Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön?"

Átírás

1 Környezetvédelem

2 Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön? Megbízható partner Javított munkakörnyezet Vezércsillagunk előny az Ön számára Természetesebb anyagok Biztonságosabb fenntartható fejlődés Ha az iroda ablakán kitekintve legelőket, teheneket és fákat látunk, ez nem csupán kellemes érzéssel tölt el, hanem egyúttal Üzleti filozófiánk mindenütt jelen van. Arra törekszünk, hogy hatékony és inspiratív munkahelyeket alakítsunk ki, ahol az ember kényelembe helyezkedve jó munkát végezhet. Filozófiánk mindenre hatással van a bútorgyártástól a fejlesztésig, a szállításig és a belsőépítészeti megoldások helyszíni összeszereléséig. A Kinnarps, melynek központja és termelőegységei a svéd vidéken találhatók, mindig is felelősséget érzett a környezetért. Kiadványunkból kiderül, mit értünk ez alatt. arra ösztönöz, hogy a lehető legnagyobb Nagyobb energiahatékonyság Alapvető környezetvédelmi tanúsítványok mértékben optimalizáljuk környezetvédelmi törekvéseinket /Henry Jarlsson, a Kinnarps elnök-vezérigazgatója Felelősebb termelés Csak újrahasznosítható termékek Partner a gyártástól a szállításig Erősebb környezettudatosság A fedőlapon szereplő, 2007 decemberében készült fotón a Kinnarp városában, a svéd vidék közepén álló gyárunkat övező gazdaság látható. A better at work nemcsak üzleti filozófiakánt szolgál a Kinnarps dolgozói számára, hanem emellett utat mutat termékeink és szolgáltatásaink folyamatos fejlesztésének irányába.

3 4 Felelősségvállalás, melyben megbízhat Kérdése és a válasz között csupán egy telefonhívásnyi a távolság A Kinnarps-ot az teszi egyedülállóvá, hogy mindenért felelősséget vállalunk, a nyersanyagoktól és a termeléstől kezdve egészen a teljes bútorozási megoldások szállításáig és összeszereléséig. Ez a hozzáállásunk nemcsak praktikus és takarékos, hanem környezetbarát is. Ha tudni szeretné, honnan származik a bútorainkhoz felhasznált fa, hogyan kezeljük a hulladékainkat, vagy milyen terheléssel indítjuk útnak kamionjainkat, egy telefonhívás vagy árán választ kaphat kérdésére. Garantálni tudjuk nyersanyagaink eredetét Integrált gondolkodás Nagyszerű dolognak tartom, ha ügyfeleink érdeklődnek környezetvédelmi erőfeszítéseink iránt. Az ilyen életbevágó dolgokban fontos fenntartani a párbeszédet /Tomas Ekström, a Kinnarps környezetvédelmi és minőségi igazgatója 5 Termelésünk saját gyárainkban, Svédországban folyik Minőségi és változatos bútorozási megoldásaink hosszú élettartamúak, ami szintén hasznos a környezet szempontjából Újrahasznosítási gyakorlatunk egy lépéssel a gyártó felelősségét meghatározó hatályos jogszabályok előtt jár A környezetbarát termékek jók. De még jobb az átfogó környezettudatos gondolkodás. A Kinnarps dolgozói tisztában vannak vele, hogy a termékek környezeti hatása ugyanolyan mértékben függ a szállításuktól és az élettartamuktól, mint a gyártás módjától és a felhasznált nyersanyagoktól. A saját szállítás és helyszíni összeszerelés biztonságos és környezetbarát szállítást jelent

4 6 Nyersanyagok 7 Nincs szükség Sherlock Holmesra A Kinnarps pénzügyileg és szaktudásával is támogatta az FSC-t, ezzel is megerősítve, hogy a cég a legnagyobb komolysággal kezeli az erdőgazdálkodás kérdéseit /Mårten Larsson, az Erdészeti Tanács (FSC) svéd szervezetének elnöke Fenntartható erdőgazdálkodás A környezetvédelem és a minőség szempontjából egyaránt fontos ismernünk az általunk felhasznált nyersanyagok eredetét. Garantálni tudjuk, hogy valamennyi faanyagunk gondosan megfigyelt és tanúsított erdőkből származik. Az Erdészeti Tanáccsal (Forest Stewardship Council FSC*) folytatott szoros együttműködésünknek köszönhetően a fenntartható erdőgazdálkodás irányába tett további lépésként megvalósítottuk a felügyeleti lánc (Chain of Custody CoC) tanúsítványt. A vásárlónak ezután nem lehet kétsége afelől, hogy miből készült a bútora. * Az FSC a világ erdőinek felelős használatáért dolgozó független nemzetközi szervezet. Hinni jó. De még jobb tudni. Garantáljuk, hogy a Kinnarps valamennyi faanyaga gondosan megfigyelt és tanúsított erdőkből származik.

