ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK ISMERETEI A RÁKOSI KORSZAKRÓL (Felmérés)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK ISMERETEI A RÁKOSI KORSZAKRÓL (Felmérés)"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK ISMERETEI A RÁKOSI KORSZAKRÓL (Felmérés) A konferencia megrendezése adta azt a gondolatot, hogy jó lenne tájékozódni az iskolába járó tanulók között, milyen ismereteik vannak a témával kapcsolatban. Összeállítottunk egy hat kérdésből álló kérdőívet, általános és középiskolás tanulók ugyanazokra a kérdésekre válaszoltak. A felmérésben résztvevő iskolák: Ált.isk. Középiskola Debrecen (Db) 1 1 Ebes(E) 1 Hajdúhadház(Hh) 1 Hajdúböszörmény(Hb) 1 Pécs 1 2 A válaszadók kor szerinti megoszlása: 12 éves: 9 tanuló 13 éves: 35 tanuló 14 éves: 83 tanuló 15 éves: 16 tanuló 16 éves: 25 tanuló 17 éves: 33 tanuló 18 éves: 56 tanuló 19 éves: 10 tanuló nem jelöl életkort: 1 tanuló A kérdőíveket két csoportra bontottam, az egyik a Pécsről küldött válaszok, a másik az összes többi, ennek okára később térek ki. A válaszok iskolák szerinti bontása: Db,E,Hh,Hb, Pécs Összesen Általános iskolás: 100 tanuló 28 tanuló 128 tanuló Középiskolás: 96 tanuló 44 tanuló 140 tanuló Összes: 196 tanuló 72 tanuló 268 tanuló A hat kérdésre összesen 2412 válasz érkezett, mert az első kérdés hat részből állt. Az összegzésnél nem mindenhol különböztettem meg a 268 általános és középiskolás tanuló válaszát. 1. MELY FOGALMAKAT ISMERED AZ ALÁBBIAK KÖZÜL Hat fogalmat kérdeztünk: -deportálás -ÁVH -padlássöprés -kényszermunkatábor -kitelepítés -kulák Háromféle választ adhattak: -nem hallottam még erről -hallottam róla, de nem ismerem a jelentését -hallottam róla ismerem a jelentését (röviden írd le) Összes válasz: 1608 db, ebből Pécsről: 432 (27%) Db,E,Hh,Hb :1176 (73%) válasz érkezett.

2 A hat fogalomra adott válasz összegzése: Nem hallott róla, hallott, de nem ismeri a jelentését: D,E,Hh,Hb Pécs Általános iskolás: (100fö) 398 válasz (28fő) 22 válasz Középiskolás: (96fő) 265 (44fő) 57 Összesen: (196fő) 663 /56% (72fő) 79 /18% Az összes válasz: (268fő) 742 válasz a válaszok /46%-a nem ismeri ezeket a fogalmakat, a pécsiek válaszaira érdemes figyelni, az ő válaszaik 18%-a negatív. : D,E,Hh,Hb Pécs Ált.iskolás: 202 válasz 146 válasz Középiskolás: Összesen: 513 /43% 353 /81% Az összes válasz: 866 /54%-a írja, hogy ismeri a fogalmakat. A pécsi tanulók válaszaira érdemes újra figyelni, a válaszaik 81%-a volt igen. Megemlítem, hogy 19 tanuló 18 Pécs környéki településről jár ezekbe az iskolákba. Ennél a pontnál megnéztem, hogy az igen válaszok esetén tudják-e a jó választ, vagy nem. Külön-külön vizsgáltam az egyes fogalmakra adott válaszokat. KÉNYSZERMUKATÁBOR D,E,Hh,Hb: 70 tanuló(35%) 126 tanuló(64%) PÉCS: 3 tanuló(4%) 69 tanuló (96%) Összesen: 73 (27%) 195 (72%) A tanulók igen válaszait vizsgálva feltűnő, hogy a pécsi diákok válaszai sok ismeretről tanúskodnak, sok oldalról közelítik meg a fogalmat. Megnéztem azt, hogy a kényszermunkatábor fogalmát jól tudják-e azok, akik úgy gondolták, hogy ismerik a jelentését. Sokan a szóösszetételből következtetnek: munkára kényszerítenek meghatározás általános. A pécsi és néhány más dolgozatban fordul elő: zárt tábor, rendőri őrizetes munka, gulág, Recsk, börtöntábor, láger megnevezés. Gyakori az is, hogy nem a fogalmat értelmezik, inkább azt írják le, hogy kiket visznek oda: elítélteket, a rendszer ellenségeinek vélt embereket, deportáltakat, zsidókat, akik nem mentek be a tsz-be, ellenállókat, családokat, gyerekek is voltak ott, etnikai csoportot, kitelepítetteket az Ormánságból, hadifoglyokat, németeket a szovjetek ide küldték, veszélyes embereket, bűnözőket, vallási politikai okból, akik az oroszoknak rossznak számítottak, ártatlanokat ilyen és ehhez hasonló meghatározásokat írnak le. DEPORTÁLÁS D,E,Hh,Hb: 129 tanuló 67 tanuló(34%) PÉCS: (83%)

3 Az elszállítás szóból vezetik le a deportálást, a következőket írják: áttelepítik az embereket, külföldre küldik, bűnösöket a Szovjetunióba viszik, országból kiszállítás, kisebbséget elvisznek, elad valamit, importálás ellentettje. A deportálást a zsidók elhurcolásával kapcsolják össze, egy tanuló írja, hogy a Hortobágyra vitték az embereket. ÁVH D,E,Hh,Hb: 151 tanuló 45 tanuló(23%) PÉCS: (82%) A pécsi tanulók 82%-a, Debrecenben és környékén élők 23%-a jelzi, hogy ismeri a szó jelentését. (A 151 tanulóból 57-en azt jelzik, hogy hallottak róla, de a jelentését nem ismerik). akik belelőttek a tömegbe 1956-ban, a kommunizmus belső rendőrsége, a Szovjetunió erőszakszervezete, a II. világháború rendőrei, titkos rendőrség, Állam Védelmi Hatóság, Állami Vám Hivatal, Állam Védelmi Hivatal. KITELEPÍTÉS D,E,Hh,Hb: 74 tanuló 122 tanuló(62%) PÉCS 6 66 (91%) A kitelepítést többen nem különböztetik meg a deportálástól, megemlítik a svábok és a magyarok áttelepítését. lakóhelyről elviszik, más országba viszik, kitoloncolják, rengeteg embert kitelepítettek a területi elcsatoláskor más országba, katasztrófa esetén, szegény embereket veszély miatt elköltöztetik, vallás miatt, bőrszín alapján maguk fajta közösségbe telepítik, hajdúk telepítése, zsidókat elviszik, parasztokat városba költöztetik, falut kiürítenek. PADLÁSSÖPRÉS D,E,Hh,Hb: 157 tanuló 39 tanuló(20%) PÉCS: (64% A Debrecen környéki 157 tanuló közül 66-an jelzik, hogy hallottak róla, de nem ismerik a jelentését. lesöprik a padlást, elvitték az ételt, termények elkobzása, mindent elvittek a parasztoktól, házkutatás, a termény erőszakos elvitele, holmik eltávolítása a padlásról, az oroszok kifosztották a parasztházakat.

