Éves összefoglaló jelentés a 2013-júliusa és 2014 júniusa közötti időszakról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Éves összefoglaló jelentés a 2013-júliusa és 2014 júniusa közötti időszakról"

Átírás

1 Éves összefoglaló jelentés a 2013-júliusa és 2014 júniusa közötti időszakról Készítette: Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi szakdiplomata

2 1. A kínai mezőgazdasági politika és stratégia 1.1. Kínai politikai váltás Váltás? A novemberi pártkongresszus felé nagy várakozásokkal tekintett mind a belföldi, mind a külföldi média. Az új kormányzattól liberálisabb gazdaságpolitikát, a GDP növekedés stabilizálását és a vidéki lakosság helyzetének javítását várták. A kiadott több mint 300 pontból álló nyilatkozat sok tekintetben meg is felelt az elvárásoknak, az igazi kérdés inkább lesz, hogy mennyire sikerül ezeket a reformokat végrehajtani. Fontos üzenet, hogy a gazdasági reformok nem jelentenek egyben politikai reformot, a KKP (Kínai Kommunista Párt) szerepe továbbra is megmarad, nincs szó demokratikus átalakulásról. Ezzel együtt erősödik a központi irányító szerep, a reformok nem alulról jövő kezdeményezések, hanem felső irányítással végrehajtott intézkedések. A piac szerepe megnövekedhet- nagyobb teret engednek a piaci hatások érvényesülésének a központi beavatkozások kárára. Ebben a központi kormányzatnak is szerepet kell vállalnia és olyan rendelkezéseket kell meghoznia, melyek engedik a piaci mechanizmusok működését. Nagyobb teret kaphatnak a városi önkormányzatok, nagyobb önállósággal dönthetnek a bevételeik elosztásáról. Rendkívül nagy probléma a hatalmas állami vállalatok támogatottsága és dominanciája. A veszteséges állami vállalatok feltőkésítését nem a központi költségvetés állja majd, hanem a részleges privatizáció során tulajdont szerzett magánvállalatok. Itt a közvélemény sokkal markánsabb intézkedéseket várt, nem tartja elégségesnek a közös szerepvállalást az állami vállalatok strukturális problémájának kezelésére. Fontos és nagy társadalmi figyelmet élvező téma a kormányzat korrupcióellenes kampánya. A jelenlegi kampány a korrupt tisztviselők és vállalatvezetők ellen egyre erősödik és a korábbinál nagyobb szervezettséget mutat. A városiasodás támogatásával együtt a nyilatkozat leszögezi, hogy a vidéki lakosságnak is ugyanolyan fontos szerepe van az ország modernizálásában, mint a városi rétegnek. Megszűnik a hokou rendszer, a migráns vidékiek is jogosultak lesznek az ellátásokra a városokban. Könnyítés az egy-gyerek politikán: a két egyke szülő második gyermeket is vállalhat. A környezetvédelmi kérdéseket és az ökológiai fejlődést mint a lakosság életszínvonalának fontos befolyásoló tényezőjét határozzák meg szorgalmazva a gazdasági hasznosulás háttérbe szorítását is.

3 es No. 1 Dokumentum a Vidék reformjának továbbviteléről és a mezőgazdasági modernizálásáról A nyilatkozat szellemét tükrözi a 2014 januárjában megjelent 1. számú dokumentum a vidék reformjának elmélyítéséről és a mezőgazdaság modernizálásának előmozdításáról is. Ennek főbb elemei: A családi gazdálkodás marad az alapmodell, de meg kell engedni egyéb működési formákat is, mint a szövetkezetek, falugazdaságok is. Az élelmezés biztonsága kulcsfontosságú: földet termelés alól kivonni csak nagyon komoly indokkal lehet, a 120 millió hektáros termőföld tovább nem csökkenthető. A hagyományos módszereket olyan modern technológiákkal kell ötvözni, melyek egymást kiegészítik. A fenntartható fejlődésnek nagyobb figyelmet kell szentelni, gondosan ügyelve a hatékonyság, a termelékenység és az erőforrások felhasználása közötti egyensúly fenntartására. A központi támogatási rendszer védelmező szerepe mellett teret kell engedni a piac áralakító hatásának is. Ez azt jelenti, hogy ha túl magasak a termelői árak, akkor a fogyasztókat kell támogatni, ha túl alacsonyak, akkor a termelőket. Nagyon fontos eleme a reform-intézkedéseknek, hogy megengedik a bérleti jog átruházását és a bérelt fold banki fedezetként való felhasználását. A vidéki lakosság szociális hálójának kiépítése nagyon fontos része annak a tervnek, mely a lakosság megtartása és a mezőgazdasági tevékenység fenntartására irányul. Ma, mind a városi bérek háromszor- ötször magasabbak a gazdálkodásból elérhető jövedelemnél, mind a szociális háló és az elérhető szolgáltatások sokkal vonzóbbak a városokban. Az elmaradott termelési modellek miatt az eredmények gyengék, nem sikerült igazán jó modellt kidolgozni a magasabb életszínvonal és nagyobb jövedelem elérésére.

4 1.2. Mezőgazdasági előrejelzés a következő 10 évre ban a FAO és az OECD segítségével készült először az országra olyan előrejelzés, mely a statisztikai kalkulációkon és nem megérzéseken alapul. Az első ilyen tervet követően ben már a Mezőgazdasági Minisztérium és a Mezőgazdasági Akadémia (CAAS) közösen elkészítette az első tíz éves előrejelzést, melynek kiszámításánál már figyelembe vették a trendeket, a városiasodás alakulását, az étkezési szokások változását és természetesen a mezőgazdasági stratégiát is. Az előrejelzéseket termékcsoportok szerint készítették elő: Gabonafélék: Általában a három nagy gabona, a búza, a rizs és a kukorica termelése a következő 10 évben enyhe, évi 0,6%-os növekedéssel 2023-ra eléri a 577,91 millió tonnát. A fogyasztás azonban várhatóan évi 1,5%-kal nő, így 2023-ra eléri a 595,87 millió tonnát. Rizs: Az egyetlen gabonaféle, melynek termelése várhatóan csökkenni fog: az első négy évben enyhe csökkenést, majd 2018-tól enyhe növekedése jósolnak, 2023-ra a maihoz nagyon közeli, mulló tonnás terméshozam várható. Bár a fogyasztás a népességnövekedéssel arányosan növekszik, de mivel a tartalékok nagyok, a készletek lefedik a fogyasztás 72,3%-át. Búza: A vetési terület enyhe csökkenése mellett a termésátlag növekedése várható, de ez az enyhe növekedés (0,53%) messze elmarad az előző évek 2,5%-os átlagától. A búzatermelés mennyisége 2013-ra eléri a milló tonnát. Az élelmiszercélú felhasználás folyamatosan növekszik, de az ipari és takarmánycélú fogyasztás drasztikus növekedésnek indul. Az önellátás mértéke várhatóan 98% körül marad, ez 2013-ra 3 millió tonnás import igényt jelent. Kukorica Következő tíz évben mind a vetésterület, mind a hozam növekszik, a vetésterület évi 0,8%- kal, a hozam évi 1%-kal. Így a termelés 2023-ra eléri a 246,92 millió tonnát. A takarmánycélú felhasználási igény növekedése indikálja ezt a változást, és a hazai termelés még így sem tudja kielégíteni az igényeket: 2020-ra az import mértéke el fogja érni a 10 millió tonnát, 2023-ra a 12 millió tonnát.

