LAKOSSÁGI ÚTMUTATÓ NÁDUDVAR ÉS KABA TELEPÜLÉSEK HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉHEZ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LAKOSSÁGI ÚTMUTATÓ NÁDUDVAR ÉS KABA TELEPÜLÉSEK HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉHEZ"

Átírás

1 LAKOSSÁGI ÚTMUTATÓ NÁDUDVAR ÉS KABA TELEPÜLÉSEK HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉHEZ

2 2 TARTALOMJEGYZÉK TISZTELT OLVASÓ! 3 Tisztelt Olvasó! Hulladékprobléma Hulladékkezelés Megelőzés, megfontoltan 10 pont, amit tudatos vásárlóként szem előtt tartok Minden hulladék szemét? Szelektíven szeretem! Mi gyűjthető szelektíven? Szelektíven az új rendszerben Ugye Ti is komposztáltok? Mi az a komposztálás? Mi kerülhet a komposztálóba? Mi nem kerülhet a komposztálóba? Komposztálni könnyű! De hogyan is kell? Vigyázat! Veszélyes! A leggyakrabban előforduló háztartási veszélyes hulladékok Hogyan bánjak a veszélyes hulladékokkal? Kvíz JOCÓ, a hulladékfaló Nádudvar és Kaba hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztésére irányuló, KEOP-1.1.1/C/ azonosítószámú projekt keretében létrejött kiadványt tartja most kezében, ami a 2015/2016 telén bevezetésre kerülő hulladékgazdálkodási rendszer lakosság előtt megnyíló lehetőségeit tárja fel. A Nádudvar és Kaba Hulladékprogram célja, hogy növelje a szelektív hulladékok begyűjtésének arányát, megelőzze a szerves hulladékok hulladéklerakón történő deponálását, ezáltal csökkentse a hulladéklerakó leterheltségét, miközben értékes másodlagos nyersanyagokat juttat vissza a gazdaság, illetve a természet körforgásába. A füzet minden Olvasót mint a hulladékkezelés kulcsszereplőjét megszólítva sorra veszi azokat a stratégiákat, melyeket sikerrel alkalmazva környezettudatos lakossá válik, és a körülötte élőknek példát mutatva hozzájárulhat a keletkező hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentéséhez. Így, miközben takarékoskodunk Földünk nyersanyag- és energiakészletével, megkíméljük bolygónkat a fölösleges környezeti ártalmaktól. Ez a fenntarthatóság kulcsa, ami egyének, családok, közösségek közös ügye, felelőssége!

3 4 HULLADÉKPROBLÉMA HULLADÉKKEZELÉS 5 Magyarországon évente három Gellért-hegynyi szemét keletkezik. Ehhez a roppant mennyiséghez minden lakos átlagosan 1 kg szemétkupaccal járul hozzá, naponta. A keletkező hulladék a talajba, a felszín alatti és felszíni vizeinkbe, valamint a levegőbe kerülve súlyosan károsítja környezetünket, melynek ma még szelíden ölelő karjai maholnap a magunk készítette kelepce rabságába zárhatnak. Nem hunyhatunk szemet, most kell lépnünk! De hogyan? A keletkező hulladék kezelése kapcsán az Európai Unió öt lépcsőfokot határozott meg aszerint, hogy azok környezeti szempontból mennyire kívánatosak. 1. MEGELŐZÉS A hulladékkezelés kapcsán a legfontosabb tényező maga a megelőzés. A cél: minél kevesebb hulladék képződjön, ugyanis az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik! A környezettudatos vásárlói és otthoni szokásokon túl ide tartozik a komposztálás is. 2. ÚJRAHASZNÁLAT Ez esetben az adott terméket, csomagolást átalakítás nélkül újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. A törekvés arra irányul, hogy az anyagokat a lehető legtovább tartsuk a körforgásban, így azok csak később válnak hulladékká. Az újrahasználat szemléletes példája a betétdíjas üveg. 3. ÚJRAHASZNOSÍTÁS Anyagában történő hasznosítás, melynek értelmében a keletkező hulladékot külön gyűjtve, megfelelően kezelve új termékek gyártása válik lehetővé. Ez a lakosság tudatos és szorgalmas szelektálása nélkül nem lenne lehetséges. Magyarországon több mint száz cég foglalkozik a hulladékok újrahasznosításával! 4. ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁS A hulladékból energiát, jellemzően hőt vagy gázt állítanak elő, és azt fűtésre, villamosenergia-termelésre használják fel. Ennél a lépcsőfoknál az anyag már kikerül a gazdaság körforgásából. 5. ÁRTALMATLANÍTÁS A hasznosításra nem kerülő hulladék környezetétől elzárva, véglegesen a hulladéklerakóra kerül. A megtelt hulladéklerakókat rekultiválják, azonban az ott lévő hulladék jelentős része még évtizedekkel később is változatlan formában ott van a föld alatt. Noha ez a megoldás áll a fontossági sorrend utolsó helyén, hazánkban a keletkező hulladék 80%-a kerül ilyen módon ártalmatlanításra. Mit tehetek én? A lakosság szerepe a megelőzés, a komposztálás, az újrahasználat, a szelektív hulladékgyűjtés területén, valamint a keletkező hulladék veszélyességének csökkentésében felbecsülhetetlen!