4 KULÁK D,E,Hh,Hb: 83 tanuló 113 tanuló(58%) PÉCS: (76%) A 83 Debrecen és környékének tanulói közül 58-an jelzik, hogy hallottak róla, de nem ismerik a jelentését. Többen a kulák szót összetévesztik a gulág szóval. gazdag paraszt, föld nélküli gazdag paraszt, földes paraszt, Oroszországban volt ilyen név, pénzes ember, emigrálás, a kisebbség alsó része, szegényebb réteg, régi társadalmi réteg, vagyonos orosz paraszt, orosz szegényebb réteg, akik táborokban voltak, kényszertáborba küldött magyar parasztok, nagybirtokos parasztok, bolsevizmus alatt meggazdagodott paraszt, kizsákmányoló, zsugori nagygazda 2. HALLOTTÁL-E AZ EGYKORI HORTOBÁGYI KÉNYSZERMUNKA- TÁBOROKRÓL NEM IGEN D,E,Hh,Hb: 143 tanuló 52 tanuló(26%) PÉCS: (86%) Két tanuló nem válaszolt. A pécsi tanulók igen válaszai kiemelkednek. 3. KITŐL ÉS MIKOR HALLOTTÁL RÓLA? Válaszok: szülő, nagyszülő, dédszülő, szomszéd, rokon, történelem tanár, osztályfőnök, TV dokumentumfilm, megemlékezés, előadás, emlékgyűjtés, emléktábla a madárkórház falán, Ebesi múzeum, túlélő. A pécsi tanulók 86%-a hallott a hortobágyi táborokról, azt írják, hogy túlélőkkel találkoznak. A debreceni Kossuth Gyakorló Általános Iskola tanulói írják, hogy jártak az Ebesi múzeumban. Feltűnt, hogy az Ebesi gyerekek válaszai között nem szerepelt a lakóhelyükön lévő múzeum, ahol állandó kiállítás őriz adatokat az között működő 12 hortobágyi kényszermunkatáborról köztük az Ebesi táborról. A Hajdúböszörményi középiskolások közül néhányan az emlékgyűjtést említik hírforrásként. Több középiskolás tanuló írja, hogy általános iskolai történelem tanárától hallott erről a korról. Az érintett családok keveset beszélnek otthon a megélt tragédiákról, fáj erről beszélni írja az egyik tanuló. A Dóczy Gedeon Gimnázium tanulóinak meglepően sok ismeretük van erről a korról. 4. TUDOD-E, HOGY KIK VOLTAK A KÉNYSZERMUNKATÁBOROK SZENVEDŐ ALANYAI? NEM IGEN D,E,Hh,Hb: 101 tanuló 94 tanuló(48%) PÉCS: (77%)

5 Válaszok Pécsről: családok kb n, Irma néni, Piroska néni, parasztok az Ormánságból, ártatlan családok, a rendszer ellenségei, nagyon gazdagok, koncepciós perek áldozatai, politikai foglyok, kulákok, vallási nemzetiségi okból, zsidók, befolyásos családok, veszélyesnek tartott egyének,. Válaszok a másik csoportból: férfiak és nők is, háborús bűnösök, értelmiségiek, nemcsak deportáltak, akiket foglyul ejtettek, akiket elvitt az ÁVH, társadalomra veszélyesek, zsidók, cigányok, papok, közveszélyes munkakerülők, kulákok, gyerekek is voltak, akiket a kor politikai vezetői veszélyesnek találtak, szegények, parasztok, hadifoglyok, megbukott katonatisztek, szabálysértők, akik Sztálinnak ellenszegültek, rabszolgák, rabok, igazi bűnösök, akik törvénybe ütköző dolgot csináltak, munkanélküliek. Kevesen kapcsolták ezt a kérdést az előző kérdéssel össze. Ennél a kérdésnél arra számítottunk, hogy a Hortobágyra elhurcoltakra gondolnak majd a tanulók. Nem így történt, a tanulók zömének a zsidók elhurcolása jutott azonnal eszébe és a történelmi tanulmányaik során hallott egyéb események. 5. TUDSZ-E A KÖRNYEZETEDBEN OLYANRÓL, AKI RÉSZESE VOLT AZ 50-ES ÉVEK TŐRVÉNYSÉPTÉSEINEK? NEM IGEN D,E,Hh,Hb: 167 tanuló 28 tanuló(14%) PÉCS: (31%) Az összes válaszadó 80%-a nem hallott a környezetében az 50-es évek törvénysértéseiről Akik hallottak róla dédszülőt, nagypapát, rokont, bolgárkertészt, szomszédot(kulák volt), barátnő nagymamáját, apja keresztapját(aki a Hortobágyon volt),nevezik meg forrásként. Arról írnak, hogy a nagyszülőt kitelepítették, nagybácsi munkaszolgálatos volt, nagyapja börtönben volt, mert elszavalta a Himnuszt 1956-ban. Így ír az egyik tanuló: Dunai német vagyok, több rokonomat elvitték kollektív bűnösség aljas vádjával. A pécsi adatokat azért választottam külön, mert ott lakó sorstársaink, akiket a gyerekek Irma néni, Piroska néni néven megemlítenek évek óta rendszeresen bejárnak az iskolákba és beszélgetnek a gyerekekkel. Olyan tanárokkal találkoznak, akik fontosnak tartják az 1950-es évek megismertetésének azt a szeletét, amiben a mi történetünk is benne van. Sokan élnek még Pécsett és környékén azok közül, akiket 1950.június 23-án éjszaka családostól a hortobágyi táborokba hurcoltak. A Hortobágyon létrehozott 12 családos kényszermunkatáborról az országban, egyetlen múzeumban, Ebesen van állandó kiállítás. Több tanuló jelezte, hogy a XX sz. második feléről gyűjtött emlékek során készített interjúk alkalmával találkoztak olyan interjú alanyokkal, akik a Hortobágyon létrehozott táborok valamelyikének a lakója volt. A felmérés jelzés értékű, hiszen 268 tanulótól származnak a válaszok, nem lehet általános érvényű következtetéseket levonni, mégis tanulságos.

