kommunikáci rendszerek III. adás s 10

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "kommunikáci rendszerek III. adás s 10"

Átírás

1 Irány nyító és kommunikáci ciós rendszerek III. Előad adás s 10

2 Hálózati alapismeretek A számítógép-hálózat zat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás s közötti k kommunikáci cióját t biztosítja. tja. A számítógép-hálózat zat lehet fix (kábelalap belalapú, állandó) ) vagy ideiglenes (mint példp ldául a modemen vagy vezeték k nélkn lküli li hálózaton keresztüli kapcsolat). Történet 1940 szeptemberében ben George Stibitz telexgépet használt arra, hogy a K Model nevű gépével kapcsolatos problémákkal összefüggő utasításokat sokat küldjk ldjön n a New Hampshire-ből l a New Yorkban üzemelő Complex Number Calculator nevű gépéhez, illetve az eredményeket hasonló módon küldte k vissza. Paul Baran 1968-ban tett javaslatot egy olyan hálózati h rendszerre, amelyben adatcsomagokat, ún. datagramokat tovább bbítottak. Ez a rendszer lett az alapja a csomagkapcsolt számítógépes hálózatoknak. h 1969-ben 4 amerikai egyetem kialakította a gépeik g összekapcsolásával azarpanet hálózatot, amely még m g 50kbit/s hurok használat latával működött.

3 Hálózati technológi giák: Adatszórásos sos Az adatszórásos sos hálózatokh (Broadcasting)) egyetlen kommunikáci ciós csatornával rendelkeznek, amelyet a hálózatra h csatlakozó összes gép g közösen használ. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha a gazdagép (host) egy rövid r üzenetet küld, k akkor azt a hálózat h összes gépe g megkapja. Minden gép g p a rár tartózó üzeneteket dolgozza fel, a többit t eldobja. Távoli-távoli A voli-távoli hálózatokh (Remote-to-remote network) ) sok olyan kapcsolatból állnak, amelyek géppg ppárokat kötnek k össze. Ez azt jelenti, hogy egy üzenet tovább bbítása egy, esetleg több t csomóponton keresztül történik, és s lehetséges, hogy egynél l több t lehetséges úton is eljuthat egy üzenet a céljc ljához. Ezekben a hálózatokban h az útvonal optimális megválaszt lasztása sa alapvető fontosságú. Pont-pont A pont-pont hálózatokh (Peer-to-peer network): A kommunikáci ció a két k fél l között k közvetlenk zvetlenül l zajlik.

4 Hálózatok méret m szerinti osztályoz lyozása Processzorok közötti távolság 1 m 10 m 100 m 1 km 10 km 100 km km km Processzorok elhelyezkedése ugyanazon Asztalon Szobában Épületben Egyetemen, üzemben Városban Országban Földrészen Bolygón Példa PAN LAN LAN LAN MAN WAN WAN GAN

5 Hálózati topológi giák A hálózathoz h tartozó elemek közötti k kapcsolat elrendezését határozza meg.

6 A hálózatok h modellje A bonyolult hálózati h struktúrák k leírásához az IEEE (Institute( for Electrical and Electronic Engineers) kidolgozta az Open System Interconnection,, röviden r OSI 7 modellt. Ez a modell 7 réteget tartalmaz. 7.réteg : Alkalmazási rétegr (application layer) Ez a réteg r a végfelhasznv gfelhasználót t ( kommunikáci ciós s partnereket, szoftvereket) reprezentálja. A legismertebb alkalmazási réteg r szintű protokollok az SMTP( ), HTTP, FTP, Telnet. 6.réteg : Megjelenítési rétegr (presentation layer) Feladata az adatok egységes ges kezelése se. Az átviendő informáci ció szintaktikájával foglalkozik. Adattömörítés,, kódolk dolás és kriptográfia is feladata. (pl. karakterkódol dolás)