5 8 Termékfejlesztés 9 Előrelátó termékfejlesztés Környezeti szempontból átgondolt, személyre szabott megoldások [f]szériánk jó példa arra, hogyan integráljuk az asztallapban a formát, a funkciót, az ergonómiát és a környezetvédelmet. Az alapanyag, az újrahasznosított kartonpapír nem csupán a környezetvédelem iránti elkötelezettségünket tükrözi, hanem azt is lehetővé teszi, hogy könnyű, ugyanakkor a szokásos alternatív megoldásoknál erősebb, szilárdabb asztallapot gyártsunk. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a lábak rögzítésére is többféle lehetőségünk van. Hozzáállásunkat a termékfejlesztés során teljes egészében környezetbarát gondolkozás jellemzi. Elemezzük termékeink környezeti hatását, és úgy válogatjuk meg az anyagokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben lehetővé tegyük az újrahasznosítást. Termékeink fejlesztésekor olyan megoldást keresünk, amely az ügyfeleink és a környezet számára egyaránt optimális. A könnyű asztallapok jellemzőek a Kinnarpsra a felhasználó és a környezet számára előnyt jelent az innovatív gondolkodás, a józan ész és a hosszú távú megközelítés /Joachim Schubert, a Kinnarps anyagszakértője A gyengébb minőség olcsóbb lehet. De mindig a jó minőség a kifizetődő. A minőségi termékek tartósabbak. Ez a pénztárcánk és a környezetünk szempontjából is erős érv.

6 10 Termelés 11 A robotok nem tudnak mindent A jövő szaktudása Több mint 65 esztendeje foglalkozunk bútorgyártással. Kezdetben minden az egyéni szaktudásra épült. Az idők során számos gép állt csatasorba, s ma már a munka nagy részét robotok végzik. Emellett azonban fontos tényező a mesterségbeli tudás is, ami abba az időbe nyúlik vissza, amikor még semmit sem dobtak el az emberek. A helyzet ma is hasonló. Mielőtt az anyagot újrahasznosítanánk, tapasztalt mesterek alaposan megvizsgálják, nem használható-e fel másutt. Újjászülethet-e a kiselejtezett asztallap egy fiók előlapjaként? Egyesek talán elavultnak vélik az ilyesmit. Szerintünk viszont bölcs, jövőbelátó eljárás. Jó érzés, hogy tapasztalatunkkal és komoly szaktudásunkkal hozzájárulunk környezetünk megóvásához. Ezt unokáimmal együtt nagyra értékeljük. /Conny Quisth, a Kinnarps minőségellenőre Az újrahasznosítás jó dolog. De még jobb újrafelhasználni. Kinnarpsnál mindig gondosan ellenőrizzük, hogy az újrahasznosítandó fahulladék nem használható-e fel más formában.

7 12 Beszállítók 13 Környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező szállítóink egyike Tudjuk, honnan érkezik az általunk felhasznált nyersanyag A birkát természetesen nem lehet környezetvédelmi tanúsítvánnyal ellátni. Ahhoz, hogy környezetvédelmi erőfeszítéseinkért teljes felelősséget vállalhassunk, ismernünk kell szállítóink munkájának mikéntjét vagyis szeretjük, ha földrajzilag a lehető legközelebb vannak hozzánk. Felelősségvállalásunk magyarázza a velük szemben támasztott szigorú követelményeinket. A székek kárpitozása például nem tartalmazhat semmiféle nemkívánatos vegyi anyagot. Ez az a pont, ahol a birkák bejönnek a képbe. Mivel szokás szerint a természet ügyesebb a vegyészetnél, a gyapjú tűzálló; ezért használjuk a lehető legnagyobb mértékben. Persze, nem csupán elvárásaink vannak a környezet védelmére irányuló igyekezetükért Kinnarps Környezetvédelmi Díjjal jutalmazzuk arra érdemes beszállítóinkat. A Kinnarps beszállítójának lenni olyan, mint egy belső minőség-ellenőrzés. Ha megfelelünk a Kinnarps követelményeinek, az azt jelenti, hogy tarjuk a magas színvonalat. És mi éppen ezt tesszük. /Jørgen Kjær Jacobsen, a Gabriel A/S elnök-vezérigazgatója A hozzáértő szállítók jók. De még jobbak a minősített szállítók. Elvárásainknak megfelelően fokozatosan megszerzi a mintegy 200 alvállalkozónk mindegyike a környezetvédelmi tanúsítványt. Ebben természetesen támogatjuk őket.

8 14 Energia 15 Vissza a nagymamához (és Földanyánkhoz) Testet-lelket melegítve A Kinnarps nem csupán az Ön egyedülálló bebútorozási megoldásokat kínáló partnerének neve, hanem egy kisvárosé is, ahol székhelyünk és egyik termelőegységünk található. Szívet melengető hely ez. És ezt a melegséget boldogan megosztjuk másokkal is. Minden éghető hulladékot, például a fűrészport, a papírt, a használt csomagolóanyagot és a faforgácsot tüzelőbriketté préseljük. Ezek aztán saját berendezéseinkben elégetve fűtik gyárainkat, a szomszédos ipari létesítményeket, a város iskoláját, sportcsarnokát, a bankot, a nyugdíjasotthont és számos magánlakást is. Ez 2400 m 3 olajat helyettesítő energia. És ez bizony nagyon sok szén-dioxidot jelent. Álmodni jó. De még jobb cselekedni. Tüzelőbriketté préseljük az éghető hulladékot. Ezzel fűtjük gyárunkat és a város létesítményeinek egy részét m 3 olajat helyettesítünk így. Egész életemben Kinnarpban éltem, és tudom, mit jelent ez a cég a régiónak. Meleggé, barátságossá varázsolják az otthonomat. /Dora Johansson, egy elégedett kinnarpi nyugdíjas

9 Kibocsátások 17 A Kinnarps és a globális felmelegedés A megfelelő egyensúly megtalálása CO 2 kg/m 3 /elkészített bútor. A környezettudatos működéshez a cégeknek meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt az üzleti szempontok, a napi környezetvédelmi erőfeszítések, a hosszú távú tervezés és az általános jövőkép között. Ez az egyensúly létfontosságú a széndioxid kibocsátásának csökkentésére irányuló igyekezetünk szempontjából a mindennapi munka éppoly fontos, mint a jövőkép. Az üvegházhatás elleni legkomolyabb fegyverünk az intelligensebb termékfejlesztés (kisebb anyagszükséglet), a hatékonyabb hasznosítás és több újrahasznosított anyag és ez a szemlélet eredményesnek bizonyul. 200 Szénsemlegesnek lenni jó. De még jobb csökkenteni a kibocsátásokat. Egyes cégek szén-dioxid-kompenzációt alkalmaznak, és ezért szénsemlegesnek nevezik magukat. Szerintünk okosabb, ha a kibocsátások csökkentésébe fektetünk be Sok energiát fektetünk a szén-dioxid- kibocsátás csökkenését eredményező termékfejlesztésbe, gyártásba és logisztikába. A Kinnarps ilyen hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez igen kedves a szívemnek. /Branko Vukota, a Kinnarps Production AB elnök-vezérigazgatója

10 18 Szállítások 19 Mi marad utánunk a szállítást követően? Igazán remek dolog, hogy nem kell óriási mennyiségű kartonpapírt és használt csomagolóanyagot begyűjtenem a szállítás végén. Egyszerűen csak összehajtom a takarókat. /Ronald Lundh, a Kinnarps szállító és szerelő munkatársa Előtérben a környezeti hasznosság Integrált megoldások szállítójaként kötelességünk biztosítani, hogy bútorunk a megfelelő helyre kerüljön. Vagyis felelünk a szállításért, az összeszerelésért és a telepítésért. Termékeinket saját, környezeti szempontból átgondolt kialakítású kamionjainkkal szállítjuk a járművek üzemanyaga ökodízel, abroncsaik nem tartalmaznak aromás olajokat. A szállítást végző alkalmazottaink természetesen ökovezetői képzésben részesültek. A kamionokat kapacitásuk 91%-áig terheljük, és a visszautat mindig úgy próbáljuk szervezni, hogy árut hozzunk alvállalkozóinktól. És ami a legjobb a telepítést követően semmit nem hagyunk magunk után. Minden egyes darabot Kinnarps takarók védenek, melyeket a kiszállítás után visszaszállítunk és újra felhasználunk. Ügyfeleink nagyra értékelik, hogy nem kell megszabadulniuk a feleslegessé vált csomagolóanyagtól. A csomagolóanyag újrahasznosítása jó dolog. De még jobb, ha erre nincs szükség. A Kinnarps után a bútorszállítást követően nem marad semmiféle csomagolóanyag. Filctakarókkal dolgozunk, melyeket aztán újra felhasználunk, majd újra, és újra...

11 20 Vállalati kultúra 21 Psszt... mondjak egy titkot? A levegőben van Jönköpingi (Svédország) gyárunkban észrevettük, hogy a sűrített levegő mennyisége nem elégséges. Sok cég számára az lett volna a természetes megoldás, hogy kompresszoraikat nagyobbakra cserélik. De nem a Kinnarpsnál! Mi ehelyett lemértük a fogyasztást, és felfedeztük, hogy jelentős légelfolyásról van szó, ami nagy energiaveszteséget jelentett. Elegendő volt egy gyors, hatékony akció, melynek során tömítettük a gépek és légvezetékek repedéseit, s egyszer csak újra volt elég levegő. Hogy elkerüljük a probléma ismétlődését, szervizrészlegünk most állásidőben évente kétszer ellenőrzi a gyárat, szivárgásokra vadászva. Ha a legkisebb sssz- szerű sziszegést hallják, azon nyomban tömítik a repedést. A jobb életminőség és a nyereségesebb termelés titka olykor a levegőben keresendő A sűrített levegő szivárgása az ipar egyik gyakori energiavesztesége. A Kinnarpsnál az állásidők során ellenőrizzük a szivárgásokat. A legkisebb»sssz«hallatán ugrunk, és szigetelünk. /Christer Isberg, a Kinnarps Jönköping termelési szektorigazgatója Nagy dolgokban gondolkozni jó. Kicsikben pedig szükséges. A Kinnarpsnál arra buzdítjuk munkatársainkat, hogy gondolkozzanak el rajta, miképpen javíthatnánk életkörnyezetünkön. A nagy változásokat gyakran indítják útjukra egyéni vállalások.

12 22 Újrafelhasználás 23 Semmit sem dobunk el Egy lépéssel előbbre járunk A minőségi bútor erős környezetvédelmi érvnek számít, mivel újból felhasználhatók az anyagai. Cégünk tevékenyen munkálkodik ennek érdekében. Még a régi bútorok optimális újrafelhasználásáról is gondoskodunk újrahasznosítás útján. A Kinnarps UK és a Green Standards együttműködése egy újabb figyelemre méltó projekt, mely valószínűleg követőkre talál majd: a bútort afrikai iskoláknak adományozzuk. Célunk, hogy a régi bútorok újrahasznosításában mindig egy lépéssel a gyártó felelősségét meghatározó hatályos jogszabályok előtt járjunk. Azonban, mint már említettük, hosszú időbe telik, míg a Kinnarps bútorok megérnek az újrahasznosításra. A Kinnarps irodaszékeinek átlagos élettartama 15 év ez az adat magáért beszél. Újrafelhasználási szolgáltatás Csodálatos érzés volt azt látni, hogy az ajándékba adott berendezés újraéled Batoke falu szívében. Az ilyenfajta támogatások valódi változást jelentenek a gyerekek és a tágabb közösség életében. /Shelley Waterland, a Born Free Alapítvány programigazgatója Jótékonysági projektek Újat vásárolni jó dolog. De még jobb újrafelhasználni. Természetesen örülünk annak, ha az emberek megvásárolják bútorainkat. De ugyanúgy örülünk, ha azok minősége lehetővé teszi újrafelhasználásukat. Ez jó választás a környezet szempontjából. Anyagok újrahasznosítása Energiaújrahasznosítás