6 Néhány tanulság: - a Rákosi korszakot alig ismerik a tanulók, mert nagyon keveset, vagy semmit sem tanulnak róla, a tankönyvek nem segítenek az eligazodásban - tanártól függ, hogy mit tanít meg erről a korról, a tanárok tanulmányaik során nem kaptak világos ismereteket, érdeklődésüktől függ, hogy mennyire merülnek el a Rákosi kor megismerésében - a korra jellemző fogalmakról nincsenek világos ismeretei a tanulóknak, nem tudnak különbséget tenni kitelepítés és munkatábor között - nem érzékelnek különbséget családok és egyének munkatáborai között - ha az iskolában nem tanítják ennek a kornak a hiteles történetét, akkor annak az ártatlan 2500 családnak, közel embernek a 40 hónapig tartó rabsága kivész a történelem emlékezetéből - érdemes lenne kiterjeszteni a felmérést szélesebb körben, a válaszokat elemezni bizonyos szempontok szerint. Ehhez több elkötelezett ember munkájára lenne szükség, másodsorban pénzre is. Romsics Ignác: Magyarország története a XX században, IV kiadás 345. oldalán arról ír, hogy Az internálások 1950 nyarán kezdődtek a déli határsávban élő megbízhatatlan - többnyire birtokos paraszti-családok kitelepítésével. Egy szó nincs arról, hogy kiket hurcoltak el és hova vitték a családokat. Nincs szó arról, hogy ártatlan embereket családostól törvénytelenül, bírósági ítélet nélkül, tartottak évekig rendőri őrizet alatt. A megjegyzéseknél olvasható: A Rákosi kor politikai és társadalmi feldolgozása nem áll rendelkezésre. Magyarország története sorozatban, Gyarmati György: Demokráciából a diktatúrába c. könyv 68. oldalán a következő olvasható Az ÁVH intézte 1949-ben az ellenséggé nyilvánított Jugoszlávia határ közeli térségeiből mintegy másfélezer megbízhatatlan elem kitelepítését családtagjaikkal együtt. A továbbiakban a budapesti és más városokból történő kitelepítéseket elemzi. Azokra a kiadványokra, amelyek rólunk szólnak nem találtam hivatkozást. A könyv főszerkesztője Romsics Ignác. Nem lehet tudni ki az a másfélezer kitelepített elem, mert ha a szerző ránk gondolt 1950-es dátumot kellett volna írnia és fegyverrel őrzött, zárt táborba hurcolást június 23-án a Dráva mentéről hurcolták el a fent említett családokat az ekkor létrehozott hét táborba. Hantó Zsuzsa kutatásainak köszönhetően ismerjük ezeknek a táboroknak a nevét: Árkus, Borzas, Erzsébet-tanya, Kócspuszta, Kónya, Kormó, Lenin tanya (a cikk szerzője itt volt 39 hónapig). Később hoztak létre még öt tábort a nevük:borsós, Ebes Elep, Lászlómjor, Tedej. Az iskolákban használt történelem könyvek erről a korról kevés adatot tartalmaznak, arról a közel 2500 családról, közel emberről, akik a családos kényszermunkatáborok lakói voltak egy szó sincs. Az elmúlt évtizedben megjelöltük emlékművekkel a kényszermunkatáborok helyét, könyveket jelentettünk meg, de nem találtam hivatkozást ezekre a történészek könyveiben. Szomorúan veszem tudomásul, hogy általam nem ismert okból az ig működő családos kényszermunkatáborokról miért nem akarnak tudomást venni a XX század történetével foglalkozó történészek. Még vannak élő szemtanúk is, így a levéltári anyagokat és az élő emlékezetet együtt lehetne használni. Szerencsére vannak kutatóink, vannak tanárok, van hely ahol törődnek azzal, hogy az emlékezetet ébren tartsák, addig remény is van arra, hogy a történetünk nem kerül a történelem süllyesztőjébe. Köszönjük az Ebesi múzeum igazgatónőjének és munkatársainak a konferencia megrendezését. Köszönjük az alábbi iskoláknak és tanáraiknak a munkáját, akik befogadták a kérdőíveket és tanítványaikat arra kérték, hogy válaszoljanak a feltett kérdésekre.

7 PÉCS : Belvárosi Általános Iskola, Kapusiné Szigeti Emese Árpád Fejedelem Gimnázium, Guzsvány Éva Pécsi Református Gimnázium, Csík Ágnes, Benkő-Kónya Lóránd Köszönjük Dr.Guzsvány Mihályné Balogh Irmának, hogy élő tanúként a gyerekkel gyakran találkozva megismertette őket a velünk történtekkel. A felmérés adataiból világosan látszik, hogy a tanulóknak sokkal több ismeretük van az 1950-es évek elejéről, mint más iskoláknak. EBES: Arany János Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és AMI, Tálas Enikő HAJDÚBÖSZÖRMÉNY: Bocskai István Gimnázium, Tóth Júlia HAJHÚHADHÁZ: Földi János Általános Iskola és AMI, Korompainé Mocsnik Marianna DEBRECEN: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Általános Iskolája, Andicsné Székely Éva Tiszántúli Egyházkerület Dóczi Gedeon Református Gimnáziuma, Földiné Kövendy Magdolna Dr.Bárány Ottóné Badi Györgyi

