Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások

Hasonló dokumentumok
Toxikus fémek és szerves vegyületek által okozott egészségkárosodások

A biomonitorizálás Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető

Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Foglalkozás-egészségtan I.

Elkészítés időpontja: december 11 Felülvizsgálat időpontja: július 5. Verziószám: 2

Elkészítés időpontja: július 8. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám:

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről


89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról


ű Ö ű ű Ú Ú ű


A kémiai biztonságról szóló évi XXV. tv. végrehajtási rendelete. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet

- 1907/2006( XII.18) EK ISO



BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése. Jogi és Ügyrendi Bizottságának évi munkaterve. Január 27-i ülés tervezett napirendje


M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. Univerzális TRO edző normál/gyors


BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EK szerint






BIZTONSÁGI ADATLAP AZ 1907/2006/EK rendelet szerint


Ö



VESZÉLY. Elkészítés időpontja: november 29. Felülvizsgálat időpontja: június 18. Verziószám: 2



Az új, uniós értékhatár alatti közbeszerzési eljárás





BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 2




BEJELENTÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSRŐL (MÉRGEZÉSRŐL), FOKOZOTT EXPOZÍCIÓRÓL


No Change Service! Verzió Felülvizsgálat dátuma Utolsó kiadás dátuma Első kiadás dátuma




Metoxipropilacetát Izobutilacetát 13

Idősödő munkavállalók foglalkoztatatásának kiemelt szempontjai

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

BIZTONSÁGI ADATLAP Mat edző normál/gyors

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét


Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH és 453/2010 módosítása szerint (REACH)


ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS


Biztonsági adatlap Azonosító: 1147 az 1907/2006/EK rendelet szerint


HATÁROZAT. YIMA márkajelzésű, YM-121 azonosító jelölésű hordozható rádió; YIMA márkajelzésű, YM-122 azonosító jelölésű hordozható rádió

Verzió Felülvizsgálat dátuma Utolsó kiadás dátuma Első kiadás dátuma


FIGYELEM. Elkészítés időpontja: Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 4

Fejlesztési irányvonalak az élelmiszeripari műanyag csomagolások területén


Verzió Felülvizsgálat dátuma Utolsó kiadás dátuma Első kiadás dátuma

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT










BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID







Biztonsági adatlap Azonosító: 2144 az 1907/2006/EK rendelet szerint







Átírás:

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások

Előadó: Dr. Lászlóffy Marianna főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály

Egészségkárosodás Az egészségkárosító hatások,amelyek a munkavállalót a munkahelyén érik, valamennyi szervrendszert érinthetik.

Egészségkárosodás Jellege szerintlehet:heveny,félheveny,idült és késői toxikus (mutagén,teratogén,karcinogén) A károsító hatások munkavégzésből és munkakörnyezetből eredhetnek.

Kóroki tényezők a munkahelyen A munkakörnyezeti hatásokat kóroki tényezők szerint csoportosítjuk: kémiai fizikai biológiai nem optimális igénybevétel, pszichoszociális, ergonómiai

Kóroki tényezők a munkahelyen Expozíciós út: inhaláció, bőr és/vagy a tápcsatorna

Kóroki tényezők a munkahelyen Felvétel (függ az anyag állapotformájától) vízben oldódó vízben nehezen vagy nem oldódó zsírban oldódó

Kóroki tényezők a munkahelyen Szervrendszerek (célszervek) amelyek leggyakrabban károsodhatnak vegyi expozíció esetén: máj,vese,vérképző rendszer,idegrendszer, légzőszervek,szív-érrendszer

Kóroki tényezők a munkahelyen Osztályozás: Fémek Oldószerek, gőzök: (nyílt láncú szénhidrogének, nyílt láncú szénhidrogének halogén származékai,gyűrűs szénhidrogének egyéb oldószerek gőzök)

Kóroki tényezők a munkahelyen Gázok :egyszerű fojtógázok,kémiai hatású fojtógázok, ingerlő gázok Műanyagok (polimerek): természetes alapúak (cellulóz, fehérje), mesterséges ( kis molekulájú vegyületekből monomerekből állítják elő polikondenzálással, polimerizációval és poliaddícióval)

Egészség A munkaegészségtan legfontosabb alapelve és egyre inkább követelménye is a prevenció: Elsődleges(betegség megelőzés a veszély forrásánál) Másodlagos (fogl. betegség korai felismerés) Harmadlagos (súlyosbodás megakadályozása, gondozás,rehabilitáció.)