13 24 Mérföldkövek 25 Hagyományunk szerves része a környezettudatos gondolkodás A bútoripar úttörői Mivel cégünk a svéd vidéken született, mindig is együtt éreztünk a természettel, és a kezdetektől fogva kíméletesen aknáztuk ki forrásainkat. Már az 50-es évek végén elkezdtük filcbe burkolni bútorainkat ahelyett, hogy pazarló módon eldobható csomagolást használtunk volna. Már több mint 25 éve, hogy a gyártóegységeink által termelt valamennyi éghető hulladékból brikettet préselünk, s így a fűtés terén teljes mértékben önellátóak vagyunk. Aktív szerepet játszottunk az oldószer-kibocsátás csökkentésében, s a jelenlegi lakkozási technikáink kizárólag a vizes lakkokra és az UV-keményedésre épülnek. Kitartó erőfeszítéseinkért 1994-ben elnyertük a bútoripar első környezetvédelmi díját, 1996-ban pedig az Agenda 21 Öko-díját vehettük át. Cégünk természetesen ISO tanúsítvánnyal és EMAS-regisztrációval is rendelkezik. 1955: korszerűsített redőnygyártás (racionalizálás, modernizálás) A Kinnarps alapítója, Jarl Andersson saját ötletei és rajzai alapján korszerűsíti a redőnyök gyártását. Ezt a források kíméletes kiaknázása melletti hatékony termelés érdekében tette folyamatos erőfeszítéseink szimbólumának is tekinthető. 1959: lapra szerelés A J-széria az első olyan bútorszériánk, amely leszerelhető lábakkal készült jelentette cégünknél a helytakarékos szállítás kezdetét. 1960: Kinnarps filc Szállítási csomagolóanyagként kizárólag filcet használunk, melyet visszaszállítva újból felhasználunk, aztán újra, és újra, és újra brikettkészítés A hulladékból tüzelőbrikettet préselünk, és azt saját berendezéseinkben elégetjük. A szilárd hulladék nem kevesebb mint 98,5%-át újrahasznosítjuk vagy energiatermelésre használjuk fel. A brikettek 2400 m 3 olajat helyettesítenek a bútoripar környezetvédelmi díja A Kinnarps elnyerte a bútoripar első környezetvédelmi díját, 1996-ban pedig az Agenda 21 Öko-díjával jutalmazták vasúti szállítás Környezetkímélőbb és hatékonyabb vasúti szállítás környezetvédelmi bizottság Annak érdekében, hogy a teljes cégben biztosítsuk a környezettudatossággal kapcsolatos kötelezettségvállalásunk teljesítését, létrehoztunk egy környezetvédelmi bizottságot, melyben valamennyi részlegnek van képviselője. Amikor feleségem, Evy és jómagam 65 évvel ezelőtt megalapítottuk a Kinnarps céget, még nem sok szó esett a környezetvédelemről. Számunkra azonban mindig magától értetődő volt, hogy kíméletesen aknázzuk ki forrásainkat, ami tulajdonképpen nem más, mint környezetbarát hozzáállás. A Kinnarps fejlődését látva ma igazán elégedettnek és büszkének érzem magam. /Jarl Andersson (92), a Kinnarps alapítója : bútorbusz A bútorbusz közvetlenül a vásárlóhoz szállítja az árut, így elmarad a viszonteladók költsége és környezeti hatásuk. Járműveink a visszaúton nyersanyagot szállítanak. 1968: két utánfutó Már 1968-ban elkezdtük két utánfutóval lebonyolítani szállításainkat. Így egy kamionnal 50%-kal nagyobb mennyiséget tudunk szállítani UV-lakkozósor Üzembe helyeztük az első UV-lakkozósort. A termelés azóta 80%-kal nőtt, az oldószer-kibocsátás pedig 92%-kal csökkent környezetvédelmi tanúsítvány + krómmentesség ISO tanúsítvány és EMAS-regisztráció nehézfémmentes festékek Festékeinkből teljesen kizártuk a nehézfémeket, így azok még a játékokra vonatkozó biztonsági követelményeknek is megfelelnek Kinnarps Környezetvédelmi Díj 2002 óta Kinnarps Környezetvédelmi Díjjal jutalmazzuk az arra érdemes szállítóinkat, hogy ellátási láncunkon belül ösztönözzük és méltányoljuk a környezetvédelmi erőfeszítéseket FSC-tanúsítvány Az Erdészeti Tanáccsal (FSC) folytatott szoros együttműködésünk kezdete.

