KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET. Szállítási réteg vizsgálata Wireshark analizátorral. Dr. Wührl Tibor Dr.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET. Szállítási réteg vizsgálata Wireshark analizátorral. Dr. Wührl Tibor Dr."

Átírás

1 KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET Infokommunikációs Hálózatok laboratóriumi mérési útmutató Szállítási réteg vizsgálata Wireshark analizátorral

2 Tartalomjegyzék A szállítási és az alkalmazási réteg protokolljainak vizsgálata2 TCP Transmission Control Protocol2 A TCP fejléc szerkezete4 Háromutas kézfogás6 UDP User Datagram Protocol9 UDP mezők jelentése10 Streamek vizsgálata Wireshark segítségével10 Mérési feladatok12 A szállítási és az alkalmazási réteg protokolljainak vizsgálata A TCP/IP protokollgyűjtemény a harmadik rétegben működő IP-re támaszkodva kínál rugalmas kommunikációs lehetőséget, amelyek implementációja a negyedik (szállítási) rétegben történik. A két leggyakoribb ezek közül a megbízható (a megbízhatóság alatt itt a sérülésmentes, sorrendhelyes, hiánytalan átvitelt értjük) átvitelt nyújtó TCP, illetve a sokkal egyszerűbb működésű UDP. Fontos, sokak által használt alkalmazások veszik igénybe a két protokollt saját kommunikációjukhoz, újabb (alkalmazási rétegben működő) protokollok épülnek rájuk. A mérés célja az, hogy a hallgatók megértsék a protokollok működését. TCP Transmission Control Protocol Az IP egy úgynevezett Best Effort jellegű protokoll, vagyis igyekszik a rábízott adatokat célba juttatni, de nem garantálja a hibamentes átvitelt, sőt azt sem, hogy a feladó az adatvesztésről egyáltalán értesül. A TCP/IP (és természetesen az OSI) modell szándékosan nem definiált bonyolultabb átvitelvezérlést a hálózati rétegbe, mivel ez a hálózati kapcsolóeszközök feladatát jelentősen megnehezítette volna. A bonyolultabb hálózati protokollhoz vagy nagyobb teljesítményű és így drágább eszközök kellenének, vagy a hálózat áteresztőképessége lenne jóval kisebb. A szállítási rétegben működő protokolloknak tehát rendelkezniük kell egy absztrakciós funkcióval, ami a magasabb rétegek felé nyújtott szolgáltatásaival elrejti a hálózati adatátvitel

3 részleteit. A TCP napjaink leggyakrabban használt szállítási protokollja, a legtöbb internetes szolgáltatás ezt használja. Meglehetősen komplex felépítésű, mivel a következő szolgáltatásokat biztosítja a magasabb rétegek számára: - Az adatok hibamentes és sorrendhelyes átvitele; - Átvitelvezérlés (Flow Control); - Egy végponton belüli párhuzamos, egymástól függetlenül és egymást nem zavarva működő adatfolyamok kezelése. Az adatok hibamentes átvitele érdekében a TCP két eljárást alkalmaz: egy, a teljes adatcsomagra kiszámított ellenőrző összeg segíti az átviteli hibák észlelését, míg a nyugtázási folyamat segítségével lehetséges a megsérült vagy elveszett adatok újraküldése. A sorrendhelyességet az átvitt adatok sorszámozása biztosítja. Elméletben a TCP minden egyes átvitt adat alapegységnek (byte) ad egy sorszámot, így a fogadó fél nyomon tudja követni a beérkezett adatokat, észlelni tudja, ha adatkimaradás történt. Természetesen nem minden átküldött byte mellé kerül egy sorszám, hanem csak a csomagok kezdetéhez. Az átvitelvezérlés segítségével a fogadó fél lassítani tudja, vagy szélsőséges esetben teljesen le is tudja állítani az adatforgalmat, így hozzáigazítva a saját erőforrásainak foglaltságához. A független adatfolyamok megvalósítására a TCP bevezette a port fogalmát. TCP használatával kommunikáló végpontok mindig jelzik a küldő oldalon értelmezett port (forrás port) és a távoli oldalon értelmezett port (cél port) számát. Egy végponton port lehet nyitva (a 16 bit méretű számábrázolás miatt), vagyis ennyi független átviteli csatorna használható (elméleti érték, az egyes implementációk ettől eltérhetnek). A portok használatára a hagyományos telefonszám és mellék analógiát lehet felhozni, a TCP/IP esetében az IP cím jelenti a telefonszámot, míg a port szám a mellék. Fontos, hogy TCP/IP esetében a kommunikációhoz mindig IP cím és port cím szükséges!

