EN szabvány útmutató. Az Ansell összefoglaló útmutatója az EU minősítésű kézvédelmet szabályozó EN szabványokhoz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EN szabvány útmutató. Az Ansell összefoglaló útmutatója az EU minősítésű kézvédelmet szabályozó EN szabványokhoz."

Átírás

1 EN szabvány útmutató Az Ansell összefoglaló útmutatója az EU minősítésű kézvédelmet szabályozó EN szabványokhoz. Verzió:

2

3 TARTALOM 3 Tartalom 4 A PPE-vel kapcsolatos jogszabályok 5 Munka az Ansellel 6 A PPE 89/656/EGK előírásai 7 Megfelelés az új PPE szabályozásnak 9 A védőkesztyűkre vonatkozó általános követelmények 15 Mechanikai védelem 19 Vegyi anyagok és mikroorganizmusok elleni védelem 27 Hő elleni védelem 31 Védelem a radioaktív szennyeződés és az ionizáló sugárzás ellen 35 Elektrosztatikus védelem 39 Elektromos szigetelést biztosító védelem 43 Védelem hegesztéskor 45 Egyéb szabályozások

4 4 AZ EN SZABVÁNYOKRÓL A PPE-vel kapcsolatos jogszabályok 1989 és 1990 során az Európai Miniszterek Tanácsa elfogadta az Európai Bizottság javaslatát a munkaegészségügyre és biztonságra vonatkozó új Irányelv keretrendszerének lefektetéséről. Az Irányelv egy speciális és fontos kötelezettséget tartalmazott: az összes európai dolgozó munkaegészségügyi és biztonsági körülményeinek javítását. Ez a legjobb gyakorlatok melletti elkötelezettség a 89/391/ EGK néven ismert, jogilag kötelező keretirányelv része, amely számos útmutatást fogalmaz meg a munkahelyi egészségügyi és biztonsági körülményekre vonatkozóan. A 89/391/EGK irányelv a munkaadók felelősségévé teszi a munkaerő jóllétének biztosítását a vállalatoknál. Az ennek való megfelelés érdekében a munkaadóknak igazolniuk kell, hogy biztosítják a dolgozóknak a feladatok ellátáshoz szükséges legjobb minőségű védőkesztyűket, betartják az Irányelv előírásait és teljesítik a vonatkozó biztonsági előírásokat. A 89/391/EGK irányelvet több származékos irányelv is támogatja. A 89/656/EGK irányelv, vagy más néven a Személyi védőeszközök használata irányelv közvetlenül szabályozza a védőfelszerelések használatát.

5 MUNKA AZ ANSELLEL 5 Munka az Ansellel A legbiztonságosabb választáshoz szükséges minden támogatás Egyik kesztyűgyártó sem támogatja annyira a munkaadókat a PPEelőírások megértésében és a munkaerő számára legbiztonságosabb megoldás kiválasztásában, mint az Ansell. A kézvédelem területén a világ vezetőjeként átfogó kesztyűportfóliót kínálunk, amely igazodik az európai jogszabályok szelleméhez és előírásaihoz. Biztos lehet benne, hogy az Ansell biztonsági termékei megfelelnek a legmodernebb PPE-szabványoknak, és gyártásuk, tesztelésük, csomagolásuk, valamint a hozzájuk mellékelt dokumentáció összeállítása az aktuális európai előírásokat szigorúan betartva történik. Az Ansell gyakran határoz meg a jogszabályok által előírtaknál szigorúbb minőségbiztosítási követelményeket saját kesztyűihez. Emellett az Ansell a választás megkönnyítése érdekében az általa biztosított dokumentációban alaposan részletezi a kesztyűk jellemzőit és összetételét. Ha további segítségre lenne szüksége a kesztyűválasztás megerősítésében vagy az adott feladathoz legmegfelelőbb kesztyű kiválasztásában, forduljon az Ansell képviselethez. A képviselettel egyeztetve egy kesztyűszakértő felkeresi Önt, áttekinti a használatban levő kesztyűket, és javaslatot tesz az adott munkahelyhez optimális kesztyűkre. További információ:

6 6 SZEMÉLYI VÉDŐESZKÖZ IRÁNYELV A PPE 89/656/EGK előírásai Az Irányelv négy cikkelye érdemel különös figyelmet, amelyek jelentős felelősséget helyeznek a munkaadókra: 3. CIKKELY A 3. cikkely kimondja, hogy személyi védőeszközt (PPE) kell használni, ha a kockázat nem küszöbölhető ki. Alapvető kockázatelemzés szükséges, amit a kockázati szintek meghatározásához minden munkahelyen el kell végezni. 4. CIKKELY A 4. cikkely szerint a munkaadó köteles tájékoztatni a dolgozókat a munkahelyen felmért kockázatokról, biztosítani az EU szabványok szerint megfelelő és illeszkedő PPE-t, továbbá tájékoztatni a PPE helyes használatáról. Az alkalmazottnak ügyelnie kell a PPEnek a gyártó által meghatározott rendeltetés és előírások szerinti használatára. 5. CIKKELY Az 5. cikkely szerint a munkaadó köteles: 1. Felmérni a munkahelyi kockázatokat, és értékelni a munkavállalókra vonatkozó kockázati szinteket. 2. Meghatározni a kesztyűknek a munkavállalók megfelelő védelméhez szükséges tulajdonságait. 3. Biztosítani, hogy a munkahelyen használt összes kesztyű megfeleljen a PPE-irányelvnek. 4. Összehasonlítani a különböző védelemtípusok előnyeit. 5. Részletes nyilvántartást vezetni a kesztyűk értékeléséről és az adott kesztyűtípus kiválasztásának okairól. Ha a kockázat bármilyen módon megváltozik (például új vegyszert kezdenek használni egy ipari folyamatban), az értékelési és kiválasztási eljárást meg kell ismételni. 6. CIKKELY Végül a 6. cikkely arra kötelezi a tagállamokat, hogy írásos szabályokat vezessenek be az olyan munkahelyi helyzetekre vonatkozóan, amelyekben a PPE használatát kötelezőnek kell tekinteni. A munkaadóknak tisztában kell lenniük a szabályokkal, és azokat kötelesek teljes mértékben betartani. A szabályok betartása érdekében a munkaadóknak olyan személyi védőfelszerelést kell választaniuk, amely nemcsak megfelel a vonatkozó PPE-előírásoknak és biztonsági szabványoknak, de igazolhatóan jó minőségű is, továbbá a legalkalmasabb az adott feladathoz.

7 SZEMÉLYI VÉDŐESZKÖZ IRÁNYELV 7 Megfelelés az új PPE-szabályozásnak 2016 márciusában az Európai Tanács és az Európai Parlament kiegészítette és elfogadta az Európai Bizottság által javasolt új PPE-szabályozást. Ez az új PPE-szabályozás váltja fel az 1992-ben bevezetett eredeti 89/686/ EGK PPE-irányelvet. Az új Szabályozás vonatkozik majd a hő ellen védelmet nyújtó, személyes célú használatra szolgáló kesztyűkre (pl. sütőkesztyűk) és a PPE-termékeket árusító forgalmazókra is. További megfelelőségi értékelési követelményeket tartalmaz, például a belső termékellenőrző rendszer szükségességére vagy a legfeljebb 5 évig érvényes típusvizsgálati tanúsítványokra vonatkozóan. A Szabályozás speciális követelményeket ír elő az ellátási láncban résztvevő minden gazdasági egységre vonatkozóan, valamint további dokumentációs követelményeket a használati útmutató és a megfelelőségi nyilatkozatok tekintetében. Az új PPE-szabályozás a kockázatok meghatározásai alapján három osztályt különböztet meg. I. kategória: Minimális kockázat Alacsony kockázatok, pl. gondnoki munka esetén védelmet nyújtó egyszerű kesztyűkre vonatkozóan megengedett, hogy a gyártók saját maguk teszteljék és tanúsítsák a kesztyűket. II. kategória: Az I. és III. kategóriákban fel nem sorolt kockázatok A közepes kockázat elleni védelemre tervezett PPE-ket (pl. az általános felhasználásra szolgáló kesztyűket, amelyektől jó vágás-, szúrás- és horzsolásállóságot várnak), egy független, hivatalosan elismert minősítő testület kell, hogy tesztelje és tanúsítsa. Csak ezek az elismert testületek adhatnak CE-jelölést. A megfelelő CE-jelölés nélkül a kesztyűk nem értékesíthetők és nem használhatók. Minden egyes hivatalosan elismert minősítő testület saját azonosítószámmal rendelkezik. A terméket tanúsító minősítő testület nevét és címét fel kell tüntetni a kesztyűkhöz tartozó használati utasításon. III. kategória: Nagyon súlyos kockázatok, amelyek halált vagy visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhatnak A legmagasabb szintű kockázatok (pl. vegyi anyagok, biológiai anyagok, áramütés, feszültség alatti vezetékeken végzett munka) elleni védelemre tervezett PPE-ket szintén minősítő testületnek kell tesztelnie és tanúsítania. Ezenkívül külön ellenőrizni kell a gyártó által a termelés homogenitásának garantálása céljából alkalmazott minőségbiztosítási rendszert. Az ellenőrzést végző testületet szintén fel kell tüntetni a használati utasításban, és azonosítani kell a CE-jelölés mellett szereplő számmal. ami jelen esetben a 0493.

