Klímatizálás szorpciós légkezelőgépekkel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klímatizálás szorpciós légkezelőgépekkel"

Átírás

1 Klímatizálás szorpciós légkezelőgépekkel Energiaválság, energia áremelkedés, gázellátási nehézségek, üvegházhatás, globális felmelegedés, néhány címszó napjaink médiáinak vezércikkeiből. A mai kor civilizált társadalmainak halaszthatatlan feladatává vált a föld még meglévő energiakészletének optimálisabb és energiatakarékosabb felhasználása, a káros anyagok kibocsátásának drasztikus csökkentése. Az elmúlt száz évben a jelentősebb energiahordozók felhasználása, a föld népessége hihetetlen mértékben nőtt (1.,2. ábrák). Szöveg: 1.ábra: A világ energiafelhasználás alakulása ( 1EJ=1000PJ=10 18 J) Szöveg: 2.ábra: A világ népességének alakulása Ez a növekedés ma még megállíthatatlannak tűnik, de az egyre gyakoribb, és súlyosabb természeti katasztrófák mielőbbi tettekre serkentik az emberiséget.

2 A legoptimistább elemzők is a fosszilis energiahordozók rendelkezésre állását még 100 évre tarják elegendőnek, de például az elmúlt időszakban történt hazai földgázkríziskor vezető politikusok nyilatkozataiban a ma ismert földgáztartalékok élettartamát mindössze 50 évre jósolták. Magyarországon a lakossági és kommunális szektor energiafelhasználásának mintegy a fele a fűtésre fordítódik. Ez nagyon magas, ezért a legfontosabb teendők természetesen a fűtéstechnikában mutatkoznak. Napjainkban megvalósuló épületek és épületfelújítások mind építészetileg, mind gépészetileg egyre igényesebbek, technikailag a legújabb szintet képviselik. A mesterséges szellőztetés, épülethűtés, klímatizálás természetes tartozéka a megvalósult létesítményeknek, még családi házaknál is. Ezért a fűtéstechnika mellé az épületgépészeti energiafelhasználásoknál rohamosan kezd felzárkózni a klíma- és hűtéstechnika. Az ipar, közlekedés és a hőtermelés által ma még döntően használt fosszilis energiahordozók elégetése során kibocsátott szén-dioxidnak jelentős szerepe van az üvegházhatás kialakulásában. Az üvegházhatás miatt a föld éghajlata egyre melegebb, ennek elviselése miatt a nyári időszakban egyre nagyobb területeken akarja az ember hűteni élettereit. Lassan a hűtéssel (klímával) nem rendelkező személygépkocsik a fejlett országokban eladhatatlanná válnak. A hagyományos hűtőberendezésekhez használt freongázok a Földet védő ózonréteg károsodásának egyik okozói. A folyamat ma visszafordíthatalannak tűnik. A felelős vezetőknek, politikusoknak, energetikai szakembereknek sürgősen be kell avatkozniuk e folyamatba, egyébként okólogiai katasztrófába sodorja az emberiség a Földet. Az épületgépészet fűtés-, hűtés és klímatechnikai szakágaiban az energiatakarékos rendszerek tervezése, kivitelezése, az alternatív és megújuló energiaforrások minél szélesebb körű alkalmazása nem lehet kérdés. A klímatizálás területén egy jövőbe mutató megoldást nyújt a Rosenberg Hungária Kft., az általa gyártott szorpciós rendszerű légkezelőgépekkel. Szöveg: Kísérleti Rosenberg szorpciós légkezelőgép a tokodaltárói mérőlaborban Szorpciós rendszerű klímatizálást a 1990-es évek közepétől alkalmazzák, angol nyelvterületen a DEC- Dessiccant-Evaporating- Cooling kifejezés, a németeknél a SGK- sorptiongestützen Klimatisierung kifejezés használatos. A gép egyik nagy előnye, hogy nyári légállapotban a levegőt hagyományos hűtőberendezés alkalmazása nélkül tudja hűteni és szárítani. Azzal, hogy nem használunk hagyományos hűtőgépet egyrészt jelentősen csökkentjük a felhasznált elektromos energiát, másrészt nem alkalmazunk a környezetre káros anyagokat.

