Használati útmutató. Úti vízforraló. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Használati útmutató. Úti vízforraló. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002"

Átírás

1 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató Úti vízforraló myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

2 Tartalom Használata... 3 Áttekintő... 4 Általános tudnivalók... 5 Olvassa el és őrizze meg a használati útmutatót...5 Jelmagyarázat...5 Biztonság...6 Rendeltetésszerű használat...6 Biztonságtechnikai tudnivalók...6 Első használatba vétel Az úti vízforraló és a szállítási csomag tartalmának ellenőrzése...10 Az első használat előtt...10 Biztonsági berendezések Túlmelegedés elleni védelem...11 Kikapcsoló automatika...11 Az úti vízforraló használata...12 Állítsa be a hálózati feszültséget Az úti vízforraló feltöltése Vízforralás A forralási folyamat megszakítása Víz kiöntése Tisztítás és vízkőmentesítés Tárolás...15 Hibaelhárítási táblázat Műszaki adatok...17 Hulladékkezelés...17 Csomagolás eltávolítása Az úti vízforraló leselejtezése Megfelelőségi nyilatkozat Garancia Jótállási Adatlap Jótállási Tájékoztató Dok./Rev.-Nr

3 Használata 3 A

4 B 4 Áttekintő V V 11 A csomag tartalma/a készülék részei 1 Kiöntőcső 2 Tető 3 Fogó 4 Főkapcsoló 5 Víztartály 6 Töltésszint jelzés 7 Ellenőrző lámpa, 2 db 8 Műanyag kanál 9 Műanyag pohár, 2 db 10 Tartótáska 11 Feszültségváltó-kapcsoló (készülék alsó oldala)

5 Általános tudnivalók Általános tudnivalók Olvassa el és őrizze meg a használati útmutatót 5 Jelmagyarázat A használati útmutató az úti vízforralóhoz tartozik. Fontos tudnivalókat tartalmaz az üzembe helyezésről és a kezelésről. Az úti vízforraló használata előtt gondosan olvassa el a használati útmutatót, különösen a biztonsági előírásokat. A használati útmutató figyelmen kívül hagyása az úti vízforraló károsodásához vezethet. A használati útmutató az Európai Unióban érvényes szabványok és szabályok alapján készült. Vegye figyelembe a használat szerinti országban érvényes irányelveket és törvényeket is. Őrizze meg a használati útmutatót. Ha az úti vízforralót továbbadja, feltétlenül mellékelje hozzá a használati útmutatót is. A használati útmutatóban, az úti vízforralón és a csomagoláson a következő jelöléseket használtuk. FIGYELMEZTETÉS! Közepes kockázatú veszélyt jelöl, amelyet ha nem kerülnek el, súlyos, akár halálos sérülésekhez vezethet. VIGYÁZAT! Alacsony kockázatú veszélyt jelöl, amelyet ha nem kerülnek el, enyhe vagy közepesen súlyos sérülésekhez vezethet. VIGYÁZAT! Forró felület! A jel az úti vízforraló forró részeire és a forró víz kicsapására figyelmeztet. ÉRTESÍTÉS! Ez a figyelemfelkeltő szó a lehetséges anyagi károkra figyelmeztet, vagy hasznos kiegészítő információkat nyújt az összeszerelésről, az üzemeltetésről és a használatról. Megfelelőségi nyilatkozat (lásd Megfelelőségi nyilatkozat c. fejezetet): Az ilyen a jellel ellátott termékek teljesítik az EK irányelvek követelményeit.

6 6 Biztonság A (GS) biztonsági tanúsítás jelölés azt jelzi, hogy a termék megfelel a német termékbiztonsági (ProdSG) jogszabályok követelményeinek. A GS jel azt jelenti, hogy rendeltetésszerű és megelőzhető hibás használat mellett a termék nem veszélyezteti személyek biztonságát és egészségét. A jel a TÜV Rheinland által kiállított, szabadon használható biztonsági jel. Biztonság Rendeltetésszerű használat Az úti vízforraló kizárólag vízmelegítésre és vízforralásra alkalmas. Az úti vízforraló kizárólag magánhasználatra rendeltetett, üzleti célokra nem. Az úti vízforralót csak eredeti tartozékaival és a használati útmutatónak megfelelően használja. A rendeltetésellenes használat anyagi károkhoz vezethet. A gyártó és a forgalmazó a rendeltetésellenes vagy hibás használatból eredő károkért nem vállal felelősséget. Biztonságtechnikai tudnivalók FIGYELMEZTETÉS! Áramütés veszélye! Az úti vízforraló szakszerűtlen kezelése áramütést idézhet elő. Az úti vízforralót csakis a típustáblán szereplő értékek szerinti hálózati feszültségű konnektorra csatlakoztassa. Csak jól hozzáférhető hálózati aljzatra csatlakoztassa, hogy gond esetén gyorsan le tudja választani az úti vízforralót az elektromos hálózatról. Ne működtesse az úti vízforralót, ha sérülést lát rajta vagy ha a hálózati kábel, ill. a hálózati dugó meghibásodott. Ha az úti vízforraló csatlakozókábele megsérül, akkor azt a gyártóval vagy ügyfélszolgálatával vagy megfelelően képzett szakemberrel kell lecseréltetni, hogy ne veszélyeztesse magát. Ha nem használja az úti vízforralót, éppen tisztítja vagy ha üzemzavar lép fel, mindig kapcsolja ki és húzza ki a csatlakozót a dugaszoló aljzatból.

