HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT V. SZINT VIZSGAKÉRDÉSEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT V. SZINT VIZSGAKÉRDÉSEK"

Átírás

1 HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT V. SZINT VIZSGAKÉRDÉSEK Dokumentumok, azonosítók 1. Mi a kötelezettsége a hajóvezetőnek a hajón tartandó okmányokkal kapcsolatban? (1 pont) a) Azokat a Szabályzat vonatkozó része szerinti sorrendben, áttekinthetően és ellenőrzésre előkészítve kell tartani a hajón. b) Az illetékes hatóságok képviselőinek felszólítására be kell mutatni azokat. c) Az eredeti okmányok másolatait a hajón kell tartani. 2. Milyen előírások vonatkoznak a hajón tartandó okmányokra? (1 pont) a) Ezekről hiteles jegyzéket kell vezetni, és azt havonta ellenőrizni kell. b) Ezeket folyamatosan kell vezetni, és a hajó vezetőjének minden oldalt aláírásával hitelesítenie kell. c) Az illetékes hatóságok képviselőinek felszólítására be kell mutatni azokat. 3. Magyarország vonatkozásában mi tekinthető a víziút adott szakaszán alkalmazott hatályos helyi szabályzatnak, illetve átmeneti rendelkezésnek? (1 pont) a) Hatályos helyi szabályzat a Szabályzat I. része, míg az átmeneti rendelkezés a Szabályzat II. része. b) Hatályos helyi szabályzat a Szabályzat II. részének egy-egy víziútra vonatkozó rendelkezése(i), míg az átmeneti rendelkezés a hajózási hatóság által egy-egy víziútra kiadott hatályos Hajósoknak szóló hirdetmény(ek). c) Hatályos helyi szabályzat a hajózási hatóság által egy-egy vízitúra kiadott hatályos Hajósoknak szóló hirdetmény(ek), míg átmeneti rendelkezés a hajózási hatóság által egy-egy víziútra kiadott Hajósoknak szóló tájékoztató.

2 4. Kishajó kivételével, milyen azonosító jelekkel kell rendelkeznie egy hajónak (1 pont) a) A hajó jelével az hajó üzemeltetőjének nevével honi kikötőjével és az üzemeltetés helye szerinti ország betűjelével, valamint hivatalos hajószámával. b) A hajó nevével a hajó tulajdonosának nevével és a hajó lajstromozási helye szerinti ország betűjelével, valamint hivatalos hajószámával. c) A hajó nevével, szám-, illetve betűjelével, az anyakikötő nevével, illetve a lajstromozás helyével, az anyakikötő vagy lajstromozási helye szerinti ország részére rendszeresített betűjelével, valamint hivatalos hajószámával. 5. Kishajó kivételével, milyen módon kell feltüntetni egy hajó azonosító jeleit? (1 pont) a) A hajótesten vagy a hajótesten szilárdan rögzített táblákon illetve lemezeken, letörölhetetlen módon kell felfesteni. b) A hajótesten elhelyezett táblákon kell az azonosító jeleket feltüntetni fekete számokkal és betűkkel. c) A hajótesten kell az azonosító jeleket feltüntetni fehér betűkkel és számokkal. 6. Milyen előírás vonatkozik a nemzeti lobogó viselésére? (1 pont) a) Nemzeti lobogót csak a személyzettel rendelkező, menetben lévő hajó köteles viselni nappal a farrészén. b) Minden menetben lévő hajó nappal köteles a hajó farrészén nemzeti lobogóját viselni. c) A személyzettel rendelkező hajó nappal köteles a hajó farrészén nemzeti lobogóját viselni. 7. Milyen úszólétesítményeken kell feltüntetni a legnagyobb merülés síkját? (1 pont) a) Minden hajón, a kedvtelési célú kishajók kivételével. b) Minden hajón, az úszóművek kivételével. c) Minden hajón, a kishajók kivételével.

3 8. Kishajó és tengeri hajó kivételével az azonosító jeleken kívül, milyen adatokat és hogyan kell feltűntetni a személyhajón? (1 pont) a) A hajó aznapi menetrendjét és a jegyárakat is fel kell tüntetni a hajó külső részén. b) Az engedélyezett legnagyobb utaslétszámot is fel kell tüntetni jól látható helyen. c) A hajó jellemző tulajdonságait és ismertetőjét tartalmazó - legalább 500 mm oldalhosszúságú táblán, jól látható helyen. 9. Az általános azonosító jeleken kívül, milyen más adatot kell feltüntetni egy személyszállító hajón? (1 pont) a) A hajó személyzetének létszámát is fel kell tüntetni. b) Az engedélyezett legnagyobb utaslétszámot is fel kell tüntetni. c) A hajó hosszúságát és szélességét is fel kell tüntetni. 10. Az általános azonosító jeleken kívül, milyen más adatot kell feltüntetni egy áruszállító hajón? (1 pont) a) A hajón fel kell tüntetni köbözési jelét és a szállítható árunem ENSZ kódját (pl.: Z-426). b) A hajón fel kell tüntetni a tonnában kifejezett hordképességet. c) A hajón fel kell tüntetni a hajó tömegét (B), valamint a hordképességét (D). Fogalmak, alapelvek 11. Mit értünk hajón a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A nagyhajót, a kishajót, a vízi sporteszközt és az úszóművet. b) Belvízi hajót, beleértve a kishajót és kompot, továbbá az úszómunkagépet és a tengeri hajót. c) Minden vízijárművet és úszómunkagépet. 12. Mit értünk személyhajón a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A 12 főnél több utas szállítására épített és felszerelt kabinos vagy egynapos utakra szolgáló termes hajót. b) Utasszállítást végző és 20 főnél több személy befogadására alkalmas kabinokkal vagy teremmel/termekkel épült hajót. c) A 12 méternél hosszabb, utasok szállítására épített és felszerelt egynapos utakra szolgáló kabinos vagy termes hajót.

4 13. Mit értünk vitorlás hajón? (1 pont) a) A vitorlával/vitorlákkal felszerelt hajót. b) A vitorlát/vitorlákat használó hajót. c) A csak vitorlával/vitorlákkal haladó hajót. 14. Mit értünk ügyeleti szolgálat alatt a Szabályzat II. része alapján? (1 pont) Ügyeleti szolgálat a) úszó létesítményen vagy parti őrhelyen tartott - az úszólétesítmény biztonságának megőrzésére szolgáló - állandó figyelőszolgálat. b) az úszó létesítmény őrzés-, védelmi feladataival összefüggő folyamatos készenléte az úszó létesítmény személyzetének. c) úszó létesítményen vagy olyan helyen tartott készenléti szolgálat, ahonnan szükség esetén azonnali intézkedés foganatosítható. 15. Folytassa a Szabályzat II. része alapján! (1 pont) Korlátozott látási viszonyok a) köd, homály, hóesés, zápor vagy egyéb ok miatt korlátozott láthatóság a napszaktól függetlenül. b) az 1000 m-nél kisebb látótávolság. c) az 1500 m-nél kisebb látótávolság. 16. Jelölje meg azokat az úszólétesítményeket, amelyek a Szabályzat I. részének értelmezése szerint nem tartoznak a hajó fogalom körébe! (1 pont) Nem minősül hajónak a) a kishajó, a komp és az úszómunkagép. b) az úszómű és az úszó testek köteléke. c) a komp, a tengeri hajó és a csónak. 17. Folytassa a Szabályzat I. része alapján! (1 pont) Személyhajó.. a) a 12 méternél hosszabb, utasok szállítására épített és felszerelt egynapos utakra szolgáló kabinos vagy termes hajó. b) az utasszállítást végző és 21 főnél több személy befogadására alkalmas kabinokkal vagy teremmel/termekkel épült hajó. c) a 12 főnél több utas szállítására épített és felszerelt kabinos vagy egynapos utakra szolgáló termes hajó.

5 18. Folytassa a Szabályzat I. része alapján! (1 pont) Hajó.. a) az úszómű, az úszó eszköz és a vízijármű. b) a belvízi hajó, a belvízen tartózkodó tengeri hajó, az úszóanyagok köteléke és a vízi sporteszköz. c) a belvízi hajó, beleértve a kishajót és a kompot, továbbá a tengeri hajó és az úszómunkagép. 19. Folytassa a Szabályzat I. része alapján! (1 pont) Gyorsjáratú hajó, minden.. a) géphajó, amely a vízfelszínhez képest 40 km/órát meghaladó sebességre képes. b) hordszárnyas és a légpárnás hajó. c) géphajót a kishajó kivételével, amely a vízfelszínhez képest 40 km/órát meghaladó sebességre képes. 20. Mit értünk bal part alatt a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A víziút bal partját jelenti a torkolattól a forrás felé haladva. b) A hajó menetirányához képest bal oldal felé található partot jelenti. c) A víziút bal partját jelenti a forrástól a torkolat felé haladva. Vezető, személyzet 21. Milyen előírás vonatkozik a hajó vagy a kötelék vezetőjére a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A vezetőnek a hajó vagy kötelék vezetéséhez szükséges képesítéssel rendelkeznie kell. b) A vezetőnek kell a hajón tartózkodók közül a legmagasabb képesítéssel rendelkeznie. c) A hajó vagy kötelék vezetőjének legalább gépnélküli hajóvezetői képesítéssel kell rendelkeznie.

6 22. Milyen előírás vonatkozik a hajó vezetőjére a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A hajó vezetőjének a hajó vezetéséhez szükséges képesítéssel rendelkeznie kell. b) A hajó vezetőjének kell a hajón tartózkodók közül a legmagasabb képesítéssel rendelkeznie. c) A hajó vezetőjének legalább gépnélküli hajóvezetői képesítéssel kell rendelkeznie. 23. Milyen előírás vonatkozik a hajó vezetőjére a Szabályzat I. része alapján az alábbiak közül? (1 pont) a) A hajózás ideje alatt a hajón kell tartózkodnia. b) A hajó üzemeltetésének ideje alatt a hajón kell tartózkodnia. c) A hajót csak az üzemeltető engedélyével hagyhatja el. 24. Milyen felelősség terheli a mellévett alakzatban továbbított hajó vezetőjét, ha ő nem a kötelék vezetője, saját hajójának vezetésével, biztonságával kapcsolatban? (1 pont) a) Mivel nem a kötelék vezetője, nincs felelőssége. b) Köteles végrehajtani a kötelék vezetőjének utasításait, azonban ilyen utasítások nélkül is meg kell tenniük hajóik biztonságos vezetése érdekében a körülmények által megkövetelt valamennyi szükséges intézkedést. c) A hajó vezetőjeként függetlenül attól, hogy hajója egy kötelék része teljes felelősséggel tartozik, ezért nem köteles végrehajtani a kötelék vezetőjének utasításait. 25. Ki a vezetője egy géphajóból és több gép nélküli hajóból álló tolt köteléknek? (1 pont) a) A géphajó vezetője. b) A kötelékben lévő hajók vezetői közül a legidősebb. c) A kötelékben lévő hajó vezetői közül az, amelyik legalább 2 éves gyakorlattal rendelkezik kötelék vezetésében.

7 26. A vezetés biztonsága érdekében, milyen feltételeket kell biztosítani a kormánynál lévő személy részére? (1 pont) a) A hajó számára érkező minden információt meg kell kapnia, hogy továbbadhassa azokat. b) Biztosítani kell, hogy a kormányállásba érkező vagy onnan kiinduló minden információt és parancsot megkaphasson, illetve továbbadhasson. c) A kormányállásban biztosítani kell számára távcsövet, rádiót és a radarba való folyamatos betekintés lehetőségét. 27. Eltérhet-e a hajóvezető a Szabályzat rendelkezéseitől? (1 pont) a) Csak abban az esetben, ha ezzel nem idéz elő kárt más hajóban vagy műtárgyakban. b) Csak akkor ha azt közvetlenül fenyegető veszély elhárítása érdekében teszi és a körülmények által megkövetelt mértéket nem lépi túl. c) Nem térhet el a Szabályzat előírásaitól, mert az szabálysértés vagy bűncselekmény lenne. 28. Ki az egy géphajóból és egy gépnélküli hajóból álló mellévett alakzat vezetője? (1 pont) A mellévett alakzat vezetője a) a géphajó vezetője. b) a kötelékben lévő hajók rangidős vezetője. c) a kötelékben lévő hajó vezetői közül az, amelyik legalább kormányosi képesítéssel rendelkezik. 29. Milyen előírás vonatkozik az úszó létesítmény felügyeletére a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) Az úszólétesítményt egy arra alkalmas személynek a Szabályzatban meghatározott időnként ellenőriznie kell. b) Úszólétesítményt felelős személy felügyelete alatt kell tartani, aki felel a Szabályzat rendelkezéseinek az adott úszólétesítményen történő megtartásáért. c) Az úszólétesítményen nappal készenléti szolgálatot, míg éjszaka őrszolgálatot kell tartani.

8 30. Milyen előírás vonatkozik egy menetben lévő hajó kormányzására a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A kormánynál legalább egy 16 éves kort betöltött, képesített személynek kell tartózkodnia. b) A kormányzást legalább egy nagykorú személynek kell végeznie. c) A kormánynál legalább egy 20 éves kort betöltött képesített személynek kell tartózkodnia. Hajók jelzései 31. A hajózásban mikor kell alkalmazni az éjszakára előírt jelzéseket? (1 pont) a) Éjszaka (napnyugtától napkeltéig) valamint nappal, ha azt a látási viszonyok megkövetelik. b) Kizárólag éjszaka (napnyugta és napkelte) között. c) Napszaktól függetlenül abban az esetben, ha a látótávolság 500 méter alá csökken. 32. A hajózásban alkalmazhatók-e nappal az éjszakára előírt jelzések? (1 pont) a) Akkor, ha azt a látási viszonyok megkövetelik kötelezőek. b) A szükség szerint nappalra előírt jelzésekkel együtt nem. c) Nappal csak nappali, vagy csak éjszakai jelzéseket lehet alkalmazni a hajóvezető döntése alapján. 33. Melyek a hajózásban alkalmazott baloldali oldalfény jellemzői? (1 pont) a) Szokásos erősségű vörös fény, amely folytonosan vílágító, ' látószögű, a hajó orra felől a középsíkra merőleges síktól hátrafelé legfeljebb 32 30'-ig látható. b) Közepesen erős vörös fény, amely folyamatosan világító, ' látószögű, a hajó orra felől nézve a bordasíktól hátrafelé legfeljebb 22 30'-ig látható. c) Erős vörös fény, amely folytonosan világító, ' látószögű, a hajó orra felől a bordasíktól hátrafelé legfeljebb 22 30'-ig látható.

9 34. Milyen előírások vonatkoznak az alábbiak közül a hajózásban alkalmazott táblákra és lobogókra? (1 pont) Általában a) négyzet alakúak, színezésük nem lehet szennyezett, jó láthatóságot kell biztosítaniuk. b) négyzet vagy téglalap alakúak, színezésük nem lehet fakult nem lehet kirongyolódott, valamint az éjszakai láthatóságukat is biztosítani kell. c) téglalap alakúak, színezésük nem lehet sem fakult, sem szennyezett, jó láthatóságot kell biztosítaniuk. 35. Mi a teendő, ha a Szabályzatban előírt jelzőfények meghibásodnak és nem működnek? (1 pont) Ha az előírt jelzőfények nem működnek, akkor a) azokat a lehető legrövidebb ideig lehet helyettesíteni olyan tartalékfényekkel, ahol erős helyett a közepesen erős fényt, a közepesen erős helyett a szokásos fényt alkalmaznak. b) a hajónak a hiba elhárításáig azonnal meg kell állnia, az úszómunkagépnek szüneteltetnie kell a munkavégzést. c) a hajó a legközelebbi veszteglőhelyig folytathatja útját, az úszómunkagép viszont már nem végezhet munkát. 36. Melyek a hajózásban alkalmazott árbocfény jellemzői? (1 pont) a) Látószöge 360, folytonos, erős fehér fény, amely a hajó orra felől a bordasíktól hátrafelé mindkét oldalon '-ig látható. b) Látószöge 252, folytonos, közepesen erős fehér fény, amely a hajó orra felől a középsíkra merőleges síktól hátrafelé legfeljebb 34 -ig látható. c) Látószöge 225, folyamatosan világító, erős fehér fény, amely a hajó orra felől nézve a bordasíktól hátrafelé mindkét oldalon legfeljebb 22 30'-ig látható. 37. Látható jelzések (fényjelzések) szempontjából minek minősül a 105 m hosszú és 24 m széles mellévett alakzat? (1 pont) a) Magányos géphajó. b) Mellévett alakzat. c) A hajó vezetőjének döntése szerint mellévett alakzat vagy magányos géphajónak.

10 38. Melyek a hajózásban alkalmazott jobboldali oldalfény jellemzői? (1 pont) a) Erős zöld fény, amely folytonos, ' látószögű, a hajó orra felől a középsíkra merőleges síktól hátrafelé legfeljebb 32 30'-ig látható. b) Szokásos erősségű zöld fény, amely folytonos, ' látószögű, a hajó orra felől nézve a bordasíktól hátrafelé legfeljebb 32 30'-ig látható. c) Közepesen erős vörös fény, amely folyamatosan világító, ' látószögű, a hajó orra felől nézve a bordasíktól hátrafelé legfeljebb 22 30'-ig látható. 39. Alkalmazható-e a Szabályzatban nem említett tábla vagy lobogó? (1 pont) a) Nem, a Szabályzatban nem említett táblát vagy lobogót tilos alkalmazni. b) Igen, de csak olyan és úgy, hogy azt ne lehessen Szabályzatban előírt jelzésként értelmezni, nem csökkentheti azok láthatóságát, illetve nem nehezítheti azok helyes felismerhetőségét. c) Igen, de csak reklám célokból, ha arra az illetékes hatóság engedélyt adott. 40. Látható jelzések (fényjelzések) szempontjából minek minősül a 109 m hosszú és 11 m széles tolt kötelék? (1 pont) a) Magányos géphajónak. b) Tolt köteléknek. c) A hajó vezetőjének döntése szerint tolt köteléknek vagy magányos géphajónak.

11 Hajók jelzései éjszaka, menetben 41. Hogyan kell elhelyezni a magányosan haladó, 110 méter hosszt meg nem haladó olyan géphajó árbocfényét, amely nem kishajó? (1 pont) a) Legalább 6 m magasan, a hajó hossztengelyében. b) Legalább 6 m magasan, a hajó tengelyében; ami 3 m-re csökkenthető, ha a hajó nem hosszabb 30 m-nél. c) Legalább 5 m magasan, a hajó hossztengelyében, ami 4 m-re csökkenthető, ha a hajó nem hosszabb, mint 40 m. 42. Milyen fények láthatók a magányosan haladó 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajón, amely nem kishajó éjszaka a rajzon jelzett + helyről, ha az a kötelező fényeit viseli? (1 pont) a) Balról egy fehér, ettől balra lejjebb egy vörös, ettől balra felül egy fehér, ettől balra lejjebb egy fehér (vagy sárga) fény. b) Balról egy fehér, ettől jobbra lejjebb egy vörös, ettől jobbra egy második fehér fény. c) Balról egy fehér, ettől balra lejjebb egy vörös fény.