4 6 MEGELŐZÉS, MEGFONTOLTAN A korszerű hulladékgazdálkodás legfontosabb és egyben legegyszerűbb lépése a hulladék keletkezésének megelőzése, ugyanis az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik. De honnan is származik a hulladék? És én mit tehetek azért, hogy kevesebb hulladékot termeljek? A napjainkra jellemző fogyasztói társadalomban szinte elkerülhetetlen, hogy a megvásárolt termékkel hulladékot vigyünk haza: a termék egyrészt elhasználódik, másrészt a csomagolóanyaga válik feleslegessé. Ha kevesebb hulladékot szeretnénk termelni, nem kell hozzá más, csak környezettudatos magatartás, amit megfontolt, apró lépésekkel mi magunk is elsajátíthatunk. Egy átlagos háztartásban a szemetes legnagyobb részét az élelmiszerek és a különféle fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki. Amint tudatos vásárlóként indulunk boltba, az általunk termelt hulladék és egyben kiadásaink - csökkenése garantált! A vásárlás: döntés. A tudatos vásárlás eszköz a kezünkben.

5 8 MINDEN HULLADÉK SZEMÉT? SZELEKTÍVEN SZERETEM! 9 Nem minden hulladék szemét! A szemét azon anyagok gyűjtőneve, melyek keletkezésük helyén haszontalanná váltak, és már nem tudjuk tovább hasznosítani. A kukába kidobott szemét nem kerül vissza a gazdaság körforgásába, hanem környezetétől elzártan, a hulladéklerakóban (szeméttelepen) végzi. Ezzel szemben a hulladék anyagfajtánként külön gyűjtve, megfelelően kezelve új termékek értékes alapanyagául (másodlagos nyersanyagként) szolgál! Hazánkban ma még nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektívhulladékgyűjtő-edényekben, mert így biztosított hasznosításuk. Egyáltalán nem mindegy, hova dobjuk! Tudta? Egy mai átlagos háztartás szemetesébe 64%-ban hasznosítható hulladék (komposztálható szerves anyag, papír, műanyag, fém, üveg) kerül, pedig valójában csak a maradék 36% szemét! A hasznosítható hulladék szelektíven gyűjtve jó útra kerül! A hulladék-újrahasznosítás különlegességei között említhetjük a magyar szabadalomként jegyzett kartonbútort, ami már a fél világot meghódította. A hulladékhegyek csökkentésének egy másik módja a szelektív hulladékgyűjtés, mely a számunkra már feleslegessé vált hulladékoktól segít nekünk környezetbarát módon megválni. A szelektív hulladékgyűjtés során a lakosság aktív közreműködésével, anyag szerint szétválogatva gyűjtik a hasznosítható hulladékokat, amelyeket megfelelő módon további hasznosításra, ipari feldolgozásra adnak tovább. A hulladéknak mint másodlagos nyersanyagnak a gazdaság vérkeringésébe való visszajuttatásából komoly környezeti előnyök származnak: jelentősen csökken a gyártás energiaigénye, környezeti terhelése. Az általunk megtermelt hulladékokból igen sok újrahasznosított terméket lehet újból forgalomba állítani az építőipartól kezdve a mezőgazdaságon, a háztartási cikkeken és a kereskedelmi portékákon keresztül a művészeti termékekkel bezárólag. Műanyag hulladékból hazánkban többek között virágládát, fekvőrendőrt, szelektív tárolóedényeket, ruhafogast, esőkabátot is készítenek. A szelektíven gyűjtött hulladék érték! A szelektív hulladékgyűjtés akkor valósulhat meg minden egyes családnál, közösségi intézménynél, ha megszokássá válik. VÁROSI LEGENDÁK ÉS TÉVHITEK: A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL AZ EGYIK LEGNAGYOBB TÉVESZME, HOGY A KÜLÖN GYŰJTÖTT HULLADÉKOT BEGYŰJTÉS UTÁN ÖSSZEÖNTIK A SZE- MÉTTEL. 100 HULLADÉKHASZNOSÍTÓ CÉG MUNKÁJA A BIZONYÍTÉK ARRA MAGYARORSZÁGON, HOGY A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT HULLADÉKOKAT ÚJRAHASZ- NOSÍTJÁK. EZT MUTATJA BE A HULLADÉKBÓL TERMÉK KIÁLLÍTÁS IS, MELYNEK OKTATÓFILMJE AZ INTERNE- TEN IS MEGTALÁLHATÓ, INGYENESEN LETÖLTHETŐ. ( Tudta? 35 műanyag palackból készíthető egy polárkabát! 670 alumíniumdobozból készíthető egy kerékpár! Egy 125 cm-es újságpapír csomag újrahasznosításával egy 6 méteres fenyőfa élete menthető meg!