Nagykőrös Város önkormányzata Pályázati felhívás

Nagykőrös Város önkormányzata Pályázati felhívás Nagykőrös Város önkormányzata Pályázati felhívás Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titka. Az 1950-es évek kuláküldözése. Ferenczi Kornél 12.D osztályos tanuló Vak Bottyán János

Részletesebben

Workshop - Jó gyakorlat börze. Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona

Workshop - Jó gyakorlat börze. Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona Workshop - Jó gyakorlat börze Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona Orando et laborando Imádkozva és dolgozva A szolgálati tevékenység iskolai szervezésének folyamata diákok tájékoztatása

Részletesebben

Tudósítások, beszámolók, interjúk. Magyarok szovjet fogságban című kötet bemutatója

Tudósítások, beszámolók, interjúk. Magyarok szovjet fogságban című kötet bemutatója Tudósítások, beszámolók, interjúk Magyarok szovjet fogságban című kötet bemutatója Rendhagyó történelemórán vehettek részt a Szent Margit Gimnázium végzős diákjai Részletek Rendhagyó történelemórán vehettek

Részletesebben

United States Holocaust Memorial Museum, az AmerikaiEgyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Washington, D.C.

United States Holocaust Memorial Museum, az AmerikaiEgyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Washington, D.C. United States Holocaust Memorial Museum, az AmerikaiEgyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Washington, D.C. Registry of Holocaust Survivors Holokauszt Túlélőket Nyilvántató Osztály A jelen kérdőivet

Részletesebben

Magyarország társadalomtörténete

Magyarország társadalomtörténete 1. Bevezetés 2. Magyarország helye Európában 3. Polgárosodás a dualizmus korában A Horthy-korszak 4. Trianon és következményei 5. Az elit és a középrétegek 6. Kispolgárság, parasztság 7. Az alsó rétegek

Részletesebben

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne:

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Kint azt kiáltják: [ ] Éljen a szabadság! Diákok mennek erre, föl-földobálják a sapkájukat, ujjongva éltetik a szabadságot. Ami az

Részletesebben

MAGYAR DOKUMENTUMFILM

MAGYAR DOKUMENTUMFILM MAGYAR DOKUMENTUMFILM X. Hallgatásra ítélve 2016. ÁPRILIS JÚNIUS A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében www.urania-nf.hu A»valóság fölfedezésében«csakis azok

Részletesebben

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V.

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa V. Ignác (? 1944) V. Ignácné (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: V. Ignácné (szül.? Éva) (? 1944) Anyai nagyapa R. Lipót (1883 1944) Anyai nagyanya R. Lipótné (szül. D. Cecília)

Részletesebben

Ne feledd! A felvidéki magyarok üldözésével, kitelepítésével a haza egy darabja elveszni látszik!

Ne feledd! A felvidéki magyarok üldözésével, kitelepítésével a haza egy darabja elveszni látszik! Ne feledd! A felvidéki magyarok üldözésével, kitelepítésével a haza egy darabja elveszni látszik! A témaválasztás indoklása Felvidéki gyökerek Felvidék-Nagymácséd-Hajós (1947) Hajósra 16 felvidéki településről

Részletesebben

HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS

HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS HOLOKAUSZT BUDAPESTEN NÁCI TÁBOROK ÉS A FELSZABADULÁS TARTALOM Bevezetés... 3 Sorstípusok... 4 Táborok... 5 Felszabadulás, hazatérés... 10 2 BEVEZETÉS 1945 kora nyarától kezdve a hazatérő deportáltak egy

Részletesebben

A 2001/2002. évi tanév. rendje

A 2001/2002. évi tanév. rendje TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA A 2001/2002. évi tanév rendje SPSS állomány neve: E44 Budapest, 2001. február A 2000/2001. évi tanév rendje 2 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETÉS 3 A KUTATÁS

Részletesebben

Pályaválasztók a Pályaválasztási Kiállításokon

Pályaválasztók a Pályaválasztási Kiállításokon 1 Pályaválasztók a Pályaválasztási Kiállításokon A Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi központ Pályaválasztási Kiállításokat rendezett Székesfehérváron (2009. november 5-7.) és Dunaújvárosban (november

Részletesebben

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf?

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Kovács (Kohn) Adolf? 1914 Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? 1906 Berger Adolf 1862 1939 Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) 1874 1944 Apa

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

A népesség kulturális helyzete, állampolgársága, nyelvi, etnikai és vallási összetétele

A népesség kulturális helyzete, állampolgársága, nyelvi, etnikai és vallási összetétele A népesség kulturális helyzete, állampolgársága, nyelvi, etnikai és vallási összetétele A népesség kulturális helyzete Hogyan vizsgálják? írni-olvasni tudás (6, 7 éves v. 10, 15 éves kortól nézik) írni-olvasni

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA MEGYEI DÖNTŐ. Hajdú - Bihar megye. Debrecen, Domb utca november 09. EREDMÉNYEK

2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA MEGYEI DÖNTŐ. Hajdú - Bihar megye. Debrecen, Domb utca november 09. EREDMÉNYEK 2018/2019. TANÉVI SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA MEGYEI DÖNTŐ Hajdú - Bihar megye Debrecen, Domb utca 2018. november 09. EREDMÉNYEK Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Fiú "a" kategória - EGYÉNI 1 Szabó Zsolt

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Táblázatok jegyzéke. Első kötet

Táblázatok jegyzéke. Első kötet Táblázatok jegyzéke Első kötet 1.1. Magyarország területi és népességveszteségei az első világháború után 25 1.2. A trianoni Magyarország népességének etnikai megoszlása 25 1.3. A trianoni Magyarország

Részletesebben

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8.1 Az első világháború jellege, jellemzői; a Párizs környéki békék TK 9 18, 33-38 A világháború jellemzőinek (gépi háború, hadigazdaság, állóháború

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

0630/ telefonszáma: Írásbeli vizsga szervező intézmény 6 évfolyamos gimnáziumi vizsgatípusra

0630/ telefonszáma: Írásbeli vizsga szervező intézmény 6 évfolyamos gimnáziumi vizsgatípusra Vizsgahely keresési eredmények 2018.11.16. 9:18 17 feladatellátási hely 14 intézményben 031107 Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Intézmény címe: 4024 Debrecen, Szent Anna

