Gazdálkodás a családban



Hasonló dokumentumok
Gazdálkodás a családban

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém

Környezetbarát otthonunk

Automaták a környezetünkben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Univerzális LED kijelzős tolatóradar

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DAT-6.16C, DAT-12.33C, DAT-12.33DC, DAT-24.68DC DX-28.65C

A PROGRAMOK FUTTATÁSA

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Környezet és egészség a hulladékhasznosítástól a címkékig

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Költséghatékony megoldások? Természetesen! Kímélje pénztárcáját és környezetét Bosch háztartási készülékekkel! Akciós ajánlat I.

MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

EGÉSZSÉGES REGELI Bemutató FORGATÓKÖNYVE

CSOPORTSZOBA I Klasszik labdamedence Medencefeltöltő labda. 1 HB_884 Törhetetlen tükör Játéktároló - kicsi

2 Mennyit fizetünk az áramért? Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól


A GÉP MŰKÖDÉSE. A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók.

A GÉP MŰKÖDÉSE. A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók.

A felmérési egység kódja:

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

B E S Z E R E L É S I É S H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó. Univerzális hangszórós tolatóradar 4 DB LÖKHÁRÍTÓBA SZERELHETŐ SZENZORRAL

Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: )

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

A fenntartható társadalom elvárásai. Gyulai Iván november 21. Budapest

A készülék működése. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a Használati utasítás megfelelő szakaszaiban találhatók.

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2015/ évf. II. forduló. Iskola neve: Csapat neve: ...

A készülék működése. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a Használati utasítás megfelelő szakaszaiban találhatók.

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Beépítési és használati utasítás

Meggyőző érvek. A Siemens háztartási készülékek legfontosabb termékjellemzői. Megérint a jövő.

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

Unokáinknak ültetjük

WASHING MACHINE PRALKA AUTOMATYCZNA AUTOMATICKÁ PRACKA AUTOMATICKÁ PRÁCKA AUTOMATA MOSÓGÉP

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

a III. kategória ( évfolyam) feladatlapja

A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók.

Csuklós vérnyomásmérő KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT HU

III. Igaz vagy hamis? Döntsd el az állításokról, hogy igazak / I / vagy hamisak / H /. Írd a megfelelő betűjelet az állítások utáni négyzetbe!

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL


Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása.

Termopoli, avagy gazdálkodj okosan! Bolyai Farkas Elméleti Líceum

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T


Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

DR. IMMUN Egészségportál

Állítsa a programválasztó gombot Ki ( O ) állásba.

Előterjesztés. Tolnai Lászlóné sk. jegyző. Határozati javaslat. A Tengelici Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata

III. Társadalmi kihívások, összesen m

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 12. Energiahatékonyság, társadalom; , NB

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés:

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

BENZINES GENERÁTOR. (áramfejlesztő) Az útmutatót őrizze meg későbbi áttekintésre is. Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Használati útmutató

Mosás. Egyéni beállítások Hangjelzés 1. A hangjelzés-er sség beállítási módjának aktiválása

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TERMÉKISMERTETŐ

Megkíméljük a magas számláktól! Bosch Eco Collection. Energiatakarékos háztartási készülékek a Bosch-tól. Érvényes: április 1-től június 30-ig.

PYTAGORIÁDA Súťažné úlohy okresného kola maďarský preklad 35. ročník, školský rok 2013/2014 KATEGÓRIA P 3

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

WHIRLPOOL HŰTÉS

Multigym Plus kézikönyv

Vezeték hossza (m)

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős

III. Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a harmadik fordulónál! Figyelmesen olvass el minden feladatot és szöveget!

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A romániai Székelyföld autonómia statútuma Preambulum

ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON

A KATALÓGUSBAN NEM SZEREPLŐ MÉRETŰ ÉS MINŐSÉGŰ

Használati útmutató Mosógép

Üzemeltetők és szakemberek számára. Kezelési és szerelési útmutató. aurostep. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez VSL S 150

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. ERN Hűtőszekrény.

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz tavasz

A LEGÉRTÉKESEBB SZERSZÁMÉRT

Folyékony kerámia hőszigetelés.

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz tavasz

Az Ön kézikönyve ZANUSSI TA1033V

Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy!

Az önkormányzatok katalizátor szerepe a fenntartható helyi gazdaság kialakításában

A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz


Mosás. Mosószer-fiók I-es, II-es és kamrákkal. Dob. Kezel blende. Betölt -ablak. Szervizfed. Nyomja meg a Start/Nachlegen (Start/Utólag berak) gombot.

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

NAPELEMES AKKUMULÁTOR TÖLTŐ

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. A beton minősítések, minőség ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

Használati útmutató. Oldalfali split típusú légkondicionáló

Szám: 8-13/2014. N é m e t b á n y a

Szakirodalmi összefoglaló az energia- és alternatív energiafogyasztás Magyarországon témakörében

Üzemlátogatás a Siemens Zrt. csepeli transzformátorgyárába

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2006.(XII. 21.) rendelete

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA


Átírás:

VERSENYZŐ: XV. ORSZÁGOS ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK VERSENY 2015/16 Gazdálkodás a családban Fővárosi forduló 19 10 22 23 19 7 100

1. Olvasd el figyelmesen az alábbi történetet, mely egy négytagú család (apa, anya, két általános iskolás korú gyermek) egy napját írja le, majd válaszolj a kérdésekre! 15 pont A reggeli ébredés és tisztálkodás után az édesanya elkészíti a reggelit és a gyerekek tízóraiját, amit betesz a táskájukba. Megteríti az asztalt és a család leül reggelizni. Az étkezés befejezése után az édesanya leszedi az asztalt és gyorsan elmosogat. Az édesapa gépkocsival elindul a munkahelyére. Az édesanya megfogja a két gyerek táskáját és elkíséri őket az iskolába. Onnan megy dolgozni. A munka végzetével elmegy a gyerekekért az iskolába, és hazaérkezés előtt még bevásárolnak. A két táska és a két bevásárló szatyor húzza az édesanya vállát. Hazatérve az édesanya gyorsan vacsorát készít, megteríti az asztalt. Megvacsoráznak. Ismét az édesanya szedi le az asztalt, majd elmosogat. Lefekvés előtt még ellenőrzi a gyerekek házi feladatát, majd bepakolja a táskájukat. Az apa e közben interneten a híreket olvassa. a) Mi a véleményed a család munkamegosztásáról? (2 pont) b) Írj 5 olyan teendőt, amit másképp csinálnál! (10 pont) c) Melyek azok a dolgok, amelyeket pozitívnak gondolsz a fenti történetben? (3 pont) 2. Párosítsátok az egyes bevétel kategóriákat a hozzájuk tartozó bevétel típusokkal! 4 pont A jövedelem a - bér, nyugdíj, táppénz, jutalom stb. B rendkívüli bevételek b - bérleti díj, kamat, profit stb. C szociális juttatások c - családi pótlék, szociális segély stb. D tulajdonból, vagyonból származó jövedelmek d - nyeremény, örökség, ajándék stb A - B - C - D - 2

3. Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj a feltett kérdésekre! 10 pont 2011 végétől új energiacímkét kaptak az Európai Unióban forgalmazott háztartási gépek és tévékészülékek. Az új szabályozásra többek között azért volt szükség, mert a korábbi besorolás alapján a piacra kerülő új modellek kilencven százaléka már 'A' vagy annál magasabb energiaosztályba tartozik. A színkódolás tekintetében nincs változás a korábbiakhoz képest, vagyis továbbra is a sötétzöld jelenti a leginkább energiahatékony készüléket, a piros pedig ennek az ellenkezőjét. Az energiaosztályokat nézve már történt változás. A korábbi, mára elavultnak számító besorolások három új kategóriával egészültek ki, az A+, az A++ és az A+++ -szal. Az új címkék eltérő jelentést hordoznak mosógépeknél és hűtőgépeknél. Előbbinél + -onként 10%-kal fogyasztanak kevesebbet egy A energiaosztályú készüléknél, utóbbinál egy + 20%-kal kisebb fogyasztást jelent. Ezek az értékek több tízezer forint megtakarítást jelenthetnek éves szinten. A címkéken az energia-besoroláson kívül más hasznos információkat is találunk. A hűtők esetében a piktogramok tájékoztatást adnak a várható éves energiafogyasztásról, a hűtő és a fagyasztó tárolókapacitásáról, illetve a készülék zajkibocsátásáról, decibelben. A mosógépek esetében az éves energiafogyasztás és a vízfogyasztás 220 normál mosási ciklusra vonatkozik. A címkén szerepel továbbá a készülék centrifuga hatékonysági osztálya, töltőkapacitása (normál 60 vagy 40 fokos pamut program teljes terhelésen), illetve kétféle zajszint, mosási és centrifuga fázisban (normál, 60 fokos pamutprogramnál, teljes terhelésen). Forrás: http://www.lg.com/hu/sajtokozlemenyek/uj-energiacimke-a-kornyezetert a) Miért volt szükség új energiacímke bevezetésére? b) Mit jelent a piros szín? c) Mosógép vagy hűtőgép esetén jelent nagyobb energia megtakarítást a + jel? d) Miért lehet olcsóbb egy drágább, de energiatakarékos készülék? e) Miről tájékoztat hűtők esetében az energiacímke? f) Mire vonatkozik mosógépek esetében az éves energia- és vízfogyasztás? g) Miért tüntetik fel a mosógépek vízfogyasztását? h) Milyen háztartási gép energiacímkéje látható a szövegben? 3