7 5.réteg : Viszonylati rétegr (session layer) A végfelhasználói i alkalmazások közötti k dialógus menedzselésére alkalmas mechanizmust valósít t meg. Feladata a párbeszp rbeszéd d szervezése se és s a szinkronizáci ció (pl. két k t nem közvetlenül összekötött tt pont közötti k kapcsolat: TCP). 4.réteg : Száll llítási réteg r (transport layer) Alapvető feladata az, hogy adatokat fogadjon a session rétegtől, tovább bbítsa a hálózati h rétegnek r és s biztosítsa, tsa, hogy minden informáci ció hibátlanul megérkezzen a címzett c pontra. (pl.: UDP, TCP) 3.réteg : Hálózati H réteg r (network layer) Biztosítja tja a változv ltozó hosszúságú adatsorozatoknak a küldk ldőtől l a címzetthez való tovább bbításához szüks kséges funkciókat kat és eljárásokat úgy, hogy az adatok tovább bbítása a szolgáltat ltatási minőség g függvf ggvényében akár r egy vagy több t hálózaton h keresztül is törtt rténhet. (pl.: IP)

8 2.réteg : Adatkapcsolati rétegr (data link layer) Biztosítja tja azokat a funkciókat kat és s eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az adatok átvitelét t két k t hálózati h elem között. k Jelzi, illetve lehetőség g szerint korrigálja a fizikai szinten törtt rtént hibákat is. A használt egyszerű címzési séma s fizikai szintű,, azaz a használt címek c fizikai címek c (MAC cím) c amelyeket a gyárt rtó fixen állított be hálózati h kártya k szinten. (pl.: Ethernet) 1.réteg : Fizikai rétegr (physical layer): A fizikai réteg r határozza meg minden, az eszközökkel kkel kapcsolatos fizikai és s elektromos specifikáci ciót, beleértve az érintkezők k kiosztása, sa, a használatos feszülts ltségszintek, moduláci ciós s eljárások és s a kábel k specifikáci ciók. A szinten hubok, repeaterek és s hálózati h adapterek számítanak a kezelt berendezések közé. k (pl.: 10BASE-T, 100BASE-TX)

9

10 Példa az OSI modellre OSI réteg Fizikai réteg Adatkapcsolati réteg Hálózati réteg Szállítási réteg Viszonylati réteg Megjelenési réteg Alkalmazási réteg Példa 100BASE-TX Ethernet IP TCP TCP viszonylat UTF-8 stb. HTTP Megvalósító Hálózati kártya Hálózati kártya Op. rendszer Op. rendszer Op. rendszer Böngésző Böngésző

11 Hálózati protokoll A protokoll határozza meg az adattranszfer szabályait lyait. Azonosítja a kapcsolt állomást, indikálja az üzenet célba c érkezését, rendelkezik az esetleges átviteli hibák k kezelésének módjáról és s definiálja az adatvédelmi delmi rendszert. A legfontosabb hálózati h és s száll llítási protokollok az IP (Internet Protocol),, valamint a TCP (Transmission( Control Protocol) és az UDP (User( Datagram Protocol)

12 Internet Protocol Az internet egyik alapvető szabványa. Ezen protokoll segíts tségével kommunikálnak egymással az internetre kötötttt csomópontok (számítógépek, hálózati eszközök k stb.). Az IP a klasszikus OSI besorolás s alapján n a 3., a hálózati h rétegben helyezkedik el. Csomagkapcsolt hálózatot h valósít meg, azaz nem építi fel a kapcsolatot a forrás és s a cél c l között, k hanem minden egyes csomagot külön k n irány nyít t (routol( routol). Hibadetektálást és s hibajavítást nem végez, v ezeket a funkciókat kat főleg a száll llítási rétegben r elhelyezkedő protokollokra bízza b (péld ldául TCP). Ennek a kialakításnak az oka az, hogy az egyszerűségre gre törekedtek. t Így a hibajavítás s terhe főképp f a forrás és s a cél c l számítógépekn peknél l jelentkezik, és s nem terheli feleslegesen az egyébk bként is leterhelt hálózati h útirányválasztó csomópontokat (router( router).

