A 8942-es szlovák Mi 2 Magyarországon az elsı HA-BGE



Hasonló dokumentumok
Hol volt, hol nem volt Nyomozás az áramlásterelő lemez után a MiG 15-ös repülőgép szárnyán

Gyártási számok a részegységeken

A 6215-ös Mi 8 a Dunakeszi repülőtéren

Kutatási eredmény Ta r t a l m i s z e m p o n t o k :

ilyen helyzetben volt már, hogy elengedte az asszisztens mutattak be olyan helyzetet, hogy ebb l szabályos gólt l tt valaki,

Az elsı magyar mőhold (MASAT-1) kísérleti tesztje

Jegyzőkönyv Készült Jelen vannak Hiányzik Meghívott Tanácskozási joggal részt vesz 73/2013. (VI. 27.) határozata

Oszthatósági problémák

Nagy Imre tamizdat 1

1.3 AZ ÉSZLELÉS (PERCEPCIÓ)

Egy Haynau-birtok Szatmár vármegyében

Igaz ez az egyénre, s talán még inkább igaz a népekre, nemzetekre.

"Nem érdekelt, hogy ki mennyit dolgozik, az érdekelt, hogy megcsinálja a feladatot." - interjú Styaszni Gyulával, a Kerszöv ügyvezetı-tulajdonosával

Méretlánc átrendezés elmélete

5. foglalkozás. Húsz találgatás Információelmélet

Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Elmélet és alkalmazás. Írta: Dr. Kuba Gellért november

Mi több, mint ötven éve vigyázunk rá

Blöffölős kártyajáték, utálatos állatokkal

Putyin engedélye nélkül még pisilni sem lehet? Nem Oroszország fújja a passzát szelet

Az ember nélküli jármű ma olyan fontos technika, mint amilyen jelentős volt a radar és a számítógép 1935-ben. (Teller Ede, 1981)

NAGY DÁNIEL NAGYNÉ RÁSKI ORSOLYA

Mi az ÓZON és hogyan hat?

Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer egy elszalasztott lehetőség. MIE Konferencia május

Dobozos vagy egyedi szoftver

Kalaznó 700 éves. (Internetes kiadás: DL-DF Az oklevél száma: DL

Haladási utasítások Programozási nyelvek

Skatulya-elv. Sava Grozdev


A közszolgálatban is át kell alakítanunk a tudásunkat

Átírás:

A 8942-es szlovák Mi 2 Magyarországon az elsı HA-BGE Ez a helikopter a Turul Repülı- és Ejtıernyıs Egyesület számára Szlovákiából egyszerre érkezett két Mi 2-es egyike. A Szlovákiában már üzemidı miatt a szolgálatból kivont gép HA-BGE elızetes magyar lajstromjellel repült Magyarországra a másik, HA-BGF lajstromjelő társával együtt, és 1999. szeptember 17-én szálltak le Ferihegyen. A szóban forgó HA-BGE gyári száma 568942124 volt, 1984 decemberében gyártották, és eredetileg fegyveres változatú gép volt. A Dunakeszi repülıtéren 1999. szeptember 23-án kaptam lencsevégre az elsı HA-BGE-t. A csehszlovák, majd a szlovák légierıben viselt 8942-es fedélzeti számát egy sötétzöld színnel kitakarták, majd arra festették fel fehérrel a magyar lajstromjelet, sablon nélkül, ecsettel. A HA-BGE jobb oldali nézete. A gép az eredeti, terepszínő festését viseli, de a Szlovákia által alkalmazott hadi jelet természetesen már átfestették. Dunakeszi, 1999. szeptember 28.

Egy közeli kép a helikopter orr-részérıl és a bal oldaláról. A bal oldalra felszerelt póttartály fehér színő, amelyet egy másik Mi 2-es géprıl kaphatott még külföldön, ugyanis Ferihegyre már ezzel érkezett. A helikopter jobb oldala közelrıl, némi ellenfényben, Dunakeszin, 1999. szeptember 23-án délután. A gép orr-részének a felsı részén, a jobb oldali ablak elıtt egy henger alakú szerkezet látható, amely a fegyveres változatú Mi 2-es helikopterek sajátossága, függetlenül attól, hogy milyen fegyverzettel szerelték fel az adott gépet. Ennek a feladatát nem ismerem, elképzelhetı, hogy ez a tárgy valamilyen fegyver vagy célzó berendezés rögzítési lehetıségét adta.

Az elsı HA-BGE elölnézetben. A hengeres szerkezet most egy másik nézetbıl elölrıl látható. Az orr-rész közepére, a hossztengely vonalába egy sárga csíkot festettek fel. Ez egy veszélyre figyelmeztetı jel lehet, és talán köze van a hengeres szerkezet feladatához (a célozáshoz?). A háttérben megfigyelhetı a Dunakeszi repülıtér e részének az enyhe lejtése. Ezt a fényképet az elkövetkezı tavasszal készítettem Dunakeszin, 2000. április 7-én. A rotorlapátokon takaróponyvák láthatók: ekkor még vigyáztak a gép állapotára. A Hatóság azonban nem engedélyezte a helikopter üzembe állítását, és a HA-BGE elızetes lajstromjelet a Turul Repülı- és Ejtıernyıs Egyesülettıl visszavonta.

Még egy fénykép Dunakeszirıl, az elsı HA-BGE üzemképes napjaiból. A befüggönyözött ablakok érdekes párnás látványt kölcsönöznek a helikopternek. Az álcázó festés az ıszi táj színeinek különösen megfelelınek látszik. Az orr-részen megfigyelhetı olajfolyás viszont nem jó jel Sajnos csak ennyi maradt a gépbıl 2001. április 1-jére. A helikopter számos alkatrésze ekkor úgy tőnt valahol másutt hasznosult... Idıközben a lajstromozó Hatóság a HA-BGE lajstromjelet egy másik Mi 2-es számára jelölte ki, amelyik egykoron a Magyar Honvédség kötelékében 9412-es fedélzeti számmal szolgált. (Lásd a másik összeállítást!)

Tíz év elteltével a 8942-es sorozatszámú gép még mindig Dunakeszin tanyázott. Idıközben a tulajdonos repülıegyesület egy felújító munkát végeztetett el a helikopteren, amelynek a során nem csak az eredeti festést távolították el, hanem mindazokat a felszerelési tárgyakat is, amelyek a fegyveres katonai gép sajátosságai voltak, ezek között azt a bizonyos hengeres tárgyat is. Gázturbinái továbbra sincsenek a gépnek, ám a rotoragy a helyére került. A futómővel viszont valami nagy gond lehet, mert ennyire nem ülhet a földön egy Mi 2-es helikopter. A kabinból viszont nem hiányzik semmi, az ülésektıl a mőszerfalig minden megvan eltekintve az ACsSz 1 típusú óra törvényszerő eltőnésétıl. A fényképeket 2011. május 21-én készítettem Dunakeszin. Azonban nem csak a HA-BGE lajstromjelő Mi 2-es helikopterekbıl és a már elızıleg ismertetett HA-BGF lajstromjelőekbıl volt kettı, hanem mivel az élet úgy hozta a HA-BGH lajstromjelőekbıl is kettı lett. E gépekrıl majd legközelebb A fényképeket és az összeállítást készítette: Mészáros András