14 26 Környezetvédelmi adatok 27 Meggyőző trendek Hasznos, ösztönző együttműködés Környezetvédelmi törekvéseinket a folyamatos kutatás és tökéletesítés jellemzi, amint ez az alábbi diagramokból részletesen kiderül. Újabb és újabb környezetvédelmi célokat tűzünk ki, hogy javítsuk teljesítményünket, és megközelítsük a fenntartható fejlődés optimális szintjét. Az is fontos azonban, hogy időnként tartsunk egy kis szünetet, és áttekintsük mindazt, amit eddig elértünk. Ezt évente megtesszük környezetvédelmi jelentésünkben, mely a következő címen rendelhető meg, illetve tölthető le: A sikeres környezetvédelmi tevékenység nem szorítkozhat csupán belső erőfeszítésekre, hiszen mindannyiunk érdekéről van szó. Egy Kinnarps formátumú cégnek természetesen részt kell vennie az ilyen irányú fejlesztésekben és a kapcsolódó párbeszédekben. Ezért ragaszkodunk a cégünk keretein túlmutató környezetvédelmi erőfeszítések támogatásához. Elsősorban persze a saját iparágunkhoz kötődő tevékenységek iránt érdeklődünk. Íme néhány szervezet, melyekkel együttműködünk: Kinnarpi gyár Skillingarydi gyár Gyártási mennyiség Gyártási mennyiség Jönköpingi gyár Fémlemez-felhasználás Az 1961-ben alakult Vadvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature WWF) teljes mértékben autonóm, pártpolitikától független szervezet. A természet védelmére törekszik azokon a helyeken, ahol azonnali vagy hosszú távú beavatkozásra van szükség a veszélyeztetett állat- és növényfajok vagy a teljes természeti környezet megóvása érdekében. A Kinnarps szorosan együttműködik a WWF Globális Erdőgazdasági és Kereskedelmi Hálózatával (Global Forest and Trade Network GFTN). A unit within SP Technical Research Institute of Sweden. * Az Erdészeti Tanács (Forest Stewardship Council FSC) a világ erdeiben folytatott felelősségteljes gazdálkodásra ösztönző független nemzetközi szervezet. Egyedülálló jellemzője mind globálisan, mind lokálisan, hogy az ipar, a szakszervezetek és a környezetvédelmi szervezetek egyaránt egyetértenek céljaival. Az FSC svéd szervezetének bizottságában tevékenykedő Kinnarps két éven át finanszírozta a svédországi FSC-iroda marketingszolgáltatását. A SP Trätek faipari kutatóintézet a Kinnarps AB megbízása alapján felméri cégünk irodabútor-gyártásának ökológiai kihatásait. Megvizsgálja az üvegházhatást okozó gázok és a CO2-ekvivalensek kibocsátását, a kinnarpi, a skillingarydi és a jönköpingi gyárak teljes termelését figyelembe véve. Oldószer-kibocsátás Oldószer-kibocsátás Hulladékeltávolítás Az EMAS az EU környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerének angol nevéből (Eco Management and Audit Scheme) képzett betűszó. Ez a rendszer szabályozza a környezetvédelmi jelentéskészítést, hogy megfelelő információval szolgálhasson az egyes érdekelt feleknek az adott vállalat környezeti működéséről. A Kinnarps Group regisztrálta magát az EMAS-nál, ezzel is bizonyítva, hogy a környezetvédelmi kérdéseket jól átgondolt módon, előrelátó tervekkel közelítjük meg. Az FCBA (Forêt, Cellulose, Bois-construction, Ameublement), az egykori CTBA a svéd Trätek franciaországi megfelelője. A Kinnarps együttműködik az FCBA-val a környezeti címkézéshez szükséges határértékek meghatározásában. Kiadványunk környezeti címkével jelölt papírra van nyomtatva.

15 better at work Kinnarps Marketing Communications/Futurelab/Strokirk-Landströms/ /0802 A Kinnarps üzleti filozófiája nagyon egyszerű. Olyan hosszútávú, hatékony megoldásokat kínálunk, amik az Ön munkáját jobbá, cégét pedig sikeresebbé teszik. Kinnarps Hungary Kft. Cím Kinnarps House, 1133 Budapest Váci út 92. Tel Fax Cím 9028 Győr, Szent Imre utca 128. Tel Fax

ECONATURAL. Mérföldkő a papírgyártás történetében

ECONATURAL. Mérföldkő a papírgyártás történetében ECONATURAL Mérföldkő a papírgyártás történetében Lucart Professional EcoNatural: a környezettudatos papír új generációja. Az újrafelhasznált italos kartondobozokból készült EcoNatural a 100%-osan környezetbarát

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

EQ80 a Canontól ÉPÍTSÜNK JOBB VÁLLALKOZÁST! EGYÜTT.

EQ80 a Canontól ÉPÍTSÜNK JOBB VÁLLALKOZÁST! EGYÜTT. EQ80 a Canontól ÉPÍTSÜNK JOBB VÁLLALKOZÁST! EGYÜTT. See the bigger picture Intelligensebb megoldások egy jobb vállalkozásért A Canonnál elköteleztük magunkat amellett, hogy ügyfeleinknek innovatív termékek

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban. Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban. Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Életciklus szemlélet az ISO14001:2015 szabványban Herner Katalin igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért Tagvállalataink Új régi ISO 14001 Környezetközpontú irányítási rendszer

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

vállalati felelősségvállalás alapelvei

vállalati felelősségvállalás alapelvei Az ALDI SÜD vállalatcsoport vállalati felelősségvállalás alapelvei Bevezetés Az ALDI DÉL vállalatcsoportra a felelős vállalatirányítás elvei érvényesek. Ebben az iratban szemléltetjük, melyik alapelvek

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

A mobil térrendszerek szakértője

A mobil térrendszerek szakértője A mobil térrendszerek szakértője Az Ön mobil térrendszereinek szakértője CONTAINEX a WALTER GROUP tagja Értékeink A CONTAINEX a konténerek és mobil térrendszerek vezető értékesítője egész Európában több

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

A történet elindult. A Pannon Papír megalakulása.