6 10 Mi gyűjthető szelektíven? Szelektíven az új rendszerben 11 PAPÍR Újság, szórólapok, reklámkiadványok, hullámpapír, tiszta csomagolópapír, kartondoboz összehajtva. Kivéve: élelmiszermaradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírok, használt egészségügyi papírok. ÜVEG Fehér, illetve színes üvegek, kiöblítve: italos, befőttes üvegek. Kivéve: ablaküveg, villanykörte (veszélyes hulladék), tükör, szemüveg, kerámia, porcelán, orvosságos üvegek (veszélyes hulladék). MŰANYAG Kiöblítve, laposra taposva: PET-palackok, joghurtos, tejfölös dobozok, háztartási flakonok (PP- és HDPE-jelzéssel ellátott samponos, öblítős, stb. flakonok), továbbá háztartásban előforduló tiszta fólia, valamint kompozit hulladék tartós tej, gyümölcslé tárolására szolgáló italos kartondobozok. Kivéve: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett flakon, hungarocell, CD, DVD, műanyag játékok. FÉM Alumínium italdobozok, alufólia, kiöblített fém konzervdobozok, fém zárókupakok. A Nádudvar és Kaba Hulladékprogram keretében a kertes ingatlanok nagy részénél házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés fog megvalósulni. Az új, 120 literes, sárga színű szelektív gyűjtőedényben a csomagolási hulladékokat kell gyűjteni: a papír-, kompozit- (társított)*, műanyag és fém hulladékokat, melyek szennyeződésmentesen helyezendők a hulladékgyűjtő edénybe. Szintén a kertes ingatlanok egy részénél egy külön gyűjtőedény a biohulladék gyűjtését szolgálja majd. A házhoz menő szelektív gyűjtés értelmében a csomagolási-, valamint a zöldhulladék elszállítását egy erre a célra rendszeresített gyűjtőjárat fogja elvégezni. A projekt keretében Nádudvar és Kaba településeken 5600 darab házi komposztálót osztanak ki az ingatlantulajdonosoknak. A további hasznosításra már nem alkalmas, vegyes hulladék (szemét) gyűjtése változatlan formában fennmarad. A társasházi ingatlanok esetében 1100 L-es sárga konténerekben lehetőség nyílik a csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére. Ide helyezhető a megfelelő tisztaságú papír-, kompozit- (társított)*, műanyag és fém hulladék. Az üveg szelektív gyűjtésére kizárólag a szelektív gyűjtőszigeteken van lehetőség. A szelektívhulladékgyűjtő-szigeteken a már meglévő papír-, műanyag-, illetve üveggyűjtő konténerek mellé fémgyűjtő konténerek is kerülnek, továbbá a műanyag gyűjtésére szolgáló konténerben ezentúl kompozit (társított) hulladék* is elhelyezhető. *Kompozit (társított) hulladék: italos karton: tartós tej, valamint gyümölcslé tárolására szolgáló csomagolóanyag, amely 75%-ban papírt, 20%-ban műanyagot és 5%-ban alumínium tartalmaz. MEGJEGYZÉS: A VESZÉLYES HULLADÉKOK KÜLÖNLEGES BÁNÁSMÓDOT IGÉNYELNEK! LÁSD: OLDAL.

7 12 UGYE TI IS KOMPOSZTÁLTOK? Mi kerülhet a komposztálóba? Mi nem kerülhet a komposztálóba? 13 A házi komposztálás minden bizonnyal a leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyünk valamit a bolygónkért: ritkábban kell a szemetet üríteni (s mellesleg pont a legkellemetlenebb szagú részektől lesz mentes), nem kell többet az egészségtelen és környezetszennyező avarégetéssel foglalkoznunk, gyorsabban és egészségesebben fejlődnek a növényeink, és nincs többé szükség a környezetre káros vegyszerekre, mint például a műtrágyára. A komposzt javítja a talaj szerkezetét, vízmegkötő képességét. A kert flórája és faunája növények, lepkék, giliszták és társaik pedig hálásak lesznek a komposztálással elért eredményeinkért! Ne dobd ki! Add nekem! Mi az a komposztálás? A komposztálás során a szerves hulladékból (biohulladék) a növények számára felvehető hasznos tápanyag, ásványi tápsókban gazdag, magas humusztartalmú dúsított föld, komposzt keletkezik. konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, egészséges növényi hulladék, tojáshéj, kávézacc, teafilter tartalma kerti hulladékok: ágak, gallyak aprítva, fűnyesedék, kerti gaz, lombhulladék, elnyílt virágok egyéb hulladékok aprítva: kezeletlen fa, kezeletlen papír (nem színes, nem fényes) A NÁDUDVARI ÉS KABAI KERTES INGATLA- NOK EGY RÉSZÉNEK A NÁDUDVAR ÉS KABA HULLADÉKPROGRAM HÁZI KOMPOSZTÁLÓT BIZTOSÍT, MÍG A HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV GYŰJTÉSBE BEVONHATÓ KERTES INGATLANOK NAGY HÁNYADA BIOHULLADÉK GYŰJTÉSÉT SZOLGÁLÓ HULLADÉKGYŰJTŐ EDÉNYBEN RÉSZE- SÜL, AMELYBEN A LAKOSOK A FENTI SZERVES HULLADÉKOKAT GYŰJTHETIK. KOMPOSZTÁLHATÓ? Növényi eredetű? főtt ételmaradék, kenyér, csontok hamu (kis mennyiségben szabad) szervetlen anyagok (Üveg, fém, műanyag a lebomlónak nevezett bevásárlószatyrokat sem, mert ezek nem lebomlanak, hanem apró darabokra porladnak szét, szennyezve a komposztunkat.) porzsák tartalma (A por sok káros anyagot, így nehézfémet köt meg, mely károsítja a környezetet és a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe is bekerül.) veszélyes hulladékok (fáradt olaj, vegyszerek, elem, festék, növényvédő szer) Nem Igen Tudta? A háztartásunkban keletkező hulladék harmada komposztálható! Így nem csak a hulladéklerakók terheltségét csökkentjük, hanem értékes tápanyagokat juttatunk vissza a természet körforgásába. Az eredmény pedig: bő termés, pompázó virágok! Gyűjtsd szelektíven! Papír, műanyag, üveg, fém? Igen Nem Állati eredetű? Igen Nem Nem Ha már nem lehet hasznosítani, dobd ki! Szőr, tojáshéj növényevő állatok ürüléke? Igen KOMPOSZT