5 Növényi olajok-olajos magvak A következő tíz évben várható növekedés a termelékenység növekedéséből fog származni, a szója 13,5%-kal, a repce 8,8%-kal, a mogyoró 10,8%-kal fog növekedni. Ezzel a nagyon jelentős mértékű import valamennyire csökkenni fog, de a szója még mindig évi 73,7 millió tonna, a növényi olaj import pedig 4 millió tonnás marad. Gyapot A gyapot termőterülete a termelési stratégia súlyponti változásai miatt vagyis hogy az élelmiszertermelés kap abszolút prioritást fokozatosan csökkenni fog. A terület 6,7%-kal, a termelés 14%-kal fog csökkenni. Emellett a gyapot felhasználás fokozatosan növekszik, és a 6 millió tonnás termelés mellett a fogyasztás el fogja érni a 8 millió tonnát. Cukor A cukor felvásárlási árának csökkentése nagymértékben csökkenti a termelés kedvet, a következő két-három évben a termelés csökkenése várható. Később a folyamat megfordulhat és egy enyhe növekedés eredményeképpen a kibocsátás 2023-ra elérheti a 14 milliót tonnát. A népesség növekedése, a városiasodás és a fogyasztási szokások változása miatt a fogyasztás erőteljesen növekedhet és 2023-ra eléri a 18,25 millió tonnát. Az import igény drasztikusan növekszik, az önellátás szintje lecsökken a mai 90%-ról 77%-ra. Hústermékek: A következő tíz évben a termelés átlagosan évi 1,8%-kal nő, ami kicsivel kevesebb, mint az 1.9%-os fogyasztás-növekedés ra az import eléri a 2,46 millió tonnát, mely 40%-os növekedést jelent, és ennek 90%-a sertéshús lesz. Sertés A termelési lehetőségek beszűkülése miatt a sertéstermelés eddigi drasztikus növekedése le fog lassulni évi 1,6%-ra, 2023-ra a kibocsátás eléri a 64,4 millió tonnát. A fogyasztás azonban továbbra is évi 1,7%-kal növekszik majd, 65,31 millió tonnára. Az önellátás mértéke még így is 99% lesz. Baromfi A termelés évi 2,1%-kal nő, ez jelentős csökkenés az eddigi 3,8%-kal szemben ra a termelés eléri a 22,14 millió tonnát, a fogyasztás pedig a 21,43 millió tonnát. A szektor importja 27%-kal, az import pedig 4%-kal növekedhet.

6 Marhahús A termelés növekedése itt is alacsonyabb, mint a fogyasztásé, 2023-ra a 8,1 millió tonnás termeléssel 8,35 millió tonnás fogyasztás igény áll szemben. Az import 36%-kal növekedhet. Tejtermékek Az előző tíz év átlagosan évi 7,1%-kos termelésnövekedése évi 3,5%-ra lassul, de a kibocsátás 2023-ra eléri az évi 50,25 millió tonnát. A lakosság jövedelmének növekedésével, az iskolatej program bevezetésével és az egészséges étkezés propagálásával a fogyasztás óriásit fog nőni: el fogja érni a 62,65 millió tonnát, ez 50%-os importnövekedést feltételez.

7 2. A magyar mezőgazdasági termékek lehetőségei Kínában 2.1 Termékexport az élelmiszer-export helyzete és az engedélyek kérdése Sertés, kacsa és libahús exportja A fagyasztott sertés, kacsa és libahúsra a protokollok már 2009-ben aláírásra kerültek, azonban a jelentkező vállalatok akkreditációjára csak 2012 augusztusában került sor. A vállalatok az összes hiányosságot kijavították, így a CNCA hivatal 2014 márciusában kiadta az engedélyt a vállalatok exportjának megindulására. Azonban a szállítás a gyakorlatban mégsem indulhatott meg: az előzőleg már jóváhagyott állategészségügyi bizonyítvány kiegészítését kérte a kínai fél, majd végül hosszadalmas egyeztetés során június 6.-i levelében végre jóváhagyta az okmány formáját és tartalmát. A következő teendő, hogy a jóváhagyott minta alapján a magyar hatóság megküldjön 90 darab, vízjeles papírra nyomtatott mintát, valamint, hogy a két szabályozó hatóság, a Kínai Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatal (AQSIQ) és az Ellenőrzési és Akkreditációs hivatal (CNCA) honlapján a jóváhagyott vállalatok listája megjelenjen. Ekkor kezdődhet meg valóban a kiszállítás Marhahús exportja Érdekes módon a marhahús protokoll megkötését nem a magyar fél, hanem a kínai fél kezdeményezte, mégpedig gyorsított eljárás keretében. Ez azt jelentette, hogy a protokoll szövegének egyeztetésével egy időben megtörtént a vállalatok bevizsgálása is, így a 3-5 éves folyamat várhatóan 1-1,5 évre rövidül majd. A protokoll szövegének véglegesítése megtörtént, a következő államtitkári találkozón aláírható lesz. A vállalati vizsgálat előzetes jegyzőkönyvét a CNCA hivatal már megküldte, így a vállalati regisztráció is jó ütemben halad Tejtermékek exportja áprilisában Magyarország beadta a tejtermékekre vonatkozó kitöltött kérdőívet, de sajnos azóta előrelépés nem történt.

8 2013. májusában a Kínai Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatal megváltoztatta az addig érvényben lévő szabályozást és az eddigi, egész országra érvényes akkreditáció helyett a cégenkénti jóváhagyást írta elő. Ez azt jelentette, hogy az egész világból exportáló mintegy 3000 vállalatot egy éven belül le kellett vizsgálniuk és ez alatt az idő alatt új ország jelentkezésével nem foglalkoztak. Most, hogy a határidő lejárt, már kérvényeztük az eljárás folytatását. Sajnos még rengeteg lezáratlan kérdés van a már exportáló országok vizsgálatai körül is. A főosztály vezetője jelezte, hogy mindenképpen ellenőrző látogatással fog folytatódni az eljárás, aminek időpontját augusztusában hozzák nyilvánosságra Fagyasztott baromfi exportja Az eljárási a magyar fél már kezdeményezte, a kínai hatóság által kiadott kérdőív kitöltve beküldésre került. Azonban mivel a Kinai Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatal hústermékekért felelős igazgatósága ügyrendje szerint egyszerre csak egy eljárásunk folyhat, a fagyasztott baromfira vonatkozó eljárás csak akkor kezdődhet meg, ha a marhahúsra vonatkozó eljárás befejeződik Élő ló exportja 2013 novemberében kezdeményezte a Vidékfejlesztési Minisztérium a 2010-ben már megkezdett ló protokoll eljárás folytatását, melyhez a Kínai Minőségellenőrzési és Karanténozási hivatal hozzá is járult, és kérte a hivatalos meghívólevél megküldését. Ennek feltétele, hogy az exportot kezdeményező vállaltok létesítményeinek minőségéről a magyar hatóságok először meggyőződjenek, utána történhet meg a kínai állatorvosi delegáció meghívása. Jelenleg ez a folyama zajlik, a vizsgálat befejezése után, talán még 2014 folyamán megtörténhet az akkreditáló látogatás. 2.2 Technológia-export A technológia-transzferre van a legnagyobb igény és talán ebben számítanak legkevésbé a jelentős méret és tőkekülönbségek. Az eddigi közös vállalati kezdeményezések után ismét megélénkült az együttműködés, habár még kevés a lezárt projekt, folyamatos egyeztetések folynak több területen. A legtöbb esetben az a probléma, hogy nem konkrét igény merül fel, hanem csak maga a probléma, nem tudja a kínai fél, hogy milyen megoldást keres, tulajdonképpen ez a projekt első rész, hogy fel kell mérni, milyen technológiák jöhetnek szóba az adott feladat ellátására.