13 IP címc Az IP-ben a forrás- és célállomásokat címekkel (IP-címek mek) azonosítja tja, amelyek 32 biten ábrázolt egész számok mok; azonban ezt hagyományosan négy darab 8 bites (teh( tehát 0 és 255 közé eső), ponttal elválasztott lasztott számmal írjuk le a könnyebb olvashatóság miatt (pl: ). A címek felépítése hierarchikus: : a szám bal oldala (a legnagyobb helyiért rtékű bitek felől indulva) ) a legfelső szintet jelenti, és jobbra haladva az ez alatti szinteket kapjuk meg.

14 User Datagram Protocol Az UDP egy kicsi, egyszerű, üzenet-központú száll llítási protokoll. Az UDP egy nagyon egyszerű interfészt biztosít t a hálózati h réteg és s a felsőbb rétegek r (viszonylati és s alkalmazási réteg) r között.

15 Az UDP tulajdonságai Az UDP protokoll használata esetén n nem alakul ki viszonylat a forrás s a cél c l között, k a csomagokat előkész szítés s nélkn lkül l adják k fel a kommunikáci ció során. Ezért az UDP-t a kapcsolatnélk lküli li protokollok közék sorolják. Az UDP nem garantálja a felsőbb rétegek számára az üzenet megérkez rkezését és s sorrendjét, tovább bbá a küldk ldő nem kap informáci ciót t az általa elküld ldött üzenet státusz tuszáról. Az adatcsomagok a tovább bbítás s során n elveszhetnek. A protokoll használata esetén n a sorrendet és s a megbízhat zhatóságot a felsőbb rétegeknek r kell biztosítaniuk. taniuk. Kis mérete m és egyszerűsége ge miatt gyors és s hatékony, ezért időkritikus alkalmazásokban (pl.: IP alapú hangátvitel) jól j l használhat lható.

16 Transmission Control Protocol A TCP a legelterjedtebb IP alapú száll llítási protokoll. A TCP-vel együtt fejlesztették k az Internet Protokollt is. A TCP megbízhat zható adatátvitelt tvitelt biztosít t a protokollt használó alkalmazási rétegnek. r A TCP az adatküld ldés s előtt létrehoz l egy kapcsolatot (TCP socket) a kommunikáló felek között, k így a viszonylati réteget r is biztosítja. tja. A teljes kommunikáci ciós s folyamat három h fázisbf zisból áll: - kapcsolat létrehozl trehozása, - adatátvitel, tvitel, - kapcsolat lezárása.

17 A TCP tulajdonságai - Rendezett adatátvitel: tvitel: Amennyiben a csomagok nem az eredeti sorrendben érkeznek meg a fogadó félhez, úgy a TCP automatikusan sorbarendezi azokat. - Elveszett csomagok újraküldése: Bármely adatcsomagot, amelyre a küldk ldő fél l nem kap nyugtát, t, a TCP automatikusan újraküldi. - Duplán n küldk ldött csomagok eldobása: Amennyiben ugyanazon adatcsomag többszt bbször r kerül l elküld ldésre, a felesleges csomagokat a protokoll eldobja. - Forgalomvezérl rlés: A TCP forgalomvezérl rlési protokollja gondoskodik arról, hogy amennyiben a küldk ldő túl l gyorsan küldi k az adatokat, fogadó fél l akkor is megbízhat zhatóan an képes k legyen azokat fogadni és s feldolgozni. Így kiküsz szöböli a sebességk gkülönbséget a kommunikáló felek között, k ezért az nem vezet adatvesztéshez. shez.

18 Adatátviteli tviteli technológi giák Vezetékes technológi giák: - Ethernet : Jól J l definiált hálózati h elemek adatcseréjét t végziv max.. 10 Mbps sebességgel. Protokollja az IEEE szabvány szerinti. - Fast Ethernet : Emelt sebességű átvitel ( Mbps) ) az IEEE 802.3u.. szabvány szerint. A multimédia igény hozta létre. l - Gigabit Ethernet : Nagysebességű átvitel (1 Gbps) ) az IEEE 802.3z z szabvány szerinti gerinchálózatokhoz. Az Ethernet szabványok az OSI modell fizikai és s adatkapcsolati rétegeit írják k le.

