell fejlesztése, amely hatékony és gazdaságos numerikus módszereket valamint összetett fizikai parametrizációs csomagot tartalmaz. A középtávú, havi és évszakos előrejelzések esetében az ensemble előrejelzések módszertanának fejlesztése, különös tekintettel a veszélyes időjárási események előrejelzésére. A meteorológiai és kapcsolódó produktumok operatív szolgáltatásának fejlesztése V. A tudományos és technikai együttműködés kiszélesítése a tagállamok tudományos és technikai intézeteivel.

6 Az ECMWF 4 éves középtávú terve ( ) A hosszútávú stratégiai terv célkitűzéseivel összhangban elkészült a középtávú ( ) terv, amely szerint az operatív előrejelző rendszerben az alábbi fő fejlődés várható: Az ECMWF operatív előrejelző rendszert 2000 végén az un. 40/80/200 km-es rendszer jellemzi, ami azt jelenti, hogy a determinisztikus modell horizontális felbontása 40 km, az ensemble modellé 80km és az évszakos előrejelzési modellé 200 km. Év Konfiguráció /80/200 km modellrendszer az extrém időjárási események előrejelezhetőségének tesztelése a 100 tagú EPS modell használatával /80/200 km modellrendszer A felhőzet és csapadék asszimilációja a 4D-Var-ban AIRS (Atmosheric Infrared Sounder) adatok asszimilációja Nagyobb felbontás a felső troposzférában Veszélyes időjárási helyzeteket előrejelző rendszer futtatása /50/100 km modellrendszer IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer) adatok asszimilációja /30/60 km modellrendszer Számítástechnikai igények Év Operatív konfiguráció Tflops Tflops Tflops Tflops

7 A kutatási fejlesztési terv főbb pontjai félév TL 255 felbontás a 4D-Var belső ciklusában Az évszakos előrejelzési modell továbbfejlesztése Az EPS modell továbbfejlesztése trópusi perturbációk alkalmazásával Hetenként 30 napos előrejelzés futtatása kapcsolt légkör-óceán modellel félév 100 tagú EPS előrejelzés alkalmazásával a veszélyes időjárás előrejelző rendszer tesztelése Reduced-rank Kalman filter alkalmazása Új PBL parametrizáció és javított konvekciós séma MSG, ENVISAT SeaWinds és AIRS adatok használhatóságának vizsgálata MSG (METEOSAT Second Generation), ENVISAT (Environmental Satellite / ESA ) és SeaWinds adatok vizsgálata AIRS adatok használhatóságának további vizsgálata Csatolt szél-hullám asszimiláció Az előrejelző rendszer új számítógépre telepítése Továbbfejlesztett fizikai adjungáltak használata a felhő/csapadék asszimilációban Megnövelt függőleges felbontás a tropopauza környezetében AIRS adatok asszimilációja A reduced-rank Kalman filter továbbfejlesztése METOP (Meteorological Operational Satellite) adatok használatának előkészítése A veszélyes időjárás előrejelző rendszer napi kétszeri futtatása IASI adatok asszimilációja 24 órás ciklus a 4D-Var asszimilációban A 4D-Var-beli felbontás növelés előkészítése Az operatív program főbb pontjai A es időszakban az operatív program 4 fő területre koncecentrálódik: I. az új nagyfelbontású műholdas adatok használatára való felkészülés, az adatok monitorizálása és kiértékelése II. a középtávú veszélyes időjárás előrejelző rendszer kifejlesztése, tesztelése és megvalósítása III. a számítógépes rendszer (High Perfomance Computing facilities + Data Handling System) cseréje, modernizációja IV. a tag és társult tagállamok számára új web szolgáltatások széleskörű fejlesztése

8 Az ECMWF modellek használatát elősegítő OMSZ-beli Múlt ( ): Magyarország ECMWF társult taggá válása után megnyílt a lehetőség az ECMWF produktumok széleskörű használatára. Az elmúlt években az operatív előrejelző gyakorlatban széleskörben elterjedt a determinisztikus és ensemble előrejelzések használata. A meteorológiai előrejelzések hagyományos kétdimenziós (mezőbeli) megjelenítése mellett meghonosodott a pontbeli előrejelzések (meteogram, EPS fáklya, stb) használata is. Az előrejelzéseket az operatív szinoptikus meteorológiai gyakorlaton kívül a meteorológia egyéb területein is széleskörűen használják: környezetvédelem, diszperziós és trajektória számítás, UV-B előrejelzés, felhőtető meghatározás, termésbecslés, stb ban megteremtődött a lehetőség az ECMWF archivumához (MARS Meteorological Archive and Retrieval System) való real-time hozzáféréshez ben megindult a prognóziskészítés automatizálása ben első alkalommal vált lehetővé, hogy magyar szakember résztvegyen az ECMWF-beli fejlesztő munkában. Az elmúlt évek során számos OMSZbeli szakember vett részt az ECMWFbeli tanfolyamokon, továbbképzéseken, szemináriumokon. A rendezvénzeken való részvétel jelentős segítséget jelentett a hazai ben s a produktumok jobb hasznosítása során. Az elmúlt években számos ECMWFbeli software-t installáltunk (MARS, MAGICS, EMOS, METVIEW) Az alábbiakban röviden áttekintjük az elmúlt évekbeli et, s a közeljövő terveit. 1995: Első operatív adatok fogadása: 9.6 kbit/s direkt vonal Reading Budapest Az op. determinisztikus modell előrejelzések deldolgozása a NIMBUS rendszerben: NETCDF file-ok előállítása Operatív megjelenítés IDL segítségével ECMWF modellből származó peremfeltételek használata az SMHI LAM számára GRIBEX GRIB dekódoló ECMWF software installációja január február Duska Gizella március Csigó István április július

9 1996: EPS fáklya előrejelzés Budapestre minden reggel faxon (T850, H500, csapadék) Operatív megjelenítés: determinisztikus modell mezők HAWK március július Horváth Ákos 1997: Forward és backward izobár trajektóriák május számítása Felhőtető meghatározása július R. Roger UV-B előrejelzés október Németh Péter 1998: ECMWF 00 UTC előrejelzés szubjektív február IEO szinoptikusok verifikációja és órás időszakra 9.6 kbit/s direkt vonal upgradje 64 kbit/s ra április Reading Budapest között MEDIA diszperziós modell adaptációja május (ALADIN/LACE és ECMWF modell előrejelzésekre épülően) + EPS anomália mezők op. vétele, dekódolása május Duska Gizella EPS anomália mezők megjelenítése június Kertész Sándor a HAWK-1 -ben Az ECMWF MARS archivum elérését július Duska Gizella lehetővé tevő software installációja ECMWF évszakos előrejelzés beindulása, hozzáférés az ECMWF honlapon lévő térképes formátumú előrejelzésekhez 100 hpa-ig terjedő előrejelzések használata a TOVS profilok előállítása során (ICI programcsomag) július július Borbás Éva