3 A szorpciós gép működéséhez nyáron is jelentős hőenergiára van szükség, ezért felhasználása elsősorban ott gazdaságos, ahol nyáron is jelentős hulladékhő keltkezik- pl. erőművek, gázmotor telepek -, vagy alternatív energiaforrások állnak rendelkezésre. Itt elsősorban a napenergia, a különböző geotermikus energiaforrások, vagy ezek kombinációja jöhet szóba. A gazdaságos létesíthetőség esetén a beruházás a hagyományos léghűtési eljárásokhoz képest üzemeltetési oldalon 5-8 év alatt megtérül. Alkalmazásánál további előny, hogy külön van választva a léghűtési és a légszárítási folyamat. Szemben a hagyományos hűtési rendszerekkel ahol például a drága elektromos energia nem csak az levegő érezhető hűtési teljesítményét, hanem, mint közismert a légnedvesség miatti kondenzációs (rejtett) hűtési teljesítményt is fedezi. A légkezelőgép elvi felépítését és nyári üzemállapotát az alábbi ábra szemlélteti (3ábra). Szöveg: 3.ábra: Szorpciós klímatizálás vázlata(nyári üzemmód) A szorpciós rendszer három fő elemét az adiabatikus légnedvesítőt, a forgódobos hővisszanyerőt és a SECO fantázia névvel ellátott szorpciós hővisszanyerőt a német Klingenburg Gmbh szállítja. A Klingenburg vezető szerepet tölt be az energiatakarékos hővisszanyerők és légnedvesítők fejlesztésében és gyártásában. A légszállításhoz többfelé ventilátor alkalmazható a Rosenberg termékskálájából. Ilyen rendszerekhez elsősorban a fordulatszám-szabályozhatóság és éves energiafelhasználás tekintetében kimagasló paraméterekkel bíró Rosenberg EC motoros ventilátorokat javasoljuk. A SECO szorpciós hővisszanyerő (regenerátor) rendkívűl magas hatásfokon nyeri vissza a levegő entalpiáját. A regenerátor hordozója cellulóz mátrix alapú, amelyet lítium-klórid sóoldattal töltenek fel. Ezzel kémia szorpciót érünk el, szemben az általánosan alkalmazott alumínium fólia hordozóra felhordott szilikagél készülékekkel, ahol fizikai szorpciós folyamat zajlik le. További előnye a SECO-nak az említett hagyományos entalpia rotorokkal szemben, hogy a regenerációs hőmérsékletet o C közötti, míg a másiknál o C. Az alacsony regenerációs hőmérséklet lehetővé teszi alacsony előremenő vízhőmérsékletet biztosító alternatív energiahordozók felhasználását is az előtte lévő fűtőkalorifernél. Fontos, hogy feltöltés után a regenerátornak folyamatosan működnie kell, mert álló töltetnél a környezetéből felvett nedvesség miatt a rotor összeesik. A vezérlését nem szabad feszültségmentesíteni, mert leállított gép esetén is a vezérlés időszakonként megforgatja a rotort a meghibásodás elkerülése miatt. Működési élettartama 8-10 év, azután cserélni kell.

4 SECO szorpciós hővisszanyerő A beépítésre kerülő adiabatikus légnedvesítő szintén rendkívül energiatakarékos. örvényrács fúvókák reakciótér cseppleválasztó Szöveg: 4.ábra: Adiabatikus légnedvesítő elvi vázlata A belépő levegő a szabadalmaztatott örvényrácson halad át, amely hosszirányban forgó örvényeket kelt, biztosítva ezzel a reakciótérben a vízcseppek és a levegő tökéletes keveredését. 100%-os telítés is elérhető. Az örvények közepén bar nyomással kerül a víz beporlasztásra. A légnedvesítő teljes egészében rozsdamentes acélból készül, kialakítása révén alkalmazható higiéniás igényeknél is.

5 Légnedvesítő berendezés Szabadalmaztatott örvényrács Fúvóka Működés közben

6 Téli üzemállapotban a forgódobos hővisszanyerőt nem szükséges üzemeltetni, szintén nem működik az elszívó oldal légnedvesítője. Abban az esetben ha télen is tudjuk működtetni a SECO regenerátor előtti kalorifert, akkor a befúvó oldali fűtőkalorifer is elhagyható (5.ábra). Szöveg: 5.ábra: Szorpciós klímatizálás vázlata(téli üzemmód) A szorpciós klímatizálásnak, mint ahogy a legtöbb alternatív energia ellátásnak természetesen van egy hűtési teljesítményhatára. Ez a határ o C-os kilépő léghőmérséklet. Ennél alacsonyabb hőmérsékletet nem lehet vele előállítani. Amennyiben kisebb léghőmérsékletre van szükség, akkor is használható kombinált rendszerként (6.ábra). Szöveg: 6.ábra: Szorpciós szárítás kombinációja hővisszanyerővel és folyadékhűtővel Ebben az esetben a már említett szárítási - kondenzációs hűtési teljesítmény- és előhűtési igényt a szorpciós gép biztosítja, lényegesen kevesebb energiafelhasználással. Kisebb hagyományos hűtőberendezésre van szükség. További energiatakarékossági lehetőség, ha a hűtőgép kondenzátorának hulladékhőjét fel tudjuk használni a szorpciós gép kaloriferében.