12 43. Milyen fényeket kell viselnie a menetben levő 110 méter hosszúságot meg haladó magányos géphajónak éjszaka? (1 pont) a) Két árbocfényt legalább 5 m magasságban, amelyek közül a második magasabban és hátrébb helyezkedik el, oldalfényeket, egy fehér farfényt. b) Egy árbocfényt, legalább 1 m-rel ez alatt és hátrébb elhelyezve oldalfényeket, valamint a hajó hátsó részén egy fehér farfényt. c) Két árbocfényt a hajó hossztengelyében, legalább 1 m-rel az alsó árbocfény alatt elhelyezve oldalfényeket és a egy fehér farfényt. 44. Válassza ki, milyen fények láthatók a +-el jelzett helyről éjszaka a menetben lévő géphajóból és egy gépnélküli hajóból álló mellévett alakzat hajóin, ha az alakzat legnagyobb hossza meghaladja a 110 métert? (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

13 45. Milyen fényeket kell viselnie éjszaka, menetben az ábrán látható háromoszlopos tolt kötelék hajóinak (a számozott helyeken), ha a kötelék hossza a 110 métert, szélessége pedig a 12 métert meghaladja? (1 pont) a) 2 - háromszög alakban elrendezett három árbocfény; 4 és 7 - oldalfények; 9 - három azonos magasságú fehér farfény egymás mellett. b) 1 - háromszög alakban elrendezett három árbocfény; 2 és 3 - árbocfény; 4 és 7 - oldalfények; 5 és 6 - fehér farfény; 9 - három azonos magasságú fehér farfény egymás mellett. c) 1, 2 és 3 - háromszög alakban elrendezett három árbocfény; 4 és 7 - oldalfények; 5 és 6 - fehér farfény; 9 - három azonos magasságú fehér farfény egymás mellett. 46. Éjszaka völgymenetben hajózva a képen látható hídhoz közeledik. Milyen úszólétesítményt lát a B jelű hídnyílásban áthajózni? (1 pont) a) A B jelű hídnyílásból, hegymenetben haladó vontatott kötelék hajózik ki. b) A B jelű hídnyílásból, hegymenetben haladó egyoszlopos tolt kötelék hajózik ki. c) A B jelű hídnyílásban, völgymenetben haladó egyoszlopos tolt kötelék hajózik.

14 47. Milyen hajó jelenlétére számít, ha a képen látható fényeket észleli? (1 pont) A fények a) veszteglő, műveletképességében korlátozott hajót jelölnek. b) menetben lévő magányos géphajót jelölnek, amely 110 m hosszig lehetséges, 110 m hossztól kötelező fényeit viseli. c) veszteglő, robbanásveszélyes árut szállító géphajót jelölnek. 48. Milyen elhelyezési előírás vonatkozik a tolt kötelék géphajójának farfényeire? (1 pont) a) A toló(gép)hajó három fehér farfényét, annak hossztengelyére merőleges vízszintes vonalon, egymástól kb. 1,25 m távolságra, olyan magasságban kell elhelyezni, hogy azokat a kötelék egyik hajója se takarhassa. b) A toló(gép)hajó három fehér farfényét, annak hossztengelyére merőleges függőleges vonalon, egymástól kb. 1,25 m távolságra kell elhelyezni, a vízszint felett legalább 0,3 méterrel. c) A toló(gép)hajó három sárga farfényét, annak hossztengelyére merőleges vízszintes vonalon, egymástól kb. 1,25 m távolságra, olyan magasságban kell elhelyezni, hogy azokat a kötelék egyik hajója se takarhassa.

15 49. Milyen fényjelzéseket kell viselnie a magányosan haladó, 110 méter hosszúságot meg nem haladó olyan géphajónak éjszaka, amely nem kishajó? (1 pont) a) Egy árbocfényt legalább 6 m magasságban, oldalfényeket az árbocfény mögött és alatt, egy (fehér) farfényt a hajó hátsó részén. b) Egy árbocfényt legalább 5 m magasságban, oldalfényeket az árbocfény mögött és alatt, egy (fehér) farfényt. c) Két árbocfényt legalább 5 m magasságban, amelyek közül a második az első mögött és a fölött van elhelyezve, oldalfényeket, egy (fehér) farfényt. 50. Milyen kiegészítő jelzéssel jelezheti éjszaka mentben, ha hajója műveletképtelen? (1 pont) a) Két egymás fölött elhelyezett minden oldalról látható vörös fénnyel. b) Két egymás fölött elhelyezett minden oldalról látható fénnyel, ahol az alsó fehér, a felső vörös. c) Két egymás mellett elhelyezett minden oldalról látható vörös fénnyel.

16 51. Milyen fényeket kell viselnie éjszaka, az ábrán látható menetben lévő kétoszlopos tolt kötelék hajóinak (a számozott helyeken), ha a kötelék hossza meghaladja a 110 métert? (1 pont) a) 1 három, háromszög alakban elrendezett árbocfény; 2 - árbocfény; 3 és 4 - oldalfények; 6 - három azonos magasságú fehér farfény egymás mellett. b) 1 és 2 - háromszög alakban elrendezett három árbocfény; 3 és 4 - oldalfények; 6 - három azonos magasságú sárga farfény egymás mellett. c) 1 három, háromszög alakban elrendezett árbocfény; 2 - árbocfény; 3 és 4 - oldalfények; 6 egy fehér farfény. 52. Melyik ábra szemlélteti helyesen a menetben lévő 110 métert meghaladó hosszúságú géphajó, + helyről látható, éjszaka észlelhető fényeit? (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

17 53. Milyen fények láthatók éjszaka a rajzon jelzett + helyről a 110 méter hosszúságot meghaladó gyúlékony árut szállító géphajón menetben? (1 pont) Jobbról a) egy fehér, balra lejjebb egy zöld, ettől balra feljebb egy kék, ettől balra feljebb egy fehér fény. b) egy fehér alatta egy kék, ezektől balra lejjebb egy vörös, ettől balra egy második fehér fény. c) egy fehér, balra lejjebb egy zöld, ettől balra egy kék és alatta egy fehér, ezektől lejjebb egy fehér fény. 54. Válassza ki, milyen fények láthatók éjszaka az +-el jelzett helyről a menetben lévő egészségre ártalmas árut szállító tolt köteléken? (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

18 55. Milyen hajó jelenlétére számít, ha a képen látható fényeket észleli? (1 pont) a) Menetben lévő egészségre ártalmas árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó bal oldalát mutatja. b) Menetben lévő robbanásveszélyes árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó bal oldalát mutatja. c) Menetben lévő gyúlékony árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó bal oldalát mutatja. 56. Éjszaka milyen jelzőfényeket viselhet a nappal kettős sárga kúp viselésére kötelezett vitorlával haladó hajó? (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

19 57. Milyen fényjelzések észlelhetők éjszaka, a képen látható tolt köteléken (balról jobbra haladva)? (1 pont) a) Zöld fény, fehér fény, majd megint egy fehér fény és egy vörös fény. b) Zöld fény, fehér fény, majd háromszög alakban három fehér fény és egy vörös fény. c) Zöld fény, háromszög alakban elrendezett három fehér fény, majd megint háromszög alakban három fehér fény és egy vörös fény. 58. Milyen fények láthatók éjszaka a rajzon jelzett + helyről azon a 110 méter hosszúságot meg nem haladó gyúlékony árut szállító géphajón menetben, amely a kötelezően előírt fényeit viseli? (1 pont) Jobbról a) egy fehér és alatta egy kék, mindkettő alatt balra egy zöld fény. b) egy fehér, balra egy zöld, ettől magasabban egy kék fény. c) egy fehér, balra egy vörös, ettől magasabban egy kék fény.

20 59. Milyen fények láthatók éjszaka, a rajzon jelzett + helyről, azon a 110 méter hosszúságot meg nem haladó, robbanásveszélyes árut szállító géphajón, menetben, amennyiben az a kötelezően előírt fényeit viseli? (1 pont) Jobbról a) három kék, balra egy zöld, ettől magasabban egy fehér fény. b) egy fehér, balra egy zöld, ettől magasabban három kék fény. c) három egymás mellett elhelyezett kék, balra egy zöld, ettől magasabban egy fehér fény. 60. Milyen fények láthatók éjszaka a rajzon jelzett + helyről azon a 110 méter hosszúságot meg nem haladó robbanásveszélyes árut szállító géphajón menetben, amely az engedélyezett fényeit viseli? (1 pont) Balról a) egy fehér, jobbra egy vörös, ettől magasabban három kék, ezektől magasabban egy fehér fény. b) három kék, jobbra egy vörös, ettől magasabban két fehér fény. c) két fehér, jobbra egy zöld, ettől magasabban három kék fény.

21 Hajók jelzései nappal, menetben 61. Milyen jelzőtesteket kell viselnie nappal, menetben a tengeri hajót továbbító vontatott kötelék hajóinak? (1 pont) a) 1 db 1-es sárga henger a vontató hajón és 1 db 5-ös fekete kettős kúp a vontatmányban lévő tengeri hajón. b) 1 db 1-es sárga henger a vontató hajón és 1 db 9-es sárga gömb a vontatmányában lévő tengeri hajón. c) 1 db 1-es sárga henger a vontató hajón és 1-1 db 9-es sárga gömb a vontatmányában lévő tengeri hajó mellső és hátsó részén. 62. Mire következtet abból, ha egy menetben lévő tolt kötelék géphajóján 1 db csúcsával lefelé néző kék kúpot lát? (1 pont) a) A tolóhajón gyúlékony anyagot tárolnak. b) A tolatmányban robbanóanyagot szállító hajó van. c) A tolt kötelékben gyúlékony árut szállító hajó van.

22 63. Mire következtet abból, ha egy menetben levő tolt kötelék géphajóján (tolóhajóján) egy sárga gömböt lát? (1 pont) a) A tolt kötelék előfogatot adó, kisegítő géphajóval halad. b) A tolóhajó csökkent műveletképességét jelzi. c) A sárga gömbök számának megfelelő számú tolt oszlopból áll a tolatmány. 64. Milyen nappali jelzést visel a menetben lévő 190 m hosszú 22,0 m széles tolt kötelék? (1 pont) a) Nem visel jelzést. b) Négy sárga gömböt. c) A bal első hajón egy kereszt alakú árbocot. 65. Válassza ki azt a jelzőtest (henger, illetve hengert formáló alakzat) mintát, amelyet viselnie kell nappal a nem kishajókból álló vontatott kötelék élén haladó géphajónak vagy géphajóknak? (1 pont) a) 1. b) 2. c) Mire következtet abból, ha egy menetben lévő tolt kötelék géphajóján 2 db csúcsával lefelé néző kék kúpot lát? (1 pont) a) A tolóhajón gyúlékony anyagot tárolnak. b) A tolatmányban gyúlékony anyagot szállító hajó van. c) A tolt kötelékben egészségre ártalmas árut szállító hajó van.

23 67. Jelölje meg, hogy az ábrán látható jelzőtestek közül, melyiket és mennyit kell elhelyezni egy kisegítő (előfogatot adó) géphajóval haladó tolt kötelékből álló alakzat hajóin nappal? (1 pont) a) 1 db 1-es sárga henger a kisegítő géphajón és 1 db 8-as sárga gömb a tolóhajón. b) 1 db 1-es sárga henger a kisegítő géphajón és 1 db 6-os fekete gömb a tolóhajón. c) 1 db 1-es sárga henger a kisegítő géphajón, a tolt köteléken nincs jelzés.

24 68. Mit jelölnek a hajón látható jelzőtestek (kettős sárga kúp és fekete kúp)? (1 pont) A jelzőtestek olyan a) 20 méternél rövidebb hajót jelölnek, amelyen 12 főnél több utas szállítását engedélyezték és a vitorla mellett egyidejűleg saját gépi erőt is használ. b) 12 főnél több utas szállítására engedéllyel rendelkező hajót jelölnek, amely meghajtásához vitorla mellett saját gépi erőt is használ és a legnagyobb testhosszúsága már meghaladja 20 métert. c) 12 méternél kisebb testhosszúságú vitorlás hajót jelölnek, amely meghajtásához vitorla mellett saját gépi erőt is használ.

25 69. Mit jelöl a hajón látható kettős sárga kúp? (1 pont) a) 12 főnél több utas szállítására engedéllyel rendelkező 20 méternél kisebb testhosszúságú hajó. b) 20 főnél több utas szállítására engedéllyel rendelkező 15 méternél nagyobb testhosszúságú hajó. c) 15 főnél több utas szállítására engedéllyel rendelkező 20 méternél nagyobb testhosszúságú hajó. 70. Jelölje meg, hogy az ábrán látható jelzőtestek közül melyiket és mennyit kell elhelyezni egy gyúlékony árut szállító hajón, ha az műveletképességében korlátozott? (1 pont) a) 1 db 2-es csúcsával lefelé néző kék kúpot, és 2 db 7-es fekete gömböt. b) 1 db 2-es csúcsával lefelé néző kék kúpot 1 db 4-es vörös gömböt. c) csak 2 db fekete gömböt egymás fölött.

26 71. Mire meg, hogy az ábrán látható jelzőtestek közül melyiket és mennyit kell elhelyezni egy 20 méternél kisebb hosszúságú 12 főnél több utas szállítására engedéllyel rendelkező hajón nappal, ha az műveletképtelen? (1 pont) a) 1 db 3-as sárga kettőskúpot és 2 db 7-es fekete gömböt. b) 1 db 4-es vörös és 1 db 9-es fehér gömböt egymás fölött. c) csak 2 db 7-es fekete gömböt egymás fölött. 72. Mit jeleznek a hajón látható fekete gömbök? (1 pont) A gömbök azt jelzik, hogy a hajó a) zátonyra futott. b) műveletképtelen. c) manőverképességében korlátozott.

27 73. Mire következtet, ha egy hajóról vörös zászló/lobogó lengetésével jeleznek? (1 pont) A hajó a) az összeütközés veszélyét jelzi. b) műveletképtelenségét jelzi. c) elsőbbségi jogát jelzi. 74. Jelölje meg, hogy milyen jelzőtestet vagy jelzőtesteket kell viselnie a tolt köteléknek nappal, ha gyúlékony árut szállít? (1 pont) a) 1 db 2-es kék kúpot a géphajón (tolóhajón). b) 1-1 db 2-es kék kúpot minden veszélyes árut szállító hajón és a géphajón. c) 1 db 2-es kék kúpot a kötelék mellső részén. 75. Jelölje meg, hogy az ábrán látható jelzőtestek közül, melyiket és mennyit kell elhelyezni egy kisegítő (előfogatot adó) géphajóval haladó tolt kötelékből álló alakzat hajóin nappal? (1 pont) a) 1 db 1-es sárga hengert a kisegítő géphajón, valamint 1 db 3-as sárga gömböt a tolt kötelék géphajóján. b) 1 db 1-es sárga hengert a kisegítő géphajón. c) 1-1 db 3-as sárga gömböt a kisegítő géphajón és a tolt kötelék géphajóján.

28 76. Mire következtet, ha egy hajó mellső részén egy vörös lengőt lát elhelyezve nappal? (1 pont) a) A hajó műveletképtelen. b) A hajó az összeütközés veszélyét jelzi. c) A hajó elsőbbségi joggal rendelkezik.

29 77. Mit jelöl a hajón látható három kék kúp? (1 pont) A három kék kúp a) a radioaktív anyagot szállító hajó nappali megkülönböztető jelzése. b) többféle (folyékony és darab) árut szállító hajó megkülönböztető jelzése. c) a robbanásveszélyes árut szállító hajó nappali megkülönböztető jelzése. 78. Milyen megkülönböztető jelzést visel nappal egy mellévett alakzat? (1 pont) a) A mellévett alakzat géphajóján egy sárga gömböt kell elhelyezni. b) A mellévett alakzat minden hajóján egy-egy sárga gömböt kell elhelyezni. c) A mellévett alakzatnak nincs nappali megkülönböztető jelzése. 79. Mit jelent a mellévett alakzat géphajóján látható 1 db csúcsával lefelé néző kék kúp? (1 pont) A mellévett alakzat a) egészségre ártalmas árut szállít. b) robbanásveszélyes árut szállít. c) gyúlékony árut szállít.

30 80. Mivel kell jeleznie a hajónak, ha áthaladási elsőbbséggel rendelkezik? (1 pont) a) A "W" kódlobogó jelzéssel a hajó mellső részén jól látható helyen. b) Egy vörös lengővel a hajó mellső részén jól látható helyen. c) Egy zöld lobogóval a hajó mellső részén. Hajók jelzései vesztegléskor, munkavégzéskor 81. Milyen hajót jelölnek éjszaka a képen látható fények? (1 pont) a) Veszteglő hajót, amely többféle (folyékony és darab) árut szállít. b) Nyílt helyen veszteglő, egészségre ártalmas árut szállító hajót. c) Nyilvánvalóan veszélytelen helyzetben veszteglő, radioaktív anyagot szállító hajót.

31 82. Mit jelöl a hajón látható fehér fény? (1 pont) A fehér fény a) veszteglő hajót jelöl. b) egy menetben lévő géphajó árbocfénye. c) azt jelzi, hogy a veszteglő hajó horgonya a hajózást veszélyezteti. 83. Mit jelöl nappal az úszóművön elhelyezett (felül vörös, alul fehér) lobogó, vagy tábla? (1 pont) a) A veszteglő úszómű nappali megkülönböztető jelzése. b) A hullámzás elleni védelemre szoruló úszómű kiegészítő jelzése. c) Az úszómű más számára veszélyt jelentő horgonyát jelöli. 84. Hogyan kell megjelölni éjszaka egy háromoszlopos, kétsoros nyílt helyen veszteglő tolt köteléket? (1 pont) a) Minden oldalról látható fehér fényekkel a kötelék valamennyi géphajóján. b) A tolóhajón és a kötelék első, középső hajóján egy-egy minden oldalról látható fehér fénnyel. c) Minden oldalról látható fehér fényekkel a tolóhajón és legalább a tolt rész körvonalát egyértelműen jelző négy hajóra elhelyezett fénnyel.

32 85. Nem állóvízen, hogyan jelölik éjszaka a veszteglő hajó (halászati tevékenységhez használt) hálóit vagy cölöpjeit, ha azokat a hajóútban vagy annak közvetlen közelében helyezték ki? (1 pont) a) Kellő számú minden oldalról látható zöld fénnyel. b) A helyük felismeréséhez elegendő számú, minden oldalról látható fehér fénnyel. c) Kellő számú, minden oldalról látható szokásos (egymást követő) vörös és fehér fényekkel. 86. Milyen fénnyel jelöli éjszaka a munkát végző úszó munkagép azon oldalát, amely mellett tilos az elhaladás? (1 pont) a) Egy minden oldalról látható vörös fénnyel. b) Egy vörös és alatta egy fehér minden oldalról látható fénnyel. c) Két egymás fölötti, minden oldalról látható zöld fénnyel.

