ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM"

Átírás

1 MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI SZABVÁNY LAKÓ ÉS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK KÉMÉNYEI Központi kémények MSZ-04-82/4-85 az MSZ-04-82/4-79 helyett G 02 Chimneys of Residential and Communal Buildings. Central Chimneys ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Az állami szabványok hatályára vonatkozó rendelkezéseket a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet ai tartalmazzák. A KGST-szabványoknak és a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke a 12/1978. (KkÉ 14.) KkM-MSZH számú együttes utasításban szabályozta. Az utasítás hatályát a szövetkezetekre a 8/1978. (X. 28.) KkM számú rendelet terjesztette ki. A szabványban szereplõ megjelöléseket, rajz- és betûjeleket, megnevezéseket, minõségi osztály megjelöléseket, valamint a szabványban meghatározott fogalmakat csak az állami szabványban meghatározott értelemben szabad használni, abban az esetben is, ha a szabványtól való eltérés egyébként nincs engedélyhez kötve [19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet 11.] Új kémény esetében e szabvány elõírásaitól eltérni csak az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium elõzetes engedélyével szabad (hatóságilag kötelezõ létesítési elõírások) * *, meglévõ kémény esetében (a tüzelõberendezés megváltoztatása, a kémény karbantartása, felújítása, helyreállítása, átalakítása esetében) e szabvány elõírásaitól indokolt esetben elõzetes írásbeli megállapodással el szabad térni, ha az eltérés más elõírásba nem ütközik, az élet, az egészség és a vagyon védelmét nem veszélyezteti, a népgazdaság és a kezelõk, illetve a lakosok érdekeit nem sérti. A szabvány tárgya lakó- és közösségi épületek 60 kw-nál nagyobb egységteljesítményû vagy 60 kw-nál nagyobb összes teljesítményû központi fûtõ, használati melegvíz-termelõ, valamint nagykonyhai stb. tüzelõberendezéseinek gravitációs füstgáz-elvezetésére épülõ kémények elõírásai. * Az eltérési engedélyek kérelmét az ÉVM Fejlesztési Fõosztályához címezve az Építésügyi Szabványosítási Központhoz kell benyújtani (Budapest XI., Diószegi út 37., Postafiók: 69. Bp. 1502) A jóváhagyás ideje: november A hatálybalépés idõpontja: június 1. (10 oldal)

2 MSZ 04.82/ TARTALOM 1. Fogalommeghatározások 2. Építési és szerelési anyagok 3. Általános elõírások 4. Épületkialakítástól függõ elõírások 5. Tüzelõanyagtól függõ elõírások 6. Hõ-és áramlástechnikai elõírások 7. Ellenõrzés, vizsgálat, minõsítés A szövegben említett szabványok

3 3 MSZ 04.82/ FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK A fontosabb fogalmak meghatározását az MSZ-04-82/1 tartalmazza. 2. ÉPÍTÉSI ÉS SZERELÉSI ANYAGOK 2.1 A kéménytest épületen belüli építéséhez e szabvány alapján külön igazolás nélkül alkalmazhatók: kéményépítésre alkalmas tégla, illetve idomtest és legalább H10 jelû különlegesen javított falazó mészhabarcs, kör keresztmetszetû vasbeton béléselem és kör vagy négyzet keresztmetszetû köpenyelem (MSZ 14767) és legalább H25 jelû közönséges falazó cementhabarcs. 2.2 A kéménytest épületen (tetõn) kívüli szakaszának vagy szabadonálló kémény építéséhez, továbbá fémbõl vagy betonelembõl épített kémény szabadban haladó szakaszának körülfalazásához e szabvány alapján alkalmazhatók: e célra alkalmas fagyálló tégla, illetve idomtest és legalább H10 jelû különlegesen javított falazó mészhabarcs, illetve a hézagoláshoz Hv 10 jelû különleges vakoló és hézagoló habarcs. Kéménytest épületen kívüli szakaszának építéséhez vagy szabadonálló kémény építéséhez alkalmazható még szilárd tüzeléshez acélcsõ, olajtüzeléshez saválló acélcsõ vagy saválló bevonattal ellátott acélcsõ, gáztüzeléshez alumíniumcsõ, azbesztcementcsõ S 54 jelû cementtel, saválló vagy saválló felületû acélcsõ. 2.3 Kéménybélés és szerelt kémények építéséhez alkalmazható: szilárd tüzelés kéményhez kéménybélés általában nem szükséges szerelt kémény anyaga általában acélcsõ olajtüzelés kéményéhez saválló vagy saválló felületû acélcsõ (illetve, ha a kémény falán tartós lecsapódás nem várható, akkor esetleg egyszerû acélcsõ is), szulfát agresszív hatásának ellenálló habarcs; gáztüzelésû kéményhez alumíniumcsõ, azbesztcementcsõ S 54 jelû cementtel, saválló vagy saválló felületû acélcsõ, ha a kémény falán tartós lecsapódás nem várható, akkor esetleg egyszerû acélcsõ is.

4 MSZ 04.82/ Füstcsatorna építéséhez alkalmazható : égetett agyagtégla legalább H10 jelû különlegesen javított mészhabarcsba rakva; fémcsövek és lemezek szilárd tüzeléshez vaslemez vagy vascsõ, olajtüzeléshez saválló vagy saválló felületû vagy esetleg egyszerû acélcsõ vagy acéllemez, gáztüzeléshez alumínium lemez vagy csõ, saválló vagy saválló felületû vagy esetleg egyszerû acélcsõ vagy acéllemez. 2.5 Füstcsatorna-bélés építéséhez alkalmazhatók a 2.3 szerinti anyagok. 2.6 Füstcsövek és füstcsõidomok készítéséhez alkalmazhatók a szerinti anyagok. 2.7 Koromzsákajtó és füstcsatorna-tisztító nyílás lezárószerkezetének készítéséhez alkalmazhatók: a kéményhez és a füstcsatornához alkalmas anyagok. 2.8 Hõszigetelés készítéséhez alkalmazható: szabadonálló fémkémény, fémbõl készített füstcsatorna, továbbá kis hõszigetelõ képességû egyéb anyagú kémény épületen kívüli szakaszának hõszigetelésére üvegszál, üvegszál- vagy üveggyapotmatrac, vagy ásványgyapot-matrac, idõjárásnak (csapadéknak) ellenálló burkolattal vagy körülfalazással védve fémanyagú kéménybélés és a kéménytest közötti hézag kitöltésére ásványgyapot, perlit, illetve egyéb nem éghetõ anyag. 3. ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSOK 3.1 A legfontosabb (nemcsak a központi kéményekre vonatkozó) általános elõírásokat az MSZ-04-82/1 tartalmazza. 3.2 A szilárd vagy cseppfolyós tüzelõanyagú központi fûtõ és melegvíz termelõ tüzelõberendezések kéményeinek magassága a 30 m-en belüli építmény legmagasabb pontját legalább 3 m-rel haladja meg. 3.3 A kéménytestet villámvédelemmel kell felszerelni az MSZ 274 szerint. 3.4 A 64 cm x 64 cm-nél kisebb keresztmetszetû kémény esetén kívül, annál nagyobb keresztmetszetû kéményben esetleg belül legalább 20 mm-es köracél teherbírásának megfelelõ acélhágcsót vagy mászólétrát kell elhelyezni és a kitorkollásnál - a kéménytisztítás céljára - korláttal biztosított helyet kell kialakítani. Gázkémény esetében ettõl az érdekeltek írásbeli megállapodása alapján el szabad térni. 3.5 A 120 kw teljesítményt meghaladó tüzelõberendezéshez vagy ezt a teljesítményt együttes teljesítményként meghaladó tüzelõberendezés-csoporthoz tartozó kémény építésénél gondoskodni kell a levegõtisztaság-védelmi elõírások betartásának ellenõrzésére szolgáló emissziómérõ hely kialakításáról, a területileg illetékes levegõtisztaság-védelmi ellenõrzõ hatósággal egyeztetve. 3.6 A központi fûtés, illetve a központi használati melegvízellátás tüzelõberendezésének kéménykürtõjébe egyéb tüzelõberendezést bekötni nem szabad. Szellõztetés céljára a kéménykürtõt felhasználni nem szabad. 3.7 A füstgáz-elvezetés szerkezeti elemeit, a kéménykürtõ keresztmetszetét, a kéménytest falvastagságát, valamint az esetleg szükséges hõszigetelést hõ- és áramlástechnikai, valamint szilárdsági méretezéssel kell meghatározni.

5 5 MSZ 04.82/ ÉPÜLETKIALAKÍTÁSTÓL FÜGGÕ ELÕÍRÁSOK 4.1 Anyagtól független szerkezeti elõírások A kéménytest alapozása és falazata a födémektõl, valamint az épület egyéb szerkezeteitõl független legyen. Tetõtéri gázkazánok szerelt kéményei erre méretezett tartószerkezetre is terhelhetnek Ha a kéménytest alsó végét talajvíz hatása érheti, akkor a megfelelõ vízszigetelésrõl gondoskodni kell A kéménykürtõ méreteire a szerkezeti anyagokból és a szerkesztési szabályokból adódó lehetõségek a mértékadóak A koromzsákajtó szélességi mérete általában legyen azonos a kémény belsõ méretével, magassága pedig a szélességi méret 1,5-szerese, azonban 60 cm x 60 cm-nél nagyobb nem lehet. A nyílást kettõs ajtóval kell lezárni. A tömör zárást behúzó félfordítók felszerelésével célszerû biztosítani Szilárd tüzelõanyaggal üzemelõ központi fûtõ- és melegvíz-termelõ tüzelõberendezések esetében a füstcsatornának a kéménykürtõhöz csatlakozó keresztmetszete a kürtõ keresztmetszeténél legalább 10% -kal legyen nagyobb A füstcsatornát a kémény felé egyenletes emelkedéssel, a lehetõ legkevesebb iránytöréssel kell létesíteni A füstcsatornát a nedvesség hatásától védeni kell. Szükség esetén speciális vízszigetelésrõl kell gondoskodni A füstcsatorna hõhatásától a környezõ épületszerkezeteket hõszigeteléssel, átszellõzõ légréteggel vagy egyéb más módon meg kell védeni A füstcsatorna megfelelõ és biztonságos tisztíthatóságáról gondoskodni kell. A füstcsatorna-tisztító nyílásokat a csatorna végén, a kéménybe csatlakozás helyén, az iránytörésekben, valamint szükség esetén az egyenes szakaszokban is kell létesíteni. Az épített (falazott) füstcsatornát 40 cm x 50 cm keresztmetszetig legalább 2 m-enként, ennél nagyobb keresztmetszet esetén legalább 5 m-enként kettõs tisztítóajtóval kell ellátni. Szerelt füstcsatorna tisztítása esetleg a rendeltetésszerû bonthatóság biztosításával is megoldható. 4.2 Téglából falazott kéménytest és füstcsatorna szerkezeti elõírásai Téglából falazott kéménykürtõ oldalai csak a téglaméretbõl, illetve a szabályos téglakötésbõl kiadódó méretûek lehetnek A kürtõk közötti fal legalább 25 cm vastagságú legyen.

6 MSZ 04.82/ A kémény külsõ falvastagságát hõtechnikai és statikai méretezés alapján kell megállapítani, de az 25 cm-nél kevesebb nem lehet A központi fûtõ-és melegvíz-termelõ tüzelõberendezések kéménye és a szomszédos építmény fala között legalább 10 cm szélességû szellõztethetõ légrés legyen; a be nem épített szomszédos telek oldalvonalán létesülõ kéménynek a szomszédos telek felõli falát - az égetett téglából falazott kémény esetében 12 cm-rel, más anyagú kémény esetében ennek megfelelõ hõszigetelési egyenértékben - vastagítani kell A kéménytestet teljesen tömör hézagokkal kell falazni. A kürtõ felületét cementhabarccsal simára kell bedörzsölni. A kéménytest külsõ felületét épületen belül vakolni, épületen kívül hézagolni kell. A kéménytestet vasbeton koszorúval, beton vagy mûkõ fedkõvel kell lezárni A téglából falazott füstcsatorna oldalfala szabályos kötésbe rakva legalább 25 cm vastag legyen. Födémje lehet téglaboltozat vagy hõszigetelt vasbeton lemez. Ha a füstcsatorna a kazánház fala mentén épül, akkor a hátsó fala 12 cm vastag lehet, a kazánház falától 5 cm légréssel elválasztva. 4.3 Fémbõl készített kémény, füstcsatorna, füstcsõ szerkezeti elõírásai A lemezkéménynek az éghetõ anyagú épületszerkezettõl legalább 0,5 m-re kell lennie A megfogások és kikötések, illetve az alátámasztások, felerõsítések vagy függesztõk tegyék lehetõvé a kémény, illetve a füstcsatorna és a füstcsõ hõtágulásából eredõ elmozdulását A füstcsatornát, valamint a füstcsövet a kürtõhöz füsttömören kell csatlakoztatni. A füstcsatorna vagy a füstcsõ hõhatásra bekövetkezõ mozgása a tömörséget ne befolyásolja A füstcsatorna alakját, méreteit és szerkezetét hõ- és áramlástechnikai, valamint szilárdságtani méretezéssel kell meghatározni Gáztüzelõ berendezés füstcsöve a füstcsatornához annak tengelyével Iegfeljebb 60 -os szöget alkotva csatlakozzék A füstcsõ keresztmetszete feleljen meg a füstgáz térfogatáramának.

7 7 MSZ 04.82/ TÜZELÕANYAGTÓL FÜGGÕ ELÕÍRÁSOK 5.1 Szilárd tüzelés kéménye A kémény és a szerkezeti elemek anyaga legyen ellenálló a füstgáz hõ- és vegyi hatásával szemben. Az üzemállapoti hõhatást a füstgáz: tartósan legfeljebb 400 C, a tüzelõberendezés üzeme alatt legfeljebb egy órán keresztül 450 C hõmérsékletével kell figyelembe venni. * A vegyi hatás mértékét a tüzelõanyagtól függõ füstgázösszetétel alapján kell meghatározni Egy kürtõbe vagy csak természetes vagy csak mesterséges légellátású tüzelõberendezések üzemeltethetõk. A nem üzemelõ berendezés ne lehessen füstgáz-visszaáramlás vagy káros mértékû légbevezetés forrása Szükség esetén a kémény-kitorkollásra szikrafogót kell elhelyezni. 5.2 Olajtüzelés kéménye A kémény és a szerkezeti elemek anyaga legyen ellenálló a füstgáz hõ- és vegyi hatásával szemben. Az üzemállapoti hõhatást a füstgáz szerinti hõmérsékleteivel kell figyelembe venni. A vegyi (szulfát-agresszív) hatás mértékét a kéménynek a 6. fejezet szerinti méretezése során kell megállapítani. Ha a tartós lecsapódás nem kerülhetõ el, akkor a kéménykürtõt saválló és vízzáró béléssel kell védeni Közös kürtõbe csak olyan tüzelõberendezések köthetõk be, amelyeknek füstcsonkjában az áramlási ellenállás értéke (a huzatigény) azonos. 5.3 Gáztüzelés kéménye A kémény és a szerkezeti elemek anyaga legyen ellenálló az égéstermék hõ- és vegyi hatásával szemben. Az üzemállapoti hõhatást az égéstermék tartósan legfeljebb 300 C, * Az üzemállapoti hõhatással szembeni ellenállás követelménye nem tévesztendõ össze a tûzállósági követelménnyel (MSZ-04-82/1; és MSZ 14799).

8 MSZ 04.82/ a tüzelõberendezések üzeme alatt legfeljebb egy órán keresztül 350 C hõmérsékletével kell figyelembe venni. * A vegyi (agresszív szénsav) hatás mértékét a kémény méretezése során kell megállapítani. Tartós lecsapódás esetében a kéménykürtõt saválló és vízzáró béléssel kell védeni Huzatmegszakítóval felszerelt és e nélkül üzemelõ tüzelõberendezéseket tilos ugyanabba a kéménykürtõbe kötni A kéménykitorkollás környezetében kialakuló zavaró szélhatások elkerülésére kitorkollás-módosító szerkezetként ajánlatos Meidinger-tárcsa alkalmazása Tetõtéri gázkazánház vagy gázkazánhelyiség külön-külön kazánonkénti kéménykivezetése esetén, ha az a készülék füstcsonkjával azonos méretû, 4 m magasságig nem kell méretezést végezni; ilyen esetben alsó tisztítónyílás sem szükséges. Az égéstermék-vezeték helyiségen belüli részének bonthatóságát azonban ilyen megoldásnál is biztosítani kell. 6. HÕ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKAI ELÕÍRÁSOK 6.1 A központi kémények hõ- és áramlástechnikai méretezését a következõk figyelembevételével kell elvégezni A méretezés kiinduló adatai: a tüzelõberendezés hõteljesítménye, a tüzelõberendezés hatásfoka, a tüzelõberendezés ellenállása, a tüzelõanyag fûtõértéke, a füstgáz max. C0 2 -tartalma, a füstgáz tényleges C0 2 -tartalma, a tüzelõberendezés helyiségében uralkodó légnyomás, a tüzelõberendezés helyiségének belsõ hõmérséklete, a füstgáz hõmérséklete a tüzelõberendezés füstcsonkjában, a füstgáz hõmérsékletének folyóméterenkénti csökkenése a füstcsonktól a kémény kitorkollásáig, a kéménykürtõ magassága, a meteorológiai észlelési szinten (20 m) mért légsebesség, a kazánházi nyílászárót magába foglaló épülethomlokzat elõjeles aerodinamikai tényezõje, a kéménykitorkollásban mérhetõ elõjeles aerodinamikai tényezõ, a külsõ levegõ sûrûsége, a füstcsõ súrlódási tényezõje, a kémény súrlódási tényezõje, a füstcsõ alaki ellenállás tényezõinek összege, a kéménykürtõ alaki ellenállás tényezõinek összege, a kürtõ keresztmetszetének alakja, a füstcsõ, a füstcsatorna és a kéménytest anyagai és a rétegvastagságok, a füstgáz fajhõje. * Lásd az lábjegyzetét!

9 9 MSZ 04.82/ A kiinduló adatokból meghatározható: a füstgáz térfogatárama, a füstgáz tömegárama, a hatásos nyomás, a kéménykürtõ keresztmetszete, a füstgáz-hõmérséklet a kürtõ végén. A méretezés során a füstgáz folyóméterenkénti lehûlését és a füstcsõ, valamint a kémény súrlódási ellenállását becsléssel kell meghatározni, majd pontosítás céljából az elõzetes kéménykeresztmetszet ismeretében iterációs számítások szükségesek. 6.2 Gáztüzelésû, áramlásbiztosítóval felszerelt tüzelõberendezés kéményében a harmatpont-hõmérséklet ellenõrzését a következõk figyelembevételével kell elvégezni A méretezés kiinduló adatai azonosak a ben felsoroltakkal, továbbá az égéstermék harmatponti hõmérséklete, az égéstermék hõmérséklete a kitorkollásban, az áramlásbiztosító ellenállása A kéménykürtõt a hígítatlan égéstermék és az áramlásbiztosítón keresztül beszívott levegõ tömegáramának összegével egyensúlyi állapotban kell méretezni. A számításban az égéstermék hõmérsékletét a kitorkollásban kiindulásul olyan értékkel kell felvenni, hogy az a harmatpont-hõmérsékletnél nagyobb legyen. Ezzel az égéstermék-hõmérséklettel kiszámítható az áramlásbiztosító alsó síkjában az égéstermék (levegõ-égéstermék-keverék) hõmérséklete. A keverék hõmérsékletének, továbbá a hígítatlan égéstermék tömegáramának és hõmérsékletének alapján meghatározható az áramlásbiztosítón keresztül beszívott levegõ tömegárama. Az ismertetett méretezési elv alapján a kiinduló adatokból meghatározható: az égéstermék térfogatárama, az égéstermék tömegárama, a hatásos nyomás, a kéménykürtõ keresztmetszete, az égéstermék hõmérséklete a kitorkollásban. A számításokban az égéstermék folyóméterenkénti lehûlését és a füstcsõ, valamint a kémény súrlódási ellenállását becsléssel kell megállapítani, majd pontosítás céljából az elõzetes kéménykeresztmetszet ismeretében iterációs számítások szükségesek. 7. ELLENÕRZÉS, VIZSGÁLAT, MINÕSÍTÉS 7.1 A kémény építése során és befejezése után ellenõrizni kell, hogy a kéménytestet a tervezett méretekkel, a tervezett anyagokból, valamint a megadott létesítési elõírásoknak megfelelõen kivitelezték-e. 7.2 A kémény átadás-átvétele a 7.1 szerint és a 7.3 szerint - általában testületileg végrehajtott - ellenõrzések eredményeitõl függõen történik vagy hiúsul meg.

10 MSZ 04.82/ A kémény mûködését a kazán (kazántelep) próbaüzemeltetésével kell ellenõrizni. A próbaüzemeltetésrõl jegyzõkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell a jelenlevõket, a körülményeket és a kémény mûködésével kapcsolatos megállapításokat A mûködés alapvetõ követelménye a keletkezett füstgáz (égéstermék) maradéktalan elvezetése; valamint szilárd tüzelésû kazán (kazántelep) esetében ellenõrizni kell, hogy az égési levegõ ellátására a kémény megfelelõ-e olaj- és gáztüzelésû kazán kéményének kitorkollásában - ha a kéménykürtõt korrózió ellen nem védetten építették - ellenõrizni kell a füstgáz (égéstermék) hõmérsékletét is. 7.4 A kémény minõsítése során az MSZ-04-82/2 szabvány 7.4 alfejezetében foglaltakat kell értelemszerûen alkalmazni. A SZÖVEGBEN EMLÍTETT SZABVÁNYOK MSZ 274 MSZ MSZ MSZ-04-82/1 MSZ-04-82/2 Villámvédelem Központi fûtés kéményének betonból elõregyártott elemei Kéményszerkezetek tûzállósági vizsgálata és minõsítése Lakó- és közösségi épületek kéményei. Fogalommeghatározások és általános elõírások Lakó- és közösségi épületek kéményei. Egyedi kémények A szabvány alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg módosítása, kiegészítése, helyesbítése, hatálytalanítása, mert a szabványt a kibocsátója a mûszaki haladásnak megfelelõen idõnként átdolgozza. A szabvány érvényességében beálló minden változást a Magyar Szabványügyi Hivatal a Szabványügyi Közlönyben hirdet meg; beszerezhetõ a Posta Központi Hírlapirodánál A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó helyesbítõ, módosító indítványokat, észrevételeket, megfelelõ indokolással a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz (1450 Budapest 9 Pf.: Üllõi út 25.) célszerû benyújtani. A szabvány beszerezhetõ: a Szabványboltban Budapest, V., Szt. István tér 4. Levélcím: 1374 Budapest, Postafiók 556.

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI SZABVÁNY LAKÓ ÉS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK KÉMÉNYEI Egyedi kémények MSZ-04-82/2-85 az MSZ-04-82/2-79 helyett G 02 Chimney of Residential and Communal Buildings. Local

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESITMÉNY ADATOK : Megnevezése : Név : Cím : helység utca hsz. Tervező neve _ Tel : Cím : helység utca hsz.

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz.

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz. ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESÍTMÉNY ADATOK: Megnevezése: Név:. Cím:.. helyiség..utca hsz. Tervező neve:...tel.:. Cím:.. helység utca

Részletesebben

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI SZABVÁNY LAKÓ ÉS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK KÉMÉNYEI Fogalommeghatározások és általános elõírások Chimney of Residential and Communal Buildings. Definitions and General

Részletesebben

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár Gázellátás Gázkészülékek 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Gázkészülékek fajtái 2 A típusú gázfogyasztó készülékek amelyek nem csatlakoznak közvetlenül kéményhez, vagy égéstermékelvezető

Részletesebben

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék IV. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, 2006. március 23-24. ... ha két méter,

Részletesebben

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás)

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Körösztös Kft. 7630 Pécs, Zsolnay V.u.9. Tel: 72/511-757 Fax: 72/511-757 Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Mottó: A szabványok alkalmazása nem kötelezõ, de a bíróságon

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermékelvezetése

Gázkészülékek égéstermékelvezetése Gázkészülékek égéstermékelvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Épületgépészeti rendszerek I. 2013. április 29. 1 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása 2 Osztályozás és jelölés (MSZ

Részletesebben

85/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet. a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

85/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet. a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról 85/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése az egyes helyi

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Épületgépészeti rendszerek I. 2009. február 17. 1 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása 2 Osztályozás és jelölés Hőmérsékleti

Részletesebben

Az égéstermék-elvezetés felújítása. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 15.

Az égéstermék-elvezetés felújítása. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 15. Az égéstermék-elvezetés felújítása MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2011. november 15. Az égéstermék-elvezetés tervezése MSZ EN 1443:2003 Égéstermék-elvezető berendezések. Általános követelmények

Részletesebben

ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK!

ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK! 1 2016.02.24 Haszmann Iván Kiemelt szakértő mérnök ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK! Égéstermék-elvezető berendezések megfelelőség igazolása, minőségi

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0487-06/3 Kéményfalazás, kéménybélelés, előregyártott elemek építésének lépései Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus Épületgépészeti technikus

54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus Épületgépészeti technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

TOTYA S szilárdtüzelésű kazánok

TOTYA S szilárdtüzelésű kazánok TOTYA S szilárdtüzelésű kazánok EREDETI, MINŐSÉGI TOTYA FELIRATOS AJTÓVAL ELLÁTOTT KAZÁNOK NE A GÁZSZÁMLÁTÓL LEGYEN MELEGE! Minőség, Tartósság, Megbízhatóság, Garancia Kazánok 18 különböző méretben (18kW-110kW):

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az 1990.

Részletesebben

31 582 15 1000 00 00 Kőműves 4 Kőműves 4 2/42

31 582 15 1000 00 00 Kőműves 4 Kőműves 4 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Épületgépészet bevezető előadás

Épületgépészet bevezető előadás Épületgépészet bevezető előadás Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar szikra@egt.bme.hu 2013. max. 2m Kémények: Nyitott égésterű falikazánok kéményei Kéménytest min. 2m Füstcső Gázberendezés

Részletesebben

Az égéstermék-elvezető hő- és áramlástechnikai méretezése során figyelembe kell venni a szélnyomás értékét.

Az égéstermék-elvezető hő- és áramlástechnikai méretezése során figyelembe kell venni a szélnyomás értékét. A 2010. december 01.-én hatályba lépett MSZ 845:2010 szabvány 11. fejezete az égéstermék elvezető berendezések kitorkollásával kapcsolatban az alábbi előírásokat tartalmazza: Kitorkollás Építmény létesítése

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve: 2014. január 1.-től

Részletesebben

Gázkazánok égéstermék-elvezetése Huzat hatása alatt álló berendezések

Gázkazánok égéstermék-elvezetése Huzat hatása alatt álló berendezések Gázkazánok égéstermék-elvezetése Huzat hatása alatt álló berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008. március 3. 1 A gravitációs, nyitott égéstermék-elvezető berendezések méretezése Munkapont

Részletesebben

MSZ EN :2015. Tartalomjegyzék. Oldal. Előszó Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10

MSZ EN :2015. Tartalomjegyzék. Oldal. Előszó Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10 Tartalomjegyzék Előszó...9 1. Alkalmazási terület...10 2. Rendelkező hivatkozások...10 3. Szakkifejezések és meghatározásuk...10 4. Jelölések, rövidítések...17 5. Nem kiegyenlített égéstermék-elvezető

Részletesebben

Helyszínen épített vegyes-tüzelésű kályhák méretezése Tartalomjegyzék

Helyszínen épített vegyes-tüzelésű kályhák méretezése Tartalomjegyzék Helyszínen épített vegyes-tüzelésű kályhák méretezése Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Szakkifejezések és meghatározásuk 3. Mértékadó alapadatok 4. Számítások 4.1. A szükséges tüzelőanyag mennyiség 4.2.

Részletesebben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék A gázkészülékek elhelyezésével kapcsolatos

Részletesebben

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március Korszerű égéstermék-elvezető berendezések forgalomba hozatalának, tervezésének, beépítésének szabályai. Szakértői tapasztalatok. Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége Építési

Részletesebben

I. Az építési engedélyezési eljárásról

I. Az építési engedélyezési eljárásról 1 I. Az építési engedélyezési eljárásról A 37/2007 (XII.13.) ÖTM rendelet (az építési engedélyezési eljárásról) 19. (1) b) pontja értelmében a tervezőnek egyeztetnie kell a területileg illetékes kéményseprő

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Előadó Zsákai Lajos tűzoltó alezredes Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

Tippek-trükkök a BAUSOFT programok használatához. Kazánok tulajdonságainak változása az égéstermék tömegáramának függvényében

Tippek-trükkök a BAUSOFT programok használatához. Kazánok tulajdonságainak változása az égéstermék tömegáramának függvényében Tippek-trükkök a BAUSOFT programok használatához Kazánok tuladonságainak változása az égéstermék tömegáramának függvényében Baumann Mihály ügyvezető BAUSOFT Pécsvárad Kft. Ú szabványok bevezetésekor gyakran

Részletesebben

ADVANCE 0989-CPD-0522 0989-CPD-0521 0989-CPD-0523 0989-CPD-0524. Lapok címei SCHIEDEL ADVANCE INNOVÁCIÓ ÉS TRADÍCIÓ ÖSSZHANGBAN ADVANCE

ADVANCE 0989-CPD-0522 0989-CPD-0521 0989-CPD-0523 0989-CPD-0524. Lapok címei SCHIEDEL ADVANCE INNOVÁCIÓ ÉS TRADÍCIÓ ÖSSZHANGBAN ADVANCE Lapok címei ADVANCE SCHIEDEL ADVANCE INNOVÁCIÓ ÉS TRADÍCIÓ ÖSSZHANGBAN ADVANCE CE 0989-CPD-0522 0989-CPD-0521 0989-CPD-0523 0989-CPD-0524 1 SCHIEDEL ADVANCE Bevezetés Leírás Az ADVANCE egy átgondolt, értékelemzés

Részletesebben

Az Almeva-ról. XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

Az Almeva-ról. XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április Az Almeva-ról Az ALMEVA AG 1993-ban Svájcban alakult. Központja is itt található. Industrie Strasse 6 CH-9220 Bischofszell Switzerland Tel: +41 71 644 90 20 Fax: +41 71 644 90 29 E-mail: info@almeva.ch

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 5 3.2. KÜLTÉRI ELHELYEZÉS 5

TARTALOMJEGYZÉK 5 3.2. KÜLTÉRI ELHELYEZÉS 5 I.verzió I.verzió, lezárva 2002. szeptember 9.-én TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1 1. LEVEGŐ ELLÁTÓ ÉS ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ 2 1.1. RAYTERM ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ KATEGÓRIÁI ÉS ANYAGAI 2 1.2. HI- ELTA FÜSTGÁZ

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE MSZ 15023-87 Az MSZ 15023/1-76 helyett G 02 624.042 Statical desing of load carrying masonry constructions

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL. közterület: közterület: közterület:

KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL. közterület: közterület: közterület: Kéményseprőipari tevékenységet ellátó: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Igazgatóhelyettesi Szervezet. KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL

Részletesebben

KÉMÉNYÉPÍTÉS. Tekintsék át a kiviteli terveket és ellenőrizzék, hogy a már meglévő szerkezetek annak megfelelnek-e.

KÉMÉNYÉPÍTÉS. Tekintsék át a kiviteli terveket és ellenőrizzék, hogy a már meglévő szerkezetek annak megfelelnek-e. 1 KÉMÉNYÉPÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Egy családi ház kivitelezése során feladatuk a kémény elkészítése. Tekintsék át a kiviteli terveket és ellenőrizzék, hogy a már meglévő szerkezetek annak megfelelnek-e.

Részletesebben

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan?

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Előadás címe: Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Dr. Barna Lajos egy. docens BME Épületgépészeti é ti és Gépészeti é Eljárástechnika á Tanszék A gázkészülék légellátásának alapelvei

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10 Tartalom Előszó...8 Bevezetés...9 1. Alkalmazási terület...10 2. Rendelkező hivatkozások...10 3. Szakkifejezések és meghatározásuk...11 4. Általános jelölések és rövidítések...13 5. Számítási eljárás...13

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve:

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről a 14/2007.(XII.1.) számú rendelettel egységes szerkezetben Gölle Községi

Részletesebben

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kwth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai

Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai Égéstermék-elvezető berendezések vizsgálati- és szakértői tapasztalatai Molnár Benjamin ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége IX. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, Égéstermék-elvezető

Részletesebben

Korszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései, rendszer jellegű szerkezetek és tanúsításuk Haszmann Iván

Korszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései, rendszer jellegű szerkezetek és tanúsításuk Haszmann Iván Korszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései, rendszer jellegű szerkezetek és tanúsításuk Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Égéstermék-elvezető berendezések forgalmazásának, betervezésének,

Részletesebben

Celsius Plussz Termelõ Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Celsius Plussz Termelõ Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. celsius beliv hu.qxd 2004.09.03. 10:10 Page 1 Celsius Plussz Termelõ Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Celsius V16................................ 1 Celsius P-V25;28;32.......................... 2 Celsius

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Dédestapolcsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2001.(I.9.) számú rendelete A kéményseprő-ipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről (a módosítással egységes szerkezetben) Dédestapolcsány

Részletesebben

IMMERPAN. Acél lapradiátorok

IMMERPAN. Acél lapradiátorok IMMERPAN Acél lapradiátorok IMMERPAN, AZ ÚJ TERMÉKVONAL AZ IMMERGAS KÍNÁLATÁBAN Az Immergas a felhasználói igények széleskörű kiszolgálása érdekében acél lapradiátorokkal bővíti termékskáláját, melyeket

Részletesebben

7. lakás 1. Fűtőanyag elnevezése: tűzifa Összetétel (kg/kg): Szén Hidrogén Oxigén Víz Hamu

7. lakás 1. Fűtőanyag elnevezése: tűzifa Összetétel (kg/kg): Szén Hidrogén Oxigén Víz Hamu 7. lakás 1 Épület: 7. lakás kandalló kémény 9700 Szombathely, Szőllősi sétány 8665/1. hrsz. Megrendelő: SZOVA Zrt. 9700 Szombathely, Welther K. u. 4. Tervező: Szatmári Örs, G 18-0477 9800 Vasvár, Hunyadi

Részletesebben

Segédlet. Gázüzemû kondenzációs készülék füstgáz elvezetéséhez CERAPURMAXX O ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A HU (04.

Segédlet. Gázüzemû kondenzációs készülék füstgáz elvezetéséhez CERAPURMAXX O ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A HU (04. Segédlet Gázüzemû kondenzációs készülék füstgáz elvezetéséhez CERAPURMAXX 6 720 611 409-00.1O ZBR 90-1 A OSW 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 3 A szimbólumok magyarázata 3 1 Használat

Részletesebben

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március A kémény szerepe és helye a felsőoktatásban Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét,

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről (A módosítással egységes szerkezetbe

Részletesebben

Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 1 Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Sárvár város Önkormányzata az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Részletesebben