Részletesebben

4. SEGÉDANYAG. A Független Horvát Államból (a náci Németország szatellitállama) kitelepített szerbek

4. SEGÉDANYAG. A Független Horvát Államból (a náci Németország szatellitállama) kitelepített szerbek 4. SEGÉDANYAG A II. világháború során milliók estek áldozatul a tömeges kivégzéseknek, deportálásnak, éhínségnek, kényszermunkának, koncentrációs táboroknak és bombázásoknak. Menekültek és kitelepítettek

Részletesebben

Iskolai Közösségi Szolgálat a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában

Iskolai Közösségi Szolgálat a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában Iskolai Közösségi Szolgálat a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában Bodnár Lili Anna 9.A osztályos tanuló Debrecen-Budapest, 2015. november 19. Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma

Részletesebben

Zolnay János Integrációs elemek és növekvő egyenlőtlenségek a magyarországi közoktatásban (1990-2010)

Zolnay János Integrációs elemek és növekvő egyenlőtlenségek a magyarországi közoktatásban (1990-2010) Zolnay János Integrációs elemek és növekvő egyenlőtlenségek a magyarországi közoktatásban (1990-2010) A közoktatási rendszer jellemzői (1993-2011) Az általános iskolák többségét a helyi önkormányzatok

Részletesebben

ELŐADÁS:DEPORTÁLÁS ÉS KITELEPÍTÉS AZ 1950-ES ÉVEKBEN KONFERNCIA A BARABÁS VILLÁBAN. ÁRULKODÓ NYOMOK (Rejtőzködő emlékek)

ELŐADÁS:DEPORTÁLÁS ÉS KITELEPÍTÉS AZ 1950-ES ÉVEKBEN KONFERNCIA A BARABÁS VILLÁBAN. ÁRULKODÓ NYOMOK (Rejtőzködő emlékek) ELŐADÁS:DEPORTÁLÁS ÉS KITELEPÍTÉS AZ 1950ES ÉVEKBEN KONFERNCIA A BARABÁS VILLÁBAN ÁRULKODÓ NYOMOK (Rejtőzködő emlékek) Nem vagyok tudományos munkatárs, egész életemben matematikát és fizikát tanítottam.

Részletesebben

Múzeumok Mindenkinek Program- Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum oktatási- képzési szerepének erősítése- TÁMOP 3.2.8.

Múzeumok Mindenkinek Program- Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum oktatási- képzési szerepének erősítése- TÁMOP 3.2.8. Múzeumok Mindenkinek Program- Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum oktatási- képzési szerepének erősítése- TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0030 Az Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Széchényi Ferenc Tájmúzeuma

Részletesebben

Akcióban a nyertes ifjúsági, kossuthos csapat fotó: Gyarmati Gábor

Akcióban a nyertes ifjúsági, kossuthos csapat fotó: Gyarmati Gábor Segítségért kiabáló, földön heverő sérültek, ellátást akadályozó zavart emberek életszerű baleseti szituációkban kellett helytállniuk a vöröskeresztes elsősegélynyújtó verseny területi fordulóján a debreceni

Részletesebben

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünbaum??? Grünbaum?-né (szül.?)? 1945 Kohn Móric? 1918 Kohn Móricné (szül.? Vilma)? 1945 Apa Grünbaum András 1890 1951 Anya Grünbaum Margit

Részletesebben

Országos történelem szaktárgyi verseny 2012.

Országos történelem szaktárgyi verseny 2012. HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KLAUZÁL GÁBOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA Országos történelem szaktárgyi verseny 2012. Erőszakszervezetek, rendfenntartó szervezetek a XIX-XX. századi Magyarországon

Részletesebben

A VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja Önt a. Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956

A VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja Önt a. Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 A VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja Önt a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című kiállítás megnyitójára és Sára Sándor GULÁG témájú filmjeiből készült DVD-k ünnepélyes átadására

Részletesebben

Andor Mihály: Az alternatív gimnáziumi képzés első évtizede (OTKA T ) TANULÓI KÉRDŐÍV

Andor Mihály: Az alternatív gimnáziumi képzés első évtizede (OTKA T ) TANULÓI KÉRDŐÍV 1. Neme (a megfelelőt húzza alá) 1) fiú 2) lány 2. Családja lakóhelye (település vagy kerület): TANULÓI KÉRDŐÍV 3. Tanítási időben hol lakik? (a megfelelőt húzza alá) 1) otthon 2) kollégiumban 3) albérletben

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

A 2002/2003-AS TANÉVBEN SZERVEZETT

A 2002/2003-AS TANÉVBEN SZERVEZETT A 22/23-AS TANÉVBEN SZERVEZETT PRÓBAÉRETTSÉGI SZAKMAI TANULSÁGAI OKI Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központ Budapest, 24. március A 22/23-AS TANÉVBEN SZERVEZETT PRÓBAÉRETTSÉGI SZAKMAI TANULSÁGAI Köszönetnyilvánítás

Részletesebben

Családfa. Klein Mózesné (szül. Rosenberg Hanna) Rosenberg Hermanné (szül.?)? Klein Mózes Rosenberg Herman? Apa.

Családfa. Klein Mózesné (szül. Rosenberg Hanna) Rosenberg Hermanné (szül.?)? Klein Mózes Rosenberg Herman? Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Rosenberg Herman? 1882 Rosenberg Hermanné (szül.?)? 1882 Klein Mózes 1840 1931 Klein Mózesné (szül. Rosenberg Hanna) 1839 1921 Apa Rosenberg

Részletesebben

NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok)

NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok) NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok) Egy átlagos napon, ÖSSZESEN hány órát néz TV-t, videót? (Kassai lakos) 2,3 órát Egy átlagos napon, hány órát néz

Részletesebben

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942

Családfa. Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek Név ismeretlen 1860-as évek Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Stern Nuhim 1860-as évek 1940 Név ismeretlen 1860-as évek 1939 Eisdorfer Kaszke 1850-es évek 1942 Eisdorfer Róza (szül.?) 1860-as évek 1942

Részletesebben

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban Közép-európai közvélemény: Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947 Családfa Anyai nagyanya Apai nagyapa Spitzer Jakab? 1922 Apai nagyanya Spitzer Jakabné (szül. Rózsay Gizella)?? Anyai nagyapa Kohn Manó 1857 1944 Kohn Manóné (szül. Hirsch Flóra)?? Kohn Manóné (szül. Wurn

Részletesebben

Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2015 február 3-i kérdőíves adatfelvételéről

Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2015 február 3-i kérdőíves adatfelvételéről Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2015 február 3-i kérdőíves adatfelvételéről Összefoglaló: Győri Péter Gurály Zoltán Szabó Andrea Minden eddiginél több hajléktalan ember, 10 928 fő vett részt a február

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

Hung. Monitoring 19.5.89. (Kossuth Rádió, Hírek, 16 h ) - Megalakult a magyar Helsinki Bizottság, A ma már szerencsére természetes eseményről számol be Szilágyi Gabriella. - Az alakuló ülésen Schwarzenberg

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2017. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2017. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven- a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok rendezvénysorozatát.