10 1999: ECMWF 00 és 12 UTC-s előrejelzés objektív verifikációja az ALADIN/LACE modell területére - területi átlagok számítása - Automatikus prognózis készítés beindulása 6 magyarországi körzetre Hozzáférés a jelszóval védett ECMWF honlaphoz: Automatikus prognózis készítés mintegy 100 magyar és 100 európai városra Évszakos előrejelzés (T2, csapadék) objektív verifikációja Trajektória és MEDIA diszperziós modell interaktív szinoptikusi használatának lehetővé tétele április augusztus szeptember október november Zoboki Judit november Kertész Sándor

11 Közelmúltbeli /2000/ 1 hpa-ig terjedő előrejelzések használata a TOVS profilok előállítása során (ICI programcsomag) Megjelenítő rendszer továbbfejlesztése: HAWK-2 I. det. és EPS modell mezők II. det. meteogram III. spagetthi diagram január Borbás Éva 2000 során Kertész Sándor METVIEW 2.0B installációja május 12 hetes tanulmányút az ECMWF-ben: téma a szélséséges időjárási helyzetek előrejelezhetőségének tanulmánzozása az un. Extreme Forecast Index (EFI) alkalmazásával július szeptember Az OMSZbeli analógiás és az ECMWFbeli dinamikai alapú előrejelzés összehasonlító vizsgálata Determinisztikus és EPS weather parameter BUFR file-ok dekódolása ősz Zoboki Judit november MAGICS 6.2 installációja november EPS fáklya rajzoló program installációja december

12 Extrém időjárási események középtávú előrejelezhetőségének a vizsgálata Magyarország 1994-ben lett az Európai Középtávú Előrejelző Központ társult tagja. Az elmúlt évek során az OMSZ-ban a folyamatos itthoni fejlesztőmunka jelentős mértékben elősegítette az ECMWF produktumok hazai széleskörű és sokoldaldalú operatív használatát. A további fejlődés megalapozása érdekében az ECMWF társult tagállamok szeptember 20-i budapesti ülésén Mersich Iván, az OMSZ elnöke kezdeményezte, hogy a társult országok szakemberei - a kiküldő ország költségére - néhány hónapos tanulmányutak keretében résztvehessenek az ECMWFbeli fejlesztő munkában. Az ECMWF a javaslatot pozitívan fogadta, s többhónapos előkészítő munka után nyarán - első OMSZbeli szakemberként - résztvehettem a Meteorological Operational Section munkájában. Az ECMWF közötti stratégiai fejlesztési tervében kiemelt szerepet kapott az extrém illetve veszélyes időjárási események középtávú előrejelzésének fejlesztése. A fenti téma újszerűsége, fontossága miatt az ECMWF által felajánlott lehetőségek közül feladatomnak a szelsőséges időjárási események középtávú előrejelezhetőségének vizsgálatát választottam Magyarország térségére. A munkám során a ECMWFbeli determinisztikus és ensemble (EPS) előrejelzések magyarországi megfigyelési adatokkal való összehasonlítását az ECMWFben rendelkezésre álló modellklimatológiai és az OMSZbeli magyar megfigyelés klimatológiai adatok felhasználásával végeztem. A 2m-es hőmérséklet, 10m-es szélsebesség, a 24 órás csapadék összeg előrejelzés beválását vizsgáltam az un. extreme forecast index (EFI) alkalmázásával. A fenti meteorológiai paraméterekre - 1%-os lépésközönkénti havonkénti eloszlásfüggvényt a néhány kiválasztott magyar meteorológiai állomásra gyors és pontos munkával Kövér Béláné (TIFO) állította elő. Az ECMWFbeli munkában Francois Lalaurette nyújtott sokoldalú és önzetlen segítséget. A munkám során nagy segítséget jelentettek a korábbi ECMWFbeli tanfolyamokon, workshopokon a modellről, ről szerzett ismeretek, valamint az ECMWFbeli produktumok hazai használata során szerzett tapasztalatok. Az elvégzett munka új eredményeket ad mind az ECMWFbeli mind a hazai szakemberek számára, mivel ilyen típusú vizsgálat korábban nem törtent. A munka eredményeit a tagállamok képviselői számára rövid összefoglaló keretében Francois Lalaurette ismertette a október 4-6-i Technical Advisory Committee (TAC) Ülésen. Az előadás során kérte a tagállamok jövőbeli együttműködését, a hosszú idősorú megfigyelési adatokból számított eloszlásfüggvények előállítását a nemzeti meteorológiai szolgálatoktól.

13 Az extreme forecast index statisztikai vizsgálata szerint a +72, +96, +120 órás ensemble előrejelzések beválása meglepően jó volt a nyári hőhullám idején. A vizsgálat során egyértelműen igazolódott, hogy a szélsőséges időjárási események ensemble modellre épülő középtávú előrejelzés megbízhatóbb, mint a determinisztikus előrejelzés. Az ECMWFbeli tanulmányúton szerzett tapasztalatok nagy segítséget jelentenek a már megkezdett hazai folytatásában is. Összefoglalóan megállapítható, hogy a háromhónapos ECMWFbeli tanulmányút során a kitűzött célokat maradéktalanul sikerült teljesíteni, s a tapasztalatok, ismeretek biztos alapot nyújtanak a jelen s jövőbeli hazai munkában is. Jelen, közeljövő /2001/ tervei Valószínűségi előrejelzések készítése a 2m hőmérsékletre Extreme Forecast Index használata EPS meteogram előállítása METVIEW 2.0 B használatához Users Guide készítése EPS verifikáció beindítása Weather parameter BUFR file-beli információk használata az automatikus prognózis készítés során A magyarországi 6 havi előrejelzés készítés során az analógiás módszer felváltása Tóth Helga Zoboki Judit Az ECMWF operatív és kutatási főosztály egy egy szakembere kétévente látogatást tesz a tag és társult tagállamokban. A látogatás során informális módon kölcsönösen tájékoztatja egymást az ECMWF és a fogadó ország meteorológiai szolgálata az elmúlt időszakbeli ről s a közeljövő terveiről. Horst Bottger és Martin Miller márciusban, Francois Bouttier és Martin Miller novemberben, Francois Lalaurette és Mariano Hortal novemberben látogatott az OMSZ-ba. Látogatóink minden alkalommal elismerésüket fejezték ki a végzett munkánkért.

