Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp



Hasonló dokumentumok
2012. november 22 december 9.

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Leonardo da Vinci tanulói mobilítás július 29 szeptember 2. Olaszország

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán



tel.: +36 (66) fax: +36 (66) Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni










Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.



Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens



Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

Erasmus Albiban (Franciaország)

Finnországi beszámoló

XI.6. NYARALÁS. A feladatsor jellemzői

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Szakmai gyakorlaton Finnországban Beszámoló





Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny









Javaslat Pálinkás József saját kerti kisvasútja Pusztaszabolcson települési értéktárba történő felvételéhez

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt évi pályázati fordulója.





















Ö É ú ú Ú Ú Ö ú É ű Ó Ú ú ú ú Ó Ú ű Ó ú ú ú ű Ú

ű ű Ú Ú ű Ö Ö Ó ű ű Ú É Ö

ü ü ü ü ü ü ű ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ű ű Ü ü ü ü ü

Dánia Nykobing Falster SOSU




Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Csillag-csoport 10 parancsolata



ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA



ö Ö ö ö ö ö Ő ú ö Ö ö ú ő ö ö ö ő ö Ü ö ö ő ö ö ö ő ú Ö ö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ő ő ö ö ő ö ö ő ö ö Ö ő ű ő ö Ö ö

J E G Y Z Ő K Ö N Y V







ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG

Erasmus beszámoló Franciaország Caen








Átírás:

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Előzmények A repülő időben szállt fel, nem volt fennakadás, késés. A gép reggel 9:50 kor indult el és 2,5 óra alatt értünk Svédországba (Malmö-be). A fogadtatás nagyon kedves volt és kijött elénk két tanuló is, akiket magyarországi gyakorlatukon ismertünk meg. A kinti koordinátorunk Helén volt, aki nagyon sok mindenben segített. Kocsival elvittek minket a szálláshelyünkre, ami egy bentlakásos iskola volt ( Hvilan Utbilding AB). Az iskola Malmötől kb. 20 km-re esett egy hatalmas puszta közepén. Az intézmény közvetlen környezete szépen kidolgozott kertrészekkel volt tele, sok üvegházzal és egyéb raktárhelyiségekkel. Az ebédidő miatt mi is gyorsan elmentünk ebédelni, ami egy tipikus svéd étel volt ( svéd húsgolyó barnamártással, hagymás tört krumplival). A szobánk barátságos volt és elég nagy, könnyen elfértünk benne. Kicsomagolás után pihentünk, majd Helén megmutatta nekünk a virágkötészeti épületeket. Hatalmas hűtőházak, amikbe sok szép növény volt. Közben megkaptuk papíron, hogy milyen programokra számítsunk az elkövetkezendő 4 hétben. Minden hétfőn az iskolában voltunk órákon, majd a hét többi napján a virágüzletünkben. A hétvégén a szombati napokon kulturális

programokon voltunk és a vasárnapokon mi dönthettünk, mit szeretnénk csinálni. Repülő út (Svédországba átérve) Svéd húsgolyó Buszmegálló az iskolánál.

Kilátás a szobánkból Kultúra Másnap elmentünk Malmöbe városnéző túrára Annie-val és Jennievel. A házak nem voltak nagyon magasasak, alig volt köztük egy kettő ami 4 emeletnél nagyobb lett volna, ezért gyorsabb volt a tájékozódás. A lányok megmutatták melyik boltban fogunk dolgozni, először a Tündi boltjához mentünk ami közelebb volt busszal. A bolt közepesen nagy volt, egy fiatal nő volt a vezetője. Megbeszélték, hogy kedden hányra menjen be a Tündi. Körbenézegettünk, aztán elindultunk az én boltom felé. Az én boltom 4 buszmegállóval odébb volt, közel a tengerhez, egy vásárló utcánál. A bolt neve Butik Botanik, a boltvezető pedig Sanna volt. Sannanak a férje magyar volt, ezért még egy kicsit magyarul is tudott beszélni, nagyon aranyos és közvetlen volt.

A boltok után benéztünk 2 bevásárló központba, és egy nagy élelmiszer boltba (Hemköp). Itt vettünk vacsorára ennivalót és még amit úgy gondoltunk szükség lesz az első hétre. Vasárnap egyedül mentünk be Malmöbe és nézelődtünk a városban. Visszafelé egy kicsit eltévedtünk, de hamar feltaláltuk magunkat, mert felismertük az egyik magas épületet, amit szombaton láttunk. Sok ház téglaépítésű, kevés a panelház. Az utcák tiszták és rendezettek. A szökőkutak be voltak fagyva, olyan hideg volt akkor. A következő hét elején elmentünk Lundba, ami egy egyetemváros. Lund városában található az ország legnagyobb egyeteme, mely kiemelten foglalkozik technikai, biológiai, kémiai, matematikai és gazdasági tantárgyak oktatásával. Az egyetemre mintegy 46 000 diák jár világ kb. 150 országából. Lund legnagyobb látványossága a székesegyház, amelynek a legrégebbi részei a korai 12. századból származnak. Hétvégén egy Technikai és tengerészeti múzeumba(teknikens och Sjörfartens hus) mentünk, ami a várkastélytól nem messze található. A tudomány és tengerészeti múzeum a mi közlekedési múzeumunkra hasonlít, persze érdekesebb tengerészeti kiállítással, azonban összességében szerényebb anyaggal. A kiállítási anyagok között néhány gépjármű (például egy Trabant is), számos motorkerékpár, pár repülőgép (a legérdekesebb egy valódi Saab Draken), mozdony és természetesen bővebb tengerészeti rész tekinthető meg. Legérdekesebb látnivalója az U3 svéd tengeralattjáró, mely kívülről és belülről is megcsodálható. A múzeumba nagyon sok gyerekes család megy hétvégi programnak, mivel van egy külön játszóház is.

Malmö szökőkút Vásárló utca Malmö

Butik Botanik virágüzlet Lund Székesegyház

Teknikai és tengerészeti múzeum Tengeralattjáró Mindennapok a virágüzletben és az iskolában A virágüzletben 4 napot voltunk egy héten, Sanna nagyon rugalmas volt és segítőkész. Reggel 10 órára kellett menni. Virágkötészetileg nagyon visszafogottak, inkább a pasztell színeket kedvelik. A vevők inkább szálasával vették a virágot és a zöldet, szerették ők elrendezgetni a vázába. Az üzlet stílusa jól ötvözte a modernséget és a mai retro divatot. A kint létünk idején volt Valentin nap is. 9 és 3 szálas vörös rózsacsokrokat csináltam kb. 60 darabot, és mire vége lett a napnak

csak 10-15 csokor maradt. Egyszálasat ritkán kértek, számomra ez furcsa volt, de náluk többszálas csokrot illik adni. Valentin nap után elég csendes napok voltak. Készítettem menyasszonyi csokrot, tűzött tálakat, összeültetéseket, kis táskába tűzött virágdíszt (ami a bolt különlegessége volt -> Snilt påsa ). Az áru beszerzése egy hatalmas mozgó nagykerből történt, ami egy kamion volt. Minden féle növényt lehetett vásárolni. Az iskolai gyakorlatokon épp a vizsgaidőszak volt, ebben segédkeztünk az iskola tanulóinak. Jártunk hittanórára, osztályfőnöki órára, angolórára hétfőnkén reggel. hagymás összeültetések

Tulipános csokor kistáskába tűzött (saját lógóval) valentín napi csokor esküvői csokrok

Összeültetés és tűzött technika keverve

Iskolai gyakorlat Előtér hűtőház

Utószó Nagyon sokat jelentett nekem ez a svédországi út nyelvtanulásilag, új kultúra megismerése, és hogy egy másik világban lehettem. Sokat tanultam és nagyon gyorsan eltelt az ott kint töltött idő. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha van lehetősége ragadja meg, mert egy hatalmas élmény az ember életében. Sok újat tanultam kint gyakorlati szempontból is. Nagyon kedvesek a svédek bár visszafogottak, de megszerettem a kultúrájukat és életvitelüket.