Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön?"

Átírás

1 Környezetvédelem

2 Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön? Megbízható partner Javított munkakörnyezet Vezércsillagunk előny az Ön számára Természetesebb anyagok Biztonságosabb fenntartható fejlődés Ha az iroda ablakán kitekintve legelőket, teheneket és fákat látunk, ez nem csupán kellemes érzéssel tölt el, hanem egyúttal Üzleti filozófiánk mindenütt jelen van. Arra törekszünk, hogy hatékony és inspiratív munkahelyeket alakítsunk ki, ahol az ember kényelembe helyezkedve jó munkát végezhet. Filozófiánk mindenre hatással van a bútorgyártástól a fejlesztésig, a szállításig és a belsőépítészeti megoldások helyszíni összeszereléséig. A Kinnarps, melynek központja és termelőegységei a svéd vidéken találhatók, mindig is felelősséget érzett a környezetért. Kiadványunkból kiderül, mit értünk ez alatt. arra ösztönöz, hogy a lehető legnagyobb Nagyobb energiahatékonyság Alapvető környezetvédelmi tanúsítványok mértékben optimalizáljuk környezetvédelmi törekvéseinket /Henry Jarlsson, a Kinnarps elnök-vezérigazgatója Felelősebb termelés Csak újrahasznosítható termékek Partner a gyártástól a szállításig Erősebb környezettudatosság A fedőlapon szereplő, 2007 decemberében készült fotón a Kinnarp városában, a svéd vidék közepén álló gyárunkat övező gazdaság látható. A better at work nemcsak üzleti filozófiakánt szolgál a Kinnarps dolgozói számára, hanem emellett utat mutat termékeink és szolgáltatásaink folyamatos fejlesztésének irányába.

3 4 Felelősségvállalás, melyben megbízhat Kérdése és a válasz között csupán egy telefonhívásnyi a távolság A Kinnarps-ot az teszi egyedülállóvá, hogy mindenért felelősséget vállalunk, a nyersanyagoktól és a termeléstől kezdve egészen a teljes bútorozási megoldások szállításáig és összeszereléséig. Ez a hozzáállásunk nemcsak praktikus és takarékos, hanem környezetbarát is. Ha tudni szeretné, honnan származik a bútorainkhoz felhasznált fa, hogyan kezeljük a hulladékainkat, vagy milyen terheléssel indítjuk útnak kamionjainkat, egy telefonhívás vagy árán választ kaphat kérdésére. Garantálni tudjuk nyersanyagaink eredetét Integrált gondolkodás Nagyszerű dolognak tartom, ha ügyfeleink érdeklődnek környezetvédelmi erőfeszítéseink iránt. Az ilyen életbevágó dolgokban fontos fenntartani a párbeszédet /Tomas Ekström, a Kinnarps környezetvédelmi és minőségi igazgatója 5 Termelésünk saját gyárainkban, Svédországban folyik Minőségi és változatos bútorozási megoldásaink hosszú élettartamúak, ami szintén hasznos a környezet szempontjából Újrahasznosítási gyakorlatunk egy lépéssel a gyártó felelősségét meghatározó hatályos jogszabályok előtt jár A környezetbarát termékek jók. De még jobb az átfogó környezettudatos gondolkodás. A Kinnarps dolgozói tisztában vannak vele, hogy a termékek környezeti hatása ugyanolyan mértékben függ a szállításuktól és az élettartamuktól, mint a gyártás módjától és a felhasznált nyersanyagoktól. A saját szállítás és helyszíni összeszerelés biztonságos és környezetbarát szállítást jelent

4 6 Nyersanyagok 7 Nincs szükség Sherlock Holmesra A Kinnarps pénzügyileg és szaktudásával is támogatta az FSC-t, ezzel is megerősítve, hogy a cég a legnagyobb komolysággal kezeli az erdőgazdálkodás kérdéseit /Mårten Larsson, az Erdészeti Tanács (FSC) svéd szervezetének elnöke Fenntartható erdőgazdálkodás A környezetvédelem és a minőség szempontjából egyaránt fontos ismernünk az általunk felhasznált nyersanyagok eredetét. Garantálni tudjuk, hogy valamennyi faanyagunk gondosan megfigyelt és tanúsított erdőkből származik. Az Erdészeti Tanáccsal (Forest Stewardship Council FSC*) folytatott szoros együttműködésünknek köszönhetően a fenntartható erdőgazdálkodás irányába tett további lépésként megvalósítottuk a felügyeleti lánc (Chain of Custody CoC) tanúsítványt. A vásárlónak ezután nem lehet kétsége afelől, hogy miből készült a bútora. * Az FSC a világ erdőinek felelős használatáért dolgozó független nemzetközi szervezet. Hinni jó. De még jobb tudni. Garantáljuk, hogy a Kinnarps valamennyi faanyaga gondosan megfigyelt és tanúsított erdőkből származik.