Részletesebben

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Családfa Apai nagyapa Krämer Gyula (Julius Krämer)?? Apai nagyanya Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Anyai nagyapa Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Anyai nagyanya Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza)

Részletesebben

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A kommunizmus áldozatainak emléknapja A kommunizmus áldozatainak emléknapja 2015.02.25. Három helyszínen tartottak megemlékezést Nyíregyházán a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Délelőtt a megemlékezők Toma András, az utolsó hadifogoly

Részletesebben

Pályaorientáció az agrárszakképzésben

Pályaorientáció az agrárszakképzésben Pályaorientáció az agrárszakképzésben Néhány adat az AM intézményekről (2018) Helyszínek száma: 48 Programféleségek száma: 389 Egy helyszínre jutó programok átlagos száma: 8,25 Látogatók száma: 4713 Leg

Részletesebben

Családfa. Singer Ignácné (szül.? Emilia)? 1930-as évek vége. Goldner Herman? Singer Ignác 1850-es évek 1910-es évek

Családfa. Singer Ignácné (szül.? Emilia)? 1930-as évek vége. Goldner Herman? Singer Ignác 1850-es évek 1910-es évek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Singer Ignác 1850-es évek 1910-es évek Singer Ignácné (szül.? Emilia)? 1930-as évek vége Goldner Herman? 1895 Goldner Hermanné (szül. Gutman

Részletesebben

FIT-jelentés :: Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma 4024 Debrecen, Kossuth utca 35. OM azonosító: Intézményi jelentés

FIT-jelentés :: Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma 4024 Debrecen, Kossuth utca 35. OM azonosító: Intézményi jelentés FIT-jelentés :: 2014 Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma 4024 Debrecen, Kossuth utca 35. Az intézmény létszámadatai Tanulók száma Képzési forma Összesen A jelentésben szereplők 8. 6 évfolyamos

Részletesebben

A kiirtott magyar szellemfalura emlékeztek

A kiirtott magyar szellemfalura emlékeztek 2014 március 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs A kiirtott értékelve magyar szellemfalura Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt a Gánt község közelében található

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! 1 Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Az Országos kompetenciamérés elemzésében komoly kiegészítő adatokat jelentenek az iskolák különböző jellemzőiről szerzett információk. Az alábbi kérdésekre adott válaszai

Részletesebben

AZ ELŐADÁSOK CÍME ÉS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA

AZ ELŐADÁSOK CÍME ÉS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA AZ ELŐADÁSOK CÍME ÉS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA Árvay Attila: Regionális málenkij robot emlékmű az áldozatok tiszteletére Önkormányzati elnök Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzat szerencsi.nemet@gmail.com

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany Családfa Apai nagyapa Geiringer Vilmos? 1944 Apai nagyanya Geiringer Vilmosné (szül. Rechnitz Antónia)?-1944 Anyai nagyapa Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek Anyai nagyanya Rechnitz Sámuelné (szül.

Részletesebben

A vörös diktatúra áldozatai - Nincs bocsánat!

A vörös diktatúra áldozatai - Nincs bocsánat! 2014 október 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs A vörös értékelve diktatúra Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Hosszú időre megrendültek az alapvető normák: a becsület, az igazmondás, a tisztességes

Részletesebben

Családfa. Schlesinger Mihály es Apai évek Schlesinger Józsefné (szül. Singer Malvin) Schlesinger József?

Családfa. Schlesinger Mihály es Apai évek Schlesinger Józsefné (szül. Singer Malvin) Schlesinger József? Családfa 1890-es Apai évek 1944 nagyapa Schlesinger József? 1920-as évek Apai nagyanya Schlesinger Józsefné (szül. Singer Malvin) 1864 1944 Schlesinger Mihály Anyai nagyapa Löbl Imre?? Anyai nagyanya Löbl

Részletesebben

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke Kedves Bajtársnőnk, Bajtársunk! Tisztelt Látogató! Összeállításunkban 2015. május 14-től megtekinthetik azokat a fontosabb eseményeket, programokat, amelyeken részt vettünk, vagy amelyeket mi szervezetünk.

Részletesebben

Megjelent a pécsi pálos konferencia előadásait tartalmazó kötet

Megjelent a pécsi pálos konferencia előadásait tartalmazó kötet Megjelent a pécsi pálos konferencia előadásait tartalmazó kötet 2015/12/14 Pálosaink és Pécs címmel jelent meg az OSZK és a Magyar Pálos Rend közös pálos rendtörténeti kiállításához kapcsolódó 2015 februárjában

Részletesebben

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG 2018 A spanyol mint idegen nyelv Magyarországon Magyarországon egy többen érdeklődnek a spanyol nyelvtanulás iránt. Általában második vagy harmadik idegen nyelvként

Részletesebben

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu A nagycsaládos mégis A NOE tagság vizsgálatának tanulságai Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu Válságban vagy változóban a család? 1. Értékrend és normák változása 2. Gazdasági tényezők 3. Családpolitikai

Részletesebben

A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló pályaorientációs tevékenységről

A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló pályaorientációs tevékenységről Magyar Pedagógiai Társaság - Pályaorientációs Szakosztály A tanárok és a pályaorientáció - Életút-támogató pályaorientációra való felkészítés a tanárképzésben A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló

Részletesebben

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT Csapatnév Vörösmarty-Fröccs Település Pincehely Interjúalany Spacérné Szili Zsuzsanna INTERJÚALANY: SPACÉRNÉ SZILI ZSUZSANNA CSAPAT NEVE: VÖRÖSMARTY-FRÖCCS 1/1

Részletesebben

Kérdőív a beiskolázásról 2010.

Kérdőív a beiskolázásról 2010. Kérdőív a beiskolázásról 2010. Kérdés Árpád (42) Kazinczy (47) Pollack (51) Össz. (140) % Á % K % P % Össz. 1. Mi alapján választotta iskolánkat? körzetileg ide tartozunk 17 23 21 51 49% 61% 36% nagyobb

Részletesebben

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség az idén is pályázatot hirdetett, A szó az első, a tett a második címmel, melynek célja a hagyományok ápolása, a kossuthi emlékek

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI

A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET TUDOMÁNYOS GY JTEMÉNYEI Köntös László gy jteményi igazgató (Pápa) 2015 Szabadon tenyészik A Pápai Református Kollégium a történeti hagyomány szerint 1531 óta m ködik

Részletesebben

EMLÉKKÖNYVÜNK

EMLÉKKÖNYVÜNK EMLÉKKÖNYVÜNK 1938 1998 60 EMLÉKKÖNYVÜNK 1938 1998 60 A ceglédi Kossuth Reálgimnázium 1938. évben végzett tanulóinak emlékkönyve Összeállította: Taracsák István Mûszaki szerkesztés és tipográfia: Taracsák

Részletesebben

A 4. 5. kérdést csak akkor töltse ki, ha az Ön házastársa nem magyar anyanyelvű. Ellenkező esetben kérem folytassa a 6. kérdéstől!

A 4. 5. kérdést csak akkor töltse ki, ha az Ön házastársa nem magyar anyanyelvű. Ellenkező esetben kérem folytassa a 6. kérdéstől! A kérdőív kitöltője: az anya az apa A kitöltés helye (tartomány, város): A kitöltés dátuma: 1. Hol született (ország)? 2. Mióta él Németországban (évszám)? 3. Mi az anyanyelve? A 4. 5. kérdést csak akkor

Részletesebben

"CSALÁDI HÁTTÉR" felmérés. Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola. 9. évfolyama. 2014/2015. tanév

CSALÁDI HÁTTÉR felmérés. Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola. 9. évfolyama. 2014/2015. tanév "CSALÁDI HÁTTÉR" felmérés Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola 9. évfolyama 214/215. tanév Kérdések - Válaszok - Alapadatok Ssz. Kérdés 9.a 9.b Gimnázium 9.c 9.d 9.e Szakiskola Iskolai

Részletesebben

NyMTIT KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2015 NYUGAT-MECSEKI TÉRSÉG

NyMTIT KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2015 NYUGAT-MECSEKI TÉRSÉG NyMTIT KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2015 NYUGAT-MECSEKI TÉRSÉG Kutatási alapadatok Minta 2007: 800 fő megkérdezése 2009: 801 fő megkérdezése 2011: 804 fő megkérdezése 2013: 1001 fő megkérdezése 2015: 1003 fő megkérdezése

Részletesebben

Önnek hány gyermeke van? Bevallott és elfelejtett gyermekek egyazon adatfelvételen belül 3-12 év távlatában

Önnek hány gyermeke van? Bevallott és elfelejtett gyermekek egyazon adatfelvételen belül 3-12 év távlatában Önnek hány gyermeke van? Bevallott és elfelejtett gyermekek egyazon adatfelvételen belül 3-12 év távlatában Makay Zsuzsanna Fókuszban a család konferencia, Pécs, 2015. május 14-15. Bevezetés Statisztikai

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Beküldési határidő: 2012. november 07. Össz.pontszám: 40p Név:.. Lakcím:... Iskola neve, címe:....

Részletesebben

TAB2107 Helytörténet tematika

TAB2107 Helytörténet tematika TAB2107 Helytörténet tematika Tantárgyi követelményrendszer: Projektmunka és prezentáció 1. A helytörténeti kutatások elméleti háttere, diszciplináris és módszertani határai 2-3. Makro- és mikrotörténet

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁS 2016/ OSZTÁLYOSOKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK

PÁLYAVÁLASZTÁS 2016/ OSZTÁLYOSOKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK PÁLYAVÁLASZTÁS 2016/2017. 8. OSZTÁLYOSOKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK 2016.10.20. A középfokú iskoláknak, kollégiumoknak nyilvánosságra kell hozniuk honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. 2016.10.31. Az általános

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

Családfa. Klein Kálmánné (szül. Fischer Hanna)? 1920-as évek. Moskovits Lajosné (szül. Majtényi Fáni) Klein Kálmán?

Családfa. Klein Kálmánné (szül. Fischer Hanna)? 1920-as évek. Moskovits Lajosné (szül. Majtényi Fáni) Klein Kálmán? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Moskovits Lajos 1860-as évek 1938 Moskovits Lajosné (szül. Majtényi Fáni) 1873 1944 Klein Kálmán? 1910-es évek Klein Kálmánné (szül. Fischer

Részletesebben

Roma fiatalok a középiskolában: Beszámoló a TÁRKI Életpálya-felmérésének 2006 és 2012 közötti hullámaiból

Roma fiatalok a középiskolában: Beszámoló a TÁRKI Életpálya-felmérésének 2006 és 2012 közötti hullámaiból Roma fiatalok a középiskolában: Beszámoló a TÁRKI Életpálya-felmérésének 2006 és 2012 közötti hullámaiból Hajdu Tamás 1 Kertesi Gábor 1 Kézdi Gábor 1,2 1 MTA KRTK KTI 2 CEU Szirák 2014.11.29. Hajdu - Kertesi

Részletesebben

Kérdőív (a felnőtt korú népesség tájékozottsága a Közösségi szolgálatról) Szombathely május 29 A feldolgozás statisztikai eredményei

Kérdőív (a felnőtt korú népesség tájékozottsága a Közösségi szolgálatról) Szombathely május 29 A feldolgozás statisztikai eredményei A feldolgozás statisztikai eredményei Válaszadók száma: 98 fő 1 A válaszadó tájékoztatására: A 2016-tól érettségiző középiskolás diákoknak az érettségi vizsga előfeltételeként a Nemzeti köznevelésről szóló

