Összefoglalása a 2010-es szabályváltozásoknak: 2. A pálya



Hasonló dokumentumok
I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik.

III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/

Versenykiírás/ Szabályok

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest január

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK

A szabadrúgások fajtái. A szabadrúgás közvetlen vagy közvetett lehet. A közvetlen szabadrúgás

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A ÉVEKRE

Kézilabda. COOPER-teszt során a megtett távolság m. 400m-es táv sorozatban történő teljesítése 65 mp szintidő alatt.


II. Schönherz Csocsó Kupa versenyszabályzat

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_15. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin


A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni.

S Z A B Á L Y Z A T 2012.

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG


A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI

MAGYAR KARATE SZAKSZÖVETSÉG BÍRÓI BIZOTTSÁGA. Kumite. Vizsgakérdések kumite bírók részére

TESTNEVELÉS TANMENET



Tartalmak a pad alatt Fehér Katalin

ZÁRÓJELENTÉS VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között július sz. vonat

Sport XXI program Terematlétikai verseny U11 és U13 korosztály számára

VIZSGÁZÓ NEVE (nyomtatott betűkkel):

A korfball szabályai

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

Nemzetközi Floorball Szövetség. Játékszabályok. Nemzetközi Floorball Szövetség, Szabály- és Versenybizottság. Nemzetközi Floorball Szövetség 2006.

1. Bevezető. 2. Játékösszetevők. 3. Eseménykártyák szimbólum magyarázat. Labdalopás/Belemenés kiharcolása:

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalom

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában


Neved: Iskolád neve: Iskolád címe:

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata



Magyar Egyetemi - Főiskolai Tornászbajnokság Budapest, Tornacsarnok, május 17.

TELEPÍTÉSI KÉZIKÖNYV


Telepítési Útmutató. KS4F Tolókapu szett

Ö

Floorball szabályok. Tartalomjegyzék




Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete május 26-i ülésére






JÁTÉKÖRÖM ÉN - a LABDA és a TÁRSAM

EGYSÉGES VERSENY- FEGYELMI- ÉS JÁTÉK SZABÁLYZAT

A közép-és hosszútávfutás, állórajt


KIT-BOB24 1 KIT-BOB24. Használati és üzembe helyezési utasítás

ü ő Á Á ü ő Ö Á Á Á Á ü Á Á ő ő Á Á Á Ó Á Á Á Á Á Á Á ü ő Á Á Ö ü ü ő ő ü ü Á




o.: feladat 5 6. o.: feladat. Mérünk és számolunk Egységnyi térfogatú anyag tömege






TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET

Használati Útmutató. Mérleg CAT 17/PL. Nr rys. WMPIOH00


RR.1WBV/RR.2WBV 433,92 MHz-en működő egy-/kétcsatornás ugró kódos rádióvevők

JEGYZŐKÖNYV. Dr. Iván Roland aljegyző dr. Hegyeshalmi Angéla fogszakorvos

Excelltel Programozói és Felhasználói Kézikönyv CDX MS 208 CDX MS 308







BRAIN vezérlés oldal: 1 összes: 8


ISK - Progym JÉGKORONG





Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév











Átírás:

Összefoglalása a 2010-es szabályváltozásoknak: 2. A pálya A 3-pontos vonal 6,25 m-ről 6.75 m-re távolodik el. A szigorított terület téglalap alakú terület lesz (nem trapéz!!). Bevezetik az úgynevezett belemenés-mentes területeket a kosarak alatt rajzolt 1.25 m-es félkörökkel jelölve. Új bedobási helyek kerülnek kijelölésre a jegyzőasztallal szemben a 3 pontos vonal tetejével egy magasságban. A változások az ábrán láthatóak:

4. Felszerelések A következők engedélyezettek még: A nadrágszáron túlnyúló, de csak a nadrággal azonos színű biciklinadrág viselhető. Színtelen fogvédő. Színtelen váll-, felkar-, comb vagy lábszárvédő eszközök stb. 8.9. és 10. Játékszünet és játékrész kezdete és vége, illetve a labda helyzete Feldobás közben: Az új szabályok szerint akkor válik élővé a labda, amikor a játékvezető kezét elhagyja a labda feldobáskor. Mostantól ez a pillanat az, amikor a mérkőzés kezdődik, és a mérkőzés előtti játékszünet véget ér. Fontos: A mérkőzésóra azonban továbbra is akkor indul, amikor a feldobott labdát elütik. (jelenleg ez volt a mérkőzés kezdetének pillanata is!!) Ennek azért van jelentősége, mert onnantól, hogy a labda elhagyta a játékvezető kezét minden szabálytalanság, Fault már a mérkőzés része, és aszerint kell büntetni. Oldalbedobás során: Az új szabály szerint minden egyéb negyed vagy hosszabbítás akkor kezdődik, amikor a labda élő és a bedobást végrehajtó játékos rendelkezésére áll. A régi szabály szerint minden egyéb negyed vagy hosszabbítás akkor kezdődött, amikor a bedobás során a labda érintett egy játékost, vagy a labdát szabályosan érintitette egy játékos a pályán. 16. Kosár: mikor érvényes és értéke A negyedek végén sokszor nehéz megítélni, hogy egy kosár időben esett-e. Hogy bizonyos helyzeteket egyértelművé tegyenek, meghatározták, hogy milyen esetekben mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az elért kosár érvényes legyen. Egy utolsó büntetődobásnál vagy bedobásnál 0.3 mp-nél többet kell mutatnia a mérkőzésórának, hogy egy játékos kosárradobással szerezzen gólt. Ha az óra 0.2 vagy 0.1 mp-et mutat, akkor csak pöcizéssel vagy közvetlen zsákolással szabályos kosarat szerezni.

17. Bedobási hely időkérés után az utolsó két percben A mérkőzés utolsó két percében, ha az a csapat kért időt, amelyik a saját védő térfeléről lenne jogosult bedobásra, nem a félpályáról, hanem az új bedobó helyről végezheti el a bedobást a támadótérfélen. (Lásd: pályarajz) 28.,30 A 8 másodperc és visszajátszás szabálya A legfontosabb változás a visszajátszás szabályban, hogy az a játékos, akinek a félvonal a lábai között van, az még a védő térfelén lévőnek tekintendő. Akkor van a támadó térfelén, amikor mindkét lábával átkerült a támadó térfélre. Ezzel a változással ugyanazok az elvek válnak érvényessé mind a támadó játékosra, mind a labdavezetőre. Példák: 1. Ha egy játékos felugrik úgy, hogy felugrás előtt és után is a félvonal a lábai között van. Mostantól szabályos. Azért szabályos, hiszen végig a védő térfelén tartózkodott, még nem került át a labda a támadó térfélre. Azonban a 8 mp számolása tovább folytatódik. 2. Továbbá az a játékos, akinek a félvonal a lábai között van, az még a védő térfelén lévőnek tekintendő. Ez igaz a védő játékosra is. 3. Ha a védő úgy ér bele a labdába, hogy a saját védőtérfelén áll és ezzel a labda átkerül a támadó szempontjából a támadó térfélre akkor nem történt 8 mp-es szabálysértés. Új 8 mp kezdődik. 4. Ha játékos, akinek a félvonal a lábai között van, az még a védő térfelén lévőnek tekintendő. Akkor van a támadó térfelén, amikor mindkét lábával átkerült a támadó térfélre. Ezzel a változással ugyanazok az elvek válnak érvényessé mind a támadó játékosra, mint a labdavezetőre. Ha labdavezető játékos befejezi a labdavezetését úgy, hogy a két lába között van a félvonal. Az új szabály szerint még nem került át a labda a támadó térfélre, így mostantól szabályos, hogy hátra passzolja a labdát. Azonban a 8 mp számolását folytatni kell. Ha a támadó játékos úgy áll meg, hogy a lábai között van a félvonal, majd a támadó térfélen lévő lábával visszasarkaz. Mostantól szabályos, hiszen a játékos nem került még át mindkét lábával a támadótérfélre. Azonban a 8 mp számolása folytatódik. Ha két játékos úgy passzol pattintva egymásnak, hogy mindkettőnek a lába között van a félvonal akkor ha a labda a védő térfelet érinti csak, akkor szabályos, ha a támadót, akkor szabálytalan. Ha a két játékos úgy passzol egymásnak, hogy mindkettőnek a lába között van a félvonal akkor ez szabályos.