5 8 Termékfejlesztés 9 Előrelátó termékfejlesztés Környezeti szempontból átgondolt, személyre szabott megoldások [f]szériánk jó példa arra, hogyan integráljuk az asztallapban a formát, a funkciót, az ergonómiát és a környezetvédelmet. Az alapanyag, az újrahasznosított kartonpapír nem csupán a környezetvédelem iránti elkötelezettségünket tükrözi, hanem azt is lehetővé teszi, hogy könnyű, ugyanakkor a szokásos alternatív megoldásoknál erősebb, szilárdabb asztallapot gyártsunk. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a lábak rögzítésére is többféle lehetőségünk van. Hozzáállásunkat a termékfejlesztés során teljes egészében környezetbarát gondolkozás jellemzi. Elemezzük termékeink környezeti hatását, és úgy válogatjuk meg az anyagokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben lehetővé tegyük az újrahasznosítást. Termékeink fejlesztésekor olyan megoldást keresünk, amely az ügyfeleink és a környezet számára egyaránt optimális. A könnyű asztallapok jellemzőek a Kinnarpsra a felhasználó és a környezet számára előnyt jelent az innovatív gondolkodás, a józan ész és a hosszú távú megközelítés /Joachim Schubert, a Kinnarps anyagszakértője A gyengébb minőség olcsóbb lehet. De mindig a jó minőség a kifizetődő. A minőségi termékek tartósabbak. Ez a pénztárcánk és a környezetünk szempontjából is erős érv.

6 10 Termelés 11 A robotok nem tudnak mindent A jövő szaktudása Több mint 65 esztendeje foglalkozunk bútorgyártással. Kezdetben minden az egyéni szaktudásra épült. Az idők során számos gép állt csatasorba, s ma már a munka nagy részét robotok végzik. Emellett azonban fontos tényező a mesterségbeli tudás is, ami abba az időbe nyúlik vissza, amikor még semmit sem dobtak el az emberek. A helyzet ma is hasonló. Mielőtt az anyagot újrahasznosítanánk, tapasztalt mesterek alaposan megvizsgálják, nem használható-e fel másutt. Újjászülethet-e a kiselejtezett asztallap egy fiók előlapjaként? Egyesek talán elavultnak vélik az ilyesmit. Szerintünk viszont bölcs, jövőbelátó eljárás. Jó érzés, hogy tapasztalatunkkal és komoly szaktudásunkkal hozzájárulunk környezetünk megóvásához. Ezt unokáimmal együtt nagyra értékeljük. /Conny Quisth, a Kinnarps minőségellenőre Az újrahasznosítás jó dolog. De még jobb újrafelhasználni. Kinnarpsnál mindig gondosan ellenőrizzük, hogy az újrahasznosítandó fahulladék nem használható-e fel más formában.

7 12 Beszállítók 13 Környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező szállítóink egyike Tudjuk, honnan érkezik az általunk felhasznált nyersanyag A birkát természetesen nem lehet környezetvédelmi tanúsítvánnyal ellátni. Ahhoz, hogy környezetvédelmi erőfeszítéseinkért teljes felelősséget vállalhassunk, ismernünk kell szállítóink munkájának mikéntjét vagyis szeretjük, ha földrajzilag a lehető legközelebb vannak hozzánk. Felelősségvállalásunk magyarázza a velük szemben támasztott szigorú követelményeinket. A székek kárpitozása például nem tartalmazhat semmiféle nemkívánatos vegyi anyagot. Ez az a pont, ahol a birkák bejönnek a képbe. Mivel szokás szerint a természet ügyesebb a vegyészetnél, a gyapjú tűzálló; ezért használjuk a lehető legnagyobb mértékben. Persze, nem csupán elvárásaink vannak a környezet védelmére irányuló igyekezetükért Kinnarps Környezetvédelmi Díjjal jutalmazzuk arra érdemes beszállítóinkat. A Kinnarps beszállítójának lenni olyan, mint egy belső minőség-ellenőrzés. Ha megfelelünk a Kinnarps követelményeinek, az azt jelenti, hogy tarjuk a magas színvonalat. És mi éppen ezt tesszük. /Jørgen Kjær Jacobsen, a Gabriel A/S elnök-vezérigazgatója A hozzáértő szállítók jók. De még jobbak a minősített szállítók. Elvárásainknak megfelelően fokozatosan megszerzi a mintegy 200 alvállalkozónk mindegyike a környezetvédelmi tanúsítványt. Ebben természetesen támogatjuk őket.