7 Kisebb rendszereknél a regenerálási hőmérséklet biztosítására gazdaságosan alkalmazhatók napkollektorok (7.ábra). Szöveg: 7.ábra: Szorpciós klímatizálás napkollektorral A szorpciós szárítás kombinálható hővisszanyerővel és kaszkád kapcsolású hőszívattyúval, ahol az elszívó ágba épített légnedvesítő végzi az adiabatikus hűtést (8.ábra). Szöveg: 8.ábra

8 A vázolt megoldásokon túl az egyedi igények függvényében számtalan lehetőség kínálkozik a szorpciós légkezelőgépek, vagy azok egyes részelemeinek, mint például a SECO regenerátor energiatakarékos klímarendszerekhez történő felhasználására. Szakmai kérdéseik megválaszolásával, kereskedelmi ajánlatok és részletesebb technikai információk adásával, tervezési segédletekkel állunk rendelkezésükre a mellékelt hirdetésünkben szereplő címeinken. Rosenberg Hungária Kft. a német Rosenberg-csoport tagja

Komfortos fürdőzés egész évben

Komfortos fürdőzés egész évben Komfortos fürdőzés egész évben A szabályzott belső légállapot egy fontos tényező különösen a medenceterekben, ahol a magas relatív páratartalom és a kondenzáció előfordulása csökkentheti a felhasználók

Részletesebben

...komfort Neked. naturalhouse. épületgépészet

...komfort Neked. naturalhouse. épületgépészet ...komfort Neked naturalhouse épületgépészet Energiatakarékosság A természet energiája a lábunk elõtt hever A hõszivattyú biztosítani tudja Önnek a szükséges energiát a fûtéshez, melegvíz készítéshez.

Részletesebben

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. Levegı-víz hıszivattyúk

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. Levegı-víz hıszivattyúk Tóth István gépészmérnök, közgazdász Levegı-víz hıszivattyúk Levegő-víz hőszivattyúk Nem hőszivattyús üzemű folyadékhűtő, hanem fűtésre optimalizált gép, hűtés funkcióval vagy anélkül. Többféle változat:

Részletesebben

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1

ENERGIA- MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL RÉZZEL SOROZAT/ 1 ENERGIA- RÉZZEL MEGTAKARÍTÁS HŐVISSZANYERÉS A FÜRDŐVÍZBŐL RÉZCSÖVEK SEGÍTSÉGÉVEL SOROZAT/ 1 Sorozat előszó A réz tartós és fenntartható fémként, hosszú élettartammal és teljesmértékű újrahasznosíthatósággal,

Részletesebben

P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S. NILAN VPM 120-560 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő)

P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S. NILAN VPM 120-560 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő) P I A C V E Z E T Ő I P A R I H Ő V I S S Z A N Y E R Ő S S Z E L L Ő Z T E T É S NILAN VPM 120-560 Aktív hővisszanyerés és hűtés (levegő/levegő) NILAN VPM 120-560 Ipari hővisszanyerős szellőztető hűtéssel

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Magas hatásfokú légkezelő rendszerek kereskedelmi épületekhez

Magas hatásfokú légkezelő rendszerek kereskedelmi épületekhez A beltéri légminőség Magas hatásfokú légkezelő rendszerek kereskedelmi épületekhez Beépített hűtőkörös levegő-levegő hővisszanyerős légkezelők Mit is jelent a Beltéri Légminőség 1. a belélegzett levegő

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások WARMWASSER ERNEUERBARE ENERGIEN KLIMA RAUMHEIZUNG Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások 2010 április 06 A STIEBEL ELTRON történelmének áttekintése» Alapító Dr.Theodor Stiebel mérnök-feltaláló

Részletesebben

A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból - a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főbb jellemzői

A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból - a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főbb jellemzői A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból - a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főbb jellemzői Napjainkban a fellendülő építőipar eredményeként több irodaház, üzletház, családi ház épül,

Részletesebben

Épületgépészeti ismeretek 01.

