ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM"

Átírás

1 MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI SZABVÁNY LAKÓ ÉS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK KÉMÉNYEI Fogalommeghatározások és általános elõírások Chimney of Residential and Communal Buildings. Definitions and General Regulations MSZ-04-82/1-85 az MSZ-04-82/1-79 helyett G 02 ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Az állami szabványok hatályára vonatkozó rendelkezéseket a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet ai tartalmazzák. A KGST-szabványoknak és a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke a 12/1978. (KkÉ 14.) KkM-MSZH számú együttes utasításban szabályozta. Az utasítás hatályát a szövetkezetekre a 8/1978. (X. 28.) KkM számú rendelet terjesztette ki. A szabványban szereplõ megjelöléseket, rajz- és betûjeleket, megnevezéseket, minõségi osztály megjelö léseket, valamint a szabványban meghatározott fogalmakat csak az állami szabványban meghatározott ér telemben szabad használni, abban az esetben is, ha a szabványtól való eltérés egyébként nincs engedélyhez kötve [19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet 11.] Új kémény esetében e szabvány elõírásaitól eltérni csak az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium elõzetes engedélyével szabad (hatóságilag kötelezõ létesítési elõírások), * meglévõ kémény esetében (a tüzelõberendezés megváltoztatása, a kémény karbantartása, felújítása, helyreállítása, átalakítása esetében) e szabvány elõírásaitól indokolt esetben elõzetes írásbeli megállapodással el szabad térni, ha az eltérés más elõírásba nem ütközik, az élet, az egészség és a vagyon védelmét nem veszélyezteti, a népgazdaság és a kezelõk, illetve a lakosok érdekeit nem sérti. A szabvány tárgya a lakó- és közösségi épületek egyedi, valamint központi tüzelõberendezéseinek gravitációs füstgáz-elvezetésére épülõ kémények fogalommeghatározásai és általános elõírásai. * Az eltérési engedélyek kérelmét az ÉVM Fejlesztési Fõosztályához címezve az Építésügyi Szabványosítási Központhoz kell benyújtani (Budapest XI., Diószegi út 37. Postafiók: 69. Budapest 1502). A jóváhagyás ideje: November A hatálybalépés idõpontja: június 1. (10 oldal)

2 MSZ 04.82/ TARTALOM 1. Fogalommeghatározások 1.1. Kategóriaképzõ és általános fogalmak 1.2. Fontosabb szerkezeti fogalmak 1.3. Fontosabb hõ- és áramlástechnikai fogalmak 2. Általános elõírások 2.1. Létesítési kötelezettség, korlátozás, tilalom 2.2. Anyag, szerkezeti kialakítás, szerkezeti kapcsolat 2.3. Telepítés (elhelyezés), magasság, kitorkollás 2.4. Keresztmetszet, kürtõvezetés, mûködõképesség 2.5. Tisztíthatóság, ellenõrizhetõség, élettartam A szövegben említett szabványok

3 3 MSZ 04.82/ FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK Az e fejezetben szereplõ meghatározások a fogalmaknak a kéményszabványok szempontjából lényeges jellemzõire szorítkoznak, e szabványok egységes értelmezését célozzák Kategóriaképzõ és általános fogalmak Kémény: épület(rész)hez tartozó, illetve építmény(rész)nek minõsülõ és afölött kitorkolló függõleges irányú szerkezet tüzelõberendezés(ek) füstgázának szabadba vezetésére Falazott kémény: téglából, könnyûbeton elembõl vagy más - kéményépítésre alkalmas - szilikátbázisú elembõl, jellemzõen habarcskötéssel épített kémény Szerelt kémény: csõelemekbõl (hõszigeteléssel vagy esetleg anélkül), jellemzõen szerelõipari technológiával épített kémény Egyedi kémény: egymással belsõ összeköttetésben levõ helyiségek legfeljebb 60 kw összteljesítményû tüzelõberendezéseinek kéménye Gyûjtõkémény: több épületszint egymás feletti helyiségeiben levõ tüzelõberendezések kéménye. Egycsatornás a gyûjtõkémény, ha a tüzelõberendezésekbõl távozó füstgáz közvetlenül a gyûjtõkürtõbe áramlik. Mellékcsatornás a gyûjtõkémény, ha a tüzelõberendezésekbõl távozó füstgáz elõször a szintmagasságú mellékcsatornába, majd onnan a gyûjtõcsatornába (gyûjtõkürtõbe) áramlik Központi kémény: épület 60 kw-nál nagyobb teljesítményû (például központi fûtési, központi melegvíztermelõ, nagykonyhai) tüzelõberendezéseinek kéménye Vegyes használatú kémény: különféle halmazállapotú tüzelõanyaggal üzemeltetett tüzelõberendezések kéménye Egyféle használatú kémény: azonos fajtájú tüzelõanyaggal üzemeltetett tüzelõberendezések kéménye Tüzelõberendezés: szilárd, folyékony vagy gáznemû tüzelõanyaggal üzemeltetett (a továbbiakban szilárdtüzelésû, olajtüzelésû, gáztüzelésû) fûtõ-, fõzõ-, sütõ-, használati melegvizet vagy fûtõvizet elõállító berendezés (készülék) Füstgáz: a tüzelõberendezésben a tüzelõanyag elégetése során keletkezõ - döntõen gáznemû - elegy. A gáznemû tüzelõanyag elégetésekor keletkezõ füstgáz még szokásos megnevezése: égéstermék Bekötés: a füstgáz bevezetése a kéménybe Kitorkollás: a füstgáz távozási helye a kéménybõl.