28., 50. Nyolc másodperc és a 24 mp számolásának kezdete bedobásnál Oldalbedobásnál a számolás akkor kezdődik amikor az élő labdát szabályosan érinti egy játékos (védő illetve támadó) vagy az érinti a játékteret. A mérkőzésóra és a 24 mp-es óra egyidejűleg indul. A régi szabály szerint a 24mp-es készüléket később kellett indítani amikor már labdabirtoklás volt a játéktéren. A mérkőzés végén néhány játékos nem vette birtokba a labdát hanem hagyta gurulni a földön ezzel időt nyerve. Ez a szabály ennek a lehetőségét kizárja. A 8 másodperc számolása akkor indul amikor a játékos érinti az élő labdát a játéktéren. 29. Huszonnégy másodperc Ha faultot vagy szabálysértést követnek el, és a bedobás a csapat védőtérféléről következik, akkor a 24 mp-es órát - mint eddig is - 24 mp-re kell visszaugrasztani. Ha láb szabálysértést követnek el, és a bedobás a csapat támadótérféléről következik, és a 24 mp-es óra éppen 14-et mutat, akkor nem kell hozzányúlni. Ha személyi hibát követnek el, és a bedobás a csapat támadótérféléről következik, és a 24 mp-es óra kevesebb, mint 14 mp-et mutat, akkor 14 mp-re kell visszaugrasztani. Ha személyi hibát követnek el, és a bedobás a csapat támadótérféléről következik, és a 24 mp-es óra több,14 mp-et mutat,akkor nem kell hozzányúlni. Marad 18 mp-en. Ha a labda határvonalon kívülre jut, függetlenül attól, hogy a bedobás a védő vagy a támadó térfélről következik, akkor nem kell a 24 mp-et visszaugrasztani. Tehát itt nincs változás. 33. Belemenés-mentes terület Betöréseknél a levegőben lévő támadó és a belemenés-mentes félkörön belül lévő védő között ha érintkezés történik akkor nem ítélhető támadóhiba - kivéve ha a támadó szabálytalanul használja a kezét, lábát, testét, miközben: a labda a támadó birtokában van, kosárra tör vagy passzol valamint, a védő mindkét lábával a félkörön belül tartózkodik. A no-charge félkörökre vonatkozó szabály célja nem az, hogy jutalmazza a benne tartózkodó védőt, hogy az a kosárra törő támadó útjába álljon és ezzel támadó hibát harcoljon ki. A no-charge félkörökre vonatkozó szabályok: 1. A védő játékosnak mindkét lábával a félkörön belül kell tartózkodnia. A vonal a no-charge terület része. 2. A támadó játékosnak a no- charge területen keresztül kell kosárra törnie vagy a levegőből passzolnia. A no-charge szabály úgy alkalmazandó, mint azon normál érintkezések esetében, mint pl hengerelv, védő/támadó helyzetek stb.

Példák: Betöréseknél ha a védő szabályos védőhelyzetet foglal el a dobójátékossal szemben és lábai a Belemenés-mentes területen belül találhatóak akkor Támadó hiba nem ítélhető!!! Helyes ítélet >>Néma síp Betöréseknél ha a védő szabályos védőhelyzetet foglal el a dobójátékossal szemben és lábai a Belemenés-mentes területen kívül találhatóak akkor Támadó hiba ítélendő!!! 36. - Sportszerűtlen hiba oldalbedobás közben A hivatalos szabálymagyarázatok szerint automatikusan sportszerűtlen hibát kell ítélni ha a védő játékos személyi hibát követ el egy oldalbedobásos helyzet közben amikor a labda a játékvezető kezében van vagy a bedobást végrehajtó játékos rendelkezésére áll. Az új hivatalos szabálymagyarázatok szerint CSAK a negyedik negyed utolsó 2 percében illetve az esetleges hosszabbítás(ok)ban utolsó 2 percében KELL sportszerűtlen hibát ítélni ilyen esetekben. 38. - Technikai hiba utolsó vagy egyetlen büntetődobás közben Utolsó vagy egyetlen büntetődobás során ha a védőjátékos labdaakadályozás szabálysértést követ el (elüti a kosár felé repülő labdát) akkor technikai hibával kell büntetni.