7 Biztonság 7 A hálózati csatlakozót soha ne a hálózati kábelnél, hanem a dugónál fogva húzza ki az aljzatból. A készüléket ne szállítsa a hálózati kábelnél fogva. Ne hagyja, hogy megtörjön vagy beszoruljon a hálózati kábel, mert megszakadhat. Ügyeljen rá, hogy a kábel ne kerüljön forró felületre és hőforrás közelébe. Úgy vezesse, hogy ne érjen forró vagy éles szélű tárgyhoz. Ne nyissa ki úti vízforraló burkolatát, és semmilyen esetben se próbáljon fém tárgyat a belsejébe helyezni. Nem érvényesíthető garanciális és jótállási igény önhatalmúan végzett javítás, szakszerűtlen csatlakoztatás vagy hibás kezelés esetén. Ne használja az úti vízforralót nedves környezetben vagy ha nedves a keze vagy vizes az úti vízforraló. Ne csatlakoztasson több háztartási készüléket egyszerre ugyanarra a dugaljra (például hármas elosztóval). Soha ne nyúljon az elektromos készülék után, ha az vízbe esett. Ilyen esetben azonnal húzza ki a hálózati dugót. FIGYELMEZTETÉS! Veszélyes a gyermekekre és a korlátozott fizikai, érzékszervi vagy mentális képességű személyekre (például az idősebb emberekre, és azokra, akik nincsenek fizikai vagy szellemi képességeik teljes birtokában) vagy azon személyekre, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és tudással (például a nagyobb gyerekekre). Az úti vízforralót 8 év feletti gyermekek, korlátozott fizikai, érzékszervi vagy mentális képességű, továbbá olyan személyek, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és tudással, csak felügyelet mellett használhatják vagy csak, ha eligazítást kaptak az úti vízforraló biztonságos használatáról és a benne rejlő esetleges veszélyeket megértették. Gyermekek nem játszhatnak az úti vízforralóval.

8 8 Biztonság A termék tisztítását és állagmegóvását gyerek nem végezheti, kivéve ha a gyerek 8 éves, vagy annál idősebb és a művelet során felügyelik. 8 évesnél fiatalabb gyermeket ne engedjen az úti vízforraló és a csatlakozóvezeték közelébe. Akadályozza meg, hogy gyermekek bármit az úti vízforralóba dugjanak. Ne engedje, hogy gyermekek a csomagolófóliával játsszanak, mert belegabalyodhatnak és megfulladhatnak tőle. VIGYÁZAT! Forró felület! Égési sérülés veszélye! Használat közben az úti vízforralóból forró gőz távozik. Az úti vízforraló részei felforrósodnak. Ne nyissa ki a fedelét a víz forrása közben. Használat közben ne érjen puszta kézzel az úti vízforraló forró részeihez. Csak a fülénél fogja meg. Más használók figyelmét is hívja fel a veszélyekre! Tisztítás és elrakás előtt teljesen hűtse le. Ne feledje, az úti vízforralóból lekapcsolás után is forró gőz jöhet ki! Ügyeljen rá, hogy használatba vételkor ne tegyen bele se túl sok, se túl kevés vizet. A betöltött vízmennyiség ne legyen a min. jelzés alatt, de a max. jelzés felett sem. Kifröccsenhet a forrásban lévő víz, ha túltölti a forralót. Használat közben ne hagyja felügyelet nélkül az úti vízforralót! Ügyeljen rá, hogy mindig tegye kikapcsolt állásba, mielőtt a konnektorba dugja és mielőtt kihúzza. Ha a készüléket forralás közben kihúzza az áramból, nem kapcsol ki magától. A kábel konnektorba visszadugása után azonnal kezdődik a melegítés. Vegye figyelembe, hogy nagyon felforrósodhatnak a készülék részei!