4 MSZ 04.82/ Kéménykorrózió: a kéményszerkezet károsodása, amelyet a füstgázban levõ vízgõz és más agresszív anyagok okoznak Zárt égésterû tüzelõberendezés(ek) kéménye: a tüzelõberendezést magába foglaló helyiség légterétõl függetlenített kéményrendszer, melynek két legismertebb fajtája az alsó légbevezetésû (Se-duct) és a felsõ légbevezetésû (U-duct) kémény Fontosabb szerkezeti fogalmak Kéménykürtõ: a kémény belsõ része (járata), amelyben a füstgáz áramlik Kürtõelhúzás: a kéménykürtõnek a függõlegestõl eltérõ (ferde) vezetése, illetve az a kürtõszakasz, amelynek a hossztengelye - épületszerkezeti okokból - a kéménykürtõ egyébként függõleges tengelyével szöget zár be Kéménytest: a kéménykürtõt magába foglaló tartószerkezet a kémény teljes magassága mentén Kéménypillér: pillér alakú, illetve kiképzésû kéménytest Kéményfej: a kéménytest tetõ feletti szakasza Fedkõ: a kéményfej tetején a kéményszerkezet védelmére épített elem (például betonból) Kéménytoldó: a kitorkollásnak szélhatás szempontjából kedvezõbb magasságba helyezése céljából a fedkõre a kémény létesítése után, szükség esetén utólagosan elhelyezett és rögzített szerkezet Kitorkollásmódosító szerkezetek: a csapadék kéménybe jutását megakadályozó, illetve a szél zavaró hatását csökkentõ, a füstgázok kiáramlását biztosító szerkezeti elemek Kéménybélés: a kéménykürtõbe a korrózió elleni védelem vagy a tömörség fokozása céljából beépített (elhelyezett, készített) felületszerkezet (béléscsõ, bevonat) Füstcsatorna: épülethez tartozó vízszintes irányú - általában 60 cm-nél hosszabb és általában emelkedéssel épített vagy hõszigetelten szerelt és rendeltetésszerûen általában nem bontható - szerkezet füstgáz kéménybe vezetésére Bekötõnyílás: a kémény falában vagy a füstcsatornán a füstgáz bevezetésére kialakított, meghatározott méretû nyílás Falihüvely: a bekötõnyílásba a füstcsõ befogadására beépített csõ Füstcsõ: a tüzelõberendezés(eke)t a kéménnyel vagy a füstcsatornával összekötõ (általában nem hõszigetelt és rendeltetésszerûen általában szétbontható) csõ Deflektor (égéstermék -áramlásbiztosító, huzatkiegyenlítõ, huzatmegszakító): egyes gáztüzelésû berendezések (készülékek) tartozéka, amely megakadályozza, hogy az égés folyamatát a kémény túlzott felhajtóereje, az égéstermék torlódása vagy az égéstermék visszaáramlása befolyásolja. A kémény felé áramló füstgázt a helyiség levegõjével hígítja Koromzsák: a kéménykürtõnek a legalsó bekötés alatti szakasza.

5 5 MSZ 04.82/ Koromzsákajtó: a kémény alján, a kémény falába tisztítás és ellenõrzés céljából beépített, kettõs záródású szerkezet Kéménytisztító ajtó: a kémény padlástéri vagy tetõ feletti szakaszán, a kémény falába tisztítás céljából beépített, kettõs záródású szerkezet Füstcsatorna-tisztító nyílás: a füstcsatornán tisztítás és ellenõrzés céljából kialakított, kétrétegû szerkezettel lezárható nyílás Füstgázminta-vevõ csonk: a levegõtisztaságvédelmi ellenõrzõ hatóságok által használt mintavevõ eszköz csatlakoztatására alkalmas méretû és kiképzésû szerelvény Emissziómérõ hely: a füstgázminta-vevõ csonkot és szükség esetén az ennek megközelíthetõségét biztosító mérõállást magába foglaló kiegészítõ szerkezet, amely lehetõvé teszi az emisszióellenõrzés elvégzését Fontosabb hõ- és áramlástechnikai fogalmak Az MSZ ben található (a gázfogyasztó készülékek mûködésével kapcsolatos, de a szilárd és folyékony tüzelõanyaggal üzemeltetett berendezések mûködésével kapcsolatban is értelmezhetõ) hõ- és áramlástechnikai fogalmakon kívül e szabvány értelmezése szempontjából fontosak még a következõk Harmatpont: az a hõmérséklet, amelyen a füstgázban levõ gõz telítetté válik Lecsapódás (kondenzáció); folyadék kiválása az égéstermékbõl Teljes áramkör: az épületen belüli meghatározott és az épületen kívüli képzeletbeli áramkörszakaszok összessége Hatásos nyomás: a gravitációs nyomáskülönbség és a szél hatására kialakuló statikus nyomáskülönbség összege Gravitációs nyomáskülönbség: a füstgáz és a külsõ levegõ nyomásának a különbsége Szél hatására kialakuló statikus nyomáskülönbség: a meteorológiai észlelési szinten (20 m) mért szélsebesség dinamikus nyomásának és az aerodinamikai tényezõnek a szorzata Aerodinamikai tényezõ: az épület határolószerkezetein és annak környezetében mérhetõ statikus nyomáskülönbség és a meteorológiai észlelési szinten mért szélsebesség dinamikus nyomásának a hányadosa Nyomásveszteség: a teljes áramkör vagy ezen belül valamely áramkörszakasz áramlási ellenállása Hatásos kéménymagasság: a tüzelõberendezés legfelsõ rendeltetésszerû levegõbeáramlási helye (általában a rostély vagy az égõ síkja, illetve a huzatmegszakító alsó éle) és a kémény kitorkollása közötti függõleges távolság. Kémény tervezésekor és létesítésekor a hatásos kéménymagasságba a kitorkollásmódosító szerkezetek magassága nem számítható be.

6 MSZ 04.82/ ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSOK 2.1. Létesítési kötelezettség, korlátozás, tilalom A kémények létesítésének kötelezettségére vonatkozó elõírásokat jogszabály * tartalmazza Tartalékkéményt az állandó használatú kéményekkel azonos kivitelben kell létesíteni Az "A" vagy "B" tûzveszélyességi osztályba tartozó helyiségekben, illetve azok határolófalában kéményt, füstcsatornát építeni nem szabad Kéménytest és füstcsatorna nem lehet határos élelmiszertároló helyiséggel, éléskamrával, kamraszekrénnyel Kémény és füstcsatorna nem vezethet át a lehetséges üzemeltetésének idõszakában hûtött téren vagy szerkezeten Füstcsatorna nem vezethet át más lakás vagy más intézmény helyiségén A koromzsák és a koromzsákajtó (illetve a kondenzátumgyûjtõ és -ürítõ szerkezet) más lakásban vagy más intézményben nem lehet, mint amelynek a kéményéhez tartozik Épületek építésével és átalakításával a szomszédos épületek kéményeinek mûködése nem gátolható vagy gondoskodni kell a szomszédos épületek füstgáz-elvezetésének vagy fûtési rendszerének megfelelõ átalakításáról Anyag, szerkezeti kialakítás, szerkezeti kapcsolat A kémény az MSZ nek megfelelõ, füstöt át nem eresztõ, az elõfordulható füstgáznak, lecsapódásnak, lerakódásnak és az ezekkel összefüggõ hõ- és vegyhatásoknak ellenálló legyen Kéményépítés és füstgáz-elvezetés céljára az e szabványsorozatban felsorolt, valamint a külön eljárásban - esetleg csak meghatározott feltételekkel, illetve korlátozásokkal - hivatalosan alkalmasnak elfogadott anyagok és szerkezetek alkalmazhatók A kéménytest és a szerkezeti elemek, valamint a kéménybélés anyagának megválasztásakor figyelembe kell venni a tüzelõanyag fajtáját, a füstgázhõmérséklet alakulását a kéménymagasság mentén, a tartósság követelményeit, a teherbírás és állékonyság követelményeit A szükséges áramlástani viszonyok érdekében és a káros lecsapódás elkerülésére a kémény megfelelõ hõszigetelésû legyen, illetve a kéményt lehetõleg épületen belül kell elhelyezni. * A szabvány jóváhagyásakor az Országos Építésügyi Szabályzat.

7 7 MSZ 04.82/ Ha a kéményben a káros méretû lecsapódás nem kerülhetõ el, akkor a kéményt a lecsapódás korróziós hatásának ellenálló kivitelben kell építeni és a kondenzátum gyûjtésérõl, eltávolíthatóságáról gondoskodni kell A kéménynek megengedett legkisebb falvastagságát szerkezetileg gyengíteni nem szabad A kémény rendeltetésszerû hõmozgása az épület teherhordó és teherátadó szerkezeteitõl, illetve azok eltérõ mozgásaitól független legyen, kivéve a falazott téglafalakban kialakítható legfeljebb 400 cm 2 névleges kürtõ-keresztmetszetû egyedi kéményeket A füstgáz nem érintkezhet az épület beton-, illetve vasbeton tartószerkezetével Kéményt, (annak minden részét és tartozékát) úgy kell építeni, illetve a létesítmény más szerkezetéhez csatlakoztatni, hogy az gyújtási veszélyt ne jelenthessen Kéménytestbe fa vagy más éghetõ anyagú szerkezet nem nyúlhat be. Fa vagy más éghetõ anyagú szerkezet kéménytõl csak olyan távolságban lehet, kéményhez csak úgy csatlakozhat, hogy a (felületi) felmelegedése 60 C -nál nagyobb ne lehessen. Tetõszerkezet fagerendája a kéménytesttõl legalább 12 cm távol legyen. Ettõl eltérõ megoldásra a tûzvédelmi hatóság engedélyt adhat Telepítés (elhelyezés), magasság, kitorkollás A kéményt úgy kell telepíteni és kialakítani, a kitorkollás magasságát úgy kell megválasztani, hogy a kémény a környezetét szikrával, pernyével, füsttel, lecsapódással, lerakódással ne veszélyeztesse és a megengedettnél erõsebben ne szennyezze A kémény tetõ feletti szakaszának kialakításakor figyelembe kell venni a szél esetén - a kéménykitorkollás környezetében kialakuló, - a szomszédos épületek által okozott, és - az épület körüli domborzati viszonyokból eredõ áramlási zavarokat A kémény kitorkollása legalább olyan magasan legyen, hogy a kéményfej fölé függõleges tengellyel és a kitorkollásra illeszkedõ lefelé mutató csúccsal szerkesztett 60 félnyílású kúpot az épület (vagy a szomszédos épület) semmilyen széltorló felépítménye ne közelítse meg 0,7 m-nél jobban (függõlegesen mért távolsága attól legalább 0,8 m legyen). Szélzugot képezõ tetõgerincek, tetõfelépítmények közelében a kitorkollás azoknál magasabban legyen Nagy felületû enyhe hajlású és lapostetõk esetében a kitorkollás a tetõsík felett legalább 1,20 m magasan legyen Minden kémény létesítésénél legalább az elõzõk szerint megválasztott, illetve a méretezéssel meghatározott (ellenõrzött), de legalább az e szabványsorozatban elõírt minimális hatásos kéménymagasságot biztosítani kell.

8 MSZ 04.82/ A kémény magasságának megállapítása során figyelembe kell venni a kémény tetõn kívüli túlzott magasságának az épület külsõ megjelenését esetleg rontó hatását. Ilyen esetekben - ha a kitorkollási viszonyok és az elõírások egyébként az alacsonyabb kéményt lehetõvé teszik - törekedni kell a teljes áramkörben az áramlási ellenállások csökkentésére, hogy kisebb hatásos kéménymagasság is elegendõ legyen Keresztmetszet, kürtõvezetés, mûködõképesség A kéményt a tüzelõberendezés(ek) tüzelõanyagának, hõteljesítményének, üzemeltetési módjának figyelembevételével kell létesíteni, illetve ellenõrizni A kémény mûködõképességérõl gondoskodni kell A kéménykürtõ lehetõleg kör vagy négyzet keresztmetszetû legyen. Ha a kürtõkeresztmetszet téglalap alakú, akkor annak nagyobbik mérete a kisebbik méretnek legfeljebb másfélszerese legyen A füstgáz áramlási útjában kerülni kell a nagy áramlási ellenállást okozó szakaszokat, illetve változásokat A kéménykürtõ függõleges legyen: Az egyedi kémények esetében épületszerkezeti vagy kéményszerkesztési okokból megengedhetõ elhúzásokra az MSZ-04-82/2 ad elõírásokat Ha a füstgáz a falazott kémény - legalább két egymással szembenfekvõ - oldalnyílásán át távozik, akkor az oldalnyílások egyenkénti keresztmetszete a kéménykürtõ keresztmetszetének legalább a másfélszerese legyen Tisztíthatóság, ellenõrizhetõség, élettartam A kémény rendeltetésszerûen és biztonságosan tisztítható legyen. A tisztítás módját - ha az nem szokványos - tervdokumentációban kell rögzíteni. A tisztíthatóságról e tevékenységet végzõ szakvállalat nyilatkozata kérhetõ Minden kéménytestbe koromzsákajtót és - ha a kürtõ a kitorkollónyíláson keresztül nem tisztítható - kéménytisztító ajtót kell elhelyezni. Szerelt gázkémény esetében a kéményajtók elhagyhatók, ha a kéményen bontható alsó lezárás (például megfelelõ kondenzgyûjtõ) van és a kémény ezen vagy a bekötõnyíláson keresztül (vagy más megoldott módon) rendszeresen és megbízhatóan ellenõrizhetõ, illetve szükség esetén tisztítható. Központi kémény koromzsákajtaja elhagyható, ha a koromzsák egyéb módon (például a bekötõnyíláson keresztül) rendeltetésszerûen és biztonságosan tisztítható A koromzsákajtó és a kéménytisztító ajtó csak nem éghetõ anyagból készülhet és kettõs záródású legyen A koromzsákajtó a 2.1-ben foglaltak figyelembevételével, a legalsó bekötés alatt, a kémény alján, könnyen hozzáférhetõ helyen lehetõleg hidegpadlós helyiségbõl kezelhetõen kell létesíteni.

9 9 MSZ 04.82/ A koromzsákajtó alsó éle és a legalsó bekötés alsó éle közötti távolság legalább 50 cm legyen A füstcsatorna rendeltetésszerû és biztonságos tisztításának lehetõségérõl - általában szükségszerûen egyedi megoldással - külön gondoskodni kell A kéménytisztító ajtót könnyen hozzáférhetõ helyen, a kémény fedköve alatt legfeljebb 5 m -rel kell elhelyezni Kéménytisztító ajtót padlástérben létesítsen csak akkor szabad, ha ennek alkalmazását a tûz elleni védelem elõírásai lehetõvé teszik és a kémény tisztítóajtó feletti részének állaga rendeltetésszerûen ellenõrizhetõ A padlástéri tisztítóajtó 60 cm-es körzetében a padozatot nem éghetõ anyagból kell készíteni A kéménytisztító ajtó alsó széle a padlás padozatának, illetve a kéményseprõ járdának a szintje felett legalább 0,8, lapos tetejû épületek esetében a fedés síkja felett legalább 0,4, de legfeljebb 1,2 m magasan legyen A kéménykürtõ bekötési szintjét (szintjeit) a kéménytesten a tisztítás helyénél (a padlástérben vagy a tetõn kívül) idõálló jelöléssel fel kell tüntetni Kéményseprõ járdát kell létesíteni minden magastetõn, ha kéményenként tetõkibúvó ajtót nem lehet létesíteni vagy a kémények tisztítása alulról (a padlástérbõl) nem engedélyezhetõ, valamint a tetõ hajlásszögétõl függetlenül, ha az elõzõkön kívül a tetõhéjazat nem lépésálló vagy veszélyt jelent Az egymástól 5 m-nél nagyobb távolságra levõ kémények között kéményseprõjárda csak más megoldás hiányában, kivételes esetekben létesíthetõ A kéményseprõ járdát nem éghetõ anyagból vagy tartósított (például karbolineumban áztatott), legalább 42 mm vastag jegenye-, illetve keményfapallókból kell készíteni és teherhordó tetõ- (vagy más épület-) szerkezethez erõsített támaszokra kell rögzíteni Magastetõ esetében a járdát a tetõ lejtése (eresze) felöli oldalon 1,0 m magas, kellõen merev korláttal kell ellátni Nem járható lapostetõkön - ha a kémény tisztítása ezt megköveteli - szintén biztosítani kell a kémények megközelítéséhez és tisztításához szükséges járható szerkezetet Ha a kéménykürtõ és az esetleges füstcsatorna ellenõrzésére a kémény kitorkolló nyílása, bekötõnyílása, tisztítónyílása, koromzsákajtaja nem volna elégséges, az ellenõrzéshez szükséges nyílásokról vagy egyéb szerkezetekrõl gondoskodni kell. Az MSZ-04-82/4 szerint egyes központi kémények esetében füstgázmintavevõ csonk és emissziómérõ hely létesítése is szükséges a levegõtisztaságvédelmi ellenõrzések céljára A kémény tervezett élettartama egyezzen meg az épület tervezett élettartamával (teljes felújítási ciklusával). Kivételt képezhetnek a kéménynek azok a jól hozzáférhetõ részei, amelyek az épület funkciójának zavarása nélkül javíthatók, felújíthatók.

10 MSZ 04.82/ A SZÖVEGBEN EMLÍTETT SZABVÁNYOK MSZ 7041 MSZ MSZ-04-82/2 MSZ-04-82/3 MSZ-04-82/4 Gázfogyasztó készülékek mûködésével kapcsolatos fogalmak és meghatározások Kéményszerkezetek tûzállósági vizsgálata és minõsítése Lakó- és közösségi épületek kéményei. Egyedi kémények Lakó- és közösségi épületek kéményei. Egycsatornás gyûjtõkémények egyesített falú könnyûbeton elemekbõl Lakó- és közösségi épületek kéményei. Központi kémények Szabványkiadvány (Szabvány, Mûszaki Irányelvek) alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg helyesbítése, módosítása, kiegészítése, hatálytalanítása (visszavonása). Az állami szabványkiadványok érvényességében beálló minden változás megjelenik a Szabványügyi Közlönyben. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó - az építésügyi ágazati szabványkiadványokra vonatkozó - módosító indítványokat, megfelelõ indokolással az Építésügyi Szabványosítási Központhoz kell beküldeni (1502 Budapest, Pf. 69. Budapest XI. Diószegi út 37.). Az építésügyi ágazati szabványkiadványok az Építésügy Tájékoztatási Központ boltjában (1400 Budapest, Pf. 83. Budapest VII., Rumbach Sebestyén utca 15/a), valamint a Szabványboltban (1431 Budapest, Pf Budapest VIII, Üllõi út 24.) vásárolhatók meg.

Kémények. Előadásvázlat 2004 őszi félév. Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék. Kémények

Kémények.  Előadásvázlat 2004 őszi félév. Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék. Kémények Előadásvázlat 2004 őszi félév Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék www.egt.bme.hu A kémények feladata: A tüzelő berendezésekben keletkezett füstgáz szabadba vezetése A kémények részei:

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI SZABVÁNY LAKÓ ÉS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK KÉMÉNYEI Egyedi kémények MSZ-04-82/2-85 az MSZ-04-82/2-79 helyett G 02 Chimney of Residential and Communal Buildings. Local

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0487-06/3 Kéményfalazás, kéménybélelés, előregyártott elemek építésének lépései Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Az égéstermék-elvezető hő- és áramlástechnikai méretezése során figyelembe kell venni a szélnyomás értékét.

Az égéstermék-elvezető hő- és áramlástechnikai méretezése során figyelembe kell venni a szélnyomás értékét. A 2010. december 01.-én hatályba lépett MSZ 845:2010 szabvány 11. fejezete az égéstermék elvezető berendezések kitorkollásával kapcsolatban az alábbi előírásokat tartalmazza: Kitorkollás Építmény létesítése

Részletesebben

Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei. Tóvári Péter

Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei. Tóvári Péter Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei Tóvári Péter Tartalom 1. Helyi adottságok 2. Mérnöki és mőszaki feltételek 3. Jogszabályi feltételek 4. Környezetvédelmi feltételek Helyi

Részletesebben

31 582 15 1000 00 00 Kőműves 4 Kőműves 4 2/42

31 582 15 1000 00 00 Kőműves 4 Kőműves 4 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermékelvezetése

Gázkészülékek égéstermékelvezetése Gázkészülékek égéstermékelvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Épületgépészeti rendszerek I. 2013. április 29. 1 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása 2 Osztályozás és jelölés (MSZ

Részletesebben

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI SZABVÁNY LAKÓ ÉS KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK KÉMÉNYEI Központi kémények MSZ-04-82/4-85 az MSZ-04-82/4-79 helyett G 02 Chimneys of Residential and Communal Buildings. Central

Részletesebben

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék IV. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, 2006. március 23-24. ... ha két méter,

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Épületgépészeti rendszerek I. 2009. február 17. 1 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása 2 Osztályozás és jelölés Hőmérsékleti

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESITMÉNY ADATOK : Megnevezése : Név : Cím : helység utca hsz. Tervező neve _ Tel : Cím : helység utca hsz.

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz.

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz. ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESÍTMÉNY ADATOK: Megnevezése: Név:. Cím:.. helyiség..utca hsz. Tervező neve:...tel.:. Cím:.. helység utca

Részletesebben

Az égéstermék-elvezetés felújítása. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 15.

Az égéstermék-elvezetés felújítása. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 15. Az égéstermék-elvezetés felújítása MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2011. november 15. Az égéstermék-elvezetés tervezése MSZ EN 1443:2003 Égéstermék-elvezető berendezések. Általános követelmények

Részletesebben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék A gázkészülékek elhelyezésével kapcsolatos

Részletesebben

S E G É D L E T. MSZ EN szabványok alapján

S E G É D L E T. MSZ EN szabványok alapján S E G É D L E T MSZ EN szabványok alapján E L Ő S Z Ó Mint ismeretes, az égéstermék-elvezető berendezések kitorkollásának helyzete (a nyomásviszonyok annak környezetében), áramlástani szempontból való

Részletesebben

Kémények Elektronikus jegyzet

Kémények Elektronikus jegyzet Kémények Elektronikus jegyzet Szikra Csaba www.egt.bme.hu Miért is kell a kéményekkel foglalkozni? Kondenzáció a kéményben Az égéstermékben mindig van nedvesség Metán égése: CH 4 + 2O 2 = CO 2 + 2H 2 O

Részletesebben

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1.

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1. Kiszombor Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/996 (XII.0.) KKÖT R E N D E L E T E kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről (Egységes szerkezetben) Kiszombor Község Önkormányzatának

Részletesebben

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár Gázellátás Gázkészülékek 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Gázkészülékek fajtái 2 A típusú gázfogyasztó készülékek amelyek nem csatlakoznak közvetlenül kéményhez, vagy égéstermékelvezető

Részletesebben

41/1999.(12.13.) Kgy. sz. rendelet 1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

41/1999.(12.13.) Kgy. sz. rendelet 1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 41/1999.(12.13.) Kgy. sz. rendelet 1 A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 38/1996. (IX. 1.) számú. r e n d e l e t e ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1..

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 38/1996. (IX. 1.) számú. r e n d e l e t e ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 38/1996. (IX. 1.) számú r e n d e l e t e a kötelező kéményseprőipari közszolgáltatás igénybevételéről A Közgyűlés az 1995. évi XLII. törvény 4..(4) bekezdésében

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve:

Részletesebben

C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése

C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése A C típusú gázfogyasztó készülékek változatai Az égéstermék-elvezetés, illetve levegő bevezetés kialakításának lehetőségei 1. Az égéstermék kivezetése

Részletesebben

/2/ A kéményseprő-ipari közszolgáltatást Székkutas község közigazgatási területén valamennyi ingatlantulajdonos köteles igénybe venni.

/2/ A kéményseprő-ipari közszolgáltatást Székkutas község közigazgatási területén valamennyi ingatlantulajdonos köteles igénybe venni. Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 18/1999./XII.10./. Ktr. számú rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Székkutas Község Képviselőtestülete az egyes helyi

Részletesebben

KORSZERŰ KÉMÉNY ÉPÍTÉSZ SZEMMEL. VII. Országos Kéménykonferencia Kecskemét 2012. 03. 22-23. ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó BME, MÉK r.

KORSZERŰ KÉMÉNY ÉPÍTÉSZ SZEMMEL. VII. Országos Kéménykonferencia Kecskemét 2012. 03. 22-23. ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó BME, MÉK r. KORSZERŰ KÉMÉNY KITORKOLLÁS ÉPÍTÉSZ SZEMMEL VII. Országos Kéménykonferencia Kecskemét 2012. 03. 22-23 ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó BME, MÉK r. ÉPÍTÉSZEK FELADATA A KÉMÉNYEK TERVEZÉSÉNÉL 1. KÉMÉNY É HELYE

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve: 2014. január 1.-től

Részletesebben

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március A kémény szerepe és helye a felsőoktatásban Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét,

Részletesebben

ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK!

ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK! 1 2016.02.24 Haszmann Iván Kiemelt szakértő mérnök ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK! Égéstermék-elvezető berendezések megfelelőség igazolása, minőségi

Részletesebben

27/1996. (X. 30.) BM rendelet. a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

27/1996. (X. 30.) BM rendelet. a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 27/1996. (X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény 4. - ának (3) bekezdésében kapott

Részletesebben

27/1996. (X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

27/1996. (X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról OptiJus Opten Kft. I. 27/1996. (X. 30.) BM rendelet 27/1996. (X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról A 2012.5.9. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék Fogalommeghatározások 1

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 2. Zárt égéstermék-elvezetı berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2009. november 30. 1 Gravitációs, zárt égéstermék-elvezetı berendezések Kiegyenlített

Részletesebben

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan?

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Előadás címe: Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Dr. Barna Lajos egy. docens BME Épületgépészeti é ti és Gépészeti é Eljárástechnika á Tanszék A gázkészülék légellátásának alapelvei

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az 1990.

Részletesebben

Égéstermék elvezető rendszerek

Égéstermék elvezető rendszerek Égéstermék elvezető rendszerek Koncentrikus (Ø60/100 mm) elemek Koncentrikus (Ø80/125 mm) elemek Osztott rendszerű égéstermék elvezető elemek Kaszkád égéstermék elvezetők Különleges égéstermék elvezetések

Részletesebben

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás)

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Körösztös Kft. 7630 Pécs, Zsolnay V.u.9. Tel: 72/511-757 Fax: 72/511-757 Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Mottó: A szabványok alkalmazása nem kötelezõ, de a bíróságon

Részletesebben

2008. Március Oláh Csaba Pest megyei Kéményseprők

2008. Március Oláh Csaba Pest megyei Kéményseprők V. Országos Kéménykonferencia 2008. Március 27-28. Oláh Csaba Pest megyei Kéményseprők A tervegyeztetés és a kémények kivitelezés közbeni ellenőrzésének fontossága 2008.március 21. A kivitelezés közbeni

Részletesebben

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március Korszerű égéstermék-elvezető berendezések forgalomba hozatalának, tervezésének, beépítésének szabályai. Szakértői tapasztalatok. Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége Építési

Részletesebben

KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL. közterület: közterület: közterület:

KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL. közterület: közterület: közterület: Kéményseprőipari tevékenységet ellátó: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Igazgatóhelyettesi Szervezet. KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

I. Az építési engedélyezési eljárásról

I. Az építési engedélyezési eljárásról 1 I. Az építési engedélyezési eljárásról A 37/2007 (XII.13.) ÖTM rendelet (az építési engedélyezési eljárásról) 19. (1) b) pontja értelmében a tervezőnek egyeztetnie kell a területileg illetékes kéményseprő

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról

Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról (egységes szerkezetben a 41/1996.(XII.27.), 2/2000.(I.31.), 52/2006.(XII.12.), 34/2007.(XII.18.),

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kémény Információk Tervezőknek

Kémény Információk Tervezőknek Kémény Információk Tervezőknek Schiedel Kéménygyár Kft. 8200 Veszprém, Kistó u. 12. T: +36 88 576 700 I F: +36 88 576 704 E: info@schiedel.hu I W: www.schiedel.hu Part of BRAAS MONIER BUILDING GROUP KERÁMIA

Részletesebben

Az Almeva-ról. XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

Az Almeva-ról. XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április Az Almeva-ról Az ALMEVA AG 1993-ban Svájcban alakult. Központja is itt található. Industrie Strasse 6 CH-9220 Bischofszell Switzerland Tel: +41 71 644 90 20 Fax: +41 71 644 90 29 E-mail: info@almeva.ch

Részletesebben

Társasházak fűtési megoldásai március 2. Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont

Társasházak fűtési megoldásai március 2. Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 2017. március 2. Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont Gyűjtőkémény: Megoldhatatlan helyzet? Lehetetlen a kazáncsere? Törvényi környezet: mi történt, és mi várható? Versits Tamás okl. épületgépész mérnök,

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről a 14/2007.(XII.1.) számú rendelettel egységes szerkezetben Gölle Községi

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II.

Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II. Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II. Az első részben a tűzterjedés módjaival és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetekkel foglalkoztunk, most a tűzszakaszolás

Részletesebben

Kéményszerkezetek. a Frühwaldtól. Kéményszerkezetek

Kéményszerkezetek. a Frühwaldtól. Kéményszerkezetek a Frühwaldtól Kéményszerkezetek Plewa Innováció és tradíció A Plewa cég névadója, Jacob Plein-Wagner 1868-ban kezdte a kerámiatermékek előállítását. A XX. század elején kifejlesztette a samottcsőgyártás

Részletesebben

Épületgépészet bevezető előadás

Épületgépészet bevezető előadás Épületgépészet bevezető előadás Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar szikra@egt.bme.hu 2013. max. 2m Kémények: Nyitott égésterű falikazánok kéményei Kéménytest min. 2m Füstcső Gázberendezés

Részletesebben

A R. 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép. A R. 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

A R. 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép. A R. 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép. Megyei Jogú Város Önkormányzatának 17/2014. (IV. 28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 83/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról Kaposvár Megyei Jogú

Részletesebben

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10 Tartalom Előszó...8 Bevezetés...9 1. Alkalmazási terület...10 2. Rendelkező hivatkozások...10 3. Szakkifejezések és meghatározásuk...11 4. Általános jelölések és rövidítések...13 5. Számítási eljárás...13

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 5 3.2. KÜLTÉRI ELHELYEZÉS 5

TARTALOMJEGYZÉK 5 3.2. KÜLTÉRI ELHELYEZÉS 5 I.verzió I.verzió, lezárva 2002. szeptember 9.-én TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1 1. LEVEGŐ ELLÁTÓ ÉS ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ 2 1.1. RAYTERM ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ KATEGÓRIÁI ÉS ANYAGAI 2 1.2. HI- ELTA FÜSTGÁZ

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről (A módosítással egységes szerkezetbe

Részletesebben

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Előadó Zsákai Lajos tűzoltó alezredes Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

KÜRTÕBURKOLÓ SZERKEZET - általános ismertetõ Termékfelelõs: Békési György Tel.: 20 / 96 58 379 Fax: 96 / 524-803 e-mail: bekesi-haz@mail.kabelnet.

KÜRTÕBURKOLÓ SZERKEZET - általános ismertetõ Termékfelelõs: Békési György Tel.: 20 / 96 58 379 Fax: 96 / 524-803 e-mail: bekesi-haz@mail.kabelnet. KÜRTÕBURKOLÓ SZERKEZET - általános ismertetõ Termékfelelõs: Békési György Tel.: 20 / 96 58 379 Fax: 96 / 524-803 e-mail: bekesi-haz@mail.kabelnet.hu KÜRTÕBURKOLÓ SZERKEZET - részletes ismertetõ és alkalmazástechnika

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

VIESMANN VITOPEND 100-W VITOPEND 111-W Égéstermék elvezetések

VIESMANN VITOPEND 100-W VITOPEND 111-W Égéstermék elvezetések VIESMANN VITOPEND 00-W VITOPEND -W Égéstermék elvezetések Műszaki adatlap Az árakat lásd az árjegyzékben Égéstermék elvezető rendszerek Vitopend 00-W-hez WHD és Alumíniumból koaxiális AZ-cső Ø 60/00 koaxiális

Részletesebben

Gázkazánok égéstermék-elvezetése Huzat hatása alatt álló berendezések

Gázkazánok égéstermék-elvezetése Huzat hatása alatt álló berendezések Gázkazánok égéstermék-elvezetése Huzat hatása alatt álló berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2008. március 3. 1 A gravitációs, nyitott égéstermék-elvezető berendezések méretezése Munkapont

Részletesebben

Égéstermék elvezetők üzembiztonsága és a CO mérgezések kapcsolata Kéményseprő-ipari tevékenység az élet és a környezet védelmében

Égéstermék elvezetők üzembiztonsága és a CO mérgezések kapcsolata Kéményseprő-ipari tevékenység az élet és a környezet védelmében Égéstermék elvezetők üzembiztonsága és a CO mérgezések kapcsolata Kéményseprő-ipari tevékenység az élet és a környezet védelmében Kocsis Krisztián, osztályvezető Műszeres Szolgáltatási Osztály, FŐKÉTÜSZ

Részletesebben

KEZELHETETLEN TETŐTEREK?

KEZELHETETLEN TETŐTEREK? KEZELHETETLEN TETŐTEREK? DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus BME Fedélszerkezetek történeti fejlődésének tűzvédelmi vonatkozásai A nagy történeti várostüzek általában a tetők

Részletesebben

Környezetbarát fűtési rendszer működési feltételei a szigorodó szabályozás tükrében

Környezetbarát fűtési rendszer működési feltételei a szigorodó szabályozás tükrében Környezetbarát fűtési rendszer működési feltételei a szigorodó szabályozás tükrében Dr. Barna Lajos c. egyetemi tanár BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Fűts okosan! környezetbarát

Részletesebben

KERASTAR. Kettõsfalú kéményrendszer, kerámia profilcsõvel Szerelési útmutató

KERASTAR. Kettõsfalú kéményrendszer, kerámia profilcsõvel Szerelési útmutató KERASTAR Kettõsfalú kéményrendszer, kerámia profilcsõvel Szerelési útmutató Szerelési útmutató A szerelés megkezdése elõtt olvassa el és kövesse az útmutatóban megtalálható szerelési tanácsokat és termékinformációkat!

Részletesebben

Az élet és a környezet védelmében

Az élet és a környezet védelmében Az élet és a környezet védelmében A kéményseprő-ipari feladatok változásai és ezek kapcsolódása a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat területéhez Előadó: Kocsis Krisztián Műszeres Szolgáltatási Osztályvezető,

Részletesebben