Gyerekek és családok. Játszani is engedd



Hasonló dokumentumok
Egészségügyi szolgálat. Orvosolt gondok

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Időszakos Kiadványa III. évfolyam 5. szám december Honlap:

Hatásvizsgálati kézikönyv

Az Országgyűlés.../2007. (...) OGY. h a t á r o z a t a. a Legyen Jobb a Gyerekeknek. Nemzeti Stratégiáról,

TÁMOP INNOVÁCIÓ. A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében / 08/ AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE:

A gyermekek mindegyike egy-egy csodás világ.

A Szociális Szakmai Szövetség Elnökségének. állásfoglalása. A gyermekek által megvalósított, a büntető törvénybe ütköző magatartásokról

Jó gyakorlatok a Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózatban. Módszertani kiadvány

A fogyatékossággal élô személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyerek- és ifjúságbarát változata

Ha szeretet van otthon

KIEGÉSZÍTÉS VAGY HIÁNYPÓTLÁS?

Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, amely az Atyánál volt, és megjelent nekünk. (1 Jn 1, 2.

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény. Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Jogod van a jogaidhoz!

Anyanyelv, te drága kincs! Kazinczy Ferenc - Nyelvében él a nemzet

Életfogytiglan A jelentést az Európai Roma Jogok Központja készítette

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal!

SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK

0-3 éves korú gyermekek és szüleinek Baba-mama klubja Nyékládházán

Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap. A fiatalság demokráciájának próbanapja

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Egészségfejlesztés az óvodában, másképp!

Hol van a boldogság? Képzelt beszélgetés fiatalokkal

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK

Átírás:

Játszani is engedd

Abban az idôben történt, hogy odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték tôle:»ki a legnagyobb a mennyek országában?«odahívott egy gyereket, közéjük állította, s azt mondta:»bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki befogad egy ilyen gyereket a nevemben, engem fogad be.«mt, 18, 1-5

A módszer a sikerélményeken alapuló terápia az eredményt a gyerekek csillogó szeme jelzi. A játék öröme Egy meghatározás szerint a játék nem más, mint a gyermek felhôtlen örömhöz való jogának megjelenése, a gondtalanság kifejezése. Ez minden gyermeknek jár. A felnôttek kötelessége, hogy valamennyien élhessenek vele. Súlyos és nehezen teljesíthetô kötelezettség ez az elszegényedô családokban, ahol generációk nônek fel anélkül, hogy igazából gyerekek lennének, mert afféle kis felnôttként már nekik is kijut a nélkülözésbôl. Aki kicsi korában nem tanul meg játszani, az felnôttként sem lesz képes teljes életet élni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyôzôdése szerint ezeknek a gyerekeknek és családjaiknak kézzelfogható segítségre és lelki támogatásra egyaránt szükségük van.

1517 család napi ellátása Az eseménytelenségtôl szürke mindennapokban élô gyerekek és fiatalok megszólítását számos máltai program célul tûzte ki. Az elhanyagolt gyerekekbôl jó eséllyel lesznek bûnös felnôttek. Életük korai szakaszában, amikor mindenre nyitottak, egyforma eséllyel fogadják be a jót és a rosszat. Nem nézhetjük tétlenül, hogy sokaknak többnyire csak az utóbbiból jusson.

Hogyan segítünk? A máltai játszóterek a városi beton renge tegben élô gyerekeket és családjaikat gyûjtik össze, a legkisebbektôl a kamaszodó tizenévesekig. Legfontosabb feladatuk a közösségek építése, melyhez számos programot kínálnak. A szabadtéri játékok mellett kialakított játszóházak rossz idôben is elérhetôk. Az intézmények számos szociális feladatot is ellátnak, változatos módon támogatják a rászoruló családokat. A lakásukat feladni kényszerülôknek menedéket kínáló Családok Átmeneti Otthonai az újrakezdéshez nyújtanak segítséget. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a leghátrányosabb helyzetû településekre házhoz viszi a játék örömét, a szakemberekkel érkezô mobil játszóterek megjelenése fontos és örömteli esemény az apró falvakban. A leszakadó telepeken mûködtetett tanodák és játszó házak a szegregált körülmények között élô családok gyermekeinek felzárkózását segítik. A Szeretetszolgálat esélyteremtô törekvéseinek fontos eleme a nevelôszülôi mintaprogram, a gondozott gyerekek családban való elhelyezése és felnevelése.

Játszótereinken évente 565000 gyerek fordul meg A Biztos Kezdet Gyerekházak pedig szüleikkel együtt várják a legkisebbeket, hogy már az óvodába érkezés elôtt elkezdôdjön az otthoni hátrányok le dolgozása. A máltai iskolákban a tárgyi tudás átadása mellett értékközpontú nevelés zajlik, a kiugró teljesítményekre ösztön zésnél fontosabb annak megtanítása, hogyan lehet megismerni a másik embert, megérteni a problémáját, tenni érte. Másként mondva, nem csupán jó szakembert akarunk nevelni a fiatalokból, hanem jó embert is.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Cím: 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 58 60. Telefon: +36 (1) 391 4700 Fax: +36 (1) 391 4728 E-mail: info@maltai.hu www.maltai.hu A kiadványban megjelenô képek a Szeretetszolgálat gondozottjairól és önkénteseink áldozatos munkájáról készültek. www. adomanyozz.hu Hogy a holnap jobb legyen