Mi nem mentünk el közvetlen környezetünk csodái mellett. Mi észrevettük a kincset, amit Vésztő-Mágor megőrzött számunkra. Nyitott szemmel jártunk, s

Hasonló dokumentumok
Szoborséta Berekfürdőn - Győrfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész műveinek nyomában

Körös- Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület. Helyi Fejlesztési Stratégia


Újkígyósi. Turisztikai Egyesület

Tisztelt ünneplő közönség, kedves ballagó diákok!

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

KUNFEHÉRTÓ KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK 2015.

Hédervár. Örökségvédelmi hatástanulmány. Régészeti munkarész. Készítette: Archeo-Art Bt november

Ügyiratszám: /2015/U1 Ügyintéző: Aklan Anikó Tárgy: 1244/2 helyrajzi számú ingatlan eladása Melléklet: értékbecslés

MISKOLCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR GYŰJTEMÉNY

Kiadó: Kalamáris Egyesület, 4400 Nyíregyháza, Széna tér 2. 8/35. Iroda: 4400 Nyíregyháza, Deák F. u. 44. Levélcím: 4402 Nyíregyháza, Pf. 33.

Premontrei monostor feltárása Bárdudvarnokon

GYULA TAVASZI PROGRAMOK A HÉT MINDEN NAPJÁRA A project az Európai Unió támogatásával, az Európai


Z sám bék jelenkori utcaneveinek

A Szeghalmi Kistérség Kulturális Stratégiája ( )

A Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület Pályázata MIT TENNÉK A VIZEK VÉDELMÉBEN

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

Bükki Kék. Jelvényszerző túra


HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN


RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN

KÖRÖSTARCSA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV



NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

ELŐTERJESZTÉS augusztus 9-i rendkívüli ülésére

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján

GYALOGOS ÉS KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONALAK ÉS K Ö É

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG


Barcsi kistérség BARCSI KISTÉRSÉG. Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK

MADOCSA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

ZSELICSZENTPÁL ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK ÉVI MÓDOSÍTÁSA

Csúcshegyi Villany-Harsona

OROSZLÁNY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA


RÉPCELAK VÁROS. Városközpontot és a 86-os utat szegélyezõ területek tájépítészeti és kapcsolódó településképi kérdései

13/2014. A Községi Önkormányzat képviselő-testületének július 24-én megtartott, hangfelvétellel rögzített ülés jegyzőkönyv határozatainak

Az adattal kapcsolatos kifogások ellenére biztos, hogy Károly Róbert február 26.-i adománylevelében már valóban a mai Buziást adományozza


Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!



1. AGRÁR ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG 2. EGÉSZSÉG ÉS ÉLETMÓD

Hírlevél. Partnertájékoztató. Minden kedves Partnerünknek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk! XIV. évfolyam 11.


Heves Megyei Kormányhivatal Füzesabonyi Járási Hivatala

A kultúra és nyugalom völgye.

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

PILINYI PÉTER GAVLIK ISTVÁN. Józsefváros

SZABOLCS ÉS SZATMÁR MEGYÉK ÁRPÁD-KORI (XI XIII. SZÁZADI) FÖLDVÁRAI ÉS MONOSTORAI







számú melléklet. Melléklet a 131/2013.(VI.25.) számú KT határozathoz. Helyi Esélyegyenlőségi Program. Vésztő Város Önkormányzata

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁS

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÁLLÁSHELYEK





Bodágmindszent: Református temploma 1800 körül épült.

ÚFFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 22/2012. (IX. 26.) Önkormányzati rendelete. a magánszemélyek kommunális adójáról és az építményadóról


Lakitelek Önkormányzat Képviselőtestülete. részére Tárgy: II. Tőserdei Lovasnap beszámolója. Tisztelt Képviselő-testület!