8

9 A VÉDŐKESZTYŰKRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 9 A védőkesztyűkre vonatkozó általános követelmények Az Ansell a kesztyűbiztonság szakértője. Biztos lehet benne, hogy minden termékünk teljesíti és általában meg is haladja a felépítésre, kényelemre, hatékonyságra és jelölésre vonatkozó általános követelményeket.

10 10 ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK EN 420:2003 szabvány A védőkesztyűkre vonatkozó általános követelmények Hatókör Ez a szabvány meghatározza a kesztyű kialakítására és felépítésére, ártalmatlanságára, kényelmére, hatékonyságára és jelölésére vonatkozó követelményeket, és az összes védőkesztyűre vonatkozó információkat. A szabvány karvédőkre is alkalmazható. A főbb pontok az alábbiak. Egyes, speciális alkalmazásokhoz fejlesztett kesztyűkre, például a villanyszereléshez való és sebészeti kesztyűkre más szigorú és specifikus szabványok vonatkoznak. (További részletek kérésre elérhetők.) Meghatározás A kesztyű a személyi védőfelszerelésnek a kezet vagy a kéz részeit a veszélyektől védő eleme. Fedheti az alkar vagy kar egy részét is. A teljesítményszintek jelzik, hogyan teljesített a kesztyű a különböző teszteken, és ez alapján értékelhetők a teszt eredményei. A 0. szint azt jelzi, hogy a kesztyű nem volt tesztelve vagy a teljesítménye a minimális szint alatt van. A magasabb szintek jobb teljesítményt jelölnek. Az X teljesítményszint azt jelzi, hogy a tesztelési eljárás nem alkalmazható az adott kesztyűmintához. Követelmények A kesztyű felépítése és kialakítása A kesztyűnek a lehető legjobb védelmi szintet kell biztosítania a tervezett használati körülmények között. Ha vannak varratok a kesztyűn, ezek nem ronthatják a kesztyű általános teljesítményét. Ártalmatlanság A kesztyű semmilyen módon nem lehet ártalmas a viselőjére. A kesztyű ph-jának 3,5 és 9,5 között kell lennie. A króm (VI) tartalomnak a detektálási szint alatt (< 3 ppm) kell lennie. A természetes gumiból készült kesztyűket az EN szerint tesztelni kell a kinyerhető proteinek vonatkozásában.

11 ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 11 Tisztítási útmutató Ha a kesztyűhöz vannak a kezelésre vonatkozó utasítások mellékelve, a teljesítményszint a javasolt maximális számú tisztítási ciklus során nem csökken. Elektrosztatikus tulajdonságok Az elektrosztatikus kisülés veszélyének csökkentésére tervezett kesztyűket az EN 1149 szerint kell tesztelni. A kapott tesztértékeket meg kell adni a használati utasításban. Elektrosztatikus piktogramot NEM kell használni. A vízgőz áteresztése és elnyelése Ha szükséges, a kesztyűknek lehetővé kell tenni a vízgőz áteresztését (5 mg/ cm².h). A vízgőzt át nem eresztő kesztyűknél a paraméter értéke 8 órára vetítve legfeljebb 8 mg/cm 2. Jelölés és információ A kesztyű jelölése Mindegyik kesztyűn szerepelnie kell a következő információknak: -- A gyártó neve -- A kesztyű mérete és rendeltetése -- CE-jelzés -- A vonatkozó piktogramok a megfelelő teljesítményszintekkel és hivatkozással az EN szabványra A jelölésnek a kesztyű teljes élettartama alatt olvashatónak kell lennie. Ha a kesztyűn annak jellemzői miatt nem lehet elhelyezni a jelölést, azt az első csomagolórétegen kell feltüntetni. A közvetlenül a kesztyűket tartalmazó csomagolás jelölése A gyártó vagy a képviselet neve és címe A kesztyű márkajelzése és mérete CE-jelzés Használatra vonatkozó információ -- egyszerű felépítésű kesztyűk: Kizárólag minimális kockázatra' -- köztes vagy összetett felépítés: a megfelelő piktogram Ha a védelem csak a kéz egy részére terjed ki, ezt fel kell tüntetni (pl. 'csak tenyérvédelmet biztosító kialakítás'). Az információk elérhetőségére vonatkozó hivatkozás

12 12 ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK EN 420:2003 szabvány A védőkesztyűkre vonatkozó általános követelmények Használati utasítás (a kesztyű piacra vitelekor kell biztosítani) A gyártó vagy a képviselet neve és címe A kesztyű rendeltetése Elérhető mérettartomány CE-jelzés Kezelési és tárolási utasítások A használatra vonatkozó előírások és korlátozások A kesztyűben használt, ismerten allergiát okozó anyagok listája A kesztyűben használt összes anyag listája kérésre elérhető A terméket minősítő tanúsító testület neve és címe

13 ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 13 Kesztyű mérettáblázat A kesztyű kényelmes viseletének biztosításához fontos a megfelelő méretezés. A kesztyűméret meghatározásának ideális módja a szabó mérőszalag használata. Ezzel mérje meg a kéz kerületét a tenyérrész legszélesebb pontján (mm-ben vagy hüvelykben). Használja az itt megadott táblázatot. A kéz méretének meghatározása ezzel a módszerrel nem veszi számításba az összes lehetséges kézméretet. Előfordulhat például, hogy a dolgozó ujjai hosszabbak vagy rövidebbek az átlagosnál. Ebben az esetben a mért kesztyűmérettől fél vagy egy teljes mérettel nagyobb vagy kisebb méretű kesztyű sokkal kényelmesebb lehet. XS S M L XL XXL MÉRET MANDZSETTA SZÍNE Bíborvörös Piros Sárga Barna Fekete Világoskék KÉZ KERÜLETE 152 mm 178 mm 203 mm 229 mm 254 mm 279 mm

14

15 MECHANIKAI VÉDELEM 15 Mechanikai védelem Útmutató a bőr lehorzsolódását, elvágását vagy megszúrását okozó tárgyak ellen védelmet igénylő dolgozók által viselt, a kényelmet és a feladathoz szükséges rugalmasságot nem korlátozó kesztyűkre vonatkozóan.

16 16 MECHANIKAI VÉDELEM EN 388:2016 szabvány Mechanikai veszélyek ellen védelmet nyújtó kesztyűk Hatókör A szabvány a horzsolást, vágást, szúrást és szakadást okozó fizikai és mechanikai behatások tekintetében minden védőkesztyűre vonatkozik. Meghatározás és követelmények A mechanikai veszélyek elleni védelmet egy piktogram, az azt követő teljesítményszintek - melyek mindegyike az egy-egy speciális veszély elleni teljesítményt mutatja - jelzik. Az ötödik helyen álló betű az ISO vágásállósági szintet mutatja. A hatodik helyen a P betű az ütés ellen védelmet nyújtó kesztyűknél van megadva. A mechanikai veszélyek piktogram mellett 6 teljesítményszint található (a-f). a. Horzsolással szembeni ellenállás A mintakesztyű kilyukadását okozó koptatási ciklusok száma alapján. b. Vágásállóság A minta állandó sebességgel mozgó késsel való átvágásához szükséges ciklusok száma alapján. c. Szakadással szembeni ellenállás A minta elszakításához szükséges erő nagysága alapján. d. Átlyukadással szembeni ellenállás A minta egy szabványos méretű tűvel történő átlyukasztásához szükséges erő nagysága alapján. e. ISO vágásállóság A minta speciális vágástesztelő géppel (pl. Tomodynamometer), meghatározott körülmények között történő teljes átvágásához szükséges erő nagysága alapján. f. EN ütés elleni védelem Az ejtett tehernek kitett mintánál mért energia és erőátadás nagysága alapján.

17 MECHANIKAI VÉDELEM 17 Teljesítményszint-besorolás a Horzsolással szembeni ellenállás (ciklus) b Vágásállóság 1,2 2,5 5,0 10,0 20,0 (vágásmennyiség vizsgálat/index) c Szakadással szembeni ellenállás (newton) d Átlyukadással szembeni ellenállás (newton) e ISO vágásállóság (newton) f EN ütés elleni védelem a b c d e f MEGFELELT (P) vagy NEM FELELT MEG (nincs jelölés) A fenti a f közötti esetekben az X szint is használható, melynek jelentése "nem vizsgált" vagy "nem alkalmazható". Ezeket a teljesítményszinteket jól láthatóan kell a piktogram mellett megjeleníteni a kesztyűn és a kesztyűt közvetlenül tartalmazó csomagoláson.

18

19 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM 19 Vegyi anyagok és mikroorganizmusok elleni védelem Útmutató a vegyi anyagok és/vagy mikroorganizmusok ellen védelmet igénylő dolgozók által viselt kesztyűkre vonatkozóan.