9 A vetőmegtermesztés terén sikeresen indult magyar-kínai vegyesvállalat (Szentesi Mag Kft), folyamatosan van érdeklődés a libatenyésztés, sertéstenyésztés iránt. Két új terület is elindult, egy magyar technológiákkal működő falugazdaság kiépítéséhez keres a falu és a befektető partnereket, valamint a lovassport terén keres egy nagy lovarda magyar üzemeltető csapatot. Nagyon sikeres a Corvinus egyetem cseresznyetermesztési projektje, folyamatosan van megkeresésé a Hortobágyi Lúd Zrt libatenyésztési technológiáira is. (2013-ban ANhui tartománnyal tudományos és technológiai együttműködést írtak alá) Felkísérünk van lovardák ellátására személyzettel és kísérleti magyar falugazdasági kialakítására is. Kutatási és termelés érdeklődés is van a Szarvas 1 energiafű iránt is, itt szintén folyamatosan zajlanak az egyeztető látogatások. Folyamatosan probléma a szellemi tulajdon védelme, amire hogy ha van is javulás az előző időszakhoz képest, még mindig nagyon sok kockázatot hordoz a csúcstechnológia átadása vagy a közös vállalat üzemeltetése. Technológiai közös kutatásokra és a magyar és kínai igények és lehetőségek összehangolására 2012-ben megalakult a Mezőgazdasági Tudományos és Technológiai Promóciós központ, melynek kínai koordinátora a Hohhoti Mezőgazdasági Akadémia, magyar oldalról a Szent István Egyetem augusztus án került sor a Kínai Magyar Tudományos és Technológiai munkacsoport első ülésére, mely a 2012-ban megalapított Mezőgazdasági Tudományos és Technológiai Promóciós Központ keretein belül került megrendezésre, Hohhotban, Belső Mongóliában. Magyarországot a Szent István Egyetemről, Szabó István dékán, a Corvinus Egyetemről Hrotkó Károly dékán, a Debreceni Egyetemről Babinszky László tanszékvezető egyetemi tanár és az Állattenyésztési és Takarmányozási Intézetből Rátky József főigazgató képviselte. A megbeszélés megnyitója után a magyar intézmények mutatkoztak be, ismertették oktatási tevékenységüket, kutatási lehetőségeiket és a lehetséges projekteket. A délutáni ülésen kerültek bemutatásra és megvitatásra azok a projektek, melyeken a magyar fél együttműködési lehetőségeket látott. A viszontlátogatásra augusztusában kerül sor, a program szervezése most zajlik.

10 3. Vízügy és környezetvédelem, a magyar vállalatok lehetőségei A vízügyi kapcsolatok legfontosabb eleme az China-Eu Water Platform, melynek megalakulása óta Magyarország igen komoly szerepet tölt be, 2013 októberében, a Budapest Víz világtalálkozóval egy időben rendezték meg a Platform vezetőségségek (steering committee) ülését. A Platform az előzőleg segélyprogramként működő Eu China River Basin Management folytatásaként jött létre, mégpedig olyan módon, hogy a résztvevők (állami és privát szférából közösen) üzleti alapon végeznek el Kínában munkákat, vezetnek projekteket. A CEWP három fő területet ölel fel: törvénykezés és szabályozás, tudományos és technológia együttműködés valamint üzleti fórum. Jelenleg a szabályozási és a tudományos platform az aktívabb, az üzleti lassabban indul be. A vízügyi irányítás magyarországi átszervezése miatt az elmúlt egy év kevésbé volt aktív. A szabályozás és sztenderdek kialakítása terén a Budapesti Vízművek kezdett együttműködést a Pekingi Vízügyi Igazgatósággal, várhatóan a vízminőség javítása és a hálózati veszteségek csökkentése témakörében. A CEWP keretén kívül szintén a Budapesti Vízművek együttműködési megállapodást kötött az Ürtümcsi vízművekkel és előkészítés alatt van a megállapodás a Pekingi Vízművekkel is. A kínai politikának egyik nagyon fontos eleme lett a környezetvédelem, a környezetvédelmi beruházások kérdése. Ez egyrészt központi kezdeményezés is, de nagyon erős a társadalmi igény, különösen a légszennyezéséről elhíresült nagyvárosokban, így Pekingben is. Az állami költségvetés nagyon komoly (90 milliárd CNY, 11,250 milliárt EUR) támogatást biztosít a környezetvédelmi beruházások finanszírozására. Bár a piac nagy, a partnerkeresés nem egyszerű, és a magyar vállalatok egyénileg nehezen boldogulnak. Jelenleg a víztisztításban vannak jelen magyar vállalatok, az AQUAPROFIT és az ORGANICA, mindkettő Shenzhenben. A Magyar Vízipari Klaszter is állandó képviseletet tart fent Csunkingban és Shanghajban (Tradeland).

11 3 Az időszakban lezajlott magas szintű látogatások és azok eredményei 3.1 Czerván György államtitkár úr látogatása szeptember 9-én zajlott le a Kínai Magyar Mezőgazdasági Munkacsoport 5. ülése, melyen magyar részről Czerván György államtitkár úr, Kusai Sándor nagykövet úr, Tarpataki Tamás főosztályvezető úr, Kuntár Tamás osztályvezető úr és Kárteszi Ágnes mezőgazdasági szakdiplomata vett részt. A kínai felet Niu Dun miniszterhelyettes vezette, kíséretében jelen volt még a gépesítési, a mezőgazdasági, az állattenyésztési és a nemzetközi részleg vezetője is. A megbeszélés témái a következők voltak: 1. A két ország mezőgazdaságának fejlesztése, az ágazati politikának helyzete 2. A 4. Munkacsoport értekezlet óta történt események értékelése 3. A Mezőgazdasági Tudományos és Technológiai Promóciós Együttműködési Központ eddigi működésének értékelése és további tervei 4. Az agrártermékek kereskedelmének további lehetőségei 5. A következő Mezőgazdasági Munkacsoport ülés helyszíne és időpontja 3.2 Gabonahivatal hivatalos látogatása 2013 szeptemberében látogatott ismét a kínai gabonakészlet begyűjtéséért, tárolásáért és szállításáért felelős Állami Gabonahivatal hivatalos látogatásra Magyarországra. A Hivatal képviseletében érkező Liu Ren urat Czerván György és Tarpataki Tamás fogadta. A látogatás során áttekintették a gabona termesztés helyzetét, a fogyasztás, a tárolás, a minőség-ellenőrzés, feldolgozás és kereskedelem felépítését valamint a a gabonatermesztést szabályozó törvényeket. 3.3 Kínai részvétel a Budapesti Víz Világtalálkozón A Budapesti Víz Világfórum keretében került sor az EU-CHina Water Platform vezetőségi ülésére is, így jelentős kínai delegáció vett részt az eseményen, Cai Qihua miniszter-helyettes asszony vezetésében.