8 14 Energia 15 Vissza a nagymamához (és Földanyánkhoz) Testet-lelket melegítve A Kinnarps nem csupán az Ön egyedülálló bebútorozási megoldásokat kínáló partnerének neve, hanem egy kisvárosé is, ahol székhelyünk és egyik termelőegységünk található. Szívet melengető hely ez. És ezt a melegséget boldogan megosztjuk másokkal is. Minden éghető hulladékot, például a fűrészport, a papírt, a használt csomagolóanyagot és a faforgácsot tüzelőbriketté préseljük. Ezek aztán saját berendezéseinkben elégetve fűtik gyárainkat, a szomszédos ipari létesítményeket, a város iskoláját, sportcsarnokát, a bankot, a nyugdíjasotthont és számos magánlakást is. Ez 2400 m 3 olajat helyettesítő energia. És ez bizony nagyon sok szén-dioxidot jelent. Álmodni jó. De még jobb cselekedni. Tüzelőbriketté préseljük az éghető hulladékot. Ezzel fűtjük gyárunkat és a város létesítményeinek egy részét m 3 olajat helyettesítünk így. Egész életemben Kinnarpban éltem, és tudom, mit jelent ez a cég a régiónak. Meleggé, barátságossá varázsolják az otthonomat. /Dora Johansson, egy elégedett kinnarpi nyugdíjas

9 Kibocsátások 17 A Kinnarps és a globális felmelegedés A megfelelő egyensúly megtalálása CO 2 kg/m 3 /elkészített bútor. A környezettudatos működéshez a cégeknek meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt az üzleti szempontok, a napi környezetvédelmi erőfeszítések, a hosszú távú tervezés és az általános jövőkép között. Ez az egyensúly létfontosságú a széndioxid kibocsátásának csökkentésére irányuló igyekezetünk szempontjából a mindennapi munka éppoly fontos, mint a jövőkép. Az üvegházhatás elleni legkomolyabb fegyverünk az intelligensebb termékfejlesztés (kisebb anyagszükséglet), a hatékonyabb hasznosítás és több újrahasznosított anyag és ez a szemlélet eredményesnek bizonyul. 200 Szénsemlegesnek lenni jó. De még jobb csökkenteni a kibocsátásokat. Egyes cégek szén-dioxid-kompenzációt alkalmaznak, és ezért szénsemlegesnek nevezik magukat. Szerintünk okosabb, ha a kibocsátások csökkentésébe fektetünk be Sok energiát fektetünk a szén-dioxid- kibocsátás csökkenését eredményező termékfejlesztésbe, gyártásba és logisztikába. A Kinnarps ilyen hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez igen kedves a szívemnek. /Branko Vukota, a Kinnarps Production AB elnök-vezérigazgatója

10 18 Szállítások 19 Mi marad utánunk a szállítást követően? Igazán remek dolog, hogy nem kell óriási mennyiségű kartonpapírt és használt csomagolóanyagot begyűjtenem a szállítás végén. Egyszerűen csak összehajtom a takarókat. /Ronald Lundh, a Kinnarps szállító és szerelő munkatársa Előtérben a környezeti hasznosság Integrált megoldások szállítójaként kötelességünk biztosítani, hogy bútorunk a megfelelő helyre kerüljön. Vagyis felelünk a szállításért, az összeszerelésért és a telepítésért. Termékeinket saját, környezeti szempontból átgondolt kialakítású kamionjainkkal szállítjuk a járművek üzemanyaga ökodízel, abroncsaik nem tartalmaznak aromás olajokat. A szállítást végző alkalmazottaink természetesen ökovezetői képzésben részesültek. A kamionokat kapacitásuk 91%-áig terheljük, és a visszautat mindig úgy próbáljuk szervezni, hogy árut hozzunk alvállalkozóinktól. És ami a legjobb a telepítést követően semmit nem hagyunk magunk után. Minden egyes darabot Kinnarps takarók védenek, melyeket a kiszállítás után visszaszállítunk és újra felhasználunk. Ügyfeleink nagyra értékelik, hogy nem kell megszabadulniuk a feleslegessé vált csomagolóanyagtól. A csomagolóanyag újrahasznosítása jó dolog. De még jobb, ha erre nincs szükség. A Kinnarps után a bútorszállítást követően nem marad semmiféle csomagolóanyag. Filctakarókkal dolgozunk, melyeket aztán újra felhasználunk, majd újra, és újra...