Kémiai kóroki tényezők A munkahelyen kémiai kockázatoknak kitett dolgozók egészségének eredményes megóvásának egyik lehetősége: környezeti és biológiai monitorozás

Kémiai kóroki tényezők A munkakörnyezetben jelen lévő kémiai kóroki tényezők esetén is kötelező az expozíció becslés. Ezt a kötelezettséget jogszabály írja elő: a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról.

Környezeti és biológiai monitorozás Az expozíció becslés két egymást kiegészítő módja a környezeti és biológiai monitorizálás. Mindkettő hatékony prevenciós eszköz

Környezeti és biológiai monitorozás Biológiai:a biológiai expozíciós mutatók(bem)meghatározott gyakorisággal történő rendszeres mérése, regisztrálása, értékelése. Környezeti: a munkatér levegőjében lévő vegyi anyag koncentrációjának folyamatos, rendszeres vagy időszakos mérése, regisztrálása és értékelése.

BEM Biológiai expozíciós (hatás) mutató: azok a paraméterek, amelyekkel a vegyi anyagok és a szervezet közötti kölcsönhatások mennyiségileg jellemezhetők. Biológiai monitorizálással az egyének tényleges expozícióját határozzuk meg.

BEM A BEM használhatóságának előfeltétele,hogy a dolgozó egészséges legyen. Egészséges emberben valamennyi BEM alkalmas arra, hogy az egyes biológiai mintákban mért koncentrációja jellemezze a dolgozóba jutott anyag dózist, a valódi expozíciót.

BEM Betegség esetén (máj, vese, tüdő) a BEM az expozíció mellett függ az adott szerv funkciójától is (metabolizáció, extrakció)

BEM A biológiai expozíciós mutató /BEM/, arányos a szervezetbe jutott xenobiotikum dózisával, amely lehet: maga a szervezetbe jutott vegyi anyag /pl. fémek, higany, ólom/, vagy annak valamely metabolitja /pl.xilol esetén metilhippursavak, sztirol esetén a mandulasav/

BEM illetve a vegyi anyag és/vagy metabolitjának a szervezetet károsító hatására jellemző paraméter (pl. a szerves foszforsavésztereknek a vörösvértest AchE-re kifejtett aktivitást gátló hatása).

BEM határértékek A foglalkozási vegyi expozíció esetén vizsgálandó biológiai expozíciós (hatás) mutatók megengedhető határértékeit a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Fokozott expozíció A BEM szintjeit figyelmeztető szintnek, biológiai határértéknek nevezzük. A fokozott expozíció a szervezet megnövekedett megterhelését jelző fiziológiás állapot.

Mit,mikor és hol? Magyarországon jelenleg 22 vegyi anyag esetében kötelező biológiai monitorozást végezni. A vérben,illetve vizeletben ajánlott határértékek a rendelet mellékleteiben találhatók (2.számú melléklet).

Mit,mikor és hol? Gyakoriság - jogszabályban rögzített (a munkatér levegőjében jelen lévő vegyi anyag veszélyessége és az expozíciós idő szabja meg) Mérési lehetőség:vér,vizelet (kilégezett levegő,verejték,köröm,hajszál) Lehetőleg ne invazív vizsgálat legyen!

Mintavétel,tárolás,mérés Az általános orvos laboratóriumi gyakorlatnak megfelelően Optimális esetben a feldolgozás helyén A munkahelyen megfelelő körültekintéssel és a lehető legrövidebb időn belül a feldolgozás helyére szállítani. A tárolás és szállítás körülményei minden anyag esetében külön utalásban találhatók.

Mintavétel,tárolás,mérés A légtérben egyidejűleg több vegyi anyag jelenléte esetén a vizeletből valamennyi lehetséges BEM-et meg kell határozni.

Mikor és mit? Mikor tekinthetünk el a biológiai monitorizálástól? változatlan technológia változatlan expozíciós idő nem kumulálódó anyag a munkatér szennyezettsége rendszeresen nem haladja meg az ÁK értéket

Mit,mikor? Nem tekinthetünk el: kumulálódó anyagok (fémek) hatáskumulálódással jellemezhető anyagok esetén (szerves foszforsav észterek)

A BEM jelentősége A biológiai monitorizálásnak alávetett anyagok esetében - a fokozott expozíciós esetek kötelező (27/1996/VIII.28./NM rendelet) bejelentése a foglalkozási eredetű megbetegedések prevenciójában hozhatna jelentős eredményeket.

A BEM jelentősége Ezt a kötelezően vagy ajánlottan monitorizálható anyagok számának növelése mellett a bejelentési fegyelem növelésével lehetne még hatékonyabbá tenni.

Köszönöm a figyelmet!