A lakóépületekre vonatkozó településképi szabályozás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A lakóépületekre vonatkozó településképi szabályozás"

Átírás

1 H-1119 Budapest, Bártfai u. 34. Tel: office@mkpartners.eu A lakóépületekre vonatkozó településképi szabályozás

2 Előadás célja MIRŐL? építészet reklám KIKNEK? építtetők tervezők kivitelezők egyéb érdeklődők

3 Előadás témái 1. Újragondolt településképvédelmi rendszer kialakulása 2. Településkép-védelem fogalma, célja 3. Településképi rendelet o o általánosságban településkép-védelem elemei o településképi követelmények o településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer o önkormányzati településképérvényesítési 4. Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe 5. Felelősség 6. Településkép-védelmi rendszer működésének kérdéses pontjai

4 jei Étv.-módosítás Az épített környezet alakításáról és védelméről évi LXXVIII. törvény (Étv.) 33/A. (1) A legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén a) az építtető az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt tizenöt nappal - kormányrendeletben meghatározottak szerint - a nevének és lakcímének, szervezet esetén a megnevezésének és székhelyének megjelölésével bejelenti az építésügyi hatóságnak, [ ]

5 Csonka HÉSZ ( ) Az épített környezet alakításáról és védelméről évi LXXVIII. törvény (Étv.) 13. (2) A 33/A. (1) bekezdésében meghatározott épület építésével összefüggésben a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek a) megengedett legnagyobb beépítettségét, b) megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, c) szabályozási vonalát és d) beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni jei Étv.-módosítás indokolása: Az egyszerű bejelentéssel összefüggő további módosítások alapján a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

6 Csonka HÉSZ ( i Étv.-módosítás) Étv. 13. (2) A 33/A. (1) bekezdésében meghatározott épület építésével összefüggésben a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek a) megengedett legnagyobb beépítettségét, b) megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, c) szabályozási vonalát és d) beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni. A 33/A. (1) bekezdésében meghatározott lakóépület létesítésekor a helyi építési szabályzatban meghatározott a) övezet, építési övezet területi lehatárolását; b) övezetre, építési övezetre vonatkozóan ba) a védelemmel és korlátozásokkal érintett területeken a szennyvízelvezetés vagy tisztítás szabályait közegészségügyi szempont szerint, bb) a megengedett legnagyobb beépítettséget, bc) a telken, az építési telken elhelyezhető épület, valamint az önálló rendeltetési egység számát, bd) a megengedett legnagyobb beépítési magasságot vagy építménymagasságot, be) a szabályozási vonalat, bf) a beépítési módot, az építési helyet és bg) a minimális zöldfelület mértékét; c) országos vagy helyi építészeti örökségvédelemmel, településképi védelemmel, országos régészeti-, táj- és természetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, továbbá a veszélyeztetett területekre, a természeti csapások elleni védelemre, a katasztrófavédelemre vonatkozó követelményeket, védőterületet, védőtávolságot kell figyelembe venni.

7 Településkép-védelem új alapokra helyezése i Étv.-módosítás indokolása: Az építési engedélyezés hiányában új formába szükséges önteni a helyi önkormányzat településkép-védelmi eszközrendszerét, ennek érdekében külön törvényt kell alkotni a településkép és a helyi védettség tárgykörében, amelynek kidolgozására előzetes társadalmi egyeztetés mellett kerül sor. Legfőbb (országos szintű) jogszabályok: A településkép védelméről évi LXXIV. törvény (Tktv.; hatálybalépés: ) A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési ről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (Településrendezési Kódex; 400/2016. (XII. 5.) Korm. rendelet módosította; hatálybalépés: ) Legutóbbi módosítások hatálybalépése: (!) Új településrendezési : Településképi arculati kézikönyv (TAK) nem jogszabály Településképi rendelet (TKR) jogszabály (részletszabályok!)

8 Településkép-védelem fogalma Tktv. 2. (1) A településkép védelme a település vagy településrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének - az építészeti, táji érték és az örökségvédelem figyelembevételével történő - megőrzését vagy kialakítását jelenti.

9 Újragondolt településképvédelmi rendszer célja és módja Tktv. 1. E törvény célja az építési beruházások támogatása, egyúttal a hazai városok és községek sajátos településképének védelme és alakítása társadalmi bevonás és konszenzus által, olyan módon, hogy a) egy önkormányzati rendeletben kerüljenek egyértelműen megállapításra a településkép védelmének elemei, b) a településképi követelmények alkalmazásának felelősségi viszonyai egyértelműen legyenek meghatározva. c) az önkormányzat biztosítson széleskörű tájékoztatást a településképi követelményekről, ezzel elősegítve a településkép védelmének és alakításának eredményes érvényesülését az építmények tervezése és kivitelezése során.

10 Településkép-védelmi elemek rögzítése a óta településképi követelményt csak a TKR-ben lehet meghatározni. A TKR hatálybalépésével egyidejűleg az egyéb önkormányzati rendeletben (pl. HÉSZ-ben) szereplő Tktv. szerinti településképi követelményeket, településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszert, valamint az önkormányzati településkép-érvényesítési et nem (!) lehet alkalmazni.

11 TKR-ek hatálybalépésének határideje ig (!) lehet(ett) alkalmazni: a HÉSZ településképi követelményeit, az építészeti örökség helyi védelméről szóló önkormányzati rendeletet, és a településképi véleményezési, illetve a településképi bejelentési eljárás sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati rendeletet ig (!) lehet alkalmazni (TKR hiányában): a HÉSZ vagy az építészeti örökség helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet helyi építészeti örökség védetté nyilvánítását és védettség megszüntetését megállapító előírásait. Ha nincs hatályos TKR: Mi minősül pontosan településképi követelménynek a HÉSZ-ben?

12 A TKR és a HÉSZ viszonya TKR Hogyan lehet építeni? HÉSZ Hová, mit és mekkorát lehet építeni? Mellérendelt viszony; TKR tartalmi keretet ad a HÉSZ-nek; Összhangban kell állniuk egymással.

13 Településkép-védelem elemei Tktv. 2. (2) A települési önkormányzat [ ] a településkép védelmét [ ] önkormányzati rendeletben ([ ]: TKR) a) településképi követelmények meghatározásával, b) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával, c) önkormányzati településképérvényesítési szabályozásával, jogszabályban meghatározott módon biztosítja.