19 10 Gigabit Ethernet : A jelenleg létezl tező leggyorsabb hálózati h rendszer az IEEE 802.3ae protokoll szerint. A fizikai kapcsolatot optikai kábel k biztosítja. tja. Név IEEE szabvány Sebesség Media Típus Maximum távolság Ethernet Mbps 10Base-T 100 meter Fast Ethernet/ 100Base-T 802.3u 100 Mbps 100Base-TX 100Base-FX 100 meter 2000 meter Gigabit Ethernet/ GigE 802.3z 1000 Mbps 1000Base-T 1000Base-SX 1000Base-LX 100 meter 275/550 meter 550/5000 meter 10 Gigabit Ethernet 802.3ae 10 Gbps 10GBase-SR 10GBase-LX4 10GBase-LR/ER 10GBase- SW/LW/EW 300 meter 300m MMF/ 10km SMF 10km/40km 300m/10km/40km

20 Vezeték k nélkn lküli li technológi giák: - Bluetooth : Jellemző hatótáv v 10 m, maximum 100m. Adatátviteli tviteli sebesség: 1.2 verzió esetén max kb/s, 2.0 verzió esetén max.. 3Mb/s. 2,45 GHz-es frekvenciát t használ. - ZigBee : ISM frekvencia (Európában 868 MHz). Jellemző hatótáv v 10 m, maximum 75m. Adatátviteli tviteli sebesség: 20kb/s az európai frekvencián. n. Nagyon alacsony fogyasztás, s, kis méret, m gyors felébredési idő. - IEEE : a legelterjedtebb vezeték k nélkn lküli li adatátviteli tviteli protokollokat tartalmazza. Magában foglalja a rövid r távút infravörös s adatátvitelt, tvitelt, valamint a különbk nböző WiFi hálózati protokollokat. - Mobiltelefon hálózath : Beszédh dhíváson túl t l adatátvitelre tvitelre is alkalmas. Több T generáci ció működik párhuzamosan. p TöbbfT bbféle különböző sebességű adatátviteli tviteli technológi giát t alkalmaz (pl.: CSD, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA)

21 Wi-Fi hálózatok felépítése

22 Wi-Fi hálózatok fajtái Szabvány Sebesség Biztonság a b/Wi-Fi 1/2 Mbps a 2.4 GHz sávban 54 Mbps az 5 GHz sávban 11 Mbps a 2.4 GHz sávban WEP és WPA WEP és WPA WEP és WPA g/Wi-Fi 54 Mbps a 2.4 GHz sávban WEP és WPA n 108 Mbps a 5 GHz sávban WEP és WPA

23 Wi-Fi hálózatok titkosítása sa - WEP (Wired Equivalent Privacy): Jól J l beáll llított eszközök használata mellett is feltörhet rhető.. Ingyenes szoftverek segíts tségével néhány n ny millió titkosított tott csomag analizálása után néhány ny másodperc m alatt kitalálhat lható a jelszó. - WPA (Wi-Fi Protected Access): Sokkal erősebb, mint a WEP! Hosszú és összetett jelszóval kell használni, hogy hatékony legyen. - WPA2 (Wi-Fi Protected Access): Egyre több t eszköz támogatja. Jelenleg feltörhetetlen.