Épületgépészeti ismeretek 01. Épületgépészeti ismeretek 01. Épületgépészet 1. Távhő szolgáltatás 01. Hőerőmű 02. Távvezeték 03. Hőközpont 2. Saját hőtermelés 04. Szilárd tüzelésű kazánok 05. Faelgázosító kazánok 06. Pellettüzelésű

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

2. sz. melléklet Számítások - szociális otthon/a

2. sz. melléklet Számítások - szociális otthon/a 2. sz. melléklet Számítások - szociális otthon/a Szociális otthon díj 1 díj 2 díj 3 díj 4 2. gázmotor 1. gázmotor Hőenergia díj 12,7118644 max teljes. max teljes. Elektromos névleges 30 117,6 25 34,74

Részletesebben

Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2

Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2 Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2 Condair SH2 Mentes a nemkívánatos üvegszáltól és cellulóztól Szabadalmaztatott

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

Szellőztető megoldások EC technikával

Szellőztető megoldások EC technikával Klíma- és Légtechnikai Szakmai Nap 2018 Szellőztető megoldások EC technikával Budapest, Lurdy Ház Kovács István okl. gépészmérnök www.helios.hu 1 Helios 60 éve légtechnika 2 Rendeletek és piac Energiatakarékosság

Részletesebben

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú. Gas HP 35A

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú. Gas HP 35A Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú Gas HP 35A Maximális energiamegtakarítás és csökkentett CO2-kibocsátás Remeha földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú A Remeha termékpalettájában már évek óta az

Részletesebben

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fogyasztói teljesítmény szabályozása A hőleadás teljesítménye függ az átáramló térfogatáram nagyságától,

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec. Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.hu Főbb pontok Az 811..813/2013 EU direktíva hatásai az épületgépészeti

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók

CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók 17:22 IRVENT Tel/Fax: [94] -48 Tel/Fax: [52] 422-64 CDP 75 légcsatornázható légszárító CDP 75 típusú légcsatornázható légszárító nagyobb magán- és közületi uszodákban,

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

Top secret Secret Internal use only Public. Daikin Modular. termékismertető

Top secret Secret Internal use only Public. Daikin Modular. termékismertető Top secret Secret Internal use only Public Daikin Modular termékismertető KIALAKÍTÁS A termék egy Fő modulból áll, amelyet egy Forgódobos hővisszanyerő ( 80%-nál magasabb hővisszanyerési hatásfokkal),

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének A rendeletben előírt műszaki követelményeket azon megújuló energiaforrásból energiát termelő rendszerek

Részletesebben

Roof-top egységek. Hogyan spórolhatunk energiát

Roof-top egységek. Hogyan spórolhatunk energiát Roof-top egységek A roof-top berendezések napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a klímatechnikai piacon. Mindez annak köszönhető, hogy a roof-top egy kompakt berendezés, amely egyesíti a folyadékhűtőt

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása. Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök

Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása. Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök Vágóhídi tisztított szennyvíz hőhasznosítása Fodor Zoltán Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú tagozat elnök A szennyvizek hőjének energetikai hasznosítása Energiaforrás lehet a kommunális,

Részletesebben

Magyarország kereskedelmi áruházai

Magyarország kereskedelmi áruházai Kaszkád hőtéstechnikai rendszer és hıszivattyús főtési-hőtési rendszer együttmőködése Magyarország kereskedelmi áruházai A B C D E F G H I J össz db m2 átlag össz m2 Diszkont áruházak 190 83 153 65 1500

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN!

ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN! ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN! Energiaracionlizálás Cégünk kezdettől fogva jelentős összegeket fordított kutatásra, új termékek és technológiák fejlesztésre. Legfontosabb kutatás-fejlesztési témánk:

Részletesebben

Napenergiás helyzetkép és jövőkép

Napenergiás helyzetkép és jövőkép Napenergiás helyzetkép és jövőkép Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros és napelemes rendszerek (Magyarországon) Napkollektoros és napelemes rendszerek felépítése Hálózatra visszatápláló napelemes

Részletesebben

versenyképes választás

versenyképes választás Vvégtelenül V versenyképes választás V Légcsatornába építhetõ szellõzõ rendszer Vento - Légcsatornába építhetõ szellõzõ rendszer végtelenül versenyképes választás A Vento légcsatornába építhetõ légkezelõ-

Részletesebben

Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22.

Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22. Civil környezetvédelmi programok a KEOP-ban Budapest, 2009.06.22. Szabó Gábor Dávid (tanácsadó projekt menedzser, KvVM FI) Prioritás HÁTTÉR KEOP 2007-13 Keret Keret Mrd Ft (260Ft/ ) Százalékos megoszlás

Részletesebben

Korszerű légkezelő gépek fejlesztése. Előadó: Dr. Szekeres József ügyvezető igazgató Budapest, Comfort kiállítás 2007.04.20.