14 Településkép-védelem elemei Tktv. 2. (2) A települési önkormányzat [ ] a településkép védelmét [ ] önkormányzati rendeletben ([ ]: TKR) a) településképi követelmények meghatározásával, b) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával, c) önkormányzati településképérvényesítési szabályozásával, jogszabályban meghatározott módon biztosítja. településképi követelmények támogatási és ösztönző rendszer településkép-érvényesítési

15 Településképi követelmények tárgya Tktv. 3. (1) A településképi rendelet a) az építési tevékenységgel érintett építmények - ideértve a sajátos építményfajtákat is - településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára, b) a - településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb helyi adottság miatt - településképi szempontból meghatározó területekre, c) az Étv. szerinti helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére, [ ] vonatkozó településképi követelményt tartalmazhat. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

16 Településképi követelmények területi differenciálása Terület Célja / fogalma Helyi területi védelem Helyi egyedi védelem Településképi szempontból meghatározó terület Egyéb terület A településszerkezet, a telekstruktúra, az utcavonal-vezetés, az utcakép vagy utcakép részlet, továbbá a település- és tájkarakter elemek megőrzésére, értékóvó fenntartására és fejlesztésére irányul. A jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert meghatározó valamely építményre, építményrészletre vagy az alkalmazott anyaghasználatra, tömegformálásra, homlokzati kialakításra, táj- és kertépítészeti alkotásra, egyedi tájértékre, növényzetre, szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra, valamint a fentiekhez kapcsolódóan az érintett földrészlet, telek egészére vagy részére terjedhet ki. Jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert hordozó vagy meghatározó település, vagy egy település ilyen jellemzőkkel bíró lehatárolható településrész. (helyi területi védelemmel és településképi szempontból meghatározó területtel nem érintett terület) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

17 Lakóépületeket érintő, építészeti településképi követelmények Szabályozás lehetséges tárgya Területi építészeti követelmény a beépítés telepítési módja (ennek figyelembevételével a HÉSZ az építési helyet egyedi módon határozhatja meg), a beépítés jellemző szintszáma vagy az épület legmagasabb pontja (amely érték figyelembevételével a HÉSZ a beépítési magasságot meghatározza), a közterület alakítási terv által érintett terület lehatárolása CSAK a településképi szempontból meghatározó vagy a helyi területi védelemmel érintett terület tekintetében Egyedi építészeti követelmény építési tevékenységgel érintett építmény o anyaghasználata, o tömegformálása, o homlokzati kialakítása, telken a zöldfelületek kialakításának módja, és sajátos építményfajták elhelyezésének módja településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

18 Anyaghasználat mint egyedi építészeti követelmény Településrendezési Kódex 23/F. (3) Az anyaghasználatra vonatkozó követelmény kiterjedhet az építmény, sajátos építményfajták építőanyagának településkaraktert befolyásoló anyagot, felületképzést vagy színt meghatározó valamely minőségi jellemzőjére. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

19 Példák a győri TKR-ben található anyaghasználati követelményekre TKR: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2018. (I. 26.) Önkormányzati Rendelete a településkép védelméről Anyaghasználati követelmény Helyi területi védelem - NEM LEHET Helyi egyedi védelem Településképi szempontból meghatározó terület 18. (2) 30. A tető héjazatán a meglévővel azonos módon vörös égetett anyag, mázatlan cserépfedés megengedett. Építőanyagként nem használható sem a homlokzaton, sem a közterületről látható épületrészen, kiegészítő épületen: a) OSB lap, más építőlemez, b) felületkezeletlen fémlemez, c) alumínium hullámlemez, d) műanyag hullámlemez, e) cserepes fémlemezfedésnél a hagyományos cserép színétől eltérő színek. Egyéb terület 51. Épület héjazatának felújítása, cseréje során nem megengedett a műanyag hullámlemez, hullámpala és bitumenes hullámlemez alkalmazása. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

20 Lakóépületeket érintő, meghatározható településképi követelmények Helyi területi védelem Helyi egyedi védelem Településképi szempontból meghatározó terület Egyéb terület Területi építészeti követelmény LEHET LEHET (közvetetten) LEHET NEM LEHET Egyedi építészeti követelmény NEM LEHET LEHET LEHET LEHET (kizárólag építmények anyaghasználatára, illetve fás szárú növényfaj vagy növényfajok telepíthetőségére vonatkozó, tiltó követelmény) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

21 Településkép-védelem elemei Tktv. 2. (2) A települési önkormányzat [ ] a településkép védelmét [ ] önkormányzati rendeletben ([ ]: TKR) a) településképi követelmények meghatározásával, b) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával, c) önkormányzati településképérvényesítési szabályozásával, jogszabályban meghatározott módon biztosítja. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

22 Településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer Tktv. 7. Az önkormányzat a településképi követelmények megvalósulása és ennek részeként a helyi építészeti örökség megóvása érdekében önkormányzati támogatási és ösztönző rendszert vezethet be és alkalmazhat, amelynek részletes tartalmát a településképi rendelet határozza meg. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

23 Támogatási és ösztönző rendszer a győri TKR-ben 9. (1) A védett értékek és a műemléki jelentőségű területeken lévő ingatlan felújításához, karbantartásához, az ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonos, haszonélvező, vagy hozzájárulásával az ingatlan bérlője, használója részére az önkormányzat [ ] támogatást nyújthat ([ ] városképi támogatás) a polgármester által jóváhagyott pályázati kiírás szerint. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

24 Településkép-védelem elemei Tktv. 2. (2) A települési önkormányzat [ ] a településkép védelmét [ ] önkormányzati rendeletben ([ ]: TKR) a) településképi követelmények meghatározásával, b) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával, c) önkormányzati településképérvényesítési szabályozásával, jogszabályban meghatározott módon biztosítja. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

25 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe (Homlokzati) nyílászáró-csere (tervezett megjelenés)

26 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Családi ház felépítése (tervezett megjelenés)

27 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Társasház felépítése (tervezett megjelenés)

28 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Építési tevékenység (példák) Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Tervezett megjelenés Jellemzők meglévő épület, építtető: természetes személy, öha: 100 nm, rendeltetési egységek száma: 1 (lakás). új épület, építtető: természetes személy, öha: 200 nm, rendeltetési egységek száma: 1 (lakás). új épület, építtető: jogi személy, öha: 500 nm, rendeltetési egységek száma: 4 (lakások).

