Költô vagy mérnök? a világ dolgainak geometrikus letapogatása



Hasonló dokumentumok
MÚZEUMI ÓRA. Cím: HÁT EZ MEG MI?

Országos kompetenciamérés Országos jelentés

Mar zibányi december. Téri Mûvelõdési Központ. Honlap: Budapest, Marczibányi tér 5/A

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

A geometriák felépítése (olvasmány)

MAJOR ZOLTÁN EGY IZGALMAS SZÉLSŐÉRTÉK- FELADAT CSALÁD. Az izoperimetrikus problémakör FELADATOK - MEGOLDÁSOK

Jó gyakorlatok a Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózatban. Módszertani kiadvány

Ökoiskolai jó gyakorlatok gyűjteménye

10. Javítókulcs SZÖVEGÉRTÉS. Országos kompetenciamérés. Tanulói példaválaszokkal bővített változat. évfolyam

Nevetnivalók: Hans van der Laan és Michelangelo Pistoletto Leedsben

Az iskolák belső világa

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf

Dr. Mester Miklósné érdemes tankönyvíró KÉZIKÖNYV. A mi világunk 1. tanításához

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY.

MUNKAANYAG. Németh Márta. Az eszközök készítése során az egyéni sajátosságoknak megfelelő kritériumok figyelembevétele

Jogod van a jogaidhoz!

A tűzzel játszunk egy picit Scherer Péter, Kovács Krisztián, Gyulay Eszter

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET

GLORIA VICTIS ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS AZ 1956-OS FORR ADALOM ÉS SZ A B A DS ÁGH A RC ÉVFORDULÓJÁN OKTÓBER 23., PÉNTEK

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar. Kovács Veronika. Ez is Hungaricum. Szakdolgozat. Témavezető: Szabó Csaba. Budapest, 2013.

MATEMATIKA A 10. évfolyam

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán

Kedvenc tanáraink toplistája

Az Offline Xtr Mag (a magyar extrémsport és életmód magazin) bemutatása

Einhorn Ágnes. FEJLESZTÉS VAGY VIZSGATRÉNING? A fejlesztõ- és a mérõfeladatok különbségei

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás

Átírás:

Néhány sor Csörgô Attiláról Csörgô Attila mûvészetében minden mozog, él és mûködik. Azt is gondolhatnánk, hogy nem is ember, hanem egy játékos kedvû manó alkotta meg ezeket a mûveket. De ez mind semmi, Csörgô olyan alapanyagot kelt életre a mûtermében, illetve a kiállítóterekben, amely a legtöbb nézô, de még egy komoly diák számára is elvont és rejtélyes, akár a fizika, a geometria és az optika törvényszerûségei. De mûvészetében nem csak a tüneményes változások, a titokzatos metamorfózisok 1 érdekesek, hanem a jelenségeket létrehozó szerkezetek is. Csörgô szerkezetei nem számítógépekkel vezérlet, high-tech berendezések, hanem bájos és esendô masinák. Nagyjából olyanok, mint mi, emberek. Csörgô Attila 1965-ben Budapesten született. Elvégezte a budapesti és az amszterdami képzômûvészeti fôiskolát. Elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat (1994-97), megkapta a Smohay- (1998), a Munkácsy- (2001) és a Nam June Paik-díjat (2008). Részt vett a Velencei (1999), valamint a Sydney Biennálén (2008). Költô vagy mérnök? a világ dolgainak geometrikus letapogatása 1 A metamorfózis jelentése átváltozás Csörgô Attila Arkhimédészi pont* 2009. október 30 2010. január 24. * Adjatok egy szilárd pontot, és kifordítom sar ka i ból a világot! Arkhimédész (Kr.e.287-212) Lumú füzetek /5. 10-14 / 15-18 éves korosztálynak

Költô vagy mérnök? A világ dolgainak geometrikus letapogatása Csörgô Attila munkáiban a mûvészet és a tudomány határterületeit kutatja. Mérnöki szerkezetei, optikai gépezetei egyaránt árulkodnak játékos, humoros és filozofikus gondolkodásmódjáról. A kiállítás térképzetei zavarba ejtik az embert: hogy is van ez? Csörgô Attila Arkhimédészi pont címû kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás célja megmutatni, hogy egészen más nézôpontból is rácsodálkozhatunk a mindennapokból ismert jelenségekre. Az új Lumú füzet 5 kiadvánnyal pedig mindenki hazavihet emlékbe egy darabot Csörgô Attila mûalkotásainak alapjaiból. Pedagógiai ajánló: A kiállítás a rajz és vizuális kultúra, média tantárgyak mellett jól alkalmazható a matematika, a geometria és a fizika tanításában is. Csörgô Attila Arkhimédészi pont A kiállítást rendezte: Simon Katalin Szöveg, szerkesztés: Farkas Rita, Hemrik László, Barabássy Orsolya Korrektúra: Kürti Emese, Budavári Csilla Grafikai, nyomdai elôkészítés: Solid Studio Lumi Grafika: Co&Co Felelôs kiadó: Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum- Kortárs Mûvészeti Múzeum igazgatója Nyomda: HTS- Art Raiffeisen busszal a Ludwig Múzeumba kiállítás-látogatás a Raiffeisen Bank támogatásával Az akcióval vidéki diákcsoportok számára szeretnénk különleges lehetôséget kínálni Csörgô Attila Arkhimédészi pont címû kiállítás megtekintésére. A jelentkezôk számára a Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetôen az utazás ingyenes, a belépôt, illetve a múzeumpedagógiai foglalkozást pedig a Ludwig Múzeum biztosítja. A foglalkozás A foglalkozást általános és középiskolás diákok részére ajánljuk. A Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai a kiállítás mellé olyan látványos, tartalmas, 90 perces múzeumpedagógiai programot szerveznek, amely biztosítja, hogy a kiállítás-látogatás maradandó élmény legyen a diákok számára. A múzeumba érkezô gyerekcsoportok három helyszínen, egy-egy foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg Csörgô Attila képzômûvész munkásságával, saját tervezésû és kivitelezésû szerkezeteivel, valamint a múzeum állandó gyûjteményének Csörgô szellemiségéhez közel álló darabjaival. A múzeum-látogatás az adott korosztálynak megfelelô, 90 perces, játékos, interaktív foglalkozásból áll, amelyhez külön múzeumpedagógiai kiadvány is tartozik. A foglalkozások beszélgetésekbôl és alkotómunkából állnak. Fontosnak tartjuk, hogy az iskolás korú gyerekek megismerkedjenek a kortárs magyar mûvészet egyedi gondolkodású alkotóival. A kiállításon elénk tárt, furcsa nézôpontokból megfigyelt világ egyes formáit, elemeit rekonstruáljuk. Megközelítés: 4, 6-os villamossal a Boráros térig, majd 2-es villamossal a Millenniumi Kulturális Központig vagy HÉV- vel a Lágymányosi hídig (1 megálló) Telefon: +36 1-555 3477 E-mail: museumpedagogia@ludwigmuseum.hu A múzeum nyitva tartása: Kedd - vasárnap 10.00-20.00 Hétfôn zárva