11 20 Vállalati kultúra 21 Psszt... mondjak egy titkot? A levegőben van Jönköpingi (Svédország) gyárunkban észrevettük, hogy a sűrített levegő mennyisége nem elégséges. Sok cég számára az lett volna a természetes megoldás, hogy kompresszoraikat nagyobbakra cserélik. De nem a Kinnarpsnál! Mi ehelyett lemértük a fogyasztást, és felfedeztük, hogy jelentős légelfolyásról van szó, ami nagy energiaveszteséget jelentett. Elegendő volt egy gyors, hatékony akció, melynek során tömítettük a gépek és légvezetékek repedéseit, s egyszer csak újra volt elég levegő. Hogy elkerüljük a probléma ismétlődését, szervizrészlegünk most állásidőben évente kétszer ellenőrzi a gyárat, szivárgásokra vadászva. Ha a legkisebb sssz- szerű sziszegést hallják, azon nyomban tömítik a repedést. A jobb életminőség és a nyereségesebb termelés titka olykor a levegőben keresendő A sűrített levegő szivárgása az ipar egyik gyakori energiavesztesége. A Kinnarpsnál az állásidők során ellenőrizzük a szivárgásokat. A legkisebb»sssz«hallatán ugrunk, és szigetelünk. /Christer Isberg, a Kinnarps Jönköping termelési szektorigazgatója Nagy dolgokban gondolkozni jó. Kicsikben pedig szükséges. A Kinnarpsnál arra buzdítjuk munkatársainkat, hogy gondolkozzanak el rajta, miképpen javíthatnánk életkörnyezetünkön. A nagy változásokat gyakran indítják útjukra egyéni vállalások.

12 22 Újrafelhasználás 23 Semmit sem dobunk el Egy lépéssel előbbre járunk A minőségi bútor erős környezetvédelmi érvnek számít, mivel újból felhasználhatók az anyagai. Cégünk tevékenyen munkálkodik ennek érdekében. Még a régi bútorok optimális újrafelhasználásáról is gondoskodunk újrahasznosítás útján. A Kinnarps UK és a Green Standards együttműködése egy újabb figyelemre méltó projekt, mely valószínűleg követőkre talál majd: a bútort afrikai iskoláknak adományozzuk. Célunk, hogy a régi bútorok újrahasznosításában mindig egy lépéssel a gyártó felelősségét meghatározó hatályos jogszabályok előtt járjunk. Azonban, mint már említettük, hosszú időbe telik, míg a Kinnarps bútorok megérnek az újrahasznosításra. A Kinnarps irodaszékeinek átlagos élettartama 15 év ez az adat magáért beszél. Újrafelhasználási szolgáltatás Csodálatos érzés volt azt látni, hogy az ajándékba adott berendezés újraéled Batoke falu szívében. Az ilyenfajta támogatások valódi változást jelentenek a gyerekek és a tágabb közösség életében. /Shelley Waterland, a Born Free Alapítvány programigazgatója Jótékonysági projektek Újat vásárolni jó dolog. De még jobb újrafelhasználni. Természetesen örülünk annak, ha az emberek megvásárolják bútorainkat. De ugyanúgy örülünk, ha azok minősége lehetővé teszi újrafelhasználásukat. Ez jó választás a környezet szempontjából. Anyagok újrahasznosítása Energiaújrahasznosítás