14 Irodalom Anders Persson, 2000: User Guide to ECMWF forecast products, Meteorological Bulletin 3.2, ECMWF Reading UK ECMWF, 1999: A strategy for ECMWF , Reading, UK ECMWF, 1999: The scientific and technical foundation of the ECMWF strategy, ECMWF, Reading, UK ECMWF, 2000: Application and verification of ECMWF products in Member States and Co-operating States, Reading UK ECMWF: 2000: The first twenty-five years ( ), Reading, UK ECMWF, Technical Advisory Committee, 2000: Consideration of the Four Year Programme of Activities ( ), ECMWF TAC 6-8 October 2000, Reading UK, Automatikus kódolt prognózisok készítése az ECMWF modell produktumai alapján. Az OMSz innovációs tevékenység ösztönzésére kiírt pályázat Ihász, I. 1999: The application of MEDIA dispersion model and 3D trajectory model using ALADIN/LACE, ALADIN/HU and ECMWF model products at the Hungarian Meteorological Service. 7 th Proceeding of Workshop on use and verification of ALADIN model. Ljubljana November 1999, 1999: Az előrejelző szakember által meteorológiai munkaállomásról futtatható diszperziós és trajektória modell készítése az ALADIN és ECMWF numerikus előrejelzési modell produktumok alapján. Az OMSz innovációs tevékenység ösztönzésére kiírt pályázat, 2000: Magyarország 5 éve az Európai Középtávú Előrejelző Központ társult tagja, Légkör 2000/ , 2000: Nagytávolságú kémiai és radioaktiv szennyezőanyag-terjedés modellezése az OMSZban az ALADIN és ECMWF numerikus időjáráselőrejelzési valamint a MEDIA diszperziós modellrendszer alkalmazásával. Meteorológiai Tudományos Napok, november , 2000: ECMWF EPS weather parameter BUFR file-beli információk operatív használata, EPS fáklya készítés Az OMSz innovációs tevékenység ösztönzésére kiírt pályázat Kaba Magdolna, 1995: Csatlakozásunk a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjához, Légkör 1995/ Zoboki, J. 2000: Comparison of dznamical and statistical seasonal forecasts for Hungary. Proceeding of ECAS 2000, Pisa October Zoboki Judit, 2000: Dinamikus évszakos előrejelzések és verifikációjuk Magyarországra HUNGEO, Piliscsaba, augusztus In: Előadáskivonatok, D10.

A Középtávú Időjárási Előrejelzések Európai Központjában készülő időjárási modell előrejelzések informatikai háttere

A Középtávú Időjárási Előrejelzések Európai Központjában készülő időjárási modell előrejelzések informatikai háttere A Középtávú Időjárási Előrejelzések Európai Központjában készülő időjárási modell előrejelzések informatikai háttere Ihász István Országos Meteorológiai Szolgálat Módszerfejlesztési Osztály 2015. március

Részletesebben

Ihász István. Összefoglalás ECMWF

Ihász István. Összefoglalás ECMWF Operatív középtávú időjárás előrejelző modellezés az ECMWFben Ihász István Országos Meteorológiai Szolgálat 1024 Budapest Kitaibel Pál u. 1.; e-mail: ihasz.i@met.hu Összefoglalás ECMWF 1994. július 1-én

Részletesebben

2008. november 17. hétfőn 00 UTC-s 15 napos előrejelzés légnyomás valószínűségi előrejelzés Budapest térségére Távolabbi kilátások szerdától szombatig

2008. november 17. hétfőn 00 UTC-s 15 napos előrejelzés légnyomás valószínűségi előrejelzés Budapest térségére Távolabbi kilátások szerdától szombatig Közép- és hosszú távú előrejelzési Ihász István Ihasz.I@met.hu Országos Meteorológiai Szolgálat www.met.hu Előrejelzési és Éghajlati Főosztály Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály 2008. november

Részletesebben

Ensemble előrejelzések: elméleti és gyakorlati háttér HÁGEL Edit Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály 34

Ensemble előrejelzések: elméleti és gyakorlati háttér HÁGEL Edit Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály 34 Ensemble előrejelzések: elméleti és gyakorlati háttér HÁGEL Edit Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály 34. Meteorológiai Tudományos Napok Az előadás vázlata

Részletesebben

AZ ENSEMBLE KÖZÉPTÁVÚ ELŐREJELZÉSEKRE ALAPOZOTT KUTATÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK. Ihász István

AZ ENSEMBLE KÖZÉPTÁVÚ ELŐREJELZÉSEKRE ALAPOZOTT KUTATÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK. Ihász István AZ ENSEMBLE KÖZÉPTÁVÚ ELŐREJELZÉSEKRE ALAPOZOTT KUTATÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK Ihász István Országos Meteorológiai Szolgálat, 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1. e-mail: ihasz.i@met.hu Bevezetés Az Országos Meteorológiai

Részletesebben

Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél

Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél Új kihívások a mennyiségi csapadékelőrejelzéseknél Dr. Bonta Imre bonta.i@met.hu Országos Meteorológiai Szolgálat Áttekintés Jelenleg használt modellek Az EPS technika új szemléletet hoztak az előrejelzésekben

Részletesebben

Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem?

Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem? Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. 21:00 Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem? Ihász István Tartalom Néhány gondolat a csapadékról A megfigyelésektől az előrejelzésig A modellezés alapjai

Részletesebben

HAWK-3. Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere

HAWK-3. Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere HAWK-3 Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere Időjárás előrejelzés, kutatási, fejlesztési munkához a légkör fizikai állapotát kell ismerni Nagy térségre vonatkozó mért, megfigyelt és

Részletesebben

SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE

SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A MÚLT ÉGHAJLATÁNAK DINAMIKAI ELEMZÉSÉRE Hirsch Tamás Előrejelzési és Alkalmazott Meteorológiai Főosztály Országos Meteorológiai Szolgálat Pongrácz Rita Földrajz-

Részletesebben

I. táblázat: a 2004 és 2006 közötti ECMWF-beli és OMSz-beli operatív célú fejlesztések

I. táblázat: a 2004 és 2006 közötti ECMWF-beli és OMSz-beli operatív célú fejlesztések Közép és hosszú távú előrejelzési modell-produktumok és alkalmazási lehetőségeik Ihász István Országos Meteorológiai Szolgálat, 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.,e-mail: ihasz.i@met.hu Összefoglalás Az

Részletesebben

Operatív numerikus modellek az ban: : a svéd modelltıl az AROME modellig

Operatív numerikus modellek az ban: : a svéd modelltıl az AROME modellig Operatív numerikus modellek az OMSZ-ban ban: : a svéd modelltıl az AROME modellig HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a( horanyi.a@met.hu) Országos Meteorológiai Szolgálat 1 ELİZMÉNYEK, ALAPOK 1989-1991: 1991: a svéd

Részletesebben

Meteorológiai Tudományos Napok 2008 november Kullmann László

Meteorológiai Tudományos Napok 2008 november Kullmann László AZ ALADIN NUMERIKUS ELŐREJELZŐ MODELL A RÖVIDTÁVÚ ELŐREJELZÉS SZOLGÁLATÁBAN Meteorológiai Tudományos Napok 2008 november 20-21. Kullmann László Tartalom ALADIN modell-család rövid ismertetése Operatív

Részletesebben

Miért van szükség szuperszámítógépre?

Miért van szükség szuperszámítógépre? ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Miért van szükség szuperszámítógépre? avagy a korlátos tartományú időjárás-előrejelző és éghajlati modellek számításigénye Szintai Balázs Informatikai és Módszertani Főosztály

Részletesebben

A numerikus előrejelző modellek fejlesztése és alkalmazása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

A numerikus előrejelző modellek fejlesztése és alkalmazása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál A numerikus előrejelző modellek fejlesztése és alkalmazása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál HORÁNYI ANDRÁS Országos Meteorológiai Szolgálat 1 TARTALOM A numerikus modellezés alapjai Kategorikus és

Részletesebben

valamint Mersich Iván az OMSZ volt elnöke

valamint Mersich Iván az OMSZ volt elnöke A NEMZETK ETKÖZ ÖZI EGYÜ YÜTTM TTMŰKÖDÉSEK SZEREPE A HAZAI IDŐJÁRÁS- ELŐREJELZ REJELZÉSBEN Zsótér Ervin (Országos Meteorológiai Szolgálat) Köszönet az alábbi kollégáimnak az előadáshoz nyújtott segítségért:

Részletesebben

Műholdas adatok használata az OMSZ rövidtávú numerikus előrejelző rendszerében

Műholdas adatok használata az OMSZ rövidtávú numerikus előrejelző rendszerében Műholdas adatok használata az OMSZ rövidtávú numerikus előrejelző rendszerében Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály Tartalom 1. Bevezetés: Korlátos tartományú modellek és az adatasszimiláció

Részletesebben

Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban

Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat, szepszo.g@met.hu RCMTéR hatásvizsgálói konzultációs workshop 2015. június 23.

Részletesebben

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Nagy Zoltán, Tóth Zoltán, Morvai Krisztián, Szintai Balázs Országos Meteorológiai Szolgálat A globálsugárzás

Részletesebben

2009 Üveges Zoltán. (BSc) IV. éves. 2001 Tóth Helga V. éves. IV. éves. V. éves. V. éves. V. éves. I. éves MSc

2009 Üveges Zoltán. (BSc) IV. éves. 2001 Tóth Helga V. éves. IV. éves. V. éves. V. éves. V. éves. I. éves MSc , 2010, Az ensemble középtávú előrejelzések alkalmazási lehetőségei, Meteorológiai Füzetek 23, AZ ENSEMBLE KÖZÉPTÁVÚ ELŐREJELZÉSEK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI e-mail: ihasz.i@met.hu Bevezetés Az Országos Meteorológiai

Részletesebben

SKÁLAFÜGGŐ LÉGSZENNYEZETTSÉG ELŐREJELZÉSEK

SKÁLAFÜGGŐ LÉGSZENNYEZETTSÉG ELŐREJELZÉSEK SKÁLAFÜGGŐ LÉGSZENNYEZETTSÉG ELŐREJELZÉSEK Mészáros Róbert 1, Lagzi István László 1, Ferenczi Zita 2, Steib Roland 2 és Kristóf Gergely 3 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Földrajz- és Földtudományi Intézet,

Részletesebben

A vízgazdálkodás meteorológiai paramétereinek operatív előrejelzése, igények és lehetőségek

A vízgazdálkodás meteorológiai paramétereinek operatív előrejelzése, igények és lehetőségek A vízgazdálkodás meteorológiai paramétereinek operatív előrejelzése, igények és lehetőségek 1. rész: Ihász István, Szintai Balázs, Bonta Imre, Mátrai Amarilla 2. rész: Horváth Ákos, Nagy Attila Meteorológiai

Részletesebben

A REMO modell és adaptálása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

A REMO modell és adaptálása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál A REMO modell és adaptálása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Szépszó Gabriella Kutatási és Fejlesztési Főosztály, Numerikus Előrejelző Osztály Meteorológiai Tudományos Napok 2005. november 24-25.

Részletesebben

A LEVEGŐMINŐSÉG ELŐREJELZÉS MODELLEZÉSÉNEK HÁTTERE ÉS GYAKORLATA AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATNÁL

A LEVEGŐMINŐSÉG ELŐREJELZÉS MODELLEZÉSÉNEK HÁTTERE ÉS GYAKORLATA AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATNÁL A LEVEGŐMINŐSÉG ELŐREJELZÉS MODELLEZÉSÉNEK HÁTTERE ÉS GYAKORLATA AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATNÁL Ferenczi Zita és Homolya Emese Levegőkörnyezet-elemző Osztály Országos Meteorológiai Szolgálat Tartalom

Részletesebben

Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban

Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban Műholdképek használata a hazai szinoptikus gyakorlatban Kolláth Kornél Országos Meteorológiai Szolgálat Az előrejelző rendelkezésére álló információtömeg Száramaztatott műholdas produktumok (SAFNWC) Műholdképek

Részletesebben

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Alapítva: 1870 Víz körforgása Felhőelemek, vízgőz Légköri transzport folyamatok Felhőelemek,

Részletesebben

A rövid- és a középtávú időjárás-előrejelzés gyakorlati módszertana (Hogyan változott az előrejelzés módszertana az elmúlt években?) Dr.