8 14 Komposztálni könnyű! VIGYÁZAT! VESZÉLYES! 15 De hogyan is kell? A mindennapi élet velejárója, hogy különleges kezelést igénylő, veszélyes hulladékok keletkeznek háztartásunkban. Ezekkel körültekintően kell bánni, ugyanis nem megfelelően kezelve ártalmasak a környezetre, egészségünkre. Milyen veszéllyel fenyegetnek? A veszélyes hulladékok, illetve bomlástermékeik a talajba, vízbe jutva jelentős károsodást okoznak az élővilágban, és a táplálékláncba bekerülve egészségünkre, életünkre nézve komoly kockázatot jelentenek. A szemetesbe dobva más hulladékokkal keverednek, így az amúgy veszélytelen hulladékok is veszélyessé válnak! 1. ELŐKÉSZÍTÉS A házi komposztálót jó vízelvezetésű, árnyékos helyre helyezzük. 2. GYŰJTÉS Zöldhulladékaink gyűjtéséhez a konyhában használjunk egy fedeles edényt, amit nyáron naponta, télen elegendő hetente a komposztálóba üríteni. 3. APRÍTÁS A gyorsabb lebomlás érdekében a komposztálóba kerülő anyagokat érdemes kisebb darabokra aprítani. 4. A KOMPOSZTÁLÓ FELTÖLTÉSE A komposztáló aljára tegyünk durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre felváltva rétegezzünk 7-15 cm vastagságú rétegeket: zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat tegyünk. A rétegek közé szórjunk földet. 5. KEVERÉS Forgassuk át és keverjük jól össze a halmot, gondoskodjunk a megfelelő nedvességtartalomról (körülbelül annyira kell nedves legyen, mint egy kicsavart szivacs)! A komposztra folyamatosan tehetünk szerves hulladékot. 6. ROSTÁLÁS, FELHASZNÁLÁS A friss (4-6 hónapos) komposzt tápanyagtartalma magas, ezért nagyon gyorsan hat. A talaj felszínén használható a fák, cserjék, veteményesek őszi betakarására. Az érett (8-12 hónapos) komposzt kiváló talajjavító tulajdonságainak köszönhetően fontos alapanyaga a cserepes- és balkonnövények, valamint a veteményesek földjének. Rostálás után valamennyi növénykultúra számára felhasználható. A LEGGYAKRABBAN ELŐFOR- DULÓ HÁZTARTÁSI VESZÉLYES HULLADÉKOK: szárazelem, akkumulátor, használt sütőolaj, különféle háztartási vegyi áruk (tisztítószerek, festékek, növényvédőszerek, oldószerek), lejárt szavatosságú gyógyszerek, kiselejtezett elektromos és elektronikai berendezések, fényforrások, gumiabroncs

9 16 Hogyan bánjak a veszélyes KVÍZ 17 hulladékokkal? ALAPSZABÁLYOK: Nem dobom a szemetesbe és nem öntöm a lefolyóba, WC-be! Nem égetem el! Nem juttatom élővizekbe, talajba! Az akkumulátorokat, szárazelemeket boltokban, iskolákban gyűjtik, míg a használt sütőolajat a benzinkutakon lehet leadni. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárakban gyűjtik vissza. Fényforrások gyűjtésére a nagyobb áruházakban van mód, az ott elhelyezett gyűjtőpontokon. Megfigyelte-e már, hogy hol található a lakóhelyéhez legközelebbi használtelem-gyűjtő? Ne feledjük: A legkörnyezetkímélőbb, ha megelőzzük a veszélyes hulladékok keletkezését. Elektromos vagy elektronikai termék vásárlásakor legyen szempont a tartósság és a javíthatóság. Válasszuk az újratölthető elemet, szemben az egyszer használatos elemmel! Keressük a környezetkímélő alternatívákat: számtalan vegyszermentes praktikát találunk interneten, melyeket sikerrel alkalmazhatunk otthonunkban, ráadásul a pénztárcánkat is megkíméljük! (Például: 1.Melyik fontossági sorrend a legkörnyezettudatosabb? a) Hulladékkeletkezés megelőzése tudatos vásárlással, újrahasználat (pl. konzervdobozból virágcserép készítése), újrahasznosításra való előkészítés (szelektív hulladékgyűjtés) b) Hulladéklerakóra helyezés, energetikai hasznosítás, újrahasználat (pl. befőttesüveg újratöltése) 2. Melyik a helyes? a) A szemét (pl. használt papír zsebkendő, olajos csomagolóanyagok) szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható. b) A hulladék szelektíven gyűjtve új termékek értékes alapanyagául szolgál, míg a szemét már nem hasznosítható tovább. 3. Igaz vagy Hamis? a) A háztartási hulladék közel harmada komposztálható. b) A háztartási hulladék közel harmadára csökkenthető, ha komposztálunk, és a hasznosítható hulladékot szelektíven gyűjtjük. c) Az általam termelt hulladék mennyiségét csökkentem, ha bevásárláskor viszek magammal vászonszatyrot, és a bevásárló listámhoz tartom magam. d) Környezettudatos magatartásra vall, ha használt ruhát vásárolok és a már kinőtt ruháimat elajándékozom, nem pedig a kukába dobom. 4. Miért fontos, hogy szelektíven gyűjtsem a hulladékot? a) Mert értékes nyersanyagokat juttatok vissza a gazdasági körforgásba, így megkímélem a Föld anyag- és energiaforrásait, valamint jelentős környezetszennyezéstől óvom meg bolygónkat. Nem fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot, mert úgyis összeöntik. b) 5. Az új rendszerben milyen alapanyagú hulladékot helyezhetek a sárga színű gyűjtőedénybe? a) papír, műanyag, kompozit, fém, üveg b) papír, műanyag, kompozit, fém, üveg, zöldhulladék c) papír, műanyag, kompozit, fém +1 Mit kell csinálnom a szárazelemmel, ha környezetbarát módon kívánom megoldani annak sorsát? a) A kukába dobom, mert az elem nem veszélyes hulladék. b) A kukába dobom, mert noha veszélyes hulladék, nem gyűjtik külön sehol. c) Használtelem-gyűjtőbe helyezem, amit boltokban, iskolákban is megtalálok. A kvíz megoldásai: 1.a; 2.b; 3.a-I, b-i, c-i, d-i; 4.a; 5.c; +1 c.