13 24 Mérföldkövek 25 Hagyományunk szerves része a környezettudatos gondolkodás A bútoripar úttörői Mivel cégünk a svéd vidéken született, mindig is együtt éreztünk a természettel, és a kezdetektől fogva kíméletesen aknáztuk ki forrásainkat. Már az 50-es évek végén elkezdtük filcbe burkolni bútorainkat ahelyett, hogy pazarló módon eldobható csomagolást használtunk volna. Már több mint 25 éve, hogy a gyártóegységeink által termelt valamennyi éghető hulladékból brikettet préselünk, s így a fűtés terén teljes mértékben önellátóak vagyunk. Aktív szerepet játszottunk az oldószer-kibocsátás csökkentésében, s a jelenlegi lakkozási technikáink kizárólag a vizes lakkokra és az UV-keményedésre épülnek. Kitartó erőfeszítéseinkért 1994-ben elnyertük a bútoripar első környezetvédelmi díját, 1996-ban pedig az Agenda 21 Öko-díját vehettük át. Cégünk természetesen ISO tanúsítvánnyal és EMAS-regisztrációval is rendelkezik. 1955: korszerűsített redőnygyártás (racionalizálás, modernizálás) A Kinnarps alapítója, Jarl Andersson saját ötletei és rajzai alapján korszerűsíti a redőnyök gyártását. Ezt a források kíméletes kiaknázása melletti hatékony termelés érdekében tette folyamatos erőfeszítéseink szimbólumának is tekinthető. 1959: lapra szerelés A J-széria az első olyan bútorszériánk, amely leszerelhető lábakkal készült jelentette cégünknél a helytakarékos szállítás kezdetét. 1960: Kinnarps filc Szállítási csomagolóanyagként kizárólag filcet használunk, melyet visszaszállítva újból felhasználunk, aztán újra, és újra, és újra brikettkészítés A hulladékból tüzelőbrikettet préselünk, és azt saját berendezéseinkben elégetjük. A szilárd hulladék nem kevesebb mint 98,5%-át újrahasznosítjuk vagy energiatermelésre használjuk fel. A brikettek 2400 m 3 olajat helyettesítenek a bútoripar környezetvédelmi díja A Kinnarps elnyerte a bútoripar első környezetvédelmi díját, 1996-ban pedig az Agenda 21 Öko-díjával jutalmazták vasúti szállítás Környezetkímélőbb és hatékonyabb vasúti szállítás környezetvédelmi bizottság Annak érdekében, hogy a teljes cégben biztosítsuk a környezettudatossággal kapcsolatos kötelezettségvállalásunk teljesítését, létrehoztunk egy környezetvédelmi bizottságot, melyben valamennyi részlegnek van képviselője. Amikor feleségem, Evy és jómagam 65 évvel ezelőtt megalapítottuk a Kinnarps céget, még nem sok szó esett a környezetvédelemről. Számunkra azonban mindig magától értetődő volt, hogy kíméletesen aknázzuk ki forrásainkat, ami tulajdonképpen nem más, mint környezetbarát hozzáállás. A Kinnarps fejlődését látva ma igazán elégedettnek és büszkének érzem magam. /Jarl Andersson (92), a Kinnarps alapítója : bútorbusz A bútorbusz közvetlenül a vásárlóhoz szállítja az árut, így elmarad a viszonteladók költsége és környezeti hatásuk. Járműveink a visszaúton nyersanyagot szállítanak. 1968: két utánfutó Már 1968-ban elkezdtük két utánfutóval lebonyolítani szállításainkat. Így egy kamionnal 50%-kal nagyobb mennyiséget tudunk szállítani UV-lakkozósor Üzembe helyeztük az első UV-lakkozósort. A termelés azóta 80%-kal nőtt, az oldószer-kibocsátás pedig 92%-kal csökkent környezetvédelmi tanúsítvány + krómmentesség ISO tanúsítvány és EMAS-regisztráció nehézfémmentes festékek Festékeinkből teljesen kizártuk a nehézfémeket, így azok még a játékokra vonatkozó biztonsági követelményeknek is megfelelnek Kinnarps Környezetvédelmi Díj 2002 óta Kinnarps Környezetvédelmi Díjjal jutalmazzuk az arra érdemes szállítóinkat, hogy ellátási láncunkon belül ösztönözzük és méltányoljuk a környezetvédelmi erőfeszítéseket FSC-tanúsítvány Az Erdészeti Tanáccsal (FSC) folytatott szoros együttműködésünk kezdete.