33 87. Milyen magasságban kell elhelyezni éjszaka a veszteglő kishajónak nem tekinthető hajó minden oldalról látható fehér fényét? (1 pont) a) Bármilyen magasságban. b) Legalább 5 méter magasságban. c) Legalább 3 méter magasságban. 88. Hogyan jelölik éjszaka a munkát végző úszó munkagépnek azt az oldalát, amely felöl szabad a hajóút, illetve azt az oldalát, amely felöl tilos az elhajózás? (1 pont) a) Egy vörös fénnyel azon az oldalon, amely felől a hajóút nem szabad és két egymás felett kb. 1 m távolságban elhelyezett zöld fénnyel azon az oldalon, amely felől a hajóút szabad. b) Két egymás felett kb. 1 m távolságban elhelyezett vörös fénnyel azon az oldalon, amely felől a hajóút nem szabad és egy zöld fénnyel azon az oldalon, amely felől a hajóút szabad. c) Két egymás felett kb. 1 m távolságban elhelyezett vörös fénnyel azon az oldalon, amely felől a hajóút nem szabad és két egymás felett kb. 1 m távolságban elhelyezett zöld fénnyel azon az oldalon, amely felől a hajóút szabad.

34 89. Hogyan kell megjelölni nappal a nyílt helyen veszteglő magányos hajót (ami nem kishajó)? (1 pont) a) Egy-egy fekete gömbbel a hajó elején és végén. b) Egy fekete gömbbel. c) Nincs jelzési kötelezettség. 90. Milyen jelzőtestet vagy jelzőtesteket kell viselnie nappal egy nyílt helyen veszteglő mellévett alakzatnak? (1 pont) a) 1 db 7-es fekete gömb és 1 db 9-es fehér gömböt. b) 1 db 7-es fekete gömböt. c) 1 db 9-es fehér gömböt. A hajózást szabályozó jelek 91. Milyen fényjelzéssel jelezhetnek áthaladási tilalmat az alábbiak közül? (1 pont) a) Villogó vörös fénnyel. b) Felül vörös, alatta fehér fénnyel. c) Állandó vörös fénnyel.

35 92. Mit jelent a tábla? (1 pont) a) A víziút táblával megjelölt szakaszán kötelékek kivételével tilos a találkozás és az előzés! b) A találkozás és az előzés tilos! c) Szűkület, a találkozás tilos! 93. Mit jelent a tábla? (1 pont) a) A hajóútnak a hajó jobb oldala felé eső oldalán köteles haladni! b) Elsőbbségi jog a folyamatos nyíl irányába hajózók számára! c) A hajó bal oldalán köteles a találkozást végrehajtani! 94. Napnyugta után völgymenetben a képen látható híd felé hajózik. Mit jelöl a 2- es számmal jelzett két vörös fény? (1 pont) A két vörös fény a) a hídnyílásban való áthaladás tartós tilalmát jelöli. b) a hídnyílásban való áthajózáskor az előzést és a találkozást tiltja. c) a völgymeneti hajózás számára kijelölt hídnyílást jelöli.

36 95. Mit jelent a tábla? (1 pont) a) A víziút jelzett szakaszán rendellenes vízmozgásokra kell számítani! b) A táblával jelzett területen túl tilos megfordulni! c) Megfordulni tilos! 96. Hogyan rendelkezik a Szabályzat a víziúton vagy annak partján elhelyezett jelekkel tudomásukra hozott ajánlásokról, illetve tájékoztatásokról? (1 pont) A személyzet tagjai(nak) a) kötelesek azokat megtartani. b) figyelembe vehetik azokat. c) figyelembe kell vennie az azokat. 97. Melyik jelzéssel jelzik az áthaladás tilalmát? (1 pont) a) 1. b) 2. c) Mit jelent az ábrán látható egy, illetve két vörös lobogó felmutatása? (1 pont) a) Hajózási korlátozásra utaló jelzés, tudakozódni kell! b) Kishajónak nem tekinthető hajók találkozására javasolt oldalának jelzése. c) Áthaladási tilalmat jelent.

37 99. Mi a jelentése a képen látható 1. számú táblának? (1 pont) A tábla tiltja a a) horgonyzást, horgony, kötél és lánc vonszolását a kiegészítő jelzések hatálya alá tartozó vízterületen. b) a veszteglést horgonyon vagy parthoz kikötve a kiegészítő jelzések hatálya alá tartozó vízterületen. c) a horgonyzást, horgony, kötél és lánc vonszolását a kiegészítő jelzések hatálya alá tartozó vízterületen túl Az ábrán látható táblák közül melyik jelez magányosan haladó hajóra vonatkozó előzési tilalmat? (1 pont) a) Csak a 2 és 3 jelű táblák. b) Csak az 1 és a 3 jelű táblák. c) Az 1, a 2 és a 3 jelű táblák Hogyan rendelkezik a Szabályzat a víziúton vagy annak partján elhelyezett jelekkel közölt utasításokkal kapcsolatban? (1 pont) a) A hajóvezető dönt azok figyelembe vételéről. b) A személyzet tagjainak meg kell tartania azokat. c) A személyzet tagjai döntéseiknél figyelembe vehetik azokat.

38 102. Mi a jelentése az ábrán látható tábláknak? (1 pont) a) 50 méternél rövidebb horgonylánccal rendelkező hajó horgonyzása tilos! b) A jelzések közti szakaszon legkevesebb 50 m hosszú horgonyláncot kell használni! c) A jelzések közti 50 m hosszú szakaszon horgonyozni, horgonyt, kötelet és láncot vonszolni tilos! 103. Mi a tábla jelentése? (1 pont) A víziút táblával jelzett szakaszán a) a hajóút 40 méterre eltávolodik a menetirány szerinti jobb parttól! b) a menetirány szerinti jobb parttól számított 40 méteres szélességen belül hajózási akadály! c) a menetirány szerinti jobb parttól számított 40 méter szélességben tilos vesztegelni! 104. Melyik táblával jelölik a veszteglésre tiltott vízterület szélességét? (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

39 105. Mellékág kijárata felé hajózik. Mit jelent az 1-es számú tábla? (1 pont) a) Adjon egy rövid hangot! b) Kihajózás során tilos hangjelet adni! c) Hangjelzési kötelezettség! 106. Mit jelent a tábla? (1 pont) a) A víziút táblával megjelölt szakaszán kötelékek kivételével tilos a találkozás és az előzés! b) Kötelékek egymás közötti találkozása és előzése tilos! c) Szűkület, a találkozás és előzés tilos! 107. Mit jelent a tábla? (1 pont) a) A hajóút balra kanyarodik. b) Tilos a menetirány szerinti bal part közelébe hajózni! c) A hajóútnak a hajó bal oldala felé eső oldalára köteles hajózni!

40 108. Mi a képen látható táblák jelentése? (1 pont) A jelzésektől számítva a) 40 méter szélességben és a kiegészítő jelzés irányában lévő 100 méter hosszúságú vízterületen tilos a veszteglés (horgonyon vagy part mellé kikötve). b) 100 méter hosszúságban tilos a veszteglés (horgonyon vagy part mellé kikötve), egyben tilos a táblában feltüntetettnél (50 km/óra) nagyobb sebességgel hajózni. c) 40 méternél nagyobb szélességben és a kiegészítő jelzés irányában 100 méter hosszúságban tilos a veszteglés horgonyon vagy part mellé kikötve Mi a tábla jelentése? (1 pont) A víziút táblával megjelölt szakaszán a) a folyamatos nyíl irányába haladó hajó elsőbbséget élvez az ellentétes irányból közeledővel szemben! b) iránytartási kötelezettség, köteles a hajóút jobb oldalán haladni! c) iránytartási kötelezettség, köteles a hajóútnak a hajó jobb oldala felé eső oldalán haladni!

41 110. Mit jelent az ábrán látható (felül vörös alatta fehér) állandó fényjelzés? (1 pont) a) A szakaszon csak alacsony merülésű hajók áthaladása engedélyezett. b) Hullámzást kelteni tilos! c) Figyelmeztet a víziúton kialakuló magas hullámokra Mi a tábla jelentése? (1 pont) A víziút táblával jelölt része a) gyúlékony árut szállító, tolt kötelékben továbbított hajók kijelölt veszteglőhelye. b) valamilyen veszélyes árut szállító, tolt kötelékben továbbított hajók kijelölt veszteglőhelye. c) egészségre ártalmas árut szállító, tolt kötelékben továbbított hajók kijelölt veszteglőhelye.

42 112. Mi a két tábla jelentése? (1 pont) A víziút táblákkal jelölt részén a) veszteglőhely van kijelölve legfeljebb 4 hajó számára, a veszélyes árut szállító hajók kivételével. b) az egymás mellé állított hajók számában meghatározott szélességű veszteglőhelyen a veszteglés bármilyen formája megengedett. c) a táblán feltüntetett veszélyességi fokozatba sorolt árut szállító hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett Mi a három tábla jelentése? (1 pont) A víziút táblákkal jelölt részén a) nem tolt kötelékben továbbított hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett a tábláktól számított 50 méter szélességen túl. b) tolt kötelékben továbbított gyúlékony árut szállító hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett a tábláktól számított 50 méter szélességen belül. c) tolt kötelékben továbbított legfeljebb 50 méter hosszúságú veszélyes árut szállító hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett.

43 114. Mit jelöl a képen látható 2-es számú tábla? (1 pont) a) A korábbi útiránytartási kötelezettség végét jelöli. b) Az ellentétes útiránytartási kötelezettség kezdetét jelöli. c) A korábbi útiránytartási kötelezettség megerősítését jelöli Hogyan jelzik az egy irányban ajánlott átjárót? (1 pont) a) Két sárga rombusz alakú táblával. b) Egy sárga rombusz alakú táblával. c) Az átjáró szélső pontjain 1-1 befelé zöld kifelé fehér színű rombusz alakú táblákkal.

44 116. Mit jelölnek a hídon látható 2-es számú táblák? (1 pont) a) A szélességet jelölik, amelyen belül ajánlott a hídnyílás alatt történő áthajózás! b) A szélességet jelölik, amelyen túl tilos a hídnyílást az áthajózás során igénybe venni! c) A hídnyílás alatti áthajózás során a hajóút jobb és bal szélét jelölik Mit jelölnek a hídon látható 2-es számú táblák? (1 pont) A 2-es számú táblák a) a hajóút jobb és bal szélét jelölik. b) azt a szélességet jelölik, amelyen túl tilos a hídnyílás alatti áthajózás során az átjárót igénybe! c) azt a szélességet jelölik, amelyen ajánlott a hídnyílás alatt történő áthajózás során belül maradni!

45 118. Mit jelet az a fényjelzés, amely egy állandó és egy villogó fehér fényből áll? (1 pont) a) Ajánlatos az állandó fénytől a villogó fény irányába haladni! b) Ajánlatos az villogó fénytől az állandó fény irányába haladni! c) Köteles az állandó fénytől a villogó fény irányába haladni! 119. Mit jelent a (sárga rombusz alakú) tábla, ha azt hídon vagy duzzasztóművön lázja? (1 pont) a) A víziút tengelye. b) Mindkét irányban ajánlott átjáró! c) Ajánlott átjáró, amely a jelzett oldal felől igénybe vehető, az ellenkező irányból az áthaladás tilos! 120. Napnyugta után völgymenetben a Rákóczi híd felé hajózik. Mit jelölnek az A- val és D-vel jelzett hídnyílások felett elhelyezett táblák? (1 pont) a) A-val és D-vel jelzett hídnyílásokban lévő vízmélység korlátozást jelölik. b) A-val és a D-vel jelzett hídnyílások alatt a magasság korlátozást jelölik. c) A-val és D-vel jelzett hídnyílások alatt történő áthajózásnál a megkívánt fokozott elővigyázatosságot jelölik.

46 121. Olyan kikötőből, mellékágból (mellékvíziútból), csatornából kíván kihajózni, ahol jelzőállomás működik. Közeledik a kijárat felé. Mit jelentenek hajózási jelzésként a parton látható fénycsoportok? (1 pont) a) A part melletti veszélyes helyre figyelmeztet! b) Elől akadály (kihajózást tiltó jelzés), az állandó fehér fényeknél (előttük) kötelező a megállás! c) A kihajózás tilos, a vörös fényig lehet hajózni! 122. Mit jelent a tábla? (1 pont) a) A tilalom vagy az egyirányú közlekedés feloldása, illetve a korlátozás vége. b) Iránytartási kötelezettség kezdete. c) Ajánlott haladási irány Mit jelent a tábla? (1 pont) a) Hajóállomás 300 méterre! b) Nem szabadon közlekedő komp 300 méterre! c) Szabadon közlekedő komp 300 méterre! 124. A víziút olyan szakaszához közeledik, ahol vízi munkavégzés történik. Mit jelent a hídon észlelhető állandó fehér fény? (1 pont)

47 a) Az állandó fehér fény a munkavégzés által érintett területen az ellentétes irányból közeledő hajóra utal, ezért ki kell térnie! b) Akadály (áthaladási tilalom), az állandó fehér fénynél (előtte) kötelező a megállás! c) Az kétirányú hajózásra ajánlott hídnyílás (átjáró) üzemen kívül! 125. Veszélyes árut szállító hajó vesztegelhet-e a tábla által kijelölt veszteglőhelyen? (1 pont) a) Nem, a táblák által kijelölt veszteglőhely kizárólag nem veszélyes árút szállító hajók veszteglésére szolgál. b) Igen, de csak a Szabályzatban meghatározott távolságtartási kötelezettségek betartásával. c) Igen, mindenféle korlátozás és kötelezettség nélkül.

48 126. Mi a három tábla jelentése? (1 pont) A víziút táblákkal jelölt részén a) nem tolt kötelékben továbbított hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett a tábláktól számított 80 méter szélességen túl. b) tolt kötelékben továbbított egészségre ártalmas árut szállító hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett a tábláktól számított 80 méter szélességen belül. c) tolt kötelékben továbbított legfeljebb 80 méter hosszúságú valamilyen veszélyes árut szállító hajók veszteglésének bármilyen formája megengedett Mit jelent a tábla? (1 pont) a) Kishajóval a táblán jelzett sebesség (km/h) megengedett. b) A hajózási viszonyokra vonatkozó információ a jelzésen feltüntetett csatornán kapható. c) A megadott rádiócsatornán köteles jelentkezni!

49 128. Mit jelent az 1-es számú tábla? (1 pont) a) Hajóhíd következik 300 méterre! b) Nem szabadon közlekedő komp következik 300 méter távolságra! c) Hajóállomás következik 300 méter távolságra! 129. Milyen fénnyel jelezhetik az áthaladás engedélyezését? (1 pont) a) Két vízszintesen elhelyezett zöld fénnyel. b) Két függőleges vonalban elhelyezett felül zöld alatta vörös fénnyel. c) Egy villogó zöld fénnyel Mit jelent a tábla? (1 pont) a) 500 méterre parti áram a hajózás számára! b) Légvezeték átfeszítés 500 méterre! c) Figyelem 500 méteren belül, elektromos kisülés veszélye a légvezetés alatti áthajózás során! Hangjelzések, rádió, radar, AIS

50 131. Milyen irányba fog hajózni az a kishajónak nem tekinthető hajókból álló mellévett alakzat, amely egy rövid hangból álló hangjelzéssel jelzett? (1 pont) a) A kötelék jobbra kíván fordulni. b) Semmilyenre, mert ez a hangjel a köteléken belüli kapcsolattartásra szolgál. c) A kötelék jobbra kíván tartani Mit jelent a kishajónak nem tekinthető géphajó két rövid hangból álló hangjelzése? (1 pont) A kishajónak nem tekinthető géphajó a) figyelmeztető jelzést adott. b) azt jelezte, hogy jobbra kíván tartani. c) azt jelezte, hogy balra kíván tartani.

51 133. Mit jelent a kishajónak nem tekinthető géphajó egy rövid hangból álló hangjelzése? (1 pont) A kishajónak nem tekinthető géphajó a) figyelmeztető jelzést adott. b) azt jelezte, hogy jobbra kíván tartani. c) azt jelezte, hogy balra kíván tartani Mit jelent az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető géphajóról leadott három rövid hangból álló hangjelzés? (1 pont) a) A kishajónak nem tekinthető géphajó propulziós műveit hátramenetben működteti. b) A kishajónak nem tekinthető géphajó irányváltoztatás nélkül kikötőbe vagy mellékágba kíván behajózni. c) A kishajónak nem tekinthető géphajó kishajónak nem tekinthető hajóval/kötelékkel való találkozása során jobbra kíván tartani Mire következtet, ha egy hajó négy rövid hangból álló hangjelzéssel is jelez? (1 pont) a) A hajó műveletképtelenségét jelzi. b) A hajó az összeütközés veszélyét jelzi. c) A jelzéseket leadó hajó elsőbbségi jogát jelzi Milyen irányba fog hajózni az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető géphajó, amely két rövid hangból álló hangjelzéssel jelzett? (1 pont) A kishajónak nem tekinthető géphajó a) jobbra kíván tartani. b) balra kíván megfordulni. c) balra kíván tartani.

52 137. Mit jelent a kishajónak nem tekinthető hajó két rövid hangból álló hangjelzése? (1 pont) A kishajónak nem tekinthető hajó a) figyelmeztető jelzést adott. b) azt jelezte, hogy jobbra kíván tartani. c) azt jelezte, hogy balra kíván tartani Milyen irányba foga hajózni az a kishajónak nem tekinthető hajókból álló mellévett alakzat, amely két rövid hangból álló hangjelzéssel jelzett? (1 pont) a) A kötelék jobbra kíván fordulni. b) Semmilyenre, mert ez a hangjel a köteléken belüli kapcsolattartásra szolgál. c) A kötelék balra kíván tartani Mit jelent a kishajónak nem tekinthető hajókból álló kötelék géphajójának egy hosszú hangjelzése? (1 pont) A kötelék géphajója a) figyelmeztető jelzést adott. b) azt jelezte, hogy jobbra kíván tartani. c) azt jelezte, hogy irányváltoztatás nélkül kíván továbbhajózni.

53 140. Két kishajónak nem tekinthető géphajó közül az A jelű három rövid hangból álló hangjelzését követően a B jelű hajó egy nagyon rövid hangsorozatot ad le. Mit jeleznek a hajók? (1 pont) a) Az A jelű hajó műveletképtelenségét, míg B jelű hajó a közvetlen összeütközés veszélyét jelezte. b) Az A jelű hajó azt jelezte, hogy gépi meghajtó berendezését hátramenetben működteti, míg B jelű hajó a közvetlen összeütközés veszélyét jelezte. c) Az A jelű hajó nem járult hozzá az előzéshez, míg B jelű hajó követeli az előtte lévő kitérését. Kitűzés, jelzések 141. Milyen ritmusú fényjelzést ad a hajóút jobb szélét és a jobb part közeli veszélyeket jelző vörös világító bója a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) Állandó vörös fényt ad. b) Villogó (1 másodperces megszakításokkal 1 másodpercig látható) vörös fényt ad. c) 2,8 másodperces megszakításokkal 0,7 másodpercig világító vörös fényt ad Mit jelölnek az ábrán látható laterális kitűző jelek (henger alakú vörös bóják, úszón vagy karón vörös henger), a Szabályzat I. része alapján? (1 pont)

54 a) A hajóút jobb szélet és a jobb part közeli veszélyeket jelölik. b) A hajóút bal szélét és a bal part közeli veszélyeket jelölik. c) A hajóutat választják el a köztük és a jobb part között elhelyezkedő veszteglőhelytől A laterális kitűzési rendszer, melyik jeleit (kúp alakú zöld bóják, úszó vagy karón zöld kúp) látja az ábrán a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A hajóút jobb szélet és a jobb part közeli veszélyeket jelölő jelek. b) A hajóút bal szélét és a bal part közeli veszélyeket jelölő jelek. c) A hajóutat választják el a köztük és a jobb part között elhelyezkedő veszteglőhelytől Mit jelez az ábrán látható villanó vörös fényű parti tábla? (1 pont) a) A hajóút parthoz viszonyított helyzetét jelzi és a hajóúton elhelyezett jelekkel együtt, megjelöli a hajóutat azokon a helyeken, ahol az a bal parthoz közelít. b) Az áthaladás ideiglenesen tilos! c) A hajóút parthoz viszonyított helyzetét ott, ahol a jobb parthoz közelít, valamint iránytartó jelként is szolgál.