4 A TCP leírását az RFC 793 tartalmazza. Az átvinni kívánt adatok előtt egy fejléc található: 8 bit 8 bit 8 bit 8 bit Source Port Destination Port Sequence Number Acknowledgement Number Data Fenntartott Control bitek Window Offset (4) bitek (6) ( 6 bit ) Checksum Urgent Pointer Options Padding Data Az IP csomagba ágyazott TCP datagramot az IP fejléc Protocol mezőjének 6 értéke jelzi. A TCP fejléc szerkezete A TCP keret Source Port elnevezésű mezője a forrás port sorszámát hordozza. A Destination Port mezőben a cél port sorszám található. Mindkét mező 16 bites. A port azonosító feladata a végponton működő küldő- és a fogadó alkalmazás azonosítása, ennek segítségével válik lehetővé az, hogy egy végponton egy időben több különböző alkalmazás is képes legyen adatokat küldeni és fogadni. Az IP önmagában erre nem képes, hiszen az IP csomaginformációi csak a küldő és fogadó végpont IP címét tartalmazza. A port címek hasonlíthatók egy telefonszám (mint az IP cím analógiája) mögött működő mellékek azonosítójához. Ilyen módon, a következő öt paraméter egy adott időpillanatban a hálózaton bonyolított összes adatfolyamot egyértelműen azonosítani tudja: - protokoll (TCP); - forrás IP cím; - forrás port cím; - cél IP cím; - cél port cím; A szállítási réteg a megfelelő port címekhez rendelt folyamatok számára szét tudja válogatni a beérkező datagramokat. A port címeket három csoportba (kategóriába) soroljuk:

5 well-known portok, melyek fixen egy adott szolgáltatáshoz tartoznak; registered portok; dynamic/private portok. A Sequence Number mező 32 bites egész szám, a hasznos adatok kezdetének sorszáma. Kezdőértékének meghatározása a TCP kapcsolat felvételekor történik egy olyan algoritmus segítségével, ami biztosítja, hogy két, egymást követő TCP kapcsolat adatelemei ne keveredhessenek össze egymással. Ez akkor fordulhatna elő, ha egy korábbi TCP kapcsolat megszakadásáról az egyik fél nem szerezne tudomást, és rövid időn belül kezdeményezne egy újabb, ugyanolyan paraméterekkel rendelkező kapcsolatot. Ha ekkor beérkezne egy nagyobb késleltetést szenvedett, az előző kapcsolatból érkező csomag, akkor könnyen az új kapcsolat részének tekinthetnék azt a felek. Emiatt a Sequence Number kezdeti értékét (Initial Sequence Number) egy olyan képzeletbeli számlálóból kell venni, amely 4µs időközönként növeli eggyel az értékét. Mivel 32 biten valamivel több, mint 4 milliárd az ábrázolható legnagyobb egész szám, ezért ezzel a növelési ütemmel mintegy 4,5 óra alatt elérik a maximumot, ekkor a számláló nullázódik, és a folyamat kezdődik elölről. Vagyis, csak abban az esetben fordulhatna elő ugyanaz a Sequence Number érték kétszer, ha a csomag késleltetése 4,5 óra felett lenne, ezt pedig egyéb tényezők (például az IP csomag TTL mezője vagy a TCP időkorlát mechanizmusa) meggátolják. Az Acknowledgement Number mező 32 bites és a feladata a fogadott adatok nyugtázása. Abban az esetben, ha ez a mező egy visszanyugtázott Sequence Number -t tartalmaz, akkor az ACK bit 1 értéken áll. A Data Offset 4 bites mező, mely a TCP Header végét mutatja (vagyis a TCP által hordozott adatmező elejét). Ez azért szükséges, mert a TCP Header hosszúsága az Option mező miatt változhat. A Data Offset biteket 6, további fejlesztésekhez fenntartott bit követi, melyek értéke 0. A Control biteket (6 bit) a következő bitek alkotják: o URG: ha értéke 1, akkor az Urgent Pointer mező feldolgozandó értékkel rendelkezik. o ACK: Visszaigazolást jelző bit. A fogadó fél ezzel a bittel jelzi, hogy az Acknowledgment Number mezőben nyugtázó érték található. o PSH: Push funkció. Segítségével jelezhető, hogy a küldött adatokat a fogadó fél felsőbb rétegeibe kell juttatni.

6 o RST: segítségével a megnyitott TCP kapcsolat azonnal megszakítható. o SYN: a TCP kapcsolat megnyitásakor a kapcsolatot kezdeményező fél ezzel a bittel jelezheti kapcsolat felvételi szándékát. o FIN: a küldő jelzi a kapcsolat befejezésének szándékát (vételekor megindul a kapcsolat lebontása). A Window mező 16 bitből áll, segítségével jelezhetjük a fogadó eszköz rendelkezésére álló buffer méretét, vagyis itt adhatjuk meg a fogadni kész maximális adatmennyiség méretét. Jelentősége a csúszó ablakos (sliding window) nyugtázásnál van. A csúszó ablakos nyugtázás azt jelenti, hogy az adó oldalnak nem kell megvárnia azt, hogy az elküldött TCP csomagra megérkezzen a pozitív nyugta, mert ez nagyon lelassítaná a kommunikációt. E helyett az adó eszköz több csomagot küldhet el a célállomás felé (maximum annyit, amennyit a Window mező engedélyezett), melyekre a nyugta majd később fog érkezni. Amint a nyugta megérkezik az egyik csomagra, az ablak továbbcsúszik és ismét további üzenetek elküldésére van lehetőség. Másik használati célja a torlódásvezérlés: ha a fogadó eszköz valamilyen okból nem tud éppen adatot fogadni (éppen kifogyott a szükséges erőforrásból), akkor egy 0 méretű Window mezővel ideiglenesen leállíthatja az adatok küldését, majd ha ismét képes adatokat fogadni, akkor egy újabb csomaggal ismét engedélyezheti a küldést. A Checksum mező 16 bites, mely értéke, a header és a text minden egyes 16 bites szavának egyes komplemenséből képzett összeg. Az Urgent Pointer mező kizárólag akkor értelmezett, ha az URG bit 1 -ben áll. Ezen a 16 biten adható meg egy eltolási érték, mely a datagramban szereplő sürgős adatokra mutat. Sürgős adat lehet például egy megszakítási üzenet. Háromutas kézfogás A TCP kapcsolatfelvétel úgynevezett háromutas kézfogással ( Three-way handshake ) történik, melyet a következő ábra szemléltet:

7 A fenti ábrán az A állomás kezdeményezi a TCP kapcsolat kiépítést egy TCP csomag küldésével, melynek fejlécében egy x értékű (véletlen) sorszám (Sequence Number) található. Azt, hogy ez egy kiinduló érték, a fejlécben található SYN bit 1 értéke mutatja. A B állomás miután vette a csomagot, egy másik csomaggal válaszol, melyben B is megad egy kiinduló sorszámot (Sequence Number = y és a SYN bit = 1 ), valamint az Acknowledgement Number mezőben visszaküldi az előzőleg vett, A -tól kapott Sequence Number eggyel megnövelt (x+1) értékét. Miután ezt fogadta az A állomás, az is visszanyugtázza az Acknowledgement Number mezőben az y+1 értéket. A nyugtázások során, azt, hogy az Acknowledgement Number mezőben érvényes (nyugta) sorszám szerepel, az ACK bit 1 értéke jelzi. A kapcsolat során a SYN bit a továbbiakban 0 értéken fog állni, hiszen az adatküldések során a Sequence Number mező az átküldött okteteknek megfelelően inkrementálódik. A kapcsolat bontás folyamata úgy indul, hogy a bontani kívánó állomás a TCP fejléc FIN bitjét 1 -be állítja. A másik fél ezt nyugtázza (ACK-val), és nem feltétlenül szükséges, hogy a másik fél is ekkor küldjön bontási kérelmet. A következő ábrán egy olyan bontási folyamatot mutatunk be, ahol az A állomás kezdeményezi a TCP kapcsolat bontását. A teljes bontás akkor zajlik le, ha mindkét állomás a FIN bit 1 -be állításával kérte a bontást és ezt a másik fél ACK-val nyugtázta. A következő ábrán a teljes TCP állapotdiagramját tüntettük fel.

8 A fenti ábrán az állapotok elnevezése és értelmezése a következő: CLOSED LISTEN SYN RCVD SYN SENT = Nincs nyitott, vagy függő kapcsolat = Bejövő kapcsolatra vár = Kapcsolatfelvételi kérés hatására a kapcsolatfelvétel indul = Kapcsolatfelvétel kezdeményezés indult ESTABLISHED = Kapcsolat állapot (Adatátviteli állapot) FIN WAIT1 = Az alkalmazás a kapcsolat bontását kezdeményezte FIN WAIT1 = A másik fél egyetért a kapcsolat bontással TIMED WAIT = Várakozás a csomagok kihalására CLOSING = Szimultán kapcsolatbontási kísérlet CLOSE WAIT = Másik oldalról a kapcsolatbontást kezdeményezték

9 LAST ACK = Utolsó ACK-ra vár Az előző ábrán a CLOSED állapotot kétszer tüntettük fel, de ez ne zavarjon senkit, hiszen ugyanarról az állapotról beszélünk. Az, hogy kétszer jelent meg az ábrán, az csak rajztechnikai kérdés és az átláthatóságot segíti. UDP User Datagram Protocol Vannak olyan alkalmazások, ahol a TCP által nyújtott szolgáltatások nem szükségesek, sőt, károsak is lehetnek. Ilyenek elsősorban a real-time alkalmazások, ahol több problémát okoz az adatok késleltetésének változása, mint esetlegesen néhány csomag elvesztése. A VoIP telefonok esetében a felhasználó könnyebben elviseli a másik fél hangjának rövid ideig tartó megszűnését, mint azt, hogy a hang késleltetése megnő. Ezekben az esetekben kifejezett hátrányt jelent a TCP csomagokat újra elküldő mechanizmusa. Ez indokolja a TCP egy jelentősen leegyszerűsített változatának létét, ami valójában az IP kiegészítése a TCP-nél alkalmazott forrás- és célport címekkel valamint a hibafelfedést szolgáló ellenőrző kóddal. Az UDP az IP-hez hasonlóan nem garantálja a csomagok sorrendhelyességét, ezt a feladatot a magasabb rétegekben működő folyamatoknak kell elvégezniük. A Datagram a csomagkapcsolt hálózaton továbbított olyan adatcsomag, amelynek érkezési sorrendje, vagy egyáltalán, a megérkezése a célállomáshoz, nem garantált. Az UDP összeköttetés-mentes protokoll, így az ezzel küldött csomagok a hálózatban duplikálódhatnak, el is veszhetnek, és a csomagok érkezési sorrendje sem minden esetben egyezik a csomagok küldési sorrendjével. Az UDP keretet a következő ábrán tüntettük fel: Source port address (2 byte) Destination port address (2 byte) Length (2 byte) Checksumm