14 26 Környezetvédelmi adatok 27 Meggyőző trendek Hasznos, ösztönző együttműködés Környezetvédelmi törekvéseinket a folyamatos kutatás és tökéletesítés jellemzi, amint ez az alábbi diagramokból részletesen kiderül. Újabb és újabb környezetvédelmi célokat tűzünk ki, hogy javítsuk teljesítményünket, és megközelítsük a fenntartható fejlődés optimális szintjét. Az is fontos azonban, hogy időnként tartsunk egy kis szünetet, és áttekintsük mindazt, amit eddig elértünk. Ezt évente megtesszük környezetvédelmi jelentésünkben, mely a következő címen rendelhető meg, illetve tölthető le: A sikeres környezetvédelmi tevékenység nem szorítkozhat csupán belső erőfeszítésekre, hiszen mindannyiunk érdekéről van szó. Egy Kinnarps formátumú cégnek természetesen részt kell vennie az ilyen irányú fejlesztésekben és a kapcsolódó párbeszédekben. Ezért ragaszkodunk a cégünk keretein túlmutató környezetvédelmi erőfeszítések támogatásához. Elsősorban persze a saját iparágunkhoz kötődő tevékenységek iránt érdeklődünk. Íme néhány szervezet, melyekkel együttműködünk: Kinnarpi gyár Skillingarydi gyár Gyártási mennyiség Gyártási mennyiség Jönköpingi gyár Fémlemez-felhasználás Az 1961-ben alakult Vadvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature WWF) teljes mértékben autonóm, pártpolitikától független szervezet. A természet védelmére törekszik azokon a helyeken, ahol azonnali vagy hosszú távú beavatkozásra van szükség a veszélyeztetett állat- és növényfajok vagy a teljes természeti környezet megóvása érdekében. A Kinnarps szorosan együttműködik a WWF Globális Erdőgazdasági és Kereskedelmi Hálózatával (Global Forest and Trade Network GFTN). A unit within SP Technical Research Institute of Sweden. * Az Erdészeti Tanács (Forest Stewardship Council FSC) a világ erdeiben folytatott felelősségteljes gazdálkodásra ösztönző független nemzetközi szervezet. Egyedülálló jellemzője mind globálisan, mind lokálisan, hogy az ipar, a szakszervezetek és a környezetvédelmi szervezetek egyaránt egyetértenek céljaival. Az FSC svéd szervezetének bizottságában tevékenykedő Kinnarps két éven át finanszírozta a svédországi FSC-iroda marketingszolgáltatását. A SP Trätek faipari kutatóintézet a Kinnarps AB megbízása alapján felméri cégünk irodabútor-gyártásának ökológiai kihatásait. Megvizsgálja az üvegházhatást okozó gázok és a CO2-ekvivalensek kibocsátását, a kinnarpi, a skillingarydi és a jönköpingi gyárak teljes termelését figyelembe véve. Oldószer-kibocsátás Oldószer-kibocsátás Hulladékeltávolítás Az EMAS az EU környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerének angol nevéből (Eco Management and Audit Scheme) képzett betűszó. Ez a rendszer szabályozza a környezetvédelmi jelentéskészítést, hogy megfelelő információval szolgálhasson az egyes érdekelt feleknek az adott vállalat környezeti működéséről. A Kinnarps Group regisztrálta magát az EMAS-nál, ezzel is bizonyítva, hogy a környezetvédelmi kérdéseket jól átgondolt módon, előrelátó tervekkel közelítjük meg. Az FCBA (Forêt, Cellulose, Bois-construction, Ameublement), az egykori CTBA a svéd Trätek franciaországi megfelelője. A Kinnarps együttműködik az FCBA-val a környezeti címkézéshez szükséges határértékek meghatározásában. Kiadványunk környezeti címkével jelölt papírra van nyomtatva.

15 better at work Kinnarps Marketing Communications/Futurelab/Strokirk-Landströms/ /0802 A Kinnarps üzleti filozófiája nagyon egyszerű. Olyan hosszútávú, hatékony megoldásokat kínálunk, amik az Ön munkáját jobbá, cégét pedig sikeresebbé teszik. Kinnarps Hungary Kft. Cím Kinnarps House, 1133 Budapest Váci út 92. Tel Fax Cím 9028 Győr, Szent Imre utca 128. Tel Fax

Fenntarthatósági jelentés 2010. A zöldebb jövőért program

Fenntarthatósági jelentés 2010. A zöldebb jövőért program Fenntarthatósági jelentés A zöldebb jövőért program 1 Tartalom 1 Előszó 2 Cégtörténet, cégprofil 4 A zöldebb jövőért - Bevezetés FEJLESZTÉS 6 Környezetbarát sörgyártás 14 Környezetbarát kereskedelem TÁMOGATÁS

Részletesebben

A zöldebb jövőért program

A zöldebb jövőért program HEINEKEN Hungária A zöldebb jövőért program Fejlesztés Támogatás Hatás HEINEKEN Hungária 01 A jelentés háttere A HEINEKEN Hungária negyedik alkalommal teszi közzé környezetünk védelmében tett intézkedéseit.

Részletesebben

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt.

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt. Fenntarthatósági 2010/2011 jelentés Tesco-Global Áruházak Zrt. 4 Vezérigazgatói köszöntő 6 A Tesco Magyarországon 6 köszöntő Tartalomjegyzék 8 20 12 Vállalati felelősség a Tescónál Vállalati értékeink

Részletesebben

EurópAi zöld iroda k é z i k ö n y v

EurópAi zöld iroda k é z i k ö n y v Európai Zöld Iroda Kézikönyv A kézikönyv elkészítése az Európai Unió támogatásával a Leonardo da Vinci Program keretében valósult meg. Projektszám: 510859-LLP-1-2010-1-HU-LEONARDO-LNW Coordinator organisation:

Részletesebben

Felelősséget vállaltunk az erdőkért, és sok mindent teszünk a fennmaradásukért.