10 18 JOCÓ, A HULLADÉKFALÓ A válaszok ellenőrzésében Jocó, a hulladékfaló nyújt segítséget. A Nádudvar és Kaba Hulladékprogram nyargalászó szószólójának története nem csupán az iskolás gyermekek számára tanulságos: a szeméttelepen életre kelt falovacska korgó gyomorral látott hozzá a falatozáshoz, és a válogatás nélküli habzsolásnak meglett az eredménye, ahogyan a lenti ábra is mutatja... Szelektíven szeretem! IMPRESSZUM fájó gyomrát csak szorgalmas szelektálással tudta meggyógyítani. Azóta külön válogatva eszegeti a műanyagot, az üveget, a fémet és a papírdobozokat. Aki nem hiszi, járjon utána! De addig is, kövessük a példáját, és tekintsünk az utolsó oldalra: Kiadja Felelős kiadó Szöveg Grafika Nyomda Példányszám / NÁDUDVAR KABA HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KONZORCIUM / CLARBIS KFT. / SZARVAS VERA ETELKA / VILMÁNYI JUDIT / RÁCZ TIBOR / KALIGRÁF NYOMDA / 6000 DB. Kézirat lezárva / SZEPTEMBER 25. A kiadvány megjelenését az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatta a Nádudvar és Kaba hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése eszközbeszerzésekkel (azonosító: KEOP-1.1.1/C/ ) projekt keretében

11

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Hulladék vagy szemét? Segíts eldönteni! EZT NE! Hulladékok csoportosítása Keletkezés helye

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan. Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló

Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan. Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló Veled zöldebb lesz Zemplén! Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló Az Európai Unió és a Magyar Állam segítségével az Abaúj-Zempléni

Részletesebben

Környezetvédelmi totó 1.

Környezetvédelmi totó 1. Környezetvédelmi totó 1. Miből áll a háztartási hulladék? 1 mindenféle lomokból 2 papír-, műanyag-, üveg-, textil-, kevert- és egyéb hulladékokból, komposztálható anyagokból x amit a konyhában a szemetesbe

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük?

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük? Kérdések komposztálásról 1. Milyen élőlények segítik a komposztálást? a, gombák, baktériumok, férgek b, vírusok, lótetűk, sugárgombák c, baktériumok, tetvek, kérészek és medveállatkák 2. Környezetbarát

Részletesebben

Paks és térsége hulladékgazdálkodási. rendszer. Tájékoztató füzet 2013

Paks és térsége hulladékgazdálkodási. rendszer. Tájékoztató füzet 2013 Paks és térsége hulladékgazdálkodási rendszer Tájékoztató füzet 2013 Kiadó TelePaks Nonprofit Kft., Paks Nyomda Kerényi Nyomda, Szekszárd Felhasznált irodalom Paksi Hírnök paks.hu pthr.hu Komposztálás

Részletesebben

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor.

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 9 1. számú melléklet 23242526, 2728 1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 2) A települési

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Gyűjtési útmutató. Hulladékpapír, dobozok. Fehér üveg. Színes üveg

Gyűjtési útmutató. Hulladékpapír, dobozok. Fehér üveg. Színes üveg Gyűjtési útmutató Mivel a gyűjtési frakciók regionálisan igen különbözőek lehetnek, itt a használt anyagok gyűjtésére vonatkozó legszokványosabb változatok moduljait mutatjuk be, amelyeket a regionális

Részletesebben

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A F E L E L Ő S K Ö Z Ö S S É G, É L H E T Ő J Ö V Ő! www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS

Részletesebben

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! Óvd a Földet és a környezetedet, ugyanis TE tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek! Szemét

Részletesebben

Komposztálás: Irányított humusz gyártás A háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagok visszajuttatása a

Komposztálás: Irányított humusz gyártás A háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagok visszajuttatása a Bevezető go dolatok Magyarországon évente 4,6 millió tonna kommunális szilárd hulladék keletkezik 30 %-a biológiailag lebomló, újra hasznosítható Újrahasznosítás egyik módja a komposztálás Komposztálás:

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése

Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése (KEOP-1.1.1./2F/09-11-2013-0003) TÁJÉKOZTATÓ GYEREKEKNEK (Oktatási segédanyag) Kohéziós

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak

HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak Tisztelt pedagógusok, kedves tanulók! Ennek az útmutatónak elsődleges feladata a tanulók és a pedagógusok számára segítséget nyújtani a hulladékgyűjtésben

Részletesebben

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2013. Bevezetés A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2012. június 1-én alakult, azzal a céllal, hogy a békési és más települések

Részletesebben

AZ ÉLHETŐBB KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA ALSÓÖRSÖN

AZ ÉLHETŐBB KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA ALSÓÖRSÖN AZ ÉLHETŐBB KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA ALSÓÖRSÖN KEOP-6.2.0/A/09-2010-0064 A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A kertből, konyhából kikerülő

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes

Részletesebben

A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás.

A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok zöme hazánkban még többnyire a kukákban végzi. Magyarországon

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2015. 5. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a hulladékgazdálkodási

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA 2009-2016 évekre Készítette: Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató Keszthely jellemzői hulladékgazdálkodás szempontjából Város

Részletesebben

2. Az Ör. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép: 2. A vegyes hulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtése, átvétele és elszállítása

2. Az Ör. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép: 2. A vegyes hulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtése, átvétele és elszállítása Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016. (I. 28.) önkormányzati rendelete a gazdálkodási közszolgáltatásról szóló 4/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról Eplény Községi

Részletesebben

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybe vételéről és a szelektív hulladékgyűjtésről

Részletesebben

Általában a környezet védelmről. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás)

Általában a környezet védelmről. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás) Általában a környezet védelmről A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás) Környezet tudatos életmód Sokszor mondják, hogy a szegény ember nem tud spórolni,

Részletesebben

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei A téma tartalma: A hulladékudvarban gyűjthető hulladékok A hulladékudvarok kialakítása Hulladékudvar példák Egy hulladékudvar Budapesten Kapcsolódó témák:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére Szám: 105-18/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 27. napján tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Részletesebben

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (IV.8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK GAZDÁLKODÁSRÓL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IV.29.)