10 (2 byte) Data UDP mezők jelentése A Source port address 16 bites és a küldő, forrásalkalmazás (source) portjának száma. A Destination port address 16 bites és a fogadó alkalmazás portjának sorszámát hordozza. A Length mező 16 bites. Az UDP csomag payloadjának hossza változó lehet, az aktuális hosszt itt kell megadni. A hossz indikátor magába foglalja a fejléc hosszát is! A legrövidebb UDP csomag hossza (amely payload-ot nem tartalmaz) 8 byte. A Checksum mező 2 byte méretű, segítségével a csomag tartalmának megsérülése fedezhető fel. Használata opcionális. Abban az esetben, ha az ellenőrző összeg nem kerül kiszámításra, akkor ezt a mezőt 0-nak kell hagyni. Streamek vizsgálata Wireshark segítségével A Wireshark alkalmas arra, hogy egy TCP vagy UDP adatfolyamot azonosítson, és a kommunikáció tartalmát szöveges vagy egyéb formátumban megjelenítse. Ehhez egyszerűen meg kell keresni az adatfolyam egy tetszőleges csomagját, majd a jobb egérgombbal lehívható menüben a Follow menüpontban a megfelelő protokoll kiválasztásával megtekinthető a folyam. A Wireshark különböző színekkel jelöli meg a küldő és a fogadó fél által generált adatokat, így könnyen azonosíthatók a szerepek. A formátum alapértelmezetten ASCII, de átváltható Unicode (UTF-8 vagy UTF-16) illetve hexadecimális kijelzésre is, sőt, akár egy C programnyelvben felhasználható definíció is készíthető.

11 Az ábrán egy HTTP/1.1 protokollnak megfelelő kérés-válasz kommunikáció látható, nyers változatban.

12 Mérési feladatok 1. Rögzítse egy http kérés folyamatát. A laborban, a IP címen található szerver tartalmaz egy Apache webkiszolgálót, így alkalmas a feladatra. Nyissa meg a webböngészőt (Mozilla Firefox), majd a címsorba írja be a szerver IP címét. Az IP címre szűrve azonosítsa a TCP stream elemeit. Tanulmányozza a háromutas kézfogás csomagjait, a kapcsolat bontásának elemeit. 2. Elemezze az egyes HTTP kérések és válaszok főbb tulajdonságait. 3. Válasszon ki egy tetszés szerinti weboldalt, majd a Wireshark segítségével rögzítse a kommunikációt. Keresse meg és elemezze az oldal lekérés teljes folyamatát (beleértve a névfeloldás folyamatát is)! Határozza meg a válaszoló DNS szerver IP címét, majd szűrje le a kérés-felelet párosokat! 4. Ismételje meg az előző mérést, de a címet használva. Vizsgálja meg a TCP folyamot! Milyen sajátosságok tapasztalhatók? (Port cím, kérések, válaszok). 5. Kezdeményezzen DNS kéréseket egy tetszőleges domain névre, rögzítse a csomagokat Wireshark segítségével és vizsgálja meg azokat (kérés-felelet módja, használt szállítási protokoll)! a. Nyisson egy terminált, majd a következő paranccsal kérje le a DNS bejegyzést: nslookup -debug -type=any uni-obuda.hu b. Szűkítse a lekérést a domain MX (mail exchanger) rekordjára: nslookup -debug -type=mx uni-obuda.hu c. A Linuxos számítógép névfeloldó mechanizmusa helyett használjon külső névszervert! Ismételje meg az előző két pontot úgy, hogy megad egy külső névszerver IP címet (például a címen elérhető Google névszervert): nslookup -debug -type=any uni-obuda.hu d. Milyen különbségeket tapasztal?

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 05 Ea. Szállítási protokollok - Bevezetés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 05 Ea. Szállítási protokollok - Bevezetés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 05 Ea Szállítási protokollok - Bevezetés Szállítási protokollok szükségessége A 3. réteg feladat az volt, hogy az adatcsomagok a megfelelő hálózati végpontra eljussanak. A kapcsolás

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

Az Internet működésének alapjai

Az Internet működésének alapjai Az Internet működésének alapjai Második, javított kiadás ( Dr. Nagy Rezső) A TCP/IP protokollcsalád áttekintése Az Internet néven ismert világméretű hálózat működése a TCP/IP protokollcsaládon alapul.

Részletesebben

TCP ÉS UDP. Médiakommunikációs hálózatok (VIHIM161) évi fóliái alapján készült. Dr. Lencse Gábor

TCP ÉS UDP. Médiakommunikációs hálózatok (VIHIM161) évi fóliái alapján készült. Dr. Lencse Gábor TCP ÉS UDP Médiakommunikációs hálózatok (VIHIM161) 2013. évi fóliái alapján készült 2017. március 10., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Részletesebben

A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai. Számítógépes Hálózatok Szállítói réteg (transport layer) Multiplexálás a szállítói rétegben

A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai. Számítógépes Hálózatok Szállítói réteg (transport layer) Multiplexálás a szállítói rétegben A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai Számítógépes Hálózatok 2008 11. Szállítói réteg TCP, Tahoe, Reno, AIMD Kapcsolat nélküli vagy kapcsolat orientált (connectionless/connection oriented)

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil IP Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet IP alapok Lásd: Elektronikus hírközlési hálózatok OSI rétegmodell; IPv4; IPv6; Szállítási protokollok;

Részletesebben

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor,

Részletesebben

Távközlési informatika II.