A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára


Pilisszentkereszt Község Önkormányzata 4/2016. K-t. Jegyzőkönyv




A Bugac-Pétermonostor lelőhelyen alkalmazott szintkövetéses feltárás térinformatikai modellezése


J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Helyi Esélyegyenlőségi Program

BUDAPEST, III. KER. ÓBUDAI FŐ TÉR ÉS KÖRNYEZETE VÁROSÉPÍTÉSZETI ÉS KÖRNYEZETALAKÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZAT MŰSZAKI LEÍRÁS

XX. Vörösvári Napok megnyitója a Fő utca program ünnepélyes zárórendezvénye


Hortobágyi programok november

Érdeklődni: Dr. Francsics Ottó. Utazás: Berki Bertalan Jászapáti vállalkozó 48 személyes légkondicionált autóbuszával.


GAMEMASTER. Settlers 4. A rómaiak küldetés 1: Az északi veszély. Szén Vas Arany


Átírás:

Mi nem mentünk el közvetlen környezetünk csodái mellett. Mi észrevettük a kincset, amit Vésztő-Mágor megőrzött számunkra. Nyitott szemmel jártunk, s amit láttunk, megörökítettük. Nektek szerkesztettük ezt a prospektust. Szeretnénk megismertetni Veletek településünk kincseit. Szeretnénk, ha eljönnétek hozzánk. Szeretnénk ha rácsodálkoznátok erre a gyönyörű magyar tájra. Szeretnénk ha Ti is megismerkednétek a Történelmi Emlékhely ásatási kiállításával, ami az újkőkor, a rézkor és a bronzkor emlékeit mutatja be. A MI TERMÉSZETVÉDELMI KINCSÜNK VÉSZTŐ- MÁGOR EZT NEKED IS LÁTNOD KELL! Hívunk! Várunk!

Békés megye Vésztő Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Vésztő város Békés megye északi részén a Sebes-Körös mellett található. A legkorábbi írásos emlék 1350-ben említi először Vejzetheu (Vejszető) néven. Vésztő, a város neve tehát nagyon régről származik. Két önálló részből áll, vész és tő. A vész nem azt jelenti, amire gondolni szoktunk, veszély, veszedelem, hanem a középkori vejsze szavunkból ered.

Nádból vagy vesszőből fonták, a víz fenekére rögzítették a halak vonulásának irányába. Volt rajta egy keskeny, szűk nyílás, és amelyik hal itt beúszott, már nem találta meg a kifele vezető utat. A halásznak nem is volt más dolga, mint a szákkal kimeríteni őket. Szegény halaknak mégiscsak veszélyt jelentett a vejsze!

Vésztőtől 5 km-re a Holt Sebes Körös kanyargós partjai által körbezárt természetvédelmi területen, amit kéktúra útvonalon is megközelíthetünk, egymás mellett áll a két különleges 9-10 méter magas halom. Ezek a mágori dombok! A dombon egykor a Csolt-nemzetség monostora állt kéttornyú nagy apátsági templommal, kerengős kolostorral, amelyet feltehetően bencés szerzetesek laktak.

A Mágori-domb és környéke része a Körös-Maros Nemzeti Parknak és a Tiszántúl egyik legérdekesebb kirándulóhelye is az erek, holtágak és folyók mentén az egykori vízi világ maradványaival, szikes pusztákkal.

1982-ben fejeződtek be a Vésztő-Mágori ásatások, az átadás után a történelmi emlékhely ma igen jelentős idegenforgalmi központ. Ez a terület Vésztő kialakulását jóval megelőzően is lakott volt, amire több, ásatásokkal alátámasztott bizonyíték van. A legfontosabb a mágori ikerhalom északi részében feltárt 6000 éves (neolitkor), s az azt követően egymásra települt emberi kultúrák maradványai.

Az ikerhalom másikán a Vatához tartozó Csolt-nemzetség létesített monostort, amely feltárt, részben rekonstruált formában látható.

A dombba a birtokos Wenckheim gróf 1812-ben pincét vágatott, ezzel eltüntette a monostor legrégibb részének, a Szent István korában épült kis körtemplomnak és a későbbi nagy templom egy részének alapjait. A megújított pincében kiállítás mutatja be a dombon talált őskori leleteket és a középkori kolostor faragott kőmaradványait, elképzelt eredeti helyük feltüntetésével a templom és a monostor feltételezett egykori képét.

A két pince dombjai között bemélyedő nyeregben áll Szent László 1996. augusztus 31-én felavatott lovas szobra, Mihály Gábor műve. Szent Lászlónak élete végéig egyik legkedvesebb tartózkodási helye az általa alapított Várad volt, melynek neve ma Nagyvárad. A nagy király ifjúságának éveit itt élte és vadászgatás közben fedezte fel a Körös ingoványos területét. Talán eljutott ide, a Körös mocsaras területéből kiemelkedő dombok egyikére. Megtehette, alig egynapi ló járásra van egymástól Várad és Vésztő. Lóháton ülve, magas alakja még magasabbnak tűnt, úgy szemlélte a dombokat.

Ez a terület valamikor egy lápos, mocsaras környék volt, csak a Körösök szabályozása után vált a táj olyanná, amilyen ma. Így jött létre a Holt Sebes Körös a maga élővilágával.

Az alig több mint 500 m-es tanösvény a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely bejáratához vezető út mellett indul. Az útvonal bejárásával megismerhetők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékei. A tanösvény a Mágor-dombhoz vezet. A tanösvényen található egy pákásztanya, ami a honfoglalás után itt élt pákászok, halászok lakhelyét és annak szegényes berendezését mutatja Itt látható a már említett vejsze is.

A tanösvényen haladva érdekes növényeket, gombákat láthatunk.

A holtág melletti keményfás ligeterdő a fakopáncsnak, sárgarigónak a fészkelőhelye. Sajnos őket nehéz észrevenni, de azért mi is találtunk néhány állatot, amivel ti is találkozhattok túrátok során. Mi nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen közel lakunk ehhez a területhez, így az év minden szakában bebarangolhatjuk az egész környéket. Minden alkalommal felfedezünk valami újat. Az öreg tölgyfákon szarvasbogarak élnek, de sajnos már egyre kevesebbet látunk.

A fekete és fehér csavartszarvú rackajuh és a magyar szürkemarha szintén nagyon híres, Ezek az állatok is a magyar puszta jellegzetességei. Szívesen legelésznek a mágori pusztán.

A Mágor-halom közelében parkot alakítottak ki az Alföldhöz kötődő népi magyar írók és költők szobrainak. A szoborparkban megtalálhatók a következő írók és költők szobrai: Barsi Dénes, Bíró István, Czine Mihály, Erdei Ferenc. Féja Géza, Erdei József, Györffy István, Hegyesi János, Ilyés János, Kardos László, Kovács Imre, Nagy László, Németh László, Simady Pál, Szabó Pál, Sinka István, Tamási Áron, Veres Péter

Mágor a családoknak is kellemes kikapcsolódást nyújt. A felnőttek a túrázás után a kijelölt tűzrakó helyeken, a kemencékben elkészíthetik a család ebédjét is.

A gyerekek a nemrég felújított játszótéren tölthetnek kellemes perceket.

Társaink festményen örökítették meg ezt a szép tájat:

Ez a füzet az NTP-TTM-MPA-12-002 azonosítószámú pályázati projekt támogatásából készült. Szerkesztették: Gurmai Henrietta Kaszai Lili Kurucz Barbara Mike Enikő Pákozdi Péter Rózsa Szabolcs Szabó Lukács Benedek Szilágyi Boglárka A tanulók munkáját segítette, koordinálta: Vargáné Barabás Julianna Tölcsér Jánosné Civil segítőink, együttműködő szervezetek voltak: Komáromi Gábor nyugalmazott polgármester Deák Balázs Digitális Fotó Egyesület Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely dolgozói