Részletesebben

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A biohulladék elkülönítése és kezelése Egy magyarországi lakos átlagos éves hulladéktermelése meghaladhatja a 430 kg-ot. Ennek akár 45%-a is állhat

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Történelmi áttekintés A világ első ismert hulladéklerakója: ókori Athén Krisztus kora: Gyehenna hulladékégetője

Részletesebben

Veled zöldebb lesz Zemplén! Gyakorlati tudnivalók a zempléni szelektív hulladékgyűjtésről

Veled zöldebb lesz Zemplén! Gyakorlati tudnivalók a zempléni szelektív hulladékgyűjtésről Veled zöldebb lesz Zemplén! ZÖLDZEMPLÉN jts! Gyű Szelektálj! Gyakorlati tudnivalók a zempléni szelektív hulladékgyűjtésről Veled zöld lesz a Zemplén! Az emberiség a Föld történetének legnagyobb kihívása

Részletesebben

Vaszarról a hulladékudvarra 2011-ben összesen 813,05 m 3 hulladékot szállítottak be, melynek százalékos összetételét az alábbi grafikon szemlélteti.

Vaszarról a hulladékudvarra 2011-ben összesen 813,05 m 3 hulladékot szállítottak be, melynek százalékos összetételét az alábbi grafikon szemlélteti. Tisztelt Lakosok! A GYŐRSZOL Zrt megküldte részünkre a 2011. évi hulladékgazdálkodásra vonatkozó tájékoztatást. Ebben nyomon követhető az előző évben a hulladékudvar igénybevétele, a szelektív gyűjtés

Részletesebben

Kukabúvárok. Témahét 2010

Kukabúvárok. Témahét 2010 Kukabúvárok Témahét 2010 Hulladékból Termék - kiállítás Helyszín: Budapest, ELTE TTK 2010.03.09.18. Cél: - környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kultúra javítása - ismeretek bővítése - környezetbarát

Részletesebben

HARGITA MEGYE PÉLDÁT MUTAT!

HARGITA MEGYE PÉLDÁT MUTAT! S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A Papír F E L E L Ő S K Ö Z Ö S S É G, É L H E T Ő J Ö V Ő! www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr HARGITA MEGYE PÉLDÁT MUTAT! Fém, műanyag Üveg H

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés Szelektív hulladékgyűjtés Iskolai bemutató foglalkozás tervezete Készítette: Surányi Tekla PR ügyintéző, ÖKOVÍZ Kft. Osztály: 1-8. osztály Foglalkozás témája: szelektív hulladékgyűjtés gyakorlati tudnivalói

Részletesebben

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki:

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 31/2005.(XII.19.) Kt. sz. rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 35/2004.(XII.3.)

Részletesebben

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül Köszöntõ Tisztelt Keszthelyi Polgárok! 2003-ban, amikor a városban elkezdtük kiépíteni a szelektív hulladékgyûjtés rendszerét, megteremtettük

Részletesebben

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dılnek be a begyőjtı cégek,

Részletesebben

Úton a nulla hulladék felé

Úton a nulla hulladék felé Úton a nulla hulladék felé Földesi Dóra Humusz Szövetség 2011. május 13.. Problémák A legyártott tárgyak 99%-a fél éven belül szemétbe kerül. Az élelmiszerek 30%-a bontatlanul kerül a kukába. 1 kukányi

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

A KEVESEBB HULLADÉKÉRT. A BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ KONYHAI HULLADÉK HATÉKONY FELDOLGOZÁSA

A KEVESEBB HULLADÉKÉRT. A BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ KONYHAI HULLADÉK HATÉKONY FELDOLGOZÁSA A KEVESEBB HULLADÉKÉRT. A BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ KONYHAI HULLADÉK HATÉKONY FELDOLGOZÁSA A KOMPOSZTÁLÓ KÖNNYEN KEZELHETŐ GG 10 A KOMENSKÉHO ÁLT. ISKOLÁBAN A KÉSZ KOMPOSZT FELHASZNÁLHATÓ AZ ISKOLA KERTJÉBEN

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés Szelektív hulladékgyűjtés Felhasznált anyagok, források: www.kvvm.hu www.okopannon.hu ÖKO-Pannon prezentáció Ronkay Ferenc György http://diak.hulladekboltermek.hu osztályfőnöki óra Összeállította: Haász

Részletesebben

Tisztelt Lakosok! Gyarmaton a hulladékudvar nyitvatartása: hulladékudvar

Tisztelt Lakosok! Gyarmaton a hulladékudvar nyitvatartása: hulladékudvar Tisztelt Lakosok! A GYŐRSZOL Zrt megküldte részünkre a 2011. évi hulladékgazdálkodásra vonatkozó tájékoztatást. Ebben nyomon követhető az előző évben a hulladékudvar igénybevétele, a szelektív gyűjtés

Részletesebben

Gyakorlati útmutató. az új hulladékgazdálkodási rendszer használatához

Gyakorlati útmutató. az új hulladékgazdálkodási rendszer használatához Gyakorlati útmutató az új hulladékgazdálkodási rendszer használatához Tisztelt Lakosok! Szeretettel köszöntöm Önöket, a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projektben részt vevô települések

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2..

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2.. Szomor Község Önkormányzatának a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 13/2002.(XII.12.) számú rendelete. ( egységes szerkezetben ) Szomor Község Képviselő-testülete

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés Humusz Ház 2017. Február 22. Markó Csaba Miről lesz szó? Nemzeti Környezetvédelmi Program 2015-2020 (NKP) A környezet védelmének általános

Részletesebben

A komposztálás. Elmélete és gyakorlata. Készítette: Varga Istvánné

A komposztálás. Elmélete és gyakorlata. Készítette: Varga Istvánné A komposztálás Elmélete és gyakorlata Készítette: Varga Istvánné Áttekintés Törvényi háttér Komposztálás elmélete Miért fontos? Milyen előzményei vannak? Milyen előnyei vannak? Gyerekek fejlesztésben betöltött

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének március 31. napján tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének március 31. napján tartandó ülésére Szám: 105-68/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 31. napján tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015.

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015. EWC Megnevezés Ve szé lyes Átvételi ár NEM LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Átvételi ár LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Megjegyzés 08 01 11 Szerves oldószereket, illetve más veszélyes

Részletesebben

15/2016. (III.22.) 55/2013. (XII.17.)

15/2016. (III.22.) 55/2013. (XII.17.) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2016. (III.22.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló 55/2013. (XII.17.) önkormányzati

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

Árvai Balázs Saját munkában használható pedagógiai projekt terve

Árvai Balázs Saját munkában használható pedagógiai projekt terve Árvai Balázs Saját munkában használható pedagógiai projekt terve Föld napja a Szinyei Gimnáziumban Bár célunk, hogy diákjaink az év minden napján gondoljanak a Földre, és fontos, hogy minden nap megpróbáljuk

Részletesebben

Előterjesztés Nádudvar Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 18-i ülésére

Előterjesztés Nádudvar Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 18-i ülésére Nádudvar Város Önkormányzat Polgármesterétől 4181. Nádudvar, Fő út 119. Tel.: 54/ 529-010 Fax: 54/ 480-256, e-mail: nadudvar@nadudvar.hu Előkészítette: Dr. Sós Csaba al Ikt. szám: 2 182/2014. Előterjesztés

Részletesebben

Tisztelt Asszonyom! Néhány gyakorlati kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: A hulladékgyűjtő házhoz jön!

Tisztelt Asszonyom! Néhány gyakorlati kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: A hulladékgyűjtő házhoz jön! Először nem értettük, hogy kertült a postaládánkba a két akkurátusan összegöngyölt szemetes zsák, de a mellette talált tájékoztató eligazított. Vagyis azt hittük eligazít, és az összes családtag gond nélkül

Részletesebben

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot!

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az általános iskola 6-10 éves korosztály részére Sziasztok! A kiadvány, melyet a kezetekben tartotok,

Részletesebben

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis te tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek!

Részletesebben

Egységes szerk. 2016. febr.29-i állapot

Egységes szerk. 2016. febr.29-i állapot Egységes szerk. 2016. febr.29-i állapot Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(I.31.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos

Részletesebben

A jelen rendeletben meghatározott gyűjtőedények ellenértékét az ingatlanhasználó fizeti meg a közszolgáltató részére.

A jelen rendeletben meghatározott gyűjtőedények ellenértékét az ingatlanhasználó fizeti meg a közszolgáltató részére. Monostorpályi Község Önkormányzata Képviselő - Testületének /2015. (..) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 20/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

(1) A Rendelet a következő 5/ A. -sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

(1) A Rendelet a következő 5/ A. -sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki: Barcs Város Önkormányzatának 7/2014. (VI.19.)önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelésről, a helyi közszolgáltatás kötelező igénybcvétcléri szóló 11/2004. (lil.26.)

Részletesebben

ZÖLDUDVAROK MŰKÖDÉSE

ZÖLDUDVAROK MŰKÖDÉSE ZÖLDUDVAROK MŰKÖDÉSE Tájékoztató a Zöldudvarok működéséről Célunk, hogy a Zöldudvarok működése a kukaedényekbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentésével könnyítse a lakosság ilyen irányú terheit, ezért

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Vándorffy István:Logisztikai és a környezet 2011. március Logisztikai területek Raktározás és a környezet Szállítás és környezet Inverz logisztika

Részletesebben

GYÛJTSÜNK SZELEKTÍVEN! Az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködése. Gyakorlati útmutató Felgyô és térsége

GYÛJTSÜNK SZELEKTÍVEN! Az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködése. Gyakorlati útmutató Felgyô és térsége GYÛJTSÜNK SZELEKTÍVEN! Az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködése Gyakorlati útmutató Felgyô és térsége Tisztelt Lakosok! Az elmúlt évtizedek során a gondatlanul végzett hulladéklerakás, a mainál jóval

Részletesebben

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk a 2014. évben is elvégzi az évente legalább 1 alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban háztól történő,

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről és a közszolgáltatás

Részletesebben

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. február 23. Hulladékgazdálkodási törvénnyel

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS HULLADÉK ÉS SZEMÉT Hulladék - az ember termelő-fogyasztó tevékenysége során keletkező anyagok melyeket már nem tudnak/akarnak felhasználni. Kezeléséről

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok:

Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok: Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok: A Hulladékgyűjtő udvar olyan zárt területtel és szakképzett személyzettel ellátott gyűjtőhely, ahová több fajta és nagyobb tömegű előre szelektált

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A kor követelményeit figyelembe véve a szelektív hulladékgyűjtés a hulladékgazdálkodási célok egyik elengedhetetlen eleme. A háztartásokban keletkező hulladékok nagy

Részletesebben

Humusz Ház képzése alapján

Humusz Ház képzése alapján Humusz Ház képzése alapján Szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás: A szelektív gyűjtés a különböző alapanyagú hullakékfajták külön gyűjtését jelenti. (papír, műanyag, üveg, fém, szerves, egyéb) Hulladék

Részletesebben

Alaprendelet. Módosított rendelet

Alaprendelet. Módosított rendelet Alaprendelet 1. (1) Monostorpályi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az ingatlanhasználónál keletkező települési hulladék, a biohulladék, az elkülönítetten gyűjtött hulladék (azaz a szelektív

Részletesebben

Sáfrány László. Szelektív gyűjtés

Sáfrány László. Szelektív gyűjtés Sáfrány László Szelektív gyűjtés Globális felmelegedés, szelektív hu lladékgyűjtés, környezet tudatos magatartás. Szorosan összefüggő fogalmak. Ezek a szavak, amit naponta hallunk, már szinte a könyökünkön

Részletesebben

ORSZÁG KÖZEPE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE ESZKÖZBESZERZÉSEKKEL

ORSZÁG KÖZEPE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE ESZKÖZBESZERZÉSEKKEL ORSZÁG KÖZEPE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE ESZKÖZBESZERZÉSEKKEL KEOP-1.1.1/C/13-2013-0028 Ismeretterjesztô kiadvány Köszöntô Tisztelt Olvasó! Az Ország Közepe Többcélú

Részletesebben

Települések a nulla hulladék felé vezető úton. Graczka Sylvia

Települések a nulla hulladék felé vezető úton. Graczka Sylvia Települések a nulla hulladék felé vezető úton Graczka Sylvia Mitől lesz egy település nulla hulladékos? 1. Stratégiaalkotás/tervkészítés 2. Általános szemléletformálás 3. Hulladékcsökkentést eredményező

Részletesebben

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű Prof.Dr. Csőke Barnabás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék Mai óra tartalma Szilárd települési hulladékok mennyiségi

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Óbudai Zöld Szabadegyetem Szabó Magdolna 2011. december 1. főtanácsadó Törvényi háttér Európa Tanácsi alapelvek, Környezeti akcióprogramok 1990. évi LXV. trv.

Részletesebben

ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék

ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék Kedves Olvasó 2 A hulladék életünk velejárója: ha fogyasztunk, elkerülhetetlenül keletkezik. Ugyanakkor a környezetünkért mindannyian felelősek vagyunk, eredményt

Részletesebben

ahol érték a hulladék TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL!

ahol érték a hulladék TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL! ahol érték a hulladék TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL! Kedves Gyerekek! Mindenki azt szeretné, ha lakóhelye, ahol él, tiszta és rendezett lenne, ahol jó élni. És ez talán még annál is nehezebb, mint a saját

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

A hulladék gyűjtése Gyűjtés

A hulladék gyűjtése Gyűjtés A hulladék gyűjtése Gyűjtés Gyűjtés: a hulladék összeszedése hulladékkezelő létesítménybe történő elszállítás céljából, amely magában foglalja a hulladék előzetes válogatását és előzetes tárolását is.

Részletesebben

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN 1 Készítette: Bocskói Diána környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Munkácsy Béla BEVEZETÉS Az iparilag fejlett országok

Részletesebben

LÉGY AZ A VÁLTOZÁS, AMIT A VILÁGBAN LÁTNI AKARSZ. GANDHI

LÉGY AZ A VÁLTOZÁS, AMIT A VILÁGBAN LÁTNI AKARSZ. GANDHI MÁR MEGINT EGY SZEMÉT ÜGY I. RÉSZ LÉGY AZ A VÁLTOZÁS, AMIT A VILÁGBAN LÁTNI AKARSZ. GANDHI Egyre többször, egyre gyakrabban hallani a hulladékkezelés fontosságáról, a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasznosításról.

Részletesebben

Adatszolgáltatás haszonanyag

Adatszolgáltatás haszonanyag Adatszolgáltatás haszonanyag 2015-2016 Haszonanyag: valamennyi a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hasznosítható hulladék. Hasznosítható hulladéknak tekinthető különösen: 1) csomagolási

Részletesebben

ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ

ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark fejlesztése és

Részletesebben

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Győr, 2016. november 16. A kezdetek. 1-ör. Meghagyatik szigorúan minden háztulajdonosnak,

Részletesebben

Irodai Szelektív Papírgyűjtés Biztonságos Iratmegsemmisítés

Irodai Szelektív Papírgyűjtés Biztonságos Iratmegsemmisítés Irodai Szelektív Papírgyűjtés Biztonságos Iratmegsemmisítés Biztonságos és környezetbarát megoldás irodai papírhulladék kezelésére és újrahasznosítására Megbízható - Rugalmas - Díjmentes INEST Nonprofit

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. 7030 PAKS DÓZSA GYÖRGY U. 55-61. TEL: 75/830-690

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. 7030 PAKS DÓZSA GYÖRGY U. 55-61. TEL: 75/830-690 PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. 7030 PAKS DÓZSA GYÖRGY U. 55-61. TEL: 75/830-690 Ügyfél azonosító szám: (szolgáltató tölti ki) Iktatószám:../2014. Hulladékszállítási szerződés (közfeladatokat

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN Előadó: Nagy László VGÜ Nonprofit Kft. vállalkozási igazgatóhelyettes 2014.03.05.. VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Ügyrendi és Szavazatszámláló Bizottság. A döntéshez egyszerű/minősített többség szükséges.

ELŐTERJESZTÉS. Ügyrendi és Szavazatszámláló Bizottság. A döntéshez egyszerű/minősített többség szükséges. ELŐTERJESZTÉS a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 25/2013.(XII.19.) számú önkormányzati rendelet módosítására Tárgy: Előterjesztő: Sárrétudvari Nagyközség

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Juhász Zoltán Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot!

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az általános iskola 11-14 éves korosztály részére Mi a hulladék? A hulladék az ember mindennapi élete,

Részletesebben

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Érintett terület: 313 önkormányzat (Baranya-Somogy Tolna megyék) Érintett lakosság: 426 022 fő Általános adatok Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program- Települési Szintű

Részletesebben