Távközlési informatika II. Dr. Beinschróth József Távközlési informatika II. 2.rész ÓE-KVK Budapest, 2017. Tartalom Hálózati architektúrák: szabványgyűjtemények A fizikai réteg: bitek továbbítása Az adatkapcsolati réteg: kapcsolatvezérlés

Részletesebben

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface A Wireshark program használata A Wireshark (régi nevén Ethereal) protokoll analizátor program, amelyet a hálózat adminisztrátorok a hálózati hibák behatárolására, a forgalom analizálására használnak. A

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor, SZE Távközlési Tanszék 2 IP címekkel kapcsolatos feladatok 1. Milyen osztályba tartoznak a következő

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

Szállítási réteg (L4)

Szállítási réteg (L4) Szállítási réteg (L4) Gyakorlat Budapest University of Technology and Economics Department of Telecommunications and Media Informatics A gyakorlat célja A TCP-t nagyon sok környezetben használják A főbb

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9 Kocsis Gergely 2016.11.28. IP, MAC, ARP A B csomópontból az A-ba küldünk egy datagramot. Mik lesznek az Ethernet keretben található forrás és a cél címek (MAC

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás Wireshark megismerésének folytatása, TCP működésének vizsgálata Az előző mérésen részben már megismert Wireshark programot fogjuk mai is használni. Ha valakinek szüksége van rá, akkor használhatja

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

Hibafelismerés: CRC. Számítógépes Hálózatok Polinóm aritmetika modulo 2. Számolás Z 2 -ben

Hibafelismerés: CRC. Számítógépes Hálózatok Polinóm aritmetika modulo 2. Számolás Z 2 -ben Hibafelismerés: CRC Számítógépes Hálózatok 27 6. Adatkapcsolati réteg CRC, utólagos hibajavítás, csúszó ablakok Hatékony hibafelismerés: Cyclic Redundancy Check (CRC) A gyakorlatban gyakran használt kód

Részletesebben

A TCP/IP modell szállítási rétege

A TCP/IP modell szállítási rétege A TCP/IP modell szállítási rétege Ismerkedés a szállítási réteggel A szállítási réteg elsődleges feladatai a forrás és a cél közötti információáramlás pontos szabályozása, valamint az adatok megbízható

Részletesebben

A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai. Számítógépes Hálózatok Szállítói réteg (transport layer) Multiplexálás a szállítói rétegben

A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai. Számítógépes Hálózatok Szállítói réteg (transport layer) Multiplexálás a szállítói rétegben A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai Számítógépes Hálózatok 2013 10. Szállítói réteg TCP, Tahoe, Reno, AIMD, hatékonyság, fairness Kapcsolat nélküli vagy kapcsolat orientált (connectionless/connection

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2008

Számítógépes Hálózatok 2008 Számítógépes Hálózatok 28 5. Adatkapcsolati réteg CRC, utólagos hibajavítás, csúszó ablakok Hibafelismerés: CRC Hatékony hibafelismerés: Cyclic Redundancy Check (CRC) A gyakorlatban gyakran használt kód

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP kapcsolás hálózati réteg

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP kapcsolás hálózati réteg Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP kapcsolás hálózati réteg IP kapcsolás Az IP címek kezelése, valamint a csomagok IP cím alapján történő irányítása az OSI rétegmodell szerint a 3. rétegben (hálózati network

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 10. Előadás: Szállítói réteg Based on slides from Zoltán Ács ELTE and D. Choffnes Northeastern U., Philippa Gill from StonyBrook University, Revised Spring 2016 by S. Laki Szállítói

Részletesebben

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET. IPv4 csomagok vizsgálata Wireshark analizátorral I. Dr. Wührl Tibor Dr.

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET. IPv4 csomagok vizsgálata Wireshark analizátorral I. Dr. Wührl Tibor Dr. KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET Infokommunikációs Hálózatok laboratóriumi mérési útmutató IPv4 csomagok vizsgálata Wireshark analizátorral I. Tartalomjegyzék Hálózati forgalom

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 20. Hálózati réteg Congestion Control Szállítói réteg szolgáltatások, multiplexálás, TCP 1 Torlódás felügyelet (Congestion Control) Minden hálózatnak korlátos

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

TCP ÉS UDP. Médiakommunikációs hálózatok (VIHIM161) Médiatechnológiák és -kommunikáció szakirány. Dr. Lencse Gábor

TCP ÉS UDP. Médiakommunikációs hálózatok (VIHIM161) Médiatechnológiák és -kommunikáció szakirány. Dr. Lencse Gábor TCP ÉS UDP Médiakommunikációs hálózatok (VIHIM161) Médiatechnológiák és -kommunikáció szakirány 2013. március 1., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

MULTIMÉDIA TOVÁBBÍTÁSA AZ IP FELETT

MULTIMÉDIA TOVÁBBÍTÁSA AZ IP FELETT MULTIMÉDIA TOVÁBBÍTÁSA AZ IP FELETT 1. rész Bevezető áttekintés Médiakezelő protokollok (RTP, RTCP, RTSP) Multimédia 1. Dr. Szabó Csaba Attila egy. tanár BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Részletesebben