12 3.4 Szijjártó Péter kormánybiztos látogatása Szíjjártó Péter, Magyar-Kínai Kétoldalú Kapcsolatok Összehangolásáért Felelős Kormánybiztos pekingi látogatása során aláírásra került a Kínai Engedélyezési és Felügyeleti Csoport (CCIC) magyarországi irodájának megalapításáról szóló szándéknyilatkozat, melyet a Miniszterelnökség, Magyar-Kínai Kétoldalú Kapcsolatok Összehangolásáért Felelős Kormánybiztos, Szíjjártó Péter, valamint a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala nevében Szun Tavej miniszterhelyettes, az AQSIQ igazgatóhelyettese és a CNCA főigazgatója írt alá. Sun Tavej úr válaszában jelezte, hogy Magyarországot nagyon fontos partnernek tekintik a régióban és nagy örömmel nyitották meg a CCIC irodát, melynek feladata lesz, hogy minden segítséget és információt megadjon a Kínába exportálni szándékozó vállalatok részére. 3.5 STRAFÓ tanulmányútja Ürümcsiben január ig a KüM STRAFO delegációjával együtt Ürümcsiben, az Ujgur tartomány fővárosában volt alkalmam tárgyalásokat folytatni a városi kereskedelmi irodával, a mezőgazdasági tanács vezetőjével, a tartományi mezőgazdasági hivatal vezetőjével és a kereskedelmi iroda vezetőjével, valamint a Xinjiang Eurázsia Expo szervezőivel. 3.6 Kovács Ádám VM főosztályvezető pekingi látogatásáról február 10-én, egy oldott hangulatú ebéd keretében látta vendégül Wang Ying Igazgató úr Kovács Ádám főosztályvezetőt, aki a Gazdasági Vegyes bizottság ülésére érkezett Pekingbe. A megbeszélés fő témája Han Changfu Mezőgazdasági Miniszter március végén esedékes látogatása, annak programja és tartalma voltak. 3.7 Orbán Viktor miniszterelnök úr pekingi látogatása február 12-én kezdődött Orbán Viktor miniszterelnök úr kínai hivatalos látogatása. Bár a látogatás során nem volt kifejezetten mezőgazdasági jellegű találkozó, a magas szintű megbeszéléseken szóba került a magyar élelmiszer-export kérdése. A delegáció tagjaként érkezett Haranghy Csaba úr, a Budapesti Vízművek vezérigazgatója is, aki az Ürümcsi vízművekkel kötött együttműködési megállapodást.

13 3.8 AQSIQ delegáció látogatása Budapesten marhahús akkreditáció február 27 és március 5 között tartózkodott Budapesten a Kínai Minőségellenőrzési és Karanténozási hivatal delegációja és a vállalati akkreditációért felelős CNCA küldöttség is. A látogatás során a fagyasztott marhahúsra vonatkozó protokoll szövegezése véglegesítésre került, és az üzemek vizsgálata is megtörtént. 3.9 Han Changfu mezőgazdasági miniszter látogatása Budapesten Az előzetesen március végére tervezett utat végül is júniusra kellett halasztani, ekkor azonban sikeresen lezajlott Han Changfu kínai mezőgazdasági miniszter magyarországi látogatása, mely során miniszteri szintű találkozón tekintették át a kétoldalú kapcsolatokat, a tudományos és technológiai együttműködés állását és a következő évekre vonatkozó terveket. Han miniszter úr meglátogatta Gödöllőt és a Szent István Egyetemet, a Szarvasi Energiafű kutatási központját, találkozott borászokkal és kistermelőkkel is.

14 4 Kiállítások, rendezvények 4.1 VINCHINA és Hongkongi Nemzetközi Bor és Szesz kiállítás Novemberben több jelentős borprogram zajlott le Kína-szerte, Hongkongban, Sanghajban és Pekingben is vettek részt magyar borok és borászatok a színvonalas rendezvényeken. November 7-9 között a HongkongWine and Spirit kiállítások November között a Prowine kiállításon, Sanghajban November 18.-án a Borimportőrök által megrendezett kiállítások November 19.-én a Credit Suisse által megrendezett borvacsorán Mind a négy eseményen nagy sikert arattak mind a borok, mind a borászok. Két eseményen bemutatót tartott Gál Helga, a Külügyminisztérium Bor és Gasztronómiai Tanácsadója is. 4.2 Chaoyang jótékonysági vásár Idén november 2.-án ötödik alkalommal rendezte meg a külügyminisztérium, a miniszter felesége védnöksége alatt, a Szeretet nem ismer határokat elnevezésű vásárt, mely során a jünnani elmaradott területeken megépítendő vízgyűjtőkre adakoztak a résztvevők. Jünnan tartományban három éve folyamatosan óriási a szárazság és az aszály, néhány régióban a vízhiány olyan súlyos, hogy km-ről kell a lakosokban vizet hozniuk. Az eseményt minden évben nagy média-érdeklődés kíséri, most is tizenöt országos médium számolt be a vásárról. 4.3 V4 karácsonyi fogadás A pekingi magyar nagykövetség december 13.-án rendezte meg a Visegrádi Együttműködés magyar elnöksége alkalmából szervezett karácsonyi fogadását. A rendezvényen a négy ország karácsonyi ünnepkörhöz tartozó ünnepi ételeit és hagyományos italait mutatta be a több mint kétszáz fős, kínai állami tisztviselő és az üzleti életből meghívott vendég részére. A fogadáson a négy nagykövet (Kusai Sándor Magyarország, Tadeusz Chomicki Lengyelország, Libor Sečka a Cseh Köztársaság és František Dlhopolček a Szlovák Köztársaság nagykövete) fogadta a vendégeket és mondott köszöntőt a V4-es együttműködést ismertetve.

