szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM



Hasonló dokumentumok
1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

Alkossunk, játsszunk együtt!

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

szka105_22 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem

a gyermek jogai és az unicef

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

A HAGYOMÁNYOK SZEREPE A KÖZÖSSÉG ÉLETÉBEN

MIT CSINÁL EGY SZOCIÁLIS MUNKÁS?

SZKA_101_23 Kérlek, segíts! A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

Feladatkörök a kooperatív munkában

Az én helyem, az én kuckóm III.

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

a kultúra arcai Napi rítus napi ritmus

A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése

Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben

Százalékszámítás alkalmazása

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

Az első három perctől

SZKA_103_16. A modul szerzôje: Szebeni Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

Gyerek, kamasz, felnőtt

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

9. ÉVFOLYAM. Ki vagyok? Honnan jövök? Casládkutatás: SZKB209_06. A modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette

Mit tegyek, hogy otthon könnyebb legyen mindenkinek?

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

SZKA_103_05. A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

szka105_01 É N É S A V I L Á G Készítette: Szegediné Gonda Zsófia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET

A modul szerzője: págyor Henriett, Marsi Mónika. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 8.

SZKA_106_33. A modul szerzője: Béri Eszter. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

Viták a népgyűlésen. A közvetlen demokrácia működése az ókori görög világban 9. ÉVFOLYAM SZKA_209_08. Készítette: Baracs Nóra és Magasi András

MODULVÁZLAT. A tevékenység célja, fejlesztendő készségek. Figyelem Beszédkészség Véleményalkotás Ismeretek felidézése

3. ÉVFOLYAM SZKA_103_14

szka102_33 É N É S A V I L Á G Készítette: Ádám Ferencné (Szabó Anna Kornélia) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

SZKA_101_26. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

Kvízjáték az újrahasznosításról és a hulladékkezelésről

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette?

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

KONFLIKTUSOK MEGJELENÉSE SZÓLÁSOKBAN, KÖZ - MONDÁSOKBAN

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

VIZET VISZEK 7. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_207_13. Készítette: Bányai László

A siker ösvénye az önbizalom

SZKB_104_12 É N É S A M Á S I K NÉHA NEHÉZ DÖNTENI. A modul szerzője: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK B 4.

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK

SZKB_101_09 Répamese. Egyedül nem megy. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM

SZKB_106_04 A MODUL SZERZŐJE: N. SZABÓ ANIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_101_34 Mi lesz vele, ha már nem kell? A modul szerzõje: Wagner Éva. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Társadalmi szerződés. Tanulj élni jogaiddal, és ne feledd a kötelességeidet! A 11. ÉVFOLYAM. p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKA_106_31. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

A településünk működése

Eltévedés útkeresés visszatalálás

Gazdag szegények szegény gazdagok

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (8-16.

SZKA_103_21. A modul szerzôje: Ballai Oszkárné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

Testi-lelki-szellemi. A teljesítményszo. és mások megértése 7. ÉVFOLYAM. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s

Az időjárás és a mindennapi

szka102_02 É N É S A V I L Á G erősítése Készítette: Ballai Oszkárné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka105_29 É N É S A V I L Á G Készítette: vásárhelyi Judit Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

GENERÁCIÓK PÁRBESZÉDE

SZKA_106_35. A modul szerzője: Tomposné Tóth Ibolya. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6.

Bartók Béla életrajz zongora

SZKC_105_06. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

Családi ünnepek, rítusok

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Ismeret, önismeret, életpálya építés. A három testőr Az én címerem

szka105_07 É N É S A V I L Á G Készítette: nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM

Modul címe: Szent Iván éj

szka105_35 É N É S A V I L Á G

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett

A marokvilág hiányzó etikettje

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA

Az ember nem más, mint amivé önmagát teszi

Amiről a kövek mesélnek

szka102_06 É N É S A V I L Á G

SZKA_106_19. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

Zenei építkezés alapkövei

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Bánki Vera szabolcs Csilla. SZKA_101_02 A világ körülöttünk I.

POLGÁR A DEMOKRÁCIÁBAN SZKA208_33 KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA. Készítette: Földes Petra SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8.

Születésnap, karácsony, szilveszter

a képzelet útjain 1. ÉVFOLYAM a z é n d i m e n z i ó i A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János

Alapvető játékformák és skálázás

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév)

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG

SZKA_103_26. A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

A mozgás szerepe egészséges életmód kialakításában

1. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin

Az esztétikus koncertezés komponensei

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG

A modul szerzője: Marsi Mónika, Págyor Henriett. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 8.

Orvosok Határok Nélkül

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

szka102_49 Jeles napok É N É S A V I L Á G Készítette: vásárhelyi Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

Átírás:

szka102_21 É N É S A V I L Á G Ismered Budapestet? Magyarország fővárosa Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 221 MODULLEÍRÁS Tevékenységek időmegjelöléssel A tevékenység célja, fejlesztendő készségek Munkaformák és módszerek Eszközök, mellékletek Diák Pedagógus I. Ráhangolás, a feldolgozás előkészítése I. a) Ki járt már, hol járt már Budapesten? A) Körben ülnek, és arról beszélgetnek, hogy ki milyen részein járt már Budapestnek? 5 perc Emlékezés Beszédbátorság Kooperatív beszélgetőkör P 1 (Mit tudnak tágabb lakóhelyükről?) B) Körben ülnek és arról beszélgetnek, hogy ki járt már Budapesten? Ki látott már képeket a televízióban, képeslapokon Budapestről. Milyen eseményekről tudnak, amelyek Budapesten játszódtak le? Milyen épületekről tudják, hogy Budapesten vannak? 5 perc Emlékezés Beszédbátorság Kooperatív beszélgetőkör P 2 (Ismeretek a fővárosról) I. b) Hogy élnek az emberek városban, hogy élnek falun? A) A gyerekek csoportokban dolgozva összehasonlítják a városi és a vidéki életet. 10 perc Kreativitás Képzelet Kooperatív szóforgó P 3 (Milyen az élet )

222 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári Tevékenységek időmegjelöléssel A tevékenység célja, fejlesztendő készségek Munkaformák és módszerek Eszközök, mellékletek Diák Pedagógus I. c) Miért szeretjük, miért nem szeretjük Budapestet? A) Megbeszélik, hogy az emberek miért szeretik, mások miért nem szeretik Budapestet. A tanító a táblára felrakott csomagolópapíron gyűjti az érveket. 10 perc Kommunikáció Véleményekkel szembeni tolerancia Frontális beszélgetés P4 (Miért szeretjük, miért nem?), csomagolópapír II. Új tartalom feldolgozása II. a) Budapest nevezetességei A) Budapesti gyerekek ismerkednek Budapest főbb nevezetességeivel csoportmunkában. 25 perc Vitakészség Térképhasználat Rendszerezés Kooperatív tutormódszer, azonoskülönböző módszer Budapest-térkép, fényképek, képeslapok, albumok P5 (Nevezetességek) B) Vidéki gyerekek ismerkednek Budapest főbb nevezetességeivel csoportmunkában. 15 perc Vitakészség Térképhasználat Rendszerezés Kooperatív tutormódszer, azonoskülönböző módszer Budapest-térkép, fényképek, albumok képeslapok P6 (Nevezetességek) II. b) Olyan, mint nálunk a... A) Megbeszélés keretében a budapesti és a helyi fontosabb helyek, nevezetességek, épületek, intézmények összehasonlítása. 25 perc Kommunikáció Kreativitás Emlékezet Frontális megbeszélés Budapest-térkép, helyi nevezetességekről, fényképek P7 (Olyan, mint )

TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 223 Tevékenységek időmegjelöléssel A tevékenység célja, fejlesztendő készségek Munkaformák és módszerek Eszközök, mellékletek Diák Pedagógus III. Az új tartalom összefoglalása, ellenőrzés és értékelés III. a) Mi volt érdekes? Mit tudtam meg? A) Minden gyerek mondjon egy mondatot arról, hogy mi volt a fontos, érdekes a számára. 20 perc Kreativitás, írás, emlékezet Kooperatív beszélgetőkör

224 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári Mellékletek P1 Mit tudnak tágabb lakóhelyükről? Az iskola helyétől erősen függ, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni. Kérdezzük meg a gyerekeket például a következőkről: milyen gyakran járnak a belvárosban (ki járt már nagyon sokszor, ki jut el hetente egyszer, ki havonta és ritkábban)? Milyen nevezetes helyeket és nevezetességeket ismernek Budapesten? Ezzel kicsit mérjük fel magunknak, hogy a tanulók milyen tapasztalatokkal rendelkezhetnek általában Budapestről. P2 Ismeretek a fővárosról Kérdezzük meg a gyerekeket a következőkről: ki járt már Budapesten, esetleg ki járt már több alkalommal, és ki nem volt még a fővárosban soha? Az iskola székhelyének a fővárostól való távolsága természetesen befolyásolja a felteendő kérdéseket. Milyen nevezetes helyeket és nevezetességeket ismernek Budapesten? Minden felvetésnél kérdezzük meg a gyerekeket, hogy milyen jellegű tapasztalataik vannak az általuk elmondottakról: látták, esetleg többször is, csak képekről, TV-ből ismerik, újságokban olvastak róla, mások meséltek élményeikről. E kérdéssorral is a gyerekek előzetes ismereteit próbáljuk meg megismerni. P3 Milyen az élet Osszuk heterogén csoportokra az osztályt úgy, hogy egy csoporton belül legyen olyan gyerek, aki Budapestet jobban, és legyen olyan, aki kevésbé ismeri. Adjuk minden csoportnak ugyanazt a feladatot: hasonlítsák össze a nagyvárosi (itt kifejezetten Budapestre gondoljanak), és a falusi életet. Keressenek olyan jellegzetességeket, amelyekben úgy látják lényeges különbség van a két településformának megfelelő helységekben zajló élet között. Igyekezzünk kamatoztatni azon gyerekek tudását, akik egyébként általában gyengébb eredményeket érnek el, Budapest ismeretében viszont jeleskednek. Ezért a csoportalakításnál törekedjünk rá, hogy ilyen tanulók minden csoportba kerüljenek. Alkalmazhatjuk a páros szóforgó módszerét (lásd kooperatív technikák), hogy ezzel a vélemények összevetését is serkentsük. Egy-két csoport mondja el, hogy miben látják a különbségeket, a többi csoport ehhez szóljon hozzá. A beszélgetésben próbáljuk meg kiegyensúlyozottá tenni az elhangzó érvrendszereket az előnyökkel és a hátrányokkal kapcsolatban. Arra is mutassunk rá egykét ponton, hogy az előny és a hátrány fogalma attól is függ, hogy ki mondja, más és más embereknek más és más jelenthet előnyt, illetve hátrányt. Ez a településtípusok összehasonlításánál nagyon élesen jelentkezhet.

TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 225 P4 Miért szeretjük, miért nem? A modul talán legfontosabb részfeladata annak megbeszélése, hogy miért szeretik egyesek, és miért nem szeretik mások a fővárost. A véleményekre való reakciókban egyetlen szabály játsszon szerepet, hogy nem szabad egymás ötletét bírálni, ahhoz negatívan viszonyulni. A listák elkészülte után azt a tanulságot érdemes levonni, hogy különböző emberek különbözőképpen vélekedhetnek hazánk fővárosáról. Ha marad idő, válasszunk ki egy témát a felvetettek közül, és azt vitassuk is meg, vagyis a gyerekek mondhassák el róla a véleményüket, próbáljanak meg érvekre érvekkel válaszolni. A tanító közben inkább a vitastílust figyelje, és adjon hangot annak, ha az értelmes vitában tanúsítandó magatartással szembenállót tapasztal. A vita végén csak annyit kérdezzünk meg, hogy közben az érvek hatására ki változtatta meg a véleményét, és miről mire. P5 Nevezetességek A gyerekek és a tanító képeket (fotó, képeslap stb.) gyűjtenek Budapest nevezetességeiről. A csoportok olyan nevezetességekről gyűjtsenek képeket és információt, amelyeket valamelyik csoporttag személyesen ismer. A csoportforgóban minden csoport más épületet mutasson be. P6 Nevezetességek A gyerekek és a tanító képeket (fotó, képeslap stb.) és információkat gyűjtenek Budapest nevezetességeiről. Minden csoport annak a nevezetességnek a képét mutassa be, amelyet leginkább szeretne megnézni. Választásukat indokolják is meg. P7 Olyan, mint Az Olyan, mint nálunk a játék azt jelenti, hogy Budapest nevezetességeivel úgy ismerkedünk, hogy azokat hasonlítjuk valamihez, ami a mi településünkön is, vagy legalábbis a környékünkön megtalálható. Az Országgyűlés olyan, mint nálunk a kerületünkben (városunkban, falunkban) a képviselő-testület, A Duna olyan, mint a községünkön átfolyó patak, A Nemzeti Színház olyan, mint a közeli városban működő Színház stb. Közben használhatjuk a nevezetességek képeit, de feltétlenül törekedjünk rá, hogy párhuzamosan a helyi nevezetességek, intézmények képei is ott legyenek a táblán elhelyezve. Minden esetben hangozzék el a helylyel kapcsolatban néhány információ is (mi történik az országgyűlésben és a helyi képviselő-testületben, milyen szerepet játszik a Duna a budapestiek életében, és a mi patakunk a mienkben stb.).