Tűzfalak működése és összehasonlításuk

Tűzfalak működése és összehasonlításuk Tűzfalak működése és összehasonlításuk Készítette Sári Zoltán YF5D3E Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 1 1. Bevezetés A tűzfalak fejlődése a számítógépes hálózatok evolúciójával párhuzamosan,

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 11. A TCP/IP hálózati modell alkalmazási és szállítási rétege IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA 1. A TCP/IP szállítási rétege 2. Az alkalmazási réteg IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA Ismerkedés

Részletesebben

* Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő rétegéhez. Kapcsolati réteg

* Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő rétegéhez. Kapcsolati réteg ét * Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő Kapcsolati réteg A Pont-pont protokoll (általánosan használt rövidítéssel: PPP az angol Point-to-Point Protocol kifejezésből) egy magas szintű

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 5. gyakorlat TCP, UDP Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t

Részletesebben

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató H Í R A D Á S T E C H N I K A I N T É Z E T Híradástechnika labororatórium Router mérése mérési útmutató Elméleti áttekintés 1.1 Adatkapcsolati réteg A manapság leginkább elterjedt helyi hálózati szabvány

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Voice over IP (VoIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Voice over IP (VoIP) Kommunikációs rendszerek programozása Voice over IP (VoIP) Analóg jel digitalizálása A t 125 μs Analóg jel digitalizálása Analóg jel átalakítása Mintavételezés (8kHz) Kvantálás (8bit) Folytonos jelből

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben

Hibafelismerés: CRC. Számítógépes Hálózatok Polinóm aritmetika modulo 2. Számolás Z 2 -ben

Hibafelismerés: CRC. Számítógépes Hálózatok Polinóm aritmetika modulo 2. Számolás Z 2 -ben Hibafelismerés: CRC Számítógépes Hálózatok 2 4. Adatkapcsolati réteg CRC, utólagos hibajavítás, csúszó ablakok Hatékony hibafelismerés: Cyclic Redundancy Check (CRC) A gyakorlatban gyakran használt kód

Részletesebben

BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE UDP csomag küldése és fogadása beágyazott rendszerrel példa

BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE UDP csomag küldése és fogadása beágyazott rendszerrel példa BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE 1 feladat: A Netburner MOD5270 fejlesztőlap segítségével megvalósítani csomagok küldését és fogadását a fejlesztőlap és egy PC számítógép között. megoldás: A fejlesztőlapra,

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 9. Előadás: VPN + Szállítói réteg Based on slides from Zoltán Ács ELTE and D. Choffnes Northeastern U., Philippa Gill from StonyBrook University, Revised Spring 2016 by S. Laki Virtuális

Részletesebben

Szállítási réteg (L4)

Szállítási réteg (L4) Szállítási réteg (L4) Budapest University of Technology and Economics Department of Telecommunications and Media Informatics Protokoll stack 2 Kliens szerver modellek Iteratív szerver Vár, hogy érkezzen

Részletesebben

Az IP hálózati protokoll

Az IP hálózati protokoll Az IP hálózati protokoll IP (Internet Protocol) RFC 791 A TCP/IP referenciamodell hálózati réteg protokollja. Széles körben használt, az Internet alapeleme. Legfontosabb jellemzői: IP fejrész szerkezete.

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok GY 6.hét

Számítógépes Hálózatok GY 6.hét Számítógépes Hálózatok GY 6.hét Laki Sándor ELTE-Ericsson Kommunikációs Hálózatok Laboratórium ELTE IK - Információs Rendszerek Tanszék lakis@elte.hu http://lakis.web.elte.hu Teszt 10 kérdés 10 perc canvas.elte.hu

Részletesebben

Transmission Control Protocol (TCP) (a működés alapelvei)

Transmission Control Protocol (TCP) (a működés alapelvei) Transmission Control Protocol (TCP) (a működés alapelvei) Tartalom Ez a leírás számos különféle forrásból összegyűjtött információ felhasználásával az Óbudai Egyetemen készült, a Számítógép Hálózatok című

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat PYTHON ALAPOK V. Socket programozás, UDP 2 Óra eleji kiszh Elérés: https://canvas.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 1 3 A kommunikációs csatorna kétféle típusa

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Transzport Réteg. Transzport réteg protokollok

Transzport Réteg. Transzport réteg protokollok Transzport Réteg VI / 1 Transzport réteg protokollok UDP - User Datagram Protocol RFC 768 Összeköttetés mentes, nem megbízható transzport réteg protokoll. TCP - Transmisson Control Protocol RFC 793 Összeköttetés

Részletesebben

32 bit (4 bájt) Destination Port 8 bájt. Source Port. DATA, ha van

32 bit (4 bájt) Destination Port 8 bájt. Source Port. DATA, ha van lab Szállítási réteg Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Protokoll stack 2 Kliens szerver modellek Iteratív szerver Vár, hogy érkezzen egy kliens igény

Részletesebben

32 bit (4 bájt) Destination Port 8 bájt. Source Port. DATA, ha van

32 bit (4 bájt) Destination Port 8 bájt. Source Port. DATA, ha van lab Szállítási réteg Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Protokoll stack 2 1 Kliens szerver modellek Iteratív szerver Vár, hogy érkezzen egy kliens igény

Részletesebben

TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL (TCP) bevezetés1

TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL (TCP) bevezetés1 HÁLÓZATOK SZÁLLÍTÁSI RÉTEG TCP és UDP TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL (TCP) bevezetés1 Az áttekintő térkép eligazított minket arról, hogy hol járunk, majd nézzük meg külön az aktuális részeket: Alkalmazás

Részletesebben

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni.