20 20 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM pren ISO 374:2016 szabvány Vegyi anyagok és mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk Hatókör Ez a szabvány a vegyi anyagok és/vagy mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk jellemzőit határozza meg. Meghatározások Penetráció A penetráció a vegyi anyagoknak és/vagy mikroorganizmusoknak a védőkesztyű pórusos anyagába, varrataiba, tűlyukaiba és más anyaghibáiba való nem molekuláris szintű behatolását jelenti. Átszivárgás A kesztyűkben gumi vagy műanyag rétegek nyújtanak védelmet a vegyi anyagok ellen. Fontos meghatározni az áttörési időt, vagyis azt az időtartamot, ami a veszélyes folyadéknak a bőrrel való érintkezéséhez szükséges. Az áttörési idő mindegyik tesztelt vegyi anyag esetében egy 0 és 6 közötti teljesítményszinttel van megadva. ÁTTÖRÉSI IDŐ VÉDELMI INDEX ÁTTÖRÉSI IDŐ VÉDELMI INDEX >10 perc 1. szint > 120 perc 4. szint > 30 perc 2. szint > 240 perc 5. szint > 60 perc 3. szint > 480 perc 6. szint Degradáció Egyes vegyi anyagok ellen védelmet nyújtó kesztyűk szivacsként is viselkedhetnek, felszívják a folyadékokat, és így tartják távol azokat a bőrtől. Ez a kesztyű degradációját okozza. A degradáció a védőkesztyű egy vagy több anyagi jellemzőjének a vegyi anyaggal való érintkezés okozta káros változása. A degradációt hámlás, duzzadás, bomlás, ridegedés, a szín megváltozása, a méretek megváltozása, a megjelenés megváltozása, keményedés, lágyulás stb. jelezheti.

21 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM 21 Követelmények Vegyi anyagok ellen védelmet nyújtó kesztyűk: Penetráció: A kesztyű víz és levegő szivárgására való teszteléskor nem szivároghat. Átszivárgás: A kesztyűnek teljesítenie kell a C típusra vonatkozó minimális követelményeket, legalább az 1. szintet (legalább 10 perc) az 1. részben megadott listában található valamelyik vegyi anyag esetében. Degradáció: Az átlyukadás elleni védelem vegyi anyaggal való érintkezés utáni változását a kesztyűhöz megadott miden vegyi anyag esetében ellenőrizni kell, és az eredményeket meg kell adni a használati utasításban. Hosszú kesztyűk: Ha a vegyi anyag ellen védelmet nyújtó kesztyű hossza 40 cm, átszivárgásra a mandzsetta területét is tesztelni kell. Mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk: Penetráció: Ezekre a kesztyűkre ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint a vegyi anyagok ellen védelmet nyújtókra, amennyiben a kesztyűk baktériumok és gombák ellen is védelmet nyújtanak. Vírusok elleni védelem: Vírusok elleni védelem esetén ezeknél a kesztyűknél az ISO szerint kiegészítő teszteket kell végezni. Hosszú kesztyűk: Ha a vegyi anyag ellen védelmet nyújtó kesztyű hossza 40 cm, vírusok penetrációjára a mandzsetta területét is tesztelni kell. FIGYELMEZTETÉS: A vegyi anyagokra vonatkozó információk nem feltétlenül tükrözik a munkahelyen tapasztalható tényleges tartósságot.

22 22 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM pren ISO 374:2016 szabvány Vegyi anyagok és mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk A vegyi anyagok ellen védelmet nyújtó kesztyűk jelölése A vegyi anyagoknak ellenálló kesztyű piktogram mellett az A és B típusú kesztyűknél egy betűkódot kell feltüntetni. A C típusú kesztyűkön nincs betűkód. A kód betűi a szabvány által meghatározott vegyi anyagokat jelölik (lásd a következő oldalon). A C típusú kesztyűknél a minimális áttörési idő 10 perc egy vegyi anyagra, a B típusú kesztyűnél 30 perc legalább 3 vegyi anyagra, az A típusú kesztyűnél pedig 30 perc legalább 6 vegyi anyagra a listából. Jelölés és információ CE-jelzés Kezelési és tárolási utasítások A használatra vonatkozó előírások és korlátozások Degradációs eredmények a megadott vegyi anyagokra A kesztyűben használt, ismerten allergiát okozó anyagok listája A kesztyűben használt összes anyag listája kérésre elérhető A terméket minősítő tanúsító testület neve és címe Ellenőrizze a vegyi anyag segédletet az Ansell webhelyén a címen

23 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM 23 Meghatározott vegyszerek BETŰKÓD VEGYI ANYAG CAS- SZÁM OSZTÁLY A Metanol Elsődleges alkohol B Aceton Keton C Acetonitril Nitrilvegyület D Diklór-metán Klórozott szénhidrogén E Karbon-diszulfid Kéntartalmú szerves vegyület F Toluol Aromás szénhidrogén G Dietilamin Amin H Tetrahidrofurán Heterociklikus és étervegyület I Etil-acetát Észter J n-heptán Telített szénhidrogén K Nátrium-hidroxid, 40% Szervetlen bázis L Kénsav, 96% Szervetlen ásványi sav, oxidáló M Salétromsav, 65% Szervetlen ásványi sav, oxidáló N Ecetsav, 99% Szerves sav O Ammónia, 25% Szervetlen bázis P Hidrogén-peroxid, 30% Peroxid S Fluorsav, 40% Szervetlen ásványi sav T Formaldehid, 37% Aldehid

24 24 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM EN 374:2016 szabvány Vegyi anyagok és mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk A mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk jelölése A baktériumok és gombák ellen védelmet nyújtó kesztyűkön megtalálható a biológiai veszély piktogram. Ehhez a védőkesztyűt az EN 374-2:2013 szerint tesztelni kell szivárgásbiztosságra. A baktériumok, gombák és vírusok ellen védelmet nyújtó kesztyűkön megtalálható a biológiai veszély piktogram, alatta a "VIRUS" felirattal. Ehhez a védelmi szabványhoz a kesztyűt az EN 374-2:2013 szerint tesztelni kell baktériumokra és gombákra, továbbá az ISO16604: 2004 (B módszer) szerint bakteriofág penetrációs tesztet is végezni kell rajtuk.

25 VEGYI ANYAGOK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM 25 EN 16778:2016 szabvány A dimetil-formamid (DMF vagy DMFa) mérése a kesztyűben Hatókör Ez a szabvány tesztelési eljárást határoz meg a dimetil-formamid (CAS ) kimutatására a kesztyűk anyagában. Meghatározás A dimetil-formamid (rövid nevén DMF, DMFa vagy DMFo) egy illékony oldószer, mely belélegezve káros, és képes behatolni a bőrbe is. A bőrrel való érintkezés okozta kitettségre vonatkozóan jelenleg nincs speciális szabályozás érvényben. Ez az EN szabvány egy harmonizált tesztelési eljárást határoz meg (NEM követelményt vagy határértéket) a DMFa-tartalom mérésére a kesztyűanyagokban. Tesztelési eljárás A tesztelésre egy pár kesztyűből származó két tesztmintán kerül sor - lásd az alábbi ábrát - a szabvány által meghatározott speciális körülmények között. Magyarázat: 1 vágás d (30 ± 5) mm MEGJEGYZÉS Az árnyékolt terület a tesztdarab 1. ábra A tesztdarab vágása Az extrakció 30 percen át történik 70 C-on metanol használatával. Ezután kerül sor a DMFa analizálására és mérésére gázkromatográfiás/tömegspektrometriás eljárással. Az eredmény a két kapott érték átlaga, és kérésre elérhető.

26

27 HŐ ELLENI VÉDELEM 27 Hő elleni védelem Útmutató a hő, hideg, tűz és más, a hőmérséklettel összefüggő behatás ellen védelmet igénylő dolgozók által viselt kesztyűkre vonatkozóan.

