Európai Műszaki Értékelés ETA-11/ Általános rész. Österreichisches Institut für Bautechnik (OIB Ausztriai Építőmérnöki Intézet)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Európai Műszaki Értékelés ETA-11/ Általános rész. Österreichisches Institut für Bautechnik (OIB Ausztriai Építőmérnöki Intézet)"

Átírás

1 Osztrák Építőmérnöki Intézet tagja S henkenst rasse T F OJOBécs/Ausztria i ina ilooib.or.at Európai Műszaki Értékelés Általános rész Az európai műszaki értékelést kiállító szerv ETA-11/ Österreichisches Institut für Bautechnik (OIB Ausztriai Építőmérnöki Intézet) Az építőipari termék kereskedelmi megnevezése Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB Termékcsalád, amelyhez az építőipari termék tartozik Tűzgátló és tűzszigetelő termékek: Lineáris illesztés- és réstömítő anyagok Gyártó Gyártóüzem Hilti AG Feldkircherstrasse Schaan LIECHTENSTEIN Hilti 4a gyártóüzem Jelen európai műszaki értékelés tartalma: 13 oldal, az 1 4. melléklettel együtt, amelyek szerves részét képezik a dokumentumnak Jelen európai műszaki értékelést az 305/2011/EU rendelkezéssel összhangban, a következő alapján bocsátották ki: Útmutató a Tűzgátló és tűzszigetelő termékek Európai Műszaki Jóváhagyásához (ETAG 026), 3. rész: Lineáris hézag- és réstömítő anyagok, európai értékelő dokumentumként (EAD) használt augusztusi kiadás Jelen európai műszaki értékelés tartalma felülírja a következőt: és között érvényes ETA-11/0343 Európai Műszaki Jóváhagyás

2 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 2. oldala, amely a és között érvényes ETA-11/0343 Európai Műszaki Jóváhagyás helyébe lép. A jelen európai műszaki értékelés kizárólag azokra a gyártókra vagy gyártói képviseletekre érvényesíthető, amelyek szerepelnek a jelen dokumentum 1. oldalán, illetve azokra a gyártóüzemekre, amelyeket jelen európai műszaki értékelés megnevez. A jelen európai műszaki értékelés más nyelvekre fordított változatainak meg kell felelniük az eredetileg kibocsátott dokumentum tartalmának, illetve meg kell jelölni, hogy fordításokról van szó. Ezen európai műszaki értékelés elektronikus úton történő továbbítás esetén is kizárólag teljes terjedelmében továbbítható. Az OIB írásos hozzájárulásával kivonatok is közölhetők. Amennyiben a teljes dokumentumnak csupán egy részlete kerül közlésre, azt azon fel kell tüntetni. Az OIB-nak jogában áll visszavonni ezt az európai műszaki értékelést, különösen, ha a Bizottság a 305/2011/EU rendelkezés 25. cikkének (3) bekezdése alapján erre vonatkozó tájékoztatást nyújt.

3 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 3. oldala, amely a és között érvényes ETA-11/0343 Európai Műszaki Jóváhagyás helyébe lép. Különleges rendelkezések 1 A termék műszaki leírása A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB egy hártyát formáló bevonat, amely ásványgyapottal feltöltött merev födémlemezek és válaszfalak közötti tűzhatároló tömítés kialakítására használható. A homlokzati falpanelek esetében a bevonatot általában csak a felső oldalra viszik fel. A nagyon porózus illesztési széleket a jobb tapadás érdekében a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB vízzel hígított változatával kell kezelni. A tömítés különböző tájolás, illetve a hézagot/rést vagy a feltöltést alkotó építőanyagok szerinti kialakításának részleteiről, illetve a megfelelő besorolásokról az ETA 3. mellékletében olvashat. A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB termékről részletes információkat talál az ETA 2. mellékletében. A feltöltőanyagként használható megfelelő ásványgyapot műszaki adataival kapcsolatban olvassa el az ETA 2. mellékletének 2.2. pontját A beépítés folyamatát az ETA 4. melléklete mutatja be. A tervezett használat meghatározása a vonatkozó európai műszaki értékelésnek (ezután EAD) megfelelően Rendeltetés A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB lineáris hézag- és réstömítőként való használatra készült. A termék feladata, hogy tűzvédelmet biztosítson a válaszfalak és a merev födémlemezek közötti hézagban. A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB a következő építkezési elemek között használható: Építkezési elem Merev födémek Válaszfal Felépítés Beton Legalább 2400 kg/m 3 sűrűség Legalább 150 mm vastagság A merev födémnek rendelkeznie kell a megkövetelt tűzállóságra vonatkozó EN besorolással Acélváz (keresztgerenda, középoszlop) a mellvéd-falpanel és a váz közötti üreget ásványgyapot- vagy lamellás ásványgyapot táblákkal kell feltölteni (minimális sűrűség: 120 kg/in), hogy kialakuljon a hézag szegélye, a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB alapját képező keresztgerendával kapcsolatban lásd az ETA 3. mellékletének 3.2. pontját Használati kategória A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB terméket 0 C alatti hőmérsékleten, UV-fény mellett is lehet használni, az esőtől azonban védeni kell, így az ETAG részének szerint az Y 1 típusba sorolható. Mivel a termék megfelel az Y1 kategória követelményeinek, az Y 2, a Z 1 és a Z 2 követelményei is teljesülnek. 2.3 Üzemi élettartam A jelen európai műszaki értékelésben megfogalmazott kijelenések alapjául az a feltételezés szolgált, hogy a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB legalább 10 éves üzemi élettartammal bír, abban az esetben, ha betartják a gyártó által a csomagolásra, szállításra, tárolásra, beépítésre, használatra és javításra vonatkozó műszaki utasításokat.