Az RSVP szolgáltatást az R1 és R3 routereken fogjuk engedélyezni. IntServ mérési utasítás 1. ábra Hálózati topológia Routerek konfigurálása A hálózatot konfiguráljuk be úgy, hogy a 2 host elérje egymást. (Ehhez szükséges az interfészek megfelelő IP-szintű konfigolása,

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Egyszerű simplex protokoll nyugtákkal

Egyszerű simplex protokoll nyugtákkal Egyszerű simplex protokoll nyugtákkal Számítógépes Hálózatok 2008 6. Adatkapcsolati réteg utólagos hibajavítás, csúszó ablakok, MAC, Statikus multiplexálás, (slotted) Aloha Simplex üzemmód: csomagok küldése

Részletesebben

24. fejezet A szállítási réteg

24. fejezet A szállítási réteg 24. fejezet A szállítási réteg A szállítási réteg A rétegek közül a szállítási réteg az alsó három réteg logikai folytatásának tekinthető, hiszen ha egy hoszt üzenetet küld a másiknak, akkor az üzenet

Részletesebben

I. Házi Feladat. internet. Határidő: 2011. V. 30.

I. Házi Feladat. internet. Határidő: 2011. V. 30. I. Házi Feladat Határidő: 2011. V. 30. Feladat 1. (1 pont) Tegyük fel, hogy az A és B hosztok az interneten keresztül vannak összekapcsolva. A internet B 1. ábra. a 1-hez tartozó ábra 1. Ha a legtöbb Internetes

Részletesebben

Transmission Control Protocol (TCP) (a működés alapelvei)

Transmission Control Protocol (TCP) (a működés alapelvei) Transmission Control Protocol (TCP) (a működés alapelvei) Tartalom Ez a leírás számos különféle forrásból összegyűjtött információ felhasználásával az Óbudai Egyetemen készült, a Számítógép Hálózatok című

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Tartalomjegyzék 1. Hardver telepítése... 1 2. Számítógép beállításai... 2 3. Bejelentkezés... 4 4. Modem beállítások...

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE (1) URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE

URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE (1) URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE Programozás III HÁLÓZATKEZELÉS A hálózatkezeléshez használatos java csomag: java. net Hol találkoztunk már vele? Pl.: URL cim = this.getclass().getresource("/zene/valami_zene.wav"); De pl. adott URL-ről

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2012

Számítógépes Hálózatok 2012 Számítógépes Hálózatok 2012 10. Szállítói réteg TCP, Tahoe, Reno, AIMD, hatékonyság, fairness 1 A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai Kapcsolat nélküli vagy kapcsolat orientált (connectionless/connection

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Network Basic Input/Output System Helyi hálózatokon keresztül számítógépek Név alapján azonosítják egymást Szállítási protokollokra épül NetBeui fölött (pl. Win 9x Netbios

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

MACAW. MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz. Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang

MACAW. MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz. Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang MACAW MAC protokoll vezetéknélküli LAN hálózatokhoz Vaduvur Bharghavan Alan Demers, Scott Shenker, Lixia Zhang készítette a fenti cikk alapján: Bánsághi Anna programtervező matematikus V. 2009. tavaszi

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok 28.Tétel Az Internet Felépítése: Megjegyzés [M1]: Ábra Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely kisebb hálózatok

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

21. fejezet Az IPv4 protokoll 1

21. fejezet Az IPv4 protokoll 1 21. fejezet Az IPv4 protokoll 1 Hálózati réteg az Interneten Az Internet, ami mára már az életünk részévé vált, többek közt annak köszönheti sikerét, hogy tervezőinek sikerült megfelelő elvek mentén építkezniük.

Részletesebben

Kiskapu Kft. Minden jog fenntartva

Kiskapu Kft. Minden jog fenntartva Könnyû álom (8. rész) Hálózati forgalom vizsgálata. mikor a rendszer nem úgy viselkedik, ahogy elvárnánk, vagy egyszerûen nem tudjuk, hogy mi történik a hálózatunkon, hasznos segédeszköz lehet a tcpdump

Részletesebben

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű.

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű. 12. Felügyeleti eszközök Néhány számítógép és szerver felügyeletét viszonylag egyszerű ellátni. Ha sok munkaállomásunk (esetleg több ezer), vagy több szerverünk van, akkor a felügyeleti eszközök nélkül

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI - 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI - 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI - 7 Kocsis Gergely 2018.04.25. Szállítási réteg 5 4 3>= 4 5 TCP Transmission Control Protocol UDP User Datagram Protocol nyalábolás/nyalábbontás adatintegritás

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Harmadik gyakorlat forgalomszűrés, DNS, HTTP forgalom elemzés Laki Sándor Hálózati forgalom elemzése 1/3 Különböző célok miatt szükség lehet a hálózati forgalom megfigyelésére

Részletesebben

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban Rétegek kommunikáció a hálózatban Alhálózatok kommunikációs alhálózat Alk Sz H Ak F Hol? PDU? Bevezetés IP protokoll Internet hálózati rétege IP (Internet Protocol) Feladat: csomagok (datagramok) forrásgéptől

Részletesebben

A TCP/IP modell hálózati rétege (Network Layer) Protokoll-készlet: a csomagok továbbítása. Legjobb szándékú kézbesítés

A TCP/IP modell hálózati rétege (Network Layer) Protokoll-készlet: a csomagok továbbítása. Legjobb szándékú kézbesítés A hálózati réteg feladatai A TCP/ modell hálózati rétege (Network Layer) A csomagok szállítása a forrásállomástól a cél-állomásig A hálózati réteg protokollja minden állomáson és forgalomirányítón fut

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 2. gyakorlat Wireshark Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t

Részletesebben

Nagyteljesítményű mikrovezérlők TCP/IP

Nagyteljesítményű mikrovezérlők TCP/IP Nagyteljesítményű mikrovezérlők TCP/IP Scherer Balázs Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems BME-MIT 2015 Alap beágyazott szoftver architektúrák

Részletesebben

Számítógépes hálózatok GY

Számítógépes hálózatok GY Számítógépes hálózatok GY 2.gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak, forgalom elemzés - WireShark Laki Sándor ELTE IK Információs Rendszerek Tanszék lakis@inf.elte.hu http://lakis.web.elte.hu 1 1. Házi

Részletesebben

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1 InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás kommunikációs protokollja Ver.: 2.1 InFo-Tech SMS protokoll Az emelt díjas SMS szolgáltatással kapcsolatos beállításokat az adminisztrációs felületen végezheti el.

Részletesebben

Ha a parancs argumentuma egy interfész, akkor csak a megadott interfészt beállításait jeleníti meg.

Ha a parancs argumentuma egy interfész, akkor csak a megadott interfészt beállításait jeleníti meg. Mérési utasítás ifconfig, ping, WireShark használata Az ifconfig parancs Az ifconfig parancs a Linux Ethernet interfészek (hálózati vezérlők) hálózati paramétereinek beállítására, és az aktuális beállítások

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz Szállítói réteg TCP, Tahoe, Reno, AIMD, Fairness, hatékonyság

Számítógépes Hálózatok ősz Szállítói réteg TCP, Tahoe, Reno, AIMD, Fairness, hatékonyság Számítógépes Hálózatok ősz 2006 11. Szállítói réteg TCP, Tahoe, Reno, AIMD, Fairness, hatékonyság 1 A szállítói réteg (transport layer) szolgáltatásai Kapcsolat nélküli vagy kapcsolat orientált (connectionless/connection

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 3. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 3. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 3. gyakorlat Teszt canvas.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 2 NC-NetCat (SoCat), avagy hálózati svájcibicska # szerver imitálása nc -l -p 1234 # kliens imitálása nc destination_host

Részletesebben

UDP idő szerver. UDP protokollal kapcsolatos ismeretek elmélyítése. Egy UPP protokollt használó időszerver megvalósítása

UDP idő szerver. UDP protokollal kapcsolatos ismeretek elmélyítése. Egy UPP protokollt használó időszerver megvalósítása UDP idő szerver A gyakorlat célja: UDP protokollal kapcsolatos ismeretek elmélyítése. Egy UPP protokollt használó időszerver megvalósítása Elméleti bevezető: UDP Protokoll föbb tulajdonságai: Az Internet

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok GY 7.hét

Számítógépes Hálózatok GY 7.hét Számítógépes Hálózatok GY 7.hét Laki Sándor ELTE-Ericsson Kommunikációs Hálózatok Laboratórium ELTE IK - Információs Rendszerek Tanszék lakis@elte.hu http://lakis.web.elte.hu Teszt 10 kérdés 10 perc canvas.elte.hu

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE.

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE. Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A modul verziószámának

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

TCP/IP. Szállítási protokollok/4. Szállítási réteg (Transport Layer) TCP/IP protokollkészlet. Szállítási réteg (Transport Layer)

TCP/IP. Szállítási protokollok/4. Szállítási réteg (Transport Layer) TCP/IP protokollkészlet. Szállítási réteg (Transport Layer) Szállítási réteg (Transport Layer) TCP/IP szállítási protokollok Az OSI protokoll készletben a szállítási réteg és az alkalmazási réteg között helyezkedik el a viszony réteg és a megjelenítési réteg. A

Részletesebben

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató

H Í R A D Á S T E C H N I K A. Híradástechnika labororatórium. Router mérése. mérési útmutató H Í R A D Á S T E C H N I K A I N T É Z E T Híradástechnika labororatórium Router mérése mérési útmutató Elméleti áttekintés 1.1 Fizikai interfészek A mérésben szereplő eszköz (router) két fontos, különböző

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

2. fejezet Hálózati szoftver

2. fejezet Hálózati szoftver 2. fejezet Hálózati szoftver Hálózati szoftver és hardver viszonya Az első gépek összekötésekor (azaz a hálózat első megjelenésekor) a legfontosabb lépésnek az számított, hogy elkészüljön az a hardver,

Részletesebben

2008 II. 19. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Február 19

2008 II. 19. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Február 19 2008 II. 19. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása Az óra rövid vázlata kapacitás, szabad sávszélesség ping, traceroute pathcar, pcar pathload pathrate pathchirp BART Sprobe egyéb

Részletesebben