15 4.4 CEWP munkacsoport ülése Magyarország Nagykövetsége, Peking Március án került sor a Kínai Vízügyi Minisztérium és a Kína-EU Vízügyi Platform (CEWP) által szervezett munkacsoport értekezletekre az alábbi témákban: A vidék vízellátása (felszín alatti vizek, öntözési hatékonyság, az öntözővizek minősége, kisteljesítményű vízerőművek), melyet Ausztria koordinált és Dánia is aktívan részt vett. Városok vízellátása (víz energia élelmiszer kapcsolata, vízminőség, városi vízenergia hatékonysága), melyet Svédország vezetett, a projekteket Franciaország és az Egyesült Királyság is irányítja. Folyók vízgyűjtő területének kezelése, árvízvédelem (városi és vidéki árvízvédelem, gátak hatásfoka, vízgyűjtő területek kezelése), melyet Hollandia vezetett, Franciaország részvételével. A munkacsoportok a co-lead projektek mentén kerültek megszervezésre és céljuk az volt, hogy előkészítsék a ra vonatkozó akciótervet és ezen belül a 2014-re vonatkozó részletes terveket. 4.5 Budapesti Vízművek kínai látogatása Április között Pekingbe és Ürümcsibe látogatott a Budapesti Vízművek delegációja, Haranghy Csaba vezérigazgató úr vezetésével. Pekingben a Pekingi Vízművekkel és a Pekingi Vízügyi Hatósággal folytattak megbeszéléseket a lehetséges együttműködésekről, Ürümcsiben pedig az Ürümcsi Vízművekkel tárgyaltak a kooperációs lehetőségekről. 4.6 SIAL CHINA május között került megrendezésre a SIAL China kiállítás, mely az ázsiai térség egyik legnagyobb élelmiszeripari kiállítása. Az idei év ismét rekordot döntött, mind a kiállító cégek, mind a látogatók számát tekintve ben 90 ország 2400 kiállítója vett részt a nyolc csarnokban megrendezett vásáron, melyre 45,000 látogató volt kíváncsi. A kiállításhoz kapcsolódott 35 egyéb esemény, bemutató és fúrom, valamint ismét külön helyet biztosítottak a boroknak, borászatoknak a World Wine kiállítás keretében. Magyarországot az Agrármarketing Centum szervezésében 12 cég képviselte. Közöttük vannak olyanok, akik már évek óta jelen vannak a kínai piacon (pl. Andrássy borászat, HAMPEX, Törley, Tokaj Kereskedőház Zrt) és olyan cégek is, melyek most léptek piacra (UNIVER és Perdot-Line kft), valamint olyan vállalatok is, akik kínai partnert keresnek termékeik értékesítéséhez (Hunland, Tranzit Food Kft.)

16 4.7 NEKI mongóliai látogatása Magyarország Nagykövetsége, Peking május 15.én Dr Biczó Imre László, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója és Almássy András, a projekt irányítási osztály vezetője a Nagykövetségen beszámolt a Mongóliában tett látogatásáról, az elért eredményekről és további terveiről. A NÉKI delegációját Szilas Cecília ügyvivő fogadta, a megbeszélésen jelen volt Szabó Péter vezető kereskedelmi szakdiplomata és Kárteszi Ágnes mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata is. Biczó úr beszámolt arról, hogy a magyar kormány a NÉKI-n keresztül nyújt finanszírozási támogatást a Herlen folyó vízgyűjtő-gazdálkodás kialakításának előkészítésére vonatkozó felmérés elkészítéséhez, melynek célja, hogy amennyiben a mongol kormánynak a tervei közt szerepel az EU normáknak is megfelelő (tehát nemcsak a víz mennyiségét, hanem az ökológiai egyensúlyt is figyelembe vevő szempontrendszer) vízgyűjtő-gazdálkodási terv elkészítése, az ahhoz szükséges pályázati anyag rendelkezésre álljon tavaszi borbemutatók A tavalyi évhez hasonlóan 2014-ben is megrendezte a Pekingi Nagykövetség a Külügyminisztérium szervezésében válogatott, főként a magyar fajtákat bemutató borválogatásának bemutatóját. Ezúttal a rendezvényhez csatlakozott a sanghaji és a hongkongi főkonzulátus is, így mindhárom helyszínen sikerült az érdeklődő szakmai közönség részére bemutatni a magyar borokat. Mindhárom helyszínen a prezentációt és a kóstolót Gál Helga, a Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadója tartotta, aki az előző évekhez hasonlóan, már több alkalommal adott elő a magyar borok megismerését és terjesztését szolgáló rendezvényen. A rendezvény mindhárom helyszínen nagy sikerrel zajlott le, Pekingben is és Hongkongban is több bor-iskola jelezte, hogy hosszabb távú kapcsolatot szeretne kiépíteni a magyar szakemberekkel, mivel szeretnének külön a magyar borokról szóló tréningeket szervezni. 4.9 EaseScent borpromóciós rendezvény Az EaseScent ( bormarketing és WSET oktató kínai cég több, mint egy éve aktív támogató kapcsolatban van a Magyarország pekingi Nagykövetségével, ezért felajánlották, hogy az általuk kifejlesztett telefonos alkalmazás bemutatóját magyar borok kóstoltatásával kötnék egybe. Az alkalmazás lehetőséget ad a fogyasztóknak, hogy egy azonnali értékelést adjanak és véleményt mondjanak az éppen fogyasztott borokról, ezt egy telefonos alkalmazás segítségével azonnal közzé is tegyék. A résztvevők a bor- és gasztromédia képviselői, akiket az EaseScent cég hívott meg. A június 12.-én 14 órai kezdetű rendezvénynek a Pekingi Magyar Kulturális Intézet adott otthont.

17 re vonatkozó tervek Jelenleg a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi Főosztályának szervezete még nem állt fel, ezért az alábbi tervek egyeztetése még nem történt meg. Engedélyeztetések Legfontosabb feladat az exportengedélyek terén további eredményeket elérni. Mindenképpen, még 2014 harmadik negyedévben befejezni a sertés-kacsa-libahúsra vonatkozó eljárást, 2014 során aláíratni a marhahúsra vonatkozó protokollt és megszervezni a tejtermékekre vonatkozó látogatást. Termék és technológiai promóció A Kínában működő kereskedőkkel együtt promóciós rendezvényeket szervezni, a nagykövetségen és külső helyszínen is. Érdeklődő befektetők és alapok részére szalon események szervezése, ahol 8-12 érdeklődő részére mutatunk be egy-egy szektort, lehetőleg magyar vállalatok részvételével. Oktatási együttműködés A kulturális szakdiplomatával együtt kifejezetten agrártudományi egyetemek részére szeretnénk bemutatkozó és magyarországi képzést propagáló programokat szervezni az északi, hasonló szerkezetű és éghajlatú tartományokban. Ez ügyben már felvettük a kapcsolatot a magyar egyetemekkel, várjuk anyagaikat. Megkezdett projektek folytatása a nanjingi lovasklub magyar lovas szakemberekkel való feltöltése a magyar kísérleti gazdaság továbbvitele a megkezdett technológia-transzfer tárgyalások folytatása a Tudományos és Technológiai promóciós központ munkájának elősegítése és a találkozók megszervezése Bor promóciós rendezvények és oktatások szervezése A már Kínában képviselettel rendelkező és a még most piacra lépő borászatok részére bemutatkozási lehetőségek, borvacsorák és promóciós rendezvények szervezése. Részvétel olyan kiállításokon, melyen van magyar szereplő, tájékoztatás és kapcsolat-felvétel.

18 Delegációk útjának előkészítése és az utókövetés Mind a Kínába érkező magyar, mind a Magyarországra utazó kínai delegációk programjának előkészítése, a tárgyalás során megkötött megállapodások nyomonkövetése, a szükséges projektek elindítása. Készítette: Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi Szakdiplomata

ATTASÉ BESZÁMOLÓ. Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking

ATTASÉ BESZÁMOLÓ. Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking 2012. 06.-2013.06. ATTASÉ BESZÁMOLÓ Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking A kínai mezőgazdaság szerkezete I. Továbbra is kisgazdaságok dominálnak (0,6-0,8 ha) 670 millióan élnek mezőgazdaságból

Részletesebben

attasé beszámoló KÁRTESZI ÁGNES MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETÜGYI

attasé beszámoló KÁRTESZI ÁGNES MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETÜGYI 2014-2015. attasé beszámoló KÁRTESZI ÁGNES MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETÜGYI SZAKDIPLOMATA PEKING Gazdasági áttekintés - az elmúlt 35 évről GDP 1978-ban a GDP 214 milliárd USD volt, 2014-re a GDP elérte a

Részletesebben

2012. ELSŐ FÉLÉV ATTASÉ BESZÁMOLÓ. Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking

2012. ELSŐ FÉLÉV ATTASÉ BESZÁMOLÓ. Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking 2012. ELSŐ FÉLÉV ATTASÉ BESZÁMOLÓ Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi attasé Peking A kínai mezőgazdaság szerkezete I. A mezőgazdaságban a lakosság 55-60%-a dolgozik(600 millió ember) A Mezőgazdaság

Részletesebben

2014-2015. attasé beszámoló KÁRTESZI ÁGNES MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETÜGYI SZAKDIPLOMATA PEKING

2014-2015. attasé beszámoló KÁRTESZI ÁGNES MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETÜGYI SZAKDIPLOMATA PEKING 2014-2015. attasé beszámoló KÁRTESZI ÁGNES MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETÜGYI SZAKDIPLOMATA PEKING Gazdasági áttekintés az elmúlt 35 évről GDP 1978-ban Kína GDP-je 214 milliárd USD volt, 2014-re a GDP elérte

Részletesebben

Éves összefoglaló jelentés a 2014-júliusa és 2015 júniusa közötti időszakról

Éves összefoglaló jelentés a 2014-júliusa és 2015 júniusa közötti időszakról Éves összefoglaló jelentés a 2014-júliusa és 2015 júniusa közötti időszakról Készítette: Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi szakdiplomata 1. Kína gazdaságpolitikája 1.1. Gazdasági áttekintés

Részletesebben

Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében

Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében Kína a keleti nyitás keretében: a magyar kormány szerepe a gazdasági kapcsolatok élénkítésében Dr. Fábián Emília osztályvezető Kína Főosztály Külgazdasági és Külügyminisztérium Kétoldalú Kapcsolataink

Részletesebben

Magyar lehetőségek a kínai piacon

Magyar lehetőségek a kínai piacon Magyar lehetőségek a kínai piacon Nádasi Tamás MKIK Magyar-Kínai Tagozat elnöke Szolnok, 2011. március 2. Kína fontosabb mutatói Terület: 9 640 821 km 2 Népesség: 1,3 milliárd fő A föld 3. legnagyobb országa

Részletesebben

Kiss Szilárd, Moszkva 2011/2012 éves attasé jelentés

Kiss Szilárd, Moszkva 2011/2012 éves attasé jelentés Kiss Szilárd, Moszkva 2011/2012 éves attasé jelentés 1. Oroszország számokban 2. Oroszország mezőgazdasága 3. Oroszország és a WTO 4. Orosz magyar mezőgazdasági kapcsolatok 5. Hivatalos látogatások Magyarországról

Részletesebben

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok Polonyi Katalin A Magyar-Kínai Kétoldalú Kapcsolatok Összehangolásáért Felelős Kormánybiztos Titkárságának Vezetője Nemzetgazdasági Minisztérium Budapest, 2013. január

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader.

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader. Emlékeztető Tárgy: Projektlátogatások ECOSYAL program 2. Időpont: 2014. augusztus 28. Helyszín: Szokolya, IKSZT 2014. áprilisától a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület bekapcsolódott egy már

Részletesebben

MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR-SZLOVÁK KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2016. június 14. Előadó: dr. Kupcsok Lajos Társelnök A MSZKIK MEGALAKULÁSA A Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara 2012. november 26-i dátummal bejegyzésre

Részletesebben

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

Globális folyamatok, helyi hatások van-e igazi megoldás?

Globális folyamatok, helyi hatások van-e igazi megoldás? Globális folyamatok, helyi hatások van-e igazi megoldás? Kálmán Zoltán mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata Magyarország állandó képviselője az ENSZ római székhelyű mezőgazdasági és élelmezési

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában II. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2012. augusztus 3. A magyar halászat helye az európai akvakultúrában Dr. Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség Szarvas Magyarország az Európai

Részletesebben

MAGYAR TURIZMUS ZRT ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE 1. számú módosítás

MAGYAR TURIZMUS ZRT ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE 1. számú módosítás MAGYAR TURIZMUS ZRT 2014. ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE 1. számú módosítás I. Szolgáltatás megrendelése Sorszám Irányadó rend Tervezett típus Az Turisztikai igazgatóság 1. 2. ellátása Spanyolországban ellátása

Részletesebben

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László

A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE. Dr. Perger László Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia Budapest, 2015. március 26. KÖRNYEZETVÉDELEM A DUNA RÉGIÓBAN PA4 A VIZEK MINŐSÉGÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA ÉS MEGŐRZÉSE Dr. Perger László prioritási területi

Részletesebben

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat

Fejezet száma, megnevezése. Kitöltő személy neve, telefonszáma. 1. sz. táblázat . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek költsége és témája Tárca neve: Vidékfejlesztési Minisztérium 4. január. - 4. június. Ország Miniszter és ok (név szerint) Más

Részletesebben

Földesi László - Dr. Nagy Sándor Gödöllő,

Földesi László - Dr. Nagy Sándor Gödöllő, Kicsiből nagyot Ahogy Franciaországban láttuk Földesi László - Dr. Nagy Sándor Gödöllő, 2017. 12. 14. ? Termesz kolónia (több millió egyed) Méhcsalád (40-80 000 egyed) Éves mérlegfőösszeg: 103,58 Mrd USD

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika megváltoztatására irányuló javaslatok

A Közös Agrárpolitika megváltoztatására irányuló javaslatok A Közös Agrárpolitika megváltoztatására irányuló javaslatok Szentirmay Zoltán főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Agrárakadémia Merre tovább Közös Agrárpolitika? Herman Ottó Intézet Nonprofit

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködése nemzetközi kapcsolatok kialakításában. Kiss Ágnes Temesvár 2012. szeptember 27.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködése nemzetközi kapcsolatok kialakításában. Kiss Ágnes Temesvár 2012. szeptember 27. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közreműködése nemzetközi kapcsolatok kialakításában Kiss Ágnes Temesvár 2012. szeptember 27. MNVH feladatai Nemzetközi és térségközi kapcsolatok kialakítása Segítségnyújtás

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ. Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök

2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ. Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök 2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök Az európai tejpiac helyzete és kilátásai 2013 január-április Készült a CLAL megrendelésére Főbb jellemzők:

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGY MODERNIZÁLÁSA. Regős Gábor, Phd. Századvég Gazdaságkutató Zrt.

AZ EGÉSZSÉGÜGY MODERNIZÁLÁSA. Regős Gábor, Phd. Századvég Gazdaságkutató Zrt. AZ EGÉSZSÉGÜGY MODERNIZÁLÁSA Regős Gábor, Phd. Századvég Gazdaságkutató Zrt. regos@szazadveg.hu 2018 AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA DEMOGRÁFIA FOLYAMATOK HATÁSA AZ EGÉSZSÉGFINANSZÍROZÁS HELYZETE NEMZETKÖZI

Részletesebben

Éves összefoglaló jelentés a 2015 júliusa és 2016 júniusa közötti időszakról

Éves összefoglaló jelentés a 2015 júliusa és 2016 júniusa közötti időszakról Éves összefoglaló jelentés a 2015 júliusa és 2016 júniusa közötti időszakról Készítette: Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi szakdiplomata 1. Kína gazdaságpolitikája változások az előző évekhez

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség.

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/15

Részletesebben

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette: Jóváhagyta

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára

A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára A Közös Agrárpolitika jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Agrárakadémia Merre tovább Közös Agrárpolitika? Herman Ottó

Részletesebben

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2014. június

Részletesebben

A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések

A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések Horváth István Kiemelt programokért felelős miniszteri biztos, Országgyűlési képviselő Gödöllő, 2015. 05.05. 1 2012 augusztus 30-án Magyarország Kormánya

Részletesebben

A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre

A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre Bardócz Tamás halászati osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Az előadás tartalma: Magyar

Részletesebben

1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/501/2018. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület július 12-i rendkívüli nyilvános ülésére

1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/501/2018. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület július 12-i rendkívüli nyilvános ülésére 1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/501/2018. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2018. július 12-i rendkívüli nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Döntés a törökországi Çanakkale

Részletesebben

Eseménynaptár. Időpont Helyszín Esemény június 17. Balatonlelle Elnökségi projektnap június 17. Balatonlelle HÖOK Választmány ülése

Eseménynaptár. Időpont Helyszín Esemény június 17. Balatonlelle Elnökségi projektnap június 17. Balatonlelle HÖOK Választmány ülése Eseménynaptár Időpont Helyszín Esemény 2016. június 13. Budapest Egyeztetés Németh Gergővel az EFOTT Civil térrel kapcsolatban 2016. június 17. Balatonlelle Elnökségi projektnap 2016. június 17. Balatonlelle

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt.

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 25. Hírlevél TERMÉNYPIACI

Részletesebben

TÉT SZAKDIPLOMATA BESZÁMOLÓ JELENTÉSE. (2013. október 2014. október) Kínai Népköztársaság TéT szakdiplomata 2014. 10.

TÉT SZAKDIPLOMATA BESZÁMOLÓ JELENTÉSE. (2013. október 2014. október) Kínai Népköztársaság TéT szakdiplomata 2014. 10. TÉT SZAKDIPLOMATA BESZÁMOLÓ JELENTÉSE (2013. október 2014. október) Kínai Népköztársaság TéT szakdiplomata 2014. 10. 1 1. Vezetői összefoglaló Kínát modernizációja a világ második legnagyobb gazdaságává

Részletesebben

Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolója

Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolója Embajada de Hungría Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolója Maácz Miklós Spanyolország, Madrid 2015. július 20. Spanyol politikai helyzet Kormányzó párt: Partido Popular (PP), Szaktárca:

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt.

Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt. A főbb küldőterületek előrejelzései, piaci várakozások 2006. Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt. A nemzetközi turizmus középtávú tendenciái 2005-ben minden korábbinál szívesebben

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT CEPO KONFERENCIA ÉS WORKSHOP, KESZTHELY, 2013. OKTÓBER 18 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT FEJLESZTÉSI (TÚLÉLÉSI?) STRATÉGIÁJA Dr. Csorbai Attila Világ hústermelése Me.: millió t marha sertés baromfi 38,3 35,8 15,2

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.11.30. COM(2012) 739 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK a Görögországnak a költségvetési felügyelet megerősítésére és elmélyítésére, valamint Görögországnak a túlzott

Részletesebben

Szervezeti és jogszabályi változások a felszín alatti vizek területén. XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok 2014.04.

Szervezeti és jogszabályi változások a felszín alatti vizek területén. XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok 2014.04. Szervezeti és jogszabályi változások a felszín alatti vizek területén Jelinek Gabriella főosztályvezető-helyettes Belügyminisztérium Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály 2013. november 27: A Kormány a vízügyi

Részletesebben

Piaci intézkedések 2015-2020

Piaci intézkedések 2015-2020 Piaci intézkedések 2015-2020 Tarpataki Tamás agrárpiaci főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Fiatal Gazda Konferencia, 2015. február 27. KAP kiadások alakulása 1980-2020 (folyó árakon) 70 60 EU-10

Részletesebben

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill A 150 esztendőnél is régebb múltra visszatekintő amerikai cég magyarországi leányvállalata 1995 óta van jelen hazánkban, azóta pedig három városban s öt telephelyen foglalkozik egyebek között takarmánygyártással,

Részletesebben

HITA roadshow 2012.05.8-10.

HITA roadshow 2012.05.8-10. HITA roadshow 2012.05.8-10. Széleskörű kétoldalú gazdasági kapcsolatok Áru és szolgáltatás kereskedelem Kétoldalú tőkekapcsolatok Közös infrastruktúra fejlesztések Határ menti, regionális együttműködés

Részletesebben

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról

Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról Összefoglaló beszámoló a Küldöttközgyűlés számára a VSZT munkájáról 2008 2013 Martonvásár, 2013. május 16. Takács Géza elnök Elnökségi ülések Az Elnökség évente ülést tartott az elmúlt időszakban és minden

Részletesebben

1. A kinai mezőgazdasági politika és az elmúlt év változásai

1. A kinai mezőgazdasági politika és az elmúlt év változásai Kárteszi Ágnes Mezőgazdasági és Környezetügyi Szakdiplomata 2012-2013 éves összefoglaló jelentés 1. A kinai mezőgazdasági politika és az elmúlt év változásai 1.1. Kína mezőgazdasági stratégiája A FAO és

Részletesebben

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 Pannonia Ethanol Zrt. Helyszín: Dunaföldvár, Tolna megye Alakult: 2009 Fő befektetése az Ethanol Europe Renewables Limited vállalatnak Termelés kezdete: 2012 március

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader.

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader. Emlékeztető Tárgy: ECOSYAL program Francia delegáció projektlátogatásai Időpont: 2014. augusztus 27 28. Helyszín: BDIVE területe 2014. áprilisától a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület bekapcsolódott

Részletesebben

Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó június 9-10.

Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó június 9-10. Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó 2016. június 9-10. Termelői csoportok Magyar mezőgazdaság: kitörési pont a termelői összefogás Önkéntes együttműködés Termelői csoportok Nemzeti

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

2. oldal és Működ (2) A Szabályzat 49. (1) bekezdés t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A költségvetésért felelős helyettes államtitkár) t

2. oldal és Működ (2) A Szabályzat 49. (1) bekezdés t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A költségvetésért felelős helyettes államtitkár) t 1. oldal és Működ 7/2016. (VI. 8.) NGM utasítás a Nemzetgazdasági Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2015. (I. 21.) NGM utasítás módosításáról1 A központi államigazgatási szervekről,

Részletesebben

MAGYAR TURIZMUS ZRT ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE 2. számú módosítás

MAGYAR TURIZMUS ZRT ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE 2. számú módosítás MAGYAR TURIZMUS ZRT 2014. ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVE 2. számú módosítás I. Szolgáltatás megrendelése Sorszám Turisztikai igazgatóság 1 A/4-es és egyedi paraméterű kiadvány nyomdai kivitelezés hirdetmény 2014.I

Részletesebben

CSEHORSZÁG A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT.