4. Számold ki a megadott adatok alapján, hogy mennyi idő alatt térül meg a két mosógépgép ára közötti különbség az alacsonyabb víz- és áramfogyasztás miatt megtakarított összegből! 8 pont Mosógép A+ A+++ Különbség: Megtakarítás (Ft): Fogyasztói ára: 73900 Ft 79900 Ft Éves vízfogyasztása: 7880 liter 7080 liter Éves áramfogyasztása: 185 kwh 115 kwh Összes megtakarítás/év: Egy kwh áram díja: 38 Ft Megtérülés ideje: Egy m 3 (1000 liter) víz ára: 600 Ft 5. Csoportosítsd az alábbi textilipari nyersanyagokat az anyagok neve előtt álló betűjel megfelelő helyre való beírásával! 6 pont I. Állati eredetű: a - birkaszőr b - kender II. Növényi eredetű: c - műselyem III. Mesterséges szálas anyag: d - nyúlszőr e - pamut f - selyem 6. Nevezd meg az alábbi öltésfajtákat! 4 pont A:... B:... C:... D:... 7. Melyik textilanyagra jellemzőek a következő tulajdonságok? 4 pont a) Alkalmas nyári ruhának, nem tapad a testhez, jól szigetel, szellős: b) Finom, vékony szövésű, puha, nem gyűrődik, könnyen mosható: c) Kopásálló, jó nedvszívó, hővel szemben ellenáll, jól mosható, gyűrődik: d) Rugalmas, nem gyűrődik, hőszigetelő és nedvszívó képessége kiváló: 4

8. Párosítsátok az egyes tápanyagok feladatát az elnevezésükkel! 6 pont A. Szövetek felújítására, építésére szolgál. B. A szervezet energiaellátását biztosítja. C. Energiát szolgáltat, körülveszi a nemesebb szerveket, védelmezi azokat. Túlzott fogyasztása káros. D. Védő tápanyagok, feladatuk az egészség megőrzése. E. Az emésztő szervek működését segíti: F. Részt vesznek a sejtek anyagának építésében, és a szervezetben lezajló életfolyamatok lebonyolításában. 1. Ásványi anyagok 2. Fehérjék 3. Rostok 4. Szénhidrátok 5. Vitaminok 6. Zsírok, olajok A - B - C - D - E - F - 9. Nevezd meg a Táplálkozási piramisnál az egyes élelmiszer csoportokat, és írd melléjük, hogy hány százalékát teszik ki a napi tápanyagszükségletnek! 12 pont Kép forrása: http://www.ezoterikus.hu 10. Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak, vagy hamisak! (Írj a négyzetekbe I vagy H betűt.) 5 pont a) Az egy háztartást alkotó személyeknek feltétlenül rokoni kapcsolatban kell állniuk egymással. b) A háztartás erőforrásai: a munkaerő, az idő, a felhalmozott vagyon és a pénz c) Egy háztartás bevételeinek döntő része általában a munkából származó jövedelem. d) A háztartások kiadásait alapvetően a szükségleteik befolyásolják. e) Helyes, ha a szülők nem beszélnek az anyagiakról a gyermekeik előtt. 5

11. Az alábbi ábra alapján válaszolj a feltett kérdésekre! 5 pont Kép forrása: http://vallalkozas.hulladekboltermek.hu/res/img/1434/hulladekpiramis-megelozes.jpg a) Melyik a legjobb hulladékgazdálkodási mód? b) Mi a különbség az újrahasználat és a hasznosítás között? c) Mit jelent a hulladékok energetikai hasznosítása? d) Hol történik a hulladékok deponálása (lerakása)? e) Miért fontos a család gazdálkodása szempontjából, hogy minél kevesebb szemetet termeljen? 12. Az alábbi felsorolt hulladékokat válogassátok szét az előttük számok segítségével. (Írjátok a hulladék neve előtt álló számot a megfelelő helyre!) 14 pont 1. Apróra tört tojáshéj 2. Burgonyahéj 3. Ceruzaelem 4. Festékesdoboz 5. Fehérüveg 6. Fel nem használt gyógyszer 7. Italos doboz (pl.: colás) 8. Kávézacc 9. Kombinált doboz (pl.:tejesdoboz) 10. Papír zsebkendő Komposztálható hulladék: Veszélyes hulladék: Nem veszélyes hulladék: 6

13. Ismerd fel a lentebb látható mérőórákat írd a mérőórák mellett található betűjelet a megfelelő megnevezés után, majd válaszolj a kérdésekre! 8 pont A B Gázóra: Villanyóra: Vízóra: c 1. Melyik két óra méri m 3 -ben az elfogyasztott mennyiséget? 2. Milyen mértékegységben méri a villanyóra az elfogyasztott áramot? 3. A képek alapján olvasd le a mérőórák által mutatott mennyiségeket! 7

14. Aláhúzással válaszd ki az alábbi kérdésekre a helyes választ! 2 pont Melyik nem megtakarítási forma az alábbiak közül? a) életbiztosítás b) bankbetét c) diákhitel d) értékpapír Az alábbi hitelfajták közül melyik ingatlanhoz kötődő? a) áruhitel b) személyi kölcsön c) munkáltatói hitel d) felújítási hitel 8