9 Biztonság 9 ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! A szakszerűtlen használat az úti vízforraló sérüléséhez vezethet. Feltétlenül gondoskodjon róla, hogy a feszültségválasztó kapcsoló a megfelelő feszültségre legyen állítva, mert a hibás beállítás az úti vízforraló megrongálódását okozhatja. Az úti vízforralót jól hozzáférhető, vízszintes, száraz, hőálló és kellően stabil munkafelületre állítsa fel. Ne helyezze az úti vízforralót a munkafelület szélére vagy élére. Ne tegye az úti vízforralót közvetlenül a falhoz, faliszekrény alá vagy hasonló helyre, ahol a hő megrekedhet. A távozó gőz kárt tehet a bútorokban. Ne tegye ki az úti vízforralót magas hőmérsékletnek (fűtés stb.) vagy az időjárás viszontagságainak (eső stb.). Ne használja az úti vízforralót, ha műanyag részein repedés vagy deformálódás található. A termék alkatrészeit kizárólag eredeti, az adott termékhez való alkatrészekkel pótolja. Csak tiszta vízzel töltse fel az úti vízforralót. Az úti vízforraló nem alkalmas más folyadék, pl. tej vagy kávé forrósítására, mert javíthatatlanul tönkre mehet az anyaga. Csak egyszer forrósítsa fel a benne lévő vizet! Forrás után az összes vizet töltse ki az úti vízforralóból. Ne hagyjon benne vizet, mert vízkő vagy más lerakódás keletkezhet. Ne használja az úti vízforralót külső időkapcsolós órával vagy külön távirányítható rendszerrel. Ha az úti vízforralót forralás közben kihúzza az áramból, nem kapcsol ki magától. Feltétlenül vegye figyelembe, hogy a kábel konnektorba visszadugása után azonnal kezdődik a melegítés. Ezért ne csatlakoztassa a konnektorra, ha nincs a tartályban víz, és feltétlenül ügyeljen rá, hogy ki legyen kapcsolva az úti vízforraló, mielőtt a konnektorba dugja vagy onnan kihúzza.

10 10 Első használatba vétel Első használatba vétel Az úti vízforraló és a szállítási csomag tartalmának ellenőrzése ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! Könnyen megsérülhet az úti vízforraló, ha a csomagolást figyelmetlenül, éles késsel vagy más hegyes tárggyal nyitja ki. Ezért a csomagolás kinyitásakor nagyon óvatosan járjon el. 1. Az úti vízforralót a csomagolásból kivéve ellenőrizze, hogy van-e rajta vagy valamely elemén látható sérülés. Ne használja, ha sérülést lát rajta. Forduljon a gyártóhoz a jótállási tájékoztatón megadott szervizcímen. 2. Ellenőrizze a szállítási csomag teljességét (lásd A ábra). Az első használat előtt ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! Az úti vízforraló szakszerűtlen kezelése kárt okozhat. A hibásan beállított feszültségtől megrongálódhat vagy használhatatlanná válhat az úti vízforraló. Csak vízzel feltöltve csatlakoztassa a készüléket az áramhálózatra. 1. Nedves törlőkendővel tisztítsa meg az úti vízforralót és tartozékait a csomagolóanyag maradványoktól. Hagyja ki a tisztításból a készülék alsó részét. 2. Szükség esetén tegyen csúszásmentes, fröccsenésálló, hőálló alátétet az úti vízforraló alá. 3. Töltsön bele vizet. 4. Csatlakoztassa a hálózati aljzatra. 5. Az első használat előtt 2 3-szor forraljon benne vizet és öntse ki. Ezzel eltávolítja a csomagolóanyag maradványokat. 6. A felfűtés után húzza ki a csatlakozódugót az aljzatból, és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni a készüléket.

11 Biztonsági berendezések Biztonsági berendezések Túlmelegedés elleni védelem 11 Az úti vízforraló rendelkezik túlmelegedés elleni védelemmel, amely automatikusan kikapcsolja a készüléket, ha véletlenül víz nélkül vagy túl kevés vízzel kapcsolják be. Így járjon el, ha működésbe lép a túlmelegedés elleni védelem: 1. Húzza ki a csatlakozódugót a dugaszolóaljzatból, és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni a készüléket. 2. Csak lehűlés után kapcsolja be újra az úti vízforralót. Kikapcsoló automatika Az úti vízforraló kikapcsoló automatikával rendelkezik, amely kikapcsolja a készüléket, ha forr benne a víz. Zárt tető mellett kapcsolja be a készüléket, mert csak így biztosított a kikapcsoló automatika előírásszerű működése.

12 12 Az úti vízforraló használata Az úti vízforraló használata ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! Az úti vízforraló szakszerűtlen kezelése kárt okozhat. Csak akkor dugja be a konnektorba az úti vízforralót, ha vízzel feltöltötte a tartályát és lecsukta a tetejét! ÉRTESÍTÉS! Vegye figyelembe, hogy sok országban csak adapterrel használható az úti vízforraló. Állítsa be a hálózati feszültséget FIGYELMEZTETÉS! Áramütés veszélye! Az úti vízforraló szakszerűtlen kezelése áramütést idézhet elő. Feltétlenül gondoskodjon róla, hogy a feszültségválasztó kapcsoló a megfelelő feszültségre legyen állítva. Szükség esetén kérjen tájékoztatást az illetékes hatóságoktól vagy az energiaszolgáltatótól az áramhálózat feszültségéről. A hibás beállítás áramütést okozhat vagy megsérülhet az úti vízforraló. 1. Állítsa be a megfelelő feszültséget a feszültségváltó-kapcsolóval 11 a készülék alsó felén, csavarhúzó segítségével (lásd B ábra) V és V közötti hálózati feszültséget választhat.

13 Az úti vízforraló használata 13 Az úti vízforraló feltöltése VIGYÁZAT! Égési sérülés veszélye! Ha túl sok vizet tölt az úti vízforralóba, túlforrhat és kifröcscsenhet a forrásban lévő víz. Ezáltal leforrázhatja magát! Semmiképp ne érjen a víz a max. töltésszint jelző fölé. 1. Nyissa ki a tetőt 2 úgy, hogy közben fogja az úti vízforraló fogóját 3 és a tetőt a mélyedésénél húzza felfelé. 2. Töltsön vizet a víztartályba 5. Gondoskodjon róla, hogy a vízzel feltöltés érje el a min szintjelölést 6 és ne haladja meg a max szintjelölést. 3. Zárja le a tetőt. 4. Csatlakoztassa az úti vízforralót a hálózati aljzatra. ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! Ha nem zárja megfelelően a tetőt, nem működik a kikapcsoló automatika. A fűtés indítása előtt mindig zárja le a tetőt. Vízforralás Kapcsolja be az úti vízforralót a főkapcsolóval 4 (I. pozíció). Az úti vízforraló be van kapcsolva. Világítanak az ellenőrző lámpák 7. Elkezdődik a felfűtés. Amint forr a víz, a kikapcsoló automatika kikapcsolja az úti vízforralót és kialszanak az ellenőrző lámpák. A kikapcsolási idő függ a betöltött víz mennyiségétől. A forralási folyamat megszakítása Bármikor megszakíthatja a forralást: Ehhez a kapcsológombjával kapcsolja ki (0 pozíció).

14 14 Tisztítás és vízkőmentesítés Víz kiöntése VIGYÁZAT! Égési sérülés veszélye! Ha nem zár megfelelően a tető, kiforrhat a forrásban lévő víz és leforrázhatja magát! A kiöntőcsövön 1 keresztül töltse ki a forró vizet. Ilyenkor nem kell kinyitni a tetőt 2. ÉRTESÍTÉS! Újbóli használat előtt hagyja szobahőmérsékletűre hűlni az úti vízforralót. Tisztítás és vízkőmentesítés FIGYELMEZTETÉS! Sérülésveszély! Az úti vízforraló szakszerűtlen használata égési sérülést és áramütést okozhat. A tisztítás megkezdése előtt mindig húzza ki a csatlakozódugót és várja meg, hogy teljesen lehűljön a készülék. ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! Az úti vízforraló szakszerűtlen használata sérüléshez vezethet. Ne használjon agresszív tisztító- és oldószert, fém vagy műanyag sörtéjű kefét, éles, fém tisztítóeszközt, kést, kemény spatulát és más hasonló tárgyakat, mert károsíthatják a felületet. Az alábbi leírásnak megfelelően rendszeresen tisztítsa meg az úti vízforralót a vízkőtől. Csak citromsavat használjon ehhez, ecet- és más savat ne. Az úti vízforraló vízkőmentesítésének gyakorisága a víz mészkőtartalmától és a használat gyakoriságától függ:

15 Tárolás ,25 liter vizet töltsön a víztartóba és forralja fel a vizet. 2. Húzza ki a hálózati csatlakozódugót, ha a kikapcsoló automatika kikapcsolja a készüléket. 3. Óvatosan nyissa ki a tetőt és tegyen bele kb. 1 teáskanál citromsavat (0,25 l vízhez). Semmiképp ne lépje túl a maximális töltőmennyiséget. 4. Zárja le a tetőt. 5. Óvatosan rázogassa az úti vízforralót. Miközben hűl a víz, leoldódik a vízkő. 6. Az úti vízforralót vízkőmentesítés után alaposan öblítse át. 2 3-szor forraljon benne friss vizet, majd öntse ki. ÉRTESÍTÉS! Vastag vízkőréteg esetén ismételje meg a műveletet. A vízkőoldás megszakítható akkor is, ha nem oldódott le még az öszszes vízkő. Ne oldja le a vízkövet egészen a fémfelületig. Tárolás ÉRTESÍTÉS! Meghibásodás veszélye! A burkolatba kerülő nedvesség árthat az úti vízforralónak. Csak száradás után rakja el az úti vízforralót és a tartozékait. Az úti vízforralót mindig tiszta, száraz, fagymentes helyen tárolja, ahol védve van a közvetlen napfénytől és gyermekek számára nem hozzáférhető. Ne engedje megtörni vagy becsípődni a hálózati kábelt.

16 16 Hibaelhárítási táblázat Hibaelhárítási táblázat Hiba Ok Elhárítás Nem működik az úti vízforraló. Idő előtt kikapcsol az úti vízforraló. Nem kapcsol ki az úti vízforraló. Nem lehet bekapcsolni az úti vízforralót. Az úti vízforraló nincs bedugva a konnektorba. Az úti vízforraló nincs bekapcsolva. Az úti vízforraló alja túlságosan vízköves. Nincs zárva a tető. A túlmelegedés elleni védelem bekapcsolt és még nem hűlt ki megfelelően a készülék. Csatlakoztassa a hálózati csatlakozódugót a konnektorba. Kapcsolja be az úti vízforralót a be-/kikapcsolóval. Vízkőmentesítse az úti vízforralót a Tisztítás és vízkőoldás fejezetben leírtaknak megfelelően. Zárja le helyesen a fedelét. Hagyja lehűlni az úti vízforralót. Az itt nem felsorolt zavarok esetén kérjük, forduljon vevőszolgálatunkhoz. Ügyféltanácsadóink szívesen állnak rendelkezésére. A szervizcímet a jótállási tájékoztató tartalmazza. A kezelési útmutató pdf formátumban megkérhető vevőszolgáltunknál.

17 Műszaki adatok Műszaki adatok 17 Modellszám: RWK 2014 Cikk szám: Névleges feszültség: V~ / V~ Frekvencia: 50 Hz/60 Hz Védelmi osztály: I Névleges teljesítmény: 920 W 1100 W Méretek (HO x SZ): kb. 18 cm x 11,5 cm Űrtartalom: kb. 500 ml Szín: fekete/fehér Hulladékkezelés Az előírásoknak megfelelően selejtezze le a csomagolást és az úti vízforralót. Csomagolás eltávolítása A csomagolást szétválogatva tegye a hulladékba. A kartont és papírt a papír, a fóliát a műanyag szelektív hulladékgyűjtőbe tegye. Az úti vízforraló leselejtezése A leselejtezett készülék nem kerülhet a háztartási hulladékba! Ha használhatatlanná válik az úti vízforraló és leselejtezi, törvény előírásai szerint minden felhasználó köteles a háztartási hulladéktól elkülöníteni és a település kijelölt hulladékgyűjtő helyén leadni. Így biztosítható a készülékek szakszerű újrahasznosítása és megelőzhető a környezet károsítása. Az elektromos készülékek ezért vannak ellátva a fenti jelöléssel.

18 18 Megfelelőségi nyilatkozat Az EU megfelelőségi nyilatkozatot szükség esetén kérje a jótállási tájékoztatón (az útmutató végén) feltüntetett címtől.

19 Garancia 19 JÓTÁLLÁSI ADATLAP Úti vízforraló A fogyasztó adatai: Név: Cím: A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is. A vásárlás helye: A hiba leírása: Aláírás: Kérjük, hogy a jótállási igény nem személyes érvényesítése esetén a kitöltött jelen jótállási adatlapot és a hibás terméket az alábbi címre küldje be: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A fogyasztási cikk típusa: RWK 2014 Gyártási szám: /2015 SUPREMUM Service Kft Horváth Mihály tér Budapest NGARY Ügyfélszolgálat: Telefonszolgáltatója rendes, vezetékes díjszabása szerint év JÓTÁLLÁS

20 20 Garancia A kijavítási igény bejelentésének időpontja: A kijavításra történő átvétel időpontja: A hiba oka: A kijavítás módja: A fogyasztónak történő visszaadás időpontja: Kicserélés esetén ennek időpontja: A javítószolgálat neve és címe: Kelt, aláírás, bélyegző:

21 Garancia JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 21 A fogyasztóval szerződést kötő vállalkozás cégneve és címe: Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. Mészárosok útja Biatorbágy NGARY A gyártó neve, címe: Hans-Ulrich Petermann GmbH & Co. KG Schlagenhofener Weg 40, Seefeld A fogyasztási cikk azonosítására alkalmas megnevezése: A fogyasztási cikk típusa: Úti vízforraló RWK 2014 Kicserélés esetén ennek időpontja: A fogyasztási cikk gyártási száma (ha van): A javítószolgálat neve, címe és telefonszáma: SUPREMUM Service Kft, Horváth Mihály tér 2, 1082 Budapest A jótállással kapcsolatos általános szabályok A Magyarország területén vásárolt új tartós fogyasztási cikkek esetén 3 évre vállalunk jótállást. Az elhasználódó, ill. kopó alkatrészekre (pl. világítótestek, akkumulátorok, gumiabroncsok, stb.) a jótállási idő rendeltetésszerű használat esetén 1 év. A napi használat során keletkező sérülésekre (pl. karcolások, horpadások, stb.) a jótállás nem vonatkozik. A jótállási határidő a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása napjával kezdődik. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. Nem számít bele a jótállás elévülési idejébe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a fogyasztó a fogyasztási cikket nem tudja rendeltetésszerűen használni. A fogyasztási cikknek a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a jótállási igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik. A jótállás a fogyasztó jogszabályból eredő jogait nem érinti. Fogyasztói jogvita esetén a fogyasztó a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testület eljárását is kezdeményezheti. A jótállásból eredő jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül. A jótállásból eredő jogokat a fogyasztási cikk tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonos érvényesítheti.

22 22 Garancia A jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel érvényesíthetőek. A jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti. A jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása esetén a szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot - számlát vagy nyugtát - a fogyasztó bemutatja. Ebben az esetben a jótállásból eredő jogok a számlával, ill. nyugtával érvényesíthetőek. A fogyasztó mindennemű jótállási igényét érvényesítheti a magyarországi Aldi áruházakban, míg a kijavítás iránti igény a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesíthető. A jótállási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek vállalkozásunkat terhelik. Ha a fogyasztási cikk meghibásodásában a fogyasztót terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a jótállási kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a fogyasztó köteles viselni, ha a fogyasztási cikk karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha vállalkozásunk e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett. Kicserélés vagy elállás esetén a fogyasztó nem köteles a fogyasztási cikknek azt az értékcsökkenését megtéríteni, amely a rendeltetésszerű használat következménye. A fogyasztó a kellékhibás teljesítés okán felmerült kárait a Ptk. 6:174 szerint érvényesítheti. A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket az üzemeltetés helyén kell megjavítani. Ha a kijavítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról vállalkozásunk, vagy - a javítószolgálatnál közvetlenül érvényesített kijavítás iránti igény esetén - a javítószolgálat gondoskodik. Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól számított 3 munkanapon belül érvényesít csereigényt, vállalkozásunk köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza. Amennyiben a hibás fogyasztási cikket már nem tartjuk készleten, úgy a teljes vételárat visszatérítjük. A szerviz és a forgalmazó a kijavítás során nem felel a fogyasztási cikken a fogyasztó, ill. Harmadik személy által esetlegesen tárolt adatokért vagy beállításokért. A javítószolgálat fenti címén a jótállási idő lejártát követően is lehetőséget biztosítunk a hibás fogyasztási cikk kijavítására, amelynek költsége azonban a fogyasztót terheli. A jótállási igény bejelentése A fogyasztó a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a vállalkozásunkkal közölni. A hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni. A közlés késedelméből eredő kárért a fogyasztó felelős. A jótállási igényt a fogyasztási cikk minden olyan hibája miatt határidőben érvényesítettnek

23 Garancia 23 kell tekinteni, amely a megjelölt hibát előidézte. Ha a fogyasztó a jótállási igényét a fogyasztási cikknek - a megjelölt hiba szempontjából - elkülöníthető része tekintetében érvényesíti, a jótállási igény a fogyasztási cikk egyéb részeire nem minősül érvényesítettnek. Mentesülés a jótállási felelősség alól Nem teljesít hibásan vállalkozásunk, ha a fogyasztó a hibát a vásárlás időpontjában ismerte, vagy a hibát a vásárlás időpontjában ismernie kellett. Vállalkozásunk mentesül továbbá a jótállási kötelezettség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a vásárlás után keletkezett (pl. rendeltetésellenes használat, átalakítás, szakszerűtlen kezelés, helytelen tárolás, elemi kár). A rendeltetésellenes használat elkerülése céljából a fogyasztási cikkhez magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót mellékelünk és kérjük, hogy az abban foglaltakat saját érdekében tartsa be. A fogyasztót a jótállás alapján megillető jogok A fogyasztó a Ptk. 6:159. -ában rögzített szabályok szerint kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott jótállási igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik jótállási igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a fogyasztási cikk hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a jótállási jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy a vételár arányos leszállítását igényelheti, a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha vállalkozásunk a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, ill. ha ezen kötelezettségének megfelelő határidőn belül, a fogyasztó érdekeit kímélve nem tud eleget tenni, vagy ha a fogyasztónak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye. A kijavítást vagy kicserélést - a fogyasztási cikk tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni. A fogyasztó a választott jótállási jogáról másikra térhet át, az áttéréssel okozott költséget köteles azonban vállalkozásunknak megfizetni, kivéve, ha az áttérésre vállalkozásunk adott okot, vagy az áttérés egyébként indokolt volt.

24 Forgalmazó: Hans-Ulrich Petermann GmbH & Co. KG Schlagenhofener Weg Seefeld GERMANY ÜGYFÉLSZOLGÁLAT Típus: RWK 2014 Gyártási szám: /2015 év garancia

A CSALÁD NYUGALMÁÉRT FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. LÉGZÉSFIGYELŐ KÉSZÜLÉK BABAŐRZŐVEL AC601 típus

A CSALÁD NYUGALMÁÉRT FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. LÉGZÉSFIGYELŐ KÉSZÜLÉK BABAŐRZŐVEL AC601 típus A CSALÁD NYUGALMÁÉRT FELASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV LÉGZÉSFIGYELŐ KÉSZÜLÉK BABAŐRZŐVEL AC601 típus U 87 PL 111 02mf4_ManuelAC601_multi6_12008.indd 87 TARTALOMJEGYZÉK VIGYÁZAT...89 A KÉSZÜLÉK TELEPÍTÉSE AC601...

Részletesebben

EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP

EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP KEZELÉSI UTASÍTÁS Típusok: Vienna és Vienna de Luxe Superautomatica SUP 018x, Hasznos tanácsok és tudnivalók a 26.oldaltól! A jótállási jegy a kezelési utasításban található! DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP. A jótállási jegy a kezelési utasításban található!

KEZELÉSI UTASÍTÁS DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP. A jótállási jegy a kezelési utasításban található! KEZELÉSI UTASÍTÁS Típus: Magic De Luxe Redes., Superautomatica SUP 012x A jótállási jegy a kezelési utasításban található! DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP Gratulálunk! Gratulálunk

Részletesebben

Powerful Solutions TM

Powerful Solutions TM Powerful Solutions TM A kéziszerszám iparszerű használatra nem aján lott. 567000-71 H Fordítás az eredeti kezelési utasítás alapjan készült www.blackanddecker.eu GK1630T GK1635T GK1640T 2 3 4 Rendeltetés

Részletesebben

Active Indoor Antenna SRT ANT 12 ECO

Active Indoor Antenna SRT ANT 12 ECO User Manual Mode d emploi Bedienungsanleitung Manuale d uso Manual de uso Bruksanvisning Használati kézikönyv Uživatelský manuál Instrukcja obsługi Uputstvo za upotrebu Руководство пользователя Active

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MWE 20 FI TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MWE 20 FI

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MWE 20 FI TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MWE 20 FI Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: Teljesítményfelvétel: (mikrohullám) Grill teljesítmény: Mikrohullámú kimenõ teljesítmény: Mikrohullámú

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO-20 Elektromos meghajtású moped

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO-20 Elektromos meghajtású moped HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO-20 Elektromos meghajtású moped REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem: Kérjük, az eszköz átvétele

Részletesebben

Mosógép. használati útmutató. képzelje el a lehetőségeket

Mosógép. használati útmutató. képzelje el a lehetőségeket WF1124ZA(C/U) WF1124ZB(C/U) WF1124XA(C/U) WF1124XB(C/U) Mosógép használati útmutató Az útmutató 100%-ban újrahasznosított papírból készult. képzelje el a lehetőségeket Köszönjük, hogy Samsung terméket

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja Figyelem: Kérjük, az eszköz átvétele

Részletesebben

All-Purpose Battery Charger TLG 1000 A1

All-Purpose Battery Charger TLG 1000 A1 4 All-Purpose Battery Charger TLG 1000 A1 All-Purpose Battery Charger Operating instructions Univerzális akkutöltő Használati utasítás Univerzální nabíječka baterií Návod k obsluze Univerzalni punjač baterija

Részletesebben

minived DE, HR, HU, RU, SI, SK

minived DE, HR, HU, RU, SI, SK minived DE, HR, HU, RU, SI, SK Üzemeltetők számára Kezelési útmutató minived Elektromos üzemű átfolyó vízmelegítő nyitott és zárt rendszerekhez, nyomásálló HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

Olvassa el ezt először

Olvassa el ezt először Olvassa el ezt először Biztonsági tudnivalók A készülékkel kapcsolatos tudnivalók A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el ezt a kézikönyvet, és tartsa könnyen hozzáférhető helyen. A készülék

Részletesebben

0212727hu 004 12.2009. Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS. Használati utasítás

0212727hu 004 12.2009. Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS. Használati utasítás 0212727hu 004 12.2009 Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS Használati utasítás Gyártó Wacker Neuson SE Preußenstraße 41 80809 München www.wackerneuson.com Tel.: +49-(0)89-354 02-0 Fax: +49-(0)89-354

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK 1. Ez a kézikönyv elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része a berendezésnek. Gondosan meg kell őrizni a készülékkel együtt akkor is, ha más tulajdonoshoz vagy használóhoz kerül

Részletesebben

Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10

Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10 Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10 Használati utasítás 2. oldal Kérjük a járműben tartani! Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10 Vízmelegítő Tartalomjegyzék Alkalmazott szimbólumok...