A történet elindult. A Pannon Papír megalakulása. IRODAI MEGOLDÁSOK Történetünk A Pannon Papírt 2005-ben magyarországi magánszemélyek alapították győri székhellyel, többéves papír-írószer kereskedelmi tapasztalattal. A régi kereskedők szakmai elkötelezettsége

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

Honda filozófiája. Újrahasznosításra tervezve. Különböző technológiákat fejlesztettünk erre:

Honda filozófiája. Újrahasznosításra tervezve. Különböző technológiákat fejlesztettünk erre: Honda filozófiája A Honda évek óta ott található az élvonalban azon vállalatok között, akik tudatossággal művelik a környezetvédelmet. Mint egy világméretű autógyártó cég kellő komolysággal érzi felelősségét

Részletesebben

Zöld beszerzés workshop

Zöld beszerzés workshop Zöld beszerzés workshop Dr. Diófási-Kovács Orsolya Okleveles műszaki menedzser, környezetmenedzsment szaktanácsadó Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft Budapest, 2017. június 16.

Részletesebben

... 51... 51... 52... 52 2

... 51... 51... 52... 52 2 1 ... 51... 51... 52... 52 2 ... 54... 55... 62... 62... 64... 64... 65... 65... 65... 66... 66... 67 3 4 1 Jászfényszaru Város Településfejlesztési Koncepció Jászfényszaru Város Önkormányzata 2002., Integrált

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A találmány, ami megváltoztatta a világot

A találmány, ami megváltoztatta a világot Willis Carrier 1902-ben alkotta meg a modern légkondicionáló berendezések működési elvét. Erre épült fel azután a Carrier, a világ fűtési, légkondicionáló és hűtési megoldásainak vezető gyártója. A Carrier

Részletesebben

EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások. 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály

EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások. 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály EMAS az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-nél >> tapasztalatok és kihívások 2014.09.04. Dr. Torma András, G/PT-6 Környezetmenedzsment Osztály Tartalom Audi Hungaria és a környezetvédelem Stratégiai céljaink EMAS

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

keeps your industry going

keeps your industry going keeps your industry going 90 éve vagyunk jelen a csomagolóanyagiparban, és mára már a flexibilis falú szövetkonténerek területén is (FIBC) szakértők vagyunk Az LC Packaging egy családi vállalkozás, amely

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE

IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE Tartós megoldás az Ön üres tartályai számára: A SCHÜTZ TICKET SERVICE szolgáltatás. A mai ipari vállalatok egyik legfontosabb célja a sértetlen

Részletesebben

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai.

Újrahasznosítási. Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai. Újrahasznosítási ipar Fenntartható bigbag zsákjaink csomagolási megoldásai www.lcpackaging.com Kiváló minőség, 100%- os újrahasznosíthatóság 02 A bigbag zsákok vezető szakértője az újrahasznosítási iparágban

Részletesebben

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH A Budai Középiskola születése 2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola

Részletesebben

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Schmitt Pál A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja Magyar Edzők Társasága Fenntartható fejlődés 1. A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek.

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Tudatos vásárlás Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Ökológiai lábnyom Egy ember ökológiai lábnyoma hektárban számítva

Részletesebben

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok Előzmények Fogyasztói elvárások a környezetbarát üzletvitel tekintetében A

Részletesebben

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03.

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért 1 VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. 1 Fenntarthatóság építés építészet fejlődés közösség épület termékek fogyasztás FENNTARTHATÓ életmód VELUX

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. Körforgásos gazdaság

Hulladékgazdálkodás. Körforgásos gazdaság Hulladékgazdálkodás Körforgásos gazdaság 2016/2017. tanév I. félév Dr. Buruzs Adrienn egyetemi adjunktus (buruzs@sze.hu) SZE AHJK Környezetmérnöki Tanszék Lineáris gazdaság Körforgásos gazdaság Elnevezés

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B

AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B r e z s a d AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B ri o Telefon: +36 1 999 6346 +36 1 999 6347 +36 1 999 6348 Fax:

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

for a living planet "zöld energia"?

for a living planet zöld energia? for a living planet Mennyire zöld z a "zöld energia"? A biomassza-hasznosítás természetvédelmi kockázatai Gulyás Levente természetvédelmi igazgató WWF Magyarország Tartalom 1. EFI tanulmány háttere 2.

Részletesebben

A vállalkozás vezérelvei

A vállalkozás vezérelvei A vállalkozás vezérelvei Developing the future. Magunkról: Raiffeisen evolution project development Cégünk egy Ausztriában, Közép- és Kelet-Európában működő, bécsi székhelyű ingatlanvállalkozás. Sikerünk

Részletesebben

4450 Ft/m 2. Színpompás Ősz 2015. berlin Vario. Kertek Kövek Hangulatok. Akció érvényessége: 2015. szeptember 14. november 20. Régi ár 7188 Ft/m 2

4450 Ft/m 2. Színpompás Ősz 2015. berlin Vario. Kertek Kövek Hangulatok. Akció érvényessége: 2015. szeptember 14. november 20. Régi ár 7188 Ft/m 2 Színpompás Ősz 2015 Kertek Kövek Hangulatok berlin Vario Régi ár 7188 Ft/m 2 4450 Ft/m 2 homokkő, kagylóbarna színben Akció érvényessége: 2015. szeptember 14. november 20. KK Kavics Beton A minőség garantált

Részletesebben

spirit Ismét egy természetes fejlesztés a Kährs-től, Svédországból

spirit Ismét egy természetes fejlesztés a Kährs-től, Svédországból Kährs Spirit spirit Ismét egy természetes fejlesztés a Kährs-től, Svédországból Mint a minőségi fapadlógyártás éljátékosa, folyamatosan résen vagyunk. A fejlesztés egy természetes svéd örökség. Az elmúlt