Korszerű légkezelő gépek fejlesztése. Előadó: Dr. Szekeres József ügyvezető igazgató Budapest, Comfort kiállítás 2007.04.20. Korszerű légkezelő gépek fejlesztése Előadó: ügyvezető igazgató Budapest, Comfort kiállítás 2007.04.20. Előzmények Hajtás szabályozás Az előadás tartalma Fokozott légtömörségi és hőtechnikai követelmények

Részletesebben

A TERMÉSZETES HŰTÉS. Gépek vesznek körül bennünket. egyre bonyolultabbak, egyre több energiát emésztenek

A TERMÉSZETES HŰTÉS. Gépek vesznek körül bennünket. egyre bonyolultabbak, egyre több energiát emésztenek Gépek vesznek körül bennünket. Egyre több van belőlük, egyre bonyolultabbak, egyre több energiát emésztenek fel. Már el is felejtettük, hogy az emberek már akkor is tudtak hűvös környezetet teremteni maguk

Részletesebben

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft.

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. 2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások

R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások 1. rész A CO2 hűtőközegként alacsony üvegházhatást ígér, de alkalmazása új megoldásokat és megfontolásokat igényel. Szerző: Emerson Climate Technologies

Részletesebben

LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló. Budapest, május

LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló. Budapest, május LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló 017 Budapest, 018. május ESZ-HU-017LUK BEVEZETÉS A 1/015. (V. 6.) Korm. Rendelet (az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról) 7/A.

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÖKOGYÜLEKEZETI MOZGALOM. (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) EGY HÁZUNK VAN

MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÖKOGYÜLEKEZETI MOZGALOM. (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) EGY HÁZUNK VAN MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÖKOGYÜLEKEZETI MOZGALOM (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) EGY HÁZUNK VAN gyakorlati teremtésvédelmi konferencia Debrecen, Megújuló Energiapark: 2016. június 3 4. Előadás: Kertészeti

Részletesebben

A kép forrása: OCHSNER cég

A kép forrása: OCHSNER cég GONDOLATOK A BIOMASSZA ÉS A HŐSZIVATTY SZIVATTYÚS S RENDSZER KAPCSOLATÁRÓL Előadó: Komlós Ferenc épületgépészeti vezető tervező A kép forrása: OCHSNER cég Mottó: Ha azt kérdezik, hogy nem késtünk-e el,

Részletesebben

1. Technológia és infrastrukturális beruházások

1. Technológia és infrastrukturális beruházások AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK NAGYVÁLLALATOKNAK A 2009-2010 ÉVEKBEN 1. Technológia és infrastrukturális beruházások Technológia fejlesztés I. Támogatás mértéke: max. 30% Támogatás összege:

Részletesebben

Légkezelők kiválasztása a törvényi előírások szerint és a

Légkezelők kiválasztása a törvényi előírások szerint és a Légkezelők kiválasztása a törvényi előírások szerint és a gyakorlatban Ipacs Roland- Mérnök üzletkötő 2018 2 FläktGroup a korábbi DencoHappel (GEA) és FläktWoods cégcsoport egyesüléséből jött létre 2016

Részletesebben

Clarion Hungary Elektronikai Kft. Energiafelhasználási riport 2018

Clarion Hungary Elektronikai Kft. Energiafelhasználási riport 2018 Clarion Hungary Elektronikai Kft. Energiafelhasználási riport 2018 Page: 1/7 Tartalom Előszó... 3 A vállalat energia felhasználásának alakulása 2018-ban... 4 Energetikai hatású beruházások 2018-ban...

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4.

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Hőszivattyús rendszerek HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Tartalom Telepítési lehetőségek, cél a legjobb rendszer kiválasztása Gazdaságosság üzemeltetési költségek, tarifák, beruházás, piacképesség Környezetvédelem,

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú

Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Geotermikus energiahasznosítás - hőszivattyú Viczai JánosJ egyetemi adjunktus BME Építész Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Egy kis törtt rténelem Működési elve már m r régóta r ismert,

Részletesebben

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017.

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. március VEOLIA MAGYARORSZÁGON Több, mint 20 éve a piacon Víz Hulladék Energia ESZKÖZÖK AJÁNLATOK

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST Polgár Győző energetikai szaktanácsadó CÉGFILOZÓFIÁNK Fenntartható energiaszolgáltatás Környezetvédelem és energiamegtakarítás Hosszú távú

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Nyíregyháza, 2012.11.29

Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Nyíregyháza, 2012.11.29 Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Nyíregyháza, 2012.11.29 Mi várható 2012-ben? 1331/2012. (IX. 7.) Kormányhatározat alapján Operatív programok közötti

Részletesebben

OXeN. Hővisszanyerős szellőzés légcsatornázás nélkül. www.flowair.com

OXeN. Hővisszanyerős szellőzés légcsatornázás nélkül. www.flowair.com OXeN Hővisszanyerős szellőzés légcsatornázás nélkül www.flowair.com FLOWAIR Rendszer KOMPLETT FŰTŐ ÉS SZELLŐZTETŐ RENDSZEREK A FLOWAIR ipari épületek és közintézmények fűtésére és szellőztetésére kínál