A rövid- és a középtávú időjárás-előrejelzés gyakorlati módszertana (Hogyan változott az előrejelzés módszertana az elmúlt években?) Dr. A rövid- és a középtávú időjárás-előrejelzés gyakorlati módszertana (Hogyan változott az előrejelzés módszertana az elmúlt években?) Dr. Bonta Imre Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás Előrejelző

Részletesebben

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Dr. Bonta Imre főosztályvezető Országos Meteorológiai Szolgálat bonta.i@met.hu Meteorológiai előrejelzések Hogyan készül a meteorológiai előrejelzés? Számítógépes előrejelzések,

Részletesebben

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1 Regionális klímamodellezés az Országos Meteorológiai Szolgálatnál HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Csima Gabriella, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező

Részletesebben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásainak díjai

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásainak díjai ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásainak díjai Érvényes: 2012. február 8-tól visszavonásig I. Szabadon felhasználható adatok (a 277/2005. (XII.2.) Korm. rendelet

Részletesebben

A MŰHOLDAK SZEREPE A NUMERIKUS IDŐJÁRÁS-ELŐREJELZÉSBEN

A MŰHOLDAK SZEREPE A NUMERIKUS IDŐJÁRÁS-ELŐREJELZÉSBEN A MŰHOLDAK SZEREPE A NUMERIKUS IDŐJÁRÁS-ELŐREJELZÉSBEN Randriamampianina Roger Norvég Meteorológiai Intézet, Oslo és Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest 35. Meteorológiai Tudományos Napok 2009.

Részletesebben

HAZÁNK SZÉLKLÍMÁJA, A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA

HAZÁNK SZÉLKLÍMÁJA, A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA HAZÁNK SZÉLKLÍMÁJA, A SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA Radics Kornélia 1, Bartholy Judit 2 és Péliné Németh Csilla 3 1 Országos Meteorológiai Szolgálat 2 ELTE Meteorológiai Tanszék 3 MH Geoinformációs Szolgálat

Részletesebben

Regionális klímadinamikai kutatások: nemzetközi és hazai kitekintés. Meteorológiai Tudományos Napok, november 24. 1

Regionális klímadinamikai kutatások: nemzetközi és hazai kitekintés. Meteorológiai Tudományos Napok, november 24. 1 Regionális klímadinamikai kutatások: nemzetközi és hazai kitekintés HORÁNYI ANDRÁS Országos Meteorológiai Szolgálat 2005. november 24. 1 TARTALOM Az éghajlati rendszer és modellezése Az éghajlat regionális

Részletesebben

Rövidtávú ensemble előrejelző rendszer kifejlesztése T/F számú OTKA kutatás zárójelentése

Rövidtávú ensemble előrejelző rendszer kifejlesztése T/F számú OTKA kutatás zárójelentése Rövidtávú ensemble előrejelző rendszer kifejlesztése T/F 047295 számú OTKA kutatás zárójelentése 2008. február 20. Bevezetés A 2004-2007-ben megvalósított OTKA kutatás alapvető célja az ALADIN korlátos

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA FÖLDHASZNOSÍTÁSI-, MŰSZAKI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI INTÉZET Meteorológiai mérések hasznosítása döntéstámogató rendszerekben Rácz Csaba Nagy János

Részletesebben

B z o ó L ász s l z M A A le l v e. v ta t g a O s r z s ágo g s o s Me M t e e t o e r o o r l o ógi g a i i a i Sz S o z l o g l ála l t a

B z o ó L ász s l z M A A le l v e. v ta t g a O s r z s ágo g s o s Me M t e e t o e r o o r l o ógi g a i i a i Sz S o z l o g l ála l t a Éghajlatv ghajlatváltoz ltozás, időjárási széls lsőségek Bozó Lászl szló MTA lev. tag Országos Meteorológiai Szolgálat lat Európai Meteorológiai Infrastruktúra (EMI) Nemzeti (Hidro )Meteorol )Meteorológiai

Részletesebben

Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében az ECMWF ERA Interim reanalízis alapján

Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében az ECMWF ERA Interim reanalízis alapján Hidegcseppek vizsgálata Európa térségében az ECMWF ERA Interim reanalízis alapján Témavezető: Ihász István Készítette: Gaál Nikolett Tímea Környezettan BSc III. évf. meteorológia szakirány 2012.06.06 1

Részletesebben

felhasználása a numerikus

felhasználása a numerikus Megfigyelések és mérések felhasználása a numerikus előrejelzésekben Bölöni Gergely, Mile Máté, Roger Randriamampianina, Steib Roland, Tóth Helga, Horváth Ákos, Nagy Attila Motiváció Verifikációs ió analízis

Részletesebben

Az időjárás előrejelzés támogatása meteorológiai műholdak adataival

Az időjárás előrejelzés támogatása meteorológiai műholdak adataival Az időjárás előrejelzés támogatása meteorológiai műholdak adataival Putsay Mária Országos Meteorológiai Szolgálat Mit tehetünk térinformatikával,távérzékeléssel egy élhetőbb környezetért? HUNAGI konferencia,

Részletesebben

ÚJ CSALÁDTAG A KLÍMAMODELLEZÉSBEN: a felszíni modellek, mint a városi éghajlati hatásvizsgálatok eszközei

ÚJ CSALÁDTAG A KLÍMAMODELLEZÉSBEN: a felszíni modellek, mint a városi éghajlati hatásvizsgálatok eszközei ÚJ CSALÁDTAG A KLÍMAMODELLEZÉSBEN: a felszíni modellek, mint a városi éghajlati hatásvizsgálatok eszközei Zsebeházi Gabriella és Szépszó Gabriella 43. Meteorológiai Tudományos Napok 2017. 11. 23. Tartalom

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei

A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei Hoyk Edit Kovács András Donát Tudományos munkatárs, MTA KRTK RKI ATO MRTT XII. Vándorgyűlés, Eger, 2015.