4 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 4. oldala, amely a és között érvényes ETA-11/0343 Európai Műszaki Jóváhagyás helyébe lép. A tervezett várható élettartamra vonatkozó adatokért sem a gyártó vagy a műszaki ellenőrzést végző hatóság nem vállal garanciát, ezek az adatok csupán arra szolgálnak, hogy a vásárló a tervezett felépítmény várható élettartamát figyelembe véve kiválaszthassa a számára megfelelő terméket. A termék valós üzemi élettartama normál használati feltételek mellett lényegesen hosszabb lehet, anélkül, hogy negatív hatást gyakorolna az építési munkálatok alapvető követelményeire Általános feltételezések A dokumentum megállapításai azt veszik alapul, hogy a határoló tömítést érintő károkat megfelelően kijavítják. Gyártás A jelen európai műszaki értékelés alapjául a termékre vonatkozóan az OIB-nek átadott, előzetesen elfogadott adatok/információk képezik, amelyek a vizsgált és értékelt termék jellemzését szolgálják. Amennyiben olyan módosítás történik a termékben vagy az előállítási folyamatban, amelynek következtében az átadott adatok/információk érvénytelenné válnak, a gyártó még a módosítások érvénybe léptetése előtt köteles értesíteni az OIB-et. Az OIB dönt arról, hogy a jelen ETA alapján a tervezett módosítások érintik-e az európai műszaki értékelést, és ebből kifolyólag a CE-jelzés érvényességét, és amennyiben igen, az OIB eldönti, hogy van-e szükség további értékelések elvégzésére, illetve az ETA módosítására. 2.6 Beépítés A terméket az európai műszaki értékelésben leírtak szerint kell beépíteni és használni.

5 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 5. oldala, amely a és között érvényes ETA-11/0343 Európai Műszaki Jóváhagyás helyébe lép.

6 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 6. oldala 3 A termék teljesítménye és az ennek ellenőrzésére használt módszerek Építkezésekre vonatkozó alapvető követelmények Alapvető jellemzők Ellenőrzési módszer Teljesítmény BWR 2 BWR 3 BWR 4 Tűzzel szembeni viselkedés EN :2010 Tűzállóság EN :2010 Légáteresztés (anyagtulajdonság) Vízáteresztés (anyagtulajdonság) Veszélyesanyag-tartalom és/vagy -kibocsátás Mechanikai ellenállás és stabilitás Nincs meghatározva ETAG 026-3, C függelék Az Európai Bizottság 67/548/EGK irányelve, és az 1272/2008/EK irányelv, valamint EOTA TR 034, októberi kiadás ETAG 026-3, pont Ellenállás ütéssel/ mozgatással szemben EOTA TR 001:2003 Adhézió ETAG 026-3, pont Tartósság EOTA TR 024:2009 Elmozdulási képesség ETAG 026-3, pont BWR 5 Léghangszigetelés EN ISO :2010 BWR 6 Termikus jellemzők Vízgőzáteresztés Nincs meghatározva Nincs meghatározva Az ETA Az ETA Az ETA A gyártó által kiadott megfelelőségi nyilatkozat Az ETA Az ETA Az ETA Az ETA Az ETA Az ETA Biztonság tűz esetén (BWR 2) Tűzzel szembeni viselkedés A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB értékelése az ETAG részének szerint, besorolása pedig az EN :2010 szerint történt. Összetevő Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB Besorolás az EN :2010 szerint E

7 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 7. oldala Tűzállóság A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB bevizsgálása az ETAG részének , illetve az EN :2007 szerint történt. A vizsgálati eredmények, illetve az EN :2007 szabványban leírt alkalmazási területek alapján a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB termék osztályozása az EN :2010 szerint történt (lásd az ETA 3. függelékét). A tűzvédelmi vizsgálat előtt egy ciklikus vizsgálatot is elvégeztünk (lásd ETAG 026-3), amelynek célja az volt, hogy teszteljük, hogy a tömítőrendszer milyen mértékben veszíti el tűzállóságát mozgás ( mechanikai öregedés ) hatására. A szeizmikus megjelölésű frekvenciát használtuk (percenként 30 ciklus és 500 váltás az illesztés minimális és a maximális szélessége között) ±25%-os amplitúdóval. A födémek és a válaszfalak megfelelő kialakításával kapcsolatban lásd az ETA 2.1. pontját. 3.2 Higiénia, egészség, környezet (BWR 3) Légáteresztés Nincs meghatározva Vízáteresztés A vízáteresztést az ETAG dokumentum C mellékletében leírt vizsgálati módszerrel tesztelték. A vizsgált minta ásványgyapotra 2 mm vastagságú rétegben felvitt Hilti Firestop Joint Spray CFS- SP WB (szárazfilm-vastagság) volt. Vizsgálati eredmények: Vízzáró 1000 mm nyomóvíz nagyságrendig Veszélyes anyagok felszabadulása A gyártó nyilatkozata szerint a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB nem tartalmaz a 67/548/EGK bizottsági irányelv, az 1272/2008/EK rendelet, valamint az EOTA TR októberi kiadása (európai műszaki értékelésekhez kiadott általános BWR 3 ellenőrzőlista Veszélyes anyagok) alapján nem tartalmaz veszélyes anyagokat a megengedett határértékeknél nagyobb mértékben. Erre vonatkozóan az ETA birtokosa írásban nyilatkozott. A jelen európai műszaki értékelésben felsorolt veszélyes anyagokkal kapcsolatos konkrét bekezdéseken túl esetleg más követelmények is vonatkozhatnak a termékekre (például átültetett európai uniós törvényhozás és országos törvények, rendeletek és közigazgatási rendelkezések). Az Építési termékekről szóló rendelet feltételeinek teljesítéséhez ezeknek az esetleg felmerülő további követelményeknek is meg kell felelni. Biztonság és hozzáférhetőség a használat során (BWR 4) Mechanikai ellenállás és stabilitás Az ETAG szerint a mechanikai ellenállás és stabilitás vizsgálatát az ütésekkel/elmozdulással szembeni ellenállás felmérése érdekében végzett tesztek lefedik (lásd az ETA pontját).

8 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 8. oldala Ellenállás ütéssel/elmozdulással szemben Az ütésekkel/elmozdulással szembeni ellenállást az ETAG által lefektetett vizsgálati eljárás szerint mértük. A 200 mm-es maximális tömítési szélesség miatt az EOTA TR szerinti módszert (szilárdtest-behatás) kellett használni. A szilárdtest-behatásra vonatkozó vizsgálat során azt szimulálják, amikor egy tárgy véletlenül ráesik a tömítésre. Biztonságos használat: A termék sérülés nélkül kiállta a 10 Nm erősségű ütéstesztet. Használhatóság: A termék sérülés nélkül kiállta a 10 Nm erősségű ütéstesztet Adhézió Az adhéziót az ütésekkel/elmozdulással szembeni ellenállás felmérése érdekében végzett tesztek lefedik (lásd az ETA pontját) Tartósság A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB terméket az EOTA TR 024, 4.1 táblázata szerint vizsgálták az EOTA ETAG szerinti Y1 használati kategóriára vonatkozóan, és a fenti vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a termék alkalmas határoló tömítésekben való használatra -20 és 70 C között (Y1(-20/+70) C). A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB termékre akriltartalmú festékrendszerekkel rá lehet festeni. A kompatibilitási vizsgálatok szerint a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB nem gyakorol negatív hatást az acél- és alumíniumfelületekre Elmozdulási képesség A ±25%-os elmozdulási képességet egy kis léptékű elmozdulási vizsgálattal igazolták, amelyet az ETAG szerinti tűzvédelmi teszt előtt hajtottak végre. 3.4 Zajvédelem (BWR 5) Léghangszigetelés Az EN , EN ISO 140-1, EN , EN ISO , EN ISO , EN ISO és EN ISO szerinti zajcsökkentési vizsgálatokról készült jelentések mellékelve. A vizsgálatoknál speciális környezetet alakítottak ki, amely egy válaszfalnál elhelyezett határoló tömítés környezetét szimulálta. A léghangszigetelési vizsgálat eredményeit az alábbi táblázat tartalmazza. Illesztés Tömítés mélysége Bevonat Rw(C;Ctr) (db) Dn,e,w (db) 200 (mm) 200 Mindkét oldal 40 (-1;-5) a) 55 (0;-4) b) Felső oldal 37 (-1;-4) a) 52 (-1;-4) b) a) ahol S = 0,3 m2 b) ahol A0 = 10 m2

9 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 9. oldala Energiatakarékosság és hőelnyelés (BWR 6) Hőtani jellemzők Nincs meghatározva Vízgőzáteresztés Nincs meghatározva. 3.6 Adott célnak való megfelelésre vonatkozó általános szempontok A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB összes alkotóeleme megfelel a használati kategória követelményeinek. A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB terméket ezért 0 C alatti hőmérsékleten, UV-fény mellett is lehet használni, az esőtől azonban védeni kell, így az ETAG részének szerint az Y 1 típusba sorolható. Mivel a termék megfelel az Y1 kategória követelményeinek, az Y 2, a Z 1 és a Z 2 követelményei is teljesülnek. 4 A teljesítmény állandóságának becslésére és ellenőrzésére használt rendszer (a továbbiakban: AVCP) a jogi háttérre való hivatkozással A Tanács 1999/454/EK1 döntése (amelyet a 2001/596/EK2 döntés módosított) értelmében a következő táblázatban szerepel(nek) a teljesítmény állandóságának becslésére és ellenőrzésére használt rendszer(ek) (lásd a 305/2011/EU rendelkezés V. mellékletét). Termék(ek) Tűzgátló és tűzszigetelő termékek Rendeltetés tűzszakasz-határoláshoz és/vagy tűz elleni védelemre Szint(ek) vagy osztály(ok) (tűzállóság) bármely 1 Rendszer a teljesítmény állandóságának becslésére és ellenőrzésére Ezenfelül a Tanács 1999/454/EK döntése (amelyet a 2001/596/EK döntés módosított) értelmében a következő táblázatban szerepel(nek) a teljesítmény állandóságának becslésére és ellenőrzésére használt rendszer(ek) a tűzzel szembeni viselkedésre vonatkozóan (3). Termék(ek) Tűzgátló és tűzszigetelő termékek Rendeltetés A tűzzel szembeni viselkedést szabályozó Szint(ek) vagy osztály(ok) (tűzzel szembeni viselkedés) Rendszer a teljesítmény állandóságána k becslésére és A1*, A2*, B*, C* 1 A1**, A2**, B**, C**, D, E 3 (A1 E)***, F 4 *Olyan termékek/anyagok, amelyeknél az előállítási folyamat egy jól elkülönítheti fázisa a tűzzel szembeni viselkedésre vonatkozó besorolás javulását okozza (például tűzálló anyag hozzáadása vagy az organikus anyagok korlátozása) ** A (*) lábjegyzet által nem érintett termékek/anyagok *** Olyan termékek/anyagok, amelyek tűzzel szembeni viselkedését nem kell vizsgálni (például a Tanács módosított 96/603/EK döntése alapján az A1 osztályba sorolt termékek/anyagok)

10 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 10. oldala Az AVCP rendszer alkalmazásához szükséges műszaki adatok a kapcsolódó EAD dokumentációban foglaltak szerint Az AVCP alkalmazásához szükséges műszaki adatokat az értékelést végző szervnél (OIB) leadott ellenőrzési terv tartalmazza. Az illetékes szervnek ellenőrzés céljából legalább évente egyszer el kell látogatnia a gyártó telephelyére. Kibocsátásra került: Bécs, július 27. Kibocsátó: Österreichisches Institut für Bautechnik (OIB) Rainer Mikulits Vezérigazgató Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja (L 178, , 52. old.) Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja (L 209, , 33. old.)

11 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 11. oldala 1. MELLÉKLET REFERENCIADOKUMENTUMOK és A RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE 1.1 A jelen ETA dokumentumban említett szabványok: EN Nem szerkezeti elemek tűzállósági vizsgálatai 4. rész: Válaszfalak Kialakítás EN Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-) termékek. Műszaki előírások. EN Épületszerkezetek és építési termékek tűzvédelmi osztályozása. 1. rész: Osztályba sorolás a tűzveszélyességi vizsgálatok eredményeinek felhasználásával 2. rész: Osztályozás tűzálló képesség vizsgálati adatai alapján EN ISO Épületek és épületelemek hangszigetelésének vizsgálata. 1. rész: Kerülő utas hangátvitellel ellátott laboratóriumi mérőhelyiségekre vonatkozó követelmények EN EN ISO Akusztika. Épületek és épületelemek hangszigetelésének vizsgálata. 3. rész: Épületelemek léghangszigetelésének laboratóriumi vizsgálata 10. rész: Kis méretű épületelemek léghangszigetelésének laboratóriumi vizsgálata Akusztika. Épületelemek hangszigetelésének laboratóriumi vizsgálata. 1. rész: Sajátos termékekre vonatkozó alkalmazási szabályok 2. rész: A léghangszigetelés vizsgálata 5. rész Vizsgálóhelyiségekre és mérőberendezésekre vonatkozó követelmények EN ISO Akusztika. Épületek és épületelemek hangszigetelésének értékelése. 1. rész: Léghangszigetelés 1.2 Egyéb referenciadokumentumok: ETAG Lineáris hézag- és réstömítő anyagok, augusztusi kiadás EOTA TR 001 Panelek és panelegyüttesek ütésállóságának meghatározása 1.3 Ábrákon használt rövidítések: Rövidítés Jelentés Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB Feltöltőanyag (ásványgyapot) a határoló tömítésben Ásványgyapot a keresztgerendák és a mellvédfalpanelek közötti üregben Merev födém Mellvédfalpanel A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB átfedő része Keresztgerenda A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB vastagsága A feltöltőanyag vastagsága A merev födém vastagsága/az illesztés mélysége Az illesztés szélessége

12 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 12. oldala 2.1 Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB 2. MELLÉKLET TERMÉKLEÍRÁS(OK) ÉS MŰSZAKI DOKUMENTUMOK A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB egy vízalapú, egykomponensű termék, amely jelentős részben kitöltőanyagokból és egy akrilalapú kötőanyagból áll. Többféle színben kapható. A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB 19 literes hordókban kapható. A termék részletes adatai az Identification/Product Specification relating to the European technical approval ETA-11/0343 Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB (Az ETA-11/0343 európai műszaki engedéllyel kapcsolatos azonosítók/termékspecifikációk) című dokumentumban, amely jelen ETA nem nyilvános részét képezi. Az ellenőrzési tervet a Control Plan related to the European Technical Approval ETA-11/ Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB (Az ETA-11/0343 európai műszaki engedéllyel kapcsolatos ellenőrzési terv) című dokumentum tartalmazza, amely jelen ETA nem nyilvános részét képezi. Műszaki dokumentumok: Műszaki adatlap a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB termékhez Biztonsági adatlap a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB termékhez az 1907/2006/EK 31. cikke szerint Ásványgyapot A Termarock 40 (gyártó: DEUTSCHE ROCKWOOL Mineralwoll GMBH & Co. OHG) vagy a magasabb térfogatsúlyú Termarock 40 termék is használható feltöltőanyagként a határoló tömítésben, amennyiben azt legalább 55% mértékben lehet tömöríteni. A tömörítés iránya A-A. Jellemzők Specifikáció Ásvány-/Kőgyapot EN Sűrűség 40 kg/m3 Szegély Alu szegély nélkül, egyéb szegély Gyúlékonysági osztály A1 (az EN szerint) Olvadáspont 1000 C

13 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 13. oldala 3. MELLÉKLET A MEREV FÖDÉMEK ÉS A VÁLASZFALAK KÖZÖTTI, HILTI FIRESTOP JOINT SPRAY CFS-SP WB SEGÍTSÉGÉVEL KIALAKÍTOTT HATÁROLÓ TÖMÍTÉSEK TŰZÁLLÓSÁGI BESOROLÁSA 3.1 A merev födémek és a válaszfalak kialakítására vonatkozó jellemzők a) Merev födémek: A födém vastagsága (te1) legyen legalább 150 mm, készüljön betonból, sűrűsége legyen legalább 2400 kg/m3. b) Válaszfal: Acélváz (keresztgerenda T, középoszlop), a mellvédfalpanel (E2) és a váz által közrezárt üreg legyen megtöltve ásványgyapot- vagy lamellás ásványgyapot táblákkal, amelyek sűrűsége legyen legalább 120 kg/m3, ez alakítja ki a határoló illesztés szegélyét, a Hilti Joint Spray CFS-SP WB alapját képező keresztgerendával kapcsolatban lásd az ETA 3. mellékletét. 3.2 Határoló tömítés beépítésére vonatkozó adatok A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB terméket (A) ta = 3 5 mm-es nedvesfilmvastagságban kell felvinni, amely körülbelül 2 mm-es szárazfilm-vastagságot eredményez. A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB terméket (A) úgy kell felvinni, hogy legalább 15 mmes átfedő részen fedje a födémet és a válaszfalat (L1). Feltöltőanyagként a 2.2. mellékletben meghatározott ásványgyapotot (B1) kell használni. Ezt az ásványgyapotot legalább. 55% mértékben tömöríteni kell tb = 150 mm mélységig. A kötések közötti távolság legyen 1000 mm. Névleges illesztési szélesség (w): mm; elmozdulási képesség: max. ±25% Kialakítás részletes bemutatása:

14 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 14. oldala 3.3 A határoló tömítés besorolása az ETA 3. mellékletének 3.2. alapján Az ETA 3. mellékletének 3.2. pontjában szereplő határoló tömítés, amelynek illesztési szélessége (w) 10 és 200 mm között van, és elmozdulási képessége max ±25% a következő besorolással rendelkezik: El90 (integritás és hőszigetelés) és E90 (integritás).

15 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 12. oldala Az EOTA tagja 4. MELLÉKLET A HILTI FIRESTOP JOINT SPRAY CFS-SP WB BEÉPÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK 4.1 Beépítési utasítások a Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB termékhez A Hilti Firestop Joint Spray CFS-SP WB terméket a következők szerint kell beépíteni:

16 A én kelt ETA-11/0343 európai műszaki értékelés 13. oldala Az EOTA tagja

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-W tűzvédelmi burkolat Hilti CFS 0843-CPD-0103

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT Hilti. Nagyobb teljesítmény. Tartós használat. HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján 1. A terméktípus

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-S ACR akril tűzvédelmi tömítőmassza Hilti CFS

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R + HIT-Z 0756-CPD-0455 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Befecskendező rendszer Hilti HIT-HY 200-R + HIT-Z 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy

Részletesebben

Függönyfalak. Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI

Függönyfalak. Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI Függönyfalak Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI Függönyfalak Függönyfalak OTSZ 5.0 függönyfal: olyan nem teherhordó, térelhatároló falszerkezet, amelyet az épület teherhordó szerkezeteire, általában födémeire

Részletesebben

PROMASEAL -A tűzvédelmi akrilát Alkalmazástechnikai útmutató

PROMASEAL -A tűzvédelmi akrilát Alkalmazástechnikai útmutató Lineáris hézagok tűzgátló lezárása/átvezetések tűzgátló lezárása PROMASEAL -A Tűzvédelmi akrilát A PROMASEAL -A akrilát alapú, egykomponensű tűzvédelmi tömítőanyag. A termék kiváló tulajdonságainak köszönhetően

Részletesebben

R4308JPCPR. Teljesítménynyilatkozat. [CompanyGraphic]

R4308JPCPR. Teljesítménynyilatkozat. [CompanyGraphic] nyilatkozat [CompanyGraphic] 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: SMARTroof Norm, DDP B, FKD B, FKD RS, FKD RS C1, FKD RS C2, FRN, FLP, DDP-K, CLT C1 Thermal, CLT C2 Thermal, Core 37, FKD, FKD C1,

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R 0756-CPD-0462 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Injektáló rendszer Hilti HIT-HY 200-R 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb ilyen elem,

Részletesebben

2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG

2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG 2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2006. március 6.) az egyes építési termékek tűzzel szembeni viselkedésére vonatkozó osztályozás keretében a fa padlóburkolatok

Részletesebben

A 305/2011-es (EU) rendelet 29. cikke szerint kijelölve HEMPACORE AQ 48860. tűzvédelméhez. Lundtoftegårdsvej 91 DK-2800 Kgs.

A 305/2011-es (EU) rendelet 29. cikke szerint kijelölve HEMPACORE AQ 48860. tűzvédelméhez. Lundtoftegårdsvej 91 DK-2800 Kgs. Az Katalán Építéstechnológiai Intézet Wellington, 19 ES 08018 Barcelona Tel: (+34) 93 309 34 04 qualprod@itec.cat www.itec.cat A 305/2011-es (EU) rendelet 29. cikke szerint kijelölve tagja www.eota.hu

Részletesebben

Európai Műszaki Engedély ETA-05/0093

Európai Műszaki Engedély ETA-05/0093 Német Építéstechnikai Intézet Közintézet Kolonnenstr. 30 L 10829 Berlin Németország Tel.: +49(0)30 787 30 0 Fax: +49(0)30 787 30 320 E-mail: dibt@dibt.de Internet: www.dibt.de Az 1988. december 21-i tanácsi

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HVB ágyazókengyel

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-157/2009 2/5 2009. 08. 31. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította ki. az építési termékek műszaki követelményeinek,

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. ben így

Részletesebben

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2014.09. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000009 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 14 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

Részletesebben

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel Kiss Attila Regionális Műszaki Vezető 2015. 05.14. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel Melyik irat igazolhatja egy termék

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 02 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 13813:2002 MSZ EN 1504 2:2004 13 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 81 EpoCem MSZ EN

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 05 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 MSZ EN 13813:2003 08 0921

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT DoP No. Hilti HIT-HY 200-A 1343-CPR-M500-10/07.14 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HIT-HY 200-A befecskendező rendszer 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám a 11.

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Horváth Sándor igazgató HOSA NOVUS Kft. FAGOSZ Konferencia 2013. március 27.

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

PROMASTOP -W tűzvédelmi szalag Alkalmazástechnikai útmutató

PROMASTOP -W tűzvédelmi szalag Alkalmazástechnikai útmutató Átvezetések tűzgátló lezárása PROMASTOP -W Tűzvédelmi szalag Műanyag csövek Cső Ø (mm) Rétegek száma Szalag hossza (mm) Csővég konfiguráció: U/C és U/U U/C U/U U/C U/U 32 1 2 122 263 40 1 3 146 498 50

Részletesebben

Teljesítmény- nyilatkozat

Teljesítmény- nyilatkozat Termék A terméktípus egyedi azonosító kódja EK-JZ Alkalmazási terület Füstgázvezérlő zsalu multifunkciós célokra Gyártó TROX GmbH Telefonszám: +49 (0)2845 2020 Fax +49 (0)2845 202265 Heinrich-Trox-Platz

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 019 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 381 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 046 0 000002 1008 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08

Részletesebben

(98/214/EK) (HL L 80, , o. 46)

(98/214/EK) (HL L 80, , o. 46) 1998D0214 HU 02.08.2001 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (1998. március 9.) az építési

Részletesebben

A világító elem polikarbonát része 100%-ban újrafelhasználható, és a gyártás során keletkezett hulladék is újrahasznosítható.

A világító elem polikarbonát része 100%-ban újrafelhasználható, és a gyártás során keletkezett hulladék is újrahasznosítható. Alkalmazási terület A Kingspan KS 1000 WL38 (Wall-Lite) panel egy fényáteresztő falpanel, mely egyszerűen kombinálható a KS1000 AWP falpanelekkel. Jó hőtechnikai tulajdonságai révén ideális megoldást jelent

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 012 0 000003 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 09 09 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002 1. Termék

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox KU 601

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox KU 601 1 / 5 Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox KU 601 A terméktípus jelölőkódja PROD0848 StoPox KU 601 Alkalmazási cél EN 1504-2: Felületvédelmi termék bevonat védelem anyagok behatolása

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg:

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg: Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény? Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000003 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: MPN, DDP-N, FKD, FKD C1 FKD C2, TW, WP, KP, KP/HB, DP-3, DPF-30, DDP-N, DDP-RT, DDP- RT BIT, DDP-RT BITF, Termotoit RT, Termotoit RT BT,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 025 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 359 N MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET

ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET Mit jelent a CPR? Mit jelent a CPR? 3 BEVEZETŐ Ez a prezentáció megpróbálja áttekinteni mindazokat a gyakorlati követelményeket, amelyek a tagállamokban működő gyártókra és hatóságokra,

Részletesebben

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL

6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL 2-ES PROFIL 1-ES PROFIL BRUCHAPaneel akusztikai panel WP-A 6-AS PROFIL 5-AS PROFIL 4-AS PROFIL 3-AS PROFIL -ES PROFIL BRUCHAPaneel tűzgátló falpanel WP-F LÁTSZÓ RÖGZÍTÉS Jó hangszigetelési tulajdonságok Széles profilválaszték

Részletesebben

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Agenda 1. Építési termék 2. Helyszínen szerelt készletek dokumentálása Ki felel a szerkezetek teljesítményjellemzőinek

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat T4305FPCPR

Teljesítménynyilatkozat T4305FPCPR Teljesítménynyilatkozat T4305FPCPR 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja. WM 660 GG, WM 660 SG, WM 660 S, WM 660 ALU GG, WM 660 ALU SG, WM 660 ALU S, FM D100 CB, FM D100 CB AluR 2. Típus-, tétel- vagy

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat MSZ EN 15651-1: 2013 MSZ EN 15651-4: 2013 13 1213 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikaflex -11 FC + 1. Termék típus A terméktípus egyedi azonosító kódja: 2. Típusszám Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 007 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 156 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

FIRES 004/S2-20/12/2012-S -el

FIRES 004/S2-20/12/2012-S -el TŰZÁLLÓSÁGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Autoklávolt pórusbetonból készült PORFIX P4-600 típusú idomtéglából épült, 200 mm vastag teherhordó fal. Jelen dokumentum az osztályozási jegyzőkönyv elektronikus változata,

Részletesebben

a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Az Építésügyi Minõségellenõrzõ Innovációs Kht. Tanúsítási és Ellenõrzési Iroda (1113 Budapest, Diószegi út

Részletesebben

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox CH 700

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox CH 700 1 / 5 Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox CH 700 A terméktípus jelölőkódja PROD0808 StoPox CH 700 Alkalmazási cél EN 1504-2: Felületvédelmi termék bevonat védelem anyagok behatolása

Részletesebben

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL Geier Péter ÉMI Nonprofit Kft. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.04.07. BEVEZETŐ (Idézet az előadás konferencia

Részletesebben

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA Előadó: Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök, egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök,

Részletesebben

369-AA a MŰSZAKI LEÍRÁS Padlólemezek és ragasztók MÁV-START Zrt. Műszaki Fejlesztési Igazgatóság Járműkonstrukció 2017.

369-AA a MŰSZAKI LEÍRÁS Padlólemezek és ragasztók MÁV-START Zrt. Műszaki Fejlesztési Igazgatóság Járműkonstrukció 2017. MŰSZAKI LEÍRÁS MÁV-START Zrt. Műszaki Fejlesztési Igazgatóság Járműkonstrukció 2017. Oldalszám: 1 / 7 Nyilvántartási oldal A dokumentumot készítette: ellenőrizte: jóváhagyta: Név Varga Zsolt Utasi Balázs

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308LPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: MPS, ADN, ADE, FRE, FRE-P, FPS, PTN, MPE, FRK, TP, FRV, FKD N, FKD N C1, FKD N C2, OUT-THERM, OUT-THERM C1, OUT-THERM C2, FB S, FB S C1/C2,

Részletesebben

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Jencs Árpád Minőségügyi Bizottság vezetője Liptovský Ján/Liptószentiván szakmai találkozó 2012. 06. 27-28.

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

és a hazai tervezett termékrendeletés a szabványok kapcsolata

és a hazai tervezett termékrendeletés a szabványok kapcsolata és a hazai tervezett termékrendeletés a szabványok kapcsolata Tervezőkvs. termékgyártók 305/2011 EU rendelet Tervezett termékrendelet rendelkező rész előírásai Tervezett termékrendelet melléklete szakági

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlóbevonat Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 06 03 004 0 000025 1010 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2:2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

SP2B PU szendvicspanel

SP2B PU szendvicspanel A kis hővezetési tényezőt légátnemeresztő párosító, energiahatékony poliuretán (PUR) töltetű panel jelentős megtakarítást tesz lehetővé a fűtési költségek terén. E vékony panel használata esetén a szállítási

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat

Teljesítménynyilatkozat Teljesítménynyilatkozat DoP-07/0221-1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: A képen látható termék példa, egy adott típusú termékre 2. Felhasználás célja(i): általános típus Dübelek használatra való Műanyag

Részletesebben

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai

Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai Tűzgátló, füstgátló nyílászárók tervezett TvMI megoldásai Szittya Zsolt Országos Tűzvédelmi Konferencia 2016. 11. 14. Mit, ki és hogyan? Az első lépés.... A 3/2003 sz. BM-GKM-KKVM együttes rendelete és

Részletesebben

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoCryl HP 100

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoCryl HP 100 1 / 5 Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez A terméktípus jelölőkódja PROD0574 Alkalmazási cél Felületvédelmi termékek - hidrofobizáló hatású impregnálószer Védelem anyagok behatolása ellen (1.1)

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: CLASSIC, CLASSIC -V, ECOBATT, ECOBATT MUR ISOLERING, FCB, IDR,MINERAL PLUS FCB,MINERAL PLUS FCB KD, NATURBOARD,NATUROLL, SCS 135,TI135H,

Részletesebben

I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Fordítás 1 Az Európai Közösség hivatalos lapja L40, 1989. 02. 11., 12. oldal 2 Az Európai Közösség hivatalos lapja L220, 1993. 08. 30., 1. oldal 3 Az Európai Közösség hivatalos lapja L284, 2003. 10. 31,

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: L, P, PVF, TF, Chimenea S DP 10 Alu, Panneaux Cheminee DP-9 Alu, FKD-N, Smart Roof Base. Smart Wall S, Smart Roof Eco, FKD-S Thermal, VENTI,

Részletesebben

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Minősítések és ami mögöttük van Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Nyílászárók teljesítményigazolása 1. Jogi és szabályozási környezet 2. Követelmények 3. Követelmények

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 006 0 000007 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 13 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 326 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

A CPR és az ELKOND HHK, a.s.

A CPR és az ELKOND HHK, a.s. A CPR és az ELKOND HHK, a.s. AZ ELKOND HHK, A.S. ÁLTAL GYÁRTOTT KÁBELEK MÁR JELENLEG IS MEGFELELNEK AZ EN 50575:2014 SZABVÁNY ÁLTAL MEGKÖVETELT TELJESÍTMÉNYJELLEMZŐKNEK. A B2 ca -s1,d0,a1 tűzzel szembeni

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK Dr. Takács Lajos Gábor ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGE Követelmény: OTSZ Megfelelőség igazolása: OTSZ 14 - építményszerkezetek

Részletesebben

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig.

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia Construma 2001. április 7. A családi háztól a SkyCourtig. Az épületek felújításának tűzvédelmi tervezése és a dokumentáció követelményei. III. Rockwool Építészeti

Részletesebben

Szakértői Állásfoglalás Szabványos tűzálló kábelhágcsók hatásos alátámasztása

Szakértői Állásfoglalás Szabványos tűzálló kábelhágcsók hatásos alátámasztása Szakértői Állásfoglalás Szabványos tűzálló kábelhágcsók hatásos alátámasztása 007.0.08. [A braunschweigi Építőanyagvizsgáló Intézet 397/635-3-Mer Szakértői Állásfoglalását kiegészítő 8357/007 irat alapján]

Részletesebben

Teljesítmény- nyilatkozat

Teljesítmény- nyilatkozat Termék A terméktípus egyedi azonosító kódja FKRS-EU Alkalmazási terület Tűzvédelmi csappantyú Gyártó TROX GmbH Telefonszám +49 (0)2845 2020 Fax +49 (0)2845 202265 Heinrich-Trox-Platz E-mail trox@trox.de

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR 1. A típus egyedi azonosító kódja. MPN, DDP-N, FKD, FKD C1 FKD C2, TW, WP, KP, KP/HB, DP-3, DPF-30, DDP-N,, DDP- RT BIT, BITF, Termotoit RT, Termotoit RT BT 2. Típus-,

Részletesebben

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013.

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Építési termék Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök Építési termék Az épület alkotórészét

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308KPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308KPCPR Teljesítménynyilatkozat R4308KPCPR 1. A típus egyedi azonosító kódja. FKD S, FKD S C1, FKD S C2, PTE, DF, TPS, PTP035, TPT, PTP035, DP-12, BS-12 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb ilyen elem,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Vízszigetelés Kiadás dátuma: 2013.09.25. Termékazonosító kódja: 02 07 02 03 001 0 000007 Verziószám: 02 EN 1504 2: 2004 EN13813: 2002 08 11 0921 87/2005 H1 10 MK TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

TAM CERT MAGYARORSZÁG KFT. TERMÉKTANÚSÍTÓ ÜZLETÁG Építési termékek

TAM CERT MAGYARORSZÁG KFT. TERMÉKTANÚSÍTÓ ÜZLETÁG Építési termékek TAM CERT MAGYARORSZÁG KFT. TERMÉKTANÚSÍTÓ ÜZLETÁG Építési termékek ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI JÖV BELI FELADATOK Dr. Tompai Zoltán 20130627. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TANÚSÍTÁSA ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI 1. K anyaghalmazok

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat G4222JPCPR

Teljesítménynyilatkozat G4222JPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: CLASSIC, CLASSIC 040-V, ECOBATT, ECOBATT MUR ISOLERING,ECOBLANKET, ECOBLANKET, FactPlus IPB, FactPlus FCB, FactPlus LBB, FactPlus LRB,NATURBOARD,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 045 0 000005 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 269 ECF CR MSZ

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Felújítás Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 07 03 001 0 000002 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2:2004 21/2013 09 13 0921 MK TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT DoP No. Hilti HSL-3 1109-BPR-0002 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HSL-3 nehéz tőcsavar 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám a 11. cikk (4) bekezdésében előírtaknak

Részletesebben

Teljesítmény- nyilatkozat

Teljesítmény- nyilatkozat Termék A terméktípus egyedi azonosító kódja FK-EU Alkalmazási terület Tűzvédelmi csappantyú Gyártó TROX GmbH Telefonszám +49 (0)2845 2020 Fax +49 (0)2845 202265 Heinrich-Trox-Platz E-mail trox@trox.de

Részletesebben

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK POLYLACK F POLYLACK K és KR HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ KITT NMÉ 282 30037 001 NMÉ 282 30037 001 RENDELTETÉS: Hézagok és építési dilatációk tűzgátló lezárása. Átvezetések tűzgátló

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308GPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308GPCPR Teljesítménynyilatkozat R48GPCPR 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja. DDP, DDP BIT, DDP BITF, PTP, PTP-LP, PTP-LP, FKL FP PL, FKL C1, FKL C2, DDP, DDP PLUS, DDP BIT, DDP BITF, PVT, CL C1, CL C2, CLT

Részletesebben

EC MEGFELELİSÉGI TANÚSÍTVÁNY Nr. 1486-CPD-0253 Az Európai Közösségek Tanácsának 1988. december 21-i 89/106/EEC irányelve szerint a tagországok építıanyagokról szóló jogi-és közigazgatási elıírásainak egységesítésére

Részletesebben

Miért fontos a tűzálló szigetelés? Az épületek tűzvédelme és biztonsága

Miért fontos a tűzálló szigetelés? Az épületek tűzvédelme és biztonsága Miért fontos a tűzálló szigetelés? Az épületek tűzvédelme és biztonsága Az épülettüzek jelentős része megelőzhető 2 Épülettüzek és következményeik Bizonyos esetekben ha a kiváltó ok nem Hogyan terjed a

Részletesebben

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox IHS BV

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox IHS BV 1 / 5 Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox IHS BV A terméktípus jelölőkódja PROD0215 StoPox IHS BV Alkalmazási cél EN 1504-2: Felületvédelmi termék bevonat védelem anyagok behatolása

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 309-CPD-005 Ajtópánt-modell: Türband KT-V 6R, KT-N 6R, 2-részes 2 Azonosító-sz: K60_, K70_, K80_, K90_, K6_, K7_, K8_, K9_, K560_, K570_, K580_, K590_, K56_, K57_, K58_,

Részletesebben

FM GLOBAL MINŐSÍTÉS SIKA TETŐRENDSZEREKHEZ

FM GLOBAL MINŐSÍTÉS SIKA TETŐRENDSZEREKHEZ FM GLOBAL MINŐSÍTÉS SIKA TETŐRENDSZEREKHEZ BIZTOSÍTÁSI MINŐSÍTÉSEK - SIKA TETŐRENDSZEREK 1995 ÓTA SIKA TETŐRENDSZEREK - FM MINŐSÍTÉS VIZSGÁLATAI ÉS TANUSÍTVÁNYAI MI AZ FM GLOBAL ÉS MI AZ FM MINŐSÍTÉS?

Részletesebben

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox TEP MultiTop

Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox TEP MultiTop 1 / 6 Teljeítmény-nyilatkozat az építőipari termékhez StoPox TEP MultiTop A terméktípus jelölőkódja PROD0189 StoPox TEP MultiTop Alkalmazási cél EN 1504-2: Felületvédelmi termék bevonat védelem anyagok

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Az építési termékekre vonatkozó EU 305/2011 rendelet alapján 1. A terméktípus egyértelmű azonosító kódja: Sz. 0786-CPR-21322 FDCL221-Ex vonali adapter bemeneti/kimeneti modul 2.

Részletesebben