Felelősséget vállaltunk az erdőkért, és sok mindent teszünk a fennmaradásukért. Felelősséget vállaltunk az erdőkért, és sok mindent teszünk a fennmaradásukért. Szeretjük a fát! Az ENSZ a 2011-es évet az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította. Ezzel a lépéssel ünnepli meg a világ erdőségeinek

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon Fenntarthatósági jelentés 2009 Szilárd, megbízható alapokon Bevezetô 2 Kedves Olvasó! Mennyire fenntarthatóak a fenntarthatósági törekvéseink a válság idején? Minden bizonnyal ez a leggyakrabban elhangzó

Részletesebben

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről Kiadja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tervezés és nyomdai kivitelezés: Sásdi Kiadó és Nyomda Kft. Felelős vezető: Sásdi Zoltán Illusztráció: Tréfás

Részletesebben

a vörösiszap-károsultakért

a vörösiszap-károsultakért 2010. november 24. www.goodcsr.com Good CSR vállalatok a vörösiszap-károsultakért Aranyalma ághegyen hogyan vásároljunk felelősen 8 óra munka - egészségesebben, könnyebben, szívesebben Szebb jövő, zöldebb

Részletesebben

Shape RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE

Shape RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE Shape A Sapa vállalatcsoport magazinja # 2 2007 A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A napelemek

Részletesebben

SZEREPVÁLLALÁSUNK NÖVELÉSE

SZEREPVÁLLALÁSUNK NÖVELÉSE UNILEVER FENNTARTHATÓSÁGI TERV SZEREPVÁLLALÁSUNK NÖVELÉSE 2014. ÉVI JELENTÉS 1 AZ UNILEVERROL TARTALOM Termékeinket naponta 2 milliárd fogyasztó használja Több mint 190 országban vagyunk jelen termékeinkkel

Részletesebben

KONZULTÁCIÓ: EURÓPAI NÉZETEK A FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁSRÓL

KONZULTÁCIÓ: EURÓPAI NÉZETEK A FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁSRÓL KONZULTÁCIÓ: EURÓPAI NÉZETEK A FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁSRÓL TARTALOM 2 BEVEZETÉS Bevezetés a konzultációba BEVEZETÉS A KONZULTÁCIÓBA 8 1. FEJEZET A téma áttekintése: a szakpolitikai döntéshozatal eszközei

Részletesebben

Éves integrált jelentés a gazdasági, környezeti és szociális teljesítményünkről 2010-2011.

Éves integrált jelentés a gazdasági, környezeti és szociális teljesítményünkről 2010-2011. Éves integrált jelentés a gazdasági, környezeti és szociális teljesítményünkről 2010-2011. Dióhéjban A vállalat neve: Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Alapítás éve: 2000. Tulajdonos: Grundfos A/S Telephelyek:

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

bcsdh Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához

bcsdh Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához Felelős vállalatirányítás Etikus működés Alapértékek tisztelete Környezeti felelősségvállalás Partnerség az érintett és érdekelt felekkel Átlátható működés Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság

Részletesebben

Siemens Magyarország. Éves jelentés 2013. www.siemens.com

Siemens Magyarország. Éves jelentés 2013. www.siemens.com Siemens Magyarország Éves jelentés 2013 www.siemens.com TARTALOM 1. A Siemensről 1.1. 6 Küldetés, Jövőkép, Értékek 1.2. 8 A Siemens Magyarországon 1.3. 10 A Siemens Zrt., a Siemens csoport vezető vállalata

Részletesebben

Környezetvédelmi politika

Környezetvédelmi politika KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Egészséges és fenntartható környezetet a jövő nemzedékei számára Környezetvédelmi politika Nem maradhat minden a régiben TARTALOMJEGYZÉK KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI

Részletesebben

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) *

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Ócsai András Ökológiailag-orientált vállalkozások (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Műhelytanulmány * A műhelytanulmány a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005

Részletesebben

AZ FGSZ ZRT. ÉVES JELENTÉSE EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS ELLÁTÁSBIZTONSÁG

AZ FGSZ ZRT. ÉVES JELENTÉSE EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS ELLÁTÁSBIZTONSÁG AZ FGSZ ZRT. ÉVES JELENTÉSE 2014 EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS ELLÁTÁSBIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK Kiemelt pénzügyi és üzleti adatok 2014............................. 06 Vezérigazgatói levél...............................................

