Seth Godin. A holtponton ne add fel!



Hasonló dokumentumok
Sheryl Sandberg. Dobd be magad!

PATRICK LENCIONI KELL EGY CSAPAT. A sikeres együttműködés 5 akadálya

Feldmár András Most vagy soha FELDMAR_MOSTVAGYSOHA_5.indd 1 3/7/14 1:16 PM

Ha-Joon Chang. 23 dolog, amit nem mondtak el a kapitalizmusról

Edward de Bono NEM MINDEN. FEKETE vagy FEHÉR

Roman Krznaric Hogyan találjuk meg a nekünk való munkát?

Michael Blastland Andrew Dilnot. Tigris, ami nincs. Lássunk át a számok erdején!

AZ ÜGYFÉL SIKERE A MI SIKERÜNK

Daron Acemoglu James A. Robinson MIÉRT BUKNAK EL NEMZETEK?

Robert B. Cialdini HATÁS. A befolyásolás pszichológiája

YETT ÁM HEL A REKL AI CS MÁNY

dr. Filippo Ongaro Úgy egyél, hogy lefogyjál!

Teremtsd meg az első milliódat!

Szkriptúra IV. novellapályázat írástechnikai segédlet

Malcolm Gladwell DÁVID ÉS GÓLIÁT

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET

AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ

HOGYAN ÉRD EL ÉS TARTSD MEG PÁROD SZERELMÉT?

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

VITAKEZELŐ. Nem csak a saját jellemzésed fogod elolvasni... FIGYELEM! ÚTMUTATÓ MÁSOKHOZ

Csíkszentmihályi Mihály: FLOW. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS?

Szkriptúra IV. novellapályázat írástechnikai segédlet

Hol van a boldogság? Képzelt beszélgetés fiatalokkal

A női karrier sajátosságai

Az Isteni Irgalmasságról nevezett Máriával készített második interjú

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

Átírás:

Seth Godin A holtponton ne add fel!

Seth Godin A holtponton ne add fel!

A fordítás alapja: Seth Godin: The Dip: A Little Book that Teaches You When to Quit (and When to Stick). Portfolio, Penguin Group (USA) Inc., New York, 2007 All right reserved Seth Godin, 2007 Illusztráció: Hugh MacLeod Fordítás Nagy Marcell, 2011 Szerkesztette: Falcsik Mari Borítóterv: Tabák Miklós HVG Könyvek Kiadóvezetô: Budaházy Árpád Felelôs szerkesztô: Falcsik Mari ISBN: 978-963-304-049-2 Minden jog fenntartva. Jelen könyvet vagy annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármely formában vagy eszközzel elektronikus, fényképészeti úton vagy más módon a kiadó engedélye nélkül közölni. Kiadja a HVG Kiadó Zrt., Budapest, 2011 Felelôs kiadó: Szauer Péter www.hvgkonyvek.hu Nyomdai elôkészítés: HVG Press Kft. Felelôs vezetô: Erényi Ágnes Nyomás: Generál Nyomda Kft. Felelôs vezetô: Hunya Ágnes

Helene-nek

MUSZÁJ A LEGJOBBNAK LENNI AKI NEM ÍGY VÉLI, TÉVED

LEHET, HOGY FELADOM Nap mint nap elgondolkodom azon, hogy be kellene dobnom a törülközôt. Na jó, világos, hogy nem ezen rágódom reggeltôl estig, de nagyon gyakran elfog a nyomasztó érzés, hogy úgy érzem: ennyi volt. Biztos vagyok benne, hogy ez a Kedves Olvasóval is gyakran megtörténik. Aki pragmatista, és nagy célokat tûz ki maga elé márpedig e könyv olvasóit ilyennek képzelem, az sokszor szembesül nehézségekkel. Bármibe kezdünk, legyen az szakmai vagy magánéleti feladat, minden téren akadályokba ütközünk. Még akkor is, ha csak az edzôterembe megyünk le, vagy leülünk társasjátékozni. Az akadályok láttán a legtöbb ember erejét megfeszítve küzdeni kezd. Vannak, akik ilyenkor ismert mondásokat idézgetnek, hogy alátámasszák, miért kell mindig folytatni a harcot. Vince Lombardi, a legendás amerikaifoci-edzô például egyszer azt mondta: Aki feladja, nem gyôzhet mert a gyôztes sosem adja fel! Ez jól csengô bon mot, csak éppen rossz tanács. Azok, akik végül megnyerik a háborút, igenis képesek csatákat veszíteni. Csakhogy, szemben az átlagemberrel, ôk pontosan tudják, mikor és hogyan kell bedobniuk a törülközôt.

A legtöbb ember rosszkor mond le a céljairól, vagy azt adja fel, amit nem szabadna. Ez azonban természetes emberi tulajdonság a vállalkozások, szervezetek elôre kalkulálnak is vele. Szakmák és iparágak profitálnak abból, hogy az emberek bizonyos helyzetekben hajlamosak feladni a harcot. A kudarchoz vezetô körülményeket könnyebben legyôzhetjük, ha elôre számolunk velük. Amint megértjük, hogy céljaink elérése során elôbb-utóbb mindannyian ugyanabba a mély gödörbe pottyanunk, máris közelebb jutunk ahhoz, hogy kikászálódjunk belôle. Ezt a gödröt hívom e könyv lapjain holtpontnak. Ha csak egyetlen apró lépéssel tovább jutunk a többieknél, máris összehasonlíthatatlanul többet érünk el náluk. Nem szabad más célt kitûznünk magunk elé, mint hogy mi legyünk a legjobbak a világon. Hogy én is mondjak valami közhelyeset: a célhoz vezetô út rögös, de az úton végig kell menni. Tudnunk kell, mitôl szabaduljunk meg. Tudnunk kell, mihez érdemes ragaszkodnunk. És végül: képesnek kell lennünk meghozni a nehéz döntést.

A legjobb a világon Sokan tartják úgy, hogy Hannah Smith rendkívül szerencsés nô. Hannah az amerikai Legfelsôbb Bíróság titkára. Ilyen állást csak az nyerhet el, aki a legjobbak között van a világon. 2006-ban több mint 42 000 diák végzett az Egyesült Államok különbözô jogi egyetemein, és közülük csupán harmincheten kaptak titkári állást a Legfelsôbb Bíróságon. Ez a harminchét jogász a bírósági munka után is játszi könnyedséggel fog magának újabb állást találni; nagy ügyvédi irodák örömmel fizetnek 200 000 dollár aláíráspénzt azoknak, akik szakmai tapasztalatokat szereztek a Legfelsôbb Bíróságon. A bírósági titkárok késôbb is gyorsan emelkednek a ranglétrán, és hamar avanzsálnak bíróvá vagy szenátorrá. De álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk végig két dolgot! Az elsô az, hogy Hannah Smith csakugyan szerencsés-e? A válasz: egyáltalán nem. Hannah intelligens, összeszedett és hihetetlenül szorgalmas. A másik: miért Hannah kapta meg az állást? Miért nem valaki más a 42 000 kezdô jogász közül? Vajon ôk kevésbé voltak tehetségesek? Netalántán rosszabb családból származnának, mint ô? Nem, egyáltalán nem errôl van szó. Az ok az, hogy a legtöbben már azelôtt feladták a küzdelmet, hogy az áhított cél közelébe jutottak volna.

Nem hagyták ugyan faképnél a középiskolát vagy az egyetemet de végsô soron úgy ítélték meg, hogy a világ legjobbjának lenni meghaladja az erejüket. Ez a könyvecske az emberi élet egyik nagyon fontos kérdésérôl szól: arról, hogy mit és mikor adjunk fel. Akármilyen furcsán hangzik is, az, hogy valaki bedobja a törülközôt, sokszor kiváló stratégia, ami nagymértékben elôsegíti az illetô merész ember karrierjét. Néha persze éppen ellenkezôleg hat pontosan kell tehát tudnunk, mikor melyik a jó döntés. Szerencsére ez korántsem olyan nehéz, mint gondolnánk. Hannah Smith nemcsak intelligens, összeszedett és hihetetlenül szorgalmas hölgy, hanem olyan, aki azt is tudja, mikor mihez ragaszkodjon, és mikor mitôl szabaduljon meg. Tudja, hogy egy fenékkel nem ülhetünk meg több lovat, fôleg, ha a legjobbak akarunk lenni a szakmánkban. Mielôtt azonban professzionális és magánéleti léghajónkból lelkesen elkezdenénk kidobálni a ballasztokat, gondoljuk végig, miért annyira fontos, hogy csakugyan mi legyünk a legjobbak!