29 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Építési engedélyköteles Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Kivitelezési dokumentáció E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

30 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM Kivitelezési dokumentáció E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

31 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

32 Egyszerű bejelentéssel érintett épületek Étv. 33/A. (1) Egyszerű bejelentéssel történik a) a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépület építése, b) műemlék kivételével, a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése, [ ] (2) A természetes személy építtető egyszerű bejelentéssel bejelenti a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépületet érintő építési tevékenységet, ha azt saját lakhatás biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz. (3) A természetes személy építtető - műemlék kivételével - egyszerű bejelentéssel bejelenti a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenységet, ha azt saját lakhatása biztosítására szolgáló lakóépület tekintetében végzi. A fenti építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés is.

33 Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység és a HÉSZ Étv. 13. (2) A 33/A. (1) bekezdésében meghatározott építési tevékenység esetén a helyi építési szabályzatban meghatározott a) övezet, építési övezet területi lehatárolását; b) övezetre, építési övezetre vonatkozóan ba) a védelemmel és korlátozásokkal érintett területeken a szennyvízelvezetés vagy tisztítás szabályait közegészségügyi szempont szerint, bb) a megengedett legnagyobb beépítettséget, bc) a telken, az építési telken elhelyezhető épület, valamint az önálló rendeltetési egység számát és a megengedett vagy kizárt rendeltetését, bd) a megengedett legnagyobb beépítési magasságot vagy építménymagasságot, be) a szabályozási vonalat, bf) a beépítési módot, az építési helyet és bg) a minimális zöldfelület mértékét; c) országos vagy helyi építészeti örökségvédelemmel, - településképi rendelet hiányában - a településképi védelemmel, országos régészeti-, táj- és természetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, továbbá a veszélyeztetett területekre, a természeti csapások elleni védelemre, a katasztrófavédelemre vonatkozó követelményeket, védőterületet, védőtávolságot kell figyelembe venni.

34 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

35 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

36 Rendeltetésmódosítás ( i Étv. módosítás) A 400 m2 vagy azt meghaladó bruttó alapterületű építmények rendeltetésének kereskedelmi rendeltetésre változtatására, valamint kereskedelmi rendeltetésű építmény olyan átalakítása iránti eljárásban, amely építési engedélyhez nem kötött, és amelynek során a kereskedelmi tevékenységgel érintett építmény bruttó alapterülete meghaladja majd a 400 m2-t, a 400 m2 bruttó alapterületet meghaladó kereskedelmi rendeltetésű építmény átalakítására hatósági engedély (rendeltetésmódosítási engedély) alapján van lehetőség. Részletes szabályok (!): A rendeltetésmódosítási eljárás során alkalmazandó részletes szabályokról szóló 143/2018. (VIII. 13.) Korm. rendelet

37 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

38 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

39 Építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) Kivitelezési dokumentáció alapján végezhető b) az az építési tevékenység - ideértve az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet -, amely esetében ba) a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter vagy azt meghaladja, bb) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbetonból készülnek, kivéve az 5,4 méteres fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút, bc) az épület a rendezett terepszint felett legalább két építményszintet tartalmaz, valamint pinceszint esetén a pince padlóvonala a rendezett tereptől számítva legfeljebb 1,5 méter mélyen van és a felszíni teher legfeljebb 2,0 kn/m2, bd) a tartószerkezet 1,5 méternél hosszabban kinyúló konzolt tartalmaz, be) a falszerkezet vagy pillér megtámasztatlan magassága 3,0 méter vagy azt meghaladja úgy, hogy a koszorú nem számít megtámasztásnak, bf) 1,5 méternél magasabb földmegtámasztó szerkezet készül és legfeljebb 2,0 kn/m2 felszíni teherrel kell számolni, bg) a hasznos terhelések szempontjából a helyiségek használati osztálya nem A bh) az építmény tűzvédelmi jellemzői változnak [ ]

40 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

41 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

42 Építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció EB Rendelet 1. melléklet I. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció munkarészei: 1. Aláírólap tervjegyzékkel 2. Helyszínrajz 3. Kitűzési helyszínrajz 4. Utcakép 5. Eltérő szintek alaprajzai 6. Metszetek 7. Homlokzatok 8. Tartószerkezeti tervek 9. Épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás 10. Műszaki leírás 11. Költségvetési kiírás

43 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

44 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

45 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

46 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

47 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

48 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

49 Speciális településképi szabályozás Budapest: kétszintű szabályozás. Világörökségi terület, a Világörökség Jegyzékbe javasolt várományos terület: a világörökségi kezelési terv településképi követelményeit a TKR-ben megállapított településképi követelményektől függetlenül alkalmazni kell. Kiemelt nemzeti emlékhely és településkép-védelmi környezetének területe: a fővárosi és kerületi önkormányzat TKR-ben meghatározott településképi követelményeket nem kell alkalmazni. A kiemelt nemzeti emlékhely és településkép-védelmi környezetének településkép védelméről és egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 19/2018. (II. 14.) Korm. rendelet Országház és környéke kiemelt nemzeti emlékhely

50 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) TKR-ben meghatározható településképérvényesítési

51 Településkép-érvényesítési Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Településképi bejelentési eljárás Településképi véleményezési eljárás Településképi kötelezés (+településkép-védelmi bírság) (Részletszabályok megállapítása: TKR-ben!) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

52 Településkép-érvényesítési Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Településképi bejelentési eljárás Településképi véleményezési eljárás Településképi kötelezés (+településkép-védelmi bírság) (Részletszabályok megállapítása: TKR-ben!) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

53 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR-ben meghatározható településképérvényesítési TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) szakmai konzultáció szakmai konzultáció szakmai konzultáció településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

54 Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Kérelmező Kérelem benyújtása Beérkezéstől számított 8 napon belül Főépítész (hiányában: polgármester) Szakmai konzultáció a településképi követelményekről településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

55 Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Az önkormányzati főépítész (hiányában: polgármester) feladata. A települési önkormányzat díjat nem számíthat fel. A főépítész (polgármester) emlékeztetőt készít (felvetett javaslatok, főépítészi (polgármesteri) nyilatkozatok rögzítése). Főépítészi (polgármesteri) nyilatkozatok kötik az önkormányzatot a településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárás során. TKR-ben kötelezővé tehető. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

56 Kötelező szakmai konzultáció Győrben Győri TKR 71. (3) A szakmai konzultáció lefolytatandó olyan tervezett építési tevékenység esetén, amikor a) az 2. mellékletben felsorolt védett értéket érint a beavatkozás, b) a 1. mellékletben meghatározott védett területen található az ingatlan, c) a tervezett építési tevékenység a lakóépület egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, d) valamely paramétert az övezeti jelben T betűvel jelöli a szabályozási terv, e) közterület alakítási terv jóváhagyása szükséges, vagy f) településképi véleményezési eljárás esetén a tervezés kezdeti szakaszban van. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

57 Emlékeztető (időbeli) kötőereje Győrben Győri TKR 71. (9) A szakmai konzultációról készült jegyzőkönyv alapján annak elkészültétől számított 10 évig valósítható meg a tervezett építési tevékenység, kivéve ha jogszabály alapján más eljárás is lefolytatandó, mivel ez esetben a szakmai konzultáció alapján felett jegyzőkönyvben foglaltak ezen eljárásban hozott végleges vagy jogerős döntésig bírnak kötőerővel. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

58 Településkép-érvényesítési Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Településképi bejelentési eljárás Településképi véleményezési eljárás Településképi kötelezés (+településkép-védelmi bírság) (Részletszabályok megállapítása: TKR-ben!) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

59 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) TKR-ben meghatározható településképérvényesítési szakmai konzultáció, településképi bejelentés szakmai konzultáció szakmai konzultáció településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

60 Településképi bejelentési eljárás TKR-ben előírható: az Étv. 57/F. hatálya alá nem tartozó rendeltetésmódosítási engedélyhez, a hatósági engedélyhez és az Étv. 33/A. - a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek és a rendeltetésmódosítások esetén. A bejelentéshez a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki, illetve egyéb tervet, továbbá rendeltetésváltozás esetén a településrendezési rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentációt kell mellékelni. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

61 Településképi bejelentési eljárás Építtető Bejelentés (írásban) Megszegi Fellebbezés Tiltás Beérkezéstől számított 15 napon belül Polgármester Döntés Eljárás megszüntetése (alaki hiba vagy eljárás okafogyottá válik) Településképi kötelezés Tudomásulvétel (jogszerű hallgatással) Tudomásulvétel (határozattal) 1 év Hivatalból módosítás vagy visszavonás Képviselőtestület Döntés településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

62 Településképi bejelentési eljárás Építtető Bejelentés (írásban) Megszegi Fellebbezés Tiltás Beérkezéstől számított 15 napon belül Polgármester Döntés Eljárás megszüntetése (alaki hiba vagy eljárás okafogyottá válik) Településképi kötelezés Tudomásulvétel (jogszerű hallgatással) Tudomásulvétel (határozattal) 1 év Hivatalból módosítás vagy visszavonás Képviselőtestület Döntés településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

63 Településképi bejelentési eljárás Településrendezési Kódex 26/C. (2) A polgármester az Ákr (1) bekezdése alapján a hatósági határozatot hivatalból a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok sérelmével is módosíthatja vagy visszavonhatja. Ákr [A döntés módosítása vagy visszavonása] (1) Ha a hatóság megállapítja, hogy a másodfokú hatóság, a felügyeleti szerv vagy a közigazgatási bíróság által el nem bírált döntése jogszabályt sért, a döntését annak közlésétől számított egy éven belül, legfeljebb egy ízben módosítja vagy visszavonja. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

64 Településképi bejelentési eljárás jogértelmezési kérdés Miniszterelnökség, Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság, Területrendezési és Településügyi Főosztály án kelt állásfoglalása A teljesedésbe ment, hatóságon döntésen alapulva jóhiszeműen megvalósított tevékenységnél amennyiben az ténylegesen a szakmai konzultáció során és a bejelentésben előadottnak megfelelően valósult meg az eredeti állapot helyreállítására való kötelezés nem indokolt. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

65 Településkép-érvényesítési Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Településképi bejelentési eljárás Településképi véleményezési eljárás Településképi kötelezés (+településkép-védelmi bírság) (Részletszabályok megállapítása: TKR-ben!) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

66 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) TKR-ben meghatározható településképérvényesítési szakmai konzultáció, településképi bejelentés szakmai konzultáció szakmai konzultáció, településképi véleményezés településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

67 Településképi véleményezési eljárás TKR-ben előírható: építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárás esetén, valamint az összevont telepítési eljárás integrált építési engedélyezési szakaszára. (Engedély megadásának feltétele!) Az építtető kérelmét papír alapon nyújtja be, és a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít. önálló jogorvoslatnak nincs helye (építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

68 Településképi véleményezési eljárás Építtető Kérelem benyújtása Beérkezéstől számított 15 napon belül Nem nyilvánít véleményt (megadottnak kell tekinteni) Polgármester Szakmai vélemény kikérése Szakmai vélemény megadása Döntés (Szakmai vélemény alapján) Engedélyezésre javasol Engedélyezésre nem javasol Főépítész / tervtanács településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

69 Szakmai vélemény adása Győrben Főépítész Győri TKR 73. A polgármester a főépítész szakmai álláspontjára alapozva folytat le településképi véleményezési eljárást építésre, bővítésre, településképet érintő átalakításra irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljáráshoz: a) rendeltetéstől függetlenül, a tervezési területen a 200 m2 beépített területet meghaladó, de az 1000 m2-t meg nem haladó építmény esetében, b) ipari rendeltetésű, a tervezési területen 200 m2 beépített területet meghaladó építmény esetében, c) városképi területi védelem alá tartozó területen lévő építmény esetében, d) közterületen vagy közlekedési területen lévő építmény esetében, valamint e) sajátos építményfajták esetében. Tervtanács Győri TKR 74. A polgármester tervtanács szakmai álláspontjára alapozva folytat le településképi véleményezési eljárást építésre, bővítésre, településképet érintő átalakításra irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljáráshoz ipari rendeltetésű építményen kívül rendeltetéstől függetlenül: a) a tervezési területen az 1000 m2 beépített területet meghaladó építmény esetében, b) valamennyi olyan épület és épületegyüttes esetében alapterülettől függetlenül, amely hasznos szintterülete meghaladja az 1000 m2-t, c) helyi egyedi védelem alatt álló építmény átalakítása, bővítése esetében, d) helyi egyedi védelem alatt álló építmény szomszédságában lévő építmény esetében, e) tömbtelek építménye esetében, f) háromnál több rendeltetési egységet tartalmazó építmény esetében, valamint g) műemléki jelentőségű területen és műemléki környezetben lévő építmény esetében. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

70 Településkép-érvényesítési Településképi tájékoztatás és szakmai konzultáció Településképi bejelentési eljárás Településképi véleményezési eljárás Településképi kötelezés (+településkép-védelmi bírság) (Részletszabályok megállapítása: TKR-ben!) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

71 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) TKR-ben meghatározható településképérvényesítési szakmai konzultáció, településképi bejelentés, településképi kötelezés szakmai konzultáció, településképi kötelezés szakmai konzultáció, településképi véleményezés, településképi kötelezés (?) településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

72 Településképi kötelezés Ingatlantulajdonos Polgármester Településképi követelmények megsértése Felhívás jogsértés megszüntetésére (határidő kitűzése) Döntés Eleget tesz Nem tesz eleget Döntés Településképi kötelezés + településképvédelmi bírság Eleget tesz Nem tesz eleget Végrehajtás kezdeményezése Képviselőtestület A településkép-védelmi bírság maximális összege: ,- Ft. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

73 Településképi kötelezés jogértelmezési kérdések Miniszterelnökség, Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság, Területrendezési és Településügyi Főosztály án kelt állásfoglalása Ha a tulajdonos nem tesz eleget a településképi kötelezésnek, a településképi követelmények teljesülése érdekében az építmény, építményrész végrehajtás útján elbontható. A polgármester által a településképi kötelezéssel egyidejűleg kiszabható bírság egy alkalommal szabható ki, azonban a településképi kötelezés nem teljesítése okán elrendelt végrehajtás során ,- Ft-ig terjedő pénzbírságot szabhat ki a végrehajtást elrendelő hatóság, mely bírság az azt kiszabó végzésben megállapított határidő elteltével sem teljesített kötelezettség esetén ismételten kiszabható. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

74 Településképi kötelezés jogértelmezési kérdések Miniszterelnökség án kelt állásfoglalása A polgármester által a településképi kötelezéssel egyidejűleg kiszabható bírság egy alkalommal szabható ki. Győri TKR 83. (2) A településképi kötelezésben foglalt határidő elmulasztása esetén a polgármester önkormányzati hatósági jogkörében eljárva a településképi bírságot ismételten mindaddig kiszabhatja, amíg a jogsértő állapot meg nem szűnik. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

75 Településkép-védelmi bírság Győrben Győri TKR 83. (1) A polgármester az általa a jogszabálysértés megszüntetésére kiszabott határidő eredménytelen elteltét követően településképi kötelezéssel településkép-védelmi bírságot szabhat ki, amelynek összege a) településképi konzultáció elmaradása esetén forinttól forintig, b) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén forinttól forintig, c) a polgármester tiltása ellenére végzett tevékenység esetén forinttól forintig, d) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén az eltérés mértékétől függően forinttól forintig, e) településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén alkalmanként forinttól forintig, f) a rendeletben írt valamely településképi követelmény megszegése esetén forinttól forintig terjedhet. településképi követelmények 2018 DR. MARÁCZI támogatási ZSOLT és ösztönző ÉS TÁRSAI rendszer ÜGYVÉDI településkép-érvényesítési IRODA

76 Lakóépületek illeszkedése a településkép-védelmi rendszerbe Nyílászáró-csere Családi ház felépítése Társasház felépítése Építési engedélyköteles NEM NEM (egyszerű bejelentés szükséges!) Kivitelezési dokumentáció Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjában foglaltaknak megfelelőségtől függően (legalább EB Rendelet szerinti; Kivitelezési Kódex 22. (1) b) pontjának figyelembe vétele!) E-napló kivitelezési dokumentáció szükségességétől függően Betartandó településképi követelmények TKR szerint (lehetnek speciális esetek!) TKR-ben meghatározható településképérvényesítési szakmai konzultáció, településképi bejelentés, településképi kötelezés szakmai konzultáció, településképi kötelezés szakmai konzultáció, településképi véleményezés, településképi kötelezés (?)

77 Felelősség Az építési tevékenység során a településképi követelmények teljesítése az építtető, a tervező és a kivitelező egyetemleges felelőssége, tervező és kivitelező hiányában az építtető felelőssége. Mentesülés a felelősség alól: Tervező: ha kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a kivitelezési dokumentáció a településképi követelményeket figyelembe vette. Kivitelező: ha kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a részére átadott kivitelezési dokumentációban foglaltak szerint járt el. Építtető: ha kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a felelősség a tervezőt vagy a kivitelezőt terheli. KÉRDÉS: Kétséget kizáró bizonyítás?

78 Településkép-védelmi rendszer működésének kérdéses pontjai i határidőig a TKR-ek jelentős része nem készült el. Azonos elvárások valamennyi településsel szemben. TAK-TKR elkészítésének idejére kötelező főépítész valamennyi településen.

79 Köszönöm a figyelmet! Dr. Fellegi Nándor ügyvédjelölt 1119 Budapest, Bártfai utca 34. Telefon: (+36 1) nandor.fellegi@mkpartners.eu Az előadás anyaga a teljesség igénye nélkül készült, az nem minősül jogi tanácsadásnak.

Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel

Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel Tények és tévhitek a lakásépítések szabályozásának változásairól. Minőség és sokoldalúság égetett kerámia építőanyagok alkalmazásával. 2016.04.07. Tematika

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat. a településkép védelméről

T/ számú törvényjavaslat. a településkép védelméről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10728. számú törvényjavaslat a településkép védelméről Előadó: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapest, 2016. május 1 2016. évi törvény a településkép védelméről

Részletesebben

Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások

Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások A komplex kihívásoknak megfelelő épületek tervezése és kivitelezése tudatos építés égetett kerámia építőanyagokkal 2017.04.07. Jogalkotó célja Miniszterelnökség

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete. 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete. 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről (Egységes szerkezetben a 27/2016.

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtása során A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény A törvény célja, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2013.(III.04.) önkormányzati rendelete A településképi véleményezési eljárásról

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2013.(III.04.) önkormányzati rendelete A településképi véleményezési eljárásról 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2013.(III.04.) önkormányzati rendelete A településképi véleményezési eljárásról (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2013. december 16.) Siófok

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET június 29-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET június 29-i ülésére Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2017. június 29-i ülésére Iktató szám: 178/2017. Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Budapest, I. kerület Településképi

Részletesebben

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv A településkép védelmének, alakításának új lehetőségei Településképi Arculati Kézikönyv Településképi rendelet Az építészet, az építés közügy A Településképi Arculati Kézikönyv a közösségek saját döntése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ 1 TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ SZEGED,

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről (Egységes szerkezetben a 27/2016.

Részletesebben

Tájékoztató az egyszerű bejelentésről a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén

Tájékoztató az egyszerű bejelentésről a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén Tájékoztató az egyszerű bejelentésről a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1)

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (I.22.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk

Részletesebben

Tomajmonostora Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2018. (...) Önkormányzati rendelete Tomajmonostora Község településképének védelméről

Tomajmonostora Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2018. (...) Önkormányzati rendelete Tomajmonostora Község településképének védelméről Tomajmonostora Községi Önkormányzat Képviselő-testületének.../2018. (...) Önkormányzati rendelete Tomajmonostora Község településképének védelméről Tomajmonostora Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete

Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon

Részletesebben

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET 2017. JÚNIUS 29. EGER Építési szabályok változásával kapcsolatos tájékoztatás, különös tekintettel a 300 m 2 összes hasznos alapterület alatti építkezésekre, bontási, jókarbantartási

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013 (IX.24.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról egységes szerkezetben a 14/2014. (IX.15.); és a 8/2015. (IV.24.) sz. rendelettel

Részletesebben

1.1. PÁ' ulyás Gergely elnök. Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t

1.1. PÁ' ulyás Gergely elnök. Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: 20161 ÁPR. 2 5 t Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az

Részletesebben

TELEPÜLÉSKÉPI ELJÁRÁSOK

TELEPÜLÉSKÉPI ELJÁRÁSOK SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSA TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSA TELEPÜLÉSKÉPI ELJÁRÁSOK LANTAY ATTILA FŐÉPÍTÉSZ 2013. MÁRCIUS 6. TELEPÜLÉSKÉPI ELJÁRÁSOK MIÉRT?

Részletesebben

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014.(IX.19.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési és a településképi kötelezési eljárásról 1 KIHIRDETÉSI ZÁRADÉK A rendelet kihirdetésének

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

2016. évi LXXIV. törvény. a településkép védelméről A törvény célja és a településkép-védelem elemei

2016. évi LXXIV. törvény. a településkép védelméről A törvény célja és a településkép-védelem elemei Hatály: 2017.X.1. - 2016. évi LXXIV. törvény a településkép védelméről 1 Az Országgyűlés a magyarországi települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített és a természeti

Részletesebben

Javaslat a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK), valamint településképi önkormányzati rendelet előkészítésére

Javaslat a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK), valamint településképi önkormányzati rendelet előkészítésére Javaslat a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK), valamint településképi önkormányzati rendelet előkészítésére Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Pénzügyi és Gazdasági Osztály Ózd 2017. március 23.

Részletesebben

3a város közigazgatási terültén, az 1. számú mellékletben lehatárolt területen kívül, azokban az esetekben, amelyeknél

3a város közigazgatási terültén, az 1. számú mellékletben lehatárolt területen kívül, azokban az esetekben, amelyeknél Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról egységes szerkezetben az 1/2014. (II. 06.) és a 23/2014. (IX.

Részletesebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK március 8.

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK március 8. JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK AZ ÉPÍTÉSIGAZGATÁSBAN 2018 2018. március 8. TÉMA Az építésigazgatás rendszere Általános Közigazgatási Rendtartás Elektronikus ügyintézés Energetikai szabályozás változása Településképi

Részletesebben

Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Kiskunhalas Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete

Részletesebben

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(V.02.) rendelete

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(V.02.) rendelete Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(V.02.) rendelete a településkép véleményezési eljárásról Egységes szerkezetben az 5/2014.(II.21), a 12/2014.(VIII.28.) és a 12/2016.(IV.21.)

Részletesebben

8/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

8/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ a8/2014. (III.31.), 35/2014. (X.29.), 7/2015. (III.30.), 5/2016.(II.26.) és a 10/2017. (II.24.)önkormányzati

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ 34/2014. (X.29.) önkormányzati rendelet által módosított 9/2013. (III.11.) önkormányzati rendelete egységes

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 3.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 3.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 3.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Abony Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Tahitótfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési, a településképi bejelentési eljárások, valamint a településképi kötelezés

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések II. FEJEZET A BEÉPÍTÉSI TÁJÉKOZTATÁS

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések II. FEJEZET A BEÉPÍTÉSI TÁJÉKOZTATÁS Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelete a helyi településrendezési előírások tartalmáról szóló előzetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos szakmai

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a helyi településrendezési előírások tartalmáról szóló előzetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a helyi településrendezési előírások tartalmáról szóló előzetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos szakmai

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 79/2017. partnerségi egyeztetés szabályairól szóló rendelet-tervezet megvitatása

Az előterjesztés száma: 79/2017. partnerségi egyeztetés szabályairól szóló rendelet-tervezet megvitatása A határozati javaslat elfogadásához az Mhötv. 50. -a értelmében minősített többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 79/2017. Decs nagyközség képviselő-testületének

Részletesebben

TFK ITS TSZT TAK TKR HÉSZ

TFK ITS TSZT TAK TKR HÉSZ Nem csak azé a ház, aki lakja, hanem azé is, aki látja! Nem csak azé a ház, aki lakja, hanem azé is, aki látja! ESZTERGOM TFK 2017. március ITS TAK 22. TKR TSZT HÉSZ PHILIPP FRIGYES Esztergom város főépítésze

Részletesebben

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

8/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

8/2013. (III.11.) önkormányzati rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ a8/2014. (III.31.), 35/2014. (X.29.), 7/2015. (III.30.)és 5/2016.(II.26.)önkormányzati rendeletek által

Részletesebben

A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET MŰKÖDÉSE HajdúböszörményBEN

A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET MŰKÖDÉSE HajdúböszörményBEN A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET MŰKÖDÉSE HajdúböszörményBEN A Bocskai tér Intézményi térfal- müemlékek, és helyi védelem alatt álló épületek a városközpontban Értékvédlem és Örökségvédelem - értékeink a

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Tahitótfalu Község ÖnkormányzataKépviselő-testületének../2015. (...) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési,a településképi bejelentési eljárások, valamint a településképi kötelezés szabályairól

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (...) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (...) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (...) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/ Üsz.: 22-185/2017. Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090 E-mail: ph@kiszombor.hu Tárgy: A településkép védelméről szóló rendelet Mell.: 1 pld.

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete. a településképi véleményezési eljárásról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete. a településképi véleményezési eljárásról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az épített

Részletesebben

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. a településkép bejelentési eljárásról szóló. 11/2014. (VII. 02.) sz.

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. a településkép bejelentési eljárásról szóló. 11/2014. (VII. 02.) sz. 0 MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a településkép bejelentési eljárásról szóló 11/2014. (VII. 02.) sz. önkormányzati R E N D E L E T E 1 Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Balatonberény község Önkormányzatának Képviselő-testülete../2017 (..) önkormányzati rendelete. Balatonberény község településkép védelméről

Balatonberény község Önkormányzatának Képviselő-testülete../2017 (..) önkormányzati rendelete. Balatonberény község településkép védelméről Balatonberény község Önkormányzatának Képviselő-testülete../2017 (..) önkormányzati rendelete Balatonberény község településkép védelméről Balatonberény község Önkormányzatának képviselő-testülete a településkép

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárás és a településképi kötelezés szabályairól Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSRÓL ÉS TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉSRŐL SZÓLÓ

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSRÓL ÉS TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉSRŐL SZÓLÓ Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSRÓL ÉS TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉSRŐL SZÓLÓ 11/2017. (II.24.) önkormányzati rendelet által módosított 6/2016.(II.26.) önkormányzati

Részletesebben

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS Tata Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2013.(XII. 19.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezés, bejelentés és kötelezés helyi szabályairól Hatályos: 2015. június 3-tól Tata Város

Részletesebben

Iromány száma: T/12723/ 4- Benyújtás dátuma: november ;,o. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. ORSZÁGk-J._.,

Iromány száma: T/12723/ 4- Benyújtás dátuma: november ;,o. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. ORSZÁGk-J._., Iromány száma: T/12723/ 4- Benyújtás dátuma: 2016. november ;,o Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGk-J._., 1~rkez et' 2016 fíov 3 o. Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Tárgy

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete. a városkép alakításáról és védelméről

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete. a városkép alakításáról és védelméről Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete a városkép alakításáról és védelméről Mezőkövesd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített

Részletesebben

Építésfelügyeleti bírság

Építésfelügyeleti bírság Építésfelügyeleti bírság jogszerűtlen, jogosulatlan, szakszerűtlen (Étv. 48. ) JOGSZERŰTLEN: az építési vagy bontási tevékenység, ha a jogszabály alapján engedélyhez vagy tudomásul vételhez kötött építési

Részletesebben

Előterjesztés A Képviselő-testület november 26-án tartandó ülésére

Előterjesztés A Képviselő-testület november 26-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés A Képviselő-testület 2015. november 26-án tartandó ülésére Javaslat a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárásról szóló 32/2015. (VII.31.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

2016. évi LXXIV. törvény

2016. évi LXXIV. törvény 2016. évi LXXIV. törvény Hatályos: 2017.09.29-2017.12.31 2016. évi LXXIV. törvény a településkép védelméről 1 Az Országgyűlés a magyarországi települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása,

Részletesebben

Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X.04.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról

Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X.04.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X.04.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Vasad Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je J t:._. szám ú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a kőbányai építészeti-műszaki tervtanácsról szóló önkormányzati rendelet

Részletesebben

20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI...

20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI... Tartalomjegyzék 20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI... 3 20.1. Építészeti értékek nemzetközi védelme... 4 20.2. Építészeti értékek országos védelme... 4 20.3. Építészeti értékek helyi védelme...

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2018.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE Mátészalka-Lakossági fórum Előadó: Végh József okl. építészmérnök, városépítési szakmérnök Art Vital Kft. 2017.június.08.

Részletesebben

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 24/2013. (III. 29.) 1 önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról, valamint a helyi építészeti-műszaki

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2018. ( ) önkormányzati rendelete

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2018. ( ) önkormányzati rendelete Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2018. ( ) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 24/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról Gödöllő Város Képviselő-testülete

Részletesebben

Magyar joganyagok - 476/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - egyes építési beruházások 2. oldal 23/I. (1) A Kormány a központi költségvetési szervek álta

Magyar joganyagok - 476/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - egyes építési beruházások 2. oldal 23/I. (1) A Kormány a központi költségvetési szervek álta Magyar joganyagok - 476/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - egyes építési beruházások 1. oldal 476/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet egyes építési beruházások országkép- és településképvédelmi szempontú véleményezésének

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 51/2011.(XII.9.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 51/2011.(XII.9.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 51/2011.(XII.9.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A MŰEMLÉKI ÉS HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK FELÚJÍTÁSÁNAK ANYAGI TÁMOGATÁSÁRÓL Mosonmagyaróvár

Részletesebben

Szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t.

Szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t. Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és a településképi kötelezésről egységes szerkezetben a 2/2014.

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 6/2013. (II.18.) önkormányzati rendelete

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 6/2013. (II.18.) önkormányzati rendelete Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 6/2013. (II.18.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat

Részletesebben

Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.8.) önkormányzati rendelete

Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.8.) önkormányzati rendelete Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.8.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Berhida Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2014. (V.27.) önkormányzati r e n d e l e t e. a településkép védelméről

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2014. (V.27.) önkormányzati r e n d e l e t e. a településkép védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 13/2014. (V.27.) önkormányzati r e n d e l e t e a településkép védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

A településkép védelméről szóló 42/2017.(XII.18.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2. c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A településkép védelméről szóló 42/2017.(XII.18.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2. c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének./2018. ( ) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 42/2017.(XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 1 Magyarország Kormánya az Erzsébet-programról szóló 2012. évi CIII. törvényben (a továbbiakban: Erzsébet Törvény) meghatározott közfeladatokkal összhangban elkötelezett azok magas szakmai színvonalon

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2017.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

I. Általános szabályok. 2. Az Eljárások célja

I. Általános szabályok. 2. Az Eljárások célja Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2012. ( ) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás szabályairól Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének /2016. (..) önkormányzati rendelete a településképi kötelezési eljárásról (tervezet)

TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének /2016. (..) önkormányzati rendelete a településképi kötelezési eljárásról (tervezet) AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA:127. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének /2016. (..) önkormányzati rendelete a településképi kötelezési eljárásról (tervezet) E L Ő

Részletesebben

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 1. oldal 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatályos: 2017.01.01-155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2013.(II.21.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési és bejelentési eljárásról

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2013.(II.21.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési és bejelentési eljárásról Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2013.(II.21.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési és bejelentési eljárásról (egységes szerkezetben a 24/2013.(IV.25.), 49/2013.(X.31.) önkormányzati

Részletesebben

Rimán Edina jegyző. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (V.15.) önkormányzati rendelete

Rimán Edina jegyző. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (V.15.) önkormányzati rendelete A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2013. május 15. Rimán Edina jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (V.15.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009. ( III. 18. ) rendelete az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól

Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009. ( III. 18. ) rendelete az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009. ( III. 18. ) rendelete az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet

Részletesebben

Vaskút Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről

Vaskút Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Vaskút Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről Vaskút Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről

Részletesebben

Építési jog, építésigazgatás (fejlesztés, tervezés és hatósági feladatok)

Építési jog, építésigazgatás (fejlesztés, tervezés és hatósági feladatok) Építési jog, építésigazgatás (fejlesztés, tervezés és hatósági feladatok) Építési jog Tág értelemben: területfejlesztés + területrendezés + település-fejlesztés + műemlékvédelem + közterület-fenntartás

Részletesebben

BUDAPEST DECEMBER

BUDAPEST DECEMBER Budapest-Zugló Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról elfogadásáról szóló 19/2003. (VII. 08.) sz. önkormányzati rendelet (ZKVSZ) Thököly út Nagy Lajos király útja Bácskai utca Nagybecskerek

Részletesebben

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Dósa Henrietta Táj- és természetvédelmi referens VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület október 30.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület október 30.-i ülésére Napirend: Ügyiratszám: /2017. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. október 30.-i ülésére Tárgy: A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről

Részletesebben

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat a településkép védelméről szóló 2016.

Részletesebben

REGIOPLAN FERTŐD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ

REGIOPLAN FERTŐD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu FERTŐD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. Hatály és értelmező rendelkezések

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. Hatály és értelmező rendelkezések 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. ( ) számú önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. ( ) számú önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. ( ) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat 11/2008. (III. 28.) számú rendeletével jóváhagyott Újpest 3. számú városszerkezeti

Részletesebben

(2) A KVSZ 5. (1) bekezdés a), b), d), e), f), g), h), i), k) és m, n) pontjai, (5), (6), (7), (8) és (9) bekezdései hatályukat vesztik.

(2) A KVSZ 5. (1) bekezdés a), b), d), e), f), g), h), i), k) és m, n) pontjai, (5), (6), (7), (8) és (9) bekezdései hatályukat vesztik. Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (..) önkormányzati rendelete Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének egyes

Részletesebben

8. számú előterjesztés Minősített többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 4-i rendkívüli ülésére

8. számú előterjesztés Minősített többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 4-i rendkívüli ülésére 8. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 4-i rendkívüli ülésére Tárgy: A településképi véleményezési, bejelentési és a településképi

Részletesebben

Helyi építési szabályzat módosítása (Rendelettel jóváhagyandó). /2016.(..) számú rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról melléklettel

Helyi építési szabályzat módosítása (Rendelettel jóváhagyandó). /2016.(..) számú rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról melléklettel 1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Településszerkezeti terv módosítása (Határozattal jóváhagyandó). /2016.(..) számú határozat-tervezet a településszerkezeti terv módosításáról melléklettel Helyi építési

Részletesebben

Az előterjesztés szám: 78/2017. a településkép védelméről szóló törvényből eredő feladatok

Az előterjesztés szám: 78/2017. a településkép védelméről szóló törvényből eredő feladatok A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges, az előterjesztés nyilvános ülésen tárgyalható. Az előterjesztés szám: 78/2017. Decs nagyközség képviselő-testületének 2017. május 4. napján

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület május 24-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület május 24-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. május 24-i ülésére

Részletesebben

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/201. (II. 21.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról egységes szerkezetben Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzata 10/2013. (IV. 16.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról

Dunabogdány Község Önkormányzata 10/2013. (IV. 16.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Dunabogdány Község Önkormányzata 10/2013. (IV. 16.) önkormányzati e a településképi bejelentési eljárásról (Egységes szerkezetben a 12/2014. (X. 7.) és a 21/2014. (XI. 7.) módosító tel) Dunabogdány Község

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (III. 25.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések Bucsuszentlászlói Községi Önkormányzat 9/2004.(VII.08.) sz. Önk. rendelete az épített és természeti értékek helyi védelmére vonatkozó szabályokról Búcsúszentlászló Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK AZ ÉPÍTÉSIGAZGATÁSBAN április 26.

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK AZ ÉPÍTÉSIGAZGATÁSBAN április 26. JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK AZ ÉPÍTÉSIGAZGATÁSBAN 2018 2018. április 26. TÉMA Az építésigazgatás rendszere Általános Közigazgatási Rendtartás Elektronikus ügyintézés Energetikai szabályozás változása Településképi

Részletesebben