Részletesebben

ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz

ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz Készült: 2009.03.02. "U-Pipe" vákuumcsöves napkollektor CPC tükörrel Az "U-Pipe" vákuumcsöves napkollektor jelenti a kollektorok fejlődésének

Részletesebben

Silvento. A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért

Silvento. A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért Silvento A LUNOS ventilátorok halkabb és gazdaságosabb generációja a természetesebb és kellemesebb lakóterekért Silvento Élvezd a csendet csendes mérés hőmérséklet/páratartalom Nincsenek zavaró zajok:

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

A NAPENERGIA PIACA. Horánszky Beáta egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem Gázmérnöki Tanszék TÉMÁIM A VILÁG ÉS EURÓPA MEGÚJULÓ ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

A NAPENERGIA PIACA. Horánszky Beáta egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem Gázmérnöki Tanszék TÉMÁIM A VILÁG ÉS EURÓPA MEGÚJULÓ ENERGIAFELHASZNÁLÁSA A NAPENERGIA PIACA Horánszky Beáta egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem Gázmérnöki Tanszék 2005. 07.07. Készült az OTKA T-046224 kutatási projekt keretében TÉMÁIM A VILÁG ÉS EURÓPA MEGÚJULÓ ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

Részletesebben

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései

Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Hőszivattyú hőszivattyú kérdései Mi is az a hőszivattyú? A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, a közvetítő közeg így lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAMOK Épületfizika Komfortelmélet

TANTÁRGYI PROGRAMOK Épületfizika Komfortelmélet TANTÁRGYI PROGRAMOK 5.1. Tantárgyak megnevezése: Épületfizika Számonkérés módjai: otthoni feladatok, kollokvium A tárgy célja megismertetni a hallgatókkal egyrészt az épületek szerkezeteinek azon fizikai

Részletesebben

TELJESÍTMÈNY, AMIKOR ARRA A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN

TELJESÍTMÈNY, AMIKOR ARRA A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN TELJESÍTMÈNY, AMIKOR ARRA A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN DÍJMENTES ENERGIA A KÖRNYEZETBŐL A természet nem küld számlát Az energiaárak növekedése és az egyre nagyobb mértékű környezetterhelés napjaink legégetőbb

Részletesebben

SUPRABOX COMFORT KOMPAKT LAKÁSSZELLŐZTETŐGÉPEK

SUPRABOX COMFORT KOMPAKT LAKÁSSZELLŐZTETŐGÉPEK SUPRABOX COMORT KOMPAKT LAKÁSSZELLŐZTETŐGÉPEK ECOIT ETRI THE AIR MOVEMENT GROUP Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft. 2532 Tokodaltáró, József Attila út 32-34. Telefon +36/33-515-515 ax +36/33-515-500

Részletesebben

HATÉKONY HŰTÉS. Párologtató hűtőberendezés Condair ME. Légpárásítás és párologtató hűtés

HATÉKONY HŰTÉS. Párologtató hűtőberendezés Condair ME. Légpárásítás és párologtató hűtés HATÉKONY HŰTÉS Párologtató hűtőberendezés Légpárásítás és párologtató hűtés Hatékony párologtató hűtés Egyenletes vízelosztás A párologtatótestek feletti elosztópanelek gondoskodnak a párásító víz állandó

Részletesebben

Varga Katalin zöld energia szakértő. VII. Napenergia-hasznosítás az Épületgépészetben Konferencia és Kiállítás Budapest, március 17.

Varga Katalin zöld energia szakértő. VII. Napenergia-hasznosítás az Épületgépészetben Konferencia és Kiállítás Budapest, március 17. Megújuló energetikai helyzetkép különös tekintettel a hazai napenergia-statisztikákra Varga Katalin zöld energia szakértő VII. Napenergia-hasznosítás az Épületgépészetben Konferencia és Kiállítás Budapest,

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

Geotermikus energia. Előadás menete:

Geotermikus energia. Előadás menete: Geotermikus energia Előadás menete: Geotermikus energia jelentése Geotermikus energia fajtái felhasználása,világ Magyarország Geotermikus energia előnyei, hátrányai Készítette: Gáspár János Környezettan

Részletesebben

FEHU-U uszodai légkezelők

FEHU-U uszodai légkezelők A légkezelés, klimatizálás különleges területei az uszodai alkalmazások. A magas páratartalmú közegek miatt a nedvességgel való gazdálkodás, a levegő szárítása, a rejtett hő visszanyerése nagyon fontos.