55 145. Milyen ritmusú fényjelzést ad a hajóút bal szélét és a bal part közeli veszélyeket jelző zöld világító bója a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) Állandó zöld fényt ad. b) 2,8 másodperces megszakításokkal 0,7 másodpercig világító zöld fényt ad. c) Villogó (1 másodperces megszakításokkal 1 másodpercig látható) zöld fényt ad Völgymenetben hajózik. Melyik oldal felől hajózik el az ábrán látható úszó mellett? (1 pont) a) Bármelyik oldalról biztonságosan el lehet mellette hajózni, mivel különálló veszélyes helyet jelez. b) A hajóm jobb oldal felől hajózok el a bója mellett, hiszen az a hajóút jobb szélét és a jobb part közeli veszélyeket jelzi. c) A hajóm bal oldala felől hajózok el a bója mellett, hiszen az hajóút bal szélét és a bal part közeli veszélyeket jelzi.

56 147. A Szabályzat I. része alapján, a laterális kitűzési rendszer, melyik jeleit (zöldvörös sávozású gömb alakú bóják, úszó vagy karó zöld-vörös sávozású gömb alakú csúcsjellel) látja az ábrán? (1 pont) a) A hajóút szétágazását vagy összefolyását, valamint a hajóúton belül elhelyezkedő akadályokat jelölő jelek. b) A hajóút tengelyvonalát, a hajóút középvonalát jelölő jelek. c) A hajózható vizek által határolt különálló veszélyes helyeket jelölő jelek Kishajójával hegymenetben hajózik. Biztonságra törekedve, melyik oldal felől hajózik el az ábrán látható úszó mellett? (1 pont) a) Bármelyik oldalról biztonságosan el lehet mellette hajózni, mivel a hajóút tengelyét, a hajóút középvonalát jelzi. b) A hajóm jobb oldal felől hajózok el a bója mellett, hiszen az a hajóút bal szélét és a bal part közeli veszélyeket jelzi. c) A hajóm bal oldala felől hajózok el a bója mellett, hiszen az hajóút jobb szélét és a jobb part közeli veszélyeket jelzi.

57 149. Mi a kötelezettsége a hajó vezetőjének a Szabályzat I. része alapján, ha a víziút jelei, jelzései hiányoznak? (1 pont) a) Köteles a kötelező gondosság érdekében minden szükséges biztonsági intézkedés megtételére. b) A hiányzó jel vagy jelzés előtt köteles várakozni! c) Az illetékes hatóság értesítését követően, kellő óvatossággal csak a legközelebbi biztonságos horgonyzó helyig hajózhat Mit jelez az ábrán látható vörös karó henger formájú vörös csúcsjellel a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A hajóút jobb szélet és a jobb part közeli veszélyeket jelöli. b) A hajóút bal szélét és a bal part közeli veszélyeket jelöli. c) Meghatározott rendeltetésű vízterület (vízi sportpálya, horgonyzóhely stb.) jobb oldali határát jelölik Mit jeleznek a parti táblák? (1 pont) a) A hajóútnak a jobb part felől a bal part felé tartó irányát (átmenetének kezdetét, végét a jobb parton). b) A hajóút parthoz viszonyított helyzetét jelzi és a hajóúton elhelyezett jelekkel együtt, megjelöli a hajóutat azokon a helyeken, ahol az a bal parthoz közelít. c) A hajóútnak a bal part felől a jobb part felé tartó irányát (átmenetének kezdetét, végét a bal parton).

58 152. Mit jelölnek az ábrán látható laterális kitűző jelek (zöld-vörös sávozású gömb alakú bója, éjszaka fény nélkül) a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) A hajóút szétágazását vagy összefolyását, valamint a hajóúton belül elhelyezkedő akadályokat jelöli. b) A hajózható vizek által határolt különálló veszélyes helyeket jelölik. c) A hajóút tengelyvonalát, a hajóút középvonalát jelöli Mit jelez a parti tábla? (1 pont) a) Hajóútszűkület, amelynek két oldalán kisebb merülésű hajók áthaladhatnak. b) A tábla a hajóút parthoz viszonyított helyzetét jelzi és a hajóúton elhelyezett jelekkel együtt, megjelöli a hajóutat azokon a helyeken, ahol az a bal parthoz közelít. c) A hajóútnak a jobb part felől a bal part felé tartó irányát (átmenetének kezdetét, végét a jobb parton).

59 154. Milyen fényjelzéssel jelez éjszaka az összefolyást és szétágazást, mindkét oldalról kikerülhető hajózási akadályt jelző világító bója a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) a) Folyamatos fehér fényt ad. b) 0,5 másodperces megszakításokkal 0,5 másodpercig világító fehér fényt ad. c) 1,0 másodperces megszakításokkal 1,0 másodpercig világító fehér fényt ad Mit jelez a parti tábla (éjszaka fény nélkül)? (1 pont) a) A hajóútnak a jobb part felől a bal part felé tartó irányát (átmenetének kezdetét, végét a jobb parton). b) A hajóútnak a bal part felől a jobb part felé tartó irányát (átmenetének kezdetét, végét a bal parton). c) Hajózási akadály jelzésére szolgál a jobb parton.

60 156. Milyen színű fényt bocsájt ki az ábrán látható világító bója és melyik oldalról kell elhaladni mellette? (1 pont) a) Fölül zöld, alatta vörös villanó fényt, a jel menetirány szerint balról kerülhető. b) Állandó fehér fény, a jel menetirány szerint jobbról kerülhető. c) Állandó fázisú fehér fényt, a jel mindkét oldalról kerülhető Mit jelez az két parti tábla? (1 pont) a) A hajóút egyik partból a másikba való (hosszabb) átmenetének kezdetét, illetve végét jelzik a bal parton. b) A hajóút parthoz viszonyított helyzetét jelzik és a víziúton elhelyezett jelekkel együtt megjelölik a hajóutat azokon a helyeken, ahol az a jobb parthoz közelít. c) A hajóút egyik partból a másikba való (hosszabb) átmenetének kezdetét, illetve végét jelzik a jobb parton.

61 158. Milyen parti jellel jelölhetők a veszélyes pontok, akadályok (pl. szabályozási műtárgyak, víz alatti akadályok) a bal parton? (1 pont) a) 1. b) 2. c) Mit jelöl a parton látható tábla? (1 pont) a) A hajóút parthoz viszonyított helyzetét jelöli ott, ahol a jobb parthoz közelít, valamint iránytartó jelként is szolgál. b) A hajóút parthoz viszonyított helyzetét jelöli ott, ahol a bal parthoz közelít, valamint iránytartó jelként is szolgál. c) A hajóútnak a folyó egyik partjától a másikra történő átmenetének kezdetét és végét jelzi a bal parton.

62 160. Mit jelez az ábrán látható felvillanás-csoportokból álló sárga fény? (1 pont) a) A hajóútnak a jobb part felől a bal part felé tartó irányát (átmenetének kezdetét, végét a jobb parton). b) Hajózási akadály jelzésére szolgál a jobb parton. c) A hajóútnak az egyik partjától a másikba vezető átmenetének kezdetét, végét jelöli ki a bal parton. Környezetvédelem 161. Milyen, a környezet védelmét és a hajózás biztonságát szolgáló előírást tartalmaz a Szabályzat az alábbiak közül? (1 pont) a) Tilos víziútba dobni, ejteni, önteni vagy folyatni olyan tárgyat, illetve anyagot, amely a környezetet károsíthatja és a hajózás, valamint a víziút egyéb használói számára akadályt vagy veszélyt jelenthet. b) Víziútba dobni, ejteni, önteni vagy folyatni csak olyan tárgyat, illetve anyagot szabad, amelynek mennyisége, mértéke nem haladja meg a Szabályzatban meghatározott, hajóra jellemző mértéket. c) Víziútba dobni, ejteni, önteni vagy folyatni csak olyan tárgyat, illetve anyagot szabad, amelynek kibocsátásra a hajó engedéllyel rendelkezik Milyen kötelezettség hárul a hajó vezetőjére, ha a hajóról olyan anyag került véletlenül a vízbe, amely a környezetet károsíthatja, a hajózás, illetőleg a víziút egyéb használói számára akadályt vagy veszélyt jelenthet? (1 pont) a) A hajó vezetője köteles haladéktalanul értesíteni a legközelebbi illetékes hatóságot és a lehető legpontosabban feltüntetni a kidobás jellegét és helyét. b) A hajónak haladéktalanul meg kell kezdenie a kármentesítést, majd annak eredményéről/eredménytelenségéről köteles az illetékes hatóságot tájékoztatni. c) A hajó vezetője köteles haladéktalanul tájékoztatni a térségben tartózkodó hajókat a környezetterhelési határértéket meghaladó mértékű eseményről, lehető legpontosabban meghatározva annak jellegét, mértékét.

63 163. Milyen, a környezet védelmét biztosító előírást tartalmaz a Szabályzat az alábbiak közül? (1 pont) a) Tilos bármely formában a víziútba dobni, önteni vagy folyatni olajos hulladékot, illetve ezek vízzel képzett elegyét! b) Olajos hulladékot vagy annak vízzel képzett elegyét tilos a hajón tárolni, közömbösítve azt haladéktalanul a víziútba kell önteni vagy folyatni! c) Tilos a hajóútba dobni szilárd halmazállapotban olajos hulladékot, illetve ezek vízzel képzett elegyét! 164. Milyen kötelezettség hárul a hajó vezetőjére olaj, olajhulladék, illetve ezek vízzel képzett elegyének véletlen kidobásakor vagy kidobásának veszélye esetén? (1 pont) a) A hajó vezetője köteles haladéktalanul értesíteni a legközelebbi illetékes hatóságot, a lehető legpontosabban közölve a megjelölve a vízbe folyás jellegét, mennyiségét és helyét. b) A hajó vezetőjének azonnal meg kell kezdenie az anyag begyűjtését. c) A hajó vezetőjének azonnal a kidobott vagy kifolyatott anyagot közömbösítő anyagot kell a vízbe juttatni, valamint meg kell jelölnie a szennyezett vízterületet Milyen előírást tartalmaz a Szabályzat a hajó külhéjának tisztítására, törlésére? (1 pont) a) Tilos a hajók külhéját olajjal törölni vagy olyan anyagokkal tisztítani, amelyek vízbe dobása tiltott! b) A Szabályzat tiltja a védőréteget, festéket megbontó nagynyomású tisztítóberendezések alkalmazását a hajók külhéjának mosásakor. c) A hajó külhéját csak vízben oldódó szerrel/szerekkel szabad mosni, törölni! 166. Mi minősül háztartási szemétnek a Szabályzat alapján? (1 pont) a) Szerves és szervetlen háztartási, konyhai hulladék, amely nem tartalmaz hajóüzemi (olaj-, vagy kenőanyag-tartalmú) hulladékot vagy annak összetevőit (pl. fenékvíz). b) Szerves vagy szervetlen szilárd halmazállapotú hulladék. c) Kizárólag szerves anyagokat tartalmazó háztartási, konyhai hulladék, amely nem tartalmaz hajóüzemi (olaj-, vagy kenőanyag-tartalmú) hulladékot vagy annak összetevőit (pl. fenékvíz).

64 167. Milyen előírás vonatkozik a hajón keletkező - olajat vagy kenőanyagokat tartalmazó - hulladékok tárolásával kapcsolatban az alábbiak közül? (1 pont) a) A hulladékok tárolására szolgáló edényeket a hajón úgy kell elhelyezni, hogy azok tartalmának bármely elfolyását kellő időben és könnyen észlelni és kiküszöbölni lehessen. b) A hulladékok tárolására szolgáló edényeket kizárólag a hajó fedélzetén lehet elhelyezni, hogy azok tartalmának bármely elfolyását kellő időben és könnyen észlelni és kiküszöbölni lehessen. c) A hulladékok tárolására szolgáló edényeket kizárólag a fedélzet alatti, kizárólag e célt szolgáló és A (fokozottan tűz- és robbanásveszélyes) osztályba sorolt terekben szabad elhelyezni Milyen kötelezettség hárul a hajó vezetőjére, a személyzet többi tagjára valamint a hajón tartózkodó egyéb személyre a környezet védelmével kapcsolatban? (1 pont) Köteles a körülményeknek megfelelő gondosságot tanúsítani annak érdekében, hogy a) elkerüljék a víziút szennyezését, a legnagyobb mértékben csökkentsék a hajón keletkező hulladék és szennyvíz mennyiségét. b) csökkentse a hajón keletkező hulladék és szennyvíz mennyiségét. c) elkerülje a hajó szennyezését és a legnagyobb mértékben csökkentsék a hulladékok és szennyvíz hajón való felhalmozódását Milyen kötelezettség terheli a hajó vezetőjét a fenékvízzel (géptérből származó olajos fenékvíz) kapcsolatban az alábbiak közül? (1 pont) A hajó vezetője köteles a) biztosítani a géptéri fenékvíz összegyűjtését! b) gondoskodni a géptéri fenék tisztántartásáról! c) megakadályozni a géptérben összegyűlt viz olajjal való szennyeződését!

65 170. Milyen, a környezet védelmét és a hajózás biztonságát szolgáló előírást tartalmaz a Szabályzat az alábbiak közül? (1 pont) A hajó vezetője köteles a) biztosítani a hajó üzemeltetése során keletkezett olajat vagy kenőanyagokat tartalmazó hulladékoknak külön erre szolgáló edényekben való elkülönített összegyűjtését! b) a hajó üzemeltetése során keletkezett olajat vagy kenőanyagokat tartalmazó hulladékokat összegyűjteni és azokat rendszeres időközönként megsemmisíteni! c) a hajó üzemeltetése során szükséges olajak és kenőanyagok elegendő mennyiségű külön erre szolgáló edényekben való - tárolását biztosítani! Különleges jelzések 171. Milyen hajó kiegészítő fényei láthatók az ábrán? (1 pont) a) Kormányképtelen hajó. b) Műveletképességében korlátozott hajó. c) Merülése miatt mozgásában korlátozott hajó.

66 172. Milyen hajót jelölnek az ábrán látható jelzések? (1 pont) a)ellenőrző hatóságok hajóit a Nemzeti Adó-és Vámhivatal által üzemeltetett hajók kivételével. b) Mentési feladatokat ellátó hajót. c) A hajóút fenntartását végző hajót A jelzőtesteket észlelve milyen helyzetre készül? (1 pont) A hajó a) műveletképességében korlátozó kotrással vagy víz alatti munkával van elfoglalva. A függőlegesen elhelyezett gömbök felőli oldalon akadály! b) merülése miatt mozgásában korlátozott, kotrással vagy víz alatti munkával van elfoglalva. A függőlegesen elhelyezett gömbök felőli oldalon akadály! c) manőverképességét korlátozó kotrással vagy víz alatti munkával van elfoglalva. A függőlegesen elhelyezett kettős kúpok felőli oldalon akadály!

67 174. Milyen várható helyzetre készül fel éjszaka, ha egymást követő három rövid három hosszú három rövid fényjelből álló jelzést lát és harangkongatást is hall? (1 pont) a) A hajó az összeütközés közvetlen veszélyét jelzi, ezért mindent meg kell tenni a baleset elkerülésére. b) A jelzéseket leadó hajó veszélyben van, segítséget kér. c) A fényjelzésnek nincs különösebb jelentése, de a harangkongatás az jelzi, hogy a hajó műveletképtelen Milyen hajó látható az ábrán? (1 pont) Olyan halászattal, de nem vonóhálós vagy más halászati eszköz vonszolásával foglalkozó hajó, amelynek a) halászeszköze a hajótól vízszintes (a csúcsával felfelé mutató fekete kúp felé eső) irányban 150 méternél távolabbra nyúlik ki. b) halászeszköze a hajótól vízszintes (a csúcsával felfelé mutató fekete kúp felé eső) irányban 150 méternél távolabbra nem nyúlik ki. c) a mellette 200 méteren belüli elhaladásra tiltott oldalát a csúcsával felfelé néző fekete kúp jelzi.

68 176. Mit jelentenek a hajón látható jelzőtestek (1 pont) a) A hajó kormányképtelen, ezért hajózási akadályt képez. b) A hajó zátonyra futott, ezért hajózási akadályt képez. c) A hajó műveletképességében korlátozott és olyan munkát végez, amely miatt hajózási akadályok keletkeztek Mit jelent a képen látható jelzés, ha azt egy hajón helyezték el? (1 pont) a) Tilos a hajó mellé állni és tőle 25 méter távolságon belül vesztegelni! b) A hajótól mért 25 méteres távolságon belül megengedett a horgonyzás. c) A hajótól mért 25 méteres távolságon túl tilos a veszteglés! 178. Válassza ki, hogy az ábrán látható jelzőeszközök közül melyiket, mennyit és hogyan lehet elhelyezni egy műveletképességében korlátozott hajón nappal? (1 pont) Függőleges vonalban a) 2 db 3 és 1 db 1 úgy, hogy a legfelső és a legalsó gömb, míg a középső henger. b) 2 db 4 és 1 db 3 úgy, hogy a legfelső és a legalsó kettőskúp, míg a középső gömb. c) 2 db 3 és 1 db 4 úgy, hogy a legfelső és a legalsó gömb, míg a középső kettőskúp.

69 179. Egy olyan hajó felé közeledik, amelyről zászló vagy tárgy körkörös mozgatásával és ismételt hosszú hangjelekkel is jeleznek. Mit jelentenek a hajóról leadott jelzések? (1 pont) A jelzést leadó hajó a) ereszkedik. b) halászhálója a hajózás számára akadályt jelent, ezt jelzik a hajóról. c) veszélyben van, segítséget kér Milyen előírások vonatkoznak a nemzeti lobogó viselésére az alábbiak közül? (1 pont) a) A személyzettel rendelkező menetben levő hajó a kishajó kivételével - nappal köteles a hajó farrészén nemzeti lobogóját viselni. b) Minden hajó nappal köteles a hajó farrészén nemzeti lobogóját viselni. c) A személyzettel rendelkező menetben levő hajó a tengeri hajó kivételével - nappal köteles a hajó farrészén nemzeti lobogóját viselni. Tavi kitűző és kikötői jelzések 181. Mit jelöl tavon, éjszaka a hat gyors vagy nagyon gyors, majd azokat követő 2 másodperces felvillanásokból álló, fehér, ismétlődő, összetett fényjelzés? (1 Pont) a) Délről kerülhető veszélyes helyeket. b) Különálló veszélyes helyeket. c) A hajóút tengelyét Válassza ki a biztonságos vizek (a hajóút tengelyvonalának, középvonalának) jelét! (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

70 183. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, milyen fényjelzéssel jelez a déli (a hajózás számára veszélyt jelentő pontot délről határoló) kardinális jel? (1 pont) a) Folytonosan felvillanó gyors vagy nagyon gyors fehér fényjelzéssel. b) Hat gyors vagy nagyon gyors felvillanást követő legalább 2 másodperc hosszúságú összetett fehér fényjelzéssel. c) Kilenc gyors vagy nagyon gyors összetett fehér fényjelzéssel Melyik kardinális jel adja a következő fényjelzést: fehér színű, hat gyors vagy nagyon gyors felvillanásból álló csoport, melyet legalább 2 sec hosszú felvillanás követ? (1 pont) a) Északi. b) Keleti. c) Déli Válassza ki a meghatározott rendeltetésű tavi terület (pl. vízi sportpálya, horgonyzóhely stb.) határát jelző jelet! (1 pont) a) 1. b) 2. c) Éjszaka tavon hajózva folytonosan ismétlődő gyors fehér fényjelzéseket észlel. Milyen jelzést észlel? (1 pont) a) Hajózás számára veszélyt jelentő pontot délről határoló (déli) kardinális jelek. b) Különálló veszélyes helyeket jelölő jelzések. c) Hajózás számára veszélyt jelentő pontot északról határoló (északi) kardinális jelek Válassza ki a keleti kardinális jelet! (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

71 188. Jelölje meg, hogy az ábrán látható jelek közül, melyikkel jelzik tavon a hajózható vizek által határolt különálló veszélyes helyeket? (1 pont) a) 1. b) 5. c) Mi a jelentése a kardinális (kitűző) jel nevének? (1 pont) A jelhez képest a körnegyedben a jel nevét viselő égtáj szerinti a) iránnyal ellentétes oldal felől kell elhaladni. b) irány felől kell elhaladni. c) irány felől hajózási akadály, veszély található Mit jelölnek az ábrán látható kardinális jelek? (1 pont) a) Nyugatról kerülhető veszélyes helyeket. b) Keletről kerülhető veszélyes helyeket. c) Délről kerülhető veszélyes helyeket. Vészhelyzetek 191. Milyen kötelezettség terheli a hajó vezetőjét a víziutat elzáró ismeretlen akadály észlelésekor? (1 pont) a) Haladéktalanul be kell jelentenie a legközelebbi illetékes hatóságnál, a lehető legpontosabban megjelölve az észlelt akadály helyét és amennyiben az veszélyezteti a hajózást, lehetőség szerint a helyet köteles megjelölni. b) Gondoskodnia kell az észlelt akadály eltávolításáról, ha ezt nem tudja megtenni, gondoskodnia kell annak megjelöléséről. c) A térségben közlekedő rádióforgalmazásra kötelezett hajókat figyelmeztetnie kell az illetékes hatóság felé történő bejelentési kötelezettségére.

72 192. Milyen esetben adja le egy hajó a Tartsa magát távol tőlem jelzést? (1 pont) A jelzést veszélyes árut szállító hajó olyan esemény vagy baleset alkalmával adja le, amelynek a) során a szállított veszélyes árú víziútba szabadba jutása a víziút teljes vagy részleges elzárásának veszélyét idézheti elé és a személyzet ezt már nem képes elhárítani. b) következtében a szállított veszélyes anyagok a szabadba juthatnak és a személyzet nem képes elhárítani az emberi életet vagy a hajózást fenyegető, a szállított anyagnak a szabadba jutása miatt keletkező veszélyt. c) során a személyzet nem képes elhárítani az összeütközés veszélyét Milyen kötelezettség hárul a hajó vezetőjére, ha emberéletet veszélyeztető vagy a hajóút elzárásának veszélyével fenyegető balesetet szenvedett hajó vagy úszó testek köteléke közelében tartózkodik? (1 pont) a) A segítségnyújtással kapcsolatos költségviselési arányokról történő megállapodást követően, köteles haladéktalanul segítséget nyújtani. b) Köteles saját hajójának biztonságával összeegyeztethető mértékben haladéktalanul segítséget nyújtani. c) A vezető a lehető legrövidebb időn belül köteles értesíteni a legközelebbi illetékes hatóságot utasításukat kérve a káresemény hatásainak csökkentése érdekében Milyen hang- és fényjelzés a Tartsa magát távol tőlem jelzés? (1 pont) a) Legalább 15 percen keresztül folyamatosan ismétlődő egy hosszú és egy rövid hangból álló hangjelzés és azzal szinkronizáltan működő vörös fényjelzés. b) Legalább 15 percen keresztül folyamatosan ismétlődő egy hosszú és egy rövid hangból álló hangjelzés és azzal szinkronizáltan működő sárga fényjelzés. c) Legalább 15 percen keresztül folyamatosan ismétlődő két rövid és egy hosszú hangból álló hangjelzés és azzal szinkronizáltan működő sárga fényjelzés.

73 195. Milyen kötelezettség hárul az alábbiak közül a hajóútban vagy annak közelében fennakadt vagy elsüllyedt hajó vezetőjére, ha a káresemény a hajóút teljes vagy részleges elzárását idézi elő? (1 pont) a) Köteles minden intézkedést megtenni, hogy a hajóutat a legrövidebb időn belül felszabadítsa. b) A hajón tartózkodó személyek biztonságba helyezését követően haladéktalanul fel kell szabadítania a hajóutat. c) Köteles minden lehetséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy a hajó továbbsodródását megakadályozza Milyen kötelezettség hárul a hajó vezetőjére a hajón tartózkodó személyek biztonságát fenyegető balesetnél? (1 pont) a) A vezető a lehető legrövidebb időn belül köteles értesíteni a legközelebbi illetékes hatóságot intézkedésüket kérve a veszélyeztetett személyek kimentése érdekében. b) A vezető köteles minden mentőeszközt a veszélyeztetett személyek számára átadni. c) A vezetőnek minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használnia a veszélyeztetett személyek mentése érdekében Szabad-e olyan tárgy elhelyezése a hajón, amely túlnyúlik annak oldalán a Szabályzat I. része szerint? (1 pont) a) Igen, de a túlnyúló részeket feltűnő színű jelzőszalagokkal kell észlelhetővé tenni, valamint éjszaka speciális fényjelzéssel ellátni. b) Igen, de csak akkor, ha az más hajó, úszó testek köteléke, úszómű és a víziúton vagy annak közvetlen közelében lévő létesítmény számára nem jelent veszélyt. c) Túlnyúló tárgy elhelyezése tiltott, hiszen az közvetlen veszélyt jelenthet más úszólétesítményekre.

74 198. Mit kell tennie a hajó vezetőjének az alábbiak közül, ha észleli egy hajó/kötelék vagy parti létesítmény által leadott Tartsa magát távol tőlem jelzést? (1 pont) Köteles a fenyegető veszély elhárítására minden lehetséges intézkedést megtenni így többek között, a) ha a veszélyes körzet felé halad, attól a lehető legnagyobb távolságot tartani, szükség esetén visszafordulni. b) le kell állítani a működő motor(oka)t és a hajót áramtalanítani kell. c) az észlelt hangjelzést a saját hajójáról is folyamatosan leadva a lehető leggyorsabban folytatnia kell útját Milyen kötelezettség hárul a hajó vezetőjére, ha észleli a Tartsa magát távol tőlem jelzést? (1 pont) a) A rendelkezésére álló kármentesítő anyagokkal köteles haladéktalanul segítséget nyújtani. b) Az illetékes hatóság(ok) helyszínre érkezéséig folyamatosan tájékoztatni azokat, a környezetbe került veszélyes anyag terjedéséről. c) A hajó vezetőjének minden lehetségest meg kell tennie, hogy a legközelebbi illetékes hatóságot haladéktalanul értesítse.

75 200. Mit kell tennie saját biztonsága, hajóját fenyegető veszély elhárítására érdekében az alábbiak közül, ha észleli a Tartsa magát távol tőlem jelzést? (1 pont) a) A veszélyes körzet felé haladva a legnagyobb sebességgel tovább kell hajózni, elhagyva a veszélyeztetett térséget. b) Le kell állítani a működő motorokat és segédgépeket és a hajót áramtalanítani kell. c) Be kell zárni minden ablakot és kivezető nyílást, el kell oltani minden nyílt lángot és nem védett fényforrást, abba kell hagyni a hajón a dohányzást. Korlátozott látási viszonyok 201. Közlekedhet-e a korlátozott látási viszonyok között nem radarral közlekedő hajó? (1 pont) a) A legközelebbi horgonyzóhelyre vagy biztonságos veszteglőhelyre való beállásig tartó útvonalon történő hajózás kivételével nem közlekedhet. b) Korlátozás nélkül hajózhat az előírt hangjelzések alkalmazása mellett. c) Ha rádiótelefon berendezéssel rendelkezik, akkor igen Hogyan rendelkezik a Szabályzat a korlátozott látási viszonyok közötti a hajó sebességének megválasztásáról? (1 pont) a) A hajó köteles a látási viszonyok romlásának, más hajók jelenlétének és mozgásának, valamint a helyi viszonyoknak megfelelő biztonságos sebességgel közlekedni. b) Korlátozott látási viszonyok között minden hajó csak olyan sebességgel haladhat, amely biztosítja, hogy egy hajóhosszúságon belül meg tudjon állni. c) A hajó köteles a látási viszonyok romlásának, más hajók jelenlétének és mozgásának, valamint a helyi viszonyok figyelembe vételével, legfeljebb 5 km/óra sebességgel közlekedhet

76 203. Hogyan rendelkezik a Szabályzat a sebesség megválasztásáról korlátozott látási viszonyok között? (1 pont) a) A vízfelszínhez képest legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad közlekedni. b) A hajó köteles a látási viszonyok romlásának, más hajók jelenlétének és mozgásának, valamint a helyi viszonyoknak megfelelő biztonságos sebességgel közlekedni. c) A hajó sebességet oly mértékben kell csökkenteni, hogy az még ne veszélyeztesse a hajó műveletképességét Hogyan rendelkezik a Szabályzat a sebesség megválasztásáról korlátozott látási viszonyok között? (1 pont) a) A vízfelszínhez képest legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad közlekedni. b) A hajó köteles a látási viszonyok romlásának, más hajók jelenlétének és mozgásának, valamint a helyi viszonyoknak megfelelő biztonságos sebességgel közlekedni. c) A hajó sebességet oly mértékben kell csökkenteni, hogy az még ne veszélyeztesse a hajó műveletképességét Korlátozott látási viszonyok között a Balatonon radarral hajózik. Mit kell tennie, ha olyan vízterülethez közeledik, amelyen radarral még nem észlelhető hajó tartózkodhat? (1 pont) Szükséges gyakorisággal a) egy hosszú hangot kell leadni, valamint rádiótelefonon a hajózás biztonságát szolgáló adatokat kell közölni, sebességet csökkenteni, szükség esetén megállni. b) két hosszú hangot kell leadni, valamint rádiótelefonon a hajózás biztonságát szolgáló adatokat kell közölni, sebességet csökkenteni, szükség esetén megállni. c) egy rövid hangot kell leadni, valamint rádiótelefonon a hajózás biztonságát szolgáló adatokat kell közölni, sebességet csökkenteni, szükség esetén megállni.

77 206. Milyen rendelkezést tartalmaz a Szabályzat korlátozott látási viszonyok közötti hajózásra vonatkozóan az alábbiak közül? (1 pont) a) Kötelesek más hajó közeledésének észlelésekor hang- és (ha ez még látható) fényjelzésekkel közölni a találkozás javasolt oldalát. b) Ha szemben más hajó vagy kötelék közeledik, akkor csökkenteniük kell sebességüket, és a part közelébe kell húzódniuk. c) A hajó köteles rádiótelefonon közölni más hajókkal a hajózás biztonságára vonatkozó információkat Az alábbiak közül milyen kötelezettség hárul folyón, korlátozott látási viszonyok között, a nem radarral közlekedő rádiótelefonnal felszerelt hajóra, amely legközelebbi biztonságos horgonyzó- vagy veszteglőhelyre hajózik? (1 pont) a) Rádiótelefonon érkező hívás esetén köteles közölni hajója fajtáját, haladási irányát, helyzetét (fkm), kitérésének irányát és azt, hogy radar nélkül hajózik. b) Rádiótelefonon érkező hívás esetén közölnie kell, hogy radar nélkül hajózik és köteles irányának és sebességének megváltoztatása nélkül tovább hajózni. c) Rádiótelefonon érkező hívás esetén köteles haladéktalanul megállni és lehorgonyozni Tavon korlátozott látási viszonyok között radarral hajózik. Olyan vízterülethez közeledve, amelyen radarral még nem észlelhető hajó tartózkodhat, egy hosszú hangjelzéssel jelez. Milyen hajóra számít egy hosszú négy rövid hangot hallva? (1 pont) a) Radarral hajózó kompra lehet számítani. b) Radarral hajózó hajóra vagy kötelékre lehet számítani. c) Kikötő és - az illetékes hatóság által kijelölt - veszteglőhely területén kívül veszteglő hajóra lehet számítani Hogyan rendelkezik a Szabályzat a sebesség megválasztásáról korlátozott látási viszonyok között? (1 pont) a) A vízfelszínhez képest legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad közlekedni. b) A hajó köteles a látási viszonyok romlásának, más hajók jelenlétének és mozgásának, valamint a helyi viszonyoknak megfelelő biztonságos sebességgel közlekedni. c) A hajó sebességet oly mértékben kell csökkenteni, hogy az még ne veszélyeztesse a hajó műveletképességét.

78 210. Tavon korlátozott látási viszonyok között radarral hajózik. Olyan vízterülethez közeledve, amelyen radarral még nem észlelhető hajó tartózkodhat, egy hosszú hangjelzéssel jelez. Milyen hajóra számít percenként egy hosszú hangot hallva? (1 pont) a) Radar nélkül kikötőbe vagy az illetékes hatóság által kijelölt veszteglőhely területére hajózó hajóra lehet számítani. b) Radarral hajózó hajóra vagy kötelékre lehet számítani. c) Radar nélkül kikötőbe hajózó kompra lehet számítani. Veszteglés 211. Hol tiltja a Szabályzat I. része a veszteglést az alábbiak közül? (1 pont) a) Személyhajók szokásos útvonalán. b) Ahol a megfordulást is tiltja jelzéssel a hatóság. c) Ahol általában tilos a veszteglés, vagy ahol a hatóság jelzéssel tiltja, továbbá híd és nagyfeszültségű villamos vezeték alatt A veszteglőhely kiválasztásánál milyen szempontokat kell figyelembe vennie a Szabályzat I. része alapján, az alábbiak közül? (1 pont) Tilos a veszteglés (kikötés vagy horgonyzás) a) a víziút olyan szakaszán, ahol az illetékes hatóság tiltja a megfordulást. b) a víziút azon szakaszán, illetve azon az oldalán, ahol a horgonyzást, horgony, kötél lánc vonszolását tábla tiltja. c) ahol általában tilos a veszteglés, valamint az illetékes hatóság által megjelölt szakaszon Vesztegelhet-e a táblák hatálya alá tartozó vízterületen? (1 pont) a) A tábláktól számított 40 méter szélességen túl nem. b) A tábláktól számított 40 méter szélességen belül nem. c) Kishajónak nem tekinthető hajó nem, de kishajó igen A veszteglőhely kiválasztásánál milyen szempontokat kell figyelembe vennie a Szabályzat I. része alapján az alábbiak közül? (1 pont)

79 Tilos a veszteglés (kikötés vagy horgonyzás) a) villamos vezeték nyomvonalától, valamint hídtól mindkét irányba számított - 50 méteres távolságán belül. b) kishajónak nem tekinthető hajók és kompok állandó útvonalán, kikötőben. c) az illetékes hatóság által megjelölt szakaszon, mellékvíziút és kikötő be- és kijáratánál, kijelölt fordítóhelyen A víziút mely területére terjednek ki az ábrán látható veszteglést tiltó táblák hatálya? (1 pont) a) Csak arra az oldalára (felére) vonatkozik, amelyre a jelzést kihelyezték. b) A tábla (jelzés) tengelye köré írt 300 m sugarú kör területére. c) A tábla (jelzés) tengelyétől méterre és a meder felé 300 m széles vízterületére Mit jelölnek a képen látható táblák? (1 pont) A táblák olyan veszteglőhelyet jelölnek, ahol a) nem megengedett a parti létesítmények használata. b) megengedett a part melletti horgonyzás. c) megengedett a parthoz való kikötés.

80 217. Megengedett-e a táblák hatálya alá tartozó víziút-szakaszon a horgonyzás, horgony, kötél és lánc vonszolása? (1 pont) a) A tábláktól számított 40 méter szélességen belül nem. b) Legfeljebb 40 kg-os horgonnyal igen. c) A tábláktól számított 40 méter szélességen túl nem Mit jelölnek a képen látható táblák? (1 pont) A táblák olyan veszteglőhelyet jelölnek, ahol a) a tábláktól mért és jelzett távolságban és az egymás mellé állítható hajók számában meghatározott szélességen (4 db hajó) belül szabad vesztegelni. b) a veszteglőhely hosszúsága az egymás mögé állítható hajók számában (4 db hajó) van meghatározva. c) a tábláktól mért és az egymás mellé állítható hajók számában meghatározott szélességen (4 db hajó) belül tilos vesztegelni.

81 219. A víziút mely területére terjed ki az ábrán látható a parthoz való kikötést tiltó tábla hatálya? (1 pont) A táblák hatálya a) a víziútnak csak arra az oldalára vonatkozik, amelyre a táblákat kihelyezték. b) a jelzett hosszúságban a víziút teljes keresztmetszetére vonatkozik. c) a jelzett hosszúságban a táblák talppontjától kereszt irányba (a meder felé) legfeljebb 50 m széles vízterületre vonatkozik Milyen korlátozás vonatkozik az ábrán látható (két kék kúpot viselő) hajó közelében történő veszteglésre? (1 pont) Egészségre ártalmas árut szállít ezért veszteglés során legalább a) 10 méter távolságot kell tőle tartani a többi veszélyes árut szállító hajónak. b) 25 méter távolságot kell tőle tartani minden hajónak, kivéve a kishajót. c) 50 méter távolságot kell tőle tartani a nem veszélyes árut szállító hajónak.

82 Zsilip, híd, duzzasztómű 221. Milyen magatartási szabály vonatkozik egy zsilip várakozóhelyéhez, illetve a zsiliphez közeledő hajóra az alábbiak közül? (1 pont) a) Tilos előzni! b) Rádiótelefonon egyeztetni kell az áthaladás sorrendjét a várakozóhelyen tartózkodó hajók vezetőivel. c) Veszteglés során tilos horgonyozni! 222. Mit jelent a hídnyílás felett elhelyezett két sárga rombusz? (1 pont) a) A hídnyílás csak egyirányú áthaladásra nyitott és az ellenkező irányból csak akkor vehető igénybe, ha ott nem hajózik más hajó. b) Ajánlatos elsősorban ezt a hídnyílást használni és az mindkét irányú áthaladásra nyitott. c) A hídnyílás csak egyirányú áthaladásra nyitott és az ellenkező irányú áthaladás számára zárt Melyik tábla vagy táblák jelzi a mindkét irányból ajánlott hídnyílást? (1 pont) a) A.. b) B. c) C.

83 224. Mit jelent az állandó hídnyílás felett elhelyezett sárga rombusz? (1 pont) a) Ajánlatos elsősorban ezt a hídnyílást használni és az mindkét irányú áthaladásra nyitott. b) A hídnyílás ellenkező irányú igénybevétele tilos! c) Ajánlatos elsősorban ezt a hídnyílást használni és az csak egy irányból nyitott Mit jelent a hídnyílás felett elhelyezett két sárga rombusz? (1 pont) a) A hídnyílás csak egyirányú áthaladásra nyitott és az ellenkező irányból csak akkor vehető igénybe, ha ott nem hajózik más hajó. b) Ajánlatos elsősorban ezt a hídnyílást használni és az mindkét irányú áthaladásra nyitott. c) A hídnyílás csak egyirányú áthaladásra nyitott és az ellenkező irányú áthaladás számára zárt.

84 226. Igénybe veheti-e áthajózásra az ábrán látható hídnak azt a nyílását, amely felett vörös-fehér-vörös táblát helyeztek el? (1 pont) a) Kishajónak nem tekinthető hajó nem, míg kishajó igen. b) Nem, a vörös-fehér-vörös táblával jelzett átjáróban tilos az áthajózás. c) Csak áthaladási elsőbbséget élvezve, megkülönböztető jelzést alkalmazva Hogyan kezdeményezhető a nyitható híd nyitása, az áthaladás szándéka? (1 pont) a) A kódlobogó felhúzásával vagy rádiótelefonon. b) Két hosszú hangjelzéssel vagy rádiótelefonon. c) Hosszú hangjelzéssel vagy rádiótelefonon Mit jelent a hídnyílás felett elhelyezett sárga fény? (1 pont) a) A hídnyílás ellenkező irányú igénybevétele tilos! b) Ajánlatos elsősorban ezt a hídnyílást használni és az mindkét irányú áthaladásra nyitott. c) Ajánlatos elsősorban ezt a hídnyílást használni és az csak egy irányból nyitott.

85 229. Melyik tábla vagy táblák jelzi a mindkét irányból ajánlott hídnyílást? (1 pont) a) A. b) B. c) C Áthajózhat-e az ábrán látható hídnak azokat a hídnyílásaiban, amelyek nem rendelkeznek hajózási jelzéssel? (1 pont) a) Igen, a jelzés nélküli nyílásokon a hajó saját kockázatára és felelősségére áthajózhat. b) Nem, a jelzés néküli nyílásokon tilos áthajózni. c) Kishajónak nem tekinthető hajó nem, míg kishajó igen Mit jelent, ha a zsilipkamra bejáratánál az egymás melletti két vörös fény egyikét lekapcsolják (marad egy vörös fény)? (1 pont) a) A behajózás tilos, a zsilip nem üzemel. b) A behajózás tilos, a zsilip zárva. c) A behajózás tilos, a zsilip még nyitási előkészület alatt áll.

86 232. Mi a célja a zsilipkamra falain észlelhető (a rajzon sárga vonalakkal ábrázolt) jelzéseknek? (1 pont) a) A hajóknak ezek között a határok között kell maradniuk. b) A határokon belül a gépi meghajtó berendezéseket már csak alapjáraton szabad járatni. c) A határokon belül már kishajók nem tartózkodhatnak Egy zsilip várakozóhelyén vesztegel. Mit jelent, ha zsilip bejáratánál egy vörös és felette egy zöld fényt lát? (1 pont) a) Fokozott elővigyázat, kihajózó hajók! b) Tilos behajózni a zsilipbe, de a zsilip nyitásra előkészítés alatt áll! c) Üzemzavar! Tilos a ki- és behajózás! 234. Melyik jelzéssel jelölhetik azt, hogy a zsilip nem üzemel, tilos a behajózás? (1 pont) a) 1. b) 2. c) 3.

87 235. Hogyan történik a zsilipbe történő behajózás, áthaladás? (1 pont) A zsilipbe történő behajózás, áthaladás a) a várakozóhelyre történő érkezés sorrendjében történik, kivéve ha a zsilip személyzete hajózásbiztonsági vagy forgalomirányítási okból eltérően nem rendelkezik. b) a zsilip kezelőszemélyzetéhez történő bejelentkezés sorrendjében történik. c) a várakozóhelyen tartózkodó hajók vezetőinek megállapodása alapján történik, kivéve ha a zsilip személyzete hajózásbiztonsági vagy forgalomirányítási okból eltérően nem rendelkezik Mit jelent, ha a zsilip bejáratánál egy vörös és mellette egy zöld fényt lát? (1 pont) a) A behajózás tilos, a zsilip nem üzemel! b) A behajózás tilos, a zsilip zárva! c) A behajózás tilos, a zsilip még nyitási előkészület alatt áll! 237. Egy zsilip felé hajózik. Mit jelent, ha zsilip bejáratánál egy vörös és mellette egy zöld fényt vagy egy vörös és felette egy zöld fényt lát? (1 pont) a) A jelzőállomás meghibásodott, hiszen vörös és zöld fény együtt nem működtethető. b) Tilos behajózni a zsilipbe, de a zsilip nyitásra előkészítés alatt áll! c) A zsilipbe be lehet hajózni, de a kihajózók elsőbbséget élveznek!

88 238. Milyen felhatalmazással rendelkezik a zsilip személyzete a zsilip üzemeltetésével kapcsolatban? (1 pont) a) Jogosult megkövetelni a Szabályzat előírásainak betartását. Az előírások megszegőivel szemben birságot szabhat ki. b) A hajózás biztonságának, és rendjének fenntartása, az áthaladás gyorsítása és a kihasználtság érdekében a zsilip személyzete kiegészítő utasításokat adhat, amelyeket a zsilipben, és a zsilip várakozóhelyén tartózkodó hajók kötelesek követni. c) A zsilipelés költségeinek megfizetésére kötelezheti a hajókat Melyik jelzésnél kell megállnia zsiliphez közeledve, ha a zsilipen nem tud, vagy nem szándékozik áthaladni? (1 pont) a) 1. b) 2. c) Meyik szabály igaz a zsilipen való tartózkodás, áthaladás során az alábbiak közül? (1 pont) a) Zsilip-előkikötőben tilos a horgonyzás! b) A zsilipben a horgonyt a kamra fenekére kell leengedni, annak veszélyes kilengéseinek elkerülése érdekében. c) A zsilipben a horgonyt teljesen fel kell emelni!

89 Hajózási szabályok 241. Hegymenetben hajózik. Mit jelent az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető hajó által mutatott erős villogó fehér fény, illetve világoskék zászlóval történő jelzés? (1 pont) Azt jelzi, hogy a) jobb oldala felől enged utat a völgymenetben haladó kishajónak nem tekinthető hajónak. b) bal oldala felől enged utat a völgymenetben haladónak kishajónak nem tekinthető hajónak. c) nem járul hozzá a völgymenetben haladó kishajónak nem tekinthető hajó által rádiótelefonon kért jobb oldal felőli találkozáshoz Mikor jön létre két hajó között találkozás? (1 pont) a) Ha az egyik hajó maga előtt látja a másik hajót. b) Ha két hajó egymáshoz viszonyítva ellentétes vagy közel ellentétes irányban halad. c) Ha két hajó összeütközésének elkerülése érdekében valamelyik, vagy mindkettő irányváltoztatásra kényszerül.

90 243. Milyen előírás vonatkozik a gyorsjáratú hajóra, ha az más kishajónak nem tekinthető - hajót közelít meg a Szabályzat I. része alapján? (1 pont) A gyorsjáratú hajó a) megkövetelheti, hogy más kishajónak nem tekinthető hajó biztosítsa számára menetiránya megtartásához és műveletei végzéséhez szükséges teret és megkövetelheti, hogy az javára kitérjen. b) köteles biztosítani más kishajónak nem tekinthető - hajó menetiránya megtartásához és műveletei végzéséhez szükséges teret nem követelheti, hogy az javára kitérjen. c) köteles más - kishajónak nem tekinthető hajó mellett akár előzés, akár találkozás során történő elhaladáskor legalább 50 m távolságot tartani Mit jelent, ha az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető hajó által leadott egy rövid hangjelzését követően a közeledő kishajónak nem tekinthető hajó szintén egy rövid hangjelzést ad le? (1 pont) A völgymenetben haladó a) elfogadta a hegymenetben haladó bal oldali találkozásra vonatkozó javaslatát. b) elfogadta a hegymenetben haladó jobb oldali találkozásra vonatkozó javaslatát. c) nem fogadta el a hegymenetben haladó jobb oldali találkozásra vonatkozó javaslatát.

91 245. Mit jelent a közeledő, kishajónak nem tekinthető hajó által mutatott erős villogó fehér fény, illetve világoskék táblával történő jelzés? (1 pont) Azt jelzi, hogy a) jobb oldala felől enged utat a völgymenetben haladó kishajónak nem tekinthető hajónak. b) bal oldala felől enged utat a völgymenetben haladónak kishajónak nem tekinthető hajónak. c) nem járul hozzá a völgymenetben haladó kishajónak nem tekinthető hajó által rádiótelefonon kért jobb oldal felőli találkozáshoz Mit jelent, ha kishajónak nem tekinthető hajó két hosszú és két rövid hangjelzése után az előtte haladó két rövid hangjelére, két rövid hangjelet ad le? (1 pont) Az előző hajó azt jelzi, hogy a) fenntartja a balról történő előzési szándékát. b) fenntartja a jobbról történő előzési szándékát. c) egyetért az utolért hajó balra történő kitérésével.

92 247. Milyen főszabály szerint hajtják végre az Ön előtti kishajónak nem tekinthető hajók az egymás közötti találkozásukat? (1 pont) a) Mindkét kishajónak nem tekinthető hajó jobbra tartva fog kitérni, hogy bal oldaluk felől haladhassanak el egymás mellett. b) A völgymenetben haladó kishajónak nem tekinthető hajó jobbra, vagy balra tartva köteles kitérni a hegymenetben haladó útjából. c) Mindkét kishajónak nem tekinthető hajó balra tartva fog kitérni, hogy jobb oldaluk felől haladhassanak el egymás mellett Völgymenetben halad. Mit fog tenni az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető hajó, ha a hegymenetben haladó, kishajónak nem tekinthető hajó a találkozásukat bal oldaluk felől javasolja egy rövid hanggal? (1 pont) Különleges helyzet kivételével, a) köteles lesz a hegymenetben haladó hajó által javasolt oldal felőli találkozást elfogadni, annak hangjelzését megismételni. b) ha nem kíván balról találkozni, köteles lesz kihúzódni a hajóút bal szélére így biztosítva a hegymenetben haladó elhaladását. c) a forgalom folyamatossága érdekében ajánlott neki a felkínált oldal felől elhaladnia.

93 249. Találkozás-e az a közlekedési helyzetet, amikor éjszaka az észlelt kishajónak nem tekinthető vitorlás hajó egyik oldalfényét látja? (1 pont) a) Igen. b) Nem Találkozás-e az a közlekedési helyzetet, amikor éjszaka az észlelt kishajónak nem tekinthető vitorlás hajó mindkét oldalfénye látható? (1 pont) a) Nem. b) Igen Milyen fő szabály vonatkozik kikötőbe, mellékvíziútba történő be- és onnan történő kihajózásra? (3 pont) Hajó akkor hajózhat be vagy ki azokból és térhet rá a fő víziútra, illetve keresztezheti azt, ha a) meggyőződött arról, hogy ez a művelet biztonságosan elvégezhető, és más hajó nem kényszerül menetiránya vagy sebessége hirtelen megváltoztatására. b) a műveletet más hajók elősegítik még akkor is, ha azzal menetirányuk és sebességük hirtelen megváltoztatására kényszerülnek. c) meggyőződött arról, hogy onnan nincs ki-, vagy behajózó hajó.

94 252. Milyen kitérési szabály vonatkozik a műveletképességében korlátozott hajóra? (3 pont) Találkozáskor a) a hajók kötelesek utat engedni műveletképességében korlátozott hajónak. b) a műveletképességében korlátozott hajó köteles utat engedni a kishajó kivételével - minden más hajónak. c) a műveletképességében korlátozott hajó köteles utat engedni a halászattal foglalkozó hajónak Völgymenetben haladó kishajó egy kikötőbe/mellékvíziútba szeretne behajózni, amikor észleli az oda behajózni kívánó kishajónak nem tekinthető hajót. Melyikük hajózhat be elsőként? (3 pont) Elsőként a) az a hajó hajózhat be, amelyiknek a behajózás kevesebb időt ves igénybe. b) völgymenetben haladóként a kishajó hajózhat be. c) a kishajónak nem tekinthető hajó, mivel a kishajó köteles biztosítan annak behajózását, nem követelheti, hogy az javára kitérjen Mit jelent, az Ön előtt haladó vontatott kötelék (villogó fehér fény, kék tábla és

95 két rövid hang) jelzéseire a közeledő hajó nagyon rövid hangsorozatot ad le? (3 pont) A hajó azt jelzi, hogy a) találkozás miatt tiltja hajójának előzését. b) a völgymenetben haladó vontatott kötelék által követelt jobb oldali találkozási módot nem tartja alkalmasnak, fennáll az összeütközés veszélye. c) a völgymenetben haladó vontatott kötelék által követelt bal oldali találkozási módot nem tartja alkalmasnak, fennáll az összeütközés veszélye Két kishajónak nem tekinthető hajó mögött völgymenetben hajózik. Mit jelent, ha az elöl haladó hajó egy hosszú és két rövid hangjelet ad le? (3 pont) A hangjelzést leadó hajó a) jobbra fordulásának elősegítését kéri a másik kishajónak nem tekinthető hajótól. b) balra fordulásának elősegítését kéri a másik kishajónak nem tekinthető hajótól. c) jobbra tartásának elősegítését kéri a másik kishajónak nem tekinthető hajótól Völgymenetben halad. Mit jelent, ha az Ön előtt haladó menetrend szerint

96 közlekedő személyhajó (villogó fehér fény, kék tábla és két rövid hang) jelzéseire a közeledő hajó nagyon rövid hangsorozatot ad le? (3 pont) A hajó azt jelzi, hogy a) a völgymenetben haladó által követelt jobb oldali találkozási módot nem tartja alkalmasnak, fennáll az összeütközés veszélye. b) találkozás miatt tiltja hajójának előzését. c) a völgymenetben haladó által követelt bal oldali találkozási módot nem tartja alkalmasnak, fennáll az összeütközés veszélye Mit jelent, ha a kishajónak nem tekinthető hajó két hosszú és két rövid hangjelzését követően az előtte haladó kishajónak nem tekinthető hajó egy rövid hangjelet ad le? (3 pont) Az utolért hajó azt jelzi, hogy a) az előzést a bal oldala felől végre lehet hajtani. b) lassítással fogja az előzést elősegíteni. c) az előzést a jobb oldala felől végre lehet hajtani Völgymenetben halad. Mit jelent, ha az Ön előtt haladó, menetrend szerint közlekedő személyhajó (villogó fehér fény, kék lobogó és két rövid hang)

97 jelzéseire a közeledő hajó nagyon rövid hangsorozatot ad le? (3 pont) A hajó azt jelzi, hogy a) a völgymenetben haladó által követelt jobb oldali találkozási módo nem tartja alkalmasnak, fennáll az összeütközés veszélye. b) találkozás miatt tiltja hajójának előzését. c) a völgymenetben haladó által követelt bal oldali találkozási módo nem tartja alkalmasnak, fennáll az összeütközés veszélye Kishajóval völgymenetben halad. Mit jelent, ha a hegymenetben haladó kishajónak nem tekinthető hajó vizuális (villogó fehér fény, illetve világoskék tábla) jelzéseire az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető hajó hasonló jelzésekkel jelez? (3 pont) a) Elfogadta a hegymenetben haladó jobb oldali találkozásra vonatkoz javaslatát. b) Nem fogadta el a hegymenetben haladó jobb oldali találkozásr vonatkozó javaslatát. c) Elfogadta a hegymenetben haladó bal oldali találkozásra vonatkoz javaslatát Milyen hangjelzéssel jelez a kikötőhelyéről vagy horgonyzási helyéről jobbra tartva elindulni szándékozó - kishajónak nem tekinthető - hajó, ha tervezett műveletével más hajót sebessége vagy menetiránya megváltoztatására

98 kényszerítene? (3 pont) a) Egy rövid hangjellel jelez. b) Egy hosszú és két rövid hangjellel jelez. c) Egy rövid és egy hosszú hangjellel jelez. Hajók látható jelzései 261. Milyen úszólétesítményt feltételez az alábbiak közül, ha azon az ábrán látható (fehér, zöld, vörös és két gyors sárga villanó) fényeket észleli éjszaka? (3 pont) a) Utazó sebességét elért gyorsjáratú hajó szemből. b) Menetben lévő folyamrendészeti feladatokat ellátó hajó szemből. c) Menetben lévő szondázást vagy mérést végző hajó szemből.

99 262. Milyen úszólétesítmények jelenlétére következtethet az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) a) Két 110 méter hosszúságot meghaladó magányos géphajó szemből. b) Két azonos irányban haladó géphajó szemből, a jobb oldali hossza nem haladja meg a 110 méter hosszúságot. c) Két géphajóból álló mellévett alakzat szemből, a jobb oldali hossza meghaladja a 110 métert.

100 263. Milyen úszólétesítmények jelenlétére következtethet az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) legalább két géphajóból álló mellévett alakzat jobb oldalukat mutatva. b) magányos géphajó, amely mögött egy másik magányos géphajó halad jobb oldalukat mutatva. c) kisegítő géphajóval haladó géphajó jobb oldalukat mutatva Milyen úszólétesítmény(eke)t feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) olyan tolt kötelék, amely egy 110 méter hosszúságot meghaladó géphajót továbbít, jobb oldalukat mutatva. b) jobb oldalukat mutató magányos géphajó és mögötte egy egyoszlopos tolt kötelék. c) kisegítő géphajóval haladó egyoszlopos tolt kötelék jobb oldalukat mutatva.

101 265. Milyen úszólétesítmények jelenlétére következtethet az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) a) Két 110 méter hosszúságot meghaladó magányos géphajó közelít egymás felé (találkoznak, vagy keresztezik egymás útirányát). b) Két 110 méter hosszúságot meg nem haladó magányos géphajó közelít egymás felé (találkoznak, vagy keresztezik egymás útirányát). c) Munkát végző úszó munkagép. A zöld fény felől lehet elhaladni mellette Milyen úszólétesítmények jelenlétére következtethet az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) vontatott kötelék a jobb oldalát mutatva, vontatmányában legalább kettő 110 méter hosszúságot meghaladó hajóval. b) vontatott kötelék a jobb oldalát mutatva, egysoros vontatmányában legalább kettő 110 méter hosszúságot meg nem haladó hajóval. c) kizárólag kishajókból álló olyan vontatott kötelék jobb oldalát mutatva, amelynek vontatmánya legalább két kishajóból áll.

102 267. Milyen hajót vagy köteléket tud azonosítani a rajzon látható fények alapján éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) két hajóból álló robbanásveszélyes árut szállító mellévett alakzat a jobb oldalát mutatva. b) két hajóból álló egészségre ártalmas árut szállító mellévett alakzat a jobb oldalát mutatva. c) két hajóból álló gyúlékony árut szállító mellévett alakzat a jobb oldalát mutatva Milyen úszólétesítmények jelenlétére következtethet az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) a) Két 110 méter hosszúságot meghaladó magányos géphajó szemből. b) Két azonos irányban haladó géphajó szemből, a jobb oldali hossza nem haladja meg a 110 méter hosszúságot. c) Két géphajóból álló mellévett alakzat szemből, a bal oldali hossza biztosan meghaladja a 110 métert.

103 269. Éjszaka a képen látható híd felé hajózik. Milyen hajót vagy köteléket lát a hídnyílásból kihajózni? (3 pont) a) A hídnyílásból (átjáróból) gyúlékony árut szállító géphajó hajózik ki. b) A hídnyílásba (átjáróba) gyúlékony árut szállító géphajó hajózik be. c) A hídnyílásból (átjáróból) egészségre ártalmas árut szállító mellévett alakzat hajózik ki Milyen úszólétesítmény(eke)t feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) két hajóból álló gyúlékony árut szállító mellévett alakzat bal oldalát mutatva. b) kétoszlopos egészségre ártalmas árut szállító tolt kötelék a bal oldalát mutatva. c) kétoszlopos gyúlékony árut szállító tolt kötelék a bal oldalát mutatva.

104 271. Milyen úszólétesítmény(eke)t feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) olyan tolt kötelék, amely egy 110 méter hosszúságot meghaladó géphajót továbbít, jobb oldalukat mutatva. b) jobb oldalukat mutató magányos géphajó és mögötte egy egyoszlopos tolt kötelék. c) kisegítő géphajóval haladó egyoszlopos tolt kötelék jobb oldalukat mutatva Milyen úszólétesítményt feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Szemből egy menetben lévő a) gyúlékony árut szállító 110 méter hosszúságot meghaladó géphajó. b) egészségre ártalmas árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó. c) gyúlékony árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó.

105 273. Milyen úszólétesítmény(eke)t feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) jobb oldalukat mutatva egy magányos géphajó és mögötte egy kisegítő géphajóval haladó három hajóból álló mellévett alakzat. b) két kisegítő géphajóval haladó háromoszlopos tolt kötelék jobb oldalukat mutatva. c) két kisegítő géphajóval haladó három hajóból álló mellévett alakzat jobb oldalukat mutatva Milyen úszólétesítményt feltételez az alábbiak közül, ha azon az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Bal oldalát mutatva egy menetben lévő a) olyan gyúlékony árut szállító tolt kötelék, amelynek a legnagyobb hosszúsága a 110 métert, szelessége pedig a 12 métert nem haladja meg. b) egészségre ártalmas árut szállító egyoszlopos tolt kötelék. c) gyúlékony árut szállító egyoszlopos tolt kötelék.

106 275. Milyen úszólétesítmények jelenlétére következtethet az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Bal oldalát mutatva egy menetben lévő a) kizárólag kishajókból álló olyan vontatott kötelék, amelynek vontatmánya egy sorban három kishajóból áll. b) kisgéphajó által vontatott kötelék, amelynek vontatmánya egy sorban három 110 méter hosszt meg nem haladó hajóból áll. c) olyan kishajónak nem tekinthető géphajóval továbbított vontatott kötelék, amelynek vontatmánya egy sorban három kishajóból áll Milyen úszólétesítmény(eke)t feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) két hajóból álló gyúlékony árut szállító mellévett alakzat jobb oldalát mutatva. b) kétoszlopos egészségre ártalmas árut szállító tolt kötelék a jobb oldalát mutatva. c) kétoszlopos gyúlékony árut szállító tolt kötelék a jobb oldalát mutatva.

107 277. Milyen úszólétesítmény(eke)t feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Menetben lévő a) szabadon közlekedő komp szemből. b) műveletképtelen hajó jobb oldalát mutatva. c) vitorlás hajó szemből Milyen úszólétesítményt feltételez az alábbiak közül, ha az ábrán látható fényeket észleli éjszaka? (3 pont) Szemből egy menetben lévő a) egészségre ártalmas árut szállító 110 méter hosszúságot meghaladó géphajó. b) egészségre ártalmas árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó. c) gyúlékony árut szállító 110 méter hosszúságot meg nem haladó géphajó.

108 279. Napnyugta után hajózva, milyen úszólétesítmény jelenlétére számít a képen látható fényeket észlelve? (3 pont) a) Menetben lévő vagy rövid ideig veszteglő szabadon közlekedő komp. b) Menetben lévő köteles komp. c) Olyan szabadon közlekedő komp, amely veszélyben van, segítséget kér Tavon egy nagyhajók fogadására alkalmas kikötőbe kíván behajózni. Milyen hajót lát Önnel szemben a kikötőből kihajózni? (3 pont) A kikötőből a) elsőbbségi joggal rendelkező hajó hajózik ki. b) olyan menetrendszerinti forgalomban közlekedő személyhajó hajózik ki, amely a kikötő térségében más hajótól közlekedésének elősegítését kéri. c) olyan halászati tevékenységet végző hajó hajózik ki, amely a kikötő térségében más hajótól közlekedésének elősegítését kéri.

109 Tavi szabályok 281. Éjszaka kishajónak nem tekinthető géphajóval tavon hajózik, amikor észleli az ellentétes, közel ellentétes irányból közeledő kishajónak nem tekinthető vitorlás hajót. A Szabályzat II. része alapján hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (3 pont) A kikötő vízterületének, illetve a bejárata vagy annak 200 m körzete kivételével a)... mindkettőnknek balra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a jobb oldalunk felől történjen. b)... nekem kell kitérnem, mivel a géphajó köteles kitérni a vitorlás hajó útjából. c) neki kell kitérnie, mivel a vitorlás hajónak mindig ki kell térnie a géphajó útjából Milyen jelzéssel kérheti nappal a menetrend szerinti forgalomban közlekedő személyhajó tavi kikötőben és annak 200 méteres térségében más hajótól közlekedése elősegítését? (3 pont) a) (1-es ábra) vörös lobogóval. b) (2-es ábra) fehér-vörös-fehér lobogóval. c) (3-as ábra) zöld lobogóval.

110 283. Tavi kikötőből hajózik ki egy kishajónak nem tekinthető géphajót követve. A kikötő felé közeledő kishajónak nem tekinthető géphajó két rövid hangjelet adott le. Ezt követően a kihajózó géphajó két rövid hangjelzését észleli. Mire kell számítania a Szabályzat II. része alapján? (3 pont) A hangjelzést leadó géphajó a) a jobb oldal felőli találkozást elfogadta, így balra tartva elegendő helyet fog biztosítania a találkozáshoz. b) a bal oldal felőli találkozást elfogadta, így jobbra tartva elegendő helyet fog biztosítania a találkozáshoz. c) azt jelzi, hogy irányváltoztatás nélkül kíván a kikötőből kihajózni méternél hosszabb géphajóval egy tavi kikötőből hajózik ki, amikor észleli az ellentétes, közel ellentétes irányból közeledő kishajónak nem tekinthető géphajót. A Szabályzat II. része alapján hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (3 pont) a) Mindkettőnknek jobbra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a bal oldalunk felől történjen. b) Mindkettőnknek balra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a jobb oldalunk felől történjen. c) Kikötőből kihajózóként ki kell térnem vagy meg kell állnom, hogy biztosítsam a kikötőbe behajózó zavartalan útját.

111 285. Kishajónak nem tekinthető géphajóval tavi kikötőbe hajózik be, amikor észleli az ellentétes, közel ellentéte irányból közeledő - sárga kettős kúpot viselő - géphajót. A Szabályzat II. része alapján hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (1 pont) a) A kikötőből kihajózó hajó köteles kitérni a kikötőbe behajózó hajó útjából. b) Mindkettőnknek jobbra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a bal oldalunk felől történjen. c) Neki kell kitérnie, mivel 20 méternél kisebb a hosszúsága, így kishajónak minősül Milyen jelzéssel kérheti nappal a menetrend szerinti forgalomban közlekedő személyhajó tavi kikötőben és annak 200 méteres térségében más hajótól közlekedése elősegítését? (3 pont) a) Egy minden oldalról látható sárga kettős kúppal. b) Egy minden oldalról látható zöld lobogóval. c) Egy minden oldalról látható, csúcsával felfelé mutató zöld kúppal Éjszaka kishajónak nem tekinthető géphajóval tavi kikötőbe hajózik be, amikor észleli az ellentétes, közel ellentétes irányból közeledő kishajónak nem tekinthető géphajót. A Szabályzat II. része alapján hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (3 pont) a) A kikötőbe behajózó hajónak ki kell térnie a kikötőből kihajózó útjából. b) Mindkettőnknek jobbra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a bal oldalunk felől történjen. c) Mindkettőnknek balra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a jobb oldalunk felől történjen.

112 288. Kishajónak nem tekinthető géphajóval tavon hajózik, amikor észleli az ellentétes, közel ellentéte irányból közeledő kishajónak nem tekinthető géphajót. A Szabályzat II. része alapján hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (3 pont) a) Mindkettőnknek jobbra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a bal oldalunk felől történjen. b) Mindkettőnknek balra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a jobb oldalunk felől történjen. c) A találkozás oldalát hang-és látjelzésekkel kell egyeztetni Milyen esetben nem kell tavon éjszak a veszteglő úszóművet fényjelzéssel jelezni a Szabályzat II. része alapján? (3 pont) a) Ha az a parttól legfeljebb 10 m-re nyúlik be vagy kijelölt fürdőhely területén vesztegel. b) Ha az a parttól legfeljebb 15 m-re nyúlik be vagy kikötő területén vesztegel. c) Ha a hatóság felmentést adott a jelzésviselési kötelezettség alól vagy szabad strand területén vesztegel és a parttól legfeljebb 5 m-re nyúlik be.

113 290. Éjszaka a képen látható híd felé hajózik. Milyen hajót vagy köteléket lát a hídnyílásból kihajózni? (3 pont) A hídnyílásból (átjáróból) a) gyúlékony árut szállító, két hajóból álló mellévett alakzat hajózik ki. b) robbanásveszélyes árut szállító, két hajóból álló mellévett alakzat hajózik ki. c) egészségre ártalmas árut szállító, két hajóból álló mellévett alakzat hajózik ki Milyen magatartást kell tanúsítania a Szabályzat II. része alapján, ha tavon kikötő közelében műveletező menetrend szerinti kompon zöld lobogót lát és arról egy hosszú hangjelet adnak le? (3 pont) a) Elő kell segíteni a komp műveletezését. b) Szabad az elhaladás, tehát folytatom utamat. c) Azonnal megkezdem a veszélyben lévő komp mentésének előkészületét.

114 méternél kisebb hosszúságú, de 12 főnél több utas szállítására engedéllyel rendelkező hajóval vitorla mellett gépi erőt is használva egy tavi kikötőből hajózik ki, amikor észleli az ellentétes, közel ellentétes irányból közeledő kishajónak nem tekinthető géphajót. A Szabályzat II. része alapján, hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (3 pont) a) Mindkettőnknek jobbra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a bal oldalunk felől történjen. b) A kikötőből kihajózó hajó köteles kitérni a kikötőbe behajózó hajó útjából. c) A találkozás oldalát rádiótelefonon kell egyeztetni Mire kell számítania, ha egy tavi kikötő bejáratának térségében hajózva egy hosszú hangjelet hall? (3 pont) a) Két kishajónak nem tekinthető hajó találkozik a kikötőben és a bal oldalukkal haladnak el egymás mellett. b) A kikötőben egy úszó munkagép vízi munkavégzése miatt a hajóút korlátozott szélességére figyelmeztet. c) Nagyhajó jelzi kikötőből történő kihajózását és irányváltoztatás nélküli továbbhaladását.

115 294. Tavon korlátozott látási viszonyok között radarral hajózik. A Szabályzat II. része alapján, az alábbiak közül mit kell tennie, ha a radarképernyőn olyan hajót észlel, amelynek helyzete vagy mozgása veszélyt idézhet elő? (3 pont) A hajózás biztonságának megőrzéséhez szükséges gyakorisággal a) egy hosszú hangot kell leadni, rádiótelefonon minden hajózás biztonságát szolgáló adatot közölni kell, a sebességét csökkenteni kell, illetve szükség esetén meg kell állni. b) egy hosszú hangot kell leadni és a sebességét csökkenteni kell, illetve szükség esetén meg kell állni c) magányos hajónak egy hosszú, köteléknek két hosszú hangot kell leadni, rádiótelefonon minden hajózás biztonságát szolgáló adatot közölni kell, a sebességét csökkenteni kell, illetve szükség esetén meg kell állni Milyen előírás vonatkozik kishajónak nem tekinthető hajók egymás közötti tavi előzésére az alábbiak közül a Szabályzat II. észe alapján? (1 pont) Az előzni kívánó géphajó a) akkor előzhet, ha az utolért hajót sebességének vagy útirányának megváltoztatására nem kényszeríti. b) nem közelítheti meg az előzött hajót 20 m-nél kisebb távolságra. c) csak akkor előzhet, ha abban előzetesen megállapodtak a hajók vezetői Milyen előírás vonatkozik kishajónak nem tekinthető hajók egymás közötti tavi előzésére az alábbiak közül a Szabályzat II. észe alapján? (3 pont) Ha géphajó vitorlával haladó hajót előz a) az előzést általában a szél alatti oldalon kell végrehajtania legalább 20 m oldaltávolság megtartásával úgy, hogy közben nem okozhat az előzendő vitorlás hajót veszélyeztető mértékű hullámzást. b) az előzést általában a szél feletti oldalon kell végrehajtania legalább 10 m oldaltávolság megtartásával úgy, hogy közben nem okozhat az előzendő vitorlás hajót veszélyeztető mértékű hullámzást. c) az előzést az utolért hajó bármelyik oldaláról végre lehet hajtani legalább 30 méter oldaltávolság tartásával úgy, hogy közben nem okozhat az előzendő vitorlás hajót veszélyeztető mértékű hullámzást.

116 297. Kishajónak nem tekinthető géphajóval tavon hajózva az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető géphajót előzni kívánja. Milyen feltételei vannak az előzésnek az alábbiak közül a Szabályzat II. része alapján? (3 pont) a) Az előzést akkor kezdhetem meg, ha meggyőződtem annak veszélytelenségéről és az előzés során az utolért hajót nem kényszeríthetem sebességének vagy útirányának megváltoztatására. b) Köteles vagyok előzési szándékomat hangjelzéssel jelezi és megkövetelhetem, hogy az utolért hajó sebességének vagy útirányának megváltoztatásával segítse elő az előzést. c) Az előzést akkor kezdhetem meg, de csak a szél alatti oldalon, ha meggyőződtem annak veszélytelenségéről és az előzés során az utolért hajót nem kényszeríthetem útirányának megváltoztatására Kishajónak nem tekinthető géphajóval tavon hajózva az Ön előtt haladó kishajónak nem tekinthető vitorlás hajót előzni kívánja. Milyen feltételei vannak az előzésnek az alábbiak közül a Szabályzat II. része alapján? (3 pont) a) Az előzést a szél alatti oldalon kell végrehajtanom legalább 20 méter oldaltávolság magtartásával úgy, hogy közben nem okozok veszélyeztető mértékű hullámzást az előzött hajó számára. b) Az előzést a szél felőli oldalon kell végrehajtanom legalább 20 méter oldaltávolság magtartásával úgy, hogy közben nem okozok veszélyeztető mértékű hullámzást az előzött hajó számára. c) Az előzést kellő körültekintéssel az előzött hajó bármelyik oldala felől végre lehet hajtani, de csak úgy, hogy közben nem okozok veszélyeztető mértékű hullámzást az előzött hajó számára Milyen magatartást kell tanúsítani a Szabályzat II. része alapján, ha tavon a menetrend szerinti személyhajó az előírt jelzésekkel műveletezésének elősegítését kéri kikötőben vagy annak 200 méteres körzetében? (3 pont) a) Válaszként minden térségben tartózkodó hajónak vissza kell igazolnia a jelzéseket három hosszú hang hangjelzés adásával. b) Más hajónak úgy kell megváltoztatnia menetirányát, hogy a művelethez a lehető legnagyobb teret biztosítsa. c) Más hajónak szükség esetén a sebessége és/vagy menetiránya megváltoztatásával is teljesítenie kell.

117 méternél hosszabb géphajóval tavon hajózik, amikor észleli az ellentétes, közel ellentétes irányból közeledő - sárga kettős kúpot viselő - géphajót. A Szabályzat II. része alapján hogyan kell a találkozást végrehajtani összeütközés veszélye esetén? (3 pont) a) Mindkettőnknek balra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a jobb oldalunk felől történjen. b) Mindkettőnknek jobbra kell tartania úgy, hogy az elhaladás a bal oldalunk felől történjen. c) A találkozás oldalát hang-és látjelzésekkel kell egyeztetni.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Tematika és vizsgakérdés minták

Tematika és vizsgakérdés minták --------------------------------------------- www.tesztvizsga.hu ------------------------------------------ Fogalmak Tematika és vizsgakérdés minták Vizsgatárgy: Hajózási Szabályzat III. szint * A megjelölt

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tematika és vizsgakérdés minták

Tematika és vizsgakérdés minták Tematika és vizsgakérdés minták Képesítés: Belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezető és vitorlás kishajó-vezető A hajóút-kitűzés jelzései Vizsgatárgy: Hajózási Szabályzat * Milyen jelzésekkel jelzi a HSZ

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Hajózási Szabályzat. a) hajó - belvízi hajó, beleértve a kishajót és kompot, továbbá az úszó munkagép és a tengeri hajó;

Hajózási Szabályzat. a) hajó - belvízi hajó, beleértve a kishajót és kompot, továbbá az úszó munkagép és a tengeri hajó; Hajózási Szabályzat 1. fejezet - Általános rendelkezések 1.01 cikk Fogalom meghatározások A Szabályzat alkalmazásában: a) hajó - belvízi hajó, beleértve a kishajót és kompot, továbbá az úszó munkagép és

Részletesebben

1. oldal, összesen: 128. 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről

1. oldal, összesen: 128. 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről 1. oldal, összesen: 128 A jogszabály mai napon hatályos állapota 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet a vízi közlekedés rendjéről A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. -a (2) bekezdésének p)

Részletesebben

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről A 2009. március 24-étől hatályos szöveg! 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet a vízi közlekedés rendjéről A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. -a (2) bekezdésének p) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről

39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet. a vízi közlekedés rendjéről 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet a vízi közlekedés rendjéről A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. -a (2) bekezdésének p) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a belügyminiszterrel egyetértésben

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT

A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 137. szám 32953 A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl A víziközlekedésrõl szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2)

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT

A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 137. szám 32953 A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete a víziközlekedés rendjérõl A víziközlekedésrõl szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p)

Részletesebben

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2003. június 13., péntek TARTALOMJEGYZÉK 39/2003. (VI. 13.) GKM r. A víziközlekedés rendjérõl 67. szám II. kötet Ára: 3640, Ft

Részletesebben

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről /2011. (XI. 22.) NFM rendelet

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről /2011. (XI. 22.) NFM rendelet 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről 2013.07.22 3 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p)

Részletesebben

Változott a Hajózási Szabályzat

Változott a Hajózási Szabályzat Változott a Hajózási Szabályzat Mint ismeretes a víziközlekedésről szóló, 39/2003 KÖVIM rendeletet, a nemzeti fejlesztési miniszter 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelete váltotta, melynek melléklete a HSZ.

Részletesebben

150. szám II. kötet Ára: 1596, Ft

150. szám II. kötet Ára: 1596, Ft A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2002. december 5., csütörtök 150. szám II. kötet Ára: 1596, Ft TARTALOMJEGYZÉK 27/2002. (XII. 5.) GKM r. A víziközlekedés irányítására

Részletesebben

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet. a víziközlekedés rendjéről. 1. melléklet az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelethez HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT I.

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet. a víziközlekedés rendjéről. 1. melléklet az 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelethez HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT I. 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Menetben a kormánynál legalább egy 16 éves kort betöltött képesített személynek kell tartózkodnia.

Menetben a kormánynál legalább egy 16 éves kort betöltött képesített személynek kell tartózkodnia. motoros vízi sporteszköz: sport- és szabadidõs célokat szolgáló vízi jármû, amelynek hossza nem éri el a 4 métert, elsõdleges meghajtását vízsugárszivattyúval ellátott belsõ égésû motor biztosítja, és

Részletesebben

Kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyam

Kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyam Hajózási hatóság által akkreditált Kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyam Engedélyszám: ND/KA/A/NS/2329/1/2009. 2010. április Képesítés Legfeljebb 20 méter hosszú, korlátlan gépteljesítményű kedvtelési

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GKM/14390/10/2007 a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003 (VI 13) GKM rendelet módosítása Budapest, 2007 október Készítette: dr Vass Ödön Látta: dr Bozzay Erika főosztályvezető,

Részletesebben

Kivonatok a Hajózási Szabályzatból és egyéb vízi jogszabályokból

Kivonatok a Hajózási Szabályzatból és egyéb vízi jogszabályokból Kivonatok a Hajózási Szabályzatból és egyéb vízi jogszabályokból kishajó az a hajó, amelynek hajótesten mért hossza 20 m-t nem éri el [Törvény a vízi közlekedésről: 3. csónak: az emberi erővel hajtott

Részletesebben

Vass Tibor TENGERI HAJÓK. Jacht Akadémia 1997

Vass Tibor TENGERI HAJÓK. Jacht Akadémia 1997 Vass Tibor TENGERI HAJÓK JELZÉSEI Jacht Akadémia 1997 1 Géphajók 2 7 m-nél rövidebb és 7 csomónál lassabb géphajó bármilyen zajkeltő eszköz. Ha lehet, akkor viseljen oldallámpákat is! 3 50 m-nél rövidebb

Részletesebben

Tematika és vizsgakérdés minták

Tematika és vizsgakérdés minták --------------------------------------------- www.tesztvizsga.hu ------------------------------------------ Tematika és vizsgakérdés minták Vizsgatárgy: Hajózási Szabályzat V. szint Általános közlekedési

Részletesebben

A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT

A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT A HAJÓZÁS HATÓSÁGI Nemzeti Közlekedési Hatóság ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT Bellyei Csaba Hajózási Hatósági Főosztály A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT 382/2016. (XII. 2.) Korm. Rendelet a

Részletesebben

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről

57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a

Részletesebben

1708,2 1649,8 folyamkilométer

1708,2 1649,8 folyamkilométer A Duna folyamtérképe A Dunakanyar: Szobtól Budapestig 1708,2 1649,8 folyamkilométer Fő {g: Szob Zebegény/Pilismarót Dömös Nagymaros/Visegr{d Dunabogd{ny Kismaros/Kisoroszi Verőce V{c/Tahitótfalu Sződliget

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

GYAKORLATI ÚTMUTATÓ MOTOROS KISHAJÓ ÉS CSÓNAK VEZETÉSÉHEZ

GYAKORLATI ÚTMUTATÓ MOTOROS KISHAJÓ ÉS CSÓNAK VEZETÉSÉHEZ GYAKORLATI ÚTMUTATÓ MOTOROS KISHAJÓ ÉS CSÓNAK VEZETÉSÉHEZ Jelen tájékoztató kizárólag a Tisza és Maros folyók Szeged és Szeged környékén bejárható vízterületeinek (víziút) veszélyforrásairól, vízföldrajzi

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI ENGEDÉLY KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁS ALÁ ESŐ VÍZTERÜLETEKRE

ÜZEMELTETÉSI ENGEDÉLY KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁS ALÁ ESŐ VÍZTERÜLETEKRE Ügyfélfogadási idő: Hétfő 12.30 15.30 Szerda 08.30 12.00 és 12.30 15.30 Péntek 08.30 12.00 T Á J É K O Z T AT Ó ÜZEMELTETÉSI ENGEDÉLY KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁS ALÁ ESŐ VÍZTERÜLETEKRE

Részletesebben

Vonalvizsga II. 2. Gázlók és vízmércék, hajózási akadályok, hajó méreteinek meghatározása

Vonalvizsga II. 2. Gázlók és vízmércék, hajózási akadályok, hajó méreteinek meghatározása Vonalvizsga II. Témakörök: 1. Helyi víziközlekedési szabályok ismerete 2. Gázlók és vízmércék, hajózási akadályok, hajó méreteinek meghatározása 3. Szakasz meghajózásának ismertetése 4. Vaktérkép kitöltése

Részletesebben

Tájékoztató csónakok közlekedéséről

Tájékoztató csónakok közlekedéséről Tájékoztató csónakok közlekedéséről A víziközlekedést meghatároz rozó jogszabályok A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény, A víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet, a

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Jelölések JELÖLÉSEK.

Jelölések JELÖLÉSEK. JELÖLÉSEK 1 3.4. Küldeménydarabra Egyesítő csomagolásra álló helyzetet jelölő nyilak A feladó a szállítónak a korlátozott mennyiség összegzett bruttó tömegét /kivéve kombinált, tengeri szállítás/ meg kell

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A HAJÓZÁSI KÉPESÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN

VÁLTOZÁSOK A HAJÓZÁSI KÉPESÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN VÁLTOZÁSOK A HAJÓZÁSI Nemzeti Közlekedési Hatóság KÉPESÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN Bellyei Csaba Hajózási Hatósági Főosztály A HAJÓZÁS HATÓSÁGOK 382/2016. (XII. 2.) Korm. Rendelet a közlekedési igazgatási feladatokkal

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

13/2001. (IV. 10.) KöViM rendelet

13/2001. (IV. 10.) KöViM rendelet 13/2001. (IV. 10.) KöViM rendelet 2012.01.01-től hatályos szöveg! a belvízi utakon közlekedő úszólétesítmények hajózásra alkalmassága és megfelelősége feltételeiről, az üzemképesség vizsgálatáról és tanúsításáról

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

A HAJÓ-HELYZETMEGÁLLAPÍTÓ ÉS NYOMONKÖVETŐ RENDSZER

A HAJÓ-HELYZETMEGÁLLAPÍTÓ ÉS NYOMONKÖVETŐ RENDSZER A HAJÓ-HELYZETMEGÁLLAPÍTÓ ÉS NYOMONKÖETŐ RENDSZER A BELÍZI HAJÓZÁSBAN ALKALMAZOTT AIS ÜZEMSZERŰ HASZNÁLATÁRA ONATKOZÓ ÚTMUTATÓ (AIS) HASZNÁLATA Bevezetés A jelen útmutató a hajókra telepített (belvízi)

Részletesebben

Ezek jellemzően tavakon, illetve csekély sodrású folyókon vannak kijelölve, úgy hogy az ne keresztezze a nagy hajók útját!

Ezek jellemzően tavakon, illetve csekély sodrású folyókon vannak kijelölve, úgy hogy az ne keresztezze a nagy hajók útját! 1. A vízi közlekedés csoportosítása - Útvonal szerint: a) Belvízi hajózás Folyami Tavi Csatornában megvalósuló hajózás b) Tengeri hajózás Part menti hajózás Mély tengeri hajózás Kikötői hajózás 2. Vízi

Részletesebben

12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, július 17.

12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, július 17. 12. Ifjúsági távolsági verseny Balatonfüred, 2019. július 17. 1 rövidítések [NP] A szabály megsértése nem képezheti egy hajó általi óvás alapját. Ez módosítja az RRS 60.1(a) szabályt. [DP] A szabály megsértéséért

Részletesebben

Bejárható Magyarország Program Vitorlás - jármód

Bejárható Magyarország Program Vitorlás - jármód Bejárható Magyarország Program Vitorlás - jármód Dr. Dénes Kálmán Bemutatkozás Dr. Dénes Kálmán 1997. ZMNE - Műszaki tiszti és építőmérnöki végzettség; 2001. BMGE - Okleveles építőmérnöki végzettség; 2011.

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mit nevezünk alakjelzőnek? a) Vonatforgalmat vagy tolatási mozgást szabályozó, a vasúti pálya mellett elhelyezett, helyhezkötött

Részletesebben

Hajózási technikus Hajózási technikus

Hajózási technikus Hajózási technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

1. A víziközlekedés rendjét az 1. mellékletben foglalt Hajózási Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) állapítja meg.

1. A víziközlekedés rendjét az 1. mellékletben foglalt Hajózási Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) állapítja meg. 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjérňl A víziközlekedésrňl szóló 2000. évi XLII. törvény 88. (2) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a

Részletesebben

A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG REKLÁMSZABÁLYZATA 2017

A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG REKLÁMSZABÁLYZATA 2017 A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG REKLÁMSZABÁLYZATA 2017 Magyar Vitorlás Szövetség 2017. évi Reklámszabályzata A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöksége összhangban a zetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing)

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

i) Szélességkorlátozás (35. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél a rakományával együtt szélesebb járművel közlekedni tilos;

i) Szélességkorlátozás (35. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél a rakományával együtt szélesebb járművel közlekedni tilos; 3. (2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben ideértve a forgalmi okból

Részletesebben

1. A hajózási képesítésekről szóló 15/2001. ( IV. 27.) KöViM rendelet módosításáról

1. A hajózási képesítésekről szóló 15/2001. ( IV. 27.) KöViM rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának 1 A nemzeti fejlesztési miniszter /2013. ( ) NFM rendelete a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. (IV.

Részletesebben

Rakományrögzítési irányelvek

Rakományrögzítési irányelvek A rakományrögzítés alapszabályai 1. Mindig a megfelelő járművet kell használni. 2. A megengedett összsúlyt és a megengedett tengelyterhelést nem szabad túllépni, a minimális tengelyterheléstől pedig nem

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

Magyar Jacht Akadémia

Magyar Jacht Akadémia KÖZLEKEDÉSI FŐFELÜGYELET KÖZÚTI, VASÚTI ÉS HAJÓZÁSI FŐOSZTÁLY HAJÓZÁSI ÉS TENGERÉSZETI OSZTÁLY A víziközlekedésről szóló 2000. évi 42. törvény 56. -nak megfelelően az alábbi tájékoztatást teszem közzé.

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

Magyar Vitorlás Szövetség 2015. évi Reklámszabályzata (14/2015.03.03 számú MVSz elnökségi határozat)

Magyar Vitorlás Szövetség 2015. évi Reklámszabályzata (14/2015.03.03 számú MVSz elnökségi határozat) A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG REKLÁMSZABÁLYZATA 2015 1 Magyar Vitorlás Szövetség 2015. évi Reklámszabályzata (14/2015.03.03 számú MVSz elnökségi határozat) A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöksége összhangban

Részletesebben

II. MELLÉKLET TARTALOM I. RÉSZ

II. MELLÉKLET TARTALOM I. RÉSZ C 303E/189 II. MELLÉKLET AZ 1., 2., 3. ÉS 4. ZÓNA BELVÍZI ÚTJAIN KÖZLEKEDŐ HAJÓKRA VONATKOZÓ MŰSZAKI MINIMUMKÖVETELMÉNYEK TARTALOM 1. FEJEZET ÁLTALÁNOS 1.01. cikk Fogalommeghatározások 1.02. cikk (Üres)

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet

12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet 12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről egységes szerkezetben a módosítására kiadott 19/2004. (VII.15.) Orosházi Önkormányzati

Részletesebben

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b.

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b. Megldásk. 1.számú tesztlap 1. Melyik felszerelés kötelező a biztnságs kerékpárzáshz? (Több jó válasz is lehet!) a. baseballsapka b. helyesen beállíttt bukósisak c. lámpák és macskaszem d. láthatósági mellény

Részletesebben

hunsail.hu Erste World Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS 10. KÉKPÁNTLIKA Erste World Nagydíj IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY Balatonfüred, július 5.

hunsail.hu Erste World Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS 10. KÉKPÁNTLIKA Erste World Nagydíj IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY Balatonfüred, július 5. hunsail.hu Erste World Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS 10. KÉKPÁNTLIKA Erste World Nagydíj IFJÚSÁGI TÁVOLSÁGI VERSENY Balatonfüred, 2017. július 5. 10. Kékpántlika - Ifjúsági távolsági verseny - ERSTE World Nagydíj

Részletesebben

Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról

Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testületének 9/2005. (IX. 12.) rendelete az önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról Vanyola Község Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban

Részletesebben

A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY VITUKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSI KUTATÓ INTÉZET KHT. A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY TÉMASZÁM: 721/13/6779-01 FÜGGELÉK 6-9. Fejezet The Trans-European Transport

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 62. szám 10001 V. A Kormány tagjainak rendeletei A nemzeti fejlesztési miniszter 27/2012. (V. 25.) NFM rendelete a hajózási hatósági eljárások díjairól szóló 29/2001.

Részletesebben

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek

Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek Rendőri karjelzések, fényjelző készülékek 1. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit vezeti. Haladhat-e egyenesen tovább az útkereszteződésben ennél a jelzésnél? 2. Ön a kormánykerékkel ábrázolt gépkocsit

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI Povázsai Sándor r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Budapest, 2010. 09. 21-22. Rövid áttekintés Jogi szabályozás helyzete Engedélyezési

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez FM1 Utasítás a digitális modulon történő közlekedéshez 1/37 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap FM1 Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

DIGITÁLIS SZABADIDŐ TÉRKÉP JOGI KISOKOS. Jogi szolgáltatás beszerzése az EKOP 1.1.4 2013-2013- 0001 projekt keretében.

DIGITÁLIS SZABADIDŐ TÉRKÉP JOGI KISOKOS. Jogi szolgáltatás beszerzése az EKOP 1.1.4 2013-2013- 0001 projekt keretében. DIGITÁLIS SZABADIDŐ TÉRKÉP JOGI KISOKOS Jogi szolgáltatás beszerzése az EKOP 1.1.4 2013-2013- 0001 projekt keretében. Tartalom I. Lovas Jármód... 2 1. Közlekedési Szabályok... 2 2. Balesetvédelmi Szabályok...

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes.

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes. Felhívás! A hatóság felhívja a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítását végzők figyelmét a rájuk vonatkozó veszélyes

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

VERSENYUTASÍTÁS. FEHÉR SZALAG GeneralCom Nagydíj 20. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY CLASSIC ROUND FUTAM FEHÉR SZALAG Balatonfüred, július 1.

VERSENYUTASÍTÁS. FEHÉR SZALAG GeneralCom Nagydíj 20. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY CLASSIC ROUND FUTAM FEHÉR SZALAG Balatonfüred, július 1. hunsail.hu FEHÉR SZALAG 2017 XX. Izsák Szabolcs Emlékverseny GeneralCom Nagydíj VERSENYUTASÍTÁS FEHÉR SZALAG GeneralCom Nagydíj 20. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY CLASSIC ROUND FUTAM Balatonfüred, 2017. július

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 066206 Általános hajózási feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Tiszaújváros Tiszaújváros úszóműves kikötőhely ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

Tiszaújváros Tiszaújváros úszóműves kikötőhely ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA Tiszaújváros Tiszaújváros úszóműves kikötőhely (Tisza 486+650 fkm 486+750 fkm) SZIGET KIKÖTŐ Kft. ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA Z á r a d é k Ezt a 2 (kettő) számozott oldalból álló üzemeltetési szabályzatot

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

A TISZAI HAJÓZÁS HELYZETE RENDŐRSÉGI SZEMMEL

A TISZAI HAJÓZÁS HELYZETE RENDŐRSÉGI SZEMMEL A TISZAI HAJÓZÁS HELYZETE RENDŐRSÉGI SZEMMEL Busi László r. ezredes Budapest, 2018. január 18. kapitányságvezető rendőrségi főtanácsos címzetes főiskolai docens Készítette: Horváth Róbert r. őrnagy 2007.

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése

A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár forgalomban tartása és kötelező felszerelése A kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozó részletes szabályokat a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

Részletesebben

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer. LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. július BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer. LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. július BUDAPEST Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési ELBIR Itt a strandidő! Újra itt a nyár, és meleg az idő! szól a népszerű sláger, ami nem jelent mást, hogy a szünidő beköszöntével egyidejűleg megkezdődött végre nálunk

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

ABÁDSZALÓK ATTILA ÖBÖL SZALÓK VITORLÁS, YACHT ÉS CSÓNAKKIKÖTŐ KIKÖTŐREND. (a kiegészítéseket is tartalmazó egységes szöveg)

ABÁDSZALÓK ATTILA ÖBÖL SZALÓK VITORLÁS, YACHT ÉS CSÓNAKKIKÖTŐ KIKÖTŐREND. (a kiegészítéseket is tartalmazó egységes szöveg) ABÁDSZALÓK ATTILA ÖBÖL SZALÓK VITORLÁS, YACHT ÉS CSÓNAKKIKÖTŐ KIKÖTŐREND (a kiegészítéseket is tartalmazó egységes szöveg) I. fejezet Általános rendelkezések 1.1. A kikötőrend hatálya A SZALÓK YACHT KLUB

Részletesebben

29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet. a hajózási hatósági eljárások díjairól

29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet. a hajózási hatósági eljárások díjairól 29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet a hajózási hatósági eljárások díjairól Az illetékekről szóló - többször módosított - 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 67. -ának (2) bekezdésében, és a víziközlekedésről

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Események és intézkedések Százhalombatta, 2018.05.10. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 1. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 2. Közlekedési balesetek

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJ VERSENYUTASÍTÁS BALATONFÜRED JÚLIUS 21. NAGYHAJÓS VERSENYEK HUNSAIL.HU

FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJ VERSENYUTASÍTÁS BALATONFÜRED JÚLIUS 21. NAGYHAJÓS VERSENYEK HUNSAIL.HU FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJ VERSENYUTASÍTÁS BALATONFÜRED 2018. JÚLIUS 21. Támogatók: Rendező: NAGYHAJÓS VERSENYEK HUNSAIL.HU FEHÉR SZALAG GeneralCom Nagydíj 21. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY CLASSIC

Részletesebben