24 Járművek közötti k hálózatok h (VANET)

25 VANET-ek jellemzői Autonóm m végberendezv gberendezések: A MANET-ekben minden mozgó végberendezés egy autonóm m csomópont, amely hostként (végpont) és routerként (útválasztó)) is funkciónál. Azaz minden végberendezv gberendezés s alapvetően en végpontkv gpontként működik, m azonban szüks kség g esetén n ellát router funkciókat kat is. Megosztott irány nyítás: A hálózatkezelés és s irány nyítás s el van osztva a végberendezések között. k A hálózathoz h tartozó csomópontoknak együtt kell működniük, és s ha szüks kséges átjátszó, állomásként kell funkcionálniuk, hogy elássanak egyaránt biztonsági és útválasztási si feladatokat. Multihop routing: Több közbensk zbenső csomópont segíts tségével, távolabbi t célpontokhoz is képes k eljuttatni az informáci ciót. Változó hálózati topológia: Mozgó csomópontok esetén n a hálózati h topológia hirtelen és s véletlenszerv letlenszerűen en megváltozhat, aminek következtk vetkeztében az egyes terminálok összekapcsolhatósága időben változik. v A csomópontoknak folyamatosan változó adatútvonalakat tvonalakat kell kialakítaniuk egymás s között, k a mozgásuk függvényében. Ingadozó hálózati kapacitás: A vezeték k nélkn lküli li kapcsolatok magas bithiba arányai VANET-ekben még g nagyobbak lehetnek. A csatorna, amelyen keresztül l a berendezések kommunikálnak eleve jóval j zajosabbak, valamint nagyobb a csillapítás, s, interferencia, és s kisebb a sávszs vszélesség, mint a vezetékes hálózatokban. h Ráadásul a mobil ad hoc hálózatokban h sok esetben az adatutak erősen heterogén hálózatokon keresztül l jönnek j létre, l ami további zajszint-növeked vekedést eredményez. Valósz színűségi Quality of Service (QoS( QoS) ) paraméterek: Ideális hálózatokban h garantálhat lhatóak ak a QoS előírások a hálózati h kapcsolatok teljes időtartama alatt. Sajnos ez nem lehetséges az időben változv ltozó hálózati környezetben, k mivel a kapcsolatok véletlenszerv letlenszerűen en megszakadhatnak, a felhasználok lok mozgása miatt. Egyszerű eszközök: k: A legtöbb esetben a VANET-ek csomópontjai olyan mobil eszközök, k, amelyek aránylag kis processzorteljesítm tménnyel, kevés s memóri riával, és korlátos energiaforrással rendelkeznek. Ezek az eszközök k optimalizált lt algoritmusokat és s módszereket m igényelnek a számítási si és s kommunikáci ciós feladatokhoz.

26 VANET-ek alkalmazási lehetőségei Közlekedésbiztonságot javító alkalmazások Ráfutásos balesetet megelőző alkalmazás Ütközésdetektáló alkalmazás Veszélyes útszakaszra figyelmeztető alkalmazás Közlekedés s hatékonys konyságát t növeln velő alkalmazások Fejlett útvonaltervező és s navigáci ciós s alkalmazás Intelligens kereszteződés Besorolást st segítő alkalmazás Oszlopban haladó járművek Informáci ciós s szolgáltat ltatások Internetelérés Hasznos helyek jelzése (Point( of Interest) Távdiagnosztika Díjfizetés

27

28 Vége az előad adásnak! Köszönöm m a figyelmet

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Hálózati alapismeretek A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat lehet fix (kábelalapú,

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 11

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 11 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 11 Hálózati alapismeretek A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Rohonczy János: Hálózatok

Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 1 Topológia fa csillag gyűrű busz busz / gerinc Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 2 Kiterjedés LAN MAN WAN Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 3 Fizikai

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat 2 Tartalomjegyzék 1. Fogalma 2. Rövid történeti áttekintés 3. Hálózatok csoportosítása(i) I. Területi kiterjedés alapján II. Topológia (elemek fizikai elhelyezkedése)

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok 28.Tétel Az Internet Felépítése: Megjegyzés [M1]: Ábra Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely kisebb hálózatok

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz 2006

Számítógépes Hálózatok ősz 2006 Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Organizáció Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN)

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN) Kommunikációs rendszerek programozása Wireless LAN hálózatok (WLAN) Jellemzők '70-es évek elejétől fejlesztik Több szabvány is foglalkozik a WLAN-okkal Home RF, BlueTooth, HiperLAN/2, IEEE 802.11a/b/g

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg Ethernet Beágyazás a 2. rétegben ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. 2015-16. tanév 1. félév Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

IP: /24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234. Hálózati ismeretek

IP: /24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234. Hálózati ismeretek IP: 192.168.10.100/24 Jelszó: Titok123 SSID: Otthoni Titkosítás: WPA-PSK TKIP Kulcs: Titkos1234 Hálózati ismeretek Szinte minden otthoni hálózat vezeték nélküli (WiFi) hálózat. Ezen keresztül lehet a különböző

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1 Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok 2017.02.20. M2M Statusreport 1 Mi a Packet Tracer? Regisztrációt követően ingyenes a program!!! Hálózati szimulációs program Hálózatok működésének

Részletesebben

5. Előadás. Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

5. Előadás. Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 5. Előadás Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 2018.10.03 Az előadások végén Előadásonként 2 bónusz pontot kap az a hallgató, aki: 1. Az előadások végén kivetített Mentimeter kérdőívnél pontosan

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

A számítógépes hálózat célja

A számítógépes hálózat célja Hálózati alapok A számítógépes hálózat célja Erıforrás megosztás Adatátvitel, kommunikáció Adatvédelem, biztonság Pénzmegtakarítás Terhelésmegosztás A számítógépes hálózat osztályozása Kiterjedtség LAN

Részletesebben

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd I+K technológiák Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd Hálózati struktúrák A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

alkalmazások az Intelligens otthon témában

alkalmazások az Intelligens otthon témában Szenzor és s mobil hálózati h alkalmazások az Intelligens otthon témában Vajda LórántL Török k Attila Prof. Dr. Gordos Géza http://www.ikti.hu Kiindulópont Szolgáltat ltatás s orientált Dinamikusan bővíthetb

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date Wi-Fi alapok Speciális hálózati technológiák Date 1 Technológia Vezeték nélküli rádióhullámokkal kommunikáló technológia Wireless Fidelity (802.11-es szabványcsalád) ISM-sáv (Instrumentation, Scientific,

Részletesebben

Zigbee: vezeték nélküli komplex szenzorhálózatok gyorsan, olcsón, hatékonyan

Zigbee: vezeték nélküli komplex szenzorhálózatok gyorsan, olcsón, hatékonyan Zigbee: vezeték nélküli komplex szenzorhálózatok gyorsan, olcsón, hatékonyan Bevezetés Ballagi Áron Miskolci Egyetem, Automatizálási Tanszék H-3515 Miskolc Egyetemváros E-mail: aron@mazsola.iit.uni-miskolc.hu

Részletesebben

Az Internet működésének alapjai

Az Internet működésének alapjai Az Internet működésének alapjai Második, javított kiadás ( Dr. Nagy Rezső) A TCP/IP protokollcsalád áttekintése Az Internet néven ismert világméretű hálózat működése a TCP/IP protokollcsaládon alapul.

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Address Resolution Protocol (ARP)

Address Resolution Protocol (ARP) Address Resolution Protocol (ARP) Deák Kristóf Címfeloldás ezerrel Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a zavartalan kommunikációt(és a forgalomirányítás is megy, ha egy

Részletesebben

Számítógép-hálózat fogalma (Network)

Számítógép-hálózat fogalma (Network) Hálózati ismeretek Két vagy több számítógép, melyek összeköttetésben állnak és kommunikálni tudnak egymással. Számítógép-hálózat fogalma (Network) A gyors adatátvitel, illetve összteljesítmény elérése

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 8. Gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok 2016.04.07. Számítógép hálózatok gyakorlat 1 Vezeték nélküli adatátvitel Infravörös technológia Még mindig sok helyen alkalmazzák

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

13. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK

13. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 13. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK A mai digitális berendezések egy jelentős része más berendezések közötti adatátvitelt végez. Esetenként az átvitel megoldható minimális hardverrel, míg máskor összetett hardver-szoftver

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 5. gyakorlat Ethernet alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g

Részletesebben

Hálózati réteg, Internet

Hálózati réteg, Internet álózati réteg, Internet álózati réteg, Internet Készítette: (BM) Tartalom z összekapcsolt LN-ok felépítése. z Ethernet LN-okban használt eszközök hogyan viszonyulnak az OSI rétegekhez? Mik a kapcsolt hálózatok

Részletesebben

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak.

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Előnyei Közös erőforrás-használat A hálózati összeköttetés révén a gépek a

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 5. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 / Budapest

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt.