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése

Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése 2014. 11. 13. Nyíri László MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Áttekintés Miskolci távhőszolgáltató bemutatása Mutatószámok

Részletesebben

NAGYÍTÓLENCSE ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A jövõ komfortos technikája

NAGYÍTÓLENCSE ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A jövõ komfortos technikája NAGYÍTÓLENCSE ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS A jövõ komfortos technikája Az energia ára különbözõ hõhordozókkal, különbözõ berendezésekkel elõállítva (2007) Az energia ára (Ft/M) 11,0 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0

Részletesebben

Passzívház szellőzési rendszerének energetikai jellemzése

Passzívház szellőzési rendszerének energetikai jellemzése Energetika II. (BMEGEENAEE2) házi feladat Passzívház szellőzési rendszerének energetikai jellemzése Készítette: Bevezetés A házi dolgozatom témaválasztása a asszív házakra esett, ezen belül is a szellőzési

Részletesebben

J03 ACU-S. Uszodai légkezelő berendezés.

J03 ACU-S. Uszodai légkezelő berendezés. 0 547 páramentesítő kompakt uszodai légkezelő berendezés komplett automatikával, négyszög keresztmetszettel. Alkalmazási terület ¾ Az uszodai légkezelő berendezés magán, közületi, termál, terápiás, iskolai,

Részletesebben

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat TÖRÖK IMRE 1 Az előadás témája Az irodaház gépészeti rendszerének és működtetésének bemutatása. A rendszeren elhelyezett a mérési pontok és paraméterek ismertetése. Az egyes vizsgált részrendszerek energetikai

Részletesebben

Épületgépészet és Energetika. 19. Fűtés- és Légtechnikai Konferencia.

Épületgépészet és Energetika. 19. Fűtés- és Légtechnikai Konferencia. KONFERENCIA PROGRAM Az Építéstudományi Egyesület és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának és a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének

Részletesebben

Megoldás házaink fűtésére és hűtésére egy rendszerrel

Megoldás házaink fűtésére és hűtésére egy rendszerrel Megoldás házaink fűtésére és hűtésére egy rendszerrel A Daikin hőszivattyús, hűtő és meleg vizes egységgel ellátott Altherma típusú komplett fűtő és hűtő rendszere rugalmas és költségtakarékos alternatívát

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Sas 10-12 Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A Sas 10-12 Kft. Budapest belvárosában, az V. kerületben, a Sas utca és a Zrínyi

Részletesebben

Adszorpciós hűtő prezentáció

Adszorpciós hűtő prezentáció prezentáció vel a környezettudatos energiafelhasználásért Bevezetés Klímaváltozás hatása az jégsapkára 1979-2005 A jégsapka felelős a klíma egyensúly fentartásáért NASA szatellit képe az északi jégsapkáról

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései tartalmazzák: Általános épületgépészeti rendszerismereteit Légcsatornák, légtechnikai- és klímaberendezések felépítésének,

Részletesebben

Thermoversus Kft. Telefon: 06 20/ 913 2040 www.thermoversus.com info@thermoversus.com. 1026 Bp. Kelemen László u. 3 V E R S U S

Thermoversus Kft. Telefon: 06 20/ 913 2040 www.thermoversus.com info@thermoversus.com. 1026 Bp. Kelemen László u. 3 V E R S U S Különleges kialakítású hegesztett bordáscsövet és az abból készített hőcserélőket, hőhasznosító berendezéseket kínál a Az acél-, vagy rozsdamentes acél anyagú hőleadó cső bordázata hegesztett kötésekkel

Részletesebben

Energiakulcs - az alacsony energiaigényű épület gépészete. Előadó: Kardos Ferenc

Energiakulcs - az alacsony energiaigényű épület gépészete. Előadó: Kardos Ferenc Energiakulcs - az alacsony energiaigényű épület gépészete Előadó: Kardos Ferenc Épületgépészeti feladatok alacsony energiaigényű épületekben Fűtés Szellőztetés Használati melegvíz-előállítás Komforthűtés

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Cégismertető 2010 www.tevekft.hu

Cégismertető 2010 www.tevekft.hu Cégismertető 2010 w w w. t e v e k f t. h u Bemutatkozás A 2000-ben alapított TEVE Kivitelező és Szolgáltató Kft.-t célja egy olyan vállalkozás kiépítése, amely lépést tart a technika fejlődésével, folyamatosan

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 0. ELŐADÁS

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 0. ELŐADÁS HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 0. ELŐADÁS HŰTŐGÉPEK FŐ ELEMEI, MŰKÖDÉSI ELVE, FŐ SZERKEZETI RÉSZEK, MŰKÖDÉSI ELV 1 HIDEG HŐCSERÉLŐ (ELPÁROLOGTATÓ) Itt történik a hűtés, a hő környezetből való elvonása, amit a hűtőközeg

Részletesebben

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül 2010. február1. KEOP-2009-4.2.0/A: Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal A konstrukció ösztönözni és támogatni

Részletesebben

ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel

ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel Rendszer: Nagy légterek termo-ventilátoros fűtésének szabályozása. Állandó teremhőmérséklet az előremenő fűtővíz hőmérsékletének befolyásolásával.

Részletesebben

Klíma és légtechnika szakmai nap

Klíma és légtechnika szakmai nap Klíma és légtechnika szakmai nap Hővisszanyerők műszaki paraméterei és jelentésük Tóth István Zehnder Group Magyarországi Képviselet 12/8/2015 Zehnder és Paul hővisszanyerők lakásba, családi házba 2 08.12.2015

Részletesebben

Geotermikus hőszivattyú Geopro GT. Élvezze a Föld melegét Geopro-val

Geotermikus hőszivattyú Geopro GT. Élvezze a Föld melegét Geopro-val Geotermikus hőszivattyú Geopro GT Élvezze a Föld melegét Geopro-val Környezetbarát hőenergia a talajból Mindannyian természetes környezetben élünk, és nagymértékben függünk tőle. Ezért kötelességünk, hogy

Részletesebben

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A Fejlesztési program eszközrendszere: Energiahatékonyság Zöldenergia megújuló energiaforrások

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS a MEY Hungária Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚ ÚJRAÉRTELMEZVE SOL+ RENDSZER. www.sonnenkraft.hu

HŐSZIVATTYÚ ÚJRAÉRTELMEZVE SOL+ RENDSZER. www.sonnenkraft.hu HŐSZIVATTYÚ ÚJRAÉRTELMEZVE SOL+ RENDSZER NAPENERGIA ÉS LEVEGŐS HŐSZIVATTYÚ - AZ IDEÁLIS KOMBINÁCIÓ A PIAC LEGJOBB HŐSZIVATTYÚJA* MEGLÉVŐ RENDSZEREK KIEGÉSZÍTÉSÉRE *A2/W35 COP 4,02 az AIT független bevizsgáló

Részletesebben

Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig. Előadó: Kardos Ferenc

Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig. Előadó: Kardos Ferenc Energiakulcs A gondolatoktól a megszületésig Előadó: Kardos Ferenc Épületgépészeti feladatok alacsony energiaigényű épületekben Fűtés Szellőztetés Használati melegvíz-előállítás Komforthűtés Előtemperálás

Részletesebben

2014 (éves) Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése alapján és a Adatszolgáltatás jogcíme

2014 (éves) Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése alapján és a Adatszolgáltatás jogcíme Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/B Adatszolgáltatás időszaka 2014 (éves) Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép Figyelem! Az előadás tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, azt a szerző kizárólag a konferencia résztvevői számára, saját felhasználásra bocsátotta rendelkezésre, harmadik személyek számára nem átruházható,

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában

Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában Megújuló energiák hasznosítása a távfűtéses lakóépületek energiaellátásában A PÉTÁV és a Pécsi Tudományegyetem közös tanulmányának bemutatása Dr. Fülöp László Főiskolai tanár Pécsi Tudományegyetem Pollack

Részletesebben

XII. MŰSZAKI BIZTONSÁGI

XII. MŰSZAKI BIZTONSÁGI XII. MŰSZAKI BIZTONSÁGI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS Magyar Tartálytechnikai és Nyomástartó Berendezés Szövetség 2014. november 12-13. PRÉMIUM HOTEL Panoráma SIÓFOK, Beszédes József sétány 80. www.safiltco.com

Részletesebben

FEHU-A kompakt álló légkezelők

FEHU-A kompakt álló légkezelők A FEHU-A készülékek olyan helyiségek szellőztetésére lettek tervezve, ahol a levegőminőség biztosítása érdekében mesterséges szellőztetésre van szükség. Fő alkalmazási területük azok a 100 1000 m 2 alapterületű

Részletesebben

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik.

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. Energia hatékonyság Hannes Lütz Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. A szállodai szoba árának fejében elvárják, hogy a fürdőszobában legyen

Részletesebben

AZ ENERKIAMEGTAKARÍTÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES FORMÁI A REPÜLŐTÉRI LÉTE- SÍTMÉNYEK ÜZEMELTETÉSE TERÜLETÉN

AZ ENERKIAMEGTAKARÍTÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES FORMÁI A REPÜLŐTÉRI LÉTE- SÍTMÉNYEK ÜZEMELTETÉSE TERÜLETÉN Dr. Tóth Rudolf (PhD) AZ ENERKIAMEGTAKARÍTÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES FORMÁI A REPÜLŐTÉRI LÉTE- SÍTMÉNYEK ÜZEMELTETÉSE TERÜLETÉN A Föld élővilágát egy rendkívüli hőegyensúly hozta

Részletesebben