Részletesebben

Zöld vállalat létrehozása

Zöld vállalat létrehozása Zöld vállalat létrehozása A 21. század forradalmi újdonsága 2009. április Make the most of your energy SM Tartalom I. Összefoglaló...3 II. Puskák, számszeríjak és ügyvezető igazgatók...4 Mi lesz a következő

Részletesebben

Posta. Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete. XI. évfolyam 1. szám. 2009. március

Posta. Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete. XI. évfolyam 1. szám. 2009. március Posta szakmai folyóirat XI. évfolyam 1. szám 2009. március Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete A TARTALOMBÓL Vezérigazgatói bevezetô Magyar Posta, a felelôsen gondolkodó vállalat

Részletesebben

Jó élet FENNTARTHATÓSÁG RUBIK-KOCKÁVAL. autó 2. Kocsiból. Valódi ízek egy. hagyományos tejüzemből. az ökológiai határok között

Jó élet FENNTARTHATÓSÁG RUBIK-KOCKÁVAL. autó 2. Kocsiból. Valódi ízek egy. hagyományos tejüzemből. az ökológiai határok között A FENNTARTHATÓSÁG FELÉ LEPESEK 19. évfolyam 3. szám (60) 2014. ősz/tél Gazdaságfilozófiától a projektekig, tudományos cikkektől a szakmai hírekig Kocsiból autó 2. Jó élet az ökológiai határok között FENNTARTHATÓSÁG

Részletesebben

www.hungarocontrol.hu

www.hungarocontrol.hu www.hungarocontrol.hu A HungaroControl Zrt. Társadalmi Felelősségvállalási Programja 3 A HungaroControl Zrt. társadalmi felelőssége Vezérigazgatói köszöntő 2 1 HungaroControl Zrt. 4 2 A HungaroControl

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI KÉZIKÖNYV

FENNTARTHATÓSÁGI KÉZIKÖNYV FENNTARTHATÓSÁGI KÉZIKÖNYV 5 FELELŐSSÉGÜNK A KLÍMAVÁLTOZÁSBAN: FENNTARTHATÓSÁG MINDENEK ELŐTT! 6 Hogyan használjuk a kézikönyvet 8 A Grundfos értékrendje 10 Mit teszünk a jövőben 11 klíma és a környezet

Részletesebben

Vállalati Társadalmi Felelőségvállalás: Jó Gyakorlatok és Ajánlások

Vállalati Társadalmi Felelőségvállalás: Jó Gyakorlatok és Ajánlások Vállalati Társadalmi Felelőségvállalás: Jó Gyakorlatok és Ajánlások A DESUR projekt az INTERREG IVC program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg. ÍNDICE

Részletesebben

Tartalom. Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9

Tartalom. Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9 Fenntarthatósági jelentés 2014 Tartalom Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9 A fenntarthatóság irányítási rendszere 12 Felelős vállalatirányítás: igazgatóság,

Részletesebben

MENNYIT ÉR EGY TANÚSÍTOTT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER?

MENNYIT ÉR EGY TANÚSÍTOTT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER? BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS SZAK Nappali tagozat Minőségirányítási Menedzser szakirány MENNYIT ÉR EGY TANÚSÍTOTT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

Ahol élni jó Budapest

Ahol élni jó Budapest Ahol élni jó Budapest Intelligens helyi megoldások egy feltörekvő európai nagyvárosért A kiadvány a Studio Metropolitana és az MTA Regionális Kutatások Központja KÉTI közreműködésével készült www.siemens.hu

Részletesebben

A ZÖLD KÖZBESZERZÉS HAZAI MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA

A ZÖLD KÖZBESZERZÉS HAZAI MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies 1094 Budapest, Angyal u. 15/b. fszt. 4. Tel: (1) 455-8055, Fax: (1) 216-0911 e-mail: mail@ktk-ces.hu, http:// www.ktk-ces.hu A ZÖLD KÖZBESZERZÉS

Részletesebben

A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4. Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5. Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7

A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4. Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5. Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7 Közútról Vasútra TARTALOMJEGYZÉK Előszó Oldal 3 A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4 Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5 Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7 Pultrans Kft./ Poranyagok

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉVKÖNYV

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉVKÖNYV FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉVKÖNYV 2010 A kiadvány megjelenését támogatta Kiadja Felelős kiadó Szerkesztette Lektorálta GKI GAZDASÁGKUTATÓ ZRT. VÉRTES ANDRÁS BIRÓ PÉTER MOLNÁR LÁSZLÓ Az elemzéseket készítette

Részletesebben