Labda: 1. Vágd ki az egész formát úgy, hogy egyben maradjon! Figyelj a pontosságra! 2. Az összes él, vonal mentén hajtsd meg! Figyelj rá, hogy pontos legyen! Ha a körmödet végighúzod rajta, akkor élesebb lesz! 3. Ragaszd össze úgy, hogy a piros vonalak a piros vonalak mellé kerüljenek, a kék vonalak pedig a kék vonalak mellé! A ragasztáshoz használj celluxot! Labdacs Itt a lehetôség, hogy Csörgô Attila labdacsaiból te is elkészíts egyet! A mûvész összesen 12 féle, különbözô felületû labdacsot alkotott Hogyan szerkesszünk narancsot? címû munkájához.

Ikozaéder: 1. Vágd ki az egész formát a lapból! 2. Az összes él mentén hajtsd meg! Figyelj rá, hogy pontos legyen! Ha a körmödet végig-húzod rajta, akkor élesebb és pontosabb lesz! 3. Ragaszd össze úgy, hogy a piros szárú háromszögek egymás mellé kerüljenek, és a kék szárú háromszögek szintúgy egymás mellé kerüljenek! Ragaszthatod cellux-szal vagy stifttel! Ikozaéder Az ikozaéder ógörög eredetû szó, és annyit jelent, hogy húszoldalú, tehát az ikozaédernek 20 egyforma lapja van. Ha elkészíted te is a saját ikozaéderedet, és pontosan dolgozol, megbizonyosodhatsz róla, mennyi az oldalak száma valójában. Az ikozaéder az úgynevezett öt plátói vagy szabályos test egyike (tetraéder, hexaéder, oktaéder, dodekaéder, ikozaéder). Csörgô Attila a plátói testek egymásba olvadását mutatja be munkáiban.

Camera obscura: Camera Obscura Ez a világ legegyszerûbb fényképezôgépe. Latin eredetû neve azt jelenti, hogy sötét kamra, tehát lyukkamera. A reneszánsz korában sokakat foglalkoztatott ez a bárki által elkészíthetô, egyszerû szerkezet. Ha teljesen elsötétítünk, mondjuk, egy szobát (ami lehet épp egy doboz is), de fúrunk rá egy pici lyukat, a lyukon át a szemközti falra vetítôdik a külvilág fordított, színes képe. Ha mindezt úgy készítjük elô, hogy közben a külvilág egy fényérzékeny papírra vetül, akkor elkészülhet egy igazi kép. Próbáld ki te is! 1. Vágd ki a doboz alaprajzát a vonalak mentén úgy, hogy egyben maradjon! 2. Hajtsd be az összes él mentén! 3. Ahol az X jelzés van kívül, oda belülre ragassz alufóliát! 4. Ragaszd össze a dobozt úgy, hogy az X a külsô oldalra kerüljön! De azt az oldalt még ne ragaszd le! 5. Az X közepénél szúrd át a dobozt egy tûvel! 6. Menj be egy teljesen sötét helyre, és a fényérzékeny papírt ragaszd az ellentétes oldalra! 7. Még mindig a sötétben maradva, ragaszd össze a dobozt! 8. Helyezd el valahol a dobozkát, ahol erôs a fény, és hagyd ott pár napig! 9. Sötétben vedd ki a papírt és az analóg fotótechnikának megfelelôen, hívd elô, majd fixáld!

8 11 16 15 15 16 6. 10 6. 13 14 9. 8 17 12 10 5 11 17 9. 2 1 5 14 3 12 4 Hámozott épület Csörgô Attila nyomán elkészítheted te is a kiállításon látható hámozott épület részletének modelljét! 4 13 3 2 1 Hámozott épület: 1. Vágd ki a formát az alaplapból! 2. Az összes él mentén hajtsd meg! Figyelj rá, hogy pontos legyen! Ha a körmödet végighúzod rajta, akkor élesebb és pontosabb lesz! 3. Az azonos számmal jelölt éleket illeszd úgy össze, hogy kerüljenek egymés mellé! Majd cellux-szal ragaszd meg!