Részletesebben

Vásárlási feltételek. Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek:

Vásárlási feltételek. Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek: Vásárlási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek: Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési

Részletesebben

Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250

Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Mc Crypt CMP-960USB DJ-CD-/MP3 lejátszó Rendelési szám: 31 21 22

Részletesebben

Forgalomba hozza/importőr: AVEX Zrt. 2440 Százhalombatta, Csenterics S.u.3.

Forgalomba hozza/importőr: AVEX Zrt. 2440 Százhalombatta, Csenterics S.u.3. Mosógép EV5800 Forgalomba hozza/importőr: AVEX Zrt. 2440 Százhalombatta, Csenterics S.u.3. 1. Fontos biztonsági tudnivalók Ez a fejezet tartalmazza azokat a biztonsági tudnivalókat, amelyek segítenek a

Részletesebben

Vásárlási tájékoztató

Vásárlási tájékoztató Vásárlási tájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen

Részletesebben

PL-410S; PL-415NS; PL-416S; PL-600DS; PL-605S TÍPUSÚ GŐZÖLŐS VASALÓ

PL-410S; PL-415NS; PL-416S; PL-600DS; PL-605S TÍPUSÚ GŐZÖLŐS VASALÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS PL-410S; PL-415NS; PL-416S; PL-600DS; PL-605S TÍPUSÚ GŐZÖLŐS VASALÓ N.I.F. F-20.020.517 B. San Andrés, n 18 Apartado 49 20500 MONDRAGON (Guipúzcoa) ESPAŃA FAGOR Hungária KFT E-mail:

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZERZŐDŐ FELEK Mely létrejött egyrészről a Heves Megyei Önkormányzat székhely: 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. képviseli: Sós Tamás Heves Megyei Közgyűlés Elnöke statisztikai jelzőszám:

Részletesebben

LAVAMAT 1046 EL LAVAMAT 1246 EL

LAVAMAT 1046 EL LAVAMAT 1246 EL LAVAMAT 1046 EL LAVAMAT 1246 EL Automatická prácka Automata mosógép Návod na pouzitie Használati Útmutató PERFEKT IN FORM UND FUNKTION Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el ezt a használati

Részletesebben

Fujitsu részletes szolgáltatási feltételek

Fujitsu részletes szolgáltatási feltételek Fujitsu részletes szolgáltatási feltételek Az Albacomp Services Kft. Fujitsu szerviz-ügyfélszolgálat segítségével közvetített szervizszolgáltatás igénybevételéhez el kell fogadnia az alábbi megállapodási

Részletesebben

1. A repülés előtt Elemek behelyezése Akkumulátor feltöltése

1. A repülés előtt Elemek behelyezése Akkumulátor feltöltése Igen tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy ezen LRP terméket választotta. Ön a H4 Gravit Nano modell vásárlásával egy kiváló repülőgépes termék mellett döntött. Kérem, olvassa el a következő dokumentációt,

Részletesebben

LFF-11 LF-25 IX LF-56 IX

LFF-11 LF-25 IX LF-56 IX LFF-11 LF-25 IX LF-56 IX mosogatógép H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó Elôkészítés és nyomás: PXP ELSÔ MAGYAR DIGITÁLIS NYOMDA RT. 1106 Budapest, Maglódi út 8. Tel.: 264-4238, 264-3218; Fax: 262-6119

Részletesebben

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közös kiadványa KARÁCSONY EL TT ÉS UTÁN

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közös kiadványa KARÁCSONY EL TT ÉS UTÁN A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közös kiadványa Fogyasztói kalauz KARÁCSONY EL TT ÉS UTÁN MIRE FIGYELJÜNK? MIT NE VÁSÁROLJUNK? NYUGTA, BLOKK, REKLAMÁCIÓ

Részletesebben

Termékbiztosítás Ön még nagyobb biztonsággal számolhat

Termékbiztosítás Ön még nagyobb biztonsággal számolhat Termékbiztosítás Ön még nagyobb biztonsággal számolhat TARTALOMJEGYZÉK 1. A HAPPY CARE TERMÉKBIZTOSÍTÁS NAGYOBB BIZTONSÁGOT NYÚJT 3 2 MIÉRT VÁLASSZAM A HAPPY CARE TERMÉKBIZTOSÍTÁST? 3 3. KÁR ESETÉN GYORS

Részletesebben