Részletesebben

GPwA 2018 Zöld Díj. Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez március

GPwA 2018 Zöld Díj. Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez március GPwA 2018 Zöld Díj Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez 2018. március A PÁLYÁZÓ SZERVEZET NEVE, LOGÓJA GPwA 2018 Zöld Díj Pályázati dokumentáció (Útmutató a pályázati dokumentáció elkészítéséhez)

Részletesebben

Ökocímkék. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Ökocímkék. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Ökocímkék A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata Hogyan bizonyítható egy vállalat

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

EuCertPlast. Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer

EuCertPlast. Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer EuCertPlast Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer A tanúsítás célja Kék Angyal Környezetbarát védjegy 125 termékcsoport, 11700 termék RAL Német Minőségbiztosítási és Címkézési Intézet Műanyag

Részletesebben

TÖBB ABLAK TÖBB ENERGIA TÖBB ÉLET

TÖBB ABLAK TÖBB ENERGIA TÖBB ÉLET TÖBB ABLAK TÖBB ENERGIA TÖBB ÉLET Firmenzentrale/Speyer /Germany Szeretne Ön környezetbarát lenni? Az Ön terveiben szerepelnek: környezetbarát otthonok, energiatakarékos irodaépületek. Fontos az Ön számára

Részletesebben

Technológia és felelősség

Technológia és felelősség Technológia és felelősség Napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze k lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. Mittelstrass

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA

IPACKCHEM 6 ORSZÁG 6 TERMELŐ ÜZEM 68 M EUR ÁRBEVÉTEL 344 MUNKAVÁLLALÓ TONNA CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA 2017 KIVONAT IPACKCHEM CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK SPECIÁLIS VEGYI ANYAGOK SZÁMÁRA Tevékenységünk EGYESÜLT KIRÁLYSÁG FRANCIAORSZÁG BRAZÍLIA OROSZORSZÁG MAGYARORSZÁG DÉL AFRIKA Az IPACKCHEM csoport

Részletesebben

Nagyteljesítményû kenôzsírok

Nagyteljesítményû kenôzsírok Nagyteljesítményû kenôzsírok Osztrák minôség ipari alkalmazások számára Photo by courtesy of SKF www.omv.com OMV Felkészültünk a jövôre Gyorsabban, tovább, jobban. Az elmúlt évek során a gazdasági környezet

Részletesebben

BN Office Solution. Egy igazán jó megoldás számodra

BN Office Solution. Egy igazán jó megoldás számodra Portfólió BN Office Solution Egy igazán jó megoldás számodra A BN Office Solution tapasztalt szakértője az irodai belső terek komplett berendezése területén. Legfőbb erősségünk az ügyfeleink teljes körű

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ!

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN AZ EREDETI: A JÖVŐ! HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt:

Részletesebben

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos Gazdaságért Alapítvány 2014 elején jött létre magánkezdeményezésre Elsődleges

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

bubis. víz. tisztán. forgalmazó INDE TEAM KFT Erzsébet krt. 58. információs kiadvány BUBIS. VÍZ. TISZTÁN.

bubis. víz. tisztán. forgalmazó INDE TEAM KFT Erzsébet krt. 58. információs kiadvány BUBIS. VÍZ. TISZTÁN. forgalmazó INDE TEAM KFT. 1073 Erzsébet krt. 58. Cégünk alapítója közel két évtizedes horeca tapasztalattal rendelkezik. Munkája során volt alkalma megismerni a piacon kapható szinte összes palackozott

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

Elmer Kft. Cégbemutató

Elmer Kft. Cégbemutató Elmer Kft. Cégbemutató 2012 Elmer Kft. Cím: 1145 Budapest, Amerikai út 98. Tel: +36-1-445-1951 Fax: +36-1-445-1968 E-mail: elmer@ciklo-group.com Web: www.elmer.hu Küldetésünk: Magyarország egyik vezető

Részletesebben

Eco Natural Lucart: az öko termékek új generációja. A termékcsalád INNOVATÍV gyártási filozófián alapul, 100%-ban ÖKOLÓGIAI és kifogástalan MINŐSÉGŰ.

Eco Natural Lucart: az öko termékek új generációja. A termékcsalád INNOVATÍV gyártási filozófián alapul, 100%-ban ÖKOLÓGIAI és kifogástalan MINŐSÉGŰ. Eco Natural Lucart: az öko termékek új generációja A termékcsalád INNOVATÍV gyártási filozófián alapul, 100%-ban ÖKOLÓGIAI és kifogástalan MINŐSÉGŰ. PROFESSIONAL TECHNOLOGY AZ ELSŐ PAPÍR TETRA PAK ITALOS

Részletesebben

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Szakmai műhelymunka a Nemzeti Megelőzési Program előkészítéséről Humusz Szövetség, Budapest Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Budapest, 2011. augusztus 26. 1,3 milliárd tonna szemetet dobunk el évente

Részletesebben

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság Hazai és EU stratégiai háttér sikeres projekttémák 2018. március 20. Hazai stratégiai háttér Nemzeti Környezetvédelmi Program (2015-2020) Fenntartható Fejlődés

Részletesebben

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás...

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Diófási-Kovács Orsolya ügyvezető okleveles műszaki menedzser környezetmenedzsment szaktanácsadó SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft Bemutatkozó

Részletesebben

ELSŐ HÍRLEVÉL NOVEMBER 2016 PARTNEREK WWW.INTERREGEUROPE.EU/SYMBI Kedves Olvasó! amelyek az ipari szimbiózis és a körkörös gazdaság népszerűsítését és elterjesztését célozzák meg. A projektben hét ország

Részletesebben

2012. március 8. Dankó Viktória

2012. március 8. Dankó Viktória "Kiválóság Tavasz 2012 - EFQM Kiválóság Nap" 2012. március 8. Dankó Viktória Szervezeti kiválóság a társadalmi felelősségvállalásban Jabil világszerte 1966-ban alapították Detroitban Két alapító: James

Részletesebben

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA Tanúsítás, hitelesítés és audit Bárczi István, SGS Hungária Kft. MIRŐL LESZ SZÓ? SGS-ről (nem sok) Fogalmakról Tanúsítható nyomon követési rendszerről Új lehetőség

Részletesebben

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. REHAU R november

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ.  REHAU R november Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu REHAU R20715 2009. november MA MÉg álombeli TERASZ, holnap ÉLETTÉR az ötlettől a kész teraszig Olyan teraszra vágyom,

Részletesebben

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás...

Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Zöldülnek a Királyok Környezettudatos üzlet mintaprojekt és a folytatás... Diófási Orsolya ügyvezető okleveles műszaki menedzser környezetmenedzsment szaktanácsadó SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft Bemutatkozó

Részletesebben

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Folyamat ésszerűsítés Hidak a jövőbe Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Küldetésünk Ön műszakilag igényes termékeket vagy alkatrészeket készít. Mi a gyártás hatékonyságáról és megbízhatóságáról,

Részletesebben

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu Ma még álombeli terasz, holnap élettér az ötlettől a kész teraszig Olyan teraszra vágyom, amely illik hozzám és az életstílusomhoz.

Részletesebben

Fenntarthatóság a mindennapokban

Fenntarthatóság a mindennapokban Előnyös megoldások Önnek és vállalkozásának Időmegtakarítás a mindennapokban Költségcsökkentés Magasfokú higiénia a mindennapokban A Tork számára a fenntarthatóság tágabb fogalom, mint csupán a környezetvédelem,

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

A MEGÉPÉSZER Kft. Fenntarthatósági terve évekre

A MEGÉPÉSZER Kft. Fenntarthatósági terve évekre A MEGÉPÉSZER Kft. Fenntarthatósági terve 2013-2017. évekre Preambulum A Megépszer Kft. Miskolcon a régi kohászat területén található. A cég előzőleg N- Gép betéti társaság néven 1994-ben alakult, elsősorban

Részletesebben

XELLA Pórusbeton építés jövõje

XELLA Pórusbeton építés jövõje XELLA Pórusbeton építés jövõje Hagyomány és fejlõdés A növekedésorientált vállalati stratégiát a technikai és minõségi elõrelépés indokolja. Franz Haniel und Cie. Haniel Bau-Industrie (Führungsgesellschaft)

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

... for better living. Európaiminőségjelző címke bevizsgáltépítőanyagokra

... for better living. Európaiminőségjelző címke bevizsgáltépítőanyagokra ... for better living Európaiminőségjelző címke bevizsgáltépítőanyagokra Az építkezés környezeti és egészségügyi fontossága Használat Gyártás Felszámolás Építőanyagok károsíthatják az ember és a környezet

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás

Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Logisztikai Csapatbajnokság esettanulmány leírás Háttérinformáció: A gyártó az autóipar egyik vezető Tier 1 es beszállítója, mely globálisan végzi tevékenységét és a világ összes jelentős autógyártó cégének

Részletesebben

Doktori (PhD) értekezés tézisei. A minőség- és eredettanúsítás lehetősége és alkalmazása a magyar erdőgazdálkodásban. Bodnár Sándor okl.

Doktori (PhD) értekezés tézisei. A minőség- és eredettanúsítás lehetősége és alkalmazása a magyar erdőgazdálkodásban. Bodnár Sándor okl. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Doktori (PhD) értekezés tézisei A minőség- és eredettanúsítás lehetősége és alkalmazása a magyar erdőgazdálkodásban Bodnár Sándor okl. erdőmérnök Sopron 2005 Roth Gyula Erdészeti

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

Az MVM Csoport közötti stratégiája

Az MVM Csoport közötti stratégiája Az MVM Csoport 201-2020 közötti stratégiája Az új MVM jövőkép Az MVM regionálisan is versenyképes, jövő- és ügyfélorientált vállalatcsoport, amely folyamatos innováció mellett felelős, fenntartható és

Részletesebben

A termékeink a szenvedélyünkké váltak.

A termékeink a szenvedélyünkké váltak. Magyar tulajdonban lévő vállalatunk, a Domus a szálláshelyek (glamping), a kalandturizmus és a kültéri események területén nyújt speciális építészeti megoldásokat. Egyedülálló termékeinkkel elősegítjük

Részletesebben

Céges farsang - re-krea stílusban

Céges farsang - re-krea stílusban Céges farsang - re-krea stílusban Humusz Szövetség A Humusz Szövetség mint országos civil szervezet célja, hogy Magyarországon a fenntartható, a természeti erőforrásokkal takarékosan bánó fogyasztás és

Részletesebben

A vállalatok és a minőségbiztosítás

A vállalatok és a minőségbiztosítás 4. A vállalatok és a minőségbiztosítás 4.1 Minőségbiztosítás piaci ösztönzői A vállalatok piaci helyzete nagyon különböző. A minőségbiztosítás bevezetésére vonatkozó kényszereket és ösztönzőket ez a piaci

Részletesebben