CSEHORSZÁG A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA CSEHORSZÁG KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. CSEHORSZÁG Területe: 78 866 km 2 Lakosainak száma: 1,2 millió

Részletesebben

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek értékelése dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna főosztályvezető helyettes

Részletesebben

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye Reich László (CMC jelölt) Budapest, 2008. március 18. Tartalom Előzmények A közösségi bormarketing program

Részletesebben

START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél - 2007/1. szám

START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél - 2007/1. szám Hírlevél - 2007/1. szám Hírlevél - 2007/1. szám 2 Tisztelt Olvasó! KÖSZÖNTŐ Ön Magyarország első befektetési tőkegarancia termékeket kínáló pénzügyi szolgáltatójának, a Start Tőkegarancia Zrt-nek havi

Részletesebben

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata. Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Romvári Róbert, NAKVI MTO, tervezési referens Amiről szó lesz 1. A NAKVI és a tervezés kapcsolata 2. Hogyan segíti az

Részletesebben

Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató

Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató Partnerségi workshop Art Hotel 2009. április 06. Süveges-Szabó László igazgató a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium háttérintézménye, összekötő kapocs a gazdasági kormányzat, a külföldi cégek

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

CHAVET PROJEKT: Megfelelni az agrár-szakképzéssel szemben támasztott jövőbeni kihívásoknak (a fogyasztói elvárások az agrár-szakképzéssel szemben)

CHAVET PROJEKT: Megfelelni az agrár-szakképzéssel szemben támasztott jövőbeni kihívásoknak (a fogyasztói elvárások az agrár-szakképzéssel szemben) M A S Z E M AGYAR AGRÁ RS ZAK OK TATÁS I S ZAK ÉR TŐK EGYES ÜL E TE Hungarian Associacion of Agricultural Vocational Educational Experts H-1223 Budapest, Park u. 2. EUROPEA-INTERNATIONAL konferencia. Kaszó,

Részletesebben

A köles kül- és belpiaca

A köles kül- és belpiaca A köles kül- és belpiaca Györe Dániel tudományos segédmunkatárs Agrárgazdasági Kutató Intézet Köles Reneszánsza Konferencia 2013. október 25. Budapest Világ gabonatermelése - Az elmúlt 50 évben a főbb

Részletesebben

P R O G R A M Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM)

P R O G R A M Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) P R O G R A M Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) NYITÓNAP 2016. július 12., kedd Helyszín: KKM Bem József tér, Konferenciaterem 1027 Budapest, Bem rkp. 47. 8.30 Regisztráció 9.00 Szijjártó Péter

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 4. Élıállat és Hús 2009. 17. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető Előzmények 1990- BSE Reformok az Európai Unió élelmiszer politikájában egyik alappillér a

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK BAROMFI 2010. november 2. Baromfi 2010. 42. hét Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Thury Eszter thury.eszter@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S

S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S A KKV- K E X P O R T T Á M O G A T Á S Á N A K H A T É K O N Y E S Z K Ö Z E M A G U N K R Ó L - A L A P Í T Ó K S Z O R O S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S ÚJ INTEGRÁLT INTÉZMÉNYI STRUKTÚRA KÜLÜGY KÜLGAZDASÁG

Részletesebben

Beszámoló az Észak-Alföldi Régió Ökoiskola Regionális Forrásközpont tevékenységéről (2015. II. félév)

Beszámoló az Észak-Alföldi Régió Ökoiskola Regionális Forrásközpont tevékenységéről (2015. II. félév) Beszámoló az i Régió tevékenységéről (2015. II. félév) Információs Nap megszervezése Szakmai információs napunkat 2015. december 3-án rendeztük meg Debrecenben, a Dózsa György Általános Iskolában (Debrecen,

Részletesebben

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban 2016. február 04. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar súlya -

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.11.24. COM(2017) 692 final 2017/0310 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésével kapcsolatos egyes támogatások és visszatérítések

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése Takarék Agrár Igazgatóság Értékesítési Osztályvezető Sánta József Dátum: 218.8.1 Kibocsátási mutatók 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Nagy Attila főosztályvezető EMVA Stratégiai Főosztály Miniszterelnökség Eredetvédelmi Fórum, Miskolc 2017. május 12. A Vidékfejlesztési Program végrehajtásának előrehaladása

Részletesebben

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17

Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap. Nyilvántartási szám: SZTK /2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Kezünkben a jövő! konferencia, és I. szakmai nap Nyilvántartási szám: SZTK- 11589/2015 Akkreditációs pontértéke: 17 Fővédnök: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Dr. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért

Részletesebben

2012. december 03. (hétfő)

2012. december 03. (hétfő) PROGRAM az erdészeti és vadgazdálkodási, élelmiszeripari, kertészeti, mezőgazdasági gépészeti szakképzést folytató iskolák igazgatói, szakmai vezetői és szaktanárai továbbképzésére A továbbképzés ideje:

Részletesebben

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Budapest, 2011. június 7. Dr. Bujáki Gábor ügyvezető igazgató Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

MEGHÍVÓ. 2013. május 23. Szakmai tanácskozás

MEGHÍVÓ. 2013. május 23. Szakmai tanácskozás MEGHÍVÓ Ezúton Tisztelettel meghívjuk Önt és Munkatársait a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ által szervezett Szakmai tanácskozásra és KÁTKI nyílt napokra, amely a

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása Fekete Károly geográfus - kutató, kutatásszervező Siófok, 2017. május 24. Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt üdülőkörzet fejlesztéseinek

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

MAGYARORSZÁGON KERÜLT MEGRENDEZÉSRE AZ AQUA-ADD PROJEKT ZÁRÓ RENDEZVÉNYE

MAGYARORSZÁGON KERÜLT MEGRENDEZÉSRE AZ AQUA-ADD PROJEKT ZÁRÓ RENDEZVÉNYE SAJTÓANYAG 8. SZÁM - 2014. szeptember MAGYARORSZÁGON KERÜLT MEGRENDEZÉSRE AZ AQUA-ADD PROJEKT ZÁRÓ RENDEZVÉNYE Közeledve az Aqua-add projekt megvalósításának utolsó hónapjaihoz, 2014. szeptember 23-26

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban Budapest, 24. szeptember hó A Cukorrépatermesztők Országos Szövetsége Elnökségének 24. szeptember 17-i határozata: Az EU Bizottság

Részletesebben

Pi Mai - tól - Pi Mai-ig

Pi Mai - tól - Pi Mai-ig Pi Mai - tól - Pi Mai-ig Magyar vállalkozások és intézmények projektjei Laoszban Dr. Váradi László A MNKH képviseleti irodájának megnyitása Vientiane-ban: Vitafort Zrt. MNKH (2014. június 17.) Magyar hústermékek

Részletesebben

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45 Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2011. II. negyedévében 2015-12-16 18:54:45 2 2011. második negyedévében a Magyarországra irányuló lengyel export dinamikája jelentősen lassult. Folyó év első negyedéve

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens Vidékfejlesztési Program forrásai Összes forrás - 1294 Mrd Ft Megjelent Megjelenésre vár 6% 94% Felfüggesztett pályázati

Részletesebben

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése

Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Vidékfejlesztési Politika 2014-2020 A Vidékfejlesztési Program tervezése Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Gazdasági-társadalmi kihívások Jövedelem különbségek Áringadozás, kockázatmenedzsment

Részletesebben