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Számítógép hálózatok, osztott rendszerek 2009

Számítógép hálózatok, osztott rendszerek 2009 Számítógép hálózatok, osztott rendszerek 2009 1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok 1 Az előadáshoz Előadás: Hétfő 10:00 12:00 óra Gyakorlat: Hétfő 14:00-16:00 óra Honlap: http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/0910nwmsc

Részletesebben

AST_v3\ 1.4. 1.4.2. Hivatkozási modellek

AST_v3\ 1.4. 1.4.2. Hivatkozási modellek AST_v3\ 1.4. 1.4.2. Hivatkozási modellek Szem előtt kell tartani, hogy a (múlt órán tárgyalt) többrétegű hálózati modell és a hivatkozási modell közti különbséget. A hivatkozási modell csak a rétegek funkcióját

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

Kommunikáció Androidon Mobilinternet Wifi

Kommunikáció Androidon Mobilinternet Wifi OE-NIK 2012. március 24. Sicz-Mesziár János sicz-mesziar.janos@ nik.uni-obuda.hu Kommunikáció Androidon Mobilinternet Wifi Kommunikációs eszközök Androidon Wi-Fi Ma már minimum: a / b / g szabványok, újabbakon

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

A PET-adatgy informatikai háttereh. Nagy Ferenc Elektronikai osztály, ATOMKI

A PET-adatgy informatikai háttereh. Nagy Ferenc Elektronikai osztály, ATOMKI A PET-adatgy adatgyűjtés informatikai háttereh Nagy Ferenc Elektronikai osztály, ATOMKI Eleveníts tsük k fel, hogy mi is az a PET! Pozitron Emissziós s Tomográfia Pozitron-boml bomló maggal nyomjelzünk

Részletesebben

(ebben a modellben az adatkapcsolati és a fizikai ré egy rétegnek felelt meg)

(ebben a modellben az adatkapcsolati és a fizikai ré egy rétegnek felelt meg) Számítógé pes hálózatok é s Internet eszközök TCP/IP protokoll Alkalmazási réteg : a felhasznál ó á ltal indított program é s a szállítási réteg közö tt épít fel kapcsolatot Szállítási réteg : elkezdő

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Hálózatok N gép esetén a legegyszerűbb ha mindegyiket mindegyikkel összekötjük N-1 kártya és kábel kell Megosztott (shared) kábel Egyszerre több gép is csatlakozik

Részletesebben

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató.

3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. 1. Doboz Tartalma: 3G185 router Li-ion akkumulátor Usb kábel Telepítési útmutató. Rendszer követelmények Az alábbi böngészők támogatottak:ie,firefox, Google Chrome, Safari, Opera. Az alábbi operációs rendszerek

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Kábel nélküli hálózatok. Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004

Kábel nélküli hálózatok. Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004 Kábel nélküli hálózatok Agrárinformatikai Nyári Egyetem Gödöllő 2004 Érintett témák Mért van szükségünk kábelnélküli hálózatra? Hogyan válasszunk a megoldások közül? Milyen elemekből építkezhetünk? Milyen

Részletesebben

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése Hálózatok I. A tárgy célkitűzése A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a számítógép-hálózatok felépítésének és működésének alapelveivel. Alapvető ismereteket szereznek a TCP/IP protokollcsalád megvalósítási

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése 2007/2008. tanév, I. félév r. Kovács Szilveszter -mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci gyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010

Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010 1.Adja meg a számítógép hálózat fogalmát! Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010 Autonóm számítógépek olyan együttesét jelenti, amelyet egyetlen technológia köt egymással össze. Két számítógépről

Részletesebben

Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN

Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN Különös tekintettel a LAN típusú hálózatokra 1 Definíció Számítógépes hálózatról beszélhetünk már akkor is, ha legalább két számítógép valamilyen adatátviteli csatornán

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. november 5. Adatátviteli feltételek Pont-pont kommunikáció megbízható vagy best-effort (garanciák nélkül) A cél ellenőrzi a kapott csomagot:

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 2. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Alapfogalmak Referenciamodellek Fizikai réteg Knoppix Live Linux bevezető Áttekintés Alapfogalmak Számítógép-hálózat:

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 13. Adatkapcsolati réteg, MAC alréteg Ethernet, WiFi 1 MAC alréteg Statikus Multiplexálás Dinamikus csatorna foglalás Kollízió alapú protokollok Verseny-mentes

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

OSI-modell. 9.Tétel. A fizikai réteg (physical layer)

OSI-modell. 9.Tétel. A fizikai réteg (physical layer) 9.Tétel OSI-modell A számítógép hálózatok - a megvalósításuk bonyolultsága miatt - tehát rétegekre osztódnak. A hálózatokra vonatkozó rétegmodellt 1980-ban fogalmazta meg az ISO (International Standards

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök

Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök Tartalom 13.1 Vezeték nélküli megoldások a laptopokhoz és más hordozható eszközökhöz 13.2 Laptopok és más hordozható eszközök javítása 13.3 Laptopok

Részletesebben

Informáci ciótechnológia alkalmazása a bűnügyi hírszerzh rszerzésben, sben, felderítésben..minden informáci ció értékkel bír, b függetlenf ggetlenül l az értékítéletünktől Előad adó: Szabolcsi Zsolt főnyomozó,,

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok. HálózatokII, 2007

1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok. HálózatokII, 2007 Hálózatok II 2007 1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok 1 Az előadáshoz Előadás: Szerda 17:00 18:30 Gyakorlat: nincs Vizsga írásbeli Honlap: http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/g/07nwii

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3 Kocsis Gergely 2018.02.21. Fizikai réteg Kábelek Koax kábel külső köpeny belső vezeték szigetelés árnyékolás + külső vezeték - mára kevéssé jellemző - jellemző

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2013

Számítógépes Hálózatok 2013 Számítógépes Hálózatok 2013 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/1314bsc/ Előadás Kedd 12:00-14:00 óra, hely: 0.821 Bolyai terem

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

Hálózatkezelés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Hálózatkezelés / 20

Hálózatkezelés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Hálózatkezelés / 20 Hálózatkezelés Tóth Zsolt Miskolci Egyetem 2013 Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Hálózatkezelés 2013 1 / 20 Tartalomjegyzék 1 Hálózati Alapismeretek 2 System.Net Namespace 3 Socket Kezelés 4 Példa Tóth Zsolt

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Hálózatok N gép esetén a legegyszerűbb ha mindegyiket mindegyikkel összekötjük N-1 kártya és kábel kell Megosztott (shared) kábel Egyszerre több gép is csatlakozik

Részletesebben

Miért tanulunk a számítógép hálózatokról? Számítógép hálózatok. Mennyit tudunk már róluk? Internet: Példa. Internet: Az erıforrás megkeresése

Miért tanulunk a számítógép hálózatokról? Számítógép hálózatok. Mennyit tudunk már róluk? Internet: Példa. Internet: Az erıforrás megkeresése Számítógép hálózatok Bevezetés és áttekintés Miért tanulunk a számítógép hálózatokról? Ezek mérnöki csodák! Skálázhatók, réteges protokollok, rengeteg alcím elég lesz majd megtanulni Ott vannak mindenütt

Részletesebben

Wireless LAN a Műegyetemen. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME EISzK

Wireless LAN a Műegyetemen. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME EISzK Wireless LAN a Műegyetemen Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME EISzK Tartalom Peremfeltételek Biztonság Rádiós problémák Networkshop 2004. Wireless LAN a Műegyetemen 2 skálázhatóság több ezer potenciális

Részletesebben

A számítógép-hálózatok használata

A számítógép-hálózatok használata A számítógép-hálózatok használata Erőforrás-megosztás: minden program, eszköz és adat mindenki számára elérhető legyen a hálózaton, tekintet nélkül az erőforrás és a felhasználó fizikai helyére. Virtuális

Részletesebben

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN )

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN ) IKT trendek Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens A konvergencia következményei Konvergencia Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell

Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell A hálózatok önállóan is működképes számítógépek elektronikus összekapcsolása, ahol az egyes gépek képesek kommunikációra külső

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben