Előzzük meg a kerékpárlopásokat! I.



Hasonló dokumentumok
Előzzük meg a kerékpárlopásokat! II.

Dobozos vagy egyedi szoftver

hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Google AdWords ügynökség kiválasztása:

A belső piaci információs rendszer. Az IMI-rendszer beállítása: útmutató az első hatósági felhasználók számára

BusinessProcessOutsourcing

Dr. Nagy Lajos - Noskó Zsolt Látni és látszani! Ez nem lehet kérdés

MUNKAANYAG. Borók Rita. Fényképezőgépek tartozékai (elemek, akkumulátorok, töltők stb. ) A követelménymodul megnevezése:

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok Szerkesztette: Horváth Péter, (Frissítve: ) A kerékpár tartozékai

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁSRÓL. Általános ismertető

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5

Szerzők: Kmetty Zoltán és Sztárayné Kézdy Éva Lektor: Fokasz Nikosz TÁMOP A/1-11/ INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

A megfelelő lakókörnyezet a jobb életminőségért. Az én házam. kényelem esztétika innováció gazdaságosság ökológia.

A szerkesztés. I Gema Barnabás 12. évf. Veszprém, Lovassy László Gimnázium

Nem tartva a jogszabályi hierarchiát, kezdjük talán a legdurvábbal, ami a miniszteri rendeletben található

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161 Telefon: (46) /23-27, fax: 27-37

Jagodics Tamás. tulajdonos, ügyvezető igazgató, vállalatvezetési tanácsadó Cégmenedzser Szoftver Kft.

Billy BIZTONSÁG. Design and Quality IKEA of Sweden

Mindenki által használható/elérhető termékek Design for all (Jókai Erika)

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

Vagyonvédelmi eszközök (pl. etikett) elhelyezése az árun

A burkoló munka funkció és esztétika szempontjából is fontos. A burkolat a ház egyik fő építőelemét jelenti, de meghatározza a ház hangulatát is.

Vezetői összefoglaló. Bevezetés

Vass Gergely: HDRI Divat vagy forradalom?

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kliens oldali erős autentikáció RSA Authentication Manager-el

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

Mi alapján fogadhatunk el egy elektronikus aláírást? 1

Átírás:

Előzzük meg a kerékpárlopásokat! I. A kerékpár is, akár egy hűséges négylábú társ meghálálja a gondoskodást, ápolást, ezért negyedévente illik elvinni szervízbe. Tavasszal pedig érdemes egy kicsit visszaolajozni a rendszert és jól letisztítani. Nem elég azonban csak szervízelni kerékpárunkat vigyázni is kell rá, hiszen nagyon sok a bicikli tolvaj. Természetesen nincs tökéletes védelem, de minél rövidebb idő áll a tolvaj rendelkezésére, annál kisebb az esélye a sikeres lopásnak. A másik fontos dolog, hogy nemcsak saját kerékpárunkat óvjuk, hanem ha tehetjük fél szemmel figyeljük másik bicajos társunkét, sőt ha észrevesszük, hogy valaki nem megfelelő rögzítő eszközt használ a lelakatoláshoz, felhívhatjuk a figyelmét a jobb megoldásra. Az új paripa hamar a szívünkhöz nő és mérhetetlen szomorúságot okoz, ha elkötik. A jelentős anyagi kár mellett bizony rengeteg utánajárást és bosszúságot jelent a rendőrségi bejelentés és az új bringa beszerzése. Sajnos mindent el lehet lopni, de ne adjuk, fel, nehezítsük meg a tolvajok dolgát! Milyen zártípusok kaphatók? Megfelelő kerékpárhoz a megfelelő zárat. De melyik a megfelelő? Ezt segít eldönteni a Kryptonite 12 fokozatú skálája, mely a zárakat egységes szempont, a védelmi érték alapján osztályozza. Így valamennyi lakat, típustól függetlenül összemérhető abszolút érték szerint. Többféle zár létezik, mindegyiknek megvan az előnye, illetve hátránya. Kiválasztásnál meghatározó az ár, de az is fontos, hogy hogyan szeretnénk használni. Van olyan zár, amelyiket még egy laikus is kinyit pár perc alatt, ellenben kapható olyan típus is, amely a profi tolvajokat is elrettenti.

A zárak három fő csoportra oszthatók: sodronyból vagy láncszemekből készült, hosszú, hajlékony típusok, illetve a merev, általában U-alakú speciális acélprofilt alkalmazók. Az utóbbi kisebb átfogó képességgel rendelkezik, így gondosan kell kiválasztani a tárgyat, melyhez a kerékpár egyáltalán hozzáköthető. A sodrony megkönnyíti a helyválasztást, mivel flexibilis és hosszú. A sodronyos-kábeles lakatokat több acélhuzalból fonják össze. Rugalmasak, flexibilisek, használatuk könnyű, átfűzhetők mindkét keréken, akár a nyeregpálca alatt is. A tolvajok azonban hamar feltörik. A láncos bringazár esetén figyeljünk a szemek nagyságára és erősségére. A szemek közé ne férjen semmilyen feszítő eszköz. Az edzett acéllánc igen nehéz, de biztonságos megoldás, viszont rövidebb a legtöbb sodronyzárnál, így a két keréken és a vázon kívül nem tudunk mást lezárni vele. A lánchoz tartoznia kell egy lakatnak is, amivel rögzítenünk kell magát a láncot. A lánc mindig elrettentést kelt, de önmagában nem nyújt kellő védelmet. A görgős zár acélsodronyára egy-két centi vastag görgők kerülnek, ami nagyban megnehezíti a tolvajok munkáját. Súlya tetemes lehet, így nehéz cipelni. Az U-lakat 1-2 centis tömör acélrúdból hajlított szerkentyű. Kisebb átfogó képességgel bír, mint a többi, így gondosan kell kiválasztani a tárgyat, amelyhez a kerékpár egyáltalán rögzíthető. Az U-lakattal a vázat és a hátsó kereket egyszerre tudjuk átfogni, az elsőt vagy másik zárral rögzítjük, vagy kiszereljük, és ezt is a vázhoz zárjuk. Az U-lakat biztonság/súlyarányban a legjobb választás, méretválasztékuk széles, kiegészítő kábellel együtt teljes védelmet kínálnak. Egy ideális társadalomban kerékpárzárra semmi szükség nem lenne. Sajnos nem ilyen közösségben élünk, főleg nem a nagyvárosok lakói, ahol egy fél percre se hagyhatjuk őrizetlenül szeretett és féltett kerékpárunkat!

DNS védelem a kerékpárlopások ellen A jelölési rendszer azon alapul, hogy hasonlóan a biológiában ismeretes DNS kódokhoz a megjelölendő vagyontárgyat, járművet esetünkben a kerékpárt egyedi azonosítók tömegével látják el. Az azonosítók hordozói az un. mikropontok, amelyek olyan kb. 1 mm átmérőjű plasztik-korongok, amikre előzetesen kerültek felgravírozásra lézeres eljárással az azonosító kódok. A mikropontok nagy szilárdságú ragasztóanyagban vannak elkeverve, amely UV pigmenteket tartalmaz, az azonosítás megkönnyítése céljából. A mikropontokon található azonosító kódok csak speciális műszerrel olvashatóak ki, így a későbbiekben egyértelműen beazonosíthatóak. A termék MABISZ minősítéssel rendelkezik. A teljes technológiáról részletes leírás, valamint letölthető filmanyag a www.datadotdna.hu web-oldalon található. Folytatjuk a II. résszel! JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY 5000 Szolnok, Baross G. út 39. Telefonszám: 56/501-654, Fax: 56/501-600