28 28 HŐ ELLENI VÉDELEM EN 407:2004 szabvány A hő és/vagy tűz jelentette veszélyek ellen védelmet nyújtó kesztyűk Hatókör Ez a szabvány a hő és/vagy tűz ellen védelmet nyújtó kesztyűk hőszigetelési teljesítményét határozza meg. Meghatározások és követelmények A hő és láng piktogram mellett egy 6-teljesítményszint van megadva: a. Gyulladással szembeni ellenállóság (teljesítményszint: 0 4) Az idő alapján, amíg az anyag a gyújtóforrás eltávolítása után tovább ég és izzik. A kesztyű varratai 15 másodperc égési idő után nem eshetnek szét. b. Kontakthővel szembeni ellenállás (teljesítményszint: 0 4) A hőmérséklet-tartomány ( C) alapján, amelynél a felhasználó legalább 15 másodpercig nem érez fájdalmat. 3-as vagy magasabb EN szint elérésekor a terméknek legalább 3-as EN szintet kell elérnie a gyulladási teszten. Ha ez nem teljesül, a kontakthővel szembeni besorolás legfeljebb a 2-es szint lehet. c. Hőátvitellel szembeni ellenállás (teljesítményszint: 0 4) Az idő alapján, amíg a kesztyű képes késleltetni egy láng hőjének átadását. A teljesítményszintet csak akkor kell megemlíteni, ha a gyulladási teszten a termék 3-as vagy 4-es szintet ért el. d. Sugárzó hővel szembeni ellenállás (teljesítményszint: 0 4) Az idő alapján, amíg a kesztyű sugárzó hőforrásnak kitéve képes késleltetni a hőátadást. A teljesítményszintet csak akkor kell megemlíteni, ha a gyulladási teszten a termék 3-as vagy 4-es szintet ért el. e. Fémolvadék kisebb fröccsenéseivel szembeni ellenállás (teljesítményszint: 0 4) A kesztyűnek adott szintre hevítéséhez szükséges fémcseppek száma alapján. A teljesítményszintet csak akkor kell megemlíteni, ha a gyulladási teszten a termék 3-as vagy 4-es szintet ért el. f. Fémolvadék nagyobb mennyiségeivel szembeni ellenállás (teljesítményszint: 0 4) A kesztyűanyag kisimulásához vagy a mögé helyezett szimulált bőrig való átlyukadásához szükséges olvadt fém tömege. A teszt sikertelen, ha fémcseppek maradnak a kesztyű anyagához tapadva vagy a minta kigyullad. Az összes EN 407 besorolású kesztyűnek legalább 1-es teljesítményszintű horzsolás- és szakadásállósággal kell rendelkeznie.

29 HŐ ELLENI VÉDELEM 29 EN 511:2006 szabvány Hideg ellen védelmet nyújtó kesztyűk Hatókör A szabvány minden olyan kesztyűre vonatkozik, amely -50 C-ig védelmet nyújt a konvektív és a kontakthideg ellen. Meghatározások és követelmények A hideg elleni védelmet egy piktogram és a különböző védelmi szempontokat jellemző három teljesítményszint-érték jelzi. A hideg jelentette veszély piktogram mellett egy 3-teljesítményszint van megadva: a. Ellenállás a hidegátvitellel szemben (teljesítményszint: 0 4) A kesztyű hőszigetelő tulajdonságain alapul, amelyeket a hidegátvitel mérésével határoznak meg. b. Ellenállás a kontakthővel szemben (teljesítményszint: 0 4) A kesztyű anyagának hőellenállásán alapul egy hideg tárggyal való érintkezéskor. c. Vízpenetráció (0 vagy 1) 0 = van vízpenetráció 1 = nincs vízpenetráció Az összes EN 511 besorolású kesztyűnek legalább 1-es teljesítményszintű horzsolás- és szakadásállósággal kell rendelkeznie.

30

31 VÉDELEM A RADIOAKTÍV SZENNYEZŐDÉS ÉS AZ IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS ELLEN 31 Védelem a radioaktív szennyeződés és az ionizáló sugárzás ellen Útmutató a radioaktív veszélyek és ionizáló sugárzás ellen védelmet igénylő dolgozók által viselt kesztyűkre vonatkozóan.

32 32 VÉDELEM A RADIOAKTÍV SZENNYEZŐDÉS ÉS AZ IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS ELLEN EN 421:2010 szabvány Radioaktív szennyeződés és ionizáló sugárzás ellen védelmet nyújtó kesztyűk Hatókör Ez a szabvány az ionizáló sugárzás és radioaktív szennyeződés ellen védelmet nyújtó kesztyűkre vonatkozik. Meghatározások és követelmények A védelem jellegét egy piktogram jelzi, a specifikus védelmi jellemzőkkel együtt. Radioaktív szennyeződés A radioaktív szennyeződések ellen védelmet nyújtó kesztyűnek folyadékállónak kell lennie, és teljesítenie kell az EN 374-ben meghatározott penetrációs tesztet. A szennyezett tartályokban használt kesztyűknek emellett egy speciális levegőnyomás-szivárgási tesztet is teljesítenie kell. Az anyagok nem foltosodhatnak az ózon okozta lepattogzás miatt. Ez a teszt opcionális, és a kesztyű kiválasztásának segítésére használható. Ionizáló sugárzás Az ionizáló sugárzás elleni védelemhez a kesztyűnek bizonyos mennyiségű ólmot vagy azzal ekvivalens fémet kell tartalmaznia, és a mennyiséget ólomekvivalens értékben kell megadni. Ezt az ólomekvivalens mennyiséget mindegyik kesztyűn fel kell tüntetni.

33

34

35 ELEKTROSZTATIKUS VÉDELEM 35 Elektrosztatikus védelem Útmutató az elektrosztatikus feltöltődés veszélyével járó robbanásveszélyes (ATEX) környezetekben és munkáknál védelmet igénylő dolgozók által viselt kesztyűkre vonatkozóan.

36 36 ELEKTROSZTATIKUS VÉDELEM EN 1149 szabvány Elektrosztatikus tulajdonságok Hatókör Ez a szabvány az elektrosztatikus kisülések elkerülésére szolgáló elektrosztatikus disszipáló védőruházatoknál (kesztyűknél) használt anyagokra vonatkozó követelményeket és tesztelési eljárásokat határozza meg. Meghatározások és követelmények Az EN 420:2003 szerint az elektrosztatikus jellemzőket az EN 1149 által meghatározott tesztelési eljárások szerint kell vizsgálni. EN :2006 Az 1. rész meghatározza a teszt során a fajlagos felszíni ellenállás/ felületi ellenállás (Ω) = ohmban megadott ellenállás mérését az anyag felülete mentén két speciális (a tesztdarabra helyezett) elektróda között, 100±5 V potenciál alkalmazásakor. EN :2004 A 3. rész meghatározza a teszt során a lecsengési felezési idő mérését: T 50 (s) = az az idő, ami alatt az anyagban egy elektródával indukált töltés nagysága az 50%-ára csökken. EN :2007 MINTA I Mért EN : 1997 V Forrás MŰSZER A 2. rész meghatározza a teszt során a függőleges ellenállás (Ω) = ohmban megadott ellenállás mérését az anyagon át két, a tesztdarab ellentétes felületeire helyezett elektróda között, 100±5 V potenciál alkalmazásakor. Az 5. rész meghatározza a kesztyűk antisztatikusságának kritériumait: Felületi ellenállás < 2,5x10 9 Ω (vagy fajlagos felszíni ellenállás < 5x10 10 Ω) vagy Töltés lecsengési ideje T 50 < 4 s A függőleges ellenállásra (Ω) nincsenek meghatározva kritériumok. Az EN 420 szabvány szerint az antisztatikus piktogram használata nem szükséges. I Mért MINTA V Forrás MŰSZER

37 ELEKTROSZTATIKUS VÉDELEM 37 EN szabvány A robbanásveszélyes (ATEX) környezetekben használt védőkesztyűkre vonatkozó elektrosztatikus köveelmények Hatókör A szabvány előírja, hogy a kesztyűt alkotó összes anyag függőleges ellenállásának kicsinek, > 10 8 ohmnak kell lennie. Robbanásveszélyes környezetekben való használatra való, amire az EN 1149 nem mindig megfelelő. Meghatározás és követelmények Mindegyik anyag függőleges ellenállása < 1,0 X 10 8 ohm (ha vannak nem kötött anyagok, azokat együtt kell tesztelni) A tesztet az EN szerint (23 C hőmérséklet és 25% relatív páratartalom) kell elvégezni Jelölések A kesztyű jelölésének meg kell felelnie az EN 420:2003 szabvány előírásainak.

38

39 ELEKTROMOS SZIGETELÉST BIZTOSÍTÓ VÉDELEM 39 Elektromos szigetelést biztosító védelem Útmutató a mechanikai és hővel kapcsolatos veszélyek ellen védelmet igénylő dolgozók által viselt bőr védőkesztyűkkel együtt felvett szigetelő több- és egyujjas kesztyűkre vonatkozóan.

40 40 ELEKTROMOS SZIGETELÉST BIZTOSÍTÓ VÉDELEM EN 60903:2003 szabvány Feszültség alatti vezetékkel való munkavégzés - elektromosan szigetelő kesztyűk Hatókör Ez a szabvány a viselőt a feszültség alatti környezetekben az elektromos áramütéstől való megvédésre tervezett szigetelő több- és egyujjas kesztyűkre (bélelt és bélés nélküli) vonatkozik. A szigetelő gumikesztyűket általában bőr védőkesztyűkkel együtt használják, amelyeket a mechanikai védelem biztosításához a szigetelő kesztyűre húznak fel. Követelmények A feszültség alatti környezetben végzett munkákhoz tervezett elektromosan szigetelő kesztyű a PPEszabályozás szerint a III. kategóriába tartozó termék. A feszültség alatti környezetben végzett munkákhoz való, minősítéssel rendelkező kesztyűnek meg kell felelnie az EN 420 előírásainak, teljesíteni kell az összes vonatkozó tesztet és az EN által meghatározott számos követelményt, többek között a mechanikai, hővezetési (alacsony hőmérsékleteken), égésgátlási és öregedési jellemzőkre vonatkozókat. A speciális jellemzőket (= ellenállást) igénylő alkalmazások függvényében a szigetelő gumikesztyűket esetleg a következőkre is tesztelni kell: Sav: kielégítő mechanikai és dielektromos teljesítmény a kesztyűnek tömény kénsavba való bemártása után. Olaj: kielégítő mechanikai és dielektromos teljesítmény a kesztyűnek olajba való bemártása után. Ózon: kielégítő felületminőség (repedezés) és dielektromos teljesítmény a kesztyűnek nagy koncentrációjú ózonnal való érintkezése után. Nagyon alacsony hőmérséklet: kielégítő, ha nem lép fel szakadás, törés vagy repedés a kesztyűnek 40 C-on 24 órára való összehajtása után. Káros fizikai hibák nem engedélyezettek, és minden egyes kesztyűt külön kell átvizsgálni és dielektromos jellemzőkre tesztelni. A szigetelő kesztyűk a falvastagság függvényében hat különböző védelmi osztályba sorolhatók be, 500 és volt váltakozó feszültség között. KESZTYŰ OSZTÁ- LYA MAXIMÁLIS MUNKAFE- SZÜLTSÉG (V AC) VIZSGÁLATI FESZÜLT- SÉG (V AC) , , , , , ,6 FALVAS- TAGSÁG MM-BEN Rendszeres átvizsgálás és elektromos tesztelés Az 1., 2., 3. és 4. osztályoknál 6 havonta vizuális és dielektromos vizsgálatot kell végezni, akkor is, ha a kesztyű végig csak tárolva volt, nem használták. A 0. és 00. osztályoknál elegendő vizuális vizsgálatot végezni.

41 ELEKTROMOS SZIGETELÉST BIZTOSÍTÓ VÉDELEM 41 Jelölés és információ A gyártó, a termék és a méret azonosítása, a megfelelő szabványok (EN és EN 420: CE -jelzés), valamint a megfelelő piktogram (kettős háromszög és nyitott könyv piktogram) megadása mellett a jelölésben - szükség szerint - szerepelhet a kesztyűnek a következő veszélyekkel szembeni ellenállását jelző kategória is: H KATEGÓRIA: Olajjal szembeni ellenállás A KATEGÓRIA: Savval szembeni ellenállás Z KATEGÓRIA: Ózonnal szembeni ellenállás C KATEGÓRIA: Nagyon alacsony hőmérsékletekkel szembeni ellenállás R KATEGÓRIA: H + A + Z kategória (lásd fent) Megjegyzés: Kompozit kesztyűk A speciális anyagból (nem természetes gumi) készült szigetelő kesztyűket további horzsolásállósági (súlycsökkenési) és vágásállósági (legalább 2. szint) teszteknek kell alávetni. Az elektromosan szigetelő kesztyűk kiegészítő mechanikai védelemmel rendelkeznek. A kompozit kesztyűket egy kiegészítő mechanikai szimbólum (kalapács) azonosítja, és ezeket általában külső kesztyű nélkül használják. OSZTÁLY VASTAGSÁG (MM) KESZTYŰK KOMPOZIT KESZTYŰK 00 0,50 1,8 0 1,0 2,3 1 1,5 2,8 2 2,3 3,3 3 2,9 3,6 4 3,6 4,2

42

43 VÉDELEM HEGESZTÉSKOR 43 Védelem hegesztéskor Útmutató a kézi hegesztéskor, vágáskor és más kapcsolódó eljárás során keletkező hő és láng ellen védelmet igénylő dolgozók által viselt kesztyűkre vonatkozóan.

44 44 VÉDELEM HEGESZTÉSKOR EN 12477:2001 szabvány Fémek kézi hegesztésekor védelmet biztosító kesztyűk Hatókör Ez a szabvány a fémek kézi hegesztésekor, vágásakor és más kapcsolódó eljárások során használt védőkesztyűkre vonatkozik. Követelmények EN 12477: Védőkesztyűk hegesztők számára A fémek kézi hegesztésére vonatkozó szabvány Az EN 420 szabványnak való megfelelőség, kivéve a hosszt: 300 mm: 6-os méret 310 mm: 7-es méret 320 mm: 8-as méret 330 mm: 9-es méret 340 mm: 10-es méret 350 mm: 11-es méret KÖVETELMÉNYEK (EN SZINTEK) A TÍPUS B TÍPUS (NAGY MOZGÉKONYSÁG, TIG, HEGESZTÉS) Horzsolás 2 1 Vágás 1 1 Szakadás 2 1 Szúrás 2 1 Égési viselkedés 3 2 Kontakthő 1 1 Konvektív hő 2 - Kisméretű fröccsenések 3 2 Mozgékonyság 1 4 A B típusú kesztyűk használata nagy mozgékonyság szükségessége esetén javasolt (pl. TIG hegesztés), az A típusú kesztyűk pedig más hegesztési eljárásoknál. Az A és B típust meg kell jelölni a terméken, a csomagolásán és a használati utasításban.

45 Egyéb szabályozások EGYÉB SZABÁLYOZÁSOK 45

46 46 OROSZORSZÁGI SZABÁLYOZÁS TR CU 019/2011 Vámunió Orosz Federáció Hatókör Ez az új szabvány az immár elavulttá vált GOST R szabványok helyett, továbbá azok nemzetközi normákkal való harmonizációja céljából lett kifejlesztve. Meghatározások Jelenleg négy harmonizált szabvány vonatkozik a kézvédelemre Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban: GOST EN : Mechanikai veszélyek ellen védelmet nyújtó kesztyűk. Az EN 388:2003 szabvánnyal azonos műszaki követelmények és tesztelési eljárások. GOST : Vegyi anyagok és mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó kesztyűk. Az EN 374-1,2,3:2003 szabvánnyal azonos általános műszaki követelmények és tesztelési eljárások. GOST EN : Hő és tűz ellen védelmet nyújtó kesztyűk. Az EN 407:2004 szabvánnyal azonos műszaki követelmények és tesztelési eljárások. GOST EN : Hideg ellen védelmet nyújtó kesztyűk. Az EN 511:2006 szabvánnyal azonos általános műszaki követelmények és tesztelési eljárások. Jelölés és információ Az Oroszországban, Fehéroroszországban vagy Kazahsztánban használt minden kesztyűt meg kell jelölni az Eurázsiai Megfelelőség -et jelentő EAC-jelzéssel, továbbá fel kell tüntetni a gyártót, a típus és a méret megjelölését, a szabályozás számát, az esetleges további vonatkozó piktogramokat, és mellékelni kell hozzá a használati utasítást orosz nyelven.

47 REACH 47 REACH A vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása Mi az a REACH? Az Európai Unió dolgozói egyre több allergiás, asztmás és bizonyos ráktípusos esetről számolnak be, amelyek gyaníthatóan a munkahelyen található vegyi anyagoknak való kitettséggel függenek össze. Erre 2003-ban az Európai Bizottság egy javaslattal reagált, amely szerint egy új, REACH (azaz a Vegyi Anyagok Regisztrálása, Értékelése, Engedélyezése és Korlátozása) nevű szabályozó ügynökséget kell létrehozni a munkahelyeken előforduló vegyi anyagoknak való kitettség vizsgálatára. A javaslaton alapuló REACH program június 1-én lépett érvénybe. Javította az EU dolgozóinak munkaegészségügyi körülményeit azzal, hogy prioritási sorrendbe rendezte a veszélyes anyagokat, nagyobb felelősséget helyezett a munkaadókra az azonosított kémiai veszélyekkel szembeni védelem biztosításában, továbbá részletes tájékoztatást biztosított az előírásoknak való megfelelőségre vonatkozóan. A REACH célja A REACH célja az emberi egészség és a környezet védelme a különös aggodalomra okot adó anyagok (SVHC) teljes kizárásával vagy szigorú korlátozásával az EU piacán. Az SVHC-ként azonosított anyagok száma jelenleg meghaladja a 900-at. A REACH biztonságosabb alternatívák és megoldások keresésére ösztönzi a gyártókat. A termékekben szereplő különös aggodalomra okot adó anyagok (SVHC) 2008-ban a REACH közzétette az SVHC vegyi anyagok első hivatalos jelöltlistáját. A listát a legfrissebb információk alapján 6 havonta frissítik. Az ilyen anyagokat 0,1%-nál nagyobb mennyiségben tartalmazó termékeket gyártó cégeknek kötelességük tájékoztatni az ellátási lánc minden tagját. A cégeknek tájékoztatniuk kell az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA) is, ha a gyártáshoz évente 1 tonnát meghaladó mennyiségben importálnak a listán szereplő vegyi anyagot. Az előírásokat teljesítő cégek számára megengedett az SVHC-k használata, amíg a hivatalos korlátozás vagy tiltás érvénybe nem lép. Az Ansell és a REACH Minden Ansell termék teljes mértékben megfelel a REACH és kiegészítései követelményeinek. Biztosítjuk a kesztyűinkben használt vegyi anyagok kötelező előzetes regisztrálását, és aktívan keressük a lehetőségeket a szabályozás hatálya alá tartozó SVHC vegyi anyagok leváltására még a korlátozás vagy tiltás előtt. Az Ansell REACH nyilatkozat megtalálható cégünk webhelyén, és az Ansell ügyfélszolgálata és jogi részlege további információval szolgálhat ezzel kapcsolatban. Folyamat 1. A vegyi anyagok legnagyobb aggodalomra okot adó tulajdonságainak meghatározása. 2. A vegyi anyagok azonosítása és prioritási sorba állítása ezen tulajdonságok alapján. 3. Korlátozási kritériumok meghatározása ezekhez a tulajdonságokhoz. 4. Az ilyen profillal rendelkező vegyi anyagok korlátozása és/vagy kitiltása.

48 Az Ansell elkötelezett a lehető legbiztonságosabb és legjobb minőségű kézvédelem biztosítása mellett. Garantáljuk, hogy kesztyűinket választva Önök teljesítik az EN szabványok előírásait, és a legjobb kézvédelmet biztosítják az alkalmazottaknak. A és a az Ansell Limited vagy az egyik leányvállalata által tulajdonolt védjegyek Ansell Limited. Minden jog fenntartva. FIGYELMEZTETÉS: Egyik kesztyű sem képes teljesen meggátolni vagy kiküszöbölni a vágás és a horzsolás lehetőségét. Ezek a kesztyűk nem szolgálnak a motoros meghajtású vágóélek, fogazott és egyéb éles vagy forgó eszközök elleni védelemre, és ilyenekre nem is lettek bevizsgálva, emellett nem képesek teljesen meggátolni vagy kiküszöbölni a horzsolással kapcsolatos sérüléseket. A felhasználóknak éles tárgyak kezelésekor mindig a kellő körültekintéssel és óvatossággal kell eljárniuk. A termék használói kötelesek elvégezni minden vonatkozó tesztelést és más értékelést az Ansell termékek adott célra vagy adott körülmények közötti használatra való alkalmasságának ellenőrzésére vonatkozóan. Környezet ZENGUIDEHU / EN STANDARDS GUIDE HU / 500 / / CNX

ULTRIL 377 CATEGORY III CERTIFICATION. STC377E - Rev 4 18.08.2005

ULTRIL 377 CATEGORY III CERTIFICATION. STC377E - Rev 4 18.08.2005 STC377E - Rev 4 18.08.2005 CATEGORY III CERTIFICATION 0334 ULTRIL 377 A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolások 0072/014/162/09/94/0013 I.F.T.H Av. Guy de Collongue

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok

Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok Szabvány száma Szabvány leírás MSZ EN 340:2004 Védőruházat. Általános követelmények MSZ EN 342:2004 Védőruházat. Hideg ellen védő ruhaegyüttesek MSZ EN 343:2004

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

V É D E L E M É S F O G ÁS B I Z T O N S ÁG

V É D E L E M É S F O G ÁS B I Z T O N S ÁG V É D E L E M É S F O G ÁS B I Z T O N S ÁG STC994E - REV 1 25.03.03 III. Kat. Minősítés 0334 TRILITES 994 A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolás n 0072/014/162/07/04/0128

Részletesebben

Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően

Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően A 2016/425/EU rendelet hatása az ipari felhasználókra, a gyártókra és a forgalmazókra Az érték, ami összeköt

Részletesebben

(2-metoximetiletoxi)-propanol bőr fluorid, szervetlen 2,5

(2-metoximetiletoxi)-propanol bőr fluorid, szervetlen 2,5 a munkájuk során vegyi anyagokkal kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről szóló 98/24/EK tanácsi irányelv végrehajtásával kapcsolatban a javasolt foglalkozási

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 2. ÖSSZETÉTEL/ÖSSZETEVŐKKEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ. Tömegszázalék % CAS (TSCA) szám

BIZTONSÁGI ADATLAP 2. ÖSSZETÉTEL/ÖSSZETEVŐKKEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ. Tömegszázalék % CAS (TSCA) szám X200, EX3001A-0101, 1/5 1. A TERMÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve: Xstamper Refill Ink CS-10N, CS-20N, CS-60N (fekete)(kék)(piros)(zöld)(barna)(narancssárga)(lila)(sárga)(rózsaszín) Általános

Részletesebben

! április 21. IRÁNYELV HELYET EU RENDELET AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/425 RENDELETE

! április 21. IRÁNYELV HELYET EU RENDELET AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/425 RENDELETE IRÁNYELV HELYET EU RENDELET Egyéni védőeszközök 2018 (Változások, aktualitások, szabályok és trendek) 2018. május 10. Gyula AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/425 RENDELETE (2016. március 9.) az

Részletesebben

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása Porrobbanás elleni védelem Villamos berendezések kiválasztása Villamos berendezések kiválasztása Por fajtája Robbanásveszélyes atmoszféra fellépésének valószínűsége 31 Por fajtája Por minimális gyújtási

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Tűzálló antisztatikus - FLAB ÖSSZESÍTŐ JEGYZŐKÖNYV

Tűzálló antisztatikus - FLAB ÖSSZESÍTŐ JEGYZŐKÖNYV Területi sűrűség Összetétel Konstrukció Szövés 3/1 Szélesség 150 cm Tűzálló antisztatikus - FLAB 320 gsm 100% Cotton 10X10 80X46 300 grammos területi sűrűsége alkalmassá teszi, hogy hegesztő műhelyekben

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. november 12. (OR. en) 13998/15 ADD 1 CONSOM 190 MI 714 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. október 29. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: a

Részletesebben

ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET

ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET ÉPÍTÉSI TERMÉK RENDELET Mit jelent a CPR? Mit jelent a CPR? 3 BEVEZETŐ Ez a prezentáció megpróbálja áttekinteni mindazokat a gyakorlati követelményeket, amelyek a tagállamokban működő gyártókra és hatóságokra,

Részletesebben

Munkavédelmi felszerelések

Munkavédelmi felszerelések Védőkesztyűk A védőkesztyűk meghatározott ártalmak ellen védik a kezet, esetleg a kar egy részét is (a mandzsetta hosszától függően). A személyi védőeszközökkel szembeni követelmények műszaki leírását

Részletesebben

FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter

FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter Ez a használati útmutató tartalmazza mindazon biztonsági előírásokat, melyek betartása nélkülözhetetlen a műszer helyes használata közben. Kérjük figyelmesen olvassa

Részletesebben

Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ

Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN ISO 11612 LÁNGÁLLÓ MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ MSZ EN 1149-5 ANTISZTATIKUS Melles nadrág : lva-mn-14-01 Kabát : lva-k-14-02 Derekas nadrág

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

FLUONIT 468. A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolások 0072/014/162/10/05/112

FLUONIT 468. A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolások 0072/014/162/10/05/112 STC468E - Rev 0-16.02.06 III. Kategória Minősítés 0334 A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolások 0072/014/162/10/05/112 I.F.T.H. Av. Guy de Collongue - F-69134

Részletesebben

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről AZ EURÓPAI GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG TANÁCSA, tekintettel az Európai

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Az EU már 1992-ben a 92/58 EGK irányelvben szabályozta a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja 27 31967L0548 1967.8.16. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 196/1 A TANÁCS IRÁNYELVE (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti

Részletesebben

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz

Soba. FlamLINE. Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Soba Fugaszalag 3 dimenziós hézagmozgáshoz Egyszerû beépíthetôség lángolvasztással 1 Szigetelôlemez elvágása a dilatációnál fugaszalag elhelyezése és lángolvasztással történô rögzítése 2 fugaszalag fugaszalag

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.6.3. HU L 144/41 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/901 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. május 29.) az Ashbya gossypii (DSM 23096) által termelt riboflavin, a Bacillus subtilis (DSM 17339 és/vagy DSM 23984) által

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

GUIDE 24W. Szél- és vízálló téli kesztyű szintetikus bőrből

GUIDE 24W. Szél- és vízálló téli kesztyű szintetikus bőrből GUIDE 24W Szél- és vízálló téli kesztyű szintetikus bőrből A Guide 24W a kültéri munkakörnyezetekben, hideg és nedves időjárási körülmények között végzett munkákhoz kifejlesztett sokoldalú kesztyű. A szél-

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Model AX-C850 Használati útmutató Áramütés vagy testi sérülések elkerülése érdekében: Sosem csatlakoztasson két bemeneti csatlakozó aljzatra vagy tetszőleges bemeneti

Részletesebben

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezõvásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2008.04.16 Oldal:1/5 Verzió: 2 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Monolite Trade Kft. Cím: 6800 Hódmezõvásárhely, Garzó Imre utca 3. Telefon: 62/ 241-239 Fax: 62/ 242-238

Részletesebben

Használati útmutató Gyújtószikramentes hálózati adapter

Használati útmutató Gyújtószikramentes hálózati adapter KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Telefon: +49-[0]7433-9933-0 Faks: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com Használati útmutató Gyújtószikramentes hálózati

Részletesebben

VILODENT-98. Mérnöki Szolgáltató Kft. feltöltődés

VILODENT-98. Mérnöki Szolgáltató Kft. feltöltődés Mérnöki Szolgáltató Kft. ELEKTROSZTATIKUS feltöltődés robbanás veszélyes térben ESC- ESD Dr. Fodor István EOS E M ESC C ESD ESC AKTÍV PASSZÍV Anyag Tűz- és Reprográfia Mechanikai szeparálás robbanásveszély

Részletesebben

Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve Minden egészséget veszélyeztető hatás szisztematikus vizsgálatának eredményét tömeg/tömeg százalé

Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve Minden egészséget veszélyeztető hatás szisztematikus vizsgálatának eredményét tömeg/tömeg százalé Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek

Részletesebben

KESZTYŰ KIVÁLASZTÁSI ÚTMUTATÓ Vágás elleni védelem

KESZTYŰ KIVÁLASZTÁSI ÚTMUTATÓ Vágás elleni védelem KESZTYŰ KIVÁLASZTÁSI ÚTMUTATÓ Vágás elleni védelem ÚTMUTATÓ A MEGFELELŐ VÁGÁSBIZTOS KESZTYŰ KIVÁLASZTÁSÁHOZ AZ ÚJ EN388:2016 SZABVÁNY ALAPJÁN A kesztyű kiválasztásának legmegfelelőbb módja egy háromlépéses

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

ÚTÉPÍTÉSI BITUMENEK Követelmények Normál, kemény, modifikált bitumenek

ÚTÉPÍTÉSI BITUMENEK Követelmények Normál, kemény, modifikált bitumenek ÚTÉPÍTÉSI BITUMENEK Követelmények Normál, kemény, modifikált bitumenek Balogh Lajos, Vinczéné Görgényi Ágnes 1 Tartalom Normál útépítési bitumenek Kemény útépítési bitumenek Modifikált bitumenek Vizsgálati

Részletesebben

Vágásbiztoskesztyűk vizsgálati módszerei

Vágásbiztoskesztyűk vizsgálati módszerei Vágásbiztoskesztyűk vizsgálati módszerei Előadó: Berend Róbert értékesítő vezető Mapa Professional (Franciaország) Magyarország, Szlovénia Megelőzéssel a gépipar biztonságáért Szimpózium a gépiparral összefüggő

Részletesebben

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása.

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Az ENSZ vegyszerekre vonatkozó Globálisan Harmonizált Rendszerének (UN-GHS) európai bevezetése. A REACH

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint. Octenisept. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása:

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint. Octenisept. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint Octenisept Nyomtatás dátuma: 2009. 06. 15. Módosítás/revízió: 2009. 11. 10. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: 1.1 Kereskedelmi név:

Részletesebben

BRUNOEPL IWP. Biztonsági Adatlap Network 65 Business Park Hapton, Burnley Lancashire. BB11 5TH

BRUNOEPL IWP. Biztonsági Adatlap Network 65 Business Park Hapton, Burnley Lancashire. BB11 5TH BRUNOPEL IWP Biztonsági Adatlap 2011.05.18 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosítása Termék neve: BRUNOEPL IWP 1.2 Gyártó azonosítása Gyártó neve: Gyártó címe: Wykamol Group Limited Unit 3,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP BITU MASTER hideg kátyúzó keverék

BIZTONSÁGI ADATLAP BITU MASTER hideg kátyúzó keverék Készült: 2018.04.03 Nyomtatás dátuma: 2018.04.03 Kereskedelmi név: BITU MASTER hidegaszfalt 01. Anyag/készítmény és a vállalat azonosítása Kereskedelmi név: BITU MASTER 8, BITU MASTER 11 hideg kátyúzó

Részletesebben

Oldalszám: 1/5 1 Anyag-/elkészítési- és cégmegjelölés A termékkel kapcsolatos anyagok Gyártó/forgalmazó: MC-BAUCHEMIE KFT. H-8246 Tótvázsony-Kövesgyűrpuszta Pf. 2. Tel./Fax.: +36/ 88 266 105 266 038 Információt

Részletesebben

A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése

A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése Biztonsági adatlap A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. A készítés dátuma: 2017. június 23. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése Termék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Aeroszolos légfrissítő. Adnan akat kozmetik san.ve dis. Tic.ltd.sti. Çatalca Güvendelik İstasyon

BIZTONSÁGI ADATLAP. Aeroszolos légfrissítő. Adnan akat kozmetik san.ve dis. Tic.ltd.sti. Çatalca Güvendelik İstasyon BIZTONSÁGI ADATLAP 1. KÉSZÍTMÉNY NEVE ÉS A VÁLLALAT ADATAI Termék neve: Emblaze Légfrissítő utántöltő Aeroszolos légfrissítő Gyártó cég neve: Cím: Adnan akat kozmetik san.ve dis. Tic.ltd.sti. Çatalca Güvendelik

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (91/155-93/112/EGK) ATTRAFALL

BIZTONSÁGI ADATLAP (91/155-93/112/EGK) ATTRAFALL BIZTONSÁGI ADATLAP (91/155-93/112/EGK) ATTRAFALL 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT NEVE 1.1 Az anyag vagy készítmény azonosítása: Kereskedelmi név: Azonosítási szám: Attrafall OTH 5146/2001.

Részletesebben

EP HEGESZTŐKESZTYŰK. marhahasíték hegesztőkesztyű 7 cm-es marhahasíték mandzsetta 100 C kontakt hő elleni védelem > 15 sec méret: 10-es

EP HEGESZTŐKESZTYŰK. marhahasíték hegesztőkesztyű 7 cm-es marhahasíték mandzsetta 100 C kontakt hő elleni védelem > 15 sec méret: 10-es 2525X 2507 puha, színmarhabőr előrészű hegesztőkesztyű, tenyéren és mutatóujjon végig dupla bőr erősítéssel marhahasíték kézhát és 15 cm-es mandzsetta plusz érvédő, dupla tűzésű varratok méret: 10-es csomagolás:

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

6. Intézkedések véletlen környezetbe engedés esetén:

6. Intézkedések véletlen környezetbe engedés esetén: Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint Kiadás dátuma: 2008. 10. 01. Módosítás/revízió: 2010. 10. 13. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: 1.1 Kereskedelmi név: Proby Akril

Részletesebben

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut A jól szellőző kesztyű a vágás elleni védelmet a kényelemmel, a rugalmassággal és a száraz környezetben történő precíz munkavégzéssel kombinálja. 6-féle méretben, 2-féle tenyérrel és 4 vágási szinttel

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.19. COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv III. mellékletének a HP 14 veszélyességi tulajdonság

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.6.1. L 144/27 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/863 RENDELETE (2016. május 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti

Részletesebben

Használati- és kezelési útmutató

Használati- és kezelési útmutató Használati- és kezelési útmutató HU Használati- és kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Örülünk, hogy a Telmex-Nowy Styl Zrt. székeinek vásárlása által megtisztelte cégünket bizalmával. A szakértelem, a

Részletesebben

MESTER Dekor Ragasztó

MESTER Dekor Ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2013/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2013. július 1. Felülvizsgálat kelte: Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

Műanyag cső hegesztő WD W

Műanyag cső hegesztő WD W Műanyag cső hegesztő WD050411500 1500W WD050411500 Köszönjük, hogy WIDO termék vásárlása mellett döntött. Biztosak vagyunk abban, hogy értékelni fogja a termék minőségét, és teljes mértékben elégedett

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Page 1 of 5. EC-Szám: Nem releváns

Biztonsági adatlap. Page 1 of 5. EC-Szám: Nem releváns 1: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 A termék azonosítása Kereskedelmi megnevezés: ECO Soap A termék száma: #60080 EC-Szám: Nem releváns CAS-Szám: Nem releváns 1.2 Az anyag megfelelő

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ Tartalomjegyzék Oldalszám 1. Biztonsági figyelmeztetés...2 2. Termékjellemzők...3 3. Műszaki jellemzők...3 4. A készülék felépítése...4

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014.7.17.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014.7.17.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.7.17. C(2014) 4580 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014.7.17.) az EN14342 szabvány hatálya alá tartozó bizonyos, bevonat nélküli fa padlóburkolatok

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2006.01.26. Oldal:1/5 Verzió: 1 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca

Részletesebben

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL AZ ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz Üzembe helyezési és használati útmutató www.newson-gale.com Bond-Rite

Részletesebben

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1 1 Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata 2 Az elektrosztatikus feltöltődés folyamata -érintkezés szétválás -emisszió, felhalmozódás -mechanikai hatások (aprózódás, dörzsölés, súrlódás)

Részletesebben

Munkaügyi elõírások. Elektrosztatikus kisülés elleni védelem

Munkaügyi elõírások. Elektrosztatikus kisülés elleni védelem Munkaügyi elõírások Elektrosztatikus kisülés elleni védelem Miben áll az elektrosztatikus kisülés veszélye? Hogyan keletkezik az elektrosztatikus kiülés Az elektrosztatikus kisülést a különbözõ elektromos

Részletesebben

3. feladat. Állapítsd meg az alábbi kénvegyületekben a kén oxidációs számát! Összesen 6 pont érhető el. Li2SO3 H2S SO3 S CaSO4 Na2S2O3

3. feladat. Állapítsd meg az alábbi kénvegyületekben a kén oxidációs számát! Összesen 6 pont érhető el. Li2SO3 H2S SO3 S CaSO4 Na2S2O3 10. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint SDS No.: 40666 Kiállítva: 2005 augusztus Fellvizsgálva: 2007 júl. 23 1. A készítmény és a vállalat azonosítása A készítmény azonosítása Ajánlott felhasználás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján.

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján. 1 BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 91/155 EGK Irányelv és a 44/2000. (XII. 27.) EüM. Rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján. A kiállítás kelte: 2006. június 7. Felülvizsgálva: 2008. augusztus

Részletesebben

BACOU BSL DEFENDER S3 HRO SRC félcipő REF. 6245931

BACOU BSL DEFENDER S3 HRO SRC félcipő REF. 6245931 BACOU BSL DEFENDER S3 HRO SRC félcipő REF. 6245931 ÁLTALÁNOS ADATOK Részleg : Testvédelem Család : Védőcipők Csoport : Triaxe Választék : Evolution A Márka korábbi neve : BACOU Üzleti partnerországok Hungary

Részletesebben

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere XT termékadatlap az Ön megbízható partnere TARTALOMJEGYZÉK Általános tulajdonságok 3. oldal Mechanikai tulajdonságok 4. oldal Akusztikai tulajdonságok 5. oldal Optikai tulajdonságok 5. oldal Elektromos

Részletesebben

A VEGYSZERÁLLÓ, ELDOBHATÓ KESZTYŰK ELŐNYEI: FOKOZOTT VÉDELEM, HATÉKONYSÁG ÉS ÉRTÉK

A VEGYSZERÁLLÓ, ELDOBHATÓ KESZTYŰK ELŐNYEI: FOKOZOTT VÉDELEM, HATÉKONYSÁG ÉS ÉRTÉK A VEGYSZERÁLLÓ, ELDOBHATÓ KESZTYŰK ELŐNYEI: FOKOZOTT VÉDELEM, HATÉKONYSÁG ÉS ÉRTÉK A VEGYSZERÁLLÓ, ELDOBHATÓ KESZTYŰK ELŐNYEI: FOKOZOTT VÉDELEM, HATÉKONYSÁG ÉS ÉRTÉK A világon több mint 60 millió ismert

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Termék neve ÖKO-FLEX VÉKONY VAKOLT dörzsölt/kapart hatású dekoratív vakolat Felhasználása Falazat dekoratív védelme.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Termék neve ÖKO-FLEX VÉKONY VAKOLT dörzsölt/kapart hatású dekoratív vakolat Felhasználása Falazat dekoratív védelme. BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte 2010. 11.29. 1. Termék neve ÖKO-FLEX VÉKONY VAKOLT dörzsölt/kapart hatású dekoratív vakolat 1.1. Felhasználása Falazat dekoratív védelme. 1.2. Gyártó/forgalmazó 2336.

Részletesebben

VÉDELEM ÉS KÉZÜGYESSÉG TRIONIC 514 517 518

VÉDELEM ÉS KÉZÜGYESSÉG TRIONIC 514 517 518 III. Kategória Minsítés CE 0334 VÉDELEM ÉS KÉZÜGYESSÉG TRIONIC 514 517 518 A 0072 számú jóváhagyott testület által kibocsátott CE-típusú Vizsgálati Igazolások Trionic 517 : 0072/014/162/12/96/0676 Trionic

Részletesebben

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.*

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* Az EN sorozatú szabványok megjelenésével megváltozott a szemrevételezéses vizsgálat (VT) feladata. Amíg korábban

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint VALVE GRINDING COMPOUND oldal 1 / 5 Biztonsági adatlap (SDB) száma: 75612 Felülvizsgálat ideje: 09.09.2010 Nyomtatás ideje: 18.01.2011 Termékazonosító: VALVE GRINDING

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. :AMBI-PUR Illatgyertya, Winter Woodland

BIZTONSÁGI ADATLAP. :AMBI-PUR Illatgyertya, Winter Woodland 1. KÉMIAI KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve: :AMBI-PUR Illatgyertya, Winter Woodland Termékkód :AP/15/010.004 Ajánlott felhasználás: : légfrissítés Gyártó: : Importáló/ Forgalmazó : Sara Lee

Részletesebben

A MUNKAVÉDELMI KESZTYŰK

A MUNKAVÉDELMI KESZTYŰK A MUNKAVÉDELMI KESZTYŰK ÚJ VÁGÁSVIZSGÁLATA BEREND RÓBERT MAPA PROFESSIONNEL 1 EN 388 változása EN 388 változása Szavazás 2016 Június Hivatalosan 2016 December Új szabvány publikálása 2017 Február / Március

Részletesebben

MD-3 Nokia zenei hangszórók

MD-3 Nokia zenei hangszórók MD-3 Nokia zenei hangszórók MAGYAR Az MD-3 sztereó hangszórók kiváló hangminõséget biztosítanak egy kompatibilis Nokia készüléken vagy más audiokészüléken történõ zenevagy rádióhallgatás közben. A hangszórók

Részletesebben

Használati útmutató Tartalom

Használati útmutató Tartalom Használati útmutató Tartalom Általános ismertetés... 2 Belső akkumulátor tesztelése...2 Jármű indítása... 2 Belső akkumulátor töltése...2 Az akkumulátorra nincs garancia... 3 Javaslatok, figyelmeztetések...

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

1. Termék és vállalat azonosítása.

1. Termék és vállalat azonosítása. 1 o l d a l 1. Termék és vállalat azonosítása. A készítmény azonosítása: Beazonosított alkalmazásai: NIDA Tűz Kompakt, DF típusú gipszkarton az építőiparban használandó burkolatok, falak, plafonok és válaszfalak

Részletesebben

Kémiai jellemzők: felületaktív anyagok és ártalmatlan összetevők keveréke Ártalmas összetevők:

Kémiai jellemzők: felületaktív anyagok és ártalmatlan összetevők keveréke Ártalmas összetevők: Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint 1. Az anyag/készítmény/vállalat azonosítása Termék: Regisztrációs szám: Felhasználás: Azonosított felhasználás: CLFBUBBLE5L besorolás szappanbuborék készítés Gyártó/szállító:

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP 1. Phytoline. Készült a 1907/2006/EK rendeletének megfelelően

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP 1. Phytoline. Készült a 1907/2006/EK rendeletének megfelelően Oldal: 1/6 1. A termék és cég azonosítása Termék neve: Felhasználás: Makroszervezet Gyártó: Syngenta Bioline Production Ltd Telstar Nursery, Holland Road Little Clacton, Essex England CO16 9QG Telefonszám:

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1393/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. Újpesti környezetvédelem

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel

BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel BIZTONSÁGI ADATLAP Kevo Gel 1. AZONOSÍTÁS/FORGALMAZÓ: Termék megnevezése: Kevo Gel Forgalmazó: 2. ÖSSZETEVŐK 2M Beauty Kft. H-1056 Budapest, Belgrád rkp.26 Tel: 361-318-1808 Fax: 361-483-1005 www.2mbeauty.hu;

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00490-0008/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A VISLI KAPOS KFT. (székhely: 1108 Budapest, Lenfonó u. 8. IV/17.) által forgalmazott Hello Kitty gyermek napszemüveg

Részletesebben

GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál

GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál Alapismeretek 02/2011 Linde termékek: GHS alap információk GHS áttekintése (I) Vegyi anyagok osztályozásának és címkézésének globálisan harmonizált rendszerét jelenti.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név: ODÓ HYPO-CLEAN 12/1 oldal 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító: Kereskedelmi név: ODÓ HYPO-CLEAN 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

H Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I u 3 Dátum: 20080716 Oldal:1/5 Verzió: 2 1 Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: WONDERCLEAN ZSÍRTALANÍTÓ

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2006/XI/03 B(2006) 5160 végleges NEM NYILVÁNOS A BIZOTTSÁG VÉLEMÉNYE 2006/XI/03 a játékok biztonságáról szóló 88/378/EGK tanácsi irányelv 7. cikkének alkalmazásáról

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 301/22 2015.11.18. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2066 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 17.) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 26962-53 Water, Ultra Pure APA Standard 1 Hardness

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 26962-53 Water, Ultra Pure APA Standard 1 Hardness Oldal 1 -tól/-től 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7732-18-5 EK-szám: 213-791-2 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Alapok - Az építményben és annak környezetében a fizikai károsodás és az élőlények érintési és

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

SILICONATE K. Biztonsági Adatlap Network 65 Business Park Hapton, Burnley Lancashire. BB11 5TH

SILICONATE K. Biztonsági Adatlap Network 65 Business Park Hapton, Burnley Lancashire. BB11 5TH SILICONATE K Biztonsági Adatlap 2009.02.24 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosítása Termék neve: SILICONATE K 1.2 Gyártó azonosítása Gyártó neve: Gyártó címe: Wykamol Group Limited Unit 3,

Részletesebben