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés Általános tudnivalók k az INCA rendszerről és s az INCA pályp lyázatról Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA nowcasting

Részletesebben

Bevezetés az időjárás és az éghajlat numerikus (számszerű) előrejelzésébe

Bevezetés az időjárás és az éghajlat numerikus (számszerű) előrejelzésébe Bevezetés az időjárás és az éghajlat numerikus (számszerű) előrejelzésébe Szépszó Gabriella szepszo.g@met.hu Korábbi előadó: Horányi András Előadások anyaga: http://nimbus.elte.hu/~numelo Az előadás vázlata

Részletesebben

A csapadék nyomában bevezető előadás. Múzeumok Éjszakája

A csapadék nyomában bevezető előadás. Múzeumok Éjszakája A csapadék nyomában bevezető előadás Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A csapadék fogalma A légkör vízgőztartalmából származó folyékony vagy szilárd halmazállapotú víz, amely a földfelszínre kerül. Fajtái:

Részletesebben

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK Célok, módszerek, követelmények CÉLOK, MÓDSZEREK Meteorológiai megfigyelések (Miért?) A meteorológiai mérések célja: Minőségi, szabvány

Részletesebben

A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai

A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai A Viharvadászok Egyesületének tagi szolgáltatásai Érdekel a viharvadászat? Szeretnéd minél közelebbről és minél eredményesebben megfigyelni a közeledő szupercellákat? Olyan eszközöket szeretnél használni,

Részletesebben

Nagyfelbontású magassági szélklimatológiai információk dinamikai elıállítása

Nagyfelbontású magassági szélklimatológiai információk dinamikai elıállítása Nagyfelbontású magassági szélklimatológiai információk dinamikai elıállítása Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztály, Klímamodellezı Csoport Együttmőködési lehetıségek a hidrodinamikai

Részletesebben

Új regionális éghajlati projekciók a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatára

Új regionális éghajlati projekciók a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatára Új regionális éghajlati projekciók a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatára Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat 42. Meteorológiai Tudományos Napok 2016. december 6. TARTALOM

Részletesebben

Sallai Márta Országos Meteorológiai Szolgálat Meteorológiai Tudományos Napok, 2008.

Sallai Márta Országos Meteorológiai Szolgálat Meteorológiai Tudományos Napok, 2008. Sallai Márta Országos Meteorológiai Szolgálat lat Meteorológiai Tudományos Napok, 2008. Az időjárás-el előrejelzések készk szítése se több t fázisbf zisból álló,, komplex feladat, amely az alábbi főf csoportokra

Részletesebben

Széladatok homogenizálása és korrekciója

Széladatok homogenizálása és korrekciója Széladatok homogenizálása és korrekciója Péliné Németh Csilla 1 Prof. Dr. Bartholy Judit 2 Dr. Pongrácz Rita 2 Dr. Radics Kornélia 3 1 MH Geoinformációs Szolgálat pelinenemeth.csilla@mhtehi.gov.hu 2 Eötvös

Részletesebben

Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására

Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására Zsebeházi Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat KlimAdat hatásvizsgálói workshop 2018. december 7. TARTALOM 1. Klímamodellezés

Részletesebben

Előrejelzett szélsebesség alapján számított teljesítménybecslés statisztikai korrekciójának lehetőségei

Előrejelzett szélsebesség alapján számított teljesítménybecslés statisztikai korrekciójának lehetőségei Előrejelzett szélsebesség alapján számított teljesítménybecslés statisztikai korrekciójának lehetőségei Brajnovits Brigitta brajnovits.b@met.hu Országos Meteorológiai Szolgálat, Informatikai és Módszertani

Részletesebben

Szimuláció. Fault Tolerant Systems Research Group. Budapest University of Technology and Economics. Department of Measurement and Information Systems

Szimuláció. Fault Tolerant Systems Research Group. Budapest University of Technology and Economics. Department of Measurement and Information Systems Szimuláció Budapest University of Technology and Economics Fault Tolerant Systems Research Group Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems 1 Mérés:

Részletesebben

Profik és amatőrök. A megfigyelés múltja, jelene és jövője

Profik és amatőrök. A megfigyelés múltja, jelene és jövője Profik és amatőrök A megfigyelés múltja, jelene és jövője World Weather Watch Világnap témája Az időjárás megfigyelése az élet- és vagyonvédelem szolgálatában 50 éves a WWW Marczell György Főobszervatórium

Részletesebben

A transznacionális vízgazdálkodás támogatása, a CarpatClim adatbázis. Bihari Zita Éghajlati Osztály, OMSZ

A transznacionális vízgazdálkodás támogatása, a CarpatClim adatbázis. Bihari Zita Éghajlati Osztály, OMSZ A transznacionális vízgazdálkodás támogatása, a CarpatClim adatbázis Bihari Zita Éghajlati Osztály, OMSZ A CarpatClim adatbázis A Kárpát-régió éghajlatának részletes idő- és térbeli vizsgálatára alkalmas

Részletesebben

Veszélyes időjárási jelenségek

Veszélyes időjárási jelenségek Veszélyes időjárási jelenségek Amikor az időjárás jelentés életbevágóan fontos Horváth Ákos meteorológus Szélsőséges időjárási események a Kárpát medencében: Nagy csapadék hirtelen lefolyású árvizek (Mátrakeresztes)

Részletesebben

AZ ELŐREJELZÉSEK BEVÁLÁSA, SZINOPTIKUS-KLIMATOLÓGIAI KLIMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK Hirsch Tamás Előrejelzési és Éghajlati Főosztály, Időjárás Előrejelző Osztály Országos Meteorológiai Szolgálat 34. Meteorológiai

Részletesebben

HÁGEL Edit A doktori értekezés tézisei

HÁGEL Edit A doktori értekezés tézisei Az ALADIN mezoskálájú korlátos tartományú modellen alapuló rövidtávú ensemble el rejelzési technika kifejlesztése és operatív alkalmazhatóságának vizsgálata A doktori értekezés tézisei Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

A felhőzet hatása a Föld felszíni sugárzási egyenlegére*

A felhőzet hatása a Föld felszíni sugárzási egyenlegére* A felhőzet hatása a Föld felszíni sugárzási egyenlegére* Ács Ferenc ELTE, Földrajz- és Földtudományi Intézet, Meteorológiai Tanszék *Meghívott előadás az Apáczai Nyári Akadémián, Újvidék, 2017 július 10-14

Részletesebben

A felszíni adatbázisok jelentősége Budapest hőszigetének numerikus modellezésében

A felszíni adatbázisok jelentősége Budapest hőszigetének numerikus modellezésében A felszíni adatbázisok jelentősége Budapest hőszigetének numerikus modellezésében Breuer Hajnalka, Göndöcs Júlia, Pongrácz Rita, Bartholy Judit ELTE TTK Meteorológiai Tanszék Budapest, 2017. november 23.

Részletesebben

Szélenergetikai becslések mérési adatok és modellszámítások alapján

Szélenergetikai becslések mérési adatok és modellszámítások alapján Szélenergetikai becslések mérési adatok és modellszámítások alapján Gyöngyösi A. Z., Weidinger T., Gertner O. ELTE Meteorológia Tanszék Bánfalvi Károly Netpoint Bt. Tartalom Probléma felvetés: Szélenergia

Részletesebben

Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével

Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével Zivatarok megfigyelése műholdadatok segítségével WV képek elemzése potenciális örvényességi mezőkkel Simon André és Putsay Mária OMSZ Műholdképek és zivatarok elemzése Gyorsan fejlődő zivatarok korai felismerése:

Részletesebben

A légkördinamikai modellek klimatológiai adatigénye Szentimrey Tamás

A légkördinamikai modellek klimatológiai adatigénye Szentimrey Tamás A légkördinamikai modellek klimatológiai adatigénye Szentimrey Tamás Országos Meteorológiai Szolgálat Az adatigény teljesítének alapvető eszköze: Statisztikai klimatológia! (dicsérni jöttem, nem temetni)

Részletesebben

A felszínközeli szélsebesség XXI. században várható változása az ALADIN-Climate regionális éghajlati modell alapján

A felszínközeli szélsebesség XXI. században várható változása az ALADIN-Climate regionális éghajlati modell alapján A felszínközeli szélsebesség XXI. században várható változása az ALADIN-Climate regionális éghajlati modell alapján Illy Tamás Országos Meteorológiai Szolgálat A felszínközeli szélsebesség XXI. században

Részletesebben

A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása

A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása 1 A debreceni alapéghajlati állomás, az OMSZ háttérklíma hálózatának bővített mérési programmal rendelkező mérőállomása Nagy Zoltán Dr. Szász Gábor Debreceni Brúnó OMSZ Megfigyelési Főosztály Debreceni

Részletesebben

A jövő éghajlatának kutatása

A jövő éghajlatának kutatása Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A jövő éghajlatának kutatása Zsebeházi Gabriella Klímamodellező Csoport Hogyan lehet előrejelezni a következő évtizedek csapadékváltozását, miközben a következő heti is bizonytalan?

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 4 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 18 Budapest, Horváth Mihály tér 8. Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály szövegértés 1 18

Részletesebben

Területi fejlettségi egyenlőtlenségek alakulása Európában. Fábián Zsófia KSH

Területi fejlettségi egyenlőtlenségek alakulása Európában. Fábián Zsófia KSH Területi fejlettségi egyenlőtlenségek alakulása Európában Fábián Zsófia KSH A vizsgálat célja Európa egyes térségei eltérő természeti, társadalmi és gazdasági adottságokkal rendelkeznek. Különböző történelmi

Részletesebben

A klímamodellezés szépségei egy szélmalomharc tükrében

A klímamodellezés szépségei egy szélmalomharc tükrében A klímamodellezés szépségei egy szélmalomharc tükrében Szépszó Gabriella (szepszo.g@met.hu) Klímamodellező Csoport Éghajlati Osztály Róna Zsigmond Ifjúsági Kör 2014. október 16. TARTALOM 1. Motiváció 2.

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA rendszer kimenetei. A meteorológiai paraméterek gyakorlati felhasználása, sa, értelmezése Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA kimenetek

Részletesebben

Éghajlati tendenciák és idıjárási

Éghajlati tendenciák és idıjárási Éghajlati tendenciák és idıjárási szélsıségek a Kárpát-medencében Bozó László, Szalai Sándor, Bihari Zita Országos Meteorológiai Szolgálat Európai Meteorológiai Infrastruktúra (EMI) Nemzeti (Hidro-)Meteorológiai

Részletesebben

Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata

Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata XIII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata Készítették: André Karolina és Salavec Péter Fizika BSc, Meteorológia

Részletesebben

A debreceni alapéghajlati állomás adatfeldolgozása: profilok, sugárzási és energiamérleg komponensek

A debreceni alapéghajlati állomás adatfeldolgozása: profilok, sugárzási és energiamérleg komponensek A debreceni alapéghajlati állomás adatfeldolgozása: profilok, sugárzási és energiamérleg komponensek Weidinger Tamás, Nagy Zoltán, Szász Gábor, Kovács Eleonóra, Baranka Györgyi, Décsei Anna Borbála, Gyöngyösi

Részletesebben

Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére

Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére Az RCMTéR projekt: új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medencére Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat, szepszo.g@met.hu RCMTéR projekt nyitórendezvénye 2015. április 27. TARTALOM 1. Motiváció

Részletesebben

Leövey Klára Gimnázium

Leövey Klára Gimnázium 4 Leövey Klára Gimnázium Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály matematika 1 Standardizált átlagos képességek matematikából Az Önök iskolájának átlagos standardizált

Részletesebben

Geresdi István, Németh Péter, Ács Ferenc Seres András Tamás, Horváth Ákos

Geresdi István, Németh Péter, Ács Ferenc Seres András Tamás, Horváth Ákos Veszélyes Időjárási jelenségek előrejelzése NOWCASTING Geresdi István, Németh Péter, Ács Ferenc Seres András Tamás, Horváth Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat, Pécsi Tudományegyetem Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Meteorológiai ensemble elırejelzések hidrológiai célú alkalmazásai

Meteorológiai ensemble elırejelzések hidrológiai célú alkalmazásai Meteorológiai ensemble elırejelzések hidrológiai célú alkalmazásai Országos Vízjelzı Szolgálat CSÍK András Országos Vízjelzı Szolgálat Budapest, 214. február 27. Ensemble elırejelzések elınye Determinisztikus

Részletesebben

Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok

Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok Nagy csapadékkal kísért, konvektív rendszerek és időszakok Seres András Tamás, Horváth Ákos, Németh Péter 39. METEOROLÓGIAI TUDOMÁNYOS NAPOK Budapest, 2013. november 21. Az előadás tartalma A mezoskálájú

Részletesebben

Operatív AROME előrejelzések és GNSS ZTD adatasszimiláció az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

Operatív AROME előrejelzések és GNSS ZTD adatasszimiláció az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Operatív AROME előrejelzések és GNSS ZTD adatasszimiláció az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Mile Máté Módszerfejlesztési Osztály (MO) OMSZ Tartalom Bevezetés, Numerikus előrejelzés és Adatasszimiláció

Részletesebben

Big Data az időjárás-előrejelzésben és az éghajlatváltozás kutatásában

Big Data az időjárás-előrejelzésben és az éghajlatváltozás kutatásában Big Data az időjárás-előrejelzésben és az éghajlatváltozás kutatásában Szépszó Gabriella szepszo.g@met.hu Országos Meteorológiai Szolgálat MAFIHE Téli Iskola 2015. február 2. TARTALOM 1. Motiváció 2. A

Részletesebben

AZ IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK TENDENCIÁI ÚJ KIHÍVÁSOK ELŐTT A NEMZETI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATOK

AZ IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK TENDENCIÁI ÚJ KIHÍVÁSOK ELŐTT A NEMZETI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATOK AZ IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK TENDENCIÁI ÚJ KIHÍVÁSOK ELŐTT A NEMZETI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLATOK DUNKEL ZOLTÁN OMSz Országos Meteorológiai Szolgálat H-1525 Budapest POB 38, dunkel.z@met.hu Nincsenek öreg emberek,

Részletesebben

KlimAdat Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodellszimulációk

KlimAdat Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodellszimulációk KlimAdat Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodellszimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével Zsebeházi Gabriella, (zsebehazi.g@met.hu) Országos

Részletesebben

Ensemble előrejelzések a meteorlógiában

Ensemble előrejelzések a meteorlógiában Ensemble előrejelzések a meteorlógiában Egyetlen előrejelzés sem lehet teljes az előrejelzésekben rejlő bizonytalanságok számszerűsítése nélkül - E.N.Lorenz Magyar Meteorológiai Társaság Légkördinamikai

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul

Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC Modellezés globálistól lokális skáláig III. 3. lecke

Részletesebben

A PRECIS regionális klímamodell és adaptálása az ELTE Meteorológiai Tanszékén

A PRECIS regionális klímamodell és adaptálása az ELTE Meteorológiai Tanszékén 31. Meteorológiai Tudományos Napok Az éghajlat regionális módosulásának objektív becslését megalapozó klímadinamikai kutatások Budapest, 2005. november 24-25. A PRECIS regionális klímamodell és adaptálása

Részletesebben

MAGAS LÉGSZENNYEZETTSÉGET OKOZÓ

MAGAS LÉGSZENNYEZETTSÉGET OKOZÓ MAGAS LÉGSZENNYEZETTSÉGET OKOZÓ IDŐJÁRÁSI HELYZETEK VIZSGÁLATA Ferenczi Zita Kolláth Kornél OMSZ Hoffmann Lilla ELTE TARTALOM Klíma, időjárás, levegőminőség kölcsönhatása Időjárási helyzetek hatása a levegőminőségre:

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

AZ ID JÁRÁS SZÁMÍTÓGÉPES EL REJELZÉSE. rejelzése. horanyi.a@met.hu) lat. Földtudományos forgatag. 2008. április 19.

AZ ID JÁRÁS SZÁMÍTÓGÉPES EL REJELZÉSE. rejelzése. horanyi.a@met.hu) lat. Földtudományos forgatag. 2008. április 19. Az z idjárási számítógépes elrejelz rejelzése HORÁNYI ANDRÁS S (horanyi.a@met.hu( horanyi.a@met.hu) Országos Meteorológiai Szolgálat lat Numerikus Modellez és Éghajlat-dinamikai Osztály (NMO) 1 MIÉRT FONTOS?

Részletesebben

Az ECMWF ensemble előrejelzések utólagos kalibrációja

Az ECMWF ensemble előrejelzések utólagos kalibrációja Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Az ECMWF ensemble előrejelzések utólagos kalibrációja KÉSZÍTETTE: Mile Máté Meteorológus Témavezető: Ihász István (Országos Meteorológiai Szolgálat)

Részletesebben

REPÜLÉSMETEOROLÓGIA. Megújult repülésmeteorológiai szolgáltatások

REPÜLÉSMETEOROLÓGIA. Megújult repülésmeteorológiai szolgáltatások REPÜLÉSMETEOROLÓGIA Megújult repülésmeteorológiai szolgáltatások A növekvő légiforgalom és a fejlett meteorológiai információk, szolgáltatások iránti igény nagy kihívás elé állította az Országos Meteorológiai

Részletesebben

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december A PISA 2003 vizsgálat eredményei Értékelési Központ 2004. december PISA Programme for International Students Assessment Monitorozó jellegű felmérés-sorozat Három felmért terület Szövegértés, matematika,

Részletesebben

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS. Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz 2008. november 28. 1

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS. Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz 2008. november 28. 1 Regionális klímamodellek és eredményeik alkalmazhatósága éghajlati hatásvizsgálatokra II. felvonás HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Csima Gabriella, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai

Részletesebben

Magyarország és az EUMETSAT kapcsolatainak alakulása a csatlakozás fényében

Magyarország és az EUMETSAT kapcsolatainak alakulása a csatlakozás fényében Űrnap 2008 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2008. 11. 20. www.met.hu Magyarország és az EUMETSAT kapcsolatainak alakulása a csatlakozás fényében Lábó Eszter Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletesebben

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában)

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók 3.1. Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3.1.1. Az EU innovációs eredménytáblája (European Innovation Scoreboard)

Részletesebben

Műholdas éghajlati adatsorok alkalmazása a napenergia hasznosításában

Műholdas éghajlati adatsorok alkalmazása a napenergia hasznosításában ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Műholdas éghajlati adatsorok alkalmazása a napenergia hasznosításában Putsay Mária, Dobi Ildikó, Kerényi Judit Alapítva: 1870 Meteorológiai Tudományos Napok, MTA, 2015.

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

A meteorológiai előrejelzések gazdasági és társadalmi haszna dr. Bonta Imre főosztályvezető, Előrejelzési Főosztály

A meteorológiai előrejelzések gazdasági és társadalmi haszna dr. Bonta Imre főosztályvezető, Előrejelzési Főosztály A meteorológiai előrejelzések gazdasági és társadalmi haszna dr. Bonta Imre főosztályvezető, Előrejelzési Főosztály A témáról több konferencia is szólt, a legutóbbit 2011-ben Luzernben rendezték a WMO

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

A hazai regionális klímamodellek eredményeinek együttes kiértékelése

A hazai regionális klímamodellek eredményeinek együttes kiértékelése A hazai regionális klímamodellek eredményeinek együttes kiértékelése Horányi András,, Csima Gabriella, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Bartholy Judit, Pieczka

Részletesebben

Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája

Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek e és témája Anglia 1 2005.05.19.-05.22. 4 40 0 194 6 240 Epidemiológiai Központ EISS Annual Meeting Anglia 1 2005.06.26.-07.17. 23 180 0 110

Részletesebben