Részletesebben

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan:

További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Tudomány és kultúra További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alister McGrath: Tudomány és vallás Békés Vera Fehér Márta: Tudásszociológia szöveggyűjtemény Carl Sagan: Korok és démonok Dombi Péter: Hiszem

Részletesebben

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M

P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M P Á Z M Á N Y B ö l c s É s z T A N U L M Á N Y I V E R S E N Y T Ö R T É N E L E M 2017/2018. II. forduló írásbeli teszt (munkapéldány) Online kitöltendő: https://goo.gl/forms/4drkcstj0m6bce1x2 határidő:

Részletesebben

Első partneri kérdőív

Első partneri kérdőív Első partneri kérdőív 1. Szívesen részt vennél-e az iskolánk által megrendezett eseményeken, programokon? 22,1% igen nem 77,9% 2. Jelöld, hogy elsősorban kinek a véleménye fontos számodra a programválasztásban?

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

CAMPUS-LÉT A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia

CAMPUS-LÉT A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia CAMPUS-LÉT A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia Dr. Tóbiás László Társadalmi cselekvés ahogy egyetemisták gyakorolták és jövőjükben látják Interprofesszionális szemléletű

Részletesebben

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana

Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák. Lengyel Diana Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák Lengyel Diana - kezdtek bele a lányok mosolyogva a beszélgetésbe. Nagyon kevesen tudnak rólunk, ha megmondjuk, honnan és kik vagyunk, nagy szemeket meresztenek

Részletesebben

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt.

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt. Őseink útján járva A vecsési Halmi Telepi Általános Iskola húsz hetedik osztályos tanulója 2012. május 10.- 2012. május 13. között Ukrajnába utazott tanulmányi kirándulásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Részletesebben

Gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos munkamegosztás egy átlag magyar családban

Gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos munkamegosztás egy átlag magyar családban Gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos munkamegosztás egy átlag magyar családban A gyerekek meglátása szerint még mindig anya végzi a legtöbb feladatot otthon, de az apák is egyre aktívabbak. Minden

Részletesebben

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Hajdúszoboszló területét tekintve az ország 17. legnagyobb városa: 238,7 km 2 (41505 kat. hold). Lakosok száma szerint az ország 52. legnagyobb városa: 23 220 fő. Népsűrűség:

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. Tanulási környezet

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. Tanulási környezet FIT-jelentés :: 2014 Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola 4024 Debrecen, Irinyi utca 1. 1 A telephely épületének állapota A Telephelyi kérdőív kérdéseire adott válaszaik alapján

Részletesebben

1956-os forradalmi képekkel másik elıadás http://www.youtube.com/watch?v=qjlkglsj7as&feature=related

1956-os forradalmi képekkel másik elıadás http://www.youtube.com/watch?v=qjlkglsj7as&feature=related A MAGYARORSZÁGI KITELEPITÉSEK TÖRTÉNETE ILLYÉS GYULA EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL http://www.youtube.com/watch?v=fsukmkjc3te Elıadja Illyés Gyula 1956-os forradalmi képekkel másik elıadás http://www.youtube.com/watch?v=qjlkglsj7as&feature=related

Részletesebben

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944

Családfa. Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es évek 1940. Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944. Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Családfa Apai nagyapa Katz Icik 1870-es évek 1939 Apai nagyanya Katz Etja (szül.?) 1880-as évek 1944 Anyai nagyapa Lazarovics Lázár 1870-es évek 1944 Anyai nagyanya Lazarovics Bruche-Etja (szül.?) 1870-es

Részletesebben

Ö S S Z E F O G L A L Ó

Ö S S Z E F O G L A L Ó Ö S S Z E F O G L A L Ó 1 A kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításával újabb, az iskolák számára a helyi tantervük

Részletesebben

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Borbás László Eszterházy Károly Egyetem, Vizuálisművészeti Intézet, Mozgóképművészeti és Kommunikációs

Részletesebben

Kálvin Emlékévek konferencia Budapest, 2014. október 18. Kálvin Emlékévek a Református Pedagógiai Intézetben

Kálvin Emlékévek konferencia Budapest, 2014. október 18. Kálvin Emlékévek a Református Pedagógiai Intézetben Kálvin Emlékévek konferencia Budapest, 2014. október 18. Kálvin Emlékévek a Református Pedagógiai Intézetben Szontagh Pál igazgató Az évfordulók a felejtés elleni küzdelem eszközei. Így kínál alkalmat

Részletesebben

ALAPSZABÁLY ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

ALAPSZABÁLY ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ALAPSZABÁLY ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT I. Az Egyesület neve: A Recski kényszermunkatábor, internálótáborok, kitelepítő táborok, szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt volt politikai rabjainak és elítéltjeinek,

Részletesebben

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai)

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) Az adatokról A számok nem reprezentatívak, és nem is teljesek (nem mindenről

Részletesebben

EGY KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA. A HAJDÚNÁNÁSI KITASZÍTOTTAK CÍMŰ TÁRLAT

EGY KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA. A HAJDÚNÁNÁSI KITASZÍTOTTAK CÍMŰ TÁRLAT 163 EGY KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA. A HAJDÚNÁNÁSI KITASZÍTOTTAK CÍMŰ TÁRLAT TÖRTÉNELMI HÁTTERE * I. A KIÁLLÍTÁSRÓL ELÖLJÁRÓBAN A XX. századi magyar történelem alakulása Hajdúnánás számára is sorsfordító változásokkal

Részletesebben

című kutatási projekt

című kutatási projekt Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság növekedésének mértéke fókuszban a nők, a romák, a fogyatékos és az LMBT emberek című kutatási projekt TÁMOP -5.5.5/08/1-2008-0001 LMBT ALMINTA KÉRDŐÍV A

Részletesebben

Parlaméter Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 78.2)

Parlaméter Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 78.2) Kommunikációs Főigazgatóság KÖZVÉLEMÉNY-FIGYELŐ OSZTÁLY Brüsszel, 2013. február 14. Parlaméter Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 78.2) A FOGLALKOZÁSI KATEGÓRÁKRA ÖSSZPONTOSÍTVA Ez a foglalkozási kategóriák

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben