A 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet és az 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet előírásaiból fakadó feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet és az 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet előírásaiból fakadó feladatok"

Átírás

1 A 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet és az 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet előírásaiból fakadó feladatok Lovas Attila KÖTIVIZIG 5002 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4. Tel.: (56) :

2 Jelentős jogszabály változás A 2017 év végén jelentős mennyiségű új vízgazdálkodási és vízvédelmi vonatkozású joganyag jelent meg. Ez a joganyag áll o új jogszabály megalkotásában o jogszabály módosításában o jogszabály hatályon kívül helyezésében.

3 VIZEK projekt elindulása, melynek egy eleme, a vízhasználatok egységes, átfogó nyilvántartásának, adatbázisának megvalósítása. Egységes elektronikus ügyintézési rendszer kialakítása. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény hatálybalépése.

4 Az új joganyag az alábbiak szerint került megalkotásra: 1. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény hatálybalépésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 457/2017. (XII. 28.) Korm. Rendelet részeként módosításra került jogszabályok. 2. Az egyes kormányrendeleteknek a vízkészletek hasznosításának egyszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint más vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 518/2017. (XII. 29.) Korm. Rendelet részeként módosításra került jogszabályok.

5 3. A vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet. hatályon kívül helyezte a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről szóló 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendeletet. 4. Az egyes miniszteri rendeleteknek a vízkészletek hasznosításának egyszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint más vízgazdálkodási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 42/2017. (XII. 29.) BM rendelet részeként módosításra került jogszabályok.

6 5. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény hatálybalépésével összefüggésben egyes belügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, valamint egyes belügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről szóló 44/2017. (XII. 29.) BM rendelet részeként módosításra vagy hatályon kívül helyezésre került jogszabályok. 6. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény hatálybalépésével összefüggésben egyes környezetvédelmi, hal- és vadgazdálkodási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 70/2017. (XII. 29.) FM rendelet részeként módosításra került jogszabályok.

7 A VIZIG ügyféli jogállása nem változik. Amennyiben a tervezett vízhasználat, vízimunka, vízilétesítmény állami tulajdonban lévő vízkészletet, vízilétesítményt, felszín alatti vizek víztartó képződményét vagy felszíni víz medrét érinti, vagy arra közvetlen hatással van, illetve a vízügyi igazgatóság vagyonkezelésben lévő ingatlan érintettsége esetén a vízügyi igazgatóság ügyfél a vízjogi engedélyezési eljárásokban.

8 Jogszabályi felhatalmazás A vízügyi igazgatóságok ügyféli jogállása Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény (továbbiakban Ákr.) alapján 10. [Az ügyfél] (1) Ügyfél az a természetes vagy jogi személy, egyéb szervezet, akinek (amelynek) jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire (amelyre) nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit (amelyet) hatósági ellenőrzés alá vontak. (2) Törvény vagy kormányrendelet meghatározott ügyfajtában megállapíthatja azon személyek és szervezetek körét, akik (amelyek) a jogszabály erejénél fogva ügyfélnek minősülnek.

9 Jogszabályi felhatalmazás Vízügyi igazgatóság, mint ügyfél: A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 1/A. (1) A vízügyi hatósági eljárásban az Ákr. 10. (1) bekezdésében foglaltak foglaltak vizsgálata nélkül ügyfélnek minősül b) ha a vízimunka, vízhasználat vagy vízilétesítmény állami tulajdonban lévő vizeket, medret vagy vízilétesítményt érint, a működési területével érintett vízügyi igazgatóság,

10 Az 518/2017. (XII. 29.) Korm. Rendelet módosította a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendeletet. Ez alapján a vízjogi engedélyezési eljárást kezdeményezőnek a kérelem részeként igazolnia kell: a vízügyi igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásának meglétét, a vízügyi igazgatóság vízügyi objektumazonosítási nyilatkozata meglétét.

11 Kiegészült: A hatósági eljárásra vonatkozó általános rendelkezésekkel!!! Bővült a vízügyi hatósági eljárásban az Ákr. 10. (1) bekezdésében foglaltak vizsgálata nélkül ügyfélnek minősülők köre.

12 1/A. (1) A vízügyi hatósági eljárásban az Ákr. 10. (1) bekezdésében foglaltak vizsgálata nélkül ügyfélnek minősül a) a létesítő, b) ha a vízimunka, vízhasználat vagy vízilétesítmény állami tulajdonban lévő vizeket, medret vagy vízilétesítményt érint, a működési területével érintett vízügyi igazgatóság c) az érintett mezőgazdasági vízszolgáltató, d) termőföld érintettsége esetén, a vízimunkával, vízhasználattal vagy vízilétesítménnyel érintett termőföld földhasználati nyilvántartásban bejegyzett földhasználója, e) a d) pont kivételével a vízimunkával, vízhasználattal vagy vízilétesítménnyel érintett ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, továbbá az, akinek az ingatlanra vonatkozó jogát az ingatlannyilvántartásba bejegyezték.

13 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendelet 1/B. (2) Ha az ügyfél az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény(a továbbiakban: Eüsztv.) szerint elektronikus ügyintézésre nem köteles, az (1) bekezdés szerinti kérelmet a) elektronikus azonosítást követően elektronikus úton, vagy b) papír alapon, a vízügyi hatósági eljárás esetén öt példány engedélyezési tervdokumentációval - elvi vízjogi engedélyezés esetén három példány, a műszaki megoldást tartalmazó dokumentációval -, helyi vízgazdálkodási hatósági eljárás esetén egy példány engedélyezési tervdokumentációval nyújtja be.

14 2015. évi CCXXII. törvény az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól 3. Kötelező elektronikus ügyintézés! 9. (1) Ha nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség alapján törvény vagy nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik, elektronikus ügyintézésre köteles valamennyi, a 2. (1) bekezdése szerinti ügy tekintetében a) az ügyfélként eljáró aa) gazdálkodó szervezet,!!!!

15 ab) állam, ac) önkormányzat, ad) költségvetési szerv, ae) ügyész, af) jegyző, ag) köztestület, ah) az ac)-ag) alpontok hatálya alá nem tartozó egyéb közigazgatási hatóság, valamint b) az ügyfél jogi képviselője. A vízjogi engedélyezési eljárásban az elektronikus ügyintézésre kötelezettek papír alapon már nem nyújthatnak be kérelmet a vízügyi hatósághoz. A hatóság nem indítja meg az eljárást!

16 Kiegészült: Kutakra vonatkozó rendelkezések 8/A. A létesítés 8/B. A kivitelezés 8/E. Az üzemeltetés

17 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendelet 1/B. 2) Ha az ügyfél az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény (Eüsztv.) szerint elektronikus ügyintézésre nem köteles, az (1) bekezdés szerinti kérelmet a) elektronikus azonosítást követően elektronikus úton, vagy b) papír alapon, a vízügyi hatósági eljárás esetén öt példány engedélyezési tervdokumentációval - elvi vízjogi engedélyezés esetén három példány, a műszaki megoldást tartalmazó dokumentációval -, helyi vízgazdálkodási hatósági eljárás esetén egy példány engedélyezési tervdokumentációval nyújtja be.

18 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendelet 1/B. (3) Ha jogszabályban meghatározott dokumentumok valamelyikét a vízügyi hatósághoz már korábbi ügyben benyújtották, az újabb kérelemben elegendő - az iktatószámra való hivatkozással - a korábbi benyújtásra és arra utalni, hogy a vízügyi hatóságnál lévő igazolások a vízjogi engedély iránti kérelem benyújtásának időpontjában a jogosultság vonatkozásában változást nem tartalmaznak.

19 A 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 1/B. (4) A létesítőnek (kérelmezőnek) a kérelem részeként igazolnia kell e) ha a tervezett vízhasználat, vízimunka, vízilétesítmény állami tulajdonban lévő vízkészletet, vízilétesítményt, felszín alatti vizek víztartó képződményét vagy felszíni víz medrét érinti, vagy arra közvetlen hatással van, a vízügyi igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásának meglétét,

20 A VIZEK projekt vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos célja: 1. a vízjogi engedélyezési folyamat valamennyi lépésének hatékonyabbá és egységesebbé tétele 2. a vízjogi engedélyezési folyamat gyorsítása 3. az ügyfelekre (kérelmezők, tervezők, stb.) háruló terhek csökkentése

21 A VIZIG-ek által eddig folytatott gyakorlat: Az egyes vízügyi igazgatóságok a saját maguk által kidolgozott módszertan, és sablon alapján adták ki a vagyonkezelői/befogadói/üzemeltetői hozzájárulást. A hozzájárulások formailag és tartalmilag nem voltak egységesek.

22 A vízjogi engedélyezési eljárás gyorsabbá, egyszerűbbé, tevése érdekében a vízügyi igazgatóságok mint vagyonkezelők felé benyújtandó egységes kérelem minta került sor megalkotásra. Ez a minta használandó - Vagyonkezelői - Befogadói - Üzemeltetői hozzájárulási kérelem esetén.

23 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról Miért volt szükség a 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet hatályon kívül helyezésére, illetve a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet megalkotására? a január 1-én hatályba lépő általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény (Ákr.) 62 (5) bekezdése szerint okiratnak bizonyítási eszközként a kérelemhez történő csatolását miniszteri rendelet nem, csak törvény, vagy kormányrendelet írhat elő.

24 2016. évi CL. törvény (Ákr.) 62. [A tényállás tisztázása] (1) Ha a döntéshozatalhoz nem elegendőek a rendelkezésre álló adatok, a hatóság bizonyítási eljárást folytat le. (5) Törvény vagy kormányrendelet közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján, meghatározott ügyekben kötelezővé teheti valamely okirat vagy más irat bizonyítási eszközként történő alkalmazását. a korábban miniszteri rendeleti szinten (18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet) megkövetelt okiratok benyújtására vonatkozó előírás (pl.: közmű kezelője hozzájárulásának megléte, ingatlan igénybevételére, használatára vonatkozó jogcím fennállása, stb.) a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendeletbe került.

25 A 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet és a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet összehasonlítása A két jogszabálynak már az elnevezése is tükrözi a köztük lévő különbséget. o A 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről szól, o míg a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet ezzel szemben csak a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról rendelkezik. o A 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet az engedélyezési dokumentáció tartalmán kívül előírta a kérelem teljesítéséhez szükséges egyéb mellékleteket is!

26 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról A rendelet január 1. napján lépett hatályba. A jogszabály az engedélyezési dokumentáció tartalmáról rendelkezik. 1. Az elvi vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmát az 1. melléklet tartalmazza. 2. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi engedélyezéséhez szükséges dokumentáció tartalmát a 2. melléklet tartalmazza.

27 3. A vízügyi hatósági jogkörbe tartozó eljárásokhoz szükséges dokumentáció tartalmát a 3. melléklet tartalmazza. 4. A vízügyi szakhatósági állásfoglaláshoz szükséges mellékletek tartalmát a 4. melléklet tartalmazza. Az eljárás lefolytatásához szükséges további szükséges melléklet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendeletbe került bele.

28 A Magyar Közlöny évi 231. számában a vízkészletek hasznosításának egyszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint más vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelettel kihirdetésre került és január 1-én hatályba lépett a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosítása, amely rendelkezik arról, hogy a vízjogi engedélyezési eljárás folyamatában, a kérelem részeként benyújtandó a vízügyi igazgatóság objektumazonosítási nyilatkozata.

29 Az 518/2017. (XII. 29.) Korm. Rendelet részeként módosításra került a 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendelet. 1/B. (4) A létesítőnek (kérelmezőnek) a kérelem részeként igazolnia kell f) valamennyi vízhasználat, vízimunka, vízilétesítmény esetén elvi vízjogi és fennmaradási engedélynél az erre irányuló kérelemnél, vízhasználat önálló engedélyezése esetén a vízjogi üzemeltetési engedély iránti kérelemnél, különben a vízjogi létesítési engedély iránti kérelemnél a vízügyi igazgatóság vízügyi objektumazonosítási nyilatkozata meglétét.

30 (5) A vízügyi igazgatóság a vízügyi objektumazonosítási nyilatkozatát az engedélyezési tervdokumentáció - elvi vízjogi engedélyezés esetén a műszaki megoldást tartalmazó dokumentáció - alapján, a megkeresés megérkezésétől számított tizenöt napon belül adja ki, amely tartalmazza a) a vízügyi objektumazonosítót, és a nyilatkozat kiállítását megalapozó dokumentáció számát és kiállítási dátumát, b) vízügyi igazgatósági vagyonkezelésben lévő ingatlan érintettsége esetén a vagyonkezelői hozzájárulást, vagy a hozzájárulás elutasítására vonatkozó nyilatkozatot és annak indokolását,

31 c) a (4) bekezdés e) pontja szerinti érintettség esetén a vagyonkezelői hozzájárulást, vagy - ha az igényelt vízkészlet mennyiségi korlát vagy vízvédelmi ok miatt nem vehető igénybe, vagy a tervezett megvalósítás a felszín alatti víztartó képződmények, a felszíni víz medrének, a vízilétesítményeknek fenntartását, üzemeltetését vagy a vízkárelhárítást veszélyezteti - a hozzájárulás elutasítására vonatkozó nyilatkozatot és annak indokolását, továbbá hozzájárulás esetén a víztest(ek) állapotára és az igénybe venni kívánt vízkészlet jellegére vonatkozó adatokat. (4) e) ha a tervezett vízhasználat, vízimunka, vízilétesítmény állami tulajdonban lévő vízkészletet, vízilétesítményt, felszín alatti vizek víztartó képződményét vagy felszíni víz medrét érinti, vagy arra közvetlen hatással van, a vízügyi igazgatóság vagyonkezelői hozzájárulásának meglétét,

32 FONTOS kihangsúlyozni! Valamennyi vízhasználat, vízimunka, vízilétesítmény engedélyezése esetén be kell szerezni a VIZIG- től a vízügyi objektumazonosítási nyilatkozatot!!! Tehát az alábbi esetekben is: amikor a VIZIG vagyonkezelőként nem érintett a vízjogi engedélyezési eljárásban. Viszont! A helyi vízgazdálkodási hatósági eljárásban nem kell beszerezni a vízügyi objektumazonosítási nyilatkozatot!

33 A vízjogi engedélyezési eljárás iránti kérelemhez mellékelni kell az alábbi vízügyi igazgatási nyilatkozatokat: 1. Vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat 2. Vagyonkezelői hozzájárulás (amennyiben az előzőekben már részletezett feltételek fennállnak).

34 A vízügyi igazgatási szervezet vízgazdálkodási nyilvántartásáról szóló 23/1998. (XI. 6.) KHVM rendelet alapján 2. (2) A vízgazdálkodási nyilvántartás a) a vízgazdálkodási objektum-nyilvántartásból, b) a műszaki nyilvántartásból, c) a vízikönyvből áll.

35 a vízikönyv adatbázisért a vízügyi hatóság (OKF) a vízgazdálkodási objektum-nyilvántartás és műszaki nyilvántartás adatbázisáért a vízügyi igazgatási szervezet (OVF) a felelős. a vízgazdálkodási nyilvántartás egyes részeinek összekötő eleme a vizek és a vízilétesítmények (vízgazdálkodási objektumok) objektum azonosítója (VOR).

36 A VIZEK projekt egyik alapcélkitűzése a vízügyi hatósági és a vízügyi igazgatási szervezetek által vezetett nyilvántartás (VAR) és a projektben fejlesztésre kerülő adatbázisok (e-vízikönyv, VKJ) elektronikus adatkapcsolatának kialakítása, biztosítása. A BM-OKF-OVF szakmai egyeztetéseinek eredményeképpen született meg az a megoldás, hogy a műszaki adatok rögzítése, a létesítményazonosító (VOR) kiadása a vízügyi igazgatási szervezet által a vízjogi engedélyezési eljárást megelőzően történik meg.

37 a műszaki és a vízikönyvi nyilvántartások közötti kapcsolatnak a vízgazdálkodási objektumok egyedi azonosítójának (VOR kód) elsődleges kialakításával, rögzítésével és rendszeres karbantartásával történő biztosítása, elektronikus adatkapcsolat kialakítása a vízügyi hatóság és a vízügyi igazgatási szervezetek által vezetett vízgazdálkodási nyilvántartási elemek adatbázisai között (23/1998. (XI. 6.) KHVM rendelet),

38 azonos hatósági és vízügyi műszaki értelmezés a vízilétesítményekre és vízhasználatokra vonatkozóan a vízjogi engedélyezési eljárásokban, egységes letisztult műszaki adatkérés a vagyonkezelői nyilatkozathoz, elemeire bontva, objektumonként a vízügyi alapadatrendszer (VAR) műszaki adattartalmának felülvizsgálata VarGEO és VarSQL kapcsolat, alkalmazás és rendszerfejlesztések azonos, vízügyi alapadatbázisra fejlesztése, adatkarbantartás, adattisztítás elvégzése, közhiteles műszaki nyilvántartás kialakítása.

39 1. Vízügyi objektumazonosítási kérelem, űrlapok elkészítése Az űrlapok műszaki tartalmának meghatározása az OVF által, a vízügyi igazgatóságokkal együttműködve. Ehhez kapcsolódóan a Vízügyi Alapadatrendszer (VAR) felkészítése az adatbevitelre, ehhez az űrlapokon szereplő tulajdonság és struktúraváltozások rendszergazdai átvezetése.

40 2. BM OKF-OVF műszaki adatigények szinkronizálása A BM OKF a vízügyi hatósági eljárásokhoz kérelmenként e-űrlapokat készített. Az OVF által készített objetum-azonosító igényléshez benyújtandó űrlapok műszaki tartalma elfogadásra került a vízügyi hatóság részéről. 3. Vagyonkezelői kérelem és hozzájárulás egységesítése A VIZEK projekt OVF szakmai munkacsoportjában elkészült a kérelem és nyilatkozat amely Vagyonkezelői/Befogadói/Üzemeltetői hozzájárulást jelent egy nyomtatványban, egységes formában. Ez a vízügyi objektumazonosítási űrlappal egyidejűleg került bevezetésre.

41 4. Kodifikációs időszak hiányának kezelése A jogszabályi változásra a tervezői, ügyféli felkészülés átmeneti időszaka hiányának kezelése is megoldandó feladat volt. A jogszabályváltozások a kihirdetésüket követő néhány napot követően hatályba léptek. Bizonyos rendelkezéseiket a folyamatban lévő hatósági engedélyezési eljárásokban alkalmazni kellett, melyhez az ügyfélnek, a hatóságnak és a VIZIG-nek is alkalmazkodni kellett. 5. Ügyféltámogatás biztosítása A VIZIG-ek Ügyféltájékoztató -t tettek fel honlapukra, mely útmutatást ad, a tervezők, az ügyfelek számára. Segédletek kidolgozására, egységes ügyfélszolgálati rend elrendelésére került sor.

42 A Vízügyi Igazgatóságok honlapjukon közzétették a vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat kiadásához szükséges, az ügyfél (kérelmező) vagy az ügyfél meghatalmazottja által benyújtandó dokumentumokat, illetőleg az objektumazonosítással kapcsolatos információkat. A honlapon a Vízjogi engedélyezéshez vízügyi nyilatkozat kérelmek cím alatt található cikk teljeskörű tájékoztatást ad az ügyfelek számára.

43 1. Tájékoztató 2. Űrlapok objektumazonosításhoz 3. Kitöltési útmutató 4. Vagyonkezelői/Befogadói/Üzemeltetői hozzájárulási kérelem

44 a tervezett létesítmény, vízhasználat vagy vízimunka műszaki tervdokumentációja, a következők szerint: (4 pld papír alapú, vagy 1 pld papír alapú, és 1 pld digitális) az objektumazonosításra vonatkozó, kérelmező által kitöltött kérelem és kapcsolódó, a műszaki tervdokumentáció alapján kitöltött űrlapok (előlap nyomtatott formában, aláírással, az űrlapok elektronikus formában)

45 Kérelmezők által kitöltendő dokumentumok: - Igénylés (Címlap) - Kitöltött űrlapok jegyzéke - Kitöltött létesítmény-, vízhasználati és vízimunka űrlapok Kérelmezők által létesítményazonosításhoz benyújtandó dokumentumok: - Aláírt igénylés (Címlap) - Kitöltött excel űrlapok jegyzéke elektronikusan - Kitöltött excel űrlapok elektronikusan - Tervcsomag elektronikus adathordozón

46 3 űrlap típus került kialakításra: 1. Vízilétesítmények (objektumok) 2. Vízhasználatok 3. Vízimunka Mi indokolta, hogy ez a 3 fajta űrlap típus kerüljön kialakításra? A VIZEK Keretrendszer megvalósításával egyidejűleg történik az e-vízikönyv kialakítása. Az e-vízikönyvben rögzítésre kerülnek a vízjogi engedélyek és a bennük foglalt műszaki tartalom. (vízilétesítmény, vízhasználat, vízimunka).

47 1. A 72/1996. (V. 22.) Korm. Rendelet előírja, hogy az összes vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges a vízügyi létesítmény-azonosítás (objektumazonosítás). 2. A vízügyi igazgatóság a létesítmény-azonosítást a létesítménytípusokhoz rendelt űrlapok alapján végzi. 3. Az űrlapok tartalmazzák az adott létesítmény műszaki tartalmát, adatait. 4. A létesítmény típus megfelelő űrlapjának kiválasztását űrlapjegyzék segíti.

48 Létesítmények: -Jelenleg 61 létesítmény (objektum) típus van. -A létesítmény típusok munkalapokon találhatóak. -A létesítmény típusok munkalapokon való helyét az ŰRLAPJEGYZÉK tartalmazza. -A tervben szereplő minden új vagy módosítandó létesítményről, ill. vízhasználattal érintett már meglévő létesítményről önálló űrlapot kell kitölteni. -Minden létesítmény önállóan kap Vízügyi Objektum Rendszámot (VOR). -A műszaki adatok mellett helyazonosításra vonatkozó adatok szerepelnek az űrlapokon.

49

50

51 Minta1 Tervező által kitöltött űrlap rizstelep lecsapolásához Új vagy meglévő objektum Korábban kiadott objektum VOR azonosító (meglévő objektum esetén) Objektum VOR azonosító Objektum név meglévő Vízfolyás neve + szelvényszám ha-os rizstelep vízhasználat neve Tulajdonos Nagykun 2000 Mg. Zrt. Kezelő Nagykun 2000 Mg. Zrt. Üzemeltető Nagykun 2000 Mg. Zrt. Település VOR azonosítója Település Kisújszállás Helyrajzi szám(ok) 0495/2, 0497, 0500, 0502, 0504 Súlyponti EOV-X Súlyponti EOV-Y Vízbevezetéssel érintett meder (vízfolyás, állóvíz) VOR azonosítója Vízbevezetéssel érintett meder (vízfolyás, állóvíz) neve Felszíni vízhasználati hely III. számú belvíz csatorna (objektum), melyhez Vízbevezetés szelvényszáma fkm/cskm 5+530, Felszíni vízbevezetés - kapcsolódóan mederbe Igényelt maximális vízsugár [m3/s] m3/s 0,23 Vízterhelési pont vízbevezetés történhet, egy Igényelt napi vízbetáplálás [m3/nap] m3/nap vagy esetleg több Igényelt éves vízbetáplálás [m3/év] m3/év felhasználási célból is. 1. gravitációs Vízbevezetés módja szivattyús 1. vízóra 2. mérőperem Vízbevezetés mérésének módja 3. Parshall csatorna becsűlt 4. hitelesített műtárgy 1. zsilip 2. csőkifolyás 3. nincs műtárgy Vízbevezető műtárgy (nyílt árok) 4. stabil szivattyú nincs műtárgy (mobil szivattyús vízbevezetés) Vízbevezető műtárgy/szivattyútelep VOR azonosítója Vízbevezető műtárgy/szivattyútelep neve rizstelep 1. és 2. számú lecsapoló csatornáinak tiltós áteresze

52 Minta2 Kitöltött vízhasználati telep űrlap öntözőtelep engedélyezéséhez Új vagy meglévő objektum Korábban kiadott objektum VOR azonosító (meglévő objektum esetén) - Objektum VOR azonosító Objektum név Darányi Józsefné - Szentkirály 05/15, 08/12 hrsz.-ú, 5,02 ha-os esőztető öntözőtelep Tulajdonos Darányi Józsefné Kezelő Darányi Józsefné Üzemeltető Darányi Józsefné Település VOR azonosítója Település Szentkirály Helyrajzi szám(ok) 05/15, 08/12 Súlyponti EOV-X Súlyponti EOV-Y Öntözendő terület bruttó (ha) ha 5,02 1. esőztető 2. csepegtető 3. felületi Öntözési mód Területi egység, amelyen 4. altalaj 1. esőztető belül szántóföldi, 5. mikro kertészeti növénykultúrák, 6. egyéb rét-, legelő- vagy 1. szántóföldi növény öntözés erdőterületek mesterséges 2. zöldség és kertészeti kultúrák vízpótlása történik öntözése (kivétel: rizsöntözés). Öntözendő terület művelési ág szerinti besorolás 3. szőlő, gyümölcs öntözés 2. zöldség és kertészeti kultúrák öntözése Magában foglalja az 4. rét és legelő öntözés Öntözőtelep öntözött területet, a 5. erdő öntözés növénykultúrát, az 6. települési zöldterület öntözés öntözőberendezést, illetve Terhelési pont(ok) VOR azonosítója ennek Terhelési pont(ok) neve segédberendezéseit, a Vízhasználat jellege: állami főmű igénybevételével (főműves) 1. főműves felszíni és felszín alatti vízkivételi létesítmények vagy saját vízkivétel (főmű nélküli) 2. főmű nélküli 2. főmű nélküli kivételével. Főműves vízellátás esetén öntözési útvonal megadása - Vízátadási pontban lévő műtárgy VOR azonosítója - Vízátadási pontban lévő műtárgy neve - Öntözőtelep öntözőberendezéseinek típusa Forras 200/50 típusú öntöződobos rendszer, szórófejekkel Öntözőtelep öntözőberendezéseinek darab száma 1 Engedélyezendő éves vízmennyiség [m3/év] 1000 Öntözési időszak kezdete [hó.nap] hó.nap 01.ápr Öntözési időszak vége [hó.nap] hó.nap 30.szept Jelenlegi üzemelési állapot 1. létesítendő 2. nem üzemel 3. engedélyezés folyamatban 4. üzemel 5. üzemelési engedélye szüneteltetve 6. üzemelési engedély visszavonva 3. engedélyezés folyamatban új

53 Országos statisztika 21. hét VIZIG BEÉRKEZETT KÉRELEM Kérelem szám [db] Beérkezett kérelmekből KEHOP projekthez kapcsolódó [db] Űrlapokon rögzített VOR db [össz] Összesen től VOR db [ossz] VOR db [min] KIADOTT NYILATKOZAT VOR db [max] Kiadott nyilatkozat összesen [db] Kiadott ebből nyilatkozaból a víziközműve KEHOP s KEHOP projekthez projekt [db] kapcsolódó [db] ÉDUVIZIG KDVVIZIG ADUVIZIG KDTVIZIG DDVIZIG NYUDUVIZIG FETIVIZIG ÉMVIZIG TIVIZIG KÖTIVIZIG ATIVIZIG KÖVIZIG Összesen

54 A Vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat kiadása jelentős többlet munkát jelent a VIZIG részére.

55

56

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYBA LÉPÉSÉVEL A 2018

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYBA LÉPÉSÉVEL A 2018 TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSI TÖRVÉNY HATÁLYBA LÉPÉSÉVEL A 2018. JANUÁR 1-JÉTŐL ELEKTRONIKUSAN INDÍTHATÓ ÉS KÉRELMEKRŐL Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 2017.12.21.

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Előadás tartalma 1. A Ket. és az anyagi jogszabályok 2. Eljárásrend vízjogi engedélyezéshez 3. Ügyintézési

Részletesebben

a január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási

a január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a létesítmény- és objektumazonosítási űrlapok kitöltéséhez vízjogi engedélyt kérelmezők számára

ÚTMUTATÓ a létesítmény- és objektumazonosítási űrlapok kitöltéséhez vízjogi engedélyt kérelmezők számára Javított változat 2018.04.26-tól ÚTMUTATÓ a létesítmény- és objektumazonosítási űrlapok kitöltéséhez vízjogi engedélyt kérelmezők számára A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996.

Részletesebben

Tájékoztató. elektronikus levélként ( ), a terjedelemre való tekintettel postai úton, CD mellékletként, vagy személyesen

Tájékoztató. elektronikus levélként ( ), a terjedelemre való tekintettel postai úton, CD mellékletként, vagy személyesen Tájékoztató az objektumazonosítási űrlapok kitöltéséhez (vízjogi engedélyezési eljárást megelőző vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat kiadásához) A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló

Részletesebben

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedélyezése iránti kérelem

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedélyezése iránti kérelem A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedélyezése iránti kérelem (a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet,

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Iromány száma: T/15373. Benyújtás dátuma: 2017-04-26 17:47 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Budapest, március

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Budapest, március Tájékoztató a vízgazdálkodási törvény 2018. december 21. napjától hatályos módosulását megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett felszín alatti vízkivételt biztosító

Részletesebben

a január 1. napját követően indult, mezőgazdasági célú öntözéshez kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárásokról

a január 1. napját követően indult, mezőgazdasági célú öntözéshez kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárásokról Tájékoztató a 2018. január 1. napját követően indult, mezőgazdasági célú öntözéshez kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárásokról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Budapest, 2018. január 17.

Részletesebben

Tájékoztató. A vízügyi igazgatóságok elérhetőségeiről és ügyfélfogadási rendjéről honlapjukon tájékozódhat.

Tájékoztató. A vízügyi igazgatóságok elérhetőségeiről és ügyfélfogadási rendjéről honlapjukon tájékozódhat. Tájékoztató az objektumazonosítási űrlapok kitöltéséhez (vízjogi engedélyezési eljárást megelőző vízügyi objektumazonosítási nyilatkozat kiadásához) A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19.

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19. Tájékoztató a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Vízjogi engedélyezési eljárások

Vízjogi engedélyezési eljárások Vízjogi engedélyezési eljárások SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS 2018. november 07. Schoblocher József szakmai tanácsadó Általános jogi szabályozás Keret szabályozás 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi létesítési engedélyezési eljárásról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi létesítési engedélyezési eljárásról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult vízjogi létesítési engedélyezési eljárásról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január 22.

Részletesebben

Tisztelt bátmonostori lakosok!

Tisztelt bátmonostori lakosok! Tisztelt bátmonostori lakosok! Bizonyára ismeretes Önök előtt a médiában oly sokszor emlegetett, fúrt és ásott kutakkal kapcsolatos jogi szabályozás, illetve a szabályozás enyhítésére vonatkozó törekvések,

Részletesebben

ZHASZNÁLATOK JOGI SZABÁLYOZ ÉS S A A MEZŐGAZDAS LETÉN TAPASZTALATOK AZ ADUVIZIG MŰKÖDÉSI M. koch.gabor@aduvizig.hu. Kép p forrás: www.mnvh.

ZHASZNÁLATOK JOGI SZABÁLYOZ ÉS S A A MEZŐGAZDAS LETÉN TAPASZTALATOK AZ ADUVIZIG MŰKÖDÉSI M. koch.gabor@aduvizig.hu. Kép p forrás: www.mnvh. ÉS S A FELSZÍNI VIZEKET ÉRINTŐ VÍZKÉSZLET-GAZDÁLKODÁSI TAPASZTALATOK AZ ADUVIZIG MŰKÖDÉSI M Kép p forrás: www.mnvh.eu Koch GáborG Felszíni vízgazdv zgazdálkodási ügyintéző Alsó-Duna Duna-völgyi Vízügyi

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001 Iromány száma: T/18816. Benyújtás dátuma: 2017-12-08 14:02 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság Vízbiztonsági Szakmai Nap

Magyar Hidrológiai Társaság Vízbiztonsági Szakmai Nap A VÍZÜGYI ÉS VÍZVÉDELMI HATÓSÁGI FELADATELLÁTÁS RENDSZERE ÉS A MEGVÁLTOZOTT JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET Magyar Hidrológiai Társaság Vízbiztonsági Szakmai Nap Budapest, 2018. május 9. Dr. Király Zita főosztályvezető

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult elvi vízjogi engedélyezési eljárásról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult elvi vízjogi engedélyezési eljárásról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult elvi vízjogi engedélyezési eljárásról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január 22. Kérelem

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VÍZJOGI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA A VÍZKÉSZLETJÁRULÉK BEVALLÁS TELJESÍTÉSÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A VÍZJOGI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA A VÍZKÉSZLETJÁRULÉK BEVALLÁS TELJESÍTÉSÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ A VÍZJOGI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA A VÍZKÉSZLETJÁRULÉK BEVALLÁS TELJESÍTÉSÉRŐL Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 2017.12.14. VÍZKÉSZLETJÁRULÉK BEVALLÁS BENYÚJTÁSA

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi megszüntetési engedélyezési eljáráskról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi megszüntetési engedélyezési eljáráskról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult vízjogi megszüntetési engedélyezési eljáráskról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január

Részletesebben

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: 2018-07-05 12:23 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai István,

Részletesebben

VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ december 31. TÁJÉKOZTATÁS

VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ december 31. TÁJÉKOZTATÁS VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ 2018. december 31. TÁJÉKOZTATÁS Hazánk ivóvízellátása 95%-ban felszín alatti vízkészleteinkből történik, ezért nagyon fontos hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás egyensúlya

Részletesebben

A június 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárása

A június 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárása Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról TARTALOMJEGYZÉK A 2018. június 1. napját

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásokról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásokról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásokról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január

Részletesebben

Tájékoztató. a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási, létesítési és megszüntetési jegyzői engedélyezési eljárásáról

Tájékoztató. a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási, létesítési és megszüntetési jegyzői engedélyezési eljárásáról FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE H-8086 Felcsút, Fő utca 75. Tel: +36 (22) 594-036 Fax: +36 (22) 253-481 E-mail: titkarsag@felcsut.hu Tájékoztató a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 2. oldal c) az érintett mezőgazdasági vízszolgáltató, d) termőföl

Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 2. oldal c) az érintett mezőgazdasági vízszolgáltató, d) termőföl Magyar joganyagok - 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási hatósági jo 1. oldal 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról A Kormány a vízgazdálkodásról

Részletesebben

Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok

Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok 1. számú függelék Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok A vasútfejlesztési nyilatkozat megkérése szükséges, minden olyan nem vasútüzemi létesítmény építési engedélyköteles építési

Részletesebben

Vízjogi üzemeltetési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei

Vízjogi üzemeltetési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei Vízjogi üzemeltetési engedélyezés Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei Vízhasználat gyakorlásához, vízilétesítmény használatbavételéhez (a továbbiakban: üzemeltetéshez) szükséges vízjogi üzemeltetési

Részletesebben

A vízjogi fennmaradási és üzemeltetési engedély, a két engedélyfajta kapcsolata

A vízjogi fennmaradási és üzemeltetési engedély, a két engedélyfajta kapcsolata A vízjogi fennmaradási és üzemeltetési engedély, a két engedélyfajta kapcsolata A. Vízjogi fennmaradási engedély I. Mire szolgál? - Létesítési engedély nélkül vagy attól eltérően megépített vízilétesítmény

Részletesebben

Tájékoztató. a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási jegyzői engedélyezési eljárásáról

Tájékoztató. a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási jegyzői engedélyezési eljárásáról Tájékoztató a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási jegyzői engedélyezési eljárásáról A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet alapján a települési önkormányzat

Részletesebben

Tájékoztató. Készült: Budapest, szeptember 30.

Tájékoztató. Készült: Budapest, szeptember 30. Tájékoztató a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó - 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító - vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési

Részletesebben

Kérelem vízilétesítmény vízjogi fennmaradási engedélyhez

Kérelem vízilétesítmény vízjogi fennmaradási engedélyhez Kérelem vízilétesítmény vízjogi fennmaradási engedélyhez 1. Kérelmező neve: lakcíme: elérhetősége (tel.szám, email cím):. Illetékbélyeg helye 2. A kérelemmel érintett ingatlan címe: Ófehértó,. utca..szám

Részletesebben

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlati bemutatása különös tekintettel a fúrt kutak engedélyezésére

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlati bemutatása különös tekintettel a fúrt kutak engedélyezésére A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlati bemutatása különös tekintettel a fúrt kutak engedélyezésére dr. Fialka Magdolna magdolna.fialka@katved.gov.hu 2016. december A 2016-tól bekövetkező változások

Részletesebben

ESETTANULMÁNYOK. Ssz. Eset Kitöltendő űrlap(ok)

ESETTANULMÁNYOK. Ssz. Eset Kitöltendő űrlap(ok) ESETTANULMÁNYOK Javaslatok néhány egyszerűbb, általános esetre a megfelelő létesítményűrlapok kiválasztásához az integrációs feladatokat ellátó munkacsoport szakterületi alcsoport besorolásai alapján:

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSOK. Az engedély iránti kérelmek tartalmi követelményei

ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSOK. Az engedély iránti kérelmek tartalmi követelményei ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSOK Az engedély iránti kérelmek tartalmi követelményei Ügyintézési határidő: engedélyezési eljárási típusoktól függően változó, de nem számítanak bele a közigazgatási hatósági eljárás

Részletesebben

Magyar joganyagok - 178/1998. (XI. 6.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási feladatokk 2. oldal 4. (1) Az állam és a helyi önkormányzatok vízgazdálkodás

Magyar joganyagok - 178/1998. (XI. 6.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási feladatokk 2. oldal 4. (1) Az állam és a helyi önkormányzatok vízgazdálkodás Magyar joganyagok - 178/1998. (XI. 6.) Korm. rendelet - a vízgazdálkodási feladatokk 1. oldal 178/1998. (XI. 6.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási feladatokkal összefüggő alapadatokról A Kormány a vízgazdálkodásról

Részletesebben

A Vízügyi és vízvédelmi hatósági szakterület évi tevékenysége II. TAVASZI HATÓSÁGI KEREKASZTAL

A Vízügyi és vízvédelmi hatósági szakterület évi tevékenysége II. TAVASZI HATÓSÁGI KEREKASZTAL A Vízügyi és vízvédelmi hatósági szakterület 2017. évi tevékenysége II. TAVASZI HATÓSÁGI KEREKASZTAL DR. KIRÁLY ZITA FŐOSZTÁLYVEZETŐ 2018. március 21. Jogszabály-változások Ákr.-hez kapcsolódóan: Vgtv.

Részletesebben

Vízjogi létesítési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei

Vízjogi létesítési engedélyezés. Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei Vízjogi létesítési engedélyezés Kérelem benyújtása, tartalmi követelményei A vízimunka elvégzéséhez, vízilétesítmény megépítéséhez (átalakításához, megszüntetéséhez) szükséges vízjogi létesítési engedélyt

Részletesebben

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízilétesítmények (kutak) vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról 1 Tisztelt Lakosság! Az idei évben a médiában is többször

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések a kutak fennmaradási/üzemeltetési engedélye tárgyában

Gyakran ismételt kérdések a kutak fennmaradási/üzemeltetési engedélye tárgyában Gyakran ismételt kérdések a kutak fennmaradási/üzemeltetési engedélye tárgyában 1. Milyen kút engedélyezése tartozik a jegyző hatáskörbe? Az adott kútból az éves vízkivétel nem haladhatja meg az 500 m

Részletesebben

Iktatószám /2012 Hiv. szám: Tárgy: Ács Önkormányzat- Jeges puszta, házi vízellátó rendszer fennmaradási és üzemeltetési engedélye V É G Z É S

Iktatószám /2012 Hiv. szám: Tárgy: Ács Önkormányzat- Jeges puszta, házi vízellátó rendszer fennmaradási és üzemeltetési engedélye V É G Z É S ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Vízügyi Iroda Felszíni Vízvédelmi Osztály 9021 Győr, Árpád

Részletesebben

Magyar joganyagok - 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet - a bányatavak hasznosításá 2. oldal a) a bányató medrére, vízkészletére, valamint az egyéb te

Magyar joganyagok - 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet - a bányatavak hasznosításá 2. oldal a) a bányató medrére, vízkészletére, valamint az egyéb te Magyar joganyagok - 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet - a bányatavak hasznosításá 1. oldal 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről

Részletesebben

Park és mezőgazdasági öntözőtelepek engedélyeztetése

Park és mezőgazdasági öntözőtelepek engedélyeztetése Park és mezőgazdasági öntözőtelepek engedélyeztetése Cifka Gábor PLANTOR Kft. A vízgazdálkodási tevékenység jogi keretei 2000/60/EK irányelv IV. Magyar Öntözéstechnikai Konferencia köznapi néven: EU Víz

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet - a környezeti alapnyilvántart 2. oldal h) objektum jellemző pontja: a környezetvédelmi objektum

Magyar joganyagok - 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet - a környezeti alapnyilvántart 2. oldal h) objektum jellemző pontja: a környezetvédelmi objektum Magyar joganyagok - 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet - a környezeti alapnyilvántart 1. oldal 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról A Kormány a környezet védelmének általános

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2017. II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE Jogszabály/ közjogi szervezetszabályozó eszköz/ jelentés megjelölése 1. törvény Cím Egyes migrációs tárgyú törvények módosításáról A jogszabálytervezet

Részletesebben

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult elvi vízjogi engedélyezési eljárásról

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. törvény alapján indult elvi vízjogi engedélyezési eljárásról Tájékoztató Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján indult elvi vízjogi engedélyezési eljárásról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. január 22. Kérelem

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Az Országgyűlés évben is módosította a vízgazdálkodásról szóló évi LVII. törvényt (a továbbiakban: Vgtv.), amely 2018.

TÁJÉKOZTATÓ Az Országgyűlés évben is módosította a vízgazdálkodásról szóló évi LVII. törvényt (a továbbiakban: Vgtv.), amely 2018. TÁJÉKOZTATÓ Az Országgyűlés 2017. évben is módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt (a továbbiakban: Vgtv.), amely 2018. január 1. lépett hatályba. A módosítás értelmében mentesül

Részletesebben

Építésügyi hatósági kérelem

Építésügyi hatósági kérelem Építésügyi hatósági kérelem 1. A kérelmet benyújtó személy adatai Viselt név Születési név Anyja születési neve Születési hely Ország Születési idő Ha nem egyezik meg az állandó lakcímmel Levelezési cím

Részletesebben

Felszín alatti vizes adatok és a VIZEK projekt

Felszín alatti vizes adatok és a VIZEK projekt Felszín alatti vizes adatok és a VIZEK projekt Előadó: Tahy Ágnes főosztályvezető-helyettes Dátum: Helyszín: 2019. március 26. Felszín Alatti Vizekért Alapítvány XXVI. Almássy Endre konferencia a felszín

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A Kormány. Korm. rendelete

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A Kormány. Korm. rendelete 1 A Kormány /2016. (.) Korm. rendelete a hatékony víz-ár politika kialakítása érdekében egyes vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Tájékoztatás a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási (jegyzői) engedélyezési eljárásáról

Tájékoztatás a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási (jegyzői) engedélyezési eljárásáról Tájékoztatás a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási (jegyzői) engedélyezési eljárásáról Mint ismeretes, a vízjogi létesítési engedély nélkül megépített vízilétesítményekre az ásott és fúrt kutakra vízjogi

Részletesebben

8296 MONOSTORAPÁTI, PETŐFI U TELEFON,FAX: 87/ , ,

8296 MONOSTORAPÁTI, PETŐFI U TELEFON,FAX: 87/ , , 1 Monostorapáti Közös Önkormányzati Hivatal 8296 MONOSTORAPÁTI, PETŐFI U. 123. TELEFON,FAX: 87/435-055, 535-005, E-mail: mapatik@hu.inter.net Tájékoztatás az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak engedélyeztetéséről

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés a hatósági eljárásokban. Modern Vállalkozások Programja Digitális KKV Nap február 13.

Elektronikus ügyintézés a hatósági eljárásokban. Modern Vállalkozások Programja Digitális KKV Nap február 13. Elektronikus ügyintézés a hatósági eljárásokban Modern Vállalkozások Programja Digitális KKV Nap 2019. február 13. Az elektronikus ügyintés kiterjesztésének célja: a szervek és ügyfelek adminisztratív

Részletesebben

kapcsolatos vagyonátadási feladatok

kapcsolatos vagyonátadási feladatok A KÖTIVIZIG területén a társulati művekkel kapcsolatos vagyonátadási feladatok Előadó: Békési István KÖTIVIZIG, VÖO osztályvezető MHT ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS 2014. július 02-04 A 2013. évi CCXLIX. törvény

Részletesebben

I. Vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedély

I. Vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedély I. Vízjogi üzemeltetési/fennmaradási engedély A vízjogi létesítési engedély nélkül megépített vízilétesítményekre - az ásott és fúrt kutakra vízjogi fennmaradási engedélyt kell kérni. A vízgazdálkodásról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak engedélyeztetéséről

TÁJÉKOZTATÁS az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak engedélyeztetéséről TÁJÉKOZTATÁS az engedély nélkül fúrt vagy ásott kutak engedélyeztetéséről Az Országgyűlés 2017. évben is módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt (a továbbiakban: Vgtv.), amely 2018.

Részletesebben

Tájékoztató a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási, létesítési és megszüntetési jegyzői engedélyezési eljárásáról

Tájékoztató a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási, létesítési és megszüntetési jegyzői engedélyezési eljárásáról Tájékoztató a kutak vízjogi üzemeltetési/fennmaradási, létesítési és megszüntetési jegyzői engedélyezési eljárásáról A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet

Részletesebben

1/8. Tárgy: HATÁROZAT II. Település ingatlan (hrsz.) terület (ha) Köröstarcsa, külterület 0484/50, 0489/7, 0494, 0500 130

1/8. Tárgy: HATÁROZAT II. Település ingatlan (hrsz.) terület (ha) Köröstarcsa, külterület 0484/50, 0489/7, 0494, 0500 130 1/8 11118-016/2014Szám: 135-1/2014/VH. számú példány Tárgy: Köröstarcsa külterületén 130 haos szántóföldi öntözés vízjogi üzemeltetési engedélye HATÁROZAT I. Az Ügyfél részére kiadott 53006-011/2009. ikt.

Részletesebben

239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről

239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet a bányatavak hasznosításával kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről A Kormány a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 26. - ának (13)

Részletesebben

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 110. (7) bekezdés r) pontjában

Részletesebben

MÖE NAIK ÖVKI Előadói ülése Szarvas, Április 25.

MÖE NAIK ÖVKI Előadói ülése Szarvas, Április 25. Előadói ülése Szarvas, 2018. Április 25. Mezőgazdasági öntözés vízjogi engedélyeztetése Cifka Gábor PLANTOR Kft. A vízgazdálkodási tevékenység jogi keretei 2000/60/EK irányelv köznapi néven: EU Víz Keretirányelv

Részletesebben

Az MVA adat- és információ igénye. Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola

Az MVA adat- és információ igénye. Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola Az MVA adat- és információ igénye Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola Felhasználók Vízhasználók Vízszolgáltatók Igazgatási szervek Hatósági szervek Tudományos szervezetek Alapvetések A vízhasználóknak lényegesen

Részletesebben

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Tanczné Óvári Csilla osztályvezető Agrárminisztérium DriDanube Nemzeti Aszályszeminárium Budapest, 2019. április 15. A klímaváltozás negatív hatásai a mezőgazdasági

Részletesebben

1. A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosítása

1. A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosítása 518/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az egyes kormányrendeleteknek a vízkészletek hasznosításának egyszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint más vízgazdálkodási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány

Részletesebben

alapvető eljárási szabályok az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogad ás ideje

alapvető eljárási szabályok az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogad ás ideje i ügy fajtája/eljárás típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv területe az ügyintézéshez dokumentumok, okmányok eljárási illetékek (igazgatási

Részletesebben

Milyen engedély szükséges?

Milyen engedély szükséges? TÁJÉKOZTATÓ a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról A 2016. június 4. napját megelőzően engedély

Részletesebben

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA AZ ÁKR. GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TŰZMEGELŐZÉS TERÜLETÉN TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA DR. FIRNIGEL EDIT TŰ. SZÁZADOS TŰZMEGELŐZÉSI FŐOSZTÁLY BALATONKENESE, 2018. ÁPRILIS 26. Jogszabályváltozások

Részletesebben

Kiegészítő tájékoztatás a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatban

Kiegészítő tájékoztatás a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatban Kiegészítő tájékoztatás a fúrt és ásott kutak bejelentésével kapcsolatban A kutak bejelentésére és fennmaradási engedélyének beszerzésére vonatkozó határidőt előre láthatóan 2 évvel, 2020. december 31-ig

Részletesebben

Kereskedelmi ügyintézés

Kereskedelmi ügyintézés Kereskedelmi ügyintézés Ügyfélfogadási idő megegyezik a hivatal ügyfélfogadási idejével Ügyintézők Heizer Zoltán kereskedelmi ügyintéző Tel: 89/515-092 Pápa, Fő u. 5. fsz. 33. E-mail: heizerz@papa.hu Ügykörök

Részletesebben

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról

78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról OptiJUS Opten Kft. 1 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról 2015.04.01. óta hatályos szöveg A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól

Részletesebben

Hatáskörrel rendelkező szerv. Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Budapest, Mészáros u.

Hatáskörrel rendelkező szerv. Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Budapest, Mészáros u. Fokozottan védett állatfajok esetén a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. (2) bekezdése alapján engedélyköteles tevékenység engedélyezése. Hatáskörrel rendelkező szerv Pest Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VÍZJOGI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA A JANUÁR 1. ÉS JÚNIUS 30. KÖZÖTT KÖTELEZŐEN TELJESÍTENDŐ ADATEGYEZTETÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A VÍZJOGI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA A JANUÁR 1. ÉS JÚNIUS 30. KÖZÖTT KÖTELEZŐEN TELJESÍTENDŐ ADATEGYEZTETÉSRŐL TÁJÉKOZTATÓ A VÍZJOGI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA A 2018. JANUÁR 1. ÉS 2018. JÚNIUS 30. KÖZÖTT KÖTELEZŐEN TELJESÍTENDŐ ADATEGYEZTETÉSRŐL Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság,

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 Melléklet a BM/ /2015. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2015. (.) Korm. rendelete a vízgazdálkodási

Részletesebben

Város Polgármesteri Hivatal. M űs zaki Osztály. Kérelem

Város Polgármesteri Hivatal. M űs zaki Osztály. Kérelem Város Polgármesteri Hivatal M űs zaki Osztály 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: muszak@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Illetékbélyeg helye (3000

Részletesebben

az OSAP 1694. nyilvántartási számú,

az OSAP 1694. nyilvántartási számú, KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az OSAP 1694. nyilvántartási számú, A felszíni vízkivételek és a felszíni vízbe történő vízbevezetések adatai című adatlaphoz Ezen adatgyűjtés célja, hogy átfogó, országos képet adjon

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt Magyar joganyagok - 2015. évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 1. oldal 2015. évi CXVI. törvény az egyes fővárosi fejlesztési beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről 1 Az

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

I. Vízjogi létesítési engedély

I. Vízjogi létesítési engedély I. Vízjogi létesítési engedély Ügyleírás: Környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos ügy Vízgazdálkodással kapcsolatos eljárás Vízgazdálkodási hatósági engedélyezési kérelem kút létesítéséhez, használatba

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT Partvonal értelmezései: Hazai értelmezés: - Vízgazdálkodási lexikon (1970): A folyó v. tó középvízi medrének és a környező

Részletesebben

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 Előadó: Kaszás Kata, szakmai vezető Belügyminisztérium 2016. november 10. Témák Projekt

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI Ssz. Főosztály Osztály II. fokú hatósági ügytípus megnevezése A jogkört megállapító jogszabályhely pontos megjelölése

Részletesebben

HATÁROZAT. Helység fekvés hrsz. Művelési ág Kivett töltés, Kivett udvar, erdő,

HATÁROZAT. Helység fekvés hrsz. Művelési ág Kivett töltés, Kivett udvar, erdő, ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

Veszprémi Járási HivatalA

Veszprémi Járási HivatalA Veszprémi Járási HivatalA K Ö Z L E M É N Y A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalánál (továbbiakban: Veszprémi Járási Hivatal) a Dunántúli Regionális Vízmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat a Kérelem rövid leírása mezőben kell feltüntetni!

Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat a Kérelem rövid leírása mezőben kell feltüntetni! ALAPADATOK ETDR-01 A KÉRELEM ALAPADATA A kérelem tárgya (építési tevékenység): ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGGEL ÉRINTETT INGATLAN ADATAI Helyrajzi szám: Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 18/2007. (V. 10.) KvVM r e n d e l e t e

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 18/2007. (V. 10.) KvVM r e n d e l e t e A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 18/2007. (V. 10.) KvVM r e n d e l e t e a felszín alatti víz és a földtani közeg környezetvédelmi nyilvántartási rendszer (FAVI) adatszolgáltatásáról A környezet

Részletesebben

VÍZIKÖZMŰ-ONLINE ÉS VÍZHASZNÁLAT-ONLINE ADATFELDOLGOZÓ RENDSZEREK

VÍZIKÖZMŰ-ONLINE ÉS VÍZHASZNÁLAT-ONLINE ADATFELDOLGOZÓ RENDSZEREK VÍZIKÖZMŰ-ONLINE ÉS VÍZHASZNÁLAT-ONLINE ADATFELDOLGOZÓ RENDSZEREK A RENDSZEREK ALAPSZOLGÁLTATÁSAINAK RÖVID ISMERTETÉSE ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 2015. ELŐZMÉNYEK 2011-ben elkészült és üzembe állt

Részletesebben

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról 1. E rendelet hatálya kiterjed

Részletesebben

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához

Ügyféltájékoztató. pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Ügyféltájékoztató pirotechnikai termék tárolásához szükséges engedélykérelem benyújtásához Tájékoztatóban szereplő ÁNYK űrlap Témacsoport: Pirotechnikai tevékenységgel összefüggő ügyintézés Azonosító RI-0111

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A VÍZÜGYI HATÓSÁGI ELJÁRÁSI SZABÁLYOKBAN

VÁLTOZÁSOK A VÍZÜGYI HATÓSÁGI ELJÁRÁSI SZABÁLYOKBAN Mógor Judit Király Zita Márkus Noémi Pozsár Zoltán VÁLTOZÁSOK A VÍZÜGYI HATÓSÁGI ELJÁRÁSI SZABÁLYOKBAN Absztrakt A vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági hatáskör 2014. évi átvétele óta a katasztrófavédelem

Részletesebben

Adatvédelmi tájékoztatónk a oldalon található.

Adatvédelmi tájékoztatónk a   oldalon található. ALAPADATOK ETDR-01 A KÉRELEM ALAPADATA A kérelem tárgya (építési tevékenység): ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGGEL ÉRINTETT INGATLAN ADATAI Helyrajzi szám: Mezőgazdasági birtokközpont esetén a további helyrajzi számokat

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. az OSAP nyilvántartási számú, A felszíni vízkivételek és a felszíni vízbe történő vízbevezetések adatai című adatlaphoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. az OSAP nyilvántartási számú, A felszíni vízkivételek és a felszíni vízbe történő vízbevezetések adatai című adatlaphoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az OSAP 1694. nyilvántartási számú, A felszíni vízkivételek és a felszíni vízbe történő vízbevezetések adatai című adatlaphoz Ezen adatgyűjtés célja, hogy átfogó, országos képet adjon

Részletesebben

KÚTTULAJDONOSOK FIGYELEM!

KÚTTULAJDONOSOK FIGYELEM! KÚTTULAJDONOSOK FIGYELEM! Sokakat foglalkoztatnak a kutak bejelentésével kapcsolatos jogszabályi előírások. A lent írottakkal segíteni szeretnénk a szentgotthárdiakat előrebocsátva, hogy az alább ismertetett

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. február 15., szerda Tartalomjegyzék 33/2017. (II. 15.) Korm. rendelet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális,

Részletesebben

18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről

18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről OptiJUS Opten Kft. I 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről 2016.10.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: 96/524-000, Fax: 96/524-024 Ügyfélfogadás az Ügyfélszolgálati Irodán: Hétfő, Kedd, Szerda: 9-15 óráig, Csütörtök: 9-16 óráig Beadványában

Részletesebben

A VÍZÜGY SZEREPE A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN

A VÍZÜGY SZEREPE A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSI ÉS BELVÍZVÉDELMI KONFERENCIA A VÍZÜGY SZEREPE A MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSBAN Szarvas, 2015. április09. LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető ORSZÁGOS

Részletesebben

1. Ismertesse a projekt keretében megvalósítandó beruházást : 2. A beruházás kivitelezése várható megkezdésének és befejezésének időpontja:

1. Ismertesse a projekt keretében megvalósítandó beruházást : 2. A beruházás kivitelezése várható megkezdésének és befejezésének időpontja: Formanyomtatvány tulajdonosi(vagyonkezelői) hozzájárulás kéréséhez (a pályázói nyilatkozatok című rész a formanyomtatvány részét képezi) szélessávú hálózatok fejlesztésére irányuló pályázatok vagyonkezelői

Részletesebben

{0rVszámú előterjesztés

{0rVszámú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere {0rVszámú előterjesztés Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Budapest X., volt l. sz. törzsgyári agyagbánya területén vízjogi

Részletesebben

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a behajtási engedélyek szabályozásáról Lébény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben